Mötesanteckning, projektgrupp ansvarsfördelning och samverkan, den oktober 2011 (möte nr 4)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckning, projektgrupp ansvarsfördelning och samverkan, den oktober 2011 (möte nr 4)"

Transkript

1 1(7) Mötesanteckning, projektgrupp ansvarsfördelning och samverkan, den oktober 2011 (möte nr 4) Närvarande Gruppen består av totalt tolv personer (sex kommunrepresentanter och sex landstingsrepresentanter). Kommunrepresentanter: Lars Carlsson (vård- och omsorgschef i Norrköping) Åke Wännman (socialchef i Motala) Jenny Nolhage (socialchef i Ydre) Anita Ottosson (MAS i Norrköping) Helena Karlsson (MAS i Mjölby) Elisabeth Viman (planeringsledare i Linköpings kommun) Landstingsrepresentanter: Henrich Wilander (närsjukvårdsdirektör och projektledare) Gerd Sandgren Lundström (närsjukvårdsdirektör) Annette Johansson (primärvårdschef) Maria Jakobsson(verksamhetschef LAH och palliativt kompetenscentrum/pkc) Eva Bågenholm (verksamhetschef hemsjukvård och projektledare för projektet Äldre och läkemedel) (hälso- och sjukvårdsstrateg och projektsekreterare) Deltog gjorde också Sven-Inge Arnell (huvudprojektledare) ONSDAG den 19 oktober kl 18.00, samling på Sandvik gård Välkomna! Förväntningar och målbild/ambitioner Henrich hälsade alla varmt välkomna och inledde mötet med att rekapitulera några centrala utgångspunkter: 1. att vi med fokus på patientnytta och patientsäkerhet ska lägga fram ett förslag till ny ansvarsgräns, ett förslag där så mycket som möjligt överförs till kommunerna. 2. I vårt interna arbete använder vi oss av Göta-principen, vad är bäst för den enskilde?! 3. Ledstjärnor: patientnytta, patientsäkerhet och samhällsnytta.

2 2(7) Ambitionen med det här mötet är att gemensamt analysera och väga samman våra delprojektgruppers/arbetsgruppers arbeten. Delprojektgruppernas förslag kommer att beaktas och analyseras. Därefter gör vi ett gemensamt ställningstagande kring knäckfrågorna: 1. Tröskelprincip 2. Åldersgräns 3. Gränssnitt kommunalt ansvar kontra landstingets ansvar (det som hittills har benämnts basal- och avancerad hemsjukvård) Presentationer av respektive delprojektgrupps PM Varje delprojektgrupp redogjorde för; principiella ställningstaganden, vad om är kvar att lösa samt identifierade framgångsfaktorer. (Gruppernas PM bifogas som bilaga 1-5.) Reflektioner från projektledaren efter presentation av delprojektgruppernas förslag Sven-Inge konstaterar att gruppernas arbete ger en bra grund för fortsatt arbete, men att omfattande definitionsarbete kvarstår innan vi kan gå vidare med resursfördelning och fördjupad analys. Sven-Inge betonade vikten av att ta ett så stort grepp som möjligt, detta exemplifierades med ett räkneexempel, för att belysa hur olika kommuners förutsättningar kommer att se ut. Det förslag som slutligen presenteras måste kunna göra troligt att kommunerna får resurser nog för att möta befolkningens behov av hemsjukvård. Vikten av att inte låta sig begränsas av nuvarande organisationsgränser poängterades. Sven-Inge poängterade också att det är viktigt att kommunerna bygger upp en rehabiliteringsorganisation, arbetar proaktivt och satsar på rehabilitering för att påverka behovsutvecklingen och möta de utmaningar som den demografiska utvecklingen leder till under kommande år. Sven-Inge tackade grupperna för ett bra arbete och konstaterar att vi imorgon kan gå vidare med att kalibrera förslagen. Slutligen poängterades att allt arbete inte kommer att vara klart till den11 november, och inte heller till i april Vi kommer att behöva arbeta vidare tillsammans, under lång tid framöver, även efter den 1 januari Därefter avslutade Henrich mötet och vi avslutade dagen med att äta en gemensam middag. TORSDAG den 20 oktober

3 3(7) Grupparbeten kring knäckfrågor Dagen inleddes med en kort rekapitulation av gårdagens arbete. Därefter avsatte vi tid för gruppvisa diskussioner (utifrån arbetsgruppstillhörighet). Syftet var att efter diskussion skapa en gemensam bild av hur delprojektgruppernas ställningstaganden harmonierar med varandra. För att åskådliggöra utgångsläget sammanställdes alla perspektiv i en gemensam matris (bilaga 6). Hur ska vi åstadkomma den bästa hemsjukvården i landet? Sven-Inge problematiserar den utmaning vi står inför Sven-Inge uppmanade till att våga ta höjd, att ha framtidsperspektiv och fundera över hur de ansvarsgränsen vi lägger nu ska formuleras för att vara adekvat även om några år. Utvecklingen går snabbt framåt, alltfler medicinska behov kan tillgodoses i hemmet, samtidigt kommer den demografiska utvecklingen att vara en stor utmaning. Hur ska vi åstadkomma den bästa hemsjukvården i landet? Några av de frågor som kom upp till diskussion var: Länsdelsskillnader diskuterades. De finns på alla områden, vad betyder de för patienten och för hur uppdraget ska formuleras? Samverkan mellan kommuner kommer att behövas. Den enskilde ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, i första hand med hjälp av kommunala insatser. Patientnytta i fokus, inte ekonomi! Slutligen; vad behöver göras för att få en bra start 2014? Fortsatt gruppdiskussion med fokus på gränssnittet basal kontra avancerad hemsjukvård samt volymer/omfattning Arbetsgrupperna återgick till gruppdiskussioner, nu omkring konkreta förslag till gränssnitt basal- kontra avancerad hemsjukvård samt vilka volymer det rör sig om inom respektive område. Återsamling och genomgång av gruppdiskussioner innan vi tog fikapaus. Efter fikapausen arbetade vi vidare genom att ta utgångspunkt i frågeställningen Vilka kompetensen måste kvarstå som landstingsansvar (miniminivå för att upprätthålla kompetens och kvalitet) Vi formerade nya gruppkonstellationer. Vid redovisningen av grupparbeten fick vi en sammanstämmig bild av att följande kompetenser måste kvarstå som landstingets ansvar:

4 4(7) 1. Att anställa läkare 2. Spetskompetens inkl FoU 3. Sällankompetens 4. Konsultativt stöd till kommunerna, när behov finns. Ovanstående måste säkras genom nya rutinbeskrivningar. En riskanalys kommer att genomföras innan den 1 januari Principiella ställningstaganden Arbetshypotes tröskelprincip: personen kan ta sig till landstingets mottagning (med ledsagning eller själv) om inte begränsning finns utifrån sjukdom eller funktionsnedsättning. Vårdplanering avgörande. På nästa möte arbetar vi vidare med formuleringen. Arbetsgrupperna gavs i uppdrag att ta fram exempel från respektive perspektiv, till en klargörande exempelsamling. Oplanerade insatser ska ingå, men är inte detsamma som akutsjukvård. Hur vi beskriver det på bästa sätt återkommer vi till framöver. Åldersgräns: ingen generell åldersgräns, men undantag för psykiatri där ytterligare utvecklingsarbete krävs innan en övergång till primärkommunalt ansvar kan aktuliseras. Framgångsfaktorer Professionell bedömning, utifrån första kontakt. Läkarkontinuitet Vårdplaneringen är avgörande! Vid beslut om anslutning till hemsjukvård: Kriterier ska följas Initiativet ligger hos ssk Läkarmedverkan måste säkras! Mottagande utförare (kommunen) har tolkningsföreträde, har man kompetens att utföra insatser? Om inte måste man kunna säga nej, men resursbrist är aldrig ett giltigt argument.

5 5(7) På listan över kvar att lösa har vi just nu: Mervärde för patienten måste alltid vara huvudfokus! Oro för att falla in i ekonomi- och organisationstänk har tagits upp i vår grupp. Götaprincipen! Tydligare definitioner av basal och avancerad behöver tas fram. Arbetsgrupperna arbetar vidare. Bättre ord än basal och avancerad hemsjukvård behövs. Vilka hjälpmedel ska med? Särskilt diskuterades inkontinenshjälpmedel. ApoDos? Akuta behov är inte det samma som oplanerade insatser, bör definieras i tröskelprincipen. Hur ska vi rigga uppföljningen så att vi inte får glidningar i praxis? Processtrulgrupp, gemensamt. Snabbt kunna döma av i enskilda fall om tvist uppstår. Stora och avancerade omläggningar, vem ska göra dem och vilka är bevekelsegrunderna. Hur säkrar vi patientperspektivet i uppföljningen? Hur säkrar vi läkarkontinuitet? Finns det några situationer då patienter ska ges tolkningsföreträde? I så fall, vilka? Ta fram riktlinjer! Etablera en gemensam processtrulgrupp med initiativrätt gällande kompletteringar i gemensamma riktlinjer. Formulera överenskommelser! Ta fram en exempelbank, kopplat till tröskelprincipen. Den samordnade vårdplaneringen är nyckeln, att säkra alla parters medverkan är en förutsättning för god kvalitet! Kan vi lägga kostnadsansvaret för hjälpmedel hos den ena huvudmannen, men ha förskrivningsrätt hos båda?! Det behövs en juridisk bedömning av hållbarheten i våra förslag om tröskelprincip och åldersgräns. Laboratorieresurs i kommunerna, behövs det och i så fall när? Kartläggning av nuläget. Gör vi rätt prioriteringar i dagsläget? Vad är psykiatrisk rehabilitering? I vilken utstäckning kommer den enskilde att ha någon reell valfrihet? Förankringsseminarier efter temakonferensen den 11 november Camilla tar fram kompletterande ppt-bilder inför träffarna (utifrån vad vi har enats om här idag). Där kommer följande att framgå: Maximinivå, enligt nationella utredarens förslag Vår arbetshypotes avseende tröskelprincip och vårt förslag gällande åldersgräns.

6 6(7) Våra tankar när det gäller vilka kompetenser som måste kvarstå som landstingsansvar. Camilla tar emot anmälningar till seminarierna och ordnar med administrationen kring träffarna. De som vill ha hjälp med gruppindelningar säger till så löser Camilla det. Respektive arbetsgrupp tar fram diskussionsfrågor. Workshops efter 11 november den 13 januari i Norrköping, kl 9-12 den 19 januari i Motala, kl den 20 januari i Linköping, kl 9-12 Vår projektgrupp förväntas vara representerad vid alla tillfällen, Camilla återkommer med förfrågan om vilka som kan vara med när. Sammanfattningsvis 1. Full fart i arbetet! 2. Konkreta förslag finns, men ytterligare konkretiseringar behövs, te x ang basal och avancerad hemsjukvård. Arbetsgrupperna jobbar vidare med det! 3. Konsensus råder ang att inte ha någon generell åldersgräns, men göra undantag för psykiatri (vilken kan definieras även i basal kontra avancerad, men blir det tillräckligt tydligt?) 4. Vi har en gemensam arbetshypotes när det gäller tröskelprincip, den kommer vi att arbeta vidare med inför temakonferensen den 11 november. 5. Projektledningsgruppen kommer att titta närmare på volymer, under ledning av Sven-Inge. 6. Vi måste säkra processen genom att ta fram grundmurade förslag/göra ett gediget arbete. 7. Transparens i processen är viktigt! 8. Delaktighet likaså. 9. Nu jobbar vi vidare och ses igen den 1 november kl i landstingshuset. Henrich och Lars tackar alla för ett helgjutet arbete hittills!

7 7(7) Anteckningen skrevs av /, projektsekreterare.

Sammanträdesprotokoll 2012-01-16

Sammanträdesprotokoll 2012-01-16 Sammanträdesprotokoll 2012-01-16 Motala kommunala pensionärsråd Sida 1 Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Måndag 16 januari 2012, kl 10:30 12:00 Beslutande Camilla

Läs mer

PROTOKOLL Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning Ledningsstaben 2011-12-05 40-46 1(4) Maud Jonsson kl 13.00-16.00

PROTOKOLL Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning Ledningsstaben 2011-12-05 40-46 1(4) Maud Jonsson kl 13.00-16.00 PROTOKOLL Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning Ledningsstaben 2011-12-05 40-46 1(4) Maud Jonsson kl 13.00-16.00 Sammanträdesplats Närvarande Ledamöter Föreningshuset Fontänen, Västra vägen

Läs mer

Kommunalt forum Jönköpings län

Kommunalt forum Jönköpings län Kommunalt forum Jönköpings län 2018-06-01 Slutrapport och Avtalsförslag Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården efter KomHem Thomas Tryggvesson Rapporten Resultat, beslutsförslag

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2016-06-08 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 2 juni kl 13.30-16.00 Plats:

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2016-02-18 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Tisdagen den 16 februari kl 09.00-12.00

Läs mer

Läns-SLAKO Östergötland

Läns-SLAKO Östergötland Läns-SLAKO Östergötland Hemsjukvårdsreformen i Östergötland Utredning av förutsättningar för kommunalisering av hemsjukvård och förslag till ny ansvarsfördelning Rapport från projektgrupp 1, ansvarsfördelning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Samarbetsavtal avseende hälso- och sjukvårdsansvar. mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland

Samarbetsavtal avseende hälso- och sjukvårdsansvar. mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland Samarbetsavtal avseende hälso- och sjukvårdsansvar mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland 1 INLEDNING...3 1 GRUNDLÄGGANDE UTGÅNGSPUNKTER...3 PARTERNAS ANSVAR...3 2 ALLMÄNT...3 T 3 KOMMUNERNAS

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2016-04-25 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 21 april kl 09.00-12.00 Plats:

Läs mer

Mötesanteckningar LGVO

Mötesanteckningar LGVO Mötesanteckningar 1/5 Mötesanteckningar LGVO Tid: Fredag, 17 juni 2016 kl. 12.45-16.30 Plats: Idingstad säteri Närvarande: Sven-Inge Arnell, Motala, sekretariatet AnnaCarin Forsmark, Regionen Monica Hagman,

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Mötesanteckningar LGVO

Mötesanteckningar LGVO Mötesanteckningar 1/5 Mötesanteckningar LGVO Tid: Fredag den 29 april 2016, 13.00-16.30 Plats: Sessionssalen, Regionhuset, S:t Larsgatan 49B, Linköping Närvarande: Sven-Inge Arnell, Motala, sekretariatet

Läs mer

Äldreuppdraget i Östergötland - en kommun- och landstingsgemensam ansats för att säkra kontinuitet och kvalitet i insatser för äldre

Äldreuppdraget i Östergötland - en kommun- och landstingsgemensam ansats för att säkra kontinuitet och kvalitet i insatser för äldre Äldreuppdraget i Östergötland - en kommun- och landstingsgemensam ansats för att säkra kontinuitet och kvalitet i insatser för äldre www.lio.se/aldreuppdraget 1 20100916 Landstinget i Östergötland Östergötland

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Äldreuppdraget i Östergötland

Äldreuppdraget i Östergötland Äldreuppdraget i Östergötland Samverkan mellan landstinget och alla kommuner i länet ambitioner, framgångsfaktorer och erfarenheter Lars Olof Johansson landstingspolitiker sedan 1991 Torbjörn Holmqvist

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården Datum Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården 1. Parter Vårdenhetens namn och ort: Kommunens namn: 2. Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Palliativ vård Uppdrag palliativ vård i Värmland 20150220 Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Bakgrund Socialstyrelsens bedömning Den palliativa vården och omsorgen omfattar

Läs mer

Uppföljning av den psykiatriska hemsjukvården i västra Östergötland - maj 2015

Uppföljning av den psykiatriska hemsjukvården i västra Östergötland - maj 2015 Uppföljning av den psykiatriska hemsjukvården i västra Östergötland - maj 2015 Säkerhet- Samverkan? Vad tycker patienten? Samordnade individuella Planer?. Berit Andersson Vårdenhetschef Psykiatri och habiliteringskliniken

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner. Camilla Salomonsson och Anita Göth, PV-forum,

I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner. Camilla Salomonsson och Anita Göth, PV-forum, I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner Camilla Salomonsson och Anita Göth, PV-forum, 171018 1 Styrgrupp Beställare och processägare Rolf Östlund Närsjukvårdsdirektör NSC Linda Ljungqvist,

Läs mer

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg.

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. Avtal hemsjukvård mellan Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. INLEDNING Kommunerna ansvarar för hemsjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå för personer fyllda 18 år som ges av distriktssköterskor, sjuksköterskor,

Läs mer

Minnesanteckningar från WRETA

Minnesanteckningar från WRETA MINNESANTECKNINGAR 1(5) Handläggare, titel, telefon Annika Larsson, verksamhetscontroller 011-152951 Minnesanteckningar från WRETA 100331 Samverkan mellan kommunerna i östra Östergötland och Landstinget

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-06-04 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 30 maj 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Mötesanteckningar LGVO

Mötesanteckningar LGVO Mötesanteckningar 1/6 Mötesanteckningar LGVO Tid: Fredag 23 september 2016 och 08.30-12.00 Plats: Västra sammanträdesrummet, Regionhuset, S:t Larsgatan 49B, Linköping Närvarande:, sekretariatet Margareta

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 13.00 15.00 Plats: Regionens hus, (fd Landstingets kansli),

Läs mer

kostnadsutveckling inom hemsjukvården

kostnadsutveckling inom hemsjukvården Utfärdare/Enhet Telefon Datum Version PKS/Kommunal Utveckling 2017-02-03 Arbetsmaterial Projekt Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom Noteringar Fördjupad uppföljning av volym- och

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Äldrerapport för Östergötland 2011

Äldrerapport för Östergötland 2011 Äldrerapport för 2011 En rapport från s kommuner och Landstinget i Dragning, WRETA möte 2012 04 12 (Henning Elvtegen, Landstingets Ledningsstab) Äldrerapport för 2011 Äldreuppdraget: Säkrad Vårdkedja Återhämtning

Läs mer

AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Dnr 2018-255 AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Innehållsförteckning 1. Avtalsparter... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte och mål... 3 4. Avtalstid... 3 5. Avtalets omfattning... 3 6. Parternas

Läs mer

Äldrerapporten. BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Peter Wahlberg LiÖ Hälso- och sjukvårdsnämnden

Äldrerapporten. BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Peter Wahlberg LiÖ Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Peter Wahlberg 2012-03-06 LiÖ 2012-812 Hälso- och sjukvårdsnämnden Äldrerapporten Ett av de grundläggande syftena med det s k Äldreuppdraget är att skapa en gemensam

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) 1 LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR

Läs mer

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 2013-04-02 Hemsjukvård 2015 delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient Gunnel Rohlin Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 HEMSJUKVÅRD 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BESLUT OM HEMSJUKVÅRD...

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Samordningsgruppsmöte

Samordningsgruppsmöte 4 JUNI 2008 Minnesanteckningar från Samordningsgruppsmöte Tid och plats 3 juni kl 12.00 4 juni kl 13.00, Sigtuna. Namn Gunilla Esbjörn Petter Karlsson Britt-Marie Brinkmo Åsa Sjöström Anders Heldebro Anne-Marie

Läs mer

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30 TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 VILMERGRUPPEN 1 ( Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2011-03-31 Arbetsgrupp - psykiatrisk hemsjukvård Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län PROMEMORIA 2011-10-05 Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2011-10-13 Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län Avsiktförklaring Kommunerna i Stockholms

Läs mer

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Datum 2016-06-22 Antal sidor 1(8) IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Version Datum Ansvarig Uppdatering 1.0 2016-05-18 Carina Hellström/Victoria Allard Första version 1.1 2016-06-07

Läs mer

Ersättare Siwe Clasén (FP) Landstinget Marita Granath (C) Landstinget

Ersättare Siwe Clasén (FP) Landstinget Marita Granath (C) Landstinget PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd 2012-05-23 8-13 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping. Lokal: Sessionssalen Närvarande Ledamöter Olle Beng

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04

MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04 1 MINNESANTECKNINGAR SSÖ 2014-02-04 Plats: Rådhuset i Norrköping Landstinget Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör Lena Törnfeldt, processamordnare NSÖ Carin Tyren, processamordnare NSÖ Ditte Persson Lindell,

Läs mer

Ledningsgrupp vård och omsorg, LGVO

Ledningsgrupp vård och omsorg, LGVO Mötesanteckningar 1/5 Ledningsgrupp vård och omsorg, LGVO 2015-04-17 Plats: Regionens Hus S:t Larsgatan 49 B Linköping (Sessionssalen plan 5) Närvarande: Jörgen Bergström Peder Ellison AnnaCarin Forsmark

Läs mer

Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i Dalarnas län

Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i Dalarnas län Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i Dalarnas län särskild överenskommelse och anvisning kortversion av dokument med samma namn fastställt 120928 1 (7) Ansvarsfördelning Rehabilitering Patientbehov

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård 2012-01-18 Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård Bakgrund För att klargöra hur den kommunala hälso- och sjukvårdens organisation ska utformas har socialförvaltningen samarbetat

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Norrbotten ansökan om statliga utvecklingsmedel.

Implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Norrbotten ansökan om statliga utvecklingsmedel. Cirkulär 6-07 Till Socialnämnd eller motsvarande Implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Norrbotten ansökan om statliga utvecklingsmedel. Presidiet i Kommunförbundet

Läs mer

Frågor och reflektioner från konferensen den 11 november 2011

Frågor och reflektioner från konferensen den 11 november 2011 Frågor och reflektioner från konferensen den 11 november 2011 Inledning Den 11 november 2011 genomfördes en temakonferens om hemsjukvårdsreformen i. Ca 260 deltagare politiker, tjänstemän, företrädare

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården

Kommunalisering av hemsjukvården Kommunfullmäktige 2012-06-18 124 281 Kommunstyrelsen 2012-06-18 152 376 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 126 262 Dnr 12.142-73 junikf11 Kommunalisering av hemsjukvården Bilagor: Hemsjukvården,

Läs mer

BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND SYFTE DEFINITIONER

BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND SYFTE DEFINITIONER DATUM 2010-12-29 BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND Hälsoval i Primärvården innebär att konkurrensneutralitet ska råda mellan privata och offentliga

Läs mer

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård 2017-04-18 1 (6) Avdelningen för juridik Ellinor Englund Anna Åberg Ansvarsfördelning Kommunernas hälso- och sjukvård Kommunen har sedan den 1 januari 1992, då kommunerna övertog huvuddelen av ansvaret

Läs mer

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet,

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, 2017-10-13 Yttrande 2017-10-13 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: S2017/03349/FST Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 171010 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. Pia Johansson delger aktuell SAMSA information Ny patch kommer 14 nov: -

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG 1/ Dnr: HSN Ledningsstaben Anna Bengtsson. Hälso- och sjukvårdsnämnden

BESLUTSUNDERLAG 1/ Dnr: HSN Ledningsstaben Anna Bengtsson. Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anna Bengtsson 2017-09-27 Dnr: HSN 2017-491 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län

Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län Avtal om övertagande av hälso- och sjukvård i ordinärt boende mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1. Avtalsparter 2. Inledning 2.1 Gemensamma

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ändring av administrativ huvudman för FOU Seniorium

Tjänsteskrivelse Ändring av administrativ huvudman för FOU Seniorium Ärende 11 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-05-16 DNR SN 2013.099 HELENA ÅHMAN SID 1/2 AVDELNINGSCHEF 08-58785000 HELENA.AHMAN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ändring

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Hemsjukvård 2015 inriktning

Hemsjukvård 2015 inriktning PROMEMORIA Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL-kansliet Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2012-06-08 Hemsjukvård 2015 inriktning Presidiegruppen föreslås besluta att godkänna förslaget

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Ann-Christin Åström Projektledare landstinget Henry Lundgren Projektledare Kommunförbundet Projektnamn: Uppbyggnad av Beroendecentrum i Norrbotten

Läs mer

Sverige Kommuner och Landsting

Sverige Kommuner och Landsting Checklista inför utarbetande av överenskommelse/samarbetsformer mellan kommuner/landsting/regioner gällande hälso- och sjukvård inom personlig assistans Sverige Kommuner och Landsting Checklista inför

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning

Svar på remiss - Hemsjukvård inriktning TJÄNSTESKRIVELSE 2012-10-29 Socialnämnden Dnr Son 2012/404 Svar på remiss - Hemsjukvård 2015 - inriktning Förslag till beslut Socialnämnden godkänner skrivelsen och överlämnar den till kommunstyrelsen,

Läs mer

Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland

Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland Nyckeltal beträffande antal besök, insatser och ansvarfördelning, september 214 Bo Davidsson Elisabeth Viman FoU Centrum för Vård, Omsorg och

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna

Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna 1 (6) Administrativa avdelningen MÖTESANTECKNINGAR HSN 2018-0150 Samverkan mellan funktionshinders- och pensionärsorganisationerna och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum Torsdag 22 november 2018 Tid

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

(Prop. 2005/06:115, bet. 2005/06:SoU26, rskr. 2005/06:301, SFS 2006:493) läkare har kommunen rätt att på egen hand anlita läkare och få ersättning

(Prop. 2005/06:115, bet. 2005/06:SoU26, rskr. 2005/06:301, SFS 2006:493) läkare har kommunen rätt att på egen hand anlita läkare och få ersättning Cirkulärnr: 2006:84 Diarienr: 2006/2884 Handläggare: Ellinor Englund Ulla Lönnqvist Endre Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2006-12-14 Mottagare: Kommunstyrelsen Socialnämnden Nämnd med ansvar

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer