2017 Verksamhetsplan. Hälsingekusten. Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2017 Verksamhetsplan. Hälsingekusten. Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND"

Transkript

1 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Hälsingekusten 2017 Verksamhetsplan Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain

2 Inledning Under 2017 kommer vi satsa vidare mot målet på studietimmar fram till år Styrelsen har beslutat göra en del prioriterade, långsiktiga, satsningar för uppnå detta. Det innebär dock inte vi ska minska eller försämra stödet till den mycket bra verksamhet vi redan har med många medlemsorganisationer och andra samarbetspartners. ABF Hälsingekusten har kämpat sig igenom en tuff ekonomisk situation. Men har nu inga skulder och utnyttjar inga krediter. Vi ska fortsätta sköta ekonomin och se till ABF Hälsingekusten kan vara med och göra skillnad i våra kommuner. Framtiden innebär många utmaningar för oss, våra medlemsorganisationer och fria grupper. Om vi tar oss an dessa gemensamt har vi alla möjligheter lösa dessa - Tillsammans är vi starka. ABF Hälsingekusten ser därför nu fram emot några spännande år. Vi ska finnas överallt, ge mest till de som fått minst och göra en annan värld möjlig! I följande plan stakar vi ut vår färdriktning i stort och beskriver en del verksamheter mera detaljerat. Nationellt På central nivå ser man en del utmaningar som är: Värna människovärdet Motverka klassamhället Välkommen hit! Stärk folkrörelserna Utveckla demokratin Välj solidaritet och hållbarhet Innehållet i dessa utmaningar fi nns beskrivna i det nya idéprogrammet. Det handlar bland annat om vara en möjliggörare för de som vill vara med och påverka på olika nivåer. I allt från den egna föreningen till i övriga världen. Utifrån dessa prioriteringar skall vi ute i ABF-avdelningarna göra olika insatser för arbeta med dessa områden som våra främsta utvecklingsområden samtidigt som vi ska erbjuda verksamhet som passar in i de lokala behoven och förutsättningarna.

3 Avdelningsgemensamt sätta en ambitionsnivå på uppnå ca timmar för cirklar och kultur totalt till år 2020 (2015 var det ca timmar). Pensionärsorganisationer, ungdomar och invandrargrupper ska prioriteras vi ska också öka verksamheten med fria grupper i alla 3 kommunerna. teckna samarbetsavtal med alla föreningar och fria grupper som vi har ett samarbete med och teckna avtal med nya grupper vi ska öka verksamheten med ungdomar i alla tre kommunerna vi ska erbjuda intresserade bli ortsombud. öka verksamheten med pensionärsorganisationer i Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig öka kontakterna/verksamheterna med invandrargrupperna i Nordanstig, Söderhamn och Hudiksvall öka all verksamhet i Nordanstigs kommun. ABF Hälsingekustens bord vid informationsdag på Solgläntan som är en träffpunkt för seniorer i Söderhamn.

4 Huvuduppgifter och mål Samarbete med pensionärsorganisationer, Ungdomar och invandrar grupper ska öka 2. Ökad verksamhet i Nordanstig 1. Samarbete pensionärs organisationer, ungdomar och invandrar grupper. Pensionärs organisationerna är de som gör mest verksamhet hos oss i dag. Men det innebär inte de inte kan göra mer. Vissa gör mycket och en del gör mycket mindre. Vi vill vara med och inspirera och utveckla. Ingen kan få för mycket kunskap!! Våra ungdomar behövs i ABF verksamheten. Vi kan vara med och hjälpa till med nya idéer och stötta med material och kunskap så ungdomarna organiserar sig och får vara med i en gemenskap. Invandrar grupperna behövs också i vår verksamhet. Dessa grupper gör mycket timmar hos oss redan. Men det är så många fl er som behövs för nå målen om en stark folkrörelse och en utvecklad demokrati. Vi ska se till klassamhällets klyftor inte ökar. Vårt mål för 2017 är träffa dessa grupper och utveckla verksamhet med dessa. Antalet grupper/organisationer ska öka och den totala verksamheten sak utvecklas och öka. 2. ABF Hälsingekusten har som mål fi nnas i alla våra tre kommuner och känslan bland Nordanstigsborna ska vara ABF är en naturlig partner när det gäller folkbildning. Vårt mål för 2017 är öka samarbetet med organisationer och fria grupper i Nordanstig. Det ska leda till fl er timmar inom folkbildningen där.

5 Verksamhetsinsatser 2017 Fackligt - hela avdelningen Vi märker de tvärfackliga studiecirklarna, medlemsutbildningar och facklig introduktion dalar kraftigt. Deltagandet blir mindre och vi har svårt fylla våra grupper. Dock ser vi en liten ökning på egna cirklar och kultur som facken har och det beror på vi har ett tätare samarbete och träffas oftare. Vad som däremot ökar inom den fackliga verksamheten är intresset för BAM (Bättre Arbets Miljö) steg 1 och SAM (Bättre ArbetsMiljö steg 2) samt Vald på jobbet (för förtroendevalda). Under 2017 planeras det tvärfackliga kurser både i Hudiksvall och Söderhamn: 1 Facklig introduktion 2 Medlemsutbildningar grund 2 Medlemsutbildning steg 2 2 BAM 1 SAM 1 Vald på jobbet samt viss kultur (musik och föreläsningar) Även i de egna fackförbunden genomförs det kurser och kultur som redovisas till ABF. Facken har också visat ett större intresse för starta ett LFS (Lokal Facklig Studiekommitté) och detta är något som vi inom ABF kommer ta fasta på och prioritera i vårt jobb. Vi tror nämligen det är viktigt träffas lokalt för öka gemenskapen. ABF deltar även på DFS som är fackliga träffar på distriktsnivå där vi har möjlighet påverka och lämna synpunkter inom den fackliga världen. Här anordnas utbildning och föreläsningar inom hela området som tex alla kan göra något, sekreterarutbildningar, lagar, studieorganisatörsutbildningar, bokföring, mötesteknik mm.

6 Pensionärer När det gäller pensionärer är det PRO och Kommunalpensionärer som är medlemmar i ABF. Vi fortsätter skriva samarbetsavtal och för samtal med föreningarna och informerar om material och möjligheter. Pensionärerna i Söderhamn har sedan 2015 arbetat i ett Verksamhetsråd. Rådet har haft ett antal större träffar med föreläsningar i samma ämne men med olika föreläsare. Detta har inte haft en fulls aula men väldigt omtalat, rådet funderar på även en annan satsning Många föreningar är väldigt aktiva och har ett litet nytänkande för nå ut till 50-talisterna. En satsning på de föreningar som vill ha mer stöttning för få fart på sin verksamhet med lite peppningar till styrelsen och de som är aktiva. Vi kommer storsatsa på materialet Turism i din hembyggd. Materialet bygger på samla in kunskaper om raktioner och sådant som hänt och kan vara av intresse för andra. Få ner detta på ett papper/liten skrift för göra något gemensamt med andra föreningar, och om intressefi nns kunna guida boende i området och även tillresta intresserade. Hudiksvall/Nordanstig I Hudiksvall fortsätter föreningarna med sin sedvanliga verksamheter. Här har man i fl era föreningar varit lyckosamma när det gäller värva nyblivna pensionärer och har därmed även börjat få igång lite annan och ny verksamhet som t ex dans. I Nordanstig kommer vi göra en större insats eftersom föreningarna har en mycket låg verksamhet. Med vår nyanställde verksamhetsutvecklare Kjell Persson kommer vi under 2017 jobba betydligt mer aktivt med kontakter och inspiration till pensionärsföreningarna i Nordanstig.

7 Invandrare Vår intention är verksamheten tillsammans med invandrarorganisationerna skall öka. Vi skall stödja dessa organisationer och arbeta med Integration mellan nysvenskar och infödda svenskar. Det är av största vikt vi inom detta spännande verksamhetsområde försöker fi nna nya vägar skapa nya projekt i varje kommun. Det är viktigt vi bidrar till ett bra mottagande av de som tvingats fl y från oroshärdar. Verksamheten vi skapar tillsammans ökar vår kulturella mångfald, vilket är viktigt för oss alla. Vi har en stor verksamhet med dessa organisationer. Främst i Söderhamn men även i Hudiksvall och nu äntligen i Nordanstig. Vi som ABF-avdelning ska vara med och ge mest till de dem som behöver oss mest! En grupp asylsökande som lär sig om samhället och språk hos ABF i Hudiksvall. Två av ledarna syns också - båda jobbar ideellt. Eva Hallander längst ner till vänster och Wahab längst till höger. Wahab var också asylsökande och fick sitt uppehållstillstånd i början av sommaren 2016.

8 Öppna torget Eftersom vi nu har en verksamhetsutvecklare anställd sedan en tid hoppas vi alla hans kontakter och träffar kommer leda till mer och inspirerandfe verksamhet. Redan förra året (2016) skapade vi ett nytt studieprogram och försöker där markandsföra nya och intressanta ämnen som t ex Travsport och Plastbanta. De hantverkscirklar vi erbjuder kommer vi också aktivt jobba på starta upp mera mot öppna torget och inte bara inom medlemsorganisationerna i ABF. Miljö/Omställning samt Fairtrade är en stor fråga som berör alla. Här blir vi i personalen mer och mer insa och aktiva även om det går sakta. Men ett litet steg är bättre än inget alls. Hoppas på kunna få komma ut och prata dessa frågor för fl era samt starta arbetet med personalen på kontoren. Personalen behöver utbildning för kunna ställa krav på hyresvärdar samt vägleda de som är i lokalerna, både vad gäller källsortering och tänket. Det nya tänket är Plastbanta, detta för levande organismers överlevnad.

9 Bostadsorganisationerna består av HSB och Hyresgästföreningen (HGF). HSB fi nns i Söderhamn och Hudiksvall medan HGF har verksamhet i alla tre kommunerna. Liksom för fl era av våra medlemsorganisationer har man bra verksamhet både vad gäller Kulturprogram och Cirkelverksamhet men detta rapporteras inte in. Vad detta beror på och hur vi skall kunna få till en bättre rutin på detta förs det diskussioner om. Under 2015 har kontakter tagits med både HGF och HSB och några avtal har skrivits, dock har inte så mycket verksamhet redovisats ännu. När man börjar jobba med en verksamhet måste man ha lite tålamod, det tar tid få det till en vana och självklarhet för dem ABF fi nns med i alla kultur-och utbildningstankar. Under 2015 kommer vi fortsätta detta arbete och uppsöka (hemsöka) båda bostadsorganisationerna för med tiden få ett tätare och bättre samarbete till förmån för organisationernas medlemmar.

10 Funktionshinderrörelsen Inom HLS fi nns ett aktivt verksamhetsråd som gemensamt jobbar fram föreläsningar eller andra aktiviteter för föreningarna. Under 2017 har rådet för avsikt anordna två större föreläsningar: en inom området kring hörsel/tinnitus och en inom området om astma/allergi. Det tidigare HALS las vilande eftersom verksamhetsrådet gör i stort sett samma sak i en mindre grupp. Vi ger ut vår gemensamma studiefolder och fortsätter förnya och utveckla den. Önskemål är köra kortare cirklar, föreläsningsdagar mm då personer inom funktionshinderrörelsen har svårigheter binda upp sig på längre cirklar. ABF Hälsingekusten kommer vara delaktig i många av HLS verksamheter och vi besöker aktivt alla föreningar inom HLS som önskar detta. HSO i Söderhamn har den fått ny styrelse och är under uppbyggnad och vi jobbar för ABF ska bli en av deras naturliga samarbetspartner. Planen är även verksamhet ska utvecklas hos dem under Vi fortsätter arbetet med besöka de olika föreningsstyrelserna och hjälpa de olika föreningarna komma igång med cirklar och kulturaktiviteter. ABF har för avsikt även i Söderhamn få till en gemensam studiefolder samt ett aktivt verksamhetsråd. ABF kommer fortsätta delta inom kommunala handikapprådet tillsammans med ABF Gävleborg som tar fram studier, kultur, inspirations helger/dagar för funktionshinder rörelsen inom Hälsingland/Gästrikland. Vi träffas fl era gånger per år. ABF är det enda studieförbund som har anammat policyn för tillgänglighet och vi inom ABF fortsätter jobbar aktivt med tillgänglighetsanpassa våra egna lokaler eller lokaler vi använder ofta. En föreläsning som Handikapprådet arrrangerat. Ann Katrin Noreliusson dela med sig av sina erfarenheter av leva i en familj med NPF-diagnos.

11 Annelie Ström som jobbar med medlemsregister, cirkeladministration mm Monica Siggstedt som jobbar med pensionärs- bostadsoch invandrarorganisationerna. Hon är även mycket ute och informerar om både ABF och Fairtrade. Brittmari Engman som jobbar med pensionärs- bostads- och invandrarorganisationerna. Hon är även ansvarig för avdelningens hemsida och cirkelledarinfoutbildning inom avdelningen. Pia Tillemar som jobbar med fackliga och funktionshinderrörelsen. Hon är även tillgänglighetsansvarig i avdelningen. Rickard Vivallius är it-ansvarig samt jobbar med föreningskunskap och är även behjälplig inom funktionshinderrörelsen och fackliga studer. Hans Svedberg, vår chef och avdelningens klippa - ansvarig för allt! Kjell Persson, verksamhetsutvecklare Jag har mitt förflutna på HIAB i Hudiksvall där jag under 15 år var verkstadsklubbens ordförande. När produktionen lades ner i Hudiksvall började jag jobba åt IF Metall som regionalt skyddsombud. Sedan 15 augusti 2016 jobbar jag på ABF Hälsingekusten. På fritiden är jag amatörtränare av travhästar och har ett litet jordbruk som jag sysslar med.

12 Hälsingekusten ABF Hälsingekusten Gammelbansvägen Hudiksvall Götgatan Söderhamn Våra öppettider: Gäller båda kontoren Måndag (lunch 12-13) Tisdag Onsdag Torsdag (lunch 12-13) Fredagar Stängt Skälet till de relativt sparsamma öppettiderna är vi ska ha möjlighet besöka organisation, grupper och cirklar. Så om Ni vill vi kommer och pratar bildning, regler, föreningsutveckling mm hör av! Vi kommer gärna och besöker Er såväl dag- som kvällstid.

HÄLSINGEKUSTENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE

HÄLSINGEKUSTENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE F En droppe droppad i Livets älv har ingen kraft att flyta själv Det ställs ett krav på varje droppe Hjälp till att hålla de andra oppe! Tage Danielsson HÄLSINGEKUSTENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ARBETARNAS

Läs mer

Välkommen in! Reviderad

Välkommen in! Reviderad Hälsingekusten Nordanstig Hudiksvall Söderhamn Studieprogram 2018 Alltid nytt och spännande Vi uppdaterar hela tiden Välkommen in! Reviderad 2018-10-26 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND ABF är Sveriges största

Läs mer

Studieprogram Hälsingekusten. Nordanstig Hudiksvall Söderhamn. Reviderad

Studieprogram Hälsingekusten. Nordanstig Hudiksvall Söderhamn. Reviderad Hälsingekusten Nordanstig Hudiksvall Söderhamn Studieprogram 2019 Alltid nytt och spännande Vi uppdaterar hela tiden Välkommen in! Reviderad 2019-05-06 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND ABF är Sveriges största

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2013 1 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel måste

Läs mer

HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna Våren 2019

HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna Våren 2019 HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna Våren 2019 ABF/Funktionsrätt Hudiskvall- Nordanstig - ett tätt samarbete Kurser och studiecirklar På abf.se kan du enkelt hitta en studiecirkel eller kurs som

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Folkbildning över gränserna

Folkbildning över gränserna HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna VÅREN 2015 1 Information och anmälan: tfn: 0000-00 00 00. Anmälan: avd.info@abf.se 1 ABF/HLS - ett tätt samarbete Samarbetet för att skapa gemensamma studier

Läs mer

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram NORRA VÄRMLAND Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF Studieprogram VÅREN 2013 VÄLKOMMEN TILL ABF NORRA VÄRMLAND Folkbildningen finns till för att alla oavsett

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 190108 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till dig som inte har

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM VERKSAMHETSPLAN 2018 ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM Gör en annan värld möjlig VISION ABF HALLAND ABF Halland ska med kompetens, kreativitet och engagemang, skapa

Läs mer

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev ändringar.

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2018 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 17-10-23 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till

Läs mer

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN Gör en annan värld möjlig. 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN ABF Skånes Strategiska utvecklingsplan 2016-2019 reglerar det arbete och den verksamhet som ska ske i distriktet. Den tar sin

Läs mer

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN 2012 ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN INLEDNING Under 2011 har ABF Gävleborg prioriterat utveckling av cirkelledarutbildning genom att forma nya strategier för rekrytering och genomförande och

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 181112 Medlemsutbildningar FACKLIGA STUDIER Alla medlemsutbildningar

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Karlsborg och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar 2016-2021 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Facklig utbildning 2015

Facklig utbildning 2015 Facklig utbildning 2015 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER VÅREN 2015. Utbildningar för dig som är verksam i en förening GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER VÅREN 2015. Utbildningar för dig som är verksam i en förening GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER VÅREN 2015 12 Utbildningar för dig som är verksam i en förening GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är

Läs mer

Facklig utbildning 2015

Facklig utbildning 2015 Facklig utbildning 2015 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Sara Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev ändringar.

Läs mer

Ge ny energi till din organisation

Ge ny energi till din organisation Ge ny energi till din organisation Kurser för cirkelledare, ideella föreningar och fria grupper inom abf stockholm vår och höst 2013 1 Gör en annan värld möjlig! Vad behöver du och din organisation för

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Lysekil och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping- Skarabygden Verksamhetsplanen utgår från Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014, Studiefrämjandets

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Hälsingekusten. Vägen till kunskap. Studieprogram våren 2014 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG. 1 ABF Avdelningens namn www.abf.se

Hälsingekusten. Vägen till kunskap. Studieprogram våren 2014 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG. 1 ABF Avdelningens namn www.abf.se Vägen till kunskap Hälsingekusten Studieprogram våren 2014 1 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Information och anmälan: tfn: 0000-00 00 00. Anmälan: avd.info@abf.se 1 ABF HÄLSINGEKUSTEN ABF HÄLSINGEKUSTEN sträcker

Läs mer

ABF Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2015

ABF Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2015 Västra Götaland ABF Västra Götaland splan och budget 2015 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ABF Västra Götaland skall genom att bedriva ett ideologiskt förankrat folkbildningsarbete vara en tillgång och utvecklingsfaktor

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR 12 VÅREN 2017 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är begränsade - hör av dig med din anmälan

Läs mer

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 Nu är höstens studieprogram här! Vill du prova något nytt? Hos oss hittar du studiecirklar och kurser i flera olika ämnen. Ta chansen och upptäck hur roligt det är

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003.

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Folkbildningens Framsyn - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Dokumenterat av Christina Holmqvist april 2003 1 Inledning

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Folkbildning över gränserna Hösten HÄLSINGEKUSTEN

Folkbildning över gränserna Hösten HÄLSINGEKUSTEN HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna Hösten 2016 1 Information och anmälan: tfn: 0000-00 00 00. Anmälan: avd.info@abf.se 1 ABF/HLS - ett tätt samarbete Samarbetet för att skapa gemensamma studier

Läs mer

Verksamhetsrådets förslag till nationella prioriteringar 2012-??

Verksamhetsrådets förslag till nationella prioriteringar 2012-?? Verksamhetsrådets förslag till nationella prioriteringar 2012-?? Verksamhetsrådet överlämnar härmed till förbundsstyrelsen, för beslut, sitt förslag till kommande nationella prioriteringar avseende för

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Innehållsförteckning Välkommen! Mitt jobb & min karriär Utbildning för Vision-ombud Skyddsombudsutbildning Att anmäla sig till en utbildning Visions center i Stockholms

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Studie-/Kurskatalog. Anmäl dig enkelt till våra cirklar: VIA INTERNET: www.abf.se/norravarmland

Studie-/Kurskatalog. Anmäl dig enkelt till våra cirklar: VIA INTERNET: www.abf.se/norravarmland NORRA VÄRMLAND Studie-/Kurskatalog 2011 Anmäl dig enkelt till våra cirklar: VIA INTERNET: VIA TELEFON: Hagfors 0563-14250 Sunne 0565-12125 Torsby 0560-12707 Sysslebäck 0564-10156 DETTA ÄR ABF ABF är Sveriges

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

TÄNK JAKT 2015. www.studieframjandet.se

TÄNK JAKT 2015. www.studieframjandet.se TÄNK JAKT 2015 www.studieframjandet.se Studiefrämjandet Svenska Jägareförbundets studieförbund! Studiefrämjandet värdesätter samarbetet med våra medlemsorganisationer, där Svenska Jägareförbundet är ett

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Munkedal och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Fackliga studier Hösten 2013

Fackliga studier Hösten 2013 Fackliga studier Hösten 2013 Gå en facklig utbildning och ta reda på dina rättigheter och skyldighet! Medlemsutbildning Steg 1 Varför ska jag vara med? Lär dig om fackets grundläggande värderingar...!

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Ge ny energi till din organisation

Ge ny energi till din organisation Ge ny energi till din organisation Kurser för cirkelledare, ideella föreningar och fria grupper inom abf stockholm vår och höst 2013 1 Gör en annan värld möjlig! Vad behöver du och din organisation för

Läs mer

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt.

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2017 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

STUDIEPROGRAM Våren 2013

STUDIEPROGRAM Våren 2013 STUDIEPROGRAM Våren 2013 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start: 7/2

Läs mer

Central utbildningskatalog. Central utbildningskatalog CHÖSTEN 2010

Central utbildningskatalog. Central utbildningskatalog CHÖSTEN 2010 C Central utbildningskatalog Central utbildningskatalog CHÖSTEN 2010 C Centralt arrangerade utbildningar för ABFs centrala medlems organisationer och organisationer med samarbetsavtal hösten 2010 Arbetarnas

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka Studiekalender 2015 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4, 5, och 8 Löftet. 2-4 mars Kursen vänder sig till alla och handlar om kollektivavtalets värde. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola

Läs mer

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3071 av Olof Lavesson m.fl. (M) Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Detta är version 1,

Detta är version 1, FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2019 vt/ht Detta är version 1, 2018 12 04 I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs

Läs mer

jämlikhet frihet påverkan

jämlikhet frihet påverkan Verksamhetsplan 2019 jämlikhet frihet påverkan är våra ledord Innehåll Vad vi tror på och vad vi vill 3 Styrelsen om folkbildning och demokrati 4 Vad SV vill uppnå till år 2025 5 SV:s prioriteringar 2019

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Folkbildning över gränserna Våren 2014

Folkbildning över gränserna Våren 2014 HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna Våren 2014 1 www.abf.se/gavleborg/halsingelusten Information och anmälan: tfn: 0000-00 00 00. Anmälan: avd.info@abf.se 1 ABF/HLS - ett tätt samarbete Samarbetet

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Hjo och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar LOs undersökning om fackliga grundutbildningar 2013-08-29 lah@lo.se 1 Målgrupp Målgruppen är de personer som är studieaktiva eller studieansvarig i LOs respektive organisationer Datainsamlingsmetod LO

Läs mer

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 PRO ska erbjuda gemenskap och meningsfulla aktiviteter för landets pensionärer, förbättra livet för äldre genom att arbeta för samhällsförändringar och

Läs mer

Studieprogram PRO Teg

Studieprogram PRO Teg Studieprogram PRO Teg 2018-2019 Kunskap inom räckhåll Studieorganisatör Gunilla Eriksson 073-064 16 40 Tillsammans med vårt studieförbund ABF anordnar vi cirklar på dagtid/kvällstid. Studiecirklarna omfattar

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014 Funktionshindersorganisationerna Utbildningar & träffar 2014 ABF Västernorrland erbjuder Funktionshinderrörelsen utbildningar och dessa kan genomföras som dagskurs, internat, externat eller som studiecirkel.

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Vara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER HÖSTEN 2014. Utbildningar för dig som är verksam i en förening GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER HÖSTEN 2014. Utbildningar för dig som är verksam i en förening GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER HÖSTEN 2014 Utbildningar för dig som är verksam i en förening 12 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är

Läs mer

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland. www.fackligutbildning.se

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland. www.fackligutbildning.se Facklig utbildning 2012 Jämtland / Västernorrland www.fackligutbildning.se Medlemsutbildningar Medlem i facket 24 tim Den fackliga idén då och nu en omvärldsanalys, Medlemskapets värde vad får jag för

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

( Studieprogram 2016

( Studieprogram 2016 (Studieprogram 2016 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skara Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skara

Läs mer

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer