Tertialrapport. Tertialrapport - Livsmedel, hotell och restaurang Tertial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tertialrapport. Tertialrapport - Livsmedel, hotell och restaurang Tertial 1 2014"

Transkript

1 Tertialrapport Årets första månader visar på en fortsatt uppgång för ekologiska varor och konsumenterna har dessutom börjar efterfråga produkter rena från hormoner och antibiotika. Efterfrågan på viltkött och framförallt renkött är därför stor. Fenomenet med Food trucks sprider sig nu i landet och Göteborg står näst på tur. Mejerinäringen med Arla, Skånemejerier och Norrmejerier i spetsen satsar och expanderar i landet och i förädlingsledet. Den svenska grisslakten minskar, men under våren har allt fler uppmärksammat den svenska kvalitén och det svenska djurskyddet. Allt fler företag profilerar sig också inom hållbarhetsarbetet vilket blir en allt större konkurrensfördel. Sockret är en hälsobov och det räcker med en läsk om dagen för att öka risken för hjärtsjukdomar. S T R A T E G I S K P Å V E R K A N HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Fortsatta satsningar på större volymer men utmaningar finns Grepp om varumärket HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Granskning av kontrollen i år Medvind för ekologiskt, renkött och foodtrucks LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Hållbarhetsfrågorna i fokus Pris till Pågen LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE GMO och svensk kvalitet Nytt om livsmedel och hälsan B R Å D S K A Page 1 / 5 Printing date:

2 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE GRANSKNING AV KONTROLLEN I ÅR I år kommer EU-kommissionens kontor för livsmedels- och veterinära frågor, FVO, att göra en kontroll av fyra olika områden inom den svenska livsmedelskontrollen. Bland annat kommer de att besöka mejerier och slakterier. FVO har till uppgift att undersöka att alla EU-länders offentliga livsmedelskontroller håller en bra standard och att gemensamma regler följs. MEDVIND FÖR EKOLOGISKT, RENKÖTT OCH FOODTRUCKS Enligt den årliga marknadsrapporten från Ekoweb har försäljningen av ekologiska livsmedel ökat med 1,3 miljarder kronor under Det är framförallt ekobananer till den offentliga sektorn och till enskilda konsumenter som driver den ökade försäljningen. Även om konventionell svensk grisuppfödning har tuffa tider så märks det en ökad efterfrågan på KRAV-märkta produkter. Det var i oktober som försäljningsökningen började ta fart och Krav bedömer att det handlar om en 20-procentig ökning på årsbasis. Läget blir inte heller sämre av att ICA nu byter till svenskt kött till sin egna bacon. Mellan 20 och 30 ton grissida beräknas det gå åt varje vecka. Och nu har Ica bestämt att råvaran ska vara svensk istället för dansk. Ekologskt vinner mark även när det gäller ägg. Enligt siffror från Svenska Ägg ökade den ekologiska produktionen av ägg med 18 procent mellan Ekoförsäljningen ökade med 40 procent på Ica och även Axfood och Bergendahls har märkt av en större efterfrågan, skriver Sydsvenskan. Efterfrågan på renkött blir allt större. Orsaken är att konsumenterna söker efter kött från djur fria från antibiotika och hormontillsatser. Följden blir att priset drivs uppåt. Svenskarna köper också allt dyrare mat. Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som gjort en enkät bland medlemsföretagen, ökade "nettotalet" med 63 procent för premiumsortimentet. Nettotalet är ett mått på andelen företag som svarat "ökande försäljning" minus andelen som svarat "minskande försäljning". Trenden med Food trucks sprider sig nu i Sverige. Näst på tur är Göteborg där nu Kommunstyrelsen sagt ja och redan nu till sommaren kan ett regelverk vara färdigt. Alla partier är positiva till food trucks i Göteborg så nu återstår bara att hitta en liknande modell som används i Stockholm. Ekologiskt säljer; finns ditt företag med i konkurensen och hur stor andel bör i så fall vara ekologisk? Strategiska beslut rörande andelar ekologisk produktion och utveckling av nya produkter fria från hormoner och antibiotika. Page 2 / 5 Printing date:

3 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE FORTSATTA SATSNINGAR PÅ STÖRRE VOLYMER MEN UTMANINGAR FINNS Mejerikoncernen Arla kommer att satsa 2,6 miljarder kronor i produktionsapparaten under innevarande år. Bland annat ska verksamheten vid mejeriet i Falkenberg byggas ut för att kunna producera cottage cheese (främst Keso). Även Skånemejerier gör i år en storsatsning i Malmö. Ägaren Lactalis investerar miljontals kronor i företagets befintliga anläggning för att kunna sälja mer i Stockholm och Göteborg. Också Norrmejerier tar sats framåt. Som ett nästa steg efter utbyggnaden av Burträsk Mejeri, satsar Norrmejerier nu på ostförädling, främst riven ost, i Umeå. Norrmejeriers vd Bo Rasmussen ser en ökad efterfråga på riven Västerbottenost, därför satsar man nu på en ostförädlingsanläggning i Umeå - en tjäsnt som tidigare köpts in externt. Även exporten hägrar och så länge kinesiska myndigheterna godkänner svensk livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet är export av gris till Kina inte långt borta. I höst kommer kinesiska tjänstemän till Sverige för att inspektera svenska chark- och slakteriföretag. Nedgången för den svenska grisslakten fortsatte för övrigt under Minskningen skedde dock under första delen av året och under de sista kvartalen ökade slakten istället marginellt. Sett över de senaste tio åren har den svenska slakten minskat med en fjärdedel. Under 2013 minskade grisslakten med 1,7 procent till 2,54 miljoner grisar vilket är färre grisar än vad som slaktades under Handelns Utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet räknat på konsekvenserna om punktskatten på snus ökar med 2 kronor per dosa. Slutsatsen, som presenteras i en rapport, är att en sådan höjning skulle leda till upp till fler dagligrökare. GREPP OM VARUMÄRKET För andra året i rad ställde Vikentomater till med auktion på Facebook. Fem kilo av årets första tomater såldes för kronor till en Ica-butik i Malmö. Pengarna gick direkt till barncancerfonden. Mats och Susanne Olofsson jobbar hårt med nya koncept för marknadsföring. Målet är att skapa ett starkt varumärke och kunna ta lite bättre betalt. Det en ständig utmaning att stärka varumärket och att hitta nya sätt för att sälja mer tomater. Varumärket spelar roll! Starka varumärken innebär bättre lönsamhet. Skapa mål för företagets varumärkesarbete och gör en årlig handlingsplan. Page 3 / 5 Printing date:

4 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE GMO OCH SVENSK KVALITET Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri har anslutit sig till Arlas och Norrmejeriers ställningstagande för GMO-fri produktion. Men från och med februari 2014 tar danskarna bort kravet på GMO-fritt foder till sina slaktkycklingar och detta på grund av stigande foderpriser. Menigo, som är en av Sveriges största grossister inom livsmedel, meddelar att de väljer svensk råvara till 80 procent av sina förädlade fläskprodukter. Satsningen stödjer den svenska grisnäringen som har en hög djurskyddshållning, men fördelarna är fler, enligt Menigo. Råvaran håller högre produktionskvalitet, med bättre hantering av råvaran vid slakt, förpackning och transport. Dessutom får grossisten en helt annan närhet, vilket ger längre hållbarhet för kunderna med mindre svinn som resultat. Livsmedelsbranschen har fokus på de stora frågorna som GMO, djurskyddet, antibiotikan och hållbarhetsfrågorna. Fokus på de stora frågorna som GMO, djurskydd, antibiotikafrihet och hållbarhet. NYTT OM LIVSMEDEL OCH HÄLSAN Frukost är viktigt för unga. Den som slarvar i unga år löper ökad risk att som vuxen få hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar ny forskning. Kanske ingen nyhet att socker inte är hälsosamt, men att dricka en burk läsk om dagen kan öka risken för hjärtsjukdomar. Det visar en stor studie som gjorts i USA. Antioxidanter, som bland annat finns i frukt och grönt och fullkornsprodukter, minskar risken för ögonsjukdomen grå starr. Vi är vad vi äter - och livsmedelsbranschen har ett ansvar. Värdegrundsarbetet på företaget bör även kunna hantera frågor som livsstilar och hälsa. Page 4 / 5 Printing date:

5 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÅLLBARHETSFRÅGORNA I FOKUS Arla var en av vinnarna på Ekogalan som hölls på Grand Hotel i Stockholm tidigare i våras. Mejeriet vann i kategorin från "Mylla till hylla". Även hållbarhetsarbetet på HKScan har uppmärksammats i media. HKScan har varit en del av ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet där logistiken kring djurtransporter setts över. I en föränderlig tid, med strukturomläggningar, ser företaget det som en nödvändighet att just logistiken ses över. Även Polarbröd vill vara ekologiskt hållbara och bygger vindkraftverk för att bli självförsörjande på förnybar el. För familjeföretaget Polarbröd är hållbar utveckling och respekt för framtiden viktigt. Enligt Polarbröds hållbarhetsplan ska företaget senast 2022 vara ekologiskt hållbart. Till hållbarhetsfrågorna hör också utmaningen att minska svinnet. Bröd är det livsmedel som oftast hamnar i soporna enligt en undersökning som bageriet Pågens har gjort. Två av tio svenskar slänger varje vecka bröd. Men enligt Livsmedelsverket tycker inte svenskarna att de själva slänger för mycket mat. Istället är det andra som gör det, vilket är ett stort problem. Allt fler företag profilerar sig inom hållbarhetsarbetet. Fortsätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Finns det hållbarhetskompetens i ditt företag? PRIS TILL PÅGEN Bageriföretaget Pågen har utsetts till Årets livsmedelsexportör De senaste två åren har Pågen haft en exporttillväxt på över elva procent och de största marknaderna är Danmark och Frankrike. TERTIALRAPPORT BRANSCH LIVSMEDEL, HOTELL OCH RESTAURANG Analysen är genomförd av branschansvarig Madeleine Warghusen. Page 5 / 5 Printing date:

Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år

Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år Efter en valhänt inledning har nu allt fler företag på allvar börjat arbeta med sitt ekologiska sortiment. Framför

Läs mer

Ekomatcentrums Nyhetsbrev 21 Februari 2014

Ekomatcentrums Nyhetsbrev 21 Februari 2014 Ekomatcentrums Nyhetsbrev 21 Februari 2014 Det nya året har sparkat igång med buller och brak. Först ut var Ekogalan i slutet av januari där Ekoweb presenterade glädjande siffror från en ökande ekologisk

Läs mer

Ekologisk livsmedelsmarknad

Ekologisk livsmedelsmarknad Ekologisk livsmedelsmarknad Rapport om den ekologiska branschen sammanställd av Ekoweb.nu 29 januari 2015 Svenska marknaden Danska marknaden Världsmarknaden Prognos för 2015 Sverige Prognos för 2025 Sverige

Läs mer

Handel Tertial 3 2013

Handel Tertial 3 2013 S T R A T E G I S K P Å V E R K A N HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Trender inom handeln HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Arbetsmarknadstrender Hållbarhetsfrågorna heta i handeln LÄGRE STRATEGISK

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DELSYSTEM

KARTLÄGGNING AV DELSYSTEM KARTLÄGGNING AV DELSYSTEM LIVSMEDEL I KALMAR LÄN PETER BJERKESJÖ, DANIEL HALLENCREUTZ, VANESSA SEVEDAG OCH KLARA SPANGENBERG STOCKHOLM 2015-02-28 Kontigo AB Katarinavägen 19 SE 116 45 Stockholm www.kontigo.se

Läs mer

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark I Bastuträsk har man gjort korv till försäljning i 118 år, det är en fin Västerbottnisk mattradition som man ser att ägarna Mattias Berg och

Läs mer

Samling ger eko! En strategi för ökad ekologisk konsumtion och produktion

Samling ger eko! En strategi för ökad ekologisk konsumtion och produktion Samling ger eko! En strategi för ökad ekologisk konsumtion och produktion Ekologiskt Forum Juni 2013 1 Samling ger eko! 1. Samling ger eko Ekologiskt Forum är sedan år 2002 ett nätverk för alla som är

Läs mer

Hållbar konsumtion av jordbruksvaror

Hållbar konsumtion av jordbruksvaror Hållbar konsumtion av jordbruksvaror vad får du som konsument när du köper närproducerat? Konsumenter köper närproducerade livsmedel av olika anledningar; närhet, småskalighet, klimathänsyn, kvalitet,

Läs mer

DE GRÖNA NÄRINGARNA VÄXER! Energi & livsmedel. Uppföljning av LRFs energi- och livsmedelsstrategier

DE GRÖNA NÄRINGARNA VÄXER! Energi & livsmedel. Uppföljning av LRFs energi- och livsmedelsstrategier DE GRÖNA NÄRINGARNA VÄXER! Energi & livsmedel Uppföljning av LRFs energi- och livsmedelsstrategier LRFS RIKSFÖRBUNDSSTÄMMA 2014 Energi & livsmedel Uppföljning av LRFs energi- och livsmedelsstrategier LRFs

Läs mer

MARKNAD. Projekt Norrlandsslakt drar igång Hushållningssällskapet i Västerbotten blir huvudman för ett projekt som ska få igång KRAV-slakt i Norrland.

MARKNAD. Projekt Norrlandsslakt drar igång Hushållningssällskapet i Västerbotten blir huvudman för ett projekt som ska få igång KRAV-slakt i Norrland. Projekt Norrlandsslakt drar igång Hushållningssällskapet i Västerbotten blir huvudman för ett projekt som ska få igång KRAV-slakt i Norrland. Det är Katarina Markström på Hushållningssällskapet i Västerbotten

Läs mer

HÖGRE KVALITET PÅ LIVSMEDEL I OFFENTLIGA KÖK KARTLÄGGNING AV UTVECKLINGSARBETE

HÖGRE KVALITET PÅ LIVSMEDEL I OFFENTLIGA KÖK KARTLÄGGNING AV UTVECKLINGSARBETE HÖGRE KVALITET PÅ LIVSMEDEL I OFFENTLIGA KÖK KARTLÄGGNING AV UTVECKLINGSARBETE Kartläggningen är gjord av MIND Research på uppdrag av Landsbygdsnätverket. Hösten 2013 Landsbygdsnätverket 551 82 Jönköping

Läs mer

SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN.

SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN. SCHYSSTA BANANER! En banan ska vara schysst och giftfri. Annars är det ingen modern banan. Anna Billing, ICA Malmborgs Tuna, Lund STOR POTENTIAL PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN. 1 INLEDNING På trettio år har

Läs mer

MARKNAD INVÄGNING AV EKOLOGISK MJÖLK SAMS/SWEGRO NOTERING MERPRIS FÖR EKOLOGISK MJÖLK AVRÄKNINGSPRISER KRAV-GODKÄNT KÖTT

MARKNAD INVÄGNING AV EKOLOGISK MJÖLK SAMS/SWEGRO NOTERING MERPRIS FÖR EKOLOGISK MJÖLK AVRÄKNINGSPRISER KRAV-GODKÄNT KÖTT INVÄGNING AV EKOLOGISK MJÖLK Invägningen av ekologisk mjölk fortsatte att öka 2002 och var 13 % större än 2001. Den stora förändringen under året har varit en starkt ökad tillverkning av syrade produkter,

Läs mer

2007-01-01 2007-12-31

2007-01-01 2007-12-31 Vår mission är att erbjuda moderna konsumenter naturliga mjölkbaserade livsmedel som skapar inspiration, trygghet och väl befinnande. Därigenom skapar vi också högsta möjliga mjölkpris till våra ägare.

Läs mer

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider Innehållsförteckning Förord Samarbete är nyckeln till hållbara måltider...3 Kapitel 1 Om Fazer Food Services arbete...4 Målet är smakupplevelser

Läs mer

ARLA FOODS. Innehåll

ARLA FOODS. Innehåll HALVÅRSRAPPORT 2012 noter HALVÅRSRAPPORT 2012 1 ARLA FOODS Innehåll FÖRVALTNINGSRAPPORT Koncern Europeisk styrka och globala visioner 5 Halvårets händelser 7 Handlingskraft och effektiviseringar 11 One

Läs mer

Frågor och svar om GMO

Frågor och svar om GMO Frågor och svar om GMO 140414 Om LRFs position angående GMO i foder och hållbarhetscertifierad soja 1. Är LRF för GMO? Ja, om de bidrar till en miljömässig och ekonomiskt mer hållbar utveckling, samt inte

Läs mer

Förädlade ekologiska och närproducerade produkter

Förädlade ekologiska och närproducerade produkter Förädlade ekologiska och närproducerade produkter -Probleminventering inom förädlingsindustrin Av: Svante Lindqvist Datum: 2001-01-29 Handledare: Kristina Sjöholm Sammanfattning Den här rapporten har gjorts

Läs mer

Sviker livsmedelsindustrin konsumenterna?

Sviker livsmedelsindustrin konsumenterna? Nätverket Matvalet Referat från seminarium Sviker livsmedelsindustrin konsumenterna? 6 november 2008 Nätverket Matvalet: Nätverket Matvalets seminarium Sviker livsmedelsindustrin konsumenterna? Cirka 60

Läs mer

KRAV-aktuellt. KRAV fick Konsumentpris

KRAV-aktuellt. KRAV fick Konsumentpris Vi ser till att skillnaden märks KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V J U N I 2 0 0 5 FÖR MILJÖN DJUREN 1985-2005 OCH MÄNNISKORNA 20år KRAV fick Konsumentpris

Läs mer

Vårt ansvar. arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011

Vårt ansvar. arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011 Vårt ansvar arla Foods Corporate social responsibility rapport 2011 Ett större före innebär ett ök Arla är ett företag i stark förändring. Vi växe hela tiden att optimera och effektivisera verk innebär

Läs mer

Företagande i förändring

Företagande i förändring Företagande i förändring En rapport från Visma 2012 INNEHÅLL Rekordmånga nya företag 2011... 2 Unga sköter hår, äldre sköter skog... 2 Aktiebolag populäraste företagsformen... 3 Stockholm har starkast

Läs mer

KRAV vs SMAK. certifiering

KRAV vs SMAK. certifiering KRAV vs SMAK verkar rätt byråkratiska och stelbenta ibland och kan behöva lite konkurrens när det gäller kundbehandling? Jo det handlar om ett val mellan två olika regelverk, stanfoto: karolina jerkebring

Läs mer

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G S O M Ä R K R A V - C E R T I F I E R A D E A R P R I L 2 0 0 6

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G S O M Ä R K R A V - C E R T I F I E R A D E A R P R I L 2 0 0 6 Vi ser till att skillnaden märks KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G S O M Ä R K R A V - C E R T I F I E R A D E A R P R I L 2 0 0 6 Rekordhög kännedom om KRAV-märket KRAV har fått en

Läs mer

Det ansvarsfulla företaget 2013

Det ansvarsfulla företaget 2013 Det ansvarsfulla företaget 2013 Svensk Handels undersökning om CSR-frågor, baserad på enkäter till handelsföretag och konsumenter svenskhandel.se Rapporten är framtagen av Carin Blom och Filippa Frisk

Läs mer

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17)

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17) De största utmaningarna för dagens marknadsförare Det här innebär det utökade medielandskapet Så mäter företag effekt av sina marknadsaktiviteter Så arbetar företag med sociala medier och e-postmarknadsföring

Läs mer

Du har bara en kropp och det finns bara en jord

Du har bara en kropp och det finns bara en jord Du har bara en kropp och det finns bara en jord Hälsa & miljörapport 2006 1 2 INNEHÅLL Den ekologiska försäljningen ökar igen 4 5 Att flytta handen i hyllan är den viktigaste miljörörelsen 6 7 Vi tar ett

Läs mer

marknad nytt varumärke på eko Tusen danska lådor i veckan

marknad nytt varumärke på eko Tusen danska lådor i veckan Svårfunnet ekokött. Konsumenter som väljer ekologisk mat har svårt att hitta det ekologiska köttet i matbutikerna. Det framkommer i en konsumentundersökning som föreningen Ekokött har låtit göra. Över

Läs mer

Närproducerad mat Miljövänlig? Affärsmässig? Djurvänlig? TIDSKRIFT. Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens. Årg. 141 Nr 11 År 2002

Närproducerad mat Miljövänlig? Affärsmässig? Djurvänlig? TIDSKRIFT. Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens. Årg. 141 Nr 11 År 2002 Närproducerad mat Miljövänlig? Affärsmässig? Djurvänlig? Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens Årg. 141 Nr 11 År 2002 TIDSKRIFT K. Skogs-o. Lantbr.akad. Tidskr. 141:11, 2002 Ansvarig utgivare: Akademiens

Läs mer

e-barometern Q2 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q2 2011

e-barometern Q2 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q2 2011 e-barometern Q2 2011 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln 1 e-barometern Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research »FÖRORD P osten i samarbete med Svensk Distanshandel

Läs mer