FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB - WWW.IFOCUS.NU"

Transkript

1 Jag och Johan Varför kan vi inte bara leva, tillsammans med respekt? Det saknas respekt! Varför vänder vi bara blad och går vidare utan att bry oss, utan att orka ta tag i saker som vi vet är fel? En dag är det inte bara en svart rubrik... Stanna.. tänk en stund. Lyssna på vad jag har att berätta. Om mig, om han, och om att inte kunna vända blad. Jag heter Linnea, han heter Johan. Det här är vår historia. Rekommenderad från åk 8 EN AV RONNIE BROLIN En filmupplevelse kan ge en gemensam utgångspunkt för att tala om känsliga ämnen som mobbing, liv och död, skilsmässor och droger mm, utan att det blir personligt. Ett filmiskt budskap måste innehålla faktamässig såväl som känslomässig information. När man ser en bra film glömmer man ofta bort att det är en film, för att man engagerar sig i hur det ska gå för karaktärerna. När detta händer är det för att man på något sätt känner igen sig själv i karaktärerna. Att försätta betraktaren i denna stämning och hålla kvar dem där är att utnyttja filmens språk. Upplevelsen av att se en film utgår från betraktarens egen förförståelse. All pedagogisk forskning visar att för att kunna tillägna sig något nytt måste man utgå från individens bakgrund och omgivande kultur. Kännetecknade för bra kultur är att den förmedlar och tas emot just där mottagaren befinner sig. Många av oss delar erfarenheten av hur en film, bok eller konstverk kan beröra oss så djupt att den förändrar inställningen till tillvaron, ibland i form av hopp eller förståelse och ibland som en ny insikt eller åsikt. Tillsammans med ungdomar har man arbetat fram manus utifrån ungdomarnas egna upplevelser och erfarenheter. Resultatet har blivit en utbildningsfilm uppdelad i sex sekvenser. Varje avsnitt/sekvens är ca 20 min lång. Handlingen hänger ihop men varje del fokuserar på nytt tema. Filmen kan upplevas som våldsam och provokativ. Det skall ses som utmanade formulering av de upplevelser som ungdomarna själva beskriver i sin vardag. Syftet med filmen är att motivera ungdomar att med egen kraft bearbeta attityder och värderingar till den här typen av företeelser på ett neutralt och konstruktivt sätt. Jag och Johan finns som långfilm (124 min) men också uppdelad i sex delar med en speltid på cirka 20 minuter vardera. Filmen Jag och Johan En film med ungdomar om mobbing, tobak, alkohol, droger och våld. Innehållet i filmen bygger på diskussioner med ungdomar om livsstil, droger, mobbning och våld.

2 Del 1 - Det behövs inte mycket för att bli mobbad Johan är inflyttad och är ny i skolan i en småstad i Västra Götaland. Hans pappa dog för drygt ett år sen av lungcancer och hans mamma har svårt att komma över det. Linneas mamma tog livet av sig för några år sen efter långvarig alkoholisering och depression. Nu bor Linnea med sin storasyster hos sin moster som följer i sin systers fotspår. Johan och Linnea får snart kontakt och Johan får uppmärksamhet redan på första skoldagen på grund av sin skicklighet i idrott av Markus, Olof och Klas och mobbningen börjar. Linnea och Emma blir filmade i omklädningsrummet av en annan tjej som går i Markus klass och filmen sprids i hela skolan. Johan försöker stoppa detta men Tankar om del 1 Hur/Varför uppstår mobbning? Varför blev just Johan mobbad i detta fall? Varför gör Sofie (tjejen som filmar Linnea i omklädningsrummet) som hon gör? Hur känner hon sig efteråt? Skulle detta kunna hända på riktigt? I vilka lägen och på vilket sätt kan lärare hjälpa till? Hur mår Johan? Hur mår Markus? Varför mobbar Markus Johan? (Kan det vara så att Markus försöker få kontakt med Linnea på det här sättet?) Hur är Johans relation med sin mamma? Enda platsen Johan känner sig säker på är i fotbollsmålet. Där vågar han sätta sig upp mot Markus. Hur påverkar det deras relation? När Markus slår Johan i killarnas omklädningsrum finns det flera killar som står passiva, varför? Skulle de kunna gjort något? I sådana fall, vad? (Kan det vara så att killarna är rädda för Markus?) Vad kan Linnea och Emma göra efter filmningen för att den inte ska spridas? Varför berättar inte Johan vad som hänt i skolan för sin mamma eller syster? Vad och hur skulle de vuxna göra för att hjälpa Johan? Länktips Mobbning Här kan du läsa om mobbning i BRIS faktablad, få länktips och läsa vad barn berättar för BRIS om mobbning. Samt få stöd och råd om du själv är berörd eller vill hjälpa någon som blir mobbad. Så stoppar vi mobbning På Dagens Nyheters webbsida Den virtuella skolgården får du veta mer om olika slag av mobbning i och efter skolan. Samt hur man kan stoppa mobbning. Friends Organisation som arbetar mot mobbning och annan kränkande behandling.

3 Del 2 - Ombytta roller! Mobbare eller mobbade! Johan kommer i kontakt med Sebastians tuffa gäng på skolan och märker att så länge att han är med dem vågar Markus inte röra honom, men för detta betalar han ett högt pris. Linnea försöker att prata med honom men bli avvisad. Sebastian får cigaretter av sin storebror Gabriel som han säljer vidare på skolan. Johan dras med i gänget och är med på fester hemma hos Gabriel där han provar på att röka för att imponera på de äldre tjejerna. När hans mamma får reda på att han rökt blir hon vansinnig och skäller ut honom. Johan flyr ut från lägenheten. Linnea känner sig sviken och börjar umgås med Markus. Varför börjar Johan röka? (Kan det vara för att smälta in i gruppen?) Hur reagerar Linnea när Johan berättar att fadern dött i lungcancer? Varför? Varför hänger Johan med på festen? (Kan det vara så att han känner sig tvingad?) Hur mår Linnea när hon ser Johan hos Sebastian? Varför springer Markus efter Linnea på busshållplatsen? På vilket sätt är han annorlunda i sitt sätt gentemot Linnea denna gången? Varför pratar Linnea med Markus i detta läge? (Kan det vara så att Linnea känner sig ensam och sviken?) Tankar om del 2 Varför söker sig Johan till Sebastian? Vad skulle Johan ha gjort i stället för att välja tuffa gänget när mobbarna närmar sig? Varför låtsas Johan inte om Linnea när hon vill prata med honom? (Scenen när han sitter med Sebastian och gänget.) Hur tror du att Johan resp. Linnea känner sig i den situationen? Varför lade Sebastian (den nya kompisen ) cigarettpaketet i Johans ficka? Varför reagerar Lotta så kraftigt när hon känner att Johan rökt? Hur tror du familjeförhållandena har inverkat på Johans och Linneas beteenden? Hur är Johan resp. Linnea som personer? Hur ser deras respektive liv ut? (Johans pappa är död, Linneas mamma död, Lotta överbeskyddande, mostern dricker, bra systrar, Johan osäker, Linnea stark.)

4 Vad anser du om rökning/snusning? Linnea fortsätter att umgås med Markus mest för att hämnas på Johan. Hon går på fest tillsammans med Emma men har inte roligt. Länktips Johan blir bjuden på sprit och känner sig uppskattat av sina nya kompisar. Varför börjar man med rökning eller snusning? Tobaks fakta Här hittar du allt du behöver veta om tobaksbrukets effekter på hälsa och ekonomi. Sebastian har tagit med flera tjejer i hans ålder som Gabriel har sex med. Tankar om del 3 Linnea och Johan ser varandra på skolgården, vad händer? Varför? Vad kunde de ha gjort annorlunda? Alkoholintag innebär konsekvenser vilka får vi se här? Linnea berättar inte för någon om våldtäktsförsöket, inte ens för Emma, varför? Hur kunde hon ha gjort istället? Om Linnea hade berättat för Emma, hur kunde filmen utvecklats? Vad ska Linnea göra efter våldtäktsförsöket? Del 3 - Om det fanns någon som vi kunde vända oss till Både Johan och Linnea känner sig vilsna och vet inte vart de ska vända sig. Johan dras med på fler fester och fortsätter att umgås med gänget. Linnea utsätts för sexuella övergrepp hemma av sin mosters pojkvän. Hon berättar inte för någon. Varför säljer Linnea sprit? (Kan det vara för att passa in?) Linnea dricker inte sprit på festen, varför inte? Hur känner sig Johan på festen? (Är han utanför eller tar de hand om honom?) Varför raderade Sebastian Johans SMS från Linnea?

5 Vad har Gabriel för känslor för de två tjejer som följer med till sovrummet? Vad har de för känslor för honom? Speglar avsnittet verkligheten? Varför börjar Johan umgås med dessa skumma typer? Vad/Hur ska Johan göra för att ta sig ur allt detta? Tycker du att alkoholen är en ursäkt för att man beter sig illa? Del 4 - Tuff är lika med droger och sex!!! Både Johan och Linnea har hamnat i en umgängeskrets där de känner sig obekväma. Johan följer med gänget ut på fler fester. Dricker, röker och börjar komma i kontakt med droger av olika slag. Han har sex med en äldre tjej. Linnea försöker flera gånger få tag på Johan men han är inte hemma och svarar inte på telefonen. Gabriel börjar utnyttja Johan till enklare uppdrag. Han används som bud vid drogförsäljning. Johan kommer med gänget till ett ungdomsdisko. Han börjar inse att han hamnat i fel sällskap och tar kontakt med Linnea. Markus ser dem ihop och blir förbannad. Tillsammans med sina kompisar slår han ner Johan, drar in honom på en toalett och skär av honom håret. Gabriel och Kasper lurar med sig ett par unga tjejer i sin bil och våldtar dem. Tankar om del 4 Hur känner Johan för tjejen han har sex med? Hur känner sig Johan i detta? Länktips Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning: En av viktigaste arbetsuppgifter för CAN är att sprida information om alkohol och narkotika till alla som arbetar drogförebyggande. Här finns faktablad om olika droger. Om Johan varit en tjej som haft sex med en äldre kille hade det varit annorlunda då? På vilket sätt? Varför ljuger Johan för sin mamma när hon ringer? Kunde Johans mamma gjort något annat för att hjälpa Johan? Varför är Johan med vid langningen av tabletter?

6 Johan är i situationer där han skulle kunna ta sig ur. Varför gör han inte det? Hur skulle du ha reagerat om någon kom med droger till din fest? Varför skär Markus av Johan håret? Tror du detta skulle kunna utspelas i verkligheten? Varför tar Johan tabletter? Varför tar Linnea emot tabletten av Johan? Varför vill tjejerna åka med Gabriel och Kasper? Länktips Drogportalen Drogportalen drivs gemensamt av olika myndigheter och organisationer. På sidan hittar man nyheter inom olika området, faktablad samt till varje drog som presenteras ges en överblick av vad lagen säger om brukandet av respektive drog. Drugnews En sida som visar oss ta del av skadeverkningar som är relaterade till brukande av olika droger. Intressant är att till varje drog som presenteras ges en överblick av vad lagen säger om brukandet av respektive drog. Hur upplever du våldtäktsscenen? Varför reagerar ingen annan på dansgolvet när Johan blir slagen och utsläpad? Vad hade hänt om någon sagt ifrån? Vad skulle du gjort i Linneas ställe på diskot när de drar iväg Johan? Var är alla vuxna? Vad kan de göra? Vad bör man tänka på för att inte råka illa ut? Vad krävs för att man ska våga säga nej till droger av alla slag? Drugsmart Del 5 - När våldet och kriminaliteten blir vardagen Johan tar sig hem från diskot, ljuger för sin mamma när hon frågar hur det är och rakar av sig det hår han har kvar. Johan dras med på inbrott och ser hur gänget misshandlar personer som är skyldiga dem pengar men vågar inte sätta sig upp mot dem utan gör allt som de säger.

7 Johan berättar för Linnea om vad som hänt och hon tycker att de ska kontakta polisen vilket Johan inte vågar. Varför går Johan och lägger sig hos Gabriel efter misshandeln? (Kan det vara så att han känner sig trygg där?) Johan tvingas återigen med när gänget ska införskaffa mer droger men denna gång säger han ifrån och springer bort från Gabriel. När Johan inte vågade gick Linnea till polisen som tar fast delar av Gabriels gäng. Gabriel tror att det är Johan som tjallat och misshandlar honom svårt. Hur kommer det sig att Johan tar en tablett innan han hämnas, varför? Kunde han ha löst situationen annorlunda? Hur reagerar Johan vid inbrottet? Varför tipsar inte Johan polisen själv? Tankar om del 5 Hur känner sig Johan efter att de skurit av honom håret? När Johan inte vågar ringa polisen gör Linnea det. Vad får det för konsekvenser? Kunde hon gjort på något annat sätt?

8 Varför trycker gänget i Johan droger efter misshandeln av honom? Allt verkar vara bra igen då knarklangarna som Gabriel köpte droger av hittar Johan. Gabriel var skyldig dem pengar som de nu kräver av Johan. Varför märker inte Johans mamma något och varför ingriper hon inte när han mår dåligt? Tror du detta skulle kunna utspelas i verkligheten? Varför ger gänget Johan sprutan? Är avsnittet realistiskt? Varför/varför inte? Tankar om del 6 Fundera över viktiga händelser i filmen. När vänder det? När har Johan möjlighet att påverka händelseförloppet? Vad tror ni kommer att hända i sista avsnittet? Hur tycker ni att det ska sluta? Fundera på de olika karaktärerna i filmen. Hur utvecklas dem? Är det någon som utvecklas mer än andra? Del 6 - Finns det någon väg ut? Varför hjälper inte Erik Johan på ett bättre sätt? Vad kunde han ha gjort för att hjälpa Johan? Efter misshandeln hamnar Johan på sjukhus där hans familj även får reda på att han använt droger. Varför säger Markus bra spelat till Johan? Varför drogar Stellan Johan? Johan och Linnea har funnit varandra igen och deras relation utvecklas. Kunde Johan handlat annorlunda i sitt försök att hjälpa Erik?

9 Hur reagerar Linnea på mosterns död? Varför reagerar hon så? Hur skulle Johan, respektive mamman löst sitt möte vid köksbänken (när Johan knuffar Lotta) bättre? Är avsnittet realistiskt? Vilka frågor får du inga svar på? Varför valde manusförfattaren att Linnea skulle dö? Var det ett bra slut? Hur skulle du velat att det skulle sluta? Hur kommer det att gå för Johan, hur kommer hans liv gå vidare? Vad kunde vuxna som föräldrarna/socialen/polisen gjort? Länktips Narkotikapolisen: nodeid=33285&pageversion=1.jsp Riksförbundet narkotikafritt Sverige mönstrandes alkohol- och narkotikaanvändning återfinns under rubriken Rapporter. Våga säga nej till droger och alkohol VÅGA-programmet är ett drog- och våldsförebyggande samverkansprogram med bl.a. skolan, polisen och IOGT-NTO-rörelsen. Här finns information om projektet som riktar sig till elever i årskurs 7 för att arbeta med värderingar och ett naturligt avståndstagande till droger och våld. Från webbplatsen kan man också beställa/köpa skriftligt arbetsmaterial. Sex och samlevnad - vårdguiden asp?c=2390 Mycket information inom ämnet sex och samlevnad, samt även om könsjukdomar. kroppens utveckling, kärlek och relationer, övergrepp, våldtäkt med mera. Du kan även ställa frågor och få svar av en expert. Brottsförebyggande rådet Röda Sidorna Röda sidorna är en sökmotor som hjälper dig att hitta personer, projekt, organisationer och myndigheter som arbetar med att göra livet lättare för dig som är ung. Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning Webbplats där man under rubriken Drogfakta finner information om effekter av alkohol, tobak, och olika former av narkotika. Statistik om skolelevers och

10 Fördjupningsuppgifter Forumspel, dvs personer i klassen spelar upp en situation ur filmen och när någon av åskådarna vill ändra vad som sker, ropar han/hon Stopp och byter plats med en av rollfigurerna och agerar på ett annat, lämpligare sätt så att situationen förändras och problemet kan få en annorlunda och bättre lösning. BRIS-föreläsning eller att någon annan kunnig person kommer till klassen och berättar mer om vad man kan göra i en mobbningssituation (speciellt del 1) Samarbetsövningar 4-hörn-aktivitet = ta ställning till ett antal påståenden. Deltagarna väljer mellan olika alternativ som representeras av rummets fyra hörn. Göra en utställning Göra ett collage med tankar, fakta och bilder Göra dialoger och spela upp, dramatisera Föreläsning av drogkunnig person. T.ex. polisen eller någon som tidigare hållit på med droger. (speciellt del 4-5) Skriva brev till rollfigurer, skriva dikter eller annat skrivande där man kan uttrycka sina tankar. Skriva ett annat slut Anteckningar Produktionsuppgifter Sverige 2006 Producent: Ronnie Brolin Manus & Regi: Ronnie Brolin Foto: Jon Lönn och Ronnie Brolin Klippning: Ronnie Brolin Ljud: Linus Gidstedt Musik: Claes-Göran Lewerin, Joaqim Lewerin och Daniel Larsson I rollerna Johan - Andreas Gidstedt Linnea - Natalie Majqvist Gabriel - Tommy Hall Kasper - David Holst Erik - Jesper Björklund Emma - Sanna Persson Sebastian - Devisson Machado Regis Markus - Robin Haddemo Tekniska uppgifter Speltid: 124 minuter Format: 16:9 Ljudsystem: Dolby Digital 5.1 Censur: 15 år Distribution ifocus Film & Multimedia AB Björkhem Främmestad Nossebro tel

11

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar 4 HÖRN Vad är 4 hörn? Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn, tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Den här undersökningen handlar om hur män är våldsamma mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnorna har svarat på frågor om och hur mycket

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014

Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014 Här följer en presentation av resultaten från drogvaneundersökningen som gjordes på Nossebro skola i Essunga kommun Årskurs 7-9 Våren 2014 Drogförebyggare Håkan Fransson 1 Undersökning genomförd i Essunga

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Max ska vara ensam hemma, medan hans syster Moa och mamma är på semester. Precis innan de ska resa, ber Moa honom om en tjänst. Hennes kompis

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Diskussionsfrågor till filmen

Diskussionsfrågor till filmen En kortfilm om mobbning & utanförskap av Petter Thermaenius & Morgan Gustavsson Diskussionsfrågor till filmen Med elever från Vikingstad skola Originalmanus Carina Malm & Johanna Kratz Luckan Luckan är

Läs mer

i Täby tobak cannabis & alkohol

i Täby tobak cannabis & alkohol Elever i Täby SVARAR PÅ FRÅGOR om tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor eller går i skola i Täby.

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Presentation. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare.

Presentation. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Alkohol och tobak Presentation OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!!

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!! Familjen och drogförebyggande fostran Vi vill också ha!!! Som underlag för funderingar kring alkohol och droger Det är bra att samtala med barn om verkningarna hos alkohol och droger i situationer där

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: FÖDELSEDAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikations situationen samt att delta på ett konstruktivt sätt i

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Ninas föräldrar är skilda och hennes mamma har träffat en ny kille som heter Jonas. Jonas har en dotter som heter Tuva. Nina har alltid velat ha

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

6/19/2012. Forskningsmetod. Kontraktsmetoden Frågeställningar. Kontraktsmetoden. Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden

6/19/2012. Forskningsmetod. Kontraktsmetoden Frågeställningar. Kontraktsmetoden. Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden /19/12 Forskningsmetod Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden Josefine Börjesson, Institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet Longitudinell studie - individerna mäts mer

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2018-08-06 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 2. INLEDNING... 2 3. ÅRSKURS 6... 3 3.1 Tobaksvanor,

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2013-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 2 INLEDNING... 2 3. ÅRSKURS 6... 3 3.1 Tobaksvanor,

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Långsättersskolan 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat.

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat. Scenariona är framtagna tillsammans med unga för att spegla en dialog som de känner igen från sin vardag. Det innebär att det i flera scener även förekommer mängder av kränkningar i form av skämt, skitsnack

Läs mer

Sammanfattning första delen av Fucking Åmål

Sammanfattning första delen av Fucking Åmål Sammanfattning första delen av Fucking Åmål Att bo i lilla Åmål är enligt kaxiga, 14-åriga Elin ett straff. Hon hatar sitt trista händelselösa liv trots att hon enligt ryktet har hånglat med hela 70.000

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007

Skolelevers drogvanor 2007 Skolelevers drogvanor 2007 - en enkätstudie i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 Hanna Mann och Maria Selway Alkohol- och drogförebyggande samordnare Ängelholms kommun DROGVANOR I ÅRSKURS 9 4 TOBAK 4 Rökning

Läs mer

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...?

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Tonårsförälder? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Finns det droger bland ungdomarna? En broschyr om alkohol och droger DANDERYDS KOMMUN 1 Varför har du fått den här

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar som används på föräldramöten från förskola till åk9 FÖRSKOLEKLASS - ÅK6

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar som används på föräldramöten från förskola till åk9 FÖRSKOLEKLASS - ÅK6 siffra som motsvarar ditt svar framför dig (siffran dold). När alla valt vänds korten upp. Var och en får sedan berätta varför de valt som Följa med okänd familj Ditt barn säger att hon/han vill följa

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Simon & Sophie Text Emma Granholm

Simon & Sophie Text Emma Granholm 1 Simon & Sophie Text Emma Granholm Sophie är en kaxig tjej med en svärm av liknande kompisar runt sig. Simon är killen i klassen som hon ofta hackar på. Han står ut och vill helst vara ifred och syssla

Läs mer

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Reviderad och fastställd 2015-08-25 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra.

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga.

Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. 1 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn på skolan/förskolan och frita ska ha det bra och känna sig trygga. Det som står här i bygger på en

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Vem? 3 Inget storstadsproblem

Läs mer

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017?

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017? 1 RÖKNING FÖRR OCH NU Linjediagrammen nedan anger andelen 12-18-åriga ungdomar som har testat tobak och som röker dagligen under åren 1981-2017. Svara på följande frågor genom att tolka linjediagrammen.

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Alla skolor ska ta fram en Likabehandlingsplan. Där ska det stå vad skolan ska göra för att alla elever ska behandlas lika och slippa bli kränkta. I den här tidningen

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer