FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB - WWW.IFOCUS.NU"

Transkript

1 Jag och Johan Varför kan vi inte bara leva, tillsammans med respekt? Det saknas respekt! Varför vänder vi bara blad och går vidare utan att bry oss, utan att orka ta tag i saker som vi vet är fel? En dag är det inte bara en svart rubrik... Stanna.. tänk en stund. Lyssna på vad jag har att berätta. Om mig, om han, och om att inte kunna vända blad. Jag heter Linnea, han heter Johan. Det här är vår historia. Rekommenderad från åk 8 EN AV RONNIE BROLIN En filmupplevelse kan ge en gemensam utgångspunkt för att tala om känsliga ämnen som mobbing, liv och död, skilsmässor och droger mm, utan att det blir personligt. Ett filmiskt budskap måste innehålla faktamässig såväl som känslomässig information. När man ser en bra film glömmer man ofta bort att det är en film, för att man engagerar sig i hur det ska gå för karaktärerna. När detta händer är det för att man på något sätt känner igen sig själv i karaktärerna. Att försätta betraktaren i denna stämning och hålla kvar dem där är att utnyttja filmens språk. Upplevelsen av att se en film utgår från betraktarens egen förförståelse. All pedagogisk forskning visar att för att kunna tillägna sig något nytt måste man utgå från individens bakgrund och omgivande kultur. Kännetecknade för bra kultur är att den förmedlar och tas emot just där mottagaren befinner sig. Många av oss delar erfarenheten av hur en film, bok eller konstverk kan beröra oss så djupt att den förändrar inställningen till tillvaron, ibland i form av hopp eller förståelse och ibland som en ny insikt eller åsikt. Tillsammans med ungdomar har man arbetat fram manus utifrån ungdomarnas egna upplevelser och erfarenheter. Resultatet har blivit en utbildningsfilm uppdelad i sex sekvenser. Varje avsnitt/sekvens är ca 20 min lång. Handlingen hänger ihop men varje del fokuserar på nytt tema. Filmen kan upplevas som våldsam och provokativ. Det skall ses som utmanade formulering av de upplevelser som ungdomarna själva beskriver i sin vardag. Syftet med filmen är att motivera ungdomar att med egen kraft bearbeta attityder och värderingar till den här typen av företeelser på ett neutralt och konstruktivt sätt. Jag och Johan finns som långfilm (124 min) men också uppdelad i sex delar med en speltid på cirka 20 minuter vardera. Filmen Jag och Johan En film med ungdomar om mobbing, tobak, alkohol, droger och våld. Innehållet i filmen bygger på diskussioner med ungdomar om livsstil, droger, mobbning och våld.

2 Del 1 - Det behövs inte mycket för att bli mobbad Johan är inflyttad och är ny i skolan i en småstad i Västra Götaland. Hans pappa dog för drygt ett år sen av lungcancer och hans mamma har svårt att komma över det. Linneas mamma tog livet av sig för några år sen efter långvarig alkoholisering och depression. Nu bor Linnea med sin storasyster hos sin moster som följer i sin systers fotspår. Johan och Linnea får snart kontakt och Johan får uppmärksamhet redan på första skoldagen på grund av sin skicklighet i idrott av Markus, Olof och Klas och mobbningen börjar. Linnea och Emma blir filmade i omklädningsrummet av en annan tjej som går i Markus klass och filmen sprids i hela skolan. Johan försöker stoppa detta men Tankar om del 1 Hur/Varför uppstår mobbning? Varför blev just Johan mobbad i detta fall? Varför gör Sofie (tjejen som filmar Linnea i omklädningsrummet) som hon gör? Hur känner hon sig efteråt? Skulle detta kunna hända på riktigt? I vilka lägen och på vilket sätt kan lärare hjälpa till? Hur mår Johan? Hur mår Markus? Varför mobbar Markus Johan? (Kan det vara så att Markus försöker få kontakt med Linnea på det här sättet?) Hur är Johans relation med sin mamma? Enda platsen Johan känner sig säker på är i fotbollsmålet. Där vågar han sätta sig upp mot Markus. Hur påverkar det deras relation? När Markus slår Johan i killarnas omklädningsrum finns det flera killar som står passiva, varför? Skulle de kunna gjort något? I sådana fall, vad? (Kan det vara så att killarna är rädda för Markus?) Vad kan Linnea och Emma göra efter filmningen för att den inte ska spridas? Varför berättar inte Johan vad som hänt i skolan för sin mamma eller syster? Vad och hur skulle de vuxna göra för att hjälpa Johan? Länktips Mobbning Här kan du läsa om mobbning i BRIS faktablad, få länktips och läsa vad barn berättar för BRIS om mobbning. Samt få stöd och råd om du själv är berörd eller vill hjälpa någon som blir mobbad. Så stoppar vi mobbning På Dagens Nyheters webbsida Den virtuella skolgården får du veta mer om olika slag av mobbning i och efter skolan. Samt hur man kan stoppa mobbning. Friends Organisation som arbetar mot mobbning och annan kränkande behandling.

3 Del 2 - Ombytta roller! Mobbare eller mobbade! Johan kommer i kontakt med Sebastians tuffa gäng på skolan och märker att så länge att han är med dem vågar Markus inte röra honom, men för detta betalar han ett högt pris. Linnea försöker att prata med honom men bli avvisad. Sebastian får cigaretter av sin storebror Gabriel som han säljer vidare på skolan. Johan dras med i gänget och är med på fester hemma hos Gabriel där han provar på att röka för att imponera på de äldre tjejerna. När hans mamma får reda på att han rökt blir hon vansinnig och skäller ut honom. Johan flyr ut från lägenheten. Linnea känner sig sviken och börjar umgås med Markus. Varför börjar Johan röka? (Kan det vara för att smälta in i gruppen?) Hur reagerar Linnea när Johan berättar att fadern dött i lungcancer? Varför? Varför hänger Johan med på festen? (Kan det vara så att han känner sig tvingad?) Hur mår Linnea när hon ser Johan hos Sebastian? Varför springer Markus efter Linnea på busshållplatsen? På vilket sätt är han annorlunda i sitt sätt gentemot Linnea denna gången? Varför pratar Linnea med Markus i detta läge? (Kan det vara så att Linnea känner sig ensam och sviken?) Tankar om del 2 Varför söker sig Johan till Sebastian? Vad skulle Johan ha gjort i stället för att välja tuffa gänget när mobbarna närmar sig? Varför låtsas Johan inte om Linnea när hon vill prata med honom? (Scenen när han sitter med Sebastian och gänget.) Hur tror du att Johan resp. Linnea känner sig i den situationen? Varför lade Sebastian (den nya kompisen ) cigarettpaketet i Johans ficka? Varför reagerar Lotta så kraftigt när hon känner att Johan rökt? Hur tror du familjeförhållandena har inverkat på Johans och Linneas beteenden? Hur är Johan resp. Linnea som personer? Hur ser deras respektive liv ut? (Johans pappa är död, Linneas mamma död, Lotta överbeskyddande, mostern dricker, bra systrar, Johan osäker, Linnea stark.)

4 Vad anser du om rökning/snusning? Linnea fortsätter att umgås med Markus mest för att hämnas på Johan. Hon går på fest tillsammans med Emma men har inte roligt. Länktips Johan blir bjuden på sprit och känner sig uppskattat av sina nya kompisar. Varför börjar man med rökning eller snusning? Tobaks fakta Här hittar du allt du behöver veta om tobaksbrukets effekter på hälsa och ekonomi. Sebastian har tagit med flera tjejer i hans ålder som Gabriel har sex med. Tankar om del 3 Linnea och Johan ser varandra på skolgården, vad händer? Varför? Vad kunde de ha gjort annorlunda? Alkoholintag innebär konsekvenser vilka får vi se här? Linnea berättar inte för någon om våldtäktsförsöket, inte ens för Emma, varför? Hur kunde hon ha gjort istället? Om Linnea hade berättat för Emma, hur kunde filmen utvecklats? Vad ska Linnea göra efter våldtäktsförsöket? Del 3 - Om det fanns någon som vi kunde vända oss till Både Johan och Linnea känner sig vilsna och vet inte vart de ska vända sig. Johan dras med på fler fester och fortsätter att umgås med gänget. Linnea utsätts för sexuella övergrepp hemma av sin mosters pojkvän. Hon berättar inte för någon. Varför säljer Linnea sprit? (Kan det vara för att passa in?) Linnea dricker inte sprit på festen, varför inte? Hur känner sig Johan på festen? (Är han utanför eller tar de hand om honom?) Varför raderade Sebastian Johans SMS från Linnea?

5 Vad har Gabriel för känslor för de två tjejer som följer med till sovrummet? Vad har de för känslor för honom? Speglar avsnittet verkligheten? Varför börjar Johan umgås med dessa skumma typer? Vad/Hur ska Johan göra för att ta sig ur allt detta? Tycker du att alkoholen är en ursäkt för att man beter sig illa? Del 4 - Tuff är lika med droger och sex!!! Både Johan och Linnea har hamnat i en umgängeskrets där de känner sig obekväma. Johan följer med gänget ut på fler fester. Dricker, röker och börjar komma i kontakt med droger av olika slag. Han har sex med en äldre tjej. Linnea försöker flera gånger få tag på Johan men han är inte hemma och svarar inte på telefonen. Gabriel börjar utnyttja Johan till enklare uppdrag. Han används som bud vid drogförsäljning. Johan kommer med gänget till ett ungdomsdisko. Han börjar inse att han hamnat i fel sällskap och tar kontakt med Linnea. Markus ser dem ihop och blir förbannad. Tillsammans med sina kompisar slår han ner Johan, drar in honom på en toalett och skär av honom håret. Gabriel och Kasper lurar med sig ett par unga tjejer i sin bil och våldtar dem. Tankar om del 4 Hur känner Johan för tjejen han har sex med? Hur känner sig Johan i detta? Länktips Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning: En av viktigaste arbetsuppgifter för CAN är att sprida information om alkohol och narkotika till alla som arbetar drogförebyggande. Här finns faktablad om olika droger. Om Johan varit en tjej som haft sex med en äldre kille hade det varit annorlunda då? På vilket sätt? Varför ljuger Johan för sin mamma när hon ringer? Kunde Johans mamma gjort något annat för att hjälpa Johan? Varför är Johan med vid langningen av tabletter?

6 Johan är i situationer där han skulle kunna ta sig ur. Varför gör han inte det? Hur skulle du ha reagerat om någon kom med droger till din fest? Varför skär Markus av Johan håret? Tror du detta skulle kunna utspelas i verkligheten? Varför tar Johan tabletter? Varför tar Linnea emot tabletten av Johan? Varför vill tjejerna åka med Gabriel och Kasper? Länktips Drogportalen Drogportalen drivs gemensamt av olika myndigheter och organisationer. På sidan hittar man nyheter inom olika området, faktablad samt till varje drog som presenteras ges en överblick av vad lagen säger om brukandet av respektive drog. Drugnews En sida som visar oss ta del av skadeverkningar som är relaterade till brukande av olika droger. Intressant är att till varje drog som presenteras ges en överblick av vad lagen säger om brukandet av respektive drog. Hur upplever du våldtäktsscenen? Varför reagerar ingen annan på dansgolvet när Johan blir slagen och utsläpad? Vad hade hänt om någon sagt ifrån? Vad skulle du gjort i Linneas ställe på diskot när de drar iväg Johan? Var är alla vuxna? Vad kan de göra? Vad bör man tänka på för att inte råka illa ut? Vad krävs för att man ska våga säga nej till droger av alla slag? Drugsmart Del 5 - När våldet och kriminaliteten blir vardagen Johan tar sig hem från diskot, ljuger för sin mamma när hon frågar hur det är och rakar av sig det hår han har kvar. Johan dras med på inbrott och ser hur gänget misshandlar personer som är skyldiga dem pengar men vågar inte sätta sig upp mot dem utan gör allt som de säger.

7 Johan berättar för Linnea om vad som hänt och hon tycker att de ska kontakta polisen vilket Johan inte vågar. Varför går Johan och lägger sig hos Gabriel efter misshandeln? (Kan det vara så att han känner sig trygg där?) Johan tvingas återigen med när gänget ska införskaffa mer droger men denna gång säger han ifrån och springer bort från Gabriel. När Johan inte vågade gick Linnea till polisen som tar fast delar av Gabriels gäng. Gabriel tror att det är Johan som tjallat och misshandlar honom svårt. Hur kommer det sig att Johan tar en tablett innan han hämnas, varför? Kunde han ha löst situationen annorlunda? Hur reagerar Johan vid inbrottet? Varför tipsar inte Johan polisen själv? Tankar om del 5 Hur känner sig Johan efter att de skurit av honom håret? När Johan inte vågar ringa polisen gör Linnea det. Vad får det för konsekvenser? Kunde hon gjort på något annat sätt?

8 Varför trycker gänget i Johan droger efter misshandeln av honom? Allt verkar vara bra igen då knarklangarna som Gabriel köpte droger av hittar Johan. Gabriel var skyldig dem pengar som de nu kräver av Johan. Varför märker inte Johans mamma något och varför ingriper hon inte när han mår dåligt? Tror du detta skulle kunna utspelas i verkligheten? Varför ger gänget Johan sprutan? Är avsnittet realistiskt? Varför/varför inte? Tankar om del 6 Fundera över viktiga händelser i filmen. När vänder det? När har Johan möjlighet att påverka händelseförloppet? Vad tror ni kommer att hända i sista avsnittet? Hur tycker ni att det ska sluta? Fundera på de olika karaktärerna i filmen. Hur utvecklas dem? Är det någon som utvecklas mer än andra? Del 6 - Finns det någon väg ut? Varför hjälper inte Erik Johan på ett bättre sätt? Vad kunde han ha gjort för att hjälpa Johan? Efter misshandeln hamnar Johan på sjukhus där hans familj även får reda på att han använt droger. Varför säger Markus bra spelat till Johan? Varför drogar Stellan Johan? Johan och Linnea har funnit varandra igen och deras relation utvecklas. Kunde Johan handlat annorlunda i sitt försök att hjälpa Erik?

9 Hur reagerar Linnea på mosterns död? Varför reagerar hon så? Hur skulle Johan, respektive mamman löst sitt möte vid köksbänken (när Johan knuffar Lotta) bättre? Är avsnittet realistiskt? Vilka frågor får du inga svar på? Varför valde manusförfattaren att Linnea skulle dö? Var det ett bra slut? Hur skulle du velat att det skulle sluta? Hur kommer det att gå för Johan, hur kommer hans liv gå vidare? Vad kunde vuxna som föräldrarna/socialen/polisen gjort? Länktips Narkotikapolisen: nodeid=33285&pageversion=1.jsp Riksförbundet narkotikafritt Sverige mönstrandes alkohol- och narkotikaanvändning återfinns under rubriken Rapporter. Våga säga nej till droger och alkohol VÅGA-programmet är ett drog- och våldsförebyggande samverkansprogram med bl.a. skolan, polisen och IOGT-NTO-rörelsen. Här finns information om projektet som riktar sig till elever i årskurs 7 för att arbeta med värderingar och ett naturligt avståndstagande till droger och våld. Från webbplatsen kan man också beställa/köpa skriftligt arbetsmaterial. Sex och samlevnad - vårdguiden asp?c=2390 Mycket information inom ämnet sex och samlevnad, samt även om könsjukdomar. kroppens utveckling, kärlek och relationer, övergrepp, våldtäkt med mera. Du kan även ställa frågor och få svar av en expert. Brottsförebyggande rådet Röda Sidorna Röda sidorna är en sökmotor som hjälper dig att hitta personer, projekt, organisationer och myndigheter som arbetar med att göra livet lättare för dig som är ung. Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning Webbplats där man under rubriken Drogfakta finner information om effekter av alkohol, tobak, och olika former av narkotika. Statistik om skolelevers och

10 Fördjupningsuppgifter Forumspel, dvs personer i klassen spelar upp en situation ur filmen och när någon av åskådarna vill ändra vad som sker, ropar han/hon Stopp och byter plats med en av rollfigurerna och agerar på ett annat, lämpligare sätt så att situationen förändras och problemet kan få en annorlunda och bättre lösning. BRIS-föreläsning eller att någon annan kunnig person kommer till klassen och berättar mer om vad man kan göra i en mobbningssituation (speciellt del 1) Samarbetsövningar 4-hörn-aktivitet = ta ställning till ett antal påståenden. Deltagarna väljer mellan olika alternativ som representeras av rummets fyra hörn. Göra en utställning Göra ett collage med tankar, fakta och bilder Göra dialoger och spela upp, dramatisera Föreläsning av drogkunnig person. T.ex. polisen eller någon som tidigare hållit på med droger. (speciellt del 4-5) Skriva brev till rollfigurer, skriva dikter eller annat skrivande där man kan uttrycka sina tankar. Skriva ett annat slut Anteckningar Produktionsuppgifter Sverige 2006 Producent: Ronnie Brolin Manus & Regi: Ronnie Brolin Foto: Jon Lönn och Ronnie Brolin Klippning: Ronnie Brolin Ljud: Linus Gidstedt Musik: Claes-Göran Lewerin, Joaqim Lewerin och Daniel Larsson I rollerna Johan - Andreas Gidstedt Linnea - Natalie Majqvist Gabriel - Tommy Hall Kasper - David Holst Erik - Jesper Björklund Emma - Sanna Persson Sebastian - Devisson Machado Regis Markus - Robin Haddemo Tekniska uppgifter Speltid: 124 minuter Format: 16:9 Ljudsystem: Dolby Digital 5.1 Censur: 15 år Distribution ifocus Film & Multimedia AB Björkhem Främmestad Nossebro tel

11