Sommar 2014 i Tänndalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommar 2014 i Tänndalen"

Transkript

1 Sommar 2014 i Tänndalen

2 GRAFISKAHUSET.COM Foto: Assner, Robertsson, Tänndalen, privat Det är något speciellt med sommaren i Tänndalen. Välkommen till Tänndalen Upplev fjället på hästrygg, cykel eller till fots. Paddla dig fram längs slingrande och kristallklara vattendrag, lägg till vid en egen strand för bad och fiske. Njut av fjällens egna delikatesser som svamp och bär eller gå på ripjakt. Det är sommaren och hösten i Sverige när det är som bäst! Luften, lugnet och den unika spännande vildmarken som väntar på dig alldeles runt hörnet. Tillsammans i hela byn försöker vi få våra gäster att trivas och framför allt komma tillbaka. Folk kommer bara tillbaka om de trivs och vårt mål är att Du kommer tillbaka. Tänndalen är en del av det storartade samarbete som är Funäsfjällen. Över 200 fjällsjöar och 30 mil strömmande vatten på ett fiskepass. Härliga vandringsleder och över 40 mil cykelleder. I Tänndalen finns en speciell äkthet, en genuin fjällkänsla som bara finns på ett fåtal platser. Välkommen till Tänndalen och välkommen åter önskar anläggningschef Richard Palmgren. Öppettider HAMRA GÄSTCENTER RECEPTION Tel /7-14/9 Dagligen IN- & UTCHECKNING FÖR BOENDE VI SÄLJER Fiskekort Vandringskartor och -guider Cykelkartor och -guider Tänndalen på facebook Sök Tänndalen, tryck på gilla för att ta del av de senaste nyheterna. INFORMATION & BOKNING Boka din ridtur Hyr MTB-cyklar Boka din guidade fjälltur Välkommen in så hjälper vi dig med tips om vandring, sevärdheter o.s.v

3 Ski Lodge Tänndalen förenar praktiskt lägenhetsboende med lyxig hotellstandard. Perfekt för familjer, grupper eller konferensen. Bättre kan du inte bo! Ski Lodge Tänndalen Upplev Ski Lodge Tänndalen. Denna anläggning som invigdes i december 2012 erbjuder så mycket mer än boende och god mat. En ombonad anläggning byggd i genuin Härnedalsstil. Hela byggnaden andas fjäll, natur och vildmakr. Interiören är faktiskt lite av ett modernt museum där man kan njuta av verk av lokala konstnärer och hantverkare. Tänndalens historia och utsmyckningar med inspiration från samerna och Härjedalens skatter. Ski Lodge Tänndalen har 65 lägenheter med 4-8 bäddar i 2-3 sovrum, varav två sviter, restaurang, barer, lounge och relaxavdelning. Designad med inspiration från Nordamerikansk Ski Lodge tradition med inslag av Härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. Det perfekta boendet i de riktiga fjällen! Alla lägenheter har fullt utrustat kök, allrum med matplats, soffa och TV, dusch och wc, altan eller balkong. Sviterna har också bastu. 4-6-bäddslägenheterna har 2 sovrum (1 dubbelsäng + 1 resp. 2 våningssängar). Sviterna med 8 bäddar har 3 sovrum (2 med dubbelsäng och 1 med 2 våningssängar). Förråd till varje lägenhet finns i anslutning till entrén på markplan. Koppla av efter en tur på fjället i sköna soffor och fåtöljer framför den öppna spisen. Njut av en drink tillsammans med familj, kompisar och nyfunna vänner i loungen, som är Ski Lodgens träffpunkt.

4 29-30/8 Fredag-lördag Matupplevelser av internationell klass Kocklandskamp SVE-NOR Föreläsningar Gourmetmiddag Gästabud med jaktbal MER INFO: Matmässa på Ski Lodge Tänndalen Den augusti bygger vi vidare på förra årets succè med vår mat & dryckesmässa med lokalproducerat, drycker och aktiviteter såsom föreläsningar, workshops och kocklandskamp. Vi koncentrerar mässan till lördagen och inbjuder till svampkurs eller övriga aktiviteter som Tänndalen erbjuder under fredagen. Mässområde är på innerplan vid Ski Lodge Tänndalen. Dryckesmässan med provsmakning sker inomhus på Ski Lodge. Mässan pågår mellan kl KOCKLANDSKAMP SVERIGE - NORGE En mattävling med trangia-kök som enda värmekälla. Titelförsvarare från i fjol är Svenska laget med lagledare Emil Bertilsson från Skoogs krog. Varje lag består av tre kockar från Rörosområdet och tre kockar från V:a Härjedalen. KÄNDISKOCK Jörgen Andersson. TORSDAG Ankomst weekendgäster. Uppstart svampkurs. FREDAG Svampkurs utedag och avslutning. Gourmetmiddag med kändiskock. LÖRDAG Mat & dryckesmässa, föreläsningar & workshops, kocklandskamp med trangiakök, mattävlingar, gästabud & Jaktbal. FÖRELÄSNINGAR & WORKSHOPS Guldbyn. Lär dig dryckesprovning från grunden och hitta dryckens smaker och ursprung. Eva Magnusson Skogens Sköna Gröna prova på Jämtland Nytt för i år är att våra kockar kommer att få en längre planeringstid till att bl.a söka produkter bland mässans utställare att komplettera med den råvarukorg som de får vid start. VÅR JURY: Margareta Burenius. Matakademin, juryns ordförande Per Åke Näsvall. Matambassadör Sverige Karl Arne Wagenius. Härjedalens Hotellförening Mikael Forselius VD Röros hotell, köksmästare GÄSTABUD & JAKTBAL Mässan avslutas med ett gästbud med underhållning och dans till dansband Strike.

5 Hyr kanot och guide Uthyrarna hjälper dig gärna med transport av din hyrkanot. Kovvo Strapatser Topsport Paddla i Funäsfjällen Glid fram över sjöar, åar och bäckar i kanot eller kajak. Med liten kraftansträngning kan du ta med dig ordentligt med packning, barn och varför inte riktigt god mat? Med över 200 fjällsjöar och mer än 30 mil strömmande vatten kan du paddla fram längs slingrande vatten och lägga till vid en ostörd strand för bad och fiske. I Funäsfjällen kan du hyra både kanoter och kajaker. Paddla själv eller med guide. Ljusnan är lämpligt dagsturer och i Rogen kan du paddla dagsturer och längre turer. Vad kan vara bättre än att uppleva fjällen från hästryggen? BOKNING OCH INFORMATION: Hamra Gästcenter Reception Tel: Tänndalens Häståkeri Ridning Låt våra pigga hästar ta dig med på en minnesvärd tur genom skog och mark. Vi har ett begränsat antal hästar, så se till att boka i tid! Tiden som anges är effektiv ridtid. TVÅTIMMARSTUREN Fre, lör & sön , fre & sön Vi rider längs Tännåns dalgång och följer gammelvägen samt andra uråldriga fäbodstigar. Turen är förhållandevis lättriden. På vissa partier finns möjlighet att prova på tölt och kanske galopp. Tempot anpassas efter gruppen. Max antal är 4 pers. Pris 600:-/pers FYRATIMMARSTUREN Lördag Vi rider ut på fjället. Vi kan rida ut i alla vädersträck beroende på underlag, väder och vind, vi stannar halvvägs för att sträcka på benen och din medhavda matsäck intas här. Turen tar ca 4 timmar och ridningen sker i starkt kuperad fjällterräng. För att njuta av turen bör du ha ridvana. Min 2 pers, max är 4 pers. Pris 1000:-/pers NYBÖRJARTUREN Vi börjar ridningen i vår paddock där du får lära dig grunderna samt hur du rider på ett säkert sätt. När vi känner oss mogna ger vi oss ut på en tur i skogen.tidsåtgång ca 1 timme. Max antal är 4 pers. Pris 350:-/pers BARNTUREN För de små som inte kan följa med på turerna erbjuder vi en halvtimmes provapåtur. En förälder eller annan vuxen följer med på turen och leder hästen om det behövs. Max antal är 4 barn. Pris 150:-/pers INFÖR TUREN Kläder efter väder. Skor med klack, gärna stövlar. Hjälm finns att låna. Gör du fyratimmersturen tar du med lättare matsäck packad i midjeväska eller liten ryggsäck.

6 13/7-14/9 Dagligen från kl Här hittar du alltid något för just din smak. Tel Hamra Wärdshus I Ski Lodge Tänndalen ligger Hamra Wärdshus där underbara måltider serveras. Här finns en lång tradition av att skapa härliga matupplevelser i fjällmiljö. Måndag-fredag från kl serveras dagens lunch med goda rätter som hör sommaren till. Du kan även boka frukostbuffé eller halvpension när du bokar ditt boende! ÖPPETTIDER: Vi håller öppet dagligen från kl Dagens lunch mån-fre. A la carte meny tis-lör från kl Här finns även lättare rätter Helger dukar vi upp vår fikabuffé kl Här finns hembakat bröd, goda pålägg, lokala ostar och marmelader samt kakor och annat gott. Pris vuxen: 120:-. Barn upp till 12 år: 55:- MISSA INTE SOMMARENS HÖJDARE MATMÄSSAN: Den augusti bygger vi vidare på förra årets succè med vår mat och dryckesmässa med lokalproducerat, drycker och aktiviteter såsom föreläsningar, workshops och kocklandskamp. Boka våran gourmetmiddag den 29/8 med gästkock, begränsat antal platser. Välkommen till Erik och Elida om du vill fika, äta eller dricka gott under din vistelse i fjällen.

7 Över 200 fjällsjöar och mer än 30 mil strömmande vatten. INFO OCH FISKEKORT: Hamra Gästcenter Reception Tel: Fiskelycka i Tänndalen I vårt närområde finns 200 fjällsjöar, mer än 30 mil av strömmande vatten och allt på ett och samma fiskepass. Med det stora fiskeutbudet finns här något för alla smaker. Här kan du fiska i nya sjöar varje dag på fjället utan att stöta på någon annan fiskare. Harr, röding och öring trivs i Funäsfjällens vatten. Att fiska ska vara enkelt. På ett och samma fiskepass får du tillgång alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen - nästan hektar vatten, över 200 fjällsjöar, mer än 30 mil av strömmande vatten! Det är ett av de största sammanhängande fiskepassen i Sverige. Tänndalssjön/Östersjöns Fiskevårdsområde bjuder på olika fiskevatten som är enkla och tillgänliga för alla. Tännån är rik på öring och harr, så också Tänndalssjön och Östersjön, som dessutom bjuder på röding. Använd gärna vindskyddet som finns vid Tännån, en härlig plats att rasta och fika på. För att fiska i Malmagen i Fjällnäs, finns ett speciellt fiskekort att köpa på Göransgården. I Tännån är det tillåtet att fiska harr efter 1:a september. Minimimått på öring och röding är 30 cm, på harr 35 cm, och totalt max. 4 fiskar per dygn. Tänndalens Guldvatten Tännån och Tänndalssjön är lättillgängliga fiskevatten för alla. Bybua hyr ut båtar i Tänndalssjön och Östersjön och nedanför Bruksvallarnas Rökeri (f.d. Kjåsken) ligger en anlagd pir att ta sig ut på för de med exempelvis funktionsnedsättning. Tänndalsvallen hyr ut båtar och kanoter i Tännån och Tänndalssjön. Det stora fiskeutbudet erbjuder något för alla smaker. Fiskeguide finns att hyra hos Tänndalsvallen som även arrangerar flugfiskekurser under juli till september. Hämta gärna ett exemplar av fiskeguiden på ett av fiskekorts-återförsäljningsställena, där får du även information om undantagsvatten och regler. FISKEPASSET FUNÄSFJÄLLEN: Pris: 1-dag 150:-, 3-dagar 250:-, 7-dagar 450:-, Årspass 1800:- FISKEKORT TÄNNDALSSJÖN/ ÖSTERSJÖNS FISKEVÅRDSOMRÅDE gällande för delar av Tännån, Tänndalssjön och Östersjön. Pris: 1-dag 80:-, 3-dagar 160:-, 7 dagar 280:-, Årskort (kalenderår) 500:-.

8 13/7-14/9 Vandring med guide. 2 dagar i veckan. 9/7-6/8 Vandring med Ingemar Lind på Tänndalens natur- och blomsterstig. Onsdagar. Guidade turer i fjället. VANDRA I NATURENS EGET SKAFFERI Sensommaren och hösten är fjällen som vackrast och luften som klarast. Varför inte boka in en vecka på Blomsterfjället med bär- och svampplockning, fiske och vandring i naturens eget skafferi. Vackrare, färgrikare och skönare än någonsin! Följ med en av våra guider på en tur i relativt lättillgänglig terräng och få en inblick i både flora och fauna i vårt vackra fjäll. Förbokas i Hamra Gästcenter Receptionen. Pris 100:-/vuxen, 50:-/barn Guidad tur med Ingemar Lind i Tänndalens naturoch blomsterstig. Start kl från Tänndalens skiduthyrning. Avslutas med kaffe och våffla på Tänndalens bygdegård. Pris 100:-/deltagare Guldturer visar fjällens vackraste Att vandra högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck och en mäktig tystnad är kvalitetstid. Guldturer I Tänndalens närområde finns många vackra vandringsleder att välja mellan. Funäsfjällens Guldturer består av ett antal hel- och halvdagsturer som är enkla att hitta och vandra på. Alla med storslagna fjällvyer att njuta av. Visst kan du söka dig fram helt på egen hand, men med Guldturerna hittar du de allra vackraste platserna i våra fjäll! Myskoxen levde tidigare fritt på blomsterfjället. Numera kan du betrakta de kraftfulla djuren i Funäsdalens eget myskoxhägn. Tanken är att man skall kunna bo bra och äta gott, och ha många fantastiska dagsturer att välja bland. Enkelt och hög kvalitet är det som gäller för Guldturerna i Funäsfjällen! CALAZOS FJÄLLKARTA FUNÄSFJÄLLEN i skala 1: med vandringsleder, MTB-leder, fiske, Nordic Ski Center och skoterleder. Denna karta är en riktig fjällkarta i vädertåligt material. VANDRINGSGUIDE Nya vandringsguiden kompletterar de befintliga Guldtur- och KulTurbladen som kan köpas eller laddas ner från Funäsfjällens hemsida. Det förenklar att bestämma sig vilken tur man vill vandra. Vandringsguiden ersätter ingen Fjällkarta. Överskott av försäljningen går oavkortat till underhåll av lederna, så att vi också i framtiden kan använda oss av de finaste hel- eller halvdagsvandringarna.

9 Tänndalens Guldturer Gruvleden och Lillskarven Svansjön och Vättafjället Anderssjöarna runt Hamrafjället runt Malmagen-Bolagen Blomsterstigen Malmagsvålen Guldturer som utgår från Tänndalen/Fjällnäs GRUVLEDEN-LILLSKARVEN NR 9 8 km. 300 meter höjdskillnad. 3 timmar. Gruvhistoria och toppkänsla med enormt vacker utsikt. En mycket vacker tur på 8 km som inte är så lång men om du går hela vägen upp på Lillskarven så är den ändå en utmaning. Turen ger en fullvärdig högfjällsupplevelse, trots att den är så pass kort och lättillgänglig. Turen är väl spångad och oftast går du torrskodd med gymnastikskor, men bra vandringsskor rekommenderas. HITTA DIT: Parkera vid Tänndalens skidstadion och starta från skidbron. SVANSJÖN-VÄTTAFJÄLLET NR 10 8 km. 180 meter höjdskillnad. 3 timmar. Lättvandrad tur i högalpin miljö med underbara vyer, sjöar, åar och vattenfall. HITTA DIT: Kör riksväg 84 västerut mellan Hamra och Fjällnäs. Tag sikte på skylten Naturrastplats 500 m och sväng till höger efter 400 meter in till ett hus. Betala för privatvägen i skåpet vid ett rött uthus. Vänd tillbaka och sväng in till höger på grusvägen. Öppna bommen och kör upp till Fjällparkeringen vid Svansjökläppen. Efter regn kan vägen vara lite dålig, men går bra att köra om man tar det lugnt. ANDERSSJÖARNA RUNT NR km. 300 meter höjdskillnad. 9 timmar. Vackets sjösystem längs en lite småkuperad led i storslagen fjällmiljö. HITTA DIT: Fjällparkeringen i Tänndalen. Skyltat från väg 84 med en textad träskylt. Sväng mot Hamrafjället (alltså det vackra fjället och inte liftarna/boendeanläggningen Hamrafjället) 250 meter väster om skidbron. Privat väg, du betalar avgift i anslutning till infarten mot parkeringen. HITTA DIT: Kör riksvägen 84 västerut mellan Hamra och Fjällnäs. Tag sikte på skylten Naturrastplats 500 m och sväng till höger efter 400 m in till ett hus. Betala för privatvägen i skåpet vid ett rött uthus. Vänd tillbaka och sväng in till höger på grusvägen. Öppna bommen och kör upp till Fjällparkeringen vid Svansjökläppen. Efter regn kan vägen vara lite dålig, men går bra att köra om man tar det lugnt. BLOMSTERSTIGEN NR 26 2,5 km. 60 meter höjdskillnad. 1 timme. Ett smakprov på Hamrafjällets fantastiska utbud. En lättgången rundtur där du ges möjlighet att förkovra dig i Härjedalens unika fauna och flora. Stigen är väl spångad men något blött parti kan förekomma efter regn. Kort vandring för att vara en Guldtur, men den utmärkta informationen längs stigen, den fina spångningen och den mysiga miljön gör ändå att den motiverar namnet. En välskyltad blomsterstig med flera sällsynta blommor, bl.a. många orkidéer och med många bilder och informationsskyltar över främst de blommor du kan se liksom fåglar och djur. HITTA DIT: Parkera vid Tänndalens Skiduthyrning. Gå den skyltade grusvägen rakt upp (norrut) mot fjället. Efter några hundra meter är turen väl skyltad in till vänster. Vandra turen medurs och så småningom återvänder du tillbaks till grusvägen. HAMRAFJÄLLET RUNT km. 300 meter höjdskillnad. 8 timmar. Blomsterfjäll med kanske Sveriges förnämsta orkidéängar i sydbranten. Magiskt vacker utsikt från toppen. HITTA DIT: Fjällparkeringen i Tänndalen. Skyltat från väg 84 med en textad träskylt. Sväng mot Hamrafjället (alltså det vackra fjället och inte liftarna/boendeanläggningen Hamrafjället) 250 meter väster om skidbron. Privat väg, du betalar avgift i anslutning till infarten mot parkeringen. MALMAGEN-BOLAGEN NR km. 80 meter höjdskillnad. 5 timmar. En spännande tur i högalpin miljö med dramatiska vyer runt Bolagen. Utgår från Svansjökläppens parkering. Kräver ordentliga skor eller stövlar. MALMAGSVÅLEN NR 28 8 km. 180 meter höjdskillnad. 3 timmar. Lättvandrad tur med vida vyer. Ger känslan av att vara på världens tak! Spångad på fuktiga ställen. Rundan är märkt med Guldtursmarkeringar och sevärdhetsskyltarna, en röd urfräst älgfigur på grå bakgrund. HITTA DIT: Fjällnäs. Nordic ski parkeringen efter riksväg 84 (mitt emot nedfarten till Strandgården). UTFÖRLIGARE BESKRIVNING hittar du i vandringsguiden som finns att köpa i Hamra Gästcenter Receptionen.

10 328 km cykelleder och 130 km MTB-leder Njut av en cykeltur på våra cykelleder. CYKELUTHYRNING: Hamra Gästcenter Reception Tel: Upplev fjällen på cykel! Att cykla över fjäll och genom grönskande dalgångar är en härlig upplevelse. Med Funäsfjällens 328 km cykelleder och 130 km mountainbikeleder är det enkelt att hitta något för alla smaker och stilar. Det finns många utmanande cykelstigar högt, belägna på fjället, men också bekväma leder längs porlande bäckar i dalarna. Oavsett förkunskaper och cykelvana så finns det passande cykelstråk för alla preferenser och åldrar. Från lätt-trampade grusvägar till mer tekniska leder. Njut av spännande cykeldagar i våra vackra fjäll! TIPS PÅ LEDER SOM UTGÅR ELLER PASSERAR TÄNNDALEN/FJÄLLNÄS. Funäsdalen-Norska gränsen - Enkel vacker tur på 60 km som mestadels går längs riksväg 84, men också på mindre grusvägar. Tänndalen-Åsvallen - en spännande utmaning på 7 km för de som vill testa sin kondition! Tänndalen-Malmbäcksstugan - 9 km. Tekniskt svår med stora krav på styrka och uthållighet. Fjällnäs-Anderssjöåfallet-Hamra - 11 km. Kuperad tur som tar dig upp på kalfjället genom björkskog och myrmarker. Utförligare beskrivning hittar du i Cykel- och MTB-guiden som finns att köpa i Hamra Gästcenter Receptionen. CYKEL- OCH MTB-GUIDE Nya cykel- och MTB-guiden kompletterar de befintliga cykel- och MTB-bladen som kan köpas eller laddas ner från Funäsfjällens hemsida. Det förenklar att bestämma sig vilken tur man vill cykla. Cykel- och MTB-guiden ersätter ingen fjällkarta. Överskott av försäljningen går oavkortat till underhåll av lederna. CALAZOS FJÄLLKARTA FUNÄSFJÄLLEN i skala 1: med MTB-leder, vandringsleder, fiske, Nordic Ski Center och skoterleder. Denna karta är en riktig fjällkarta i vädertåligt material. Mountainbike Vuxen + hjälm 320:-/dag, 485-/2-dgr, 630:-/3-dgr, 750:-/4-dgr, 840:-/5-dgr, 930:-/6-7-dgr. Barncyklar + hjälm 150:-/dag, 240:-/2-dgr, 315:-/3-dgr, 380:-/4-dgr, 430:-/5-dgr, 465:-/6-7dgr /7 Sveriges vackraste MTB-lopp Fjällturen INFO & ANMÄLAN: Tel:

11 BILD Johan Berge/visitnorway.com Upplev historiska Røros Bergstaden Röros är en av europas äldst bevarade trästäder och är upptagen på Unescos världsarvslista sedan Förekomsten av kopparmalm ledde till byggandet av ett smältverk år Røros Kopparverk var i drift fram till Sedan gruvepoken avslutats har turismen tagit över som huvudnäring. Den vackra staden, som har varit kuliss för vinterscener ur tv-serien Pippi Långstrump (1969), ligger endast 6 mil från Tänndalen och är en perfekt dagsutflykt. Staden själv är den största sevärdheten, men det finns trevliga stadsvandringar som turistbyrån i Röros erbjuder. Tänndalens Bygdegård 16/7-24/9 kl Naturfilm Nordisk vildmark-skärgård och kåseri med Ingemar Lind 100:-/deltagare inkl. fika 5/7-3/8 Sommarcafé på Tänndalens Bygdegård kl /6-19/8 Tisdagar. Motionsbingo kl Start vid Tänndalens Bygdegård BILD elden-roros.no 25/7-2/8 Elden i Røros Historiskt skådespel om Karolinernas färd genom den norska obygden. Skådespelet utspelar sig mitt i världsarvsstaden Röros. Med både känsla, stämning & underbar musik fångar spelet både barn och vuxna. Marknader Funäsdalen ONS 2, 9, 16, 23, 30/7 & 6/8 Funäsdalens sommarmarknad lockar med sina många knallar och trevliga utbud på mat och dryck. Under sex onsdagar i juli och augusti anordnas Funäsdalens sommarmarknad på Risnäset, vackert belägen vid vattnet. Knallarna står tätt och hela området sjuder av liv. Funäsdalensmarknad är ett välbesökt och populärt utflycktsmål under sommaronsdagarna. Tänndalen SÖN 7/9 Tänndalens Bygdegård. Kolbullar, rökt fisk, hemslöjd, våfflor och mycket annat. 16/6-30/9 Dagligen från Härjedalens Fjällmuseum Ett museum för hela familjen med enastående samlingar och roliga utställningar! Möt samer, fjällbönder och bruksarbetare i deras hårda arbete. En av Sveriges äldsta samlingar visas i ett av landets modernaste och vackraste museer. Museibyggnaden är värd ett besök i sig, vackert belägen mellan Funäsdalssjön och Funäsdalsberget. I byggnaden ryms också ett mysigt café där det bjuds på hembakat vid öppen brasa. Samlingarna påbörjades redan Här visas Härjedalens rika och särpräglade kulturhistoria. En golfares dröm? Att spela golf omringad av fjälltoppar är en upplevelse varje golfare borde ha med sig i bagen. Ljusnedals 18-hålsbana är Sveriges äldsta i fjällmiljö. Den byggdes 1972 och trots åldern håller den otroligt hög kvalitet, att den varit värd för den svenska proffstouren två gånger är väl bara det ett kvalitetsbevis utöver det vanliga. Information: Hamra Gästcenter Receptionen, tel eller BILD Jan Eriksson Tännäs Myskoxcentrum Träffa ett urtidsdjur här och nu! I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö. Här har de gott om plats och mycket av sin naturliga föda. Från den höga rampen i visningshägnet har du möjlighet att studera djuren. En entusiastisk och kunnig guide berättar och informerar dig. Turen startar vid Tännäs Fiskecentrum som ligger efter väg 311 i Tännäs. Innan turen startar har ni fritt inträde i Rogens naturinformation. Förbokas i Hamra Gästcenter Receptionen, tel eller Bruksvallarna Game Fair 15-16/8 En friluftsmässa mitt i fjällvärlden, omgiven av vandringsleder, jaktmarker och fiskevatten - det är Bruksvallarna Game Fair. Bruksvallarna Game Fair är en fantastisk samlingsplats för dig som gillar natur och friluftsliv. Här samlas utställare, föreläsare och intresserade från hela landet för tre fullspäckade dagar med jakt, fiske, mat, kurser, hantverk, terrängfordon och uppvisningar.

12 Längtar du till vintern? 300 km preparerade längdspår 450 km skoterleder 52 nedfarter tanndalen.com

Konferensfolder 2013/14 från Grönklittsgruppen AB. mötesplatser. utöver det vanliga

Konferensfolder 2013/14 från Grönklittsgruppen AB. mötesplatser. utöver det vanliga Konferensfolder 2013/14 från Grönklittsgruppen AB mötesplatser utöver det vanliga djuriska möten i orsa grönklitt Djupt inne i Dalarnas fantastiska natur och vildmark hittar du Orsa Grönklitt, en unik

Läs mer

Äkta sommar! 101 saker att göra

Äkta sommar! 101 saker att göra Äkta sommar! 101 saker att göra PRIS 250:- PRIS 345 kr 1. Läsa 101 saker att göra i Lofsdalen I din hand håller du förslag på vad du kan göra hos oss i Lofsdalen. Har du frågor är du välkommen in på Turistbyrån,

Läs mer

in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck

in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck in Swedish Lapland sommar 2010 upplevelser boende mat & dryck Kirunas topp 10 Foto: Jonas Sundberg Det finns förmodligen inte så många platser som kan erbjuda så många unika attraktioner som Kiruna kan.

Läs mer

Grövelsjöfjällen. Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö!

Grövelsjöfjällen. Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö! Vinter guiden 2014/2015 Grövelsjöfjällen aktiviteter bo smaka upplev Skidparadis - 100 km preparerade skidspår! God lokal mat i vacker miljö! Aktiviteter, sevärdheter och upplevelser - här finns något

Läs mer

V I N T E R ÄKTA KÄRLEK

V I N T E R ÄKTA KÄRLEK VINTER 2015 ÄKTA KÄRLEK Paketerbjudanden 2 Barnens Lofsdalen 10-11 Lofsdalen året runt 28-29 Nyheter 3 Lofsdalens fjällanläggning 12-13 Lofsdalen Bike Park 30-31 Pistkarta 4-5 Längdskidåkning 14-15 Kickoff

Läs mer

Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2011 / 2012

Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2011 / 2012 2011 / 2012 Ny väg till Hovfjället! Nya stugor med ski-in ski-out Besök Hovfjället på sommaren! Nya handikappanpassade stugor Sveriges första MTB Trek Profile Store Skidåkning för hela familjen i Sveriges

Läs mer

2012 / 2013 Året om! Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur!

2012 / 2013 Året om! Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2012 / 2013 Året om! Vägen till Hovfjället är klar Ny pistmaskin med parkutrustning Ökad kapacitet på snösystemet Skidåkning för hela familjen i Sveriges sydligaste fjällnatur! 2 Alla trivs på vänliga

Läs mer

tomten väntar också på dig! p å r i k t i g t

tomten väntar också på dig! p å r i k t i g t tomten väntar också på dig! Troligen har du aldrig förr sett en isbjörn på riktigt. Faktum är att det är bara i Orsa Grönklitt du kan möta dom i Sverige, dessutom på riktigt nära håll. Polar World är världens

Läs mer

PLASK BILLY BÄVER SOLSKEN GLÄDJE GLASS SOMMARLAND FLIPFLOP SOMMARSKOJ BARBEQUE SANDSTRAND VÄLKOMMEN TILL SOMMAREN PÅ LEKSAND STRAND!

PLASK BILLY BÄVER SOLSKEN GLÄDJE GLASS SOMMARLAND FLIPFLOP SOMMARSKOJ BARBEQUE SANDSTRAND VÄLKOMMEN TILL SOMMAREN PÅ LEKSAND STRAND! VÄLKOMMEN TILL SOMMAREN PÅ LEKSAND STRAND! VATTENLEK GLASS SOMMARSKOJ BARBEQUE SOLSKEN GLÄDJE SANDSTRAND SOMMARLAND FLIPFLOP BLÅ HIMMEL MIDSOMMAR PONNYRIDNING SOLNEDGÅNG BILLY BÄVER PLASK Bra att veta

Läs mer

hela Sverige i ett landskap

hela Sverige i ett landskap hela Sverige i ett landskap Vi har paketerat din semester! Se våra paket på Sida 12-13 och på DALSLAND.COM Information Inspiration Bokning DALSLAND.COM 1 DALSLANDS TURISTBYRÅER BENGTSFORS Sågudden 1, 666

Läs mer

Fjällsemester på riktigt. Cross country cykling för hela familjen. Fjällvandringen alla gillar. Forsränning i virvlande vatten

Fjällsemester på riktigt. Cross country cykling för hela familjen. Fjällvandringen alla gillar. Forsränning i virvlande vatten Fjällsemester på riktigt Cross country cykling för hela familjen Fjällvandringen alla gillar Forsränning i virvlande vatten Sommar 2014 Livet i fjällbäckarnas land innehåll Aktiviteter 4 Barnens Idre 8

Läs mer

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA

Året runt i den södra delen av DALARNA FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Året runt i den södra delen av DALARNA 2015 FALUN BORLÄNGE GAGNEF VANSBRO LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER AVESTA HEDEMORA Välkommen I Södra Dalarna finns det mycket att göra, upptäcka och uppleva självklart

Läs mer

Fjällnära rum Vildmark 2.0

Fjällnära rum Vildmark 2.0 Fjällnära rum Vildmark 2.0 En lyx att slösa med I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällnära anläggningar går välmarkerade leder till generösa vidder, välgörande tystnad

Läs mer

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter

Upplev Den Södra Delen av Dalarna. Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 2012 Upplev Den Södra Delen av Dalarna Falun Borlänge Gagnef Ludvika Smedjebacken Säter 1 GAGNEF FALUN IDRE SÄLEN ORSA BORLÄNGE MORA RÄTTVIK SÄTER MALUNG VANSBRO LEKSAND FALUN GAGNEF BORLÄNGE SÄTER HEDEMORA

Läs mer

GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR

GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR ALLT DU BÖR VETA INFÖR VINTERN TÄNNDALEN CHARLOTTE KALLA GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR HANDSKTEST JESPER TJÄDER VACUUM BO Foto: Mattias Fredriksson/Euro Accident KALLA STORSATSAR

Läs mer

Kirunas topp 10. 1. Kiruna kyrka. 2. Kiruna stadshus. 3. LKAB InfoMine. 4. Kebnekaise

Kirunas topp 10. 1. Kiruna kyrka. 2. Kiruna stadshus. 3. LKAB InfoMine. 4. Kebnekaise Sommar 2011 6. Foto: Niac Photo / Håkan Hjort Kirunas topp 10 Det finns förmodligen inte så många platser som kan erbjuda så många unika attraktioner som Kiruna kan. Vi vill inte verka märkvärdiga på något

Läs mer

UPPTÄCK RAGUNDA 2013

UPPTÄCK RAGUNDA 2013 UPPTÄCK RAGUNDA 2013 1 Innehållsförteckning I vår vackra dalgång ligger Indalsälven som letar sig fram mellan berg & skog på sin färd ner mot Sundsvall och havet. Älven intar många skepnader med ibland

Läs mer

Spännande livsöde inspirerade till romantrilogi M A G A Z I N E T. 92 sidor VINTERLÄSNING. Vinter/ Vår 2011. Från Härjedalslåtar till barock

Spännande livsöde inspirerade till romantrilogi M A G A Z I N E T. 92 sidor VINTERLÄSNING. Vinter/ Vår 2011. Från Härjedalslåtar till barock M A G A Z I N E T VÅR FJÄLLVÄRLD MER ATTRAKTIV ÄN NÅGONSIN HÄR SJUDER DET AV FRAMTIDSTRO! Vinter/ Vår 2011 Från Härjedalslåtar till barock MÖT ALTVIOLINISTEN MED RÖTTERNA I ÖVERBERG NU ÄR DET RISKFRITT

Läs mer

Information och boende

Information och boende U P P T Ä C K U P P L E V Ö V E R R A S K A S M E D S M A K A V S O M M A R Härjedalen ligger mitt i Sverige men ändå i en annan värld. En värld där snart sagt varje väg och stig leder till välgörande

Läs mer

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER Fjällguiden Vintern 2012/2013 Special 23 GRYMMA ANLÄGGNINGAR DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN TOPPTURER HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER ANDRÉ MYHRER EN SKIDÅKARE I VÄRLDSKLASS VINN EN SKIDSEMESTER! SJU FANTASTISKA

Läs mer

Upplev säfsen. Upplevelseguide Vår Sommar Höst 2013

Upplev säfsen. Upplevelseguide Vår Sommar Höst 2013 Upplev säfsen Upplevelseguide Vår Sommar Höst 2013 Upplev Säfsen Destinationsguide för mer och bättre upplevelser Säfsen Resort erbjuder både fartfyllda aktiviteter och trivsamma familjedagar. På sommaren

Läs mer

Smultron ställen. Sju vägar i BErgs kommun från söder till norr

Smultron ställen. Sju vägar i BErgs kommun från söder till norr B e r g s k o m m u n Smultron ställen Sju vägar i BErgs kommun från söder till norr Sju vägar i BErgs kommun från söder till norr Ovanligt, spännande och intressant? Du håller nyckeln till en lyckad semester

Läs mer

Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015

Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015 Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015 2 SNÖGUIDEN Vi har alltid de senaste modellerna av skotrar just för dig! Sport, lössnökörning eller för familjeturen. Boka nu! 0954-30002 info@hemavansfjallcenter.se

Läs mer

Välkommen hit! Katarina Lidberg Turistchef

Välkommen hit! Katarina Lidberg Turistchef Vintern i Lofsdalen är något alldeles särskilt. Lofsdalen är ett välkänt snöhål som vi säger här uppe. Med det menas att här kommer det massor med snö och när andra kämpar för att lägga kanonsnö åker vi

Läs mer

Gäller 5-26/8 NR 25 2015 Kommande nr: Nr 26 kommer 26/8, manusstopp 19/8 kl.15 Nr 27 kommer 2/9, manusstopp 26/8 kl.15

Gäller 5-26/8 NR 25 2015 Kommande nr: Nr 26 kommer 26/8, manusstopp 19/8 kl.15 Nr 27 kommer 2/9, manusstopp 26/8 kl.15 Funäsfjällen Annonsbokning: info@fjallnytt.com Tel. 0684-651 80 Gäller 5-26/8 NR 25 2015 Kommande nr: Nr 26 kommer 26/8, manusstopp 19/8 kl.15 Nr 27 kommer 2/9, manusstopp 26/8 kl.15 FRITIDSMÄSSA MED 100

Läs mer

Utskriftversion av: http://www.gp.se/resor/researtiklar/1.1168590-avlagsen-mysig-klassiker

Utskriftversion av: http://www.gp.se/resor/researtiklar/1.1168590-avlagsen-mysig-klassiker Detta är en utskrift från från Göteborgs-Posten. STÄNG Utskriftversion av: http://www.gp.se/resor/researtiklar/1.1168590-avlagsen-mysig-klassiker Publicerad 22 decem ber 2012 Bild: Mats Tornberg RESOR

Läs mer

Sommar på äventyrsberget

Sommar på äventyrsberget Sommar på Isaberg Sommar på äventyrsberget Med sommarens intåg öppnar sig nya möjligheter att leva som vi verkligen vill. Då kan vi lämna vardagen ryggen för en stund. Då finns det tid att söka upplevelser

Läs mer

GRÄNNA VISINGSÖ. Året Runt

GRÄNNA VISINGSÖ. Året Runt GRÄNNA VISINGSÖ Året Runt BENGT FRITHIOFSSON - TV4 SOMMARTIDER ROSÉ. NR 71456 3 LITER.13% VOL. 209 KRONOR 750 ML. 75 KRONOR AFTONBLADET - 20130707 Alkohol är beroendeframkallande WWW.THEWINEAGENCY.SE SOMMARTIDER

Läs mer

Välkommen till Rättvik, och låt oss få ta hand om dina semesterdrömmar!

Välkommen till Rättvik, och låt oss få ta hand om dina semesterdrömmar! Välkommen till Rättvik, och låt oss få ta hand om dina semesterdrömmar! I Rättvik och Dalarna har vi tagit hand om människors ledighet och semes trar i över 100 år. Har man en gång varit här, kommer man

Läs mer

Gratis! Producerad och distribuerad av. Sommarguide. Sommartips för din semester på. Costa Blanca

Gratis! Producerad och distribuerad av. Sommarguide. Sommartips för din semester på. Costa Blanca Sommarguide 2010 Gratis! Producerad och distribuerad av Sommartips för din semester på Costa Blanca 2 Mas Amigos SommarGuide 2010 www.masamigos.com längs Costa Blanca Välkommen till Spanien och Costa Blanca.

Läs mer