KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid"

Transkript

1 1 KALLELSE Datum Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 25 augusti, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm Allmänhetens frågestund Nr Ärenden 1 Närvaro 2 Val av justerare 3 Dagordning Nr Information 4 Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid 6 Ekonomisk uppföljning juli 2015 särskild bilaga J Siverskog 3 7 Komplettering Förstudie kring strategi för ytterligare ITsatsningar i förskola, förskoleklass och grundskola J Siverskog 7 8 Förslag bildningsnämndens underlag för övergripande plan med budget 2016 särskild bilaga 9 Val av ny politikerrepresentant till områdesrådet för Häringe och Asplundens förskolor 10 Val av ny ordförande till Samhällsvetenskapsprogrammets programråd H Björkqvist J Siverskog Remissvar förslag Måltidspolitiskt program särskild bilaga J Rüdeberg Remissvar förslag Idrottspolitiskt program särskild bilaga J Rüdeberg 16 kallelse bin

2 Nr Anmälningsärenden 2 13 Delegationsbeslut Inkomna skrivelser och protokoll Inkomna protokoll från områdesråd och programråd 20 Johan Söderberg ordförande Ordinarie ledamöter: Ersättare: Tjänstemän: Johan Söderberg (S) Håkan Björndahl (S) Helene Björkqvist Bo Sivars (M) Anette Larsson- Fredriksson (S) Agneta Svallin Ann-Charlotte Olsson (C) Thamer Mohamad (S) Anna Thörn Åsa Thorell-Russell (S) Fathia Gahair (S) Jörgen Rüdeberg Tony Karlsson (S) Abdikarim Haji (S) Johanna Siverskog Osman Ewa Fager (S) Anne Hagberg (S) Arijana Bajric Gredelj Tommi Lycke (S) Ann Karlsson (M) Martina Henke (S) Fredrik Ahlman (M) Ismaail Mahamed (M) Inger Hult (FP) Mahamuud Jesper Ek (FP) Leif Strand (C) Ylva G Karlsson (MP) Ismail Abukar (MP) Marian Loley (KD) Anita Johansson (V) Per-Ola Fransson (SD) Kenneth Malm (SD)

3 3 Dnr 2014:61, 042 Handläggare: Johanna Siverskog Ekonomisk uppföljning juli 2015 Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden godkänner månadsrapport för juli 2015 Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut är ett nollresultat. Förskola Den samlade prognosen för förskolan är tkr. Det finns dock enheter som behöver minska sina kostnader för att hamna i balans med sina intäkter. Några förskolor har haft svårigheter att rekrytera förskollärare vilket minskar kostnaderna på kort sikt. Andra förskolor prognostiserar ett plusresultat. Barnantalet inför hösten är i juli fortfarande något osäkert. Från juni månad har kommunen övertagit förskolan i Floda som tidigare drevs i friskoleföreningens regi. Förskoleklass-år 6 inklusive fritidshem Prognoser motsvarande +/- 0 tkr redovisas för året. Några av de små skolorna har fortfarande svårigheter att balansera sina kostnader och intäkter då de låga elevantalen gör att det är svårt att lägga en effektiv organisation. Småskolornas svårigheter ställer högre krav på de större enheterna att täcka upp ekonomiskt och därmed sätts socioekonomiska tilldelningen ur spel. Vid terminsslut lade Floda friskola ner sin verksamhet. De elever som tidigare hade sin skolgång på Floda skola har erbjudits plats på den kommunala skola vars upptagningsområde de tillhör. När det gäller år f-6 så är det främst Valla och Sköldinge som tar emot Flodas före detta elever. Detta ökar elevunderlaget på dessa skolor och förbättrar de ekonomiska förutsättningarna. Det är fortfarande något osäkert vart eleverna faktiskt kommer att ha sin skolgång. Vid terminsstart kommer många elever från IKE att ha placerats ut på sina hemskolor. IKE:s verksamhet för år f-6 kommer att bedrivas på Valla skola. Det har varit svårt att prognostisera hur stora tilläggsbeloppen kommer bli på enskilda enheter till hösten. Detta har gjort att när nu tilläggsbeloppen är beslutade för hösten har prognoserna på många håll ändrats från föregående månads uppföljning. År 7-9 Prognoser motsvarande 300 tkr redovisas för året. Även för år 7-9 Södra skolan har under föregående år genomfört en anpassning av organisationen till elevantalet, men skolan kommer att vara i ekonomisk balans först hösten 2016.

4 4 Floda friskolas nedläggning innebär att många av eleverna kommer att börja på Södra skolan och på Nyhemsskolan. Södra skolan tar emot en klass i år 8 och Nyhemsskolan tar emot år 7 som delas upp på befintliga klasser precis som övriga blivande sjuor. År 9 bildar en egen klass på Nyhemsskolan. Detta gör att de ekonomiska förutsättningarna förbättras något även på år 7-9. Gymnasieskola Målet för året är en +/- 0 resultat för verksamheten. Osäkerhet råder kring höstens prognoser då antalet elever per program är svårt att förutse innan antagningen är klar och terminen startar. På KTC finns osäkerhet på grund av att Industriprogrammet kommer att minska ytterligare till hösten då endast ett fåtal lärlingar kommer att tas in även i år. Det kommer till hösten även att finnas yrkesintroduktion på industriprogrammet. Under våren har det varit höga kostnader för läromedel på yrkesprogrammen på KTC (El och energiprogrammet, Fordonsprogrammet och Industriprogrammet) jämfört med budget. På Industriprogrammet beror det delvis på att antalet elever minskat och vissa kostnader är fasta, t.ex. leasingavgifter. På El och Energiprogrammet handlar det om att det under våren gjorts stora läromedelsinköp som tidigare har gjorts på hösten. Fordonsprogrammet har haft ett antal reparationer. Åtgärder för att årsbudgeten ska hållas pågår. På Linden kommer det till hösten att ske en utökning med en klass på Ekonomiprogrammet vilket gör att de ekonomiska förutsättningarna för skolan förbättras. Ledningsorganisationen kommer att förändras till hösten vilket kommer göra att ledningen kommer närmare den pedagogiska verksamheten. Ekonomiskt innebär det att nya enheter bildas och program kommer att flyttas. Detta har tydliggjort att det finns ett behov att se över programpengen inför nästa år. Grundsärskolan Målet för året är en +/- 0 resultat för verksamheten men i dagsläget redovisas en prognos motsvarande 750 tkr för året. Underskotten syns framförallt inom fritidshemmets verksamhet. Verksamhetens kostnader ska ses över, men det finns också ett behov att se över tilldelning av skolpengen. Gymnasiesärskolan Prognosen för året är +/-0. På Gymnasiesärskolan kommer antalet elever på nationella programmen att minska till hösten, vilket skapar svårigheter att få ihop organisationen. Det är tre program vilket gör att de programspecifika kurserna inte går att samläsa. För att hantera detta har en minskning av kostnaderna gjorts under våren bl.a. genom att dra ner vikariekostnader. Gemensamma verksamheter Prognosen för året är +/-0. Tillströmningen av barn och ungdomar från andra länder fortsätter, dock i förminskad takt. Under sommaren har det kommit 14 nya barn och ungdomar. Till hösten kommer IKE f-6 att finnas på Valla skola för att frigöra utrymme i tätorten.

5 5 Det minskade elevantalet på Interkulturella enhetens skoldel gör att det även ställs krav på en minskning av personalbemanningen. En sådan minskning har skett, det finns dock en viss osäkerhetsfaktor kring vilken personalbemanning som behövs till hösten. I dagsläget är det svårt att säga om IKE kommer att vara i fas med budget till hösten eller inte. Dock är prognosen för året är i dagsläget +/-0. Projektet kring utökad studiehandledning och modersmål som finansierades via integrationsfonden avslutas vid läsårets slut. Utvärdering av projektet pågår. Det finns även vissa språk som det inte kommer att kunna erbjudas studiehandledning i till hösten då det inte är möjligt att rekrytera personal inom dessa språk. När det gäller modersmål och studiehandledning tillförs bildningsförvaltningen medel för varje tillkommande elev utöver budget. Dessa medel är dock beräknade utifrån att endast en mindre del av de tillkommande eleverna är berättigade till modersmålsundervisning och studiehandledning. I dagsläget har dock merparten av de tillkommande eleverna studiehandledning och är berättigade till modersmålsundervisning. Kulturskolan under våren planerat vad de medel som de tillfördes i budget för 2015 ska användas till för att få bäst effekt enligt de direktiv som gavs. Prognosen för året är +/- 0. Inom elevhälsan har antalet ansökningar för psykologutredningar ökat och till följd av detta har även väntetiderna för en psykologutredning blivit längre. Detta kan kopplas till den elevökning som skett de sista åren. Många ansökningar inkommer från skolor där nyanlända elever placeras efter sin tid på interkulturella enheten. På den ordinarie skolan finns inte tillgång till samma stöd som på interkulturella enheten och det kan du uppstå frågor om elevens kunskapsnivå. Just nu finns ett överskott på elevhälsan och detta överskott planeras att användas för att köpa in ytterligare en utredningsvecka från externa psykologer under hösten. Även väntetiderna för läs- och skrivutredningar ökar då resurser motsvarande 1,0 specialpedagogtjänst och 0,5 psykologtjänst har omfördelats till Skolfam. Elevhälsan redovisar i dagsläget en prognos för året som visar på ett +/-0 resultat. Förvaltningscentralt Prognosen för året är +/-0. Kostnaden för placerade elevers skolgång ligger något högt i förhållande till budget, detta är dock något som kan ändra sig snabbt om en placering avslutas. Kostnaderna för omsorg på obekväm tid har under året varit höga och prognosen pekar mot överskridande av budget med 1,0 mnkr. Dessa kostnader måste hämtas hem inom något annat område. Av den buffert på 2 mnkr som förvaltningen avsatt kommer delar att användas för att täcka merkostnader för flytten av interkulturella enheten till Södra skolan och Valla. Delar kommer även att användas till marknadsföringsinsatser av bland annat den nya spetsutbildningen inom animation på estetiska programmet. Nämnd Prognosen för året är +/-0.

6 6 Elevantal i förhållande till budget Förskolan hade 57 barn fler än i budget i juni. Grundskolan hade 77 elever fler än budgeterat och gymnasieskolan hade 19 elever fler än budgeterat. Ärendets handling Månadsrapport bildningsförvaltningen juli 2015

7 7 Dnr 2015:23, 032 Handläggare: Lisa Eriksson Johanna Siverskog Komplettering Förstudie ytterligare IT-satsningar i förskola, förskoleklass och grundskola Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden godkänner komplettering av IT-förstudien och skickar den vidare till kommunstyrelsen. Bakgrund Den 18 maj 2015skedde återrapport till kommunfullmäktige avseende det särskilda uppdrag gällande Förstudie kring strategi för ytterligare IT-satsningar i förskola, förskoleklass och grundskola som bildningsnämnden fick i samband med beslut om Övergripande plan med budget Kommunfullmäktige tog i samband med detta beslut om att uppdra till bildningsnämnden att utifrån genomförd förstudie göra en införandeplan med prioriteringar kring satsning på digitala verktyg för elever samt personal inom förskola och grundskola. Införandeplanen skulle gälla åren och den skulle redovisas i samband med överlämnande av bildningsnämndens budgetmaterial, som underlag för beredningen av övergripande plan med budget Ärendebeskrivning Förskola För förskolan är ambitionen att under 2016 byta ut och ersätta de ipads som tillfördes verksamheten 2012 efter ett beslut i KS. Dessa ipads är uttjänta Förskoleklass Då förskoleklassen under 2015 fått en utökning av ipads till 1:4 elever, är målet att fram till 2018 bibehålla konceptet 1:4. Årskurs 1-3 Ambitionen är att Katrineholms skolor år 2018 ska ha konceptet 1:1 i årkurs 1-3. Bildningsförvaltningen vill börja införandet med årskurs 1 under 2016 för att under de där på kommande två åren fylla på med de nya årkurs 1. Befintlig utrustning (ipads) som finns i årskurs 1 används för att utöka i årskurs 2 och 3 i väntan på 1:1. Årskurs 4-6 Ambitionen är att Katrineholms skolor år 2018 ska ha konceptet 1:1 i årkurs 4-6. Bildningsförvaltningen vill börja införandet med årskurs 4 under 2016 för att under de där på kommande två åren fylla på med de nya årkurs 4. Årskurs 7-9 Ambitionen är att Katrineholms skolor höstterminen 2016 ska ha konceptet 1:1 i hela årskurs 7-9. Befintlig utrustning (ipads) kommer att omfördelas för att utöka i förskolan och fritidshemmen.

8 8 Personal Samtlig personal i årskurs 1-9 behöver få tillgång till samma utrustning som eleverna. De röda datorerna som delades ut 20xx behöver bytas ut och kommer då att ersättas med Macbook Pro. Då de röda datorerna var subventionerade kommer bytet att innebära en ökad driftskostnad på cirka 500 tkr. Efter 2018 behöver bildningsförvaltningen tillföras ca. 8 mnkr årligen i reinvesteringsmedel för att kunna bibehålla samma nivå av digitala verktyg. Investering per år Utrustning ipads inkl. utrustning kr kr kr Installation kr kr kr ipads inkl. utrustning (personal) kr kr kr Installation (personal) kr kr kr Laddning-/förvaringsskåp kr kr kr Summa kr kr kr Driftskostnad per år Utrustning MDM (elev) kr kr kr E-postkonto (elev) kr kr kr MDM (personal) kr kr kr E-postkonto (personal) - kr - kr - kr Summa kr kr kr Då de digitala verktygen ska ses som ett komplement till och till viss del kan ersätta traditionellt undervisningsmaterial kan de utökade driftskostnaderna finansieras genom minskning av läromedelsanslaget i skolpengen. Ärendets handling Investering per år

9 9 Investering per år Utrustning ipads inkl. utrustning kr kr kr kr kr kr kr Installation kr kr kr kr kr kr kr ipads inkl. utrustning (personal) kr kr kr kr kr kr kr Installation (personal) kr kr kr kr kr kr kr Laddning-/förvaringsskåp kr kr kr - kr - kr - kr - kr Summa kr kr kr kr kr kr kr Driftskostnad per år Utrustning MDM (elev) kr kr kr kr kr kr kr E-postkonto (elev) kr kr kr kr kr kr kr MDM (personal) kr kr kr kr kr kr kr E-postkonto (personal) - kr - kr - kr - kr - kr - kr - kr Summa kr kr kr kr kr kr kr Personalutrustning Macbook inkl. support kr kr kr kr kr kr kr Röda datorer exkl. support kr kr kr kr kr kr kr Ökad driftskostnad kr kr kr kr kr kr kr Grundutbildning personal (Macbook) 7-9 Pedagogisk inspiration 7-9 Workshop kr kr kr Nätverk/accecpunkter? Kan detta täckas av minskade driftskostnader iom återlämning av befintlig it-trustning? Kan Mervi uppskatta kostnaden? Eluttag?

10 10 Dnr 2015:77, 042 Handläggare: Helene Björkqvist Johanna Siverskog Förslag till bildningsnämndens övergripande plan med budget Bildningsförvaltningens förslag till beslut Med stöd i ärendet bifogade handlingar, föreslås bildningsnämnden besluta att kommunstyrelsen gör följande hemställan till kommunfullmäktige. 1. Godkänna bildningsförvaltningens upprättade förslag till övergripande plan med budget 2016 inkl. investeringsplan 2. Avgifterna för förskola/fritidshem/annan pedagogisk verksamhet, KomTek, Kulturskola samt bildningsförvaltningens externa uppdrag föreslås vara oförändrade år Bildningsnämndens uppdrag till bildningsförvaltningen. 1. I samband med arbetet med bildningsförvaltningens internbudget 2016 får förvaltningen i uppdrag att göra en utvärdering av den socioekonomiska fördelningsmodell som idag tillämpas 2. Bildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda frågan om möjligheten att bedriva fjärrstudier. Bakgrund Facknämnderna i Katrineholms kommun har i uppdrag att med utgångspunkt i 2016 års planeringsdirektiv lämna underlag för arbetet med Övergripande plan med budget , som kommunfullmäktige, utifrån kommunstyrelsens förslag, fattar beslut om i november Bildningsförvaltningen har upprättat förslag till övergripande plan med budget 2016 för bildningsnämndens verksamhet. Utbildning Kommunplanen slår fast att den viktigaste framtidsinvesteringen som ett samhälle kan göra är att ge alla barn och unga en bra start och en gedigen utbildning. Genom att satsa på utbildning lägger Katrineholms kommun fundamenten för våra barns och ungas framtid och för Katrineholms fortsatta utveckling. De senaste åren har betygsresultaten i Katrineholms skolor blivit bättre. Under 2016 måste kommunen fortsätta sitt intensiva arbete med åtgärder för att hålla i den nya, positiva, trenden när det gäller resultatutvecklingen och fortsätter fokusera på utveckling av framgångsrika lärmetoder och elevcentrerat arbete.

11 11 För att kommunens barn och unga ska ha möjlighet att nå målen i läroplanen behövs tillgång till mer teknisk utrustning i skolan. Redan i samband med bildningsnämndens underlag till övergripande plan med budget påtalades behovet av en ITsatsning inom grundskolan i Katrineholms kommun. Bildningsnämnden fick vid detta tillfälle inga medel för detta utan i samband med beslut om övergripande plan med budget fick bildningsnämnden istället i uppdrag att göra en förstudie kring strategi för ytterligare IT-satsningar i förskola, förskoleklass och grundskola. Det är av stor vikt att denna IT-satsning nu kan bli verklighet. Som ett komplement till vanliga studier vill bildningsförvaltningen utreda frågan om möjligheten att bedriva fjärrstudier på vissa skolor och inom vissa ämnen. Redan idag bedrivs fjärrstudier inom gymnasieskolans språkkurser, detta möjliggör samläsning mellan Duveholmsgymnasiet och Lindengymnasiet. Lokaler Katrineholms kommuns befolkningsmål 2030 är invånare. Allt fler barnfamiljer väljer att flytta till Katrineholm och för att möta de behov som uppstår gör kommunen en stor satsning på förskola och skola. Under de senaste åren har tio nya förskoleavdelningar öppnats och beslut finns om att öppna ytterligare 15 avdelningar under de närmaste åren. Det är av största vikt att kunna bygga ut verksamheten i takt med behoven. Under 2016 planeras utbyggnad av Näverstugan med tre avdelningar, Berguven med fyra avdelningar, Skogsborg med fyra avdelningar och Forssjö med en ny avdelning och flytt av tre befintliga. Med befolkningsmålet om invånare år 2030 som grund kommer det att krävas utrymme för många nya elever de kommande åren. Redan idag är en utbyggnad av grundskolan i tätorten akut då elevökningen varit stor de sista åren och alla skollokaler inom tätorten är fullbelagda. Idag finns stora krav på kringutrymmen i form av grupprum, lärararbetsrum mm. vilket gör att flera av dagens skollokaler inte är ändamålsenliga. Under 2015 har kommunledningsförvaltningen haft i uppdrag att i samverkan bildningsförvaltningen, övriga berörda förvaltningar och KFAB ta fram en långsiktig planering för kommunens skollokaler. Uppdraget har utmynnat i en plan för skolans utbyggnad men i avvaktan på att denna kan bli verklig måste elevsituationen lösas inom befintliga lokaler eller inom inhyrda moduler om egna lokaler inte finns att tillgå. Mer om detta finns att läsa i dokumentet "Långsiktiga planering för skolor" som kommer att presenteras för kommunstyrelsen i augusti. Socioekonomisk fördelning Under 2014 kom SKL ut med en skrift "Socioekonomisk resursfördelning till skolor" En av nycklarna till att minska resultatskillnaderna mellan skolor är att det i varje kommun finns en strategisk och medveten resursfördelning. Hur resurserna till skolan bäst fördelas är en komplex fråga och det finns ingen generell modell som fungerar i alla kommuner. Men ett sätt att förbättra likvärdigheten mellan skolorna i en kommun kan vara att differentiera ersättningen eller pengen som skolorna får att röra sig med, genom att använda sig av socioekonomisk resursfördelning. En utvärdering av de variabler som används för bildningsförvaltningens socioekonomiska tilldelning behöver genomföras inför 2016 för att se om dagens socioekonomiska fördelning ger eleverna mer likvärda förutsättningar för god måluppfyllelse.

12 12 Taxor och avgifter Bildningsförvaltningen föreslår inga förändringar av befintliga avgifter inom nämndens verksamhetsområde. Ärendets handling Nämndens underlag för övergripande plan med budget

13 13 Dnr 2015:2, 119 Handläggare: Agneta Svallin Val av ny politikerrepresentant till områdesrådet för Häringe och Asplundens förskolor Ordförandens förslag till beslut Bildningsnämnden utser Anne Hagberg (S) som ny politikerrepresentant till områdesrådet för Häringe och Asplundens förskolor. Ärendebeskrivning Vid bildningsnämndens sammanträde , valdes Jenny Lundborg (S) som politikerrepresentant till områdesrådet för Häringe och Asplundens förskolor. Efter begäran från Jenny Lundborg (S) beslutade kommunfullmäktige , att entlediga henne från uppdraget som ersättare i bildningsnämnden.

14 14 Dnr 2015:2, 119 Handläggare: Agneta Svallin Val av ny ordförande samhällsvetenskapsprogrammets programråd Ärendebeskrivning Vid bildningsnämndens sammanträde , valdes Jesper Ek (FP) som ordförande för samhällsvetenskapsprogrammets programråd. Jesper Ek (FP) har frånsagt sig uppdraget på grund av nytt arbete.

15 15 Dnr 2015:65, 609 Handläggare: Jörgen Rüdeberg Remissvar förslag Måltidspolitiskt program Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden ställer sig bakom bildningsförvaltningens förslag till yttrande över remissen och översänder det till Service- och Tekniknämnden. Bakgrund Service- och tekniknämnden beslutade att förslaget till måltidspolitiskt program skickas ut på remiss till samtliga nämnder. Dokumentet är en revidering av det tidigare kostpolitiska programmet och föreslås ersätta detta utifrån riktlinjer i den nya kommunplanen samt ny lagstiftning. Bildningsförvaltningens förslag till yttrande Bildningsnämnden ställer sig, med vissa reservationer, positiv till innehållet i det Måltidspolitiska programmet. Programmet har ambitionen att ta ett helhetsgrepp över måltidens alla aspekter. Detta omfattar, för nämndens verksamhetsområde, såväl det som serveras barn och elever liksom den miljö och det vuxenansvar som åvilar samtliga anställda oavsett förvaltningstillhörighet. Särskilt positivt är ambitionsnivån beträffande ekologiska livsmedel och närodlat. Att göra barn och elever mer delaktiga och ge möjlighet att delta i beredning av måltider harmoniserar med läroplanens generella intentioner om inflytande. Samverkan mellan respektive förvaltnings personalgrupper i syfte att skapa de bästa förutsättningarna för en harmonisk måltidsstund där barnen i samtal kan stimuleras till att prova på nya smaker och födoämnen är utvecklande. Bildningsnämnden delar däremot inte uppfattningen beträffande bedömningen att mycket av de ambitionerna, där bildningsförvaltningen har ett större ansvar kan lösas inom befintliga ekonomiska ramar. Satsningar på att sänka barngruppers storlek kräver utbyggnad av lokaler och ökad personalstyrka. Detta pågår idag i förskolan men måste intensifieras inom skola och i synnerhet på fritidshemmen om ambitionerna ska kunna nås. Satsningar på den fysiska måltidsmiljön medför i vissa fall ökande hyreskostnader. Förutom ljuddämpande åtgärder behövs i flera fall ökade lokalytor och avskärmningar. Bildningsförvaltningen har, till det redan gjorda förslaget till Långsiktig planering för förskolor och skolor, som fastställdes i KS 29 april 2015, i samarbete med kommunledningsförvaltningens lokalsamordnare tagit fram en förstudie för utbyggnad av Katrineholms skolor som kan ligga till grund för att nå ambitionerna i det Måltidspolitiska programmet. Denna förstudie presenteras nu inför budget Ärendets handling Förslag måltidspolitiskt program

16 16 Dnr 2015:66, 609 Handläggare: Jörgen Rüdeberg Remissvar förslag Idrottspolitiskt program Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden ställer sig bakom bildningsförvaltningens förslag till yttrande och översänder till Service- och Tekniknämnden. Bakgrund Service- och tekniknämnden beslutade att förslaget till idrottspolitiskt program skickas ut på remiss till samtliga nämnder. Till grund för det nya programmet ligger Kommunplan för åren , som antagits av kommunfullmäktige. Bildningsförvaltningens förslag till yttrande Bildningsnämnden ställer sig till fullo bakom innehållet i det Idrottspolitiska programmet. Som särskilt positivt ses ambitionen är att verka för en hälsosam livsstil och att nå alla medborgare oavsett bakgrund och eventuella funktionsnedsättningar. Vidare lyfts det drogförebyggande arbetet samt att verka för integration fram. Av yttersta vikt är den uttryckta viljan att etablera och fördjupa samarbetet med Katrineholms bolag och förvaltningar samt med föreningsliv, näringsliv och enskilda medborgare. Inom bildningsförvaltningen har en handlingsplan för Tobaksfri skoltid arbetats fram under föregående läsår och denna ska nu implementeras. Då rökning ofta är en ingång till användning av droger ligger detta i linje med service- och tekniknämndens ambitioner. Bildningsnämnden välkomnar det ambitiösa integrationsarbetet som beskrivs. Skolan är en viktig arena för möten mellan elever med olika bakgrund men för att bli framgångsrika krävs arbete även utanför skoltid. Att nå flickor är generellt svårare än pojkar varför särskilt fokus bör läggas på genusaspekten. Förutom idrott kanske projekt med matkultur skulle kunna bidra till ökad integration. Ärendets handling Förslag Idrottspolitiskt program

17 Delegationsbeslut 17 Bildningsförvaltningens förslag till beslut Redovisningen av delegationsbesluten godkännes. Ärendebeskrivning Redovisning av beslut som fattats på nämndens vägnar med stöd av gällande delegation: Ordförande Beslut Beslutande 2015:21 Uppskjuten skolplikt Johan Söderberg (S) Förvaltningschef Beslut Beslutande 2015:22 Särskild handling vid transport av hyresavtal Helene Björkqvist Ersättare förvaltningschef under semester Avtal Läkemedel Skola Bitr. förvaltningschef/verksamhetschef Beslut Beslutande 2015:23 Omsorg på kvällar, nätter och helger (6 beslut) Bitr. förvaltningschef/verksamhetschef Avtal plats i förskola i Katrineholms kommun, Stockholms kommun Jörgen Rüdeberg Avtal barnplacering Föräldrakooperativet Bergatrollet Tilläggsavtal IST Sverige AB Tjänst Kommunalt Aktivitetsansvar Yttrande Skolinspektionen Mottagande av elev i grundsärskola (7 elever) Rektor Beslut Beslutande 2015:24 Utskrivning grundsärskola Eva Landelius 2015:25 Utdelning stipendier Katrineholms grundskolors premie- och stipendiesamfond (2 elever) 2015:26 Utdelning stipendier Katrineholms grundskolors premie- och stipendiesamfond (2 elever) 2015:27 Utdelning stipendier Katrineholms grundskolors premie- och stipendiesamfond (2 elever) Petra Bergenbrant Magdalena Norin Andreas Wetell

18 18 Anmälan av incidentrapporter för diskriminering eller annan kränkande behandling enligt Skollagen 6 kap. 10 Inkomna under perioden 28 maj till 13 augusti Skolenhet Antal under perioden Antal läsåret 14/15 Julita skola 1 4 Nyhemsskolan F Nyhemsskolan Sandbäcken Skogsborg 5 97 Valla 2 8 Östra 3 13 Katrineholms Tekniska College 1 3 Linden 2 4

19 19 Inkomna skrivelser och protokoll Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden tar informationen till protokollet Ärendebeskrivning Nedan redovisas skrivelser och protokoll inkomna till bildningsnämnden under perioden 28 maj till 13 augusti Kommunfullmäktige 144 Revisionsberättelse för Katrineholms kommun 2014 med Ansvarsprövning 145 Årsredovisning och bokslut 2014 för Katrineholms kommun 153 Grundläggande principer för finansiering av IT 154 Återrapportering av särskilda uppdrag från Övergripande plan med budget: Förstudie kring strategi för ytterligare IT-satsningar i förskola, förskoleklass och grundskola 164 Entledigande och val av ersättare i bildningsnämnden 170 Svar på motion om Språkbiennal i Katrineholm 2 Kommunstyrelsen 110 Ombyggnation av Västra skolan 130 Strategisk kompetensförsörjning 136 Projektorganisation och projektmedel för firandet av Katrineholms 100-årsjubileum som stad 2017 Delegationsprotokoll 87 Uppföljning av elevutveckling 3 Samhällsbyggnadsförvaltningen Bekräftelse på anmälan av förskola Karossen på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholms kommun 4 Gunnar Malmberg Skrivelse angående bildningsnämndens beslut om utdelning av medel ur Ingenjörsförbundet KTS minnesfond

20 20 Inkomna protokoll från områdesråd och programråd Bildningsförvaltningens förslag till beslut Bildningsnämnden lägger protokollen till handlingarna Ärendebeskrivning Sammanställning över protokoll/mötesanteckningar från områdesråd och programråd inkomna till förvaltningen under perioden 28 maj till 13 augusti Samordningsområde Norr --- Datum Samordningsområde Öst --- Samordningsområde Syd Sköldinge skola Valla skola Skogsborgsskolan Förskolorna Trädgården, Borgen, Karossen och Backa Samordningsområde Väst Forssjö Förskolorna Stavstugan, Sörgården och Näverstugan Samordningsområde år 7-9 Södra skolan Samordningsområde gymnasiet --- Övriga ---

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Fredrik Ahlman (M), Abdikarim Haji Osman (S) Paragrafer

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Fredrik Ahlman (M), Abdikarim Haji Osman (S) Paragrafer BILDNINGSNÄMNDEN 2015-08-25 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 17.30 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Ann-Charlotte Olsson (C ) 2:e

Läs mer

KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid

KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid 1 KALLELSE Datum 2015-04-24 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 5 maj, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Leif Strand (C ) Abdikarim Haji Osman (S), Linda Rosenlund (S), Bo Sivars (M), Milos Smitran (M), Berit Werner (L)

Håkan Björndahl (S), Leif Strand (C ) Abdikarim Haji Osman (S), Linda Rosenlund (S), Bo Sivars (M), Milos Smitran (M), Berit Werner (L) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-08-22 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Leif Strand (C ), Martin Gustavsson (SD)

Leif Strand (C ), Martin Gustavsson (SD) BILDNINGSNÄMNDEN 2016-05-10 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Bo Sivars (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson (C)

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Berit Werner (L), Leif Strand (C ), Abdikarim Haji Osman (S)

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Berit Werner (L), Leif Strand (C ), Abdikarim Haji Osman (S) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-02-21 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Anette Larsson-Fredriksson (S), Bo Sivars (M), Ismail Abukar (MP)

Anette Larsson-Fredriksson (S), Bo Sivars (M), Ismail Abukar (MP) BILDNINGSNÄMNDEN 2018-09-25 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-15.15 Öppet för allmänheten Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Ann-Charlotte

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Berit Werner (L) och Leif Strand (C )

Håkan Björndahl (S), Berit Werner (L) och Leif Strand (C ) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-03-28 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 14.30 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Juli 2014 1 Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens mål vid årets slut ett resultat

Läs mer

KALLELSE Datum Ekonomisk uppföljning oktober särskild bilaga

KALLELSE Datum Ekonomisk uppföljning oktober särskild bilaga 1 KALLELSE Datum 20141205 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 16 december, klockan 13 Plats KTSsalen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen 1 KALLELSE Datum BILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-11-03 Sammanträdande organ Tid 2016-11-15 kl. 13:00 Plats KTS-salen Ärende Beteckning 1. Upprop 2. Val av justerare 3. Fastställande av dagordning 4. Ekonomisk

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN Anette Larsson Fredriksson (S), Bo Sivars (M), Leif Strand ( C) 1

BILDNINGSNÄMNDEN Anette Larsson Fredriksson (S), Bo Sivars (M), Leif Strand ( C) 1 BILDNINGSNÄMNDEN 2018-02-27 0 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Ann-Charlotte Olsson 2:e vice ordf., Tony Karlsson (S), Ewa Fager (S), Tommi Lycke (S), Martina

Läs mer

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Hanna Fager ekonom. Paragrafer BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Hanna Fager ekonom. Paragrafer BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag BILDNINGSNÄMNDEN 2017-05-09 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 14.45 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Leif Strand (C ), Anette Larsson Fredriksson (S); Abdikarim Haji Osman (S), Bo Sivars (M)

Leif Strand (C ), Anette Larsson Fredriksson (S); Abdikarim Haji Osman (S), Bo Sivars (M) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-11-07 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16.30 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Tony Karlsson (S),

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Fredrik Ahlman (M), Inger Hult (FP), Leif Strand (C ) 25

Håkan Björndahl (S), Fredrik Ahlman (M), Inger Hult (FP), Leif Strand (C ) 25 BILDNINGSNÄMNDEN 2015-03-31 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-17 Beslutande Johan Söderberg (S), ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Ann-Charlotte Olsson (C), 2:e vice

Läs mer

Anette Larsson-Fredriksson (S), Leif Strand (C ): 29 för Marian Loley KD), för Ingvar Larsson (SD)

Anette Larsson-Fredriksson (S), Leif Strand (C ): 29 för Marian Loley KD), för Ingvar Larsson (SD) BILDNINGSNÄMNDEN 2018-08-28 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Ann-Charlotte Olsson 2:e vice

Läs mer

Övriga Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Jörgen Rüdeberg bitr.förv.chef, Johanna deltagande

Övriga Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Jörgen Rüdeberg bitr.förv.chef, Johanna deltagande BILDNINGSNÄMNDEN 2018-05-08 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-16.30 Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Ann-Charlotte Olsson 2:e vice

Läs mer

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Fathia Gahair (S), Leiph Ericson (S), Whera Nyvell (MP) 63-69

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Fathia Gahair (S), Leiph Ericson (S), Whera Nyvell (MP) 63-69 BILDNINGSNÄMNDEN 2013-05-28 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 15 18:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Oktober 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Oktober 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Oktober 2014 1. Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut ett resultat

Läs mer

Internbudget bildningsförvaltningen 2014

Internbudget bildningsförvaltningen 2014 HANDLING 25-2013 1 (7) Vår handläggare Johanna Siverskog, ekonom Ert datum Er beteckning Internbudget bildningsförvaltningen 2014 Nämnd Budgeten för nämndverksamheten räknas upp med 14 tkr för arvodeshöjningar.

Läs mer

KALLELSE Datum 2014-08-15. 4 Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Förvaltningschefens information 6 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid.

KALLELSE Datum 2014-08-15. 4 Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Förvaltningschefens information 6 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid. 1 KALLELSE Datum 2014-08-15 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 26 augusti, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Håkan Björndahl (S) 25, Anette Larsson-Fredriksson (S) 26-33

Håkan Björndahl (S) 25, Anette Larsson-Fredriksson (S) 26-33 BILDNINGSNÄMNDEN 2017-06-13 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 16.30 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Evelina Dahlström (V)

Evelina Dahlström (V) BILDNINGSNÄMNDEN 2019-02-26 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13 16.45 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordf., Inger Hult (L) 2:e vice ordf.,

Läs mer

Bildningsnämnden Agneta Svallin, sekr., Ingrid Nandrup förv.chef, Eva Knutsson avd.chef

Bildningsnämnden Agneta Svallin, sekr., Ingrid Nandrup förv.chef, Eva Knutsson avd.chef Bildningsnämnden 2009-06-16 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, kl. 8-9:30 Beslutande Anneli Hedberg (s), ordf., Gunilla Magnusson (s) 1:e vice ordf., Lars Härnström (m) 2:e vice ordf., Sven-Åke Johansson

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Leif Strand (C )

Håkan Björndahl (S), Anette Larsson-Fredriksson (S), Leif Strand (C ) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-09-26 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Ismaail Mahamed Mahamuud (M) 85

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Ismaail Mahamed Mahamuud (M) 85 BILDNINGSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid Kulturskolan, Malmgatan 20, klockan 15 17:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e vice ordf., Nabel

Läs mer

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Anna Thörn verks.chef, Johanna Siverskog ekonom, Alexander Broberg LR, Bo Sundahl Lärarförbundet

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Anna Thörn verks.chef, Johanna Siverskog ekonom, Alexander Broberg LR, Bo Sundahl Lärarförbundet BILDNINGSNÄMNDEN 2015-06-09 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 16.15 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Ann-Charlotte Olsson (C ) 2:e

Läs mer

Anette Larsson-Fredriksson (S) 70-76, Fathia Gahair (S) 70-76, Inger Hult (FP) 71

Anette Larsson-Fredriksson (S) 70-76, Fathia Gahair (S) 70-76, Inger Hult (FP) 71 BILDNINGSNÄMNDEN 2015-09-22 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-17 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Ann-Charlotte Olsson (C ) 2:e vice

Läs mer

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Anna Thörn verks.chef, Johanna Siverskog ekonom 28-35. Paragrafer

Helene Björkqvist förv.chef, Agneta Svallin sekr., Anna Thörn verks.chef, Johanna Siverskog ekonom 28-35. Paragrafer BILDNINGSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Anneli Hedberg (S), 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e vice ordf., Johan Söderberg

Läs mer

Bildningsnämnden 2009-04-07 1. Ann-Charlotte Olsson (c ), Lars-Olov Hedfors (kd) 27-35, Lilli Márton (mp), Lotta Back (v)

Bildningsnämnden 2009-04-07 1. Ann-Charlotte Olsson (c ), Lars-Olov Hedfors (kd) 27-35, Lilli Márton (mp), Lotta Back (v) Bildningsnämnden 2009-04-07 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, kl. 15-19 Beslutande Anneli Hedberg (s) ordf., Gunilla Magnusson (s) 1:e vice ordf., Lars Härnström (m) 2:e vice ordf., Anna Hagberg (s)

Läs mer

Förslag till ny skolorganisation

Förslag till ny skolorganisation BILDNINGSNÄMNDEN 2012-05-29 55 2 Dnr 2012:37, 001 Handläggare: Jörgen Rüdeberg Förslag till ny skolorganisation Bildningsnämndens beslut Bildningsnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta 1. Nävertorpsskolan

Läs mer

KALLELSE Datum 2013-10-24. Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri

KALLELSE Datum 2013-10-24. Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri 1 KALLELSE Datum 2013-10-24 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 5 november, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Allmänhetens frågestund

Allmänhetens frågestund BILDNINGSNÄMNDEN 2013-01-29 1 2 Allmänhetens frågestund Helene Björkqvist förvaltningschef, svarar på frågor angående det systematiska kvalitetsarbetet; hur arbetet drivits och vilka aktiviteter som startat

Läs mer

KALLELSE Datum 2015-05-29. 4 Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid

KALLELSE Datum 2015-05-29. 4 Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. Sid 1 KALLELSE Datum 2015-05-29 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 9 juni, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Håkan Björndahl (S), Inger Hult (L), Leif Strand (C ), Robert Dahlqvist (V) Paragrafer. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Håkan Björndahl (S), Inger Hult (L), Leif Strand (C ), Robert Dahlqvist (V) Paragrafer. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag BILDNINGSNÄMNDEN 2016-12-13 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 16.45 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Anette Larsson-Fredriksson (S), Abdikarim Haji Osman (S), Bo Sivars (M), Milos Smitran (M), Leif Strand (C )

Anette Larsson-Fredriksson (S), Abdikarim Haji Osman (S), Bo Sivars (M), Milos Smitran (M), Leif Strand (C ) BILDNINGSNÄMNDEN 2017-12-12 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordförande, Ann-Charlotte Olsson

Läs mer

Anette Larsson-Fredriksson (S) 50, Göran Svenningson (V)

Anette Larsson-Fredriksson (S) 50, Göran Svenningson (V) BILDNINGSNÄMNDEN 2018-12-11 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-16.30 Öppet för allmänheten Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Ann-Charlotte

Läs mer

Leif Strand (C ), Milos Smitran (M) 27-28

Leif Strand (C ), Milos Smitran (M) 27-28 BILDNINGSNÄMNDEN 2018-06-12 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Ann-Charlotte Olsson 2:e vice

Läs mer

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Fredrik Hernblom (M) , Ismaail Mahamed Mahamuud (M) , Whera Nyvell (MP)

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Fredrik Hernblom (M) , Ismaail Mahamed Mahamuud (M) , Whera Nyvell (MP) BILDNINGSNÄMNDEN 2013-11-05 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13-17:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen KALLELSE BILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-04-28 Sammanträdande organ Tid 2017-05-09 kl. 13:00 Plats KTS-salen Ärende Beteckning 1. Upprop 2. Val av justerare 3. Fastställande av dagordning 4. Månadsrapport

Läs mer

Leif Strand (C ), Anette Larsson-Fredriksson (S), Ismail Abukar (MP), Göran Svenningson (V)

Leif Strand (C ), Anette Larsson-Fredriksson (S), Ismail Abukar (MP), Göran Svenningson (V) BILDNINGSNÄMNDEN 2018-11-06 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-15.15 Öppet för allmänheten Beslutande Johan Söderberg ordf. (S), Fredrik Ahlman 1:e vice ordf. (M), Tony

Läs mer

Datum för anslags Bildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BILDNINGSNÄMNDEN

Datum för anslags Bildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BILDNINGSNÄMNDEN BILDNINGSNÄMNDEN 2019-01-15 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-16 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordf., Inger Hult (L) 2:e vice ordf.,

Läs mer

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Vår handläggare Birgitta Larsson / Lars-Olof Allard Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 Sammanfattning föreslår att den nya gymnasieskolan

Läs mer

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012 1 (6) Vår handläggare Eva Knutsson, avd.chef Jörgen Rüdeberg, verks.chef Ert datum Er beteckning Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen 1 KALLELSE BILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2019-04-12 Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid 2019-04-23 kl. 13:00 Plats KTS-salen Ärende Beteckning 1. Upprop 2. Val av justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen

Sammanträdande organ. Tid kl. 13:00 Plats. Bildningsnämnden. KTS-salen 1 KALLELSE Datum BILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-26 Sammanträdande organ Tid 2018-11-06 kl. 13:00 Plats KTS-salen Ärende Beteckning 1. Upprop 2. Val av justerare 3. Fastställande av dagordning 4. Månadsrapport

Läs mer

Ann-Charlotte Olsson (C ) och Abdikarim Osman (S) Bildningsförvaltningen Paragrafer

Ann-Charlotte Olsson (C ) och Abdikarim Osman (S) Bildningsförvaltningen Paragrafer BILDNINGSNÄMNDEN 2014-06-03 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 16:30 Beslutande Anneli Hedberg (S), Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e vice

Läs mer

Revidering av resursfördelningsmodell för grundskola

Revidering av resursfördelningsmodell för grundskola 1 (7) Vår handläggare Eva Knutsson, avd.chef Ert datum Er beteckning Revidering av resursfördelningsmodell för grundskola Bakgrund Bildningsnämnden beslutade vid sammanträde 2011-11-22 114 om ny resursfördelningsmodell

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55.

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona

Läs mer

Bildningsnämnden

Bildningsnämnden Bildningsnämnden 2008-12-03 1 Plats och tid Konfernssalen, Safiren, kl 13:30 16:15 Beslutande Anneli Hedberg (s) ordf., Lars Härnström (m), Anna Hagberg (s), Sven-Åke Johansson (s), Anette Larsson-Fredriksson

Läs mer

Fredrik Malmström (S), Leif Strand (C )

Fredrik Malmström (S), Leif Strand (C ) BILDNINGSNÄMNDEN 2019-04-23 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-17 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordf., Inger Hult (L) 2:e vice ordf.,

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29 Datum: Torsdagen den 29 januari 2015 Tid: 16.00 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 3 februari 2015 Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Michael Grönlund (M) Underskrifter:

Läs mer

KALLELSE Datum

KALLELSE Datum 1 Ärendeberedning KALLELSE Datum 2014-05-23 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 3 juni, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD)

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD) 1 (9) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 24 augusti 2016 kl 18:30-21:00 Beslutande Ersättare Caroline Wegner (S), ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Mickael Persson

Läs mer

Ekonomi - resultat 2008

Ekonomi - resultat 2008 Ekonomi - resultat 2008 Utbildningsnämnden redovisar ett överskott om 6,6 Mkr vid årets slut. Det är en positiv avvikelse från budgeten med 0,5 %. Under perioden 2006-2008 har nettokostnaden för förskolan

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:00 11:45 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen

Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen Protokollsbilaga 5-2019 Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen www.katrineholm.se 2 (8) Vår handläggare Bakgrund Vid årets första kommunövergripande ekonomiuppföljning som redovisades på kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

KALLELSE Datum Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri

KALLELSE Datum Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri 1 KALLELSE Datum 2013-09-05 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 17 september, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Leif Strand (C ), Camilla Hermansson (SD)

Leif Strand (C ), Camilla Hermansson (SD) BILDNINGSNÄMNDEN 2019-06-11 1 Plats och tid KTS-salen, Viadidakt, Drottninggatan 18, klockan 13-17.45 Beslutande Johan Söderberg (S) ordf., Fredrik Ahlman (M) 1:e vice ordf., Inger Hult (L) 2:e vice ordf.,

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15.15 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med oktober i barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Förvaltningschefens information 6 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl.

KALLELSE Datum Kvalitetsuppföljning enligt plan 5 Förvaltningschefens information 6 Verksamhetsinformation Nr Ärenden Handl. 1 KALLELSE Datum 2015-03-19 Ta hänsyn till våra allergiker kom doftfri Sammanträdande organ Bildningsnämnden Tid Tisdag den 31 mars, klockan 13 Plats KTS-salen, Vita Huset Drottninggatan 18, Katrineholm

Läs mer

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-10-07 1 (19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 13:00-15:30 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) Plats och tid Rörö Skola, klockan 16.00 18.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Ingvar Svensson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-08-29 Ärendelista 66 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 67 Dnr 2018-000280 Nämndsplan och budget för år 2019 samt ekonomisk plan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Gun Andersson (M) ersättare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-03-21 Plats och tid ande Sammanträdesrum Rimbo, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.00-14.00 Göran Pettersson, ordförande Åsa Wennerfors (FP) 1:e

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) Plats och tid Björkö skola/förskola, Björkö, klockan 16.15 18.25 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14)

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 13.00 16.15 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Birgitta Persson (S) ersätter Per Aspengren (S) Steinar Ruud (S) 73-82,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 november Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 november Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 november Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med november i barn- och

Läs mer

Bildningsnämndens handling 9-2012. Månadsprognos Mars 2012 Bildningsnämnden

Bildningsnämndens handling 9-2012. Månadsprognos Mars 2012 Bildningsnämnden Bildningsnämndens handling 9-2012 Månadsprognos Mars 2012 Bildningsnämnden Innehållsförteckning 1.1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1.1 Genomförda & planerade åtgärder, inräknade i prognosen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-06-20 1 Innehållsförteckning Ärende 55 Besök från Kulturskolan... 3 56 Uppföljning och redovisning särskola... 4 57 Uppföljning särskilt stöd... 5 58 Tillsyn av fristående förskolor... 6 59 Ekonomisk

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Utbildningsnämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder tisdagen den 12 september 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen, plan 4

Utbildningsnämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder tisdagen den 12 september 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen, plan 4 UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: tisdagen den 19 september 2017, kl. 15:00 Plats: OBS! Hagnässkolan, Hagnäsvägen 1, 196 37 Kungsängen Ordförande: Rolf Nersing (S) Sekreterare:

Läs mer

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Förskolenämnden. Protokoll Fö 618/2015. Datum: Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr

Förskolenämnden. Protokoll Fö 618/2015. Datum: Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr Protokoll Fö 618/2015 Förskolenämnden Datum: 2016-10-18 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr Närvarande ledamöter Marie Magnusson (KD) Ulrica Solver-Gustavsson (L) Kenneth Hallén (S) Gunilla Muhr

Läs mer

Ny socioekonomisk resursfördelningsmodell Gäller från och med Handläggare: Julia Jansson-Lindberg, Johanna Siverskog och Hanna Fager

Ny socioekonomisk resursfördelningsmodell Gäller från och med Handläggare: Julia Jansson-Lindberg, Johanna Siverskog och Hanna Fager Ny socioekonomisk resursfördelningsmodell Gäller från och med 2016-01-01 Handläggare: Julia Jansson-Lindberg, Johanna Siverskog och Hanna Fager Beslutad av bildningsnämnden 2015-11-17 83 2 (20) Innehållsförteckning

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden (13)

Barn- och Utbildningsnämnden (13) Barn- och Utbildningsnämnden 2008-05-26 1 (13) Tid och plats Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndagen den 26 maj 2008 klockan 16.00 17.30, Tingshuset Leif Karlsson (c) Ingridh Anderén

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kulturskolan kl. 14:30 16.15 ande Kristina Eriksson (C) Ordf. Ahmed Yonis Warsame (S) Andreas Eidevåg (S) tj. Ers. Anton Håkansson (S) Monika Stasny (S) Marcus Dackling (M) Markku Mäntylä

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Leiph Ericson (S), Ewa Fager (S) , Fredrik Hernblom (M)

Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Leiph Ericson (S), Ewa Fager (S) , Fredrik Hernblom (M) BILDNINGSNÄMNDEN 2013-12-17 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 18. Ärendehantering från 14:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Förskole- och grundskolenämndens delegationsordning Antagen av Förskole- och grundskolenämnden 2019-01-29, FGN 1:9 Dnr: FGN 2019/0012 Kommentar: - 1 Delegationsordning för

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 13.30-14.10 Beslutande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (FP), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP) Anders Throbäck (S),

Läs mer

Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18)

Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18) Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-16.40 Beslutande Birgitta Kahn (MP), ordförande Kenth Carlsson (KD), vice ordförande Ulla Bäckman (M) Eva Sjöberg (C)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Datum och tid Plats 2016-11-09 15:00-17:00 Rådsalen ande ledamöter Ronny Larsson (S) (ordförande) Jan-Olov Carlsson (S) Anna Gransten (MP) Fredrik Lundquist (M) Kjell Johansson (C) Per-Henrik Jerlström

Läs mer

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Leiph Ericson (S) 41-43

Tommi Lycke (S), Birgitta Eriksson (S), Håkan Björndahl (S), Leiph Ericson (S) 41-43 BILDNINGSNÄMNDEN 2013-04-09 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, Drottninggatan 18, klockan 13 16:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordf., Bo Sivars (M) 1:e vice ordf., Carina Björk-Andersson (FP) 2:e

Läs mer

Uppvaktning. Därefter uppvaktas Anette Larsson-Fredriksson (S) med anledning av hennes kommande födelsedag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Uppvaktning. Därefter uppvaktas Anette Larsson-Fredriksson (S) med anledning av hennes kommande födelsedag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BILDNINGSNÄMNDEN 2012-09-18 89 2 Uppvaktning Bildningsnämndens sammanträde inleds med uppvaktning av eleverna Filip Haglund och Anton Mjörnebrandt från Katrineholms Tekniska College. Eleverna deltog tidigare

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Kommunhuset kl. 15:00-18:00 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Mikael Malm (S), 2:e vice ordförande Yvonne Långström (PF),

Läs mer

Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, onsdagen den 26 juni 2019 kl 17:55-19:35 Beslutande

Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, onsdagen den 26 juni 2019 kl 17:55-19:35 Beslutande 1 (15) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, onsdagen den 26 juni 2019 kl 17:55-19:35 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Bo Blixt (S) Håkan Olsson (S) Madeleine Landin (S) Krister Nilsson

Läs mer