Is, Eld och Fruktan. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 30 April 4 Maj Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Is, Eld och Fruktan. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 30 April 4 Maj Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria"

Transkript

1 Is, Eld och Fruktan Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 30 April 4 Maj 2014 Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd. Omslaget används med tillåtelse av Waerloga Records

2 2 Skog: Svart... Mörker... Nu börjar det... Skriket från Glöd vid nedgörandet av Sinda ska sent glömmas och lika fort som Sinda blivit en viktig gestalt i Norrskogen hade hon försvunnit. Eller? Inte många dagar efter hennes förlust i pelarduellen så hörde man om hennes viskningar, hon dök upp i drömmar och många spekulerade att hon på något sätt hållits kvar i en existens på grund av något demoniskt. Något är fel i Norrskogen! Turbulensen i dödsriket, som det finns en spricka till i trakten, kan innebära mycket. Det finns en spricka och inte fler och nu har två systrar varit på andra sidan och återvänt vilket får fadern att slita sitt hår. De två systrarna kan komma att påverka världen både positivt och negativt. Det finns en oro i Norrskogen nu med tanke på dödsriket påverkan och turbulens. Oron har lett till att skogsvarelser börjat prata med varandra som sällan förr. Frågan är nu också om man ska låta Väktarna (Pelarna) låta sina sista dueller äga rum eller ej? Det sägs att Alvsvärdet har något med saken att göra och att det nu finns i Norrskogen mer öppet än på många år. Enligt vissa besitter svärdet förmågan att ändra det som redan det som komma skall. Kanske är det bara mystiska rykten spridda av Börge på Härbärget? Somliga menar det... Till våren väntar en viktig magisk högtid och magikerna som brukar den nya tidens magi förbereder sig på något speciellt. Kanske har detta med sprickan till dödsriket att göra? Somliga säger att magikerna själva i deras respektive magivägare har gjort ett val, ett val som kan ha ödesdigra konsekvenser. Det rör sig om att man utmanövrerat Livets väg. Mörkret håller på att få stort fotfäste och nu har magin hamnat i obalans! Det ryktas om att magiker helt plötsligt vaknat upp och tillhört en annan magiväg än dagen innan, att deras magi förändrats. Något är på väg att ske. Kan det ens stoppas? Vad är det magikerna egentligen väcker och "leker" med för krafter. Mörkeralvsfursten Themizh varnade för just detta för många år sedan då Jokum av någon outgrundlig anledning gav ifrån sig Demonstaven och skogens varelser i Norrskogen stod så gott som enade i att de vill ha tillbaka magin som då försvunnit på grund av stölden av staven.

3 3 Navle / Stendal Efter höstens handelsdagar reste Alea Eleonora Kronhjärta in i Eleria för att där med hjälp av sitt sköldebrev ta makten i riket. Utan större pardon och krusiduller tog den nya drottningen makten och konungen klev åt sidan. Folket hyllade drottningen och Alexenors list att ha låtit Alea uppfostrats på ön Alerdia "bortom skugga och ljus" för att sedan återkomma först nu när hon som mest behövs. Drottningen lät genast utropa den gamla konungen till "inget mer än en narr" och han förvisades illa kvickt till några personers tandgnissel. Drottning Alea började genast genomföra olika typer av förändringar mer åt det gamla hållet då drottning Alexenor styrde. Hon bestämde sig för att vänta med att komma med något utlåtande om dessa "nya" gudar som har börjat dyrkas och som kallas gamla, men samtidigt var hon mycket noga med att påpeka offentligt att den bok som kallas "Krigets bok" inte är annat än en falsk sådan. Hon var också hård och tydlig (religiös som hon är) att vara tydlig med att hennes syn på den Ljusa vägen inte är lika konservativ som den som dyrkas i Artaria (där de kallar den "Den sanna vägen") men likväl mycket mer åt det Artariska hållet än någonsin tidigare. Givetvis skrämdes en del nya präster och prästinnor av detta, men någon sorts religionstvång finns inte i riket även om den ljusa vägen är rikets officiella. Drottningen var inte nådig i sitt fördömande av Skimrebro Handelsstation som varit den första platsen i Eleria hon kom till. Att hon blev skymfad, bespottad och liknande där, fick henne att se rött. Utan någon som helst pardon lät hon handelsstationen mista sin titel som Handelsstation och tog ifrån den rätten att utföra handel i rikets tjänst. Handelsdagar kan hållas i trakten varje vår och höst, men byn är inte längre en officiell handelsstation och alla dess gemensamma rikedomar (gruvorna) tillföll omedelbart drottningen. Hon deklarerade också att Skimrebro därmed var ett förbjudet namn och att byn återigen ska heta Navle men med tillägget Stendal med tanke på att hon utan problem godkände att Artaria i välmenande hade låtit Eleria få behålla sin by. Navle-Stendal fick därmed också inte längre kallas självständig utan det är och förblir en Elerisk by med stor Artarisk påverkan.

4 4 Grevinnan Elvira av huset Silfverwarg och Herr Tiberius av huset Vaktian, Rustmäster i Gelsias ska gifta sig och alla i Navle-Stendal är bjudna. Men även gäster utanför byn är inbjudna. Går det kanske att komma över en inbjudan? Vad kan den alliansen innebära egentligen? Ryktet säger att förhandlingar på hög nivå har skett. Vad är syftet och konsekvenserna av föreningen? Många kommer vinna favör genom att imponera på brudparet med gåvor efter vigseln. De två största grupperna kommer i och med äktenskapet gå samman och här finns troligen stora möjligheter att knyta kontakter och allianser med hjälp av brudparet. Stämningstext Thyr: Skogens flora hade kommit och gått, nätterna blev längre och nordanvinden dånade mellan trädstammarna. Det som hade varit hade förgåtts, och de som skett skulle snart ske igen. Oroväckande tidender om mörkrets betvingare hade slagit mot dem som höll i världens tro och hopp, samtidigt brann bergens toppar som facklor i snön. Alver rörde sig snabbt o smidigt över stock och sten, de var av skogsriket, födda att bemästra terrängen. Deras blickar spanade och genomträngde allt runtomkring dem i jakt på runorna. Tiden var knapp, men varför hade de så bråttom. Ryktet hade talat om ett samarbete mellan fortets orcher och skogens skogsalver, varför var oklart, men efter ett möte hade massorna vält ut i skogen och jakten var i gång, en jakt på några underliga runor... Stämningstext Svartblod: För varje andetag, iskall luft. För var fiende, brinnande hat. För varje andetag min fiende tar, bävande fruktan Fallet stoff av stjärnljus etsar sig fast på gräset, med en stilla charm kom det sen att gnistra lika klart under månen som tidigare bredvid den. Himlabestars ursinniga vrål av tystnad har ljudit ut, bergstopparna har vaknat, och med dem en glöd som för länge sedan sattes till ro. Igenom skogens dunkel rör sig ett mörker, uråldriga bojor, att sätta på uråldriga makter en svärta inte ens skymningen kan velat företräda.

5 5 Under hösten hade det lilla området i den massiva Norrskogens utkant kommit att bevittna händelser bortom all proportion, för de rödblodade raserna tycktes det hela stå klart medans allt jämt det Svarta blodets folk i stor utsträckning vände fokus mot mindre skeenden. Sant var det kanske som en vis schaman sagt, att det som hände i världen, liksom det gamla folkets mastodontiska bergsmålningar, var för stort för att kunna ses på nära håll för visst var svartbloden i allra högsta grad en del av det som hände. Kanske var det så att vissa inte var så blinda som de verkade, kanske hade vissa uppsåtligen använt sig av den rådande tumulten för att ljudlöst ta sig in och förgripa en del av den mark som givits till blodspakten av dururb Azog. Möjligen var det så de vindar som blåste mellan trädstammarna, den jord som gömmer sig under återfunnen grönska, allt jämt vittnade om ett krig som rasat i solvar och solvarv åter och där i kanske sanningen låg? För man hade med en rejäl stöt återupplivat något i skogen, inte en stöt av värja eller dolk, nej. Man hade stötigt en påle i marken och ljudligt deklarerat medans man reste den svarta fanan, och så hade man blåsigt liv i det svartblodskrig som för en stund vilat, och för den lärde står det självklar vad som väntar, för bara döden är ett acceptabelt pris för liv vad det gudar berör. I norr hade stridstrummornas slag tätnat och arméerna var på marsch. ZaSkaraki hade slutit upp sida vid sida med de härskaror som följde eldguden och hans profeter. De marscherade nu för att sluta en ring av is, eld och fruktan kring bergens fötter allt medan dess toppar nu stod i lågor och dånade av bestars uppvaknande. Det krig som stod för dörren i Norrskogen utkant skulle komma att för evigt bli en del av ett historiskt skeende som skulle ljuda klart igenom tidlösheten och ryktet sade att alvraserna vänt sina blickar mot svartfolken, ännu ett tecken på att världen förändrades. Under höstens dimmiga nätter hade alver setts i möten och samrörelser med svartblod mer än en gång och rykten spred sig, rykten om en kamp för framtiden i skuggan av ett uråldrigt tempel samt en port bortom liv och död Stoorhobernas by Denna sommar hade varit precis som somrar ska vara, med mycket sol. Vilket gjort att det passat bra med att fira med picknick, nästan varje dag. Grisarna hade dessutom fått fler kultingar än vad man kunnat hoppas på och skörden hade varit rikare än förväntat.

6 6 Dock hade vårens handelsdagar inte bara visat att barnen var i fara för troll och andra otyg utan sensommaren hade visat att vildsvinen var en fara som de skulle bli tvungna att motarbeta. För även om det var de mest bördiga områden som de skulle kunnat hitta så verkade det även vara en av de mest farliga platser som de någonsin vandrat på. Men nu var det till sist dags Beslutet var fattat. Stämningstext Skogsalver: Det skogsalviska nyåret infaller med vårens handelsdagar och kommer självklart att firas enligt alla traditioner. Det är förstås troligt att det inte bara blir skogsalverna som firar under månens sken. Möjligen kommer det att dyka upp inbjudningar lite varstans i skogen och det vore dessutom naivt att tro att folk inte bjuder in sig själva ändå. Det är ju trots allt osannolikt att en så stor festlighet kommer passera obemärkt av alla de som också kallar skogen sitt hem. Det är måhända så att skogens folk ses som enade, men dessa skogens rötter är inte så väl sammanflätade som man kan tro. För att balansen ska bibehållas krävs det uppoffringar och kompromisser av skogens invånare. Detta är någonting som alltid har krävts och som alltid kommer att krävas. Det är en ständig diplomatisk balansgång, där ett enda snedsteg kan resultera i ödesdigra konsekvenser för många fler än man tror. Under tidens gång har det uppstått mer eller mindre officiella allianser och avtal. Dock lämnar bristen på klara förhållningsregler allt för stora utrymmen för fria tolkningar. Det som ena dagen är ett givet faktum kan likt vinden ändra riktning och plötsligt betyda något helt annat. Kanhända är det dags att se över dessa avtal. Är det värt att riskera nuvarande allianser i hopp om att förvärva eventuella fördelar? Efter handelsdagarnas slut hade alldeles för många alver valt att dra sig inåt skogarna igen Kanske skulle dessa handelsdagar liva upp stämningen igen. Dessutom behövdes lösningar kommas på till flera olika problem. Hur skulle de få ut de två alver som sitter fast i Demongrottan? Och vad ska göras åt sprickan?

7 7 Där kan du läsa resten av texterna för respektive region. Passa även på att registrera dig på forumet och ta del av diskussioner, om du inte redan gjort det. Du kommer väl ihåg att anmäla dig via hemsidan i god tid för att få intriger. Det är även viktigt att du skriver om din roll, vad du har för önskemål kring intriger och viktiga händelser för gruppen för att intrigskrivarna ska kunna göra dina texter rättvisa! Blodsmåne är årets andra lajv med nybörjartolerans som utspelar sig i Eleria-kampanjen. Det är ett äventyrslajv avsett för alla åldrar och lajvet bjuder både på spänning, äventyr och trolsk stämning. Detta dock utan att kompromissa på kvalitén. Meningen är att lajvet ska vara en härlig upplevesle, vilket vi alla måste bidra till. Lajvarrangemanget pågår mellan den 30 April - 4 Maj. Incheckningen sker både den 28/4 och den 29/4. Vid incheckningen blir du tilldelad en lägerplats samt att vapen, eldstäder, tält eller hus kontrolleras. Bussen till lajvet går från Västerås station den 29/4. Lajvet börjar då du vaknar på torsdag 30/4. Söndagen 4/5 klockan avslutas lajvet och alla får en chans att umgås utanför lajvets väv, dock utan att avslöja för mycket för kampanjvärlden lever ju vidare. Tänk på att även om ni vill avslöja era hemligheter kanske en annan grupp inte vill få höra dem off-lajv! Visa hänsyn mot varandras intriger Därefter städar man och packar ihop. När lägret är kontrollerat och godkänt återfås depositionen. Bussen går kl och innan släpps privata bilar endast in i mån av möjlighet med tanke på arrangemangets transporter. I skogen kommer Lönnkrogen finnas för människor och skogsvarelser, samt Svarta Kitteln för ENBART skogsvarelserna. Där går det dock inte att förbeställa mat.

8 8 Allmänna frågor Hasse Nilsson/ Douglas Metso / André Hiller Svartblod Hasse Nilsson Skogsalver Gustav Look/ Kim Holmberg / Mörkeralver Hans Nilsson/Otilia Bogen Övriga Hasse Nilsson skogsvarelser Människor i Hasse Nilsson / André Hiller Navle/Stendal Thyr /Stormbyn Hasse Nilsson Adress: Eleria Plusgiro: Panggatan Västerås Hemsida: Epost: Hasse@enhorn.com ELERIA SÖKER FLER STJÄRNOR! Vi har sedan tidigare ett väl fungerande system med sjukvårdare under våra arrangemang. Men nu söker vi nya stjärnor som är villiga att hjälpa föreningen i denna viktiga funktion. De vi söker är personer som har sjukvårdsutbildning: undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, militärt utbildade sjukvårdare (helst plutonsjukvårdare), Röda Korsare (som hållit på relativt länge) eller dylikt. Vidare skall man vara kapabel att arbeta under stressade förhållanden ute i fält. Vi tycker också att det är väsentligt att våra sjukvårdare själva är lajvare och har full förståelse för hobbyn och dess utövare. Tror du att du kan vara en av dem? E-posta kansliet på: hasse@enhorn.com och skriv ner vad du har för utbildning och gärna hur länge/i vilka sammanhang du sysslat med sjukvård. Föreningen kommer ta kontakt med de personer som har de kvaliteter som vi eftersöker.

9 9 Område: Sista anm.dag för intriger: För vem? I Västeråstrakten. Vägbeskrivning kommer med utskicket Anmälningar som inkommer efter 1/4 kommer kanske inte att få någon gruppintrig. Detta beror helt och hållet på tiden! Garanterat får ni dock stämningstexten. Lajvet är avsett för nya och gamla medlemmar. Är du yngre än 12 år så ska målsman kontakta Eleria. Om du är under 18 år måste målsman skriva på din anmälan, annars kan du inte delta. Kostnader: Anmälningsavgift inklusive deposition 50 kr (ej stödmedlem) Anmälningsavgift inklusive deposition och stödmedlemskap 2014 Stödmedlem 2014 (kommer att ge rabatt på kommande lajv) Buss tur & retur Västerås station - Lajvområdet Dagsanmälan(per dag, Ej deposition) 650 kr 700 kr 100 kr 100 kr 200 kr OBS! Tänk på att betalning till Plusgirot kan ske fram till och med den 10/4. Från och med den 11/4 så MÅSTE betalning ske vid incheckning! Var även noga med att skriva FÖR VEM (för och efternamn) och FÖR VAD inbetalningen är då en inkorrekt inbetalning ej hanteras innan lajvet och du blir då tvungen att betala din anmälan på plats. Eventuell dubbelbetalning betalas tillbaka efter lajvet då verifikation kunnat ske.

10 10 SÖKTA ROLLER Efter ett mycket lyckat lajvår fortsätter kampanjen med ännu ett lajv i skogen där vikt ligger på intriger, maktkamp samt mystik och där det för varje lajv i kampanjen nystas upp nya vändningar i den stora sagan om Norrskogen. Där är aldrig försent att hoppa in och det finns all chans i världen att ta del av det mesta i skogen. Spelet i skogen är väldigt dynamiskt och mångfalden på de olika grupperingarna som är återkommande är stor. Till kommande lajvet söker vi bland annat olika skendöda och odöda för att spelas som dubbelroller. Om intresse finns för det så skriv det i anmälan så kommer ni att få information om vad det innebär. Blir det för många som visar intresse för det kommer inte alla kunna spela det då inte dödsrikets portar står helt öppna än. Vi säker också speciellt mycket denna gång efter Artarisk adel som kan tänkas vara på uppdrag i norrskogen samt alver(skogsalver, steppalver, blodsalver, högalver, bergsalver och mörkeralver), svartblod samt roller så som guldsökare, jägare, bönder, köpmän, spelemän, skrivare, präster, sömmerskor, skomakare, snickare osv.. Tveka inte att höra av dig med frågor eller egna förslag till: Hasse Nilsson, e-post: hasse@enhorn.com Telefonnummer: Eller Douglas Metso, e-post: hellmo@live.se Alkohol: under hela arrangemanget, från den 29/4 tills man lämnar området den 5/5 råder totalt alkoholförbud utan några som helst undantag. Vatten: Vi kommer att se till att det finns vattentankar på området. Dock ber vi er att ta med er vatten hemifrån eller fylla era vattendunkar på en bensinstation, innan lajvet för att inte vattnet ska ta slut i vattentankarna. Hygien: Vi kommer att placera ut utedass. Sjukvård: Vi har beredskap för sjuktransport, samt sjukvårdare redo dygnet runt. Lajvauktion: I vår kommer det inte bli någon lajvauktion men du är varmt välkommen att lägga upp eventuella varor på bord och själv hålla i försäljningen av dem.

11 11 Anmälan: Anmälan skickas in via webben på Tänk på att kontakta oss om någon av uppgifterna ändras innan lajvet. Se även till att gruppledaren anmäler sin grupp med en gruppanmälan som också finns på Det är viktigt att ni anmäler er i tid så att vi hinner göra ER intrig rättvisa. Samordna era önskemål med er gruppledare. De anmälningar som inkommer efter den 1/4 kommer enbart att få gruppintrig om intrigskrivarna har tid. Dock kommer ni garanterat att få stämningstexten. Även om du kommer på väldigt sen att du vill komma på lajvet, så går det bra! Kommer du innan lajvet börjar går du till incheckningen där du tänker bo och anmäler dig där. Kommer du efter lajvet börjat så MÅSTE du gå till offplatsen för att checka in. Vill du vara med på en eller ett fådal dagar och inte hela lajvet, går det också bra. Du betalar då 200 kr per dag och ingen depositionsavgift återfås. Väl vid incheckningen får du fylla i en anmälningsblankett och betala kontant på plats. Anmälan är bindande och betalas ej tillbaka under några omständigheter. Däremot garanteras pengarna förutom porto tillbaka om vi inställer lajvet. Detsamma gäller även om det är fullt eller du av olika skäl inte kan få deltaga. Som gruppledare står man som kontaktperson om vi behöver kontakta deltagarna i en viss grupp. Man ansvarar också för att lämna in lägerbeskrivning och hur stor gruppen skall vara. Man har också ett ansvar att alla i gruppen som deltar på lajvet även har skickat in anmälan och betalt anmälningsavgift. Depositionsavgiften: Ingår i anmälan men återfås vid hemresa om lägret är ordentligt städat. Den är också vår möjlighet att se att du checkar ut från området och inte blir kvarglömd, vilket givetvis aldrig får hända. Den kan endast hämtas personligen på plats vid hemresan och åker man hem utan att pricka av sig är den förverkad. Depositionsavgiften är 50 kr. Efter att gruppen inkommit med sin fullständiga anmälan kommer ett brev där ni får läsa lite mer om vad som händer samt vägbeskrivning, sista minuten information och er gruppintrig. Självfallet dröjer detta ett bra tag eftersom vi måste samordna din roll med de andra deltagarnas.

12 12 Reglerna för lajvet kan ni hitta på vår hemsida. Om vi inte fått tillräcklig information om din grupp och roll, eller om några gruppmedlemmar är sena med sin anmälningsavgift så kommer också gruppintrigen att försenas. Tänk på att samordna era önskemål då det vi skriver gäller hela gruppen. De personliga intrigtrådarna skriver ni själva. Rollen gäller först när vi godkänt den och vi förbehåller oss rätten att ändra era förslag för att anpassa dem till lajvets behov. Hela gruppen är solidariskt ansvarig att följa våra regler och föreskrifter. Det är endast den/de roller som är godkända av arrangören som får spelas. Detta gäller alla. Har man anmält sig som t.ex. svartblod och känner man att man inte vill gå ut som svartblod på dagen ska man tillsammans med sin anmälan skriva med sin dagroll och få den godkänd, endast gruppens huvudroller får intriger. Obs! endast gruppens huvudroller får intriger! ATT TÄNKA PÅ INFÖR LAJVET Städa: Vi kräver aktsamhet om skog och mark. Du håller snyggt även under lajvet och städar givetvis efter dig innan hemresan. Se till att få detta avprickat av en lägerkontrollant, så får du depositionsavgiften åter. Den är 50 kronor per person. Avgiften betyder inte att du kan betala den och slippa städa, då måste vi vidta andra åtgärder. Respekt: Regler, föreskrifter, ledare och eldnings- och alkoholförbud skall respekteras Eld: Det är totalt förbjudet att bryta grenar från träd eller hugga ner dem. Ved får man gärna ta av grenar som ligger på marken. Såg och yxa håller du själv med och hanterar försiktigt. Om ni har kamin i tältet, kräver vi att ni har eldvakt, vatten tillgängligt och gnistskydd på toppen av kaminröret. Visa oss när det är ordnat, sedan avgör vi och vädret eldningstillstånd. Det samma gäller egen eldstad, men det finns allmänna eldstäder som finns och är till för alla. Spritkök är tillåtet om vädret inte är för eldfängt.

13 13 Boende: Du sover i portabla trähus, paviljonger eller tält sydda för lajv du själv tar med dig, och har med dig egna sovgrejer. Större enfärgade militärtält går också bra. Om man inte har tillgång till något av ovanstående och måste bo i vanliga tält så måste dessa vara helt täckta av ett överdrag på en ställning (se hemsidan för tips och ritningar). Detta yttertält ska vara lajvenligt och dölja hela tältet men kan vara av ett billigare tunnare tyg. Likaså ska inte det moderna tältet lysa igenom övertäckningen, även om det blir blött. Detta gäller både i skogen och i byarna. För alla deltagares helhetsupplevelse ber vi er respektera detta då vi kommer att avhysa de som inte lever upp till detta från arrangemanget. Nyhet! Om man omöjligt kan leva upp till ovanstående kommer man att få möjligheten att bo i moderna tält på en off-del i utkanten av området. Denna del av skogen är dock inte helt nära vatten och latriner och lagom knölig mark. Vapen: Om du har ett vapen så ska det vara "soft"-vapen, täckta av latex. Silvertejpade vapen är inte godkända. Vapnen måste bäras i en hållare eller svärdsskida. Alla vapen kontrolleras och får bara användas om de är säkra. Vi vill påpeka att du inte alls behöver ha ett vapen. Vi godkänner bara ett begränsat antal vapen per deltagare. Uppförande: Allt som du säger och gör när någon annan lajvare är i närheten bör passa in i rollens verklighetsvärld. Se till att behandla alla andra som du själv vill bli behandlad. Om alla visar hänsyn för varandras lajvande så får alla en bättre upplevelse. Tolerans mot andra är något vi håller hårt på. En del har varit på lajv förr och är lajvvana och har riktigt bra lajvutrustning, andra är på sitt första lajv. Det finns också stora skillnader i ålder att ta hänsyn till. Nybörjarlajv är till för att nya lajvare ska få prova sig fram och de ska förståss uppmuntras, inte tryckas ner! Om lusten att lajva fastnar hos dem också, så har vi och alla vana lajvare vunnit något... Klädsel: Detta ska inte utgöra ett oöverstigligt hinder för att lajva men med enkla medel kan alla se till att alla klädespersedlar som syns är lajviga. Om du vill kan du få anvisningar av oss, skriv i så fall att du vill ha råd om klädsel på din anmälan. Skor: Kängor, läderstövlar, diskreta skor eller kamouflera med tyg. Många av de här sakerna är ju självklara och vi hoppas ni har förståelse för att vi tjatar, men du vill väl precis som vi att lajvet ska bli en härlig upplevelse. Om du fixar ovanstående, och det gör du väl? Så är du VARMT VÄLKOMMEN!!!

14 14 Vilken roll kommer du att spela i Eleriakampanjen? Detta lajv tillägnar vi dig, vår vän! Minnet av dig kommer alltid att vara med oss där ute! Du är saknad! Den 29/4 kommer vi att hålla en tyst minut med start kl. 17:00, detta för att minnas vår saknade vän.

15 15 Du missar väl inte kommande arrangemang? 29/5-1/6 Piratlajvet Flykten NYHET! 5-8/6 Byn i dimman NYHET! SOMMARLAJV I ELERIAKAMPANJENS VÄRLD! 11-14/9 Höststormen HÖSTENS ELERIALAJV Vid intresse, kontakta Hasse Hasse@enhorn.com eller

16 16 Trollen Visste du att trollen kommer till lajvet? Att de har försäljning av alvöron, latextdelar, mastix, vapen, pilar och allt du kan tänka dig behöva till din roll? Hade du koll på att du även kan hyra kläder till arrangemanget av dem? Maila och beställ på Betalning och leverans sker vid offen på lajvet.

17

18 18 Lies mobilradio AB Friledningsgatan 2 Tungbytorp , Västerås Vxl:

19

20 Du missar väl inte kommande arrangemang? 29/5-1/6 Piratlajvet Flykten NYHET! 5-8/6 Byn i dimman NYHET! SOMMARLAJV I ELERIAKAMPANJENS VÄRLD! 11-14/9 Höststormen HÖSTENS ELERIALAJV Vid intresse, kontakta Hasse Hasse@enhorn.com eller

Våroffer i förbundets tid

Våroffer i förbundets tid Våroffer i förbundets tid Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 26 April 1 Maj 201701 Härmed är du personligt inbjuden att deltaga på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads

Läs mer

Navle / Stendal Efter höstens handelsdagar reste Alea Eleonora Kronhjärta in i Eleria för att där med hjälp av sitt sköldebrev ta makten i riket.

Navle / Stendal Efter höstens handelsdagar reste Alea Eleonora Kronhjärta in i Eleria för att där med hjälp av sitt sköldebrev ta makten i riket. Navle / Stendal Efter höstens handelsdagar reste Alea Eleonora Kronhjärta in i Eleria för att där med hjälp av sitt sköldebrev ta makten i riket. Utan större pardon och krusiduller tog den nya drottningen

Läs mer

Del 24 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans september. Arrangeras av föreningen Eleria

Del 24 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans september. Arrangeras av föreningen Eleria Demonernas Fjäll Eleriakampanjen 2012 Del 24 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 13-16 september Arrangeras av föreningen Eleria med stöd av Västerås

Läs mer

Fördolda Tider. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 4 Maj 8 Maj Härmed är du personligt inbjuden att deltaga på detta lajv!

Fördolda Tider. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 4 Maj 8 Maj Härmed är du personligt inbjuden att deltaga på detta lajv! Fördolda Tider Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 4 Maj 8 Maj 2016 Härmed är du personligt inbjuden att deltaga på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads kultur-, idrotts-

Läs mer

Stundande mörker Kalejdoskopet

Stundande mörker Kalejdoskopet Stundande mörker Kalejdoskopet Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 21 September 24 September 2017 Härmed är du personligt inbjuden att deltaga på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd

Läs mer

Dödsgryning. Del 25 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 8-12 maj

Dödsgryning. Del 25 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 8-12 maj Dödsgryning Eleriakampanjen 2013 Del 25 ur Eleriakampanjen Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 8-12 maj Arrangeras av föreningen Eleria med stöd av Västerås stads

Läs mer

Förödelsens Tid. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans September Arrangeras av föreningen Eleria

Förödelsens Tid. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans September Arrangeras av föreningen Eleria Förödelsens Tid Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 16 20 September 2015 Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd. Stämningstext, skog: Trädens blad

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION: Korpens Spådom 13 Juni - 16 Juni Ett Äventyrslajv med nybörjartolerans. Kontaktperson för Lajvet Korpens Spådom :

ALLMÄN INFORMATION: Korpens Spådom 13 Juni - 16 Juni Ett Äventyrslajv med nybörjartolerans. Kontaktperson för Lajvet Korpens Spådom : 13 Juni - 16 juni Sommaren nalkas åter sakta men obevekligt gränsmarkerna runt byn Källstorp. Mycket har hänt under året och byn börjar läka sina sår även om det ännu finns mycket att oroa sig för. Den

Läs mer

Höststormen. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 10 Sep 14 Sep Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria

Höststormen. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 10 Sep 14 Sep Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Höststormen Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 10 Sep 14 Sep 2014 Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd.

Läs mer

Svek och Blodspår. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 13 Maj 17 Maj 2015. Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria

Svek och Blodspår. Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 13 Maj 17 Maj 2015. Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Svek och Blodspår Ett äventyrslajv med nybörjartolerans 13 Maj 17 Maj 2015 Vi önskar DIN närvaro på detta lajv! Arrangeras av föreningen Eleria Med stöd av Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd.

Läs mer

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18

Sammanfattning av Elerias öppna möte 2012-02- 18 Sammanfattning av Elerias öppna möte Föreningen Bakgrund Eleria Föreningen startades 2009 när Eleriakampanjen skiljdes från föreningen Enhörningen. Under 2011 gick det att vara stödmedlem i föreningen.

Läs mer

Demonernas fjäll. Off-info & annat... Ett lajv med nybörjartolerans Arrangerat av Eleria-lajv

Demonernas fjäll. Off-info & annat... Ett lajv med nybörjartolerans Arrangerat av Eleria-lajv Demonernas fjäll Off-info & annat... Ett lajv med nybörjartolerans Arrangerat av Eleria-lajv Lajv med nybörjartolerans Demonernas fjäll Som deltagare på lajvet förbinder du dig att följa våra föreskrifter

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Off-info & annat Ett lajv med nybörjartolerans Sept 2013 Arrangerat av Eleria-lajv

Off-info & annat Ett lajv med nybörjartolerans Sept 2013 Arrangerat av Eleria-lajv Blodsmåne 2013 Off-info & annat Ett lajv med nybörjartolerans 11 15 Sept 2013 Arrangerat av Eleria-lajv Lajv med nybörjartolerans Blodsmåne Som deltagare på lajvet förbinder du dig att följa våra föreskrifter

Läs mer

Svek och Blodspår 2015

Svek och Blodspår 2015 Svek och Blodspår 2015 Off-info & annat Ett lajv med nybörjartolerans 13/5 17/5 2015 Arrangerat av Eleria-lajv Lajv med nybörjartolerans Svek och blodspår. Som deltagare på lajvet förbinder du dig att

Läs mer

Stämningstext Svartblod:

Stämningstext Svartblod: Navle / Stendal Åren går i den lilla slumrande byn Skimrebro som en gång i tiden var Navle handelsstation och sedan ett tag blev Stendal. Båda byarna Navle och Stendal, med folk från grannländerna Eleria

Läs mer

Regelbok Eleriakampanjen

Regelbok Eleriakampanjen Regelbok Eleriakampanjen 2 Innehållsförteckning Praktisk information... 3 In- och utcheckning... 3 Att vara inlajv... 3 Offruna... 3 Alkohol och rökning... 3 Eldning... 3 Naturen och andra regler... 3

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Regler för Kampanjvärlden Nordmark.

Regler för Kampanjvärlden Nordmark. Regler för Kampanjvärlden Nordmark. Säkerhetsregler Dessa regler är extremt viktiga för din och andras säkerhet på lajvet, och för områdets överlevnad. * Tänk på allemansrätten och Sveriges Rikes Lag!

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Människosonen kommer

Människosonen kommer Avsnitt 19: Människosonen kommer 01:56 02:32 02:45-03:10 04:04 04:19 04:36 04:45 05:01-05:08 Matt 24:29-31 Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5 PROGRAMMANUS PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA5 SKAPELSEMYTER OCH DÖDEN En berättelse från Ho-Chunk-folket (Winnebago, USA) Av: Tove Jonstoij I rollerna:,

Läs mer

Regelbok. Eleriakampanjen. Innehållsförteckning

Regelbok. Eleriakampanjen. Innehållsförteckning Regelbok Eleriakampanjen Innehållsförteckning Praktisk information... 3 In- och utcheckning... 3 Att vara inlajv... 3 Offruna... 3 Alkohol och rökning... 4 Eldning... 4 Naturen och andra regler... 4 Nödsituationer...

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända Heb 9:24-29 Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull. 25 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit.

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit. "Jag tror inte jag har varit så svag och aldrig så stark som när jag varit tillsammans med dig. Jag tror inte jag har varit så uppfylld av kärlek som tillsammans med dig. Ur norske kronprins Haakons tal

Läs mer

Regelbok. Eleriakampanjen

Regelbok. Eleriakampanjen Regelbok Eleriakampanjen 2 Innehållsförteckning Praktisk information... 3 In- och utcheckning... 3 Att vara inlajv... 3 Offruna... 3 Alkohol och rökning... 4 Eldning... 4 Naturen och andra regler... 4

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

ZOMBIE WORLD. Du är jagad

ZOMBIE WORLD. Du är jagad ZOMBIE WORLD Du är jagad Benni Bødker ZOMBIE WORLD Du är jagad Bok 2 Illustrerad av Simon Bukhave Översatt av Marie Helleday Ekwurtzel 1. En rutten stank Det är barnen jag är mest rädd för. De vuxna har

Läs mer

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja! LAUDES Intro: L: Vi kommer inför dig Gud, som är kärlek. A: Med allt vad vi är, tillber vi dig. L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Anteckningar. Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret.

Anteckningar. Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret. Konfa 2015 Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret. Ankomst Ankomst till Göransborg sker söndagen den 14 juni mellan klockan 15.00 och klockan 17:00.

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE MEN GENAST TALADE JESUS TILL DEM OCH SADE: LUGN, DET ÄR JAG. VAR INTE RÄDDA. (MATT 14:17) JESUS GÅR PÅ VATTNET (MATT 14:22-32) SEDAN BEFALLDE HAN SINA LÄRJUNGAR ATT

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet

Läs mer

Glömda Stigar Den elfte delen i kampanjen I Skuggan av Pelarberget 17-20 maj 2011

Glömda Stigar Den elfte delen i kampanjen I Skuggan av Pelarberget 17-20 maj 2011 Glömda Stigar Den elfte delen i kampanjen I Skuggan av Pelarberget 17-20 maj 2011 Allmän Stämningstext Hon dansade genom skogen med färgglada sidenband virvlande runt sig, dekorationer hon fått sända till

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

AIRNEWS. Snö som faller. #47 Januari I DETTA NUMMER: Nattvolley Amazing Race

AIRNEWS. Snö som faller. #47 Januari I DETTA NUMMER: Nattvolley Amazing Race AIRNEWS #47 Januari 2014 Snö som faller I DETTA NUMMER: Nattvolley Amazing Race INLEDANDE ORD Att sitta i Luftakommitén är en kul sak. Vara en liten grupp som vill göra samma saker och ser till att det

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån 2 Bland de korallrev som omgav ön trivdes sjöhästarna som kunde skifta färg. Sjöhästarna visade öns fiskare goda fiskeställen

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 av Tove Jonstoij Roller: SIARE: Andreas Rothlin-Svensson - en gudomlig pojke: Rickard Söderberg - demon och syster till Hiranya Kashipu: Cecilia Frode - demon och tyrann: Johan

Läs mer

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll?

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll? Detta häfte innehåller, praktisk spelinfo, hur du spelar och regler under lajvet. Vi har även gjort förslag på en packlista och en mall för hur du skriver din roll. Var och när Vårt mål Vad är lajv? In

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Om Johannesevangeliet

Om Johannesevangeliet Evangelium enligt Johannes 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Om Johannesevangeliet Skiljer sig mycket från övriga, samsynta, evangelier. Skrevs troligen strax efter 90, då de kristna uteslutits ur

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

Regelbok. För Eleriakampanjen Sida: 1

Regelbok. För Eleriakampanjen Sida: 1 Regelbok För Eleriakampanjen 13-08-26 Sida: 1 Innehållsförteckning Praktisk information... 3 In- och utcheckning... 3 Att vara inlajv... 3 Offruna... 3 Alkohol och rökning... 4 Eldning... 4 Naturen och

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Natten går tunga fjät

Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som sol förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Natten

Läs mer