923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158 miljoner (2010)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158 miljoner (2010)"

Transkript

1 Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr ABUJ/ Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 45 Nigeria- basfakta 2011 Yta: 923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158 miljoner (2010) Befolkningstillväxt: Huvudstad: Statsskick: Ca 2,3 procent per år Abuja Nigeria är en federal republik, indelad i 36 delstater samt huvudstadsterritoriet. Efter flera decennier med militärdiktatur höll landet i maj 1999 demokratiska val. I presidentvalet 1999 utsågs Olusegun Obasanjo till statsoch regeringschef. Obasanjo omvaldes år År 2007 valdes Umaru Musa Yar Adua till president. Efter en längre tids sjukdom avled han dock i maj 2010, varefter vicepresident Goodluck Jonathan tog över presidentposten. I april i år hölls ett nytt presidentval som Jonathan vann. BNP: Cirka 217 miljarder USD (2010) BNP/invånare: USD eller USD köpkraftskorrigerat (2010) Inflation: 13,7 procent (2010), 12,7 procent prognosticerat för Tillväxt: 7,9 procent (2010), 5,8 procent prognostiserat för 2011.

2 2(6) Mänskligt utvecklingsindex: 0,42/plats 142 av 169 (UNDP 2010) Största handelspartners: USA, Storbritannien, Spanien, Brasilien och Kina. Viktigaste exportprodukt: Råolja (ca 90 procent). Viktigaste importprodukter: Medlemskap i internationella organisationer: Bilaterala avtal med Sverige: Handel med Sverige: Färdigvaror, maskiner, transportmedel, kemikalier och livsmedel. AU, ACP, FN, WTO, Västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS och det brittiska samväldet. Konvention med Storbritannien för vissa till civilprocessen hörande ämnen av internationell natur (1931 och 1933) Luftfartsavtal (1977) Avtal om ekonomiskt, industriellt, tekniskt och vetenskapligt samarbete (1980) Skuldkonsolideringsavtal (1991) - Investeringsskyddsavtal (2006) - Ett dubbelbeskattningsavtal är under ratificering. Nigeria är, näst efter Sydafrika, Sveriges största handelspartner i Afrika söder om Sahara. Handeln med Nigeria uppgick till drygt 4,1 miljarder SEK Ericsson är det största svenska företaget i Nigeria, som är företagets tionde viktigaste marknad. I mars 2009 ledde statssekreterare Wieslander en handelsdelegation till Nigeria och i november 2010 besökte handelsminister Björling landet. Utvecklingssamarbete: Svenskt bilateralt utvecklingssamarbete med Nigeria har fasats ut. Det samarbete som bedrivs genom multilaterala organisationer, framförallt EU, är främst inriktat på god samhällsstyrning, demokrati och mänskliga rättigheter. Allmänt Nigeria är med sina 158 miljoner invånare Afrikas, och världens tionde, folkrikaste land och ungefär var sjätte afrikan är nigerian. I landets sydöstra del bildar floden Niger, som gett Nigeria sitt namn, med sina 22 flodmynningar ett delta som är nästan lika stort som Småland. Med tanke på att landets yta ( km2) inte är mer än två gånger Sveriges är Nigeria, med afrikanska mått mätt, ett tättbefolkat land.

3 3(6) Befolkningen kan grovt delas in till tre huvudområden: det sydvästra yorubaland, där Afrikas största stad söder om Sahara, Lagos, ligger, det östcentrala igboland, samt savannområdena i norr där befolkningen domineras av hausa/fulani. Totalt kan dock mer än 250 etniska grupper identifieras i landet. Grannländer är Benin i väster, Niger i norr, Tchad i nordost och Kamerun i öster. Lagos/Ibadan-området i sydväst utgör landets ekonomiska och kommersiella centrum. Deltalandskapet längst i söder, med angränsande sjöterritorium i Guineabukten, rymmer den viktiga oljeindustrin. I norr dominerar boskapsskötsel och jordbruk. Den federala förvaltningen är förlagd till huvudstaden Abuja i centrala Nigeria. I början av 70-talet beslutade regeringen att flytta landets huvudstad från Lagos till Abuja, som ligger i gränslinjen mellan landets norra och södra delar invigdes huvudstaden officiellt. Ekonomiskt och politiskt dominerar Nigeria den västafrikanska regionen och har stort inflytande i den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS (Economic Organisation of West African States). Nigeria är större än övriga medlemsstater sammantaget både befolkningsmässigt och ekonomiskt. ECOWAS har sitt huvudsäte i Abuja. Politik Nigeria blev självständigt den 1 oktober Etniska motsättningar och regional obalans har länge påverkat landets stabilitet och den politiska och ekonomiska utvecklingen. Under de första militärregimerna dominerades landet i hög grad av muslimer från norra Nigeria utropade sig därför landets sydöstra del som den självständiga staten Biafra. Efter ett tre år långt och mycket blodigt inbördeskrig införlivades landsänden återigen i Nigeria. Politikerna i norr har varit de mest angelägna om att bevara Nigeria som en enad stat, eftersom olja och betydande ekonomisk aktivitet främst återfinns i söder. Om Nigeria skulle splittras skulle eliten i norr inte längre få del av oljeinkomsterna.

4 4(6) Nigerias partiväsende är svagt efter de många åren av militärdiktaturer då alla partier var förbjudna och regimkritiker förföljdes. De flesta partier profilerar sig främst kring etniskt och regional samhörighet, och utgör i första hand en plattform för personer som strävar efter politiskt inflytande. Det saknas i de flesta fall en fungerande intern partidemokrati och mekanismer för en transparent insyn i partiarbetet. I juni 1993 hölls ett förhållandevis fritt presidentval som yoruba-politikern Abiola såg ut att vinna. Innan rösträkningen var färdig förklarade dock general/president Babangida valet ogiltigt. Några månader senare tog general Abacha över landet och styrde det med järnhand fram till sin död i juni Efter en kort övergångsprocess övergick Nigeria i maj 1999 över från militärtstyre till ett civilt och demokratiskt statsskick. Statschef blev den tidigare generalen, Chief Olusegun Obasanjo, som valdes till civil president i förhållandevis fria och demokratiska val 1999 och sedan igen Enligt konstitutionen är presidenten stats- och regeringschef, samt överbefälhavare och har omfattande maktbefogenheter. Presidenten kan väljas om en gång och presidentval hålls vart fjärde år. För seger krävs en majoritet av rösterna samt minst en fjärdedel av rösterna i minst två tredjedelar av delstaterna. I enlighet med gällande konstitution avgick Obasanjo, om än motvilligt, den 29 maj 2007 och Umaru Yar Adua från det muslimska norr valdes till president. Maktöverlämningen var den första i Nigerias historia från en folkvald ledare till en annan, även om valet präglats av våld och fusk. Yar'Adua avled i maj 2010 och efterträddes då av dittillsvarande vicepresident Goodluck Jonathan som härstammar från Nigerdeltat i sydöst års nationella val genomfördes under i huvudsak fredliga och ordnade former i april och bedöms vara Nigerias mest transparenta, trovärdiga och välorganiserade val sedan återinförandet av civilstyre Det förekom dock en del rapporterade incidenter om valfusk, t ex röstköp, underåriga väljare och trakasserier. Efter att det blev klart att Jonathan skulle vinna presidentvalet bröt omfattande våldsamheter ut i landets norra delar med hundratals döda och tiotusentals internflyktingar som följd. Våldsamheterna i norr bör ses mot bakgrund av den historiska misstänksamhet som finns mellan norr och söder och fruktan att domineras av en etnisk grupp från en annan region.

5 5(6) Regeringspartiet PDP förlorade några mandat till oppositionspartier, men behöll majoriteten i både representanthuset och senaten på federal nivå. I guvernörsvalen förlorade PDP tre guvernörsposter, men vann i 18 av de 26 delstater som anordnade guvernörsval. Olja De första oljefynden i Nigeria gjordes 1956 av Shell D'Arcy i nuvarande delstaten Bayelsa i Nigerflodens delta i landets sydöstra del. Två år senare exporterades den första oljan. Under 1970-talet utvecklades oljeindustrin snabbt och Nigeria är nu världens sjätte största oljeexportör. Landets produktionskvot inom ramen för OPEC ligger på 2,5 miljoner fat/dag och reserverna uppgår till ca 30 miljarder fat. Med de omfattande oljetillgångarna hade Nigerias utveckling kunnat vara helt annorlunda. En mycket liten del av oljeinkomsterna har dock kommit folket till godo. Oljeberoendet har istället skapat en kultur av slöseri, korruption och ineffektivitet. Ett skräckexempel är stålkomplexet Ajaokuta som började byggas med sovjetisk hjälp Efter 25 år hade fem miljarder spenderats utan att en enda ståltacka producerats. Vid sidan av oljan har Nigeria börjat utvinna naturgas, som hittills främst förbränts, och målet är att inom några år bli en av världens ledande gasproducenter. Den totala produktionen av flytande gas (Liquefied Natural Gas) i Nigeria uppgick 2009 till 11,6 miljoner ton. EU och Nigeria har tecknat avtal om att bygga en gasledning från Nigeria till EU via Niger och Algeriet. Ledningen ska kunna transportera 30 miljarder kubikmeter naturgas per år till Europa och utgör en del i den långsiktiga diversifieringen av EU:s gasimport. Ledningen förväntas tas i bruk Svensk-nigerianska relationer Sverige har ambassad i Abuja och Nigeria har ambassad i Stockholm. Sverige har även en handelssektion i Lagos finansierad av Exportrådet. Sedan Nigeria 1999 fick en demokratisk vald regering har intresset för Nigeria inom affärsvärlden ökat och Nigeria är numera Sveriges näst största handelspartner i Afrika söder om Sahara. Den svenska handeln med Nigeria uppgick 2010 till drygt 4,1 miljarder SEK. Sverige har idag inget bilateralt utvecklingssamarbete med Nigeria. Ett mindre stöd utges dock alltjämt till några enskilda organisationer som arbetar regionalt inom områdena demokrati, mänskliga rättigheter,

6 6(6) konfliktförebyggande och korruptionsbekämpning. Sverige ger också ett större stöd till den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS, som har sitt huvudsäte i Abuja. Sommaren 2011 kommer teaterföreställningen African Cinderella att turnera runt Nigeria på ambassadens initiativ. African Cinderella togs gemensamt fram av Riksteatern och Ghana National Theatre och använder askungesagan för att informera om FN:s barnkonvention och barns rättigheter. LINDGÄRDE

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr ABUJ/20110502-2 2011-05-02. Abuja. Lundgren/Holmström. UD-AF Dnr 41. Ghana- basfakta 2011

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr ABUJ/20110502-2 2011-05-02. Abuja. Lundgren/Holmström. UD-AF Dnr 41. Ghana- basfakta 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr ABUJ/20110502-2 2011-05-02 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 41 Ghana- basfakta 2011 Yta: 238,533 kvadratkilometer (motsvarande halva Sveriges landyta) Befolkning: ca

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr ABUJ/20110429-1 2011-04-29. Abuja. Lundgren/Holmström. UD-AF Dnr 37. Benin- basfakta 2011

Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr ABUJ/20110429-1 2011-04-29. Abuja. Lundgren/Holmström. UD-AF Dnr 37. Benin- basfakta 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr ABUJ/20110429-1 2011-04-29 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 37 Benin- basfakta 2011 Yta: 112,622 kvadratkilometer (ungefär lika stort som Lappland) Befolkning: Cirka

Läs mer

Befolkningstillväxt: Knappt 3 procent per år (2011)

Befolkningstillväxt: Knappt 3 procent per år (2011) Telemeddelande Sid. 1(6) 2012-11-15 Abuja Lundgren/Kromann-Dragsted Amnr ABUJ20121115 Togo- basfakta 2012 Yta: Befolkning: 6 miljoner (2012) 56,785 kvadratkilometer (lika stort som halva Lappland) Befolkningstillväxt:

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Nigeria Naturgeografiskt Kulturgeografiskt

Nigeria Naturgeografiskt Kulturgeografiskt Nigeria Naturgeografiskt Klimatet i Nigeria varierar. I södra delen av landet är det regnskogsklimat med hög temperatur och hög luftfuktighet. I norra delen är det ett torrare klimat, halvtropisk savann.

Läs mer

BNP/invånare: Ca 850 USD (2010) Ekonomisk tillväxt: Ca 5 procent (2010)

BNP/invånare: Ca 850 USD (2010) Ekonomisk tillväxt: Ca 5 procent (2010) Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr ABUJ/20110430-1 2011-03-28 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 38 ECOWAS- Basfakta 2011 Yta: Befolkning: Befolkningstillväxt: BNP: Cirka 5 miljoner kvadratkilometer (hälften

Läs mer

10,380 kvadratkilometer (två gånger så stort som Gotland)

10,380 kvadratkilometer (två gånger så stort som Gotland) Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr ABUJ/20110428-1 2011-04-28 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 36 Gambia- basfakta 2011 Yta: Befolkning: 1,8 miljoner (2010) Religion: Folkgrupper och språk: Befolkningstillväxt:

Läs mer

Att lyckas med affärer i Afrika

Att lyckas med affärer i Afrika Att lyckas med affärer i Afrika Peter Stein Stein Brothers AB Presentationens innehåll 1. Stora linjer i Afrikas ekonomiska utveckling 2. Sveriges handel med Afrika 3. Att lyckas med affärer i Afrika 4.

Läs mer

Wangchuck Premiärminister Tshering Tobgay

Wangchuck Premiärminister Tshering Tobgay Promemoria 2015-11-10 Landfakta: Bhutan Officiellt namn: Druk Yul (Kingdom of Bhutan) Huvudstad: Thimphu (99 000 invånare 2011) Yta: 38 394 km 2 Folkmängd: 765 552 (2014) Befolkningstillväxt: 1,13 % (2014)

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Konflikten i Mali

Konflikten i Mali 4 2013-12-30 Konflikten i Mali 2112-13 Konflikten i Mali -2013 Frankrikes intervenering Kortfattad presentation (lathund) Tidig historia Del av tre Västafrikanska riken kontrollerade transsahariska handeln

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 4.2.2015 B8-0129/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och

Läs mer

Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten

Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten Ekonomiska basfakta Valuta: UAE Dirham (AED) BNP per capita: 57,400 USD (2011) Export: 212,3 miljarder USD (2010) Främsta exportvara: Olja, naturgas, petrokemiska

Läs mer

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta Promemoria 2013-12-16 Utrikesdepartementet Ambassaden Dublin p.t.stockholm och Enheten för Europeiska unionen Land-PM Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin (1,2 miljoner) Språk:

Läs mer

Avtal om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kazakstan, å andra sidan

Avtal om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kazakstan, å andra sidan Utrikesutskottets betänkande 2015/16:UU20 Avtal om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kazakstan, å andra sidan Sammanfattning

Läs mer

Landet höjer sig brant mot gränsen till Kamerun i öster, där det högsta berget Chappal Waddi ligger.

Landet höjer sig brant mot gränsen till Kamerun i öster, där det högsta berget Chappal Waddi ligger. Nigeria https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/afrika/nigeria/ Nigeria i Västafrika är med sina nära 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska

Läs mer

Frihet i Iran genom svensk export?

Frihet i Iran genom svensk export? Av Emilie Eriksson Frihet i Iran genom svensk export? För att Iran skall kunna nå frihet behöver många omständigheter förändras. Yttrandefriheten måste stärkas och ledarna väljas på demokratisk grund.

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 1.10.2010 2010/0192(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag.

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag. Kommerskollegium Kommerskollegiums vision Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik Fri och öppen handel med klara spelregler Lena Johansson Generaldirektör Kommerskollegiums uppdrag Disposition

Läs mer

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Afrikas diamant Ghana och det svarta fåret Nigeria - En fallstudie om demokratiutvecklingen i Ghana och Nigeria

Afrikas diamant Ghana och det svarta fåret Nigeria - En fallstudie om demokratiutvecklingen i Ghana och Nigeria Lunds universitet Statsvetenskapliga institutionen STVA22 HT18 Handledare: Simon Davidsson Afrikas diamant Ghana och det svarta fåret Nigeria - En fallstudie om demokratiutvecklingen i Ghana och Nigeria

Läs mer

2) En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad

2) En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad Praktikrapport 1) Allmänna data om praktiken: namn på arbetsgivaren, praktikperiodens längd och omfång (heltid eller deltid), namn på handledare, adress, tel.nr. och mejladress till handledaren Namn på

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2008/0137(NLE) 21.9.2016 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om ingående av det inledande avtalet om ekonomiskt

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:540 av Fredrik Malm (FP) Kurdistan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor ACP-UE/101.261/B 5.9.2012 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om utmaningar för EU och AVS-gruppen med avseende på den politiska och humanitära

Läs mer

SUDAN en bakgrundsinformation från Exportrådet.

SUDAN en bakgrundsinformation från Exportrådet. SUDAN en bakgrundsinformation från Exportrådet. 1. BASFAKTA Land: Huvudstad: Landets yta: Befolkning: Medellivslängd: Valuta: Statskick: Statschef: Regeringschef: Utrikesminister: Större politiska partier:

Läs mer

AFRIKA RÄTTSLIG GRUND

AFRIKA RÄTTSLIG GRUND AFRIKA Förbindelserna mellan EU och Afrika regleras av Cotonouavtalet och den gemensamma strategin EU-Afrika, som båda innehåller politiska, ekonomiska och utvecklingsrelaterade dimensioner. EU arbetar

Läs mer

Motstånd mot privatiseringen

Motstånd mot privatiseringen Bakgrund Efter ett antal militärregimer höll Nigeria demokratiska val i maj 1999 då Olesegun Obasanjo valdes till president. Nigeria inledde under hans ledning en rad ekonomiska reformer och har blivit

Läs mer

Oljan, gasen och geopolitiken i Europa

Oljan, gasen och geopolitiken i Europa Oljan, gasen och geopolitiken i Europa 14 juni 2016 Samuel Ciszuk 1 Marknadsutbredning styr förutsättningar för hantering, intressen, politiknivå jan-1970 jun-1972 nov-1974 apr-1977 sep-1979 feb-1982 jul-1984

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr LUSA/20111031-1 2011-10-28. Lusaka. Basfakta Zambia oktober 2011

Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr LUSA/20111031-1 2011-10-28. Lusaka. Basfakta Zambia oktober 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr LUSA/20111031-1 2011-10-28 Lusaka Basfakta Zambia oktober 2011 Officiellt namn: Republiken Zambia Världsdel: Afrika Huvudstad: Lusaka (1 420 000 invånare 2009) Yta: 752

Läs mer

2012-07-10. Singapore LANDFAKTA

2012-07-10. Singapore LANDFAKTA 2012-07-10 Singapore LANDFAKTA Officiellt namn: Republiken Singapore Huvudstad: Singapore Landyta: 712 km² (huvudö samt 62 mindre öar) Folkmängd: Total folkmängd: 5,2 miljoner. (3,79 miljoner är singaporianska

Läs mer

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet INTERNATIONELL POLITISK EKONOMI tvärvetenskaplig forskningsinriktning som analyserar

Läs mer

Promemoria 2014-10-31 CANBERRA. Landfakta: Fiji

Promemoria 2014-10-31 CANBERRA. Landfakta: Fiji Promemoria CANBERRA Landfakta: Fiji Officiellt namn: Republic of Fiji Huvudstad: Suva Yta: 18 376 km² Folkmängd: 896 758 (2013 est CIA) Befolkning: Ursprungs-fijier 57,3 %, indiska fijier 37,6%, övriga

Läs mer

Demokratiseringsdilemman ur ett Etniskt Perspektiv

Demokratiseringsdilemman ur ett Etniskt Perspektiv Lunds universitet Statsvetenskapliga institutionen STVA22 VT14 Handledare: Mikael Sundström Demokratiseringsdilemman ur ett Etniskt Perspektiv En explorativ fallstudie på Nigeria Ulf Christoffersen 921022-3492

Läs mer

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(13) Mnr ABUJ/20110507-2 2011-05-07 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 47 Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011 Sammanfattning 2011 års budgetförslag innebär

Läs mer

Nya aktörer på världsmarknaden

Nya aktörer på världsmarknaden Nya aktörer på världsmarknaden Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter en kortversion Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina Länderna är idag stora producenter inom livsmedelsproduktionen

Läs mer

Basfakta 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare)

Basfakta 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare) 2013-06-10 Landrapport Qatar Basfakta Yta: 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Huvudstad: Doha Folkmängd: Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare) Befolkningsökning: Knappt

Läs mer

Basfakta 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare)

Basfakta 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare) Landrapport Qatar Basfakta Yta: 11 437 km2 (ungefär lika stor yta som Skåne) Huvudstad: Doha Folkmängd: Knappt två miljoner (varav cirka 250 000 qatariska medborgare) Befolkningsökning: Knappt fem procent

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Yta 1 566 500 km 2 Folkmängd 2,9 miljoner (2013) Befolkningstillväxt 1,5 % (2013)

Yta 1 566 500 km 2 Folkmängd 2,9 miljoner (2013) Befolkningstillväxt 1,5 % (2013) MONGOLIET - Landfakta Officiellt namn Mongoliet Huvudstad Ulan Bator Yta 1 566 500 km 2 Folkmängd 2,9 miljoner (2013) Befolkningstillväxt 1,5 % (2013) Officiellt Språk Mongoliska Religion Ingen officiell

Läs mer

Ekonomisk rapport - Förenade Arabemiraten

Ekonomisk rapport - Förenade Arabemiraten Ekonomisk rapport - Förenade Arabemiraten Ekonomiska basfakta Valuta: UAE Dirham (AED) BNP per capita: 55 437 USD (2012) Export: 301,3 miljarder USD (2012) Främsta exportvaror: Olja, naturgas, petrokemiska

Läs mer

Botswana en framgångssaga

Botswana en framgångssaga Botswana en framgångssaga Senioruniversitetet 5 mars 2015 Julia Majaha-Järtby Per Järtby Botswana Översikt Land, befolkning, språk, klimat Historisk återblick Utveckling Framgångar och möjliga förklaringar

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister 2007 Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors om att svenskt företag tog hem uppdrag att renovera FN Idag meddelades att Skanska har fått uppdraget att renovera FN:s högkvarter i New York.

Läs mer

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005 Hiv/Aids 2005 Antalet hivsmittade i världen är nu 40,3 miljoner. Endast under 2005 har 4,9 miljoner vuxna och barn smittats med viruset. Trots att andelen hivsmittade har minskat i vissa länder, så fortsätter

Läs mer

Version 0.80 JOAKIM DAHL HONORÄRKONSUL

Version 0.80 JOAKIM DAHL HONORÄRKONSUL 2017-04-02 Version 0.80 JOAKIM DAHL HONORÄRKONSUL HONORÄRKONSUL 2 Att representera ett land som honorärkonsul, innebär att inneha ett hedersuppdrag. Honorärkonsulns viktigaste uppgift är att främja sin

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Eldens hemlighet. Hening Mankell

Eldens hemlighet. Hening Mankell Eldens hemlighet Hening Mankell 1 Lärarhandledningen till Eldens hemlighet är gjord av Kalle Güettler, författare och skolbibliotekarie. Du finner den bredvid det här dokumentet. Eftersom handledningen

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Internet - rädslor och möjligheter Uppgift: 1. 2 och 2 ska ni skapa en enkät. 2. Använd er keynote om USA och lägg

Läs mer

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr ABUJ/20110507-1 2011-05-07 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 46 Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011 Sammanfattning Tillväxten för 2010 låg på 6,6

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0370/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Världens konf likter säsong 3

Världens konf likter säsong 3 Det pågår över trettio i världen idag. Vi får lära oss bakgrunden till några av dem. Många av världens visas i nyhetsrapporteringen, och de kan ofta vara svåra att förstå. Programmen i serien fokuserar

Läs mer

Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015

Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015 Bilaga till regeringsbeslut (U F2010/54407/AF) 2010-10-12 Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015 Sammanfattning Denna strategi ska styra Sveriges

Läs mer

ACP-EU JOINT PARLIAMENTARY ASSEMBLY. Utskottet för politiska frågor UTKAST TILL RAPPORT. om konstitutionella gränser för presidenters mandatperioder

ACP-EU JOINT PARLIAMENTARY ASSEMBLY. Utskottet för politiska frågor UTKAST TILL RAPPORT. om konstitutionella gränser för presidenters mandatperioder ACP-EU JOINT PARLIAMENTARY ASSEMBLY ASSEMBLÉE PARLEMENTAIRE PARITAIRE ACP-UE Utskottet för politiska frågor 23.9.2016 UTKAST TILL RAPPORT om konstitutionella gränser för presidenters mandatperioder Utskottet

Läs mer

Fredsarbete i konfliktländer

Fredsarbete i konfliktländer Fred i utveckling Fredsarbete i konfliktländer 90 procent av alla väpnade konflikter som startat under 2000-talet har varit i länder som tidigare haft inbördeskrig. 1 Länder som har drabbats av väpnad

Läs mer

Stora män, breda nätverk och djupa fickor

Stora män, breda nätverk och djupa fickor Lunds universitet Statsvetenskapliga institutionen STVA21 VT11 Handledare: Anders Sannerstedt Stora män, breda nätverk och djupa fickor Neopatrimonialismens påverkan på Nigerias demokratiseringsprocess

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0398/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Svenska regeringspartier (våra största partier)

Svenska regeringspartier (våra största partier) Demokrati Fria val: Ingen annan har rätt att bestämma vad väljaren ska rösta på och man har rätt att vara hemlig om vad man röstar på. Rösträtt: Alla har rätt att rösta i politiska val. I en demokrati

Läs mer

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar Niels Krabbe, Kommerskollegium 120330 Kommerskollegium och EU:s yttre handelspolitik Sammanställer svenska intressen,

Läs mer

Västsahara Afrikas sista koloni

Västsahara Afrikas sista koloni 1 Inledningsanförande vid seminariet När pengar går före mänskliga rättigheter EU och Västsahara, anordnat av svenska avdelningen av internationella juristkommissionen Stockholm 2009-11-17 Västsahara Afrikas

Läs mer

LANDRAPPORT FÖRENADE ARABEMIRATEN

LANDRAPPORT FÖRENADE ARABEMIRATEN LANDRAPPORT FÖRENADE ARABEMIRATEN Basfakta Yta: 83 000 km² (ungefär samma storlek som Götaland) Huvudstad: (ca 1.000.000 invånare). Folkmängd: Ca. 6,9 Milj. (15-20 % uppges vara emiratier, resten är utländska

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

2016-02-04. Gora) Norr: Bosnien och Hercegovina, Serbien Öst: Kosovo Söder: Albanien Väst: Kroatien. Gränser:

2016-02-04. Gora) Norr: Bosnien och Hercegovina, Serbien Öst: Kosovo Söder: Albanien Väst: Kroatien. Gränser: Promemoria Sid. 1(9) Landfakta Montenegro Officiellt namn: Gränser: Storlek: Huvudstad (med antal invånare): Större städer (med antal invånare): Folkmängd: Ålder: Republiken Montenegro (Crna Gora) Norr:

Läs mer

Ekonomisk rapport Förenade Arabemiraten

Ekonomisk rapport Förenade Arabemiraten Ekonomisk rapport Förenade Arabemiraten Ekonomiska basfakta Valuta: UAE Dirham (AED) BNP per capita: cirka 54 741 USD (2013) Export: 301,3 miljarder USD (2012) Främsta exportvaror: Olja, naturgas, petrokemiska

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

165 Avtal om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och. medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Irak, å andra sidan

165 Avtal om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och. medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Irak, å andra sidan Utrikesutskottets betänkande 2013/14:UU22 Avtal om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Irak, å andra sidan Sammanfattning Utskottet tillstyrker

Läs mer

2012-12-20. Singapore LANDFAKTA

2012-12-20. Singapore LANDFAKTA 2012-12-20 Singapore LANDFAKTA Officiellt namn: Republiken Singapore Huvudstad: Singapore Landyta: 712 km² (huvudö samt 62 mindre öar) Folkmängd: Total folkmängd: 5,2 miljoner. (3,8 miljoner är singaporianska

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

Plateau Home of Peace and Tourism eller Home of Pieces and Terrorism?

Plateau Home of Peace and Tourism eller Home of Pieces and Terrorism? Telemeddelande (A) Sid. 1(11) Mnr ABUJ/20110722-1 2011-07-22 Abuja Markus Lundgren UD-AF Dnr 59 Plateau Home of Peace and Tourism eller Home of Pieces and Terrorism? Sammanfattning Konflikten i Plateau

Läs mer

Partier och intresseorganisationer

Partier och intresseorganisationer Frankrike Frankrikes nuvarande författning kallas för femte republiken och antogs vid en folkomröstning 28 december 1958 med 80 % majoritet. I och med femte republiken så stärktes presidentens makt avsevärt.

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Folket förväntar sig reformer av den nya regimen

Folket förväntar sig reformer av den nya regimen Nigeria juni 2015 Folket förväntar sig reformer av den nya regimen I mitten av maj deltog jag i en konferens anordnad av Renaissance Capital i Lagos i Nigeria. Under tvådagarskonferensen träffade jag 15

Läs mer

Ursprungs-fijier 57%, indiska fijier 38%, övriga 5% (folkräkningen 2007)

Ursprungs-fijier 57%, indiska fijier 38%, övriga 5% (folkräkningen 2007) Promemoria 03-22 CANBERRA Angelica Larsson Landfakta: Fiji Officiellt namn: Republic of the Fiji Islands Huvudstad: Suva Yta: 18 333 km² Folkmängd: 890 000 (2012 est CIA) Befolkning: Ursprungs-fijier 57%,

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Tulli tiedottaa. Tullen informerar Customs Information. EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 2016 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning

Tulli tiedottaa. Tullen informerar Customs Information. EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 2016 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning Tulli tiedottaa Tullen informerar Customs Information 2.3.217 ÅRSPUBLICERING: detaljerade uppgifter EXPORTVOLYMEN SJÖNK ÅR 216 MED FYRA PROCENT Exportpriserna ökade en aning Enligt Tullens utrikeshandelsstatistik

Läs mer

GMO på världsmarknaden

GMO på världsmarknaden GMO på världsmarknaden En marknadsöversikt för genetiskt modifierade organismer, GMO en kortversion USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Paraguay och Sydafrika är de länder som producerar mest

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer

FN:s barnkonvention. Josephine Lindström. Statsvetenskap 61-90 hp

FN:s barnkonvention. Josephine Lindström. Statsvetenskap 61-90 hp Statsvetenskap 61-90 hp FN:s barnkonvention Demokratins positiva inverkan på staters implementering av barnkonventionen. Fallet Nigeria. Josephine Lindström C-uppsats 15 hp Högskolan i Kalmar Höstterminen

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt

EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt EU:s budget från parlamentets förhandlingshorisont - Ett verktyg för gemensamma investeringar i smart, hållbar och inkluderande tillväxt Politiskt instrument för att finansiera långsiktiga prioriteringar

Läs mer

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6.

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. 2. 3. n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. Hur många är vi? frågor 2. Var finns vi? (och var saknas vi, varför är vi ojämnt fördelade över jordens yta)? 3. Hur många blir vi? (Varför växer befolkningen

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Promemoria Erik Widman +86 1 6532 979, 8282 erik.widman@foreign.ministry.se Delges: Enl. bif. lista Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Kina har trätt fram som Sveriges viktigaste handelspartner

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer