Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är."

Transkript

1 Detta är en sammanställning av information om kampanjvärlden Eterna. En grundläggande vägvisare genom de ofantliga mängder information som finns på hemsidan, där du kan läsa vidare senare. Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är. 2. ETERNA ÅR 874. Vad som för tillfället sker i världen, och vad som hänt de senaste åren. 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY. Om själva lajvandet. En checklista som sammanfattar det allra viktigaste, samt sju utförliga råd om hur och varför man lajvar.

2 1. LANDET ETERNA Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software Höga vågor slår mot Vita Havets kust, vindarna bär sommaren över städerna i Lohelien och Lothalia. Två mäktiga medeltida riken talar samma språk men delas av ett sekelgammalt hat om tro och livssyn. Där städerna och åkrarna tar slut börjar skogar och bortom dem oändliga hedar av ljung och vide. Skogarna är hem åt det uråldriga woadiska folket, väktarna av den gamla magin och av trädens visdom, och högländerna behärskas av de okuvliga shaolerna, de kiltklädda krigare som så långt tillbaka som sagorna kan berätta har kämpat för sanning, heder och mjöd. Den stora floden Gelion rinner genom de fyra klanernas länder, och vid kusten ligger Gelions Hamnar, skumraskstaden där handelshus, predikanter och tjuvar bittert kämpar om guld och makt. En bit uppströms och in i skogen från Hamnarna ligger handelsplatsen Treväga. Eterna är namnet på en kontinent. Den omgärdas av hav, skogar och berg, och ingen vet helt säkert vad som ligger bortom dem. I Eterna bor fyra folk, fyra klaner, och de ser världen på mycket olika sätt. Precis som Gustav Vasa och du själv skulle ha mycket olika sätt att se på hur världen fungerar, så har två människor från olika klaner väldigt olika sätt att tänka. Och precis som ditt moderna synsätt inte fanns i Gustav Vasas värld, så finns det inte i Eterna. Man måste lära sig tänka som en människa från något av folken, för inget som finns skrivet om Eterna på hemsidan eller annorstädes är helt sant. Alla klaner har sina egna sanningar, och genom de fyra folken lär man sig om världen. Det finns i legenderna även andra folk, men dem ska jag berätta om någon annan gång. Glöm sen alla alver och ärkemagiker och orcher du läst om i Tolkiens böcker. Eterna är en värld av mänskliga folk i en värld som oftast fungerar som Jorden. Ibland kan det hända att du hör om woadisk magi och drakar och flygande hästar, men du kan inte veta om det är sanning, lika lite som medeltidens människor kunde avgöra om häxkonster var skrock eller verklighet. Först och främst handlar Eterna om människor och deras strider och bekymmer, om de fyra folken, och deras öde. Spelet rör sig både bland härskarna och bland småfolket, bland både hjältar och byafolk, allt beroende på vilket lajv det är. VIKTIGT: VILL DU LÄRA KÄNNA ETERNA NOGGRANNARE, ÄR DET FRÄMST GENOM DIN EGEN KLAN DU SER VÄRLDEN. DU BÖR REDAN NU BÖRJA TÄNKA PÅ VILKEN DU SKA VÄLJA. TÄNK NOGA, VALET KOMMER ATT AVGÖRA HUR DITT LAJV BLIR. DET JAG SKA BERÄTTA HÄR OM KLANERNA ÄR INTE SANT, UTAN VÄLDIGT FÖRENKLANDE, MEN JAG SKA SÄGA UNGEFÄR HUR VANLIGT FOLK I KLANERNA HAR DET, OCH HUR DE SER PÅ SINA LIV. NÄR DU VALT KAN DU GÄRNA KONTAKTA ARRANGÖRERNA. SE HEMSIDAN.

3 SHAOLERNA LEVER FÖR HEDER, FÖR MOD OCH FÖR MJÖD. De är nordens kärva högländare. Kilt och svärd är deras kännetecken, heder är deras rättesnöre. Man ljuger inte, man står vid sitt ord, man är lojal, man visar mod, man dör hellre än vanäras. Man längtar från kyla och strid till fränder och vänner i rökiga långhus, till mjöd och fest. Shaolernas nejder är de höga hedarna av ljung och gräs, deras hjordar av renar och hästar betar hela vägen från de stormristade klipporna vid havet i öst, till Gelions bördiga dalgång. Den karga svälten skördar varje vinter offer bland de svaga, men varje ätt har en gård som skyddar mot storm och snö, där eldar, sagor och sånger värmer de frusna. De kiltklädda högländarna saknar städer och adel, varje shaol som kan svinga ett svärd är myndig och har rätt att säga sitt och bestämma över sig själv. De unga börjar sitt vuxna liv med en resa ut i världen för att vinna ära, yrke och en livskamrat. Deras förfäder finns i vindarna omkring dem. Hövdingar drar i krig med fria män och kvinnor i härföljet, och över de fallna hjältarna sjunger återberättarna sånger som för alltid ska sjungas och som för alltid ska få shaolers blod att svalla av längtan efter heder, mod och mjöd. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software WOADERNAS FOLK ÄR SKOGENS VÄKTARE. Där åkrarna slutar och de höga skogarna börjar lever woaders jägare och spanare. Bland uråldriga granar och björkar i den stora skogens inre finns deras schamaner och äldste. Fredens vingar kan alltid höras i den djupa skogen, ännu sörjer man dagen för det första kriget. Woader vakar ett uråldrigt arv av visdom och magiska krafter, ett arv som de andra folken aldrig kan förstå. Woader kräver inte bevis för sanningen. Ödet vakar över deras folk, men den utvalda vägen är smal och stammen är försvagad. Deras lägereldar tänds på skyddade platser, deras hus är enkla, men varma och öppna. Den som lever bland woaderna är aldrig ensam. Man är trygg. När de andra klanerna tror på den starkes rätt, på pengar, på sin gud eller på sin blodtörstiga heder, så tar woader hand om varandra, lika väl som en bror om en syster, som en mor om en son. Schamanens visa ord skänker ljus i världens mörka stund, för liksom skogen fanns före allt, är det woadernas öde att finnas när de andra folken försvunnit.

4 LOTHERNA ÄR ETT AVANCERAT OCH VÄNSKAPLIGT FOLK SOM LÄGGER STOR VIKT VID PLIKT OCH STOLTHET. Möjligheten att välja yrke och liv är större än i andra klaner, särskilt för männen, och för den som är klok eller skicklig finns alltid en ljus framtid. I Lothalia ses mannen som den som ska ta ansvaret för familjen och samhället, och kvinnans liv är omgärdat och väl skyddat, fyllt av sång och dans och frihet. Det är ett stort rike med kolonner av marmor och höga hus i korsvirke och tegel, och den vetenskap som finns vid universiteten i konung Baltzars rike är oöverträffad i hela världen. Diplomati och handel ses som höga konster, och lotherna finner stor stolthet i att inte underkasta sig någon gud som ständigt kräver tillbedjan och blod. Adelsmän och handelshus smider ränker i kamp för rikedomarna, och arvsfienden Lohelien hotar ständigt att invadera och dräpa den som inte vill underkasta sig deras kult, men livet är ändå gott i Lothalia. Från Guldbergen till Vita Havet vakar Veritemättens armé, och garanterar det goda livet åt konung Baltzars folk. LOHELERNA ÄR ETT JORDNÄRA OCH KÄRLEKSFULLT FOLK SOM FORMATS AV SIN TRO. Många strider har stått för deras övertygelse att den helige Iudas är den gud som skapat hela världen och för alltid kommer att vaka över den. Huvudstaden Iudarias katedraler och tempel fyller förvisso varje vandrare med vördnad inför den Högstes storhet, men det är ute i de många små byarna på landet som de resande säger att sångerna till Iudas ära klingar fagrast. Man samlas i tron var dag, och de lohelska byarna hyser hantverkare, bönder och handelsmän med lika värde i den Högstes ögon. Familjen och att göra rätt för sig och sitt arv är viktigt, men också att handla rättvist och att kunna visa vrede mot den som döljer ondska och kätteri i sitt hjärta. Livet är gott för en lohel, och Iudas bud gör inte skillnad på fattig och rik; lovsångerna ljuder över ett grönskande land där både rövaren vid lägerelden och greven i godset längtar till samma paradis i nästa liv.

5 2. ETERNA ÅR 874 DOMARSPIRANS ÅR För den som kommer ny till Eternas vidder ska här berättas vad som hänt den sista tiden i de fyra klanernas länder. Om du läser här kanske du får mer inspiration till vad du ska spela, men det är också bra att läsa eftersom det förklarar vad som hänt på sistone, och vad som händer nu, i Eterna. Tre stora lajv har utspelats i världen; Gryningens Tid (kallas inlajv Gästabudet i Litua ), Stridens Skugga (kallas inlajv fredsförhandlingarna i Treväga ) och Hycklarnas Marknad (kallas inlajv Fredsmarknaden ). Långa tider har gått i Eternas historia. De tre senaste seklen är de som är kända, ty för tre hundra år sedan delades Lohelien och Lothalia, innan dess var de samma rike. De delades genom frågor om tro och om styret av riekt, och sedan dess har de varit arvsfiender. Shaolerna är ett egensinnigt folk i norr med många hövdingar samtidigt, och nästan varje år finner någon av dem skäl att anfalla antingen Lohelien, Lothalia eller woaderna. Krigen leder sällan till erövringar, och eftersom Lohelien och Lothalia ända sedan delningen undvikit regelrätt krig, så har världen varit fredlig en lång tid. Städerna är stora och många lever gott, särskilt i de civiliserade länderna. I woadernas skog förflyter historien lugnare, ty man skriver inte på samma sätt ner den, liksom hos högländarna är det genom sagor och legender man kan få veta vad som hände förr. I Lothalia är det till biblioteken och i Lohelien till kyrkan den vetgirige går, men gemensamt för alla, är att lägerelden är den säkraste källan till tidender om vad som har hänt i de senaste åren och månaderna. År 871 stod Gästabudet i Litua (det första lajvet). Då bjöd Loheliens drottning till friarfest, hon skulle gifta om sig och friaren skulle bli Loheliens nye kung. Samtidigt som friarna kämpade om hennes gunst blev lothernas kronprins mördad av sin egen yngre bror, prins Rimal, och de lohelska soldaterna förde bort mördaren till sin huvudstad. Drottningen valde till allas häpnad att avsäga sig sin krona och ta sig en woadisk make, woadhövdingens son, och flyttade med honom till skogen. Loheliens krona gick till prinsessan RaIwyn, som ryktet sa var en häxa, och kungakronan till riddaren LaImar. Woaderna vann mycket i Litua, medan den enda shaolen som det berättas om från Gästabudet omvände sig till lohelernas tro och blev lohel. Nästa år följde Fredsförhandlingarna i Treväga (det andra lajvet). Kidnappningen av Rimal, och lothkungen Baltzars straffkidnappning av Loheliens abdikerade drottning, hade utlöst ett krig. Ett blodigt slag hade stått vid gränsen mellan de två länderna, med shaolerna på lothernas sida, och woaderna med lohelerna. På den neutrala handelsplatsen Treväga beslutade man sig för att på nytt hålla fred, och fångarna återlämnades. Främlingar från andra sidan havet hade också rest dit och förhandlade om handelskontrakt, och övertalade lohelerna att avsluta sina korståg i deras ökenländer. Sist av allt under förhandlingsdagarna dödades shaolernas högsta hövding, och en ny valdes för dem. Året efter det hände åter något viktigt i Treväga (det tredje lajvet). För att befästa sina goda relationer med Lohelien ordnade lothernas kung Baltzar en fredsmarknad för alla folk där. Många fann sina vägar till Treväga, och mycket varor bytte ägare. Vänskap knöts lika fort som fiendeskap begynte, men freden hölls, och hålls än. Sedan dess har horisonten mörknat i Eterna. I woadernas skog härjar pesten, och shaolernas hövdingar talar om ära och krig. Om blod. Ärren efter kriget för två år sedan blöder ännu, trots freden. Den blomstrande handeln har gjort mången rövare rik, och pengar har blivit allt mer liktydigt med makt. Över haven seglar de dristiga, till det fjärran Imperiet, och i Eternas länder växer marknadsplatser överallt sig större. Frihamnen Gelions Hamnar är hem åt både de rika och de ljusskygga, den är säte för många mäktiga handelshus, som gör med staden som de vill. Laglösheten är stor i staden, och de som inte har ärenden dit, pengar att tjäna, skyr den som pesten. Stadens undre värld sägs styras av den mystiske Vågmästaren, men ingen vet vem som egentligen bestämmer i Hamnarna, allra minst stadens borgmästare. Allt fler resande syns i världen, och platsen Treväga ligger i mörka skogar vid en vägkorsning som i ingenmansland. Hit kommer både ärrade gamla handelsmän och unga vandrare som lämnat gården för första gången. Här kan vem som helst finna sitt öde.

6 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY FÖR ATT FÖRBEREDA DIG FÖR LAJVET MÅSTE DU: 1. Läsa på hemsidan så att du vet vad lajv är och vad det här lajvet handlar om 2. Hitta på grunderna i din roll UNGEFÄR vad du vill spela 3. Kontakta arrangörerna och säga att du vill vara med, vad du vill spela 4. Skriva ner lite mer detaljer om din roll göra en rollbeskrivning 5. Betala lajvavgiften 6. Skaffa utrustning kläder, skor, kanske något vapen eller annan specialsak. Kläder sys lättare än man tror, kontakta arr! 7. Komma till lajvet den dag då det börjar KLIPP UT OCH SPARA DENNA LISTA, KOPIERA OCH SÄTT UPP ÖVERALLT SJU GODA RÅD FÖR EN NYBLIVEN LAJVARE 1. SPELA INTE DIG SJÄLV. När du deltar i ett lajv kommer du att spela en roll. Den rollen är inte du själv i konstiga kläder, utan en helt annan person. Det som händer på lajvet händer inte dig, det händer din roll, det händer en helt påhittad person. Detta är det viktigaste när du lajvar: Du måste tänka dig in i hur en annan person, din roll, tänker och är. 2. ÄR DU DÄR SÅ ÄR DU MED. När spelet har börjat (arrangörerna säger alltid till tydligt när det gör det) så är lajvet överallt omkring dig, oavsett om du är mitt på torget eller ensam i skogen. Allt du egentligen behöver göra så länge det varar, är att spela din roll, lite som när du styr en figur i ett dataspel. Det är inte du, men du bestämmer vad personen ska göra och säga. Du kommer att ägna mycket tid åt praktiska saker, som att tjafsa med lägerkamraterna om vem som ska hämta ved, söka skydd för regnet, tillreda mat över öppen eld, se till att benlindorna sitter på plats, och att leta runt efter dina rumlande vänner i en tid när mobiltelefon är ett fullkomligt förbjudet ord. 3. DIN ROLL GÖR ALLTID RÄTT. Egentligen är lajv som att spela teater, men mycket lättare. Alla tittar inte jämt på vad du gör, och de bedömer inte hur bra du spelar. De är fullt upptagna med att spela sina egna roller. Du är en del i spelet som alla andra, och även om du hela tiden måste hitta på dina egna repliker så räcker det att veta vem du din roll är, för att du ska kunna vara en lika bra lajvare som alla andra. Tänk dig in i din roll, och börja lajva. Det kräver inte mer fantasi än vad ett litet barn har, och om du hade det en gång, så har du det faktiskt kvar, någonstans.

7 4. DIN INTRIG ÄR DIN ROLL. Nästan alltid har du en intrig på lajvet. Intrigen är en uppgift, ett mer eller mindre tydligt syfte för din roll. Intrigen består dels av själva beskrivningen av rollen, och dels av någon form av instruktion från arrangörerna om saker som din roll vet om, ska göra, eller vill ha. Kanske är du en tjänare till greven, som dessutom är olyckligt förälskad i hans dotter och skulle vilja skämma ut hennes odräglige kavaljer. Denna intrig består alltså då av dels att du ska göra en massa saker som grevens tjänare, när han ger dig order, och dels av att du själv måste komma på och genomföra en plan för att tvåla till den slemmige friaren. Under lajvet kommer det ju också att dyka upp saker allt eftersom. Kanske rentav den tjänare du spelar visar sig vara en annan greves försvunna son, så att du ändå kan gifta dig med din älskade när du hittat det försvunna magiska svärdet som bekräftar din börd, alltså. Din intrig kan också förstöras helt, kanske din älskade grevedotters spelare är sjuk och inte kommer på lajvet alls. Då får man improvisera, för självklart kan du frångå delar av din intrig om den inte funkar, du ska alltid spela din roll så äkta du kan och om en intrig krockar med hur rollen är, så får du släppa intrigen. Vet du vem din roll är, och vad hans livsmål är, så kan du din intrig. 5. TA DET LUGNT. Blir det för mycket kan du avbryta, och gå till offplatsen, och skogen är ju stor så man kan alltid hitta någonstans att ta det lugnt en stund, om det behövs. Det finns arrangörer som man kan ta avsides och prata med om stora saker, och vänner du kan viska till och fråga om små saker. Arrangörerna kan hjälpa dig med alltifrån praktiska saker, som att ditt tält läcker och att du börjar bli förkyld, till rena inlajvsaker, som att du behöver tips och råd om hur du ska göra med dina intriguppgifter när det kört ihop sig. Tänk bara på att såväl dina vänner som arrangörerna också är spelare som alla andra, som du själv, och att det inte finns någon som leder lajvet, som går omkring och ger folk instruktioner, som styr eller avgör vad som ska hända eller vem som ska göra vad. Arrangörerna har skrivit bakgrundshistorien, vad som händer sen när lajvet börjar är lika mycket din sak som alla andras. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software 6. DU LAJVAR FÖR DIN EGEN SKULL. Du lajvar för att få en upplevelse. Bara du kan uppleva ett lajv. Vissa kanske längtar mest efter hantverket eller friskluften, andra efter lajvarkompisarna, men lajvets mening är ändå att låta dig uppleva något. Det är också du som är huvudpersonen, för det är bara genom dina ögon du kan se vad som händer. Varken kungen eller riddar Hjältemodig är lajvets viktigaste personer. Du är viktigast. Det är ett löfte, men också ett ansvar, för du kan inte alltid vänta på att något ska hända. Ju intensivare upplevelse du vill ha, desto mer behöver du ta dig för med, höja rösten, hitta på. Det är faktiskt precis som i verkligheten, men skillnaden i lajvet är att inga konsekvenser finns det är din roll som gör det du gör, och om du i ditt spelade ursinne kastar kungens krona i sjön, så är det din roll som hamnar i fängelsehålan, och din roll som får sitt liv förstört. Inte du själv. Det är din roll som får möta rättegången och kungens vrede, du själv bara upplever den. Precis som din hjältemodiga flykt när du hugger ned en vakt i ett obevakat ögonblick och springer in i skogen vaktens död är inte ditt dåliga samvete. Det är rollens. Du själv bara upplever vad som händer, och efter lajvet kommer både kungens och vaktens spelare att skratta åt det med dig. 7. UPPLEVELSEN ÄR MÅLET. Faktum är att verkligheten ofta blir ganska grå och trist när man just upplevt ett lajv. Och om du jämför mot när du sett något spännande på teve, så tar filmen slut med ett klick, och sedan tystnad. Popcornen knarrar stilla. Efter ett lajv, å andra sidan, så har du fortfarande skrapsår på knät, kåda i handflatan, röklukt i manteln, och det dånande minglet från alla de andra skådespelarna omkring dig. Efter lajvet ges inga betyg, när man korar ingen vinnare, det blir ingen film eller bok av vad som hänt. Lajvets syfte är ju upplevelsen medan det pågår, och vem du än frågar kommer att ge dig olika svar om vad lajvet handlade om. Trots tröttheten lovar man varandra att fortsätta sagan nån gång Och en av få ting som är säkra är att du har många berättelser att se fram emot. OCH VAR INTE OROLIG FÖR ATT DU INTE SKA VILJA TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN SEN I ETERNA FINNS INGA DUSCHAR.

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12)

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12) 2002-01-31 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Dödsstraff i Bibeln Det finns många kristna fundamentalister idag som inte skulle tveka en sekund att hävda att de islamiska lagarna är uråldriga och barbariska. Vad skulle

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år B

Kristi Konungens Dag - år B 1455 Kristi Konungens Dag - år B Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Tredje söndagen efter påsk

Tredje söndagen efter påsk Namnet Jubilate (Gläd er!) kommer från söndagens antifon (Ps. 66:1) och betonar påsktidens lovsångskaraktär. Församlingen firar med glädje Herrens uppståndelse och hans seger över döden. Vi riktar blicken

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold Den magiska dörren By Liam Holmström Svanold Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Noel. Jag är nio år. Jag går på Kyrkmon. Min bästa kompis heter Gustav. Jag är rädd för vaktmästaren Lars Andersson. En dag när

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE MEN GENAST TALADE JESUS TILL DEM OCH SADE: LUGN, DET ÄR JAG. VAR INTE RÄDDA. (MATT 14:17) JESUS GÅR PÅ VATTNET (MATT 14:22-32) SEDAN BEFALLDE HAN SINA LÄRJUNGAR ATT

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke 1 SLUKA SVENSKA! Arbetshäfte till ljudboken Fröken Spöke av författaren Kerstin Lundberg Hahn Förutom svenska finns boken också på språken

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer