Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är."

Transkript

1 Detta är en sammanställning av information om kampanjvärlden Eterna. En grundläggande vägvisare genom de ofantliga mängder information som finns på hemsidan, där du kan läsa vidare senare. Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är. 2. ETERNA ÅR 874. Vad som för tillfället sker i världen, och vad som hänt de senaste åren. 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY. Om själva lajvandet. En checklista som sammanfattar det allra viktigaste, samt sju utförliga råd om hur och varför man lajvar.

2 1. LANDET ETERNA Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software Höga vågor slår mot Vita Havets kust, vindarna bär sommaren över städerna i Lohelien och Lothalia. Två mäktiga medeltida riken talar samma språk men delas av ett sekelgammalt hat om tro och livssyn. Där städerna och åkrarna tar slut börjar skogar och bortom dem oändliga hedar av ljung och vide. Skogarna är hem åt det uråldriga woadiska folket, väktarna av den gamla magin och av trädens visdom, och högländerna behärskas av de okuvliga shaolerna, de kiltklädda krigare som så långt tillbaka som sagorna kan berätta har kämpat för sanning, heder och mjöd. Den stora floden Gelion rinner genom de fyra klanernas länder, och vid kusten ligger Gelions Hamnar, skumraskstaden där handelshus, predikanter och tjuvar bittert kämpar om guld och makt. En bit uppströms och in i skogen från Hamnarna ligger handelsplatsen Treväga. Eterna är namnet på en kontinent. Den omgärdas av hav, skogar och berg, och ingen vet helt säkert vad som ligger bortom dem. I Eterna bor fyra folk, fyra klaner, och de ser världen på mycket olika sätt. Precis som Gustav Vasa och du själv skulle ha mycket olika sätt att se på hur världen fungerar, så har två människor från olika klaner väldigt olika sätt att tänka. Och precis som ditt moderna synsätt inte fanns i Gustav Vasas värld, så finns det inte i Eterna. Man måste lära sig tänka som en människa från något av folken, för inget som finns skrivet om Eterna på hemsidan eller annorstädes är helt sant. Alla klaner har sina egna sanningar, och genom de fyra folken lär man sig om världen. Det finns i legenderna även andra folk, men dem ska jag berätta om någon annan gång. Glöm sen alla alver och ärkemagiker och orcher du läst om i Tolkiens böcker. Eterna är en värld av mänskliga folk i en värld som oftast fungerar som Jorden. Ibland kan det hända att du hör om woadisk magi och drakar och flygande hästar, men du kan inte veta om det är sanning, lika lite som medeltidens människor kunde avgöra om häxkonster var skrock eller verklighet. Först och främst handlar Eterna om människor och deras strider och bekymmer, om de fyra folken, och deras öde. Spelet rör sig både bland härskarna och bland småfolket, bland både hjältar och byafolk, allt beroende på vilket lajv det är. VIKTIGT: VILL DU LÄRA KÄNNA ETERNA NOGGRANNARE, ÄR DET FRÄMST GENOM DIN EGEN KLAN DU SER VÄRLDEN. DU BÖR REDAN NU BÖRJA TÄNKA PÅ VILKEN DU SKA VÄLJA. TÄNK NOGA, VALET KOMMER ATT AVGÖRA HUR DITT LAJV BLIR. DET JAG SKA BERÄTTA HÄR OM KLANERNA ÄR INTE SANT, UTAN VÄLDIGT FÖRENKLANDE, MEN JAG SKA SÄGA UNGEFÄR HUR VANLIGT FOLK I KLANERNA HAR DET, OCH HUR DE SER PÅ SINA LIV. NÄR DU VALT KAN DU GÄRNA KONTAKTA ARRANGÖRERNA. SE HEMSIDAN.

3 SHAOLERNA LEVER FÖR HEDER, FÖR MOD OCH FÖR MJÖD. De är nordens kärva högländare. Kilt och svärd är deras kännetecken, heder är deras rättesnöre. Man ljuger inte, man står vid sitt ord, man är lojal, man visar mod, man dör hellre än vanäras. Man längtar från kyla och strid till fränder och vänner i rökiga långhus, till mjöd och fest. Shaolernas nejder är de höga hedarna av ljung och gräs, deras hjordar av renar och hästar betar hela vägen från de stormristade klipporna vid havet i öst, till Gelions bördiga dalgång. Den karga svälten skördar varje vinter offer bland de svaga, men varje ätt har en gård som skyddar mot storm och snö, där eldar, sagor och sånger värmer de frusna. De kiltklädda högländarna saknar städer och adel, varje shaol som kan svinga ett svärd är myndig och har rätt att säga sitt och bestämma över sig själv. De unga börjar sitt vuxna liv med en resa ut i världen för att vinna ära, yrke och en livskamrat. Deras förfäder finns i vindarna omkring dem. Hövdingar drar i krig med fria män och kvinnor i härföljet, och över de fallna hjältarna sjunger återberättarna sånger som för alltid ska sjungas och som för alltid ska få shaolers blod att svalla av längtan efter heder, mod och mjöd. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software WOADERNAS FOLK ÄR SKOGENS VÄKTARE. Där åkrarna slutar och de höga skogarna börjar lever woaders jägare och spanare. Bland uråldriga granar och björkar i den stora skogens inre finns deras schamaner och äldste. Fredens vingar kan alltid höras i den djupa skogen, ännu sörjer man dagen för det första kriget. Woader vakar ett uråldrigt arv av visdom och magiska krafter, ett arv som de andra folken aldrig kan förstå. Woader kräver inte bevis för sanningen. Ödet vakar över deras folk, men den utvalda vägen är smal och stammen är försvagad. Deras lägereldar tänds på skyddade platser, deras hus är enkla, men varma och öppna. Den som lever bland woaderna är aldrig ensam. Man är trygg. När de andra klanerna tror på den starkes rätt, på pengar, på sin gud eller på sin blodtörstiga heder, så tar woader hand om varandra, lika väl som en bror om en syster, som en mor om en son. Schamanens visa ord skänker ljus i världens mörka stund, för liksom skogen fanns före allt, är det woadernas öde att finnas när de andra folken försvunnit.

4 LOTHERNA ÄR ETT AVANCERAT OCH VÄNSKAPLIGT FOLK SOM LÄGGER STOR VIKT VID PLIKT OCH STOLTHET. Möjligheten att välja yrke och liv är större än i andra klaner, särskilt för männen, och för den som är klok eller skicklig finns alltid en ljus framtid. I Lothalia ses mannen som den som ska ta ansvaret för familjen och samhället, och kvinnans liv är omgärdat och väl skyddat, fyllt av sång och dans och frihet. Det är ett stort rike med kolonner av marmor och höga hus i korsvirke och tegel, och den vetenskap som finns vid universiteten i konung Baltzars rike är oöverträffad i hela världen. Diplomati och handel ses som höga konster, och lotherna finner stor stolthet i att inte underkasta sig någon gud som ständigt kräver tillbedjan och blod. Adelsmän och handelshus smider ränker i kamp för rikedomarna, och arvsfienden Lohelien hotar ständigt att invadera och dräpa den som inte vill underkasta sig deras kult, men livet är ändå gott i Lothalia. Från Guldbergen till Vita Havet vakar Veritemättens armé, och garanterar det goda livet åt konung Baltzars folk. LOHELERNA ÄR ETT JORDNÄRA OCH KÄRLEKSFULLT FOLK SOM FORMATS AV SIN TRO. Många strider har stått för deras övertygelse att den helige Iudas är den gud som skapat hela världen och för alltid kommer att vaka över den. Huvudstaden Iudarias katedraler och tempel fyller förvisso varje vandrare med vördnad inför den Högstes storhet, men det är ute i de många små byarna på landet som de resande säger att sångerna till Iudas ära klingar fagrast. Man samlas i tron var dag, och de lohelska byarna hyser hantverkare, bönder och handelsmän med lika värde i den Högstes ögon. Familjen och att göra rätt för sig och sitt arv är viktigt, men också att handla rättvist och att kunna visa vrede mot den som döljer ondska och kätteri i sitt hjärta. Livet är gott för en lohel, och Iudas bud gör inte skillnad på fattig och rik; lovsångerna ljuder över ett grönskande land där både rövaren vid lägerelden och greven i godset längtar till samma paradis i nästa liv.

5 2. ETERNA ÅR 874 DOMARSPIRANS ÅR För den som kommer ny till Eternas vidder ska här berättas vad som hänt den sista tiden i de fyra klanernas länder. Om du läser här kanske du får mer inspiration till vad du ska spela, men det är också bra att läsa eftersom det förklarar vad som hänt på sistone, och vad som händer nu, i Eterna. Tre stora lajv har utspelats i världen; Gryningens Tid (kallas inlajv Gästabudet i Litua ), Stridens Skugga (kallas inlajv fredsförhandlingarna i Treväga ) och Hycklarnas Marknad (kallas inlajv Fredsmarknaden ). Långa tider har gått i Eternas historia. De tre senaste seklen är de som är kända, ty för tre hundra år sedan delades Lohelien och Lothalia, innan dess var de samma rike. De delades genom frågor om tro och om styret av riekt, och sedan dess har de varit arvsfiender. Shaolerna är ett egensinnigt folk i norr med många hövdingar samtidigt, och nästan varje år finner någon av dem skäl att anfalla antingen Lohelien, Lothalia eller woaderna. Krigen leder sällan till erövringar, och eftersom Lohelien och Lothalia ända sedan delningen undvikit regelrätt krig, så har världen varit fredlig en lång tid. Städerna är stora och många lever gott, särskilt i de civiliserade länderna. I woadernas skog förflyter historien lugnare, ty man skriver inte på samma sätt ner den, liksom hos högländarna är det genom sagor och legender man kan få veta vad som hände förr. I Lothalia är det till biblioteken och i Lohelien till kyrkan den vetgirige går, men gemensamt för alla, är att lägerelden är den säkraste källan till tidender om vad som har hänt i de senaste åren och månaderna. År 871 stod Gästabudet i Litua (det första lajvet). Då bjöd Loheliens drottning till friarfest, hon skulle gifta om sig och friaren skulle bli Loheliens nye kung. Samtidigt som friarna kämpade om hennes gunst blev lothernas kronprins mördad av sin egen yngre bror, prins Rimal, och de lohelska soldaterna förde bort mördaren till sin huvudstad. Drottningen valde till allas häpnad att avsäga sig sin krona och ta sig en woadisk make, woadhövdingens son, och flyttade med honom till skogen. Loheliens krona gick till prinsessan RaIwyn, som ryktet sa var en häxa, och kungakronan till riddaren LaImar. Woaderna vann mycket i Litua, medan den enda shaolen som det berättas om från Gästabudet omvände sig till lohelernas tro och blev lohel. Nästa år följde Fredsförhandlingarna i Treväga (det andra lajvet). Kidnappningen av Rimal, och lothkungen Baltzars straffkidnappning av Loheliens abdikerade drottning, hade utlöst ett krig. Ett blodigt slag hade stått vid gränsen mellan de två länderna, med shaolerna på lothernas sida, och woaderna med lohelerna. På den neutrala handelsplatsen Treväga beslutade man sig för att på nytt hålla fred, och fångarna återlämnades. Främlingar från andra sidan havet hade också rest dit och förhandlade om handelskontrakt, och övertalade lohelerna att avsluta sina korståg i deras ökenländer. Sist av allt under förhandlingsdagarna dödades shaolernas högsta hövding, och en ny valdes för dem. Året efter det hände åter något viktigt i Treväga (det tredje lajvet). För att befästa sina goda relationer med Lohelien ordnade lothernas kung Baltzar en fredsmarknad för alla folk där. Många fann sina vägar till Treväga, och mycket varor bytte ägare. Vänskap knöts lika fort som fiendeskap begynte, men freden hölls, och hålls än. Sedan dess har horisonten mörknat i Eterna. I woadernas skog härjar pesten, och shaolernas hövdingar talar om ära och krig. Om blod. Ärren efter kriget för två år sedan blöder ännu, trots freden. Den blomstrande handeln har gjort mången rövare rik, och pengar har blivit allt mer liktydigt med makt. Över haven seglar de dristiga, till det fjärran Imperiet, och i Eternas länder växer marknadsplatser överallt sig större. Frihamnen Gelions Hamnar är hem åt både de rika och de ljusskygga, den är säte för många mäktiga handelshus, som gör med staden som de vill. Laglösheten är stor i staden, och de som inte har ärenden dit, pengar att tjäna, skyr den som pesten. Stadens undre värld sägs styras av den mystiske Vågmästaren, men ingen vet vem som egentligen bestämmer i Hamnarna, allra minst stadens borgmästare. Allt fler resande syns i världen, och platsen Treväga ligger i mörka skogar vid en vägkorsning som i ingenmansland. Hit kommer både ärrade gamla handelsmän och unga vandrare som lämnat gården för första gången. Här kan vem som helst finna sitt öde.

6 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY FÖR ATT FÖRBEREDA DIG FÖR LAJVET MÅSTE DU: 1. Läsa på hemsidan så att du vet vad lajv är och vad det här lajvet handlar om 2. Hitta på grunderna i din roll UNGEFÄR vad du vill spela 3. Kontakta arrangörerna och säga att du vill vara med, vad du vill spela 4. Skriva ner lite mer detaljer om din roll göra en rollbeskrivning 5. Betala lajvavgiften 6. Skaffa utrustning kläder, skor, kanske något vapen eller annan specialsak. Kläder sys lättare än man tror, kontakta arr! 7. Komma till lajvet den dag då det börjar KLIPP UT OCH SPARA DENNA LISTA, KOPIERA OCH SÄTT UPP ÖVERALLT SJU GODA RÅD FÖR EN NYBLIVEN LAJVARE 1. SPELA INTE DIG SJÄLV. När du deltar i ett lajv kommer du att spela en roll. Den rollen är inte du själv i konstiga kläder, utan en helt annan person. Det som händer på lajvet händer inte dig, det händer din roll, det händer en helt påhittad person. Detta är det viktigaste när du lajvar: Du måste tänka dig in i hur en annan person, din roll, tänker och är. 2. ÄR DU DÄR SÅ ÄR DU MED. När spelet har börjat (arrangörerna säger alltid till tydligt när det gör det) så är lajvet överallt omkring dig, oavsett om du är mitt på torget eller ensam i skogen. Allt du egentligen behöver göra så länge det varar, är att spela din roll, lite som när du styr en figur i ett dataspel. Det är inte du, men du bestämmer vad personen ska göra och säga. Du kommer att ägna mycket tid åt praktiska saker, som att tjafsa med lägerkamraterna om vem som ska hämta ved, söka skydd för regnet, tillreda mat över öppen eld, se till att benlindorna sitter på plats, och att leta runt efter dina rumlande vänner i en tid när mobiltelefon är ett fullkomligt förbjudet ord. 3. DIN ROLL GÖR ALLTID RÄTT. Egentligen är lajv som att spela teater, men mycket lättare. Alla tittar inte jämt på vad du gör, och de bedömer inte hur bra du spelar. De är fullt upptagna med att spela sina egna roller. Du är en del i spelet som alla andra, och även om du hela tiden måste hitta på dina egna repliker så räcker det att veta vem du din roll är, för att du ska kunna vara en lika bra lajvare som alla andra. Tänk dig in i din roll, och börja lajva. Det kräver inte mer fantasi än vad ett litet barn har, och om du hade det en gång, så har du det faktiskt kvar, någonstans.

7 4. DIN INTRIG ÄR DIN ROLL. Nästan alltid har du en intrig på lajvet. Intrigen är en uppgift, ett mer eller mindre tydligt syfte för din roll. Intrigen består dels av själva beskrivningen av rollen, och dels av någon form av instruktion från arrangörerna om saker som din roll vet om, ska göra, eller vill ha. Kanske är du en tjänare till greven, som dessutom är olyckligt förälskad i hans dotter och skulle vilja skämma ut hennes odräglige kavaljer. Denna intrig består alltså då av dels att du ska göra en massa saker som grevens tjänare, när han ger dig order, och dels av att du själv måste komma på och genomföra en plan för att tvåla till den slemmige friaren. Under lajvet kommer det ju också att dyka upp saker allt eftersom. Kanske rentav den tjänare du spelar visar sig vara en annan greves försvunna son, så att du ändå kan gifta dig med din älskade när du hittat det försvunna magiska svärdet som bekräftar din börd, alltså. Din intrig kan också förstöras helt, kanske din älskade grevedotters spelare är sjuk och inte kommer på lajvet alls. Då får man improvisera, för självklart kan du frångå delar av din intrig om den inte funkar, du ska alltid spela din roll så äkta du kan och om en intrig krockar med hur rollen är, så får du släppa intrigen. Vet du vem din roll är, och vad hans livsmål är, så kan du din intrig. 5. TA DET LUGNT. Blir det för mycket kan du avbryta, och gå till offplatsen, och skogen är ju stor så man kan alltid hitta någonstans att ta det lugnt en stund, om det behövs. Det finns arrangörer som man kan ta avsides och prata med om stora saker, och vänner du kan viska till och fråga om små saker. Arrangörerna kan hjälpa dig med alltifrån praktiska saker, som att ditt tält läcker och att du börjar bli förkyld, till rena inlajvsaker, som att du behöver tips och råd om hur du ska göra med dina intriguppgifter när det kört ihop sig. Tänk bara på att såväl dina vänner som arrangörerna också är spelare som alla andra, som du själv, och att det inte finns någon som leder lajvet, som går omkring och ger folk instruktioner, som styr eller avgör vad som ska hända eller vem som ska göra vad. Arrangörerna har skrivit bakgrundshistorien, vad som händer sen när lajvet börjar är lika mycket din sak som alla andras. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software 6. DU LAJVAR FÖR DIN EGEN SKULL. Du lajvar för att få en upplevelse. Bara du kan uppleva ett lajv. Vissa kanske längtar mest efter hantverket eller friskluften, andra efter lajvarkompisarna, men lajvets mening är ändå att låta dig uppleva något. Det är också du som är huvudpersonen, för det är bara genom dina ögon du kan se vad som händer. Varken kungen eller riddar Hjältemodig är lajvets viktigaste personer. Du är viktigast. Det är ett löfte, men också ett ansvar, för du kan inte alltid vänta på att något ska hända. Ju intensivare upplevelse du vill ha, desto mer behöver du ta dig för med, höja rösten, hitta på. Det är faktiskt precis som i verkligheten, men skillnaden i lajvet är att inga konsekvenser finns det är din roll som gör det du gör, och om du i ditt spelade ursinne kastar kungens krona i sjön, så är det din roll som hamnar i fängelsehålan, och din roll som får sitt liv förstört. Inte du själv. Det är din roll som får möta rättegången och kungens vrede, du själv bara upplever den. Precis som din hjältemodiga flykt när du hugger ned en vakt i ett obevakat ögonblick och springer in i skogen vaktens död är inte ditt dåliga samvete. Det är rollens. Du själv bara upplever vad som händer, och efter lajvet kommer både kungens och vaktens spelare att skratta åt det med dig. 7. UPPLEVELSEN ÄR MÅLET. Faktum är att verkligheten ofta blir ganska grå och trist när man just upplevt ett lajv. Och om du jämför mot när du sett något spännande på teve, så tar filmen slut med ett klick, och sedan tystnad. Popcornen knarrar stilla. Efter ett lajv, å andra sidan, så har du fortfarande skrapsår på knät, kåda i handflatan, röklukt i manteln, och det dånande minglet från alla de andra skådespelarna omkring dig. Efter lajvet ges inga betyg, när man korar ingen vinnare, det blir ingen film eller bok av vad som hänt. Lajvets syfte är ju upplevelsen medan det pågår, och vem du än frågar kommer att ge dig olika svar om vad lajvet handlade om. Trots tröttheten lovar man varandra att fortsätta sagan nån gång Och en av få ting som är säkra är att du har många berättelser att se fram emot. OCH VAR INTE OROLIG FÖR ATT DU INTE SKA VILJA TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN SEN I ETERNA FINNS INGA DUSCHAR.

Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009

Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009 Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009 Världen Så skapades en misslyckad plats, vacker och förstulen från skaparens sanna och mörka intention. En problematisk plats, både skön och fruktansvärd i sig

Läs mer

Västerås Äventyrssällskap och arrangörsgruppen Helan & Halvan presenterar. Krönikan om Margholerskogens Öde * Bok II * Kapitel IV

Västerås Äventyrssällskap och arrangörsgruppen Helan & Halvan presenterar. Krönikan om Margholerskogens Öde * Bok II * Kapitel IV Västerås Äventyrssällskap och arrangörsgruppen Helan & Halvan presenterar Källan vid Världens Ände Krönikan om Margholerskogens Öde * Bok II * Kapitel IV Innehåll Källan vid Världens Ände...2 Inledning...3

Läs mer

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt Hur du maximerar ditt liv/brian Houston DAG 1: Ett välsignat liv Det är Guds önskan och plan att alla ska få leva ett välsignat liv. I Bibeln, har välsignad olika betydelser. Att leva ett välsignat liv

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

Etridien IV : Gränsland : 070516

Etridien IV : Gränsland : 070516 Ronneby Lajvsällskap presenterar Etridien IV : Gränsland : 070516 Utskick v3.0 1/80 Innehållsförteckning 3...Stämningstext 5... Stämningsregler 5... Praktiska regler 7... Säkerhetsregler 8... Vapen och

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Äran till Gud. Detta liksom allt annat, skriver jag för att Gud i Kristus skall bli ärad.

Äran till Gud. Detta liksom allt annat, skriver jag för att Gud i Kristus skall bli ärad. Äran till Gud. Detta liksom allt annat, skriver jag för att Gud i Kristus skall bli ärad. Tidigare har jag berättat lite om min bakgrund innan jag kom till Jesus. Nu vill jag visa hur Gud kan hjälpa en

Läs mer

JÖRGEN "KLAATU" KARLSSON

JÖRGEN KLAATU KARLSSON ORD Forumisterna på riotminds forum KLAATU TROLLKJEFT AUKERJII VILDHJARTA TORHRIMR GNOM TORDYVELN ZIOX PHANTOM MORNINGSTAR roboman IDÉ, SAMMANSÄTTNING & KARTOR JÖRGEN "KLAATU" KARLSSON CONSIGLIERE & KARTOR

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Jesus och vi Det finns en människa vars liv och budskap har satt djupare spår här i världen än någon annan som levt före eller efter honom. Naturligtvis tänker vi på Jesus.

Läs mer

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog 1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog Hela natten har jag svävat mellan månljusa träd Och mitt hjärta bävar för förvandlingens väg Mina vänner ser

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf I tisdags så var det dags för mig att för första gången klippa gräset vid Håkanstorp där familjen bor sedan 2 veckor tillbaks. Vilket jag hade sett fram emot,

Läs mer

HOMO SAPIENS MÄNNISKANS HISTORIA SVENSK ÖVERSÄTTNING. 00:20 Hennes barn korsade haven och besteg bergen. Hon anpassade sig till alla typer av klimat.

HOMO SAPIENS MÄNNISKANS HISTORIA SVENSK ÖVERSÄTTNING. 00:20 Hennes barn korsade haven och besteg bergen. Hon anpassade sig till alla typer av klimat. NARRATION Def 1 HOMO SAPIENS MÄNNISKANS HISTORIA SVENSK ÖVERSÄTTNING 00:08 För 400.000 år sedan uppenbarade sig en ny människa på jorden. Hon är den första representanten för en alldeles speciell art,

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

Wie Ungha Krönikan 1

Wie Ungha Krönikan 1 1 INNEHÅLL Del I, sidan 3-4 Vägen mot Wie Ungha. Del II sidan 5-6 Ess-Ell-Ess och Ess-Ell-Uh s kamp. Del III, sidan 7-8 Erövringen av Chrono-Berrj. Del IV, sidan 9-10 Sagan om Phiah. Del V, sidan 11-13

Läs mer

Milarepa. buddhistiskt drama i fem akter. av Christian Lanciai (1995). Personerna:

Milarepa. buddhistiskt drama i fem akter. av Christian Lanciai (1995). Personerna: Milarepa buddhistiskt drama i fem akter av Christian Lanciai (1995). Personerna: Buddha Ananda, hans favoritlärjunge fyra andra lärjungar Mila-Sherab-Gyaltsen, Milarepas far hans hustru, "Vita Girlanden

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

J E S U O R D INNEHÅLL. Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR?

J E S U O R D INNEHÅLL. Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR? J E S U O R D INNEHÅLL Del Ett VEM SÄGER NI ATT JAG ÄR? Problemet med religionen Världens ljus Uppenbarelsen Det levande ordet Fadern Den gode herden Mat för själen Del Två DET NYA RIKET Himmelriket Det

Läs mer

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron Tankar om Foto: Bengt Nilsson Döden Sorgen Den kristna tron Sorgen - en process att ta fasta på. Något av det mest smärtsamma och svåra en människa går igenom är förlusten av en nära anhörig. Speciellt

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Sista anmälningsdag för deltagande är 12 juli. Se mer på s. 13 i detta häfte.

Sista anmälningsdag för deltagande är 12 juli. Se mer på s. 13 i detta häfte. OBS - om dokumentet: Om du är nybörjare eller av annan anledning känner dig lite skräckslagen över all text i det här dokumentet; don t panic! Även om det är meningen att man bör ha bläddrat igenom detta

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Sjätte delen av Cindarellkrönikan DRAKENS VINTER NICHOLAS HJELMBERG

Sjätte delen av Cindarellkrönikan DRAKENS VINTER NICHOLAS HJELMBERG Sjätte delen av Cindarellkrönikan DRAKENS VINTER NICHOLAS HJELMBERG i Prolog Den som somnar i snö får inte uppleva tö. Gammalt cindariskt ordspråk Med ett ryck vaknade hon upp ur sin djupa sömn. Hade det

Läs mer

Uppvaknandets tid av Martin Larsson och Tomas Larsson

Uppvaknandets tid av Martin Larsson och Tomas Larsson Uppvaknandets tid av Martin Larsson och Tomas Larsson Förord En utforskare dör en mystisk död och när rollpersonerna börjar gräva i orsaken finner de ett gammalt pergament där en gåtfull vers finns nedtecknad.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt? 1 STORMAKTSTIDEN Fram till 1500-talet var Sverige ett litet och fattigt land. Trots detta blev Sverige på 1600-talet en stormakt där Östersjön nästan var som ett svenskt innanhav. Varken förr eller senare

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer