Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är."

Transkript

1 Detta är en sammanställning av information om kampanjvärlden Eterna. En grundläggande vägvisare genom de ofantliga mängder information som finns på hemsidan, där du kan läsa vidare senare. Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är. 2. ETERNA ÅR 874. Vad som för tillfället sker i världen, och vad som hänt de senaste åren. 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY. Om själva lajvandet. En checklista som sammanfattar det allra viktigaste, samt sju utförliga råd om hur och varför man lajvar.

2 1. LANDET ETERNA Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software Höga vågor slår mot Vita Havets kust, vindarna bär sommaren över städerna i Lohelien och Lothalia. Två mäktiga medeltida riken talar samma språk men delas av ett sekelgammalt hat om tro och livssyn. Där städerna och åkrarna tar slut börjar skogar och bortom dem oändliga hedar av ljung och vide. Skogarna är hem åt det uråldriga woadiska folket, väktarna av den gamla magin och av trädens visdom, och högländerna behärskas av de okuvliga shaolerna, de kiltklädda krigare som så långt tillbaka som sagorna kan berätta har kämpat för sanning, heder och mjöd. Den stora floden Gelion rinner genom de fyra klanernas länder, och vid kusten ligger Gelions Hamnar, skumraskstaden där handelshus, predikanter och tjuvar bittert kämpar om guld och makt. En bit uppströms och in i skogen från Hamnarna ligger handelsplatsen Treväga. Eterna är namnet på en kontinent. Den omgärdas av hav, skogar och berg, och ingen vet helt säkert vad som ligger bortom dem. I Eterna bor fyra folk, fyra klaner, och de ser världen på mycket olika sätt. Precis som Gustav Vasa och du själv skulle ha mycket olika sätt att se på hur världen fungerar, så har två människor från olika klaner väldigt olika sätt att tänka. Och precis som ditt moderna synsätt inte fanns i Gustav Vasas värld, så finns det inte i Eterna. Man måste lära sig tänka som en människa från något av folken, för inget som finns skrivet om Eterna på hemsidan eller annorstädes är helt sant. Alla klaner har sina egna sanningar, och genom de fyra folken lär man sig om världen. Det finns i legenderna även andra folk, men dem ska jag berätta om någon annan gång. Glöm sen alla alver och ärkemagiker och orcher du läst om i Tolkiens böcker. Eterna är en värld av mänskliga folk i en värld som oftast fungerar som Jorden. Ibland kan det hända att du hör om woadisk magi och drakar och flygande hästar, men du kan inte veta om det är sanning, lika lite som medeltidens människor kunde avgöra om häxkonster var skrock eller verklighet. Först och främst handlar Eterna om människor och deras strider och bekymmer, om de fyra folken, och deras öde. Spelet rör sig både bland härskarna och bland småfolket, bland både hjältar och byafolk, allt beroende på vilket lajv det är. VIKTIGT: VILL DU LÄRA KÄNNA ETERNA NOGGRANNARE, ÄR DET FRÄMST GENOM DIN EGEN KLAN DU SER VÄRLDEN. DU BÖR REDAN NU BÖRJA TÄNKA PÅ VILKEN DU SKA VÄLJA. TÄNK NOGA, VALET KOMMER ATT AVGÖRA HUR DITT LAJV BLIR. DET JAG SKA BERÄTTA HÄR OM KLANERNA ÄR INTE SANT, UTAN VÄLDIGT FÖRENKLANDE, MEN JAG SKA SÄGA UNGEFÄR HUR VANLIGT FOLK I KLANERNA HAR DET, OCH HUR DE SER PÅ SINA LIV. NÄR DU VALT KAN DU GÄRNA KONTAKTA ARRANGÖRERNA. SE HEMSIDAN.

3 SHAOLERNA LEVER FÖR HEDER, FÖR MOD OCH FÖR MJÖD. De är nordens kärva högländare. Kilt och svärd är deras kännetecken, heder är deras rättesnöre. Man ljuger inte, man står vid sitt ord, man är lojal, man visar mod, man dör hellre än vanäras. Man längtar från kyla och strid till fränder och vänner i rökiga långhus, till mjöd och fest. Shaolernas nejder är de höga hedarna av ljung och gräs, deras hjordar av renar och hästar betar hela vägen från de stormristade klipporna vid havet i öst, till Gelions bördiga dalgång. Den karga svälten skördar varje vinter offer bland de svaga, men varje ätt har en gård som skyddar mot storm och snö, där eldar, sagor och sånger värmer de frusna. De kiltklädda högländarna saknar städer och adel, varje shaol som kan svinga ett svärd är myndig och har rätt att säga sitt och bestämma över sig själv. De unga börjar sitt vuxna liv med en resa ut i världen för att vinna ära, yrke och en livskamrat. Deras förfäder finns i vindarna omkring dem. Hövdingar drar i krig med fria män och kvinnor i härföljet, och över de fallna hjältarna sjunger återberättarna sånger som för alltid ska sjungas och som för alltid ska få shaolers blod att svalla av längtan efter heder, mod och mjöd. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software WOADERNAS FOLK ÄR SKOGENS VÄKTARE. Där åkrarna slutar och de höga skogarna börjar lever woaders jägare och spanare. Bland uråldriga granar och björkar i den stora skogens inre finns deras schamaner och äldste. Fredens vingar kan alltid höras i den djupa skogen, ännu sörjer man dagen för det första kriget. Woader vakar ett uråldrigt arv av visdom och magiska krafter, ett arv som de andra folken aldrig kan förstå. Woader kräver inte bevis för sanningen. Ödet vakar över deras folk, men den utvalda vägen är smal och stammen är försvagad. Deras lägereldar tänds på skyddade platser, deras hus är enkla, men varma och öppna. Den som lever bland woaderna är aldrig ensam. Man är trygg. När de andra klanerna tror på den starkes rätt, på pengar, på sin gud eller på sin blodtörstiga heder, så tar woader hand om varandra, lika väl som en bror om en syster, som en mor om en son. Schamanens visa ord skänker ljus i världens mörka stund, för liksom skogen fanns före allt, är det woadernas öde att finnas när de andra folken försvunnit.

4 LOTHERNA ÄR ETT AVANCERAT OCH VÄNSKAPLIGT FOLK SOM LÄGGER STOR VIKT VID PLIKT OCH STOLTHET. Möjligheten att välja yrke och liv är större än i andra klaner, särskilt för männen, och för den som är klok eller skicklig finns alltid en ljus framtid. I Lothalia ses mannen som den som ska ta ansvaret för familjen och samhället, och kvinnans liv är omgärdat och väl skyddat, fyllt av sång och dans och frihet. Det är ett stort rike med kolonner av marmor och höga hus i korsvirke och tegel, och den vetenskap som finns vid universiteten i konung Baltzars rike är oöverträffad i hela världen. Diplomati och handel ses som höga konster, och lotherna finner stor stolthet i att inte underkasta sig någon gud som ständigt kräver tillbedjan och blod. Adelsmän och handelshus smider ränker i kamp för rikedomarna, och arvsfienden Lohelien hotar ständigt att invadera och dräpa den som inte vill underkasta sig deras kult, men livet är ändå gott i Lothalia. Från Guldbergen till Vita Havet vakar Veritemättens armé, och garanterar det goda livet åt konung Baltzars folk. LOHELERNA ÄR ETT JORDNÄRA OCH KÄRLEKSFULLT FOLK SOM FORMATS AV SIN TRO. Många strider har stått för deras övertygelse att den helige Iudas är den gud som skapat hela världen och för alltid kommer att vaka över den. Huvudstaden Iudarias katedraler och tempel fyller förvisso varje vandrare med vördnad inför den Högstes storhet, men det är ute i de många små byarna på landet som de resande säger att sångerna till Iudas ära klingar fagrast. Man samlas i tron var dag, och de lohelska byarna hyser hantverkare, bönder och handelsmän med lika värde i den Högstes ögon. Familjen och att göra rätt för sig och sitt arv är viktigt, men också att handla rättvist och att kunna visa vrede mot den som döljer ondska och kätteri i sitt hjärta. Livet är gott för en lohel, och Iudas bud gör inte skillnad på fattig och rik; lovsångerna ljuder över ett grönskande land där både rövaren vid lägerelden och greven i godset längtar till samma paradis i nästa liv.

5 2. ETERNA ÅR 874 DOMARSPIRANS ÅR För den som kommer ny till Eternas vidder ska här berättas vad som hänt den sista tiden i de fyra klanernas länder. Om du läser här kanske du får mer inspiration till vad du ska spela, men det är också bra att läsa eftersom det förklarar vad som hänt på sistone, och vad som händer nu, i Eterna. Tre stora lajv har utspelats i världen; Gryningens Tid (kallas inlajv Gästabudet i Litua ), Stridens Skugga (kallas inlajv fredsförhandlingarna i Treväga ) och Hycklarnas Marknad (kallas inlajv Fredsmarknaden ). Långa tider har gått i Eternas historia. De tre senaste seklen är de som är kända, ty för tre hundra år sedan delades Lohelien och Lothalia, innan dess var de samma rike. De delades genom frågor om tro och om styret av riekt, och sedan dess har de varit arvsfiender. Shaolerna är ett egensinnigt folk i norr med många hövdingar samtidigt, och nästan varje år finner någon av dem skäl att anfalla antingen Lohelien, Lothalia eller woaderna. Krigen leder sällan till erövringar, och eftersom Lohelien och Lothalia ända sedan delningen undvikit regelrätt krig, så har världen varit fredlig en lång tid. Städerna är stora och många lever gott, särskilt i de civiliserade länderna. I woadernas skog förflyter historien lugnare, ty man skriver inte på samma sätt ner den, liksom hos högländarna är det genom sagor och legender man kan få veta vad som hände förr. I Lothalia är det till biblioteken och i Lohelien till kyrkan den vetgirige går, men gemensamt för alla, är att lägerelden är den säkraste källan till tidender om vad som har hänt i de senaste åren och månaderna. År 871 stod Gästabudet i Litua (det första lajvet). Då bjöd Loheliens drottning till friarfest, hon skulle gifta om sig och friaren skulle bli Loheliens nye kung. Samtidigt som friarna kämpade om hennes gunst blev lothernas kronprins mördad av sin egen yngre bror, prins Rimal, och de lohelska soldaterna förde bort mördaren till sin huvudstad. Drottningen valde till allas häpnad att avsäga sig sin krona och ta sig en woadisk make, woadhövdingens son, och flyttade med honom till skogen. Loheliens krona gick till prinsessan RaIwyn, som ryktet sa var en häxa, och kungakronan till riddaren LaImar. Woaderna vann mycket i Litua, medan den enda shaolen som det berättas om från Gästabudet omvände sig till lohelernas tro och blev lohel. Nästa år följde Fredsförhandlingarna i Treväga (det andra lajvet). Kidnappningen av Rimal, och lothkungen Baltzars straffkidnappning av Loheliens abdikerade drottning, hade utlöst ett krig. Ett blodigt slag hade stått vid gränsen mellan de två länderna, med shaolerna på lothernas sida, och woaderna med lohelerna. På den neutrala handelsplatsen Treväga beslutade man sig för att på nytt hålla fred, och fångarna återlämnades. Främlingar från andra sidan havet hade också rest dit och förhandlade om handelskontrakt, och övertalade lohelerna att avsluta sina korståg i deras ökenländer. Sist av allt under förhandlingsdagarna dödades shaolernas högsta hövding, och en ny valdes för dem. Året efter det hände åter något viktigt i Treväga (det tredje lajvet). För att befästa sina goda relationer med Lohelien ordnade lothernas kung Baltzar en fredsmarknad för alla folk där. Många fann sina vägar till Treväga, och mycket varor bytte ägare. Vänskap knöts lika fort som fiendeskap begynte, men freden hölls, och hålls än. Sedan dess har horisonten mörknat i Eterna. I woadernas skog härjar pesten, och shaolernas hövdingar talar om ära och krig. Om blod. Ärren efter kriget för två år sedan blöder ännu, trots freden. Den blomstrande handeln har gjort mången rövare rik, och pengar har blivit allt mer liktydigt med makt. Över haven seglar de dristiga, till det fjärran Imperiet, och i Eternas länder växer marknadsplatser överallt sig större. Frihamnen Gelions Hamnar är hem åt både de rika och de ljusskygga, den är säte för många mäktiga handelshus, som gör med staden som de vill. Laglösheten är stor i staden, och de som inte har ärenden dit, pengar att tjäna, skyr den som pesten. Stadens undre värld sägs styras av den mystiske Vågmästaren, men ingen vet vem som egentligen bestämmer i Hamnarna, allra minst stadens borgmästare. Allt fler resande syns i världen, och platsen Treväga ligger i mörka skogar vid en vägkorsning som i ingenmansland. Hit kommer både ärrade gamla handelsmän och unga vandrare som lämnat gården för första gången. Här kan vem som helst finna sitt öde.

6 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY FÖR ATT FÖRBEREDA DIG FÖR LAJVET MÅSTE DU: 1. Läsa på hemsidan så att du vet vad lajv är och vad det här lajvet handlar om 2. Hitta på grunderna i din roll UNGEFÄR vad du vill spela 3. Kontakta arrangörerna och säga att du vill vara med, vad du vill spela 4. Skriva ner lite mer detaljer om din roll göra en rollbeskrivning 5. Betala lajvavgiften 6. Skaffa utrustning kläder, skor, kanske något vapen eller annan specialsak. Kläder sys lättare än man tror, kontakta arr! 7. Komma till lajvet den dag då det börjar KLIPP UT OCH SPARA DENNA LISTA, KOPIERA OCH SÄTT UPP ÖVERALLT SJU GODA RÅD FÖR EN NYBLIVEN LAJVARE 1. SPELA INTE DIG SJÄLV. När du deltar i ett lajv kommer du att spela en roll. Den rollen är inte du själv i konstiga kläder, utan en helt annan person. Det som händer på lajvet händer inte dig, det händer din roll, det händer en helt påhittad person. Detta är det viktigaste när du lajvar: Du måste tänka dig in i hur en annan person, din roll, tänker och är. 2. ÄR DU DÄR SÅ ÄR DU MED. När spelet har börjat (arrangörerna säger alltid till tydligt när det gör det) så är lajvet överallt omkring dig, oavsett om du är mitt på torget eller ensam i skogen. Allt du egentligen behöver göra så länge det varar, är att spela din roll, lite som när du styr en figur i ett dataspel. Det är inte du, men du bestämmer vad personen ska göra och säga. Du kommer att ägna mycket tid åt praktiska saker, som att tjafsa med lägerkamraterna om vem som ska hämta ved, söka skydd för regnet, tillreda mat över öppen eld, se till att benlindorna sitter på plats, och att leta runt efter dina rumlande vänner i en tid när mobiltelefon är ett fullkomligt förbjudet ord. 3. DIN ROLL GÖR ALLTID RÄTT. Egentligen är lajv som att spela teater, men mycket lättare. Alla tittar inte jämt på vad du gör, och de bedömer inte hur bra du spelar. De är fullt upptagna med att spela sina egna roller. Du är en del i spelet som alla andra, och även om du hela tiden måste hitta på dina egna repliker så räcker det att veta vem du din roll är, för att du ska kunna vara en lika bra lajvare som alla andra. Tänk dig in i din roll, och börja lajva. Det kräver inte mer fantasi än vad ett litet barn har, och om du hade det en gång, så har du det faktiskt kvar, någonstans.

7 4. DIN INTRIG ÄR DIN ROLL. Nästan alltid har du en intrig på lajvet. Intrigen är en uppgift, ett mer eller mindre tydligt syfte för din roll. Intrigen består dels av själva beskrivningen av rollen, och dels av någon form av instruktion från arrangörerna om saker som din roll vet om, ska göra, eller vill ha. Kanske är du en tjänare till greven, som dessutom är olyckligt förälskad i hans dotter och skulle vilja skämma ut hennes odräglige kavaljer. Denna intrig består alltså då av dels att du ska göra en massa saker som grevens tjänare, när han ger dig order, och dels av att du själv måste komma på och genomföra en plan för att tvåla till den slemmige friaren. Under lajvet kommer det ju också att dyka upp saker allt eftersom. Kanske rentav den tjänare du spelar visar sig vara en annan greves försvunna son, så att du ändå kan gifta dig med din älskade när du hittat det försvunna magiska svärdet som bekräftar din börd, alltså. Din intrig kan också förstöras helt, kanske din älskade grevedotters spelare är sjuk och inte kommer på lajvet alls. Då får man improvisera, för självklart kan du frångå delar av din intrig om den inte funkar, du ska alltid spela din roll så äkta du kan och om en intrig krockar med hur rollen är, så får du släppa intrigen. Vet du vem din roll är, och vad hans livsmål är, så kan du din intrig. 5. TA DET LUGNT. Blir det för mycket kan du avbryta, och gå till offplatsen, och skogen är ju stor så man kan alltid hitta någonstans att ta det lugnt en stund, om det behövs. Det finns arrangörer som man kan ta avsides och prata med om stora saker, och vänner du kan viska till och fråga om små saker. Arrangörerna kan hjälpa dig med alltifrån praktiska saker, som att ditt tält läcker och att du börjar bli förkyld, till rena inlajvsaker, som att du behöver tips och råd om hur du ska göra med dina intriguppgifter när det kört ihop sig. Tänk bara på att såväl dina vänner som arrangörerna också är spelare som alla andra, som du själv, och att det inte finns någon som leder lajvet, som går omkring och ger folk instruktioner, som styr eller avgör vad som ska hända eller vem som ska göra vad. Arrangörerna har skrivit bakgrundshistorien, vad som händer sen när lajvet börjar är lika mycket din sak som alla andras. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software 6. DU LAJVAR FÖR DIN EGEN SKULL. Du lajvar för att få en upplevelse. Bara du kan uppleva ett lajv. Vissa kanske längtar mest efter hantverket eller friskluften, andra efter lajvarkompisarna, men lajvets mening är ändå att låta dig uppleva något. Det är också du som är huvudpersonen, för det är bara genom dina ögon du kan se vad som händer. Varken kungen eller riddar Hjältemodig är lajvets viktigaste personer. Du är viktigast. Det är ett löfte, men också ett ansvar, för du kan inte alltid vänta på att något ska hända. Ju intensivare upplevelse du vill ha, desto mer behöver du ta dig för med, höja rösten, hitta på. Det är faktiskt precis som i verkligheten, men skillnaden i lajvet är att inga konsekvenser finns det är din roll som gör det du gör, och om du i ditt spelade ursinne kastar kungens krona i sjön, så är det din roll som hamnar i fängelsehålan, och din roll som får sitt liv förstört. Inte du själv. Det är din roll som får möta rättegången och kungens vrede, du själv bara upplever den. Precis som din hjältemodiga flykt när du hugger ned en vakt i ett obevakat ögonblick och springer in i skogen vaktens död är inte ditt dåliga samvete. Det är rollens. Du själv bara upplever vad som händer, och efter lajvet kommer både kungens och vaktens spelare att skratta åt det med dig. 7. UPPLEVELSEN ÄR MÅLET. Faktum är att verkligheten ofta blir ganska grå och trist när man just upplevt ett lajv. Och om du jämför mot när du sett något spännande på teve, så tar filmen slut med ett klick, och sedan tystnad. Popcornen knarrar stilla. Efter ett lajv, å andra sidan, så har du fortfarande skrapsår på knät, kåda i handflatan, röklukt i manteln, och det dånande minglet från alla de andra skådespelarna omkring dig. Efter lajvet ges inga betyg, när man korar ingen vinnare, det blir ingen film eller bok av vad som hänt. Lajvets syfte är ju upplevelsen medan det pågår, och vem du än frågar kommer att ge dig olika svar om vad lajvet handlade om. Trots tröttheten lovar man varandra att fortsätta sagan nån gång Och en av få ting som är säkra är att du har många berättelser att se fram emot. OCH VAR INTE OROLIG FÖR ATT DU INTE SKA VILJA TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN SEN I ETERNA FINNS INGA DUSCHAR.

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12)

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12) 2002-01-31 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Dödsstraff i Bibeln Det finns många kristna fundamentalister idag som inte skulle tveka en sekund att hävda att de islamiska lagarna är uråldriga och barbariska. Vad skulle

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

1 november - Alla Helgons Dag Ingångsantifon

1 november - Alla Helgons Dag Ingångsantifon 1543 1 november - Alla Helgons Dag Ingångsantifon Låt oss alla glädja oss i Herren på alla helgons högtidsdag. Änglarna jublar över deras upphöjelse till himmelsk ära, de prisas tillsammans Guds Son. Inledning

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

De människor som levde i Skandinavien mellan ungefär efter Kristus har kommit att kallas vikingar, och tidsperioden just för vikingatiden.

De människor som levde i Skandinavien mellan ungefär efter Kristus har kommit att kallas vikingar, och tidsperioden just för vikingatiden. Hemläxa - lästeknik Namn: Vecka 36-37 Nu när du lärt dig om de olika lästeknikerna är det dags att träna på att använda dem. 1. Läs texten om vikingar. Vad handlar den om? Översiktsläs och beskriv mycket

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Natten går tunga fjät

Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som sol förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Natten

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA. Bön Asarja och songen av tre judarna

APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA. Bön Asarja och songen av tre judarna APOKRYFERNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 BÖN av ASARJA & låt av tre JUDARNA www.scriptural-truth.com Bön Asarja och songen av tre judarna Asarja bön {1:1} och de gick mitt i elden, prisa Gud och välsignar

Läs mer

7 oktober - S:ta Birgitta av Vadstena, Sveriges och Europas skyddspatron

7 oktober - S:ta Birgitta av Vadstena, Sveriges och Europas skyddspatron 1535 7 oktober - S:ta Birgitta av Vadstena, Sveriges och Europas skyddspatron Ingångsantifon (Upp 2:17) Hör, du som har öron, vad Anden säger till församlingarna! Åt den som segrar skall jag ge av det

Läs mer

Texter till lucia Sankta Lucia

Texter till lucia Sankta Lucia Texter till lucia 2014 Sankta Lucia Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. //:Då i vårt mörka hus stiger med tända ljus Sancta Lucia, Sancta Lucia:// Natten

Läs mer

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Teseus har kommit till Aten för att träffa sin far, kung Aigeus. Teseus blir inte insläppt till borgen, utan istället hamnar han hos Cadmus. Cadmus äger stans bästa brottarlag.

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström

Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström Din ljusa skugga en mässa i Heliga danser-tradition har tillkommit i nära samverkan mellan textförfattare, tonsättare/arrangör

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING Utan dig Sång och musik av och med Mikael Wiehe Predikan av kyrkoherde emeritus Ingemar Simonsson Mölndals kammarkör under ledning av Jan-Ivar Blixt Iréne Sjöberg-Lundin - piano Owe Almgren - bas Ljud:

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Att få se Dig. C#m H/D# E/G# Amaj VII. Mattias Martinson 2001, David Songs

Att få se Dig. C#m H/D# E/G# Amaj VII. Mattias Martinson 2001, David Songs tt få se ig H #m Vi vill röra vid itt hjärta H #m H/# låt vår tillbedjan nå till ig H #m u som tronar på vår lovsång H #m låt den få stiga som en rökelse H/# till ig #m H Herre, et finns ingenting vi hellre

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år A

4 söndagen 'under året' - år A 847 4 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Saliga

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 av Lena Gramstrup Olofgörs Roller: gud: Andreas Rothlin Svensson gudinna gift med Shiva: Cecilia Frode barn till Parvati: Leonard Thinsz Janson KARTTIKEYA - bror till Ganesha:

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

Bumbibjörnssången. Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom sagorna, För vi får följa med.

Bumbibjörnssången. Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom sagorna, För vi får följa med. Bumbibjörnssången Snälla och rara, helt underbara. Och deras saga berättats igen. Först deras sånger för många gånger, Djupt inne i skogen lever dem än Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Lättläst beskrivning av handlingen

Lättläst beskrivning av handlingen Lättläst beskrivning av handlingen VIKTIGA PERSONER I FÖRESTÄLLNINGEN Greve Almaviva en adelsman, han bestämmer på godset Grevinnan Rosina Almaviva en adelsdam, gift med greven Susanna grevinnans kammarjungfru,

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 SAVITRI Av: Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 SAVITRI Av: Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 Av: Lena Gramstrup Olofgörs Roller: vis man: Johan Holmberg far till Savitri: Andreas Rothlin Svensson prinsessa, gifter sig med Satyavan: Frida Röhl Savitris man: Calle Jacobson

Läs mer