Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är."

Transkript

1 Detta är en sammanställning av information om kampanjvärlden Eterna. En grundläggande vägvisare genom de ofantliga mängder information som finns på hemsidan, där du kan läsa vidare senare. Vägvisaren innehåller tre delar. 1. OM ETERNA. Hur världen ser ut och fungerar, hur de olika folken är. 2. ETERNA ÅR 874. Vad som för tillfället sker i världen, och vad som hänt de senaste åren. 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY. Om själva lajvandet. En checklista som sammanfattar det allra viktigaste, samt sju utförliga råd om hur och varför man lajvar.

2 1. LANDET ETERNA Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software Höga vågor slår mot Vita Havets kust, vindarna bär sommaren över städerna i Lohelien och Lothalia. Två mäktiga medeltida riken talar samma språk men delas av ett sekelgammalt hat om tro och livssyn. Där städerna och åkrarna tar slut börjar skogar och bortom dem oändliga hedar av ljung och vide. Skogarna är hem åt det uråldriga woadiska folket, väktarna av den gamla magin och av trädens visdom, och högländerna behärskas av de okuvliga shaolerna, de kiltklädda krigare som så långt tillbaka som sagorna kan berätta har kämpat för sanning, heder och mjöd. Den stora floden Gelion rinner genom de fyra klanernas länder, och vid kusten ligger Gelions Hamnar, skumraskstaden där handelshus, predikanter och tjuvar bittert kämpar om guld och makt. En bit uppströms och in i skogen från Hamnarna ligger handelsplatsen Treväga. Eterna är namnet på en kontinent. Den omgärdas av hav, skogar och berg, och ingen vet helt säkert vad som ligger bortom dem. I Eterna bor fyra folk, fyra klaner, och de ser världen på mycket olika sätt. Precis som Gustav Vasa och du själv skulle ha mycket olika sätt att se på hur världen fungerar, så har två människor från olika klaner väldigt olika sätt att tänka. Och precis som ditt moderna synsätt inte fanns i Gustav Vasas värld, så finns det inte i Eterna. Man måste lära sig tänka som en människa från något av folken, för inget som finns skrivet om Eterna på hemsidan eller annorstädes är helt sant. Alla klaner har sina egna sanningar, och genom de fyra folken lär man sig om världen. Det finns i legenderna även andra folk, men dem ska jag berätta om någon annan gång. Glöm sen alla alver och ärkemagiker och orcher du läst om i Tolkiens böcker. Eterna är en värld av mänskliga folk i en värld som oftast fungerar som Jorden. Ibland kan det hända att du hör om woadisk magi och drakar och flygande hästar, men du kan inte veta om det är sanning, lika lite som medeltidens människor kunde avgöra om häxkonster var skrock eller verklighet. Först och främst handlar Eterna om människor och deras strider och bekymmer, om de fyra folken, och deras öde. Spelet rör sig både bland härskarna och bland småfolket, bland både hjältar och byafolk, allt beroende på vilket lajv det är. VIKTIGT: VILL DU LÄRA KÄNNA ETERNA NOGGRANNARE, ÄR DET FRÄMST GENOM DIN EGEN KLAN DU SER VÄRLDEN. DU BÖR REDAN NU BÖRJA TÄNKA PÅ VILKEN DU SKA VÄLJA. TÄNK NOGA, VALET KOMMER ATT AVGÖRA HUR DITT LAJV BLIR. DET JAG SKA BERÄTTA HÄR OM KLANERNA ÄR INTE SANT, UTAN VÄLDIGT FÖRENKLANDE, MEN JAG SKA SÄGA UNGEFÄR HUR VANLIGT FOLK I KLANERNA HAR DET, OCH HUR DE SER PÅ SINA LIV. NÄR DU VALT KAN DU GÄRNA KONTAKTA ARRANGÖRERNA. SE HEMSIDAN.

3 SHAOLERNA LEVER FÖR HEDER, FÖR MOD OCH FÖR MJÖD. De är nordens kärva högländare. Kilt och svärd är deras kännetecken, heder är deras rättesnöre. Man ljuger inte, man står vid sitt ord, man är lojal, man visar mod, man dör hellre än vanäras. Man längtar från kyla och strid till fränder och vänner i rökiga långhus, till mjöd och fest. Shaolernas nejder är de höga hedarna av ljung och gräs, deras hjordar av renar och hästar betar hela vägen från de stormristade klipporna vid havet i öst, till Gelions bördiga dalgång. Den karga svälten skördar varje vinter offer bland de svaga, men varje ätt har en gård som skyddar mot storm och snö, där eldar, sagor och sånger värmer de frusna. De kiltklädda högländarna saknar städer och adel, varje shaol som kan svinga ett svärd är myndig och har rätt att säga sitt och bestämma över sig själv. De unga börjar sitt vuxna liv med en resa ut i världen för att vinna ära, yrke och en livskamrat. Deras förfäder finns i vindarna omkring dem. Hövdingar drar i krig med fria män och kvinnor i härföljet, och över de fallna hjältarna sjunger återberättarna sånger som för alltid ska sjungas och som för alltid ska få shaolers blod att svalla av längtan efter heder, mod och mjöd. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software WOADERNAS FOLK ÄR SKOGENS VÄKTARE. Där åkrarna slutar och de höga skogarna börjar lever woaders jägare och spanare. Bland uråldriga granar och björkar i den stora skogens inre finns deras schamaner och äldste. Fredens vingar kan alltid höras i den djupa skogen, ännu sörjer man dagen för det första kriget. Woader vakar ett uråldrigt arv av visdom och magiska krafter, ett arv som de andra folken aldrig kan förstå. Woader kräver inte bevis för sanningen. Ödet vakar över deras folk, men den utvalda vägen är smal och stammen är försvagad. Deras lägereldar tänds på skyddade platser, deras hus är enkla, men varma och öppna. Den som lever bland woaderna är aldrig ensam. Man är trygg. När de andra klanerna tror på den starkes rätt, på pengar, på sin gud eller på sin blodtörstiga heder, så tar woader hand om varandra, lika väl som en bror om en syster, som en mor om en son. Schamanens visa ord skänker ljus i världens mörka stund, för liksom skogen fanns före allt, är det woadernas öde att finnas när de andra folken försvunnit.

4 LOTHERNA ÄR ETT AVANCERAT OCH VÄNSKAPLIGT FOLK SOM LÄGGER STOR VIKT VID PLIKT OCH STOLTHET. Möjligheten att välja yrke och liv är större än i andra klaner, särskilt för männen, och för den som är klok eller skicklig finns alltid en ljus framtid. I Lothalia ses mannen som den som ska ta ansvaret för familjen och samhället, och kvinnans liv är omgärdat och väl skyddat, fyllt av sång och dans och frihet. Det är ett stort rike med kolonner av marmor och höga hus i korsvirke och tegel, och den vetenskap som finns vid universiteten i konung Baltzars rike är oöverträffad i hela världen. Diplomati och handel ses som höga konster, och lotherna finner stor stolthet i att inte underkasta sig någon gud som ständigt kräver tillbedjan och blod. Adelsmän och handelshus smider ränker i kamp för rikedomarna, och arvsfienden Lohelien hotar ständigt att invadera och dräpa den som inte vill underkasta sig deras kult, men livet är ändå gott i Lothalia. Från Guldbergen till Vita Havet vakar Veritemättens armé, och garanterar det goda livet åt konung Baltzars folk. LOHELERNA ÄR ETT JORDNÄRA OCH KÄRLEKSFULLT FOLK SOM FORMATS AV SIN TRO. Många strider har stått för deras övertygelse att den helige Iudas är den gud som skapat hela världen och för alltid kommer att vaka över den. Huvudstaden Iudarias katedraler och tempel fyller förvisso varje vandrare med vördnad inför den Högstes storhet, men det är ute i de många små byarna på landet som de resande säger att sångerna till Iudas ära klingar fagrast. Man samlas i tron var dag, och de lohelska byarna hyser hantverkare, bönder och handelsmän med lika värde i den Högstes ögon. Familjen och att göra rätt för sig och sitt arv är viktigt, men också att handla rättvist och att kunna visa vrede mot den som döljer ondska och kätteri i sitt hjärta. Livet är gott för en lohel, och Iudas bud gör inte skillnad på fattig och rik; lovsångerna ljuder över ett grönskande land där både rövaren vid lägerelden och greven i godset längtar till samma paradis i nästa liv.

5 2. ETERNA ÅR 874 DOMARSPIRANS ÅR För den som kommer ny till Eternas vidder ska här berättas vad som hänt den sista tiden i de fyra klanernas länder. Om du läser här kanske du får mer inspiration till vad du ska spela, men det är också bra att läsa eftersom det förklarar vad som hänt på sistone, och vad som händer nu, i Eterna. Tre stora lajv har utspelats i världen; Gryningens Tid (kallas inlajv Gästabudet i Litua ), Stridens Skugga (kallas inlajv fredsförhandlingarna i Treväga ) och Hycklarnas Marknad (kallas inlajv Fredsmarknaden ). Långa tider har gått i Eternas historia. De tre senaste seklen är de som är kända, ty för tre hundra år sedan delades Lohelien och Lothalia, innan dess var de samma rike. De delades genom frågor om tro och om styret av riekt, och sedan dess har de varit arvsfiender. Shaolerna är ett egensinnigt folk i norr med många hövdingar samtidigt, och nästan varje år finner någon av dem skäl att anfalla antingen Lohelien, Lothalia eller woaderna. Krigen leder sällan till erövringar, och eftersom Lohelien och Lothalia ända sedan delningen undvikit regelrätt krig, så har världen varit fredlig en lång tid. Städerna är stora och många lever gott, särskilt i de civiliserade länderna. I woadernas skog förflyter historien lugnare, ty man skriver inte på samma sätt ner den, liksom hos högländarna är det genom sagor och legender man kan få veta vad som hände förr. I Lothalia är det till biblioteken och i Lohelien till kyrkan den vetgirige går, men gemensamt för alla, är att lägerelden är den säkraste källan till tidender om vad som har hänt i de senaste åren och månaderna. År 871 stod Gästabudet i Litua (det första lajvet). Då bjöd Loheliens drottning till friarfest, hon skulle gifta om sig och friaren skulle bli Loheliens nye kung. Samtidigt som friarna kämpade om hennes gunst blev lothernas kronprins mördad av sin egen yngre bror, prins Rimal, och de lohelska soldaterna förde bort mördaren till sin huvudstad. Drottningen valde till allas häpnad att avsäga sig sin krona och ta sig en woadisk make, woadhövdingens son, och flyttade med honom till skogen. Loheliens krona gick till prinsessan RaIwyn, som ryktet sa var en häxa, och kungakronan till riddaren LaImar. Woaderna vann mycket i Litua, medan den enda shaolen som det berättas om från Gästabudet omvände sig till lohelernas tro och blev lohel. Nästa år följde Fredsförhandlingarna i Treväga (det andra lajvet). Kidnappningen av Rimal, och lothkungen Baltzars straffkidnappning av Loheliens abdikerade drottning, hade utlöst ett krig. Ett blodigt slag hade stått vid gränsen mellan de två länderna, med shaolerna på lothernas sida, och woaderna med lohelerna. På den neutrala handelsplatsen Treväga beslutade man sig för att på nytt hålla fred, och fångarna återlämnades. Främlingar från andra sidan havet hade också rest dit och förhandlade om handelskontrakt, och övertalade lohelerna att avsluta sina korståg i deras ökenländer. Sist av allt under förhandlingsdagarna dödades shaolernas högsta hövding, och en ny valdes för dem. Året efter det hände åter något viktigt i Treväga (det tredje lajvet). För att befästa sina goda relationer med Lohelien ordnade lothernas kung Baltzar en fredsmarknad för alla folk där. Många fann sina vägar till Treväga, och mycket varor bytte ägare. Vänskap knöts lika fort som fiendeskap begynte, men freden hölls, och hålls än. Sedan dess har horisonten mörknat i Eterna. I woadernas skog härjar pesten, och shaolernas hövdingar talar om ära och krig. Om blod. Ärren efter kriget för två år sedan blöder ännu, trots freden. Den blomstrande handeln har gjort mången rövare rik, och pengar har blivit allt mer liktydigt med makt. Över haven seglar de dristiga, till det fjärran Imperiet, och i Eternas länder växer marknadsplatser överallt sig större. Frihamnen Gelions Hamnar är hem åt både de rika och de ljusskygga, den är säte för många mäktiga handelshus, som gör med staden som de vill. Laglösheten är stor i staden, och de som inte har ärenden dit, pengar att tjäna, skyr den som pesten. Stadens undre värld sägs styras av den mystiske Vågmästaren, men ingen vet vem som egentligen bestämmer i Hamnarna, allra minst stadens borgmästare. Allt fler resande syns i världen, och platsen Treväga ligger i mörka skogar vid en vägkorsning som i ingenmansland. Hit kommer både ärrade gamla handelsmän och unga vandrare som lämnat gården för första gången. Här kan vem som helst finna sitt öde.

6 3. RÅD TILL DIG SOM ÄR NY FÖR ATT FÖRBEREDA DIG FÖR LAJVET MÅSTE DU: 1. Läsa på hemsidan så att du vet vad lajv är och vad det här lajvet handlar om 2. Hitta på grunderna i din roll UNGEFÄR vad du vill spela 3. Kontakta arrangörerna och säga att du vill vara med, vad du vill spela 4. Skriva ner lite mer detaljer om din roll göra en rollbeskrivning 5. Betala lajvavgiften 6. Skaffa utrustning kläder, skor, kanske något vapen eller annan specialsak. Kläder sys lättare än man tror, kontakta arr! 7. Komma till lajvet den dag då det börjar KLIPP UT OCH SPARA DENNA LISTA, KOPIERA OCH SÄTT UPP ÖVERALLT SJU GODA RÅD FÖR EN NYBLIVEN LAJVARE 1. SPELA INTE DIG SJÄLV. När du deltar i ett lajv kommer du att spela en roll. Den rollen är inte du själv i konstiga kläder, utan en helt annan person. Det som händer på lajvet händer inte dig, det händer din roll, det händer en helt påhittad person. Detta är det viktigaste när du lajvar: Du måste tänka dig in i hur en annan person, din roll, tänker och är. 2. ÄR DU DÄR SÅ ÄR DU MED. När spelet har börjat (arrangörerna säger alltid till tydligt när det gör det) så är lajvet överallt omkring dig, oavsett om du är mitt på torget eller ensam i skogen. Allt du egentligen behöver göra så länge det varar, är att spela din roll, lite som när du styr en figur i ett dataspel. Det är inte du, men du bestämmer vad personen ska göra och säga. Du kommer att ägna mycket tid åt praktiska saker, som att tjafsa med lägerkamraterna om vem som ska hämta ved, söka skydd för regnet, tillreda mat över öppen eld, se till att benlindorna sitter på plats, och att leta runt efter dina rumlande vänner i en tid när mobiltelefon är ett fullkomligt förbjudet ord. 3. DIN ROLL GÖR ALLTID RÄTT. Egentligen är lajv som att spela teater, men mycket lättare. Alla tittar inte jämt på vad du gör, och de bedömer inte hur bra du spelar. De är fullt upptagna med att spela sina egna roller. Du är en del i spelet som alla andra, och även om du hela tiden måste hitta på dina egna repliker så räcker det att veta vem du din roll är, för att du ska kunna vara en lika bra lajvare som alla andra. Tänk dig in i din roll, och börja lajva. Det kräver inte mer fantasi än vad ett litet barn har, och om du hade det en gång, så har du det faktiskt kvar, någonstans.

7 4. DIN INTRIG ÄR DIN ROLL. Nästan alltid har du en intrig på lajvet. Intrigen är en uppgift, ett mer eller mindre tydligt syfte för din roll. Intrigen består dels av själva beskrivningen av rollen, och dels av någon form av instruktion från arrangörerna om saker som din roll vet om, ska göra, eller vill ha. Kanske är du en tjänare till greven, som dessutom är olyckligt förälskad i hans dotter och skulle vilja skämma ut hennes odräglige kavaljer. Denna intrig består alltså då av dels att du ska göra en massa saker som grevens tjänare, när han ger dig order, och dels av att du själv måste komma på och genomföra en plan för att tvåla till den slemmige friaren. Under lajvet kommer det ju också att dyka upp saker allt eftersom. Kanske rentav den tjänare du spelar visar sig vara en annan greves försvunna son, så att du ändå kan gifta dig med din älskade när du hittat det försvunna magiska svärdet som bekräftar din börd, alltså. Din intrig kan också förstöras helt, kanske din älskade grevedotters spelare är sjuk och inte kommer på lajvet alls. Då får man improvisera, för självklart kan du frångå delar av din intrig om den inte funkar, du ska alltid spela din roll så äkta du kan och om en intrig krockar med hur rollen är, så får du släppa intrigen. Vet du vem din roll är, och vad hans livsmål är, så kan du din intrig. 5. TA DET LUGNT. Blir det för mycket kan du avbryta, och gå till offplatsen, och skogen är ju stor så man kan alltid hitta någonstans att ta det lugnt en stund, om det behövs. Det finns arrangörer som man kan ta avsides och prata med om stora saker, och vänner du kan viska till och fråga om små saker. Arrangörerna kan hjälpa dig med alltifrån praktiska saker, som att ditt tält läcker och att du börjar bli förkyld, till rena inlajvsaker, som att du behöver tips och råd om hur du ska göra med dina intriguppgifter när det kört ihop sig. Tänk bara på att såväl dina vänner som arrangörerna också är spelare som alla andra, som du själv, och att det inte finns någon som leder lajvet, som går omkring och ger folk instruktioner, som styr eller avgör vad som ska hända eller vem som ska göra vad. Arrangörerna har skrivit bakgrundshistorien, vad som händer sen när lajvet börjar är lika mycket din sak som alla andras. Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software 6. DU LAJVAR FÖR DIN EGEN SKULL. Du lajvar för att få en upplevelse. Bara du kan uppleva ett lajv. Vissa kanske längtar mest efter hantverket eller friskluften, andra efter lajvarkompisarna, men lajvets mening är ändå att låta dig uppleva något. Det är också du som är huvudpersonen, för det är bara genom dina ögon du kan se vad som händer. Varken kungen eller riddar Hjältemodig är lajvets viktigaste personer. Du är viktigast. Det är ett löfte, men också ett ansvar, för du kan inte alltid vänta på att något ska hända. Ju intensivare upplevelse du vill ha, desto mer behöver du ta dig för med, höja rösten, hitta på. Det är faktiskt precis som i verkligheten, men skillnaden i lajvet är att inga konsekvenser finns det är din roll som gör det du gör, och om du i ditt spelade ursinne kastar kungens krona i sjön, så är det din roll som hamnar i fängelsehålan, och din roll som får sitt liv förstört. Inte du själv. Det är din roll som får möta rättegången och kungens vrede, du själv bara upplever den. Precis som din hjältemodiga flykt när du hugger ned en vakt i ett obevakat ögonblick och springer in i skogen vaktens död är inte ditt dåliga samvete. Det är rollens. Du själv bara upplever vad som händer, och efter lajvet kommer både kungens och vaktens spelare att skratta åt det med dig. 7. UPPLEVELSEN ÄR MÅLET. Faktum är att verkligheten ofta blir ganska grå och trist när man just upplevt ett lajv. Och om du jämför mot när du sett något spännande på teve, så tar filmen slut med ett klick, och sedan tystnad. Popcornen knarrar stilla. Efter ett lajv, å andra sidan, så har du fortfarande skrapsår på knät, kåda i handflatan, röklukt i manteln, och det dånande minglet från alla de andra skådespelarna omkring dig. Efter lajvet ges inga betyg, när man korar ingen vinnare, det blir ingen film eller bok av vad som hänt. Lajvets syfte är ju upplevelsen medan det pågår, och vem du än frågar kommer att ge dig olika svar om vad lajvet handlade om. Trots tröttheten lovar man varandra att fortsätta sagan nån gång Och en av få ting som är säkra är att du har många berättelser att se fram emot. OCH VAR INTE OROLIG FÖR ATT DU INTE SKA VILJA TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN SEN I ETERNA FINNS INGA DUSCHAR.

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Teseus har kommit till Aten för att träffa sin far, kung Aigeus. Teseus blir inte insläppt till borgen, utan istället hamnar han hos Cadmus. Cadmus äger stans bästa brottarlag.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Ärligt gods. varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö i töväder

Ärligt gods. varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö i töväder q Ärligt gods varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö ä i töväder Sagan är satt med typsnittet Odense, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

DRAKENS HUVUD Text & Musik: Alexander Ghetu, Mikael Nilsson, Robert Olvall

DRAKENS HUVUD Text & Musik: Alexander Ghetu, Mikael Nilsson, Robert Olvall DRAKENS HUVUD Mikael Nilsson, Robert Olvall Vinden river i våra segel när vi lämnat land Åker ut på havet för att klara oss på egen hand Muller av Tors vagn vi hör på väg från Valhall Tor är med oss när

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron

Tankar om. Foto: Bengt Nilsson. Döden Sorgen Den kristna tron Tankar om Foto: Bengt Nilsson Döden Sorgen Den kristna tron Sorgen - en process att ta fasta på. Något av det mest smärtsamma och svåra en människa går igenom är förlusten av en nära anhörig. Speciellt

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE Den ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE 1 1 så typiskt isabella! Det hade varit inbrott på ICA. Och bara för att hon var ICA-Sivs dotter så var hon tvungen att bete sig som värsta mall-apan.

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Regler och off-information

Regler och off-information Regler och off-information In-lajv och off-lajv Off-lajv är allt som inte fanns under medeltiden, som tillexempel moderna kläder, mobiler, TV-spel, datorer etc. In-lajv är kanske inte så förvånande motsatsen

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 Oj, oj, oj vad länge sedan det var - och ända ursäkten att brevet har dröjt är att tiden går alldeles för fort. Men det sägs ju att

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd Vill dig väl ciss A E H ciss A E H A (H E) ciss A (H E) E A H Var inte rädd Om du är för spinkig Eller om du är helt prickig Om du blivit retad Eller om du bara är ensam Var inte rädd Om du bär en slöja

Läs mer

SANKT STAFFANS VISA UT KOMMER STAFFAN

SANKT STAFFANS VISA UT KOMMER STAFFAN SANKT STAFFANS VISA UT KOMMER STAFFAN TEXT och MUSIK: Sankt Staffans visa - Ut kommer Staffan är en legendvisa som är sammanställd av två liknande varianter. Den egenartade melodin är upptecknad i Vittskövle

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Hur får jag uppleva Guds kraft?

Hur får jag uppleva Guds kraft? Hur får jag uppleva Guds kraft? I det här rummet finns massor av olika signaler. Radiovågor, tevesignaler och datasignaler. Men just nu så påverkar de inte oss. Inget ljud, ingen bild. Men skulle vi ställa

Läs mer

Habackuk. Profetens klagan. Kaldeerna, Guds redskap

Habackuk. Profetens klagan. Kaldeerna, Guds redskap 1 1 Detta är det budskap som profeten mottog i sina syner. Profetens klagan 2 Hur länge, Herre, skall jag ropa utan att du lyssnar, kalla dig till hjälp mot våldet utan att du griper in? 3 Varför låter

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr.

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. Grekland Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. och slutade kring 500 e.kr. Grekerna och romarna

Läs mer

SOFIA BERGTING peter bergting

SOFIA BERGTING peter bergting SOFIA BERGTING peter bergting Personer och varelser Lin Lin är ett skogsrå och fjorton år. Ju mer hon vistas i naturen, desto starkare blir hennes förmågor. I henne strömmar en Urkraft och denna skrämmer

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från

BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från BROGGIN EON BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från det coloniska imperiets daga, andra tror att spelet har sitt ursprung ur de mystiska tarotspåkorten

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström SOL LJUS HEALING Solar Light Empowernment Free manual En komplett distanskurs med övningar varje vecka (Årets sommargåva från Anna-Lena Vikström 2015) En healing som får dig att uppleva solens och naturens

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

MiniMaxNr - x 2015. Text ruta om något som finns i tidningen. Second Life Blodgrevinnan

MiniMaxNr - x 2015. Text ruta om något som finns i tidningen. Second Life Blodgrevinnan MiniMaxNr - x 2015 Text ruta om något som finns i tidningen. Storlek 18 Second Life Blodgrevinnan Second Life Second Life (SL) är en virtuell värld där man med hjälp av en avatar kan röra sig i olika miljöer

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag

Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag Apostladagen, 8/6 Matt 16:13-20 Jesus är Grunden för vår kristna identitet och för vårt apostlauppdrag Dagens tema är sänd mig. Dagens text, som vi strax ska läsa, handlar bland annat om själva grunden

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

T v ät t b j ö r n s. Stoppar Smittan. Text: Fredrik van der Lee

T v ät t b j ö r n s. Stoppar Smittan. Text: Fredrik van der Lee T o b b e K T v ät t b j ö r n s L U B B Ella och gänget Stoppar Smittan Text: Fredrik van der Lee Illustrationer: Cecilia Nabo Ella och Gänget Stoppar Smittan En bok från SCA Hygiene Products AB Text:

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer