Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9)"

Transkript

1 YTTRANDE DATUM DIARIENR 1 (8) ERT DATUM ER BETECKNING :118 (4) Riksdagens revisorer STOCKHOLM Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9) Nämnden för offentlig upphandling () utövar tillsyn över offentlig upphandling enligt 7 kap. 9 lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU). har, såsom även framförs i rapporten, lämnat Riksdagens revisorer synpunkter under hand vad avser iakttagelser och bedömningar under granskningen avseende upphandlingsförfarandet. :s huvudsakliga inställning till innehållet i rapporten anser att uppgifterna i rapporten påvisar allvarliga brister i upphandlingsverksamheten vid Sveriges riksbank. De brister som revisorerna konstaterar består i flertalet av fall av överträdelser av de grundläggande principerna för offentlig upphandling, såsom principen om likabehandling och principen om affärsmässighet som bland annat innebär en långtgående skyldighet att uppsöka och utnyttja befintlig konkurrens. Mot bakgrund av uppgiften att de upphandlingar som granskats valts ut med utgångspunkt i att leverantörerna sammanlagt hade fakturerat stora belopp enligt Riksbankens ekonomisystem är det mycket allvarligt att samtliga granskade upphandlingar visar på betydande brister vad gäller tillämpningen av LOU. Utgångspunkten för upphandlande enheter borde vara att organisera sin upphandlingsverksamhet så att upphandlingskunnig personal alltid är med och genomför åtminstone de upphandlingar som är komplicerade och/eller uppgår till betydande belopp. Detta gäller inte minst konsultupphandling. Upphandlingsbestämmelserna har inte enbart ekonomiska syften till nytta för det allmänna och medborgarna. Bestämmelserna är ytterst ett medel för att förverkliga den inre marknadens målsättning med de fyra friheterna, och avses att tillämpas så att spelreglerna och förutsättningarna är tydliga inte bara under själva upphandlings- POSTADRESS: Box 2012, Stockholm BESÖKSADRESS: Norra Riddarholmshamnen 1 TELEFON VXL FAX: E-POST: registrator.nou@nou.se WEBBADRESS:

2 DATUM DIARIENR 2 förfarandets gång utan även efteråt, så att beslutet om val av leverantör kan granskas utifrån de av enheten angivna förutsättningarna. De överträdelser som nu är aktuella (bland annat direktupphandlingar utan lagstöd och otydliga förfrågningsunderlag vad gäller utvärderingskriterierna) medför att dessa ovan angivna syften inte tillgodoses. anser att bristerna i sig är av allvarlig art. tillstyrker revisorernas förslag till åtgärder. vill framhålla vikten av att upphandlingsverksamheten är organiserad på ett ändamålsenligt sätt och att den har god förankring inom hela Riksbankens organisation. Den anmälningsplikt för förestående upphandlingar som bland annat föreslås kan förväntas medföra en ökad överblick och förbättrad samordning av Riksbankens upphandlingar. Enligt :s mening bör det övervägas om anmälningsplikten bör begränsas till upphandlingar över ett visst värde. Åtgärderna bör enligt :s uppfattning kombineras med en översyn av de mallar och formuleringar som används t.ex. i Riksbankens förfrågningsunderlag. Anges utvärderingskriterier såsom kompetens och personliga egenskaper skall det av förfrågningsunderlaget framgå vad som är viktigt och hur anbuden kommer att värderas. En översyn bör göras av Riksbankens användning av ramavtal, framför allt så att avrop vid parallella avtal sker i enlighet med en på förhand bestämd ordning. Nedan följer :s övriga synpunkter och kommentarer Generella synpunkter Inledningsvis vill framhålla att rapporten är angelägen och spelar en viktig roll i kontrollen av regelefterlevnaden på upphandlingsområdet, särskilt med tanke på att rättsmedlen i LOU endast kan tillgripas av leverantörer. Riksdagens revisorer har rapporterat om allvarliga brister i samtliga nu granskade upphandlingar genomförda av Riksbanken. I åtminstone tre fall konstateras att direktupphandling genomförts i strid med LOU. anser dessutom att en myndighet som Riksbanken spelar en viss roll som föredöme för andra myndigheter inte bara i den specifika uppgiften som myndigheten har, utan även vad gäller t.ex. upphandling.

3 DATUM DIARIENR 3 Ett återkommande fel i de granskade upphandlingarna är att Riksbanken i förfrågningsunderlaget har angivit att anbuden kommer att utvärderas utifrån kriterierna kompetens, personliga egenskaper och pris utan att närmare precisera innebörden av dessa begrepp. S.k. fri prövningsrätt vid utvärdering av anbud är inte förenlig vare sig med transparensprincipen eller principen om icke-diskriminering. EG-domstolen har i ett mål om förhandsbesked 1 behandlat frågan om det är tillåtet, när en upphandlande enhet tilldelar kontrakt på grundval av det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, att beakta fordons låga kväveoxidutsläpp eller låga bullernivå. I :s referat av domen i info oktober 02 sid. 10 ff. anges följande: Enligt domstolen kan myndigheten dock inte tillämpa alla kriterier av detta slag, utan kriterierna skall syfta till att fastställa det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet samt ha ett samband med föremålet för upphandlingen. Den upphandlande myndigheten skall således kunna bedöma de inkomna anbuden och fatta ett beslut med tillämpning av kvalitativa och kvantitativa kriterier som kan variera beroende på kontraktets art. Det skulle inte vara förenligt med art.36.1 i tjänstedirektivet att den upphandlande myndigheten gavs en obegränsad valfrihet vid tilldelning av kontrakt. Kriterierna skall uttryckligen anges i kontraktshandlingarna eller i annonsen om upphandlingen, om möjligt efter angelägenhetsgrad med det viktigaste först, så att tänkbara leverantörer skall kunna få kännedom om dessa kriterier och deras omfattning. Kriterierna skall slutligen vara förenliga med alla grundläggande principer i gemenskapsrätten och särskilt principen om ickediskriminering. Domstolen finner i det aktuella målet att kriterierna avseende utsläppen och bullernivån kunde anses ha ett samband med föremålet för ett kontrakt om upphandling av lokala busstransporttjänster. Domstolen finner vidare att sådana kriterier som består av att tilläggspoäng tilldelas de anbud som uppfyller vissa angivna och objektivt mätbara miljökrav inte medför att den upphandlande myndigheten får obegränsad valfrihet. Domstolen konstaterar vidare att skyldigheten att respektera likabehandlingsprincipen är central i direktiven om offentlig upphandling 1 Mål C 513/99, mellan Concordia Bus Finland Oy Ab och Helsingin kaupuki, HKL- Bussliikenne.

4 DATUM DIARIENR 4 vilka bland annat syftar till att utveckla en effektiv konkurrens inom deras respektive tillämningsområde och innehåller föreskrifter om kriterier för tilldelning av kontrakt i avsikt att garantera en sådan konkurrens. EG-domstolen konstaterade vidare i målet att de aktuella upphandlingskriterierna var objektiva och tillämpades utan åtskillnad på samtliga anbud. Att komplettera nuvarande bestämmelser avseende rättsmedel med t.ex. en marknadsskadeavgift har diskuteras och utretts under lång tid 2. Redan innan LOU hade trätt ikraft angavs i prop. 1992/93:88 (sid. 43) följande: Från några håll har önskemål framställts om att nämnden bör ha initiativrätt gentemot felande part i domstol. Jag anser att så inte bör vara fallet. Ett skäl för min ståndpunkt är att det förslag jag senare lägger fram om överprövning m.m. kommer att ge leverantörerna möjligheten att i sista hand föra sin sak till domstol. Vetskapen om denna möjlighet bör kunna påverka upphandlarna att bemöda sig om ett korrekt agerande. Skulle det emellertid senare visa sig att det uppkommer ett behov av att någon annan än de inblandade parterna i en upphandling skall ha möjlighet att gripa in medan upphandlingen pågår, antingen via domstol eller på annat sätt, får den frågan aktualiseras i ett senare sammanhang. kan inte tolka lydelsen på annat sätt att den minst ingripande lösningen valdes till att börja med för att sedan utvärderas när lagstiftningen varit ikraft en tid. De rättsmedel som erbjuds i LOU lämpar sig inte för vissa typer av överträdelser t.ex. inte för sådana direktupphandlingar utan lagstöd som nu är aktuella. Även en överträdelse bestående av opreciserade utvärderingskriterier i underlaget kan vara svårt för en förfördelad leverantör att komma tillrätta med, eftersom leverantören ofta väntar med sitt klagomål fram till dess tilldelningsbeslutet är fattat. Är underlaget så otydligt att fri prövningsrätt i praktiken föreligger kan det likaledes vara svårt för en leverantör att vinna i domstol. LOU har emellertid ändrats (SFS 2002:594) sedan Riksbanken genomförde de granskade upphandlingarna vilket bland annat innebär att förfördelade leverantörer getts ökade möjligheter att ansöka om överprövning. Flertalet av de fel som nu är aktuella (direktupphandling utan lagstöd och förlängning av avtal som saknar förlängningsklausul) har dock en sådan karaktär att tänkbara leverantörer inte blir behjälpta av den lagändring som nu nämnts. 2 Se t.ex. :s remissyttranden till upphandlingskommittén dnr. 2001/ och Riksdagens revisorer dnr. 301/97-22.

5 DATUM DIARIENR 5 Användningen av ramavtal Vad gäller :s uppfattning avseende användningen av ramavtal får hänvisas till nämndens yttranden över betänkandet Effektivare statlig inköpssamordning 3 som i delar återges i nu föreliggande rapport. anser att upphandlande enheter inte bör ingå s.k. parallella ramavtal utan att rangordna de leverantörer som avtal tecknats med. Det bör i förfrågningsunderlaget anges hur kontraktstilldelning kommer att ske under avtalstiden. Enligt de förslag till upphandlingsdirektiv som beräknas behandlas av EG-parlamentet i vår och som sedan skall införlivas med svensk lagstiftning är det inte tillåtet att fritt avropa från företag med vilka tecknats parallella avtal. Det kan normalt inte accepteras att den som kom på första plats vid utvärderingen inte får något avrop alls under avtalstiden, om inte utslagning skett vid ett förnyat konkurrensutsättande av samtliga avtalstecknande leverantörer. Upphandling av ramavtal för konsulttjänster inom IT-området Revisorerna påtalar att vissa utvärderingskriterier som Riksbanken angivit i just denna upphandling såsom erfarenhet av systemutvecklingsarbete, erfarenhet från bank- och finanssektorn och projektarbete och kunskaper i svenska och engelska språket har karaktären av kvalificeringskrav. delar revisorernas uppfattning, men vill samtidigt betona att gränsdragningen mellan kvalificeringskrav och utvärderingskriterier kan vara svår att dra. De som nu är aktuella synes inte ha preciserats närmare och det talar för att de hör hemma bland kvalificeringskraven. Om något av dem skulle utgöra ett utvärderingskriterium borde det ha preciserats närmare och upplysning lämnats om hur information/referenser om nämnda erfarenheter och kunskaper skulle värderas vid anbudsprövningen. Om t.ex. referenser anges som utvärderingskriterium angående kvalitet på utförandet av en tjänst skall de självklart tillmätas betydelse vid utvärderingen av anbuden. Innehållet i ett förfrågningsunderlag bör vara formulerat så att anbud som lämnas i enlighet med underlaget går att utvärdera och jämföra sinsemellan. Det blir svårt att prismässigt jämföra inkomna anbud som, i likhet med ett anbud i nu aktuellt ärende, innehåller ett spann för t.ex. en projektledare med minst fem års erfarenhet mellan 980 kr och kr per timme. 3 SOU 1997:130, dnr 235/97-22 och dnr 203/96-21.

6 DATUM DIARIENR 6 Riksdagens revisorer behandlar situationen att inkomna anbud innehåller en reservation mot det i underlaget uppgivna att övertidsersättning inte skall utgå. Revisorerna riktar kritik mot att Riksbanken i en öppen upphandling accepterat dessa reservationer efter förhandlingar med aktuella leverantörer. Anbud innehållande dylik reservation bör enligt :s åsikt förkastas, eftersom de inte uppfyller enhetens krav. Upphandling av konsulttjänster från B-konsult AS Av redogörelsen framkommer bland annat förfrågningsunderlaget var daterat den 31 maj 2001 och uppdraget skulle påbörjas den 1 juli konstaterar att det synes vara en mycket kort tid mellan beslut om leverantör och fram till dess att uppdraget skulle påbörjas. Tiden för uppdraget ( ) var dessutom förlagd till sommaren. Att verksamheten planeras så att ett uppdrag skall påbörjas mycket snart efter ett beslut kan ofta gynna en anbudsgivare som tidigare har anlitats av enheten. Av ärendet framkommer att den nu valde leverantören anlitats tidigare under 2001 för samma tjänster som här var föremål för upphandling. En kort tid mellan beslut och uppdragets påbörjande kan också negativt påverka leverantörens intresse och möjlighet att inkomma med anbud. I den granskade upphandlingen uppges att tre anbud inkom. Det framkommer också att B-konsult tidigare under åren 2000 och 2001 deltagit som ensam anbudsgivare i två upphandlingar och att B-konsult anlitats vid fyra tillfällen under 2000 utan föregående upphandling. Dessa uppgifter sammantagna ger intrycket av, förutom de formella överträdelserna av LOU, att affärsmässigheten inte är tillräckligt väl tillgodosedd i Riksbankens upphandlingsverksamhet. Upphandling av konsulttjänster från D-konsult m.fl. delar revisorernas uppfattning att Riksbanken borde ha dragit nytta av uppgiften arvoden är alltid förhandlingsbara som angavs i ett av anbuden vid en förenklad upphandling. Vid en förenklad upphandling skall det av förfrågningsunderlaget framgå om ett anbud kan komma att antas utan föregående förhandling. Avsikten är att priser i inkomna anbud inte skall innehålla någon prutmån, utan priserna skall vara satta utifrån det faktum att enheten kan teckna avtal med någon av anbudsgivarna utan att uppta förhandlingar. Eftersom den valde leverantören i sitt anbud angivit ett spann, 800 kr kr/tim. borde enheten ha bett om ett klargörande av priset. Eftersom

7 DATUM DIARIENR 7 anbudsgivaren redan angivit att arvodena var förhandlingsbara borde rimligen ett lägre pris kunnat ha avtalats än det som blev aktuellt (1.200 kr). Upphandling av konsulttjänster från E-konsult Av rapporten framkommer att Riksbanken vid granskningstillfället uppgivit att denna anskaffning inte var en upphandling i LOU:s mening. Något lagstöd för denna tolkning har inte kunnat påvisas. Riksbanken har uppgivit att det var fråga om ett uppdragsavtal som innebar en överenskommelse med en anställd i samband med denna persons avgång från banken. delar revisorernas uppfattning att det var fråga om ett konsultavtal som borde ha upphandlats i enlighet med LOU. hänvisar till nämndens ärende (dnr 2000/ ) som också refereras i rapporten. Ärendet är daterat efter Riksbankens överenskommelse som nu kommenteras. Riksbanken synes vidhålla uppfattningen att det inte rörde sig om en upphandling i LOU:s mening. En upphandlande enhet som åberopar ett undantag från LOU:s bestämmelser har bevisbörda för att förutsättningar för undantaget är uppfyllda. I utredningen är inte visat att det rörde sig om ett anställningsavtal som undantaget från LOU:s bestämmelser enligt 1 kap. 5 LOU. Upphandling av konsulttjänster från F-konsult AB, januari 2001 Av referatet av ärendet framkommer att konsulten anlitats genom direktupphandling dels för att tjänstgöra som operativ chef vid enheten för finansmarknadsstatistik och dels för att fortsätta en pågående översyn av verksamheten inom Riksbanken. Enligt rapporten bedömde Riksbanken att det förelåg synnerliga skäl för direktupphandling enligt 6 kap. 2 LOU avseende behovet av en person som kunde driva det förändringsarbete som pågick. anser att även om det, såsom Riksbanken hävdar, förelåg synnerliga skäl för direktupphandling av en person som kunde driva det förändringsarbete som pågick, kan det knappast anses affärsmässigt att genom en direktupphandling köpa tjänster under en längre tid. Ett alternativ som inte diskuteras i rapporten kan vara att teckna ett avtal efter en direktupphandling för en kortare tid t.ex. två månader och sedan under denna period göra en förenklad upphandling i enlighet med LOU för återstående tid.

8 DATUM DIARIENR 8 instämmer i revisorernas uppgifter om att begreppet synnerliga skäl 4 är ett mycket starkt villkor, vilket innebär att behovet måste vara akut och oförutsebart. Upphandling av resebyråtjänster Det framgår av rapporten att anbuden skulle vara bindande till den 31 december 2000 och att avtalet avseende resebyråtjänster skulle börja gälla den 1 januari Avtalet började dock inte gälla förrän den 1 mars, således 2 månader senare än beräknat. Revisorerna uppger att det inte framgår av dokumentationen om anbudens giltighetstid förlängdes. menar att upphandlande enheter måste beräkna tiden för anbudens giltighetstid på så sätt att inköpsansvariga hinner avsluta upphandlingen genom ett kontrakt, innan giltighetstiden går ut. En förlängning av anbudens giltighetstid bör endast ske i undantagsfall och förutsätter enligt :s uppfattning att samtliga anbudsgivare lämnar sitt samtycke. För det fallet att giltighetstiden har löpt ut finns en risk för att anbudsgivaren inte längre står bakom det som offererats i anbudet. Är anbudsgivaren inte längre formellt bundet av sitt anbud kan ett kontrakt med denne komma att betraktas som en direktupphandling utan lagstöd. Beslut om utformningen av detta yttrande har fattats vid nämndsammanträde den 23 april 2003, i vilket deltog kommerserådet Bengt Agild, ordförande, civilekonomen Jonas Berggren, sektionschefen Hans Ekman, upphandlingschefen Lisbeth Johnson, juristen Eva Sveman och chefsjuristen Dan Holke. Beslutet fattades i närvaro av kanslichefen Margareta Hentze och chefsjuristen Michael Slavicek efter föredragning av jur.kand. Camilla Graf Morin. Beslutet expedieras i enlighet med föredragandens förslag jämte ändringar enligt direktiv som lämnats vid beslutstillfället. NÄMNDEN FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING Camilla Graf Morin För kännedom: Sveriges riksbank, Finansdepartementet, Konkurrensverket, Statskontoret och Verket för högskoleservice 4 Kommentar av lagrum görs mot bakgrund av den lagstiftning som gällde vid ifrågavarande upphandling.

NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg

NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg REMISSVAR 1 (5) TJÄNSTEANTECKNING Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM :s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg Inledning och avgränsning Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

Anskaffning av äldreomsorg i Malmö

Anskaffning av äldreomsorg i Malmö Michael Slavicek Telefon 031-10 50 75 eller 08-454 48 51 Ert datum Er beteckning 1 (5) Malmö kommunstyrelse 205 80 MALMÖ Anskaffning av äldreomsorg i Malmö Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar

Läs mer

EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling

EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING 2004-11-28 Fi2004/4841 Gunilla Hulting Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling Sammanfattning förordar en lösning

Läs mer

Länsrättens i Stockholms län mål nr E mellan Flygtaxi Sverige AB och Försvarsmakten

Länsrättens i Stockholms län mål nr E mellan Flygtaxi Sverige AB och Försvarsmakten DATUM DIARIENR 1 (9) ERT DATUM ER BETECKNING 2005-08-25 Mål nr 17792-05E Länsrätten i Stockholms län Rotel 221, avd 2 Box 17106 104 62 STOCKHOLM Länsrättens i Stockholms län mål nr 17792-05E mellan Flygtaxi

Läs mer

Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72

Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72 YTTRANDE 1 (5) Marie-Louise Falck Ert datum Er beteckning 1998-06-15 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72 Sammanfattning NOU:s yttrande

Läs mer

Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik

Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik 1 (5) AB Storstockholms Lokaltrafik 120 80 STOCKHOLM Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar tillsyn över

Läs mer

Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör

Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING 2004-12-10 DNR 125-2349/04 Stockholms stad 105 35 STOCKHOLM Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör Nämnden för offentlig

Läs mer

Länsrättens i Stockholms län mål nr mellan Carpark AB och Telge AB

Länsrättens i Stockholms län mål nr mellan Carpark AB och Telge AB DATUM DIARIENR 1 (5) ERT DATUM ER BETECKNING 2005-05-27 Mål nr 7844-05 Länsrätten i Stockholms län Rotel 224 Box 17106 104 62 STOCKHOLM Länsrättens i Stockholms län mål nr 7844-05 mellan Carpark AB och

Läs mer

Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03

Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03 Andrea Sundstrand 08-454 48 50 Er beteckning Mål nr 2044-03 1 (6) Länsrätten i Västmanlands län Rotel 15 Box 1001 721 26 VÄSTERÅS Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03 Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling

Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling REMISSVAR 1 (8) TJÄNSTEANTECKNING Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling Sammanfattning NOU:s grundläggande inställning är att ökade möjligheter till

Läs mer

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Anders Svenson 2006-11-16 Ert datum Er beteckning Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt

Läs mer

Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor (SOU 2000:117) och departementspromemorian

Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor (SOU 2000:117) och departementspromemorian YTTRANDE 1 (5) Datum Vår beteckning Ert datum Er beteckning 2001-03-30 N2000/10877/NL Näringsdepartementet Näringslivsenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6)

Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6) YTTRANDE 1 (9) Camilla Graf Morin Ert datum Er beteckning 2001-02-12 Dnr: 2000:70(4) Riksdagens revisorer 100 12 STOCKHOLM Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6) Nämnden för offentlig

Läs mer

Utvärderingsmodeller. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Jessica Lindell

Utvärderingsmodeller. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Jessica Lindell Utvärderingsmodeller TMALL 0141 Presentation v 1.0 Jessica Lindell Förutsättningar Grunder för tilldelning Ekonomiskt mest fördelaktiga utifrån: bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, kostnad, eller

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005:80)

Remissvar avseende betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005:80) Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Karin Peedu 2006-03-09 Ert datum Er beteckning 2005-12-02 U2005/7459/Kr Utbildnings- och kulturdepartementet Kulturenheten Ann Aurén 103 33 STOCKHOLM Remissvar avseende

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål

NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål DATUM DIARIENR 1 (5) 2003-12-10 2003/0311-29 ERT DATUM ER BETECKNING Länsrätten i Stockholms län Rotel 555 Box 17106 104 62 STOCKHOLM NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål 21880-03 Nämnden

Läs mer

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag 2000:101 Civilrättssektionen 2000-09-18 Kommunkansliet Cirkulärnr: 2000:101 Diarienr: 2000/2185 Handläggare: Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-09-18 Mottagare: Kommunkansliet Rubrik: Offentlig

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING Arbetsmarknadsstyrelsen Juridiska enheten 113 99 STOCKHOLM Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-11-09 Dnr 567/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Södertälje kommun, 151 89 Södertälje

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet

Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet DATUM DIARIENR 1 (6) ERT DATUM ER BETECKNING Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet Nämnden för offentlig upphandling () utövar, med stöd av 7 kap.

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM. Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning Belysning 06

Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM. Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning Belysning 06 Handläggare Datum Diarienummer 1(7) Anders Svenson 2007-08-23 Ert datum Er beteckning Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning

Läs mer

Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet

Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet DATUM DIARIENR 1 (6) ERT DATUM ER BETECKNING Sveaskog Förvaltnings AB 105 22 STOCKHOLM Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar, med stöd av 7 kap.

Läs mer

Gymnasieentreprenadutredningens betänkande Skola och samhälle, SOU 2006:1

Gymnasieentreprenadutredningens betänkande Skola och samhälle, SOU 2006:1 Handläggare Datum Diarienummer 1(6) Magnus Nilsson 2006-05-12 Ert datum Er beteckning 2006-02-15 U2006/241/G Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Gymnasieentreprenadutredningens betänkande

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål 16-07 mellan Hallstahammars kommun och Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål 16-07 mellan Hallstahammars kommun och Länsstyrelsen i Gävleborgs län Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Charlotte Brunlid 2007-04-17 Ert datum Er beteckning 2007-01-26 Mål nr 16-07 Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 SUNDSVALL Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinjer för direktupphandling för Ystads kommun med helägda bolag Inklusive blankett för dokumentation av direktupphandlingar Tillämpningsanvisningar till inköps- och upphandlingspolicyn antagen i Kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Begäran om utlåtande angående tecknandet av ramavtal med ett stort antal anbudsgivare och delegering av avropsrätten

Begäran om utlåtande angående tecknandet av ramavtal med ett stort antal anbudsgivare och delegering av avropsrätten Michael Slavicek Telefon 08-454 48 51 Ert datum Er beteckning 1 (8) Hansén Advokatbyrå AB Advokaten Eva Bergkvist Deurell Nybrogatan 23, 1 tr. 114 39 STOCKHOLM Begäran om utlåtande angående tecknandet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-09 Meddelad i Falun Mål nr 321-12 1 SÖKANDE Miljöteamet i Stockholm AB, 556202-4348 Virdings allé 32 B 754 50 Uppsala MOTPART Gästrike Vatten AB, 556751-1661

Läs mer

Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn, SOU 2002:115

Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn, SOU 2002:115 REMISSVAR 1 (7) Charlotte Brunlid ERT ERT 2003-01-21 Fi2002/4754 Finansdepartementet Björn Wellhagen 103 33 STOCKHOLM Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 21 december 2017 KLAGANDE 1. Edsjö Arkitektkontor Bostadslaget AB, 556373-5439 2. AA 3. BB Ombud för samtliga: chefsjurist Pär Cronhult

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-04-25 Dnr 308/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Huge Bostäder AB, 556149-8121, Box 1144,

Läs mer

Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster. Dnr Af 2012/ Ver 1.0

Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster. Dnr Af 2012/ Ver 1.0 Sida: 1 av 14 Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster Dnr Af 2012/060444 Ver 1.0 Sida: 2 av 14 1. Utvärdering upphandling av avtal avseende IT- juristtjänster...3 1.1 Allmän information...3

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av utbildningstjänster

Norrköpings kommuns köp av utbildningstjänster KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2015-05-21 Dnr 743/2014 1 (5) Norrköpings kommun Utbildningskontoret 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av utbildningstjänster Konkurrensverkets beslut Norrköpings

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-07-31 Dnr 189/2014 1 (3) Täby kommun 183 80 Täby Täby- Förfrågan angående- ärende och hanteringssystemet Evolution Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet och kommer inte att utreda

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-05-23 Dnr 363/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sala kommun, Box 304, 733 25 Sala

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET 1 (8) Universitetsledningens kansli Leif Petersson 2003-10-07 RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET 2 (8) Innehållsförteckning 1. Bakgrund 1.1 Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) 1.2 Affärsmässighet

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman

NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman 1 (5) PROTOKOLL 2010-06-02 Stockholm Mål nr 3344-09 Avdelning I NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap

Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap 1 (7) Datum Vår beteckning Ert datum Er beteckning 2000-12-11 N2000/10048/IRT Näringsdepartementet Ulf Lundin 103 33 STOCKHOLM Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap Sammanfattning Nämnden

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Eda kommun köp av maskintjänster m.m.

Eda kommun köp av maskintjänster m.m. KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2015-09-02 Dnr 738/2014 1 (7) Eda kommun Box 66 673 22 Charlottenberg Eda kommun köp av maskintjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Eda kommun har brutit mot 15 kap. 4

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 482/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 17 DOM 2015-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr 1803-15 1 SÖKANDE B3 IT Management AB, 556606-3300 Ombud: advokat Johan Linder Säverman Wistrand Advokatbyrå, Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER Stockholms

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-03-29 Meddelad i Stockholm Mål nr 2474-16 1 SÖKANDE Järva Tolk & Översättningsservice AB, 556613-1792 Norgegatan 1, plan 2 164 32 Kista Ombud: Advokat Erik Olsson och Jur.kand. Olle

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(9) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS), Box 5398, 102 49 Stockholm.

Post- och telestyrelsen (PTS), Box 5398, 102 49 Stockholm. Upphandlingsrapport Datum Vår referens Sida 2009-02-18 Dnr: 09-190 1(10) Upphandlingsenheten Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se 1. Upphandling av tekniska konsulttjänster 1.1. Bakgrund PTS

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 19 oktober 2010 KLAGANDE Göteborg Stad Upphandlings AB Ombud: Advokat Ola Wiklund Wistrand Advokatbyrå KB Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER 1. Agera

Läs mer

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ).

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 85 Vid offentlig upphandling är likabehandlingsprincipen av avgörande betydelse för vilka ändringar som kan ske av ett avtals innehåll under avtalstiden. 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 juni 2009 KLAGANDE Finspångs Taxi AB, 556300-4620 Ombud: Chefsjuristen Pär Cronhult, Box 5625, 114 86 Stockholm MOTPART Finspångs kommun Ombud: Advokaten

Läs mer

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (5) YTTRANDE 2009-10-01 Dnr SU 302-1651-09 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH Administrativa föreskrifter UH-2014-376 Stöd för dig som vill bli leverantör till Sundsvalls kommun hittar du på sundsvall.se. Klicka på länken: http://www.sundsvall.se/anbud Sida 1 (5) Innehåll 1 Administrativa

Läs mer

Inget extra Enl. timtaxa --

Inget extra Enl. timtaxa -- KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 99-056 PM 2 1999-12-15 Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Östersunds kommun har vid upphandling av tjänster för

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö DOM 2016-02-15 Meddelad i Växjö Mål nr 3972-15 1 SÖKANDE Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, 556029-6740 113 97 Stockholm Ombud: Advokaten Johan Linder Säverman Advokaten Christel Rockström Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

1. Anvisningar för upphandlingen

1. Anvisningar för upphandlingen Förfrågningsunderlag 2014-03-21 Upphandlande organisation Upphandling REGION GOTLAND Bostad med särskild service på Gotland för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar. Dag Hultemar 2014-18 Sista anbudsdag:

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift

Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift 1. Vad är upphandlingsskadeavgift? Sedan sommaren 2010 har Konkurrensverket, som bland annat har till uppgift att arbeta för en effektiv offentlig upphandling,

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av boendestöd

Norrköpings kommuns köp av boendestöd KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-15 Dnr 304/2014 1 (6) Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av boendestöd Konkurrensverkets beslut Norrköpings kommun har brutit mot lagen

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Yttrande i kammarrättens mål nr

Yttrande i kammarrättens mål nr Michael Slavicek Telefon 08-454 48 51 eller 031-10 50 75 Ert datum Er beteckning Mål nr 2365-1999 1 (6) Kammarrätten i Göteborg Avdelning 3, Rotel 33 Box 1531 401 50 GÖTEBORG Yttrande i kammarrättens mål

Läs mer

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser.

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser. khoil, 6 OKONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1(5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

ALTERNATIV UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

ALTERNATIV UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE SID 1 (10) UPPHANDLINGSPROTOKOLL OCH BESLUT OM TILLDELNING AV KONTRAKT ALTERNATIV UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE SID 2 (10) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ADRESS TILL

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 483/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

KONKURRENSVERKEr. Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar

KONKURRENSVERKEr. Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar KONKURRENSVERKEr Swedish Gompetition Authority 2014-11-19 Dnr 179/2014 1 (7) stiftelsen Högskolan i Jönköping Box 1026 55111 Jönköping Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar Konkurrensverkets

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-12-15 Dnr 546/2014 1 (5) AB Timråbo Box 134 861 24 Timrå AB Timråbo - inköp av hissar Konkurrensverkets beslut AB Timråbo har brutit mot 15 kap. 4 lagen (2007:1091) om offenthg upphandling (LOU) genom

Läs mer

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Syftet med checklistan är att underlätta kvalitetssäkring av det upphandlingsdokument som tidigare kallades förfrågningsunderlaget.

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

Upphandling av provningstjänster EMC

Upphandling av provningstjänster EMC ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1 (8) Dnr 16EV764 Upphandling av provningstjänster EMC Elsäkerhetsverket inbjuder er att lämna anbud på rubricerad upphandling i enlighet med detta dokument med bilagor. ELSÄK2000,

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning 2 2012-11-05 Meddelad i Jönköping Sida 1 (4) Mål nr 2466-12 KLAGANDE N. Sundin Dockstavarvet AB, 556193-6138 Varvsvägen 1 870 33 Docksta Ombud: Advokat Anders Olofsson

Läs mer