Tänk VILT, kör därefter och rädda LIV.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tänk VILT, kör därefter och rädda LIV."

Transkript

1 Tänk VILT, kör därefter och rädda LIV. Vi är ju fler äldre människor i trafiken idag än tidigare. Även på cykel. Vi bilar till affären,vänner,sommarstugan, vintersportorten, t.o.m. utomlands. Vi utsätter oss för mer faror när vi bilar ute i trafiken. Viltolyckor är ett mycket stort problem på många håll i landet. Vilttätheten är ca. 30 klövvilt på i genomsnitt 1000 ha. Detta innebär att det finns 1 klövvilt på en yta av 577 x 577 m. Kör du med en hastighet av 90 km/tim. är din fart 25 m/sek. Det tar då 23 sek. att köra 577 m. Du passerar då ett djur var 23:e sekund som befinner sig 300 m. från bilen. Vad kostar viltolyckorna samhället? Kostnader för bland annat sjukvård, polisarbete, räddningstjänstarbeten, arbetsbortfall, sjukpenning,försäkrings och reparationskostnader. Några exakta upp gifter om kostnaden är svårt att ta fram. Studier av ett stort antal faktiska viltolyckor visar på stor skillnad mellan olika viltslag. I snitt kostar en vildsvinsolycka :- Älgolycka :- Rådjursolycka :-

2 Trafikverket har en beräkningsmodell som ska ge en fingervisning om den totala ekonomiska belastningen. Genom stickprov har man räknat fram ett medelvärde på olika viltolyckstyper. Mervärdet inkluderar alla uppskattade samhällskostnader ( sjukvård, sjukskrivningar etc.) Enligt denna modell kan samhällets totala kostnad för viltolyckorna i Sverige beräknas till cirka 3 milliarder/år. = :- kronor / år. (Beräkningsmodellen kommer från en utredning som gjordes under Viltolycksprojektet där slutrapporten publicerades 1980.) HUR UNDVIKER DU OLYCKAN. Trafiken är tät på våra vägar, och mycket vilt finns i våra skogar. Så tänk vilt och kör bil och cykla därefter. (Berit vet hon har på cykel kolliderat med älg) Kollisionerna, som ofta blir en svår och dramatisk upplevelse för de människor som drabbas med mer eller mindre allvarliga skador som kan innefatta dödsfall. För djuren kan det också bli ett stort lidande om inte situationen hanteras rätt. För småvilt kan man ha en kniv eller hammare eller spatserkäppen till hands i bilen som hjälp för att avliva djuret. Lägg djuret på sidan av vägen och rapportera det skadade småviltet till polisen. Det är många olika faktorer som spelar in vid en kollision med VILT.

3 De flesta viltolyckorna sker mellan personbil och älg, hjort, rådjur, vildsvin. HUR STORT ÄR PROBLEMET? Hastigheten har en avgörande betydelse av ett diagram framgår det att en hastighetsskillnad på 20 km/tim. kan ge upphov till en skillnad i kollisionshastighet på 70 km/tim.och kan vara skillnaden mellan om man kommer att överleva eller inte. Med lägre fart hinner man stanna i tid. För att köra tryggt och säkert skall man vara nykter, bra bromsar, rena bilrutor, bra däck för årstiden. Anpassa hastigheten efter väglaget, vidgat synfält är ett måste att koppla till när man åker bil. Jägare och erfarna bilförare är mer sällan inblandade i kollisioner = vidgat synfält ger större chans till att upptäcka viltet tidigare även om det finns viltstängsel och hinna bromsa. Respektera viltvarningsmärken vid dessa skyltar är det viktigt att vara uppmärksam och sänka hastigheten. Läs av naturen där det finns betesmarker, kalhyggen, nyplanteringar av skog och växande sly. Före och efter sträcka med viltstängsel. Ett fält med otröskad havre på hösten lockar till sig viltet. Några av de största och fridlysta djuren. VILDSVINET

4 Kan bli upp till 1 meter högt och väga ca kg. Vildsvinen är ett ursprungligt vilt i Sverige. Men som utrotades i mitten på 1600-talet, sedan i slutet av 1970-talet finns de i frihet igen. De är sociala djur som lever i flockar, de ser dåligt men har bra luktsinne, rör sig ofta sent på dygnet. skymmningsbenägna. De trivs mycket bra i ungskogsbestånd, i kärrmarker och buskage nära odlad mark. De får 3 till 6 kultingar i augusti- december. De kan springa mycket fort mellan 40 och 50 km/tim. Vildsvinen finns i södra och mellersta Sverige. ÄLGEN Europas största landdäggdjur cirka 3m.lång,upp till 2 m. mankhöjd. En fullvuxen tjur kan väga upp till 500 kg. Älgen är mer än 1m.upp till magen, ett ståtligt djur som man EJ bör kollidera med. Den hamnar oftast på bilrutan och taket på bilen på grund av sina långa ben. I och med detta är risken stor för allvarliga personskador som följd. I värsta fall kan olyckan sluta med dödlig utgång. Normal fart för älgen är ca.15 km/tim. Toppfarten är cirka 50 km/tim. = 15 m/sek.i vilt sken. När är risken som störst att få en älg på bilen? När1-årskalven stötes bort från kon ökar viltövergångarna över våra vägar markant, FJOLÅRSKALVEN

5 kan bli upp till 200 kg.och irrar omkring förvirrade, eftersom de ej har någon fast punkt i tillvaron efter avstötningen från älgkon. Älgen skall man undvika att kollidera med. Brunstperioden är september-oktober och då rör sig de stora tjurarna över enorma områden för att betäcka älgkorna, de är förblindade av kornas parfy doftmärken. Om du måste väja undan för en älg håll koll på övrig trafik så du inte kolliderar med den mötande. Försök att träffa älgen på bakdelen. Eller anpassa farten så du kan stanna omgående. RÅDJURET är det minsta av våra hjortdjur i Sverige men är inblandat i nästan 75 % av alla Sveriges viltolyckor. De har en mankhöjd mellan cm. kan väga upp till ca 30 kg. De kan uppnå en hastighet upp till 60 km/tim. vid flykt. Förekommer i stort sett hela landet utom ovanför trädgränsen. Föder 1-3 kid juli - augusti. Är med i nästan 75 % av alla viltolyckor/år DOVHJORTEN som finns i södra Sverige och sprider sig till även mellersta Sverige. Dovhjorten i vilt tillstånd är ett mycket vaksam av sig. Handjuret kan väga upp till 150 kg. och en mankhöjd upp till 110 cm. Vid panikflykt kan den springa i 50 km/tim.

6 KRONHJORTEN är vårt näst största fyrfota viltart. Den har en levandevikt på upp till 250 kg. och en mankhöjd på cm. Flykthastighet på upp till km/tim. Finns i syd och mellansverige och ett bestånd i Jämtland, Västerbotten och Dalarna samt i skogarna Från Bälinge och upp till Nolmyra. BJÖRNEN är vårt största rovdjur kan väga upp till 350 kg. Den har bra hörsel och luktsinne. Kan uppnå en hastighet av 60 km/tim.och förekommer i Dalarna, Värmland, Norrland och även ströbjörnar längre söderut, det finns 2 st i östra Uppland och i hyttan Östervåla finns en björnhona med 2 ungar, en björn som finns i området i Vendel har slagit 1st älgko i Karby,Vendel. Möter man en sådan best i skogen stanna, backa försiktigt sakta och lugnt bakåt varifrån du kom. Tänk på att alltid ha din hund i koppel i skogen Så den inte retar upp björnen. VARGEN är världens största hunddjur och kan väga upp till kg har en mankhöjd på cm. Den känns igen på att den har en kraftfull bred skalle vilket ger stor kraft i käkarna. Föder 5-6 valpar efter 63 dygn. Parningstid februari-mars.

7 Vid bytesjakt kan den springa ca km/tim. Finns i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, samt strövargar på andra ställen i landet och även några få i Uppland och Västmanland. LODJURET tillhör kattdjuren och kallas ofta för bara Lo Kroppen är ca 1 m lång och har en mankhöjd på cm. och väger kg föder 2-4 ungar 10 veckor efter parning Finns i alla svenska landskap utom på Öland och Gottland. Den jagar ofta rådjur och det syns att rådjursstammen minskat på en del platser. MUFFLONFÅR är en ursprungsart från tamfåren mankhöjden är ca75 cm. De härstammar från medelhavsområdet, tackan föder 1-2 lamm i april månad. De finns i vårt land i några vilthägn och på senare år frilevande populationer på olika platser I bl.a. Södermanland och på några öar längs bohuskusten. JÄRVEN är ett av våra större mårddjur med en kroppslängd av ca.1m. och kan väga upp till 18 kg. Förekommer mest i Jokkmokks fjällvärld. Men det förekommer också några föryngringar i norra och mellersta Dalarna.

8 UTTER är mårddjur och förekommer i stortsett i hela landet men i huvudsak i Norrland och delar av Östra Svealand och Sydsvenska höglandet. Den kan 2-4 ungar efter parning i februari-mars. Den har en längd av cm. väger kg. Uttern är numera väldigt sällsynt och helt fredad. ÖRNEN är fridlyst och helt fredad. HAVSÖRNEN är den största av våra rovfåglar. Man skiljer den från kungsörnen genom de stora rektangulära vingarna med de tydligt markerade spretande vingpennorna. Havsörnen kan väga upp till 6 kg. och ha en längd av upp till 2 m. mellan vingspetsarna. Den kan panikflyga i en hastighet om km/tim.den häckar,dock mycket sällan på ostkusten från Småland till Västerbotten och även vid insjöar i Norrland. KUNGSÖRNEN är något mindre och häckar sparsamt från Dalarna och uppåt i landet. De flesta olyckor med örn är när de äter på kadaver efter våra vägar.

9 Älgen, rådjuren, dovhjorten, kronhjorten, vildsvinen, vargen, björnen, lodjuret, järven, mufflonfåret, uttern, örnen. Alla ovan nämnda djur är anmälningspliktiga vid kollision, även om man hittar ett dött eller skadat djur ute i naturen skall detta anmälas till polisen. Vad ska man göra när en olycka inträffar, hur skall man hantera situationen. När är risken som störst att kollidera med Djur. ÄLGEN skall man undvika att kollidera med, brunstperioden är september-oktober då rör sig de stora tjurarna över enorma områden för att betäcka kor, och är alldeles förblindade av kornas parfym doftmärken. De utstötta kalvarna är oerfarna och rusar runt i förvirring och korsar ofta vägar. Om du skall väja undan för älgen håll koll på övrig trafik så du inte kolliderar med mötande trafik. Om man EJ kan undvika att kollidera med älgen försök att träffa den i bakdelen. RÅDJURENS brunst infaller under sommarmånaderna juli och augusti, de är aktiva dygnet runt. Kommer ett rådjur över vägen så kommer ofta flera på rad sakta ned farten håll koll.

10 Väj ALDRIG undan för ett rådjur och övriga mindre djur, tänk på den mötande trafiken. Livsfarligt att krocka med mötande bil. Det kan bara bli värre skador vid en frontalkrock, än bulor på bilen av ett rådjur, bilen går att laga. Människan vid skada är illa ute. Väj ALDRIG undan ett djur som är lägre än bilens motorhuv det är bättre med en bula på bilen än skadat huvud. VILDSVIN och BJÖRN. Vid påkörning av vildsvin eller björn som efter kollision ligger kvar på eller vid vägkanten då skall man EJ gå ur bilen, eftersom de endast kan vara skadade, så är de väldigt farliga och kan anfalla, lämpligt är att köra fram cirka 200 m bort från olycksplatsen och markera platsen där gärna med GPS-kordinater eller något färggrant som är lätt för polisen och eftersökningsekipaget att hitta. När man anmäler till polisen ange platsen för markeringen och avståndet mellan olycksplatsen och markeringen. Om småviltet dött vid kollisionen är det viktigt att stanna på lämplig och trafiksäker plats varna andra trafikanter dra djuret åt sidan av vägen. Detta gör man vid ALLT påkört småvilt.

11 STÖDPUNKTER Varna andra trafikkanter. Gå EJ i spåren. Markera platsen. Anmäl olyckan. Lämna vägbeskrivning gärna med GPS eller med färgat band man tager vad man haver. Se alltid till att ha markeringsband, kniv, hammare med i bilen om olyckan är framme då kan verktygen behövas. Vad kostar en viltolycka? Varje år sker olyckor med klövvilt Av dessa är det cirka älgolyckor rådjursolyckor samt ökning av vildsvinsolyckor. Det innebär att vi har fler än 100 klövviltsolyckor varje dag på året. Cirka 10 människor dödas och personer skadas I viltolyckor varje år som kommit till polisens kännedom. Man räknar med att 1/3 del av älgolyckorna som inträffar inte kommer till polisens kännedom och att ca. 2/3 delar av rådjursolyckorna inte anmäls. Älgskadeföreningen har cirka medlemmar i hela Sverige. Bli medlem du också. Kansli@aelgen.se / och läs mera. Tänk Vilt, kör därefter och Rädda Liv.

12

Sverige ett viltrikt land

Sverige ett viltrikt land Sverige ett viltrikt land I Sverige inträffar nästan 130 viltolyckor varje dag på våra vägar. Det blir närmare 47.000 viltolyckor på ett år. Både människor och djur blir skadade och några dör. En älg kan

Läs mer

Olycksutredning. Trafikolyckor med älg. Räddningstjänsten Storgöteborg (Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Lerum)

Olycksutredning. Trafikolyckor med älg. Räddningstjänsten Storgöteborg (Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Lerum) Olycksutredning Trafikolyckor med älg Räddningstjänsten Storgöteborg (Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Lerum) 2009-2013 Författare Datum www.rsgbg.se Olycksutredning Trafikolyckor med

Läs mer

Hösten - De gula lövens och mörkrets tid

Hösten - De gula lövens och mörkrets tid Säkerhet och Beredskap i Ängelholm Nyhetsbrev 4 2010 Hösten - De gula lövens och mörkrets tid Ängelholms kommun September 2010 Hösten är nu kommen med gula löv, mörkare kvällar och mer aktiviteter innanför

Läs mer

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer?

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Grimsö forskningsstation vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har för Naturvårdsverkets räkning gjort en översikt av kunskapsläget om hur de

Läs mer

NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE

NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE Utgivningsdatum 2018-02-01 2.7 IP ARBETSVILLKOR NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE LARMVÄGLEDNING Namn Åkeri Adress Telefonnummer Registreringsnummer Kontaktperson vid olycka ANVISNING FÖRSTA HJÄLPEN Utrustning

Läs mer

Bilsäkerhet viltolyckor

Bilsäkerhet viltolyckor Bilsäkerhet viltolyckor Folksam 2011 Maria Krafft Anders Kullgren Helena Stigson Anders Ydenius 1 Innehåll Resultat från verkliga olyckor Folksams skadedatabas 667 viltolyckor Trafikverkets dödsfallsstudier

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017.

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017. Vägtrafikskador 217 253 253 personer omkom i vägtrafikolyckor under 217. 2 275 2 275 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 217. 77 % 196 av 253 omkomna, 77 %, var män. 57 % 143 av 253 omkomna,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

Vilda djur och tamboskap i spårområdet

Vilda djur och tamboskap i spårområdet Dokument-ID: AST-0455 Skapat av: Jens Forsberg Version: 1 Godkänt av: Mats Portinson Dokumenttyp: Rutin Godkäntdatum: 2017-06-15 Kategori: Säkerhet IBAB Vilda djur och tamboskap i spårområdet Innehåll

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Bilaga 1. Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Datum: 2015-04-16 Uppdaterad: 2018-02-12 Innehåll Innehåll... 0 Inledning... 1 Viltvårdare... 1 Viltsituationen i kommunen... 2 Biotopvård... 3 Skyddsåtgärder...

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Yttrande över remiss Vägen till självkörande fordon introduktion från Näringsdepartementet (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT)

Yttrande över remiss Vägen till självkörande fordon introduktion från Näringsdepartementet (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2018-06-14 Ärendenr: NV-03045-18 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta.

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Dokument 2 Gunnar Carlsson 1998-4-28 NTF-kansliet Rev 23-9-5 Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Hastighetens betydelse för olycksrisken och olyckornas konsekvenser har visats i en stor mängd

Läs mer

De stora rovdjuren. En skolbroschyr från. Övningar. Fakta. Spår. Kartor. Foto: Sara Wennerqvist/Wildnordic

De stora rovdjuren. En skolbroschyr från. Övningar. Fakta. Spår. Kartor. Foto: Sara Wennerqvist/Wildnordic De stora rovdjuren Övningar Fakta Spår Kartor Foto: Sara Wennerqvist/Wildnordic En skolbroschyr från De 5 stora rovdjuren VARG Canis lupus Vargen tillhör ordningen rovdjur och familjen hunddjur. Längd:

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga?

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Asfalten är dålig på sträckorna med mitträcke. Att de har fler parkeringsfickor för att vila sig. De accelererar till 300 när de ska köra om och sedan

Läs mer

Välkommen till naturen!

Välkommen till naturen! Välkommen till naturen! Foto: Kenneth Johansson I SVERIGE finns stora skogar, åkrar, ängar, berg, långa kuster och många sjöar. Mellan Ystad i söder och Riksgränsen i norr är det cirka 200 mil med varierande

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

ÄLG I SÖRMLAND Sammanställning av statistik 2015 LÖ

ÄLG I SÖRMLAND Sammanställning av statistik 2015 LÖ ÄLG I SÖRMLAND Sammanställning av statistik 2015 LÖ 151204 Avsikten med denna sammanställning är att i samlad form presentera tillgängliga kvantitativa data och statistik om älgstammen i Södermanlands

Läs mer

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Utredare: Robert Bang räddningstjänsten Gislaved/Gnosjö. 0371 82712 1. Inledning Allmänna utgångpunkter När en räddningsinsats

Läs mer

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västmanlands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Utbredning och förekomst av kron- och dovhjort i Sverige. analys av data från Svenska Jägareförbundets viltövervakning 2016

Utbredning och förekomst av kron- och dovhjort i Sverige. analys av data från Svenska Jägareförbundets viltövervakning 2016 Utbredning och förekomst av kron- och dovhjort i Sverige 1 analys av data från Svenska Jägareförbundets viltövervakning 2016 sammanfattning De svenska kron- och dovhjortsstammarna ökar i både utbredning

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund B-TEORI Lektion 3 Människan i trafiken bengt hedlund Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! B-TEORI - bengt hedlund 2(33) Grundläggande regler En

Läs mer

Ersättningar, regler och typfall

Ersättningar, regler och typfall Ersättningar, regler och typfall Sammanställning enligt Rikspolisstyrelsens och Naturvårdsverkets föreskrifter www.viltolycka.se Ansvarig utgivare: Nationella viltolycksrådet D nr: POA-226-7276/12 Produktion:

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör buss ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Västra Götaland Väst. Avskjutningsrapportering

Västra Götaland Väst. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västra Götaland Väst Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Kalmar län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Minskade statsbidrag skapar konflikter

Minskade statsbidrag skapar konflikter Minskade statsbidrag skapar konflikter Anslaget för statsbidrag till enskilda vägar har krympt. Visserligen ökar anslaget för statsbidrag för enskild väghållning årligen, men kostnaderna för drift och

Läs mer

Vildsvin i Järfälla. Vildsvin, vad har de här att göra?

Vildsvin i Järfälla. Vildsvin, vad har de här att göra? Vildsvin i Järfälla Det här dokumentet har på initiativ av Järfällas kommunekolog Katarina Ekestubbe framtagits av Sven C G Andersson, klövviltsansvarig inom styrelsen för Svenska Jägareförbundet Stockholms

Läs mer

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde.

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Måndagen den 28 feb 2011. Avstämningsmöte. Plats: Älgabäcksryds Missionshus kl. 19.00 (öppnar kl. 18.30) Föreläsning av Anders

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

Nytt fokus på viltolyckor KRÄVS!

Nytt fokus på viltolyckor KRÄVS! Nytt fokus på viltolyckor KRÄVS! Anders Sjölund Ekolog & Nationell samordnare Natur Tel: 46 (0)70 5975228 Mail: anders.sjolund@trafikverket.se Trafikverket Röda vägen 1 781 88 Borlänge www.trafikverket.se

Läs mer

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Handlingsplan Älg Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Älgpolicyn Behöver konkretiseras! Varför en handlingsplan för Älg? Minskande älgstammar 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000

Läs mer

Minsta utrymme (fria innermått) per djur vid transport på väg eller järnväg. Fullvuxna hästar 1,75 m² (0,7 2,5 m) Ponnyer 1 m² (0,6 1,8 m)

Minsta utrymme (fria innermått) per djur vid transport på väg eller järnväg. Fullvuxna hästar 1,75 m² (0,7 2,5 m) Ponnyer 1 m² (0,6 1,8 m) Bilaga 1.1 TAMA HÄSTDJUR Minsta utrymme (fria innermått) per djur vid transport på väg eller järnväg Fullvuxna hästar 1,75 m² (0,7 2,5 m) Unghästar (6-24 månader) vid mindre än 48 timmars transport Unghästar

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum:

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör taxi ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Gävleborgs län. Avskjutningsrapportering

Gävleborgs län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Gävleborgs län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Eftersök av trafikskadat vilt

Eftersök av trafikskadat vilt Ds 2008:35 Eftersök av trafikskadat vilt Jordbruksdepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll...5 Författningsförslag...7 Förslag till lag om ändring i jaktlagen (1987:259)...7 Förslag till

Läs mer

Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg)

Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg) Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg) Detta är en sammanställning av avskjutningsstatistik hämtat från viltdata.se utifrån jaktåret 2016/2017-års avskjutningsrapporter och redovisar allt fällt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2009:1265 Utkom från trycket den 4 december 2009 utfärdad den 12 november 2009. Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen

Läs mer

Älgreproduktion, -forskning & -förvaltning

Älgreproduktion, -forskning & -förvaltning Älgreproduktion, -forskning & -förvaltning Nytt och gammalt från svensk älgforskning Jägarmöte, Österbotten, 2012 Jonas Malmsten, bitr. statsveterinär, viltpatolog, doktorand Enhet för patologi och viltsjukdomar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om älgar. Vi får bland annat veta vad de äter, hur de ser ut samt varför tjurarna har horn. Men vem är Skogens konung? Och finns

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:58

Regeringens proposition 2011/12:58 Regeringens proposition 2011/12:58 Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon Prop. 2011/12:58 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 december 2011 Fredrik

Läs mer

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER ROLF BRITTAS VILTBIOLOG (FIL DR) April 2017 RÅDJURET EN SPRIDNINGS- ART SOM KOMMER IGEN! Unga djur sprider sig och bildar nya kolonier, ung get

Läs mer

Södermanlands Län. Avskjutningsrapportering

Södermanlands Län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Södermanlands Län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Fårnäringens utveckling

Fårnäringens utveckling Fårnäringens utveckling 2 215 Gäller Södra-, Mellersta- och Norra Rovdjursförvaltningsområdena 2-215, samt rovdjursskador inom näringen under 215. Anders Ekholm juli 216 awekholm@gmail.com Utveckling över

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Uppsala län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Avskjutningsrapportering

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Kronoberg Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo

Attityder till vildsvin & utfodring. Fredrik Widemo Attityder till vildsvin & utfodring Fredrik Widemo Data från fyra undersökningar Jägarkårens attityder till jakt och viltvård 9 66 jaktkortslösare, 62 % svarsfrekvens Fredrik Widemo, Göran Ericsson & Roger

Läs mer

Viltoloyckor. Viltolyckor ökade dramatiskt. En miljard kronor per år. Andreas Seiler

Viltoloyckor. Viltolyckor ökade dramatiskt. En miljard kronor per år. Andreas Seiler Andreas Seiler I genomsnitt kolliderar mer än åttio fordon varje dag med ett rådjur eller en älg på svenska vägar. Många hundra personer skadas årligen och fler än tio dör i trafikolyckor med vilt, för

Läs mer

Janne Larsson Linnea Ernström Rabah Yaqoob YHED1508TL Trafiksäkerhetsarbete. Viltolyckor

Janne Larsson Linnea Ernström Rabah Yaqoob YHED1508TL Trafiksäkerhetsarbete. Viltolyckor Viltolyckor 1 Innehållsförteckning Inledning, Bakgrund, Frågeställning, syfte, metod 3 Varför sker det så många viltolyckor? 4 Särskilt olycksdrabbade tillfällen 4 Särskilt olycksdrabbade områden 5 Vad

Läs mer

Avskjutningsrapportering. Örebro län

Avskjutningsrapportering. Örebro län Avskjutningsrapportering Örebro län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Återrapportering Insamling Öster Malma/ Södermanland 2011/2012

Återrapportering Insamling Öster Malma/ Södermanland 2011/2012 Återrapportering Insamling Öster Malma/ Södermanland 2011/2012 Göran Ericsson, Anne Marie Dalin och Jonas Malmsten Sveriges Lantbruksuniversitet Rapport 6 Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö Swedish

Läs mer

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30 En trafikolycka medför många gånger problem för de inblandade och deras anhöriga. Vissa problem kanske kan lösas med ett enkelt telefonsamtal. Detta gäller även för Dig som är anhörig eller vittne. Trafikskadestöd

Läs mer

Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon

Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2011/12:MJU5 Eftersök av vilt vid sammanstötning med spårbundna fordon Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:58 Eftersök

Läs mer

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet INLEDNING ALLMÄNNA UPPDRAGET Stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare Utarbeta verktyg: inventering,

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen.

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08-624 74 31 Fax: 08 85 13 29 lennart.nyman@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Jordbruksdepartementet Bjarne Örnstedt

Läs mer

Kort om Innehållsförteckning

Kort om Innehållsförteckning Kort om 2003... Den 1 februari 2003 flyttade vi till större lokaler på Älghultsvägen 7 i Åseda. Här har vi nu tre kontorsrum, konferensrum/utställningslokal samt det vi främst behövde större arkiv och

Läs mer

Protokoll för genomförande av VILTRÅD i anslutning till (förslagsvis direkt efter) jaktvårdskretsarnas årsmöten i Stockholms län

Protokoll för genomförande av VILTRÅD i anslutning till (förslagsvis direkt efter) jaktvårdskretsarnas årsmöten i Stockholms län Protokoll för genomförande av VILTRÅD i anslutning till (förslagsvis direkt efter) jaktvårdskretsarnas årsmöten i Stockholms län Syftet med Viltrådet är att samla upp den kunskap och de synpunkter som

Läs mer

Välkommen till naturen!

Välkommen till naturen! Välkommen till naturen! 1 Foto: Kenneth Johansson I SVERIGE finns stora skogar, åkrar, ängar, berg, långa kuster och många sjöar. Mellan Ystad i söder och Riksgränsen i norr är det cirka 200 mil med varierande

Läs mer

TRAFIKOLYCKOR MED VILT. Haninge-Tyresö

TRAFIKOLYCKOR MED VILT. Haninge-Tyresö TRAFIKOLYCKOR MED VILT Haninge-Tyresö EFTERSÖK TRAFIKSKADAT VILT Trafikolyckor med vilt -15 Haninge År Älg Rådjur Dovhjort Vildsvin 35-1 93 - - 3 1 - - 3 39 19 - - 5 153 - - 5 19 135 1-13 1 1 7 1 139 3

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Särskiljning och gruppering i fält Detta faktablad Lodjur: Särskiljning och gruppering i fält inom Nasjonalt overvakningsprogram

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin inom Göteborgs kommungränser? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta då detta dels ändrar sig mellan åren, dels

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v )

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v ) Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur Finlands viltcentral (v. 15.8.2018) 1 15.8.2018 Vaktjakt på hjortdjur Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen (759/2016) 24 trädde i kraft 24.5.2018 Trots

Läs mer

Älgstammens ålderssammansättning och reproduktion i Skultuna. Maj Rapport Rapporten är beställd av: Sveaskog AB

Älgstammens ålderssammansättning och reproduktion i Skultuna. Maj Rapport Rapporten är beställd av: Sveaskog AB Älgstammens ålderssammansättning och reproduktion i Skultuna Foto: Magnus Nyman Maj 2005 Rapporten är beställd av: Sveaskog AB Rapport 6-2005 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se Bakgrund

Läs mer

Sida1. Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun

Sida1.   Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun www.hassleholm.se Sida1 Tekniska förvaltningen Trafikolyckor 2014 Hässleholms kommun Förord Tekniska förvaltningen i Hässleholms kommun skall årligen ta fram en rapport med sammanställning av aktuella

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur. Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro

Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur. Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro Adaptiv älgförvaltning Kunskap om systemet Älgens ekologi Forskningsexempel Foder behov, tillgång

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Information om blomlådor till intresserade boende Upplevs er bostadsgata som trafikfarlig eftersom trafiken håller hög hastighet? En lösning kan vara att, efter samråd

Läs mer

Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja. Det. Utföres. På fel. sätt

Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja. Det. Utföres. På fel. sätt 1 Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja Om Det Utföres På fel sätt 2 1 Lite statistik - Ca 300 arbetsolyckor med djur rapporterade/år Nötkreatur 70 st/år, 60 % män häst 100 st/år, 75% kvinnor

Läs mer

älgskötselområde, omfattande Daniel Norrgård, ordf V Torsås ÄSO 2. Notering av närvarande personer/ representanter samt av adjungerade ledamöter

älgskötselområde, omfattande Daniel Norrgård, ordf V Torsås ÄSO 2. Notering av närvarande personer/ representanter samt av adjungerade ledamöter Västra Torsås älgskötselområde 2014-03-31 PROTOKOLL SAMRÅD ÄSO Samrådet i Västra Torsås älgskötselområde, omfattande totalt 16 952 hektar, har den 27 mars 2014 hållit samrådsmöte i Hynnenäs bygdegård.

Läs mer

Älgmöte 23 januari. 18,31 Information om Älgmärkningen Haparanda/ Kalix. Obsen Avskjutningen Vilken Älgstam vill vi ha?

Älgmöte 23 januari. 18,31 Information om Älgmärkningen Haparanda/ Kalix. Obsen Avskjutningen Vilken Älgstam vill vi ha? Älgmöte 23 januari 18,30 Presentation 18,31 Information om Älgmärkningen Haparanda/ Kalix (Wiebke Neumann SLU) Projektet Älgen 19,30 Älgjakten 2017 (Sven Forsberg ÄFG 5) Obsen Avskjutningen Vilken Älgstam

Läs mer

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos ÄLGPOLICY Svenska Jägareförbundets grundläggande syn på älgen och älgförvaltningen foto: Mostphotos 1 Älgen är ett av våra viktigaste vilt Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella,

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer

Vägtrafikolyckor. Handledning vid rapportering

Vägtrafikolyckor. Handledning vid rapportering Vägtrafikolyckor Handledning vid rapportering Titel: Vägtrafikolyckor, handledning vid rapportering Författare: Kristina Mattsson, Anci Ungerbäck, Transportstyrelsen, väg- och järnvägsavdelningen Publikation:

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 512.2012.01041 Sida 1(8) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka R80, Valbo. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12 Rapport 215 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 215-2-12 Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Älgstammens täthet och sammansättning i Holmen Delsbo Älgskötselområde

Älgstammens täthet och sammansättning i Holmen Delsbo Älgskötselområde Älgstammens täthet och sammansättning i Holmen Delsbo Älgskötselområde Mars 2007 Arbetet är beställt av Holmen Skog AB Rapport 04-2007 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se Bakgrund På många

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Födelseår: Reg. nr i Jordbruksverkets register: Utför eftersök på följande viltslag genom att arbeta lös och vid behov kunna ställa viltet:

Födelseår: Reg. nr i Jordbruksverkets register: Utför eftersök på följande viltslag genom att arbeta lös och vid behov kunna ställa viltet: Bilprovningen SOS Alarm NTF IF Länsförsäkringar Svenska ennelklubben Hund Ras: Namn: Födelseår: Reg. nr i Jordbruksverkets register: Utför eftersök på följande viltslag genom spårning: Rådjur Älg Vildsvin

Läs mer

Hallands län. Avskjutningsrapportering

Hallands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Hallands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Övning 2 - Frågesport

Övning 2 - Frågesport Övning 2 - Frågesport Denna övning är en frågesport som kan utföras på många olika sätt, individuellt eller i lag. Några förslag ges nedan. Övningen passar grupper på 1-20 elever. Syfte: Frågesporten syftar

Läs mer

Rapport. Insamling av käkar och reproduktionsorgan i Växjö, Kronoberg 2011/2012

Rapport. Insamling av käkar och reproduktionsorgan i Växjö, Kronoberg 2011/2012 Rapport. Insamling av käkar och reproduktionsorgan i Växjö, Kronoberg 2011/2012 Göran Ericsson, Anne Marie Dalin och Jonas Malmsten Sveriges Lantbruksuniversitet Rapport 5 Institutionen för Vilt, Fisk

Läs mer

Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg)

Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg) Återrapportering 2016/2017 Övrigt vilt (ej älg) Detta är en sammanställning av avskjutningsstatistik hämtat från viltdata.se utifrån jaktåret 2016/2017-års avskjutningsrapporter och redovisar allt fällt

Läs mer

AVLIVNING & AVFÅNGNING

AVLIVNING & AVFÅNGNING AVLIVNING & AVFÅNGNING Detta dokument syftar till att klargöra Svenska Jägareförbundets uppfattning om vilka metoder som är lämpliga för att avliva/avfånga olika viltarter ur ett praktiskt perspektiv.

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer