Linnea Kroon Allan Johansson Krister Ekström Roland Vigersved Barbro Eldhagen Marie Torstensson Anna-Carin Birgersgård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linnea Kroon Allan Johansson Krister Ekström Roland Vigersved Barbro Eldhagen Marie Torstensson Anna-Carin Birgersgård"

Transkript

1 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 17 december 2015, kl. 15:00 17:00 Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar Omfattning Beslutande Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson (C) Roger Holmberg (S) Lars Holmberg (V) Björn Brändewall (L) tom Lasse Johansson (S) från Fredrik Persson (S) Linnea Kroon Allan Johansson Krister Ekström Roland Vigersved Barbro Eldhagen Marie Torstensson Anna-Carin Birgersgård Ersättare Kerstin Edvinsson (M) Kajsa Hedin (M) Björn Brändewall (L) från Anna-Britt Wejdsten (L) Birgitta Lindholm Christer Johansson Övriga närvarande Benny Wennberg 40 Ulrich Hultman 41 Björn Mortensen 41 Sophia Sundlin 42 ordförande, kommunstyrelsen servicenämnden socialnämnden samhällsbyggnadsnämnd barn- och ungdomsnämnden barn- och ungdomsnämnden överförmyndarnämnden DHR SRF FSO FSO FSO FSO FSO socialnämnden servicenämnden barn- och ungdomsnämnden överförmyndarnämnden DHR FSO förvaltningschef serviceförvaltningen verksamhetsutvecklare kommunledningskontoret Kalmar Cityföreningen ungdomsombud kultur- och fritidsförvaltningen

2 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) Sekreterare Louise Weidolf Justeras Dzenita Abaza ordförande Birgitta Lindholm DHR ett förbund för ett samhälle utan rörelsehinder

3 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 36 Inledning Mötet inleddes med att Louise Weidolf visade ett bildspel från Tillgänglighetsdagen 11september. Därefter förklarade ordförande Dzenita Abaza sammanträdet för öppnat och hälsade alla välkomna. 37 Val av justerare Beslut Birgitta Lindholm, DHR, utsågs att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 38 Fastställande av föredragningslista Beslut Upprättat förslag till föredragningslista godkändes med tillägg för att några punkter anmäldes under Övrigt. 39 Summering av Tillgänglighetsdagen 11 september samt om hur vi kan arbeta vidare Louise Weidolf gick igenom förslag på hur rådet kan arbeta vidare utifrån resultatet av grupparbetet den 11 september. En del insatser har redan påbörjats och andra är större arbeten som kan göras på sikt. Exempel på påbörjade insatser är arbetet med att upprätta en Tillgänglighetsguide som kommer att finnas i kontaktcentum. Ett annat är att se om möjligheten att införskaffa Free Wheel för utlåning till rullstolsburna turister så att tillgängligheten ökar i vår kullerstensrika stad. Beslut Minnesanteckningarna från Tillgänglighetsdagen 11 september bifogas till protokollet. Till nästa tillgänglighetsråd bjuds regionförbundet in för att berätta om förstudien för en gemensam Tillgänglighetsdatabas. Likaså bjuds Lars Axelsson och Christina Erlandsson från omsorgsförvaltningen in för att berätta om möjligheterna till att ex. hyra rullstol för barn och permobiler. 40 Information från Samhällsbyggnadskontoret: Informationspunkten om infrastruktur och transport från samhällsbyggnadskontoret utgick. Serviceförvaltningen: Benny Wennberg, förvaltningschef på serviceförvaltningen informerade om aktuella utvecklingsarbeten. Bl.a. pratade han om tillgängligheten i stadsrummet och enkelt avhjälpta hinder så som kantstenssänkningar, breddning av gång- och cykelbanor och om lekgym- och badplatser.

4 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) Krister Ekström framförde några tillgänglighetssynpunkter som Benny skulle ta med sig till förvaltningen. Bl.a. tog Krister upp om belysningen mellan Tullslätten och Olof Palmes gata som är bristfällig. Benny berättade då om att ett Belysningsprogram med handlingsplan nyligen är framtaget så nu kommer arbetet att ta fart. Även området runt teatern lyftes som ett område som behöver ses över ur ett tillgänglighetsperspektiv. Det är på gång att tas ett helhetsgrepp om området berättade Benny men just nu inväntar man hur det ska gå med försäljningen av Teatervallens verksamhet. Beslut Dzenita Abaza tackade för informationen. Presentationen bifogas protokollet. 41 Att möta funktionsnedsatta i detaljhandel och serviceyrken, ett socialt hållbart utvecklingsprojekt Ulrick Hultman, kommunledningskontoret och Björn Mortensen, Kalmar Cityföreningen, informerar om arbetet för att bli Årets stadskärna. En del av arbetet handlar om att öka tillgängligheten och nu har Kalmar kommun och Kalmar Cityförening sökt, och blivit beviljade, projektmedel för att göra en film för att förbättra bemötande för funktionsnedsatta. Frågan om hur Tillgänglighetsrådet kan vara med i arbetet diskuterades likaså om att det vore lämpligt att anhöriga till funktionsnedsatta blev delaktiga på något vis. Beslut Krister Ekström och Louise Weidolf blir representanter för rådet i arbetet. Var och en funderar vidare utifrån sin verksamhet på vilka som borde vara med och mejlar förslag till Louise, louise.weidolf@kalmar.se 42 Ungdomsråd för unga funktionsnedsatta Sophia Sundlin, ungdomsombud i Kalmar kommun, informerade om uppdraget om att undersöka om möjligheten för och intresset hos unga människor med funktionsnedsättning om att starta ett råd. Sophia har samarbetat med både Calmif och Förbundet för unga rörelsehindrade och hon har prata både med ungdomar och med personal som arbetar med ungdomar och visst finns det intresse! Undersökningen Ung i Kalmar visar att glappet mellan vad man vill göra på sin fritid och vad man faktiskt gör är stort för gruppen ungdomar i särskolan. Detta behöver det rådas bot på. Efter nyår ska Sophia bjuda in ungdomar till ett första möte. Sophia undrar hur Tillgänglighetsrådet vill ha dialogen med det blivande ungdomsrådet och olika förslag diskuterades. Beslut Dzenita Abaza tackade för informationen. Rådet beslutade om att man till att börja med vill att det byts protokoll mellan råden och att man vill att Sophia återkommer längre fram med information om hur arbetet går.

5 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 43 Nomineringar till tillgänglighetspriset 2015 Dzenita Abaza informerade om de tre nomineringar till tillgänglighetspriset som inkommit; Kalmar slott, Pub och Restaurang Krögers och Lindsdals IF. Priset består av ett diplom, blommor och kronor och kommer att delas ut på kommunfullmäktige den 25 januari Rådet hälsas välkomna att närvara vid utdelningen. Beslut Rådet beslöt att ge presidiet i uppdrag att föreslå kommunstyrelsen en pristagare. 44 Övrigt 1. Busshållplatser Organisationerna tog, genom Linnea Kroon, upp om att en av busshållplatserna vid lasarettets huvudentré har tagits bort. Bussarna går alltså bara åt ena hållet utanför entrén och den andra hållplatsen har förlagts på Ståthållargatan utanför den gamla grillen. Likaså har hållplatsen vid Stensbergshemmet tagits bort. Konstateras kan, att återigen har viktiga beslut, som får konsekvenser för tillgängligheten, tagits på KLT utan att information har delgivits. Beslut Dzenita Abaza och Krister Ekström tar med detta till Funktionshinderrådet. Presidiet får i uppdrag att skriva en skrivelse till KLT. 2. Återkoppling på frågor från mötet Ingemar Einarsson, ordförande i servicenämnden, återkopplar om Parkeringarna vid Tullbroskolan. Området har använts som temporär parkering under framför allt sommaren. Området är skolgård för särskoleleverna och är viktig för att de ska kunna röra på sig och spela exempelvis boll. Ingemar informerar om att det nu är parkeringsförbud vid Tullbroskolan och att skyltar om detta finns uppsatta. Handikappsparkering vid Krusenstjärnska gården. En skrivelse hade inkommit till organisationerna om att handikappsparkering saknas vid Krusenstjärnska gården. Ingemar informera om att det nu är på gång att bli handikappsparkering där. 3. Specialavdelning för hörselskadade förskolebarn Kajsa Hedin undrade varför specialavdelningen Snäckan på Svärdsliljan för hörselskadade barn har tagits bort. Lasse Johansson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, svarar att orsaken var att barnunderlaget blev för litet. Upptagningsområdet var hela Kalmar län men flera föräldrar fick avslag av sin kommun då de önskade placering på Snäckan. En annan anledning till det minskade barnunderlaget var att en ny operationsteknik kom som flertalet barn genomgick och efter det så ville föräldrarna att deras barn inte skulle gå på specialavdelning längre.

6 Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 45 Nästa sammanträde Nästa sammanträde är torsdagen den 3 mars 2016 kl Avslutning Ordförande tackade alla och förklarade sammanträdet avslutat. Bilagor: Minnesanteckningar från Tillgänglighetsdagen den 11 september 2015 Benny Wennbergs presentation om serviceförvaltningens arbete Mötestidet för 2016 Skrivelse till KLT enligt 44 Övrigt/Busshållplatser

7 Serviceförvaltningen Ansvarar för ny- om- och tillbyggnader samt skötsel och underhåll av Kommunens hus och byggnader Frilufts-, motions- och idrottsanläggningar Gator, vägar, parker och övriga allmänna platser Parkeringsplatser på allmän plats och kommunal kvartersmark. Handlägger även trafikanordningsplaner och ger tillstånd för upplåtelse av allmän plats t.ex. uteserveringar, torghandel, konserter och andra arrangemang.

8 Tillgänglighet i stadsrummet Program för uteserveringar Trottoarpratare Evenemang

9 Enkelt Avhjälpta Hinder Övergångsställen 10 till 15 st per/år. Med och utan refuger Vissa förhöjda

10 Enkelt Avhjälpta Hinder Kantstenssänkningar i korsningar 20 till 30 platser/år. Pågått under ca 5 år Kring Wasaskolan Kring Oxhagen Berga

11 Enkelt Avhjälpta Hinder Busshållplatser Inventeras och görs i samarbete med KLT Är genomfört enligt framtaget program. Fortsatt arbete med bla anslutande gångstråk.

12 Enkelt Avhjälpta Hinder Gång- och cykelbanor Pågående upprustning med ny beläggning. Gång- resp cykelstråk markeras Ny bredare standard på nya.

13

14 Enkelt Avhjälpta Hinder Lek-, Gym- och Badplatser

15 Tillgänglighet i kommunala lokaler Inventering i ALLA kommunala fastigheter Resulterade i en åtgärdsplan Allt i planen har åtgärdats Ex. trappmarkeringar, taktila skyltar, ramper, handikapptoaletter, hiss Nu normalt underhåll

16 Handläggare Datum Louise Weidolf Minnesanteckningar från Tillgänglighetsdag 11 september 2015 Närvarande: Organisationerna: Björn Melin, Krister Ekström, Marie Torstensson, Barbro Eldhagen, Allan Johansson fm Chefer/VD: Bibbi Johansson, Thomas Tryggvesson, Mattias Ask, Lolita Persson, Rebecca Persson, Annette Andersson, Benny Wennberg, Mats Lindhe fm, Henrik Nilsson Politiker: Dzenita Abaza, Lasse Johansson, Mikael Ländin, Mona Jeansson, Marianne Dahlberg fm, Inger Hilmansson fm, Elisabeth Gustafsson, Christoffer Dywik, Mattias Adolfsson, Ingemar Einarsson, Per Dahl, Kerstin Edvinsson Övriga: Maria Hammarström ADB, Ulrick Hultman, Linea Turfjell CalmIF 1. Dzenita Abaza hälsade välkommen och pratade om målet för dagen; att utveckla tillgänglighetsarbetet internt och externt. 2. Björn Mortensen, moderator för dagen gick kort igenom dagens innehåll och presenterade Pelle Sköldbäck och Andreas Söderkvist från företaget Alla kan! 3. Pelle och Andreas har en inspirerande föreläsning kring att se möjligheter, inte hinder. Föreläsningen bygger på ord som mångfald, tolerans, integration, delaktighet, förståelse och inkludering. För mer information se 4. Under fikat på förmiddag fick alla prova att köra rullstol inomhus och att tippa för att komma över kanter. 5. Cheferna samt Björn Mortensen presenterar sin verksamhets arbete med tillgänglighet utifrån vad som görs idag och utmaningar för framtiden. Se bifogad fil. 6. De som ville kunde prova att äta lunch som blind. 7. Efter lunch fick alla parvis ta sig från Kalmarsalen till Stortorget och tillbaka. Den ene som rullstolsburen lots för den andre som blind. En del provade även att ta sig upp på rulltrappa som rullstolsburen. 8. Resten av eftermiddagen ägnades åt workshop utifrån frågeställningen Hur kan vi öka tillgängligheten? Se gruppernas redovisningar nedan. Grupp 1 Viktigt att träffas om ett sådant här ämne! Saknade presentationer av alla deltagarna Kan man hyra en permobil/rullstol från hjälpmedelcentralen? Kansli- och omvärldsenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Östra Sjögatan 18 Tel vx louise.weidolf@kalmar.se

17 2 (3) Tillgänglighetskarta. Grupp 2 Samarbete mellan förvaltningarna. En väg in för de kommunala tjänsterna som tillhandahålls. Exempelvis en kontakt som hjälper till med ansökningar som ska göras. Kontaktcenter? Tillgänglighetslots? Bygg bort icke synliga hinder. Samordning, regler, byråkrati, mental inställning, information och utbildning. Buss får ta 40 stående personer men inte permobil/elscooter. Tillgänglighetsrådet: Tyck till: Ge förslag och förfrågningar Utbildning: Typ Alla kan! Hjälpa till med samordning, söka central tjänst från sociala fonden? Remissinstans Grupp 3 Tillgänglighet kan vara många olika saker, inte bara fysiskt Rådet på studiebesök på ett boende. Man får kunskapsöverföring direkt. Gatubeläggningen svår. Använd rådet som remissinstans Länsperspektivet: andra kommuner Se tillgänglighetsrådet som en kontaktarena Ungdomsrådet, hur kontakta tillgänglighetsrådet? Mer kunskapsinriktad fortsättning, men bra med denna upplevelseinriktade temadag. Grupp 4 Tillgänglighetslots - En väg in för att förenkla - Kontaktcenter Tillgänglighetsrådet studiebesök på äldreboende Tillgänglighet vid korsningar Viktigt att samordna över förvaltningsgränserna Inget är omöjligt! Viktigt att fånga upp unga med funktionsnedsättningar så att dom är med och kan påverka. A och O med kommunikation Grupp 5 Bra samarbete med krögare/handlare/destination Kalmar Hemsidan behöver utvecklas Inventera alla behov börja åtgärda Free wheel, Kan det lånas ut på Turistbyrån? Kompetensutveckling i bemötande Tillgänglighetsdatabas

18 3 (3) Insatser utifrån dagen: Kan man hyra permobil/rullstol från hjälpmedelcentralen? Free Wheel, kan det lånas ut av Turistbyrån? Buss får ta 40 stående personer men inte permobil/elscooter Kommunikation 1. Hemsidan 2. En väg in Tillgänglighetslots 1. Samordning 2. Förvaltningssamordning Tillgänglighetsdatabas Kompetensutveckling 1. Studiebesök 2. Mer typ Alla kan! Remissinstans Unga funktionsnedsatta Inventera alla behov börja åtgärda Länsperspektivet Gatubeläggningen svår, tillgänglighet vid korsningar Nu Fråga ställd till omsorgen, Lars Axelsson/Christina Erlandsson Fråga ställd till Destinationen och Service om möjlighet till inköp. Finns möjlighet att få utfärdat intyg för godkända permobiler. Möte med Kommunikation 12/11, länkar till organisationerna, bruttolista lokaler 1. SBK och Service fångat bollen efter möte 31/8 Möte 4/11, bruttolista lokaler, inventering pågår 1. Utöka rådet med 2 studiebesök/år Varje förvaltning ansvarar för att bjuda in repr. från KTR:s presidium vid aktuella frågor. Ungdomsombudet har uppdrag i budget 2016 om att undersöka om möjlighet och intresse av att starta ett råd för unga funktionsnedsatta. LW info om KTR på presidieträff för länets funktionshinderråd 8/12. Feedback till KTR om vad de andra kommunerna gör utifrån mötet. Frågan kommer upp vid KTR dec På sikt Till ledningsgruppen? Budgetfråga Uppdatera hemsidan kontinuerligt med aktuella saker 2. - Bilda arbetsgrupp med repr. från alla förvaltningarna. - Budgetfråga Regionalt arbete som ska göra en förstudie om webbaserad tillgänglighetsguide 2. - Kompetensutv. i bemötande - Mer kunskapsinriktad kompetensutv. Fler temadagar? Upprätta dialogform mellan det nya rådet och KTR. Andra kontaktvägar som Facebook o.dyl? Budgetfråga Regional Tillgänglighetsguide. Konsult upphandlad för förstudie våren 2016.

19 Handläggare Datum Louise Weidolf Tider för Tillgänglighetsrådet februari Presidium Dzenitas rum 3 mars Råd Ks-salen 25 maj Presidium Dzenitas rum 9 juni Råd inkl.studiebesök Meddelas senare 31 augusti Presidium Dzenitas rum 15 september Råd inkl.studiebesök Meddelas senare 2 november Presidium Dzenitas rum 17 november Råd Ks-salen OBS! Organisationerna träffas 30 minuter innan rådsmötena. Kansli- och omvärldsenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Östra Sjögatan 18 Tel vx louise.weidolf@kalmar.se

20 Handläggare Datum Louise Weidolf Kalmar länstrafik Karl-Johan Bodell Katarina Seijsing Conny Karlsson Förändrade placeringar av busshållplatser i Kalmar kommun Kalmar kommuns Tillgänglighetsråd har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med KLT angående bland annat bemötande från busschaufförer men också, och inte minst, angående information vid förändringar av bussturer och hållplatser. Representanter från rådet har även skrivit insändare om detta i lokala pressen. KLT har också varit med på Tillgänglighetsråd där diskussioner har förts om vikten av dialog och kommunikation kring ändrade förutsättningar som exempelvis borttagande eller ändringar av busshållplatser. Trots olika påtryckningar kan det konstateras att information om förändringar inte når ut. Denna gång handlar det framför allt om hållplatserna kring och vid lasarettet och Stensbergshemmet men också om att busslinjer som trafikerat Södra vägen har lagts om. Från Kalmar C går nu i stället trafiken via Baronen, Gästhamnen och Järnvägsgatan. Ledamötena i Tillgänglighetsrådet är väl medvetna om skatteväxlingen som gjordes 1 januari 2012 och att KLT har blivit en landstingsfråga samt att dialogen framför allt bör föras med landstingets funktionshinderråd. Frågan kommer således även att lyftas där. Kalmar kommuns Tillgänglighetsråd vill dock med denna skrivelse påpeka vikten av att information för funktionsnedsatta tas på största allvar och vill därför återigen framföra det direkt till KLT. Med förhoppning om en förbättrad kommunikation! Presidet för Kalmar kommuns Tillgänglighetsråd: Krister Ekström FSO Linnea Kroon DHR Dzenita Abaza kommunalråd Kansli- och omvärldsenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Östra Sjögatan 18 Tel vx louise.weidolf@kalmar.se

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 10 september 2015, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 10 september 2015, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-09-10 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 10 september 2015, kl. 15:00 17:00 Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar Omfattning 25-35 Beslutande Dzenita

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 24 maj Omfattning Beslutande. Ersättare.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 24 maj Omfattning Beslutande. Ersättare. Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 24 maj 2018 14.00-17.00 Plats KS-salen Omfattning 13-26 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) Lasse Johansson Roger Holmberg (S) Johanna Petersson (C) Fredrik

Läs mer

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Ks-salen, Stadshuset vån 3, Östra Sjögatan 18 Kalmar (ingång från gården)

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Ks-salen, Stadshuset vån 3, Östra Sjögatan 18 Kalmar (ingång från gården) Datum 2016-11-02 Kallelse Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde Tid Plats Torsdag den 17 november 2016, kl.15:00-17:00. Organisationernas företrädare samlas kl.14:30. Ks-salen, Stadshuset

Läs mer

Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar. Krister Ekström Urban Algotsson Rauno Suomi

Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar. Krister Ekström Urban Algotsson Rauno Suomi KALMAR KOMMUN Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-09-20 Tid Kl. 18.00 19:50 Plats Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 31-40 ande Anette Lingmerth (S) ordf. (kommunstyrelsen)

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 11 december kl Omfattning Beslutande.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 11 december kl Omfattning Beslutande. Tid Tisdagen den 11 december kl. 14.00 17.00 Plats KS-salen Omfattning 41 57 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) 41 52 Roger Holmberg (S) Fredrik Person (S) Björn Melin Allan Johansson Richard

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar KALMAR KOMMUN Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-12 Tid Kl 18.00 19:50 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 13-22 Beslutande Anette Lingmerth (S) ordf (kommunstyrelsen)

Läs mer

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 23 maj, kl. 16:00 17:50 Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 12-26 ande Inger Hilmansson (FP) Steve Sjögren (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 6 december Omfattning Beslutande.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 6 december Omfattning Beslutande. PROTOKOLL Tillgänglighetsrådet Tid Onsdagen den 6 december 2017 14.00-17.00 Plats KS-salen Omfattning 61-73 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) Roger Holmberg (S) Johanna Petersson (C) Lasse

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-04 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 4 september 2014, kl. 16:00 18:30 Plats KS-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 34-45 Beslutande Anette

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats Vänskapens väg 6 PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 13 september 2018 kl Omfattning Beslutande.

Tillgänglighetsrådet. Plats Vänskapens väg 6 PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 13 september 2018 kl Omfattning Beslutande. Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 13 september 2018 kl. 14.00-17.00 Plats Vänskapens väg 6 Omfattning 27-40 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) Lasse Johansson (S) Marianne Dahlberg (S)

Läs mer

Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar

Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 20 februari 2014, kl. 16:00 18:00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 1 17 ande Anette Lingmerth (S) Dzenita Abaza (S) Steve Sjögren

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 18 33 ande Anette Lingmerth (S) Dzenita Abaza (S) Steve Sjögren (S) Curre

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kalmar slott, Gröna salen

Kalmar slott, Gröna salen KALMAR KOMMUN Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-09-19 Tid Kl 18.00 20:00 Plats Kalmar slott, Gröna salen Omfattning 23-32 ande Anette Lingmerth (S) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Dahlberg

Läs mer

Rauno Suomi. Krister Ekström Linnea Kroon Urban Algotsson Christer Johansson

Rauno Suomi. Krister Ekström Linnea Kroon Urban Algotsson Christer Johansson 1 KALMAR KOMMUN Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-02-23 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 1-16 ande Anette Lingmerth (S) ordf (kommunstyrelsen) Dzenita

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-12-09 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 35-50 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 november Omfattning Beslutande

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, Stadshuset PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 november Omfattning Beslutande PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-11-17 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 17 november 15.00-17.00 Plats KS-salen, Stadshuset Omfattning 23-33 Beslutande Dzenita Abaza (S) Per Dahl (M) Michael Ländin

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats Unik PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 19 januari Omfattning Beslutande. kommundelsnämnd

Tillgänglighetsrådet. Plats Unik PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 19 januari Omfattning Beslutande. kommundelsnämnd PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-01-19 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 19 januari 14.00-17.00 Plats Unik Omfattning 34-42 Beslutande Dzenita Abaza (S) Michael Ländin (S) Lasse Johansson (S) gick

Läs mer

Tillgänglighetspris 2015

Tillgänglighetspris 2015 Handläggare Datum Ärendebeteckning Louise Weidolf 2015-12-03 KS 2015/0793 50610 Ordförandebeslut Tillgänglighetspris 2015 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att Tillgänglighetspriset 2015 går till Krögers

Läs mer

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 41-55 Beslutande

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 41-55 Beslutande PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-12-06 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 6 december 2012, kl. 18:00-19:50 Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 41-55 ande Anette Lingmerth

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-03-05 Tid Kl 18.00 19.40 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 1-12 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar

Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 28 februari, kl. 16:30 18:40 Plats Sammanträdeslokal Magistern, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 1-11 ande Steve Sjögren (S) Dzenita Abaza (S) Magnus Jernetz Gustavsson

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 april 2015, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 april 2015, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-16 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 16 april 2015, kl. 15:00 17:00 Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar Omfattning 14-24 Beslutande Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 138-140 ande Roger Kaliff (S), ordförande Ann-Marie Engström (S),

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) Tillgänglighetsrådet 2012-06-07

PROTOKOLL 1 (11) Tillgänglighetsrådet 2012-06-07 PROTOKOLL 1 (11) 2012-06-07 Fört vid sammanträde med Plats och tid: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 14.00 16.15 Närvarande: Elisabeth Cima Kvarneke (V), ordförande Anne Wilks (MP) Melvin Selander,

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunala Funktionshinderrådet

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunala Funktionshinderrådet Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:25 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Åsa Ottosson (M) Renée Solstad (S) Inger Jensen (DHR) Håkan Jonsson (SRF) Bengt-Olof Davidsson (SEF) Carina Davidsson

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats Linnéuniversitetet PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 maj kl Omfattning Beslutande.

Tillgänglighetsrådet. Plats Linnéuniversitetet PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 maj kl Omfattning Beslutande. Tid Torsdagen den 16 maj kl. 13.30 16.50 Plats Linnéuniversitetet Omfattning 18 37 Beslutande Dzenita Abaza (S) 18 28 Carl-Henrik Sölvinger (L) Bertil Dahl (V) Michael Ländin (S) 18 27 Måns Linge (M) 18

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14

Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Kommunala handikapprådet 2011-12-15 14 Plats och tid Tullbackagården, 2011-12-15 kl. 17.30-19.15 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Ulla

Läs mer

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Ahlgren 2015-10-16 KS 2015/0844 50065 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 oktober 2015 Förslag

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 12 februari 2015, kl.

Tillgänglighetsrådet. Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 12 februari 2015, kl. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-02-12 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 12 februari 2015, kl. 16:00 18:00 Plats Ks-salen, Stadshuset, Östra Sjögatan 18 Kalmar Omfattning 1-14 Beslutande Dzenita Abaza

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet 2016-02-17 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 15.00 16.25 Beslutande: Arnold Carlzon, Omsorgsnämnden, ordförande Kent Blixt, Omsorgsnämnden Gottlieb Granberg, Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialchef May Hansson Kanslisekreterare Birgitta Schmidt. Birgitta Schmidt

Socialchef May Hansson Kanslisekreterare Birgitta Schmidt. Birgitta Schmidt Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 31 maj 2011 kl 17.00-18.00 Beslutande Lars Jonehög, (SN) ordf Lennart Andersson (BoM) Ulla-Britt Svensson (BUN) Katarina

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

Magistern, nämndhuset, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, nämndhuset, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-03-27 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, nämndhuset, Kalmar Omfattning 1-14 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Jörgen Kroon v

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2016-10-12 KS 2016/0685 50029 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-04-25 KS 2017/0981 Tel: 0480-45 01 31 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL , Landstingets kansli, Kalmar. Linda Fleetwood Landstinget

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL , Landstingets kansli, Kalmar. Linda Fleetwood Landstinget SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Tid och plats 10.00 15.30, Landstingets kansli, Kalmar ande Linda Fleetwood Landstinget Madeleine Rosenqvist Landstinget Jessica Rydell tjg ers Landstinget Lena Segerberg adj

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Louise Weidolf 2017-05-31 KS 2017/0097 50610 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

, Västerviks sjukhus

, Västerviks sjukhus SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Tid och plats 10.00 15.00, Västerviks sjukhus ande Jonas Hellberg Ordförande Landstinget Madeleine Rosenqvist Landstinget Rune Carlsson Krister Ekström Vice ordf Nils-Allan Edman

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Emma Badh (HSO)

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Emma Badh (HSO) 2015-09-21 1 (6) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 21 september 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 5 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 maj 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 25 / 5 2012 Ewa

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-11-06 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 37-48 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Ingvar

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-07 Tid Kl 18.00 19.30 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 13-23 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-05-06 KS 2015/0147 Kommunfullmäktige Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår

Läs mer

Åke Ring ordf. har aviserat frånvaro Christer Andersson har aviserat frånvaro

Åke Ring ordf. har aviserat frånvaro Christer Andersson har aviserat frånvaro FSO STYRELSEMÖTE NR 9 2017 Onsdag 4 oktober 2017 Kl: 15.00 FSO Resurscenters lokaler Nygatan 30 Kalmar Närvarande: Walter Rydström vice ordf. Arne Hertzberg Krister Ekström Sophie Eriksdotter Forsman Christopher

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

ordföranden Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Elisabeth Bergvall HSO/R Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi

ordföranden Ledamöter Ewa Ström HSO/HRF Elisabeth Bergvall HSO/R Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH RENHÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERING AB PROTOKOLL 7/2008 Sammanträdesdag 2008-08-27 Torsdagen den 26 augusti 2008 Kl. 14.30-17.30 Justerat den Justerat den

Läs mer

Information om handikappanpassning av skjutbanor 7. Handikapparkering i Krokoms centrum 8

Information om handikappanpassning av skjutbanor 7. Handikapparkering i Krokoms centrum 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Sammanträdesdagar 2013 5 Tillgänglighetspris 6 Information om handikappanpassning

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-05-25 KS 2016/0279 Kommunfullmäktige Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag till Drogpolitiskt program

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1 (13) Sammanträde med Kommunala funktionshinderrådet Plats och tid Samhällsbyggnadssektorn, Förvaltningshuset, kl. 13.30 15.40 ande Övriga deltagande Per Sixtensson (C) ordförande Sebastian

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:20 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Marie-Louise Askbom (RA) Håkan Jonsson (SRF) Carina Davidsson (SEF) 14 Övriga närvarande

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Måndag 20 juni kl. 13 15.40 Stora salen, Torsby bibliotek Beslutande Carina Nordqvist (S), ordförande Monicka Lindberg, SRF Erik Gustafsson, HRF Curth Åsberg,

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-09-16 KS 2013/0415 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet. Ärenden:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet. Ärenden: 2018-05-14 Tillgänglighetsrådet Ärenden: 6 Val av justeringsperson... 2 7 Genomgång av föregående protokoll... 3 8 Tio-i-topp listan... 4 9 Skönviks varmbad... 6 10 Enkelt avhjälpta hinder... 7 11 Information

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Plats och tid Tullbackagården, 2012-12-11 17:30-19:00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta Wahlund,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (11)

Kommunala Handikapprådet (11) Kommunala Handikapprådet 2014-12-15 1 (11) Plats och tid Konferenslokal hos Bostadsstiftelsen Hyltebostäder. Kl. 16:00-16:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 februari 2019 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 20-26 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik Sölvinger (L)

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 april 2019 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 55-60 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande.

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-30 146 Tid 14.00 14.25 Plats Stadshuset Omfattning 149-153 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Rådet för funktionshinder Tidpunkt: Tisdag 22 april 2014 kl. 15:00 16:30 Lokal: Stora Konferense,, Justerat: 25 /4 2014 Ewa Samuelsson Ordförande Magnus

Läs mer

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30.

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Datum 2015-02-02 Kallelse Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde Tid Plats Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Sammanträdesrum KS-salen,

Läs mer

Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning

Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-12 KS 2014/0740 50044 Kommunfullmäktige Motion från Margreth Johansson (KD) om kompetensutvecklingsplan och utbildningsanställning

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:00 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Inger Jensen (Kicken) Marie-Louise Askbom (RA) Håkan Jonsson (SRF) Siv Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2012 kl. 8:00-9:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 57-63 ande Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-06-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 7 Information från SPF 8 Ledsagare vid resa med färdtjänst 9 Aktuellt från tillgänglighetsrådgivaren 10 Aktuellt från

Läs mer

Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013

Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013 Sida 1 (5) Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013 Ledamöter Kerstin Järneberg, ordförande 1 Carita Mandelin Ove Martinsson Lars Jonsson Vakant plats Förhinder Blazena Westerlund, vice ordförande

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 16:00-17:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Wiveca Noren (SPI) (ordförande), Våge Ericsson (vice ordförande) (FUB Föreningen för

Läs mer

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-05-25 60 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Dnr SFN 2016/0207 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2016-04-19 Motion från Liberalerna

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (8) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 13.00 13.30 Ordinarie ledamöter Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA Bengt Grönwall, SN Sven-Erik Sjöstrand, KS Linda Gottschalk,

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-25 67 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 71-78 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Parentation för Claes Göran Larsson. Ljus tändes och tyst minut följde därefter.

Parentation för Claes Göran Larsson. Ljus tändes och tyst minut följde därefter. FSO STYRELSEMÖTE NR 8 2017 Onsdag 13 september Kl: 15.00 Lokal Handikapp Center Hallströmsgatan 55, Västervik Närvarande ledamöter: Åke Ring ordf. Arne Hertzberg Clearry Ruisla Hans Tedesjö Walter Rydström

Läs mer

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Stadsarkitektkontoret 2011-01-27 Protokoll nr 11 Minnesanteckningar 2010 0303 från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Närvarande Eva Ahlin (BN), Peter Wigren (TN), Lil Jacobson (SAK -

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 8-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor Sida 2 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 8. Föregående protokoll 2018-02-26 och val av justeringsman 9.

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-10-06 20-29

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-10-06 20-29 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 20-29 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 20. Mötets öppnande och presentationsrunda 21. Föregående protokoll och val av justeringsman 22. Hälsonavet nytt

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 2018-11-01 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 25 Kommunens folkhälsoplan, information 26 Föregående mötes protokoll 27 Aktuellt om tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder,

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86 78 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-26 Tid 10.00-11.50 Plats Stadshuset Omfattning 75-86 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Ingvar Nilsson (S) Mona Jeansson

Läs mer

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G

Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Brukarrådet 2012-09-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 19 Föregående mötes protokoll 20 Information från SRF 21 Ledsagare vid resa med färdtjänst 22 Aktuellt från tillgänglighetsgruppen

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2016-09-08 kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Närvarande: Mattias Ingeson, RJL, ordförande Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL

Läs mer

, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar

, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Tid och plats 10.00 15.20, Smedjan, Landstingets kansli, Kalmar ande Pierre Edström fr o m 10 Landstinget Madeleine Rosenqvist fr o m 5 Landstinget Lena Segerberg adj, mötesordf

Läs mer

53 Mötets öppnande Ordförande Lena Palmén öppnar mötet.

53 Mötets öppnande Ordförande Lena Palmén öppnar mötet. 1 Tid och plats Kl 14.00-16.00, Stadshuset, Kommunstyrelsens sessionssal Omfattning 53-70 Närvarande Övriga: Lena Palmén, kommunstyrelsen, ordförande Anette Carlson, kommunstyrelsen Mathias Duell, kommunstyrelsen

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Angereds råd för funktionshinderfrågor Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2019-02-13 Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava

Minnesanteckningar. Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning kl STH Jelgava 1 (5) Minnesanteckningar Typ av möte: Mötesdatum: Plats: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning 2013-10-02 kl.18-20 STH Jelgava Närvarande: Elisabeth Därth ordförande, Andreas Falk 2:e vice ordförande,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer