Progression och integration i ny lärarutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Progression och integration i ny lärarutbildning"

Transkript

1 Progression och integration i ny lärarutbildning (6) Uppdrag till särskilda arbetsgrupper för didaktisk och vetenskaplig progression samt progression vad gäller internationalisering Att skapa tydlig progression och integration mellan olika moment inom en professionsutbildning som lärarutbildningen är en svår men nödvändig uppgift. Utan en sammanhållande plan och en tydlig styrning faller lätt komplexa utbildningar bestående av ett stort antal lärare och medverkande institutioner sönder i ett myller av kurser utan inbördes samband. Under höstterminen 2007 tog lärarprogrammen i Linköping och Norrköping (från 2009 sammanslagna till ett program) fram en gemensam progressionsplan. Teoretiskt vilade planen på en tanke om successivt utvecklande av professionellt kunnande, lärarkunskap. Som ram och riktningsgivare skapades en progressionskarta indelad i fyra nivåer: grundläggande nivå, fortsättningsnivå, fördjupningsnivå och avancerad nivå (G1, G2, G3 och Av). De tre första nivåerna svarar mot Bolognaprocessens grundnivå och den fjärde mot Bolognaprocessens avancerade nivå. Progressionskartans målformuleringar utgjorde en nedbrytning av de examensmål som finns beskrivna för lärarutbildning (examensordningen), med särskilt fokus på didaktiskt och vetenskapliga kunnande. I progressionskartan pekades en progression inom dessa båda områden ut på G1, G2, G3 respektive avancerad nivå. Progressionskartans målbeskrivningar låg sedan till grund för revideringar av samtliga kursplaner inom lärarprogrammen i Linköping och Norrköping. Även i förberedelserna inför ny lärarutbildning vid LiU har upprättandet av en plan för progression och integration hög prioritet. Såväl produktion av utbildningsplaner som kursplaner är beroende av ett sådant arbete. Om examensrättsansökningar skall kunna färdigställas till 28 juni (enligt Högskoleverkets direktiv) måste arbetet med en progressionsplan i princip vara klart i slutet av mars. Med fördel kan dock den progressionsplan som togs fram i samband med Bolognaanpassningen av lärarutbildningen vid LiU bilda utgångspunkt för detta arbete. Ett antal nya grundförutsättningar behöver dock beaktas i arbetet med att revidera progressionsplanen. Såväl det didaktiska som det vetenskapliga stråket behöver ses över. Vidare bör övervägas om inte också ett internationaliseringsstråk skall läggas till i planen. Didaktisk progression Frågan om didaktik inom lärarutbildningen har fått förnyad aktualitet under de senaste åren. I Högskoleverkets granskningar av lärarutbildning har brister inom det ämnesdidaktiska området identifierats. LiU, tillsammans med en rad andra lärosäten, har uppmanats att stärka och tydliggöra ämnesdidaktiken inom sina lärarutbildningar. Ämnesdidaktiken framställs också som en nyckelfråga i det betänkande ( En hållbar lärarutbildning ) och den proposition ( Bäst i klassen ) som dragit upp riktlinjer för en ny lärarutbildning. Utgångspunkten har varit

2 2(6) en kvalitetshöjning vad gäller ämnesdidaktisk lärarkompetens och en precisering av det ämnesdidaktiska innehållet i relation till olika verksamhetsområden. Även i LiU:s utvecklingsarbete inför ny lärarutbildning har ämnesdidaktiken stått i fokus. Nedan följer en kort redogörelse för pågående och planerade insatser för att stärka det ämnesdidaktiska området inom lärarutbildningen. Strategiska satsningar för att behålla och vidareutveckla kompetens inom särskilt matematikdidaktik och samhällsämnenas didaktik Inrättande av ett universitetsövergripande ämnesdidaktiskt nätverk Organisering i ämnesdidaktiska kluster (snarare än enskilda ämnen) o Fem kluster: samhällsämnen, naturorienterande ämnen, matematik, svenska, moderna språk o Långsiktig uppbyggnad av forskningsmiljöer kopplade till de fem ämnesdidaktiska klustren o Uppdelning av det ämnesdidaktiska arbetet mot dels förskollärar- och grundlärarexamen, dels ämneslärar- och yrkeslärarexamen Intensifierad fältmedverkan i kursutveckling, kursplanering och kursuppföljning o Särskilda kursmentorer inom såväl ämnesstudierna som de pedagogiska/allmändidaktiska studierna Tydlig beställning vad gäller ämnesdidaktiskt innehåll och kompetens i lärarutbildningens kurser o Lärarkompetens (disputerade lärare med ämnesdidaktisk inriktning, koppling till institutionsövergripande ämnesdidaktiska kluster) o Fastlagt poängutrymme för ämnesdidaktiken inom ämnesstudierna o Tydliga lärandemål för ämnesdidaktiken o Integrering av ämnesdidaktiska moment i ämneskurserna Dessa satsningar bör beaktas i arbetet med att ta fram en plan för didaktisk progression och integration i den nya lärarutbildningen. En revision av progressionskartans didaktiska spår förutsätter också en fastlagd studiegång och en genomtänkt plan för hur de olika kurserna inom kärnan samspelar med varandra samt med ämnesdidaktiska inslag inom ämnesstudierna. UPPDRAG 1 Arbetsgruppen för den utbildningsvetenskapliga kärnan tillsammans med projektledaren får i uppdrag att arbeta fram förslag på övergripande innehåll i de åtta delkurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan (utgångspunkten hämtas i betänkandet En hållbar lärarutbildning samt propositionen Bäst i klassen! ) ordningen mellan kurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan, kopplat till det förslag till studiegångar som arbetats fram av projektledningen (i samråd med styrgruppen, prefektrådet, ordförandena i arbetsgrupperna samt projektledningens referensgrupp)

3 3(6) Arbetsgruppen består av Robert Thornberg (IBL, ordförande) Michael Tholander (IBL) Mia Thorell (ISV) Bengt Sandin (Tema) Helena Grönås (IKK) Sabine Gruber (ISV) Lotta Holme (IBL) Andreas Fejes (IBL) Fredrik Alm (IBL) Nina Lykke (Tema) Arbetet måste vara klart i mitten av mars för att kunna ligga till grund för arbetet med programövergripande integration och progression. Arbetsgruppen skickas iväg på ett två dagars internat för att oinskränkt kunna ägna sig åt detta arbete. Gruppen redovisar sitt arbete i en kortfattad skriftlig rapport. UPPDRAG 2 Två arbetsgrupper en med fokus på förskollärar- och grundlärarutbildningen och en med fokus på ämneslärarutbildningen ges i uppdrag att tillsammans med representanter från arbetsgruppen för den utbildningsvetenskapliga kärnan samt projektledaren arbeta fram ett förslag på övergripande lärandemål för de ämnesdidaktiska inslagen inom ämnesstudierna integration mellan kärnankursernas allmändidaktiska inslag och de ämnesdidaktiska inslag som genomförs inom ämnesstudierna revidering av progressionskartans didaktiska spår Förslag på personer till särskilda arbetsgrupper för didaktisk integration och progression: Förskollärar- och grundlärarexamen: Ragnhild Löfgren (ISV) Joakim Samuelsson (IBL) Mats Sjöberg (IBL) Ingrid Karlsson (IBL) Ämneslärarexamen: Anna Johnsson Harrie (IBL) Lars-Erik Björklund (IFM) Jonas Hallström (IBL) Ann-Kari Sundberg (IKK) Representanter från kärnangruppen Robert Thornberg (IBL, ordförande) Lotta Holme (IBL) Mia Thorell (ISV) Representanterna från kärnangruppen deltar i båda grupperna (växelvis).

4 4(6) Arbetet måste vara klart i slutet av mars för att kunna ligga till grund för färdigställande av utbildningsplaner och beställning av kursplaner från medverkande institutioner. Arbetsgrupperna skickas iväg på ett två dagars internat för att oinskränkt kunna ägna sig åt detta arbete. Grupperna redovisar sitt arbete i en kortfattad skriftlig rapport. Vetenskaplig progression På samma sätt som den didaktiska progressionen behöver den vetenskapliga progressionen i den nya lärarutbildningen ses över som grund för produktion av nya utbildnings- och kursplaner. Utgångspunkten bör vara att utveckla ett yrkesrelaterat vetenskapligt förhållningssätt. Ur ett sådant perspektiv blir inte minst det examensarbete som ingår i utbildningen av central betydelse. I detta arbete smälter på ett särskilt sätt det vetenskapliga kunnandet samman med det yrkesprofessionella kunnandet. Även Högskoleverkets förslag till ny modell för kvalitetsgranskning av högre utbildning riktas blicken mot examensarbetet. Om förslaget blir verklighet kommer examensarbetet att bli en av de viktigaste kvalitetsindikatorerna. Detta innebär en utmaning för hela lärarutbildningen. Ett examensarbete med god vetenskaplig standard och tydlig yrkesrelevans förutsätter en kollektiv kraftsamling och en programövergripande plan för vetenskaplig progression. Eftersom examensarbetet i den nya utbildningen skall skrivas inom ramen för ämnesstudierna (både inom grundlärar- och ämneslärarexamen) bör de olika ämnena/områdena organiseras på ett sätt som stöttar detta arbete. Även kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan måste ta ansvar för studenternas vetenskapliga fostran. En nyckelkurs i detta sammanhang är den teori- och metodkurs som finns i den utbildningsvetenskapliga kärnan. I studiegången bör denna kurs placeras så att den på bästa sätt stöttar de examensarbeten som skrivs inom ämnesstudierna. Även kursens utformning och innehåll bör anpassas till uppgiften att stötta examensarbeten inom en rad olika ämnen/områden. Arbetet med vetenskaplig progression bör beakta det utvecklingsarbete som genomförts inom nuvarande utbildning. Utgångspunkten i detta arbete har varit en modell med två separata kurser för examensarbete, en med fokus på forskningsproduktion och en med fokus på forskningskonsumtion båda kurserna på avancerad nivå. Den studerande läser en av dessa kurser inom ramen för sina ämnesstudier och en inom ramen för Allmänt utbildningsområde. I LU90 ingår båda uppsatstyperna i en samlad 30 hp-modul. Dagens utbildning rymmer alltså exempel på såväl uppdelade som samlade examensarbetskurser, baserade på produktions- och konsumtionsmodellerna.

5 5(6) UPPDRAG 3 En särskild arbetsgrupp ges i uppdrag att tillsammans med projektledaren ta fram ett förslag om examensarbetets placering och utformning i den nya lärarutbildningen. Arbetsgruppen skall ta ställning till om examensarbetet bör genomföras i två 15 hp-kurser eller i en samlad 30 hp-kurs? ett av examensarbetena bör ligga på grundnivå och ett på avancerad nivå eller om båda bör ligga på avancerad nivå? (om en modell bestående av två separata examensarbeten förespråkas) examensarbetet bör organiseras på samma sätt inom samtliga examina och inriktningar? den nyligen introducerade modellen med produktions- och konsumtionsarbeten bör gälla även i ny lärarutbildning Arbetsgruppen skall också ge förslag på utformning av och lärandemål för den särskilda teori- och metodkursen inom den utbildningsvetenskapliga kärnan revidering av progressionskartans vetenskapliga spår Förslag på personer till särskild arbetsgrupp för vetenskaplig progression: Elisabeth Ahlsstrand (IBL) Eva Reimers (ISV) Magnus Boman (IFM) Robert Thornberg (IBL) Arbetet måste vara klart i slutet av mars för att kunna ligga till grund för färdigställande av utbildningsplaner och beställning av kursplaner från medverkande institutioner. Arbetsgruppen skickas iväg på ett två dagars internat för att oinskränkt kunna ägna sig åt detta arbete. Gruppen redovisar sitt arbete i en kortfattad skriftlig rapport. Internationalisering Jämfört med övriga högskoleutbildningar kännetecknas lärarutbildningen av en låg grad av internationalisering. Endast cirka tre procent av de lärarstuderande som avslutade sina studier 2004/2005 hade genomfört någon del av sina studier utomlands att jämföra med ett snitt på 13 procent inom övriga högskoleutbildningar (SOU 2008:109). Internationalisering behöver dock inte begränsas till en fråga om kortare eller längre perioder av utlandsstudier. I betänkandet En hållbar lärarutbildning betonas också internationalisering som ett perspektiv. I en lärarutbildning präglad av ett sådant perspektiv tar den studerande regelmässigt del av relevant forskning från andra länder, utvecklar sitt språkkunnande genom att läsa litteratur på engelska och konfronteras fortlöpande med utblickar mot andra kulturer och utbildningskontexter. Internationalisering som perspektiv handlar också om se det multikulturella klassrum som studenten själv ofta befinner sig i som en källa till kunskap om internationella relationer.

6 6(6) I utvecklingen av en ny lärarutbildning vid LiU bör den internationella dimensionen bilda ett centralt stråk. Studiegångar bör underlätta snarare än försvåra möjlighet till utlandsstudier genom att erbjuda tydliga mobilitetsfönster och samtliga utbildningsdelar bör innehålla moment av internationell komparation, litteratur på engelska och vägledas av lärandemål som aktualiserar den internationella dimensionen i lärarstudierna. UPPDRAG 4 En särskild arbetsgrupp ges i uppdrag att i samråd med projektledaren arbeta fram ett förslag till plan för internationalisering i lärarprogrammet. Denna plan skall innehålla förslag om särskilda mobilitetsfönster, det vill säga positioner i studiegångarna som är utformade för att underlätta studier utomlands övergripande lärandemål för internationalisering i lärarprogrammen progression vad gäller det internationella stråket utifrån progressionskartans teoretiska utgångspunkter och nivåindelning (grundnivå, fortsättningsnivå, fördjupningsnivå samt avancerad nivå) Förslag på personer till arbetsgrupp om internationalisering i lärarutbildningen Anders Magnusson (IBL) Anders Grunnesjö (ISV) Per Simfors (IKK) Arbetet måste vara klart i slutet av mars för att kunna ligga till grund för färdigställande av utbildningsplaner och beställning av kursplaner från medverkande institutioner. Arbetsgruppen skickas iväg på ett två dagars internat för att oinskränkt kunna ägna sig åt detta arbete. Arbetet bör stämmas av med koordinator för internationaliseringsfrågor vid Kansliet för utbildningsvetenskap, Lena Örnestrand. Gruppen redovisar sitt arbete i en kortfattad skriftlig rapport. Denna arbetsplan har redovisats för områdesstyrelsen vid sammanträde varvid styrelsen ställt sig positiv till planen. I behandlingen av ärendet har deltagit undertecknad dekanus, ordförande samt ledamöterna Gunnel Colnerud, Catarina Jeppsson, Ragnhild Löfgren, Eva Reimers, Joakim Samuelsson, Thomas Östholm, Åsa Ridne, Richard Weibull, Clara Blidmo och Emil Theologou. Därutöver har närvarit kanslichef Margaretha Grahn, controller Samuel Zethson, fakultetskoordinator Håkan Johanson, facklige företrädaren Gabriel Thott och utbildningsledare Roger Klinth, föredragande. Karin Mårdsjö Blume Roger Klinth

Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen

Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen BESLUT 2013-09-10 Dnr LiU-2013-01442 Bakgrund Centrala aspekter i en forskningsbaserad högskoleutbildning är nyfikenhet, självständigt tänkande och

Läs mer

Beställning av utbildningsuppdrag inom Förskollärarprogrammet vid Linköpings universitet

Beställning av utbildningsuppdrag inom Förskollärarprogrammet vid Linköpings universitet Beställning av utbildningsuppdrag inom Förskollärarprogrammet vid Linköpings universitet Detta dokument ger en kortfattad beskrivning av centrala utgångspunkter i Förskollärarprogrammet som startar ht

Läs mer

Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet

Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet BESLUT 2013-12-10 Dnr LiU-2013-00199 Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet Detta dokument ger en kortfattad

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Närvarande ledamöter Karin Mårdsjö Blume Thomas Östholm Lars Björklund Lotta Holme Cecilia Lindgren Joam Samuelsson Maria Strääf Louise Malmström Åsa Ridne Elisabeth Eriksson Alexandra Holmström Emil Wigge

Läs mer

Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid Linköpings universitet

Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid Linköpings universitet Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid Linköpings universitet Detta dokument ger en kortfattad beskrivning av centrala utgångspunkter i Grundlärarprogrammet

Läs mer

BESLUT Dnr LiU

BESLUT Dnr LiU BESLUT 2013-12-10 Dnr LiU-2013-00199 Rambeställning av kursen, UK 8 Vetenskapsteori och metod inom Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet inriktningarna F 3 och 4 6 samt Ämneslärarprogrammet inriktningarna

Läs mer

Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3 och åk 4-6 vid Linköpings universitet

Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3 och åk 4-6 vid Linköpings universitet Beställning av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3 och åk 4-6 vid Linköpings universitet Detta dokument ger en kortfattad beskrivning av centrala utgångspunkter i Grundlärarprogrammet,

Läs mer

1. Sammanträdet öppnas Thomas Östholm öppnar mötet och hälsar alla välkomna. Särskilt välkomnas Karin Forslund Frykedal, ny ersättare i nämnden.

1. Sammanträdet öppnas Thomas Östholm öppnar mötet och hälsar alla välkomna. Särskilt välkomnas Karin Forslund Frykedal, ny ersättare i nämnden. Närvarande ledamöter Thomas Östholm, ordförande Karin Forslund Frykedahl, IBL Tatiana Jak-Peterson, ISV Marianne Jeppson, KfU Kicke Jeppsson, IKK Marianne Jeppson, KfU Lotta Lindholm, ISV Joakim Samuelsson,

Läs mer

AÄ ndrad studiega ng sista a ret fo r Grundla rarprogrammet med inriktning mot F-3 och 4-6 samt AÄ mnesla rarprogrammet inriktning mot gymnasiet

AÄ ndrad studiega ng sista a ret fo r Grundla rarprogrammet med inriktning mot F-3 och 4-6 samt AÄ mnesla rarprogrammet inriktning mot gymnasiet BESLUT 2013-09-10 Dnr LiU-2013-01441 AÄ ndrad studiega ng sista a ret fo r Grundla rarprogrammet med inriktning mot F-3 och 4-6 samt AÄ mnesla rarprogrammet inriktning mot gymnasiet Bakgrund Sedan starten

Läs mer

Tid: tisdag den 11 april 2017 kl konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla. verksamheten, ordförande, dekan

Tid: tisdag den 11 april 2017 kl konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla. verksamheten, ordförande, dekan 1(5) Styrelsen för utbildningsvetenskap Tid: tisdag den 11 april 2017 kl 9.15-15.00 Lokal: konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla Närvarande: Ledamöter: Jörgen Nissen Cecilia Lindgren Andreas

Läs mer

Joakim Samuelsson Maria Strääf lärare, p.1-18, 20-21

Joakim Samuelsson Maria Strääf lärare, p.1-18, 20-21 Sida 1 av 5 Närvarande ledamöter Thomas Östholm, 1:e prodekan, ordförande Andreas Fejes, 2:e prodekan Brith-Inger Aspgård Cecilia Lindgren, p.4-21 Joakim Samuelsson Maria Strääf, p.1-18, 20-21 Louise Malmström

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna fr o m ht 2010 1 Lärarprogrammet

Läs mer

RAMBESTÄLLNING. Grundläggande principer för förskollärarutbildningen

RAMBESTÄLLNING. Grundläggande principer för förskollärarutbildningen BESLUT 2013-03-04 LiU-2013-00398 RAMBESTÄLLNING Beställning av kurserna, UK 5 Sociala relationer och förskollärares ledarskap, UK 6 Specialpedagogik samt UK 7 Utvärdering och förskoleutveckling inom Förskollärarprogrammet

Läs mer

Inför en ny mandatperiod Föredragande: Karin Mårdsjö Blume OSU 09/1.5. OSU ärenden Föredragande: Håkan Johanson OSU 09/1.

Inför en ny mandatperiod Föredragande: Karin Mårdsjö Blume OSU 09/1.5. OSU ärenden Föredragande: Håkan Johanson OSU 09/1. OSU register 2009 Inför en ny mandatperiod Föredragande: Karin Mårdsjö Blume OSU 09/1.5 OSU ärenden 2006-2008 Föredragande: Håkan Johanson OSU 09/1.6 Information om bokslut och avräkning för budgetåret

Läs mer

Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp

Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp \JK/ BESLUT 2011-04-26 Dnr LiU-2008-02737 Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp Beslutas fastställa reviderad instruktion och arbetsordning enligt bilagor för Områdesstyrelsen för

Läs mer

HISTORISKT. Linköpings universitet PROTOKOLL SUVp 13/4 Sida 1 av 5

HISTORISKT. Linköpings universitet PROTOKOLL SUVp 13/4 Sida 1 av 5 OS UN5 ki k c s u " Närvarande ledamöter Thomas Östholm Andreas Fejes Brith-Inger Aspgård Cecilia Lindgren Joakim Samuelsson Maria Strääf Louise Malmström Åsa Ridne Linnea Bockn Alexandra Holmström Emil

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

lärare, tjänstgörande ersättare Cecilia Lindgren lärare, p.5, 7-18 Joakim Samuelsson studerande (doktorand), tjänstgörande ersättare

lärare, tjänstgörande ersättare Cecilia Lindgren lärare, p.5, 7-18 Joakim Samuelsson studerande (doktorand), tjänstgörande ersättare 2013-03-04 PROTOKOLL SUVp 13/2 Sida 1 av 5 Närvarande ledamöter Karin Mårdsjö Blume lärare, dekan, ordförande p.1-14, 16-18 Thomas Östholm lärare, prodekan, ordförande p.15 Lars Björklund lärare, tjänstgörande

Läs mer

Samverkan forskning, utbildning och skola Projektdirektiv

Samverkan forskning, utbildning och skola Projektdirektiv Dnr LiU-2011-01698 1(5) Projektdirektiv Beslutas fastställa projektdirektiv enligt bilaga. Beslut i detta ärende har fattats vid OSU:s sammanträde. I beslutet har deltagit undertecknad dekanus, ordförande

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren

Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren BESLUT 2013-10-29 Dnr LiU-2013-00961 Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren 2013-2015 Genuslektoratet har blivit en stabil och unik institution/funktion vid Linköpings universitet. I årsredovisningen

Läs mer

Arbetsgrupp rörande strategisk personalrekrytering

Arbetsgrupp rörande strategisk personalrekrytering SUV 2016-4.6 1(3) Arbetsgrupp rörande strategisk personalrekrytering SUV tillsatte 2014-12-09 en arbetsgrupp rörande Strategisk personalrekrytering (Dnr Liu:2014-02105). I samma beslut fastställdes gruppens

Läs mer

Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap. Utbildningsordning för utbildning på Grundnivå och Avancerad nivå vid LiU.

Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap. Utbildningsordning för utbildning på Grundnivå och Avancerad nivå vid LiU. I II LINKÖPINGS UNIVERSITET 1(5) Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap Bakgrund Linköpings universitet byter system från nuvarande kursdatabas (KDB) till en ny utbildningsdatabas

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

Per-Anders Henmark utbildningsledare p 1-13, del av p 14 Jan Janzén universitetsadjunkt p 7

Per-Anders Henmark utbildningsledare p 1-13, del av p 14 Jan Janzén universitetsadjunkt p 7 PROTOKOLL 1(5) Närvarande Ledamöter Jan Anward, ordf Lena Tibell, v ordf Elisabeth Ahlstrand, v ordf Stellan Boozon p 1-10, p 13 Glenn Hultman p 1-9, del av p10, p 13 Peter Lindström p 1-10, p 13 Tullie

Läs mer

HISTORISKT. Beslutas fastställa instruktion enligt diariehandling samt utse följande ledamöter:

HISTORISKT. Beslutas fastställa instruktion enligt diariehandling samt utse följande ledamöter: H il ningstagandet skall föregås av en avvägning mot andra angelägna satsningar inom fakulteten. Styrelsen uppdrar därför till ledningsgruppen och den föreslagna Forsknings- och forskarutbildningsnämnden

Läs mer

Utredning av examensarbetets syfte och roll inom Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet och Ämneslärarprogrammet vid Linköpings universitet

Utredning av examensarbetets syfte och roll inom Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet och Ämneslärarprogrammet vid Linköpings universitet Linköpings universitet ISV/TekNaD Jonas Hallström SUV, 2013-02-05 Utredning av examensarbetets syfte och roll inom Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet och Ämneslärarprogrammet vid Linköpings universitet

Läs mer

Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag

Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag 15-05-26 DNR LIU-2015-00247, 2015-00248, 2015-00250 BESLUT 1(2) Utvärdering av beställning av utbildningsuppdrag Den 5 februari 2013 beslutade Styrelsen för utbildningsvetenskap (SUV) om principer för

Läs mer

Övriga närvarande Thomas Dahl utbildningsledare p.6. Helena Loborg utbildningsledare p.1-6 Ann-Kari Sundberg programansvarig p.7-11 utbildningsledare

Övriga närvarande Thomas Dahl utbildningsledare p.6. Helena Loborg utbildningsledare p.1-6 Ann-Kari Sundberg programansvarig p.7-11 utbildningsledare Närvarande ledamöter Thomas Östholm Catarina Jeppson Tatiana Jak Peterson Agneta Johansson Joakim Samuelsson Helena Öström Haugum Michael Tholander Åsa Ridne Niklas Cederwall lärare, prodekanus lärare

Läs mer

Kurser inom Lärarprogrammet i Linköping och Lärarprogrammet vid LiU (campus Valla) vårterminen 2017 vårterminen 2023

Kurser inom Lärarprogrammet i Linköping och Lärarprogrammet vid LiU (campus Valla) vårterminen 2017 vårterminen 2023 Kurslista (Obs! Går att komplettera gäller de examinationer inom resp kurs där motsvarande examination återfinns i nuvarande kursutbud avdelningschef/motsv beslutar om övriga examinationer) Kurser inom

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen Preliminär utbildningsplann för Grundlärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Grundlärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning Utbildningsplan för Grundlärarprogrammet 1. Allmänt Grundlärarprogrammet är en professionsutbildning som ger kunskaper och färdigheter f för yrkesverksamhet som lärare. Programmet ges inom tre inriktningar

Läs mer

Projektplan för projektet En hållbar lärarutbildning Föredragande: Roger Klinth. Beslutas fastställa projektplan enligt diariehandling.

Projektplan för projektet En hållbar lärarutbildning Föredragande: Roger Klinth. Beslutas fastställa projektplan enligt diariehandling. PROTOKOLL OSUp 09/2 5(6) 12. Uppdras åt OSU:s ledningsgrupp att slutligt godkänna och avge OSU: remissvar med utgångspunkt från de riktlinjer som framkommit vid diskussionen. styrelsen uttalar sitt tack

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Revidering av preciserad beställning för Examensarbete 1 och 2 i Ämneslärarprogrammet, inriktningarna 7-9 och GY, vid LiU

Revidering av preciserad beställning för Examensarbete 1 och 2 i Ämneslärarprogrammet, inriktningarna 7-9 och GY, vid LiU 2016-02-18 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp 2016-7 1(2) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Sofia Kvist Lindholm dekanus, ordförande fakultetskoordinator,

Läs mer

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd (3) LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd Bakgrund LiU Skolsamverkan är LiUs samordnande plattform för kontakter mellan skola och universitet. I

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 DNR LIU-2018-01827 1(11) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialisation in Teaching in Early Years

Läs mer

MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN. Ola Helenius, LUMA 2010

MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN. Ola Helenius, LUMA 2010 MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN Ola Helenius, LUMA 2010 Dir:2007:3 (18 sidor): ämnesdjupet skall ha en större tyngd, överväga flera examina, stärkt forskningsanknytning till utb.vet. ämnesteori,

Läs mer

Beställning av nya kurser inom Ämneslärarprogrammet

Beställning av nya kurser inom Ämneslärarprogrammet PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-11 1(3) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Helena Köhler dekanus, ordförande koordinator, sekreterare

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 DNR LIU-2018-01771 1(11) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialization in Teaching in Grades 4-6 of the Compulsory

Läs mer

Ny studiegång gällande ämnet matematik inom Ämneslärarprogrammet

Ny studiegång gällande ämnet matematik inom Ämneslärarprogrammet BESLUT 2014-02-04 Dnr LiU-2013-02076 Ny studiegång gällande ämnet matematik inom Ämneslärarprogrammet Bakgrund Vid SUV:s sammanträde den 10 december 2013 presenterades ett förslag på ändrad studiegång

Läs mer

Ny ämneslärarutbildning mot åk 7-9

Ny ämneslärarutbildning mot åk 7-9 SUV 2017-6.14 Ny ämneslärarutbildning mot åk 7-9 Bakgrund Regeringens beslut Den 28 september 2017 beslutade regeringen att införa en ny ämneslärarutbildning mot åk 7-9. Förordningen (2017:893) träder

Läs mer

Ämnesblock tyska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan

Ämnesblock tyska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 2011-08-09 Ämnesblock tyska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 2013 12 19 BESLUT Dnr LiU 2013 00546 FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET Preciserad beställning för kurs 8 inom den utbildningsvetenskapliga kärnan 1, budgetperioden 2014-2016 Uppdraget att genomföra kurser inom den

Läs mer

tisdag den 7 februari 2017 kl Vårdnäs Stiftsgård

tisdag den 7 februari 2017 kl Vårdnäs Stiftsgård I II LINKÖPINGS I 11111, UNIVERSITET 1(4) Styrelsen för utbildningsvetenskap Tid: Lokal: tisdag den 7 februari 2017 kl 8.30-12.00 Vårdnäs Stiftsgård Närvarande: Ledamöter: Jörgen Nissen Cecilia Lindgren

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN för VT GrUNdLärArproGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN för VT GrUNdLärArproGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för GRUNDLärarprogrammet 180 240 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning Allmänt... 2 1. Huvudområde för utbildningen... 2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren

Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren 2015 12 08 Dnr LiU 2015 02108 BESLUT 1(2) Uppdragsbeskrivning för genuslektor åren 2016 2017 På LiU tillsattes år 2005 fyra genuslektorat, en på varje fakultet. Dessa var de första i sitt slag i riket.

Läs mer

tisdag den 5 december 2017 kl Konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla

tisdag den 5 december 2017 kl Konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS Samma nträdesdatu m 2017-12-05 1(5) Styrelsen för utbildningsvetenskap Tid: Lokal: tisdag den 5 december 2017 kl 9.15-15.00 Konferensrummet, Universitetsklubben, Campus Valla

Läs mer

RAMBESTÄLLNING. Beställning av kurserna, Examensarbete 1 och 2 inom Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 och 4-6 (budgetperioden )

RAMBESTÄLLNING. Beställning av kurserna, Examensarbete 1 och 2 inom Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 och 4-6 (budgetperioden ) RAMBESTÄLLNING 2013-04-09 Beslut Dnr LiU-2013-00398 1(34) Beställning av kurserna, Examensarbete 1 och 2 inom Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 och 4-6 (budgetperioden 2014-2016) Detta dokument ger

Läs mer

Ämnesblock svenska 142,5 hp

Ämnesblock svenska 142,5 hp Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 Ämnesblock svenska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Ämnesblock engelska 112,5 hp

Ämnesblock engelska 112,5 hp Ämneslärarexamen inriktning årskurs 7-9 Sida 1 av 5 Ämnesblock engelska 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 2011-08-09 Inriktningsblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik

Läs mer

Generell examen och huvudomra den fo r Fo rskolla rar, Grundla rar och A mnesla rarprogrammet

Generell examen och huvudomra den fo r Fo rskolla rar, Grundla rar och A mnesla rarprogrammet BESLUT 2014-03-04 Dnr LiU-2014-00072, LiU-2014-00073, LiU-2014-00075 Generell examen och huvudomra den fo r Fo rskolla rar, Grundla rar och A mnesla rarprogrammet 1. Bakgrund Vad är ett huvudområde? Enligt

Läs mer

Utveckling av en ny inriktning inom masterprogrammet. området vid LiU mot yngre barns lärande

Utveckling av en ny inriktning inom masterprogrammet. området vid LiU mot yngre barns lärande 2015-05-31 DNR LIU-2015-00949 BESLUT 1(3) Utveckling av en ny inriktning inom masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU mot yngre barns lärande De utredningar som gjorts angående

Läs mer

lärare, 2:e prodekan, p.8-14 Polly Björk-Willén lärare, tjänstgörande ersättare, p.1-7, studerande (doktorand), p.5-16

lärare, 2:e prodekan, p.8-14 Polly Björk-Willén lärare, tjänstgörande ersättare, p.1-7, studerande (doktorand), p.5-16 2013-12-10 PROTOKOLL SUVp 13/7 Sida 1 av 4 Närvarande ledamöter Karin Mårdsjö Blume lärare, dekan, ordförande Thomas Östholm lärare, 1:e prodekan Andreas Fejes lärare, 2:e prodekan, p.8-14 Brith-Inger

Läs mer

HISTORISKT. universitetslektor, p.22. kanslichef KfU fakultetskoordinator KfU genuslektor, ledamot i SLV. lärare, ersättare

HISTORISKT. universitetslektor, p.22. kanslichef KfU fakultetskoordinator KfU genuslektor, ledamot i SLV. lärare, ersättare OS UN1 kj Närvarande ledamöter Jörgen Nissen Cecilia Lindgren Andreas Fejes Lisbeth Hurtig Birgitta Plymoth Joakim Samuelsson Maria Strääf Thomas Östholm Louise Malmström Åsa Ridne Cecilia Bernabo Niklas

Läs mer

Återtagande av beslut. Dnr LiU

Återtagande av beslut. Dnr LiU Ledamöter som deltar i beslutet, IFM, ordförande Niklas Cederwall, StuFF Tatiana Jak-Peterson, ISV Kicke Jeppsson, IKK Ragnhild Swahn, IBL Åsa Ridne, Nyköpings kommun 2012-01-31 Per capsulam SUV-GUN 12/01

Läs mer

GRUNDLÄRARPROGRAM M ET, INRIKTNING FRITIDSHEM. Preciserad beställning för kursen: Examensarbete, 15 hp

GRUNDLÄRARPROGRAM M ET, INRIKTNING FRITIDSHEM. Preciserad beställning för kursen: Examensarbete, 15 hp Dnr LiU-2013-00546 GRUNDLÄRARPROGRAM M ET, INRIKTNING FRITIDSHEM Preciserad beställning för kursen: Examensarbete, 15 hp Uppdraget att genomföra kurser inom det inom det fritidspedagogiska området innebär

Läs mer

Ämnesblock franska 142,5 hp

Ämnesblock franska 142,5 hp Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 Ämnesblock franska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan 2011-08-09 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Revidering av preciserad beställning för kursen Examensarbete, 15 hp, i Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem vid LiU

Revidering av preciserad beställning för kursen Examensarbete, 15 hp, i Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem vid LiU 2016-02-18 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp 2016-6 1(2) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Sofia Kvist Lindholm dekanus, ordförande fakultetskoordinator,

Läs mer

Grundlärarprogrammet vid Linköpings universitet

Grundlärarprogrammet vid Linköpings universitet BESLUT 2012-04-10 Dnr LiU 2012-00259 Styrelsen för utbildningsvetenskap Reviderad 2012-06-26, 2012-12-13 och 2013-05-16. Reviderad 2014-03-20. Senast reviderad 2015-04-08 av Grundutbildningsnämnden på

Läs mer

Ämnesblock engelska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan

Ämnesblock engelska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 2011-08-09 Ämnesblock engelska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Linköpings universitet (LiU) beslutar att följande mall ska gälla för kvalitetssäkring

Linköpings universitet (LiU) beslutar att följande mall ska gälla för kvalitetssäkring Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(2) Beslut om mall för kvalitetsrapport för uppdragsutbildning Beslut Linköpings universitet (LiU) beslutar att följande mall ska gälla för kvalitetssäkring av uppdragsutbildning.

Läs mer

Revidering av preciserad beställning för kursen Examensarbete 1 och 2 i Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 och 4-6, vid LiU

Revidering av preciserad beställning för kursen Examensarbete 1 och 2 i Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 och 4-6, vid LiU 2016-02-18 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp 2016-5 1(2) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Sofia Kvist Lindholm dekanus, ordförande fakultetskoordinator,

Läs mer

GRUNDLÄRARPROGRAMMET, INRIKTNINGARNA F-3 OCH 4-6

GRUNDLÄRARPROGRAMMET, INRIKTNINGARNA F-3 OCH 4-6 Dnr LiU-2013-00546 GRUNDLÄRARPROGRAMMET, INRIKTNINGARNA F-3 OCH 4-6 Preciserad beställning för Examensarbete 1 och 2 Budgetåren 2014-2016 Uppdraget att genomföra examensarbetskurser inom grundlärarpgrogrammet

Läs mer

Utvärdering av termin 6 Ämneslärarprogrammet Eva Tjernström

Utvärdering av termin 6 Ämneslärarprogrammet Eva Tjernström Utvärdering av termin 6 Ämneslärarprogrammet Eva Tjernström Ämneslärarprogrammet, inriktning 7 9 och Gy Uk 5, UK 6, Biologi (61 90 hp), engelska (61 90 hp), Filosofi (61 90 hp), Matematik (61 90 hp), Samhällskunskap

Läs mer

FÖRSKOLLÄRARPROGRAM M ET

FÖRSKOLLÄRARPROGRAM M ET Dnr LiU-2013-00546 FÖRSKOLLÄRARPROGRAM M ET Preciserad beställning för kurs 5-7 inom den utbildningsvetenskapliga kärnan, budgetperioden 2014-2016 Uppdraget att genomföra kurser inom den utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i estetiska uttrycksformer inom utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för forskarutbildning i estetiska uttrycksformer inom utbildningsvetenskap 1(5) Allmän studieplan för forskarutbildning i estetiska uttrycksformer inom utbildningsvetenskap (Engelsk beteckning) Fastställd av områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap Studieplanen gäller för utbildning

Läs mer

Anvisningar gällande examination inom Utbildningsvetenskap' 2013

Anvisningar gällande examination inom Utbildningsvetenskap' 2013 1(5) Anvisningar gällande examination inom Utbildningsvetenskap' 2013 Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer l. I. Om examination

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem DNR LIU-2018-01827 1(9) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp Primary School Teacher Programme with a specialization in Extended School Teaching L1FRI Gäller från: 2019 HT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Rambeställning 2013 av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 och 4-6, vid Linköpings universitet

Rambeställning 2013 av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 och 4-6, vid Linköpings universitet 1(36) Rambeställning 2013 av utbildningsuppdrag inom Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 och 4-6, vid Linköpings universitet Detta dokument ger en kortfattad beskrivning av centrala utgångspunkter i det

Läs mer

Ämnesblock spanska 142,5 hp

Ämnesblock spanska 142,5 hp Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 6 Ämnesblock spanska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan 2011-08-09 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

lärare, tjänstgörande ersättare p.3-7 Joakim Samuelsson Louise Malmström allmänintressen, p.1-4, 6 allmänintressen, p.3-13

lärare, tjänstgörande ersättare p.3-7 Joakim Samuelsson Louise Malmström allmänintressen, p.1-4, 6 allmänintressen, p.3-13 PROTOKOLL SUVp 13/1 Sida 1 av 4 Närvarande ledamöter Karin Mårdsjö Blume lärare, dekanus, ordförande Thomas Östholm lärare, prodekanus Lars Björklund lärare, tjänstgörande ersättare Andreas Fejes lärare

Läs mer

Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet

Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet 1(8) Utbildningsplan för Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet Programme for Folk High School Teacher Education Gäller för studenter antagna från och med ht 2012 Innehållsförteckning 2(8)

Läs mer

hp LUN DNR G 2011/40

hp LUN DNR G 2011/40 Utbildningsplan för ÄMNESLärarprogrammet 270 330 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/40 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)...

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/346 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng The Intermediate Level

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/570 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Teacher Education Programme

Läs mer

ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENA51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Grundlärarprogrammet vid Linköpings universitet

Grundlärarprogrammet vid Linköpings universitet BESLUT 2012-04-10 Dnr LiU 2012-00259 Utbildningsplan för Grundlärarprogrammet vid Linköpings universitet Programme for Teacher Education Gäller för studenter antagna fr o m ht 2011 I utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr 2018/597 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 högskolepoäng Teacher Education Programme directed towards

Läs mer

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Akademin för utbildning och ekonomi Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Programkod: Inriktningskod: Nivå:

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och gymnasieskolan. För att antas till Ämneslärarprogrammet krävs grundläggande behörighet. Därutöver finns särskilda som framgår

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Catarina Jeppsson Ragnhild Löfgren. Joakim Samuelsson Björn Segrell lärare, p 1-11 Thomas Östholm, prodekanus lärare

Catarina Jeppsson Ragnhild Löfgren. Joakim Samuelsson Björn Segrell lärare, p 1-11 Thomas Östholm, prodekanus lärare PROTOKOLL OSUp 09/1 1(6) Närvarande ledamöter Karin Mårdsjö Blume, dekanus, ordf. lärare Gunnel Colnerud, prodekanus, ordf p 8k lärare Catarina Jeppsson lärare Ragnhild Löfgren lärare Eva Reimers lärare

Läs mer

Beslut om OH-kostnader SUV 2014

Beslut om OH-kostnader SUV 2014 BESLUT 2013-09-10 Beslut om OH-kostnader SUV 2014 Styrelsen beslutar att godkänna budget för OH 2014 enligt bilaga. Beslut i detta ärende har fattats vid SUVs sammanträde 2013-09-10. I beslutet har deltagit

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:8 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:8 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Tid och plats kl. 14.45 17.10, Ljusvågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A. 6 Inriktning Yrke, skola och arbetsliv 7 Lärarutbildningsrådens ikraftträdande

Läs mer

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Ann-Kari Sundberg Programansvarig utbildningsledare ÄLP för arbetsgruppens räkning 2013-03-27 Dnr LiU-2012-02065 Delrapport SUV 2013-04-09: Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Bakgrund och definition

Läs mer

Utbildningsplan för. Masterprogram

Utbildningsplan för. Masterprogram Reviderad av Grundutbildningsnämnden på uppdrag av Styrelsen för utbildningsvetenskap 2014-12-18 Dnr LiU-2014-00707 Utbildningsplan för Masterprogram inom det utbildningsvetenskapliga området med examen

Läs mer

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 2 ÄMNESLÄRARUTBILDNING INNEHÅLL Språklärarutbildning vid Göteborgs universitet

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer