I budgetförslaget för perioden finns ett flertal satsningar på verksamhetsutveckling, som presenteras nedan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I budgetförslaget för perioden 2013-2015 finns ett flertal satsningar på verksamhetsutveckling, som presenteras nedan."

Transkript

1 Landstingsdirektörens ledningsstab Jonny Olsson Christer Rosenquist Agneta Kalnins Dnr 2012/0100 Landstingsstyrelsen Budget år Inledning Omvärldsbevakningen visar allt fler tecken tyder på en förbättrad konjunktur. Den ekonomiska krisen i Sydeuropa kvarstår och detta fördröjer en kraftfull återhämtning av ekonomin. Tillväxten i svensk ekonomi bedöms bli måttlig. BNP beräknas öka med 0,6 procent i år och 2,6 procent Då tillväxttakten är låg stiger arbetslösheten. Detta i sin tur påverkar skeunderlaget. Landstingets ekonomi är således beroende av den ekonomiska tillväxten i riket, skeunderlagens utveckling samt utvecklingen av statsbidragen. Landstingets verksamhet ska bygga på en stabil och långsiktig ekonomi. God ekonomisk hushållning uppnås genom en ekonomiskt ansvarsfull och ändamålsenlig verksamhet. Vid en låg tillväxt i ekonomin är det ännu viktigare bedriva verksamhet med kostnadsmedvetenhet och återhållsamhet. Detta medför forts restriktivitet även på kostnadssidan, vilket bland annat tar sig uttryck i en lägre uppräkning, jämfört med LPI (Landstingsprisindex), av landstingets driftskostnader för kommande år. Verksamhetsutveckling I budgetförslaget för perioden finns ett flertal satsningar på verksamhetsutveckling, som presenteras nedan. Folkhälsa och klimat I landstingsplanen för åren är ett av de strategiskt viktiga områdena En mer hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande hälso- och sjukvård. Fokus kommer vara på det förebyggande folkhälsoarbetet med syfte möta rekommendationerna och analysen i Folkhälsorapport Resurser avsätts i budgetförslaget för detta arbete. En miljö- och klimatpolicy för långsiktiga och hållbara insatser ska tas fram och resurser finns avsa för detta arbete. Äldresjukvården - geriatrik I östra Blekinge finns redan en geriatrisk avdelning. Tidigare beslutad satsning på äldresjukvård, geriatrisk verksamhet, ska genomföras nu även i västra Blekinge. Medel för påbörja detta avsätts i budgetförslaget. Sidan 1 1

2 Palliativ vård Den palliativa vården finns utvecklad i västra Blekinge. I liggande budgetförslag avsätts medel för starta motsvarande verksamhet i östra Blekinge. Ungdomsmottagningar Med de rationaliseringar som genomfördes under 2011 kunde inte längre erbjudas samtalsterapeutisk verksamhet på ungdomsmottagningarna. Under 2012 finansieras denna verksamhet med projektmedel. I nedanstående förslag finns medel avsa för garantera ungdomsmottagningarna med denna kompetens från och med Ungdomars villkor I Folkhälsorapport 2011 konstateras Blekinge län har en hög arbetslöshet, framför allt bland ungdomar. Länets höga ungdomsarbetslöshet kräver insatser från flera håll. Landstinget satsar på praktiktjänster för ungdomar. Samtidigt tar landstinget ansvar för även nästa år erbjuda minst 250 sommarjobb åt ungdomar. Rätt till heltid Ett projekt pågår för se över möjligheterna till erbjuda heltidsanställning med önskad sysselsättningsgrad. Utifrån de positiva erfarenheterna som projektet visat föreslås en forts genomförande sker under åren 2013 och Ekonomiskt läge Landstinget Blekinge Finansiering Hur landstingets ekonomi kommer utvecklas och vilka ekonomiska förutsättningar landstinget har för tillgodose medborgarnas behov är i huvudsak beroende av: - befolkningsutvecklingen i länet i relation till ökningen i riket - samhällsekonomins tillväxt och dess påverkan på skeunderlag - statens transfereringar till och från landstingssektorn - skesats - patientavgifter och regelverk Landstingets intäkter i form av sker, utjämning, statsbidrag och övriga intäkter utgör den ekonomiska ramen för omfning och inriktning på landstingets verksamhet. Alla förutsättningar för finansieringen av verksamheten är inte fastställda vid denna tidpunkt varför vissa antaganden är gjorda. När det gäller skeintäkter och utjämningssystemet är beloppen hämtade från SKL:s senaste prognos från den 26 april De ekonomiska förutsättningarna för landstinget år 2013 har förändrats sedan februari månad då skeprognosen har reviderats upp med nästan 28 mnkr. Eftersom inget avtal är klart 2012 gällande statsbidraget för läkemedel i öppen vård är det beräknat i oförändrat nominellt belopp det vill säga samma belopp som Övriga riktade statsbidrag såsom sjukskrivningsmiljarden, ökad tillgänglighet, rehabiliteringsgarantin och patientsäkerhet är inte individuellt budgeterade eller medräknade i framlagt förslag till 2(11)

3 budget specifikt per statsbidrag. Orsaken till detta är det är svårt uppska storleken på statsbidraget eftersom det finns riktade krav på mål landstingen ska uppnå får erhålla bidraget. Dock har en samlad bedömning gjorts för alla riktade statsbidrag och budgeterats, se vidare i avsnittet Verksamhetsförändringar. I tabellen nedan redovisas utveckling av sker, utjämning och statsbidrag under perioden Skeintäkter, utjämning och statsbidrag Beloppen redovisas i mnkr Bokslut Bokslut Bokslut Prognos Prognos Prognos Prognos År Skeintäkter Slutavräkning sk Inkomstutjämning Kostnadsutjämning Regleringsbidrag/avgift Strukturbidrag Läkemedelsförmånen Tillfälligt konjukturstöd 68 Summa Pensioner Beräkningar gällande framtida pensionskostnader har beställts i januari 2012 från KPA. Kostnaderna beräknas minska något i jämförelse med år Jämfört med tidigare beräkningar minskar pensionskostnaderna åren En ny beräkning av pensionskostnaderna kommer beställas i samband med tertialbokslutet i augusti. Pensionskostnad inkl lönesk Beloppen i mnkr Beräkn jan 2012 Beräkn jan 2012 Beräkn jan 2012 Beräkn jan Premie IPR Avgiftbestämd ÅP Skuldförändring exkl. ÖK-SAP Skuldförändring ÖK-SAP Finansiell kostnad Nya utbetalningar Gamla utbetalningar Utbetalning ÖK-SAP Totalt Utbetalningarna av pensioner kommer öka de närmsta åren både på gamla och Nya skulden. Det beror dels på många uppnår pensionsåldern men också flera medarbetare väljer ta ut pension i förtid. Även utbetalningen av den avgiftsbestämda ålderspensionen beräknas öka med några miljoner kronor åren framöver. Likviditet Landstingets likviditet (exkl. pensionsmedel) har förbättrats betydligt senaste halvåret. Orsakerna till den förbättrade likviditeten är dels ökade skeintäkter (skehöjning 80 öre) och en låg net- 3(11)

4 tokostnadsutveckling. Den framtida utvecklingen av likviditeten är beroende bland annat av när utbetalningarna för investeringarna infaller i tiden samt landstinget fortsättningsvis har en låg nettokostnadsutveckling. Förslag till budget Ekonomistyrning Landstinget har påbörjat en utveckling av budgetprocessen i syfte tydliggöra kopplingen mellan mål, resurstilldelning och resultat. En övergripande målsättning är budgeten ska vara mer styrande på alla nivåer i organisationen. Budgetprocessen ska ha en tydligare planeringsinriktning och framtidsorientering och det ska på samtliga nivåer finnas en tydlig koppling mellan ram och uppdrag. En effektiv styrning kräver en sammanhållen process över budget, delårsbokslut och årsredovisning. Processen kräver ansvarsfördelningen är tydlig och det finns en dialog och delaktighet i hela organisationen. Men också för uppnå en ekonomi som ger handlingsfrihet ska alla verksamheter ha en ekonomi i balans. Det innebär beslutade ramar ska hållas. Införandet av nya metoder, verksamheter och investeringar får inte ske utan beslut där hänsyn är tagen till landstingets ekonomi. Det finns ett ständigt ökat kostnadstryck avseende nya läkemedel och nya behandlingsformer. För kunna ha den sjukvård som Landstinget Blekinge vill ha måste verksamheten vara rationell och effektiv. Alla nya kostnadsdrivande åtgärder måste beaktas med hänsyn till detta för uppnå en god hushållning av de ekonomiska resurserna och få den bästa möjliga sjukvården för invånarna i Blekinge. Verksamhetsförändringar Driftramarna för 2013 och följande år har beräknats med utgångspunkt i den av fullmäktige fastställda budgeten för Vidare har följande justeringar arbetats in i den föreslagna budgeten för Driftkostnadsuppräkning med 2,5 procent. Enligt Landstingsprisindex, LPI, skulle uppräkningen ha varit 2,7 procent. Avsteg från detta har gjorts då landstinget måste forts ha en återhållsam kostnadsutveckling. Jämfört med år 2011, som inte medgav någon uppräkning alls, har en större del av kostnadsutveckling enligt LPI kompenserats i budgetförslaget. Höjda anslag till utökad kollektivtrafik har anpassatsenligt gällande marknadsplan. Detta innebär ökningen för 2012, 30 mnkr och ytterligare ökning framöver med 11 mnkr finns beaktade. De anslag som Landstingsstyrelsen ansvarar för, även kallade LS-anslagen, har räknats upp med 3 procent totalt. Utöver detta har anslaget till handikappverksamheten kompenserats med 0,5 mnkr som återsällande av tillfällig neddragning föregående år. Slutlig budgetfördelning av LS-anslagen kommer ske under hösten och beslutas av landstingsstyrelsen i november. Budgetförslaget innehåller ökade avskrivningskostnader med 3 mnkr då investeringsramen utökats till 250 mnkr. Se vidare under rubriken Investeringar. 4(11)

5 Regionalt Cancercentrum, RCC, har aviserat en driftkostnadsökning med 1,5 mnkr. Detta beror på förändringar av statsbidraget, som tidigare finansierat verksamheten. Medlen ska bland annat täcka driften av regionalt tumörregister. Scandion är ett landstingsägt företag som bedriver protonbehandling av vissa cancerdiagnoser. Verksamheten är högspecialiserad vård som ska finansieras till 50 procent solidariskt av landstingen gemensamt och fördelas efter befolkningsmängd. Landstinget Blekinges andel är 1,2 mnkr och hänsyn till detta är taget i budgetförslaget. Diskussioner och beräkningar pågår kring finansiering av köpt vård. Eventuell budgetkompensation kommer finansieras från Landstingsstyrelsens förfogandeanslag. ST-läkare i primärvården. I nuvarande budget finns medel avsa för 16 ST-block. Behovet för trygga återväxten av specialistläkare inom primärvården är 28 ST-block totalt. I budgetförslaget ingår utökning med 12 ST-block, vilket motsvaras av 9 mnkr. Denna åtgärd får ses som en resursförstärkning till primärvården. Landstinget behöver enligt överenskommelse med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, utöka antalet block för AT-läkare med 2 block 2013 och därefter med ett block per år fram till Medel för detta avsätts med 1,6 mnkr 2013, ytterligare 0,5 mnkr för respektive år. Från och med år 2018 är landstinget i nivå med ovanstående överenskommelse. Hälsovalsbudgeten har räknats upp i sin helhet med 2 procent., vilket motsvaras av 8,6 mnkr. Till hälsovalsbudget överförs medel för inkontinenshjälpmedel, 8 mnkr, som ett led i ökad kostnadskontroll. Tidigare har dessa redovisats som ett anslag inom primärvården och fungerat som en fri nyttighet för vårdgivarna. För kommande löneförhandlingar har ett löneutrymme på 3 procent avss. Detta motsvarar 57,4 mnkr på helår. De specialdestinerade statsbidragen som exempelvis tillgänglighet, sjukskrivning, rehabgaranti, patientsäkerhet med flera är prestationsbaserade och därmed svåra beräkna. I budgetförslaget finns bedömt landstinget ska minst klara 25 mnkr sammantaget. Statsbidraget för läkemedel har antagits till samma nivå som år 2012 i budgetförslaget. Avtalet är inte klart för 2012 och det troliga är statsbidraget kommer bli lägre framöver. Förslag finns överföra detta statsbidrag till de generella statsbidragen. 5(11)

6 Förslag till resultatbudget Följande resultatbudget för åren föreslås. Alla belopp i mnkr Mnkr Budget 2013 Budget 2014 Budget 2015 Verksamhetens intäkter 519,5 519,5 519,5 Verksamhetens kostnader , , ,3 Avskrivningar -168,0-168,0-168,0 Verksamhetens nettoresultat , , ,8 Skeintäkter 3 187, , ,0 Statsbidrag 976,4 985,2 990,4 Finansiella intäkter 30,0 30,0 30,0 Finansiella kostnader -32,9-34,5-45,1 Summa finansiella poster 4 160, , ,3 Resultat efter skeintäkter och finansnetto 18,8 30,0 12,5 Ökning drift 2,50% 2,50% 3,20% Personal (ej Hälsoval o ej offentlig primvård) 3,00% 3,10% 3,70% Rationalisering (effektivisering) * * * Förvaltningarnas ramar/budget Förändringarna av förvaltningarnas rambudgetar genomgick stora förändringar under 2011 och 2012 för få budgeten bli ett styrinstrument igen. Inför budget 2013 har detta arbete forts. Förvaltningar (alla belopp i Tkr) Budget 2013 Blekingesjukhuset Psykiatri och habilitering Folktandvården Primärvårdsförvaltningen Landstingsservice Bräkne Hoby Folkhögskola Samverkansnämnden Landstingsdirektörens ledningsstab Landstingsgemensamt Finansförvaltningen Nettoresultat Investeringar Målet för landstingets investeringar är årets investeringar ska var minst lika stora eller större än årets avskrivningar. För åren föreslås investeringsnivån till 250 mnkr 2013, 200 mnkr 2014 och 175 mnkr En simulering har gjorts på föreslagna investeringsobjekt och beräkningen har medfört avskrivningsbudgeten behöver höjas med 3 mnkr till 168 mnkr. 6(11)

7 För kunna göra en fullständig bedömning av en investerings konsekvenser måste fortsättningsvis varje investeringsobjekt innehålla en samlad ekonomisk kalkyl. I kalkylen ska ingå beräknad investeringsutgift, avskrivningskostnader, engångskostnader såsom införande kostnader, ekonomisk effekt av garantier, ökade eller minskade driftkostnader och beräknad effekthemtagning. Återställande av eget kapital Utifrån liggande budgetförslag kommer inget återställande av eget kapital under 2013 behövas eftersom det i de ekonomiska bedömningarna för 2012 antas kunna återställa eget kapital fullt ut. Landstingsreserv I budgetförslaget har en landstingsreserv byggts upp. Detta för möta eventuella oförutsedda händelser och för finansiera föreslagna verksamhetsutvecklingar. Ledning och styrning Plan för pensionsutbetalningar Under de närmaste åren kommer landstinget ha höga pensionsutbetalningar enligt kalkyler från KPA. En plan för hur de avsa pensionsmedlen i balansräkningen ska användas ska tas fram och presenteras i landstingsstyrelsen i november. Översyn av regelverk för externa verksamhetsbidrag En översyn av regelverk för fördelning av externa verksamhetsbidrag ska arbetas fram och presenteras till landstingsstyrelsen i november Regelverk för budgetomfördelningar Enligt nuvarande modell för budgetfördelning fastställs nettokostnadsramar till förvaltningar och nämnder samtidigt som en resultatbudget för hela landstinget fastställs. För få en överensstämmelse mellan resultatbudget och förvaltningarnas och nämndernas nettokostnadsramar kommer nettokostnadsramarna i fortsättningen specificeras på nivån IPDK (Intäkter, Personal, Drift och Kapital). Eventuella budgetomfördelningar mellan förvaltningarna/nämnderna föreslås i fortsättningen beslutas av landstingsstyrelsen. Budgetomfördelningar mellan nivåerna IPDK ska inte ske under löpande år. I stället får förvaltningar/nämnder kommentera eventuell budgetavvikelse. Landstingsstyrelsens arbetsutskott behandlade vid sitt sammanträde ovanstående ärende. Moderaterna, Folkpartiet deltog inte arbetsutskottets beslut. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta föreslå landstingsfullmäktige besluta fastställa budget för år 2013 och plan för åren enligt ovanstående fastställa föreslagna resultatbudget, finansieringsbudget och balansbudget fastställa föreslagna rambudgetar 2013 för förvaltningarna/nämnderna enligt ovanstående 7(11)

8 uppdra åt landstingsdirektören ta fram en plan för de framtida pensionsutbetalningarna, uppdra åt landstingsdirektören ta fram regelverk för verksamhetsbidrag, ändra i delegationsordningen för landstingsfullmäktige avseende budgetomfördelningar mellan förvaltningar/nämnder, investeringsprocessen uppdateras och återrapporteras till landstingsstyrelsen i november. Landstingsdirektörens ledningsstab, dag som ovan Peter Lilja Landstingsdirektör Agneta Kalnins Ekonomidirektör Bilaga 1: Balansbudget Bilaga 2: Finansieringsbudget Bilaga 3: Specifikation förvaltningarnas/nämndernas ramar Bilaga 4: Specifikation Finansförvaltningen Bilaga 5: Specifikation Landstingets Förfogandeanslag Bilaga 6: Specifikation Landstingsgemensamt 8(11)

9 Bilaga 1: Balansbudget Balansbudget Redovisat i mnkr Tillgångar Anläggningstillgångar Mark och byggnader Maskiner och inventarier Finansiella anläggningstillgångar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Förråd Kortfristiga fordringar Likvida medel Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital, avsättningar och skulder Eget kapital Avsättningar pensioner Övriga avsättningar Långfristiga skulder Kortfristiga skulder Summa skulder och eget kapital Bilaga 2: Finansieringsbudget Finansieringsbudget Redovisat i mnkr Drift Verksamhetens intäkter 519,5 519,5 519,5 Verksamhetens kostnader , , ,3 Av- och nedskrivningar -168,0-168,0-168,0 Verksamhetens nettokostnader , , ,8 Skeintäkter 3 187, , ,0 Generella statsbidrag 976,4 985,2 990,4 Finansiella intäkter 30,0 30,0 30,0 Finansiella kostnader -32,9-34,5-45,1 Verksamhetens skeintäkter och statsbidrag 4 160, , ,3 Driftsnetto 18,8 29,9 12,5 Investeringar Investeringar i byggnader och inventarier 250,0 200,0 175,0 Pågående investeringar 0,0 0,0 Investeringsnetto 250,0 200,0 175,0 Finansiering Förändring av kapitalbindningen -250,0-200,0-175,0 Finansieringsnetto 9(11)

10 Förändring likvida medel 18,8 29,9 12,5 Bilaga 3: Specifikation förvaltningarnas/nämndernas ramar belopp tkr Förvaltn ipdk Summa av Budget 2013 Summa av Budget 2014 Summa av Budget 2015 Primävårdsförvaltningen Intäkter , , ,7 Personal , , ,5 Drift , , ,9 Kapital 975,3 975,3 975,3 Primävårdsförvaltningen Summa , , ,0 Blekingesjukhuset Intäkter , , ,7 Personal , , ,5 Drift , , ,7 Kapital , , ,2 Blekingesjukhuset Summa , , ,7 Psykiatrin och Habiliteringen Intäkter , , ,0 Personal , , ,4 Drift , , ,7 Kapital 690,4 690,4 690,4 Psykiatrin och Habiliteringen Summa , , ,5 Folktandvården Intäkter , , ,0 Personal , , ,0 Drift , , ,1 Kapital 4 627, , ,0 Folktandvården Summa , , ,1 Bräkne Hoby Folkhögskola Intäkter , , ,3 Personal , , ,4 Drift 7 498, , ,0 Kapital 50,0 50,0 50,0 Bräkne Hoby folkhögskola Summa 9 615, , ,1 Landstingsservice Intäkter , , ,9 Personal , , ,8 Drift , , ,6 Kapital , , ,1 Landstingsservice Summa , , ,6 Landstingsdirektörens ledningsstab Personal , , ,5 Drift 6 749, , ,1 Kapital 99,0 99,0 99,0 Landstingsdirektörens ledningsstab Summa , , ,6 Finansförvaltningen Intäkter , , ,0 Personal , , ,5 Drift , , ,5 Kapital , , ,0 Finansförvaltningen Summa , , ,0 Landstingsgemensamt Intäkter , , ,3 Personal , , ,2 Drift , , ,8 Kapital 146,0 146,0 146,0 Landstingsgemensamt Summa , , ,7 Samverkansnämnden Intäkter , , ,0 Personal , , ,5 Drift , , ,6 Kapital 143,0 143,0 143,0 Samverkansnämnden Summa , , ,1 Totalsumma , , ,6 10(11)

11 Bilaga 4: Specifikation Finansförvaltningen, belopp mnkr Ansvarstext Summa av Budget 2013 Anslag till LS:s förfogande 104,0 Beräknad lönrevision 101,6 Ej fördelade avskr o intränta 0 Finansiering ,3 Oförutsedda behov LS 3,0 Patientförsäkring 17,9 Pensioner 189,4 Övr. fin. poster och resultat 0 Totalsumma ,4 Bilaga 5: Specifikation Landstingsstyrelsens Förfogandeanslag, belopp mnkr Budget 2013 Ny tjänst Folkhälsohandläggare 0,5 Ny tjänst Miljö/klimathandläggare Palliativ vård 5,0 Geriatrisk satsning 10,0 RCC 1,5 Scandion 1,2 AT läkare 1,6 Satsning praktiktjänster och sommartjänster Ungdomsmottagningen 1,0 Reserv 83,2 Total summa 104,0 Bilaga 6: Specifikation Landstingsgemensamt, belopp mnkr Budget 2013 Hälsovalet 137,2 Förtroendemanna organisationen 14,0 LS Anslagen 268,7 Summa 419,9 11(11)

Budget 2015 och plan för 2016-2017 LS 2014-06-02

Budget 2015 och plan för 2016-2017 LS 2014-06-02 1 Budget 2015 och plan för 2016-2017 LS 2014-06-02 2 Grunden är budget 2014 Förutsättningar Uppräkningar: Personal 2,8% Drift 1,8 % Hälsoval 2,4% (Viktad uppräkning) Prognos (april) från SKL avseende skatteintäkter

Läs mer

Budget år 2015 och ekonomisk plan för 2016 2017

Budget år 2015 och ekonomisk plan för 2016 2017 Landstingsdirektörens ledningsstab Agneta Kalnins David Larsson Christer Rosenquist 2014-05-26 Dnr 2013/0100 Landstingsstyrelsen Budget år 2015 och ekonomisk plan för 2016 2017 Inledning Utgångspunkt för

Läs mer

Finansplan inklusive kompletteringsbudget 1 för 2015 och plan för

Finansplan inklusive kompletteringsbudget 1 för 2015 och plan för Landstingsdirektörens ledningsstab Agneta Kalnins David Larsson Christer Rosenquist 2014-10-28 Dnr 2014/0100 Landstingsstyrelsen Finansplan inklusive kompletteringsbudget 1 för 2015 och plan för 2016-2017

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September Månadsbokslut Landstinget Blekinge September 1 Landstinget Blekinge David Larsson -10-24 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsen Månadsbokslut september Sammanfattning Ackumulerat resultat per september

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli 2014 1 Landstinget Blekinge Maria Gotthardsson 2014-08-14 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsens arbetsutskott Månadsbokslut juli 2014 Sammanfattning Ackumulerat

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Planeringsdirektiv 2017

Planeringsdirektiv 2017 Landstingsdirektörens stab 2016-05-25 Ärendenummer: 2016/00726 Planeringsenheten Dokumentnummer: 2016/00726-2 Ralph Harlid Till nämnderna i Landstinget Blekinge Planeringsdirektiv 2017 Om planeringsdirektivet

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

NR 10. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00157

NR 10. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00157 2015-05-19 Dnr 2015/00157 NR 10 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens arbetsutskott har vid sitt sammanträde den 18 maj 2015 behandlat ärende angående budgetomfördelning. Landstingsstyrelsens arbetsutskotts

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Förslag till landstingsfullmäktiges

Förslag till landstingsfullmäktiges Ledningsenheten 2004-11-09 1 (7) Förslag till landstingsfullmäktiges finansplan 2005 (07) LANDSTINGET KRONOBERG 2004-11-09 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramarna

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 Månadsrapport Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2016-11-14 Ärendenr 2016/01466 Dokumentnr 2016/01466-1 Landstingsstyrelsen Månadsrapport oktober

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Landstingsplan och budget Landstingsstyrelsen 1 juni 2015

Landstingsplan och budget Landstingsstyrelsen 1 juni 2015 1 Landstingsplan 2016-2018 och budget 2016 Landstingsstyrelsen 1 juni 2015 2 Struktur Landstingsplan och budget Förord Om landstingsplanen och kopplingen till andra styrdokument Uppdrag, vision, verksamhetsidé

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper 1 (5) Redovisningsprinciper Redovisningen i kommuner och landsting regleras av kommunallagen och lagen om kommunal redovisning (KRL). Därutöver lämnar Rådet för kommunal redovisning (RKR) anvisningar och

Läs mer

Budget 2011 Plan 2012-2014

Budget 2011 Plan 2012-2014 Alliansens och DSPs Finansplan 2011 Plan 2012-2014 Landstingsstyrelsen 8 nov 2010 Sid 1 Innehållsförteckning Driftbudget, tkr.ii II t II,_ " III II II'II II 3 Resultatbudget, mkr 7 Finansieringsbudget,

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Svar på 2013 års revisionsberättelse

Svar på 2013 års revisionsberättelse Landstingsdirektörens stab 2014-05-12 Dnr 2014/0295 Ekonomienheten Maria Gotthardsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på 2013 års revisionsberättelse Landstingsstyrelsen har tagit del av 2013 års

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Landstingets finanser

Landstingets finanser 5 Landstingets finanser Landstingets finanser Avsnittet behandlar lanstingets ekonomi. I tabellerna har i vissa fall en uppdelning skett mellan landstinget och hela landstingskoncernen där samtliga landstingsägda

Läs mer

Periodrapport Juli 2015

Periodrapport Juli 2015 Periodrapport Juli 2015 Ekonomi l Resultat januari juli 194 mnkr (213 mnkr) l Nettokostnadsökning 6,9 % (3,3 %) l Skatter och statsbidrag 4,3 % (5,8 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%)

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%) Resultatbudget Vänsterpartiet Verksamhetens intäkter 469 727 500 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 480 608-1 587 503-1 690 228-1 733 438-1 768 561 Avskrivningar - 54 759-43 000-46

Läs mer

RESULTATBUDGET Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak juni 2015 2015 2016 2017 2018

RESULTATBUDGET Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak juni 2015 2015 2016 2017 2018 RESULTATBUDGET 2015 2015 2016 2017 2018 NÄMNDERNAS NETTOKOSTNADER -2 794,6-3 091,6-3 080,5-3 169,8-3 285,6 Avskrivningar -155,0-162,4-161,0-167,0-174,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -2 949,6-3 254,0-3 241,5-3

Läs mer

Månadsrapport november 2013

Månadsrapport november 2013 Månadsrapport november Ekonomiskt resultat -11-30 140,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet uppgår till 140,5 mkr. I resultatet ingår följande jämförelsestörande poster förändrad

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport LANDSTINGET I VÄRMLAND PM 1(9) Ekonomisk månadsrapport Utfall per: 30 september 2012 1. Resultaträkning Intäkter och kostnader (mnkr) Utfall Utfall Föränd- Budget Utfall perioden perioden ring perioden

Läs mer

Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003

Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003 BILAGA 1 Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003 Specialdestinerade statsbidrag 2 126 2 146 2 202 2 259 Övriga intäkter 3 289 3 296 3 348 3 401 Verksamhetens intäkter 5 415 5 442 5 550 5 660 Personalkostnader

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012 1 (6) e Ekonomiavdelningen, LLK -08-22 Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2 (6) Ekonomi Trots förvärrad skuldkris i Sydeuropa och tecken på en försvagad konjunktur på flera andra håll i världen

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Finansplan 2014-2016 Landstingsstyrelsen 31 oktober 2013

Finansplan 2014-2016 Landstingsstyrelsen 31 oktober 2013 Finansplan 2014-2016 Landstingsstyrelsen 31 oktober 2013 1 Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2013 en strategisk plan med tre årsbudget för åren 2014-2016. I treårs planen anges landstingets

Läs mer

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsdirektörens Stab 2014-10-21 Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Handlingsplan KPP Landstingsstyrelsen har besvarat motion angående införande av KPP

Läs mer

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1 Delårsrapport Januari-augusti 2016 2016-09-27/Regionstab Ekonomi 1 Resultatrapport Region Gävleborg Januari-augusti 2016, mnkr Utfall Budget Avvikelse Föregående år Förändring % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen Landstingsplan 2018-2020 med budget 2018 Landstingsstyrelsen 2017-11-13 Planeringsprocess inför 2018 Planeringsprocess inför 2018 Verksamhetsplan och budget Beslut i Nämnder och LS LF Plan- och budgetsammanträde

Läs mer

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010 2015-05-19 Dnr 2015/00010 Nr 15 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens arbetsutskott har vid sitt sammanträde den 18 maj 2015 behandlat ärende angående svar på 2014 års revisionsberättelse. Landstingsstyrelsens

Läs mer

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Datum 2015-09-29 Handläggare Jan Öhlin Direkttelefon 0380-51 88 61 E-postadress jan.ohlin@nassjo.se Kommunstyrelsen Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Sammanfattning

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr Kommunens finanser 96 12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2001-2003 2001 2002 2003 Antal invånare, 31/12 117 896 118 581 119 340 Antal årsarbetare i kommunen enligt budget 8 625 9 111 9 100 Verksamhetens

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

Definitioner till tabellerna Bokslut 2009. Tabell 1 Resultaträkning 2009

Definitioner till tabellerna Bokslut 2009. Tabell 1 Resultaträkning 2009 STATISTISKA CENTRALBYRÅN DOKUMENTTYP 1(7) till tabellerna Bokslut 2009 Tabell 1 Resultaträkning 2009 En resultaträkning visar årets resultat med fördelning på olika slag av intäkter och kostnader. I tabellen

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

NR 7. ombudgetera till Psykiatri- och habilitering kronor

NR 7. ombudgetera till Psykiatri- och habilitering kronor 2015-08-24 Dnr 2015/ NR 7 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens arbetsutskott har vid sitt sammanträde den 24 augusti 2015 behandlat ärende angående budgetomfördelning. Landstingsstyrelsens arbetsutskotts

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Månadsrapport juli 2014

Månadsrapport juli 2014 Månadsrapport juli Ekonomiskt resultat -07-31 184,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med juli uppgår till 184,5 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

Månadsrapport september 2014

Månadsrapport september 2014 Månadsrapport september Ekonomiskt resultat -09-30 215,4 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med september uppgår till 215,4 mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

RESULTATBUDGET. Budgetberedningens förslag. Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak besl. juni

RESULTATBUDGET. Budgetberedningens förslag. Prognos Utgifts- Sammanst Sammanst Sammanst tak besl. juni RESULTATBUDGET tak 2019 2018 besl. juni 2018 2019 2020 2021 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -3 347,0-3 507,3-3 512,9-3 688,9-3 819,5 Avskrivningar -206,0-205,0-215,0-228,0-240,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER

Läs mer

RESULTATBUDGET. Förslag till Budget/plan (M)(L)(C)(MP)(KD)

RESULTATBUDGET. Förslag till Budget/plan (M)(L)(C)(MP)(KD) RESULTATBUDGET tak 2019 2018 besl. juni 2018 2019 2020 2021 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -3 347,0-3 507,3-3 507,2-3 660,5-3 784,4 Avskrivningar -206,0-205,0-215,0-228,0-240,0 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Landstingsdirektörens stab 2014-10-22 Dnr 2014/0626 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Styrelseordföranden i Landstingen

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Ekonomisk rapport januari-juli 2013

Ekonomisk rapport januari-juli 2013 Ekonomisk rapport januari-juli 2013 Landstingsstyrelsen 2013-08-22 2013-08-22/Koncernstab Ekonomi 1 Resultatrapport januari-juli Mnkr 2013 2013 Budget- 2012 Förändring utfall budget Avvikelse utfall %

Läs mer

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN 2013 2014 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision Strategiska områden Medborgar- och brukarperspektiv Tillväxt-

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN

ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN 2012 2013 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision 1 Övergripande mål Medborgar- och brukarperspektiv

Läs mer

Anmälan av budget år 2005

Anmälan av budget år 2005 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Landstingsstyrelsen Anmälan av budget år Ärendet Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Landstingets uppdrag. Hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Regional utveckling. Kultur

Landstingets uppdrag. Hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Regional utveckling. Kultur Landstingets uppdrag Hälso- och sjukvård inklusive tandvård Regional utveckling Kultur Uppdraget styrs av Kommunallagen Hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Kollektivtrafiklagen Norrbotten Politisk

Läs mer

Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS

Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS Tjänsteställe, handläggare Anders L Johansson, Landstingsdirektör 1(9) Margareta Tufvesson, Ekonomidirektör Distribution Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS Innehåll Besparingar och effektiviseringar

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

Regionstyrelsen 81-91

Regionstyrelsen 81-91 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 81-91 Tid: 2015-05-12, kl 13:00-16:00 Plats: Regionens hus, sal A 86 Dnr RJL2015 /268 Budget 2015 revidering Beslut Regionsstyrelsen föreslår regionfullmäktige revidera

Läs mer

Pensioner och pengar 24/3 2011

Pensioner och pengar 24/3 2011 Pensioner och pengar 24/3 2011 Varför pensioner? Kostnaden för pensioner till landstinget anställda ökar kraftigt det närmaste decenniet. Det förekommer ofta missförstånd kring pensioner. Fullmäktige beslutar

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015.

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015. LSF 16/14 Intäkter 3 230 3 519 3 847 3 836 5 135 33,9 % 33,5 % 6 337 7 154 7 253 varav landstings-bidrag 2 499,3 2 739,9 2 910,8 2 928,6 4 135,0 41,2 % 42,1 % 5 250,6 6 166,8 6 389,9 Kostnader -3 207-3

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Budget 2014 Flerårsplan 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tilläggsbudget 3 Tilläggsbudget sammanställning 6 Lönepotten 2014-2016 7 Driftbudget 2014-2016 8 Resultatbudget 2014-2016 9 Balansbudget 2014-2016

Läs mer

Revisionsrapport. Pensionsåtagande. Jämtlands läns landsting. Oktober 2008 Allan Andersson Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Pensionsåtagande. Jämtlands läns landsting. Oktober 2008 Allan Andersson Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Pensionsåtagande Jämtlands läns landsting Oktober 2008 Allan Andersson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...3 2. Revisionsfråga...4

Läs mer