Vattenförvaltning av grundvatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vattenförvaltning av grundvatten"

Transkript

1 vägledning Vattenförvaltning av grundvatten september 2014 SGU-rapport 2014:31

2 Omslagsbild: God vattenförvaltning är nödvändig för långsiktig vattenförsörjning. Illustration: Anna Jonson, ArtAnna. Samtliga akvareller i vägledningen är gjorda av Anna Jonson, ArtAnna. Sveriges geologiska undersökning Box 670, Uppsala tel: fax: e-post: sgu@sgu.se

3 FÖRORD Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram detta vägledningsdokument för vattenförvaltningen av grundvatten. Vägledningen ger förtydligande information till SGUs föreskrifter och förslag till tillvägagångssätt för att svensk vattenförvaltning ska följa de krav som ställs på grundvattenarbetet enligt ramdirektivet för vatten (direktiv 2000/60/EG). En del av de tillvägagångssätt, arbetsmoment och metoder som beskrivs i vägledningen kan vara svåra att genomföra på grund av exempelvis otillräckliga övervakningsdata eller begränsningar i den svenska lagstiftningen, men det är vägledningens mål att beskriva hur genomförandet är tänkt att gå till enligt ramvattendirektivet för vatten. SGU kommer att utöver detta vägledningsdokument att fortsätta arbetet med vägledning genom kontinuerliga möten och diskussioner med vattenmyndigheterna utifrån de frågeställningar som blir aktuella. Vid dessa diskussioner kommer vägledningsdokumentet att vara en viktig utgångspunkt och ett stöd. 3 (95)

4 INNEHÅLL Förord Inledning Ramdirektivet för vatten och svensk lagstiftning Ramdirektivet för vatten Reglering genom svensk lagstiftning SGUs föreskrifter om grundvatten Europeiska vägledningar Sammanfattning av vattenförvaltningscykeln för grundvatten Inledande kartläggning och riskbedömning (SGU-FS 2013:1) Fördjupad kartläggning och riskbedömning (SGU-FS 2013:1) Övervakning (SGU-FS 2014:1) Övervakning av kemisk status kontrollerande övervakning Övervakning av kemisk status operativ övervakning Övervakning av kvantitativ status Övervakning i skyddade områden Miljökvalitetsnormer (SGU-FS 2013:2) Undantag Åtgärdsprogram (SGU-FS 2008:1) Statusklassificering (SGU-FS 2013:2) Förvaltningsplan (SGU-FS 2008:3) SGUs föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten (SGU-FS 2013:1) Allmänt om kartläggning och analys Grundvattenförekomster Ny avgränsning av befintlig förekomst Inledande kartläggning Betydande påverkan på grundvattnets kemiska tillstånd Gruppering av grundvattenförekomster Beskrivning av grundvattenförekomster Identifiering av mänsklig verksamhet Attribut till påverkanskällor Riskbedömning Riskbedömning av kemisk status Riskbedömning av kvantitativ status Fördjupad kartläggning Grundvattenförekomster som bedöms vara utsatta för risk Grundvattenförekomster som bedöms vara utan risk Ekonomisk analys Register över skyddade områden Datahantering SGUs föreskrifter om övervakning av grundvatten (SGU-FS 2014:1) Allmänt om övervakning av grundvatten Övervakning av grundvattenstatus Övervakning av kemisk grundvattenstatus Lämpliga provtagningsplatser Kvalitetskrav på analyser Kontrollerande övervakning Provtagningsfrekvens (95)

5 5.4.2 Antal övervakningsstationer Parametrar som ska övervakas Operativ övervakning Provtagningsfrekvens Antal övervakningsplatser Parametrar som ska övervakas Övervakning av kvantitativ status Antal övervakningsstationer och provtagningsfrekvens Parametrar som ska övervakas Övervakning i skyddade områden Dricksvattenförekomster Nitratkänsliga områden Natura 2000-områden Gränsöverskridande övervakning Provtagningsplatsers attribut Hantering av data och information Analysvärden under kvantifieringsgränsen Redovisning av uppgifter SGUs föreskrifter om miljökvalitetsnormer och statusklassificering för grundvatten (SGU-FS 2013:2) Allmänt om miljökvalitetsnormer för grundvatten Skydd genom miljöbalken Icke-försämringskravet Miljökvalitetsnormer för grundvatten Miljökvalitetsnormernas utformning Undantag Miljökvalitetsnormer i form av riktvärde Riktvärde för grundvatten Riktvärden för nitrat och bekämpningsmedel Riktvärden för övriga ämnen Förfarande för att fastställa riktvärde Förfarande enligt SGUs föreskrift om miljökvalitetsnormer och statusklassificering, bilaga Ny information om förorenande ämnen under förvaltningscykeln Miljökvalitetsnormer i form av utgångspunkt för att vända en trend Identifiering av trender Fastställande av trendbrott vändning av trend Förfarande för att identifiera trender Utgångspunkter för att vända trender Förfarande för att fastställa utgångspunkter för att vända trender Miljökvalitetsnormer i form av god kvantitativ status Statusklassificering (SGU-FS 2013:2) Allmänt om statusklassificering Grundvattenstatus Klassificering av kvantitativ grundvattenstatus Klassificering av kemisk grundvattenstatus Övervakningsdata vid statusklassificering Expertbedömning Redovisning av miljökvalitetsnormer och statusklassificering Referenser (95)

6 Bilaga 1. Ordlista och definitioner Bilaga 2. Branschtypiska föroreningar Bilaga 3. Påverkanskällor Miljöfarlig verksamhet, A-, B-, C- och U-anläggningar Grus- och bergtäkt Kyrkogårdar, parker, golfbanor, idrottsplatser Järnväg Gruvverksamhet Skjutvallar Deponier Enskilda avlopp Vägar Förorenade områden Atmosfärisk deposition Jordbruksmark Skogsmark Urban miljö Bilaga 4. Frågor och svar kring Vattentäktsarkivet Bilaga 5. Beräkning av vattenbalans Var finns uppgifter om vattenuttag? Hur beräknas grundvattenbildning? Grundvattenbildning i sand och grus Grundvattenbildning i berggrund Konstgjord eller inducerad grundvattenbildning Utflöde av grundvatten Läs mer om grundvattenbildning Bilaga 6. Miljöövervakning av grundvatten vid SGU Insamling av grundvattendata Krav på övervakning enligt vattendirektivet Nationell miljöövervakning av grundvatten vid trend- och omdrevsstationer SGUs grundvattennät Integrerad övervakning Bilaga 7. Sammanfattande figur (95)

7 1 INLEDNING Enligt vattenförvaltningsförordningen, förordning 2004:660 om kvaliteten på vattenmiljön, får SGU ta fram föreskrifter som rör grundvatten. Som ett stöd till dessa föreskrifter har SGU tagit fram detta vägledningsdokument. Vägledningen ska vara till hjälp vid tillämpningen av vattenförvaltningsförordningen och dess föreskrifter samt öka förståelsen för författningstextens betydelse och lagstiftningens krav. Avsikten är att beskriva och förtydliga innehållet i föreskrifterna och ge rekommendationer om hur arbetet praktiskt kan bedrivas. Målet är att säkerställa att svensk vattenförvaltning följer de intentioner som ramdirektivet för vatten har, och att nå en god och enhetlig tillämpning av svensk förvaltning av grundvattnet. Ambitionen är att så långt som möjligt återge det budskap som finns i europeiska vägledningsdokument inom den gemensamma genomförandestrategin (i så kallade CIS Guidance Documents) och på så sätt förmedla en EU-gemensam syn på genomförandet av vattendirektivets olika moment. Liksom andra vägledningar är denna inte rättsligt bindande och utesluter inte att man på andra sätt kan uppnå det resultat som är syftet med lagstiftningen. Vägledningen riktar sig främst till vattenmyndigheterna och länsstyrelserna men även till kommuner, vattenråd och andra intresserade som arbetar enligt vattenförvaltningsförordningen eller på andra sätt bidrar till att målen för svensk vattenförvaltning nås. Vägledningens uppbyggnad följer den i föreskrifterna, och varje paragraf följs av en text som förtydligar och utvecklar innehållet i paragrafen. I texten finns även förslag till genomförande, faktarutor och exempel. Dessa är tänkta att användas som stöd i vattenmyndigheternas praktiska genomförande av arbetet enligt vattenförvaltningsförordningen. I bilaga 1 finns en ordlista som ger definitioner. 7 (95)

8 2 RAMDIREKTIVET FÖR VATTEN OCH SVENSK LAGSTIFTNING 2.1 Ramdirektivet för vatten EUs medlemsländer har enats om att skapa en likartad förvaltning av sina vatten genom det så kallade ramdirektivet för vatten (Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område). Detta direktiv kallas i denna rapport för Vattendirektivet och omfattar förvaltningen av sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten. Vattendirektivet kompletteras av så kallade dotterdirektiv: Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring. Detta direktiv kallas i denna vägledning för Grundvattendirektivet och omfattar förvaltning av grundvatten. Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG av den 16 december 2008 om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG. Detta direktiv kallas i denna vägledning för Priodirektivet och omfattar prioriterade ämnen i ytvatten. Kommissionens direktiv 2009/90/EG av den 31 juli 2009 om bestämmelser, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG, om tekniska specifikationer och standardmetoder för kemisk analys och övervakning av vattenstatus. Detta direktiv kallas i denna vägledning för Tekniska direktivet och omfattar kvalitetskrav för kemiska analyser och för laboratorier som anlitas för övervakningen. Direktiven är minimidirektiv, vilket innebär att varje medlemsstat kan ha strängare nationella regler men inget ur direktiven får utelämnas. 2.2 Reglering genom svensk lagstiftning Sverige har införlivat vattendirektivet i den nationella lagstiftningen, vilket innebär att svensk vattenförvaltning i huvudsak regleras genom följande tre författningar: miljöbalken vattenförvaltningsförordningen (förordningen SFS 2004:660 om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön) länsstyrelsernas instruktion (förordning 2002:864 med länsstyrelseinstruktion). Huvuddelen av vattendirektivet och dess dotterdirektiv genomförs i svensk rätt genom vattenförvaltningsförordningen och dess föreskrifter. De utgör därmed tillsammans den författning som formellt gäller i svensk rätt. Bestämmelserna i direktiven gäller enbart i de fall särskilda hänvisningar till direktivet görs i vattenförvaltningsförordningen. 2.3 SGUs föreskrifter om grundvatten Enligt vattenförvaltningsförordningen får SGU ge instruktioner om vattenförvaltningens arbetsmoment genom att meddela närmare föreskrifter (fig. 1). Föreskrifterna kan hämtas på SGUs webbplats, Kartläggning och analys av grundvatten SGU-FS 2013:1 Övervakning av grundvatten SGU-FS 2014:1 Miljökvalitetsnormer och statusklassificering för grundvatten SGU-FS 2013:2 8 (95)

9 Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN Sveriges geologiska undersöknings Sveriges geologiska undersöknings SGU-FS 2014:1 föreskrifter om övervakning av grundvatten; Utkom från trycket författningssamling den 30 januari 2014 beslutade den 20 december ISSN Sveriges geologiska undersöknings Sveriges geologiska undersökning (SGU) föreskriver 1 följande med stöd av författningssamling 7 kap. 2 och 9 kap. 3 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. undersöknings föreskrifter (2006:2) om övervakning av Utkom från ISSN trycket Föreskrifter om ändring i Sveriges geologiska SGU-FS 2011:1 den 29 juli 2011 grundvatten och redovisning enligt förordningen (2004:660) Tillämpningsområde om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om miljökvalitetsnormer och statusklassificering för grundvatten; Utkom från trycket SGU-FS 2013:2 1 Dessa föreskrifter ska tillämpas då vattenmyndigheten ser till att program beslutade den 1 juli för övervakning av grundvattnets tillstånd i vattendistriktet upprättas och genomförs enligt 7 kap. 1 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvali- Sveriges geologiska undersökning (SGU) föreskriver 1 med stöd av 7 kap. 2 den 4 september 2013 teten på vattenmiljön samt lämnar de uppgifter som Havs- och vattenmyndigheten behöver för rapportering till Europeiska kommissionen enligt 9 kap. tenmiljön i fråga om verkets föreskrifter (2006:2) om övervakning av grund- och 9 kap. 3 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vat- beslutade den 8 augusti samma förordning. vatten och redovisning enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av Sveriges geologiska undersökning (SGU) föreskriver 1 följande med stöd av 4 kvaliteten på vattenmiljön kap. 8 a och 9 kap. 3 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten Definitioner dels att 22 ska upphävas, på vattenmiljön. dels att ordet skall ska bytas ut mot ska och att ordet Naturvårdsverket 2 Termer och uttryck som används i dessa föreskrifter har samma betydelse ska bytas ut mot Havs- och vattenmyndigheten, som i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön dels att 1, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 13, 14, 20, 23, 24, 25, 27 och 28, bilaga 1 samt Tillämpningsområde och som i SGUs föreskrifter (SGU-FS 2013:1) om kartläggning och analys av rubriken närmast före 4 ska ha följande lydelse, grundvatten och (SGU-FS 2013:2) om miljökvalitetsnormer och statusklassificering. ska ha följande lydelse. litetsnormer samt klassificerar kvantitativ status och kemisk grundvattenstatus dels att det i föreskrifterna införs två nya paragrafer, 26 a och 26 b som 1 Dessa föreskrifter ska tillämpas då vattenmyndigheten fastställer miljökva- Sveriges geologiska enligt undersöknings 4 kap. 1, 5 och 6 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön och bilaga V i Europaparlamentets och rådets direktiv 3 I dessa föreskrifter avses med Tillämpningsområde författningssamling 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område samt bilagorna I IV i Europaparla- detektionsgräns: den lägsta koncentrationen vid vilket ett ämne med en viss 1 Dessa föreskrifter ska tillämpas då vattenmyndigheten ISSN ser till att program för övervakning av grundvattnets tillstånd i vattendistriktet upprättas statistisk säkerhet kan upptäckas Sveriges med metoden, geologiska undersöknings och genomförs enligt 7 kap. 1 förordningen (2004:660) mentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om skydd Sveriges om förvaltning geologiska av undersöknings för grundvatten föreskrifter mot föroreningar om statusklassificering enligt och 9 miljökvalitetsnormer för grundvatten; SGU-FS 2008:2 och försämring. indikator: parameter eller författningssamling värde som förmedlar information om tillståndet i kvaliteten på vattenmiljön samt lämnar de uppgifter som Havs- och vattenmyndigheten behöver för rapportering till Europeiska kommissionen Konsoliderad miljön, ISSN kap. 2 samma förordning. Definitioner kvantifieringsgräns: den lägsta koncentration vid vilken ett ämne kan kvantifieras med acceptabel riktighet och precision med metoden, Definitioner Ändringar införda enligt SGU-FS 2012:1 2 Termer och uttryck som används i dessa föreskrifter har samma betydelse beslutade den 21 november Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; 3 I Utkom dessa från föreskrifter trycket avses med 1 följande med stöd av 4 kap. 8 a SGU-FS 2013:1 Sveriges geologiska undersökning (SGU) som föreskriver i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön om och förvaltning SGU:s föreskrifter av kvaliteten (SGU-FS på vattenmiljön. 2013:1) om kartläggning och analys av och 9 kap. 3 förordningen (2004:660) 1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om den 4 september 2013 CL upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 95 : övre gränsen av ett intervall kring ett medelvärde vid 95 % konfidensnivå, grundvatten. beslutade den 8 augusti Tillämpningsområde , s. 1, Celex 32000L0060) och Kommissionens direktiv 2009/90/EG av den 31 detektionsgräns: det utslag eller koncentrationsvärde över vilket det med angiven 4 konfidensgrad kan bekräftas att ett prov är annorlunda 1 Dessa än ett föreskrifter blankprov ska tillämpas då vattenmyndigheten fastställer miljökvalitetsnor- juli 2009 om bestämmelser, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 3 I dessa föreskrifter avses med 2000/60/EG, om tekniska specifikationer Sveriges och geologiska standardmetoder undersökning för kemisk (SGU) analys föreskriver och övervakning av vattenstatus (EUT L och 201, , kap. 3 s. 36, förordningen Celex 32009L0090). (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på som vat- inte innehåller det ämne som ska bestämmas, mer samt klassificerar kvantitativ status och kemisk grundvattenstatus enligt 4 kap. 1, 5 1 med stöd av 3 kap. expertbedömning: en bedömning gjord utifrån bästa tillgängliga kunskap i de tenmiljön följande. och 1 fall det inte är möjligt eller lämpligt att använda övervakningsdata enligt metod 2000/60/EG angiven i av dessa den 23 föreskrifter, oktober 2000 om upprät- Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 623 oktober förordningen 2000 om (2004:660) upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens i Europaparlamentets område (EGT L 327, och rådets direktiv om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön och bilaga V Tillämpningsområde , s. 1, Celex 32000L0060) och Kommissionens direktiv tande 2009/90/EG av en ram av för den gemenskapens 31 åtgärder på vattenpolitikens område2 samt bilagorna juli 2009 om bestämmelser, i enlighet med Europaparlamentets och I IV rådets i Europaparlamentets direktiv 2000/60/ och rådets grundvattenbildning: direktiv 2006/118/EG av tillförsel den 12 december av vatten 2006 till den mättade zonen, 1 Dessa föreskrifter ska tillämpas då vattenmyndigheten EG, om tekniska specifikationer och standardmetoder för kemisk om analys skydd och för övervakning grundvatten mot föroreningar och försämring3. Föreskrifterna gäller för av vattenstatus (EUT L 201, , s. 36, Celex 32009L0090). grundvattenförekomster där uttag är större naturgivna än 10 1 m3/dygn förutsättningar: eller där dricksvattenuttag biogeokemiska för orsaker till naturligt förekommande ämnens haltnivåer, är avsedda för sådan framtida 1. beskriver en grundvattenförekomst och dess användning enligt 3 fler än 50 personer görs eller där grundvattenförekomster kap. 1 1 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på användning eller där betydande påverkan på anslutande ytvattenförekomst kan ske. vattenmiljön, 2. kartlägger påverkanskällor och ser över konsekvenserna som mänsklig verksamhet har för grundvattnet på grund av tillförda förorening- 1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om Definitioner ar eller vattenbalanspåverkande åtgärder enligt 3 kap. 1 2 samma 2 Termer och uttryck som används i upprättande dessa föreskrifter av en ram har samma för gemenskapens betydelse som åtgärder i förordningen (2004:660) om förvaltning , av kvaliteten s på 1, Celex vattenmiljön 32000L0060), och SGUs Europaparlamentets föreskrif- och rådets direktiv 2006/118/EG på vattenpolitikens område (EGT L 327, förordning, 3. ser till att register över skyddade områden upprättas och hålls uppdaterat enligt 3 kap. 2 samma förordning, och 2006:2) om övervakning av grundvatten L 372, och , redovisning s enligt 19, Celex nämnda 32006L0118). förordning. ter (SGU-FS 2006:1) om kartläggning av och den analys 12 december av grundvatten 2006 om och skydd som för i grundvatten (SGU-FS mot föroreningar och försämring (EUT 4. redovisar sådana uppgifter enligt 9 kap. 2 samma förordning. 3 I dessa föreskrifter avses med Föreskrifterna gäller för grundvattenförekomster ur vilka uttag större än 10 expertbedömning: en bedömning gjord utifrån bästa tillgängliga kunskap i de fall underlag saknas för att göra bedömning enligt metod angiven i dessa föreskrifter, m 3 /dygn eller uttag för dricksvattenförsörjning till fler än 50 personer görs eller sådana grundvattenförekomster som medger sådan framtida användning. grundvattenbildning: tillförsel av vatten till grundvattenzonen, De gäller även för grundvattenförekomster där mänsklig påverkan kan medföra betydande skadlig inverkan på anslutna akvatiska ekosystem eller grund- naturgivna förutsättningar: geologiska eller geokemiska orsaker till naturligt förekommande ämnens haltnivåer, vattenberoende terrestra ekosystem. referensvärde: värde på koncentrationen av ett ämne eller indikator som motsvarar ett tillstånd i grundvatten som endast avviker obetydligt från ostörda förhållanden. Värdet Definitioner kan avse nationell nivå eller vara relaterat till en geografisk region och/eller ett grundvat- 2 Termer och uttryck som används i dessa föreskrifter har samma betydelse som i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. 1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, , s 1, Celex 32000L0060), Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring (EUT L 372, , s 19, Celex 32006L0118). 2 EGT L 327, , s 1 (Celex 32000L0060). 3 EUT L 372, , s 1 (Celex 32006L0118). 1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, , s 1, Celex 32000L0060). Figur 1. Enligt vattenförvaltningsförordningen får SGU ge instruktioner om arbetsmoment genom att meddela föreskrifter. Redovisning av åtgärdsprogram för grundvatten SGU-FS 2008:1 Redovisning av förvaltningsplan för grundvatten SGU-FS 2008:3 2.4 Europeiska vägledningar För att förtydliga och stödja EU-ländernas genomförande av vattendirektivet i lagstiftning och praxis har en serie vägledningsdokument tagits fram av medlemsstaternas experter tillsammans med kommissionen. Dessa dokument är inte lagtexter och inte juridiskt bindande, men det råder politisk enighet hos medlemsstaterna om innehållet i dessa. SGU har valt att i sina föreskrifter och handböcker i stor utsträckning använda dessa EU-dokument som underlag för tolkning av direktivets krav. Dokumenten kan användas som ett komplement till SGUs vägledning. På engelska kallas vägledningarna CIS Guidance Documents, och de finns publicerade på ( åtkommen ). 9 (95)

10 3 SAMMANFATTNING AV VATTENFÖRVALTNINGSCYKELN FÖR GRUNDVATTEN I detta avsnitt görs en sammanfattande beskrivning av hela den sexåriga vattenförvaltningscykeln för grundvatten. De olika delmomenten är: kartläggning och riskbedömning, övervakning, framtagande av miljökvalitetsnormer, framtagande av åtgärdsprogram och statusklassificering och dessa beskrivs översiktligt i detta avsnitt. Utförligare förklaringar och mer detaljerad vägledning till detta ges i avsnitt 4 6. Syftet med vattenförvaltningen när det gäller grundvatten är att nå de mål om god grundvattenstatus som ges i vattendirektivets artikel 4. Avsikten är att främja en långsiktigt hållbar vatten användning och en god miljö för växter och djur i sjöar, vattendrag och grundvattenberoende terrestra ekosystem. För grundvattenarbetet innebär det att åtgärder har vidtagits för att: Förebygga och begränsa mänsklig förorening av grundvatten. Säkerställa en god balans mellan vattenuttag och grundvattenbildning. Förhindra negativa effekter för växter och djur i anslutna akvatiska ekosystem och grundvattenberoende terrestra ekosystem. Vattenförvaltningen omfattar det grundvatten som är viktigt för vattenförsörjningen nu eller i framtiden, eller som är viktigt för att upprätthålla grundvattenberoende ekosystem. Förvaltningsarbetet utgår från så kallade grundvattenförekomster, en begränsad volym grundvatten, vilket är ett begrepp som beskrivs mer detaljerat i avsnitt 4.2. Arbetet med vattenförvaltningen bedrivs i sexåriga förvaltningscykler, där de olika arbetsmomenten delvis bedrivs parallellt och återkommer i varje cykel. I de följande avsnitten ges en kort sammanfattande beskrivning av de olika arbetsmomenten. Figur 2 visar de arbetsmoment som genomförs inom vattenförvaltningsarbetet för grundvatten. Vattendirektivet infördes i svensk lagstiftning år 2004 och den inledande förvaltningscykeln avslutades Det sista året i förvaltningscyklerna anges i vägledningen som målår och för kommande förvaltningscykler är dessa 2015, 2021 och 2027 (tabell 1). Övervakningen av grundvattnets kvantitativa och kemiska status löper under hela cykeln. Övervakningen av den kemiska grundvattenstatusen löper antingen som kontrollerande eller operativ kemisk övervakning. Den kontrollerande övervakningen ska bekräfta riskbedömningen och ska därför genomföras vid åren 2013, 2019 och 2025 (läs om tidpunkterna för övervakning i avsnitt 5.2). 3.1 Inledande kartläggning och riskbedömning (SGU-FS 2013:1) I den inledande kartläggningen inhämtas sådan information som behövs för att kunna avgöra vilka grundvattenförekomster som är så utsatta för mänsklig påverkan att det finns risk för att förekomsten inte når vattendirektivets mål om god grundvattenstatus. För kartläggningen av hot mot den kemiska statusen handlar det om att kartlägga mänskliga påverkanskällor som kan släppa ut eller läcka förorenande ämnen till grundvattnet. För kartläggningen av faktorer som påverkar den kvantitativa statusen handlar det om att kartlägga mänskliga verksamheter som påverkar grundvattennivån. Man gör sedan en första bedömning av hur utsatt grundvattenförekomsten är för påverkan, dvs. om det finns risk för att möjligheten att använda grundvattnet till t.ex. dricksvatten försämras eller om det finns risk för att anslutna ekosystem skadas. 3.2 Fördjupad kartläggning och riskbedömning (SGU-FS 2013:1) För de grundvattenförekomster som efter den inledande kartläggningen bedöms riskera att inte uppnå god grundvattenstatus ska en fördjupad kartläggning göras. Kunskapen är viktig för att få en förbättrad förståelse för effekterna av mänsklig verksamhet på grundvattenförekomsten som helhet. Syftet är att se till att underlaget är tillräckligt för en fullgod bedömning av risken 10 (95)

11 Förvaltningscykel Genomförandeår Fas Reglerande föreskrifter Övervaknings- Första (år ) Andra (år ) Inledande kartläggning & riskbedömning Fördjupad kartläggning & riskbedömning MKN Statusklassificering, åtgärdsprogram, förvaltningsplan och rapportering Inledande kartläggning & riskbedömning Fördjupad kartläggning & riskbedömning MKN Statusklassificering, åtgärdsprogram, förvaltningsplan och rapportering SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS 2013:2, SGU-FS 2008:1, SGU-FS 2008:3 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS 2013:2, SGU-FS 2008:1, SGU-FS 2008:3 Övervakning av kemisk grundvattenstatus operativ och kontrollerande övervakning, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kemisk grundvattenstatus operativ och kontrollerande övervakning, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kvantitativ grundvattenstatus, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kvantitativ grundvattenstatus, SGU-FS 2014:1 Figur 2. Arbetsmomenten inom vattenförvaltningens grundvattenarbete och vilka av SGUs föreskrifter som beskriver respektive moment. 11 (95)

12 Tabell 1. Tidpunkterna för vattenförvaltningens arbetsmoment under fyra förvaltningscykler. Läs mer om tidpunkterna i avsnitt 6.2 Övervakning av grundvattenstatus. Inledande kartläggning och riskbedömning Fördjupad kartläggning och riskbedömning Åtgärdsprogram Miljökvalitetsnormer Statusklassificering Förvaltningsplan och rapportering SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS208:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS2013: för att en förekomst inte uppnår god grundvattenstatus. Ett viktigt underlag är resultaten från den kontrollerande övervakningen. Om en grundvattenförekomst bedöms vara utsatt för risk ska vattenmyndigheterna fastställa miljökvalitetsnormer, relevanta åtgärder, samt upprätta operativ övervakning. Dessa moment beskrivs kortfattat i följande avsnitt. Om en förekomst bedöms vara utan risk har den god grundvattenstatus under hela förvaltningscykeln. Förekomsten behöver då endast följas upp genom kontrollerande övervakning vart sjätte år. 3.3 Övervakning (SGU-FS 2014:1) Övervakning av kemisk status kontrollerande övervakning Övervakning av kemisk status utförs genom provtagning av grundvattnet och analys av olika kemiska ämnen och andra parametrar (t.ex. ph och konduktivitet). Förorenande ämnen kan inte bara påverka möjligheten att använda vattnet som t.ex. dricksvatten, utan även påverka växt- och djurliv. Därför är det viktigt att sådana ämnen som identifierats vid kartläggningen ingår i övervakningsprogrammets analyssammansättning. Den kontrollerande kemiska övervakningen ska omfatta alla grundvattenförekomster eller grupper av grundvattenförekomster. Den ska genomföras minst vart sjätte år, bland annat för att verifiera riskbedömningen. Sammanställningen av analysresultaten ska innefatta de obligatoriska parametrar som anges i SGUs föreskrifter om övervakning. Den kontrollerande övervakningens syfte är att: bekräfta riskbedömningen. utgöra underlag vid inrättande av operativ övervakning. bidra med underlag för att bedöma grundvattenförekomstens kemiska status. bidra med data för bedömning av trender såväl under naturliga förhållanden som orsakade av föroreningar från mänsklig verksamhet. kontrollera att de grundvattenförekomster som bedömts vara utan risk inte försämras Övervakning av kemisk status operativ övervakning Operativ övervakning av kemisk status utförs genom provtagning av grundvattnet och ska upprättas för de grundvattenförekomster som bedöms riskera att inte uppnå god kemisk grundvatten status. Analysen ska avse de kemiska ämnen som är anledningen till riskbedömningen. Operativ övervakning ska genomföras under tidsperioden mellan provtagningarna för den kontrollerande övervakningen. Den kontrollerande övervakningen bedrivs samma år som 12 (95)

13 den fördjupade kartläggningen påbörjas och fortsätter under de följande fem åren. Den operativa övervakningens syfte är att: bidra med underlag för att bedöma grundvattenförekomstens status. följa upp effekterna av insatta åtgärder. upptäcka uppåtgående trender (stigande halter) i koncentrationer av förorenande ämnen orsakade av mänsklig verksamhet Övervakning av kvantitativ status Förutom kunskap om grundvattnets kemiska status är det viktigt att ha kunskap om den kvantitativa statusen dvs. om mänsklig påverkan leder till förändrad balans mellan grundvattenbildning och uttag. Om grundvattennivåerna sjunker på grund av för stora uttag eller minskad grundvattenbildning och mängden grundvatten i förekomsten minskar, kan det bli svårare att ta ut vatten för användning som t.ex. dricksvatten eller för bevattning, och växter och djur som är beroende av grundvattnet kan också påverkas. Även stigande grundvattennivåer kan ställa till skador. Övervakningen av kvantitativ status ska enligt vattendirektivet ske genom mätning av grundvattennivåer. Man delar inte upp den kvantitativa övervakningen i kontrollerande och operativ övervakning. Ett program för övervakning av kvantitativ status ska upprättas för att kunna bedöma den kvantitativa statusen hos alla grundvattenförekomster. I de grundvattenförekomster som bedöms vara utsatta för risk ska antalet stationer och mätfrekvensen vara tillräckliga för att dels kunna särskilja naturliga variationer i grundvattennivån från förändringar som sker på grund av mänsklig påverkan, dels kunna följa förändringar i grundvattnets flödesriktning. Mätfrekvensen ska vara en eller två gånger per månad, beroende på typen av grundvattenmagasin. Grundvattenförekomster som bedömts vara utan risk kan övervakas gruppvis i en eller flera övervakningsstationer som kan representera gruppen. Mätfrekvensen kan vara glesare, men minst en gång per år Övervakning i skyddade områden I områden som är skyddade enligt EU-lagstiftning ska övervakningsprogrammen kompletteras med mätningar som är relevanta för orsakerna till att skydden är upprättade. Följande grundvattenförekomster omfattas: Grundvattenförekomster enligt artikel 7 vattendirektivet, s.k. dricksvattenförekomster, dvs. grundvattenförekomster som används för uttag av dricksvatten och som ger mer än 10m 3 dygn i genomsnitt eller distribueras till fler än 50 personer eller är avsedda för sådan användning i framtiden. Grundvattenförekomster inom områden som är fastställda som nitratkänsliga. Grundvattenförekomster anslutna till grundvattenberoende Natura 2000-områden. Valet av kompletterande mätningar kan omfatta såväl kvantitativa som kemiska analyser beroende på enligt vilka kriterier de områdena har skyddats. 3.4 Miljökvalitetsnormer (SGU-FS 2013:2) Miljökvalitetsnormer ska finnas för de förekomster där det under riskbedömningen visat sig att mänsklig verksamhet kan påverka grundvattnet så att det orsakar skador på människa eller miljö. Normerna ska säkerställa att god grundvattenstatus uppnås eller upprätthålls. I normerna fastställs förutsättningarna för att skydda grundvattnet från förorening, överuttag av vatten, minskad grundvattenbildning eller verksamheter som ger alltför höga grundvattennivåer. 13 (95)

14 Det finns tre former av miljökvalitetsnormer som vattenmyndigheterna kan fastställa för en grundvattenförekomst. Vilken eller vilka avgörs utifrån kartläggningen, riskbedömningen och övervakningen. De tre formerna är: Miljökvalitetsnorm i form av riktvärde. Koncentrationer, uttryckt som riktvärden, ska fastställas för grundvattenförekomster som bedöms riskera att inte uppnå god kemisk status. Dessa riktvärden ska sättas för de förorenande ämnen som är anledning till riskbedömningen. Miljökvalitetsnorm i form av utgångspunkt för att vända en trend. Utgångspunkt för att vända en trend ska fastställas om en uppåtgående trend av ett förorenande ämne har identifierats i miljöövervakningens analysresultat. Utgångspunkten fastställs vid en koncentration som utgör en procentandel av det fastställda riktvärdet för föroreningen. Vid denna koncentration ska åtgärder senast sättas in för att vända den uppåtgående trenden, så att inte riktvärdet överskrids. Miljökvalitetsnorm i form av god kvantitativ status. God kvantitativ status ska fastställas som miljökvalitetsnorm för alla grundvattenförekomster som bedöms riskera att inte uppnå god kvantitativ status. Genom de kriterier för god kvantitativ status som anges i SGUs föreskrifter om miljökvalitetsnormer och statusklassificering för grundvatten kan specifika grundvattennivåer eller nivåintervall fastställas som miljökvalitetsnormer. För att vara rättsligt bindande ska en miljökvalitetsnorm vara fastställd av vattenmyndigheterna enligt 5 kap. 2 miljöbalken. Miljökvalitetsnormerna är styrande för myndigheter och kommuner. Tillämpningen av bestämmelserna i miljöbalken skyddar grundvattenförekomsten främst genom miljökvalitetsnormernas koppling till det åtgärdsprogram som ska upprättas av vattenmyndigheterna (5 kap. 4 miljöbalken), men även genom myndigheternas och kommunernas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet (5 kap. 3 miljöbalken) och samhällsplanering enligt plan- och bygglagen (3 kap. 5 plan- och bygglagen). För grundvattenförekomster som inte bedöms vara utsatta för risk ska inga miljökvalitetsnormer fastställas. Man behöver dock vara observant på att ingen försämring av grundvattnets kvalitet förekommer, då det så kallade icke-försämringskravet gäller för alla förekomster. Alla förekomster skyddas genom miljöbalkens allmänna hänsynsregler genom de försiktighetsmått som ska vidtas så fort det kan misstänkas att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljön. Om ny information påvisar att en grundvattenförekomst har förorenande ämnen i halter som kan medföra skada för människa eller miljö ska ett riktvärde genast fastställas som en miljökvalitetsnorm för förekomsten Undantag Om vattenmyndigheterna vid kartläggningen och riskbedömningen kommer till slutsatsen att grundvattnet inte kan uppnå god status, antingen av naturliga skäl eller på grund av att de nödvändiga åtgärderna blir orimligt dyra eller är tekniskt omöjliga, kan förekomsten omfattas av ett undantag. Grundvattenförekomsten behöver då inte uppnå god grundvattenstatus till målåret utan kan ges en tidsfrist till senare tidpunkt för att åtgärderna ska hinna få effekt. Om inte tillräckliga åtgärder ligger inom rimlighetens gränser eller är tekniskt möjliga kan mindre stränga krav sättas. Undantag får bara medges efter det att vattenmyndigheterna sett till att det genomförs en operativ övervakning av dessa förekomster. 3.5 Åtgärdsprogram (SGU-FS 2008:1) Åtgärdsprogram ska tas fram för de grundvattenförekomster som riskerar att inte uppnå god status. Här ska de åtgärder specificeras som krävs för att uppfylla de fastställda miljökvalitets- 14 (95)

15 normerna. Programmet upprättas av vattenmyndigheterna och riktar sig till kommuner och myndigheter enligt 5 kap. miljöbalken. Innehållet ska omfatta och redovisa vilka åtgärder som behövs och vilken myndighet eller kommun som behöver vidta respektive åtgärd. 3.6 Statusklassificering (SGU-FS 2013:2) I slutet av varje förvaltningscykel ska en s.k. statusklassificering genomföras för alla grundvattenförekomster. Statusen för varje förekomst ska bestämmas för att det ska vara möjligt att kontrollera om vattenförvaltningens mål om god grundvattenstatus är uppnådda och att åtgärderna i åtgärdsprogrammet som fastställts under föregående förvaltningscykel gett resultat (fig. 3). De förekomster som inte bedöms vara utsatta för risk har god status. De som bedöms riskera att inte uppnå god grundvattenstatus kan klassificeras antingen till god eller som otillfredsställande status, beroende på resultatet av övervakningen. Statusklassificeringen ska baseras på miljöövervakningsdata, och dessa data ska uppfylla de krav som ställs i SGUs föreskrifter om övervakning. Om de övervakningsdata som finns inte är tillräckliga för att göra en bedömning kan en expertbedömning göras. Expertbedömningen ska göras utifrån bästa tillgängliga kunskap från kartläggningen och riskbedömningen. Begreppet expertbedömning beskrivs mer detaljerat i avsnitt Förvaltningsplan (SGU-FS 2008:3) I förvaltningsplanen sammanfattas de arbetsmoment som har utförts inom vattenförvaltningscykeln. Sammanfattningen ska innehålla såväl arbetsmetodik som resultat. Planen ska bland annat ge en sammanfattande bild av tillståndet, vilka miljökvalitetsnormer som gäller, undantag som tillämpats, vilka åtgärder som genomförts samt hur övervakningsprogrammen upprättats. Planen ska inkludera en sammanfattning av alla ändringar avseende de moment som ingår sedan tillkännagivandet av förra förvaltningsplanen. Den ska också redovisa de bedömningar av framsteg för att nå målen som anges i vattendirektivets artikel 4, och förklaringar till varför vissa åtgärder inte har genomförts eller varför man inte lyckats nå de fastställda målen. I planen ska också inriktningen på arbetet under nästa förvaltningscykel beskrivas. 15 (95)

16 Förvaltningscykel Genomförandeår Fas Reglerande föreskrifter Övervaknings- Riskbedömningarna är framåtblickande. Hur kommer statusen att vara i slutet av nästa cykel? Statusklassificeringen är bakåtblickande. Har de beslutade miljökvalitetsnormerna från föregående cykel följts, och har åtgärdsprogrammen varit effektiva och fått önskat resultat? Första (år ) Andra (år ) Inledande kartläggning & riskbedömning Fördjupad kartläggning & riskbedömning MKN Statusklassificering, åtgärdsprogram, förvaltningsplan och rapportering Inledande kartläggning & riskbedömning Fördjupad kartläggning & riskbedömning MKN Statusklassificering, åtgärdsprogram, förvaltningsplan och rapportering SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS 2013:2, SGU-FS 2008:1, SGU-FS 2008:3 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:1 SGU-FS 2013:2 SGU-FS 2013:2, SGU-FS 2008:1, SGU-FS 2008:3 Övervakning av kemisk grundvattenstatus operativ och kontrollerande övervakning, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kemisk grundvattenstatus operativ och kontrollerande övervakning, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kvantitativ grundvattenstatus, SGU-FS 2014:1 Övervakning av kvantitativ grundvattenstatus, SGU-FS 2014:1 Figur 3. Under förvaltningsarbetet är det viktigt att både göra en bedömning av framtida förutsättningar och risker, och att följa upp tidigare arbete. Det framåtblickande arbetet görs under riskbedömningarna, i början av varje cykel. Då utvärderas risken att förekomsten kommer att påverkas så att människa eller miljö riskerar att ta skada. I slutet av cykeln genomförs statusklassificeringen, då blickar man tillbaka och kontrollerar om vattenförvaltningens mål om god grundvattenstatus är uppnådda och om åtgärderna från föregående cykel gett önskat resultat, dvs. om de beslutade miljökvalitetsnormerna från föregående cykel har uppnåtts. Exempelvis är statusklassificeringen som utförs 2015 en kontroll av miljökvalitetsnormerna och åtgärdsprogrammen som fastställdes efter riksbedömningarna (95)

17 4 SGUs FÖRESKRIFTER OM KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV GRUNDVATTEN (SGU-FS 2013:1) 4.1 Allmänt om kartläggning och analys 1 Dessa föreskrifter ska tillämpas då vattenmyndigheten 1. beskriver en grundvattenförekomst och dess användning enligt 3 kap. 1 1 förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. 2. kartlägger påverkanskällor och ser över konsekvenserna som mänsklig verksamhet har för grundvattnet på grund av tillförda föroreningar eller vattenbalanspåverkande åtgärder enligt 3 kap. 1 2 samma förordning, 3. ser till att register över skyddade områden upprättas och hålls uppdaterat enligt 3 kap. 2 samma förordning, och 4. redovisar sådana uppgifter enligt 9 kap. 2 samma förordning. Föreskrifterna gäller för grundvattenförekomster ur vilka uttag större än 10 m 3 /dygn eller uttag för dricksvattenförsörjning till fler än 50 personer görs eller sådana grundvattenförekomster som medger sådan framtida användning. De gäller även för grundvattenförekomster där mänsklig påverkan kan medföra betydande skadlig inverkan på anslutna akvatiska ekosystem eller grundvattenberoende terrestra ekosystem. Kartläggning och analys är det första och mycket grundläggande momentet i vattenförvaltningsarbetet. En noggrann kartläggning av vilka mänskliga föroreningskällor som kan påverka grundvattnets status är en nyckel till det fortsatta arbetet. Kartläggningen ska ge underlag till bedömningen av vilka grundvattenförekomster som behöver åtgärder för att få eller bibehålla god status. Det gör att det fortsatta vattenförvaltningsarbetet kan koncentreras till grundvattenförekomster där insatser verkligen behövs. Bedömningarna ska verifieras genom den kontrollerande övervakningens resultat. 4.2 Grundvattenförekomster Förvaltningsarbetet utgår från så kallade grundvattenförekomster. Med grundvattenförekomst menas vattnet i ett grundvattenmagasin. Grundvattenmagasinet i sin tur är en avgränsad del av en eller flera akviferer som kan bestå av både jord och berg. Vattenförvaltningen ska omfatta sådant grundvatten som är viktigt för vattenförsörjning nu eller i framtiden. I vattenförvaltningsförordningen definieras grundvattenförekomster som en avgränsad volym grundvatten i en eller flera akviferer. Vattendirektivets artikel 7 anger en undre gräns för dricksvattenuttag till minst 10m 3 per dygn eller att vattnet distribueras till minst 50 personer för att grundvattnet i magasinet ska identifieras som en s.k. dricksvattenförekomst. För grundvattenförekomster utan dricksvattenuttag sätter direktivet ingen minimigräns för möjlig uttagsmängd, men definitionen av en grundvattenförekomst innebär att grundvattenmagasinet ska medge uttag av betydande mängder, grundvatten och i 1 har 10 m 3 per dygn angetts som undre gräns för detta. Uttagsmöjligheterna är emellertid vanligen mycket större för Sveriges grundvattenförekomster. Läs om hur Sveriges grundvattenförekomster har avgränsats i faktarutan på sidan 18. Vattenförvaltningen omfattar även sådant grundvatten som är viktigt för att upprätthålla grundvattenberoende ekosystem. Om grundvatten påverkar ett anslutet ekosystem som har ett särskilt bevarandevärde, t.ex. ett Natura 2000-område, kan man välja att avgränsa dess magasin till en ny grundvattenförekomst. Detta kan göras om ansvarig tillsynsmyndighet bedömer att åtgärder inom vattenförvaltningen är det bästa sättet att bevara ekosystemet. Om det ekosystem 17 (95)

18 ! Sveriges avgränsning av grundvattenförekomster I ett europeiskt perspektiv har Sverige, tillsammans med Norge och Finland, en specifik geologi som är präglad av kvartärtidens inlandsisar. Många europeiska länder har stora sammanhängande grundvattenmagasin i berggrund, medan Sveriges grundvattenmagasin är betydligt mindre och utgörs oftast av jordavlagringar. Därför är grundvattenförekomsterna små och många. Sveriges grundvattenförekomster är identifierade och avgränsade av SGU och är indelade i tre grupper: Sand- och grusavlagringar, t.ex. våra isälvsavlagringar (grusåsar och deltan). Sedimentär berggrund, t.ex. kalksten, sandsten och lerskiffer. Övriga geologiska bildningar, som ibland kan betraktas som akviferer (kristallint berg, t.ex. granit och gnejs, och andra jordarter, t.ex. morän, svallgrus och svallsand). SGUs grundvattenkartering har som mål att att beskriva grundvattenmagasin. Grundvattenmagasinet utgörs av grundvattnets matris, dvs. de jord- och berglager som grundvattenförekomsten finns inom. Grundvattenförekomsterna som SGU avgränsat utifrån grundvattenmagasinen är framtagna antingen med underlag från den hydrogeologiska karteringen. Grundvattenförekomster som har en bedömd uttagsmöjlighet på 5 l/s (ca 432 m3/dygn) eller mer har avgränsats och de förekomster som har en vattentäkt registrerad i SGUs Vattentäktsarkivet har definierats som dricksvattenförekomster. För grundvattenförekomster i kristallint berg har man utgått från vattentäkter och avgränsat det område varifrån grundvattenbildningen till den aktuella dricksvattentäkten sker. Grundvattenförekomster ska också avgränsas där det finns risk att grundvattnet har en betydande påverkan på ett akvatiskt ekosystem eller ett terrestert ekosystem. SGU har inte avgränsat grundvattenförekomster utifrån denna aspekt ännu. 18 (95) Grundvattenförekomst Torv Lera silt Sand block Isälvssediment, sand block Morän, sandig eller morän Morän och vittringsjord Berg, urberg eller ospec.

19 som påverkas av grundvattnet finns i en avgränsad ytvattenförekomst behöver dock inte grundvattenmagasinet avgränsas som en ny grundvattenförekomst. Det beror på att ytvattenförekomsten ändå kommer att bli föremål för åtgärder inom ramen för vattenförvaltningens åtgärdsprogram. Dessa åtgärder bör komma även grundvattnet till del Ny avgränsning av befintlig förekomst En befintlig grundvattenförekomst kan behöva en ny avgränsning. Det kan bero på förbättrad information från SGUs karteringsverksamhet eller vattenmyndigheternas uppgifter från kartläggningen. Ett verktyg för att koncentrera vattenförvaltningsarbetet till det område där insatser behövs kan vara att dela upp förekomsten om det finns hydrauliska förutsättningar för detta. Det kan t.ex. vara lämpligt om påverkan är ojämnt fördelad över grundvattenförekomsten eller om en del av förekomsten inte hotas av några mänskliga verksamheter. Den hydrauliska förutsättningen för att kunna dela en grundvattenförekomst är att det inte finns någon risk att föroreningar sprider sig över gränsen. Gränsen ska också helst sammanfalla med en grundvattendelare. I Sverige har vi valt att avgränsa många långsträckta grundvattenförekomster knutna till isälvsavlagringarna. De kan bli betydligt mer hanterbara om de delas upp i fler grundvattenförekomster. 4.3 Inledande kartläggning 4 Alla grundvattenförekomster, deras grundvattenmagasin och den betydande mänskliga påverkan de är eller kan förutses bli utsatta för ska översiktligt beskrivas och dokumenteras enligt 5 8 nedan. Denna kartläggning ska utgöra underlag för vattenmyndighetens riskbedömning enligt 9 och en eventuell fördjupad kartläggning enligt Den inledande kartläggningen ska resultera i ett underlag som beskriver grundvattenförekomsten och de påverkanskällor som ligger i dess tillrinningsområde. Utifrån detta underlag genomförs en första riskbedömning av om grundvattenförekomsten är utsatt för s.k. betydande påverkan (läs om betydande påverkan i nästa avsnitt). Bedömningen ska avse grundvattenförekomstens möjlighet att uppnå god kemisk grundvattenstatus och god kvantitativ status. Om en grundvatten förekomst bedöms vara utsatt för risk ska bedömningens säkerhet vid behov förbättras under nästa steg: Den fördjupade kartläggningen (läs om detta i avsnitt 4.5). Underlaget för bedömningen av riskerna avseende grundvattnets kemiska sammansättning utgörs av en kartläggning av de mänskliga verksamheter som kan släppa ut eller läcka förorenande ämnen till grundvattnet. Riskerna kan gälla hälsoeffekter vid konsumtion av grundvattnet som dricksvatten (kemikalier ska inte behöva användas för beredning till ett hälsosamt dricksvatten), eller risk för att skada den miljö som påverkas av grundvattnet. Vid kartläggningen av mänsklig verksamhet ska de ämnen vilka kan komma att tillföras grundvattenförekomsten identifieras. För bedömning av riskerna när det gäller grundvattnets kvantitet handlar det om att kartlägga mänskliga verksamheter och aktiviteter som påverkar grundvattennivån. Syftet är att undvika att anslutna miljöer skadas eller att möjligheten att använda grundvattnet för bevattning, som dricksvatten eller som industriellt processvatten försämras. Aktiviteter som kan medföra skada är t.ex. alltför stora uttag i förhållande till grundvattenbildningen, undermarksanläggningar som dränerar grundvatten eller hårdgörning av markytor vilket minskar grundvattenbildningen. Även verksamheter som medför alltför höga grundvattennivåer kan ha en skadlig inverkan. Uppgifterna som tas fram i den inledande kartläggningen av en grundvattenförekomst är i allmänhet tillräckliga för att beskriva förekomsten i en grundläggande, konceptuell modell (läs mer i faktarutan på sid. 20). 19 (95)

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om statusklassificering och miljökvalitetsnormer för grundvatten; SGU-FS 2008:2 Utkom

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter och allmänna råd om redovisning av förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för grundvatten;

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings

Sveriges geologiska undersöknings Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om övervakning av grundvatten; beslutade den 20 december 2013. SGU-FS 2014:1 Utkom från

Läs mer

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Grundvatten Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Aktuella frågor Föreskrifter Vägledning till SGUs föreskrifter Kommissionens kritik avseende grundvatten

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om redovisning av förvaltningsplan för grundvatten; SGU-FS 2008:3 Utkom från trycket

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Föreskrifter om ändring i Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter (2006:2) om övervakning av grundvatten och redovisning enligt

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2016:734 Utkom från trycket den 21 juni 2016 utfärdad den 9 juni 2016. Regeringen

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om övervakning av ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; Utkom från trycket

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kartläggning och analys av ytvatten enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660); Utkom

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Utgiven av: Ansvarig avd./enhet:

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II Miljöförvaltningen Miljöanalys Dnr 2013-11650 Sida 1 (7) 2013-08-28 Handläggare Tonie Wickman Telefon: 0850828948 Till Miljö och hälsoskyddsnämnden EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets

Läs mer

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 I bilaga 1 till vattenförvaltningsförordningen anges vilka uppgifter som ska finnas med i vattendistriktens förvaltningsplaner. Nedan följer

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om övervakning av grundvatten och redovisning enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

Ramdirektivet för vatten

Ramdirektivet för vatten Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett

Läs mer

Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter

Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter Lars-Ove Lång, SGU Grundvatten inom vattenförvaltningen Riksmöte 2010 för vattenorganisationer, 26-28 sep. Borås SGU Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2 Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet 1 Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt 2016-2021 Förvaltningsplanen är uppdelad i fem olika

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

Lagar och regler kring vattenanvändningen

Lagar och regler kring vattenanvändningen Inspiration Vatten 2013 Lagar och regler kring vattenanvändningen Karin Sjöstrand, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Lagar och regler kring vattenanvändning EU:s Ramdirektiv för vatten Trädde i kraft

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter om övervakning av ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön 1 ; Utkom

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-10-21\dagordning\tjänsteutlåtande\8.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-09-16 MHN 2008-10-21 p 8 Stina Thörnelöf

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kronobergs län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har den 6 juni 2017 erhållit rubricerat ärende för yttrande. Med anledning härav vill SGU framföra följande.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har den 6 juni 2017 erhållit rubricerat ärende för yttrande. Med anledning härav vill SGU framföra följande. YTTRANDE 1(5) Vårt datum Vår beteckning 2017-10-02 33-1562/2017 Ert datum Er beteckning 2017-06-29 M2017/01639/R Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 Förvaltningsplan 2016-2021 för Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 2, Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021

Läs mer

Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer?

Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer? Grundvatten i Sverige som dricksvattenresurs nu och i framtiden Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer?

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram 3330 Nr 341 Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram Bilaga 2 a 1. Geologiska karakteristika för grundvattenförekomsten inbegripet utsträckning och typ av geologisk

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i havsmiljöförordningen (2010:1341); Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Regeringen föreskriver i fråga om havsmiljöförordningen

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

Varför renar vi vattnet?

Varför renar vi vattnet? Varför renar vi vattnet? Vattenförvaltning och hållbar utveckling smhi.se ann-karin.thoren@havochvatten.se outdoorkartan.se Varför renar vi vattnet? - disposition Krav i miljölagstiftning Syfte med ramdirektivet

Läs mer

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning Monica Bergsten EU-lagstiftning - generellt Förordning = en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet; Direktiv = sätter

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 31.10.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0770/2004, ingiven av Frantisek Brychta, tjeckisk medborgare, om en läckande avloppsledning

Läs mer

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Grundvattenbildning Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Hydrologiska cykeln kondensation nederbörd grundvattenbildning Inströmningsområde Källa transpiration avdunstning

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild:

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (NFS 2008:1) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten

Läs mer

Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun?

Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun? Miljökontoret Bilaga A: Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun? Bilaga till Vattenplan för Södertälje kommun Version 2018-08-16 Denna sammanställning syftar till att förklara den

Läs mer

Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning

Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning Workshop kring representativitet och statistisk styrka Uppsala 2011-10-31 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Vattenmyndigheterna organisation

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Länsjurist Göteborg 9 november 2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens

Läs mer

Grundvatten Falkenbergs kommun

Grundvatten Falkenbergs kommun Grundvatten Falkenbergs kommun - Kartläggning av grundvatten - Råvattenresurser - grundvattenmagasin - Grundvattennivåer Lars-Ove Lång Sveriges geologiska undersökning (SGU) lars-ove.lang@sgu.se Foto:

Läs mer

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10

1(5) 2011-02-22 532-298/2011 2010-11-24 537-6013-10 Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2011-02-22 532-298/2011 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2010-11-24 537-6013-10 1(5) Handläggare, direkttelefon/our reference, telephone

Läs mer

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Kommittédirektiv Styrmedel för bättre vattenkvalitet Dir. 2008:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda användningen av ekonomiska och andra

Läs mer

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden?

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Odling i balans den 18 januari 2018 Magdalena Thorsbrink, SGU Illustration: Romain Trystram Sveriges

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Hållan - SE

Hållan - SE Hållan - SE675859-137377 Vattenkategori Typ Distrikt Huvudavrinningsområde Grundvatten Vattenförekomst. Bottenhavet (nationell del) - SE Dalälven - SE53000 Län Dalarna - 0 Kommun Malung-Sälen - 03 Yta

Läs mer

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna?

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? SGUs huvuduppgifter Stödja utvecklingen av gruv-, berg- och mineralindustrin Främja användningen av geologisk information i samhällsplaneringen Samla

Läs mer

vattenmiljö och vattenkraft

vattenmiljö och vattenkraft vattenmiljö och vattenkraft Förslag till ändrade bestämmelser energiöverenskommelsen, tillkännagivande och genomförande av ramdirektivet för vatten Miljö- och energidepartementet 1 Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Miljökvalitetsnormer i Sverige

Miljökvalitetsnormer i Sverige Miljökvalitetsnormer i Sverige Miljökvalitetsnormer (MKN) Beskriver ambitionsnivå för önskat tillstånd Är verktyg för att nå miljökvalitetsmålen Rättsliga verktyg som ska följas Miljökvalitetsnormer Bestämmelser

Läs mer

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT LAGSTIFTA OM DRICKSVATTEN? Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en begränsad resurs VA är en mycket stor livsmedelsproducent man når

Läs mer

Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten

Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten KOKBOK FÖR KARTLÄGGNING OCH ANALYS 2013-2014 Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten Utskrivet den 2015-05-19 OBS! I denna uppdaterade version kompletteras riktlinjerna med

Läs mer

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Om det du funderar på inte finns i ordlistan nedan går det även att leta i databasen över vatten i Sverige, VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Där finns även

Läs mer

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser Magdalena Thorsbrink, SGU 20111130 Varför just en vattenförsörjningsplan? Syftet med en vattenförsörjningsplan är att säkerställa tillgången till

Läs mer

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 14.12.2004 PE 350.212v02-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 14.12.2004 PE 350.212v02-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 14.12.2004 PE 350.212v02-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 7-31 Förslag till yttrande Reino Paasilinna Skydd för grundvatten

Läs mer

Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT

Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN 2016-2021 BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT Förvaltningsplan 2016-2021 för Bottenvikens vattendistrikt FÖRORD Vattnet i Sverige

Läs mer

Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten

Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten KOKBOK FÖR KARTLÄGGNING OCH ANALYS 2013-2014 Hjälpreda för bedömning och klassificering av status för grundvatten Kokbok för kartläggning och analys 2013-2014 Hjälpreda för bedömning och klassificering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt

Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 23 april 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Ett verktyg i kommunernas dricksvattenarbete Malin Pettersson, Vattenmyndigheten Dricksvattenseminarium, Garnisonen, 31 maj 2016 Rent vatten börjar bli en bristvara

Läs mer

Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012

Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012 Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012 Revision av övervakningsprogram samt vad har vi att förhålla oss till? Workshop om övervakning 1-2 feb 2012 Lisa Lundstedt

Läs mer

M2015/556/R

M2015/556/R Promemoria 2015-01-27 M2015/556/R Miljö- och energidepartementet Svar på kompletterande formell underrättelse angående införlivandet av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder

Läs mer

Vattendirektivet så påverkas kommunerna

Vattendirektivet så påverkas kommunerna Vattendirektivet så påverkas kommunerna Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från EU-direktiv till svensk lag Flera direktiv bakas ihop (upphörde 2013) Farliga ämnen 2000/60/EG Ramdirektiv för

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

VA-översikt, Rättviks kommun Bilaga 1

VA-översikt, Rättviks kommun Bilaga 1 Styrande dokument och lagstiftning I denna bilaga sammanfattas de viktigaste lagarna som rör VA-planeringen. Av dessa är vattentjänstlagen, anläggningslagen, plan- och bygglagen och miljöbalken viktigast

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft; SFS 2004:661 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Regeringen

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:554 om miljökvalitetsnormer för fisk- och musselvatten; SFS 2006:1140 Utkom från trycket den 26 september 2006 Omtryck utfärdad den

Läs mer

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet

Läs mer

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport 2013-03-29 till Miljömålsberedningen Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet

Läs mer

Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft. Katrin H Sjöberg

Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft. Katrin H Sjöberg Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Katrin H Sjöberg 2017-09-21 1. Genomföra vattenkraftsdelen i energiöverenskommelsen, som träffades i juni 2016

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de?

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de? Miljökvalitetsnormer för vatten - Vad är det och hur fungerar de? Stockholm den 22 mars 2010 Henrik Pernmyr, Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt 1 Miljökvalitetsnormer i svensk rätt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram

SAMRÅDSHANDLING. Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram SAMRÅDSHANDLING Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram 2018-2021. Med avseende på ämnena 34-45 i bilaga 6 till Havs- och vattenmyndighetens

Läs mer