Min älskade ett monster håller kärt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min älskade ett monster håller kärt"

Transkript

1 3 Min älskade ett monster håller kärt Ash återvände en stund senare. Utan förvarning svepte han in i grottan med ett knippe kaniner slängda över axeln, som bevisade att han faktiskt hade jagat. Han slängde dem vid mina fötter och utan att säga ett ord till varandra satte vi i gång med att stycka dem. Vi arbetade under tystnad medan nattens mörker slöt sig omkring oss. Döda Ash? Svika honom på uppdrag av sommarhovet? Vad tänkte Oberon på? Som om jag skulle kunna göra något sådant, även om det tekniskt sett var Titania som skulle döda honom. För det skulle hon göra. Ash var kanske prins, men Titania var drottning och man jäklades inte med alvdrottningarna. Man satte sig åtminstone inte upp mot dem i deras eget hov. Det visste till och med jag. Och nu när Oberon gått upp i rök, skulle Titania inte ge Vinterprinsen någon nåd. Hon skulle förgöra honom. Jag kunde inte göra så mot ispojken. Trots alla år av bråk och osämja, trots att han förmodligen skulle försöka döda mig förr eller senare, kunde jag inte överlämna honom i Titanias våld. Men... om jag inte gjorde det skulle Meghan aldrig älska mig. Min prinsessa, kvinnan jag skulle göra vad som helst för, skulle aldrig se mig. Inte som hon såg på Ash. Vad var det som gjorde honom så speciell? Vad hade han som inte jag hade? - Du är väldigt tyst. Jag blinkade och tittade upp från den flådda haren. Ash stod på knä någon meter från eldstaden, böjd över jaktbytet, och arbetade snabbt och skickligt med jaktkniven. - V-vad då? slängde jag ur mig lite för snabbt. Åh, snyggt jobbat, Goodfellow. Bäst att du slingrar dig ur det här. Jag? fortsatte jag och spelade chockad. Vad då, ispojken? Vad menar du? Kan det vara så att du faktiskt bryr dig om mig? - Du döljer något, sa han lugnt utan att titta upp från det han hade för händerna. Om jag kan höra mina egna tankar i din närhet betyder det att något är i görningen. Eller på väg att gå väldigt, väldigt fel. Är det något du vill berätta för mig, Goodfellow? Jäklar också, när hade ispojken lärt sig att läsa av mig? Det var något jag skulle bli tvungen att jobba på. Ja, svarade jag och tvingade fram ett leende. Jag tror att det lättaste sättet att smyga in dig i Arkadien är att förvandla dig till en ekorre. Vad tror du? Eller en

2 kanin! Jag tittade ner på den flådda kaninkroppen. Fast det kan förstås gå illa om Titania har släppt ut sina jakthundar... - Strunt i det. Ash suckade och skakade på huvudet. Jag är ledsen att jag sa något. - Åh, nu vet jag! Jag knäppte med fingrarna. En kameleont! På det sättet kan du sitta på min krage och smälta in. Det är ju lysande! Och du skulle bli en väldigt stilig kameleont dessutom, tror du inte det, ispojken? Ash himlade med ögonen, böjde sig ner över haren igen och stängde mig ute. Jag fortsatte att prata med honom, meningslöst prat som ingen av oss tog på allvar. Det var en sköld för att dölja mina egentliga tankar, som jag inte kunde stänga av hur mycket jag än försökte. Varför är du här? För Meghans skull. Det var det uppenbara svaret. Jag var här för Meghans skull. För att jag älskade min prinsessa och ville att hon skulle bli lycklig. Även om lyckan betydde att hon var med någon annan. Även om den personen var min ärkefiende. Jag ville att hon skulle bli lycklig. Tror du inte att du skulle kunna göra henne lycklig? Det trodde jag. Om hon hade valt mig, skulle jag ha gett henne allt. Det var jag som kunde få henne att skratta, som visade henne den underbara tjusningen med sommarmagin, som hade tagit en kula i hennes ställe utan att blinka. (Vilket förresten gjorde ont som satan.) Det var jag som skyddade henne från de grymma människorna i hennes klass, som följde henne till och från bussen varje dag, som kom ihåg hennes födelsedag när ingen annan gjorde det, inte ens hennes familj. Meghan, varför kunde du inte ha valt mig? Var jag inte god nog? Eller är det mitt eget fel för att jag väntar på dig? För att jag inte lagt in en stöt tidigare? Jäklar också. Jag hade trott att jag kommit över det. Jag hade trott att jag nöjde mig med att vara hennes vän, men jag kunde inte få Oberons ord ur skallen. Alvkonungen hade rätt, även om han kunde vara en manipulativ, hjärtlös skitstövel ibland. Så länge Ash fanns, skulle Meghan aldrig se mig som något annat än en vän. Så du måste ställa dig frågan vem som är viktigast, Goodfellow. Kvinnan du älskar och skulle göra vad som helst för, eller rivalen som har svurit en ed på att döda dig en dag? Jag betraktade Ash som satt hukad med ryggen mot mig och försökte få fart på elden. Min forne vän som förvandlats till en fiende. Vad skulle den hänsynslöse Vinterprinsen ha gjort om han varit i mina skor?

3 Jag reste mig hastigt och Ash gav mig ett vaksamt ögonkast. Ska du någonstans, Goodfellow? - Bara ta en promenad, lillprinsen. Men jag blir rörd av din omtanke. Jag log tillgjort och han vände sig mot elden igen. Jag grimaserade åt hans rygg. Vet du, jag börjar faktiskt tröttna på att prata med en stenvägg, fortsatte jag och gick mot grottöppningen. Det skulle vara mer givande att prata med en död fisk än att tjafsa med dig. - Det har aldrig hindrat dig förut. - Ser du? Det är just det jag pratar om. Jag himlade med ögonen. Men du får ursäkta mig, för jag behöver vara ensam en stund, prinsen. Jag måste fundera ut hur jag ska smuggla in din iskalla lekamen i sommarhovet. Han tittade upp med ett ryck. Jag trodde du hade tänkt ut det redan. - Jaså, nu är du intresserad av att prata? Jag skrattade och lade händerna bakom nacken. Oroa dig inte, ispojken. Jag ska nog komma på något. Det gör jag alltid. Han betraktade mig under tystnad och jag stirrade tillbaka med ett självbelåtet flin. Utmanade honom att säga något, att säga emot. Till slut suckade han och vände sig mot elden igen. - Det är ditt hov, hörde jag hur han muttrade. Du känner det bättre än jag. Ja, det är det, tänkte jag och drog mig undan, ut i skogen. Det är mitt hov, jag är till hälften Sommar, och det är meningen att du och jag ska vara fiender, Ash. Har du inte tänkt på det? Att du ger dig in på fiendemark med någon som borde vara lojal mot sommarhovet? Jag hade inte varit helt ärlig. Jag visste redan hur jag skulle smuggla in Hans kungliga isighet i Arkadien, alldeles framför näsan på Titania och sommarväktarna. Det skulle bli en utmaning. Ash var en vinterprins rakt igenom. Man kunde inte bara sätta på honom en lösmustasch och hoppas på det bästa, inte med hans kungliga utstrålning. Som tur var hade jag varit med länge och kunde mina saker. Om någon kunde smuggla in en vinterprins i sommarhovet, var det jag. Nej, jag behövde bara lite tid för mig själv. Tid att tänka. Tid att planera. Tid att fundera på vad jag egentligen ville göra. * - Nej. Jag himlade med ögonen. Kom igen, ispojken. Jag ska åtminstone inte förvandla dig till en lemur. Det här är enda sättet att ta sig in i sommarhovet utan att någon får veta att du är... du.

4 - Det måste finnas något annat sätt. - Det finns det inte. Jag lade armarna i kors och blängde på honom. Vi hade kommit fram till gränsen till Arkadien och stod i utkanten av den vilda skogen. Jag tittade bort mot floden och alvkonungens rike på andra sidan. En träbro sträckte sig över floden och på andra sidan stod två sommarriddare på vakt. Ash och jag stod och tryckte i en talldunge och såg på dem. Den brusande forsen dränkte vårt samtal. - Det är en förklädnad, Ash, försökte jag igen. En illusion. Vi måste maskera din vintermagi med min sommarmagi och förändra ditt utseende så att alverna inte flippar ur när du gör entré på borggården. Det är faktiskt enda sättet. Hur hade du tänkt att vi skulle göra annars? Ash suckade och lutade huvudet bakåt. Du njuter alldeles för mycket av det här. Jag ryckte på axlarna och log retsamt. På den punkten tänker jag inte säga emot dig. Han stirrade på mig så att jag fick istappar i håret och jag satte upp händerna i försvar. Vill du ta dig in i Arkadien eller inte? - Okej då. Han gjorde en frustrerad, hjälplös gest. Sätt i gång. Nu ser vi till att få det här överstökat. - Jag trodde aldrig du skulle säga det, flinade jag och drog med honom längre in bland träden och frammanade min magi. - Stå still, sa jag när han lade armarna i kors och försökte se uttråkad och sur ut. Det tar inte lång tid, men jag måste väva in trollglans i illusionen så att den blir tillräckligt stark för att dölja din vinteraura. Om du hade varit en rödhatt eller en isjordande, hade det varit lättare, men du är den du är och det kräver betydligt mer ansträngning. Jag kände sommarmagin strömma över Vinterprinsen, kände hur den studsade tillbaka av iskylan som omgav honom som en rustning. - Sluta kämpa emot, ispojken. Det här är enda sättet om du vill få uppdraget ur världen. Du måste låta mig hjälpa dig. Ash fnös och den skyddande vinterskölden försvann. Jag frammanade ännu mer sommarmagi och skickade iväg den mot prinsen så att illusionen skulle börja skapas. Det var inte det lättaste, för hans egen magi gjorde motstånd. Säga vad man ville om Vinterprinsen, men han var otroligt stark. Han visste vem han var och någon som var mindre skicklig än jag hade inte kunnat förvandla honom, även om det bara var en illusion. Men så är jag ingen medelmåttig trollkarl heller.

5 Ashs konturer blev suddiga och började ändra form. Han varken växte eller krympte, men håret blev längre och föll ner över ryggen, och gick från kolsvart till rågblont. Den bleka hyn blev gyllenbrun, som om han tillbringat hela livet ute i solen, och de kalla silvergrå ögonen blixtrade till innan de blev ljust blå. Kläderna bytte också skepnad. Den långa svarta rocken försvann i en rökpuff och ersattes av en rustning i guld och grönt, med en stolt kronhjort på bröstplåten. En tjusig guldmantel kantad med löv lade sig runt hans axlar, något Ash aldrig skulle ta på sig. När det var klart fanns inte ett spår av Vinterprinsen kvar. I stället stod en sommaralv framför mig under tallarna. En sommaralv med rynkad panna, vars drag vagt påminde om drottning Mabs yngste son. Jag slog handen för munnen med spelad förtjusning. Åh, ispojken, det är... det är... så du! - Jag ska döda dig för det här, stönade Ash och hajade till när han hörde sin egen röst, så hög och klar. Jag bet mig i kinden för att inte brista i skratt. Om han drog sitt svärd skulle det förstöra illusionen och då måste vi göra om alltihop. - Det kan du göra senare. Kom ihåg att du inte kan använda någon vintermagi där inne. Om du gör det bryts förtrollningen. Det innebär att du varken får dra svärdet eller kasta istappar, så börja inte bråka med några sommaralver nu. När vi väl tagit oss in rycker vi åt oss fiolen och skyndar ut igen. Ash nickade. Jag backade ett steg och kastade samma illusion över mig själv, så att vi blev två nästan identiska sommarriddare. Jag kastade ett snabbt öga på min följeslagare och log. Redo? Han suckade igen och drog fingrarna genom sitt numera blonda hår. Visa vägen. * De båda riddarna som vaktade bron nickade artigt mot oss när vi kom över på andra sidan, men mer än så brydde de sig inte om oss. Jag kom på en av dem med att dölja ett roat flin när vi passerade, men det var förståeligt med tanke på omständigheterna. Jag trodde först inte att ispojken hade lagt märke till det, men där misstog jag mig. - Vilka är det meningen att vi ska föreställa? frågade Ash när vi fortsatte in i alvkonungens rike. På andra sidan bron spred sommarsolen sitt varmgula sken och jag suckade av välbehag. Av alla saker i sommarhovet var det solen jag saknade mest. Den vilda skogen var för mörk och Tir Na Nog var för kallt. Endast i Arkadien sken solen starkt och ljust, och de sötaste

6 äpplen jag smakat växte på träden på andra sidan törnestängslet, alltid mogna att plockas. Om man kom förbi de två vresiga jättarna som ägde fruktträdgården, vill säga. - Just det ja, sa jag och log. Våra namn. Jo, du är sir Torin och jag sir Fagan, och vi är två kringvandrande riddare som reser runt på äventyr i landet Aldrig för att vinna pris och ära åt vår kung och vårt rike. Du förstår, vi ställer saker och ting till rätta, dräper drakar och letar efter skatter. Ja, sådana saker. - Så vi är väl ansedda här? - Nja... Jag kliade mig i bakhuvudet. Inte precis. Ash stirrade på mig. Vad ska det betyda? - Har du läst Don Quijote? frågade jag. Ash slöt ögonen för att visa att ja, den hade han läst. De är väldigt på hugget, Torin och Fagan, fortsatte jag och försökte låta bli att skratta åt Ashs min. Och deras avsikter är ädla, det ska jag ge dem, men de skulle inte hitta ut ur en städskrubb utan karta. Det är ren tur att de inte har blivit dödade eller uppätna vid det här laget. De tigger och ber Oberon om att bli utskickade på något ädelt, viktigt äventyr för att bevisa vad de går för, och han ger dem något fånigt uppdrag bara för att bli av med dem. - Och det är dem du har förvandlat oss till? - Det är en perfekt förklädnad, eller hur? Jag slog ut med armarna i en storslagen gest. Sir Torin och sir Fagan befinner sig nästan aldrig vid hovet, de andra riddarna brukar undvika dem och vi får en anledning att träffa drottning Titania för att meddela att vi har slutfört vårt senaste uppdrag. - Och om de riktiga Torin och Fagan råkar vara där? - Nå ja. Jag ryckte på axlarna, irriterad över logiken i det han sa. Då får vi improvisera. Jag såg att Ash inte gillade upplägget. Han hade alltid varit typen som planerade saker och ting in i minsta detalj och brukade tycka att mina improvisationer var både irriterande och oroväckande. Men han sa inget mer och det dröjde inte länge förrän vi kom fram till den höga gräskullen som markerade ingången till Oberons hov. Täta björnbärsbuskar omgav kullen, men de delade sig välkomnande för oss när vi kom närmare. - Något mer jag borde känna till? muttrade Ash vid min sida. Någon annan liten detalj som du råkar ha glömt att delge mig, nu när vi snart är framme? - Eh... Jag kastade ett öga på honom från sidan. Bara en liten sak till. Han höjde ena ögonbrynet och jag bet mig i läppen. Åh, han skulle inte gilla det här. Det ryktas att sir Torin och drottningen har... eh... ett förhållande. - Va?

7 I samma stund hade vi kommit ner på andra sidan kullen och steg in på en borggård som myllrade av sommaralver hjärtat av Arkadien. Musik spelade, en av mina favoritmelodier om sol och mörker och allt som växer, om att ligga på botten av en sval bäck medan fiskarna vaggar dig till sömns. Träden som omgav borggården viskade mjukt och rörde grenarna till musiken och de tusentals blommor som prunkade överallt svajade långsamt i takt till melodin. Trädnymfer, satyrer, jordandar och sommaralver myllrade på den stora borggården, satt på bänkar och pratade eller dansade tillsammans i gräset. Japp, det rådde ingen tvekan om att jag var hemma. Jag kände Ashs brännande blick i bakhuvudet och visste att han var beredd att döda mig, men alverna i utkanten av borggården hade fått syn på oss och närmade sig. - Uppför dig nu, ispojken, väste jag sammanbitet och klistrade på mig ett stort leende när alverna kom mot oss. De kommer hit, så le och var snäll. Det är showtime. - Sir Fagan! utbrast en kvinnlig satyr och hoppade fram till oss. Hovarna klapprade nätt mot kullerstenarna. Sir Torin! Ni är tillbaka och ni lever. Välkomna! - Hur var resan, sir Fagan? frågade en nymf och gav mig ett lurigt leende. Lyckades ni stjäla skatten från Månbesten den här gången? Dräpte ni den fruktade ormen i Fallträsk? Berätta allt om era äventyr. - Ja, ja, nickade en vätte entusiastiskt. Vad har ni varit med om? - Ja, berätta! - Berätta! Jag satte upp handen. Nu räcker det, mina vänner, nu räcker det! Det finns gott om tid för berättelser och sånger om djärva hjältedåd, men inte nu. Den ivriga skaran tystnade besviket och jag suckade ljudligt. Sir Torin och jag har rest långväga och är trötta. Vi har många historier att berätta, men först måste vi prata med vår kung. - Kung Oberon har rest iväg, förklarade satyren och såg på mig med sina stora hasselnötsbruna ögon. Hon vände blicken mot Torin bredvid mig och log. Men drottning Titania är här, och tar säkert gärna emot er. Vill ni att jag ska leta reda på någon som kan meddela er återkomst? - Det vore mycket uppskattat, min sköna, sa Ash till min förvåning. Satyren log och skuttade iväg, och vi började gå mot porten som delade av borggården från Oberons privata boning. Sommaralverna log mot oss, nickade och viskade bakom våra ryggar. Vi låtsades inte om dem. Hittills hade allt gått enligt planerna. Steg ett, att ta sig in till hovet, hade gått som smort. Nu behövde vi bara leta reda på Leanansidhes fiol och ta oss ut ur Arkadien innan bluffen avslöjades.

8 Och eftersom jag kände Sommardrottningen, och hennes tendens att bli besatt, skulle fiolen förmodligen finnas någonstans i hennes privata kammare. Det skulle göra det hela mer... spännande. Jag sneglade på Ash. Jag visste hur han skulle kunna ta sig ända in i drottningens sovrum, men han skulle förmodligen flippa ur om jag föreslog det, så jag höll tyst. - Vad är det? suckade Ash. Jag blinkade. Vad då? - Du tittar på mig så där igen, fortsatte han när vi stannade framför portarna, som vaktades av två bastanta troll i röda uniformer med mässingsdetaljer. Som om du har en plan jag inte kommer att gilla. Alls. - Ja... jo, jag har en idé... - Och? - Och... du kommer inte att gilla den. Alls. Han suckade igen och gned sig i ögonen. Jag tror att jag redan har ett hum om vad du kommer att säga, muttrade han och såg plågad ut. Jag ryckte på axlarna. Det vore det enklaste sättet att ta reda på om hon har fiolen i sin kammare. Du kunde till och med erbjuda dig att sjunga en serenad för henne. - Om Titania avslöjar mig är jag död innan jag ens fått chansen att dra mitt svärd. Och vilken tragedi sen. Ispojken, sa jag och log. Kom igen nu. Som om jag skulle låta det hända. Din förklädnad är idiotsäker. Bara du inte tar till din vintermagi så klarar du dig. Ash drog fingrarna genom håret och lutade sig närmare. Puck, sa han bestämt. Jag... jag kan inte göra det. Det här är ingen lek längre. Du ber mig att förföra självaste Sommardrottningen. Det är landsförräderi och dessutom... Han tittade bort och snörpte på munnen. Dessutom är jag fortfarande Meghans riddare. Mitt löfte... - Vill du få tillbaka fiolen eller inte? Ash såg så olycklig ut att jag nästan tyckte lite synd om honom. Hör på nu, viskade jag. Jag förväntar mig inte att du ska få henne i säng eller ens kyssa henne. Bara tanken på det... urk! Jag ryste till, sköt ifrån mig bilderna som dök upp i skallen och rörde min kniv i en svepande gest. - Flirta lite med henne bara. Slå på charmen. Berätta för henne om dina äventyr. Om hon blir alldeles för närgången och känslosam får du ursäkta dig och sticka därifrån. Jag tar hand om resten. - Jag gillar det inte. - Det trodde jag inte heller. Stå still nu. Innan han hunnit reagera höjde jag kniven och skar loss en test från hans långa blonda hår. Den föll ner i handflatan och jag slöt handen runt den. Perfekt. Jag är dig mycket tacksam, ispojken.

9 Ash drog sig undan. Ögonen blixtrade och handen sökte sig till svärdet. När jag gav honom ett varnande ögonkast blev han medveten om vad han gjorde och drog undan handen. - Vad sysslar du med, Goodfellow? snäste han. - Tyst med dig, prinsen. Jag synade hårslingan mellan fingrarna och såg hur den skiftade färg från blekt blont till kolsvart. Jag log. Det ingår i planen, så oroa dig inte. Med ett ljudligt knarrande öppnades de tunga portarna och en satyr i budbärarmundering steg ut och gjorde tecken åt oss att följa med. Då kör vi, ispojken. Försök nu att hålla masken inför drottningen. Missa inte den spännande fortsättningen av Sommarhovets inkräktare av Julie Kagawa nästa vecka!

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

* Det gick inte lika bra som planerat. Vargar hade en benägenhet att lägga sig i bakhåll, även om de sannerligen inte var de gruvligaste monster vi

* Det gick inte lika bra som planerat. Vargar hade en benägenhet att lägga sig i bakhåll, även om de sannerligen inte var de gruvligaste monster vi 2 Oberons vrede väcks Det hade blivit skymning när vi passerade gränsen mellan de dödligas rike och den vilda skogen. Å andra sidan var det alltid skymning under skogens enorma bladverk. Solens strålar

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina och Sandvargen spelade fotboll nere på stranden. De spelade riktig match, och det var helt klart vem som var på väg att vinna. Jaaa! Måååål! tjöt Sandvargen. Pang i smeten! Mål igen! Han slängde

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012 Läs också: Riddarskolan Den hemska draken Riddarskolan Det magiska svärdet Riddarskolan Den vilda galoppen Riddarskolan Världens bästa riddare Riddarskolan Liten är bäst! Riddarskolan Hemska Harald Riddarskolan

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Du kan inte ens ana. Stacia hade uppenbarligen känt av hans rädsla och hennes tankar nådde in i hans huvud.

Du kan inte ens ana. Stacia hade uppenbarligen känt av hans rädsla och hennes tankar nådde in i hans huvud. 6 Han hade aldrig sett henne så arg, tänkte Blake där han hängde nästan en meter upp i luften. Stacia, snälla bad han i ett försök att blidka henne. Hon knyckte till med handen och plötsligt flög han genom

Läs mer

Pappa, mamma, lillasyster, storasyster och bror håller på att packa väskorna.

Pappa, mamma, lillasyster, storasyster och bror håller på att packa väskorna. Manusförslag för Eddaskolan 1B Pappa, mamma, lillasyster, storasyster och bror håller på att packa väskorna. En robot kommer in på scenen. Robot Ni kallade på mig sir. Hej Robbie. Vi har glömt bort vart

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Alba och Forum för poesi och prosa presenterar ett utdrag ur romanen Pojkarna (2011) av Jessica Schiefauer

Alba och Forum för poesi och prosa presenterar ett utdrag ur romanen Pojkarna (2011) av Jessica Schiefauer Alba och Forum för poesi och prosa presenterar ett utdrag ur romanen Pojkarna (2011) av Jessica Schiefauer Luften var ljummen, gruset var solvarmt och sista lektionen för dagen var gymnastik. Vi spelade

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar.

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar. böckerna om monsteragenten nelly rapp: Monster-akademin 2003 Frankensteinaren 2003 Varulvarna 2004 Trollkarlarna från Wittenberg 2005 Spökaffären 2006 De vita fruarna på Lovlunda slott 2007 Häxdoktorn

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats.

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats. Kapitel 1 hej Jag heter Eric Knutson och är 9 år. Jag har ljust hår och jag är ganska kort jag gillar att spela fotboll och innebandy. Min mamma heter Karin och hon har också har just hår. Min pappa heter

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Jo Salmson Åsa Ekström

Jo Salmson Åsa Ekström Jo Salmson Åsa Ekström Maro Hilda Tilian Jesse Riddar Finn Unda Kung Edric Baron Brent Derian Tilian höjer svärdet och rider rakt mot mig. Jag kan inte låta bli att göra en grimas innan jag kryper ihop

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Rita och Krokodil CAMPING

Rita och Krokodil CAMPING Rita och Krokodil CAMPING af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 08 August 2010 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Och eftersom jag är en ärlig Puck

Och eftersom jag är en ärlig Puck 1 Och eftersom jag är en ärlig Puck Namn. Vad ligger det egentligen för betydelse i ett namn? Jag menar, bortsett från en bunt bokstäver och ljud som är sammanlänkade till ett ord? Skulle en ros som hette

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

"Hallahem - Staden under berget",

Hallahem - Staden under berget, Det här är ett utdrag ur kapitel 2 av "Hallahem - Staden under berget", skriven av Susanne Trydal och Daniel Åhlin. Besök www.hallahem.se för mer information om boken. Hon vaknade med ansiktet tryckt mot

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012 Kapitel 2 Edvin stod redan ute på gården när porten smällde igen bakom Jacks rygg. Han hade ansiktet vänt mot himlen och tungan ut - sträckt så långt som det bara var möjligt. En vit snöflinga hade just

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer