Min älskade ett monster håller kärt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min älskade ett monster håller kärt"

Transkript

1 3 Min älskade ett monster håller kärt Ash återvände en stund senare. Utan förvarning svepte han in i grottan med ett knippe kaniner slängda över axeln, som bevisade att han faktiskt hade jagat. Han slängde dem vid mina fötter och utan att säga ett ord till varandra satte vi i gång med att stycka dem. Vi arbetade under tystnad medan nattens mörker slöt sig omkring oss. Döda Ash? Svika honom på uppdrag av sommarhovet? Vad tänkte Oberon på? Som om jag skulle kunna göra något sådant, även om det tekniskt sett var Titania som skulle döda honom. För det skulle hon göra. Ash var kanske prins, men Titania var drottning och man jäklades inte med alvdrottningarna. Man satte sig åtminstone inte upp mot dem i deras eget hov. Det visste till och med jag. Och nu när Oberon gått upp i rök, skulle Titania inte ge Vinterprinsen någon nåd. Hon skulle förgöra honom. Jag kunde inte göra så mot ispojken. Trots alla år av bråk och osämja, trots att han förmodligen skulle försöka döda mig förr eller senare, kunde jag inte överlämna honom i Titanias våld. Men... om jag inte gjorde det skulle Meghan aldrig älska mig. Min prinsessa, kvinnan jag skulle göra vad som helst för, skulle aldrig se mig. Inte som hon såg på Ash. Vad var det som gjorde honom så speciell? Vad hade han som inte jag hade? - Du är väldigt tyst. Jag blinkade och tittade upp från den flådda haren. Ash stod på knä någon meter från eldstaden, böjd över jaktbytet, och arbetade snabbt och skickligt med jaktkniven. - V-vad då? slängde jag ur mig lite för snabbt. Åh, snyggt jobbat, Goodfellow. Bäst att du slingrar dig ur det här. Jag? fortsatte jag och spelade chockad. Vad då, ispojken? Vad menar du? Kan det vara så att du faktiskt bryr dig om mig? - Du döljer något, sa han lugnt utan att titta upp från det han hade för händerna. Om jag kan höra mina egna tankar i din närhet betyder det att något är i görningen. Eller på väg att gå väldigt, väldigt fel. Är det något du vill berätta för mig, Goodfellow? Jäklar också, när hade ispojken lärt sig att läsa av mig? Det var något jag skulle bli tvungen att jobba på. Ja, svarade jag och tvingade fram ett leende. Jag tror att det lättaste sättet att smyga in dig i Arkadien är att förvandla dig till en ekorre. Vad tror du? Eller en

2 kanin! Jag tittade ner på den flådda kaninkroppen. Fast det kan förstås gå illa om Titania har släppt ut sina jakthundar... - Strunt i det. Ash suckade och skakade på huvudet. Jag är ledsen att jag sa något. - Åh, nu vet jag! Jag knäppte med fingrarna. En kameleont! På det sättet kan du sitta på min krage och smälta in. Det är ju lysande! Och du skulle bli en väldigt stilig kameleont dessutom, tror du inte det, ispojken? Ash himlade med ögonen, böjde sig ner över haren igen och stängde mig ute. Jag fortsatte att prata med honom, meningslöst prat som ingen av oss tog på allvar. Det var en sköld för att dölja mina egentliga tankar, som jag inte kunde stänga av hur mycket jag än försökte. Varför är du här? För Meghans skull. Det var det uppenbara svaret. Jag var här för Meghans skull. För att jag älskade min prinsessa och ville att hon skulle bli lycklig. Även om lyckan betydde att hon var med någon annan. Även om den personen var min ärkefiende. Jag ville att hon skulle bli lycklig. Tror du inte att du skulle kunna göra henne lycklig? Det trodde jag. Om hon hade valt mig, skulle jag ha gett henne allt. Det var jag som kunde få henne att skratta, som visade henne den underbara tjusningen med sommarmagin, som hade tagit en kula i hennes ställe utan att blinka. (Vilket förresten gjorde ont som satan.) Det var jag som skyddade henne från de grymma människorna i hennes klass, som följde henne till och från bussen varje dag, som kom ihåg hennes födelsedag när ingen annan gjorde det, inte ens hennes familj. Meghan, varför kunde du inte ha valt mig? Var jag inte god nog? Eller är det mitt eget fel för att jag väntar på dig? För att jag inte lagt in en stöt tidigare? Jäklar också. Jag hade trott att jag kommit över det. Jag hade trott att jag nöjde mig med att vara hennes vän, men jag kunde inte få Oberons ord ur skallen. Alvkonungen hade rätt, även om han kunde vara en manipulativ, hjärtlös skitstövel ibland. Så länge Ash fanns, skulle Meghan aldrig se mig som något annat än en vän. Så du måste ställa dig frågan vem som är viktigast, Goodfellow. Kvinnan du älskar och skulle göra vad som helst för, eller rivalen som har svurit en ed på att döda dig en dag? Jag betraktade Ash som satt hukad med ryggen mot mig och försökte få fart på elden. Min forne vän som förvandlats till en fiende. Vad skulle den hänsynslöse Vinterprinsen ha gjort om han varit i mina skor?

3 Jag reste mig hastigt och Ash gav mig ett vaksamt ögonkast. Ska du någonstans, Goodfellow? - Bara ta en promenad, lillprinsen. Men jag blir rörd av din omtanke. Jag log tillgjort och han vände sig mot elden igen. Jag grimaserade åt hans rygg. Vet du, jag börjar faktiskt tröttna på att prata med en stenvägg, fortsatte jag och gick mot grottöppningen. Det skulle vara mer givande att prata med en död fisk än att tjafsa med dig. - Det har aldrig hindrat dig förut. - Ser du? Det är just det jag pratar om. Jag himlade med ögonen. Men du får ursäkta mig, för jag behöver vara ensam en stund, prinsen. Jag måste fundera ut hur jag ska smuggla in din iskalla lekamen i sommarhovet. Han tittade upp med ett ryck. Jag trodde du hade tänkt ut det redan. - Jaså, nu är du intresserad av att prata? Jag skrattade och lade händerna bakom nacken. Oroa dig inte, ispojken. Jag ska nog komma på något. Det gör jag alltid. Han betraktade mig under tystnad och jag stirrade tillbaka med ett självbelåtet flin. Utmanade honom att säga något, att säga emot. Till slut suckade han och vände sig mot elden igen. - Det är ditt hov, hörde jag hur han muttrade. Du känner det bättre än jag. Ja, det är det, tänkte jag och drog mig undan, ut i skogen. Det är mitt hov, jag är till hälften Sommar, och det är meningen att du och jag ska vara fiender, Ash. Har du inte tänkt på det? Att du ger dig in på fiendemark med någon som borde vara lojal mot sommarhovet? Jag hade inte varit helt ärlig. Jag visste redan hur jag skulle smuggla in Hans kungliga isighet i Arkadien, alldeles framför näsan på Titania och sommarväktarna. Det skulle bli en utmaning. Ash var en vinterprins rakt igenom. Man kunde inte bara sätta på honom en lösmustasch och hoppas på det bästa, inte med hans kungliga utstrålning. Som tur var hade jag varit med länge och kunde mina saker. Om någon kunde smuggla in en vinterprins i sommarhovet, var det jag. Nej, jag behövde bara lite tid för mig själv. Tid att tänka. Tid att planera. Tid att fundera på vad jag egentligen ville göra. * - Nej. Jag himlade med ögonen. Kom igen, ispojken. Jag ska åtminstone inte förvandla dig till en lemur. Det här är enda sättet att ta sig in i sommarhovet utan att någon får veta att du är... du.

4 - Det måste finnas något annat sätt. - Det finns det inte. Jag lade armarna i kors och blängde på honom. Vi hade kommit fram till gränsen till Arkadien och stod i utkanten av den vilda skogen. Jag tittade bort mot floden och alvkonungens rike på andra sidan. En träbro sträckte sig över floden och på andra sidan stod två sommarriddare på vakt. Ash och jag stod och tryckte i en talldunge och såg på dem. Den brusande forsen dränkte vårt samtal. - Det är en förklädnad, Ash, försökte jag igen. En illusion. Vi måste maskera din vintermagi med min sommarmagi och förändra ditt utseende så att alverna inte flippar ur när du gör entré på borggården. Det är faktiskt enda sättet. Hur hade du tänkt att vi skulle göra annars? Ash suckade och lutade huvudet bakåt. Du njuter alldeles för mycket av det här. Jag ryckte på axlarna och log retsamt. På den punkten tänker jag inte säga emot dig. Han stirrade på mig så att jag fick istappar i håret och jag satte upp händerna i försvar. Vill du ta dig in i Arkadien eller inte? - Okej då. Han gjorde en frustrerad, hjälplös gest. Sätt i gång. Nu ser vi till att få det här överstökat. - Jag trodde aldrig du skulle säga det, flinade jag och drog med honom längre in bland träden och frammanade min magi. - Stå still, sa jag när han lade armarna i kors och försökte se uttråkad och sur ut. Det tar inte lång tid, men jag måste väva in trollglans i illusionen så att den blir tillräckligt stark för att dölja din vinteraura. Om du hade varit en rödhatt eller en isjordande, hade det varit lättare, men du är den du är och det kräver betydligt mer ansträngning. Jag kände sommarmagin strömma över Vinterprinsen, kände hur den studsade tillbaka av iskylan som omgav honom som en rustning. - Sluta kämpa emot, ispojken. Det här är enda sättet om du vill få uppdraget ur världen. Du måste låta mig hjälpa dig. Ash fnös och den skyddande vinterskölden försvann. Jag frammanade ännu mer sommarmagi och skickade iväg den mot prinsen så att illusionen skulle börja skapas. Det var inte det lättaste, för hans egen magi gjorde motstånd. Säga vad man ville om Vinterprinsen, men han var otroligt stark. Han visste vem han var och någon som var mindre skicklig än jag hade inte kunnat förvandla honom, även om det bara var en illusion. Men så är jag ingen medelmåttig trollkarl heller.

5 Ashs konturer blev suddiga och började ändra form. Han varken växte eller krympte, men håret blev längre och föll ner över ryggen, och gick från kolsvart till rågblont. Den bleka hyn blev gyllenbrun, som om han tillbringat hela livet ute i solen, och de kalla silvergrå ögonen blixtrade till innan de blev ljust blå. Kläderna bytte också skepnad. Den långa svarta rocken försvann i en rökpuff och ersattes av en rustning i guld och grönt, med en stolt kronhjort på bröstplåten. En tjusig guldmantel kantad med löv lade sig runt hans axlar, något Ash aldrig skulle ta på sig. När det var klart fanns inte ett spår av Vinterprinsen kvar. I stället stod en sommaralv framför mig under tallarna. En sommaralv med rynkad panna, vars drag vagt påminde om drottning Mabs yngste son. Jag slog handen för munnen med spelad förtjusning. Åh, ispojken, det är... det är... så du! - Jag ska döda dig för det här, stönade Ash och hajade till när han hörde sin egen röst, så hög och klar. Jag bet mig i kinden för att inte brista i skratt. Om han drog sitt svärd skulle det förstöra illusionen och då måste vi göra om alltihop. - Det kan du göra senare. Kom ihåg att du inte kan använda någon vintermagi där inne. Om du gör det bryts förtrollningen. Det innebär att du varken får dra svärdet eller kasta istappar, så börja inte bråka med några sommaralver nu. När vi väl tagit oss in rycker vi åt oss fiolen och skyndar ut igen. Ash nickade. Jag backade ett steg och kastade samma illusion över mig själv, så att vi blev två nästan identiska sommarriddare. Jag kastade ett snabbt öga på min följeslagare och log. Redo? Han suckade igen och drog fingrarna genom sitt numera blonda hår. Visa vägen. * De båda riddarna som vaktade bron nickade artigt mot oss när vi kom över på andra sidan, men mer än så brydde de sig inte om oss. Jag kom på en av dem med att dölja ett roat flin när vi passerade, men det var förståeligt med tanke på omständigheterna. Jag trodde först inte att ispojken hade lagt märke till det, men där misstog jag mig. - Vilka är det meningen att vi ska föreställa? frågade Ash när vi fortsatte in i alvkonungens rike. På andra sidan bron spred sommarsolen sitt varmgula sken och jag suckade av välbehag. Av alla saker i sommarhovet var det solen jag saknade mest. Den vilda skogen var för mörk och Tir Na Nog var för kallt. Endast i Arkadien sken solen starkt och ljust, och de sötaste

6 äpplen jag smakat växte på träden på andra sidan törnestängslet, alltid mogna att plockas. Om man kom förbi de två vresiga jättarna som ägde fruktträdgården, vill säga. - Just det ja, sa jag och log. Våra namn. Jo, du är sir Torin och jag sir Fagan, och vi är två kringvandrande riddare som reser runt på äventyr i landet Aldrig för att vinna pris och ära åt vår kung och vårt rike. Du förstår, vi ställer saker och ting till rätta, dräper drakar och letar efter skatter. Ja, sådana saker. - Så vi är väl ansedda här? - Nja... Jag kliade mig i bakhuvudet. Inte precis. Ash stirrade på mig. Vad ska det betyda? - Har du läst Don Quijote? frågade jag. Ash slöt ögonen för att visa att ja, den hade han läst. De är väldigt på hugget, Torin och Fagan, fortsatte jag och försökte låta bli att skratta åt Ashs min. Och deras avsikter är ädla, det ska jag ge dem, men de skulle inte hitta ut ur en städskrubb utan karta. Det är ren tur att de inte har blivit dödade eller uppätna vid det här laget. De tigger och ber Oberon om att bli utskickade på något ädelt, viktigt äventyr för att bevisa vad de går för, och han ger dem något fånigt uppdrag bara för att bli av med dem. - Och det är dem du har förvandlat oss till? - Det är en perfekt förklädnad, eller hur? Jag slog ut med armarna i en storslagen gest. Sir Torin och sir Fagan befinner sig nästan aldrig vid hovet, de andra riddarna brukar undvika dem och vi får en anledning att träffa drottning Titania för att meddela att vi har slutfört vårt senaste uppdrag. - Och om de riktiga Torin och Fagan råkar vara där? - Nå ja. Jag ryckte på axlarna, irriterad över logiken i det han sa. Då får vi improvisera. Jag såg att Ash inte gillade upplägget. Han hade alltid varit typen som planerade saker och ting in i minsta detalj och brukade tycka att mina improvisationer var både irriterande och oroväckande. Men han sa inget mer och det dröjde inte länge förrän vi kom fram till den höga gräskullen som markerade ingången till Oberons hov. Täta björnbärsbuskar omgav kullen, men de delade sig välkomnande för oss när vi kom närmare. - Något mer jag borde känna till? muttrade Ash vid min sida. Någon annan liten detalj som du råkar ha glömt att delge mig, nu när vi snart är framme? - Eh... Jag kastade ett öga på honom från sidan. Bara en liten sak till. Han höjde ena ögonbrynet och jag bet mig i läppen. Åh, han skulle inte gilla det här. Det ryktas att sir Torin och drottningen har... eh... ett förhållande. - Va?

7 I samma stund hade vi kommit ner på andra sidan kullen och steg in på en borggård som myllrade av sommaralver hjärtat av Arkadien. Musik spelade, en av mina favoritmelodier om sol och mörker och allt som växer, om att ligga på botten av en sval bäck medan fiskarna vaggar dig till sömns. Träden som omgav borggården viskade mjukt och rörde grenarna till musiken och de tusentals blommor som prunkade överallt svajade långsamt i takt till melodin. Trädnymfer, satyrer, jordandar och sommaralver myllrade på den stora borggården, satt på bänkar och pratade eller dansade tillsammans i gräset. Japp, det rådde ingen tvekan om att jag var hemma. Jag kände Ashs brännande blick i bakhuvudet och visste att han var beredd att döda mig, men alverna i utkanten av borggården hade fått syn på oss och närmade sig. - Uppför dig nu, ispojken, väste jag sammanbitet och klistrade på mig ett stort leende när alverna kom mot oss. De kommer hit, så le och var snäll. Det är showtime. - Sir Fagan! utbrast en kvinnlig satyr och hoppade fram till oss. Hovarna klapprade nätt mot kullerstenarna. Sir Torin! Ni är tillbaka och ni lever. Välkomna! - Hur var resan, sir Fagan? frågade en nymf och gav mig ett lurigt leende. Lyckades ni stjäla skatten från Månbesten den här gången? Dräpte ni den fruktade ormen i Fallträsk? Berätta allt om era äventyr. - Ja, ja, nickade en vätte entusiastiskt. Vad har ni varit med om? - Ja, berätta! - Berätta! Jag satte upp handen. Nu räcker det, mina vänner, nu räcker det! Det finns gott om tid för berättelser och sånger om djärva hjältedåd, men inte nu. Den ivriga skaran tystnade besviket och jag suckade ljudligt. Sir Torin och jag har rest långväga och är trötta. Vi har många historier att berätta, men först måste vi prata med vår kung. - Kung Oberon har rest iväg, förklarade satyren och såg på mig med sina stora hasselnötsbruna ögon. Hon vände blicken mot Torin bredvid mig och log. Men drottning Titania är här, och tar säkert gärna emot er. Vill ni att jag ska leta reda på någon som kan meddela er återkomst? - Det vore mycket uppskattat, min sköna, sa Ash till min förvåning. Satyren log och skuttade iväg, och vi började gå mot porten som delade av borggården från Oberons privata boning. Sommaralverna log mot oss, nickade och viskade bakom våra ryggar. Vi låtsades inte om dem. Hittills hade allt gått enligt planerna. Steg ett, att ta sig in till hovet, hade gått som smort. Nu behövde vi bara leta reda på Leanansidhes fiol och ta oss ut ur Arkadien innan bluffen avslöjades.

8 Och eftersom jag kände Sommardrottningen, och hennes tendens att bli besatt, skulle fiolen förmodligen finnas någonstans i hennes privata kammare. Det skulle göra det hela mer... spännande. Jag sneglade på Ash. Jag visste hur han skulle kunna ta sig ända in i drottningens sovrum, men han skulle förmodligen flippa ur om jag föreslog det, så jag höll tyst. - Vad är det? suckade Ash. Jag blinkade. Vad då? - Du tittar på mig så där igen, fortsatte han när vi stannade framför portarna, som vaktades av två bastanta troll i röda uniformer med mässingsdetaljer. Som om du har en plan jag inte kommer att gilla. Alls. - Ja... jo, jag har en idé... - Och? - Och... du kommer inte att gilla den. Alls. Han suckade igen och gned sig i ögonen. Jag tror att jag redan har ett hum om vad du kommer att säga, muttrade han och såg plågad ut. Jag ryckte på axlarna. Det vore det enklaste sättet att ta reda på om hon har fiolen i sin kammare. Du kunde till och med erbjuda dig att sjunga en serenad för henne. - Om Titania avslöjar mig är jag död innan jag ens fått chansen att dra mitt svärd. Och vilken tragedi sen. Ispojken, sa jag och log. Kom igen nu. Som om jag skulle låta det hända. Din förklädnad är idiotsäker. Bara du inte tar till din vintermagi så klarar du dig. Ash drog fingrarna genom håret och lutade sig närmare. Puck, sa han bestämt. Jag... jag kan inte göra det. Det här är ingen lek längre. Du ber mig att förföra självaste Sommardrottningen. Det är landsförräderi och dessutom... Han tittade bort och snörpte på munnen. Dessutom är jag fortfarande Meghans riddare. Mitt löfte... - Vill du få tillbaka fiolen eller inte? Ash såg så olycklig ut att jag nästan tyckte lite synd om honom. Hör på nu, viskade jag. Jag förväntar mig inte att du ska få henne i säng eller ens kyssa henne. Bara tanken på det... urk! Jag ryste till, sköt ifrån mig bilderna som dök upp i skallen och rörde min kniv i en svepande gest. - Flirta lite med henne bara. Slå på charmen. Berätta för henne om dina äventyr. Om hon blir alldeles för närgången och känslosam får du ursäkta dig och sticka därifrån. Jag tar hand om resten. - Jag gillar det inte. - Det trodde jag inte heller. Stå still nu. Innan han hunnit reagera höjde jag kniven och skar loss en test från hans långa blonda hår. Den föll ner i handflatan och jag slöt handen runt den. Perfekt. Jag är dig mycket tacksam, ispojken.

9 Ash drog sig undan. Ögonen blixtrade och handen sökte sig till svärdet. När jag gav honom ett varnande ögonkast blev han medveten om vad han gjorde och drog undan handen. - Vad sysslar du med, Goodfellow? snäste han. - Tyst med dig, prinsen. Jag synade hårslingan mellan fingrarna och såg hur den skiftade färg från blekt blont till kolsvart. Jag log. Det ingår i planen, så oroa dig inte. Med ett ljudligt knarrande öppnades de tunga portarna och en satyr i budbärarmundering steg ut och gjorde tecken åt oss att följa med. Då kör vi, ispojken. Försök nu att hålla masken inför drottningen. Missa inte den spännande fortsättningen av Sommarhovets inkräktare av Julie Kagawa nästa vecka!

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

* Det gick inte lika bra som planerat. Vargar hade en benägenhet att lägga sig i bakhåll, även om de sannerligen inte var de gruvligaste monster vi

* Det gick inte lika bra som planerat. Vargar hade en benägenhet att lägga sig i bakhåll, även om de sannerligen inte var de gruvligaste monster vi 2 Oberons vrede väcks Det hade blivit skymning när vi passerade gränsen mellan de dödligas rike och den vilda skogen. Å andra sidan var det alltid skymning under skogens enorma bladverk. Solens strålar

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

- Jag tänker. - Tänk snabbare. - Vill du ha något att äta, min älskling? frågade drottningen och slätade ut flickans klänning. Sedan, om du vill, kan

- Jag tänker. - Tänk snabbare. - Vill du ha något att äta, min älskling? frågade drottningen och slätade ut flickans klänning. Sedan, om du vill, kan 4 Möte i månens sken Vi gick in genom porten och fortsatte in i den blomstrande törnetunneln på andra sidan. Jag tog ett djupt andetag och suckade av välbehag. Jag älskade de starka skogsdofterna. Ash

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Och eftersom jag är en ärlig Puck

Och eftersom jag är en ärlig Puck 1 Och eftersom jag är en ärlig Puck Namn. Vad ligger det egentligen för betydelse i ett namn? Jag menar, bortsett från en bunt bokstäver och ljud som är sammanlänkade till ett ord? Skulle en ros som hette

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44 pp på Novas arm och hon flämtade till ennes hud. Då hon höjde handen för att en upp, tittade på henne med sina sneda t Illustration - na er i nn tet n bt n nan STOFTÖDLA Bor på ökenplaneten Karech. Blir

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar.

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar. böckerna om monsteragenten nelly rapp: Monster-akademin 2003 Frankensteinaren 2003 Varulvarna 2004 Trollkarlarna från Wittenberg 2005 Spökaffären 2006 De vita fruarna på Lovlunda slott 2007 Häxdoktorn

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 3 Kapitel 3

Blixten och hans Vänner kapitel 3 Kapitel 3 Kapitel 3 I vilket Blixten träffar Magister Precis Blixten låg på rygg och tittade upp på figuren han krockat med. Det var en smal vit man med mittbena och glasögon. "Jag ser att du har träffat en av mina

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

SOFIA BERGTING peter bergting

SOFIA BERGTING peter bergting SOFIA BERGTING peter bergting Personer och varelser Lin Lin är ett skogsrå och fjorton år. Ju mer hon vistas i naturen, desto starkare blir hennes förmågor. I henne strömmar en Urkraft och denna skrämmer

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Fanny har precis kommit hem från skolan och ska till sången när hennes barnflicka säger att hon inte ska gå idag.

Fanny har precis kommit hem från skolan och ska till sången när hennes barnflicka säger att hon inte ska gå idag. Kap.1 Fanny är en bortskämd unge som alltid får som hon vill. Hon har en hund som heter Kalle. Han är en svart hjälpsam golden retriver som alltid vill kela eller leka. Fanny är det enda barnet. Hennes

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Superperfekta. Tina Wiman

Superperfekta. Tina Wiman Superperfekta Superperfekta Tina Wiman Författaren kan nås på e-postadressen prematurmamma@gmail.com Mer läsning finns på munderbar.wordpress.com prematurbloggen.wordpress.com ISBN 978-91-633-8606-0 Tina

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

www.nsf.scout.se/kindness eller www.facebook.com/48hoursofkindness

www.nsf.scout.se/kindness eller www.facebook.com/48hoursofkindness www.nsf.scout/vastervik/ 24/10-12/ HW. 48 Hour of Kindness Tillsammans kan vi göra världen lite vänligare! Den 13 november 2012 firas "World Kindness Day" runt om i världen. För att stödja och belysa denna

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer