Va? Jag stirrade på Rickard. Förväntade han sig att jag skulle förstå det där?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Va? Jag stirrade på Rickard. Förväntade han sig att jag skulle förstå det där?"

Transkript

1 Insikt av Hanna Waldo För att uppnå kunskapskraven till betyget A, måste eleven ha mycket goda kunskaper inom ämnet och kunna resonera, diskutera och utföra ett väl planerat föredrag samt visa mycket goda kunskaper i att, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutvecklade underbyggda resonemang om livsfrågor och omvärldsfrågor. Det dröjde ett ögonblick innan min hjärna kopplade. Va? Jag stirrade på Rickard. Förväntade han sig att jag skulle förstå det där? Han suckade tungt. Lyssna på vad jag säger. Du måste kunna tolka och föra välutvecklade resonemang. Jag fortsatte stirra som en idiot på honom. Och vad exakt betyder det? frågade jag. Var det ens möjligt att trycka in så många konstiga ord och i en och samma mening? Ta och läs kunskapskraven så förstår du. Vi hinner inte ta det här nu, jag måste berätta betyget för alla de andra eleverna. Vi har inte mer tid. Men du vet ju i alla fall att du ligger på ett B i geografi. Ditt provresultat på geografiprovet var mycket bra, ett A fick du på det. Du är också mycket aktiv på lektionerna. Jag nickade och vände mig om för att gå ut ur det kvava lilla rummet, men tvekade vid dörren. Så vad är det egentligen som jag ska göra bättre? frågade jag osäkert. Han såg förvånat på mig och bläddrade bland sina prasslande papper. Om jag vill ha ett A? fortsatte jag och bestämde mig för att jag inte tänkte sluta fråga förrän jag fick ett svar. Hur lyckades alla lärare alltid slingra sig när det gällde att säga vad man skulle göra bättre? Hur kom det sig att jag alltid gick ut ur det lilla rummet, efter varje betyg jag fått reda på, med endast en bokstav i huvudet? Jag skakade på huvudet och såg på Rickard. Du menar om du vill nå en högre och mer avancerad nivå? frågade han och såg överseende på mig. Jag himlade med ögonen men nickade som svar.

2 När det inte finns så mycket att förbättra som i ditt fall, gäller det väl mest att fortsätta som du gör och visa vad du kan igen. Jag fnös. Men om jag nu har ett B, och det inte finns något jag kan göra bättre, varför får jag då inte ett A? Egentligen var jag fullkomligt nöjd med ett B, det var mest för att jag ville sätta dit Rickard som jag fortsatte fråga ut honom. Och så ville jag faktiskt veta svaret på frågan. Tyvärr är det mycket svårt att höja sig från C till A på en gång, det ska gå stegvis. Det var Rickards försvar. Jag rynkade pannan och det gjorde nästan ont i hjärnan bara av att försöka förstå allt som nu sades mellan oss. Men om jag förtjänar ett A så måste väl Jag avbröt mig själv. Okej, jag tror jag fattar Jag gav upp. Jag behövde verkligen lite frisk luft. Det gick knappast att andas här inne. Rickard log mot mig. Bra, kan du säga till Moa att komma in efter dig? Jag nickade. Men sedan såg jag honom i ögonen och frågade en sak som jag aldrig förr hade frågat någon lärare. Handlar allt började jag, men visste inte riktigt hur jag skulle avsluta meningen. Ja? Handlar allt verkligen bara om betyget? Det var tyst ett ögonblick. För det verkar så. tillade jag surt. Rickard tvekade. Nej, så är det inte. sade han långsamt och betraktade mig vaksamt. Det är bara ett sätt att bedöma dig på. Är det mycket prat om betygen nu? Ja. Och ingen bryr sig om vad man faktiskt kan, utan bara resultat på prov och betyg. Jag märkte själv hur anklagande jag lät. Desto mer jag sade, desto mer klandrande och argt lät det. Men jag kunde inte hejda mig. Jag fick påminna mig själv om att det ändå inte skulle göra någon skillnad i framtiden. Rickard stirrade förbluffat på mig. Jag jag är ledsen om det är så det verkar. stammade han.

3 Det finns inget att göra. sa jag uppgivet. Jag öppnade dörren och avslutade därmed vårt samtal. Sval luft slog emot mitt ansikte och jag drog ett djupt andetag. Hela klassen satt knäpptysta och betraktade mig. Skulle jag se nöjd eller missnöjd ut? Vad var jag egentligen? Om jag såg missnöjd ut skulle alla vara skadeglada i hemlighet, men om jag såg nöjd ut skulle de genast utgå från att jag fått ett A, och därmed få mig att känna mig dålig, eftersom jag inte hade fått så högt. Jag gick hastigt bort till min plats och slog mig ner på stolen. Moa, det är din tur. sade jag. Moa gick fram till dörren, kastade en sista ängslig blick bakom sig och steg sedan in i rummet. Jag kände så väl igen känslan när man skulle få reda på sitt terminsbetyg. Den där envisa klumpen i magen. Rädslan för att man skulle ha misslyckats. Jag visste inte hur det kändes att misslyckas i skolan. I alla fall inte hur det kändes att sänka sitt betyg. Det var därför jag var så rädd för att göra det. Jag hade ingen aning om hur jag skulle reagera om jag fick under C. Det hade jag aldrig fått, inte ens på något prov. Trots att jag hade lyckats med att både förvåna Rickard och få honom att tänka efter, mådde jag inte så bra. Jag var trött och sur. Jag kände hur alla blickar i klassrummet var riktade mot mig i denna stund, och dörren verkade slå igen i slowmotion. Men så fort det lilla klicket hördes från den stängda dörren var det som om någon tryckte på På-knappen på en radio med hundratals röster som babblade i mun på varandra. Jag ryckte till av det plötsliga ljudet. Vad fick du? Är du nöjd? Fick du över C? Alla dessa frågor brände hål i mitt huvud och jag ignorerade alla så gott jag kunde. Jag vill inte säga vad jag fick. försvarade jag mig. Nästan halva klassen var på mig och tjatade samtidigt. Men åh, kom igen! Vi vill veta! ropade någon. Jag irriterade mig något enormt på dem som trodde de hade rätt till att veta allt om alla. Fick du A? Du ser nöjd ut.

4 Jag skakade på huvudet. Men nej! Lägg av och håll tyst! ropade jag. Så du fick inte A? Men kan ni vara tysta? Självklart brydde sig ingen, men efter hand som jag fortsatte ignorera dem, tappade fler och fler intresse för mig och jag försökte förgäves läsa den översta raden på stycket i min bok för tredje gången. När Moa kom ut hände exakt samma sak. Halva klassen tjatade om att få veta hennes betyg och om hon var nöjd, och andra halvan tjatade om att alla skulle vara tysta. Jag suckade djupt, men visste att stormen inte var över för min del än. Senare, när allt hade lagt sig och alla besvikna blickar från mina klasskamrater hade dött ut, var det nämligen dags för mina närmre vänner att försöka lirka ur mig något. De verkade alltid tycka att de hade rätt att veta det, bara eftersom vi var bra vänner. Ellen och Felicia, mina närmsta vänner i klassen kom framsmygandes till mig och slog sig ner på stolarna bredvid. Hur gick det? viskade Ellen. Jag kände att jag inte bara kunde ignorera henne, i och med att vi var så pass bra vänner. Det gick väl bra slingrade jag mig. Vad fick du? De högg tag i mig som två giftormar som försökte pressa ur mig information. Men jag vill inte säga det till någon, okej? väste jag till svar. Ellen såg trumpet på mig. Nähä, varför inte? Jag suckade. Jag vet vad hon fick. hördes plötsligt Felicias röst på andra sidan om mig. Jag stirrade på henne. Hon sa det till mig när hon precis hade kommit ut från rummet. Det gör du inte alls! försvarade jag mig. Felicia blinkade åt mig med ena ögat. Men, varför får hon veta och inte jag? Gud vad orättvist! Ellens missnöjda, klagande röst skar genom luften. Men hon vet inte det! ropade jag. Felicia skakade instämmande på huvudet. Jag skojade bara. Ingen vet, för hon vill inte säga det.

5 Jag suckade och skakade på huvudet. Hur var det möjligt att allt var exakt likadant efter varje betyg som man fick reda på? Varför brydde sig folk? Men det här är väl ingen tävling om vem som först får reda på mitt betyg, eller? Jag kunde knappt tro det, men Ellen blev nästan sur på mig och Felicia för att jag inte berättade mitt betyg för henne. Jag drog in stolen lite och försökte läsa den första meningen igen. Bredvid mig mumlade Ellen surt. Jag kunde känna hennes blickar. Jag fuktade försiktigt mina torra läppar med tungan och gjorde ännu ett försök med den första meningen. Efter en liten stund reste sig Ellen dramatiskt upp och stegade med stora kliv till sin plats. Jag följde henne bittert med blicken. Värst vad hon var sur då. Felicias röst lät självsäker. Jag nickade. Mm. Hon slog igen sin bok och makade sig närmre mig på stolen. Lyssna, jag förstår om du inte vill berätta. Och jag accepterar det. Men om du skulle vilja prata med någon om det, så får du gärna komma till mig. Hennes röst lät snäll på ytan, men jag kunde ana en underton av trevande nyfikenhet. Jag suckade och såg henne i ögonen. Tack, det ska jag göra om jag känner för det. Men inom mig skrek känslorna. Varför utsattes man för sådant här? Jag kände en stark irritation. Felicia stoppade in sina hörlurar i öronen och blippade på sin mobil. Jag såg hur hon höjde volymen och sedan grabbade tag i sin penna och började klottra på bänken. När min irritation hade lagt sig kom uppgivenheten smygande. Jag ryste till och stirrade ner i boken. Vad var det jag försökte med, egentligen? Varför berättade jag inte bara mitt betyg så att jag fick ett slut på det här? Jag försjönk i tankar och hoppade till när dörren plötsligt rycktes upp och Jacob kom utspringandes ur det lilla rummet. Rickard ropade något efter honom som jag inte lyckades uppfatta. Jag hann skymta röda fläckar på Jacobs kinder och tårar i hans ögon. Jag svalde ljudligt och kände mig illa till mods. Hela klassen satt knäppstysta och följde Jacob med blicken när han stormade ut ur klassrummet. Jag betraktade Rickard som stod med händerna i sidorna och suckade uppgivet. Jaha, då kände vi oss ungefär likadant, tänkte jag dystert. Jag började Rickard osäkert, som om han inte riktigt visste vad han skulle säga. Lektionen är slut. Ni kan gå. Hela klassen for upp från sina stolar och gick lättade ut ur klassrummet. Jag reste mig långsamt upp. Numret på sidan i min bok såg jag till att noggrant memorera innan jag försiktigt stängde den.

6 Vanja, kan du stanna ett ögonblick bara? Rickards röst fick mig att hoppa till. Jag nickade och vände mig mot Felicia som stod och väntade på mig. Hon stirrade på Rickard och jag nickade åt henne att gå. Okej, vi ses sen då. sa hon och vände sig om för att gå. Hon tvekade lite vid dörren, men lämnade sedan rummet, och mig ensam kvar med Rickard. Jag vände blicken mot honom och han harklade sig. Jag skulle vilja be dig om en tjänst. Vad vill du att jag ska göra? frågade jag och försökte låta stadig på rösten. Jacob blev väldigt missnöjd med sina betyg i so-ämnena. Det du sa i rummet innan Jag skulle verkligen uppskatta om du pratade med honom. Försök få honom att inse att det inte bara handlar om betyg. Snälla, jag skulle verkligen uppskatta det. jag nickade tveksamt, men kunde inte låta bli att känna mig lite triumferande. Nu var det lärarna som kom till eleverna för att få hjälp! Okej. Men hur menar du att jag ska göra det? Du kommer nog på något. Du är en smart tjej, Vanja! Jag nickade och lämnade rummet. Efteråt, när jag tänkte tillbaka på lektionen, var jag rätt nöjd med mig själv. Jag hade uppenbarligen fått Rickard att tänka efter. Jag hade inte avslöjat mitt betyg för någon, även om pressen fortfarande var stor. Och varken Felicia eller Ellen kunde vara sura på mig. För det fanns ju egentligen ingen anledning. Och det fanns inget de kunde göra. Rickard hade gett mig ett uppdrag, vilket i mina ögon visade att han litade mycket på mig och tyckte att jag verkade mogen och förståndig. Och bäst av allt; jag hade faktiskt fått B i betyg! Även om jag hade fått A i många andra ämnen var jag glad. So hade aldrig varit mitt starkaste ämne. Ibland undrade jag om jag kanske borde sänka min ambitionsnivå. Men jag hade fortfarande en svår sak framför mig: att prata med Jacob. Jag hade ingen aning om vad jag skulle säga. Jag hade aldrig sagt mer än hej till honom. Detta problem hade stört mig hela dagen. Jag hade inte sett Jacob på någon av de följande lektionerna. När slutet av dagen närmade sig hade jag väldigt svårt att koncentrera mig. Ju längre tid som gick, desto mer orolig blev jag för vad Rickard skulle säga om jag misslyckades med att prata med Jacob. Jag satt bara och stirrade på klassrumsdörren. Ingen av uppgifterna gick att lösa. Matte var helt enkelt för svårt för mig, det var bara att inse. Fast jag hade ju faktiskt A i betyg. Jag borde kunna lösa de här uppgifterna. Jag suckade och just när jag

7 skulle återvända till matten istället för att sitta och tänka, såg jag Jacob svepa förbi utanför klassrumsdörren. Eller i alla fall någon som liknade Jacob. Jag for upp från min stol och rusade mot dörren. Vanja, vart ska du? frågade min mattelärare skarpt. Jag vände mig hastigt om. Alla stirrade på mig. Jag jag måste på toa. stammade jag som svar. Läraren tittade skeptiskt på mig, men nickade sedan. Jag klev lättat ut ur klassrummet, befriad från alla blickar som hotade att bränna hål på mig. När dörren slog igen bakom mig rusade jag åt den riktning som Jacob hade sprungit. Under tiden som jag sprang innan jag hann ikapp Jacob, han jag snubbla två gånger, springa in i fem elever, slå mitt knä i väggen och orsaka kaos i två korridorer. Till slut fick jag tag om hans axel och ryckte så hårt att han höll på att falla omkull. Vad vill du? hans röst lät skarp och gråten gjorde så att den darrade. Jag hann få en skymt av ett rödgråtet ansikte innan han vände bort det. Jag vill bara prata. Om det som hände innan. Han sneglade på mig. Varför? Vi känner inte varandra. Du vet inget! Jag tog bort min hand från hans axel. Jag Började jag osäkert. Han suckade. Det var helt tomt i korridoren där vi befann oss. Nej, precis. Du vill inte prata egentligen. Det är bara Rickard som bad dig, eller hur? Jag tvekade. Han hade gissat rätt. Ja, kanske det. Men jag vet hur det känns. Det var en lögn. Jag visste inte hur det kändes att misslyckas. Men vad skulle jag säga? Nej, det gör du inte. Du bara säger det för att jag ska känna mig bättre. Jag skakade långsamt på huvudet. Du har rätt igen. Vilket bevisar att du är smart. Smartare än vad du tror. Han tittade förvånat på mig men kollade snabbt bort igen. Vi missar lektionen. Kom, så går vi tillbaka. Jag vill inte. Jag hade inga planer på att gå på resten av lektionerna idag. Jag var på väg hem. Hans chokladbruna ögon såg in i mina.

8 Nej stanna, snälla! sa jag. Han fnös. Varför skulle jag? Alla kommer bara skratta åt mig. Hans röst lät sorgsen. Nej, ingen tycker det är konstigt att misslyckas ibland. Men folk tycker det är konstigt att reagera så starkt på det! avbröt han mig. Jag skiftade vikten till mitt vänstra ben och tvekade. Han hade rätt. Igen. Okej. Vad föreslår du att vi gör? Han stirrade häpet på mig. Jag stoppade händerna i fickorna och gungade på hälarna. Hans tystnad skrämde mig. Jag menar vi behöver inte göra något. Om du vill kan jag gå. Men jag vill verkligen inte att någon känner sig missnöjd med något som har med skolan att göra. Jag vet att du kämpar så hårt du kan. Jag har sett dig på lektionerna. Det vore onödigt att slösa bort en sådan talang som du på ingenting. Om du hade tänkt skolka, menar jag. Tystnad följde. Tillslut tog han till orda. Jag börjar förstå varför Rickard bad dig att prata med mig. Jag tittade osäkert på honom. Trots att du inte känner mig försöker du få mig att må bättre? sa han misstroget. Ja, det är inget konstigt med det. Men jag fattar fortfarande inte varför du är så missnöjd. svarade jag. Han tvekade och såg mig i ögonen. Jag misslyckades, helt enkelt. Inget mer än så. sade han enkelt och tittade ner i golvet. Jag nickade. Mm. Men det är ingen anledning att ge upp helt och hållet, eller? frågade jag trotsigt. Nej det är det inte. Men jag behöver ta igen mig. Du anar inte hur mycket jag pluggade till det provet. Men jag misslyckades. Och jag kommer aldrig förlåta mig själv för det. Nästa termin är sista terminen i nian! Om jag gör ett sådant här misstag igen kommer mina betyg sänkas och jag kommer inte komma in på det gymnasiet som jag vill! Ett litet felsteg till och hela mitt liv kommer vara förstört! Desto mer han hann säga, desto högre blev rösten och blicken fylldes med mer och mer panik. Jag stod tyst, mållös. Vad skulle jag säga? Han hade rätt igen. Allting kunde förstöras här och nu. Jag tog ett steg bakåt och lutade mig mot ett skåp. Jag lät blicken glida över den tomma korridoren. Allt var så tyst. Som om hela skolan hade dött. Jacob suckade. Jag antar att du inte svarar något för att jag har rätt. Meningen ekade i mitt huvud. Om och om igen hörde jag den. Jag ruskade på mig och nickade försiktigt.

9 Jag är rädd att du har rätt, igen. Det blev tyst. Han började rota i sina fickor efter något. Först då lade jag märke till att han redan hade på sig sin jacka. Han tänkte verkligen gå nu, mitt på skoldagen. Visserligen förståeligt, tänkte jag. Kan du inte stanna? Nej. De kommer skratta ut mig. Dessutom känner inte jag dig. Hans kalla röst satte ett slut på känslan av att vi hade kommit varandra väldigt nära på väldigt kort tid. Orden sved i mitt ansikte. Men jag förstod varför han tog avstånd. Det var helt enkelt för farligt för honom att börja lita på någon nu. Han visste inget om mig, och jag kunde svika honom när som helst. Det skulle han inte klara av. Hans axlar bar redan en för tung börda. Okej. Men bara så att du vet kommer de skratta åt mig också. sade jag och log för mig själv. Varför? han både lät och såg förvånad ut. De måste tro att jag har kissat på mig vid det här laget. Jag sneglade på klockan och skrattade. Han skrattade inte med mig, men log och hostade, som för att dölja ett litet, litet skratt. Vi ses imorgon, då. sa jag och vände mig om. Han svarade inte. Jag började gå längs korridoren, bort mot lektionssalen som jag lämnat en stund tidigare. Ja. Ja det gör vi. Jag hörde hans mumlande röst bakom mig och kunde inte låta bli att le. Dagen där efter gick jag långsamt längs den smala vägen på väg till skolan. Is och snö knastrade under mina skor och kall vind kylde ner mina fingrar och tår. Kinderna var som två röda bollar och axeln höll på att gå ur led av tyngden från min skolväska. Jag ryste. Mina ben var stela av köld och stannade av sig själv emellanåt, och jag fick tvinga dem att gå vidare. Allt jag ville var att kura ihop mig i en mjuk soffa med en kopp varm choklad och en filt och kolla på TV. Jag fick syn på några killar från klassen, men såg snabbt att Jacob inte var med dem. Jag gick snabbt förbi killarna och vände bort mitt ansikte när jag passerade. Det var inga jag brukade umgås med. Uppenbarligen inte Jacob heller. I alla fall inte längre. Jag suckade och traskade vidare över gatan med halsduken uppdragen till öronen för att slippa lite av vinden. Jag blev faktiskt förvånad när jag fick se Jacob stiga in genom dörren på svensklektionen. Han lät blicken glida genom rummet och den stannade till en sekund vid mig. Svenskläraren, Camilla, tittade förvånat upp från sina papper när Jacob stegade in i

10 rummet. Lektionen hade precis börjat, det var tyst läsning. Vilket betydde att hela klassen satt knäpptyst och stirrade på Jacob. Jag kunde inte låta bli att tycka synd om honom. Några killar längst bak i salen skrattade tyst och viskade något till varandra. Jag kastade en irriterad blick på dem och kom på mig själv men att önska att något skulle hända för att avleda uppmärksamheten från Jacob. Han stod stilla i mitten av klassrummet och sökte med blicken efter en plats att sätta sig på. Jag insåg att inget skulle hända för att avleda uppmärksamheten. Det som skulle hända var att Jacob skulle ge upp och springa ut ur klassrummet. Viskandet blev högre och högre, och till slut stod jag inte ut längre. Jag förstod att det var jag som skulle få sköta det där med avledandet. Jag visste att det jag tänkte göra var fel och inte var något som Vanja någonsin skulle få för sig att göra, men jag orkade inte se på längre. Med ett ryck kastade jag mig av stolen och skrek till när jag slog i golvet. Det hördes flera förskräckta skrik från mina klasskamrater runt omkring mig. Aj! jämrade jag mig så högt jag kunde och höll upp min skadade hand. Hjälp! Aj! Min lärare reste sig upp och fler och fler av mina klasskompisar samlades runt mig där jag låg på det kalla, hårda golvet. Först nu kände jag en bultande smärta i bakhuvudet och jag kunde inte hejda en tår. Vanja! utropade Camilla. Vad hände? Jag snyftade till och såg upp på henne. Jag ramlade av stolen. Jag kunde till och med själv höra hur fel och påhittade orden lät. Jag stönade och sneglade på henne. Tänkte hon inte hjälpa mig upp? Hon tittade skeptiskt på mig. Aj, mitt huvud! sade jag och jag menade det faktiskt. Jag kunde urskilja ord som skolsyster och blod bland de mumlande rösterna från mina klasskamrater. Camilla hjälpte mig till slut upp och jag kände något varmt och klibbigt på bakhuvudet. Några i klassen skrek och jag trevade med fingrarna över håret. Blod. Vanja, du måste till skolsyster så att hon kan se om ditt huvud. Uppenbarligen hade ingen trott på att jag skadade handen. Jag kan följa henne. Jacobs röst fick mig att glömma bort smärtan för ett ögonblick. Han gick fram till mig och jag såg i hans blick att han visste vad jag hade gjort för honom. Utmärkt! Kan någon som inte svimmar av blod hjälpa mig torka upp det från golvet? Jacob ledde ut mig genom dörren så jag hann aldrig se vem som var frivillig i att torka upp mitt blod. Så fort dörren stängdes bakom oss började han tala.

11 Det där var riktigt dumt gjort, Vanja! Och du skadade dig på riktigt också! väste han upprört. Vi passerade inte så många i korridoren, men han viskade ändå. Du skulle inte ha gjort det. Gjort vad? frågade jag och försökte låta oskyldig. Jag trillade från min stol. Min hand var alldeles blodig. Jag grimaserade när Jacob tryckte fram mitt huvud för att undersöka såret. Det droppar blod. Vi har lämnat ett spår efter oss i hela korridoren. Kom! Han puttade mig framåt och jag började gå upp för trappan till skolsyster. När vi kom fram till dörren läste jag på skylten framför mig. Hon är sjuk idag. sade jag och stönade. Jacob blängde irriterat på skylten och drog sedan iväg med mig mot toaletterna. Jag drog åt mig så mycket toapapper jag kunde och torkade av huvudet. Det var mer blod än vad jag hade trott. Jacob hjälpte mig och försökte tvätta av det intorkade blodet, men det slutade med att min tröja var genomblöt och jag praktiskt taget stack in huvudet under kranen och satte på vattnet för att bli av med allt blod. Efter min lilla dusch gick vi ut i korridoren igen och slog oss ner på en bänk. Jag höll en pappersbit pressad mot huvudet. Jag menade vad jag sa när jag sa till dig att du inte borde ha gjort det. sa Jacob lågt och tittade ner på det smutsiga golvet. Jag ignorerade honom. Ska vi gå tillbaka till lektionen? Det var onödigt att du gjorde det, jag skulle ju precis sätta mig ner. Vet du vad det blir för lunch idag? frågade jag. Han suckade. Det är inte ditt ansvar. Nej jag vet att jag inte är någon mat-tant. Jag menade att få de andra att sluta prata! Att avleda uppmärksamheten! Det är inte ditt ansvar. sa han med höjd röst och tittade på mig. Jag kunde inte ignorera honom längre. Jag vet. Men det är redan gjort. påminde jag honom. Så varför kan du inte bara se det som en tjänst? Du är skyldig mig en, okej? Han svarade inte på frågan, utan sa: Men jag kan inte fatta hur du ens kunde komma på

12 Men håll tyst! skrek jag. Det ekade i huvudet. Jag gjorde det för att jag ville göra det! Kan du inte bara vara tacksam för det eller också glömma det? Det rinner blod från mitt huvud just nu jag kan inte hantera ditt tjat längre! gormade jag och reste mig upp. Förlåt. mumlade han snabbt. Jag kunde se ångern i hans ögon. Något mjuknade inom mig och jag gick mot toaletten. Det är lugnt. Jag måste bara ta hand om mitt huvud nu. Gå tillbaka till lektionen och säg att jag kommer snart! ropade jag och gick in på toan. Jag lämnade dörren öppen bakom mig, och som väntat klev Jacob in och fuktade ett papper. Sedan torkade han bort blod och jag log mot honom. Tack för hjälpen. Ingen orsak. Jag är skyldig dig mer än bara en tjänst. Det var jobbigare än det kanske verkade att gå in i klassrumet som vanligt idag. Jag är glad att du gjorde vad du gjorde för min skull, jag känner mig bara skyldig till allt det här. Det är därför jag tjatar så. Förlåt. Men det kvittade vad han sa, för han var redan förlåten. Solens skarpa strålar värmde mitt ansikte. Jag suckade och slöt ögonen. Lät värmen uppsluka mig. Luften var full av blommiga, varma dofter. Gräset under mig prasslade härligt och det susade lätt i trädkronorna ovanför mig. Jag behövde inte anstränga mig för att höra fåglarnas vackra kvittrande, eller gräshoppornas tysta sång. Jag kunde känna vinden som lekte med mitt hår, och doften av rosor och syren var överväldigande. Hur tänker du göra med slöjdarbetet? Jacobs frågande röst avbröt mig. Jag öppnade ögonen och såg på honom. Han låg bredvid mig på rygg och tittade upp på de få molntussar som sakta drev förbi däruppe. Var han tvungen att förstöra stunden med prat om skolan? Jag suckade. Jag tänker använda tiden för andra lektioner och vara i slöjdsalen istället. svarade jag och han såg på mig. Tänker du skolka? Det skulle inte den Vanja jag känner göra. Han log mot mig och jag skrattade. Nej, självklart inte. Jag ska fråga om det går bra. Men om de säger nej vet jag inte vad jag ska göra. Jag vet i alla fall att det inte kommer sluta med att du skolkar, vad som än händer. Jag nickade instämmande. Du har rätt. Det skulle aldrig hända. Men hur ska jag hinna bli klar med arbetet om jag inte får extra tid? frågade jag funderande. Han ryckte på axlarna.

13 Jag slöt ögonen igen och lät solens strålar värma mig och lät ljudet av fåglar, syrsor och trädens sus ta över. Den sista tiden på min skola, ja i hela grundskolan faktiskt, var hemsk. Jag trodde aldrig det skulle göra så ont att veta att Felicia och Ellen inte skulle sakna mig alls. Men jag skulle sakna dem. Vi hade slutat umgås helt sedan jag och Jacob börjat bli bättre vänner. Men jag behövde egentligen inte dem. Det var bara svårt att släppa en vänskap helt plötsligt. Alltså, släppa den helt. Aldrig prata, inte säga hej när man möts i korridoren. På ett sätt saknade jag dem. Jag ville sitta bredvid dem på rasterna och prata om de saker som vi brukade prata om tillsammans. Men de tyckte inte om mig längre. Inte på samma sätt, i alla fall. De sa att jag hade övergivit dem. Jag höll inte med om det och blev ibland arg på dem när jag tänkte på hur falska de egentligen var. Ändå, längtade jag ibland tillbaka till den tid då det var vi tre mot alla andra. Jag knackade på dörren. Genom den lilla glasrutan kunde jag se min mattelärare närma sig och han öppnade dörren. Hej. sa jag. Jag skulle behöva lite extra tid med mitt slöjdarbete. Skulle jag kunna få hoppa över mattelektionen idag? Han tvekade och såg på mig. Snälla, det är viktigt! Om jag inte blir klar kommer jag inte få det betyg jag vill ha! Okej, du kan gå. Sommarlovet närmar ju sig nu, vi har inte så mycket mer att göra på lektionerna. Tack så mycket svarade jag lättat. Dörren smällde igen framför mig. Jag mötte Jacob i korridoren utanför textilslöjdsalen. Hej sa han och kramade mig. Hej svarade jag spänt. Du kan ta det lugnt. Du kommer hinna. Jag svalde ljudligt. Men om jag inte gör det kommer jag förstöra mina betyg för nian. Jag kommer att misslyckas. Jag har aldrig förr misslyckats! Paniken steg inom mig och jag drog ett djupt andetag. Han nickade och bet sig i läppen som han brukade göra när han var bekymrad. Han puttade mig försiktigt i ryggen och fick mig att gå framåt mot slöjdsalen. När jag nådde dörren öppnade jag den försiktigt och klev in i salen. Jag kastade en sista

14 blick på dörren bakom mig när den slog igen och jag var själv med min slöjdlärare i den tomma salen. Jag vände jag mig fram mot min slöjdlärare som stod där och bläddrade mellan sina papper. Då gäller det för dig att jobba riktigt snabbt nu, Vanja. Jag vet. Om jag inte blir klar, då kan jag inte få A? Hon suckade. Nej, tyvärr. Jag hade velat sätta ett A på dig, men om du inte hinner bli klar finns det inget jag kan göra. Men allt handlar inte om betygen. Nej, det visste jag. Men under A var ett misslyckande. Tycker du att det är att det är ett misslyckande att inte nå A? frågade jag tyst och kollade ner i marken. Det var tyst ett ögonblick och jag kunde känna hur min syslöjdslärare tittade på mig, men jag vägrade möta hennes blick. Nej. Nej det tycker jag inte. Hennes svar förvånade mig inte, men gav inte heller samma effekt som jag hade hoppats på. Vad visste hon egentligen? Inget som kunde hjälpa mig nu. Jag gick snabbt till min plats och började dra fram mina olika tyger till linnet jag skulle sy klart. Ja, allt hängde på det här fåniga linnet. Tyget kändes mjukt under mina fingrar. Jag hämtade nål och tråd och började sy. Jag stressade mig igenom allt jag skulle sy och blev förvånad när det hade gått väldigt lite tid och jag närmade mig slutet. Uppmuntrad av detta faktum satte jag snabbt på strykhjärnet och började stryka. Det tog inte heller lång tid. Jag skrattade glatt för mig själv och återvände till min bänk. Där fortsatte jag pilla med små trådar och sy så att allt satt på sin plats. Jag kunde faktiskt klara detta! Ett A är ett A, men vägen till ett A är inte att sikta på A, utan kunskap. Jag tittade förvånat upp. Orden hade bara poppat upp i mitt huvud. Men det hade låtit så verkligt. Jag log. Detta skulle jag klara. Jag kände det på mig. Och jag visste att Jacob satt och hoppades för min skull just nu. Jag återvände till arbetet när min slöjdlärare blängde lite på mig för att få mig att fortsätta arbeta. Därute sken solen och jag tyckte att mitt humör påverkades av det. Jag blev gladare. Lyckligare. Det här skulle fungera. Efter ett väldigt långt tag var jag nästan färdig. Jag kände verkligen för att lyssna på musik, men jag ville samtidigt inte distrahera mig själv. Jag lyckades stå ut i några minuter, nynnandes på min favoritlåt, innan jag gav upp och rotade fram mina hörlurar ur

15 väskan. Jag drog upp mobilen ur fickan. När jag kopplade i hörlurarna tändes skärmen automatiskt och jag stannade förvånat upp mitt i en rörelse. Ett missat samtal från: Mamma Så stod det på skärmen. Ett missat samtal från: Jacob Ett missat samtal från: Jacob Ett meddelande från: Jacob 13.24: Var är du? Två missade samtal från: Jacob Ju längre jag läste, desto mer konfunderad blev jag. Ett meddelande från: Jacob: Kan du ringa mig? Jag rynkade pannan. Har vi något problem här? lärarens skarpa röst avbröt mig. Jag tittade snabbt upp och mobilen gled ner i bakfickan igen. Nej. svarade jag uppriktigt och såg henne i ögonen. Hon muttrade något och återvände till sitt pappersarbete. Jag vände ryggen åt henne och grabbade tag om det mjuka tyget på mitt linne. Vecken i min panna blev djupare och djupare då jag försökte tänka ut varför både Jacob och min mamma hade försökt nå mig så mycket den senaste halvtimmen. Jag bet mig i läppen (något jag hade snappat upp från Jacob) och vände och vred på tankarna. Vad hade jag missat? Jag kände på mig att något var fel. Jag hade glömt något Jag stelnade till. Linnet gled ur mina händer och landade ljudlöst på golvet. Det var som om något föll inom mig. Det ilade längs ryggraden och jag stirrade tomt framför mig. Det slog lock för öronen och mitt synfält blev suddigt. Min kropp förlamades. Det pirrade långt ut i fingertopparna. Mina ögon stirrade vidöppet ut på ingenting och inom mig rasade något ner. I slowmotion. Det som föll inom mig kraschlandade plötsligt och jag ryckte till. Mattelektionen. Den var slut för 45 minuter sedan. Och jag hade missat SO-lektionen. Den ogiltiga frånvaron skulle stå skriven bredvid mina betyg i nian. Och det fanns inget jag kunde göra. Jag bet ihop käken så hårt jag kunde för att hejda mina tårar. Jag hade varit så nära att klara det. Så nära att klara hela nian utan att göra ett enda felsteg. Men nu var det förstört, och det var enbart mitt fel. Utan förvarning grep irritationen tag i mig. Varför förväntades jag ta ansvar för precis allting? Kunde ingen ha kommit och sagt något, eller så hade slöjdläraren kunnat fråga

16 hur länge jag kunde stanna. Allt ansvar låg på mig, och tyngden av det höll på att krossa mig. Vad är det? frågade en röst bakom mig. Jag ryckte till och vände mig om. Min slöjdlärare tittade på mig med höjda ögonbryn. Jag öppnade munnen och stängde den igen. Inget. fick jag fram till slut. Men jag måste ta en paus. Hon granskade mig noga och verkade sedan fatta ett beslut. Du kan få en paus. Jag vet att du har arbetat flitigt och du är nästan klar. Hon fortsatte babbla om något, men jag hörde inte. Allt som betydde något var SO-lektionen. Mina föräldrar skulle ha fått ett mejl om att jag hade skolkat. Detta felsteg skulle alltid göra sig påmint. När min slöjdlärare vände sig om och gick iväg, vaknade jag upp från mina tankar och började genast gå mot toaletten. Jag låste in mig, blötte ett papper under kranen och fuktade mitt ansikte för att svalka det. Sedan låste jag upp mobilen och ringde Jacob. Var är du? frågade han genast. Han hade svarat efter bara en signal. Jag svarade inte genast. Vanja! Vad har hänt? SO-lektionen Jag vet! avbröt jag honom. Han tystnade och jag visste att han hade hört den djupa sorgen och förtvivlan i min röst. Åh, Vanja. Jag är så ledsen! Hans röst tröstade mig, men de mjuka orden fick mig bara att tårlöst börja snyfta igen. Jag insåg bit för bit vad som verkligen hade hänt. Jag hade misslyckats. När jag hade pratat med min lärare om vad som hade hänt, kändes det inte bättre alls. Jag skulle få frånvaro, men min lärare visste vad som hade hänt och förstod. Jag brydde mig faktiskt inte om det. Ingen skulle bry sig om hur det hände eller varför, alla skulle bara veta att det hade hänt. Och det gjorde de redan. Hela klassen kastade överseende och skadeglada blickar på mig när de passerade förbi mig och Jacob. Vi satt i korridoren på en bänk utanför syslöjdssalen. Jacob stod vid min sida, så som jag hade stått vid hans innan jullovet. Men inget han sa kunde nå fram till mig, och inget kunde få mig att tänka om eller må bättre. Det var som att befinna sig i ett helvete. Allt bara gick fel. Sedan kom jag ihåg syslöjden, och jag drog mig försiktigt ur Jacobs grepp. Jag måste göra klart linnet i vilket fall som helst. mumlade jag. Kanske egentligen mest till mig själv. Jag vet. Ska jag följa med dig? frågade Jacob oroligt.

17 Jag skakade på huvudet och lämnade honom ensam bakom mig utan ett ord. Är du inte glad att du lyckades bli klar i tid? frågade syslöjdsläraren glatt. Jo, absolut. svarade jag och betraktade dystert det färdiga linnet. Syslöjdsläraren rynkade bekymrat pannan. Vad är det, Vanja? Jag håller just på att skriva in ett A i betyg till dig på datorn! Det du alltid har velat och kämpat för! Varför är du så ledsen? Det är inget. svarade jag kort och tittade bort. Jag ville bara hem nu, skolan hade redan slutat. Jag hade fått stanna här för min idrottslärare också, men den lektionen var slut för länge sedan. Alla mina klasskompisar hade redan gått hem. Jag visste inte var Jacob befann sig. Antagligen i någon öde korridor i skolan väntandes på mig. Är du sä Ja avbröt jag irriterat och tog mitt linne ut hennes lösa grepp. Hon såg häpet på mig, men vände sedan åter blicken mot datorskärmen. En tyst minut passerade. Jag kunde inte ens gissa vad hon tänkte på, hennes ansikte var slutet som sten. Jag visste inte heller om tystnaden var besvärad. Jag kunde inte känna av atmosfären omkring mig. Mina känslor var förlamade. När syslöjdsläraren meddelade att betyget nu var inskrivet nickade jag bara, mumlade något till tack och vände på klacken. Jag gick hastigt och med stora steg genom tomma korridorer tills jag kom fram till mitt skåp. Då stannade jag, för där stod Jacob lutad mot väggen och betraktade mig dystert. En tyst minut passerade när jag bara stod där och tittade på honom. Sedan gick jag fram till skåpet utan att ens hälsa och började packa ner mina saker i väskan. Det var inte särskilt mycket som skulle med hem, eftersom det bara var några dagar kvar i skolan. Jacob suckade och kom fram till mig. Jag är ledsen. sade han sorgset. Jag vet. mumlade jag. Nej. fortsatte han med bestämd röst. Jag är inte ledsen för att du missade lektionen, jag är ledsen för att du inte kan vara lite snällare mot dig själv. Du måste acceptera att det gick fel, men att det inte är hela världen! Jag vet att det betyder mycket för både dig och mig med skolan, men du gör allt så svårt. Det gör inget att du missade lektionen! Låt dig själv göra ett misstag då och då. Han verkade få slut på luft, och hans uppröra röst tystnade. Jag stirrade chockat som en idiot på honom. Jag började han och lät ångerfull.

18 Nej. svarade jag skarpt. Om det är så du tycker så ska jag inte besvära dig längre. Jag smällde igen skåpsluckan och stegade iväg. Och för första gången den dagen tillät jag de heta tårarna att rinna nerför mina kinder. Nästan direkt när jag kom hem ringde Jacob på min mobil. Den gälla signalen fick mig att hoppa till. Jag fiskade upp mobilen ut bakfickan och svarade genast. Egentligen visste jag inte varför jag så gärna ville prata med honom när jag faktiskt var lite sur, men av någon anledning ville jag höra hans lugnande röst. Hallå? sade jag. Hej Vanja förlåt mig snälla, du vet att jag inte menade så! Jag ska i alla fall inte säga något efter vad som hände innan jullovet. Jag vill bara att du ska inse att hur mycket du än misslyckas kommer jag och din familj alltid tycka du är duktig och vi kommer inte älska dig mindre för en sådan sak. Du kommer ändå lyckas med allt du tar dig för i livet. Men Jacob började jag. Nej, lyssna på mig. avbröt han. Du är den bästa kompis jag någonsin har haft. Ingen jag har lärt känna har varit lika duktig och ambitiös som du. Och ingen har definitivt varit en mer fantastisk och modig vän än du. Jag älskar dig och det kommer inte förändras på något sätt. Han tystnade och plötsligt tystnade mina upprörda tankar också. En slags klarhet fyllde min kropp och mitt medvetande blev aningen ljusare. Kunde han ha rätt? Skulle jag klara mig ändå? Behövde jag verkligen vara helt perfekt för att lyckas med vad jag ville? Nej, det behövde jag nog inte. Jacobs ord hade fått mig att förstå. Och jag behövde inte ens anstränga mig för att försöka förstå vad det var som hade förändrats för mig. Jag hade äntligen förstått att allt faktiskt inte behövde vara hundra procent perfekt hela tiden. Förlåt mig om jag fick dig att bli ledsen, men jag står inte ut med att se dig så fullständigt förkrossad. sade Jacob. Det är okej. svarade jag distraherat. Du kommer klara vad som helst, Vanja. Du behöver inte vara perfekt och få dina betyg utan någon frånvaro alls i hela grundskolan. Du kommer ändå in på ditt förstahandsval i gymnasium! Och med de orden jagades de sista mörka tankarna bort och det var som om tunga stenar lyftes från mitt hjärta. Han hade rätt. Igen.

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Monstret. Av:Simon Wikell

Monstret. Av:Simon Wikell Monstret Av:Simon Wikell Kapitel1: Ljudet När Karl var hos skolsystern så hörde han något konstigt ljud. -Hörde du? sa Karl till skolsystern. Skolsystern tittade frågande på Karl. Karl ryste, han blev

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Hjalmar Söderberg. Förvillelser

Hjalmar Söderberg. Förvillelser Hjalmar Söderberg Förvillelser Han stod en stund och betänkte sig med klappande hjärta och återhållen andedräkt innan han kunde besluta sig för att dra i det lilla röda och svarta klocksnöret. Han visste

Läs mer

extra mycket på dem som är döda, säger Björn. Esmeralda räcker upp handen. Vi brukar åka till farfars grav. Det är inte bara Esmeralda som brukar åka

extra mycket på dem som är döda, säger Björn. Esmeralda räcker upp handen. Vi brukar åka till farfars grav. Det är inte bara Esmeralda som brukar åka Pernilla Gesén Halloween och döden Alva sitter i klassrummet och lyssnar på sin lärare Björn som pratar om döden. Utanför fönstret är allt guld. Lönnen är insvept i stora gulguldiga och rödguldiga löv

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

KAPITEL 2 RÄDSLAN. Därefter gick hon ner till lektion och började jobba.

KAPITEL 2 RÄDSLAN. Därefter gick hon ner till lektion och började jobba. KAPITEL 1 LJUDET - Hanna sch! Du får inte prata under lektionen, sa Britta deras no lärare och fortsatte förklara vad de skulle blanda ihop för vätskor på experimentet. Alla barnen tyckte hon var den elakaste

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Fotbollsmatchen. Albin gustawson

Fotbollsmatchen. Albin gustawson Fotbollsmatchen Albin gustawson Per skriver precis på Twitter om Oskars 1-0 mål, när han tittar upp på planen och ser hur Oskar trycker till en AIK-spelare som faller ner till marken med handen mot bröstet.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier Sagan om räven del 2 Av Freja Fortier Kapitel 1 Det var en kall morgon. Men luften var ändå ganska varm, som det ska vara på våren. Piff vaknade upp ur hennes djupa sömn. Bredvid henne låg hennes små ungar.

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer