Vad är det värt att bo kvar vid ombyggnad?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är det värt att bo kvar vid ombyggnad?"

Transkript

1 Mellanrum, Stadsmuseet, den 27 februari 2013 Vad är det värt att bo kvar vid ombyggnad? Föreläsare: Ing-Marie Odelgren, vd, Alingsåshem Pernilla Hagbert, doktorand, Chalmers Homes for tomorrow Claes Caldenby var moderator Claes Caldenby: Bakgrunden till samtalet är den pågående upprustningen av rekordårens flerbostadsbebyggelse. Det handlar inte minst om energiupprustning. Konsekvenserna blir självklart höjda hyror och folk får svårt att bo kvar. Hotbilden är en våg av människor som måste flytta från område till område allteftersom de byggs om. Risker finns också för att riva upp befintlig blandstad. Det här ett tema som kommer att återkomma i Mellanrumsserien. Det finns mycket att fördjupa sig i. Idag skall vi prata om hur vi kan se på kvarboendet Ing-Marie Odelgren har varit VD i Alingsåshem sedan 1991 och gillar att jobba med allmännyttan. Hennes bakgrund är byggnadsingenjör. Hon har läst beteendevetenskap för människan skall vara i centrum, inte tekniken. Hon vill prata om boendet istället för om bostaden, precis som vi pratar om måltiden istället för om maten.

2 Ägardirektiven för Alingsåshem kan sammanfattas: Attraktivt, tryggt och trivsamt boende, bidra till tillgänglighet och integration, vara med i planeringen av Alingsås. Tillgodose olika människors behov, bidra till kommunens tillväxt och engagera oss i energieffektivt byggande. Det skall vara balans mellan ekonomiska, ekologiska och sociala dimensionerna annars blir det ohållbart. Inga-Marie visade en karta över Alingsås med Alingsåshems fastighetsbestånd. Numera integreras det särskilda boendet i det befintliga bostadsbeståndet. Vi vill inte bygga något som är särskilt. Beståndet från rekordåren är stort och behöver byggas om under en kort period. Boendetypologier Alingsåshem har sedan 1996 gjort en studie av boendetypologier/kundsegment, alltså identifierat fem olika typer av boenden. Det mäts vartannat år. 1. Fredrik. Äger sitt boende. Gör projekt. Är han gammal eller ung vill han ha hyreslägenhet. Och då kanske han vill ha hyvelbänk i lägenheten. 2. René. Boendet är inte viktigt. Vill ha det funktionellt och det är nog. 3. Petra. Har en global syn. Är nytänkande. 4. Krister. Är föreningsmänniskan som tar med sig René ut på gården. 5. Tina. Lite jobbig. Vill ha det välstädat på sitt sätt. En kulturbärare. Om områdena har bra spridning av typerna så blir det bra områden. Det är i sättet att bo som olikheterna ligger. Det finns för få Tinor i områdena generellt. Brogården 16 hus. Under förändring. Man frågade de boende vad som var själen, kvaliteterna och bristerna. Energianvändningen var hög. Fasaderna var söndervittrade. Tillgängligheten var dålig. Nästan bara 2:or och 3:or. Hyresgästföreningen var i en källarlokal. Sen började man jobba. Vad vill vi? Passivhus byggdes, de sparar 75% av energin. Energisparåtgärder höjer inte hyran, det går inte att ta betalt för, det är inte standardhöjande. Välkomnande entréer byggdes. Hyresgästföreningen fick 2 st 3rumslägenheter. Alingsåshem kan lägga 100 miljoner per år på ombyggnader per lägenhet kostar det, eller per kvadratmeter lägenhetsyta. 60% får nybyggnadsstandard med hiss, resten får ombyggnadsstandard utan hiss. Kalkylräntan är på 4,5% vilket är lågt. Man gör uträkningar årligen. Hur mycket klarar vi? Hur mycket klarar hyresgästerna? Det är affärsmässigt, det skall det vara och hyran för nybyggnadsstandard höjs med 40% efter ombyggnad. Projektet ger 70 miljoner i moms in i statskassan. Tänk om vi kunde få tillbaka hälften, det vore en sporre, sa Ing-Marie. Samhället tjänar ändå på ombyggnaderna på flera sätt, vi spar energi, folk får jobb, de boende mår bättre, tillgängligheten blir bättre, för varje person som bor hemma med hemtjänst istället för på äldreboende sparar samhället kronor per år. Om Alingsåshem inte hade gjort något hade Alingsås kommun behövt höja skatten med 10 kronor framöver.

3 Kontrollerad vinst är också ett begrepp som Ing-Marie gillar, vinsten behöver inte maximeras, det behöver inte heller entreprenörerna göra. Vi har tätt samarbete med PEAB och Skanska och pratar långsiktiga samarbeten. Då går det att göra rationaliseringsvinster och de behöver inte maximera vinsten. Alingsåshem har börjat titta på ett annat sätt på de stora byggföretagen. Dom vill ha långsiktiga affärer och bra beställare, det vinner alla på. 50% av de ursprungliga hyresgästerna bor kvar. Man har 15% omflyttning varje år. Resten har inget intresse av att bo kvar, eller får en annan billigare lägenhet i vårt bestånd. Hyrorna sätts efter standarden, det kan vi inte ändra på, sa Ing-Marie. Men kvarboenderabatt går att införa, alltså att höja hyran successivt The human right to adequate housing is the right of every woman, man, youth and child to gain and sustain a safe and secure home and community in which to live in peace and dignity. OHCHR Pernilla Hagbert Pernilla är forskare på Chalmers, Homes for tomorrow. Hon inledde med att förklara sitt perspektiv kopplingen mellan hållbarhet och värdet av boendet. FN har förklarat bostaden som en mänsklig rättighet, men det tenderar vi att glömma bort. Vi måste också radikalt minska energiförbrukningen. Värdet av boende Pernilla ger ett exempel från Nairobi där man bygger hyreshus utan att ha ett riktigt hyressystem. Kontrakten säljs vidare och fattiga människor som bor i skjul utan sanitet och rinnande vatten får flytta runt.

4 Problematik Bild från Nairobi. Foto: Pernilla Hagbert Bostadsförsörjning för vem? av vem? Problematiken med bostadsförsörjningen går I cykler. Vi har periodvis byggt nödbostäder. Stefan Attefall, civil- och bostadsminister (KD) har sagt att vi har byggt alldeles för få bostäder i Sverige under lång tid. Och att det är hans uppgift att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande. Men det vi bygger idag möter inte de brister som finns. Fokuset är nybyggt och nya prylar i hemmet. Normativ syn på boende Det finns ingen diskussion om hemmet som en rättighet det är mer hemmet som en konsumtionsvärld. Men vad händer med värdet och hur skall vi komma förbi hindren? Och vad är normen? Var finns rumsmånen? Så att man kan välja rätt till en viss nivå på bostaden, men sedan kunna välja. Pernilla ifrågasätter det vi bygger idag. Det är hög materiell standard, vi bygger in mycket energi i byggnaderna, vi skaffar oss många produkter och vanor som tar tid. Tvättmaskinen frigjorde kvinnan, men tvättandets arbetsbörda har inte minskat. Med tvättmaskin i lägenheten lägger man mer tid på tvätt. Renovering/Ombyggnad Ett nytt begrepp Renovräkning har introducerats av Westin&Molina Alltså att renoveringen skapar vräkningar av de fattigaste. Vi står inför en stor problematik. Och det är vårt gemensamma samhällsansvar. Social hållbarhet det finns många olika definitioner McKenzie, 2004 har dessa fem aspekter:

5 Rättvisa Vissa har mer resurser och andra mindre. Alla skall kunna utvecklas efter sina förmågor utan att det belastar framtiden. Distributiv rättvisa. Mångfald Ett bra grannskap, likt ett ekosystem, har mångfald. Det handlar om att sprida riskerna. Sammanlänkning Interaktion Livskvalitet Att kunna sitta bredvid sin katt och bestämma själv över sitt liv. Demokrati och styrelsesätt Att känna sig hörd och att det finns en representativitet. Vallance, Perkins och Dixon, 2011 har dessa tre aspekter: Utveckling Man skall ha möjlighet att utvecklas Livsstil Till exempel tvättstugan. Det krävs konflikthantering för hållbara strukturer. Bevarande Rätt att bo kvar. Kunskap om vad vi skall bevara. Men vad byggs i USA idag? Pernilla visar bild på en nybyggd villamatta. Vilka begränsningar går att urskilja? En finsk forskare föreslog vid ett studiebesök i Backa Röd att Poseidon skulle sälja av några hus för att finansiera ombyggnader av de återstående. Poseidon sa: Nej, då flyttar vi bara problemen någon annanstans. De här begränsningarna för en socialt hållbar bostadssituation kunde Pernilla lista: Brist på bostäder Boendes integritet Byggherrar bygger enligt egen definition Det saknas större samhällsperspektiv Värde över generationer Här fanns tre aspekter:

6 miljö o ekosystemtjänster social & individuell utveckling fastighetstekniskt Pernilla har jobbat med husbyggnation i södra USA för låginkomsttagare. Folk bodde i trailers som gick ner i värde. Ett eget hus, även om det är enkelt är robust på ett annat sätt. Inter-generational equity Obligation to pass it on in reasonable condition to future generations Vi har en skyldighet gentemot framtiden Goda miljöer Kan definieras med dessa aspekter: Blandad bebyggelse Blandade upplåtelseformer Resiliens (socio-ekonomisk) Social mix Och vad är den gemensamma nämnaren? Jo, att bygga så vi trivs och där vi har rätt att vara Samtalet: Vi måste förstå människors vardagsliv, vi vill bo så nära dagis och jobb som det går. Vi vill kunna bo kvar i samma område när vi skiljt oss. Det blir nya familjekonstellationer och det måste bostäder anpassas till. Kanske skall barnen vara stationära och föräldrarna turas om att bo hos dem? Bostaden som mänsklig rättighet är elementär. Ett etiskt imperativ! Varför har vi inte ickekommersiella alternativ? Är det egentligen ok att spekulera i mänskliga rättigheter? Nu är vi bara två länder som inte begärt undantag från EU-reglerna om allmännyttans affärsmässighet. Non-profit är ju egentligen inte mindre affärsmässig. Det är politiken som har ansvaret. Allmännyttans direktörer har också ett socialt ansvar. Claes Caldenby sammanfattade kvällen med att säga att det går att känna optimism inför framtiden efter de två föredragen. Men hur skall vi gjuta mod i politiken att våga använda de verktyg som finns? Och Lars Lilled avslutade med att säga att Mellanrum kommer att fortsätta på temat framtidens boende på olika sätt. Och inbjöd publiken att komma med inspel. Skrivet av Gerd Cruse Sondén

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Boendedialog, Brogården

Boendedialog, Brogården Boendedialog, Brogården Inledning Ägardirektiv Ändamålet med verksamheten erbjuda kommuninvånarna ett attraktivt, tryggt och trivsamt boende, erbjuda ett varierat och spännande utbud av bostäder och bostadskomplement,

Läs mer

Energieffektiv renovering - hur kan Brogården användas som modell för det fortsatta arbetet? 2012-10- 04

Energieffektiv renovering - hur kan Brogården användas som modell för det fortsatta arbetet? 2012-10- 04 Energieffektiv renovering - hur kan Brogården användas som modell för det fortsatta arbetet? 2012-10- 04 Inledning Ägardirektiv Ändamålet med verksamheten erbjuda kommuninvånarna ett attraktivt, tryggt

Läs mer

Varför flytta till en trygghetsbostad

Varför flytta till en trygghetsbostad Varför flytta till en trygghetsbostad och vad bidrar till tryggheten? Lisbeth Lindahl Seminarium Trygghetsboende ett samarbete mellan kommun och fastighetsägare 7 maj 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i

Läs mer

Alingsås kommun. Framtida miljökrav tillgodoses - Alingsås kommun uppfyller sin del av de nationella miljömålen

Alingsås kommun. Framtida miljökrav tillgodoses - Alingsås kommun uppfyller sin del av de nationella miljömålen Alingsås kommun Alingsåshem, FABS och Alingsås Energi är dotterbolag i koncernen AB Alingsås Rådhus Ägaren styr bolagen genom ägardirektiv Energibolag som energiproducent och Alingsåshem och FABS som konsumenter

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN ALLA HAR RÄTT TILL ETT BRA HEM Alla har rätt till ett bra hem. I hemmet lever vi våra liv. Där vilar vi, umgås, lagar och äter mat, studerar, arbetar, gör

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering. Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP

Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering. Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP 650 000 lägenheter i Sverige b WSP, spanaren, matchmakern och möjliggöraren VI VILL LYFTA

Läs mer

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Vardagen blir roligare i kollektivhus

Vardagen blir roligare i kollektivhus Vardagen blir roligare i kollektivhus Mer gemenskap, större delaktighet, billigare boende och roligare vardag. Det är några av de faktorer som lockade Mathilda Andersson Nwachukwu och Rafael Jensen att

Läs mer

Trygghetsbostäder. - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl. Socialchefsnätverk, GR. 18 maj 2018

Trygghetsbostäder. - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl. Socialchefsnätverk, GR. 18 maj 2018 Trygghetsbostäder - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl Socialchefsnätverk, GR 18 maj 2018 Bakgrund 2 Andelen äldre ökar i samhället boendet är den viktigaste livsmiljön Hur vill och

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Bostads AB Poseidon 2010

Bostads AB Poseidon 2010 2010 Detta är Poseidon Vår vision är ett av Göteborgs största bostadsbolag. Hos oss bor drygt 40 000 personer nästan var tionde göteborgare. Fastighetsbeståndet omfattar 326 bostadsfastigheter med 23 780

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

Faktablad förändring av bostadsbeståndet i Stockholms län, med nuvarande tendenser

Faktablad förändring av bostadsbeståndet i Stockholms län, med nuvarande tendenser Faktablad förändring av bostadsbeståndet i Stockholms län, med nuvarande tendenser Bostadsbeståndet i Stockholmsregionen förändring med nuvarande tendenser 140 120 100 80 60 Äganderätt Bostadsrätt Dyr

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bostadspolitiskt program 22 STOCKHOLM EN REGION FÖR ALLA Det goda boendet är en förutsättning för att vi ska må bra och därmed vara ett väl fungerande samhälle. Hyresrätten

Läs mer

BoKvar i Knivstabostäder 2015-06-16

BoKvar i Knivstabostäder 2015-06-16 BoKvar i Knivstabostäder HYRESGÄSTFÖRENINGEN KNIVSTABOSTÄDER 2015-06-16 Knivstabostäder i korthet 1. 492 lägenheter 2. Allmännytta i Knivsta ansvar för den lokala bostadsförsörjningen 3. Koncernnytta ingår

Läs mer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Lisbeth Lindahl, FoU i Väst/GR Cecilia Kaan, FoU i Väst/GR Inga Malmqvist, Chalmers Nätverk för chefer för äldreomsorg, hälso- och sjukvård, 14 sep 2018.

Läs mer

Ny bostadspolitik för Sverige

Ny bostadspolitik för Sverige Ny bostadspolitik för Sverige Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet maj 2015 2(8) Ny bostadspolitik för Sverige 3(8) Bostadssituationen i Sverige är inte som den ska vara I stora delar av Sverige

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

40 LÄGENHETER I ÖREBRO

40 LÄGENHETER I ÖREBRO KVARTERET Vetelängden Hållbart boende med skogen som trädgård 40 LÄGENHETER I ÖREBRO Hållbart boende med skogen som trädgård. Har du alltid drömt om att kunna odla grönsaker eller plocka blåbär direkt

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar 2013-03-05 Karin Byman ÅF Bakgrund Tydliggöra lönsamhetskriterier vid energieffektivisering. Brogården, Alingsåshem, Alingsås Backa Röd, Poseidon, Göteborg

Läs mer

Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven

Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven Gunnar Hagman Regionchef Hus Syd, Skanska Sverige AB Hur arbetar Skanska för att uppfylla de energi- och miljökrav som satts upp?

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

Ing-Marie Odegren. Bidra till äldres rådighet och dialoger med lokalsamhället

Ing-Marie Odegren. Bidra till äldres rådighet och dialoger med lokalsamhället Ing-Marie Odegren Bidra till äldres rådighet och dialoger med lokalsamhället 2019-05-15 Ing-Marie Odegren Projektchef på Jemmett AB Jemmett AB utvecklar hållbara smarta hem, bland annat trygghetsboende,

Läs mer

Trygghetsbostäder. - aspekter på vård och omsorg. Lisbeth Lindahl AIDAH. 12 september GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Trygghetsbostäder. - aspekter på vård och omsorg. Lisbeth Lindahl AIDAH. 12 september GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Trygghetsbostäder - aspekter på vård och omsorg Lisbeth Lindahl AIDAH 12 september 2016 Vad är trygghetsbostäder? Skiftande definitioner Funnits i ett tiotal år, lanserades nationellt 2008 av Äldreboendedelegationen

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Skattefria underhållsfonder. Rotavdrag för hyresrätter. Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter. Stärkt boendeinflytande vid ombyggnad

Skattefria underhållsfonder. Rotavdrag för hyresrätter. Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter. Stärkt boendeinflytande vid ombyggnad Minst 15 000 nybyggda varje år fram till 2016 den gemensamma boendemiljön Slopad fastighetsskatt för Rotavdrag för Minst 15 000 nybyggda varje år fram till 2016 den gemensamma boendemiljön Slopad fastighetsskatt

Läs mer

ISBN

ISBN ISBN 978-91-88491-03-9 2 EN VARSAM UPPRUSTNING ÄR EN LÖNSAM UPPRUSTNING Hållbara upprustningar är på lång sikt en angelägenhet som sträcker sig bortom dagens hyresgäster och hyresvärdar såväl miljömässigt,

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4 INFORMATIONSMÖTE 100224 Brf Svavlet 4 Rikard Johansson Bjurfors & Thörner AB Vi hjälper föreningen. Kontakta oss för alla typer av frågor om ombildningen Syfte med dagens möte Informera om ombildningen

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala Bostadspolitiskt program 2014-2015 för Uppsala HYRESGÄSTFÖRENINGEN UPPSALA-KNIVSTA VÄLFÄRDEN BÖRJAR I HEMMET Bostaden är en mänsklig och social rättighet, inte

Läs mer

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder?

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Hela staden avstånden ska krympa Nya göteborgare föds och många flyttar in, från närområden och andra länder. Fler företag vill etablera sig här, fler

Läs mer

Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem

Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem 1 Idag - Erfarenheter av samverkan med kommuner i markanvisningsprocessen. - Lärdomar från konkreta exempel, men även generellt utifrån Skanskas perspektiv

Läs mer

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning.

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Uppgift Hållbar Utveckling Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Vad handlar uppgiften om? Uppgiften handlar om resursslöseri. Eleverna ska göra en undersökning och analysera och resonera kring resultatet.

Läs mer

En skattereform för hyresrätten

En skattereform för hyresrätten 1 (6) En skattereform för hyresrätten Sammanfattning Hyresgästföreningen utvecklar i denna promemoria förslag på en skattereform för hyresrätten. Med denna reform skulle de ekonomiska villkoren för hyresrätten

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA EN BOSTAD, ETT HEM, EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET Samhället ålägger varje kommun ansvar för att det finns bostäder efter behov. Järfälla kommun är i ett

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Dags för hyresrätter!

Dags för hyresrätter! Dags för hyresrätter! 12-punkts program för en klimatsmart och jämlik bostadsplanering i Solna Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se facebook.com/vsolna Solna.vansterpartiet.se facebook.com/vsolna

Läs mer

Det började med barnrikehusen

Det började med barnrikehusen Det började med barnrikehusen Nedanför Vita Bergen på Södermalm ligger kvarteret Kristallen, omringat av Bondegatan, Borgmästargatan, Klippgatan och Skånegatan. På 1930-talet var alla husen i kvarteret

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

www.stockholmsvanstern.se

www.stockholmsvanstern.se www.stockholmsvanstern.se Det går att bygga ett Stockholm för alla. Ett Stockholm där det inte är tjockleken på plånboken som bestämmer vilken del av staden du kan bo i. Där innerstaden inte domineras

Läs mer

Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås

Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås 1 Boendestrategier för äldrelivet Bakgrund och syfte - De samhällsekonomiska konsekvenserna av denna utveckling riskerar att äventyra kommunens ekonomi. - Äldreboendedelegationens

Läs mer

Brogårdens ombyggnad utveckling av metodik för ekonomiska långtidsplaner

Brogårdens ombyggnad utveckling av metodik för ekonomiska långtidsplaner Passivhus Norden 2013 Brogårdens ombyggnad utveckling av metodik för ekonomiska långtidsplaner Ulf Alexandersson, AB Alingsåshem, box 146, 441 23 Alingsås, Sverige ulf.alexandersson@alingsashem.se Referat

Läs mer

Medborgardialog om framtidens äldreboende

Medborgardialog om framtidens äldreboende Mötet hölls torsdagen den 10 november 2016 klockan 18-20 på Lyktan i Arjeplog. Cirka 80 personer deltog. Demokratiberedningen genom ordförande Kurt Burman var arrangör. Ingela Lekfalk från Luleå var inbjuden

Läs mer

Ekonomisk sammanställning - Brogården

Ekonomisk sammanställning - Brogården Ekonomisk sammanställning - Brogården 2011 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031 2032 2033 2034 2035 2036 2037 2038 2039 2040 Går det att räkna hem?

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Nu bygger vi om i Rinkeby

Nu bygger vi om i Rinkeby Nu bygger vi om i Rinkeby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Rinkeby Hus för hus Det tar upp

Läs mer

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG OMBYGGNAD GÖTEBORG Jurymotivering: Goda exempel av omdaningar och upprustningar av rekordårens bostadsbestånd. I fallet Gångalåten handlar det om ganska drastiska ingrepp med tillbyggnader och hissinstallationer.

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo?

Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo? Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo? Allt fler äldre en stor möjlighet Du och alla inom fastighetsbranschen står inför en utmaning och en stor möjlighet. Snart är var fjärde svensk över 65 år och

Läs mer

VAD KOSTAR DET? 25 februari 2015

VAD KOSTAR DET? 25 februari 2015 VAD KOSTAR DET? 25 februari 2015 25 februari 2015 VÄRDET AV SPÖFISKEFÅNGAD GÄDDA 1350 KR/KG VAD KOSTAR EN GÄDDA? 25 februari 2015 25 februari 2015 Vad kostar Ekonomisk utveckling Vad är medel, vad är mål?

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Hyresrätt kan bli bostadsrätt. Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt

Hyresrätt kan bli bostadsrätt. Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt Hyresrätt kan bli bostadsrätt Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt Du bestämmer Nu är det möjligt att göra en del hyresrätter till bostadsrätter, i de stadsdelar där Stockholms

Läs mer

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB VärmdöBostäder AB är ett helägt bolag till Kommunhuset i Värmdö AB som är ett helägt bolag till Värmdö kommun. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen

Läs mer

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04 Seminarium om energieffektivt byggande Skövde 2008-09-04 Dagens program Inledning Västra Götalandsregionens program för energieffektiva byggnader Passivhuscentrum Smart Energi fokusgruppen för effektiv

Läs mer

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Därför valde jag denna workshop Berätta för personen bredvid dig social hållbarhet definition

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället blir

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter 1 Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

att yttra sig till förvaltningsrätten enligt bilagda förslag

att yttra sig till förvaltningsrätten enligt bilagda förslag Sida 1 av 6 91 Diarienr: KS-2017/00588 Yttrande med anledning av överklagat beslut av fullmäktige 2017-06-19 (KS- 2017/00599) angående: Försäljning av delar av Bostadens fastighetsbestånd, mål 1471-17

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Äldreriksdagen, Sigtuna 13 november, 2013 Vad är Hjälpmedelsinstitutet HI?

Läs mer

Ekonomiskt program för hyresrätten

Ekonomiskt program för hyresrätten 1 (6) Handläggare Datum PS 2011-09-26 Ekonomiskt program för hyresrätten Sammanfattning Hyresgästföreningen utvecklar i denna promemoria förslag på ett ekonomiskt program för hyresrätten. Med detta program

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Paradis? Hur då? Vår tanke bakom PapyrusParadis är att erbjuda bra bostäder åt Mölndalsbor, i ett centralt beläget område med goda förbindelser till både Mölndal och Göteborg samtidigt som området blir

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Bakgrund till varför vi bygger om Regnbågen Regnbågen (eller kvarteret Harven 2-4) byggdes under miljonprogramtiden, 1965-1967 vilket innebär att husen

Läs mer

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark).

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark). 2017-11-16 Ska Bostaden sälja fastigheter? Ja, vi säljer 1 601 lägenheter på Mariehem och Carlshem. Vi säljer alla våra fastigheter på Carlshem och stora delar av Mariehem. De adresser som ingår i försäljningen

Läs mer

Vad händer när allt mer av vård och hälsovård flyttar in i hemmen? Hur kan man organisera?

Vad händer när allt mer av vård och hälsovård flyttar in i hemmen? Hur kan man organisera? Healthcare in Housing space & organization Vad händer när allt mer av vård och hälsovård flyttar in i hemmen? Vad I fysiska miljön behöver utvecklas? Hur kan man organisera? Bakgrund Demografiska situationen

Läs mer

VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING?

VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING? VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING? 1 UPPRUSTNING PÅ GÅNG I DITT BOSTADSOMRÅDE Din hyresvärd planerar att genomföra en upprustning i ditt hus. En upprustning är en omfattande renovering av fastighetens lägenheter

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Stor brist på sådana boenden idag Rekordgenerationen födda under efterkrigstiden Vi seniorer är alla olika intressen, betalningsförmåga,

Läs mer

Så tycker partierna i Härryda i bostadsfrågan VALET 2018

Så tycker partierna i Härryda i bostadsfrågan VALET 2018 Så tycker partierna i Härryda i bostadsfrågan VALET 2018 Innehållsförteckning Om undersökningen... 2 Bostadsbrist i hela regionen... 3 Fråga 1: Hur vill ditt parti lösa bostadsbristen i er kommun?... 4

Läs mer

Alingsåshem. Kommunens ändamål med AB Alingsåshem

Alingsåshem. Kommunens ändamål med AB Alingsåshem Alingsåshem 2013 Alingsåshem Kommunens ändamål med AB Alingsåshem Alingsåshem arbetar för att erbjuda ett attraktivt, tryggt och trivsamt boende med integration och tillgänglighet för alla samt möjlighet

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2

Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2 Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2 Allmänna frågor om ombildningar Vad har jag att vinna på det Du har kontroll över ditt eget boende, vi som förening betalar en avgift till oss själva. Istället

Läs mer

Bo bra på äldre dar några reflektioner och slutsatser

Bo bra på äldre dar några reflektioner och slutsatser Bo bra på äldre dar några reflektioner och slutsatser Bakgrund: Juli 2010 november 2012 50 miljoner kronor 76 projekt finansierade i 58 kommuner Fyra arkitekttävlingar Samråd myndigheter; Arbetsmiljöverket,

Läs mer

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc.

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc. Efter visning Följande fördjupningsuppgifter syftar till att följa upp och fördjupa de tankar och idéer kring hållbar samhällsutveckling som lyftes vid visningen av utställningen Framtidsland. Fördjupningsuppgift

Läs mer

Info! Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars. Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10

Info! Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars. Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10 April 2014 Till dig som bor på Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10 Uppföljande information efter dialogmötet den 26 mars I mars bjöd vi in till ett möte där du fick komma med önskemål och förslag inför

Läs mer

SocialdemoKraterna. Protokollsutdrag. Socia~ ~,år:.möte 140315. . (}Jmm~~BaWt!st(!.rlutnd Ak-styrelsen hirnrer morronen. till motionen i sin helhet.

SocialdemoKraterna. Protokollsutdrag. Socia~ ~,år:.möte 140315. . (}Jmm~~BaWt!st(!.rlutnd Ak-styrelsen hirnrer morronen. till motionen i sin helhet. I i SocialdemoKraterna Protokollsutdrag Socia~ ~,år:.möte 140315 13 OO~il"er en förändring av Lule:isoosmdspo1itlli.. (}Jmm~~BaWt!st(!.rlutnd Ak-styrelsen hirnrer morronen. till motionen i sin helhet.

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden 2 förord SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är ense om att hyresrätten och dess konkurrenskraft behöver utvecklas. Den 25 januari 2001

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BOTKYRKABYGGEN

VÄLKOMMEN TILL BOTKYRKABYGGEN VÄLKOMMEN TILL BOTKYRKABYGGEN Det här är Botkyrkabyggen 88,7 % av våra hyresgäster trivs i sin lägenhet 83,4 % av energin vi använder är förnyelsebar Botkyrkabyggen är ett allmännyttigt bostadsbolag som

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

RENOVERINGSDAGEN 2017

RENOVERINGSDAGEN 2017 RENOVERINGSDAGEN 2017 HÅLLBAR RENOVERING VEM SKA GÖRA JOBBET? 2017-03-30 Andres Muld Ordförande i Nationellt Renoveringscentrum Renoveringsbehovet Minst 500 miljarder kr Många aktörer Många problemställningar

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror

Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror Stockholmarna säger ja till den svenska modellen och nej till marknadshyror 1 DEN SVENSKA MODELLEN FÖR HYRESSÄTTNING När hyresregleringen skulle ersättas i slutet av 1960-talet lanserades bruksvärdessystemet

Läs mer

Bonusfonden. En inredningsfond som du kan använda för att renovera hemma hos dig

Bonusfonden. En inredningsfond som du kan använda för att renovera hemma hos dig Bonusfonden En inredningsfond som du kan använda för att renovera hemma hos dig Din egen inredningsfond HFAB:s Bonusfond är en ovanlig fond. Till skillnad från andra fonder, gör du aldrig någon kapitalförlust

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Bostäder och framtidens Väsby

Bostäder och framtidens Väsby Väsbymoderaten Tidning från Moderaterna i Upplands Väsby, #1, 2014 Ansvarig utgivare: Christer Derger Bostäder och framtidens Väsby I vårt Väsby ska alla ha möjlighet att förverkliga drömmen vi vill bygga

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer