Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89"

Transkript

1 1 Bäst i klassen en ny lärarutbildning sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89

2 2 Den 11 februari 2010 överlämnade regeringen propositionen Bäst i klassen en ny lärarutbildning (prop. 2009/10:89) till riksdagen. Propositionen innehåller regeringens förslag och bedömningar om nya lärar- och förskollärarutbildningar.

3 1 Lärar- och förskollärarutbildningar i världsklass Lärarnas utbildning och kompetens är några av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik skola. Såväl svensk som internationell forskning visar att lärarnas kompetens är avgörande för elevernas kunskapsresultat. Om Sverige ska återta positionen som en av de ledande kunskaps- och industrinationerna måste vi därför satsa på lärar- och förskollärarutbildningar i världsklass. Ett land som strävar mot högre resultat måste lyckas rekrytera de mest lämpade och engagerade personerna till skolan och förskolan. Tyvärr tvingas många högskolor ibland att ställa in vissa inriktningar av lärarutbildningen, eftersom de saknar tillräckligt många behöriga sökande. Antalet förstahandssökande har halverats på tio år. Men det går att vända utvecklingen. På bara fem år har man i England, genom strategiska beslut, lyckats göra lärarutbildningen till en av de mest attraktiva bland högskolestudenterna. Den lärarutbildningsreform som vi presenterar i den här skriften är ett viktigt steg på vägen. Vi förväntar oss att utbildningens krav, kvalitet och studietakt höjs kraftigt. Det skickar en tydlig signal till studenter och den akademiska världen: lärar- och förskollärarutbildningarna är kvalificerade och akademiskt krävande utbildningar. I framtiden kommer det att finnas tydliga inriktningar som ger lärare och förskollärare de kunskaper som krävs för att möta elevernas och barnens skiftande behov. Utan kompetenta lärare och förskollärare går det inte att lyfta resultaten. Vi är övertygade om att de nya lärar- och förskollärarutbildningarna kommer att locka fler kvalificerade personer till läraroch förskollärarprofessionen. Jan Björklund Utbildningsminister jann lipka pawel flato Tobias Krantz Högskole- och forskningsminister

4 2 Examenstillstånd För att få utfärda de nya föreslagna lärar- och förskollärarexamina måste lärosätena ansöka om examenstillstånd hos Högskoleverket. För att Högskoleverket ska kunna tilldela examenstillstånd måste utbildningen uppfylla de krav som ställs i bl.a. högskolelagen och högskoleförordningen. Högskoleverket ska kunna tilldela lärosäten examenstillstånd för inriktning och ämnen. Det är viktigt att exempelvis även mindre lärosäten med kompetens inom ett begränsat antal ämnen kan få möjlighet att utfärda ämneslärarexamen. Högskoleverkets tillståndsprövning ska kunna påbörjas under våren 2010.

5 3 Varför är lärar- och förskollärarutbildningarna så viktiga? Lärarutbildningen är högskolans volymmässigt största utbildning och bedrivs på 24 lärosäten och med drygt registrerade studenter. Välutbildade lärare är en nyckelfaktor för ett framgångsrikt utbildningsväsende. De har en avgörande betydelse för elevernas måluppfyllelse. Regeringens utbildningspolitik har som syfte att stärka kvaliteten i förskolan och i skolan. För att lyckas med detta krävs en god tillgång till kompetenta lärare och förskollärare med relevanta kunskaper och färdigheter. På lärar- och förskollärarutbildningarna får blivande lärare och förskollärare den nödvändiga grunden för sina framtida arbeten. De får även kunskap för att kunna bidra till att utveckla undervisningen och lärar- och förskollärarprofessionen.

6 4 Vad innebär regeringens förslag? Grundläggande förändringar av lärarutbildningen för att kunna garantera utbildningar till lärare och förskollärare av hög kvalitet som lever upp till skolans och förskolans behov. Lärar- och förskollärarutbildningar där gedigna ämneskunskaper och pedagogisk skicklighet står i centrum. Utbildningarna görs mer relevanta, akademiskt krävande och attraktiva. Utrymmet för ämnesstudier ökar. En ökad tydlighet genom att dagens lärarexamen med en svåröverskådlig utbildningsstruktur ersätts av fyra profilerade examina. De fyra nya yrkesexamina är förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- och yrkeslärarexamen. En ökad tydlighet kring utbildningarnas tre byggstenar ämnesstudier, verksamhetsförlagd utbildning och en utbildningsvetenskaplig kärna bidrar bland annat till ökade möjligheter för rörlighet mellan såväl svenska som utländska lärosäten. Förskollärarutbildningen ger en självklar inriktning mot arbete i förskolan och en tydligare yrkesidentitet jämfört med dagens lärarutbildning. Grundlärarexamen ges med tre inriktningar: mot arbete i förskoleklass och årskurs 1 3, mot arbete i årskurs 4 6 och mot arbete i fritidshem. Inriktningarna mot arbete i förskoleklass och årskurs 1 3 samt mot arbete i årskurs 4 6 ger en bred ämneskompetens med särskilt ämnesdjup i läs-, skriv- och matematikutveckling. Grundlärare för årskurs 4 6 fördjupar sig mot antingen samhällsorienterande ämnen, naturorienterande ämnen och teknik eller ett eller flera praktiska och estetiska ämnen. Ämneslärarna kommer att ha en djup ämneskompetens och det sker en förstärkning av utrymmet för ämnesstudier jämfört med dagens utbildning. Ämneslärarutbildningen kommer att ges med två inriktningar: mot arbete i årskurs 7 9 och mot arbete i gymnasieskolan.

7 5 Ämneslärarna med inriktning mot årskurs 7 9 ska kunna undervisa i tre ämnen och ämneslärarna i gymnasieskolan i två. Den nya yrkeslärarutbildningen ska underlätta för kompetena personer med yrkesbakgrund att kunna bli yrkeslärare. Utbildningen ska vara så flexibel som möjligt för att öka möjligheterna att kunna nå examen. Villkoren för de medel som Vetenskapsrådet fördelar till utbildningsvetenskaplig forskning förändras. Regeringen vill lyfta fram forskningens betydelse för utveckling och ökad kvalitet i skola och förskola. De lärosäten som önskar bedriva lärarutbildning kommer att få ansöka om tillstånd att utfärda de nya examina hos Högskoleverket. De nya lärar- och förskollärarutbildningarna beräknas kunna starta höstterminen De studenter som påbörjat en utbildning till lärare före den 1 juli 2011 bör så långt det är möjligt erbjudas att få en examen enligt de nya bestämmelserna. Annars har de rätt att få examen enligt de äldre bestämmelserna. De nya examina kommer att regleras i examensordningen i högskoleförordningen (1993:100). Reformen av lärarutbildningen sammanfaller med andra insatser för att göra utbildningen till lärare och förskollärare till ett attraktivt val för både kvinnor och män. En rad kvalitetshöjande åtgärder införs för att ge lärarna de verktyg som krävs för att ge eleverna en god utbildning, till exempel lärarlyftet för lärarnas vidare- och kompetensutveckling och befattningsutbildning för rektorer.

8 6 Kompletterande kurser Lärare och förskollärare bör ges möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Detta kan till exempel innebära att man fördjupar sina kunskaper i ett ämne eller att man läser in ytterligare ämnen. När barn- och elevkullarnas storlek förändras krävs också en viss flexibilitet i systemet för att inte lärare ska låsas fast för undervisning i vissa årskurser. Alla lärare och förskollärare bör därför kunna erbjudas kompletterande kurser för fördjupade kunskaper eller möjligheter att undervisa i andra skolformer, verksamheter, årskurser eller ämnen.

9 7 Varför behöver lärarutbildningen reformeras? Reformen ska skapa lärar- och förskollärarutbildningar som är bättre anpassade efter skolans och förskolans behov. De nya utbildningarna kommer att förbättra undervisningens kvalitet, ge yrket större attraktionskraft och öka nyutbildade lärares och förskollärares anställningsbarhet. Dagens skola och förskola ställer höga krav Dagens samhälle har större social, kulturell och språklig mångfald än tidigare. Det skapar stora utmaningar för skolväsendet. I takt med att samhället förändras har kraven på lärares och förskollärares kunskaper ökat, inte minst vad gäller ämnesbredd och ämnesdjup. Samtidigt förväntas läraren eller förskolläraren bidra till en utveckling av undervisningen och yrket. Utbildningarna måste kunna möta dessa behov och detta är utgångspunkten för de moderna lärar- och förskollärarutbildningarna. Skolans huvuduppdrag är att alla elever ska nå kunskapsmålen i alla ämnen. Det innebär ett ökat ansvar för lärarna. De måste både ha god pedagogisk skicklighet och förmåga att skapa ett tryggt arbetsklimat i skolan. Det innebär också högre krav på en undervisning som måste utformas efter barnens och elevernas olika behov och förutsättningar. Allt eftersom eleverna blir äldre ska de få möjlighet att fördjupa sina kunskaper, både mot sina intresseområden och mot ämnen som är viktiga för att på ett bra sätt hantera de krav som vuxenlivet ställer.

10 8 Forskningens betydelse Utbildningsvetenskaplig forskning är viktig för att stärka kvaliteten inom den svenska skolan och förskolan. Regeringen aviserar därför förändrade villkor för beviljande av de medel som Vetenskapsrådet fördelar till utbildningsvetenskaplig forskning. Forskningen ska ha relevans för skolans eller förskolans utveckling. Det nya villkoret ger samtidigt utrymme för verksamhetsinriktad forskning med relevans för lärar- och förskollärarutbildningarna samt lärar- och förskollärarprofessionen.

11 9 Kunskap måste åter stå i centrum i den svenska skolan Både nationella och internationella granskningar visar att svenska elevers resultat försämrats i flera viktiga ämnen. Samtidigt säger forskningen att lärarna är den resurs som betyder mest för elevernas resultat. Satsningar på att förbättra lärarnas utbildning och karriärvägar är därför avgörande för att förbättra elevernas kunskaper och utveckling. Bristerna i den nuvarande lärarutbildningen Den nuvarande lärarutbildningen, med en enda gemensam lärarexamen, startade En av reformens bärande idéer var studenternas valfrihet, det vill säga rätten att fritt välja kurser och inriktningar. Utbildningen har dock kritiserats för bland annat alltför stor valfrihet för de studerande, bristande vetenskaplig grund och för att viktiga kunskapsområden saknas. Ett problem med dagens lärarutbildning är att den lett till att många lärare har grunda eller inga kunskaper i viktiga ämnesområden. Exempelvis saknar cirka 25 procent av de lärare som undervisar i matematik i årskurserna 1 5 utbildning i ämnet. Ytterligare en brist är att utbildningen ofta är riktad mot breda åldersintervall, exempelvis intervallen 1 12 år och år. De breda åldersintervallen kan medföra att studenterna har svårt att få kunskaper och kompetenser anpassade för hela åldersspannet.

12 10 Lärar- och förskollärarutbildningarna måste passa skolans och förskolans behov Lärar- och förskollärarutbildningarna ska i så stor utsträckning som möjligt vara anpassade efter de olika behov som finns på skolor och förskolor. Exempelvis behöver lärare i de lägre årskurserna i många fall bredare ämneskunskaper än vad dagens lärarutbildning kan ge. Dessutom bör deras utbildning vara inriktad mot snävare åldersintervall. Det förbättrar skolornas möjlighet att välja inriktning. Exempelvis ska de skolor som efterfrågar klasslärare för undervisning i förskoleklass och i årskurs 1 3 kunna få tillgång till lärare med sådan utbildning. Samtidigt ska de skolor som vill organisera sitt arbete med flera lärare som samverkar om undervisningen ha fortsatt möjlighet till detta. För grundskolans senare årskurser och gymnasieskolan är det viktigt med fördjupade ämneskunskaper för att kunna möta elevernas behov och krav. Lärarna i grundskolans senare år och i gymnasieskolan bör därför ges en smalare men djupare ämneskompetens än lärarna i tidigare årskurser.

13 11 Kompletterande pedagogisk utbildning Det är viktigt att det finns alternativa vägar till läraryrket, till exempel för dem med en annan yrkeserfarenhet eller för dem som från början inte varit säkra på sitt yrkesval. För den som har tillräckliga ämneskunskaper i minst ett ämne bör det därför vara möjligt att läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att få en ämneslärarexamen. Den kompletterande pedagogiska utbildningen bör omfatta 90 högskolepoäng och innefatta den utbildningsvetenskapliga kärnan samt verksamhetsförlagd utbildning.

14 12 Utbildningsvetenskaplig kärna Viktiga kunskaper för lärare och förskollärare, som exempelvis skolans värdegrund, sociala relationer, konflikthantering, ledarskap och läroplansteori, bör utgöra en utbildningsvetenskaplig kärna. De olika områdena inom den utbildningsvetenskapliga kärnan bör ges tillämpningar som ligger nära eller inom kommande yrkesutövning för respektive studentgrupp. Den utbildningsvetenskapliga kärnan bör omfatta 60 högskolepoäng i alla inriktningar inom lärar- och förskollärarutbildningarna. Den utbildningsvetenskapliga kärnan ersätter det så kallade allmänna utbildningsområdet i dagens lärarexamen.

15 13 Att vara lärare och förskollärare ska bli mer attraktivt En av de viktigaste faktorerna för att skolor och förskolor ska vara framgångsrika är att många är intresserade av att bli lärare och förskollärare. Den negativa trenden med allt färre sökande till lärarutbildningen måste brytas. Pedagogisk skicklighet och gedigna ämneskunskaper ska stå i centrum och för att det ska kunna ske måste utbildningarna till lärare och förskollärare göras mer relevanta och attraktiva och erbjuda högre akademisk kvalitet. När det gäller förskollärare, fritidspedagoger och lärare med inriktning mot arbete i fritidshem är detta yrken där det råder stor brist på utbildade. Behovet av dessa kompetenser väntas öka än mer, bland annat på grund av kommande stora pensionsavgångar och stora barnkullar. De nya och förbättrade lärar- och förskollärarutbildningarna kommer att bli mer attraktiva och locka fler sökande eftersom utbildningarna blir tydligare, mer strukturerade och specialiserade samt ger tydligare yrkesidentiteter. Detta kommer att skapa en ökad konkurrens om platserna, vilket leder till högre nivå på förkunskaperna hos studenterna. Det ska bli mer attraktivt att bli lärare eller förskollärare. Duktiga yrkeskvinnor och yrkesmän ska kunna bli yrkeslärare Antalet examinerade yrkeslärare har minskat kraftigt under senare år. Detta hänger samman med att utbildningen till lärare i yrkesämnen successivt har förändrats och förlängts. För att åtgärda den stora bristen på yrkeslärare och för att möta den ekonomiska och sociala situation som många potentiella yrkeslärarstudenter befinner sig i föreslår regeringen att utbildningen till lärare i yrkesämnen ska förändras i grunden. Bland annat ska det bli lättare att få sina yrkeskunskaper validerade och att studera och arbeta parallellt.

16 De nya lärar- och förskollärarutbildningarna FÖRKORTNINGAR Utb. vet. kärna Utbildningsvetenskaplig kärna VFU Verksamhetsförlagd utbildning hp högskolepoäng Utb. vet. kärna 60 hp VFU 30 hp Studier inom det förskolepedagogiska arbetet, 120 hp, varav examensarbete 15 hp Examensarbete 15 hp Examensarbete 30 hp Utb. vet. kärna, 60 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Ämnesstudier, 165 hp varav ämnesrelaterad VFU 15 hp, examensarbete 30 hp samt svenska, matematik, engelska, samhällsorientering, naturorientering och teknik VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Utb. vet. kärna, 60 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Ämnesstudier, 165 hp varav ämnesrelaterad VFU 15 hp, examensarbete 30 hp samt svenska 30 hp, matematik 30 hp, engelska 30 hp och valbart samhällsorienterande ämnen/naturorienterande ämnen och teknik/praktiska och estetiska ämnen 30 hp Examensarbete 30 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Förskollärarexamen 210 högskolepoäng, vilket innebär samma längd på utbildningen som i dag. Utbildningen ger en tydligare yrkesidentitet och en tydligare inriktning mot arbete i förskolan än i dag. Den blivande förskolläraren ska ha den kunskap och kompetens som krävs för att möta de yngsta barnens behov av lärande och omsorg. Förskollärarexamen bör omfatta en utbildningsvetenskaplig kärna och verksamhetsförlagd utbildning samt kunskaper om barns utveckling och lärande och kunskaper om barns behov av omsorg samt förskolans pedagogik och arbetssätt. Grundlärarexamen MED INRIKTNING MOT förskoleklass och årskurs högskolepoäng, vilket innebär ett halvårs längre utbildning än i dag. Utbildningen ger läraren breda kunskaper som gör att läraren kan följa eleverna och kan undervisa i flertalet ämnen, inte bara i ett fåtal. Kunskaper om läs- och skrivutveckling samt fördjupade kunskaper om matematik för yngre barn kommer att utgöra en väsentlig del av kompetensen för dessa lärare. Även kunskaper och kompetenser inom praktiska och estetiska ämnen är viktiga. Förutom den utbildningsvetenskapliga kärnan, verksamhetsförlagd utbildning och examensarbete bör inriktningen även ge kunskaper i engelska, samhällsorientering, naturorientering och teknik. Grundlärarexamen MED INRIKTNING MOT årskurs högskolepoäng, vilket innebär ett halvårs längre utbildning än i dag. Kraven när det gäller både ämnesbredd och ämnesfördjupning skärps betydligt och ger den lärarstuderande en tydlig läraridentitet med inriktning mot årskurserna 4 6. Förutom den utbildningsvetenskapliga kärnan, verksamhetsförlagd utbildning och examensarbete bör inriktningen även omfatta kunskaper omfattande 30 högskolepoäng vardera i svenska, matematik och engelska. Dessutom ska ingå valbara 30 högskolepoäng i samhällsorienterande ämnen, i naturorienterande ämnen och teknik eller i ett eller flera praktiska och estetiska ämnen.

17 Examensarbete 15 hp Utb. vet. kärna 60 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Ämnesstudier 195 hp, varav ämnesrelaterad VFU 15 hp och examensarbete 30 hp Examensarbete 30 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Examensarbete 30 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Utb. vet. kärna 60 hp VFU 30 hp Fritidspedagogik 60 hp, varav examensarbete 15 hp Praktiska och estetiska ämnen 30 hp Grundlärarexamen MED INRIKTNING MOT fritidshem 180 högskolepoäng, vilket innebär ett halvårs kortare utbildning än i dag. Utbildningen ger en tydligare yrkesidentitet och en tydligare inriktning mot arbete i fritidshem än i dag. Högskoleutbildad personal som arbetar i fritidshemmen bör vara lärarutbildade. Förutom den utbildningsvetenskapliga kärnan och verksamhetsförlagd utbildning bör inriktningen även omfatta 60 högskolepoäng fritidspedagogik, inklusive ett examensarbete. Resterande 30 högskolepoäng bör omfatta ett eller flera praktiska och estetiska ämnen. ämneslärarexamen MED INRIKTNING MOT årskurs högskolepoäng Inriktningen bör som huvudregel ge lärarna kompetens att undervisa i tre ämnen. Dessa ämnen bör kunna kombineras i ett begränsat antal kombinationer för att bättre passa skolans behov och för att öka lärarnas anställningsbarhet. Ämnesstudierna ska fördelas på minst 90 högskolepoäng i huvudämnet och minst 45 högskolepoäng vardera i de två övriga undervisningsämnena. Förutom ämnesstudier bör inriktningen även omfatta den utbildningsvetenskapliga kärnan och verksamhetsförlagd utbildning. Utb. vet. kärna 60 hp VFU 30 hp, varav 15 hp är ämnesrelaterade Ämnesstudier 225 hp, varav ämnesrelaterad VFU 15 hp och examensarbete 30 hp ämneslärarexamen MED INRIKTNING MOT gymnasieskolan 300 eller 330 högskolepoäng beroende på ämnesval Inriktningen bör som huvudregel ge lärarna kompetens att undervisa i två ämnen. Dessa ämnen bör kunna kombineras i ett begränsat antal kombinationer för att bättre passa skolans behov och för att öka lärarnas anställningsbarhet. Ämnesstudierna ska fördelas på minst 120 högskolepoäng i huvudämnet och minst 90 högskolepoäng i det andra undervisningsämnet. Svenska och samhällskunskap kräver alltid minst 120 högskolepoäng i vardera ämnet. Förutom ämnesstudier bör inriktningen även omfatta den utbildningsvetenskapliga kärnan och verksamhetsförlagd utbildning. Yrkeslärarexamen 90 högskolepoäng För antagning krävs grundläggande behörighet till högskolestudier samt kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper förvärvade genom yrkeserfarenhet, högskoleutbildning eller annan eftergymnasial utbildning, eller genom en kombination av dessa. Utbildningen omfattar den utbildningsvetenskapliga kärnan och verksamhetsförlagd utbildning. Utbildningen bör kunna genomföras med stor flexibilitet för att bidra till att kompetenta yrkeskvinnor och yrkesmän ges möjlighet att studera till yrkeslärare. Utb. vet. kärna 60 hp VFU 30 hp

18 16 VILL DU VETA MER?

19 GRAFISK FORM Utbildningsdepartementet TRYCK Davidsons tryckeri, Växjö februari 2010 FOTO Getty Images, Lena Koller/Johnér, Susanne Walström/Johnér, Lena Granefelt/Johnér, Peter Ahlén/Johnér, Alex & Martin/Johnér, Jeppe Gustafsson/Scanpix, ImageSource/Scanpix, Susan Berg, Nina Gergi, Peter Hoelstad, Anne Nilsson ARTIKELNR U Beställning av fler exemplar tel , fax eller via regeringens webbplats 19

20 Stockholm

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om dels fortsatt giltighet av förordningen (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F ÖRSKOLLÄRR- OCH GRNDLÄRRTBILDNING fr.o.m. 20 örskola 20hp H H H Vft fördjupningsämne ritidshem 0hp Vft Ö Ö H Ö H utbildningsvetenskaplig kärna Ö övriga ämnen -3-6 20hp Ö Ö H H Ö Ö Ö Ö Ö ÄMNESLÄRRTBILDNING

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl

Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl Utbildnings- och forskningsnämnden för f lärarutbildning (UFL) Regeringens proposition om en ny lärarutbildningl 1 Program Introduktion (Elisabeth Hesslefors) Information om den nya lärarutbildningen utifrån

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16

Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) : Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ur Riksdagsbeslut för den nya lärarutbildningen (Sverige) 100428: Utbildningsutskottets betänkande 2009/10:UbU16 Ny lärarutbildning Betänkande 2009/10:UbU16 Utskottets förslag och kammarens omröstning

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:89

Regeringens proposition 2009/10:89 Regeringens proposition 2009/10:89 Bäst i klassen en ny lärarutbildning Prop. 2009/10:89 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 februari 2010 Fredrik Reinfeldt Jan Björklund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor; SFS 2011:326 Utkom från trycket den 5 april 2011 utfärdad den 17 mars 2011.

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ Promemoria 2010-05-12 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer Telefon 08-405 16 66 Mobil 070-265 50 03 Telefax 08-723 17 52 E-post per.klingbjer@education.ministry.se Examensbeskrivning

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet.

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Bilaga 1 Nationella krav Allmänt krav För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Förskollärare Sökandes utbildning ska vara en utbildning med förskollärarinriktning i utbildningslandet.

Läs mer

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@hsv.se BESLUT 2012-03-13

Läs mer

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation Du som vill veta mer om vilka lärarutbildningar som finns idag och vad de innehåller, behörighet och legitimation, vem som behöver detta, hur saker hänger

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Tryck: US-AB 2012 Grafisk form: Cecilia Österholm, Stockholms universitet Producerat av och för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Lärare är ett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2010:542) om ändring i förordningen (2010:541) om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:186 Utkom från trycket den 15 mars

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen Preliminär utbildningsplann för Grundlärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Grundlärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:893 Utkom från trycket den 10 oktober 2017 utfärdad den 28 september 2017. Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning Utbildningsplan för Grundlärarprogrammet 1. Allmänt Grundlärarprogrammet är en professionsutbildning som ger kunskaper och färdigheter f för yrkesverksamhet som lärare. Programmet ges inom tre inriktningar

Läs mer

Studiegångar 2011 års lärarutbildning

Studiegångar 2011 års lärarutbildning Studiegångar 2011 års lärarutbildning 150907 2 Förskollärarexamen, 210 hp, 3,5 år Utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp Förskolepedagogik 105 hp Teknik, naturvetenskap, utomhuspedagogik Matematiklärande

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå; SFS 2016:705 Utkom från trycket den 17 juni

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN. Ola Helenius, LUMA 2010

MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN. Ola Helenius, LUMA 2010 MATEMATIKEN OCH DEN NYA LÄRARUTBILDNINGEN Ola Helenius, LUMA 2010 Dir:2007:3 (18 sidor): ämnesdjupet skall ha en större tyngd, överväga flera examina, stärkt forskningsanknytning till utb.vet. ämnesteori,

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2012-11-18 2012/15 Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Jämfört med höstterminen 2011 har antalet

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Akademin för utbildning och ekonomi Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Programkod: Inriktningskod: Nivå:

Läs mer

Förskollärare Antagna Höst 2011

Förskollärare Antagna Höst 2011 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Förskollärare Antagna Höst 2011 BESLUTSDATUM 2012-11-22 BESLUTSFATTARE Chef för Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola STATISTISK ANALYS Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 2006/13 Lärarutbildningen 2005/06: Antalet examina ökar men för få är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:186) om ändring i förordningen (2010:542) om ändring i förordningen (2010:541) om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:688

Läs mer

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1469 av Christer Nylander m.fl. (FP) Satsning på lärare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Promemoria 2013-07-03 U2013/4305/S Utbildningsdepartementet Enligt sändlista En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Sammanfattning Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet

Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Lärarutbildningar vid Stockholms universitet Tryck: US-AB 2012 Grafisk form: Cecilia Österholm, Stockholms universitet Producerat av och för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Lärare är ett

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Yttrande över promemorian En mer flexibel ämneslärarutbildning

Yttrande över promemorian En mer flexibel ämneslärarutbildning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2015-02-25 BUN 2015/0137 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över promemorian En mer flexibel ämneslärarutbildning Förslag

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH

Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH 2009-03-30 Yttrande 1(6) Dnr 02-2009:41 Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH Inledning Skolinspektionen delar utredarens

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 DNR LIU-2018-01771 1(11) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialization in Teaching in Grades 4-6 of the Compulsory

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

hp / 300hp / 330hp

hp / 300hp / 330hp 1 2016-11-11 Dnr U 2016/266 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Ämneslärarutbildning 2. Omfattning i högskolepoäng 270hp / 300hp / 330hp 3. Nivå Avancerad 4. Programkod LAÄ7N (Ämneslärarutbildning

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2012-02-07 2012/2 Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Antalet nybörjare på lärarutbildningen

Läs mer

Ämneslärare i årskurs 7 9 och gymnasiet: Ökande behov väntas i flera undervisningsämnen

Ämneslärare i årskurs 7 9 och gymnasiet: Ökande behov väntas i flera undervisningsämnen STATISTISK ANALYS 1(25) Avdelning / löpnummer 2019-03-26 / 3 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Pedagogiska institutionen UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs hp

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 240hp Study Programme

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN för VT GrUNdLärArproGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN för VT GrUNdLärArproGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för GRUNDLärarprogrammet 180 240 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning Allmänt... 2 1. Huvudområde för utbildningen... 2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-10-17 U2017/02696/S Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Uppdraget som utredaren

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska 1 2018-09-21 Dnr U 2018/61 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska Supplementary Teacher Education (First Cycle)

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny lärarutbildning. Dir. 2007:103. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007.

Kommittédirektiv. En ny lärarutbildning. Dir. 2007:103. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007. Kommittédirektiv En ny lärarutbildning Dir. 2007:103 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007. Sammanfattning av uppdraget En utredare skall utifrån förskolans, fritidshemmets och skolans mål och

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

210 hp LUN DNR G 2011/38

210 hp LUN DNR G 2011/38 Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/38 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)... 2 2.

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:129 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver att bilaga 2 till

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 DNR LIU-2018-01827 1(11) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialisation in Teaching in Early Years

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 2013-05-30 Dnr: MDH 2.1.2-276/13 Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Primary Education Programme with

Läs mer

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II Postadress TeJefonvaxe! [ post: reglslrator@educatlon.mlnlstry se 08-405 la 00 ~ --I--~ Regeringsbeslut 1:9 REGERINGEN 2011-10-06 U2011/5531/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Inventering med avseende på vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Dokumentet är ett försök att strukturera de krav som ställs av lärarutbildningsutredningen inför en ansökan av examensrätt. Varje

Läs mer

Efterled som används i examensbevisen

Efterled som används i examensbevisen som används i examensbevisen I tabellerna nedan framgår vilket kompetensområde respektive inriktning inom Lärarprogrammet ger i efterledet på examensbeviset. Om man läser två inriktningar kommer båda kompetensområdena

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Ämneslärare undervisar i två eller tre ämnen i grundskolans årskurs 7 9 alternativt i ett eller två ämnen i gymnasieskolan. Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och

Läs mer