Vilhelminas Kultur- och Fritidspolitiska program

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilhelminas Kultur- och Fritidspolitiska program 2012-15"

Transkript

1 Vilhelminas Kultur- och Fritidspolitiska program Vilhelmina Kommun Kultur- och Fritid

2 KULTUR- OCH FRITID Vilhelmina kommun har ett rikt föreningsliv med en omfattande variation. Traditionellt vilar såväl kultur- som fritidsverksamheten på en kombination av starkt kommunalt stöd och ett omfattande ideellt deltagande. Detta har givit Vilhelmina en tämligen unik profil som kulturoch fritidskommun. Särskilt viktigt är att arbeta för att barn och ungdomar genom olika kultur- och fritidsaktiviteter skall ges förutsättningar att utöva och praktisera inflytande och delaktighet, att engagemang och skapandeförmåga tas tillvara samt att ett kritiskt förhållningssätt stimuleras. Fritidsfrågorna kan inte reduceras till enbart en kultur- eller en idrottsfråga. Det nya fritidsbegreppet står för livskvalitet och välbefinnande där fysiska, kulturella/konstnärliga, politiska och sociala aktiviteter blir lika viktiga I den meningen blir kultur- och fritid en sammanhållande kraft ett kitt i samhället, som är gränsöverskridande och ger känslan av gemenskap med andra. Ett rikt, varierat och kvalitativt kultur- och fritidsliv med tillgänglighet för alla är en av de viktigaste förutsättningarna för samhörighet, gemenskap, mångfald och identitet. Kultur- och fritid är även att betrakta som en tillväxtfaktor med viktig stimulans för en aktiv näringspolitik och därför av stor betydelse för Vilhelminas långsiktiga utveckling och attraktionskraft. KULTUR- OCH FRITIDSPOLITISKA MÅL Vilhelmina kommun skall positionera sig genom ett rikt och inspirerande kulturoch fritidsutbud samt anläggningar av god kvalité. Särskilt uppmärksamma barn och ungdomar i allt arbete inom kultur- och fritid. Främja idrott, rekreation och folkhälsa för en ökad friskvård genom kultur- och rörelseaktiviteter. Främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas. Arbeta gränsöverskridande mellan verksamheter i syfte att skapa ett effektivt, varierat och inspirerat programutbud samt genom samarbeten skapa ett gott arbetsklimat. Samarbeta med föreningslivet genom konsultativ hjälp och fortsatta föreningsstöd. Utveckla marknadsföringen av kultur- och fritidsutbudet genom en utökad användning av sociala medier. Utveckla metoder för en ökad återkoppling från kommuninvånare och besökare.

3 ALLMÄN KULTUR Kulturaktiviteter sker och skapas i mötet mellan kulturen och människan. Oberoende av kulturpolitiska handlingsprogram och målformuleringar kommer det alltid att finnas människor, enskilda eller i samverkan, som med olika konstnärliga uttrycksmedel bidrar till den kulturella utvecklingen. Kulturpolitiken i Vilhelmina skall därför inriktas mot att stimulera dessa möten. Aktiva och engagerade föreningar ger Vilhelmina kommun ett förhållandevis brett utbud av kulturprogram och aktiviteter. Kommunen bidrar med ekonomiskt stöd och även viss praktisk hjälp vad gäller lokaler/anläggningar, utrustning, samverkan etc. Den i särklass största arrangerande kulturföreningen är Riksteatern Vilhelmina. Programverksamheten omfattar teater, musik och dans. Förutom offentliga vuxenprogram håller Riksteatern i barn- och ungdomsutbudet i förskolan/skolan, sköter planering och arbetet kring arrangemangen samt är sammankallande i barnkulturgruppen. I Vilhelmina kommun är studieförbunden tillsammans med föreningslivet och trossamfunden en av de viktigaste arrangörerna av kulturarrangemang. Utöver sina utbildningsuppgifter är folkbildningen viktig som kulturbärare och studieförbundens estetiska verksamhet är av väsentlig betydelse för kulturlivet i samhället, såväl vad gäller studier som utövande verksamhet av amatörer inom musik, scenisk konst, teckning samt bild- och formkonst. Den struktur för stöd till kulturaktiviteter i föreningslivet, vilken skapat den tämligen unika Vilhelminamodellen, skall värnas. Att lyfta fram Vilhelminas kulturmiljöer för såväl kommuninnevånare som turister Att det kommunala bidraget till allmän kulturverksamhet samt Ricklundgården behålls och ses som betydelsefullt Att genom administrativt och ekonomiskt stöd till föreningar och studieförbund skapa förutsättningar för ett allsidigt kulturliv, där programverksamheten dels erbjuder kommuninnevånarna kvalitativa och varierande kulturupplevelser, dels verkar inspirerande på det lokala kulturlivet Att försöka se till att det finns ändamålsenliga lokaler för det ideella föreningslivet Att lämna fortsatt stöd till ett varierat och kontinuerligt teaterutbud av länsteater, Riksteaterns och fria gruppers föreställningar, förmedlade av Riksteatern Vilhelmina Att uttrycka vikten av att barnkulturgruppens arbete fortsätter för att samordna utbudet för barn och ungdomar Att varje barn och ungdom från 3-18 år ges möjlighet att ta del av minst ett kulturprogram per termin Att fortsätta se den samiska kulturen som en omistlig del av det gemensamma kulturarvet i regionen Att Vilhelmina Kommun betraktar det som självklart att hänsyn tas till kulturarvet och kulturmiljöerna i arbetet med den fysiska samhällsplaneringen.

4 FOLKBIBLIOTEKET Folkbiblioteket utgör en social och kravlös mötesplats för allmänheten och har, förutom det allmänna folkbiblioteksuppdraget, även som uppgift att tillhandahålla service för studenter. Detta inkluderar exempelvis fjärrlån, inköp av kurslitteratur och handledning vid informationssökning. Vidare fungerar folkbiblioteket som ett stöd för grundskolan och dess skolbibliotek och tar regelbundet emot skolklassbesök för visning, bokprat, högläsning och undervisning i informationssökning. Samarbetet med grundskola och barnomsorg är ständigt föremål för utveckling och något biblioteket medvetet satsar mycket tid och resurser på. Förutom kommunens kultur- och fritidspolitiska måldokument och av politiken uppsatta mål har folkbiblioteket att ta hänsyn till Bibliotekslagen, UNESCOS Folkbiblioteksmanifest, FN s Barnkonvention, den regionala kultur- och biblioteksplanen samt de för V8-samarbetet uppsatta målen och riktlinjerna. Införa rfid-märkning av all bibliotekets media och utrusta biblioteket med den kringutrustning som behövs för in- och utlåning av rfid-märkt media. Detta medför både en förbättrad arbetsmiljö och service gentemot låntagarna. Öka andelen digitala resurser (databaser) med remote access. Detta är särdeles viktigt i en kommun som vår med, för många kommuninvånare, stora geografiska avstånd till biblioteket. Utveckla den för inlandet gemensamma webbportalen v8biblioteken.se med integrerad mediekatalog, single-sign-in, brukar-interaktivitet och mobil webbsida. Utveckla våra virtuella kontaktytor med invånarna genom att arbeta mer strategiskt via webbportal och sociala medier som Facebook, Twitter etc, samt att rikta information till synskadade om digitala lånemöjligheter. Förbättrad låntagarservice i form av sms-avisering av reserverat material samt Boken-kommer för äldre. Stärka och utveckla samarbetet mellan folkbibliotek och skola. Införa ett mer strukturerat samarbete via tillsatt biblioteksgrupp, införliva samtliga kommunala skolbiblioteksbestånd i den gemensamma bibliotekskatalogen, införa fria medielån inom kommunen och löpande fortbildning av skolbibliotekspersonal. Bidra till ett rikt och varierat kulturutbud i samarbete med museum, skola, föreningar, studieförbund, länsbibliotek och andra aktörer. Utgöra ett stöd för näringsliv och nyföretagande genom att tillgängliggöra information Göra mottot Möten, Upplevelser och Utveckling levande och bärkraftigt i all vår verksamhet.

5 MUSEUM Vilhelmina museum är unikt i Västerbotten genom sina omfattande lokalhistoriska föremålsoch arkivsamlingar. Genom den uppläggning och inriktning som det hembygdsvårdande arbetet fick i början av 1940-talet har museiverksamheten i Vilhelmina kommun under lång tid verkat för folkbildning och undervisning i lokalhistoria. Stor kraft har lagts på insamling och dokumentation av kulturarvet i alla dess former: föremål, foton, dokument, berättelser m m. En del av föremåls- och arkivbeståndet förvaras, förutom i museet, i Vilhelmina tingshus och den gamla arresten. Museet producerar med jämna mellanrum utställningar kring olika teman och för att öka intäktssidan åtar sig museet även arkeologiska uppdrag. Under museets ansvar ligger också byggnadsminnet Norgefarargården i Klimpfjäll. Vilhelmina museum Vilhelmina museum fick sin tillkomst i och med en stor hembygdsutställning i Volgsjö skola sommaren De flesta ägarna till de föremål som ställdes ut var villiga att skänka dem som grundstomme till ett blivande hembygdsmuseum och sommaren 1943 kunde det nya museet invigas i den gamla sockenstugan i kyrkstaden. Till en början drevs museet genom den dåvarande hembygdsföreningen men 1985 övertogs huvudmannaskapet för verksamheten av Vilhelmina kommun. Museets samlingar speglar Vilhelminas historia från forntid till nutid. Flest är redskapen från nybyggartidens självhushåll men även de textila- och förhistoriska samlingarna är omfattande. Några av de förnämsta sevärdheterna är ett gravfynd från 700-talet och en skida som är ca 1700 år gammal. Museet har idag en heltidsanställd museiintendent och sommartid två extra anställda på deltid. Museet är öppet dagligen mellan 1 juni och 31 augusti. Övriga tider på året sker visningar genom bokning. Under sommarmånaderna är det framför allt turister som besöker museet medan skolorna ofta bokar visningar under våren eller hösten. Genom museet samla och vårda kommunens materiella och immateriella kulturarv Genom museet tillgängliggöra kulturarvet genom visningar, guidade turer, föredrag, undervisning, publika arrangemang, utställningar, via Internet och publikationer. Museet ska vara ett sevärt besöksmål som erbjuder trevliga visningar baserade på goda faktakunskaper Museet ska kunna samverka med andra museer, bibliotek, föreningar, enskilda medborgare och andra aktörer kring olika arrangemang. Museet ska vara skolorna behjälplig med undervisning i lokalhistoria Norgefarargården underhålls på ett bra sätt samt att den ska vara tillgänglig för besökare under sommarmånaderna

6 ALLMÄN FRITID I allmän fritidsverksamhet inryms såväl friluftslivet, det ideella föreningslivet (ideell sektor) samt anläggningar. Den organiserade fritidsverksamheten i Vilhelmina kommun bedrivs i huvudsak inom ramen för någon av de många aktiva föreningarna i kommunen som gör det möjligt för kommunmedborgarna att delta i en mängd olika aktiviteter. Kommunen stöttar de olika aktiviteterna samt övrigt stöd genom bidrag till föreningarna som utgår enligt fastställda normer och avtal. En fritidsverksamhet som organiseras mot att samordna människors behov av aktiv och tillfredsställande fritidssysselsättning, och strävanden efter en god folkhälsa, är en mycket viktig förutsättning för att göra Vilhelmina kommun attraktivt. Fritidsintressen finns i betydande utsträckning också inom exempelvis friluftsliv med vandring och transporter efter leder, skoter och fiske, besökande av kulturmiljöer, olika attraktioner och att vara ute på äventyr. Vilhelmina kommuns geografiska karaktär möjliggör fantastiska förutsättningar för ett omfattande och mångfacetterat frilufts- och vildmarksliv i mycket varierande naturmiljöer. Anläggningar Vilhelmina kommun har av tradition valt en nära samverkan med föreningslivet för att nå bästa möjliga resursanvändning beträffande anläggningar för idrott och fritidsaktiviteter. Anläggningar med lokaler, byggnader och tillrättalagda ytor är en av grundförutsättningarna för tillgängliggörandet av en bred och aktiv fritidsverksamhet genom föreningsverksamheten, men också för skolor och för kommunens medborgare via ett allmänt nyttjande. Skötsel- och driftåtaganden i anläggningarna åligger i första hand föreningslivet genom avtalsskrivning och bidragsstöd enligt norm. Vilhelmina kommun tillhandahåller hyresfria lokaler till föreningar i kommunen. Betrakta ett rikt föreningsliv präglat av mångfald som en väsentlig del i den kommunala infrastrukturen och därför värna det genom kommunalt bidrag Genom normerade bidragsstöd prioritera föreningar som bedriver ordnad och organiserad ungdomsverksamhet (7-25 år) Försöka se till att det finns ändamålsenliga lokaler för det ideella föreningslivet Öka intresset för rekreation och friluftsliv i naturen Utveckla samarbetet och samordningen i fritidsfrågor mellan kommunens olika förvaltningar och sektioner, ideella föreningar och turism- och servicenäringarna Genom förbättrad information nå ut till olika grupper av människor om vilka utbud, möjligheter, regler och normer som finns Att rutiner för en kvalitativ och kostnadseffektiv underhålls- och anläggningsservice vid våra anläggningar finns utarbetade Att värna principen om att anläggningar för idrott, motion och övrig fritidsverksamhet, där så är möjligt, skall drivas av eller i samarbete med föreningarna

7 SIMHALLEN Kommunen driver simhallen i Vilhelmina Folkets Hus. Anläggningen består av en simbassäng 25 meter, En 12 meters höj- och sänkbar varmvattenbassäng, barnbassäng och bubbelpool. Simhallen erbjuder simverksamhet samt möjlighet för allmänheten, olika föreningar, skolor och förskolor, vårdinrättningar med flera att aktivera sig med bad. Simhallen är tillgängligt via bokning och genom allmänhetens öppettider. Saiwa badplats och friluftsbaden Saiwa badplats är ett större kommunalt friluftsbad på tätorten med lekplats, omklädning och toalett för fritt nyttjande. Skötsel och underhåll har sedan 2005 genom avtal bedrivits av Saiwa camping. Övriga friluftsbad, belägna i byarna, underhålls och sköts av byaföreningar (motsvarande) och erhåller årliga skötselbidrag enligt fastställda normer. Utveckla 1 kväll i veckan (onsdagarna) till en populär motionskväll med ett flertal olika friskvårdsaktiviteter att välja mellan Kompetensutveckla personal mot t.ex. friskvårdsutbildningar för att skapa möjlighet att vara en modern och lockande friskvårdsanläggning Starta grupp för babysim Se över utbudet av inträdeskort och biljetter samt anpassa dessa efter olika behov, t.ex. årskort för företag som vill köpa friskvård för sina anställda, skiftarbetare, föräldralediga etc Vilhelmina kommun ska vara ledande när det gäller simkunnigheten i Sverige. Detta gör vi genom att erbjuda extra simundervisning till alla inkl gymnasieelever som inte kan simma. Målet är 100 % simkunnighet i Vilhelmina kommun. Ny och modern mottagnings- och entrédel där den gamla barnbassängen fanns Installera doft/arom bastu Byta golv och kakel i omklädnings- samt duschutrymme Arrangera ett jubileums arrangemang hösten 2012 till Simhallens 40:års dag. Att till år 2015 bygga ett soldäck på simhallstaket (grunda del) med en fantastisk utsikt över Vilhelmina samt en vattenrutschbana direkt ner till bassängen.

8 FRITIDSGÅRDEN Fritidsgården är den enda fritidsverksamhet för ungdom som helt bedrivs i kommunal regi. Fritidsgården är lokaliserad på Hantverksgatan och är öppen för alla mellan 13 & 20 år. På Fritidsgården ska du känna dig trygg oavsett religion, etnicitet, sexualitet, könsidentitet eller funktionsförmåga. Fritidsgården är en plats där man kan vara den man är, här får man vara glad, ledsen, arg eller lycklig utan att det är något konstigt med det. Verksamheten skall utgå från besökarnas egna behov och önskemål. Personalen som jobbar finns för att stötta våra ungdomar i de idéer och drömmar dom har så länge det ryms inom ramen för drogfrihet och budget. Fritidsgården ska vara öppen för alla utan krav på deltagande i särskilda grupper eller aktiviteter. Nå en jämn könsfördelning av fritidsgårdsbesökarna Fördjupat engagemang och ansvar, möjligheter till aktiviteter som deltagarna själva tar initiativ till och ansvar för Förebyggande verksamhet; aktiviteter, arrangemang, åtgärder och metoder som gör att ungdomarna inte hamnar på glid i samhället. Ökad föreningsmedverkan; fritidsgårdarna ska samverka med föreningar/studieförbund i olika aktiviteter och arrangemang Ökat ansvarstagande dels genom att ge ungdomarna möjlighet till inflytande över driftsfrågor och vad som ska hända på fritidsgården och dels genom att stödja och stimulera ungdomarnas engagemang för samhällsutvecklingen i stort och lokala utvecklingsfrågor Vid drift av caféet ska ett hälsoperspektiv prioriteras samt att öka andelen hembakat i caféutbudet Fortsätta jobba för projektet Fritidsledare på nätet, att finnas på Facebook för att stödja ungdomarna Starta olika temagrupper bland ungdomarna, t.ex. tjejgrupp Arbeta med drogförebyggande arrangemang Dessutom så kommer fritidsgården att arbeta för att få bort tv:ns stora roll för ungdomarna så att samtalet kan lyftas fram. Det kommer i skymundan om tv:n är igång.

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program

Kultur- och fritidspolitiskt program Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans utvecklar vi Kungsörs kultur- och fritidsliv Öppenhet Delaktighet Samarbete Det kultur- och fritidspolitiska programmet har flera utgångspunkter

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2014-05-12, 61 1 (1) Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans

Läs mer

Kultur & fritidsplan

Kultur & fritidsplan Kultur & fritidsplan 2015-2018 Målsättningsprogram för kommunstyrelsens kultur - och fritidsutskott, antaget i dess helhet av kultur och fritidsutskottet 2015-11-12 1(5) Innehåll Förord... 2 Allmänna mål

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2018-08-29 För revidering ansvarar:

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program

Kultur- och fritidspolitiskt program Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2021 Tillsammans utvecklar vi Kungsörs kultur- och fritidsliv»öppenhet»delaktighet»samarbete 2 Det kultur- och fritidspolitiska programmet har flera utgångspunkter

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner. Kultuvre- jïh eejehtimmiesoejhkesje Politihken ulmieh jïh aamhtesh. Bildning, fritid och kultur

Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner. Kultuvre- jïh eejehtimmiesoejhkesje Politihken ulmieh jïh aamhtesh. Bildning, fritid och kultur Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner Kultuvre- jïh eejehtimmiesoejhkesje Politihken ulmieh jïh aamhtesh 2015 2018 Bildning, fritid och kultur Fastställt av: Kommunfullmäktige Kf 236 Datum:

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige Biblioteksplan Biblioteksplan 2015 2019 för Krokoms kommun Antagen i Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-01 Antagen i Kommunfullmäktige 2015-12-09 Krokoms kommun, september 2015 Författare: Eva Fresk,

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 1 Biblioteksplan för Valdemarsviks bibliotek Bakgrund Enligt bibliotekslagens 17 ska kommuner och landsting anta planer för biblioteksverksamheterna. En

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Kulturpolitisk policy för Stenungsunds kommun

Kulturpolitisk policy för Stenungsunds kommun Kulturpolitisk policy för Stenungsunds kommun Typ av dokument Policy Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2005-11-14 Dokumentägare Beredningen vuxna och äldre Giltighetstid Tills vidare Framtagen

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. VISIONER... 3 3. NÄMNDSMÅL... 3 3.1 Nämndsmål 1, övergripande 4 3.2 Nämndsmål 2, fritidsgård och

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiska mål för Ronneby kommun Övergripande mål * att verka för att Ronnebys invånare har goda möjligheter till

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

En stad med ett rikt kulturliv

En stad med ett rikt kulturliv Västerås rev 2018-02-11 En stad med ett rikt kulturliv Västeråsmoderaternas kulturprogram för 2018-2022 1 En stad med ett rikt kulturliv Ett nyskapande och fritt kulturliv är en av grunderna för ett öppet

Läs mer

Politiskt måldokument Kulturnämnden

Politiskt måldokument Kulturnämnden Politiskt måldokument Kulturnämnden Bakgrund Kulturnämnden tillsatte 2011 03 01 en arbetsgrupp för att arbeta fram nya mål för Kulturnämnden i Karlskrona. Gruppen bestod av Sophia Ahlin (m) (Sammankallande),

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

Fastställt av Kommunfullmäktige

Fastställt av Kommunfullmäktige 1 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-02-23 Programhandling för området Fritid Programområde Uppdraget innebär att ta fram ett program, ett styrande dokument, för vad som skall uppnås till år 2015, för

Läs mer

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv KULTURPLAN Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv 2011 FÖRORD Kulturen är näring för själen. Kulturen ger oss medel att lära känna oss själva, växa, utvecklas, förändra, öppnar våra sinnen, ger nya perspektiv

Läs mer

Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan 2008 2011 Laxå kommun Ett rikt kultur- och fritidsliv är viktigt för livskvaliteten Förord Vi politiker vill att kommunens invånare ska ha reella möjligheter att delta i ett brett

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens kultur- och fritidspolitiska mål

Kultur- och fritidsnämndens kultur- och fritidspolitiska mål Kultur- och fritidsnämndens kultur- och fritidspolitiska mål 2015-2016 Innehåll Inledning 3 Kultur- och fritidspolitiska mål 2015-2016 3 Kultur 4 Kulturhuset Pigalle Offentlig utsmyckning Kulturarv Konsthall

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner

Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 143/11 2011-12-01 Bfk 3 1 Kultur- och fritidsplan Politiska mål och ambitioner Kultuvre- jïh eejehtimmiesoejhkesje Politihken ulmieh jïh aamhtesh 2011 2014

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun KULTURPOLITISKT PROGRAM för Haninge kommun 2015 2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Nämndplan med budget 2013

Nämndplan med budget 2013 Kultur- och fritidsnämnden Nämndplan med budget 2013 www.ale.se Nämndplan och budget för Kultur och fritidsnämnden 2013 1. Nämndens uppdrag Kultur - och fritidsnämnden ansvarar enligt reglementet för:

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program Kulturpolitiskt program Antagen av Kommunfullmäktige 58 2002-06-19 KULTURPOLITISKA MÅL Om måldokumentet Ordet kultur har många betydelser. I detta måldokument är ordet kultur synonymt med det kulturpolitiska

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer