Teknisk beskrivning avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo kommun Uppsala län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teknisk beskrivning avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo kommun Uppsala län"

Transkript

1 DGE Mark och Miljö RAPPORT Teknisk beskrivning avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo Cementa AB, Bålsta Rapport upprättad av Uppdragsledare Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: E-post: sebastian.lagerroth@dge.se monika.walfisz@dge.se DGE Mark och Miljö Tel: +46 (0) E-post: info@dge.se Hemsida: Kalmar Norra Långgatan 1 Box 258, Kalmar Tel: +46 (0) Göteborg Gullbergs Strandgata Göteborg Tel: +46 (0) Malmö Citadellsvägen Malmö Tel: +46 (0) DGE Mark och Miljö is a member of DGE Group and Inogen Environmental Alliance

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Verksamhetsbeskrivning Depån Hamn - kaj Tidigare Beslut Produkter Mediaförsörjning Vattenanvändning Energianvändning Kemikalieanvändning Transporter Allmänt Fartygstransporter Bulkbil Utsläpp till Luft Utsläpp till Vatten Övrig miljöpåverkan Avfallshantering Buller Kända föroreningar i mark och byggnader Olyckor och onormal drift Egenkontroll (14)

3 Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Sammanställning av använda kemikalier Allmänna farleder till Bålsta Karta över transportvägar till depån Ritning över punktutsläpp för stoft och filter Avfallsplan Versionsförteckning Nr Datum Kommentar DGE Mark och Miljö Malmö Upprättad av Uppdragsledare Sebastian Lagerroth Monika Walfisz 2 (14)

4 1 Inledning På uppdrag av Cementa AB (Cementa) har DGE Mark och Miljö (DGE) upprättat föreliggande tekniska beskrivning avseende Cementas depåverksamhet inom fastighet Bista 4:28 i Bålsta, Håbo kommun, Uppsala län. Beskrivningen utgör en del av underlaget för en tillståndsprövning enligt miljöbalken omfattande en årlig hantering av ton cementprodukter. Beskrivningen har upprättats i samarbete med Cementa som också svarar för de uppgifter om verksamheten som sammanställts i det följande. Beskrivningen omfattar rådande förhållanden samt uppskattade förhållanden vid en maximal omsatt volym om ton cementprodukter per år. 2 Bakgrund Cementa AB tillverkar och marknadsför cementprodukter i Sverige samt importerar vitcement. Cementa AB är registrerat som ett svenskt aktiebolag, som ägs till hundra procent av HeidelbergCement Sweden AB, Sverige. Tillverkningen sker i Slite, Skövde och Degerhamn medan huvudkontoret ligger i Stockholm. Försäljningskontor finns i Malmö, Göteborg och Stockholm. Omsättningen är cirka 2 miljarder kronor och företaget har 425 anställda. Cementa ingår i den internationella byggmaterialkoncernen HeidelbergCement Group som omsätter drygt 130 miljarder svenska kronor och har cirka anställda i 40 länder. Cement används som bindemedel i betong och ingår som det väsentligaste byggmaterialet i alla byggkonstruktioner. Cementas kunder är betongtillverkare och entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen. Cirka 95 procent av den cement som produceras levereras i lös vikt, resten säljs via byggvaruhandeln i säckar. Cementa är kvalitets- och miljöcertifierat enligt de internationella kvalitets- och miljöstandarderna ISO 9001 och ISO vilket innebär att det bedrivs ett strukturerat kvalitets- och miljöarbete inom företaget. För att minska behovet av långväga landtransporter har Cementa ett nät av cementdepåer längs Sveriges kuster samt fyra i Mälardalen, se Figur 1 nedan. Till depåerna fraktas cement från Slite och Degerhamn med specialbyggda fartyg. Cement är en färskvara med stora krav på att varan kan distribueras ut på marknaden på ett snabbt och effektivt sätt. Därför är en effektiv transportapparat nödvändig med inhyrd fartygsflotta och depåer över hela landet. Från depåerna går cementprodukterna vidare ut till kunder med speciella bulkbilar, järnvägsvagnar eller i storsäck. 3 (14)

5 Fabriker Depåer Luleå Skelleftehamn Umeå Örnsköldsvik Sundsvall Söderhamn Wallhamn Varberg Västerås Köping Skövde Bålsta Stockholm Norrköping Slite Malmö Degerhamn Figur 1 Cementa AB:s fabriker och depåer i Sverige 3 Verksamhetsbeskrivning 3.1 Depån Depån som uppfördes 1972 tar emot, lagrar och levererar cement direkt till kund som bulkvara. Mottagningen sker från specialfartyg och utleveranserna sker med bulkbil. Vidare ingår en administrativ del som omfattar ordermottagning, utvägning, registrering och utskrift av leveranssedlar. Depån sköts av inhyrd personal. Mottagningsanläggningen är cementsortförreglad mellan båt och transportsystem med en kapacitet om ton/timme. Cementen sänds med pneumatik från båten via en 4 (14)

6 transportledning om ca 130 meter till silon. Lossningen övervakas kontinuerligt av personal från fartyget. Depåanläggningen består av en silo om ton som är försedd med dubbla överfyllnadsvakter. För indikering av nivåer av cement finns låg nivå, hög nivå samt hög nivå med akustiskt larm. I silon sker avdamningen direkt till filter och det avskilda dammet leds tillbaka till silon. Den lagerhållna cementen lastas ut i bulk till lastbil. Utlastningsanläggningen har en kapacitet om cirka ton/timme och omfattar bland annat följande utrustning: fordonsvåg, två stycken utlastningsbälgar, se Figur 2 automatiksystem för kvalitetssäkring Utlastningen är automatiserad och utförs av chaufförerna enligt instruktionerna i chaufförsmappen. Avdamningen av utlastningsbälgarna leds tillbaka till silofiltret. Figur 2 Utlastningsbälgar Depån planeras att vara öppen helgfri måndag torsdag och helgfria fredagar Lastning på annan tid kan i undantagsfall ske efter särskild överenskommelse med depåansvarig. Lossning av båtar kan också förekomma nattetid. Depåverksamheten omfattas, liksom bolagets övriga depåer samt de tre fabriker i Degerhamn, Skövde och Slite, av Cementa AB: s certifierade miljö- och kvalitetsledningssystem. 5 (14)

7 3.2 Hamn - kaj Till Cementa AB:s hamn, en kaj som består av fyra dykdalber med sammanlänkande landgångar, kommer ca 40 fartyg att anlöpa per år. Farleder som används kan ses i bilaga 2. Lossningen, som tar cirka timmar för cementleveranser, övervakas kontinuerligt av personal ombord på fartyget och av depåpersonal. Några ombyggnationer till följd av den utökade verksamheten är inte planerade. Figur 3 Pneumatiskt transportsystem 4 Tidigare Beslut Anläggningen har ett tillstånd enligt 9 kap miljöbalken från som medger 15 anlöp per år och en årlig hantering av ton cement. En prövotidsredovisning avseende buller har genomförts och slutligt villkor beslutades Från tiden då anläggningen etablerades finns också en vattendom meddelad från Österbygdens Vattendomstol. Domen är daterad och medger tillstånd att anlägga en kaj inom fastigheten samt att utföra erforderlig muddring. I januari 2013 genomfördes ett iordningställande av depån för hantering av en annan cementkvalitet. Vid iordningställandet av depån upptäcktes att kajen var skadad och krävde 6 (14)

8 omfattande reparationer. Företagsledningen beslutade under 2014 att utföra de åtgärder på kajen som krävdes för att kunna ta anläggningen i drift igen. En anmälan om vattenverksamhet enligt miljöbalkens 11 kap 9a lämnades in i mars 2015 till länsstyrelsen inför genomförande av åtgärderna som sedan utfördes under sensommaren Depån är nu åter fullt driftduglig och kommer att tas i drift under andra kvartalet Produkter Cement är cementklinker som framställs ur kalksten och lermineral som mals tillsammans med gips till ett finkornigt pulver. Cement indelas i olika typer bland annat beroende på malningsgrad. Det mest finmalda, injekteringscement, har en maximal kornstorlek på mindre än 30/1000 millimeter. Det grövsta, anläggningscement, har ett motsvarande värde på 125/1000 millimeter. Om man blandar cement med vatten och ett fyllnadsmaterial av grus och sten så får man betong, vars främsta egenskaper är formbarhet, styrka och beständighet. Inom depån sker lagring av olika cementprodukter. Med begreppet cementprodukter avser Cementa de nuvarande produktnamnen bas-, anläggnings-, snabb- och injekteringscement samt flygaska och kalk och produkter med likartade kemiska och fysikaliska egenskaper som kan användas för att uppnå önskvärda specifika egenskaper hos cementbaserade bindemedel. Nya produkter utvecklas hela tiden varför även andra produktnamn kan förekomma i framtiden. Gemensamt för alla produkterna är att de är alkaliska produkter i torrbulk. 6 Mediaförsörjning 6.1 Vattenanvändning På depån används uppskattningsvis 5 m 3 färskvatten från kommunens dricksvattennät. Den större delen av detta vatten går till fartygens påfyllning av färskvatten och en mindre för sanitetsändamål på depån. Användningen förväntas öka proportionerligt i förhållande till den förväntade ökade omfattningen av fartygsanlöp. 6.2 Energianvändning Den huvudsakliga elanvändningen vid depån sker vid förflyttning av cement inom anläggningen, från fartyg och vidare till utlastning på bil. Under 2015 har kwh el använts i verksamheten för uppvärmning av kontor och kompressorrum samt belysning. Då det inte har varit några anlöp till anläggningen sedan 2011 finns det inga rättvisande siffror för beräkning av vad förbrukningen kommer att bli vid ansökt nivå. Elförbrukningen kommer dock troligtvis öka proportionerligt med mängden cement Transportsystemet, vilket är den del som står för merparten av depåns elbehov, är enbart i drift när transporter sker, d.v.s. de går aldrig i tomgångsläge. Tryckluft används för renblåsning av filter. Tryckluftsbehovet tillgodoses av eldrivna kompressorer. Depåns utformning är tämligen fast och större ombyggnader är inte planerade i dagsläget. När ersättningsutrustning krävs byts äldre utrustning löpande ut till ny utrustning med bättre energiprestanda. Vid eventuella motorbyten installeras energisnålare högeffektsmotorer som 7 (14)

9 ett led i företagets energieffektivisering. Detta talar för att energiförbrukningen ändå inte kommer att öka i samma omfattning som verksamheten beräknas öka, se Tabell 1. Några särskilda energibesparingsåtgärder har inte ansetts motiverat att genomföra på anläggningen. Energianvändningen är av mindre omfattning, verksamheten klassas t.ex. inte som energiintensiv. Någon fossil energi används inte i depån och vid en jämförelse mot bästa tillgängliga teknik skulle även idag en pneumatisk lossning väljas då det har fördelen att vara ett helkapslat system utan damning med få mekaniska delar och utrymmeseffektivt. 6.3 Kemikalieanvändning Användningen av kemikalier är begränsad och utgörs främst av rengörings- och underhållskemikalier såsom vanlig allrengöringsmedel, såpa, T-röd och smörjmedel. De kemikalier som används är bedömda och registrerade i Cementas verksamhetssystem. Hanteringen sker i enlighet med gällande säkerhetsdatablad för kemikalierna och interna rutiner. En kemikalieförteckning återfinns som bilaga 1. 7 Transporter 7.1 Allmänt Depån har inte några interna fordon utan vid eventuella behov av hjullastare, truckar eller för snöröjning hyrs fordon in. Vissa mindre leveranser av utrustning och förbrukningsmaterial till anläggningen sker med last- eller paketbil. Cementa saknar rådighet över transporter från depån då produkterna säljs fritt avhämtat, d.v.s. det är kunderna som sköter hur och med vilket transportfordon produkterna hämtas. 7.2 Fartygstransporter Cementa äger inga egna fartyg utan dessa chartras in. Vid upphandling av fartygstransporter ställs krav på att rederiet är certifierade enligt kvalitets- och miljöstandarderna ISO 9001 och ISO Allt vad gäller fartygstransporter och logistik styrs av HeidelbergCement Logistics i Norge. Depån har således ingen rådighet över vilka fartyg som anlöper till depån. I Tabell 1redovisas antal fartygsanlöp sedan 2007 samt uppskattat antal vid ansökt verksamhet. Tabell 1. Uppställning över antal anlöp samt årlig hanterad mängd cement under samt för tillståndsgiven och ansökt verksamhet Ansökt verksamhet Anlöp, antal Cement, ton (14)

10 Antalet fartygsanlöp vid ansökt nivå har beräknats utifrån nuvarande fartygsflotta. Den framtida fartygsflottan kan dock komma att ha en mindre lastkapacitet vilket gör att antalet anlöp kan komma att öka ytterligare något. 7.3 Bulkbil Från anläggningen transporteras cementprodukter till Cementas kunder med bulkbilar. Från anläggningen transporteras cement och cementrelaterade produkter med lastbil maximalt cirka 11 gånger per arbetsdag vid en volym på cirka ton (förutsatt 46 arbetsveckor/år). Beaktat att varje uttransport föregås av en tom lastbil in bedöms sammantaget de dagliga transportrörelserna uppgå till ca 22 stycken. Transportbehovet förändras proportionellt mot volymhanteringen om inga förändringar vidtas. Vissa mindre leveranser av utrustning till anläggningen sker också med bilar. Landtransporter går i huvudsak närmaste väg till E18, även om vissa lokala kunder i Bålsta förekommer. Kalmarleden som i Bålsta övergår i S. Bålstavägen utgör kortaste väg till E18 och är upptagen som en sekundär transportled för farligt gods i den fördjupade översiktsplanen. För karta, se bilaga 3. Trafikmätningar som har gjorts av Håbo kommun uppmätte på Kalmarleden, sträckan Stockholmsvägen - Arosvägen, ett vardagsmedel på ca 6500 bilar varav ca 10 % tung trafik. Om tillstånd skulle ges till sökt verksamhet skulle det innebära en ökning med ca 14 transportrörelser per dag i förhållande till tillståndsgiven verksamhet, vilket motsvarar en ökning med ca 2,1 % av tung trafik, eller 0,2 % av den totala trafiken. 8 Utsläpp till Luft Utsläppen till luft från verksamheten består huvudsakligen av stoft från själva depåanläggningen. Indirekta utsläpp utgörs av koldioxid, kväveoxider, kolväten och partiklar från transportfordon och fartyg som används för leveranser till och från anläggningen. Depån är en tillståndspliktig verksamhet med SNI kod 63.10, Hamn där trafik medges för fartyg med en bruttodräktighet på mer än ton. Verksamheten utgör således ingen industriutsläppsverksamhet som omfattas av BAT-slutsatserna i industriutsläppsförordningen. Vid tillståndsprövning kan BAT-slutsatserna för cementindustrin däremot vara vägledande. I EU:s genomförandebeslut rörande bl.a. cementindustrin 1 anges i avsnitt vad som gäller för punktutsläpp av stoft från vissa dammande verksamheter, bl.a. för lagring och leverans av cement. 16. För att minska stoftutsläpp från punktkällor, är BAT att tillämpa ett underhållssystem vilket särskilt gäller filtrens prestanda vid dammande verksamheter. Med detta underhållssystem i beaktande, är BAT att använda torr rökgasrening med filter. 1 Kommissionens genomförandebeslut av den 26 mars 2013 om fastställande av BAT-slutsatser gällande produktion av cement, kalk och magnesiumoxid, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU om industriutsläpp (2013/163/EU) 9 (14)

11 Vid dammande verksamheter innebär torr rökgasrening vanligen ett textilt filter. BAT-värde för stoftutsläpp från dammande verksamheter är < 10 mg/m 3 ntg som medelvärde under provtagningsperioden (korttidsmätning under minst en halvtimme). För avdamning av silon och bälgar vid lossning är två dammfilter installerade på toppen på silon. Installerade stoftfilter förutsätts klara en resthalt mindre än 10 mg/nm 3 vilket föreslås som villkor. Det avskilda dammet leds tillbaka till silon. Hela transportsystemet är inkapslat och satt under undertryck för att förhindra stoftutsläpp i möjligaste mån. En skiss av silon med filter återfinns i bilaga 4. Diffus damning förekommer inte då hanteringen av cementen sker i ett inkapslat och slutet system. Vid en jämförelse mot bästa tillgängliga teknik skulle även idag en pneumatisk lossning väljas då det har fördelar att vara ett helkapslat system från fartygets lastrum till silo. Några särskilda villkor för reglering av damning förslås inte. Sjötransporter görs med fartyg som angör Bålsta från farleden i Mälaren och Kalmarviken. Utsläpp under lossningstiden vid kaj anses orsakade av Cementa och därmed en del av verksamheten. För att beräkna utsläppsmängder har en schablon för kustgående bulkfartyg använts där installerad motoreffekt på fartyget är kw och en typiskt installerad effekt på hjälpmotorn kw. De fartyg som anlöper Bålsta har inte riktigt dessa effekter därför får beräknade utsläpp betraktas vara i överkant. Även tiden för lossning och rengöring som använts i beräkningarna, 24 timmar, får anses vara ett maxvärde. Resultaten redovisas i Tabell 2. Tabell 2. Årliga utsläppsmängder från lossning av cementfartyg. Ämne Tillståndsgiven nivå 15 anlöp per år Ansökt nivå 40 anlöp per år CO2 * (ton) NOX **(ton) 3,6 9,5 SO2 ***(ton) 0,11 0,30 Kolväten (ton) 0,10 0,27 Stoft (ton) 0,08 0,20 * koldioxid, ** kväveoxider, *** svaveldioxid. Sverige har undertecknat MARPOL konventionen vilken bl.a. reglerar innehållet av svavelhalten i fartygsbränsle till att högst uppgå till 0,1 (tidigare 1,5) viktsprocent svavel för fartyg trafikerande i Östersjön som trädde i kraft Därför är svavelutsläppen lägre per anlöp än under tidigare år. Cementas anlitade fartyg uppfyller de internationella miljökrav som införlivats i Sjöfartsverkets föreskrifter. Det sätt på vilket Cementa samordnar distributionen av cement med fartygs- och lastbilstransporter bedöms vara det mest energi- och miljömässigt effektiva systemet för närvarande. 10 (14)

12 9 Utsläpp till Vatten Utsläpp till vatten kan förekomma som kondensvatten från kompressorer och sanitetsavlopp via anläggningens spillvattensystem till kommunalt reningsverk. Fastighetens spillvattensystem är anslutet till Gyprocs före avledning till kommunalt system. Oljeavskiljare finns installerade på spillvattnet från kompressorerna. Någon rening för dagvattnet finns inte installerad men oljetätningsdukar, som kan förhindra spill till dagvattenbrunnar, har införskaffats för att användas om ett eventuellt läckage skulle uppstå från lastande bulkbilar på området. 10 Övrig miljöpåverkan Uppgrumling (suspension) av bottensediment kan orsakas av sjötrafiken genom virvlar från propellrar och från skrov, men även genom de effekter som uppstår när fartyget genom sin rörelse i vattnet tränger undan vattenvolymen för sitt skrov. Sedimentationshastigheten av uppgrumlat material beror dels på partiklarnas storlek, dels på vilka vattenströmmar som råder i området. Är fartygstrafiken tät kan vattnet vara grumligt under en längre tid 2. Sedimentationsmaterialet kan orsaka att föroreningar sprids och att bottenfloran och bottenfaunan täcks över. Fartygstrafiken kan även ge ekologisk påverkan genom sina svalloch sugeffekter som kan försämra eller helt förstöra fiskens lek- och uppväxtmiljöer. 11 Avfallshantering De mindre mängder avfall i form av metall, brännbart avfall och branschspecifikt avfall (cement) som uppkommer i verksamheten hanteras av personalen på depån. Personalen tillämpar rutiner för sortering av avfall för återvinning och återanvändning. Små mängder farligt avfall uppkommer i form av t.ex. batterier, lysrör, spillolja och fettrester. Förekommande farligt avfall hanteras av godkänd avfallsentreprenör. Fartygsgenererat avfall kan lämnas vid depån. En gemensam avfallsplan för bolagets samtliga depåer finns upprättad för cementfartygen och bifogas som bilaga 5. Chartrade fartyg går inte på några rutter utanför EU och någon risk finns således inte för att animaliskt avfall eller matavfall tas emot som härrör utanför EU. Fartygen lämnar inte heller något ballastvatten vid depån. När fartygen anländer Mälaren är lastad cement tillräcklig som ballast. Efter lossning i Bålsta tankas mälarvatten som ballast och släpps ut i Östersjön och Kalmarsund då man lastar vid Cementas fabriker i Slite och Degerhamn. 12 Buller Befintliga bostäder finns i huvudsak norr om depån, i Fånäs och Kalmarsand. Ett mindre antal bostäder finns även söder om NCC:s anläggning i Toresta samt i Frösunda, söder om Cementas depå, se Figur 4. Närmsta bostad ligger ca 650 meter från anläggningen. 2 Naturvårdsverkets Handbok 2003:7 med allmänna råd: Hamnar 11 (14)

13 Figur 4 Närmsta bostad i förhållande till anläggningen. Huvudsaklig bullerkälla när fartygen ligger vid kaj är de hjälpmotorer som används för drift av generatorerna för elförsörjningen ombord, kompressorer för tryckluftsproduktion till den 12 (14)

14 pneumatiska lossningen samt transportledningen som transporterar cement till silon. Cementa anser sig ha rådighet över transportledning och lossningens bullernivåer men däremot inte över fartygens bullerkällor vid gång. Bullermätning utfördes den 7 mars 2016 av Akustikbyrån på fartyget M/S Cyprus Cement. Eftersom cementdepån inte är i drift i nuläget har inventeringsmätning av ljudnivåer istället utförts när fartyget lossas i Norra hamnen i Malmö. M/S Cyprus motsvarar den typ av fartyg som kommer att trafikera depån, även om andra fartyg, men med samma tekniska egenskaper och bullervärden, kan förekomma. Ljudtrycksnivån för samtliga ljudkällor som förekommer ombord har mätts på ett avstånd av 1 meter från den aktuella ljudkällan och sedan räknats om till ljudeffektnivå. För areakällor har mätning gjorts med svepande mikrofon över hela ytan. Mätning har även gjorts i referenspositioner på längre avstånd från fartyget. Ljudnivån vid bostäder har sedan beräknats fram med utgångspunkt i de mätningar som är utförda. Beräkningarna visar på att Naturvårdsverkets riktvärden för externt industribuller 3 uppfylls vid närmsta bostäder vid dygnets alla timmar. Inga skyddsåtgärder bedöms därför som nödvändiga. 13 Kända föroreningar i mark och byggnader Produktionsområdet har inte varit föremål för några speciella undersökningar avseende eventuella föroreningar i marken. Inga tidigare verksamheter finns registrerade på den plats där Cementa ligger. 14 Olyckor och onormal drift Cementas organisationsförhållanden, styrning och uppföljning av verksamheten är beskrivet i Cementas verksamhetssystem som är certifierat enligt ISO 9001 och och uppfyller kraven enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll (SFS:1998:901). Filtermaterial i stoftfilterna kan slitas ut och hål uppstå så att stoft släpps ut delvis orenat. Stoftet består av cementpartiklar som är visuellt synliga för personal på plats. Övervakning av filterfunktionen och visuell kontroll av utsläppspunkter förebygger längre driftsstörningar av stoftfilterna. Slangbrott på lastande bulkbilar och utrustning kan uppstå vilket leder till läckage av t.ex. oljor till mark och dagvattensystem. Oljetätningsdukar, som kan förhindra spill till dagvattenbrunnar och absorbera läckage, finns tillgängliga på anläggningen. Vid någon form av utsläpp vid lossningen kontaktar fartygspersonal och/eller depåpersonal Räddningstjänsten via SOS Alarm. Då all lossning sker med bemanning på landsidan i depån finns alltid möjlighet för Räddningstjänsten att släppas in på området. 3 Buller ska begränsas till en ekvivalent ljudnivå vid bostäder på 5 db(a) dagtid (kl ), 45 db(a) kvällstid (kl, ) och 40 db(a) under sön- och helgdagar samt nattetid (kl ) 13 (14)

15 Vid en eventuell kollision med angörande eller avgående fartyg i Kalmarviken eller någon fritidsbåt i området anropas Sjöfartsverkets VTS (Vessel Traffic Service) för lokala delar av Mälaren eller Sweden Rescue i Göteborg. Från dessa centraler samordnas räddningsinsatserna. När en sjöräddningscentral mottar en nödsignal på radio eller på annat sätt och meddelas om en nödsituation eller en befarad sådan, bedöms situationen varefter behövliga sjöräddningsenheter larmas. Samtidigt meddelas övriga fartyg som på grund av sina lägen i förhållande till nödpositionen och beroende på nödsituationens karaktär kan vara lämpade att ingripa. Under pågående sjöräddningsinsats står deltagande enheter i ständig radioförbindelse med sjöräddningscentralen, som leder aktionen. Sjöräddningscentralen, som har den samlade bilden av hela insatsen, föreslår arbetsfördelning och åtgärder. Befälhavare ombord på respektive enhet avgör, med hänsyn till den egna säkerheten om den föreslagna åtgärden är möjlig att genomföra. Sjöräddningscentralen tar vid behov kontakt med berörda myndigheter i land för omhändertagande av räddade, saneringsåtgärder etc. Cementprodukterna transporteras från fartyget till silos med ett mekaniskt transportsystem. Transportsystemet är försett med elektriska förreglingar vilket innebär att om någon enskild del i transportsystemet stannar så stoppas hela kedjan samt att silosarna är försedda med överfyllnadsvakter. Detta för att förebygga att överfyllnad sker. All lossning övervakas kontinuerligt av personal ombord på fartyget och av depåpersonal. Invändig rengöring av silosarna sker dels vid behov av underhåll och renovering på det invändiga fluidiseringssystemet och dels vid byte av cementkvalitet. I samband med rengöring kontrolleras även silosarnas status avseende eventuell sprickbildning och vatteninträngning. Silosarna har befunnits vara av god kondition i förhållande till sin ålder. Bullerstörning kan uppstå vid lagerhaveri eller fel på någon utrustning. Förebyggande underhåll på anläggningens utrustningar förebygger olägenheter. 15 Egenkontroll Ett förslag till nytt kontrollprogram kommer att inlämnas till tillsynsmyndighet efter att tillstånd för verksamheten har vunnit laga kraft. I kontrollprogrammet kommer en beskrivning av hur gällande villkor samt egenkontrollförordningen följs upp genom exempelvis rutiner och kontroller. Exempel på vad som kan komma att ingå är: Damning, nedskräpning Utsläpp till luft Hantering och lagring av avfall och kemiska produkter Buller 14 (14)

Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: E-post:

Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: E-post: DGE Mark och Miljö RAPPORT Konsoliderad TB 2018-04-27 Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: 070 352 47 87 070 209 26 51 E-post: sebastian.lagerroth@dge.se monika.walfisz@dge.se DGE Mark och Miljö

Läs mer

Samrådsunderlag avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo kommun Uppsala län

Samrådsunderlag avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo kommun Uppsala län DGE Mark och Miljö RAPPORT Samrådsunderlag avseende utökad verksamhet vid Cementas depå i Bålsta, Håbo kommun Cementa AB, Bålsta 2015-04-15 Rapport upprättad av Uppdragsledare Monika Walfisz Johnny Sjögren

Läs mer

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS. Fakta om Cementa Cementa AB. HeidelbergCement i världen

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS. Fakta om Cementa Cementa AB. HeidelbergCement i världen Depå Bålsta, Håbo kommun ÖPPET HUS 2015-06-10 Cementa AB HeidelbergCement i världen Nummer ett inom ballast Nummer tre inom cement Nummer tre inom fabrikstillverkad betong Fakta om Cementa Cementa är ett

Läs mer

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun

Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun DAGORDNING Samråd Depå Bålsta, Håbo kommun 2015-05-18 Cementa AB Presentation Cementa Genomgång processen Lokalisering och omfattning Depåverksamheten Transporter Miljöaspekter Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Länsstyrelsen i Uppsala län Miljöprövningsdelegationen Uppsala

Länsstyrelsen i Uppsala län Miljöprövningsdelegationen Uppsala Datum 2016-05-31 Länsstyrelsen i Uppsala län Miljöprövningsdelegationen 751 86 Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN FÖR CEMENTA AB:S DEPÅVERKSAMHET I BÅLSTA Verksamhetsutövare för den aktuella

Läs mer

Samrådsunderlag för utökad verksamhet depå Norrköping

Samrådsunderlag för utökad verksamhet depå Norrköping DGE Mark och Miljö RAPPORT Samrådsunderlag för utökad verksamhet depå Norrköping Cementa AB, Norrköping 2016-12-15 Uppdragsnr: 412656 Rapport upprättad av Uppdragsledare Charlotte Liljencrantz Monika Walfisz

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Tel: E-post:

Tel: E-post: DGE Mark och Miljö RAPPORT Miljökonsekvensbeskrivning depå Bålsta Cementa AB, Bålsta 2016-05-31 Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: 070-352 47 87 070-209 26 51 E-post: sebastian.lagerroth@dge.se monika.walfisz@dge.se

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: E-post:

Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: E-post: DGE Mark och Miljö RAPPORT Konsoliderad MKB depå Bålsta Cementa AB, Bålsta 2018-04-27 Namn: Sebastian Lagerroth Monika Walfisz Tel: 070 352 47 87 070 209 26 51 E-post: sebastian.lagerroth@dge.se monika.walfisz@dge.se

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Yttrande över ansökan från Cementa AB om utökad hamn- och depåverksamhet på fastigheten Bista 4:28 i Bålsta i ärende Dnr

Yttrande över ansökan från Cementa AB om utökad hamn- och depåverksamhet på fastigheten Bista 4:28 i Bålsta i ärende Dnr YTTRANDE 1(6) 2018-08-27 BMN 2018/00043 nr 2684 Bygg- och miljöförvaltningen Miljöavdelningen Ida Wallström Miljöchef ida.wallstrom@habo.se Länsstyrelsen Uppsala Län Miljöprövningsdelegationen 751 86 Uppsala

Läs mer

Mackmyra biobränslepanna

Mackmyra biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Mackmyra biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Mackmyra biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Länsstyrelsen Uppsala län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökanden: Cementa AB, 556013-5864 Box 47210 100 74 Stockholm Ombud: Saken: Advokaterna Therese Strömshed och

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Lämna din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor före du vill starta verksamheten. Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga din anmälan.

Läs mer

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Sidan 1 av 14 Välkomna! Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Samrådsmöte Östhammar, 24 augusti 2016 Förslag till dagordning Presentationer Inledning Erik Setzman, miljöhandläggare Verksamhet och

Läs mer

Hållbarhetsarbete i alla led - vårt ansvar

Hållbarhetsarbete i alla led - vårt ansvar Hållbarhetsarbete i alla led - vårt ansvar 1. Vår cementfabrik i Slite är världsledande på att ersätta fossila bränslen. Vi minimerar såväl vår egen som våra kunders miljöpåverkan. Ett världsledande hållbarhetsarbete

Läs mer

Bergby biobränslepanna

Bergby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Bergby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Bergby biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Miljöredovisning Verksamhetsår 2013

Miljöredovisning Verksamhetsår 2013 2014-04-15 Miljöredovisning Verksamhetsår 2013 Ewerman AB Knut Påls väg 9 256 69 Helsingborg Telefon: 042 490 11 00 Fax: 042 490 11 53 Hemsida: www.ewerman.se Verksamhetsutövaren. Ewerman AB Anläggningsnummer:

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Insändes till: Miljöavdelningen Åre Kommun Box 201 837 22 Järpen *= obligatoriska uppgifter Anmälan

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Beställare: Cementa AB genom Martin Ekstrand Antal sidor: 33. Projekt: Varav bilagor: 13. Projektansvarig: Niklas Jakobsson Datum:

Beställare: Cementa AB genom Martin Ekstrand Antal sidor: 33. Projekt: Varav bilagor: 13. Projektansvarig: Niklas Jakobsson Datum: Rapport R152502-3rev3 Revideringen avser nya beräkningar efter kompletterande inmätning Beställare: Cementa AB genom Martin Ekstrand Antal sidor: 33 Projekt: 152502 Varav bilagor: 13 Projektansvarig: Niklas

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om tillståndsprövning av hamnar [till 2, 6, 19, 21 och 22 kap. miljöbalken]; NFS 2003:18 Utkom från trycket den 14 november

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Hedesunda biobränslepanna

Hedesunda biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Hedesunda biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Hedesunda biobränsleanläggning

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av verksamhet Verksamheten beräknas starta den Verksamhetsutövare Företagets namn: *) Org.nr: Adress: Tel: Postadress:

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för hantering av petroleumprodukter och gasol länsstyrelsens dnr 551 4328 08

Yttrande över ansökan om tillstånd för hantering av petroleumprodukter och gasol länsstyrelsens dnr 551 4328 08 Miljönämnden 2009 10 15 49 1 Miljönämndens arbetsutskott 2009 10 08 49 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för hantering av petroleumprodukter och gasol länsstyrelsens dnr 551 4328 08 Ärendebeskrivning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Vänge biobränslepanna

Vänge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Vänge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Vänge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER Lag/krav Vad innebär lagstiftningen för oss? Miljöbalken SFS 1998:808 De allmänna hänsynsreglerna (bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, principen om

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Mackmyra biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Mackmyra biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Mackmyra biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Insjöavfarten, Värmdö kommun

Insjöavfarten, Värmdö kommun Uppdrag: 560988 Rapport: 560988 A Datum: 2011-01-26 Antal sidor: 3 Bilaga: 560988/A01 A03 Insjöavfarten, Värmdö kommun Buller från krossverksamhet Uppdragsgivare: JM Entreprenad AB Region Anläggning Martin

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Påverkan på omgivningen

Påverkan på omgivningen Påverkan på omgivningen Utsläpp till luft från förbränning, arbetsmaskiner, transporter Miljökonsekvenser för Kraftvärmeverk i Örtofta Utsläpp till vatten från bränslelager, process Ljud, lukt, ljus Peter

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Älvkarleby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Älvkarleby biobränsleanläggning

Läs mer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Verksamhetsutövare Företag Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer Utdelningsadress

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer