Introduktion till din anställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till din anställning"

Transkript

1 Introduktion till din anställning Nedan följer en sammanställning av regler, förmåner och andra villkor kring din anställning som särskilt vänder sig till dig som är nyanställd vid Göteborgs universitet. Mer information hittar du på Medarbetarportalen/Anställd vid Göteborgs universitet. Informationen är uppdaterad av Personalenheten juni 2013 Kollektivavtal Dina anställningsvillkor regleras genom avtal mellan de fackliga huvudorganisationerna SACO, OFR-S samt SEKO-civil och Arbetsgivarverket (AgV). Villkorsavtal/Villkorsavtal-T är det avtal som reglerar de generella anställningsvillkoren. Göteborgs universitet har även ett lokalt kollektivavtal, benämnt ALFA-GU, som innehåller tillägg eller undantag från bestämmelserna i Villkorsavtalen. Anställningsavtal Som nyanställd har du fått ett anställningsbevis. Av detta framgår tjänstebenämning, placering, om anställningen är tillsvidare eller tidsbegränsad, månadslön och omfattning. Tillsammans med detta har du fått ett informationsblad om dina anställningsförhållanden. Löneutbetalning Universitetet tillämpar individuell lön. I samband med att du börjar anställningen skall du sända in en skattsedel för aktuellt år till löneenheten samt eventuellt jämkningsbeslut. Om kansliet inte får din skattsedel, kommer avdrag att ske enligt skattemyndigheternas anvisningar. Detta kan innebära att det dras förhöjd preliminärskatt. Skattsedeln får du genom att ringa Skatteverkets servicetelefon eller på Lönen utbetalas tidigast den 25:e i månaden. När den 25:e infaller på en lördag utbetalas lönen den 24:e och om den 25:e infaller på en söndag sker utbetalning den 26:e. I juni och december kan utbetalning ske på annan dag beroende på vilken veckodag midsommarafton respektive julafton infaller. Du kan inte få lön i förskott. Nordea ombesörjer löneutbetalningen. Vill du att lönen utbetalas till ditt bankkonto måste du fylla i ett överföringsuppdrag (Nordea blankett) som du sänder till: Nordea Löneservice, P Stockholm

2 I annat fall utbetalas lönen på utbetalningskort. I funktionen egenrapportering som du når via Medarbetarportalen kan du se din lönespecifikation. Din användarbehörighet för att nå Medarbetarportalen och Egenrapportering får du av behörighetsadministratören på din institution (motsvarande). Namn och/eller adressförändringar ändrar du direkt i funktionen Egenrapportering. Där kan du även fylla i dina anhöriguppgifter. Arbetstid Huvudregel för lärarpersonal För lärarpersonal gäller ett särskilt lokalt arbetstidsavtal. Den totala årsarbetstiden är: timmar vid 35 semesterdagar timmar vid 31 semesterdagar timmar vid 28 semesterdagar Huvudregel för administrativ och teknisk personal För administrativ och teknisk personal finns ett lokalt ALFA avtal. Arbetstiden är under tiden 1 september till 30 april 8 timmar och 10 minuter per dag, normalt förlagd mellan klockan och med avdrag för 30 minuters lunch. Mellan 1 maj och 31 augusti är arbetstiden 7 timmar och 30 minuter, förlagd mellan klockan och med avdrag för 30 minuters lunch. Vid vissa arbetsenheter tillämpas ett lokalt avtal om flexibel arbetstid. Detta innebär att den anställde har möjlighet att välja sin arbetstid inom vissa fastställda ramar. Arbetstid i samband med helger (ej för lärarpersonal) Påsk-, pingst-, midsommar-, jul- och nyårsafton är arbetsfria dagar. Arbetstiden för nedanstående arbetsdagar minskas med följande antal timmar: Trettondagsafton Skärtorsdag Valborgsmässoafton som infaller måndag - torsdag fredag Dagen före Alla helgons dag Om den 23 december infaller på en fredag 4 timmar 2 timmar 2 timmar 4 timmar 4 timmar 4 timmar För deltidsanställd minskas arbetstiden i förhållande till tjänstgöringens omfattning. Mertid För en deltidsarbetande är arbete utöver den ordinarie dagliga arbetstiden mertid. Mertidsarbete sträcker sig dock inte längre än det ordinarie arbetstidsmåttet som gäller för en heltidsarbetande. Det totala uttaget av mertid och övertid får inte överstiga 200 timmar per kalenderår. Mertiden får dock inte överstiga 175 timmar per kalenderår.

3 Mertidsarbete får inte begäras av den som är partiellt sjukskriven, partiellt ledig med stöd av lag eller för vård av barn. Av den som är delpensionsledig får arbetsgivaren begära mertidsarbete under högst 25 timmar per kalenderår. Arbete på mertid anses som arbete på ordinarie arbetstid och ersätts som sådan, antingen i form av ledighet eller i form av mertidstillägg. Den anställde kan i allmänhet själv välja ersättningsform. Mertidstillägg betalas ut per timme med heltidslönen/142. Kompensationsledighet ges för motsvarande tid som arbete utförts på mertid Övertid Som övertid räknas all arbetstid utöver den ordinarie dagliga arbetstiden för heltidsanställda. För deltidsanställda räknas som övertidsarbete sådant arbete som utförs på tid utöver den normala arbetstiden för heltidsanställda liksom tid utöver tillåten mertid. Den tillåtna övertiden uppgår till högst 48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad, dock sammanlagt högst 150 timmar under ett kalenderår. I den totala övertid som får tas ut per år ingår inte sådan övertid som kompenseras med ledighet. All övertid måste vara överenskommen eller beordrad av närmaste chef. Övertidsarbete får inte begäras av den som är partiellt sjukskriven, partiellt ledig med stöd av lag eller för vård av barn. Av den som är delpensionsledig får arbetsgivaren begära övertidsarbete under högst 25 timmar per kalenderår. Ersättning för övertid kan ges i form av övertidstillägg för enkel alternativt kvalificerad övertid eller som kompensationsledighet. Den anställde kan i allmänhet själv välja ersättningsform. Semester Enligt de statliga bestämmelserna tjänar man in semester under löpande kalenderår. Som huvudregel gäller också att semestern skall tas ut samma år. Om du är nyanställd innebär detta att du har rätt att få semester redan under första året. Antalet betalda semesterdagar beräknas på den tid du förväntas tjänstgöra under året. Har du tjänat in färre än 20 dagar måste du ta ut alla dagarna under intjänandeåret. Om du däremot har tjänat in fler än 20 dagar får du spara det överskjutande antalet semesterdagar till ett senare år. Du får dock högst ha totalt 35 sparade semesterdagar. Vill du inte spara semester måste du ta ut hela semestern intjänandeåret. Enligt 11 lokala ALFA avtalet, om synnerliga skäl finns, får arbetstagare medges att ta ut överskjutande semesterdagar senast den 31 mars året efter intjänandeåret. Slutar du din anställning och har tagit ut fler semesterdagar än du tjänat in, blir du återbetalningsskyldig. Har du varit tjänstledig med helt löneavdrag minskas antalet semesterdagar i proportion till ledighetens längd (viss frånvaro är undantagen).

4 Antal semesterdagar t.o.m. 29 år fr.o.m. 30 år fr.o.m. 40 år 28 dagar 31 dagar 35 dagar Midsommar-, jul- och nyårsafton räknas inte som semesterdagar. För arbetstagare med koncentrerad deltid tillämpas kvotberäknad semester. Semestertillägg om 0,49 % av aktuell fast lön utbetalas för varje uttagen (betald) semesterdag. Sjuk Vid sjukledighet gäller följande: Anmäl sjukledighet till institutionen/avdelningen/enheten. Upp till 7 kalenderdagar: Den anställde rapporterar i Egenrapporteringen efter sjukledighetens slut. Mer än 7 kalenderdagar: Ingen rapportering görs i Egenrapportingen. Institutionen/motsvarande skickar en kopia av blanketten "Sjukanmälan/Försäkran i samband med sjukdomsfall" till lönehandläggaren med angivande av första sjukdag samt en kopia av läkarintyget. Originalet av blanketten läggs på den anställdes bord. Lönehandläggaren anmäler sjukledigheten till Försäkringskassan på femtonde sjukdagen för att den anställde ska få sin sjuklön. Efter sjukledighet mer än 7 kalenderdagar är slut: Den anställde fyller i t.o.m.-datum och resterande uppgifter och skickar blanketten "Sjukanmälan/Försäkran i samband med sjukdomsfall" till lönehandläggaren som en friskanmälan. Sjuklöneperiod: De första 14 dagarna i en sjukperiod kallas sjuklöneperiod och du erhåller då sjuklön av arbetsgivaren. Från den 15:e dagen utgår sjukpenning, vilken utbetalas av försäkringskassan. Sjukavdragen under sjuklöneperioden beräknas enligt följande: Dag 1 = karensdag Dag procent arbetsdagsavdrag 20 procent arbetsdagsavdrag Karensdag I dag gäller över hela arbetsmarknaden regler om en så kallad karensdag vid sjukdom. Detta innebär att ingen ersättning betalas ut den första dagen i en sjuklöneperiod.

5 En återinsjuknanderegel finns. Det innebär att om man blir frisk och därefter insjuknar på nytt inom fem kalenderdagar, räknas den nya sjukperioden som en fortsättning på den tidigare. Ersättningen skall då beräknas som om du varit sjuk i en följd. Ett allmänt högriskskydd finns som innebär att antalet karensdagar begränsas till 10 under en tolvmånadersperiod räknat från första karensdagen. Arbetsdagsavdrag Under sjuklöneperioden är sjukavdraget arbetsdagsbaserat. Avdraget bygger på årsarbetsdagar (ej kalenderdagar). För den som arbetar heltid, fem dagar per vecka uppgår årsarbetsdagarna till 260 (5 x 52 = 260). Arbetsdagsavdraget får man fram genom att multiplicera månadslönen med tolv och dividera med antalet årsarbetsdagar. Eftersom det är antalet arbetsdagar man utgår från, räknas tjänstefria dagar bort, om de ligger i en sjukperiod. Sjukavdrag, efter sjuklöneperioden, då sjukpenning betalas ut är följande: För lönedelar upp till basbeloppstaket Dag procent kalenderdagsavdrag För lönedelar över basbeloppstaket 12,4 procent kalenderdagsavdrag Dag procent kalenderdagsavdrag 27,25 procent kalenderdagsavdrag Den sjukpenninggrundande inkomsten är högst 7,5 basbelopp, vilket från den 1 januari 2012 motsvarar en årsinkomst på kronor eller en månadslön på kronor. Föräldraledighet Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje dag som föräldraledigheten omfattar. Löneavdraget varierar beroende på ledighetens längd. Vid partiell föräldraledighet görs avdrag för varje kalenderdag i förhållande till minskningen av arbetstid. Detta gäller oavsett om ledigheten är jämnt förlagd eller har förlagts till vissa dagar i veckan. Vid föräldraledighet betalar universitetet ett föräldrapenningtillägg. Föräldrapenningtillägg utbetalas för sådan dag under föräldraledigheten då du tar ut föräldrapenning på grundnivå eller därutöver. Föräldrapenningtillägget utbetalas sedan du skickat kopia av utbetalningsbeskedet från Försäkringskassan till din löneadministratör. Tillägget utbetalas för högst 360 dagar för varje barnsbörd. Föräldrapenningtillägget betalas ut månadsvis och ska begäras senast två år efter den månad som ledigheten avser. Övrig ledighet Avdrag vid ledighet utan lön Vid ledighet om högst 5 arbetsdagar görs avdrag för varje arbetsdag med 4.6% av den fasta lönen per månad.

6 Vid ledighet som omfattar 6 arbetsdagar eller mer görs avdrag för varje kalenderdag med 3.3% av den fasta lönen per månad. Ledighet med bibehållen lön Om du beviljats ledighet med stöd av tjänstledighetsförordningen har du rätt till lön utan avdrag under ledigheter enligt nedan: Skäl Allvarligare sjukdomsfall, dödsfall, begravning, bouppteckning eller arvskifte inom egen familj eller den närmaste släktkretsen Flyttning, om flyttersättning lämnas Flyttning i annat fall Fackligt förtroendemannauppdrag Examen och tentamen Tid Den tid som behövs (inkl. restid), dock högst tio arbetsdagar per kalenderår Högst tre arbetsdagar En arbetsdag Högst tio dagar per kalenderår Högst fem dagar per kalenderår Ersättning för sjukvårdskostnader Du kan gå till läkare och tandläkare på arbetstid. Du får ersättning för läkarvård, sjukgymnastik, sjukhusvård samt för läkemedel i följande fall: läkarvård- endast sjukvård (ej förebyggande åtgärder som t ex hälsoundersökning eller vaccinering). sjukgymnastik som ges av legitimerad sjukgymnast i offentlig vård eller hos enskild vårdgivare som tillämpar av regeringen fastställd taxa. läkemedel - endast receptbelagda rabatterade läkemedel ersätts. På receptspecifikationen ska vid köp av läkemedel framgå att ditt utlägg varit i form av Egenavgift förmån/inom kostnadsförmån för att de ska kunna ersättas. Ersättning för ovanstående får du genom att fylla i blanketten Ersättning för kostnader för läkarvård och läkemedel och lämna den tillsammans med originalkvitton samt kopia av högkostnadskort till löneenheten. Ersättningar för sjukvårdskostnader inom offentligfinansierad vård är skattepliktiga. Rätten till ersättning är förfallen om du inte har begärt senast två år efter den dag som kostnaden uppstod. Besök hos naprapat, kiropraktor, osteopat m.fl. ersätts inte, såvida inte särskilda skäl föreligger. Särskilda skäl innebär att behandling måste ske i rehabiliteringssyfte med ansvarig chefs godkännande.

7 Friskvård Som anställd eller doktorand med utbildningsbidrag har du rätt att beviljas ledighet utan löneavdrag för en timmes friskvård per vecka. Du kan också få bidrag till friskvårdsaktiviteter under vissa förutsättningar. Uppsägning Från arbetstagarens sida gäller följande uppsägningstider: Arbetstagaren har varit anställd högst 1 år mer än 1 år Uppsägningstid 1 månad 2 månader Från arbetsgivarens sida gäller följande uppsägningstider: Arbetstagaren har varit anställd högst 1 år mer än 1 år Uppsägningstid 1 månad 3 månader Längre uppsägningstid från arbetsgivarens sida kan förekomma enligt 11 Lagen om anställningsskydd och 10 avtalet om trygghetsfrågor. Försäkringar Staten har en grupplivförsäkring som träder i kraft din första arbetsdag. Du är också genom lagen om arbetsskadeförsäkringar försäkrad under arbetstid samt vid färd till eller från arbetet. Vid tjänsteresa omfattas du av en tjänstereseförsäkring. För vidare information - vänd dig till din institution/motsvarande. Pension Din pension kan delas in i tre olika delar Allmän pension enligt lag Avtalspensioner enligt avtal mellan arbetsmarknadens parter Privat pensionssparande Du som är anställd vid Göteborgs universitet omfattas med vissa undantag - av PA 03 (Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl.) Enligt detta avtal består din tjänstepension av tre olika delar; förmånsbestämd ålderspension individuell ålderspension kompletterande ålderspension (Kåpan)

8 Arbetsmiljö Arbetsmiljöavtalet vid universitetet grundar sig på arbetsmiljölagstiftningen och centralt och lokalt arbetsmiljöavtal. Att verka för en god arbetsmiljö är en gemensam uppgift för universitetets ledning, anställda och studerande. Ansvaret för arbetsmiljöfrågorna ligger hos arbetsgivaren. Inom universitetet finns en väl utbyggd organisation för arbetet med arbetsmiljöfrågor. Vid varje institution skall finnas ett arbetsmiljöombud för att bevaka arbetsmiljöfrågorna ur de anställdas synvinkel. Alla universitetsanställda omfattas av den företagshälsovård som tillhandahålls av Previa. Vid företagshälsovården finns tillgång till läkare, sköterska, ergonom och psykolog. Likabehandling Likabehandlingsarbetet vid Göteborgs universitet utgår ifrån den strategiska planen, vilken anger riktlinjerna för likabehandlingsarbetet och utgör grunden för den universitetsgemensamma likabehandlingspolicyn. Målet för likabehandlingsarbetet är att säkerställa en god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder, religion eller annan trosuppfattning, eventuella funktionshinder eller sexuell läggning ges bästa möjligheter att utvecklas. Vid samtliga institutioner och övriga enheter ska det finnas ett likabehandlingsombud. Kontaktpersoner för det universitetsgemensamma likabehandlingsarbetet: Likabehandlingssamordnare Pia Götebo Johannesson, Likabehandlingshandläggare Samuel Heimann, Personalutbildning och kompetensutveckling Gå in på bokningsportalen för ledar- och kompetensutveckling för mer information och möjlighet att anmäla sig till personalutbildningar vid Göteborgs universitet. Medarbetarportalen Syftet med Medarbetarportalen är att ge medarbetare vid universitetet en samlad ingång till den information och de tjänster och verktyg man behöver i sitt arbete. Grundtanken är att man enkelt ska komma åt den information man behöver i sitt arbete, samt att innehållet ska vara personligt anpassat. Via portalen når du bland annat egenrapportering, e-post och kalender samt ett antal ekonomi-, personal- och studieadministrativa system. Din användarbehörighet för att nå Medarbetarportalen och Egenrapportering får du av behörighetsadministratören på din institution (motsvarande).

9 Fackliga organisationer Vid universitetet finns tre huvudorganisationer representerade: OFR-S Fackförbundet ST sektionen vid Göteborgs universitet 214/17 Telefon: Lärarförbundet, Götebogs universitet Telefon: Saco-S Saco-S-rådet, Göteborgs universitet Telefon: , SULF, Göteborgs universitet Telefon: SEKO SEKO Väst Klubb universitet Göteborg Telefon: ,

Introduktion till din anställning

Introduktion till din anställning PERSONALENHETEN Introduktion till din anställning Det här är en sammanställning av regler, förmåner och andra villkor kring din anställning som särskilt vänder sig till dig som är nyanställd vid Göteborgs

Läs mer

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs.

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs. Innehåll Semester... 2 Antal semesterdagar... 2 Föräldraledighet... 2 Vård av sjukt barn... 3 Vård av sjukt barn från dag 11... 3 Föräldraledighet, föräldrapenning... 3 Föräldraledighet, lägstanivådagar...

Läs mer

Anställningsvillkor. Personalavdelningen

Anställningsvillkor. Personalavdelningen Personalavdelningen Anställningsvillkor Uppdaterad 2011-10-21 Du som är anställd vid Uppsala universitet har kanske många frågor rörande din anställning. Här ges en kort information om det vi tror är mest

Läs mer

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord Facket är till för dig Viktig information från Seko - facket på PostNord Seko är vår förening Facket är till för alla anställda, vare sig du är nyanställd eller har jobbat i många år. Som medlem får du

Läs mer

INFORMATION TILL NYANSTÄLLDA VID MITTUNIVERSITETET ANSTÄLLNINGSVILLKOR

INFORMATION TILL NYANSTÄLLDA VID MITTUNIVERSITETET ANSTÄLLNINGSVILLKOR INFORMATION TILL NYANSTÄLLDA VID MITTUNIVERSITETET ANSTÄLLNINGSVILLKOR INFORMATION TILL NYANSTÄLLDA VID MITTUNIVERSITETET 1 Innehåll 1 Arbetstid för administrativ, teknisk personal och lärare......5 1.1

Läs mer

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m.

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. . 1 (8) 6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. Rätten till lön under sjukfrånvaro 1 Varje arbetstagare har rätt till lön under sjukfrånvaro enligt bestämmelserna i detta kapitel. Dessutom gäller lagen (1991:1047)

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter

Gemensamma utgångspunkter Sid 1 (5) Gemensamma utgångspunkter Umeå universitet ska vara en attraktiv arbetsplats och erbjuda goda förutsättningar för personalen genom att verksamhetens mål och inriktning är väl kända av alla och

Läs mer

8 kap. Lön under föräldraledighet

8 kap. Lön under föräldraledighet . LÄSVERSION 1 (6) 8 kap. Lön under föräldraledighet 8 kap. Lön under föräldraledighet Löneavdrag 1 Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten omfattar med ett belopp

Läs mer

PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet

PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet Reviderad 2015-12-09 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1.1 ANSTÄLLNING... 4 1.2 VILLKORSAVTAL... 4 1.3 LÖNEUTBETALNING... 4 1.4 LÖNEN SOM

Läs mer

Personalbyrån. och. din arbetsplats. en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet. Ändringar t.o.m.

Personalbyrån. och. din arbetsplats. en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet. Ändringar t.o.m. Personalbyrån Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Ändringar t.o.m. december 2006 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...3 1.1 Anställning...3 1.2 Tidsbegränsad

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 Övertidskompensation 4.1

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 ST inom Sveriges Domstolar NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 Innehåll Ändringar fr.o.m. 2011-01-01... 2 Nyheter i Semesterlagen... 2 Övergångsbestämmelser... 3 Outtagna semesterdagar...

Läs mer

Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal.

Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal. DEFINITIONER Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal. Månadslön Fast kontant månadslön Dagslön Månadslön x 12/365 Timlön Månadslön x 12/52 x veckoarbetstiden 1 AVTALETS OMFATTNING

Läs mer

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Övertid När vi varit ute på medlemsmöten den senaste tiden har vi fått många frågor rörande arbetstid, flextid och övertid. Vi vill därför förtydliga reglerna. De regler som

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

Bransch- och löneavtal

Bransch- och löneavtal Ideella och Idéburna Organisationer Bransch- och löneavtal 2017-2020 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer Unionen Vision Akademikerförbunden Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET ARBETSGIVARVERKET 1 (34)

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET ARBETSGIVARVERKET 1 (34) ARBETSGIVARVERKET 1 (34) ALLMÄNT LÖNE- OCH FÖRMÅNSAVTAL FÖR ANSTÄLLDA VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA (ALFA-FK) uppdaterat tom den 1 april 2001 --------------------------------3 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER

Läs mer

Personalavdelningen. och. din arbetsplats. en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet. Ändringar t.o.m.

Personalavdelningen. och. din arbetsplats. en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet. Ändringar t.o.m. Personalavdelningen Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Ändringar t.o.m. juni 2011 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...3 1.1 Anställning... 3 1.2 Tidsbegränsad

Läs mer

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 2004-10-05 dnr CF 21-549/2004 (ändring av dnr 1.3 330-98) Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 1 Bemyndigande Parterna sluter detta avtal med stöd av 1 kap 3 Allmänt löne- och förmånsavtal,

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98 LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten 1998-11-06 Dnr I F 1 13855/98 Parter: Lunds universitet SACO OFR SEKO civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för vissa

Läs mer

Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet

Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Personalavdelningen Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Ändringar t.o.m. juli 2013 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1 Anställning... 3 1.2 Tidsbegränsad

Läs mer

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen Din anställning i Västra Götalandsregionen regleras av olika lagar och centrala/lokala kollektivavtal. Genom avtalen har du som regionanställd bättre villkor

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Marie Halvardsson Förhandlare 040-675 32 91, 0768-890161 marie.halvardsson@skane.se Datum 2011-09-12 1 (8) Medarbetarinformation kring anställningsvillkor Som anställd i

Läs mer

Ändringar i Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S

Ändringar i Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S Ändringar i Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S Parterna är överens om nedanstående ändringar i Villkorsavtal-T med giltighet från och med den 1 januari 2019. 1 Villkorsavtal-T 6 kap. 4

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1(6) LOKALT OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1. Övergripande frågor I Allmänt löne- och förmånsavtal för myndigheter

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor Bilaga 2 SIF & CF Ändringar i Allmänna anställningsvillkor 1 Omfattning Stycke ett får följande nya lydelse Avtalet gäller för samtliga medarbetare i företag anslutna i Almega Tjänsteförbunden, Almega

Läs mer

Villkorsavtal-T. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S)

Villkorsavtal-T. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S) Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S) Villkorsavtal-T Denna version innehåller Villkorsavtal-T i sin helhet, i lydelse från och med den 1 juni 2013 enligt

Läs mer

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1(6) LOKALT OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1. Övergripande frågor I Allmänt löne- och förmånsavtal för myndigheter

Läs mer

PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet

PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet PERSONALHANDBOKEN Information till anställda vid Karolinska Institutet Reviderad 2015-03-16 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1.1 ANSTÄLLNING... 4 1.2 VILLKORSAVTAL... 4 1.3 LÖNEUTBETALNING... 4 1.4 LÖNEN SOM

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Ändrad reglering av sjuklöneperioden och dithörande frågor i Villkorsavtal-T Arbetsgivarverket Saco-S

Ändrad reglering av sjuklöneperioden och dithörande frågor i Villkorsavtal-T Arbetsgivarverket Saco-S Förhandlingsprotokoll 2013-12-12 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ändrad reglering av sjuklöneperioden och dithörande frågor i Villkorsavtal-T Arbetsgivarverket Saco-S

Läs mer

Kommentar till ändringarna i Villkorsavtal samt Villkorsavtal-T. Kommentar: Definition har fått ett tillägg. Det är ett förtydligande.

Kommentar till ändringarna i Villkorsavtal samt Villkorsavtal-T. Kommentar: Definition har fått ett tillägg. Det är ett förtydligande. Bilaga till Arbetsgivarverket informerar nummer 1 2013-01-17 Kommentar till ändringarna i Villkorsavtal samt Villkorsavtal-T 1 kap. 2, definitionen av Koncentrerad tjänstgöring ska ha följande lydelse:

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod

10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod 1903avt bilaga 2 Arbetsgivaralliansen vård och omsorg 10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod För varje frånvarotimme på grund av sjukdom görs sjukavdrag per timme med: För

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2.

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2. LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL LiU-2015-01386 2015-08-31 Avtal om årsarbetstid för administrativ och teknisk personal vid institutionerna för datavetenskap och ekonomisk och industriell utveckling samt medicinska

Läs mer

Anställningsvillkor. för STs medlemmar. ST inom Arbetsförmedlingen. Sammanställt av ST i september 2013

Anställningsvillkor. för STs medlemmar. ST inom Arbetsförmedlingen. Sammanställt av ST i september 2013 Anställningsvillkor inom Arbetsförmedlingen för STs medlemmar Sammanställt av ST i september 2013 ST inom Arbetsförmedlingen Kortfattad sammanställning över några av de viktigaste anställningsvillkoren

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. KFOs lilla lathund Om ferielön Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. Om ferielön 3 Så räknar du ferielön 3 Vad är ferielön? 3 Beräkning av ferielön 4 Några exempel

Läs mer

Villkorsavtal-T. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S)

Villkorsavtal-T. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S) Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket och Saco-S) Villkorsavtal-T Denna version innehåller Villkorsavtal-T i sin helhet, i lydelse från och med den 1 juni 2013 enligt

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Justeringar i Villkorsavtal

Justeringar i Villkorsavtal Förhandlingsprotokoll 2012-12-19 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet

Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Personalavdelningen Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Ändringar t.o.m. september 2016 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1 Anställning... 3 1.2 Tidsbegränsad

Läs mer

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. 19 december 2018 Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande

Läs mer

Villkorsavtal. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O samt SEKO)

Villkorsavtal. Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O samt SEKO) Villkorsavtal Bilaga 1 (till förhandlingsprotokoll 2012-09-04 mellan Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O samt SEKO) 2 1 kap. Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Detta avtal gäller arbetstagare inom det

Läs mer

Att arbeta i statlig tjänst. förmåner och villkor

Att arbeta i statlig tjänst. förmåner och villkor Att arbeta i statlig tjänst förmåner och villkor 4 Att arbeta i statlig tjänst förmåner och villkor Produktion: Arbetsgivarverket, 2006 3:e reviderade tryckningen Grafisk form: Ozelot Konsult AB Tryck:

Läs mer

Ferielön. Beräkning av ferielön

Ferielön. Beräkning av ferielön Ferielön Ferielön är den lön som läraren erhåller under ferieperioderna (sommarlov och jullov). Grunden för ferielön är att en lärare arbetar mer än 40 timmar i veckan under 194 dagar per arbetsår, utan

Läs mer

KFOs LATHUND OM FERIELÖN. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

KFOs LATHUND OM FERIELÖN. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. KFOs LATHUND OM FERIELÖN Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. Så räknar du ferielön I korthet innebär ferielönesystemet att läraren måste tjäna in sin ferielön,

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Att arbeta i ett statligt verk inom affärsverkssektorn förmåner och villkor

Att arbeta i ett statligt verk inom affärsverkssektorn förmåner och villkor Att arbeta i ett statligt verk inom affärsverkssektorn förmåner och villkor Version 2006-01-09 Innehåll I medborgarnas tjänst 4 Utvecklas med arbetet 5 Samverkan för en god arbetsplats 6 Arbetsmiljö och

Läs mer

I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01

I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01 Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01 Ersätter Centrala avtal nr 2011:4 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013.

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013. Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013 Folkets hus och folkparkrörelsens förhandlingsorganisation Avtal 1/10

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

PM 2015-12-07. Dnr 2015/0857

PM 2015-12-07. Dnr 2015/0857 PM 2015-12-07 Dnr 2015/0857 Anvisningar för uppgiftslämning till tidsanvändningsstatistik för användare av Primula Arbetsgivarverkets syfte med dessa anvisningar är att underlätta myndigheternas förberedelse-

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Besöksnäring, Energi, Fastighet och Näringsliv, Flygplatser, Konsult och Service, Musei- och Arkeologisk verksamhet,

Läs mer

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. 20 december 2018 Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande överenskommelser

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98 LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten 1998-11-06 Dnr I F 1 13855/98 Parter: Lunds universitet SACO OFR SEKO civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för vissa

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för Avtal om studentmedarbetaranställning Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017 Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2016 30 september 2017 Folkets hus och parker Avtal 1/10 2016 30/9 2017 KOLLEKTIVAVTAL mellan

Läs mer

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL.

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Bilaga 1 19 Sjuklön 1. Rätt till sjuklön Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Enligt SjLL gäller rätten till sjuklön fr.o.m. den första anställningsdagen. Vid anställning

Läs mer

Information om statlig tjänstepension till intranät

Information om statlig tjänstepension till intranät 1(10) Information om statlig tjänstepension till intranät Förslag till intranätstruktur och texter 1. Pension och försäkringar 1.1. Om tjänstepension 1.2. Händelser i livet 1.3.1. Nyanställd 1.3.2 Sjuk

Läs mer

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt.

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt. 11 Sjuklön, sjukdrag m m har följande lydelse fr.o.m. 2019-01-01: 11 SJUKLÖN, SJUKAVDRAG M M MOM 1 Rätt till sjuklön Mom 1:1 Rätt till sjuklön föreligger för medarbetare under de första 14 kalenderdagarna

Läs mer

Ekonomiska villkor för doktorander Presentation på doktoranddagen 080326 Viveka Ekström

Ekonomiska villkor för doktorander Presentation på doktoranddagen 080326 Viveka Ekström Ekonomiska villkor för doktorander Presentation på doktoranddagen 080326 Viveka Ekström Finansieringsformer för doktorander 1. Utbildningsbidrag 2. Doktorandtjänst 3. Annan finansiering Utbildningsbidrag

Läs mer

Områdeskansliet för humanvetenskap

Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) 2016-09-02 Områdeskansliet för humanvetenskap Fredrik Oldsjö, områdeskanslichef Riktlinjer vid Områdeskansliet för humanvetenskap för tillämpningen av regler för arbetstid och tillgänglighet m.m.

Läs mer

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies.

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies. Personalhandbok Innehåll Personalhandbokens syfte... 3 Vår verksamhet... 3 Kollektivavtal... 3 Anställning... 3 Sekretess... 4 Arbetstid... 5 Lön & Förmåner... 6 Ledighet & Frånvaro... 6 Permission...

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

SJUKLÖN M.M. Svensk Scenkonst

SJUKLÖN M.M. Svensk Scenkonst 2007-07-01 SJUKLÖN M.M. Särtryck ur kollektivavtal mellan å ena sidan Svensk Scenkonst och å andra sidan Sveriges Yrkesmusikerförbund riksavtal avseende tillsvidare och tillfälligt anställda musiker, korister

Läs mer

Du och din arbetsplats

Du och din arbetsplats Personalavdelningen Du och din arbetsplats en sammanfattning av anställningsvillkoren vid Stockholms universitet Med kommentarer för anställda på ERG i blå textrutor Ändringar t.o.m. mars 2015 Innehållsförteckning

Läs mer

I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01

I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01 Villkorsavtal mellan Arbetsgivarverket och SEKO I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2014-02-01 Ersätter Centrala avtal nr 2011:4 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket

Läs mer

Kapitel 1. Inledande bestämmelser.

Kapitel 1. Inledande bestämmelser. Avtal mellan Fackförbundet ST och Unionen avseende allmänna anställningsvillkor för anställda vid ST:s kansli. Kapitel 1. Inledande bestämmelser. 1 Tillämpningsområde Detta avtal reglerar anställningsvillkoren

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Personalavdelningen informerar

Personalavdelningen informerar DOKTORANDHANDBOKEN, Bilaga 10 2011-03-28 Personalavdelningen informerar Uppdaterad version mars 2011 En kort information till Dig som erhållit doktorandanställning, utbildningsbidrag eller assistentanställning

Läs mer

PM 2014-12-05. Dnr 2014/0847

PM 2014-12-05. Dnr 2014/0847 PM 2014-12-05 Dnr 2014/0847 Anvisningar för uppgiftslämning till tidsanvändningsstatistik för användare av Palasso Arbetsgivarverkets syfte med dessa anvisningar är att underlätta myndigheternas förberedelse-

Läs mer

Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal

Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal 28 december 2018 Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal Allmänna bestämmelser Svenska kyrkans avtal 2017, 17 samt 28 Till följd av

Läs mer

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper. Version 170628 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Kollektivavtal för utstationerade arbetstagare inom branschen för Tidningstryckerier. Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Läs mer

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel Avtalsändringar angående karensavdrag i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel - avtalstext samt information och exempel. Sida 2 (27) Del 1 Avtalsändringar

Läs mer

Villkorsavtal-T. mellan. Arbetsgivarverket och Saco-S. I lydelse från och med med ändringar och tillägg till och med

Villkorsavtal-T. mellan. Arbetsgivarverket och Saco-S. I lydelse från och med med ändringar och tillägg till och med Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S I lydelse från och med 2013-06-01 med ändringar och tillägg till och med 2018-06-15 Ersätter Centrala avtal nr 2011:4 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket

Läs mer

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg Sid 1 (5) Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Vad är syftet? Svar: Gävle kommun vill ge sina medarbetare ytterligare ett sätt att få sitt livspussel att gå ihop. Tid är

Läs mer

Cancerföreningen i Stockholm Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond. Personalhandbok

Cancerföreningen i Stockholm Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond. Personalhandbok Cancerföreningen i Stockholm Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond Personalhandbok Reviderad augusti 2019 Personalhandbok Cancerföreningen i Stockholm/Konung Gustaf V s Jubileumsfond 2 I denna handbok

Läs mer

Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet. Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012

Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet. Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012 Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012 Innehållsförteckning 1. Förhandlingar... 4 Avtalsförhandlingar... 4 MBL-förhandlingar...

Läs mer

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Kollektivavtal Mellan Företag: Org. nr: Adress: GS Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Avseende arbeten som utförs vid: 1 Giltighetsområde

Läs mer

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan Företag: Org. nr: Adress: Kollektivavtal för utstationerade Mellan Pappers Olof Palmes Gata 11, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 (8) 796 61 00 Mail: info@pappers.se 1 Giltighetsområde Detta avtal

Läs mer

Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, avtalet gäller tills vidare

Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, avtalet gäller tills vidare Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Villkorsavtal-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, avtalet gäller tills vidare I Saco-S ingår:

Läs mer

LATHUND. Registrering av Föräldraledigheter

LATHUND. Registrering av Föräldraledigheter Version 2, 2011-04-12 1 av 6 LATHUND Registrering av Föräldraledigheter Föräldraledigheter ska egenrapporteras i Primula. Kontakta din lönehandläggare före du rapporterar din ledighet om du är osäker över

Läs mer

Fördelar med att jobba på Högskolan Kristianstad

Fördelar med att jobba på Högskolan Kristianstad Fördelar med att jobba på Högskolan Kristianstad 20150213 Det finns många anledningar att arbeta vid Högskolan Kristianstad Flera studier visar att statligt anställda trivs på jobbet. Arbetet upplevs som

Läs mer