Vetenskaps rådet Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet STOCKHOLM. Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vetenskaps rådet Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet STOCKHOLM. Dnr"

Transkript

1 Vetenskaps rådet Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Dnr Rapport: Verksamheten inom Unescos vetenskapliga program Vetenskapsrådet ska enligt regleringsbrev rapportera om verksamheten inom Unescos vetenskapliga program. Myndighetsgruppen för UNESCOs vetenskapliga program inrättades 2007 som ett samrådsorgan för att förankra verksamheten brett inom relevanta svenska statliga myndigheter. I Myndighetsgruppen ingår verkscheferna för FAS, FORMAS, Naturvårdsverket, SGU, SIDA, SMHI, Svenska Unescorådet, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Vid Myndighetsgruppens sammanträde den 24 november 2008 redovisadesföreliggandeårsrapport för Myndighetsgruppen godkände rapporten som en redovisning av det gångna årets arbete. Med vänlig hälsning, VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIl Postadress/Postal address SE Stockholm Sweden u4 Lars M Nilsson Verkställande tjänsteman Besöksadress/ Visiting address Klarabergsviadukten 82 Tel: +46(0) Fax:+46(0) Org. nr/val No vetenskapsradet@vr.se (6)

2 RAPPORT Dnr Det svenska Unescoarbetet Årsrapport 2008 Sammanfattningsvis har året 2008 präglats av nystart och nyordning. Arbetsutskottet har utvecklat nya former för samarbete, fördelat arbetsuppgifter och övervägt aktiviteter. När det gäller den internationella verksamheten inom Unescos vetenskapliga program kan 2008 ses som ett mellanår, även om intresse och initiativ har funnits från svensk sida när det gäller samtliga program med aktivt deltagande i internationella konferenser. Nationellt har arbetet i MAB programmet fortsatt med ytterligare ett biosfärkandidatområde (till sammanlagt fyra). En utredning har gjorts om handläggningsordningen för biosfär- och geoparkområden för Unescorådet. Geoparker är ett program knutet till IGCP programmet. Inom IHP liksom inom MAB har vissa sonderingar gjorts för att utveckla det nordiska samarbetet. Vetenskapsrådet har regeringens och Svenska Unescorådets uppdrag att vara rådgivande när det gäller Unescos vetenskapliga program internationellt och nationellt. Det mandat som Vetenskapsrådet förelagts i det senaste regleringsbrevet har en ny och mer detaljerad utformning. "Vetenskapsrådet ska vara rådgivande till Svenska Unescorådet inom ramen för det vetenskapliga området. Vetenskapsrådet ska i samråd med berörda aktörer säkerställa svenskt engagemang i Unescos olika vetenskapsprogram samt analysera resultat från programkommittéerna. Dessutom ska Vetenskapsrådet bistå programkommittéerna med visst administrativt stöd. Vetenskapsrådet ska rapportera om arbetet till Svenska Unescorådet senast den 1 december 2008" Myndighetssamarbetet kring Unescos vetenskapliga program Vetenskapsrådets styrelse beslutade i juni 2006 att omorganisera arbetet med Unescos vetenskapliga program, vilket innebar att den kommitté som tillsattes i december 2003 avslutades. Den nya organisation som ersatte den tidigare kommittén beslutades av Vetenskapsrådets styrelse först i december Den nya organisationen innebär att ett vetenskapligt råd, kallat Myndighetsgruppen bildats. I den ingår en representant för ledningen inom respektive FAS, FORMAS, NV, SGU, SIDA, SMHI. VINNOVA, VR samt Svenska Unescorådet. Myndighetsgruppen ska träffas en gång per år för att besluta om verksamhetsinriktning och budget för kommande år. Vid Vetenskapsrådet finns ett sekretariat som svarar för det löpande arbetet. Till detta sekretariat har knutits ett tjänstemannautskott med handläggare från organisationer i Myndighetsgruppen. Utskottets uppgift är 2(6)

3 att tillsammans med sekretariatet på Vetenskapsrådet planera de synergiskapande aktiviteterna och bistå med förslag som grund för svenska ställningstaganden inte minst inför Unescos generalkonferenser. Ett arbetsutskott tillsattes i januari 2008 med representanter för myndigheterna: FAS. Formas, Naturvårdsverket, SGU, SIDA, SMHI och VR. Aktiviteter 2008 Arbetsutskottet I samband med Myndighetsgruppens möte 2007 utarbetades en verksamhetsplan för Enligt planen ska ett nationellt möte och två eller tre seminarier arrangeras under Det nationella mötet eller Forumet ska samla organisationer som bedriver verksamhet inom ramen för Unescos vetenskapliga program och andra liknande program i Sverige. Seminarierna ska samla experter till erfarenhets och kunskapsutbyte inom temata av hög relevans för Unescos vetenskapliga verksamhet. Under 2008 har arbetsutskottet för Unescos vetenskapliga program sammanträtt vid sju tillfällen. En initialt viktig fråga var att få organisationen för de vetenskapliga programmen på plats. Ett annat viktigt arbete har varit att ge underbyggda råd till Svenska Unescorådet i enlighet med de uppgifter som den svenska Unescostrategin ställt upp för den vetenskapliga sektorn, se uppdrag nedan. Ett tredje viktigt arbete har varit att planera utåtriktade aktiviteter för att väcka intresse för Unescos vetenskapliga program i Sverige, se Globalt forum och seminarier nedan. Ett fjärde arbete vid arbetsutskottets möten har varit att utforma en lämplig arbetsfördelning för att underlätta arbetet i Sverige med Unescos vetenskapliga program, se regelbok nedan. Arbetsfördelning mellan myndigheterna SMHI har erbjudit sig att även fortsättningsvis sköta sekretariatsfunktionen för programmen IOC och IHP. För IHP programmet har man inrättat en forskarsammansatt kommitté med representanter för Svenska hydrologiska rådet, SIWI och SMHI. Ett nordiskt samarbete har inletts. FAS har erbjudit sig att bistå i ärenden som rör MOST. För de övriga programmen har SGU tagit ansvar för IGCP och Vetenskapsrådet för MAB. Årskonferens med organisationen för Unescos vetenskapliga program En arbetskonferens arrangerades 23 oktober 2008 med samtliga ordförande och ledamöter i de svenska programkommittéerna. Dessutom medverkade Svenska Unescorådet. Vid konferensen diskuterades verksamhetens internationella och nationella mål samt den svenska verksamhetens karaktär och inriktning. 3(6)

4 Regelbok För att underlätta hantera av de olika ärenden som kommer in till arbetsutskottet har arbetsutskottet utarbetat en regelsamling. Ärendena kan gälla utnämningar av svenska representanter i mellanstatliga församlingar, kriterier för utnämningar till Unesco chair, ansökningar om medel för deltagande i Unesco konferenser etc. Utredning Svenska Unescorådet gav VR i uppdrag att ta fram en handläggningsordning för ansökningar om biosfärområden och geoparker. Utredningsuppdraget utfördes under juni - augusti 2008 och leddes av Lars Persson på SGU. I utredningsarbetet deltog Göran Blom. Naturvårdsverket, Thomas Elmqvist. Stockholms universitet samt Birgitta Löwander och Lars M Nilsson, VR. Utredningens slutsatser och rekommendationer överlämnades i september 2008 och beslöts av Svenska Unescorådet 13 oktober Planering av Globalt Forum Myndighetsgruppen enades vid sitt möte 2007 att arrangera ett årligt möte för att sammanföra myndigheter, organisationer och forskare som verkar i Sverige med globala frågor förenliga med Unescos vetenskapliga program. Mötet är tänkt att bli ett forum för informationsutbyte, ett rundabordssamtal och en mötesplats för att uppnå synergier. Under våren 2008 fortsatte arbetsutskottet planeringen med målsättningen att bidra till det svenska strategiarbetet för global utveckling under temat "Befolkning, resurser och miljö". På grund av en viss osäkerhet i fråga om huvudmannaskapet så kom arbetet att skjutas på framtiden. Istället kommer sannolikt KVA att ta ansvar för en liknande verksamhet. Unesco Chair i Spatial Planning Blekinge högskola ansökte om att få inrätta en Unesco Chair i Sustainable Development and Spatial Planning med Professor Lars Emmelin som innehavare. Arbetsutskottet ansvarade för utvärderingen som resulterade i en positiv bedömning till Svenska Unescorådet. Planering av Forskarseminarier Ett förslag till forskarseminarium för 2008 som diskuterats i arbetsutskottet relaterar till MOST programmet och det förhållande att Sverige under innevarande period är invald i det mellanstatliga organet för MOST Region 1. Temat som diskuterats för detta forskarseminarium är migrations- och integrationsfrågor. Temat ansluter till det i Region 1 prioriterade området "Aging population"', har hög politisk aktualitet och kräver det som i MOST programmet eftersträvas "well-informed scientifically corroborated, evidence-based policy making". Förslaget har fått stöd av Finland och MOST sekretariatet och kommer att diskuteras på Region 1 möte under hösten (6)

5 Intergovernmental organisations Sverige är under perioden invald i två av UNESCO mellanstatliga församlingar för de vetenskapliga programmen MOST och MAB. Sverige representeras av professor Aleksandra Ålund i MOST Region 1 (Europa och Nordamerika) och av professor Thomas Elmqvist i MAB Ordförande i MAB centrala ledning. MOST programmet Tillkomsten av FNs millenniemål (MDG) har sedan de undertecknades varit vägledande för UNESCO och därmed även för MOST-programmet. 1 linje med målen arrangerade UNESCO genom MOST programmet ett första möte med Ministers of Social Development i Latin Amerika år 2001 i syfte att stärka länken mellan samhällsvetenskaplig forskning och policy-making och för att adressera fattigdoms- och socialpolitiska frågor. Dessa möten har med åren formal i serats och institutionaliserats till återkommande regionala Forums of Ministers of Social Development. I mars 2008 höll MOST ett andra forum för social- och utvecklings ministrar från regionen South Asia (Indien. Pakistan. Afganistan, Butan. Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Maldiverna, Mali). Mötet ägde rum i Delhi. Indien. Sverige deltog som observatör. Syftet med forumet var liksom för tidigare motsvarande möten att diskutera länken mellan samhällsvetenskaplig forskning och policy och speciellt diskutera vad samhällsvetenskaplig forskning kan bidra till i policyprocesser för det aktuella temat, som denna gång var: Transparency. Right to information and Social development. Temat hade valts utifrån den nya Indiska lagen från 2005 Right to-information Act (offentlighetsprincipen). Deltagandet från svensk sida gav inspiration för svenskt MOST arbete nationellt och regionalt, se ovan. MAB programmet Sverige har genom professor Thomas Elmqvist varit ordförande i den internationella mellanstatliga organisationen för MAB och organiserat MAB World Congress i Madrid i februari Vid denna konferens deltog ett flertal person från den svenska programkommittén. Vid mötet antogs The Madrid Action Plan som blir vägledande för arbetet med Biosfärområden och är en fortsättning och utveckling av idéerna från mötet i Sevilla. Den svenska MAB-programkommittén har fortsatt sitt arbete med att vägleda intresserade för biosfärområden. Möten har hållits regelbundet under Ett nationellt möte för biosfärkandidatområden hölls i Gysinge i maj. Under året har ytterligare ett område, Östra Vätterbranterna, antagits som kandidatområde. Övriga kandidatområden är Nedre Dalälven, Blekinge Arkipelag samt Vänernskärgården/Kinnekulle. Den sistnämnda planerar att formellt inlämna ansökan innan årets slut om att bli godkänt som ett Biosfärområde. Ett MoU har tecknats mellan UNESCO och Stockholms universitet om forskningssamarbete och kapacitetsuppbyggnad i främst Afrika. 5(6)

6 IOC programmet. Sverige har genom SMHI lämnat ett inlägg inför program och budget arbetet (Draft 35 C/5) och deltagit som observatör vid IOC Executive Council i juni. IHP programmet Sverige har genom arbetsutskottet deltagit som observatör vid IHP IGC mötet i juni Diskussioner fördes under våren om ett förslag att inrätta ett svenskt vatteninstitut vid Stockholms universitet. Intresset välkomnas samtidigt som Sveriges inställning är negativ till så kallade kategori 2 institut inom UNESCO. IGCP programmet En internationell aktivitet som under året engagerat UNESCOs IGCP sekretariat och medlemsländer inom IGCP är The International Year of Planet Earth (IYPE). Den internationella världskongressen för geologer som hölls i Oslo i augusti 2008 ägnade betydande tid åt dessa frågor. I Sverige har KVA innehaft det svenska sekretariatet för IYPE. Arbetsutskottet deltog vid invigning i maj (6)

Svenska IHP-kommittén 2014

Svenska IHP-kommittén 2014 Svenska IHP-kommittén 2014 Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt

Läs mer

Svenska IHP-kommittén

Svenska IHP-kommittén Svenska IHP-kommittén Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt regeringssamarbete

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

2015-11-30. Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015

2015-11-30. Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015 2015-11-30 Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Verksamhetsberättelse för programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige 2015 Vi har under året godkänt ett nytt biosfärkandidatområde

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder

Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder Rå det fö r nördiskt såmårbete öm funktiönshinder Strategi för 2014-2017 Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Innehåll Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder... 2 Vision... 3 Målgrupper...

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden 2009-10-13 Diarienummer 122-2009-7671 Handläggare E. Nihlfors / C. Hall Vetenskapsrådet Lärosäten enligt sändlista Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden Second call Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens Biosfärsområden en modell för samverkan och hållbart brukande av landskap 4-5 oktober 2018 i Jönköping Östra Vätterbranterna

Läs mer

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-22 Inkludering av kvinnor, män, flickor och pojkar med funktionsnedsättning är ett viktigt mål inom det nordiska samarbetet. FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Datum Diarienummer 2014-02-10 1.1.3-2014-10003 Handläggare Cecilia Stålsby Lundborg Vetenskapsrådet Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk

Läs mer

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning Datum Diarienummer 2013-09-24 1.1.2-2013-9004 Handläggare Birgitta Myrman Vetenskapsrådet Tillväxtverket Box 4044 10261 Stockholm Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Människorättsdelegationens arbetsordning

Människorättsdelegationens arbetsordning Människorättsdelegationens arbetsordning Antagen den 9 mars 2015 Människorättscentrets delegation är ett nationellt samarbetsorgan för aktörer inom de grundläggande och mänskliga rättigheterna och som

Läs mer

Påverkansarbete inom Horisont 2020

Påverkansarbete inom Horisont 2020 Påverkansarbete inom Horisont 2020 Maria Wästfelt ledamot programkommittén inom området för hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande Svensk organisation, hälsoutmaningen programkommittén Horizon

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

Arbetsinstruktion för utskott i Nordlek

Arbetsinstruktion för utskott i Nordlek Sida 1 av 5 Arbetsinstruktion för utskott i Nordlek Nordleks ändamål Förbundets ändamål är att säkerställa att den traditionella folkkulturen skall få sin rätta plats i det växande nordiska kultursamarbetet

Läs mer

Wf (6(11- ~ r2--b. Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS

Wf (6(11- ~ r2--b. Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS Wf (6(11-2010-11-19 BESLUT Dnr LiU-201 0-01678 1(1) Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS Den 29 november 2010 inrättades

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Kommittédirektiv Kommittén för finansiell stabilitet Dir. 2013:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Sammanfattning Regeringen lägger stor vikt vid att det finns ett organisatoriskt

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning 2015-10-02 Dnr 6.1.14-2015-186 ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN För det Nationella regionalfondsprogrammet Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Minnesanteckningar Programkommittén för Biosfärprogrammet

Minnesanteckningar Programkommittén för Biosfärprogrammet Minnesanteckningar Programkommittén för Biosfärprogrammet Tid: Tisdagen den 24 januari 2017, kl 10.00 15.00 Plats: Havs- och vattenmyndigheten, Göteborg Deltagare: Göran Blom, Naturvårdsverket, Ordf. Olof

Läs mer

arosnal0 vetenskapsrådet

arosnal0 vetenskapsrådet arosnal0 vetenskapsrådet YTTRANDE Datum 2018-09-10 Handläggare Richard Andersson Diarienummer 1.1.3-2018-6406 GD-2018-164 Ert diarienummer N2018-03829-RTS Näringsdepartementet n.remissvarkregeringskansliet.se

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration Kortversion Syftet med forskningsprogrammet är att stärka forskningen inom området och främja tillgängliggörande och spridning

Läs mer

BESLUT 2010-08-27 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2010-08-27 Meddelat i Stockholm KAMMARRATTEN I Avdelning 03 BESLUT 2010-08-27 Meddelat i Stockholm Sida 1 (3) Mål nr 3478-10 VETENSKAPSRADET SÖKANDE Johan Nilsson Dagens Medicin Box 4612 116 91 Stockholm INK 2010-08- 3 1 Dnr. 1J3~20öfl-}é>P^

Läs mer

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) Utrikesutskottets betänkande 2016/17:UU17 Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande riksdagsstyrelsens redogörelse 2016/17:RS2

Läs mer

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson.

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson. Sid 1 (3) Protokoll från Styrelsemöte i Skyrev Närvarande: Adjungerade: Plats: Göran Johansson, Lennart Ledin (ordförande), Lena Joelsson och Lars Blomberg (v ordförande). Bo Andersson, Anita Lundgren

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS YTTRANDE. om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS YTTRANDE. om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.11.2004 KOM(2004)756 slutlig KOMMISSIONENS YTTRANDE om utkastet till arbetsordning i Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor KOMMISSIONENS YTTRANDE

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 22.9.2016 JOIN(2016) 45 final 2016/0299 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande,

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 International Child Development Programme Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 Verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Programmet Vägledande samspel/icdp ingår i ett internationellt nätverk som arbetar

Läs mer

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) Utrikesutskottets betänkande 2015/16:UU14 Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen från riksdagens delegation vid OSSE:s

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552. Lotta Snickare. Datum: Personalfrågor. Bilagor: Anmälningsblankett 1 och 2

Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552. Lotta Snickare. Datum: Personalfrågor. Bilagor: Anmälningsblankett 1 och 2 Cirkulärnr: 1994:115 Diarienr: 1994:1552 Handläggare: Avdsek: Kristina Ossmer KEP Förh Datum: 1994-06-21 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Nordiskt Forum Bilagor: Anmälningsblankett 1 och

Läs mer

Mer info:

Mer info: Den här presentationen är framtagen för dig som vill hålla en grundläggande presentation om Fairtrade City. Till presentationen finns detta talarmanus som du kan ha som stöd när du håller din presentation

Läs mer

KAPITEL XIII INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC)

KAPITEL XIII INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC) INTERNATIONELLA RELATIONER A. LIONS CLUBS INTERNATIONALS FÖRHÅLLANDE TILL FÖRENTA NATIONERNA (ECOSOC) Artikel 71 i Förenta Nationernas författning lyder: "Det ekonomiska och sociala rådet kan inleda och

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 30 april 2019 (OR. en) 8709/19 NOT från: till: Föreg. dok. nr: 7763/19 Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté/rådet SPORT 47 DOPAGE 12

Läs mer

f) O l a /f Linköpings universitet

f) O l a /f Linköpings universitet tvi0j a. 2 n 1 3 0 / c r i ; lkos 2013-01-28 BESLUT Dnr L1U-2013-00168 Instruktion för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Plats och tid Kommandantboligen, Festningen i Halden 14 december, 2007 09.30-12.30 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint DIALOGMÖTE Forskning om migration och integration - behov och möjligheter #NFPmigint VÄLKOMMEN! Vad är nationella forskningsprogram? 10-årig satsning, flera områden (2017 2026) forskningens medverkan i

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN C 39/10 Europeiska unionens officiella tidning 8.2.2011 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 20 januari 2011 om förfarandena och kraven som gäller för urval, utnämning

Läs mer

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning VR uppdrag Finansiering Infrastruktur Policy information utvärdering 1 Delar i instruktion för Vetenskapsrådet som understödjer klinisk och registerbaserad

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen för 2014 utgår från samverkansplanen för biosfärområde Blekinge Arkipelag och beskriver vilka aktiviteter som ska prioriteras. BAKGRUND Biosfärområde Blekinge Arkipelag bildades officiellt

Läs mer

Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia

Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia Dir. 2001:118 Kulturdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2001-12-13 Tilläggsdirektiv till kommittén Levande historia (Ku 2001:1) för etablering av Forum för Levande historia Beslut vid regeringssammanträde

Läs mer

17^ Eva Mineur, Vetenskapsrådet Ledamot i Svenska Unescorådets expertgrupp för vetenskapsområdet

17^ Eva Mineur, Vetenskapsrådet Ledamot i Svenska Unescorådets expertgrupp för vetenskapsområdet Datum Diarienummer 2011-12-01 111-2011-7714 Handläggare Eva Mineur Vetenskapsrådet Svenska Unescorådet Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Svenska Unescorådets expertgrupp för vetenskapsområdet Verksamhetsrapport

Läs mer

SÖ 2001: 65. Memorandum of Understanding för genomförande av programmet för gemenskapsinitiativet Interreg III A Kvarken-MittSkandia

SÖ 2001: 65. Memorandum of Understanding för genomförande av programmet för gemenskapsinitiativet Interreg III A Kvarken-MittSkandia Nr 65 Memorandum of Understanding för genomförande av programmet för gemenskapsinitiativet Interreg III A Kvarken-MittSkandia Stockholm och Helsingfors den 29 juni och 5 juli 2001 Regeringen beslutade

Läs mer

Protokoll för sammanträde 22 maj 2018

Protokoll för sammanträde 22 maj 2018 Protokoll för sammanträde 22 maj 2018 Svenska nationalkommittén för globala miljöförändringar Närvarande ledamöter: Agneta Andersson, Umeå universitet Bertil Forsberg, Umeå universitet Katarina Gårdfeldt,

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.5.2019 COM(2019) 229 final 2019/0110 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella partnerskapet

Läs mer

Kent Johansson, 11-18a, 19-21

Kent Johansson, 11-18a, 19-21 FOLKBILDNINGSRÅDET Styrelsen PROTOKOLL 2007:5 Datum 15-16 maj 2007 Plats Steningevik konferens, Märsta Närvarande Torsten Friberg, ordförande ledamöter Marie Linder, vice ordförande, 11-18a, 19-21 Walter

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 2009-01-20, Stockholm Sida 1/6 Verksamhetsberättelse 2015 CISV Sweden Address: CISV Sweden, Högalidsgatan 36A, 117 30 Stockholm, Sweden E-mail: secretary@se.cisv.org, Phone +46 8 7515544, Webb: www.cisv.se

Läs mer

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 Godkänd vid Människorättsdelegationens möte 5.9.2016 2 1 CENTRALA PUNKTER I MÄNNISKORÄTTSCENTRETS VERKSAMHET 2017 1.1 Utgångspunkter för planeringen Omfattande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-02-15 26 KS 351/16 Medverkan i och medfinansiering av Reväst 2017 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Reväst

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Lima Action Plan. Global handlingsplan för Unescos Biosfärprogram Vägledning för biosfärområden

Lima Action Plan. Global handlingsplan för Unescos Biosfärprogram Vägledning för biosfärområden Lima Action Plan Global handlingsplan för Unescos Biosfärprogram 2016-2025 Vägledning för biosfärområden Om Unescos Biosfärprogram Den här vägledningen är en sammanställning av aktiviteter som är riktade

Läs mer

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner BREV 1 (2) 5 maj 2010 Till fakulteter och fristående institutioner INTRODUKTION AV KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONALEN Styrelsen för Helsingfors universitet har vid

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ÅLANDS OMBUDSMANNAMYNDIGHET (ÅOM) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ÅLANDS DISKRIMINERINGSOMBUDSMAN (DO) OCH BARNOMBUDSMAN (BO) s.1 Innehållsförteckning s.1 1. År 2014. Allmän förvaltning med övergripande mål

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

stadgar för IUL:s världskvinnokommitté

stadgar för IUL:s världskvinnokommitté 2016 stadgar för IUL:s världskvinnokommitté Stadgar för IUL:s världskvinnokommitté Innehållsförteckning 1. Sammansättning och val av kommittéledamöter... 2 2. Mål... 2 3. Möten och procedurer... 3 IUL:s

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2016-10-24 DNR LiU-2016-02111 BESLUT 1(1) Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Instruktionen för Barnafrid fastställs

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 april 2001 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Magnus Mårtensson

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre!

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre! Svensk unescostrategi 2008 2013 Förord Genom den svenska Unescostrategin finns ett verktyg för en tydlig och samordnad politik för hela det svenska engagemanget i Unesco. Unesco har en nyckelroll i arbetet

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU9 Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2008/09:52 Överlämnande

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering 1 (5) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp för strategisk planering genomförde

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SAMFAK 2016/7 doss 2:6 Likabehandlingsplan 2016 Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-01-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Övergripande mål 3 Uppföljning

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (5) PROTOKOLL 2015-12-03 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2015-12-03 Dnr SU 525 1.3.1 2015-5 Konferensrummet Frescati, kl. 9.00

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer