Nämndplan Upplevelsenämnden Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 3 december Ärendenummer UPN2015/173

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndplan Upplevelsenämnden Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 3 december Ärendenummer UPN2015/173"

Transkript

1 Nämndplan 2016 Upplevelsenämnden 2016 Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 3 december 2015 Ärendenummer UPN2015/173

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Övergripande beskrivning av organisationen Övergripande strategier för att förbättra verksamhetens resultat / ständiga förbättringar Krav på förvaltningen Mål för nämnden Planerings- och utvärderingsprocess Ekonomi Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

3 1 Inledning Upplevelsenämnden vill med sin breda verksamhet stimulera invånare och besökare i Enköpings kommun till god livskvalitet och en meningsfull fritid. Ett viktigt verktyg för att nå den ambitionen är nämndplanen. Nämndplanen anger vilka prioriteringar som ska göras och vilken ambitions- och servicenivå som ska gälla inom ramen för lagar, förordningar och kommunens egna styrdokument. Nämndplanen och budget påverkas av kommunfullmäktiges budget och kommunens strategiska mål: Samhällsbygget Enköping får människor att växa, Samhällsbygget Enköping skapar en hållbar framtid, Samhällsbygget Enköping utvecklar ett jämlikt samhälle, Samhällsbygget Enköping ger förutsättningar för ett blomstrande näringsliv och en ökad välfärd och Samhällsbygget Enköping är en del av vårt varumärke. Upplevelsenämndens nämndplan ska knyta an till kommunens strategiska mål och bryta ner de till verksamhetsmål och prioriteringar. Rapportering sker kontinuerligt under året till kommunfullmäktige där nämnden berättar om hur arbetet knyter an till kommunens strategiska mål. Nämndplanen är nämndens styrdokument. Från och med 2016 ska nämndplan och budget 2016 kopplas ihop på ett tydligare sätt. Nämndplanen ska ange tydliga och mätbara mål för nämndens verksamheter. Upplevelsenämnden har det övergripande ansvaret för sina verksamheter ska samverkan med andra förvaltningar i mycket högre utsträckning ligga till grund för nämndens verksamhet. 2 Övergripande beskrivning av organisationen 2.1 Organisation Upplevelsenämndens verksamheter är attraktiva för en bred målgrupp och ska ge kommunens invånare goda förutsättningar att leva ett upplevelserikt och fysiskt aktivt liv. Upplevelsenämndens uppgift är att stärka kommunens profil och attraktionskraft när det gäller kultur, fritid, idrott, hälsa, evenemang och besöksnäring. Upplevelsenämnden är huvudman för verksamheterna och leder förvaltningen genom politiska mål och prioriteringar. Förvaltningen leds av förvaltningschef och är organiserad i fyra verksamhetsområden som var och en leds av en verksamhetschef. Dessutom finns en stabsfunktion: Barn och unga (Kulturskola, fritidsgårdar och Oasen, LSS-verksamhet samt program, lov- och projektverksamhet för barn och unga, strategisk utveckling av området) Kultur, konst och bibliotek (Huvudbibliotek, biblioteksfilialer, bokbuss, skolbibliotek, kulturgaranti, kulturevenemang, enprocentkonst, konstinköp, konsumentvägledning, strategisk utveckling av området) Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

4 Idrott och fritid (Drift och underhåll av idrotts- och fritidsanläggningar inom- och utomhus, kommunens lokalbokning, strategisk utveckling av området) Museum och turism (Museum, utställningar, konst- och föremålsarkiv, vård av konst, bevarande av kulturmiljöer, turistbyrå, parkguidningsverksamhet, marknadsföring av besöksnäring, strategisk utveckling av området) Staben (bokslut, prognoser, uppföljning, ekonomiska rapporter, årsredovisning, investeringsplaner, budgetunderlag, internkontroll, strategisk kommunikation marknadsföring, pressarbete, internkommunikation, lokal- och säkerhetsfrågor, administration kopplat till förvaltning och nämnd, registrering och arkiv, svar till medborgare, samordning IT-frågor, avtalsfrågor, verksamhetsutveckling, bidragshandläggning) Upplevelsenämnd Förvaltningschef Stab Barn och unga Kultur, konst och bibliotek Muesum och turism Idrott och fritid Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

5 2.2 Kunder Upplevelsenämndens ansvarsområde spänner över en bred och varierad verksamhet där kommunens samtliga invånare och besökare är nämndens kunder. Följande målgrupp prioriteras speciellt: Barn och unga till och med 19 år Upplevelsenämndens utbud och verksamheter riktar sig också särskilt till barn och unga med funktionsnedsättning, barn och unga som är socioekonomiskt utsatta och personer med annat modersmål än svenska. 2.3 Verksamhetsidé Upplevelseförvaltningen ska genomföra uppdraget genom egen hög kompetens och expertkunnande, tydlig kommunikation och samarbete med kunderna, externa aktörer och andra förvaltningar. Våra drivkrafter är jämlikhet, mångfald, delaktighet, engagemang och kundfokus. Omvärldsbevakning, strategisk och långsiktig planering samt utveckling är viktiga grundförutsättningar. 2.4 Vision Alla invånare ska ha tillgång till en mångfald av upplevelser och mötesplatser. Våra verksamheter ska starkt bidra till att locka besökare och nya invånare samt företagare till kommunen. 2.5 Värdegrund Enköpings kommun har en gemensam värdegrund med följande innehåll: Ansvar Vi har ansvar för att invånarna i Enköpings kommun får största möjliga nytta av vårt arbete. Det innebär att vi hjälper varandra att samverka mellan våra olika verksamheter, i stort och smått. Våra medel ska användas där de gör mest nytta. Det är nyttan för invånarna som styr hur vi använder våra resurser. Vi ser alltid till så att vi har förutsättningar att fatta välgrundade beslut. Vi tar ansvar så att vi kan påverka vårt arbete, utan att ta andras ansvar ifrån dem. Vi respekterar och stöder andras vilja och förmåga. Trygghet Alla ska känna att de får det som de har rätt till. Vi är så öppna som möjligt med varför vi gör som vi gör och hjälper våra kunder att hitta rätt. Vi anstränger oss för att förstå vad som är viktigt för den vi möter. För att skapa trygghet behandlar vi människor med respekt och öppenhet. De som möter oss ska känna att de litar på oss. Vi gör det vi har sagt att vi ska göra. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

6 Service Alla bidrar med förutsättningar för att ge bra möten. Vilja, kunnighet och bemötande ger god service. Vi skapar servicekänsla i alla situationer och inser att andra kan se annorlunda på en situation än vi själva. Vi ger snabba besked, och när det inte går så återkopplar vi. Det som är krångligt försöker vi göra begripligt. Vi söker hela tiden sätt att samverka som gör att vi kan ge ännu bättre service. Ambition Vi underlättar för våra invånare att skaffa sig en bra tillvaro och gör så att alla kan känna sig stolta över sin kommun. När det är vi som driver utvecklingen så har vi initiativet. Vi använder varje klagomål till att bli bättre. Vi stödjer andra i deras ambition att utvecklas och hjälper varandra att se när vi gör saker enbart av gammal vana. Ju högre ambition vi har desto stoltare kan vi vara över vårt arbete. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

7 3 Övergripande strategier för att förbättra verksamhetens resultat/ständiga förbättringar 3.1 Kvalitetssäkringsprocess Upplevelsenämnden ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt kommunfullmäktiges riktlinjer och beslut. Upplevelseförvaltningen ska arbeta med förnyelse av innehåll, utbud, förbättringar av kvalitet och att nå nya målgrupper. Upplevelseförvaltningen ska på ett strukturerat och målmedvetet sätt följa upp verksamheten och säkerställa kvaliteten genom: Uppföljning och utvärdering av upplevelsenämndens mål. Uppföljning och utvärdering av upplevelsenämndens mål och nyckeltal. Uppföljning av upplevelsenämndens internkontrollplan. Dialog. Fortlöpande utbildning av personalen samt omvärldsbevakning. Ett kontinuerligt förbättrings- och utvecklingsarbete. 3.2 Processen att göra medarbetare delaktiga i att aktivt arbeta mot mål/resultat Upplevelsenämnden har en tydlig struktur för arbetet med målstyrning. Verksamhetsplaner för varje verksamhetsområde ska upprättas. De bygger på kommunfullmäktiges strategiska mål, nämndens slutmål, följer nämndplanen och tilldelad budgetram. Delaktighet på alla nivåer inom organisationen är en viktig förutsättning för att uppnå en säker kvalitetssäkringsprocess. Medarbetarna ska tillsammans med närmaste chef bryta ner nämndplanen till en verksamhetsplan med aktiviteter för att uppnå målen. Därmed gör varje nivå målen till sina egna, vilket gör medarbetarna delaktiga för att nå måluppfyllelse. Uppföljningar, utvärderingar och spridning av resultatet på varje nivå är viktiga verktyg för ökad delaktighet och ansvarstagande. En lärande organisation som tar del av och använder uppföljningar för att förbättra verksamheten är av största vikt. Samverkan, arbetsplatsträffar och utvecklingssamtal är viktiga redskap för att göra medarbetarna delaktiga. Utbildning, omvärldsbevakning och delegering är viktiga faktorer för utveckling av medarbetare och verksamhet. Transparens och god kommunikation ska råda där både arbetsgivaren och medarbetaren har ansvar för att ta del av och sprida viktig information. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

8 4 Krav på förvaltningen 4.1 Statliga styrdokument Upplevelsenämndens ansvarsområde och verksamhet är till stor del kommunalt reglerad. Till det finns lagar och andra styrdokument för verksamheten. FN:s konvention om barnets rättigheter är numera en riktlinje för hela Enköpings kommun. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (ICRPD). Korttidstillsynen för barn med utvecklingsstörning i Ungdomens hus styrs av Lagen om särskilt stöd, LSS. Regeringens strategi för alkohol-, narkotika-, doping-, och tobak - ANDTstrategin. Regeringens elva övergripande målområden för folkhälsa. Bibliotekslagen (2013:801). UNESCO folk-och skolbiblioteksmanifest. Socialtjänstlagen 2001:453 Nationell värdegrund för äldreomsorgen: äldres rätt till kultur. Lag om rätten att använda finska (2009:724). IT i människans tjänst en digital agenda för Sverige (2011). Kulturminneslagen (KLM). Lagen innehåller bland annat bestämmelser för skydd av värdefulla byggnader liksom fornlämningar, fornfynd och kyrkliga kulturminnen. Plan- och bygglagen (2010:900), i vilken planläggning av mark och vatten samt byggande regleras. Lagen är avgörande för den byggnadsantikvariska delen av verksamheten. Miljöbalken (1998:808) där en hållbar utveckling regleras. Lagen är avgörande för den byggnadsantikvariska sidan av verksamheten. Arkivlagen (1990:782) där vissa kulturarvsmässiga bestämmelser finns. 4.2 Kommunala styrdokument Enköping kommuns vision 2030 och strategiska mål. Enabygdens miljömål. Ny biblioteksplan är under arbete för åren Digital agenda för Uppsala län 2.0. Interna policydokument, planer och riktlinjer. Samverkansplaner. Regional kulturplan för Uppsala län , Regional strategi för en hållbar besöksnäring i Uppsala län till år Omvärldsanalys Upplevelser gör skillnad Enköping är inspirerande med en livsmiljö där alla kan utveckla sitt allra bästa jag. Enköpings kommun är belägen i en expansiv region med närhet till stora städer som Stockholm, Västerås och Uppsala. Kommunen har därför god potential att attrahera nya Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

9 invånare. Visionen är att Enköpings kommun har invånare år För att vara en attraktiv kommun och ha möjlighet att expandera behövs god infrastruktur, en varierad bostadsmarknad, offentlig service av hög kvalitet och möjlighet till en aktiv fritid. Framgångsrika städer och kommuner kännetecknas i hög grad av kreativitet, nyfikenhet och öppenhet samt att de dessutom kan erbjuda ett rikt utbud av kultur, idrott, fritid, stort och engagerat föreningsliv, attraktioner och upplevelser. Både för de som bor i kommunen och för de som funderar på att flytta hit är ett rikt kultur- och fritidsliv en av de avgörande faktorerna för en god livskvalitet. Förändringar i samhället sker i allt snabbare takt. Högkonjunktur och lågkonjunktur påverkar naturligtvis också upplevelsenämnden. Stora krav ställs på flexibilitet, stabilitet och kontinuitet samt samarbete med externa aktörer, föreningar, organisationer och näringsliv. Föreningar och organisationer är viktiga nav i att engagera såväl de redan aktiva som alla som på något sätt berörs i form av att vara ledare, förälder, mor/farföräldrar eller syskon. För att dessutom främja integration, jämställdhet och trygghet bör antalet mötesplatser och kontaktytor mellan olika grupper i kommunen öka och vara lättillgängliga. Den verksamhet som upplevelsenämnden bedriver via upplevelseförvaltningen behöver långsiktiga åtgärder och insatser för att vara en del av samhällsutvecklingen och för att få människor att må bra. FN:s konvention om barnets rättigheter betonar barnets rätt till vila och fritid, lek och rekreation samt rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Personer med funktionsnedsättning ska på lika villkor som andra delta i rekreations- och fritidsverksamhet, i idrott- och kulturlivet. Tillsammans med andra nämnder/förvaltningar och aktörer kan vi göra skillnad. I omvärldsanalysen ser vi tre områden av betydelse för vårt arbete. Många människor kommer till Sverige och Enköping. De kommer från krig och förtryck. Med sig har människorna ofta traumatiska upplevelser. Enköpings kommun ska ha bästa tänkbara mottagande. Upplevelsenämnden kan göra mycket för att människor snabbt ska komma in i samhället. Genom vårt idrotts- och föreningsliv, kulturutbud, våra mötesplatser och våra olika ungdomsverksamheter kan nämnden bidra till en snabbare och bättre integration. De stora projekten (nybyggande av idrottscentrum/simhall, ny ishall och ombyggnad av Kulturhuset Joar) är viktiga för upplevelsenämnden. Nämndens prioriterade krav är att de fortsätter enligt plan. Det finns även ett stort behov av: Åtgärder för eftersatt underhåll i befintliga anläggningar. Att byta ut befintlig fordons- och maskinpark. Upplevelsenämnden påverkas även av osäkerheten runt: Hyreshöjningar för planerade åtgärder för tillgänglighet, el och miljö, anpassningar och underhåll. Framtida ökningar av hyra och kapitaltjänstkostnader på investeringarna i tioårsplanen. Ny internhyresmodell som ger ökade hyreskostnader. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

10 Digitalisering Vi behöver hitta strategier för nya digitala mötesplatser. Vi bör även marknadsföra oss i större utsträckning på sociala medier. Vi behöver ett fungerande wifi (trådlöst nätverk) för att konkurrera med andra kommuner. Mötesplatser Vi ser att våra verksamheter gör skillnad i en värld då förutsättningar för lärande och fritid förändras. Den digitala utvecklingen skapar behov av digitala såväl som fysiska mötesplatser. Folkhälsa och utanförskap En god folkhälsa lägger grunden för en välmående befolkning. Nämnden har tillsammans med föreningslivet en unik möjlighet att stärka medborgarnas hälsa genom fysisk aktivitet och ett rikt kulturliv. Våra verksamheter bidrar också till att motverka utanförskapet i en tid då de ekonomiska klyftorna ökar och ungdomar mår sämre. Våra fritidsgårdar, arbetet med öppen idrott och kulturskolans utbildningar är några exempel. Upplevelser för hållbar besöksnäring I arbetet med att utveckla Enköping till en attraktiv kommun med god tillväxt ser vi att vår kreativa verksamhet och besöksnäringen går hand i hand. Kultur, kulturhistoria, idrott, småföretagande och parkturismen riktar uppmärksamhet mot Enköping för både besökare från Sverige och andra länder. Enköpings parker och övriga gröna miljöer bidrar även till konsumentens förväntan på hållbarhet. I förlängningen innebär det en utvecklad hållbar infrastruktur med kollektivtrafik, cykel- och vandringsleder och båtturism. En politiskt beslutad lokal turismstrategi ger strategisk inriktning för satsningar inom bland annat dessa områden, där strategin bidrar till allmän samhällsutvecklingen i syfte att behålla och vidareutveckla kommunens attraktionskraft. Barn och unga Inom verksamheten finns Kulturskolan, enhet ungdom med fritidsgårdar och klubbverksamhet, korttidstillsyn inom LSS, fritidsgårdsverksamhet för barn och unga med funktionsbehov och sommaraktiviteter för barn och unga i hela kommunen. De anläggningar som verksamheten har ansvar för är Vårfruskolan, Ungdomens hus och fritidsgårdarna V-boden och Rombergagården. Lokalen Tingan i Örsundsbro drivs som ett allaktivitetshus av föreningen Vi Unga. Verksamheten i Tingan är en del av projektet Från idé till succé där upplevelseförvaltningen är en part. I dagsläget bedrivs ett föreningscentrum av ungdomsföreningar samt flera andra föreningar som regelbundet har aktiviteter i lokalen. Större delen av aktiviteter sker under kvällstid och samlar runt barn och unga varje vecka. Internationell forskning visar att barn som ges möjlighet att utöva kultur av hög kvalitet får ökat självförtroende. De stärker sin analytiska och problemlösande förmåga, blir bättre på socialt samspel och upplever högre livskvalitet. Kulturskolan i Enköping har en bred verksamhet som når ut till en stor andel av Enköpings barn och unga. Ett stort antal föreställningar genomförs varje år och antalet besökare kan räknas i tusental. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

11 Väl fungerande fritidsgårdar som samverkar med polis, socialtjänsten och skolan skapar förutsättningar för att färre ungdomar hamnar i utanförskap. Vi har förstärkt vårt integrationsarbete och söker aktivt samverkan med boenden för ensamkommande barn. Det handlar om gemensamma aktiviteter och möjlighet att använda barn och ungas lokaler för egna aktiviteter. Klubbverksamheten skapar förutsättningar för att bygga långa relationer mellan fritidsledare och barn. Barn och unga arbetar aktivt utifrån en ständigt pågående omvärldsanalys. Kulturskolan har påbörjat El Sistema på Enögla- och Rombergaskolan. Det är ett integrationsprojekt där musik används som verktyg för språk, motorik och social utveckling. Varje månad genomförs Vänstay dit ett stort antal föräldrar och syskon kommer för att lyssna på barnen och fika. Inkluderande verksamhet där barn och unga med olika bakgrund möts är en viktig del av vår verksamhet. Vi skapar möjligheter för barn från fritidsgården Oasen och korttidstillsynen på Ungdomens hus att medverka i övriga fritidsgårdars och föreningars aktiviteter. Kulturskolan samverkar med särskolan. Oasen spelar en mycket viktig roll i Enköpings kommun. Vi arbetar hela tiden med att förstärka personalens kompetens och ge verktyg för att kunna driva ett ännu bättre förebyggande arbete. Under 2016 har vi som mål att införa extern handledning för all personal på fritidsgårdarna. Kultur, konst och bibliotek Verksamheten Kultur, konst och bibliotek skapar förutsättningar för möten och kulturupplevelser för alla. Kulturen bidrar till kreativitet och eget skapande och att människor ges möjlighet att på lika villkor utveckla sitt allra bästa jag. Verksamhetens viktigaste målgrupp är barn och unga, men även vuxna får ta del av inspirerande möten med professionella konstformer inom till exempel musik, litteratur, dans, teater och film. Med stöd från professionella vuxna får vår unga målgrupp möjlighet att utvecklas utifrån sina egna villkor. Biblioteken stödjer det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning genom att främja litteraturens ställning, intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning och kulturell verksamhet. Biblioteken har i uppdrag att prioritera grupper med olika psykiska och fysiska funktionsmöjligheter, nationella minoriteter och personer med annat modersmål. Att stärka individens möjligheter till digital delaktighet för kunskapsinhämtning, lärande och delaktighet i kulturlivet är en prioriterad fråga. Den övergripande målsättningen är att alla ska kunna vara delaktiga i samhällslivet oavsett ålder, könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning, religion och olika psykiska och fysiska funktionsmöjligheter. Verksamhetens utbud utformas i dialog och samverkan med kommunens invånare för att bidra till ett lokalt förankrat och levande utbud i hela kommunen. För att kunna erbjuda ett utbud på professionell nivå samverkar vi med regionala och nationella aktörer inom verksamhetsområdet. Under året kommer en reviderad biblioteksplan för Enköpings kommun att börja gälla. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

12 Den offentliga konsten har alla tillgång till och är en del av vårt demokratiska samhälle. Alla enköpingsbor, oavsett vem man är eller var man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö. Verksamheten samverkar med samhällsbyggnadsförvaltningen vid ny- om-, och tillbyggnationer där enprocentkonsten bidrar till att konstnärliga gestaltningar i offentliga byggnader och utomhusmiljön kan förverkligas. Verksamheten bedriver även konsumentrådgivning. Verksamheten bedrivs i medborgarhuset Joar, Tingshuset, bibliotekslokaler, biblioteksbuss, kommunens skolor och skolbibliotek samt på scener runt om i kommunen. Idrott och fritid Idrott och fritid sköter drift och underhåll av kommunens idrotts- och fritidsanläggningar, både inomhus och utomhus. Verksamheten har hand om kommunens lokalbokning som hyr ut lokaler till föreningar, privatpersoner och företag. Förutom alla idrotts- och fritidslokaler i kommunen har lokalbokningen också hand om uthyrning av skollokaler, ishall, Joar Blå, tingshuset med flera. Idrott och fritid bidrar till en god livskvalitet och god folkhälsa för alla åldrar genom att underhålla och göra lokaler, motionsspår, badplatser med mera tillgängliga för medborgare och besökare. För att lyckas med uppdraget att sköta drift och underhåll på ett tillfredsställande sätt krävs specialkunskaper inom det praktiska och tekniska området. Inom verksamheten finns ett väldigt stort antal lokaler. Förutom alla traditionella idrottshallar finns också flera lokaler med specialfunktioner och krav kopplade till sig. Bland de lokaler verksamheten ansvarar för finns Idrottshuset med badhus, det uppvärmda utomhusbadet i Fjärdhundra med tre bassänger, ishall, utomhusisar, motionsspår, idrottshallar, fotbollsplaner, konstgräs och Enavallen med möjlighet att utöva friidrott, fotboll på gräs och konstgräs samt boule. Idrotts- och föreningslivet bidrar till Enköping kommuns utveckling. Visionen om Enköping som lägerstad ställer krav på länga säsonger och övernattningsmöjligheter. En aktiv fritid ger en god hälsa. Enköpings kommun vill ha en balans mellan breddoch elitidrott. Verksamheten arbetar med långsiktiga planer för att uppmuntra breddidrotten och främja jämställdhet mellan flickor och pojkar. Idrott och fritids viktigaste målgrupp är barn och unga men äldre kommuninvånare vill också ha en aktiv ålderdom och prova nya idrotter och fritidsaktiviteter. Ungdomar vill ofta ha en aktiv och fysisk fritid men vill inte alltid gå med i en förening utan organiserar sig på andra sätt. Idrott och fritids ambition är att skapa möjligheter till spontanidrott. Närhet till friluftsområden och motionsspår ska vara en naturlig del i invånarnas vardag. När många människor kommer till Enköping från andra länder kan Idrott och fritid tillsammans med föreningslivet vara en dörröppnare för att människor på ett naturligt sätt kan komma i det svenska samhället. Idrott och fritid kan tillsammans med föreningslivet vara en lots för många in i civilsamhället. Arbetet för en bättre integration bör ske i samarbete med andra förvaltningar. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

13 Museum och turism Inom verksamheten finns Enköpings museum, hantering av kommunens konst, byggnadsantikvariskt uppdrag för hela kommunen, Enköpings turistbyrå, parkguidningsverksamhet och besöksnäring. Museet ansvarar för kommunens kulturhistoriska samlingar och pedagogisk verksamhet som riktar sig både till barn och vuxna. Därtill kommer förvaring och inventering av kommunens konstsamling. Verksamheterna kräver teoretisk och praktisk kompetens, där expertkunskaper förenas med hantverk, både vad gäller bevarande av föremål och utställningsproduktion. Hos museet finns också byggnadsantikvarisk kompetens för att garantera nämndens aktiva roll i bevarandet av äldre miljöer för kommunens räkning. För att våra kulturarvsplatser och våra föremål ska levandegöras krävs ett effektivt samarbete med besöksnäringen. Enköpings turistbyrå har som uppdrag att arbeta med marknadsföring och information om kommunens besöksmål och lokala företagare inom besöksnäringen. Det sker bland annat genom trycksaker, webb och sociala medier. Under kommande år kommer marknadsföringen i större utsträckning ske via dessa digitala kanaler. För dagens turist är det även en självklarhet med ett fungerande wifi (trådlöst nätverk). Parkguidningsverksamheten har som uppdrag att arrangera guidade turer i Enköpings parker. Parkerna och övriga gröna miljöer är av stort intresse för besöksnäringen och som studieobjekt för park och trädgårdsbranschen men även för hälsa, lek, rekreation, samvaro och möten. 4.4 Prioriterade krav för året Upplevelsenämnden har som ett prioriterat krav att budgeten ska vara i balans under Upplevelsenämndens prioriterade krav 2016 är att nybyggnationen av idrottscentrum/simhall, ishall, konstgräsplan i Fanna och ombyggnation av Kulturhuset Joar fortsätter enligt plan. Upplevelsenämnden ska under 2016 färdigställa ett idrottspolitiskt program och ett kulturpolitiskt program. Upplevelsenämnden genomför ett pilotprojekt inom fritidsbankskonceptet i samverkan med föreningslivet. Upplevelsenämnden har gett i uppdrag att utreda hur biblioteksverksamheten kan utvecklas till en samtida arena för litteratur, läsande, delaktighet och eget skapande i Kulturhuset Joar. Förslaget kommer att utgöra utgångspunkt i framtagandet av biblioteksplan för som ska antas av kommunfullmäktige år En lokal strategi för hållbar besöksnäring slutförs under år 2016 och ska antas av kommunfullmäktige. Strategin ska årligen omsättas i en handlingsplan med riktade aktiviteter. Det övergripande nationella målet är att fördubbla omsättningen inom besöksnäringen inför år 2020 jämfört med år Ett kulturkollo för barn och unga startade under Kollot ska ske i form utav en öppen verksamhet där olika kulturaktiviteter ska kunna prövas på. Detta ska kopplas samman med kommunens sommarjobbsgaranti för unga. Kulturkolloverksamheten ska under 2016 fortsätta och utvecklas. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

14 Sommarskolans förberedelseklass ska på eftermiddagarna ta del av kommunens kulturoch fritidsaktiviteter. Formen för detta är förvaltningsövergripande och kan kopplas samman med kommunens sommarjobbsgaranti, Öppna veckan samt kulturkollot. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

15 5 Mål för nämnden Kommunens strategiska mål Samhällsbygget Enköping får människor att växa Samhällsbygget Enköping skapar en Nämndens slutmål - Erbjuda och utveckla förutsättningar för individen att hitta olika vägar in i samhället, finna gemenskap och utveckla sitt allra bästa jag. - Stimulera till en god folkhälsa genom hela livet i samverkan med olika aktörer. - Utveckla samarbetet med ideella krafter och föreningar för ökad välfärd. - Minimera miljöpåverkan i våra anläggningar och SMART-mål - Besluta om och starta implementering av idrottsoch kulturpolitiska programmen. - Genomföra minst fyra föreningsdialoger (2015 genomfördes minst 12 föreningsdialoger). - Öka antalet föreningar som deltar i öppna veckan med fem stycken jämfört med 2015 (22 föreningar deltog 2015). - Anordna minst sex utställningar på museet under året varav minst två tillsammans med två olika skolor i kommunen (2015 anordnades sju stycken). - Öka andelen elever i ensembler och orkesterverksamhet med tio procent (tio procent = 20 elever). - Erbjuda fler barn och unga en möjlighet att förverkliga sitt allra bästa kulturella jag genom att öka andelen grundskolelever i Kulturskolan från 26 procent till 27 procent (ökningen motsvarar 60 elever). - Öka antal förskolor som biblioteket besöker med tio procent (29 stycken 2015). - Arrangera minst en kulturaktivitet på andra språk än svenska och finska (fem stycken 2015). - Arrangera minst en litteraturaktivitet på andra språk än svenska och finska (en aktivitet 2015). - Påbörja arbetet med att tillgängliggöra den offentliga konsten. - Ersätta tio procent av befintlig monter-belysning Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

16 hållbar framtid Samhällsbygget Enköping utvecklar ett jämlikt samhälle verksamheter. - Erbjuda attraktiva miljöer för god hälsa och rekreation. - Jämlikhetsperspektivet ska genomsyra verksamhetens arbete där personalen har rätt kompetens och är kundfokuserade. - Erbjuda verksamheter, lokaler och utbud utformade på sätt som gör att alla känner sig välkomna, delaktiga, inkluderade och trygga. på museet med LED (2015 fanns det 50 stycken monterbelysningar). - Inventera och registrera 75 procent av den befintliga offentliga kommunala konsten (2015 fanns det poster i den offentliga konstsamlingen). - Förbättra tillgängligheten vid två av kommunens besöksmål (i dag sköter förvaltningen om 19 platser som är kulturmiljöområden). - Införa källsorteringsstation på minst två enheter under 2016 (finns ingen i dag). - Genomföra minst två aktiviteter som stärker det hälsofrämjande arbetet inom fritidsgårdarna och klubbarna. - Genomföra minst fem stickprov ur ett tillgänglighetsperspektiv (görs inte i dag). - Erbjuda information på två andra språk förutom svenska, engelska och finska i samband med Höstglöd, Nationaldagen och upplevelsenämndens deltagande på Enköpingsmässan (Nationaldagsfirandet hade information på andra språk 2015, till exempel arabiska). - Installera en digital pekskärm i en av verksamheterna under 2016 (finns ingen i dag). - Annonsera på offentliga digitala skärmar i samband med Höstglöd, Nationaldagen och Enköpingsmässan (gjordes i liten utsträckning 2015 genom SMART SIGN i verksamheterna). - Öka simundervisningen med fyra klasser för vuxna (2015 fanns tre klasser). - Öka antal barn i Öppna Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

17 Samhällsbygget Enköping ger förutsättningar för ett blomstrande näringsliv och en ökad välfärd - Stimulera kulturella och kreativa verksamheter, framförallt besöksnäringen, för ökad tillväxt. - Stimulera för bättre näringslivsklimat och ökad välfärd. veckan med tio procent jämfört med 2015 (458 barn deltog 2015). - Erbjuda minst en utbildningsinsats per anställd under Öka antalet publicerade objekt på digitaltmuseum.se till vid 2017 års slut (2015 fanns det publicerade föremål). - Erbjuda information om bibliotekets tjänster och utbud på ytterligare två språk, förutom svenska, engelska och finska (2015 fanns enbart information på svenska, engelska och finska). - Installera ny plattform på bibliotekets publika datorer. - Arrangera minst sex kulturaktiviteter för barn och unga i Romberga, Lillsidan och Västerleden (2015: fyra stycken). - Genomföra fem dialogmöten med lokalsamhälle, ideella krafter och föreningar (2015 genomfördes fyra stycken). - Genomföra minst fem aktiviteter med ett inkluderande tema. - Öka antalet produkter med lokal anknytning i turistshopens sortiment med tio procent jämfört med föregående år (2015 fanns det 37 produkter med lokal anknytning). - Öka antalet bokade grupper med tio procent totalt jämfört med föregående år inom Museum och turism (2015 genomfördes 91 guidade gruppbokningar). - Öka antalet Info Points (enklare turistinformation) med tre stycken jämfört med föregående år (2015 fanns det fem stycken Info Points). Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

18 Samhällsbygget Enköping är en del av vårt varumärke - Varumärket Sveriges närmaste stad förstärks med de mjuka värdena närhet och gemenskap för hållbarhet, jämlikhet, integration och tillgänglighet. - Genomföra samarbete med minst fyra stycken lokala artister eller konstnärer - Genomföra minst två aktiviteter som stärker förutsättningarna för kulturbaserade företag och organisationer - Öka antalet ungdomar som erbjuds feriejobb i våra verksamheter jämfört med 2015 (2015 var det 36 stycken feriearbetande ungdomar). - Initiera och delta i minst två projekt inom ramen för Möjligheternas mötesplats under 2016 tillsammans med andra förvaltningar. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

19 6 Planerings- och utvärderingsprocess 6.1 Planering En nämndplan utarbetas årligen med Enköping kommuns vision och strategiska mål som grund. Nämndplanen beslutas i upplevelsenämnden under hösten för nästkommande år. Därefter arbetar tjänstemännen med att ta fram verksamhetsplaner och aktiviteter med nämndplanen som grund. En gemensam verksamhetsplan för hela upplevelseförvaltningen tas fram för år En driftbudget formas efter nämndplanens mål och prioriteringar. Ramen för driftbudgeten beslutas av kommunfullmäktige. En investeringsbudget utarbetas för en tioårsperiod. Den revideras årligen. Planerad måluppfyllelse i nämndplanen år 2016 är baserad på att inga större förändringar av budget genomförs. Skulle kommunfullmäktige besluta om större förändringar kommer även måluppfyllelsen att förändras. 6.2 Utvärdering Uppföljning av ekonomi och verksamhet sker enligt kommunledningskontorets tidplan. Till kommunstyrelsen lämnas ekonomiska månadsrapporter med prognos efter februari, mars, maj, september, oktober och november månad. Delårsrapport för perioden januari-april lämnas till kommunstyrelsen. Delårsrapport för perioden januari-augusti lämnas till kommunstyrelsen för sammanställning. Delårsrapporten godkänns av kommunfullmäktige och lämnas till revisorerna för tillstyrkande av ansvarsfrihet eller ej. Nämndens verksamhetsberättelse lämnas till kommunstyrelsen som sammanställer verksamhetsåret i kommunens årsredovisning. Årsredovisningen godkänns av kommunfullmäktige och lämnas till revisorerna som tillstyrker ansvarsfrihet eller ej. Varje nämnd redovisar gångna årets verksamhet vid en årlig resultat- och analysdag där både förtroendevalda politiker och tjänstemän deltar. Nämndens mål följs upp i delårsrapporten för perioden januari-augusti och i årsredovisningen. Redovisning till kommunstyrelsekontoret av erhållna medel från sociala investeringsfonden sker enligt beslut om återrapportering. Redovisning av externt erhålla projektmedel genomför löpande under året efter de krav som ställs av bidragsgivaren. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

20 7 Ekonomi Upplevelsenämndens drift- och investeringsbudget för år 2016 beslutades den 19 oktober 2015 av kommunfullmäktige. Upplevelsenämnden, Nämndplan (20)

Nämndplan 2015. Upplevelsenämnden 2015. Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 29 januari 2015 Ärendenummer UPN2014/67

Nämndplan 2015. Upplevelsenämnden 2015. Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 29 januari 2015 Ärendenummer UPN2014/67 Nämndplan 2015 Upplevelsenämnden 2015 Gör varje dag till en upplevelse! Fastställd i upplevelsenämnden 29 januari 2015 Ärendenummer UPN2014/67 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Övergripande beskrivning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Västerås stads vision 2026 Visionen, en målbild med framtidsfokus. Den anger den långsiktiga inriktningen för stadens egna verksamheter,

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Fritidsplan för Skurups kommun

Fritidsplan för Skurups kommun Styrdokument 1 (12) Fritidsplan för Skurups kommun 1 Styrdokument 2 (12) Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-24 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 4 Stöd och service... 6 Fritids- och rekreationsområden...

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Nämndplan Överförmyndarnämnden 2017

Nämndplan Överförmyndarnämnden 2017 Nämndplan 2017 Överförmyndarnämnden 2017 Innehållsförteckning 1 Nämndordförande har ordet... 3 2 Övergripande beskrivning av organisationen... 4 3 Prioriteringar för 2017... 6 4 Mål för nämnden... 7 5

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan Verksamhetsplan/Biblioteksplan 2015 I Sverige har vi tre huvudsakliga typer av bibliotek; forsknings-, folk- och skolbibliotek. För kommunens invånare är det främst folk- och skolbibliotek som är av betydelse.

Läs mer

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 2015 10 01 HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET 2015 2025 antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 Handlingsplan för Kulturprogram för Båstads kommun 2015 2025. Handlingsplanen utgår från

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Innehåll Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

Kulturnämnden. Verksamhetsplan

Kulturnämnden. Verksamhetsplan 2018 Kulturnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag... 3 Nämndens uppgift... 4 Kommunens strategiska inriktningar och mål... 5 Här växer människor

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

Idrottsprogram för god folkhälsa

Idrottsprogram för god folkhälsa Idrottsprogram för god folkhälsa Vision 2030 är en ledstjärna för kommunens långsiktiga utveckling. Den beskriver hur vi vill att det ska vara i Kungsbacka kommun år 2030. I Kungsbacka vill vi ha ett rikt

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun 2018-04-20 Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun Det här styrdokumentet är ett allmänt hållet dokument för kommunens arbete med nationella minoriteter. Den kommer att kompletteras

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Nämndplan Overförmyndarnämnden , ENKÖPINGS; KOMMUN 1 (6) ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. 7c2. Orgnr Postgiro

Nämndplan Overförmyndarnämnden , ENKÖPINGS; KOMMUN 1 (6) ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. 7c2. Orgnr Postgiro , ENKÖPINGS; KOMMUN 1 (6) ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Nämndplan 2016.. Overförmyndarnämnden 7c2 Postadress Enköpings kommun 745 80 ENKÖPING Besöksadress Kungsgatan 42 Telefon, växel 0171-62 50 00 Telefax 0171-365

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-16 Liselotte Palmborg Tf. Chef Kultur och fritidskontoret Telefon 08 555 010 41 liselotte.palmborg@nykvarn.se Förlängning av biblioteksplan 2018 KS/2018:457 Förvaltningens förslag

Läs mer