En liten skrift om TV.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En liten skrift om TV."

Transkript

1 En liten skrift om TV.

2

3 TV växer (jo, faktiskt). Sju av tio svenskar tittar på TV på en TV-apparat varje dag. I genomsnitt tittar vi ungefär 160 minuter per dag. Ett framgångsrikt tävlingsformat samlar fortfarande halva den vuxna befolkningen framför apparaterna. Den här tendensen är långsamt nedåtgående, eftersom vi tittar allt mer genom andra distributionsformer än kabel, marksändare och satellit. I dag ser vi på TV i datorn, på läsplattan och i mobilen. Vi gör det på väg till och från arbetet, i sängen eller i soffan. Dataföretaget Cisco räknar med att rörligt innehåll kommer att stå för 79 procent av all datatrafik i världen redan Av detta kommer TV att utgöra en avsevärd del. Vi ser redan nu hur direktsändningar och långa välproducerade format som normalt förknippas med TV skapar belastningstoppar i IP-baserade distributionsnät. Mobiljätten Ericsson räknar också med att TV-branschen kommer att växa såväl i totala tittartal som i omsättning. I rapporten Media Vision 2020 skriver Ericsson att den globala TV-branschen väntas växa från en omsättning på 530 miljarder dollar 2013 till 750 miljarder dollar Vid det laget räknar också Ericsson med att 50 procent av TV-konsumtionen sker via IPdistribution. Det linjära, tablåstyrda tittandet i traditionella nät ersätts alltså långsamt av andra distributionsformat. Om det inte är fotbolls-vm, så klart. Eller Idol på TV4. Eller Melodifestivalen på SVT. Eller OS på MTG:s kanaler. Eller när Zlatan vänder ett underläge mot Tyskland på SBS Discovery. Eller något annat tävlingsformat som vi helst ser samtidigt som andra. Då samlas vi framför TV-apparaterna i miljontal, så som vi alltid gjort.

4 159 minuter Så länge tittar svensken på TV varje dag.* Så många Tweets genererade finalen i Eurovision Song Contest.** 15 minuter Så mycket mer tid lägger vi på ett TV-program om vi samtidigt diskuterar det i sociala medier.*** Källor: *MMS, **SecondSync, ***Thinkbox

5 Överraskning! Vi bryr oss om TV-reklamen. Låt oss lista fem av Sveriges mest kända ansikten: Boxer- Robert, Ica-Stig, Judit & Judit och Fåret Frank. Alla vet vi vilka de är, vi känner deras karaktärsdrag och vi vet vad det är de vill sälja till oss. Alla har de använt TV för att etablera sig i våra medvetanden. De har köpt plats i bästa sändningstid för att presentera sig för svenska folket. Vi har accepterat dem och många av oss har faktiskt tagit dem till våra hjärtan så till den grad att vi, med förtjusning tar del av vad de hittar på härnäst. Vi till och med delar deras påhitt vidare i sociala medier. Så nästa gång du läser en attitydundersökning om hur stor reklamtröttheten är, tänk då efter ett varv. Självklart är idén om att någon ska avbryta din TV-upplevelse för att försöka sälja dig något, inget folk i gemen ställer sig upp och jublar över. Även om de flesta av oss förstår att det är en förutsättning för att finansiera fri och högkvalitativ TV-underhållning, så är avbrottet inget vi välkomnar reflexmässigt. För att välkomnas av sin målgrupp måste TV-reklamen vara välgjord. Tittarna betalar med sin tid och det minsta vi som annonsörer kan göra är att se till att vårt budskap presenteras på ett sätt som berör. Och då är det tur att vi i Sverige har några av världens bästa reklamhantverkare. Vid reklam-vm i Cannes är Sverige ett fenomen. Ett litet land med oproportionerligt många guld och Grand Prix på meritlistan. En sak till. Det är inte bara så att vi bryr oss om TV-reklamen och tar den till oss, vi minns den. Vi gör reklamkaraktärerna till en del av vårt kollektiva minne. Vill du ha bevis? Kommer här: Iprenmannen, Nisse från Manpower och Lotto-Åke. Ingen av dem har setts i TV på mer än tio år. Men visst minns du dem?

6 ICA-Stig stör inte. Han roar. Flera av Sveriges allra kändaste människor är karaktärer från TV-reklam. ICA:s reklamfilmer är banbrytande i sitt format, sitt persongalleri och sitt genomslag. ICA-karaktärerna togs fram av reklambyrån King och produktionsbolaget Tre Vänner som har lång erfarenhet av att producera drama för såväl TV som film. Styrkan med ICA-reklamen ligger i att den har ett tydligt format, liknande en tv-såpa, där det är lätt att introducera nya karaktärer och lösningar. Genom kraften i TV kombinerat med upphovsmännens kreativitet har personalen på den fiktiva ICA-butiken blivit folkkära. Därför kan karaktärerna lätt återanvändas i andra reklamkanaler. Och därför upplevs inte reklamen som störande. Vi VILL ju veta vad de ska hitta på härnäst.

7

8

9

10 Svenskar som tittar varje dag.* 69% Andel av tittandet som är live.** 89% Så många ser reklamen.*** 90% Källor: *MMS, **Thinkbox, ***Reklamkraft

11 TV driver försäljning (och bygger varumärken på köpet). TV engagerar som inget annat reklammedium. Samtidigt har utvecklingen, såväl i konsumtion som i tittande och teknik, gjort att det blivit allt lättare att driva försäljning genom TV-reklam. I dag är TV-apparaterna en skärm bland många i vår tittarupplevelse. Vi interagerar med andra tittare via sociala medier i läsplattor, mobiler eller laptops samtidigt som vi ser på vårt favoritprogram. Studier från den brittiska organisationen Thinkbox visar att tittare som interagerar med sociala medier samtidigt som de tittar stannar längre framför programmet. De är också mer benägna att stanna kvar under reklamavbrotten. Fördelen med den här utvecklingen är naturligtvis att vi numera har tillgång till transaktionsstället samtidigt som vi tittar på TV. Steget från reklamfilm, till googling av avsändare till avslutat köp kan mätas i realtid genom det kostnadsfria verktyget Google Analytics. Lägg därtill att alla de stora kommersiella TV-kanalerna i Sverige numera erbjuder regionala annonspaket och vi har en situation där det uppstått helt nya möjligheter för även små- och medelstora annonsörer att räkna hem sina TV-investeringar i faktisk försäljning. Förr brukade man skilja på medier som var lämpliga för varumärkesbyggande från de som var bra för utbudsannonsering. TV var sinnebilden för det varumärkesbyggande mediet. Det är det fortfarande. Men det är utmärkt för utbudsreklam också.

12

13 Framtidens TV är direktsänd (också). Den israeliska talangtävlingen Rising Star är ett exempel på ett plattformsöverskridande format som utnyttjar kraften i direktsänd TV i kombination med andra, sociala kanaler. Tävlingen påminner om Idol. Men när artisten inleder sitt framträdande står han framför en vägg av bildskärmar. Röstningen sker genom en app som publiken laddat ner i förväg. När en tittare röstar visas hans eller hennes bild på skärmen framför artisten, vilket gör att artisten faktiskt möter sin TV-publik. När den aspirerande sjärnan når den nivå av röster som krävs för att gå vidare till juryns bedömning, höjs väggen av bildskärmar och artisten möter juryn och en live- publik. Formatet har blivit en succé på alla marknader det visats. Rising Star är bara ett av många nya format som skapar engagemang i gränslandet mellan tablåstyrd TV och sociala medier.

14 50% Andel av jordens befolkning som ser Fotbolls-VM på TV 43% Andel av Sveriges befolkning som ser finalen i Melodifestivalen på TV

15 Internet älskar TV. När Sverige ser på Melodifestivalen twittrar vi om det. Vi twittrar som besatta. Faktum är att hashtaggen #mello13 var en av världens mest använda under sändningen. För det är det som direktsänd, välproducerad TV-underhållning gör med oss. Den engagerar och skapar en längtan efter att dela upplevelsen med andra. TV är fortsatt lägerelden i vårt moderna samhälle. Det är här vi skapar våra berättelser. Det är kring tv:n vi driver våra samtal. När fyra miljoner svenskar samtidigt ser finalen i ett tävlingsprogram har våra möjligheter att dela den upplevelsen med andra vuxit med sociala medier. Att tablåstyrd TV driver diskussioner på internet brukar kallas för the drive to live av branschfolk. Det finns otaliga studier från bland andra Facebook, Thinkbox och emarketeer som bekräftar samma utveckling. På Facebook ser man en tydlig påverkan på interaktivitet och statusposter i anslutning till TV-kanalernas primetime. Facebook noterade också nyligen att fotbolls-vm i Brasilien är det evenemang hittills som skapat mest aktivitet på det sociala nätverket. Under den första tävlingsveckan noterade Facebook närmare en halv miljard interaktioner kring VM. Inte så konstigt kanske, med tanke på att FIFA räknar med att åtminstone 3,5 miljarder människor följer evenemanget på TV. Programmakare på TV har blivit allt bättre på att utnyttja dynamiken mellan TV och sociala medier. I dag tittar kanaler i hela världen på olika TV-format där flera plattformar, såsom tablåstyrd TV, sociala medier och egenutvecklade appar samverkar för att förhöja tittarupplevelsen och tillvarata kraften i det engagemang som välproducerad TV skapar.

16 Kompisar från förr. TV-reklam är en långsiktig investering. Vi minns våra gamla kompisar Lotto-Åke, Oddset-PG och Nisse från Manpower. Och vi vet vad vi ska sjunga när någon pratar fredagsmys eller undrar var brudarna är?. Vi vet vad vi ska dricka - och var i Sverige - när vi vill vara oss själva för en stund. Iprenmannen dök upp i TV Han blev snabbt folkkär och filmerna med Johann Neumann i huvudrollen levde vidare i många år. De producerades av reklambyrån Garbergs med multikreatören Jesper Kouthoofd som regissör. Reklamlåten skrevs av copywritern Nils-Gustav Tollman.

17

18 Allt rörligt på nätet är inte TV. Alla vill göra TV idag. Tidningshus, sökmotorer, banker och helt nya innnehållsproducenter. Inte konstigt det. TV är effektfullt och inget engagerar så som en berättelse berättad med ljud och rörlig bild. För TV-branschen, som ytterst lever av annonsörernas pengar, är det viktigt att upprätthålla den höga kvalitet som alltid skiljt professionellt producerad TV från andra initiativ med rörlig bild. I annonsörssammanhang brukar man därför dela in den reklamfinansierade marknaden för rörligt innehåll i tre segment Broadcast Exclusive, erbjuder långa format av hög kvalitet och kontrollerad räckviddsmätning utan möjlighet till robotmanipulation. Printhouses/MCN är tidningarnas och Youtube-kanalens TV-satsningar vilka erbjuder en blandning av hög- och lägre kvalitet samt en blandning av korta och långa format. User generated består av i huvudsak användargenererat innehåll med klipp och korta format. Allt handlar om vilken annonsmiljö man som annonsör vill betala för.

19 Utgiven av Reklamkraft i juli Läs mer om Reklamkraft på Producerad av Friends Agenda Tryckt av Åtta.45.

20

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero Vilka är Animero och varför står jag här? = både webb och film Startade 2001 13 anställda Kontor i Helsingborg och Stockholm Vilka

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

Välkomna till TV-året 2013

Välkomna till TV-året 2013 Välkomna till TV-året 2013 1 2 Vision Skapa en av branschen fullt accepterad och använd medievaluta för rörlig bild, oavsett plattform och situation 3 Tekniktillgång vad finns i hemmen 94% 88% 46% 6,0

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla Ordbok 1 SVT Fri television /Om alla, för alla Välkommen att vara med och utveckla SVT! Vi har många utmaningar framför oss. En av de största är att göra viktiga frågor i samhället intressanta och engagerande

Läs mer

Nu är det dags att boka 2014!

Nu är det dags att boka 2014! 1 (6) TV Almedalens sändningar växer varje år Nu är det dags att boka 2014! Visste du att TV Almedalen under Almedalsveckan 2013: visade 418 webbtv sändningar länkade till 221 mediasändningar hade 10 660

Läs mer

Din ledande webb-tv kanal inom ridsporten i Norden

Din ledande webb-tv kanal inom ridsporten i Norden Foto: My Sohlman Din ledande webb-tv kanal inom ridsporten i Norden Vår vision är att bli bäst i Norden på det vi gör bäst. Webb-Tv inom ridsporten! Kontakta oss så skräddarsyr vi ett perfekt upplägg för

Läs mer

Sverigeinför digital-tv!

Sverigeinför digital-tv! 1/7 Sverigeinför digital-tv! Är din tv redo för digital mottagning? 2/7 Vi ska få digital-tv i Sverige Kan din tv ta emot digital-tv? Analog sändning är det gamla sättet att sända tv-program. Digital sändning

Läs mer

TV-året

TV-året TV-året 2014 2015-02-03 1 2 1. Linjärt och Timeshift 153 min Källa: People Meter helår 2014. 3 Tittartid - utveckling Genomsnittlig tittartid i minuter 141 141 144 143 150 148 148 150 150 146 154 157 160

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VIASAT NU BÖRJAR DET ROLIGA

VÄLKOMMEN TILL VIASAT NU BÖRJAR DET ROLIGA BASPLUS VÄLKOMMEN TILL VIASAT NU BÖRJAR DET ROLIGA SE SID 4-5 FÖR DINA BÄSTA TV-ERBJUDANDEN ELLER RING 0200-210 218 FIBER. BÄTTRE MED VIASAT. Grattis! Nu har du fått fiber och har många härliga TV-stunder

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 Tittande på TV och på webben

Riksdagsvalet 2014 Tittande på TV och på webben 19:55-2:9 2:1-2:24 2:25-2:39 2:4-2:54 2:55-21:9 21:1-21:24 21:25-21:39 21:4-21:54 21:55-22:9 22:1-22:24 22:25-22:39 22:4-22:54 22:55-23:9 23:1-23:24 23:25-23:39 23:4-23:54 23:55-:9 :1-:24 :25-:39 :4-:54

Läs mer

ÅRSRAPPORT TV4-GRUPPEN 2014 Stockholm den 5 februari 2015

ÅRSRAPPORT TV4-GRUPPEN 2014 Stockholm den 5 februari 2015 ÅRSRAPPORT TV4-GRUPPEN 2014 Stockholm den 5 februari 2015 Starkt resultat för TV4-Gruppen 2014 TV4-Gruppen, 1 januari 31 december 2014 TV4-Gruppen gör ett starkt 2014. Det operativa resultatet uppgick

Läs mer

Ditt sociala liv har fått ett ansikte

Ditt sociala liv har fått ett ansikte Prime Public Relations i Sverige AB, Box 38065, SE-100 64 Stockholm, Sweden TEL +46 8 503 146 00 FAX +46 8 503 146 99, info@primepr.se, www.primepr.se 1 (5) Idag reflekterar vi kring den i USA sjätte mest

Läs mer

SVENSKA SCENER I SOCIALA MEDIER

SVENSKA SCENER I SOCIALA MEDIER SVENSKA SCENER I SOCIALA MEDIER MER ELLER MINDRE? EN JÄMFÖRELSE MELLAN ÅR 2009 OCH 2011 2011 Simon Brouwers SAMMANFATTNING År 2009 genomförde Volante en undersökning med syftet att kartlägga scenkonstens

Läs mer

Välkommen till TV-året 2018

Välkommen till TV-året 2018 Välkommen till TV-året 2018 19-01-29 Mediamätning i Skandinavien AB mms.se TV-året 2018 Agenda: TV-tittandet Tittartid och räckvidd Timeshift Onlinetittandet Spenderad tid och utveckling Stora format Trend

Läs mer

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK HUR MÄN OCH KVINNORS ANVÄNDANDE AV SOCIALA MEDIER SKILJER SIG OCH VAD DE EFTERFRÅGAR AV VARUMÄRKEN ONLINE. 6 SEPTEMBER 2012 Den här presentationen handlar

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Filmtrailers om människor.

Filmtrailers om människor. Filmtrailers om människor. Foto: Ola Hedin fokuserar på att marknadsföra seminarier, produkter och tjänster genom att synliggöra människan bakom idén. Filmerna kan ses både på nätet och på mobilen och

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

PRISLISTA 2013. 24Norrbotten och Nya Medier

PRISLISTA 2013. 24Norrbotten och Nya Medier PRISLISTA 2013 24Norrbotten och Nya Medier Tv när du har tid. 24Norrbotten är en lokal nyhetskanal. Här förmedlas lokala händelser via nyhetssändningar, program och text-tv. Programformatet för 24Norrbotten

Läs mer

Canal Digital Kabel-TV. Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset

Canal Digital Kabel-TV. Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset Canal Digital Kabel-TV Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset Tv ska vara en trygghet och en självklarhet Vår affärsidé är att leverera det mest attraktiva utbudet till tv-tittarna och vi står för

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Fakta om Melodifestivalen

Fakta om Melodifestivalen SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Vi får veta mer om vad Melodifestivalen och ESC är för något. Boken ger fakta om vilka länder som har vunnit och

Läs mer

Mobilt & shopping on demand. Hur prestationsbaserad marknadsföring hjälper mobila enheter att rita om kartan till köpcykeln. tradedoubler.

Mobilt & shopping on demand. Hur prestationsbaserad marknadsföring hjälper mobila enheter att rita om kartan till köpcykeln. tradedoubler. Mobilt & shopping on demand Hur prestationsbaserad marknadsföring hjälper mobila enheter att rita om kartan till köpcykeln tradedoubler.com Prestationsbaserade mobila kanaler har drastiskt förändrat shoppingupplevelsen

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

Nedan redovisas de tio mest sedda matcherna utifrån den halvlek som hade högst tittande. Antalet tittare är angett i 1000-tal.

Nedan redovisas de tio mest sedda matcherna utifrån den halvlek som hade högst tittande. Antalet tittare är angett i 1000-tal. Fotbolls-VM 2014 Fotbolls-VM för herrar spelades i Brasilien under perioden 12 juni 13 juli i år. Matcherna sändes i SVT1, SVT2, Svt24, Kunskapskanalen, TV4, TV12 och TV4 Sport. Rapporten är inte slutgiltig

Läs mer

INTRESSET VÄXER VARJE DAG

INTRESSET VÄXER VARJE DAG Framtidens Bredband INTRESSET VÄXER VARJE DAG Vad händer fram till den 31 januari 2014? Sedan reportaget i förra numret av I Våra Kvarter har intresset för Framtidens! Om du vill Under våren fortsätter

Läs mer

Our Mobile Planet: Sverige

Our Mobile Planet: Sverige Our Mobile Planet: Sverige Insikter om den mobila kunden Maj 2012 Detaljerad översikt Smartphones har blivit en oumbärlig del av vår vardag. Smartphones genomslag har ökat till 51% av befolkningen och

Läs mer

PRISLISTA 2012. 24Norrbotten och Nya Medier

PRISLISTA 2012. 24Norrbotten och Nya Medier PRISLISTA 2012 24Norrbotten och Nya Medier Tv när du har tid. 24Norrbotten är en lokal nyhetskanal. Här förmedlas lokala händelser via nyhetssändningar, program och text-tv. Programformatet för 24Norrbotten

Läs mer

Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen?

Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen? Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen? Åsa Wallström, professor industriell marknadsföring Maria Ek Styvén, bitr. professor industriell marknadsföring Vad är e-generationen?

Läs mer

New Media. De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken

New Media. De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken New Media De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken Vilka är de nya praktikerna? NM utmanar föreställningen om konsumenter och producenter som två olika grupper I nya medier blir konsumenterna

Läs mer

TÄVLINGSREGLER MELODIFESTIVAL 2014

TÄVLINGSREGLER MELODIFESTIVAL 2014 TÄVLINGSREGLER MELODIFESTIVAL 2014 Sektion A: Inbjudan, bakgrund, regler och urvalsprocess Sektion B: Regler för det insända bidraget Sektion C: Regler för bidrag som väljs ut att tävla Sektion D: Övriga

Läs mer

Fakta om Melodifestivalen

Fakta om Melodifestivalen SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Måns en hjälte 1. Vilket år vann Måns Zelmerlöw

Läs mer

Medier Fakta i korthet

Medier Fakta i korthet Jag vill ha fler syntolkade filmer, tv-program och teaterföreställningar. Delar av dessa skulle kunna förinspelas och läggas i en molntjänst som jag kommer åt med valfritt hjälpmedel, exempelvis en daisyspelare

Läs mer

MMS Månadsrapport. TV-tittandet under maj 2004

MMS Månadsrapport. TV-tittandet under maj 2004 MMS Månadsrapport TV-tittandet under maj 2004 I den här releasen presenterar MMS data om TV-tittandet under maj 2004. Samtliga uppgifter har hämtats från det people meter system som MMS använder och som

Läs mer

Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN

Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN Vad är problemet? Idag mäts all vår aktivitet på internet av ett antal aktörer. I en förstudie om etiska aspekter kring och metoder för

Läs mer

Canal Digital. Informationsträff 28/1

Canal Digital. Informationsträff 28/1 Canal Digital Informationsträff 28/1 Canal Digital Gruppen förser mer än 3 miljoner hushåll i Norden med TV över flera plattformar Canal Digital Gruppen ägs av Telenor ASA (Telenor Broadcast Holding) Nordens

Läs mer

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b Tv:ns utveckling Jonathan T och Jonatan B 9b DEN FÖRSTA TV:N Den första Tv-apparaten var en radio med en Tv-enhet bestående av ett neonrör och en snurrande skiva som kunde visa en bild i rödskala stor

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Allt samlat på ett ställe

Allt samlat på ett ställe Allt samlat på ett ställe Upplev mer igår, idag och imorgon Låt oss sträcka lite på ryggen. Det är vi som har gått i bräschen och skämt bort Sverige med riktigt bra bredband. Idag ställer vi krav på uppkoppling

Läs mer

PRODUKTMEDIA. En stark del av marknadsmixen

PRODUKTMEDIA. En stark del av marknadsmixen PRODUKTMEDIA En stark del av marknadsmixen Cecilia Grahn Nyd Marknadschef MEC Gruppen AB MEC Group Fuzhou China MEC Hong Kong Trading Ltd ROI Stora Reklamkakan 2014 Produktion 17,7 % Digital reklam 16,0

Läs mer

ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun. Maj 2012

ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun. Maj 2012 ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun Maj 12 Viktigt att veta Vi mäter på befolkningen Dold avsändare Vi mäter på de boende på regionen (A-region) och inte läsekretsen. I detta fall har vi dessutom smalnat

Läs mer

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Mats Rydin Kommun- och Stadsnätsansvarig, reg sydväst 1 Telia Öppen Fiber- Vår affärsidé Telia Öppen Fiber erbjuder en flexibel plattform för framtidens bredbandstjänster.

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

UNG ONLINE En undersökning gjord på uppdrag av Cybercom juni 2018

UNG ONLINE En undersökning gjord på uppdrag av Cybercom juni 2018 UNG ONLINE En undersökning gjord på uppdrag av Cybercom juni 218 INNEHÅLL Om undersökningen 1 Beteende 2 Användning 4 Kunskap 6 Kostnader 7 Källkritik 8 Integritet 1 Nätmobbning 12 Intresse för IT 14 UNG

Läs mer

Novus Sportenkät. Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september

Novus Sportenkät. Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september SVT Publik och utbudsanalys Kanal & Tablå Novus Sportenkät Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september Sammanfattning Ja eller Nej till Sportlista Ja

Läs mer

Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband

Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband Grattis! Du bor i Sveriges snabbaste lägenhet! Guide till bredband Din bredbandsguide Du vet väl om att du har tillgång till supersnabbt fibernät i din lägenhet? Via det kan du få TV-upplevelser i världsklass,

Läs mer

Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander

Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander Världen förändras Fredrik 1987: Staffan, Mathias, Andreas och Tobias NA, ÖK, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Beskrivning 3 Diskussion

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring.

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Bakgrund 1. Macro Under hela 1900-talet har vår ekonomi byggt på att nå massorna. Massproduktion > massdistribution > massmedia > mass..a köpare! (Mass)mediaföretagens

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

NU SKIN ÄR EN SOCIAL VERKSAMHET RIKTLINJER FÖR NU SKIN I SOCIALA MEDIA

NU SKIN ÄR EN SOCIAL VERKSAMHET RIKTLINJER FÖR NU SKIN I SOCIALA MEDIA NU SKIN ÄR EN SOCIAL VERKSAMHET RIKTLINJER FÖR NU SKIN I SOCIALA MEDIA 1 DIREKTFÖRSÄLJNING KAN ANSES VARA URSPRUNGET TILL SOCIAL NÄTVERKAN Vår affärsmodell grundar sig på försäljning från person till person

Läs mer

Nyheter ur ORVESTO Konsument 2018:2

Nyheter ur ORVESTO Konsument 2018:2 Nyheter ur ORVESTO Konsument 2018:2 Förra veckan lanserades ORVESTO Konsument 2018:2. Undersökningen genomfördes under perioden 1 maj 31 augusti och totalt deltog 12 748 personer i mätningen. Här följer

Läs mer

Övriga 16% SVT 1 23% Övriga 20% SVT 1 19% Kanal 5 9% SVT 2 10% Kanal 5 11% SVT 2 15% TV4 27% TV3 14% TV3 18% TV4 22%

Övriga 16% SVT 1 23% Övriga 20% SVT 1 19% Kanal 5 9% SVT 2 10% Kanal 5 11% SVT 2 15% TV4 27% TV3 14% TV3 18% TV4 22% MMS Månadsrapport TV-tittandet under maj 2003 I den här releasen presenterar MMS data om TV-tittandet under maj 2003. Samtliga uppgifter har hämtats från det people meter system som MMS använder och som

Läs mer

Så fungerar annonser på YouTube

Så fungerar annonser på YouTube Så fungerar annonser på YouTube i kursen: Tjäna pengar på YouTube Lär dig hantera kanalen och innehållet så att du kan tjäna pengar på annonser. 15 minuter Fortsättningskurs Bästa metoder Annonsörerna,

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE #Twitterboken - smarta tips från första kvittret till att flyga fritt En grundläggande manual såväl som affärstips kring hur du får ut det bästa av twitter. Innehåller essutom

Läs mer

Hur skapar du kommunikation det pratas

Hur skapar du kommunikation det pratas Hur skapar du kommunikation det pratas om? @karinzingmark www.karinzingmark.com Kommunikation som det pratas om. Hurdå? När svenskarna rankar informationskällorna på en femgradig skala får internet

Läs mer

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag

Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Facebook Twitter Instagram Pinterest Google+ Bloggar Forum sociala medier för butiker och företag Sociala medier Facebook Twitter Instagram Pinterest Avenyn, Peter Tilling 2013 www.semseo.se MÅLSÄTTNING

Läs mer

Kuponginlösen Clear event 20140410

Kuponginlösen Clear event 20140410 Kuponginlösen Clear event 20140410 Vaasan / Bonjour Johanna Nilsson, ny VD och tidigare marknadschef med Bullogram Bullogram 2013 totalt 8.000 stycken 27 602 unika besökare på Bullogramsidan 2:46 sekunder/besökare

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

Under dagtid i ett kontorslandskap sades följande.

Under dagtid i ett kontorslandskap sades följande. 1/7 BESLUT 2015-02-02 Dnr: 14/01902 och 1955 SAKEN SVT1 och SVT2, 2014-08-04 2014-09-14, program med meddelande om att rösta i valen år 2014; fråga om opartiskhet, saklighet och bestämmelsen om mediets

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 17 februari 2010 KLAGANDE TV4 AB Ombud: Advokat Rickard Wallentin JCA Skarp Advokatbyrå AB Box 7467 103 92 Stockholm MOTPART Granskningsnämnden för radio

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Teknik i förmedlingen - rapport från ett innovationsdygn i Danmark.

Teknik i förmedlingen - rapport från ett innovationsdygn i Danmark. Teknik i förmedlingen - rapport från ett innovationsdygn i Danmark. CNV deltog 15-16 november 2011 på ett innovationsdygn för naturvägledare om ny teknik i förmedlingen. Det var det danska Friluftsrådet,

Läs mer

Fakta om Marcus och Martinus

Fakta om Marcus och Martinus SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Marcus och Martinus. Du kommer att lära dig massor av fakta om killarna. Du kommer bland annat att få svar på följande frågor:

Läs mer

Först några frågor...

Först några frågor... Kvällen program Internet och sociala media hur har det förändrat vårat beteende? Släktforskning på nätet Facebook som hjälpmedel i föreningen Först några frågor... Hur många av er släktforskar via internet?

Läs mer

Välkommen tillbaka till den sista träffen!

Välkommen tillbaka till den sista träffen! DEL 3 Digidel är ett nationellt projekt som syftar till att få fler medborgare att bli digitalt delaktiga. I Sverige finns 1,5 miljoner personer som inte alls eller i mycket liten utsträckning använder

Läs mer

Halloj, det är din tur.

Halloj, det är din tur. Halloj, det är din tur. Under 2007 går västra och södra Sverige i tre etapper över till enbart digitala tv-sändningar i marknätet. I den här broschyren berättar vi mer om hur, när och varför digital-tv-övergången

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Our Mobile Planet: Sverige

Our Mobile Planet: Sverige Our Mobile Planet: Sverige Insikter om den mobila kunden Maj 2013 1 Detaljerad översikt Smartphones har blivit en oumbärlig del av vår vardag. Smartphones genomslag har ökat till 63 % av befolkningen och

Läs mer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer mars 2009 TV-licens på jobbdatorer - Berättelsen om en dålig idé Vad handlar det här om? Under februari har vi i fackpressen kunnat läsa att Radiotjänst

Läs mer

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 76 Vad är prisvärt? En jämförelse mellan allt från pappersmedier till balettföreställningar Ingela Wadbring

Läs mer

Storylinens namn: Reklambyrån

Storylinens namn: Reklambyrån Storylinens namn: Reklambyrån Storyline Nyckelfrågor Aktivitet Organisation Material Resultat Personal Vad tror ni att man gör på en reklambyrå? Låt eleverna spåna kring frågan i grupper. och diskutera

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Innehållsförteckning. 2. Inledning Vad betyder reklam? Reklamens påverkan. 3. Olika Medier - Dagspress Populärpress Fackpress

Innehållsförteckning. 1. Innehållsförteckning. 2. Inledning Vad betyder reklam? Reklamens påverkan. 3. Olika Medier - Dagspress Populärpress Fackpress Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning 2. Inledning Vad betyder reklam? Reklamens påverkan 3. Olika Medier - Dagspress Populärpress Fackpress 4. Annonstidningar Internet 5. Utomhusreklam TV Reklam

Läs mer

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008.

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Älvdalens kommun är Larz Kristerz huvudsponsor. Vi har tagit fram svarta T-shirts med gult tryck, både

Läs mer

Om VIVA. Bolaget har kontor i Uppsala (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Oslo.

Om VIVA. Bolaget har kontor i Uppsala (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Oslo. Välkommen! önskar & Om VIVA Viva Media är en digital affärspartner som erbjuder strategier och tjänster med fokus på att konvertera digitala medieinvesteringar till konkreta affärer. Bolaget har kontor

Läs mer

Twitter en röst i ankdammen?

Twitter en röst i ankdammen? Twitter en röst i ankdammen? Marie Grusell Institutionen för journalistik, medier och kommunikation Att kommunicera med väljarna Traditionella kanaler: valaffischer, valannonsering och torgmöten etc. Mediemedverkan

Läs mer

annonsinformation Annonsera på en av landets mest besökta turistportaler!

annonsinformation Annonsera på en av landets mest besökta turistportaler! sid 1/5 Annonsera på en av landets mest besökta turistportaler! annonsinformation Gotland.net marknadsför Gotland 365 dagar om året. Med i snitt 27.700 besök och nära 100.000 sidvisningar på sajten varje

Läs mer

Varför är kommunen inblandad?

Varför är kommunen inblandad? Varför är kommunen inblandad? Simrishamns kommun arbetar aktivt för att husägare, såväl privatpersoner som företagare, ska koppla upp sig via fiber. Arbetet bedrivs genom en anställd bredbandssamordnare.

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

Del 2 Underhållning och kultur

Del 2 Underhållning och kultur Del 2 Underhållning och kultur 7. UNDERHÅLLNING Musik, film, radio, tv, böcker. Det är lätt att gå vilse bland alla medierelaterade sajter på Internet. Det här avsnittet guidar dig till några av skatterna.

Läs mer

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Sida 1 av 6 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden

Läs mer

2012 VILL DU VARA MED?

2012 VILL DU VARA MED? 2012 VILL DU VARA MED? Vad är Väsby Melodifestival? Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Festivalen arrangeras av Upplands Väsby kommun,

Läs mer

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel 2014 UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel UPPLEVA tv, ljudsystem och 3D-glasögon har 5 års kostnadsfri garanti. nyhet BESTÅ/UPPLEVA kombination med tv 55 /2.1 ljudsystem 17 175:B240xD40, H202cm.

Läs mer

Affärer direkt. 9 skäl att testa DR

Affärer direkt. 9 skäl att testa DR Affärer direkt 9 skäl att testa DR Direktreklam är en snabb, enkel och kostnadseffektiv marknadsföringskanal direkt till dina kunder. Du&Co listar några av de främsta skälen för dig att testa direktreklam.

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

1/5. BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN BESLUT SÄNDNINGARNA

1/5. BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN BESLUT SÄNDNINGARNA 1/5 BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN Eurovision Song Contest: Semifinal 1, 2015-05-19 samt Eurovision Song Contest: Semifinal 2, 2015-05-21, SVT1, sändningar från en musiktävling; fråga om otillbörligt

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer