RAMPROGRAM VÄLKOMMEN TILL LEKSANDS IF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAMPROGRAM VÄLKOMMEN TILL LEKSANDS IF"

Transkript

1 RAMPROGRAM VÄLKOMMEN TILL LEKSANDS IF Leksands IF Ishockey är ett fenomen som saknar motstycke i dagens idrotts- Sverige, det lilla samhället med det stora laget, som med sitt publikfriande spel har blivit Sveriges populäraste hockeylag. Det pratas ofta om idrotts- eller hockeykultur i Leksand är hockeyn i sig själv kultur. Vi bedriver en verksamhet som är omfattande på många plan: I ungdomshockeyn har vi ca 250 aktiva spelare från Björnligan upp till J16 med ca 70 ledare. Detta gör att det finns många olika åsikter om hur vår verksamhet skall bedrivas. Vi tar gärna emot tips och idéer som leder till förbättringar av verksamheten och vi vill gärna ha en öppen och levande dialog. Vi tar också gärna emot kritik, både negativt och positivt, som vilar på sakliga grunder. För att vi på något sätt skall leva upp till vår seriösa inställning understrykes att, det är vi som sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens genomförande Leksands IF:s målsättning är att ta hand om alla som deltar i ungdomsverksamheten och att utveckla individer hockeymässigt och socialt. Det är viktigt att vi hjälps åt med att ta hand om varandra, att vi har roligt och när den dagen kommer då man slutar i Leksands IF skall man kunna se tillbaka på en rolig och lärorik tid.

2 INLEDNING Leksands IF erbjuder ungdomar som är intresserade av ishockey, en åldersanpassad och nivåanpassad utbildning. Verksamheten är en kombination av bredd och elitverksamhet. Målsättningen är att skapa människor som har ett stort hjärta för Leksands IF, och till ishockey. Vi skall ge de ungdomar som spelar ishockey en gedigen idrottslig utbildning och fostran. De skall lära för livet. Visionen är att det, på lång sikt, skall genera spelare till vårt representationslag. Verksamheten är uppdelad i tre delar Barnishockey (-12 år) Kontaktperiod Detta är första kontakten med ishockeyn Här gäller det att skapa ett livslångt intresse för idrotten. Ungdomsishockey (13-14 år) Utvecklingsperiod Här lägger vi mer fokus på kunskapsnivå och mognad. Man har dessutom möjlighet att söka ishockey på skolschemat. Elitishockey (15-) Maximeringsperiod Här börjar Leksands IF s elitsatsning. Här premieras kunskapsnivå och ambitionsnivå stort. Allsidighet Barn- och ungdomsträning skall vara allsidigt utvecklande och spelarna skall tillåtas att syssla med flera idrottsgrenar Kontinuitet i ungdomsåren Blanda olika aktiviteter. Spontanidrotten utgör en vikig del i den totala träningsmängden Före puberteten Är det viktigt att träna koordinativa egenskaper, snabbhet, frekvens samt olika ishockeytekniska färdigheter. Utbildningen skall omfatta såväl praktisk som teoretisk utbildning i ishockey, träningslära, kostlära och mental träning, Utbildningen utgår från läroplanen i svenska ishockeyförbundets ABC pärm ( Det är vår fulla övertygelse att man har nytta av denna allsidiga utbildning oavsett om man blir ishockeyspelare eller inte. En förutsättning för att ta till sig kunskap är att man aktivt deltar i träningspassen och genomgångarna. Alla våra ledare skall ha genomgått svenska ishockeyförbundets grundkurs. Tränarna skall ha genomgått B/U 1 och träningslära A. Ledarna skall arbeta efter svenska ishockeyförbundets ABC pärm. Dessutom skall samtliga ledare som verkar inom Leksands IF ungdomsverksamhet, genomgå föreningens egna interna ledarutbildning. Barns rätt i idrott Att delta utan krav på skicklighet. Att delta i verksamhet som är anpassad till sin egen utveckling. Att få umgås med kompetenta, positiva och glada vuxna människor. Att kunna påverka sitt idrottsutövande. Att delta som ett barn och inte som en vuxen. Att få riktiga förberedelser i sin ishockey. Att få lika möjligheter i strävan att lyckas. Att bli behandlad med värdighet från sin omgivning. Att ha roligt med sin idrott.

3 Specialisering Den optimala mottaglighetsåldern för teknikinlärning är 9 till 12 år då man lägger den grund som sedan vidareutvecklas. Naturligtvis förespråkar vi inom Leksands IF att man ägnar sig åt allsidigt idrottande. Tidig specialisering på ishockeyteknik i kombination med andra idrotter är optimalt och ger dessutom en god allsidighet. Här skall även betydelsen av rätt allmän fysisk träning belysas. Man kan påverka grenspecifika kvalitéer, dessa är extremt träningsbara före puberteten och är av stor vikt för ishockeyspelare teknik med träning av koordination, snabbhet, motorik, kroppsuppfattning och rörlighet. Vidare kan även spelförståelsen tränas genom komplexa bollspel och lekar. Uppflyttning av spelare I vissa fall kan spelare få delta, temporärt eller kontinuerligt i en högre åldersgrupp. Alla uppflyttningar av spelare till äldre lag skall anmälas till föreningens sportsligt ansvarige som tar beslut om detta. Vid cuper, spel om DM eller andra speciella matcher kan uppflyttad spelare få delta i sin ordinarie åldersgrupp. Nya spelare I princip får alla som vill, vara med i Björnligan, U9 och U10, därefter tar föreningens sportsligt ansvarige beslut tillsammans med ansvarig tränare om möjligheten att spela i Leksands IF. Seriespel Alla spelare från U 11 upp till U 16 deltar i seriespel. Detta innebär att kraven och insatsen kommer att öka med stigande ålder. Naturligtvis måste vi varje år anpassa anmälan till seriespel utifrån antalet spelare vi har att tillgå i de olika åldersgrupperna, detta förändras från år till år. Principen med att alla spelar lika skall gälla i alla serie- och träningsmatcher t.o.m. U14. Denna princip tolkar vi enligt följande: Alla spelare uttagna till match skall spela ungefär lika mycket, med undantag för målvakter, (se nedan) och reserv (er) och de spelare som bytts med reserv, dessa spelar halva matchen var. Målvakter Då antalet målvakter i varje åldersgrupp varierar är det svårt att fastställa hur mycket man som målvakt får spela. Mobbning Måste vi alla hjälpas åt att stävja, personer som kränker andra kan uteslutas ur föreningen. Misstanke om mobbning framförs till resp. ledare/tränare alternativt ungdomsansvarig. Detta ingår som en viktig punkt i vår ledarutbildning. Organisation Man har en sportchef, en ungdomsansvarig sport, en ungdomskonsulent och en ansvarig för hockeygymnasium (både för killar och tjejer) och en ungdomsstyrelse.

4 Senast uppdaterad Ungdomsstyrelse Ungdomsverksamheten i Leksands IF styrs numera av en styrelse. Denna är direkt underställd föreningens huvudstyrelse. Styrelsen består av sex ledamöter inklusive ordförande. Adjungerande i styrelsen är föreningens sportchef, ungdomsansvarige och ungdomskonsulenten. Styrelsen uppgift är att stötta föreningens tjänstemän som arbetar med ungdoms-verksamheten. Vidare att formulera verksamhetens mål och visioner, bland annat genom detta ramprogram, samt att följa upp att dessa efterlevs. Verksamheten har delats in i åtta olika områden: Utbildning Ekonomi och marknad Samarbetet med skolan Sport Material Transporter Cuper Kiosker Ledamöterna i styrelsen är tilldelade att ansvara för och stötta tjänstemännen inom dessa med avsikt att stärka organisationen och höja kvalitén på verksamheten. Toppning Toppning, aktiv coachning, matchning är begrepp inom idrotten som berör och ofta ibland upprör. Leksands IF har, precis som de flesta andra idrottsföreningar, en policy om att barn- och ungdomsidrotten inte ska använda sig av toppning etc, förrän spelarna uppnått U13-nivån. Ändå förekommer aktiv coachning och andra urskiljningsmetoder i viss omfattning hos de flesta föreningarna, så även hos oss. Det kan vare en brist i utbildningen av ledare, ett uttryck av att vilja vinna eller brister i hur föreningen kommunicerat när toppning etc. är ok och kan användas. I ambitionen att förtydliga Leksands IF:s policy arbetar vi fram en mall som spelare, föräldrar, ledare och funktionärer ska kunna luta sig mot. Allt för att göra ishockeyn så rolig och positiv som möjligt. Mallen bygger på sju olika moment/begrepp: Träningsflit Nivågruppering Lagindelning Hur premieras spelare som har hög närvaro, alltid ger allt på träningar? Hur hanteras spelare som deltar mera sporadiskt eller maskar på träningarna? Hur hanterar vi att spelare befinner sig på olika utvecklingsnivåer? Vilka kriterier utgår vi ifrån? Hur spelare inordnas i olika lag, femmor, positioner och har uppgifter på banan. Laguttagningar Vilka spelare spelar vilka matcher? Matchtid Utvisningar Cupspel Hur mycket respektive spelare får spela i en match. Vem ska sitta när man har en spelare utvisad och vilka spelar när man har power play. Vilka spelare som åker på vilken cup? Sida 4 (16)

5 Säsongsplanering Björnligan Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong Senast uppdaterad Björnligan Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar Isträningar 1-2 Barmark Matcher 1 Matcher 20 Fys Period maj-aug: Fys Teori Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Säsongsplanering U9/U10 Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong 9-10 år Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar Isträningar 2-3 Barmark Matcher 1 Matcher 20 Fys 1-2 Period maj-aug: Fys Teori 1 Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Träningsplan 7-10 år Övningar som förbättrar barnens kroppsuppfattning och grovkoordination prioriteras. Spel, lekar, balans, åkbanor och kroppskontroll. Stimulera rörelse- och prestationsförmågan. Låt barnen lyckas i sin träning. Sänk svårighetsgraden om barnen misslyckas. Skridskoåkningen skall vara det dominerande inslaget i träningen. Stora rörelser i lugnt tempo förbättrar grovkoordinationen. Spelarna skall motiveras, stimuleras. Detta ger glädjefyllda träningar. I en bra övning är alla aktiva. Stationsträna. Dela in banan i upp till 12 stationer. (målsättningen är att ha minst en ledare/10 barn) Utnyttja föräldrarna. Lägg in träningsmoment som kräver uppmärksamhet. Koncentration, träningsdisciplin, noggrannhet med teknikinlärning och framför allt: många upprepningar. Hela ungdomstiden är allsidig utveckling/allsidig träning. Specialisering mot en första idrott sker successivt under hela ungdomsperioden. Bra ungdomsträning ger stora valmöjligheter till all idrott senare under den aktiva idrottstiden. Bra ungdomsträning för denna åldersgrupp skall vara planerad, individanpassad, allsidig, varierad och kontinuerlig. Sida 5 (16)

6 Säsongsplanering U11/U12 Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong Senast uppdaterad Denna ålder är gynnsam för teknikinlärning då spelarnas förmåga att träna samarbete öga-hand-fot d.v.s. klubbföring under rörelse är utvecklad. Spel skall förekomma i många olika former där vi försöker få samtliga aktiva och kreativa. I de här åldrarna utvecklas barn olika så skillnaden kan vara väldigt stor när det gäller inlärningsförmågan, därför är nivåanpassning att föredra för att man ska kunna tillgodose så många som möjligt år Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar Isträningar 3-4 Barmark Matcher 1-2 Matcher Fys 2-3 Period maj-aug: Fys Teori 1 Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Träningsplan år Övningar som förbättrar barnens kroppsuppfattning och grovkoordination bör prioriteras. Spel, lekar, balans, åkbanor och kroppskontroll. Detta kan bedrivas på och utanför isen under hela året. Teknikträning i dessa åldersgrupper är viktig. Skridskoåkning, skott, passningar, dribblingar skall ingå i träningsplaneringen. I dessa åldersgrupper bör all snabbhetsträning prioriteras. (grund, frekvens, aktion, acceleration och ishockeysnabbhet. Basic spelförståelseträning skall ingå som en del i träningsuppbyggnaden. Låt barnen lyckas i sin träning. Sänk svårighetsgraden om barnen misslyckas. Spelarna skall motiveras, stimuleras. Detta ger glädjefyllda träningar. I en bra övning är alla aktiva. Stationsträna. Dela in banan i upp till 12 stationer. Lägg in träningsmoment som kräver uppmärksamhet. Koncentration, träningsdisciplin, noggrannhet med teknikinlärning och framför allt: många upprepningar. Hela ungdomstiden är allsidig utveckling/allsidig träning. Specialisering mot en första idrott sker successivt under hela ungdomsperioden. Bra ungdomsträning ger stora valmöjligheter till all idrott senare under den aktiva idrottstiden. Bra ungdomsträning för denna åldersgrupp skall vara planerad, individanpassad, allsidig, varierad och kontinuerlig. Fyra grundläggande faktorer skall påverka träningsplaneringen. Teknik, taktik, fysik och sociala/mentala faktorer Matcher Dessa lag deltar i seriespel med sina respektive åldersgrupper samt en blandserie. Det vi prioriterar är individens utveckling. Alla som tränar med laget skall få spela minst en seriematch i veckan. (om det spelas match både i ord. lag och i blandserien) Cuper Målsättningen är att U11 skall spela 3-4 cuper och U12 skall spela 4-5 cuper. (U12- skall medverka i cuper där spelarna skall få möta jämbördigt motstånd dvs. nivåanpassade cuper) Sida 6 (16)

7 Säsongsplanering U13/U14 Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong Senast uppdaterad Kontinuerlig träning av spelarnas basfärdigheter och teknik. Stor vikt ges spelet och moment i spelförståelse. Fler lagdelsövningar och enklare spelsystemträning uppspel, spelvändning, inspel i anfallszon och försvarsspel (både individuellt agerande och femmans gemensamma arbetsområde) U14 är det sista förberedande året inför klubbens interna satsning mot elitverksamheten. Även här kommer vi att fortsätta med teknikträning i högt tempo för att befästa tidigare inlärda moment, där merparten tränas med ökad svårighetsgrad i grundövningarna. Vi kommer att vidareutveckla spelförståelseträningen år Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar Isträningar 3-4 Barmark Matcher 1-2 Matcher Fys 2-3 Period maj-aug: Fys Teori 2 Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Träningsplan år Övningar som förbättrar ungdomarnas kroppsuppfattning och grovkoordination bör prioriteras. Spel, lekar, balans, åkbanor och kroppskontroll. Detta kan bedrivas på och utanför isen under hela året. Teknikträning i dessa åldersgrupper är viktig. Skridskoåkning, skott, passningar, dribblingar skall ingå i träningsplaneringen. I dessa åldersgrupper bör all snabbhetsträning prioriteras. (grund, frekvens, aktion, acceleration och ishockeysnabbhet. Spelförståelseträning skall ingå som en viktig del i träningsuppbyggnaden. Låt ungdomarna lyckas i sin träning. Sänk svårighetsgraden om de misslyckas. Spelarna skall motiveras, stimuleras. Detta ger glädjefyllda träningar. I en bra övning är alla aktiva. Stationsträna. Dela in banan i upp till 12 stationer. Lägg in träningsmoment som kräver uppmärksamhet. Koncentration, träningsdisciplin, noggrannhet med teknikinlärning och framför allt: många upprepningar. Hela ungdomstiden är allsidig utveckling/allsidig träning. Specialisering mot en första idrott sker successivt under hela ungdomsperioden. Bra ungdomsträning ger stora valmöjligheter till all idrott senare under den aktiva idrottstiden. Bra ungdomsträning för denna åldersgrupp skall vara planerad, individanpassad, allsidig, varierad och kontinuerlig. Fyra grundläggande faktorer skall påverka träningsplaneringen. Teknik, taktik, fysik och sociala/mentala faktorer Matcher Dessa lag deltar i seriespel med sina respektive åldersgrupper samt en blandserie. Alla som tränar med laget skall få spela minst en seriematch i veckan. (om det spelas match både i ord. lag och i blandserien) U14 spelar även DM, där spelar det för dagen bästa laget. Nivåanpassning är att föredra i förhållande till motstånd. Cuper Lagen spelar 4-5 cuper/säsong Vi skall medverka i olika cuper med nivåanpassning där spelarna skall få möta jämbördigt motstånd. Sida 7 (16)

8 Säsongsplanering U15/U16 Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong Senast uppdaterad Här slår vi ihop två åldersgrupper och går in i tätt samarbete med juniorverksamheten som förberedelse inför klivet upp på juniornivå. Spelare som visar bra kvalitet i träningsvilja, attityd, karaktär och individuell utveckling kommer att få möjlighet att spela med J16 där kraven att träna och att prestera i matcherna ökas, varvid coachning/matchning/toppning kommer att vara mera förekommande. De spelare som inte kvalificerar sig till J16 spelar i U15/16-laget/lagen men kommer att få möjlighet att träna och spela med J16 när tillfälle ges år Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar Isträningar 3-5 Barmark Matcher 1-2 Matcher Teori 2 Period maj-aug: Fys Fys 2-3 Träningsplan år Övningar som förbättrar ungdomarnas fysik och koordination bör prioriteras. Spel, lekar, balans, åkbanor och kroppskontroll. Detta kan bedrivas på och utanför isen under hela året. Teknikträning i dessa åldersgrupper är viktig. Skridskoåkning, skott, passningar, dribblingar skall ingå i träningsplaneringen. I dessa åldersgrupper bör all snabbhetsträning prioriteras. (grund, frekvens, aktion, acceleration och ishockeysnabbhet. Spelförståelseträning skall ingå som en stor del i träningsuppbyggnaden. Låt ungdomarna lyckas i sin träning. Sänk svårighetsgraden om de misslyckas. Spelarna skall motiveras, stimuleras. Detta ger glädjefyllda träningar. I en bra övning är alla aktiva. Stationsträna. Lägg in träningsmoment som kräver uppmärksamhet. Koncentration, träningsdisciplin, noggrannhet med teknikinlärning och framför allt: många upprepningar. Hela ungdomstiden är allsidig utveckling/allsidig träning. Specialisering mot en första idrott sker successivt under hela ungdomsperioden. Bra ungdomsträning ger stora valmöjligheter till all idrott senare under den aktiva idrottstiden. Bra ungdomsträning för denna åldersgrupp skall vara planerad, individanpassad, allsidig, varierad och kontinuerlig. Fyra grundläggande faktorer skall påverka träningsplaneringen. Teknik, taktik, fysik och sociala/mentala faktorer Matcher Här spelar man med ett lag i en regional serie i väst. Och ett eller två lag i distriktets blandserie för U16/15. Man spelar både DM och SM. Cuper Här kommer man att spela 2-3 cuper /säsong. Standarden på J16 cuperna skall vara hög. Sida 8 (16)

9 Säsongsplanering Dam U-lag Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong Senast uppdaterad U-lag Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar xx-xx Isträningar x-x Barmark xx Matcher x-x Matcher xx Fys x-x Period maj-aug: Fys xx Teori x-x Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Säsongsplanering Dam A-lag Målsättning, träning, matcher och teori under en hel säsong A-lag Period Aug-mars Förslag veckoplanering Isträningar xx-xx Isträningar x-x Barmark xx Matcher x-x Matcher xx Fys x-x Period maj-aug: Fys xx Teori x-x Detta är målsättningar som inte alltid kan uppnås med organiserad träning. Rekommendera ungdomarna till egen spontanidrott så att målsättningen kan uppnås. Träningsplan Dam U/ Dam A Matcher Cuper Sida 9 (16)

10 Senast uppdaterad LEKSANDS IF S AKTIVA SPELARE och LEDARE SOCIALA MÅL Ditt uppträdande Samarbeta med Du är Glad Klubben Ambassadör för LIF Trevlig Laget/spelare/ledare Representant för idrotten Hjälpsam Domare/funktionärer Föredöme för andra Informerande Den du möter Serviceinriktad Publik Professionell Vaktmästare/personal UTBILDNING AV SPELARE Utbildning är en mycket viktig del av föreningens ungdomsverksamhet. Syftet med utbildningen är tvådelad. Den ena delen syftar till att utveckla spelarna idrottsligt och socialt medan den andra delen syftar till att ungdomarna skall få kunskaper om hur man genom fysisk aktivitet tar ansvar för den egna hälsan. Följande moment behandlas inom ramen för Leksands IF:s ungdomsverksamhet. Läroplanen följer svenska ishockeyförbundets ABC pärm Ishockey Teknik Taktik Fysik - Skridskoteknik, passningar/mottagningar, närkampspel, skott och klubbteknik - Spelförståelse i form av grunder i försvarsspel och anfallsspel - Principer för uthållighetsträning, styrketräning, spänst-/snabbhetsträning, rörlighet och koordination Kost Energigivande ämnen Kostens betydelse för elitidrottare Idrottsskador Översikt över de vanligaste idrottsskadorna Översikt över de vanligaste infektionssjukdomarna Idrottspsykologi Gruppdynamik Mental träning Social kompetens Teambuilding lagmoral Respekt och empati Som spelare i Leksands IF skall du - vara engagerad och genomföra skolarbetet med samma intresse som du har för ishockeyn - följa idrottens fair-play och regler, och, de av LIF, uppsatta regler. - respektera ledare, medspelare, motspelare, domare och funktionärer. - genomföra träningar och matcher på bästa sätt efter dina förutsättningar - vårda din egen och klubbens utrustning. - vara en ambassadör för Leksands IF Ishockey Sida 10 (16)

11 Optimal Mottaglighetsålder Allmän Fysisk Träning Senast uppdaterad Utvecklingstabell, Ålder Uthållighet Kondition Mjölksyra STYRKA -grund uthållighet snabb max muskelvolym SNABBHET -frekvens -aktion maximal acceleration KOORDINATION -grundfärdigheter kombinationer -komplicerad motorik - - -balans -reaktion -rörelse/precision - - RÖRLIGHET Liten effekt Medel effekt Stor effekt Tabellen är byggd på att tillväxtsspurten sker vid ungefär 13 års ålder. Då det kan skilja ca +- 2 år mellan olika individer, i vissa fall upp till 3-4 år. I biologisk mognad så bör man nog använda tabellen med sunt förnuft, men den ger dock en ganska god bild av utvecklingen. Sida 11 (16)

12 Till Ledare - Allmänna tips I ditt ledarskap: Instruktion Nivåanpassa träningen! Låt spelarna och laget träna efter sin mognads- och kunskapsnivå. Skapa aktivitet. Undvik köer. Korta muntliga instruktioner. Visa1 Pröva! Instruera! Detta är nycklarna I ditt ledarskap. Tänk på att all inlärning sker stegvis och I sin egen takt. Ungdomarna behöver lyckas. Anpassa övningarna efter lagets kunnande. Från det lätta till det svåra. Använd sinnena vid all inlärning (se höra känna ) LEK! Ge positiv feedback/återkoppling. Tips att tänka på Som ledare var ombytt till träning. Planera alla träningspass noga. Samla gruppen innan träningen och förklara syfte och innehåll. Var flexibel under träningen. Bekräfta ungdomarna. Se och hör alla. Fokusera på färdigheter inte på resultatet. Passa tider. Lär spelarna tänka själv. Håll det du lovar som ledare. Laganda Skapa laganda genom att prioritera trivseln, sprid glädje, skapa trygghet, var ett föredöme som ledare, samarbeta och kommunicera med spelarna. Utarbeta gemensamma målsättningar. Pedagogik Din viktigaste uppgift som ledare är att motivera ungdomarna vid träning/match. Det är inte vad du säger, utan hur du säger det, som avgör om budskapet går fram. Lär dig hantera nervositet. Skapa handlingsberedskap och agera. Senast uppdaterad Skapa trygghet och harmoni. Lyssna aktiv! Bry dig om! Var lyhörd och flexibel I ditt ledarskap. Det är bra att göra fel ibland. Då lär man sig hur man skall göra. Individuella samtal ger förtroende, kännedom och möjlighet att anpassa träningen. Arbete I ledarteam ger delat ansvar, utvecklad verksamhet, glädje, stimulans och gemenskap. Ditt mål bör vara att uppmärksamma varje spelare varje gång ni träffas. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör men först och främst förstå det hon förstår. En positiv inställning ger positiva upplevelser. Ta tillvara ungdomarnas fantasi, glädje, lust, spontanitet, målmedvetenhet, positivitet, vilja att lära och förmåga att aldrig ge upp. Bemöt spelarna för den de är och inte efter prestation. Bli medveten om de signaler som sprids I gruppen. En spelare som tror på sig själv blir ofta framgångsrik. Din uppgift som ledare är att skapa förutsättningar för andra att lyckas Upptäck glädjen med att hjälpa (instruera) unga människor. Sida 12 (16)

13 Senast uppdaterad Doktorn har ordet. All träning syftar på att bygga upp kroppen. För det behövs byggstenar. Dessa får Du genom regelbundna måltider. Svensk husmanskost duger bra. För att tillfredställa behovet av vitaminer och antioxidanter bör Du äta grönsaker av tre olika färger till huvudmålet varje dag. Härtill mycket frukt, gärna som mellanmål. Före-, under- och efter träning/tävling skall Du dricka rikligt med vatten. Sömnen är viktig. Det är då kroppen bygger upp vävnader som svar på träningen. Vitaminpiller kan inte ersätta mat och sportdryck kan inte ersätta vatten. Skador Vid skador skall Du omedelbart avbryta träning/match och meddela Dina ledare. Detta är speciellt viktigt vid muskelskador som t.ex lårmuskelskador då omedelbart vila och kompression kan betyda veckor i vinst med avseende på återupptaget matchdeltagande. Om Du eller ledaren så bedömer skall skadan bedömas av sjukgymnast (i första hand) eller läkare. Ungdomsmottagningen har läkarmottagning utan tidsbeställning varje onsdag eftermiddag. Sjukdomar Feber eller ont i halsen medför träningsoch matchförbud. Vid flera dagars sjukdom skall Du vara feber- och symptomfri i minst tre dagar innan träning återupptas. Medicin All medicinering måste meddelas ledare, som i sin tur informerar sig om vad som är dopingklassat. Lars Johansson LIF ATT VARA FÖRÄLDER Delaktighet Det är viktigt att du som förälder är delaktig i ditt barns hockeyutövande, det blir mycket roligare om du också känner att du är en i laget. Som förälder finns det många olika sätt att hjälpa till med: Skjutsa ditt barn till träningar (naturligtvis är du alltid välkommen att titta på träning) och att hjälpa till med sekretariatet under matcher. Kom gärna till matcher och turneringar och stötta laget från läktaren. Det sportsliga Låt tränaren ta hand om utbildningen. Lagets tränare är tillsatta av Leksands IF som har ansvaret för att utbildningen bedrivs på ett korrekt sätt i enlighet med ramprogrammet. Laget Kom ihåg att laget också består av många lagkamrater. Även du som förälder representerar LIF när du följer med på matcher och turneringar. Det är därför viktigt att du är ett föredöme och uppmuntrar ditt barn och hans lagkamrater i både med- och motgång. Stötta laget i med och motgång och kritisera inte enskilda spelare, ledare eller funktionärer. I omklädningsrummet Här är det viktigt att du ger ditt barn egen tid att umgås med sina hockeykompisar. Den hjälp spelarna behöver i de yngre åldrarna får de av lagets ledare. Tiden i omklädningsrummet före och efter match är föräldrafritt!! Sida 13 (16)

14 Senast uppdaterad budord om din roll som förälder 1 Informera dig om föreningens mål med sin verksamhet. Detta kan ge svar på om du vill delta eller inte med ditt barn 2 Föräldraambitionen kan lätt bli en fallgrop för ungdomarna. Ett led i utvecklingen är att så tidigt som möjligt klara sina åtaganden på egen hand (kommunikation med ledarna, skötsel av sin utrustning, dagsplanering m.m.) 3 Stötta ditt barn och ledarna i laget. Problem kan du bäst lösa genom att kommunicera med föräldra-representanten eller direkt med ledarna i laget utan att ungdomarna finns med. Splittring mellan ledarna och föräldragruppen går alltid ut över ungdomarna. 4 Låt ungdomarna (så långt som det är möjligt) uppleva sin ishockey på egen hand. 5 Attityder och värderingar är viktiga. Ditt barn får naturligtvis lära sig respekt och rent spel, vikten av kamratskap och ett idrottsrikt leverne. 6 Uppfostra dina barn så att de i sin idrottsmiljö själva vågar utrycka och visa sina känslor. Besvikelser kan då hanteras på ett godtagbart sätt. 7 Älska ditt barn som det är. Utan krav på prestation, var positiv och lyssna på funderingar om spelet, kamraterna och ledarna. Barn vill ha något att berätta när de kommer hem. 8 Stötta domarna i deras svåra och viktiga roll som matchledare. 9 Hetsa aldrig fram resultat i matcher. Var sak har sin tid! Utbildningen till ishockeyspelare är en lång process. Varje spelare är unik! 10 Variera ditt barns idrottande under hela ungdomsperioden. Variation är bättre inlärning. 11 Under träning lär man sig nya saker. Under match praktiserar spelarna kunskapen. 12 Övervärdera aldrig matchens betydelse under ungdomsperioden. 13 Se till att ditt barn äter rätt och vilar i tillräcklig mängd. 14 Stötta ditt barn i skolan och idrotten. 15 Tänk på att ditt barn idrottar för att få uppleva - Gemenskap - Utveckla skicklighet - Spänning - Tävling / framgång / status - Fysisk form - Utlopp för energi - Att ha roligt! Sida 14 (16)

15 AVGIFTER OCH ÅTAGANDEN UNGDOMSFÖRÄLDRAR Senast uppdaterad Deltg avgift Medl. avgift Arbete i kiosk (a-lagsmatcher) Arbete egen cup Arbete parkering Arbete kvällskiosk Funktionär egna matcher Övriga evenemang J16 X X X X X X U15 X X X X X X U14 X X X X X X U13 X X X X X X U12 X X X X X X U11 X X X X X X U10 X X X X X X U9 X X Björnligan X X Damlag X X X X (pool-spel) X X För att få deltaga i spel och att spelarförsäkringar skall gälla måste avgifterna vara betalda inför varje ny säsong. Senast den 15 september varje år. EKONOMI LEKSANDS HOCKEY UNGDOM Inom ungdomshockeyn arbetar varje lag med en egen budget. Denna följs under året upp av lagledaren tillsammans med en ekonomiansvarig på kansliet. Målsättningen med ungdomshockeyns ekonomi är att det skall redovisas ett nollresultat varje år. Exempel på vad som ingår i deltagaravgiften Hockeybyxor fr.o.m. U11 Målvaktsskydd. Försäkringar Frikort till LIF s hemmamatcher Bussresor (i seriespel fr.o.m. U13) Domar/funktionärskostnader Ishockeyutbildning Subventionerat cupsspel. Försäkringar Deltagarna är försäkrade till och från träning och match. Elever som har Leksands Kommuns skolförsäkring är också försäkrade på heltid. Följande ersättningar ingår i din idrottsförsäkring.. Akutersättning Tandskador Invaliditetsförsäkring Dödsfallsersättning TÄNK PÅ ATT TECKNA EN PRIVAT FÖRSÄKRING OCKSÅ. Alla skador skall anmälas till din ledare! Sida 15 (16)

16 Senast uppdaterad Kontrakt för spelare Välkommen till Leksands IF Detta har upprättats mellan och Spelare Ledare 1 Tillsammans är vi ett lag. 2 Vi vet att lagets totala insats betyder mer än enskilda prestationer. 3 Vi vet att det vid sidan om hockeyn är mycket viktigt att sköta skolarbetet på ett bra sätt. 4 Vi vet att skötsamhet utanför planen är en förutsättning om man vill nå framgång på planen. 5 Vi är alltid glada kompisar på och utanför planen. 6 Vi mobbar aldrig. 7 Vi är alltid ödmjuka. 8 Vi vet att om någon uppträder ojust eller okoncentrerat kommer han att skickas av banan. 9 Vi vet att som man tränar spelar man! Vi ger oss aldrig. 10 Vi respekterar alltid vår förening och ledarna genom att: meddela om vi inte kan komma till samlingarna. vi är alltid ombytta och klara i god tid före match/träning. vi stretchar alltid efter match/träning. vi duschar alltid efter match/träning. VI GÖR ALLTID VÅRT BÄSTA. 11 Jag har tagit del av och accepterar texten i ramprogrammet. Jag som ledare och spelare känner till och är fullt införstådd med dessa regler. Leksand /.2007 Spelare Målsman Ledare Sida 16 (16)

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande Flens HC Föreningspolicy Flens HC är en breddförening med en målsättning att ta hand om alla som vill delta i ungdomsverksamheten och att utveckla alla individer hockeymässigt och socialt. Visionen är

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan.

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan. Hammersguiden VÄLKOMMEN TILL HALMSTAD HAMMERS I den här guiden har vi samlat information om Halmstad Hammers som förening våra övergripande målsättningar, förhållningssätt, riktlinjer och principer för

Läs mer

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn 2015-16. Innehåll

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn 2015-16. Innehåll Nybro Vikings IF Ungdomshockeyn 2015-16 hockeyhandboken Innehåll Ungdomshockeyfrågor... 2 Nybro Vikings kansli... 2 Nybro Vikings styrelse... 2 Nybro Vikings IF:s vision... 3 Barns rätt i idrott... 3 Träning

Läs mer

Ungdomspolicy Allmänt Generella Regler Ålderskullar: Uppflyttning av spelare:

Ungdomspolicy Allmänt Generella Regler Ålderskullar: Uppflyttning av spelare: Ungdomspolicy Pixbo erbjuder ungdomar som är intresserade av innebandy, en åldersanpassad idrottsutbildning, inriktad på innebandy. Utbildningen skall omfatta såväl praktisk som teoretisk utbildning i

Läs mer

Orangea tråden för U-sektionen

Orangea tråden för U-sektionen Utgåva 2 20140901 Orangea tråden för U-sektionen Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik.

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Utgåva 1 20140401 Orangea tråden för U-sektionen. Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9)

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) Målsättningen är att öka intresset för sporten bland spelarna och deras familjer. I Lund Giants D 2 spelar vi knattehockey med fokus på glädje och gemenskap. Verksamheten

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

Version 1. Blue Line Eksjö Hockey Club Policy dokument för verksamheten. Eksjö maj 2008 Reviderat

Version 1. Blue Line Eksjö Hockey Club Policy dokument för verksamheten. Eksjö maj 2008 Reviderat Version 1 Blue Line Eksjö Hockey Club Policy dokument för verksamheten Eksjö maj 2008 Reviderat Inledning... 3 Vision... 3 Sportsliga mål... 3 Sociala mål...5 Ansvar... 5 Dialogen... 5 Organisation...

Läs mer

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt:

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt: Värnamo Hockey/Värnamo GIK Säsongsplanering Ledare för ungdomslag i Värnamo Hockey skall i god tid planera sitt lags verksamhet inför en ny säsong. Denna planering sammanställs och utdelas till spelare

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

Avesta BK:s samt Skogsbo SK:s gemensamma föreningspolicy

Avesta BK:s samt Skogsbo SK:s gemensamma föreningspolicy Policy 2016-10-01 Avesta BK:s samt Skogsbo SK:s gemensamma föreningspolicy Idén med Avesta BK: s, nedan kallat ABK: s, och Skogsbo SK: s, nedan kallat SSK: s verksamhet är att utbilda varje spelare/individ

Läs mer

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 1(7) UDDEVALLA BLUE ROCKS Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 2014-03-27 2(7) VÅRA STADGAR SÄGER BLUE ROCKS ÖVERGRIPANDE MÅL Vårt mål är att ge alla barn och ungdomar chansen till att möta och utöva världens

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

Inledning. Sportsliga mål

Inledning. Sportsliga mål Inledning Klubbens huvudsakliga och övergripande inriktning är att fostra och utbilda ishockeyspelare. Detta når vi genom att satsa på både bredd och elit samt genom att behålla så många spelare som möjligt

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB Verksamheten skall kännetecknas av sportslighet, social fostran, sund och balanserad ekonomi, utbildade ledare samt en stark föreningskänsla med stort engagemang och

Läs mer

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET MEDSPELAREN EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET Som ishockeyklubb har vi ett stort ansvar. Redan i tidiga åldrar kommer barn till oss och vår skridskoskola sedan följer vi dem genom ungdomsverksamheten hela vägen

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

RÖDBLÅATRÅDEN HANDLINGSPLAN

RÖDBLÅATRÅDEN HANDLINGSPLAN RÖDBLÅATRÅDEN HANDLINGSPLAN INLEDNING Detta dokument är framställt av Värmdö Hockey och godkänt av Värmdö Hockeys styrelse. Dokumentet skall följas av alla tränare, ledare, spelare och föräldrar engagerade

Läs mer

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn Innehåll

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn Innehåll Nybro Vikings IF Ungdomshockeyn 2014-15 hockeyhandboken Innehåll Ungdomsstyrelsen... 2 Nybro Vikings styrelse... 2 Nybro Vikings IF:s vision... 3 Barns rätt i idrott... 3 Träning och matcher... 4 Administration...

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Glädje Passion Stolthet

Glädje Passion Stolthet LULEÅ HOCKEYS GPS Glädje Glädjen att få växa upp och utvecklas tillsammans är kärnan i vår förening. På isen visar vi glädje genom att vara positiva, berömma, bygga och hjälpa varandra. Glädje är att få

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

- 10 U9- U FÖRKLARINGAR...

- 10 U9- U FÖRKLARINGAR... Innehåll SHC 2018/2019... 2 Sollentunamodellen... 3 A- Sektionen... 4 J18 och J20... 5 U16 - Tävla för att vinna... 6 U15 - Tävlar för att tävla... 7 U14 - Träna för att tävla... 8 U13 - Träna inför tävling...

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn Innehåll

Nybro Vikings IF. hockeyhandboken. Ungdomshockeyn Innehåll Nybro Vikings IF Ungdomshockeyn 2017-18 Innehåll hockeyhandboken Nybro Vikings kansli-styrelse... 2 Barns rätt i idrott... 2 Nybro Vikings IF:s vision... 3 När det är match!... 3 Träning och matcher...

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen

Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen 2008-02-06 Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen Mål Föreningen ska bedriva en ungdomsverksamhet med syfte att ge våra ungdomar möjlighet att utöva ishockey på föreningens villkor

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Utbildningsplan. - en möjlighet till positiv framtidsutveckling

Utbildningsplan. - en möjlighet till positiv framtidsutveckling Utbildning - en möjlighet till positiv framtidsutveckling 1 2 Västergötlands Ishockeyförbund Utvecklingskommittén Innehållsförteckning Idrottsutbildning Spelarutbildning Ledarutbildning Kunskapsbas Utbildningsmaterial

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

RÖDSVARTA TRÅDEN HANDLINGSPLAN

RÖDSVARTA TRÅDEN HANDLINGSPLAN RÖDSVARTA TRÅDEN HANDLINGSPLAN UTGÅVA 1 1 INLEDNING Detta dokument är framställt av Linden Hockey och fastställt av Linden Hockeys styrelse. Dokumentet skall följas av alla ledare, spelare, domare och

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden

Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden Barn (5 13 år) Ungdomsishockey (14 18 år) och Seniorhockey 2004-2005 Detta dokument innehåller riktlinjer om hur vi tillsammans skall utveckla hockeyn sportsligt

Läs mer

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder.

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder. VERKSAMHETSIDÉ Idrottsföreningen Troja-Ljungby, i dagligt tal benämnd Troja, utövar idrotten ishockey. Föreningen, som bildades 1948 och har sin hemvist i Ljungby kommun, består av de fysiska personer

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Åsele IK:s Ishockeypolicy

Åsele IK:s Ishockeypolicy Åsele IK:s Ishockeypolicy Vår policy ska vara en vägledning för alla ledare inom vår verksamhet och en information till föräldrar, spelare, kommunen, sponsorer och andra intresserade om hur vi vill driva

Läs mer

RÖDA TRÅDEN. Säsong 2016/2017. Sportsliga riktlinjer för ungdomsverksamheten i Rönnängs IK. (Version 1.1, aug 2016)

RÖDA TRÅDEN. Säsong 2016/2017. Sportsliga riktlinjer för ungdomsverksamheten i Rönnängs IK. (Version 1.1, aug 2016) RÖDA TRÅDEN Sportsliga riktlinjer för ungdomsverksamheten i Rönnängs IK Säsong 2016/2017 (Version 1.1, aug 2016) Innehållsförteckning Inledning... 2 Generella mål i ungdomsverksamheten... 4 Att spela hockey

Läs mer

AIK Hockeys Värdegrund

AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockey arbetar aktivt med klubbens värdegrund, våra värdeord och den miljö vi tillsammans skapar för spelare, ledare och föräldrar. AIK:s värdegrundsarbete syftar till att varje

Läs mer

AIK Hockeys Värdegrund

AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockey arbetar aktivt med klubbens värdegrund, våra värdeord och den miljö vi tillsammans skapar för spelare, ledare och föräldrar. AIK:s värdegrundsarbete syftar till att varje

Läs mer

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club VERKSAMHETSPLAN FÖR BORÅS HOCKEYTALANGER Borås Hockeytalangers verksamhet omfattar U11 till och med A1. Varje ledare ska vara införstådd med innehållet i

Läs mer

AIK Hockeys Värdegrund

AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockeys Värdegrund AIK Hockey arbetar aktivt med klubbens värdegrund, våra värdeord och den miljö vi tillsammans skapar för spelare, ledare och föräldrar. AIK:s värdegrundsarbete syftar till att varje

Läs mer

Utvecklingspolicy Grästorps IK Ungdom

Utvecklingspolicy Grästorps IK Ungdom Utvecklingspolicy Grästorps IK Ungdom 1. Inledning a. Klubbidé 2. Ekonomi 3. Regler och riktlinjer a. Värderingar b. Sportsliga mål 4. Rekrytering a. Skridskolek och Hockeyskolan (den första utrustningen-krav)

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

SK ÖRNEN INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL LEDARFILOSOFI INOM INNEBANDY

SK ÖRNEN INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL LEDARFILOSOFI INOM INNEBANDY SPORTSLIGA MÅL Föreningens ambition är att skapa förutsättningar för att kunna tillhöra en av distriktets bästa ungdomsklubbar inom innebandy. Ambitionen är även att kombinera en elitsatsning inom föreningen

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Ungdomspolicy Halmstad Hockey

Ungdomspolicy Halmstad Hockey Vi vill: Ge våra ishockeyungdomar en meningsfull fritidssysselsättning i en god miljö och hjälpa varje spelare till att bilda sig en positiv självuppfattning som individ och hockeyspelare. Låta våra hockeyungdomar

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01 U-sektionens policy Denna policy ska ge riktlinjer och stöd för ledare och föräldrar och förening i utvecklingen av bandyspelare inom Villa Lidköping BK. Villa Lidköping BK 2011-12-01 Villa Lidköping BK

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

FALKÖPING IK BLUE RIDERS

FALKÖPING IK BLUE RIDERS Rev. B Den blå tråden Revisionshistorik: Rev. Anledning: Datum: Fastställd av Nr: styrelsen: B Revidering av ursprungligt dokument. 2018-04-09 2018-06-04 1 (10) Innehållsförteckning FÖRENINGENS ÖVERGRIPANDE

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

50 % aktivitetsgrad Bör vara minst 50 % teknik Bör vara minst 30% spel Varierad och stimulerande träning för alla

50 % aktivitetsgrad Bör vara minst 50 % teknik Bör vara minst 30% spel Varierad och stimulerande träning för alla Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007.

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Riktlinjer Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Målet med verksamheten är att tillsammans skapa en meningsfull fritid för våra

Läs mer

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT 2008-06-30 Målet för Lycksele SK är att spela ishockey i den högsta möjliga divisionen, att vi i huvudsak ska ha spelare som är utbildade i föreningen och som bor på orten. För att göra detta möjligt skall

Läs mer

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2016 SYFTE TÄNK TILL OPE IF är ett värdegrundsmaterial från SISU Idrottsutbildarna Jämtland/Härjedalen SYFTE Syftet med TÄNK TILL är att du och ni, aktiva, föräldrar, ledare

Läs mer

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Föräldramöte ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Träningar säsongen 2017/18 Hur många träningar tror ni vi har haft? 90 st inkl målvaktsträningar Hur tror ni träningsnärvaron varit i snitt? Målet var 2

Läs mer

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun.

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Lions Hockey Ungdomsverksamhet En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Vi skall vara en förening som genom välutbildade ledare och stort engagemang i

Läs mer

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS TIF VIKINGS bildades 1973 under namnet Trelleborgs Ishockeyförening. Föreningen har antagit namnet TIF VIKINGS som varumärke. TIF VIKINGS är Sveriges sydligaste ishockeyförening.

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Att vara idrottsförälder

Att vara idrottsförälder Att vara idrottsförälder Detta är ett studiematerial för er som är föräldrar till idrottande barn. För många barn är idrottsföreningen, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön.

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy Göteborgs Ishockeyklubb antagen 2017-06-19 1 1. Inledning Policy för ungdomsverksamhet Denna policy anger styrelsens riktning för föreningens ungdomsverksamhet. Verksamhetens syfte

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND Vision I vår förening vill alla engagera sig i att driva och utveckla verksamheten. Verksamhetsidé IBK Härnösand erbjuder innebandy för så många som möjligt,

Läs mer

Luleå City BBK 1 december Luleå City Basket. Vi ställer upp för varandra. luleacitybasket.

Luleå City BBK 1 december Luleå City Basket. Vi ställer upp för varandra. luleacitybasket. Luleå City Basket Vi ställer upp för varandra info@luleacitybasket.se luleacitybasket.se Föreningspolicy @luleacitybasket på Instagram Luleå City Basket på Facebook #luleacitybasket överallt info@luleacitybasket.se

Läs mer

HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag. Säsongen 2015/2016. Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16. Målsättning / vår verksamhet.

HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag. Säsongen 2015/2016. Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16. Målsättning / vår verksamhet. 2015-09-21 HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16 Säsongen 2015/2016 Målsättning / vår verksamhet. Den verksamhet som Hudiksvalls Hockey Club

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF Sida 1 av 9 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Vision... 3 Föreningsmål... 3 Organisationsstruktur... 4 Älvsjö AIK:s synsätt... 4 Engagemangsmodellen...

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument Den blå linjen Spånga Hockeys policydokument Verksamhetsidé Spånga Hockeys verksamhetsidé är att som breddförening erbjuda högkvalitativ individuellt inriktad träning, i en välkomnande miljö som präglas

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

Tränarutbildning i förening

Tränarutbildning i förening Tränarutbildning i förening Svenska Fotbollsakademin 2010 Information om tränarutbildningarna i Svenska Fotbollsakademins utbildningsprogram Tränarutbildning - Fotbollsträning Barn- och ungdomsträning

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Hudiksvalls Hockey klubb

Hudiksvalls Hockey klubb Hudiksvalls Hockey klubb Mål och riktlinjer för ungdomsverksamheten 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅLSÄTTNING OCH VERKSAMHETSIDÉ...2 TILL ALLA FÖRÄLDRAR/VUXNA INOM HUDIK HOCKEY...2 TILL DIG

Läs mer

FALU IF POLICY VÅR VISION VÅR VERKSAMHETSIDÉ

FALU IF POLICY VÅR VISION VÅR VERKSAMHETSIDÉ FALU IF POLICY VÅR VISION Falu IF är Dalarnas största hockeyförening och Faluns attraktivaste idrottsförening. Vi är ledande inom utbildning av spelare, ledare och funktionärer VÅR VERKSAMHETSIDÉ Falu

Läs mer

Välkomna! U9 säsongen 2016/2017 Barn födda 2008

Välkomna! U9 säsongen 2016/2017 Barn födda 2008 Välkomna! U9 säsongen 2016/2017 Barn födda 2008 Mål & riktlinjer Mål: Träningarnas innehåll och ledarnas förhållningssätt skall vara anpassat till spelarnas ålder och utvecklingsnivå. Det skall vara roligt

Läs mer

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012 IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt Säsongen 2012 Kort versionen Som ledare i Irsta P-02 har vi enats om att bedriva en verksamhet som bidrar till att samtliga spelare erbjuds en lämplig utveckling.

Läs mer

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Krav på ledare Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Komma väl förberedd till träningar, matcher och andra arrangemang. Skriva kiosk-, sekretariats- och körlista Utveckla våra spelare

Läs mer