Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn"

Transkript

1 PM 1(9) Datum Diarienr 2011/3281 Enheten för policy och analys Svante Claesson Tfn Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn Syftet med detta dokument Skogsstyrelsen har i avrapporteringen av regeringsuppdraget Kunskapsplattform om hållbart brukande av skog utfäst sig att ta initiativ till en utökad dialog om mål, lagkrav och uppföljningsmetoder för miljöhänsyn (Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket 2011). Detta dokument avser att beskriva hur denna utökade dialog skall genomföras. En dialog är en levande process och därför ska inte det arbetssätt som beskrivits i detta dokument eller tidplanen ses som en plan som oaktat utvecklingen skall följas. Istället kommer denna plan löpande behöva revideras och utvecklas allt eftersom dialogen fortlöper. Inte desto mindre är detta dokument viktigt för att ge alla intressenter en gemensam bild av vad som skall genomföras och hur detta i stort skall gå till. Detta dokument är med tanke på vad som tidigare sagts ett levande dokument. Version Datum Ändring Signatur Utkast inför dialogmöte SC Bakgrund Hösten 2010 fick Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringens uppdrag att utarbeta en kunskapsplattform om hur man kan uppnå en större måluppfyllelse när det gäller miljörelaterade mål för hållbart skogsbruk. I genomförandet av detta arbete fokuserade myndigheterna på miljöhänsyn vid föryngringsavverkning. Genom diskussioner i Skogsstyrelsens sektorsråd på nationell och regional nivå, under en workshop, i en kunskapspanel och via djupintervjuer samlade myndigheterna uppfattningar om orsaker till brister och förslag till åtgärder. En genomgående synpunkt som framkommit i den här dialogen om orsaker är att skogsbruket och Skogsstyrelsen har olika målbilder för vad som är god miljöhänsyn. Tydligast är skillnaderna när det gäller frågor som nyskapande av miljövärden kontra bevarande av befintliga värden och prioritering mellan befintliga värden. En annan skillnad är om man skall utgå från rödlistade arter eller de miljöer, strukturer och substrat som dessa arter är beroende av. Som framgår av redovisningen av Polytax och jämförelsen med skogsbrukets egna uppföljningar förefaller det även finnas en stor skillnad i synsätt kring hänsynskrävande biotoper. Dessa skillnader i synsätt tenderar att dominera varje dialog om miljöhänsyn, och har därmed hindrat ett konstruktivt och framåtsyftande arbete.

2 Skogsstyrelsen Pm (9) Dessa skillnader i målbild eller synsätt får ett tydligt avtryck i respektive organisations uppföljning av miljöhänsynen, vilket gjort att det finns olika uppfattning vilken kvalitet miljöhänsynen håller idag. Ovanstående kortfattade problembeskrivning utgör kärnan till att Skogsstyrelsen i avrapporteringen till regeringen åtog sig att initiera en utökad dialog om mål, lagkrav och metoder för uppföljning av miljöhänsyn. Parallellt med att myndigheterna genomförde regeringsuppdraget om Kunskapsplattform om hållbart skogsbruk påbörjade Skogsstyrelsen en översyn av föreskrifter och allmänna råd till 30 SVL. Översynen är motiverad genom att det gått ett antal år sedan dessa föreskrifter och allmänna råd skrevs och att det därmed finns ett uppdämt behov av att se över dem. Vidare har ett antal regeringsuppdrag som Skogsstyrelsen genomfört lett till påpekanden om att föreskrifter och allmänna råd behöver ses över, främst rörande vattendirektivet och stubbskörd. Arbetet med översynen har lett fram till ett förslag som skall presenteras för Skogsstyrelsens styrelse i början av oktober Detta förslag är i skrivande stund utskickat till intressenter för att få in synpunkter. Frågor som rör Växt- och djurarter och prioritering av hänsyn omfattas inte av ovanstående förslag. Frågan om Växt- och djurarter är sedan tidigare lyft ur nu liggande förslag då projektgruppen konstaterat att artskyddsförordningens betydelse i skogsbruket behöver utredas innan förslag på ändringar i föreskrifter och allmänna råd kan tas fram. För frågan om prioritering av hänsyn har det under arbetets gång visat sig att det behövs en längre tid för att processa fram ett förslag. Den 8 juni 2011hölls ett inledande möte för den utökade dialogen om miljöhänsyn. Syftet med mötet var att få in synpunkter på vad dialogen skall omfatta, hur den skall bedrivas och hur lång tid vi kan tänka oss att det är rimligt att bedriva den. Från detta möte har Skogsstyrelsen tagit med sig följande viktiga punkter som tjänat som vägledning vid utformningen av denna färdplan. Arbetet bör bedrivas i mindre arbetsgrupper kombinerat med redovisning och diskussion vid större seminarier och workshops kring specifika frågor. Det bör finnas en övergripande projektorganisation som håller ihop helheten. Arbetsgrupperna bör ha tydliga resultatkrav. Viktigt med tydliga avgränsningar så att varje arbetsgrupp kan fokusera på en specifik fråga. Det är viktigt att dialogen fortlöpande hålls levande men ett initialt större arbete borde genomföras inom 1-2 år. Arbetet bör inkludera exkursioner i fält.

3 Skogsstyrelsen Pm (9) Den fortsatta översynen av 30 SVL bör ingå som en komponent i dialogen. Resultaten från dialogen skall ha en hög konkretiseringsgrad och kommunikativa för användning i praktiskt skogsbruk. Dialogens syfte Under uppstartsmötet ( ) presenterade Skogsstyrelsen nedanstående punkter som målsättningar för dialogen, vilka gavs brett stöd. Dessa målsättningar är: Ökad samsyn om sektorsansvaret Utvecklade sätt att beskriva målbilder för bra miljöhänsyn Väl kända lagkrav för miljöhänsyn Uppföljningssystem som kan utgöra grunden för en fortsatt utvecklings och lärprocess Genomförande Det egentliga arbetet bedrivs i mindre arbetsgrupper, storleksordningen 5-6 personer. För några av arbetsgrupperna kan det finnas behov av att de är större för att få till en bra representation av olika intressen, se vidare under beskrivningen av varje grupp. Till dialogen knyts en processgrupp som håller ihop dialogen, svarar för att processen drivs framåt, beskriver förväntningarna på övriga arbetsgrupper på ett tydligt sätt m.m. Alla de övriga arbetsgrupperna skall vara representerade i processgruppen. Utöver processgruppen inrättas ytterligare 6 arbetsgrupper. Fyra av grupperna är tematiska (Naturvård, Mark och vatten, Upplevelsevärden och Kulturmiljöer). Dessa fyra tematiska arbetsgrupper skall framförallt beskriva målbilder inom respektive område (jmfr arbetet som bedrivits av den så kallade körskadegruppen). Den femte arbetsgruppen knyts till den fortsatta översynen av allmänna råd och föreskrifter till 30 SVL och kommer därmed att arbeta med lagnivån. Slutligen tillsätts en sjätte arbetsgrupp som skall arbeta med frågor som rör uppföljning av miljöhänsyn vid föryngringsavverkning.

4 Skogsstyrelsen Pm (9) Fas I Seminarium Fas II Seminarium Fas III Seminarium Processgrupp Övergripande och samordnande arbete Grupp 1, Naturvård Hänsynskrävande biotoper Hänsyns & utvecklingsträd Zoner mot andra ägoslag exkl. vatten Grupp 2, Mark och vatten Kantzoner sjöar/vattendrag Övrigt inom mark & vatten Grupp 3, Upplevelsevärden Upplevelsevärden Grupp 4, Kulturmiljöer Yttäckande lämningar Övriga kulturmiljöer Grupp 5, översyn 30 Växt & djurarter Prioritering Grupp 6, Uppföljning Analys av uppföljningsresultat / övergripande uppföljningsfrågor Uppföljningsmetoder kopplat till resultaten från Fas I Uppföljningsmetoder kopplat till resultat från Fas II Breddförankring via exkursioner av resultat från Fas I Breddförankring via exkursioner av resultat från Fas II Partsöverläggningar Figur 1. Schematisk skiss över genomförandet av dialogen. För att skapa tydliga avstämningspunkter och driv framåt i dialogen delas den in i 3 faser, som var och en sträcker sig över ett halvår. Totalt sett innebär det att dialogen skulle pågå åtminstone till december Varje fas avslutas med ett större seminarium där de olika arbetsgrupperna får presentera uppnådda resultat och eventuellt kvarstående problem. Efter presentationerna diskuteras och tas beslut om fortsatt inriktning på dialogen. Efter varje seminarium finns det alltså ett behov av att omvärdera denna färdplan. Arbetet i respektive arbetsgrupp är lagt så att idag kända problemområden skall prioriteras under fas I. Den schematiska skiss som presenteras i figur 1 gör inte anspråk på att var komplett i den meningen att den täcker in alla problemområden som behöver hanteras. Den kommer troligtvis att behöva kompletteras med ytterligare problemområden, eventuellt genom att fånga upp kvarstående problem i en Fas IV. Nedan följer en utförligare beskrivning av respektive arbetsgrupp. Arbetsformer inom respektive arbetsgrupp beskrivs inte i detta dokument utan är upp till varje arbetsgrupp att ta ställning till, t.ex. balansen mellan exkursioner i fält och arbete på rummet. Vi tänker oss också att utöver de tre seminarier som avslutar respektive fas så kan de olika arbetsgrupperna i sig initiera ytterligare samverkan i form av seminarier eller workshopar. Processgrupp Processgruppen tillsätts med representation från övriga sex arbetsgrupper, den kommer därmed att bestå av 7-8 personer. Det är även viktigt att sammansättningen sker så att gruppen har en bra representation.

5 Skogsstyrelsen Pm (9) Gruppen ansvara dels för samordning och dels för att hantera övergripande frågor. Som exempel på samordningsfrågor som gruppen kommer att behöva hantera kan nämnas: Avgränsningsproblem mellan de olika arbetsgrupperna. Tydliggöra förväntningarna på de övriga arbetsgrupperna i form av hur resultat skall levereras (eventuella skrivmallar). Hur skall kvarstående skillnader i synsätt/målbild dokumenteras och hanteras? Sörja för planering av gemensamma aktiviteter under dialogen, tex seminarierna. Som exempel på övergripande frågor som arbetsgruppen behöver hantera kan vara: Vad menar vi egentligen med målbild? Hur relaterar den till 30 SVL och certifieringsstandarderna? Hur skall den tydliggjorda målbilden implementeras och förvaltas i olika organisationer? Medlemmar: Svante Claesson, Skogsstyrelsen Gunilla Kock Hansson, Skogsstyrelsen Arbetsgrupp 1. Arbetsgrupp 2. Arbetsgrupp 3. Arbetsgrupp 4. Arbetsgrupp 5. Arbetsgrupp 6. Arbetsgrupp 1 Naturvård Den tematiska arbetsgruppen naturvård skall ta fram en gemensam målbild för de delar av miljöhänsynen som syftar till att bevara eller förstärka naturvärden. Inom dessa delar av miljöhänsynen står hänsynskrävande biotoper för den kvantitativt största volymen och samtidigt indikerar polytaxuppföljningarna att för hänsynskrävande biotoper är det störst skillnad mellan vad polytaxinventerarna identifierat före avverkning och vad som lämnas vid avverkningen. Det finns med andra ord skäl att tro att för hänsynskrävande biotoper är skillnaden i synsätt stor mellan Skogsstyrelsen och skogsbruket. Med detta som bakgrund föreslår vi att denna arbetsgrupp börjar med att utveckla en gemensam målbild för hänsynskrävande biotoper. För hänsynskrävande biotoper finns ett tydligt avgränsningsproblem mellan denna grupp och arbetsgrupp 2 mark och vatten, då Skogsstyrelsen klassificerar områden mot bäckar eller vattendrag som har terrestra specifika

6 Skogsstyrelsen Pm (9) naturvärden som hänsynskrävande biotoper, vilket stora delar av eller hela skogsbruket inte gör. Längre fram under dialogen förväntas denna arbetsgrupp hantera frågor som rör friställda träd (hänsynsträd och utvecklingsträd) och zoner mot andra ägoslag exklusive zoner mot vatten. Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Skogsstyrelsen, Region XX Arbetsgrupp 2 Mark och vatten Inom det tematiska området mark och vatten har delar av arbetet redan genomförts genom den gemensamma policy för körskador som tagits fram (SkogForsk 2010). Vidare pågår parallella processer. Skogsstyrelsen genomförde under 2010 ett regeringsuppdrag om vattenförvaltningen i skogen (Skogsstyrelsen 2010). För närvarande planerar Skogsstyrelsen för att starta upp ett genomförandeprojekt, Vattenförvaltning 2015, för genomförande av de åtgärder som gavs som förslag i regeringsuppdraget. För att minska antalet grupperingar skulle denna arbetsgrupp även kunna verka som referensgrupp till Vattenförvaltning Inom det tematiska området Mark och vatten är vårt förslag att arbetsgruppen under första fasen arbetar med målbilder för zoner mot sjöar och vattendrag. Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Skogsstyrelsen, Region XX Arbetsgrupp 3 Upplevelsevärden Den tematiska arbetsgruppen för upplevelsevärden är tänkt att på motsvarande sätt som övriga tematiska grupper arbeta med att utveckla en samsyn och tydlighet i målbild. Någon uppdelning av denna arbetsgrupps arbetsfält är på motsvarande sätt som för de övriga tematiska grupperna är ännu inte gjord. Med tanke på kopplingen mellan övriga tematiska grupperingar och upplevelsevärden kan man fundera på om upplevelsevärden bör hanteras i en egen arbetsgrupp eller ingå som en del av arbetet i någon av de övriga arbetsgrupperna. Det kan även finnas ett behov att vidare undersöka om det finns skäl att tidsmässigt förlägga detta arbete så att det på ett bra sätt hänger ihop med arbetet med Friluftspropositionen och den målutveckling som är tänkt att ske inom den ramen.

7 Skogsstyrelsen Pm (9) Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Skogsstyrelsen, Region XX Arbetsgrupp 4 Kulturmiljöer Den tematiska arbetsgruppen för kulturmiljöer får uppgiften att utveckla tydligare målbilder för hänsyn till kulturmiljöer. Liksom i övriga tematiska grupper föreslår vi att man initialt arbetar med det område där vi uppfattar att problemet är störst, vilket i det här fallet skulle vara ytäckande kulturmiljöer, t.ex. röjningsrösområden. Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Skogsstyrelsen, Region XX Arbetsgrupp 5 Översyn av 30 Denna arbetsgrupp är tänkt att arbeta med de två frågor som inte finns med i nuvarande förslag till ändringar i föreskrifter och allmänna råd till 30 SvL, nämligen Växt- och djurarter och prioritering mellan olika hänsynsmöjligheter. Initialt tror vi att arbetets tyngdpunkt i denna arbetsgrupp bör ligga på frågan om Växt och djurarter men att man även håller frågan om prioritering levande eftersom vi uppfattar att frågan om prioritering behöver lång processtid. Troligen kommer innehållet i de två faserna överlappa mer än vad figur 1 indikerar. Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Arbetsgrupp 6 Uppföljning Under Fas I är vårt förslag att denna arbetsgrupp skall genomföra ytterligare analyser av data från Polytax. Dels för att vid behov kunna tillhandahålla material till de tematiska arbetsgrupperna som kan stödja dem i att identifiera områden där det finns en skillnad i målbild och dels för att svara på frågor som hittills lämnats obesvarade. Exempel på en sådan fråga kan vara vilken betydelse Skogsstyrelsens ändrade praxis för intrångsbegränsningen haft för de senaste årens försämrade resultet.

8 Skogsstyrelsen Pm (9) Under fas I föreslår vi även att denna arbetsgrupp undersöker om det finns alternativa former för att bedriva uppföljning av miljöhänsyn. Skogsstyrelsen har haft en initial kontakt med Swedac om möjligheten att bedriva uppföljning av miljöhänsyn i ett så kallat öppet system där tredjepartsinsyn finns genom ackriditering och kontroll via Swedac. Ett öppet system med ackriditering och kontroll av utförare kan vara ett exempel på alternativa former som arbetsgruppen under Fas I bör undersöka närmare och beskriva möjligheter och risker med. Under Fas II och III är tanken att denna arbetsgrupp skall ta tillvara de utvecklade målbilder som tagits fram i de tematiska arbetsgrupperna och antingen, beroende på vilken slutsats arbetsgruppen kommer till under Fas I och hur de berörda organisationerna förhåller sig till denna slutsats, se vilka justeringar som behövs inom ramen för befintliga uppföljningssystem eller hur dessa kan implementeras i ett alternativt system. Skogsstyrelsen har under våren genomfört en utredning av Skogsstyrelsens uppföljningsverksamhet. I denna utredning föreslås bland annat att man bör inrätta ett fast forum för Skogsstyrelsen miljörelaterade uppföljningar (miljöhänsyn, frivilliga avsättningar, nyckelbiotopsinventering). Eventuellt kan denna arbetsgrupp övergå till ett sådant fast forum på sikt, men kan då behöva kompletteras med ytterligare personer eller organisationer. Medlemmar: Skogsstyrelsen, Skogsavdelningen Skogsstyrelsen, Region XX Swedac Breddförankring via exkursioner Under Fas II och III tänker vi oss att det vore lämpligt att påbörja en breddförankring regionalt/lokalt av resultaten från tidigare faser. Förankringen genomförs lämpligen med inslag av exkursioner. I den här breddförankringen bör det finnas möjlighet till att påverka inehållet i de utvecklade målbilderna, framför allt aspekter som påverkar deras användbarhet i praktiskt skogsbruk. Partsöverläggningar Skogsstyrelsen vill allmänt uppmana alla berörda organisationer att ta intiativ till partsöverläggningar med Skogsstyrelsen om eller när man upplever ett sådant behov. Vi tror att det finns ett behov av att utöver diskussioner i arbetsgrupper eller seminarier träffas bilateralt för att dialogen på ett bra sätt skall föras frammåt. Från Skogsstyrelsens sida avser vi att ta sådana iniativ speciellt för att skapa en ökad samsyn kring sektorsansvarets innebörd.

9 Skogsstyrelsen Pm (9) Referenser SkogForsk Förslag på gemensam policy angående körskador på skogsmark för svenskt skogsbruk. SkogForsk, Arbetsrapport nr Skogsstyrelsen Vattenförvaltning i skogen. Skogsstyrelsen. Meddelande 1/2010. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket Skogs- och miljöpolitiska mål brister, orsaker och förslag på åtgärder. Skogsstyrelsen. Meddelande 2/2011. Skogsstyrelsen Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 SvL Del 1. Utkast till rapport

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref 2011/3281 Ert datum 2013-04-05 Skogsstyrelsen Enh f policy och analys, Svante Claesson 551 83 Jönköping skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Remiss av Målbilder

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2016

Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2016 PLAN 1(8) Datum 2016-01-14 Diarienr 2014/2973 Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2016 Bakgrund Skogssektorns gemensamma målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder har funnits sedan hösten

Läs mer

Protokoll från det 2:a sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2012

Protokoll från det 2:a sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2012 Protokoll från det 2:a sammanträdet med :s styrelse 2012 Tid och plats: 8 februari kl 9.30 16.00, Kinnarps, Fannys väg 5, Sickla/Nacka Närvarande: Anders Blom, SSR, Stig Hansson, Folkrörelserådet Hela

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Fotograf/Copyright : Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen Agenda Bakgrund och förutsättningar Övergripande mål Arbetssätt & Process Kort om förslagen

Läs mer

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-05-05 1 PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Hantering av fridlysta arter inom skogsbruket Nyckelbiotop Vattendrag Avverkningsanmält område Spillkråkehäckning

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Skogsbruket. och kvicksilver

Skogsbruket. och kvicksilver Skogsbrukets påverkan på Skogsbruket vattnet, Oskarshamn 2012 11 29 och kvicksilver Vattenrådens dag Göteborg 2013 Johan Hagström Skogsstyrelsen Region Väst Kvicksilverhalter i mark Alriksson, 2001 Kvicksilver

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Datum 2014-03-27 Diarienr 2014/2 1(6) Enheten för lag och områdesskydd Johan Åberg Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Sammanfattning Beräkningsgrunder för ersättning

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

Vattenförvaltning 2015

Vattenförvaltning 2015 Uppdragsspecifikation 1(8) Datum Version 2011-05-19 P1.0-1 Uppdragsspecifikation 2(8) Innehåll 1 Uppdragets/projektets namn... 4 2 Beställare av uppdraget / projektet... 4 3 Bakomliggande motiv... 4 4

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-09-20 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-09-07 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

RAPPORT 5 2013. Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh

RAPPORT 5 2013. Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh RAPPORT 5 2013 Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh Innehåll Förord 1 Sammanfattning 2 Sammanfattning av de olika kapitlen 3 1. Bakgrund 5 Genomförande

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Grönt bokslut efter slutavverkningar och gallringar 2016

Grönt bokslut efter slutavverkningar och gallringar 2016 1 (40) 2017-01-04 Södra Skog Miljöavdelningen Grönt bokslut efter slutavverkningar och gallringar 2016 1. Inledning Södra gör varje år ett Grönt bokslut. Interna revisorer kontrollerar då hur drygt 150

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019 Värden i och skötsel av variationsrika bryn Linköping den 22 maj 2019 Camellia Yordanova Nirell Östergötlands distrikt camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se 1 Jordbruksmark Jordbruksmarkzon Dike

Läs mer

RAPPORT Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh

RAPPORT Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh RAPPORT 5 2013 Elisabet Andersson, Malin Andersson, Ylva Birkne, Svante Claesson, Oskar Forsberg, Göran Lundh Innehåll Förord 1 Sammanfattning 2 Sammanfattning av de olika kapitlen 3 1. Bakgrund 5 Genomförande

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Workshop om handlingsplanernas funktion som underlag för prioriteringar i naturvårdsarbetet 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/ 2014-12-19 Malin Attlin Avfallsingenjör 08-560 39 392 Malin.Attlin@ekero.se - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr S14/314-309 1. Inledning 1.1 Behov av revidering Enligt 80 Avfallsförordningen

Läs mer

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens 1(7) SLU.dha.2013.5.5 65. ArtDatabanken Lena Tranvik YTTRANDE 2013-05-30 Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Yttrande om Skogsstyrelsens remiss 2011/3281 2011/3281: Kravspecifikation för hänsynsuppföljning

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2018

Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2018 1 Pkt 2b Förslag Arbetsplan 2018 1(8) Datum 2017-11-29 Diarienr 2014/2973 Arbetsplan för förvaltning av målbilder 2018 Målbildsförvaltningens arbete är under 2018 precis som 2017 inriktat på att få klart

Läs mer

Exkursion inom projektet DIALOG OM MILJÖHÄNSYN

Exkursion inom projektet DIALOG OM MILJÖHÄNSYN MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2012-10-24 Diarienr Exkursion inom projektet DIALOG OM MILJÖHÄNSYN Tid: 2012-10-24 Plats: Deltagare: Antecknat av: Siljansfors Ca 42 deltagare (Se adresslista från Maria Nilsson)

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse Protokoll från det 9:e sammanträdet med :s styrelse Tid: 4 maj2010 kl 10-11.30 Plats: Telefonmöte. Närvarande: Leif Johansson (LJ) Göran Allard (GA) Tomas Ekström (TE, ordf) Uno Brinnen (UB) Per Larsson

Läs mer

BEGÄRAN OM YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35)

BEGÄRAN OM YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35) 1 (5) Näringsdepartementet 10333 Stockholm BEGÄRAN OM ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35) Er beteckning: N2018/02915/BB SAMMANFATTNING Utredningen gör en god beskrivning

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Körskador och kvicksilver. åtgärder inom skogsbruket

Körskador och kvicksilver. åtgärder inom skogsbruket Körskador och kvicksilver åtgärder inom skogsbruket Anja Lomander Skogsstyrelsen Kvicksilver och metylkvicksilver S törst metylering sker i myrmarker och nära bäckar (gott om organiskt material, svavel

Läs mer

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 1 (6) Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 Projektledare: Cecilia Wolkert, verksamhetscontroller, Avd. för infrastruktur Uppdragsgivare: Göran Ståhl, vicerektor, rådet för fortlöpande miljöanalys

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr MSB 2016-129 Version 7 2016-02-04 Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt Beredd av AU 151007 Reviderad efter SOGO 151021 Reviderad av AU 151203/160122 Beslutad

Läs mer

Skogsstyrelsens återrapportering till Vattenmyndigheterna av genomförande av åtgärdsprogrammet

Skogsstyrelsens återrapportering till Vattenmyndigheterna av genomförande av åtgärdsprogrammet Skogsstyrelsens återrapportering till Vattenmyndigheterna av genomförande av åtgärdsprogrammet 2016-2021 I åtgärdsprogrammets första punkt anges att alla myndigheter som omfattas av åtgärdsprogrammet senast

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden

Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av hänsyn till natur- och kulturmiljövärden Missiv Datum 2014-04-11 Diarienr 2009/8056 Regeringssliet Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdrag om redovisning av till natur- och kulturmiljövärden Regeringen har

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

SKA 15 Resultatpresentation

SKA 15 Resultatpresentation SKA 15 Resultatpresentation RIU-konferens 5 november 2015 Svante Claesson, Skogsstyrelsen /Kalle Duvemo (fd. Skogsstyrelsen) SKA 15 Global analys av framtida efterfrågan på och möjligt utbud av virkesråvara.

Läs mer

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Ulriksdals Slott den 31 maj, 2013 Skogsstyrelsen Att: Gunilla Kock Hansson

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43 SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Sofia Backéus 2013-09- 30 REMISSYTTRANDE M2013/1659/Nm Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se

Läs mer

Grönt bokslut. för skogs- och mångbruket på Stiftelsen Skånska landskaps skogar under år 2013

Grönt bokslut. för skogs- och mångbruket på Stiftelsen Skånska landskaps skogar under år 2013 Sida (9) Grönt bokslut för skogs- och mångbruket på Stiftelsen Skånska landskaps skogar under år ======================================================== Grönt bokslut för skogsbruket på Stiftelsen Skånska

Läs mer

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsstyrelsens roll Skogstyrelsen är förvaltningsmyndighet för frågor om

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Regeringsuppdrag Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014 Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Mötesplats SO 2015-04-28 Bitr. projektledare Anna Johansson, fil.dr. Fakta om

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. SOLLEFTEÅ ID 453 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 4,7 ha 7043101 N 63º 30' 28,84201" E 16º 31' 43,76216" 5 G24 0 576084,6 10 60 30 0 Mål med

Läs mer

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg PM 1 (6) Datum 2012-12-21 Handläggare Maria Jäderholm Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion järnvägsföretag Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg Bakgrund Branschrådet

Läs mer

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Datum: 2017-05-09 Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Förslag till ny process Målsättningen med detta förslag till process för uppföljning, prioritering och genomförande

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

SCA Skog. Skogsriket

SCA Skog. Skogsriket SCA Skog Skogsriket 20131127 Morgen Yngvesson SCA Skog AB 2013-12-19 SCA Skog 2 Varför Dialogprojekt En genomgående synpunkt som framkommit i den här dialogen om orsaker är att Skogsbruket och Skogsstyrelsen

Läs mer

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. FROSSARBO 1:1 UPPSALA Demotest -1-13812 ID 12849 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING 6-553168 patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 1,7 ha 6667,8 N 6º 3' 19,3621" E 17º 25' 57,95829"

Läs mer

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Stockholm den 18 maj 2017 Ärendenummer Dnr 2014/2973 Skogsstyrelsen Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Sveaskog anser att det skogliga dialogarbetet runt målbilder är viktigt

Läs mer

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen 1 Vad är en Nyckelbiotop? Nyckelbiotopsinventeringen är en biologisk kartläggning av

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

SKA 15 Resultatpresentation. Skogskonferens 4 november 2015

SKA 15 Resultatpresentation. Skogskonferens 4 november 2015 SKA 15 Resultatpresentation Skogskonferens 4 november 2015 SKA 15 Global analys av framtida efterfrågan på och möjligt utbud av virkesråvara. Scenarioberäkningar. Rundvirkes- och skogsbränslebalanser för

Läs mer

Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden

Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden PM skog X/2014 Datum 2014-12-08 1(7) Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden Innehåll Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden... 1 Bakgrund... 1 Naturvårdsavtal med upplevelsevärdet

Läs mer

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande 2017-01-26 Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Jämställdhet Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg, Strategisk planering och utveckling Innehållsförteckning

Läs mer

Skydd och restaurering enligt miljömålet Levande sjöar och vattendrag

Skydd och restaurering enligt miljömålet Levande sjöar och vattendrag Skydd och restaurering enligt miljömålet Levande sjöar och vattendrag Henrik Schreiber, Naturvårdsverket 2009-01-17 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Delmål 1 Senast år 2005 skall

Läs mer

Grönt bokslut efter slutavverkningar och gallringar 2014

Grönt bokslut efter slutavverkningar och gallringar 2014 1 1 (10) Dokumentet upprättat Beteckning 150109 Extern slutrapport Tjänsteställe, handläggare Södra Skog/Miljöavdelningen Gustaf Aulén Senast uppdaterat 150120 Grönt bokslut efter slutavverkningar och

Läs mer

UTKAST (6) Bergvik Skog AB (Bergvik) vill framföra följande synpunkter på dessa samrådsdokument.

UTKAST (6) Bergvik Skog AB (Bergvik) vill framföra följande synpunkter på dessa samrådsdokument. UTKAST 2013-05-29 1(6) Skog Börje Pettersson 023-583 22, 070-307 10 72 borje.pettersson@bergvikskog.se Vattenmyndigheten i Bottenhavets vattendistrikt Dnr. 537-6976-12 Samråd om Arbetsprogram med tidtabell

Läs mer

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR En del av aktionsprogrammet för Kommunal ITsamverkan i vård och omsorg, 20081001-20111231 1 Aktiviteter 2009-2010 1. Kommuners och landstings

Läs mer

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Stockholm den 30 september 2013 Regeringskansliet Miljödepartementet Remissyttrande M2013/1659/Nm Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Sveaskog har

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför?

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Elisabeth Sahlsten, Kristina Samuelsson och Miriam Liberman Enheten för miljöövervakning Bakgrund I Sverige

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Svenska modellen. Skydd. Ex HF. Generell hänsyn

Svenska modellen. Skydd. Ex HF. Generell hänsyn Svenska modellen Skydd Ex HF Generell hänsyn MILJÖHÄNSYN VID SKOGLIGA ÅTGÄRDER BEVARA FÖRST -- NYSKAPA NU!!... ÅTERSKAPA B E V A R A F Ö R S T Ä R K Skog med naturvärden knutna till marksvampar, hänglavar,

Läs mer

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH 2014-07-15 Projektgruppen för examensarbetsprocessen Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH Projektgruppen för examensarbetsprocessen sammanfattar här sin beskrivning av processen för

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Revidering av jaktprovsregler

Revidering av jaktprovsregler Steg 1 Förutsättningslös inventering Alla klubbar bjuder in sina medlemmar att tycka till om befintliga regler Alla medlemmar ska ha haft möjlighet tycka till Styrelsen ansvarar för organisation och slutlig

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer

Föregående kursrapport är kommunicerad i samband med kursstart. Tidig dialog om förväntningar på kursen. Summativ kursvärdering

Föregående kursrapport är kommunicerad i samband med kursstart. Tidig dialog om förväntningar på kursen. Summativ kursvärdering Kursens namn: Naturvetenskap och teknik i förskolan Termin: T4 Ladokkod: FO216A 20181-L1860- Kursansvarig: Karin Nilsson och Mats Olsson Antal registrerade studenter: 225 Antal studenter som besvarat den

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Vägledande politiska målsättningar - Bredbandsstrategin och Digitala agendan Många olika aktörer och lösningar i bredbandsutbyggnaden Staten

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer