Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken"

Transkript

1 Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken

2 1. Välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! Att börja på Den Seglande Gymnasieskolan innebär en väldigt stor omställning för så gott som alla elever. Men omställningen ligger inte bara i de fantastiska resor som genomförs varje år. Innan första resan väntar för de allra flesta en tid på Öckerö. En tid präglad av en ny skola med nya företeelser och nya klasskamrater. Eftersom så gott som alla elever flyttar ut till någon av Öckerö-öarna, några mycket långtifrån och andra från närliggande platser, måste man lära sig att ta hand om sig själv på ett helt nytt sätt. Det finns inte längre någon mamma eller pappa som lagar mat och ser till så att man gör sina läxor. Både på gott och ont. Samtidigt som man får större frihet följer även ett större ansvar. I början kan det lätt uppstå problem, frågor och ovana situationer som man inte riktigt vet hur man ska tackla. Hur gör man egentligen för att lära känna nya klasskamrater? Och hur sjutton tvättar man och lagar god mat? Förr eller senare så löser sig alla dessa frågor naturligt, men för att underlätta den första tiden på Öckerö valde jag att som projektarbete skriva den här Flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan -handboken. Handboken är riktad till kommande elever från nuvarande elever på DSG och innehåller allt från hur man klarar sig själv praktiskt till hemlängtan och kontakten med familjen. Syftet med handboken är att du som ska börja på DSG ska få en liten inblick i livet på Öckerö samt tips och råd på hur du bäst överlever den första tiden. Många DSG-elever upplever att det skulle ha varit skönt och praktiskt om en sådan här handbok funnits innan de började och jag hoppas att den därför kommer till nytta för dig. Trevlig läsning och välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! önskar Johanna Kling DSGelev Kapitel: 1. Välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! 2. Innan du börjar 3. Att lära känna nya klasskamrater 4. Bo ihop eller ensam? 5. Bostaden 6. Hemlängtan, gamla vänner och familj 7. Att klara sig själv praktiskt 8. Ekonomi 9. Att göra på Öckerö 10. Lilla tipslistan 11. Bra hemsidor, telefonnummer med mera 12. Till sist Välkommen till DSG!

3 2. Innan du börjar Om du planerar att flytta ut till Öckerö redan från början så är det viktigt att du ser till att skaffa någonstans att bo så fort som möjligt. På hemsidan finns tips på lediga rum och lägenheter med en lista med telefonnummer till hyresvärdarna. De allra flesta eleverna, till och med de som bor i Göteborgstrakten, väljer att bo på Öckerö åtminstone under veckorna. Detta dels för att det i längden blir jobbigt att pendla, men främst för att inte missa gemenskapen och alla aktiviteter som hittas på efter skoltid. Men känner du att det är ett för stort steg att flytta hemifrån direkt så kan du alltid pendla i början för att kanske flytta ut senare. Och tvärtom, känner du när du ett tag har bott på öarna att det är jobbigt att vara hemifrån såpass mycket finns det inget som hindrar dig från att börja pendla. Emma från Säve som har bott på Öckerö ända sedan hon började årskurs ett säger såhär: Jag hade inte tänkt flytta ut direkt, men eftersom alla andra hade gjort det kändes det som att jag gick miste om något om jag skulle pendla. Flyttar du däremot längre har du inte samma valmöjlighet till pendling. När man flyttar långtifrån är det viktigt att man skapar sig en vettig fritid ute på öarna. Detta är speciellt viktigt om man är kvar under helgerna. Ge inte upp dina fritidsintressen bara för att du börjar på DSG. Kolla i förväg upp om just din aktivitet finns på Öckerö eller i närheten och var inte rädd för att prova på nya aktiviteter. Om man har bestämt sig för att flytta ihop med någon man inte känner är det en stor fördel om man träffas någon gång, helst flera, innan. Detta för att se om man kommer överens och passar ihop. Att bo ihop med någon kan vara ganska svårt och det är bra om man kan komma överens om vissa saker innan. Innan man börjar på DSG är det inte så vanligt att man känner någon annan som ska börja. Känner man sig lite osäker kan man alltid ta kontakt med någon man vet ska börja som bor i närheten. Då har man i alla fall någon att gå med till skolan första dagen. Om man inte vet någon som ska börja på DSG kan man ringa till skolan så skickar de en lista med namn och telefonnummer till de blivande klasskamraterna. Om du vill kan dualltid åka ut till Öckerö och tjuvtitta lite på omgivningarna innan skolan börjar. När du packar så glöm inte personliga saker som fotografier och gossedjur med mera. Detta för att göra ditt Öckerö-hem mysigare och personligare. Ta med dig saker du tycker om så trivs du bättre och känner dig mer hemma. Men bli inte alltför

4 stressad över packningen. Skulle du glömma något är det inte hela världen eftersom du kan ta med dig det nästa gång du åker hem. Efter ett tag märker man vad man behöver och inte behöver. Teddybjörnen och fotografiet på lillasyster gör ditt Öckerö-hem hemtrevligare. 3. Att lära känna nya klasskamrater Många som börjar på DSG känner inte någon annan som ska börja. Andra känner till eller vet någon som ska börja och några få känner eller är redan kompisar med varandra. En del har syskon eller andra släktingar eller vänner som har gått eller går på skolan i en annan årskurs. Men vilken situation man än befinner sig i så lär man känna alla klasskamrater förr eller senare. Fördelen med att känna någon redan från början kan vara att man har någon att gå till skolan med första dagen och känna sig trygg med i början innan man lär känna alla andra. Men många upplevde tvärtom att det var väldigt skönt att inte känna någon eftersom det då inte fanns några som helst förutfattade meningar och man var tvungen att ta kontakt med alla eftersom man inte hade någon att gömma sig bakom. Känner du att du är lite osäker eftersom du inte känner någon i förväg kan du ta kontakt med antingen någon blivande klasskamrat eller någon elev som redan går på skolan, (adresser och telefonnummer går att få genom skolan). Rektor, lärare, SYV, elevrådet med flera ställer även gärna upp om du har några frågor. Var inte rädd för att höra av dig! Det rådet som så gott som alla DSG:are ger när det gäller att lära känna nya klasskamrater är: Var dig själv och prata med alla. I början vill man gärna visa sin bästa sida och bli vän med alla, men försök Var dig själv och prata med alla!

5 samtidigt att vara dig själv. Många påpekar att på DSG går det inte att spela någon roll eftersom ens riktiga jag kommer fram förr eller senare ändå, inte minst under resorna. Att man pratar med alla är väldigt viktigt. Det kan kännas lite svårt när det är så många man inte känner, men ta mod till dig och prata med alla du ser. Egentligen är det inte särskilt svårt eftersom alla är i samma situation. De första dagarna gör man inget annat än går runt och hälsar på varandra (ofta samma personer flera gånger), frågar ( Vad heter du? och Var kommer du ifrån? är två ofta förekommande frågor), pratar och pratar. Vad du bör undvika i början är att låsa dig vid endast någon eller några personer. Umgås till en början med så många som möjligt. Efter ett tag märker du vilka du trivs med, men till dess gäller det att du är öppen och inte sorterar bort någon. Ha inte några förutfattade meningar om någon, oftast krossas de ändå senare, och framförallt: Prata inte illa om någon! Skolan är alldeles för liten för skitsnack och varken du eller någon annan tjänar på det. För att komma med i gemenskapen redan från början underlättar det om du bor ute på öarna. Hitta på saker efter skolan tillsammans med dina nya klasskompisar. Umgås i både stora och små grupper. Många rekommenderar att man till exempel åker och badar, grillar eller spelar brännboll efter skolan, vilket fungerar utmärkt att göra hela klassen. I mindre grupper kan man till exempel laga mat tillsammans eller titta på film. I början är en utmärkt ursäkt för att hälsa på någon att man vill ta sig en titt på deras lägenhet. Du kan även bjuda hem klasskompisar till dig för att titta på ditt lilla krypin. Skolan är större än den egna klassen och det finns inget som hindrar att du knyter kontakter med elever i andra årskurser eller program. Ett hett tips för att lära känna alla på skolan är att arrangera en fest eller grillkväll. Men även om du inte bor ute på öarna i början behöver du inte vara orolig för att inte komma in i gänget. I skolan, och framförallt under första resan, lär du verkligen känna dina klasskamrater och om du av någon anledning Hjälvik är bara en av många badplatser ute på öarna där man kan ta ett dopp med sina nya klasskamrater. inte hittat någon du riktigt trivs med före resan så gör du det garanterat då. Vissa personer lär man känna direkt medan andra tar längre tid. Kanske hittar man inte sin bästis direkt, men det är ingen fara. Allt löser sig så småningom. Känn inte att du är tvungen att lära känna alla på en gång. Behöver du tid, så ta dig tid. Förr eller senare hittar du dem du vill umgås med ändå. Men så länge du följer rådet Var dig själv och prata med alla så anser de flesta att det mesta på lära känna nya klasskamrater -punkten ordnar sig.

6 4. Bo ihop eller ensam? Om man vill bo ensam eller tillsammans med någon eller några är väldigt individuellt. Vissa trivs ensamma medan andra måste ha minst tre personer runt sig. Ett tips är att du provar dig fram genom att både bo ensam och tillsammans med någon för att se vad du trivs bäst med. Fördelen med att bo själv i början är att man kan lära känna alla först innan man bestämmer sig för vem man vill bo med. Är man ensam kan man även bestämma mer när och hur man vill umgås med andra. Man kan göra lite mer som man vill eftersom man inte har några rumskamrater att ta hänsyn till. Vill man inte vara ensam är det bara att bjuda hem någon eller själv åka hem till någon. Bor man själv får man även mer lugn och ro för att till exempel läsa läxor. Men samtidigt som man får mer lugn och ro, kan det ibland bli för ensamt och långtråkigt. Risken med att bo själv, framförallt innan man lärt känna klasskompisarna, är att man inte riktigt vågar åka hem till någon utan mest sitter ensam hemma. Man får även mer ansvar eftersom man ensam måste sköta allt i form av städning och matlagning samt komma ihåg att ställa väckarklockan ordentligt. En annan nackdel med att bo ensam är att det oftast blir lite dyrare eftersom man inte delar kostnader för hyra, mat, städgrejer med mera. Bor man tillsammans med någon i början vågar man oftast ta mer kontakt med andra klasskompisar. Det är lättare att vara två och åka hem och våldgästa någon än att göra det ensam. Man lär också känna någon eller några bättre redan från början och många upplevde att det var tryggt att ha det så i början. Andra fördelar med att bo med någon är att man aldrig är själv och man har alltid något att göra. Man har någon att laga mat, läsa läxor och åka till skolan med. Nackdelerna med att bo ihop, speciellt om man är fler än två, är att det lätt blir stökigt och att man gör andra saker än de man borde. Bor man ihop måste man även tänka på att visa varandra hänsyn och respektera varandra. Man får lära sig att kompromissa och våga ta upp och reda ut saker man retar sig på. Det är viktigt att man Bor man tillsammans är det oftast en bor med personer man trivs fördel om man har gemensamma med och inte stör sig på. Det intressen. TV-spel, kanske? är en stor fördel om man har liknande vanor och rutiner. Om du ska flytta ihop med någon du inte känner är det att rekommendera att ni träffas innan. Känner du att det inte skulle fungera så försök vara ärlig och säga det. Det kan bespara dig mycket irritation och tandagnisslan senare. Många rekommenderar att man i början bor själv för att sedan flytta in med de man känner att man trivs bäst med. Andra hävdar tvärtom att det är i början man behöver någon att bo med eftersom det underlättar kontakten med övriga klasskompisar. Som sagt, hur man vill bo och med vem eller vilka är väldigt

7 individuellt och upp till var och en. Testa dig fram, både vad gäller bostad och sambo. 5. Bostaden Alla DSG-elever är överens om att det viktigaste med bostaden på Öckerö är att man trivs. Sen spelar det ingen roll om man bor i ett eget hus, i källaren hos en gammal dam eller på övervåningen i en villa. Men samtidigt är alla överens om att vissa saker är mer eller mindre nödvändiga för att man ska trivas. Egen ingång, till exempel. Att behöva använda samma ingång som ens hyresvärdar är ingen höjdare. En annan viktig sak är ett bra kök med kyl, frys, spis, ugn och gärna mikro. En TV är också bra och trådlöst Internet liksom en fräsch toa och dusch. Har du tänkt stanna under helgerna är tvättmaskin ett måste. Se också till att det är gott om plats, bra med ljus och ordentligt isolerat. Slott eller koja? På Öckerö finns det många bostadsalternativ att välja bland. En normal hyra på Öckerö ligger på cirka 1800 kronor i månaden, inklusive el och vatten. Ingen tycker att man bör betala mer än 2500 kronor, men det är upp till var och en. Oftast är det så att ju fler man bor på ett ställe, desto billigare blir det. Men man måste tänka på att man får plats också, att bo alldeles för många på en liten yta mår ingen bra av. Innan man flyttar in är det viktigt att man gör klart vad som ingår i hyran, helst ska vatten, el med mera ingå i priset. Det är enklast så. Man ska noga tänka igenom vad som ingår i hyran och fundera över om det är värt priset. En del anser kanske att diskmaskin eller datorer med bredband är ett måste och är beredda att betala lite extra för det, medan andra tycker att det är helt onödigt och hellre lägger de pengarna på annat. Trots att du bor inackorderad hos till exempel en familj så har inte hyresvärdarna rätt att gå in i dina rum utan ditt tillstånd. Bor man i samma hus eller nära sina hyresvärdar är det viktigt att de respekterar det. Samtidigt är det viktigt att du respekterar de regler som satts upp för just ditt Diskmaskin kanske är en sådan sak som du är beredd att betala lite extra hyra för?

8 boende, vilket exempelvis kan vara att du inte får ha fest eller tvätta efter klockan tio på kvällen. Får du problem med dina hyresvärdar så försök lösa dem så smidigt som möjligt. Om det inte går får du till exempel ta hjälp av dina föräldrar eller i värsta fall flytta. De flesta DSG-eleverna bor antingen på Öckerö eller Hönö. Båda öarna har sina fördelar. Bor man på Öckerö har man lite närmre till skolan vilket kan vara skönt en blåsig morgon, men bor man på Hönö har man närmre till exempelvis gymet. Den allmänna uppfattningen är dock att det inte spelar så jättestor roll var man bor, men att det är bra att bo nära andra klasskompisar så att det inte blir så långt att gå när man ska hälsa på dem. Det viktigaste med din bostad är att du trivs. 6. Hemlängtan, gamla vänner och familj Att flytta ut till Öckerö innebär en hel del uppoffringar vad gäller tid att umgås med vänner och familj därhemma. Hur man upplever det att vara ifrån dem är väldigt individuellt. Vissa tycker enbart att det är skönt med lite distans till familjen och vännerna, men precis i början upplever de allra flesta någon gång att det är jobbigt och längtar hem. Men många upplever också att när man väl träffar sin familj Att man har något att göra är viktigt för att man inte ska längta hem. och sina gamla vänner får man en bättre relation och bråkar mindre. Andra tycker däremot fortfarande efter tre år att det är oerhört jobbigt att vara ifrån familj och vänner. De flesta anser dock att det blir lättare med tiden, men vissa tycker tvärtom att det har blivit jobbigare med tiden eftersom i början var allt så nytt och spännande men ju mer tiden gått desto mer har de längtat hem.

9 De flesta DSG-eleverna upplever att de generellt sett fått sämre kontakt med sina gamla vänner sedan de börjat på skolan. Detta eftersom man inte träffas under veckorna, och kanske inte heller på helgerna. När man börjar på DSG är man inte längre en självklar del i sina gamla vänners vardag och både man själv och de får nya kompisar på de nya skolorna. Man glider ifrån varandra, mer eller mindre. Trots detta hävdar även många att relationen till de närmaste vännerna har varit i stort sett oförändrad eller till och med bättre än innan. Alla är överens om att man märker vilka som är ens riktiga vänner när man börjar på DSG. Halvkompisar och ytliga kontakter tappar man ganska så snart, medan de riktiga vännerna är de som hör av sig, kommer och hälsar på och som man väljer att träffa på helgerna. Jag tror att dem man vill hålla kontakten med, dem håller man kontakten med., säger en tjej i årskurs 2. Många tycker att det är jobbigare att vara ifrån vännerna än familjen. Familjen finns alltid där ändå och åker man hem på helgerna träffar man dem en gång i veckan vilket de flesta tycker är lagom. Däremot hinner man inte alltid träffa alla de vänner man vill under helgerna. Åker man däremot inte hem på helgerna blir hemlängtan lätt ett större problem. De som stannar på helgerna är inte speciellt många och när alla andra åker hem på fredagarna kan det kännas väldigt tomt. Hanna, som kommer från Åland och träffar sin familj ungefär varannan månad, säger såhär: Jobbigast var det i början när jag inte kände så många här. Jag hade heller inte hittat så många fritidsintressen och då blev det rätt långtråkigt och jag längtade hem. Men nu har jag vant mig, skaffat mer att göra och ibland följer jag med mina klasskompisar hem på helgen. 7. Att klara sig själv praktiskt Laga mat, städa, diska, tvätta. Vissa gör det mer, andra mindre. Men hur du än väljer att göra, (laga husmanskost varje dag, städa en gång i veckan och tvätta varje helg eller koka makaroner, bara städa innan du flyttar och ta med tvätten hem till mamma), så kan en del tips och råd angående hushållsarbete vara på sin plats. När man kommer hem efter skolan och ska laga mat vill man att det ska gå fort. Men tänk på att det oftast tar lika lång tid att laga god mat som mindre god. Lagar man dessutom mat tillsammans med någon blir det genast lite roligare. Och det behöver inte vara krångligt och ta lång tid. Att tillaga en bakpotatis i mikro tar cirka tio minuter. Under de tio minuterarna kan man till exempel steka bacon och blanda Eleverna i åk 2 och 3 äter lunch på lunchrestaurangen Nimbus.

10 med gräddfil och skära upp lite gurka så har man en bra och god måltid på nolltid. Nudlar är också en höjdare, likaså spaghetti och annan pasta som man kan äta med färdig pastasås. Efter ett tag har man ett par, tre recept som återkommer varje vecka i olika varianter. Känner man någon dag att man har mer tid kan man försöka sig på något mer avancerat. Om du känner att du är väldigt dålig på att laga mat kan du ju alltid gå en liten matlagningskurs hos mamma eller pappa för att lära dig grunderna och lite enkla recept. Sen kan du ju alltid äta på skolan. I ettan äter du på Brattebergsskolan (högstadieskolan på Öckerö) och i tvåan och trean äter du lunch på lunchrestaurangen Nimbus och för det mesta är maten där väldigt god. Att städa är verkligen inget livsavgörande. Det skiljer sig mycket från person till person när man tycker att dammsugaren och dammvippan ska plockas fram. Visst är det trevligt att ha rent och snyggt runtomkring sig, men eftersom det bara är du själv som ska bo i smutsen så behöver du bara städa när du känner att det behövs. Viktigast är toaletten och köket. Resten kan man bara dra över med dammsugaren någon gång ibland. Innan du flyttar är det däremot viktigt att du städar ordentligt överallt. Bor ni däremot flera kan det vara bra att komma överens om hur ofta och hur mycket ni ska städa så att det inte uppstår problem och irritation. Jag och de tre tjejerna jag bor med har löst det så att vi turas om att städa varje vecka. På så sätt har vi det alltid mer eller mindre rent samtidigt som vi bara behöver städa en gång i månaden var. Ganska många har löst tvättfrågan genom att varje helg ta med sig tvätten hem till föräldrarna och tvätta där. Har man inte någon tvättmaskin på Öckerö så är det alternativet man har om man inte vill tvätta allt för hand. Men i längden kan det bli jobbigt och tungt att släpa kläderna fram och tillbaka varje vecka. Att tvätta är inte särskilt svårt, har man gjort det ett par gånger så kan man det, så om du har tvättmaskin på ön rekommenderar de flesta att du tvättar där. Tänk bara på att dela upp tvätten i vitt, mörkt och färgat och att tvätta i den Tvätta hemma eller på Öckerö? Det är frågan! Vissa kylskåp är mer välfyllda än andra. temperaturen som står på etiketten så undviker du för små och missfärgade kläder. De flesta DSG-eleverna upplever att de sedan de började på skolan har blivit bättre på hushållsarbete och på att ta hand om sig själva praktiskt. Ju längre tiden går, desto mer ansvar i form av städning och tvätt tar man på sig.

11 8. Ekonomi Om du börjar på DSG och väljer att flytta ut till öarna får du räkna med att det går åt mer pengar än vad det hade gjort om du bott kvar hemma och gått på en vanlig skola. Du får visserligen inackorderings- och studiebidrag, men det är inte alltid det täcker alla kostnader. För många räcker inte inackorderingsbidraget till hyran och då är det mamma och pappa som får skjuta in pengar. En del betalar sina matkostnader själva, men de flesta får pengar till mat av sina föräldrar. Förutom hyra och mat går pengarna åt till bland annat telefonkort, busskort, gymkort, kläder, bio och andra nöjen. Hur mycket man gör av med är väldigt individuellt men känner du att du gör av med alldeles för mycket pengar kan det vara bra att göra upp en budget och skriva upp allt du köper för att på så sätt få reda på vart alla pengar tar vägen. Många rekommenderar att man har en speciell matbudget för att se till så att man alltid har pengar till mat. ICA-kort är bra, speciellt om föräldrarna betalar maten, för då kan de sätta in pengar där och vara säkra på att pengarna går till mat och inget annat. Att handla på Öckerö är ganska dyrt så det är att rekommendera att ta med sig mycket mat hemifrån om man åker hem på helgerna. Om man inte åker hem på helgerna är det att rekommendera att man, istället för att köpa lite varje dag, storhandlar en gång i veckan. På så sätt blir det billigare. Att handla lite varje dag blir ofta dyrt i längden. Innan du flyttar ut är det ett hett tips att du storhandlar med dina föräldrar och köper stora lager av pasta, ris, konserver, frysvaror samt städ- och tvättgrejor så att du klarar sig ett bra tag framöver. Att i början handla med sina föräldrar är också bra på så sätt att de vet vad som behövs och går åt och vad man använder för att laga vissa rätter. Andra sätt att spara pengar är att laga mat ihop flera stycken, kanske i alla fall ett par gånger i veckan, inte köpa mer mat än vad man kan äta upp innan det blir dåligt, planera alla inköp och försöka undvika impulsköp samt att försöka få sina föräldrar att betala så mycket som möjligt i form av busskort, telefonkort med mera. Bor man ihop med någon eller några blir det oftast också billigare. Var sparsam, men inte till överdrift. Prioritera dina köp och tänk över vad du behöver just nu och vad du kan vänta med till nästa månad. Känner du att du har för lite pengar att röra dig med och skulle vilja kunna köpa mer än det nödvändigaste är helgjobb att rekommendera. Men har du hyfsat storsinta föräldrar och åtminstone lite sinne för ekonomi så ordnar sig ekonomibiten garanterat.

12 9. Att göra på Öckerö Öckerö, de tio öarnas kommun, är ett samhälle med ungefär invånare. Kommunen är inte särskilt stor, men för den som vill finns det ändå saker att göra på fritiden. Som jag nämnde under rubriken innan du flyttar så är det viktigt att du skapar dig en meningsfull fritid ute på öarna, speciellt om du stannar på helgen. Är du aktiv inom någon sport eller annan slags förening så försök gå med i det även på Öckerö. Många av eleverna, däribland jag själv, ger upp sporter och andra intressen när man börjar på skolan, vilket de allra flesta sedan ångrar. I Öckerö kommun finns flera olika idrottsföreningar med bland annat idrotter som fotboll, innebandy, volleyboll, hockey, tennis, skytte och rodd. På kommunens kultur- och fritids hemsida, kan du läsa om alla föreningar som finns och där hittar du även telefonnummer till de aktuella klubbarna. Om det råkar vara så att din idrott inte finns i kommunen kan du antingen leta reda på en klubb i Göteborg eller prova en ny sport. Innan jag började på DSG spelade jag basket. Tyvärr finns det inget basketlag på Innebandy är en av flera idrotter som man kan utöva på Öckerö. Öckerö och eftersom jag var alldeles för bekväm av mig för att åka in till Göteborg började jag spela volleyboll i VK Knasen på Hönö. Ingen idrottsklubb har särskilt höga medlemsavgifter, de flesta ligger på några hundralappar per termin. Ganska många elever tränar på Nika s träningsstudio, ett gym i Hönö Klova på Hönö. Där kan man bland annat gå på olika pass som spinning, box, body pump, dans aerobics och body balance eller bara träna bland träningsmaskinerna. Ett 10- gångers klippkort på Nika s kostar cirka 850 kronor, men man kan även köpa exempelvis tre-månaderskort eller betala för varje gång man går dit. Nika s är jättebra och verkligen något jag rekommenderar, säger en tjej som går i årskurs tre och som brukar träna där cirka två gånger i veckan. Friskis och Svettis hittar man inte i Öckerö kommun. Däremot finns här en motsvarighet, Kuling, som sysslar med aerobic och styrkegympa med mera. Kuling håller bland annat till i Bergagårdsskolans lokaler på Hönö. Om du är intresserad av skutsegling, vilket inte är speciellt ovanligt på Den Seglande Gymnasieskolan, rekommenderar många skutföreningen Mot Bättre Vetande (MBV). Här kan man under tiden november till maj jobba med underhåll av T/S Astrid Finne för att sedan, under resten av året, vara med och segla. Att arbeta med skutan kostar ingenting och man har även chansen att utbilda sig till instruktör med mera. Under vinterhalvåret arbetar man tisdagskvällar samt varannan lördag. Mikaela, elev på DSG, är medlem i MBV och i våras gick hon instruktörsutbildning. När hon var klar seglade hon några seglingar som instruktörselev innan hon i somras blev fullfjädrad instruktör. Jag älskar att segla och MBV är ett perfekt avbrott i skolvardagen här ute på Öckerö, säger hon. MBV:s lokaler hittar man i Öckerö hamn, på Kabyssvägen 1.

13 Ge inte upp dina fritidsintressen! Men det är inte bara idrotts- och seglingsföreningar som finns att tillgå i Öckerö kommun. Här finns även frilufsfrämjandet, naturskyddsförenin gen, flertalet hembygdsförening ar, musiksällskap, brukshundsklubb, politiska ungdomsförbund med mera. Öckerö är känt för sina många kyrkoförsamlingar så om du har kyrkliga intressen finns det ett stort utbud där i form av körverksamhet, musik och så vidare. Adresser och telefonnummer till föreningarna hittar du på kommunens hemsida. Som du ser finns det en del saker att göra på sin fritid på Öckerö. Alldeles för lite tycker några, precis lagom anser andra. Att gå med i en förening är ett utmärkt sätt att lära känna nya människor och jag vill än en gång passa på att påminna dig om att inte ge upp dina intressen bara för att du börjar på DSG. 10. Tipslistan Här har jag samlat ihop 13 vanligt förekommande tips och råd från nuvarande DSGelever vad gäller livet på Öckerö. Tipsen är både praktiska och emotionella, men står inte i någon speciell rangordning. Läs och begrunda! Glöm inte cykel! En cykel med ett bra lås är så gott som ett måste när man bor ute på öarna och vill ta sig någonstans. Väckarklocka. En bra och väl En cykel är ett måste. Men tänk på var du ställer den, vi är många som fått våra cyklar stulna eller förstörda vid Hönö Pinans färjeläge. fungerande väckarklocka är en förutsättning för att du ska komma i tid till skolan om morgnarna. (Speciellt om du bor ensam.)

14 Ta med varma kläder. På Öckerö blåser det alltid och om du inte vill frysa är varma kläder att rekommendera. Laga mat tillsammans! Det blir både roligare och billigare. Ta hjälp av skolan när du ska ordna någonstans att bo. Ta skolan på allvar, men inte överdrivet seriöst. Ge inte upp dina intressen! Ta skolan på allvar, men inte överdrivet seriöst. Testa att bo både ensam och tillsammans med någon. Lita på dig själv och lär av dina misstag. Ta tillvara på varje dag. Glöm inte hur lyckligt lottad du är som går på DSG. Var dig själv! Ha roligt!

15 11. Bra hemsidor, telefonnummer med mera Här har jag samlat ett antal länkar till hemsidor, telefonnummer och boktips för dig som vill leta ta reda på lite mer. Hemsidor: Öckerö gymnasieskolas hemsida Öckerö kommuns hemsida Kultur- och fritidsförvaltningen i Öckerö Kommun. Se föreningar. MBV skolskepp Föreningssparbankens flytta hemifrån -sida med framförallt ekonomisk information. Nika träningsstudie på Hönö Kulinggympan på Hönö Mejladresser: Rektor Katarina Lindgren Studie- och yrkesvägledare Emma Olindersson Programansvarig DSG Brita Malmcrona Telefonnummer: Öckerö Kommun

16 Öckerö gymnasieskola, rektor Katarina Lindgren Öckerö gymnasieskola, assistent Annette Islander (ekonomifrågor) Öckerö gymnasieskola, lärarrummet Öckerö gymnasieskola, Studie- och yrkesvägledare Emma Olindersson Böcker: Flyttahemifrånboken av Josefine Haamer von Hofsten En bok med många bra praktiska tips när man flyttar hemifrån. Städa! av Estrid Bengtsdotter och Lotta Kühlhorn En städbok med många bra knep på hur man gör städningen roligare och lättare. Hushållshandbok för män av Nigel Browning och Jane Moseley En mycket bra och rolig bok för alla hushållsnybörjare, inte bara män

17 12. Till sist... Att börja på Den Seglande Gymnasieskolan innebär en stor omställning. Både på gott och ont. Men oavsett hur det än känns i början så ska du ha i bakhuvudet att allt löser sig så småningom. Allt löser sig. Kalla Öckerö-motvindar och mat som aldrig blir lyckad, konstiga klasskompisar och städning som borde göras men aldrig orkas med. Allt sådant bleknar betydligt i jämförelse med alla mysiga filmkvällar, hjärtliga matlagningsstunder, trevliga fester och inte minst, de fantastiska resorna. Jag hoppas att min handbok kommit till användning och att den kommer underlätta din första tid på Öckerö något. Jag hoppas att du fått en liten inblick i hur livet för en DSG:are kan se ut och framförallt hoppas jag att du har lärt något av våra misstag och tagit åt dig av Lycka till! våra tips. Om du har några andra frågor, funderingar eller synpunkter för du väldigt gärna höra av dig, antingen till mig eller till skolan. Den Seglande Gymnasieskolan är en fantastisk skola och en otrolig möjlighet att få se världen. Jag tänkte avsluta med ett mycket bra och sammanfattande citat från en kille i årskurs två. Han säger: Det största misstaget man kan göra är att inte börja på DSG! Lycka till med allt! önskar Johanna Kling DSG-elev Handboken reviderad och uppdaterad Brita Malmcrona ör ditt

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar Innehållsförteckning 1 03. 04. 07. Din möjlighet Fyra elever, fyra upplevelser Vad vill du göra? 2 08. 08. 11. 12. 13. 16. Inför din

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap Nummer 1, mars 2009 Föräldraskap Det kom ett brev Hur ska föreningens arbete se ut framöver för att främja deltagande och inflytande för vuxna medlemmar med autism/aspergers syndrom? Riksföreningen Autisms

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan.

bra att spara! IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. 2014 IQ-initiativet Box 3675 103 59 Stockholm iq.se info@iq.se 2014 IQ-initiativet AB Citera oss gärna men ange källan. Tolfte upplagan ISBN 978-91-980946-2-6 (print) ISBN 978-01-980946-3-3 (pdf) 2014

Läs mer

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt

Livets bra och dåliga stunder. Hanna J: Tankarna om det jag gått igenom kommer alltid. Krönika: Våga prioritera rätt Lajf Livets bra och dåliga stunder Hanna J: ankarna om det jag gått igenom kommer alltid finnas kvar Krönika: Våga prioritera rätt Unga mår allt sämre idag onja M: blev gravid vid tretton års ålder L a

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

MORGAN. unga mobilvanor

MORGAN. unga mobilvanor unga mobilvanor Välkommen! För att få en dagsaktuell bild av hur ungdomar använder sina mobiler, vad som är viktigt när de väljer telefoner och operatörer, och vad de önskar sig av sin mobil framöver har

Läs mer

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete?

TE-idning. Studiebesök på LIU. Tipsen för den bästa studentendagen. Högskoleprovet. Innehåll: Svårt att komma på ett projektarbete? 1 Mars 2013 Erik Dahlbergsgymnasiet Studiebesök på LIU Följ med oss till Linköpings Universitet sida 21-23 Tipsen för den bästa studentendagen Högskoleprovet Hur fungerar det? sida 5-6 Svårt att komma

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSUKLUBBENS medlemmar Varför är det viktigt för din klubb att ha många medlemmar? Varför det är viktigt för hela SSU att

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag

Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag En kvalitativ undersökning genomförd med hjälp av djupintervjuer med barn och deras vårdnadshavare 1 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer