Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken"

Transkript

1 Att flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan - handboken

2 1. Välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! Att börja på Den Seglande Gymnasieskolan innebär en väldigt stor omställning för så gott som alla elever. Men omställningen ligger inte bara i de fantastiska resor som genomförs varje år. Innan första resan väntar för de allra flesta en tid på Öckerö. En tid präglad av en ny skola med nya företeelser och nya klasskamrater. Eftersom så gott som alla elever flyttar ut till någon av Öckerö-öarna, några mycket långtifrån och andra från närliggande platser, måste man lära sig att ta hand om sig själv på ett helt nytt sätt. Det finns inte längre någon mamma eller pappa som lagar mat och ser till så att man gör sina läxor. Både på gott och ont. Samtidigt som man får större frihet följer även ett större ansvar. I början kan det lätt uppstå problem, frågor och ovana situationer som man inte riktigt vet hur man ska tackla. Hur gör man egentligen för att lära känna nya klasskamrater? Och hur sjutton tvättar man och lagar god mat? Förr eller senare så löser sig alla dessa frågor naturligt, men för att underlätta den första tiden på Öckerö valde jag att som projektarbete skriva den här Flytta hemifrån och börja på Den Seglande Gymnasieskolan -handboken. Handboken är riktad till kommande elever från nuvarande elever på DSG och innehåller allt från hur man klarar sig själv praktiskt till hemlängtan och kontakten med familjen. Syftet med handboken är att du som ska börja på DSG ska få en liten inblick i livet på Öckerö samt tips och råd på hur du bäst överlever den första tiden. Många DSG-elever upplever att det skulle ha varit skönt och praktiskt om en sådan här handbok funnits innan de började och jag hoppas att den därför kommer till nytta för dig. Trevlig läsning och välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! önskar Johanna Kling DSGelev Kapitel: 1. Välkommen till Den Seglande Gymnasieskolan! 2. Innan du börjar 3. Att lära känna nya klasskamrater 4. Bo ihop eller ensam? 5. Bostaden 6. Hemlängtan, gamla vänner och familj 7. Att klara sig själv praktiskt 8. Ekonomi 9. Att göra på Öckerö 10. Lilla tipslistan 11. Bra hemsidor, telefonnummer med mera 12. Till sist Välkommen till DSG!

3 2. Innan du börjar Om du planerar att flytta ut till Öckerö redan från början så är det viktigt att du ser till att skaffa någonstans att bo så fort som möjligt. På hemsidan finns tips på lediga rum och lägenheter med en lista med telefonnummer till hyresvärdarna. De allra flesta eleverna, till och med de som bor i Göteborgstrakten, väljer att bo på Öckerö åtminstone under veckorna. Detta dels för att det i längden blir jobbigt att pendla, men främst för att inte missa gemenskapen och alla aktiviteter som hittas på efter skoltid. Men känner du att det är ett för stort steg att flytta hemifrån direkt så kan du alltid pendla i början för att kanske flytta ut senare. Och tvärtom, känner du när du ett tag har bott på öarna att det är jobbigt att vara hemifrån såpass mycket finns det inget som hindrar dig från att börja pendla. Emma från Säve som har bott på Öckerö ända sedan hon började årskurs ett säger såhär: Jag hade inte tänkt flytta ut direkt, men eftersom alla andra hade gjort det kändes det som att jag gick miste om något om jag skulle pendla. Flyttar du däremot längre har du inte samma valmöjlighet till pendling. När man flyttar långtifrån är det viktigt att man skapar sig en vettig fritid ute på öarna. Detta är speciellt viktigt om man är kvar under helgerna. Ge inte upp dina fritidsintressen bara för att du börjar på DSG. Kolla i förväg upp om just din aktivitet finns på Öckerö eller i närheten och var inte rädd för att prova på nya aktiviteter. Om man har bestämt sig för att flytta ihop med någon man inte känner är det en stor fördel om man träffas någon gång, helst flera, innan. Detta för att se om man kommer överens och passar ihop. Att bo ihop med någon kan vara ganska svårt och det är bra om man kan komma överens om vissa saker innan. Innan man börjar på DSG är det inte så vanligt att man känner någon annan som ska börja. Känner man sig lite osäker kan man alltid ta kontakt med någon man vet ska börja som bor i närheten. Då har man i alla fall någon att gå med till skolan första dagen. Om man inte vet någon som ska börja på DSG kan man ringa till skolan så skickar de en lista med namn och telefonnummer till de blivande klasskamraterna. Om du vill kan dualltid åka ut till Öckerö och tjuvtitta lite på omgivningarna innan skolan börjar. När du packar så glöm inte personliga saker som fotografier och gossedjur med mera. Detta för att göra ditt Öckerö-hem mysigare och personligare. Ta med dig saker du tycker om så trivs du bättre och känner dig mer hemma. Men bli inte alltför

4 stressad över packningen. Skulle du glömma något är det inte hela världen eftersom du kan ta med dig det nästa gång du åker hem. Efter ett tag märker man vad man behöver och inte behöver. Teddybjörnen och fotografiet på lillasyster gör ditt Öckerö-hem hemtrevligare. 3. Att lära känna nya klasskamrater Många som börjar på DSG känner inte någon annan som ska börja. Andra känner till eller vet någon som ska börja och några få känner eller är redan kompisar med varandra. En del har syskon eller andra släktingar eller vänner som har gått eller går på skolan i en annan årskurs. Men vilken situation man än befinner sig i så lär man känna alla klasskamrater förr eller senare. Fördelen med att känna någon redan från början kan vara att man har någon att gå till skolan med första dagen och känna sig trygg med i början innan man lär känna alla andra. Men många upplevde tvärtom att det var väldigt skönt att inte känna någon eftersom det då inte fanns några som helst förutfattade meningar och man var tvungen att ta kontakt med alla eftersom man inte hade någon att gömma sig bakom. Känner du att du är lite osäker eftersom du inte känner någon i förväg kan du ta kontakt med antingen någon blivande klasskamrat eller någon elev som redan går på skolan, (adresser och telefonnummer går att få genom skolan). Rektor, lärare, SYV, elevrådet med flera ställer även gärna upp om du har några frågor. Var inte rädd för att höra av dig! Det rådet som så gott som alla DSG:are ger när det gäller att lära känna nya klasskamrater är: Var dig själv och prata med alla. I början vill man gärna visa sin bästa sida och bli vän med alla, men försök Var dig själv och prata med alla!

5 samtidigt att vara dig själv. Många påpekar att på DSG går det inte att spela någon roll eftersom ens riktiga jag kommer fram förr eller senare ändå, inte minst under resorna. Att man pratar med alla är väldigt viktigt. Det kan kännas lite svårt när det är så många man inte känner, men ta mod till dig och prata med alla du ser. Egentligen är det inte särskilt svårt eftersom alla är i samma situation. De första dagarna gör man inget annat än går runt och hälsar på varandra (ofta samma personer flera gånger), frågar ( Vad heter du? och Var kommer du ifrån? är två ofta förekommande frågor), pratar och pratar. Vad du bör undvika i början är att låsa dig vid endast någon eller några personer. Umgås till en början med så många som möjligt. Efter ett tag märker du vilka du trivs med, men till dess gäller det att du är öppen och inte sorterar bort någon. Ha inte några förutfattade meningar om någon, oftast krossas de ändå senare, och framförallt: Prata inte illa om någon! Skolan är alldeles för liten för skitsnack och varken du eller någon annan tjänar på det. För att komma med i gemenskapen redan från början underlättar det om du bor ute på öarna. Hitta på saker efter skolan tillsammans med dina nya klasskompisar. Umgås i både stora och små grupper. Många rekommenderar att man till exempel åker och badar, grillar eller spelar brännboll efter skolan, vilket fungerar utmärkt att göra hela klassen. I mindre grupper kan man till exempel laga mat tillsammans eller titta på film. I början är en utmärkt ursäkt för att hälsa på någon att man vill ta sig en titt på deras lägenhet. Du kan även bjuda hem klasskompisar till dig för att titta på ditt lilla krypin. Skolan är större än den egna klassen och det finns inget som hindrar att du knyter kontakter med elever i andra årskurser eller program. Ett hett tips för att lära känna alla på skolan är att arrangera en fest eller grillkväll. Men även om du inte bor ute på öarna i början behöver du inte vara orolig för att inte komma in i gänget. I skolan, och framförallt under första resan, lär du verkligen känna dina klasskamrater och om du av någon anledning Hjälvik är bara en av många badplatser ute på öarna där man kan ta ett dopp med sina nya klasskamrater. inte hittat någon du riktigt trivs med före resan så gör du det garanterat då. Vissa personer lär man känna direkt medan andra tar längre tid. Kanske hittar man inte sin bästis direkt, men det är ingen fara. Allt löser sig så småningom. Känn inte att du är tvungen att lära känna alla på en gång. Behöver du tid, så ta dig tid. Förr eller senare hittar du dem du vill umgås med ändå. Men så länge du följer rådet Var dig själv och prata med alla så anser de flesta att det mesta på lära känna nya klasskamrater -punkten ordnar sig.

6 4. Bo ihop eller ensam? Om man vill bo ensam eller tillsammans med någon eller några är väldigt individuellt. Vissa trivs ensamma medan andra måste ha minst tre personer runt sig. Ett tips är att du provar dig fram genom att både bo ensam och tillsammans med någon för att se vad du trivs bäst med. Fördelen med att bo själv i början är att man kan lära känna alla först innan man bestämmer sig för vem man vill bo med. Är man ensam kan man även bestämma mer när och hur man vill umgås med andra. Man kan göra lite mer som man vill eftersom man inte har några rumskamrater att ta hänsyn till. Vill man inte vara ensam är det bara att bjuda hem någon eller själv åka hem till någon. Bor man själv får man även mer lugn och ro för att till exempel läsa läxor. Men samtidigt som man får mer lugn och ro, kan det ibland bli för ensamt och långtråkigt. Risken med att bo själv, framförallt innan man lärt känna klasskompisarna, är att man inte riktigt vågar åka hem till någon utan mest sitter ensam hemma. Man får även mer ansvar eftersom man ensam måste sköta allt i form av städning och matlagning samt komma ihåg att ställa väckarklockan ordentligt. En annan nackdel med att bo ensam är att det oftast blir lite dyrare eftersom man inte delar kostnader för hyra, mat, städgrejer med mera. Bor man tillsammans med någon i början vågar man oftast ta mer kontakt med andra klasskompisar. Det är lättare att vara två och åka hem och våldgästa någon än att göra det ensam. Man lär också känna någon eller några bättre redan från början och många upplevde att det var tryggt att ha det så i början. Andra fördelar med att bo med någon är att man aldrig är själv och man har alltid något att göra. Man har någon att laga mat, läsa läxor och åka till skolan med. Nackdelerna med att bo ihop, speciellt om man är fler än två, är att det lätt blir stökigt och att man gör andra saker än de man borde. Bor man ihop måste man även tänka på att visa varandra hänsyn och respektera varandra. Man får lära sig att kompromissa och våga ta upp och reda ut saker man retar sig på. Det är viktigt att man Bor man tillsammans är det oftast en bor med personer man trivs fördel om man har gemensamma med och inte stör sig på. Det intressen. TV-spel, kanske? är en stor fördel om man har liknande vanor och rutiner. Om du ska flytta ihop med någon du inte känner är det att rekommendera att ni träffas innan. Känner du att det inte skulle fungera så försök vara ärlig och säga det. Det kan bespara dig mycket irritation och tandagnisslan senare. Många rekommenderar att man i början bor själv för att sedan flytta in med de man känner att man trivs bäst med. Andra hävdar tvärtom att det är i början man behöver någon att bo med eftersom det underlättar kontakten med övriga klasskompisar. Som sagt, hur man vill bo och med vem eller vilka är väldigt

7 individuellt och upp till var och en. Testa dig fram, både vad gäller bostad och sambo. 5. Bostaden Alla DSG-elever är överens om att det viktigaste med bostaden på Öckerö är att man trivs. Sen spelar det ingen roll om man bor i ett eget hus, i källaren hos en gammal dam eller på övervåningen i en villa. Men samtidigt är alla överens om att vissa saker är mer eller mindre nödvändiga för att man ska trivas. Egen ingång, till exempel. Att behöva använda samma ingång som ens hyresvärdar är ingen höjdare. En annan viktig sak är ett bra kök med kyl, frys, spis, ugn och gärna mikro. En TV är också bra och trådlöst Internet liksom en fräsch toa och dusch. Har du tänkt stanna under helgerna är tvättmaskin ett måste. Se också till att det är gott om plats, bra med ljus och ordentligt isolerat. Slott eller koja? På Öckerö finns det många bostadsalternativ att välja bland. En normal hyra på Öckerö ligger på cirka 1800 kronor i månaden, inklusive el och vatten. Ingen tycker att man bör betala mer än 2500 kronor, men det är upp till var och en. Oftast är det så att ju fler man bor på ett ställe, desto billigare blir det. Men man måste tänka på att man får plats också, att bo alldeles för många på en liten yta mår ingen bra av. Innan man flyttar in är det viktigt att man gör klart vad som ingår i hyran, helst ska vatten, el med mera ingå i priset. Det är enklast så. Man ska noga tänka igenom vad som ingår i hyran och fundera över om det är värt priset. En del anser kanske att diskmaskin eller datorer med bredband är ett måste och är beredda att betala lite extra för det, medan andra tycker att det är helt onödigt och hellre lägger de pengarna på annat. Trots att du bor inackorderad hos till exempel en familj så har inte hyresvärdarna rätt att gå in i dina rum utan ditt tillstånd. Bor man i samma hus eller nära sina hyresvärdar är det viktigt att de respekterar det. Samtidigt är det viktigt att du respekterar de regler som satts upp för just ditt Diskmaskin kanske är en sådan sak som du är beredd att betala lite extra hyra för?

8 boende, vilket exempelvis kan vara att du inte får ha fest eller tvätta efter klockan tio på kvällen. Får du problem med dina hyresvärdar så försök lösa dem så smidigt som möjligt. Om det inte går får du till exempel ta hjälp av dina föräldrar eller i värsta fall flytta. De flesta DSG-eleverna bor antingen på Öckerö eller Hönö. Båda öarna har sina fördelar. Bor man på Öckerö har man lite närmre till skolan vilket kan vara skönt en blåsig morgon, men bor man på Hönö har man närmre till exempelvis gymet. Den allmänna uppfattningen är dock att det inte spelar så jättestor roll var man bor, men att det är bra att bo nära andra klasskompisar så att det inte blir så långt att gå när man ska hälsa på dem. Det viktigaste med din bostad är att du trivs. 6. Hemlängtan, gamla vänner och familj Att flytta ut till Öckerö innebär en hel del uppoffringar vad gäller tid att umgås med vänner och familj därhemma. Hur man upplever det att vara ifrån dem är väldigt individuellt. Vissa tycker enbart att det är skönt med lite distans till familjen och vännerna, men precis i början upplever de allra flesta någon gång att det är jobbigt och längtar hem. Men många upplever också att när man väl träffar sin familj Att man har något att göra är viktigt för att man inte ska längta hem. och sina gamla vänner får man en bättre relation och bråkar mindre. Andra tycker däremot fortfarande efter tre år att det är oerhört jobbigt att vara ifrån familj och vänner. De flesta anser dock att det blir lättare med tiden, men vissa tycker tvärtom att det har blivit jobbigare med tiden eftersom i början var allt så nytt och spännande men ju mer tiden gått desto mer har de längtat hem.

9 De flesta DSG-eleverna upplever att de generellt sett fått sämre kontakt med sina gamla vänner sedan de börjat på skolan. Detta eftersom man inte träffas under veckorna, och kanske inte heller på helgerna. När man börjar på DSG är man inte längre en självklar del i sina gamla vänners vardag och både man själv och de får nya kompisar på de nya skolorna. Man glider ifrån varandra, mer eller mindre. Trots detta hävdar även många att relationen till de närmaste vännerna har varit i stort sett oförändrad eller till och med bättre än innan. Alla är överens om att man märker vilka som är ens riktiga vänner när man börjar på DSG. Halvkompisar och ytliga kontakter tappar man ganska så snart, medan de riktiga vännerna är de som hör av sig, kommer och hälsar på och som man väljer att träffa på helgerna. Jag tror att dem man vill hålla kontakten med, dem håller man kontakten med., säger en tjej i årskurs 2. Många tycker att det är jobbigare att vara ifrån vännerna än familjen. Familjen finns alltid där ändå och åker man hem på helgerna träffar man dem en gång i veckan vilket de flesta tycker är lagom. Däremot hinner man inte alltid träffa alla de vänner man vill under helgerna. Åker man däremot inte hem på helgerna blir hemlängtan lätt ett större problem. De som stannar på helgerna är inte speciellt många och när alla andra åker hem på fredagarna kan det kännas väldigt tomt. Hanna, som kommer från Åland och träffar sin familj ungefär varannan månad, säger såhär: Jobbigast var det i början när jag inte kände så många här. Jag hade heller inte hittat så många fritidsintressen och då blev det rätt långtråkigt och jag längtade hem. Men nu har jag vant mig, skaffat mer att göra och ibland följer jag med mina klasskompisar hem på helgen. 7. Att klara sig själv praktiskt Laga mat, städa, diska, tvätta. Vissa gör det mer, andra mindre. Men hur du än väljer att göra, (laga husmanskost varje dag, städa en gång i veckan och tvätta varje helg eller koka makaroner, bara städa innan du flyttar och ta med tvätten hem till mamma), så kan en del tips och råd angående hushållsarbete vara på sin plats. När man kommer hem efter skolan och ska laga mat vill man att det ska gå fort. Men tänk på att det oftast tar lika lång tid att laga god mat som mindre god. Lagar man dessutom mat tillsammans med någon blir det genast lite roligare. Och det behöver inte vara krångligt och ta lång tid. Att tillaga en bakpotatis i mikro tar cirka tio minuter. Under de tio minuterarna kan man till exempel steka bacon och blanda Eleverna i åk 2 och 3 äter lunch på lunchrestaurangen Nimbus.

10 med gräddfil och skära upp lite gurka så har man en bra och god måltid på nolltid. Nudlar är också en höjdare, likaså spaghetti och annan pasta som man kan äta med färdig pastasås. Efter ett tag har man ett par, tre recept som återkommer varje vecka i olika varianter. Känner man någon dag att man har mer tid kan man försöka sig på något mer avancerat. Om du känner att du är väldigt dålig på att laga mat kan du ju alltid gå en liten matlagningskurs hos mamma eller pappa för att lära dig grunderna och lite enkla recept. Sen kan du ju alltid äta på skolan. I ettan äter du på Brattebergsskolan (högstadieskolan på Öckerö) och i tvåan och trean äter du lunch på lunchrestaurangen Nimbus och för det mesta är maten där väldigt god. Att städa är verkligen inget livsavgörande. Det skiljer sig mycket från person till person när man tycker att dammsugaren och dammvippan ska plockas fram. Visst är det trevligt att ha rent och snyggt runtomkring sig, men eftersom det bara är du själv som ska bo i smutsen så behöver du bara städa när du känner att det behövs. Viktigast är toaletten och köket. Resten kan man bara dra över med dammsugaren någon gång ibland. Innan du flyttar är det däremot viktigt att du städar ordentligt överallt. Bor ni däremot flera kan det vara bra att komma överens om hur ofta och hur mycket ni ska städa så att det inte uppstår problem och irritation. Jag och de tre tjejerna jag bor med har löst det så att vi turas om att städa varje vecka. På så sätt har vi det alltid mer eller mindre rent samtidigt som vi bara behöver städa en gång i månaden var. Ganska många har löst tvättfrågan genom att varje helg ta med sig tvätten hem till föräldrarna och tvätta där. Har man inte någon tvättmaskin på Öckerö så är det alternativet man har om man inte vill tvätta allt för hand. Men i längden kan det bli jobbigt och tungt att släpa kläderna fram och tillbaka varje vecka. Att tvätta är inte särskilt svårt, har man gjort det ett par gånger så kan man det, så om du har tvättmaskin på ön rekommenderar de flesta att du tvättar där. Tänk bara på att dela upp tvätten i vitt, mörkt och färgat och att tvätta i den Tvätta hemma eller på Öckerö? Det är frågan! Vissa kylskåp är mer välfyllda än andra. temperaturen som står på etiketten så undviker du för små och missfärgade kläder. De flesta DSG-eleverna upplever att de sedan de började på skolan har blivit bättre på hushållsarbete och på att ta hand om sig själva praktiskt. Ju längre tiden går, desto mer ansvar i form av städning och tvätt tar man på sig.

11 8. Ekonomi Om du börjar på DSG och väljer att flytta ut till öarna får du räkna med att det går åt mer pengar än vad det hade gjort om du bott kvar hemma och gått på en vanlig skola. Du får visserligen inackorderings- och studiebidrag, men det är inte alltid det täcker alla kostnader. För många räcker inte inackorderingsbidraget till hyran och då är det mamma och pappa som får skjuta in pengar. En del betalar sina matkostnader själva, men de flesta får pengar till mat av sina föräldrar. Förutom hyra och mat går pengarna åt till bland annat telefonkort, busskort, gymkort, kläder, bio och andra nöjen. Hur mycket man gör av med är väldigt individuellt men känner du att du gör av med alldeles för mycket pengar kan det vara bra att göra upp en budget och skriva upp allt du köper för att på så sätt få reda på vart alla pengar tar vägen. Många rekommenderar att man har en speciell matbudget för att se till så att man alltid har pengar till mat. ICA-kort är bra, speciellt om föräldrarna betalar maten, för då kan de sätta in pengar där och vara säkra på att pengarna går till mat och inget annat. Att handla på Öckerö är ganska dyrt så det är att rekommendera att ta med sig mycket mat hemifrån om man åker hem på helgerna. Om man inte åker hem på helgerna är det att rekommendera att man, istället för att köpa lite varje dag, storhandlar en gång i veckan. På så sätt blir det billigare. Att handla lite varje dag blir ofta dyrt i längden. Innan du flyttar ut är det ett hett tips att du storhandlar med dina föräldrar och köper stora lager av pasta, ris, konserver, frysvaror samt städ- och tvättgrejor så att du klarar sig ett bra tag framöver. Att i början handla med sina föräldrar är också bra på så sätt att de vet vad som behövs och går åt och vad man använder för att laga vissa rätter. Andra sätt att spara pengar är att laga mat ihop flera stycken, kanske i alla fall ett par gånger i veckan, inte köpa mer mat än vad man kan äta upp innan det blir dåligt, planera alla inköp och försöka undvika impulsköp samt att försöka få sina föräldrar att betala så mycket som möjligt i form av busskort, telefonkort med mera. Bor man ihop med någon eller några blir det oftast också billigare. Var sparsam, men inte till överdrift. Prioritera dina köp och tänk över vad du behöver just nu och vad du kan vänta med till nästa månad. Känner du att du har för lite pengar att röra dig med och skulle vilja kunna köpa mer än det nödvändigaste är helgjobb att rekommendera. Men har du hyfsat storsinta föräldrar och åtminstone lite sinne för ekonomi så ordnar sig ekonomibiten garanterat.

12 9. Att göra på Öckerö Öckerö, de tio öarnas kommun, är ett samhälle med ungefär invånare. Kommunen är inte särskilt stor, men för den som vill finns det ändå saker att göra på fritiden. Som jag nämnde under rubriken innan du flyttar så är det viktigt att du skapar dig en meningsfull fritid ute på öarna, speciellt om du stannar på helgen. Är du aktiv inom någon sport eller annan slags förening så försök gå med i det även på Öckerö. Många av eleverna, däribland jag själv, ger upp sporter och andra intressen när man börjar på skolan, vilket de allra flesta sedan ångrar. I Öckerö kommun finns flera olika idrottsföreningar med bland annat idrotter som fotboll, innebandy, volleyboll, hockey, tennis, skytte och rodd. På kommunens kultur- och fritids hemsida, kan du läsa om alla föreningar som finns och där hittar du även telefonnummer till de aktuella klubbarna. Om det råkar vara så att din idrott inte finns i kommunen kan du antingen leta reda på en klubb i Göteborg eller prova en ny sport. Innan jag började på DSG spelade jag basket. Tyvärr finns det inget basketlag på Innebandy är en av flera idrotter som man kan utöva på Öckerö. Öckerö och eftersom jag var alldeles för bekväm av mig för att åka in till Göteborg började jag spela volleyboll i VK Knasen på Hönö. Ingen idrottsklubb har särskilt höga medlemsavgifter, de flesta ligger på några hundralappar per termin. Ganska många elever tränar på Nika s träningsstudio, ett gym i Hönö Klova på Hönö. Där kan man bland annat gå på olika pass som spinning, box, body pump, dans aerobics och body balance eller bara träna bland träningsmaskinerna. Ett 10- gångers klippkort på Nika s kostar cirka 850 kronor, men man kan även köpa exempelvis tre-månaderskort eller betala för varje gång man går dit. Nika s är jättebra och verkligen något jag rekommenderar, säger en tjej som går i årskurs tre och som brukar träna där cirka två gånger i veckan. Friskis och Svettis hittar man inte i Öckerö kommun. Däremot finns här en motsvarighet, Kuling, som sysslar med aerobic och styrkegympa med mera. Kuling håller bland annat till i Bergagårdsskolans lokaler på Hönö. Om du är intresserad av skutsegling, vilket inte är speciellt ovanligt på Den Seglande Gymnasieskolan, rekommenderar många skutföreningen Mot Bättre Vetande (MBV). Här kan man under tiden november till maj jobba med underhåll av T/S Astrid Finne för att sedan, under resten av året, vara med och segla. Att arbeta med skutan kostar ingenting och man har även chansen att utbilda sig till instruktör med mera. Under vinterhalvåret arbetar man tisdagskvällar samt varannan lördag. Mikaela, elev på DSG, är medlem i MBV och i våras gick hon instruktörsutbildning. När hon var klar seglade hon några seglingar som instruktörselev innan hon i somras blev fullfjädrad instruktör. Jag älskar att segla och MBV är ett perfekt avbrott i skolvardagen här ute på Öckerö, säger hon. MBV:s lokaler hittar man i Öckerö hamn, på Kabyssvägen 1.

13 Ge inte upp dina fritidsintressen! Men det är inte bara idrotts- och seglingsföreningar som finns att tillgå i Öckerö kommun. Här finns även frilufsfrämjandet, naturskyddsförenin gen, flertalet hembygdsförening ar, musiksällskap, brukshundsklubb, politiska ungdomsförbund med mera. Öckerö är känt för sina många kyrkoförsamlingar så om du har kyrkliga intressen finns det ett stort utbud där i form av körverksamhet, musik och så vidare. Adresser och telefonnummer till föreningarna hittar du på kommunens hemsida. Som du ser finns det en del saker att göra på sin fritid på Öckerö. Alldeles för lite tycker några, precis lagom anser andra. Att gå med i en förening är ett utmärkt sätt att lära känna nya människor och jag vill än en gång passa på att påminna dig om att inte ge upp dina intressen bara för att du börjar på DSG. 10. Tipslistan Här har jag samlat ihop 13 vanligt förekommande tips och råd från nuvarande DSGelever vad gäller livet på Öckerö. Tipsen är både praktiska och emotionella, men står inte i någon speciell rangordning. Läs och begrunda! Glöm inte cykel! En cykel med ett bra lås är så gott som ett måste när man bor ute på öarna och vill ta sig någonstans. Väckarklocka. En bra och väl En cykel är ett måste. Men tänk på var du ställer den, vi är många som fått våra cyklar stulna eller förstörda vid Hönö Pinans färjeläge. fungerande väckarklocka är en förutsättning för att du ska komma i tid till skolan om morgnarna. (Speciellt om du bor ensam.)

14 Ta med varma kläder. På Öckerö blåser det alltid och om du inte vill frysa är varma kläder att rekommendera. Laga mat tillsammans! Det blir både roligare och billigare. Ta hjälp av skolan när du ska ordna någonstans att bo. Ta skolan på allvar, men inte överdrivet seriöst. Ge inte upp dina intressen! Ta skolan på allvar, men inte överdrivet seriöst. Testa att bo både ensam och tillsammans med någon. Lita på dig själv och lär av dina misstag. Ta tillvara på varje dag. Glöm inte hur lyckligt lottad du är som går på DSG. Var dig själv! Ha roligt!

15 11. Bra hemsidor, telefonnummer med mera Här har jag samlat ett antal länkar till hemsidor, telefonnummer och boktips för dig som vill leta ta reda på lite mer. Hemsidor: Öckerö gymnasieskolas hemsida Öckerö kommuns hemsida Kultur- och fritidsförvaltningen i Öckerö Kommun. Se föreningar. MBV skolskepp Föreningssparbankens flytta hemifrån -sida med framförallt ekonomisk information. Nika träningsstudie på Hönö Kulinggympan på Hönö Mejladresser: Rektor Katarina Lindgren Studie- och yrkesvägledare Emma Olindersson Programansvarig DSG Brita Malmcrona Telefonnummer: Öckerö Kommun

16 Öckerö gymnasieskola, rektor Katarina Lindgren Öckerö gymnasieskola, assistent Annette Islander (ekonomifrågor) Öckerö gymnasieskola, lärarrummet Öckerö gymnasieskola, Studie- och yrkesvägledare Emma Olindersson Böcker: Flyttahemifrånboken av Josefine Haamer von Hofsten En bok med många bra praktiska tips när man flyttar hemifrån. Städa! av Estrid Bengtsdotter och Lotta Kühlhorn En städbok med många bra knep på hur man gör städningen roligare och lättare. Hushållshandbok för män av Nigel Browning och Jane Moseley En mycket bra och rolig bok för alla hushållsnybörjare, inte bara män

17 12. Till sist... Att börja på Den Seglande Gymnasieskolan innebär en stor omställning. Både på gott och ont. Men oavsett hur det än känns i början så ska du ha i bakhuvudet att allt löser sig så småningom. Allt löser sig. Kalla Öckerö-motvindar och mat som aldrig blir lyckad, konstiga klasskompisar och städning som borde göras men aldrig orkas med. Allt sådant bleknar betydligt i jämförelse med alla mysiga filmkvällar, hjärtliga matlagningsstunder, trevliga fester och inte minst, de fantastiska resorna. Jag hoppas att min handbok kommit till användning och att den kommer underlätta din första tid på Öckerö något. Jag hoppas att du fått en liten inblick i hur livet för en DSG:are kan se ut och framförallt hoppas jag att du har lärt något av våra misstag och tagit åt dig av Lycka till! våra tips. Om du har några andra frågor, funderingar eller synpunkter för du väldigt gärna höra av dig, antingen till mig eller till skolan. Den Seglande Gymnasieskolan är en fantastisk skola och en otrolig möjlighet att få se världen. Jag tänkte avsluta med ett mycket bra och sammanfattande citat från en kille i årskurs två. Han säger: Det största misstaget man kan göra är att inte börja på DSG! Lycka till med allt! önskar Johanna Kling DSG-elev Handboken reviderad och uppdaterad Brita Malmcrona ör ditt

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Vad är goda levnadsvillkor för dig?

Vad är goda levnadsvillkor för dig? Vad är goda levnadsvillkor för dig? I LSS så står det att man genom insatserna ska få goda levnadsvillkor. Frågan är vad goda levnadsvillkor betyder? Den frågan har Riks-Klippans styrelse och Klippan i

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Vad tycker Tjörns unga?

Vad tycker Tjörns unga? Vad tycker Tjörns unga? Kultur- och fritidsförvaltningen 2014-10-21 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Bakgrund 3 2 Luppenkätens frisvar, årskurs 8 4 3 Återkoppling efter Luppen, årskurs 8 6 4 Luppenkätens

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Flytta hemifrån Lärarhandledning

Flytta hemifrån Lärarhandledning Flytta hemifrån Lärarhandledning Flytta hemifrån är en programserie bestående av 6 program som givits ut av UR. Programmen vänder sig främst till ungdomar i skolår 9 och gymnasiet och de behandlar olika

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Flyttstudie Skövde Kommun

Flyttstudie Skövde Kommun Flyttstudie Skövde Kommun GÖTEBORG: Kungsgatan 56, tfn 0708-32 32 18 STOCKHOLM: Målargatan 7, tfn 0766-28 07 48 www.hanneklarssen.se Om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att kartlägga;

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer

Känn dig som hemma när du jobbar borta.

Känn dig som hemma när du jobbar borta. Känn dig som hemma när du jobbar borta. 1 Om StayAt Boende med plats för livet. StayAt är alternativet till traditionella hotellrum. En plats där du kan känna dig som hemma, samtidigt som du får ett gästvänligt

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Barn och unga berättar om stress

Barn och unga berättar om stress Barnombudsmannen rapporterar br2004:03 Barn och unga berättar om stress Resultat från Barnombudsmannens undersökning bland kontaktklasserna, våren 2003 ISSN 1652-0157 Barnombudsmannen Postadress: Box 22106,

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi

Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi De följande 3-4 veckorna kommer ni att arbeta med uppgifter kopplade till hushållsekonomi. Arbetet sker i mindre grupper där ni resonerar och diskuterar

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

MARIA NYTT. 25 29 november

MARIA NYTT. 25 29 november MARIA NYTT 25 29 november Ida och Febe gör en julkalender i Skapande. Den här veckan är det dags att göra klart om ni ska hinna öppna första luckan i tid aktiviteter på MMK 25 29 november LOKAL MÅNDAG

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Barns och ungdomars syn på skärmtid

Barns och ungdomars syn på skärmtid 213-9-9 Barns och ungdomars syn på skärmtid Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg 79-844

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Tycker du att det stämmer att tjejer idrottar mer och att killar spelar mer data-/tvspel?

Tycker du att det stämmer att tjejer idrottar mer och att killar spelar mer data-/tvspel? Fritid Tycker du att det stämmer att tjejer idrottar mer och att killar spelar mer data-/tvspel? Lydia Ja, Jag tror att killar spelar mycket tv/ dataspel och tjejer sitter mer vid msn om de är vid datorn.

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011 Hemkunskap Tvätt 1. Det finns olika tvättsymboler på klädernas tvättlappar. Rita de olika symbolerna och berätta med egna ord vad de betyder. Du ska med symboler från de tre kategorierna: Tvätt Tork Stryk.

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Utvärdering COL 2013/2014

Utvärdering COL 2013/2014 Utvärdering COL 2013/2014 När är det bäst att arrangera COL-fester? Vardagar eller helger? Vardagar innebär att vissa måste gå hem tidigare, medan helger ofta krockar med tävlingar eller andra resor. Festerna

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Att få ordning och ork för sin ekonomi

Att få ordning och ork för sin ekonomi Att få ordning och ork för sin ekonomi Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du vill

Läs mer

Sammanfattning (89 svar)

Sammanfattning (89 svar) Sammanfattning (89 svar) Hur nöjd eller missnöjd är du som helhet med Friskis&Svettis? 5 mycket nöjd 3742 % 4 4854 % 3 3 3 % 1 inte alls nöjd 0 0 % ingen uppfattning 0 0 % Hur väl motsvarar Friskis&Svettis

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Till dig som är ung... 5. Bo hemma... 7. Flytta hemifrån... 10. Välja yrke... 17. Studier... 20. Börja arbeta... 30. Spara... 35. Låna...

Till dig som är ung... 5. Bo hemma... 7. Flytta hemifrån... 10. Välja yrke... 17. Studier... 20. Börja arbeta... 30. Spara... 35. Låna... Innehåll Till dig som är ung... 5 Bo hemma... 7 Flytta hemifrån... 10 Välja yrke... 17 Studier... 20 Börja arbeta... 30 Spara... 35 Låna... 39 Fickpengarna... 44 Ordning på pengarna... 47 Vad kostar det

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Att ha ordning och ork för sin ekonomi.

Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

att starta Lycka till!

att starta Lycka till! att starta feministcirkel Feministcirklar utgår först och främst från vad de som vill delta i cirkeln har lust att prata om, eller göra, så det bästa är att bygga upp varje cirkel speciellt för just er

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder

Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder Falu Kommun Socialförvaltningen LSS-sektionen Det här häftet visar olika vägar till stöd för Dej med funktionshinder.

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

LSS-insatsernas innehåll

LSS-insatsernas innehåll LSS-insatsernas innehåll Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Socialförvaltningen informerar Förtydligande av innehållet i LSS-insatserna Gruppbostad Hjälp att äta, dricka och förflytta sig Måltiden

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

SOL:s arbetsgrupper 2012-10-10

SOL:s arbetsgrupper 2012-10-10 SOL:s arbetsgrupper Denna skrift innehåller först och främst instruktioner för uppgifter som SOL:s arbetsgrupper har hand om, nämligen klubbvärdskap och soppkvällsvärdskap. På slutet finns också en beskrivning

Läs mer

I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan.

I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan. Elevens kodnummer:, I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan. Dina svar kommer att behandlas konfidentiellt

Läs mer

LYCK. Nr 3-2009 Tema: Boende. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med temat Boende i Lyckoslanten.

LYCK. Nr 3-2009 Tema: Boende. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med temat Boende i Lyckoslanten. L e k t i o n st i p s f r å n S w e d b a n k o c h S pa r b a n k e r n a LYCK SLANTEN Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med temat Boende i Lyckoslanten. Nr 3-2009 Tema: Boende

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Elias. Elias livsstil

Elias. Elias livsstil Tävlingen gick ut på att gå igenom en påhittad persons kollapsade privatekonomi och göra upp en plan för hur den kan bli bärkraftig. Utan att livet blir alltför torftigt. Läs klassens plan för Elias. Elias

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Familjehem. - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar

Familjehem. - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar Familjehem - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Alla barn har rätt till föräldrar som kan ge dem trygga uppväxtförhållanden.

Läs mer

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Att börja med Har du någon gång haft hög feber, ont i magen eller huvudvärk? Såklart du har, det har nästan alla. Då vet du hur trist det är att missa den där

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

bekvämare K v K i l e n

bekvämare K v K i l e n K v K i l e n K v K i l e n Seniorbostäder i kvarteret Kilen Seniorbostäder i kvarteret Kilen S l o t t S g ata n 4 2 S l o t t S g ata n 4 2 Byt Byt till till något bekvämare Vi bygger moderna och bekväma

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen 1. Hur upplevde du säkerheten mot inbrott/stöld i din lägenhet under stambytet? a. God, inga problem b. Bristfällig 19% God, inga problem

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid BASKURSEN 2015-2016 Högalids Folkhögskola Studier, boende och fritid En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill få kunskaper för att blir mer självständig Ansök och läs mer om BASKURSEN på

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer