Verksamhetsplan för institutionen för hälso- och vårdvetenskap 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för institutionen för hälso- och vårdvetenskap 2015"

Transkript

1 Beslutat av: Prefekt Beslutsdatum: Dnr: ST 2015/ Verksamhetsplan för institutionen för hälso- och vårdvetenskap 2015 Beslutat av Prefekt Gäller från

2 Innehåll 1. Inledning 3 2. Verksamhetens inriktning Utmanande utbildningar 5 4. Framstående forskning 7 5. Samhällelig drivkraft 9 6. Globala värden Organisation och arbetsmiljö Kompetensförsörjning Ekonomiska förutsättningar och budget 16 2 (16)

3 Verksamhetsplan för institutionen för hälso- och vårdvetenskap Inledning Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, HV, bedriver undervisning och forskning inom det hälso- och vårdvetenskapliga området. Institutionens verksamhet involverar 10 utbildningsprogram varav nio är professionsutbildningar, ett antal uppdragsutbildningar och fristående kurser samt forskarutbildning i vårdvetenskap. HV har totalt ca 100 medarbetare och doktorander och lika stor verksamhet förlagd till vardera campus Kalmar och campus Växjö. Mindre studerandegrupper finns även i Västervik och Oskarshamn. HV är en av fem institutioner inom Fakulteten för hälso- och livsvetenskaper, FHL. FHL:s vision är att förstå, förklara och förbättra världen och samhället vi lever i utifrån ett hälso- och livsvetenskapligt perspektiv. Arbetet inom fakulteten utgår från de fyra värdeorden som beskrivs i universitetets strategidokument: nytänkande, nyfikenhet, närhet och nytta. Verksamhetsplanens innehåll ska avspegla universitetets vision 1 men också vad som är realistiskt att uppnå med de förutsättningar som finns. Arbetssättet inom FHL präglas av ett nära och omfattande samarbete mellan institution, fakultetens kansli och olika beredande organ och fakultetsledning. HV:s verksamhetsplan för 2015 är en sammanställning av uppdragen från fakulteten som de anges i Verksamhetsplan och budget för fakulteten för hälso- och livsvetenskap 2015 (Dnr:ST 2014/349) samt aktuella fokusområden fastställda inom HV. En väl förankrad verksamhetsplan utgör ett viktigt underlag för planering, genomförande och uppföljning. Arbetsprocessen för att fastställa årets verksamhetsplan har utformats för att bidra till ökad delaktighet för samtliga medarbetar på HV. Arbetsprocessen har innefattat diskussion och förankring i institutionens Strategigrupp Utbildning (STRUT) och på arbetsplatsträffar samt inhämtande av synpunkter från Strategigrupp Forskning och Forskarutbildning (STRAFF), medarbetare och fakultetsledning. Det finns ett värde i och en önskan i lärargruppen att, utifrån universitetets och fakultetens strategier och visioner formulera institutionsspecifika strävansmål. Processen att formulera och samlas kring väl förankrade och gemensamma strävansmål kan stärka institutionens kvalitetsarbete samt även främja god arbetsmiljö. Diskussioner om institutionens strävansmål påbörjades under 2014, och fortsätter under 2015 med fokus på strategiområdet Utmanande utbildningar. 1 En resa in i framtiden. Vision och strategi Linnéuniversitetet 3 (16)

4 2. Verksamhetens inriktning 2015 Under 2014 hade HV:s strategiska arbete fokus på utbildningskvalitet och arbetsmiljö. I arbetsmiljöarbete inkluderades organisatoriska frågor. Arbete med både utbildningskvalitet och arbetsmiljö är alltid aktuellt och därmed fortlöpande även kommande år. Under 2015 vill HV fördjupa sitt strategiska arbete genom att fokusera på att stärka samarbetet inom och mellan arbetsgrupper, campus och andra aktörer. Med ökad samsyn på innehåll i och genomförande av våra uppdrag en samsyn som samtidigt ger utrymme för värdefulla olikheter och spännvidder - vill vi främja både utbildningskvalitet och arbetsmiljö. Under 2015 kommer även lika villkor, ett av LNU:s globala värden, att uppmärksammas som perspektiv i både arbetsmiljöarbetet och utbildningarna. I FHL:s verksamhetsplan och budget för 2015 (ST 2014/349) anges vad fakulteten ska fokusera på under 2015 och ett antal uppdrag specifikt till HV anges. Nedan presenteras de fokusområden där man i fakultetens verksamhetsplan i klartext anger prefekters ansvar och delaktighet tillsammans med fakultetsstyrelse, dekan, prodekan, kanslichef, forskarutbildningsråd och internationaliseringsråd. Inom institutionen har också fastställts ett antal områden som arbetet fokuserar på under I fastställande av fokusområden har tagits i beaktande diskussioner vid arbetsplatsträffar och upptaktsdag samt resultat från arbetsmiljöenkäter och handlingsplan för arbetsmiljöarbetet Fakultetsuppdragen och institutionens fokusområden för kommande året redovisas under rubrikerna Utmanande utbildningar, Framstående forskning, Samhällelig drivkraft och Globala värden. Fokusområden anges också under rubrikerna Organisation och arbetsmiljö respektive Kompetensförsörjning. Slutligen ges en kort sammanfattning av institutionens ekonomiska förutsättningar och budget för LNU:s övergripande vision och mål Linnéuniversitetet en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Linnéuniversitetet utmärker sig genom nyfikna, nytänkande och kunniga studenter och medarbetare utmanande utbildningar med hög samhällsrelevans framstående vetenskaplig och konstnärlig forskning till nytta för samhällsutvecklingen engagemang för samhällsutmaningar, innovationer och hållbar tillväxt närhet mellan människor en internationell och mångkulturell kunskapsmiljö 4 (16)

5 3. Utmanande utbildningar HV:s utbildningar har gott söktryck och arbetsmarknaden är god för nyexaminerade från professionsutbildningarna. Nationellt råder stor brist på specialistsjuksköterskor. Åtta av HV:s nio program för professionsutbildningar är på avancerad nivå. Därtill kommer magisterprogram i vårdvetenskap, som under 2015 kommer att få en ändrad utformning och bedrivas i form av en så kallad skalmagister. Från ht-15 kommer även en specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning akutsjukvård att erbjudas. Program för professionsutbildningar Sjuksköterska Distriktssjuksköterska Akutsjuksköterska Intensivvårdssjuksköterska Ambulanssjuksköterska Operationssjuksköterska Anestesisjuksköterska Psykiatrisjuksköterska Barnmorska Specialistsjuksköterska inriktning äldre Undervisningen bedrivs vid fyra campi (Kalmar, Växjö, Oskarshamn och Västervik) samt som distansundervisning. Spridningen över flera campi och distansundervisningsformer ställer stora krav på organisationens och medarbetarnas flexibilitet liksom på tekniskt välutrustade undervisningslokaler för sändningar, teknisk support och pedagogisk IKTkompetens. Forskarutbildning ges i ämnet vårdvetenskap och involverar doktorander och handledare vid både campus Kalmar och campus Växjö. Strategier för att nå LNU:s övergripande mål: ta vara på och uppmuntra studenters och medarbetares engagemang och vilja till lärande skapa kunskapsmiljöer där studenter och medarbetare ges förutsättningar att utvecklas erbjuda alla studenter erfarenhet av arbetslivet och stimulera till ett entreprenöriellt förhållningssätt rekrytera framstående forskande lärare nationellt och internationellt stärka utbildningarna genom forskningsanknytning stärka professionsutbildningarna genom att integrera vetenskaplig och yrkesrelevant kompetens ta tillvara kompetensen hos universitetets intressenter vid planering och utveckling av utbildning vidareutveckla lärmiljö och mötesmiljöer, både fysiska och digitala, som främjar kreativitet och god pedagogik driva gränsöverskrivande initiativ mellan fakulteterna utveckla systematiken i kvalitetsarbetet erbjuda studenterna ett utbud av kurser med bildningsperspektiv Mål enligt fakultetens strategi: att systematiskt utveckla utbildningsutbudet på både grundnivå och avancerad nivå att särskilt utveckla utbildningar på avancerad nivå att samordna och utveckla utbildningen på forskarnivå att utveckla ett internt system för kontinuerlig uppföljning av kvalitén i alla utbildningar att tillgodose behovet av relevant och nödvändig forskningsöverbyggnad för fakultetens utbildningsprogram att skapa ett program för pedagogiskt utvecklingsarbete inklusive IKT 5 (16)

6 Fakultetens fokusområden 2015 Utmanande utbildningar - utveckla åtgärdsplan utifrån resultatet av genomlysningen av utbildningsprogrammens forskningsöverbyggnad - utveckla och starta nya specialistsjuksköterskeprogrammet inom ögonsjukvård samt akutsjukvård - slutföra arbetet med en ny modell för kursbudgetar - påbörja ett systematiskt och kontinuerligt kvalitetsarbete, med syfte att säkra kvalitén i befintliga program och kurser både inom teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning med utgångspunkt i fakultetens kvalitetsplan - benchmarking i sektorn inför intern kvalitetsutvärdering av fakultetens utbildningsprogram samt undersöka möjligheten till samarbete med andra lärosäten - skapa ett program för pedagogiskt utvecklingsarbete med ett tydligt fokus på IKT - utveckla och tydliggöra examinatorsuppdraget - erbjuda samtliga lärare individuell handledning och stöd inom IKT i undervisningen - vid behov stödja arbetet för att ta fram nya betygskriterier, i samband med nya betygsskalan A-F, tillsammans med UPE - undersöka möjligheterna att söka medel från KK-stiftelsens utlysning IT i högre utbildning Uppdrag specifikt till HV 2015 Utmanande utbildningar - formulera åtgärdsplaner och genomföra förändringar inom de specialistsjuksköterskeexamina som fick betyget bristande kvalitet i UKÄ:s kvalitetsutvärdering - starta nya specialistsjuksköterskeprogrammet inom akutsjukvård - inkludera möjligheten att i samtliga specialistsjuksköterskeutbildningar samt barnmorskeprogrammet ta ut generell magisterexamen efter avslutade studier - fortsatt samordning av sjuksköterskeprogrammet avseende gemensamma bedömningskriterier och examinationsformer etc vid samtliga campus - arbeta för att skapa ett samarbete med minst ett partneruniversitet för respektive utbildningsprogram Inom HV fastställda fokusområden 2015 Utmanande utbildningar - formulera strävansmål - stärka handledar- och examinatorkompetensen inom utbildningsprogrammens uppsatskurser - campusövergripande programmöten för sjuksköterskeprogrammet med ökad närvaro - stimulera samarbete och samsyn i sjuksköterskeprogrammet genom arbetslag - strukturera och stärka det pedagogiska utvecklingsarbetet inom institutionen - uppmärksamma lika villkors-perspektivet i utbildningarna - delta i att, tillsammans med MEO, starta nya specialissjuksköterskeprogrammet inom ögonsjukvård - utöka antalet platser i sjuksköterskeprogrammet i norra länet - verka för nya lärandeenheter/ulve i samverkan med landsting och kommuner - utveckla masterutbildning 6 (16)

7 4. Framstående forskning Inom HV bedrivs hälsorelaterad forskning inom vårdvetenskap och hälsovetenskap. Den vårdvetenskapliga forskningen bedrivs huvudsakligen inom de forskningsmiljöer som kortfattat beskrivs nedan. Det finns även enskilda forskare som är involverade i projekt med externa aktörer. Inom HV finns?? postdoktorer samt?? doktorander, varav?? anställda vid institutionen. Forskarutbildningen i vårdvetenskap bedrivs campusövergripande och leds av ett handledarkollegium, HLK. Forskningsmiljöer Familjefokuserad omvårdnad miljön driver i huvudsak forskning om familjen som helhet då patienten och dennes familjemedlemmar fokuseras samtidigt. Hälsovetenskap med inriktning global hälsa - miljön arbetar med frågor som rör kvinnors hälsa t.ex. livskvalitet vid screening för cervixcancer, våld mot kvinnor och trafficking och lyfter det globala perspektivet samt ett genusperspektiv. HVL (Hälsa, Vårdande och Lärande) forskningen bedrivs med en livsvärldsteoretisk grund och berör, hälsa, vårdande och lärande. Flera av nuvarande doktorander tillhör och flertalet av tidigare doktorander har tillhört denna miljö. Valbara kurser; såväl metodkurser som ämneskurser med livsvärldsteoretisk grund, har givits med jämna mellanrum. KAV (Kunskapscentrat inom Akut vård)- Inom KAV bedrivs akutvårdsforskning inom såväl prehospital som hospital kontext ur ett vårdvetenskapligt perspektiv. Forskningen har för avsikt att öka kunskapen inom och mellan respektive professions kompetensområden och generera ny kunskap med syfte att förbättra vård och utbildning. Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga) I forskningsmiljön arbetar man i partnerskap för att förbättra livskvalitet, vård- och omsorgskvalitet och anhörigstöd för äldre personer, personer med funktionsnedsättning och personer med långvarig sjukdom och deras anhöriga. Palliativ vård forskningsmiljön har sin hemvist inom Palliativt Centrum för samskapad vård. Centrumet bedriver forskning, utbildning och klinisk utveckling inom palliativ vård. Verksamheten inom miljön sker i samverkan med Landstinget Kronoberg. SKARP (Social-, Kommunal-, Allmän- och Rättspsykiatri)- miljön fokuserar framförallt på två arenor där psykiatrisk vård och stöd ges - boendeformer i samhället och rättspsykiatrisk vård. Patient-, närstående-, familje- och vårdarperspektiv är viktiga samt även den fysiska och psykosociala vårdmiljön. Äldre med långvarig psykisk sjukdom är ett nytillkommet forskningsområde. Ytterligare en forskningsmiljö är under uppbyggnad inom hjärtstoppsforskning. Strategier för att nå LNU:s övergripande mål: stimulera och stödja kunskapsmiljöer att bidra till samhällsutveckling genom sin forskning samverka med andra lärosäten nationellt och internationellt utveckla professionsutbildningarnas forskningsbas systematiskt arbeta för ökad publicering med nationell och internationell spridning systematiskt arbeta för ökad extern forskningsfinansiering i konkurrens och i samarbete med andra formulera samhällsrelevanta forskningsprojekt och söka finansiellt stöd i Familjen Kamprads stiftelse skapa strukturella förutsättningar för forskningssamverkan över fakultetsgränserna vidareutveckla Linnaeus University Centres 7 (16)

8 Mål enligt fakultetens strategi: att använda tydliga principer för fördelning av fakultetsmedel både med tanke på etablerade och framgångsrika forskare/miljöer och forskare/miljöer med god utvecklingspotential att öka antalet ansökningar av externa medeö att öka antalet publikationer som medför ett ökat antal citeringar att öka frekvensen av publiceringar i tidskrifter med hög impact factor att stödja forskare i deras karriärutveckling att öka antalet kvinnliga professorer att utveckla infrastrukturen utifrån forskningens behov att öka antalet helt eller delvis externfinansierade doktorander exempelvis i samarbete med landsting, kommuner och näringsliv eller via övrig externfinansiering Fakultetens fokusområden 2015 Framstående forskning - vid samtliga nyrekryteringar beakta förmågan att attrahera externa anslag - arrangera workshops i att skriva framgångsrika forskningsansökningar - informera alla medarbetare om forskningsdatabasen Research Professional - bjuda in finansiärer för information och samtal - tillsammans med resurspersoner på ER hjälpa forskare med kvalitén på ansökningar samt att söka hos rätt finansiär - stimulera att kompetensutvecklingstid används till forskningsrelaterade aktiviteter - uppföljning och uppdatering av kompetensförsörjningsbehov och kompetensväxlingsbehov inom samtliga ämnesområden - skapa attraktiva anställningar för områden med rekryteringsbehov och särskilt beakta underrepresenterat kön Forskarutbildningsrådet ansvarar för följande fokusområden inom forskarutbildningen: - revidera de allmänna studieplanerna - fortsätta översynen av utbudet av kurser på forskarnivå och undersöka möjligheten för nya gemensamma kurser inom hela fakulteten - sammanställa och presentera fakultetens samtliga kurser på forskarnivå samt forskningsseminarier - ta fram principer för fördelning av medel för kurser på forskarnivå - se över befintliga rutiner för kvalitetssäkring avhandlingar innan disputation - utveckla internt kvalitetsarbete av fakultetens forskarutbildningar ned utgångspunkt i genomförd självvärdering och enkätundersökning - förbereda fakultetens forskarutbildningar inför kommande kvalitetsutvärderingar av UKÄ - utarbeta principer för fördelning av anslagsmedel för utbildning på forskarnivå Inom HV fastställda fokusområden 2015 Framstående forskning - erbjuda tid för att förbereda forskningsansökningar - se över möjligheter för doktorander att genomföra internationella forskningsvistelser - tydliggöra institutionens forskningsmiljöer - uppmärksamma lika villkor-perspektivet i forskarutbildningen 8 (16)

9 5. Samhällelig drivkraft HV arbetar strategiskt och långsiktigt tillsammans med landstingen och kommuner både i rekryterings-, utbildnings- och forskningsfrågor. Delade resurser i olika former med landsting och kommuner eftersträvas. Utveckling av antal och innehåll i specifika lärandeenheter inom landsting och kommuner sker kontinuerligt. Dessa enheter bidrar till kunskaps- och kvalitetsutveckling inom både vårdenheterna och utbildningarna. Uppbyggnaden av Palliativt centrum för samskapad vård är en satsning för regional utveckling inom palliativa vårdområdet. Nära samverkan med landsting sker också inom akutområdet. Projektet Barn som anhöriga, som bedrivs i nära samverkan med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, är ett nationellt projekt finansierat av Socialstyrelsen och involverar ett flertal aktörer i det omgivande samhället. Behovet av vårdpersonal inom kommuner och landsting ökar på grund av stora pensionsavgångar och söktrycket till HV:s program är fortsatt högt. Landstingen i Kalmar och Kronoberg har under ett flertal år framöver ett ökat rekryteringsbehov av sjukvårdspersonal, särskilt specialistutbildade sjuksköterskor. Strategier för att nå LNU:s övergripande mål: i samverkan med andra utveckla metoder för problemlösning för att möta samhällets behov agera som kunskapsnav i samverkansprojekt vidareutveckla universitetets innovationskultur genom entreprenöriella processer stödja och stimulera Linnéregionens utveckling arbeta systematiskt med forskningskommunikation bidra till yrkesverksammas kompetensutveckling ta vara på Linnéalumner som resurs för såväl universitetets som regionens utveckling samverka med det omgivande samhället för att stärka kvaliteten i utbildning och forskning Mål enligt fakultetens strategi: att inventera och utvärdera befintlig verksamhet inom området att bevara och vidareutveckla mötesplatser för olika samhällsaktörer att erbjuda attraktiva uppdragsutbildningar att synliggöra och nyttiggöra forskningsresultat att synliggöra och öka deltagande i offentliga debatter och media att utarbeta riktlinjer kring delade/samfinansierade tjänster Fakultetens fokusområden 2015 Samhällelig drivkraft - främja samarbetet genom till exempel samfinansierade tjänster, forskarutbildning, uppdragsutbildningar samt gemensamma arenor för forskningssamarbeten - alla utbildningsprogram ska väva in entreprenörskap i utbildningen - sjuksköterskeprogrammet, tillsammans med biologiprogrammet, ska under 2015 ingå i den s k avnämarstudien 9 (16)

10 - vidareutveckla samarbetskanaler med kommuner och landsting - se till att delar från projektet Det entreprenöriella universitetet inkluderas i samtliga utbildningsprogram - synliggöra fakultetens verksamhet utåt - kartlägga uppdragsutbildningarna på fakulteten - utveckla en uppdragsorganisation för att underlätta för forskare som vill sälja föreläsningar - skapa administrativa rutiner för att arbeta med uppdragsutbildningarna - utreda de ekonomiska förutsättningarna för forskare och lärare som vill sälja uppdragsutbildningar - utveckla rutiner för marknadsföring samt samverka med Avdelningen för externa relationer - skapa en hemsida med uppdragsutbildningar tillsammans med resten av universitetet Inom HV fastställda fokusområden 2015 Samhällelig drivkraft - verka för att tillmötesgå landstings och kommuners behov av utbildad personal genom att se över möjligheterna att öka antalet studieplatser och möjligheterna att förlägga studieplatser till andra orter än de etablerade - tillsammans med landstingen undersöka möjligheterna att utveckla en utbildning i advanced nursing 10 (16)

11 6. Globala värden Internationalisering, lika villkor och hållbar utveckling utgör Linnéuniversitetets globala värden som ska genomsyra utbildningen och forskningen på HV. HV:s arbete med internationalisering sker både inom grund- och avancerad utbildning genom internationella samarbeten med 40 lärosäten över hela världen. Studenter erbjuds möjligheten till utlandsstudier, från fem veckor till hela terminen. Anställda erbjuds möjligheten till internationella både lärarutbyten och forskningssamverkan, i syfte att berika med nya kunskaper och jämförande perspektiv för ökad kvalitet i undervisning och forskning. Internationaliseringsarbetet på HV hålls samman av ett internationaliseringsteam bestående av fyra lärare som har till uppgift att initiera, stärka och fördjupa relationer och samarbeten med olika internationella lärosäten. För närvarande administrerar HV fem olika utbytesprogram genom vilka det ges möjligheter för studenter och anställda att kunna göra sina utlandsstudier respektive lärarutbyte: Nordplus, Erasmus, Bilaterala avtal, Memorandum och Vårdunionen. Utbyten sker också med stöd av medel från Linneus/Palme. I det pågående renoveringsarbetet av sjuksköterskeprogrammet ingår att beakta hur såväl internationalisering ska kunna stimuleras och möjliggöras som hur lika villkor och hållbar utveckling ska kunna synas i kurserna. Strategier för att nå LNU:s övergripande mål: utveckla och fördjupa partnerskap med framstående utländska universitet öka andelen engelskspråkiga kurser och program utveckla studenters och medarbetares förmåga att förstå och handla i ett globalt sammanhang ta tillvara studenters och medarbetares internationella erfarenheter ge studenter och medarbetare möjlighet att knyta varaktiga kontakter med utländska utbildningsoch forskningsmiljöer alla utbildningsprogram ska erbjuda studier vid utlängdska lärpsäten alla studerande på forskarnivå ska förlägga någon del av sin utbildning vid ett utländskt lärosäte bejaka olikheter för att främja mångfald skapa hållbara miljöer för studenter och medarbetare utveckla socialt,, ekologiskt och ekonomiskt hållbara universitetsområden i Kalmar och Växjö inkludera perspektiv på hållbar utveckling och lika villkor i alla kunskapsmiljöer 11 (16)

12 Mål enligt fakultetens strategi: att öka möjligheten för studenter på alla nivåer att åka på internationella utbyten att öka antalet betalstudenter att öka antalet medarbetare med internationell erfarenhet att inventera befintliga utbytesavtal och fördjupa samarbetet med prioriterade partners att formulera delmål för fakultetens arbete avseende ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling att utveckla informations- och kommunikationskanaler så att alla känner sig delaktiga Fakultetens fokusområden 2015 Globala värden - förbättra informationen om internationella vistelser till fakultetens studenter och medarbetare samt tydliggöra ansvaret till chefer och programansvariga - utforma kursplaner och utbildningsplaner som möjliggör och förenklar internationella vistelser - utveckla samverkansmöjligheterna med prioriterade utländska lärosäten - utse pilotutbildningar för ett intensifierat internationellt utbyte - inventera internationellt forskningssamarbete med målsättningen att skapa möjligheter för samtliga doktorander att genomföra internationella forskningsvistelser - öka antalet kurser som ges på engelseka, framförallt på avancerad nivå - främja och stödja ansökningar inom Linnaeus Palme och Minor Field Studies - utarbeta rutiner i samband med utlandsvistelser och genomföra riskkalkyl för länder där det kan uppstå problem - arbeta vidare med att implementera åtgärdsplaner i samband med medarbetareenkäten - följa upp implementering av begreppen hållbar utveckling och lika villkor i kursplaner och utbildningsplaner - börja införa anonyma examinationsuppgifter på samtliga institutioner - med hjälp av ansvarig på institutionerna intensifiera spridning av informationen kring Linnébarometerns resultat, men speciellt fokus på mobbing och trakasserier. I samarbete med studentkåren på olika sätt tydliggöra vart studenter kan vända sig när de upplever sig trakasserade eller mobbade. - bjuda in personalkonsulterna till institutionsmöten för information om trakasserier och mobbing Inom HV fastställda fokusområden 2015 Globala värden - fortsatt integrering av de globala värdena i kurser på grund- och avancerad nivå - utveckla en valbar kurs i Global hälsa, 7,5 hp, i sjuksköterskeprogrammet - tydliggöra utbildningarnas innehåll och arbetssätt som verkar för internationalisering på hemmaplan - särskilt uppmärksamma lika villkor ur medarbetar- och studentperspektiv - arbeta för att mer systematiskt ta till vara medarbetares och studenters internationella erfarenheter 12 (16)

13 7. Organisation och arbetsmiljö HV är en förhållandevis stor institution, både avseende antalet personal och antalet studenter, vilket kräver tydlighet i funktioner, kommunikations- och beslutsvägar för att fungera väl. I syfte att stärka medarbetares delaktighet har under förra året konstituerats två strategiska grupper (STRAFF och STRUT), ett internationaliseringsteam har tillsatts samt funktionsbeskrivningar för särskilda funktioner har uppdaterats. Strukturer, samarbetsformer och beslutsvägar inom fakulteten och inom institutionen tydliggörs genom funktionsbeskrivningar och nedanstående organisationsskiss. Utöver de utbildningsprogram som anges i skissen har HV också ett engagemang i programmet för ögonsjuksköterskor, som är placerad på MEO. Programansvarig för det programmet finns på HV och ingår i HV:s P-grupp. En viktig utgångspunkt i organisatoriska frågor har varit, och är framöver, att främja det campusövergripande samarbetet. Den pågående och omfattande renoveringen av sjuksköterskeprogrammet har än mer tydliggjort behovet av ett verktyg för kursbudget som möjliggör en resursfördelning som bidrar till bättre arbetssituation för lärare och ger lika villkor för studenter oavsett campus. Under 2014 arbetades med ett flertal arbetsmiljöfrågor som aktualiserats genom två medarbetarenkäter: den institutionsspecifika HV-barometern och den universitetsövergripande Springlife-enkäten. Detta arbetsmiljöarbete kommer att fortlöpa under (16)

14 Inom HV fastställda fokusområden 2015 Organisation och arbetsmiljö - resursfördelning i samarbete resurssamordnare-programansvariga-kursansvariga utifrån kursbudgetmodell - campusgemensamma arbetslag - campusgemensamma arbetsplatsträffar - fortsatt uppföljning av 2014 års arbetsmiljöarbete inklusive HV-barometern dec se över och stärka det administrativa stödet till lärare, särskilt rörande tentamenshanteringen - stimulera sociala aktiviteter i kollegiet genom tillsättande av en festkommitté - utveckling av medarbetarsamtal i kombination med lönesättande samtal - utveckling av mentorskap och checklistor för nyanställd personal 14 (16)

15 8 Kompetensförsörjning Forskningsöverbyggnaden för utbildningarna behöver stärkas genom rekrytering av seniora forskare. Ämnet vårdvetenskap är förhållandevis ungt och behovet av disputerade lärare är större än tillgången. Konkurrensen om professorer och övriga seniora forskare är hård och det är nödvändigt att kunna erbjuda tid för forskning, doktorander och konkurrenskraftiga löner. Palliativt centrum för samskapad vård, i samarbete med Landstinget i Kronoberg och med medel från Familjen Kamprads Stiftelse, bidrar till både kreativ kunskapsmiljö och framstående forskning. Centrumet har krävt, och kommer även framöver att kräva, viss nyrekrytering av forskare. Institutionens ambition att öka möjligheten för alla lärare att vara delaktiga i forskning kräver också att vi rekryterar fler professorer och seniora forskare som kan starta och leda forskningsprojekt. På grund av svårigheterna att rekrytera disputerade lärare är det önskvärt att HV:s adjunkter inom områden med lektorsbrist ges möjlighet till akademisk kompetens- och karriärutveckling. Fakultetens fokusområden 2015 Kompetensförsörjning - ytterligare förkortning av handläggningstiden vid anställnings- och befordringsärenden - utarbeta plan för hur det kan skapas möjligheter för vidareutbildning av adjunkter med magister- och licentiatkompetens - fortsätta arbetet med medarbetarsamtal där diskussioner om innehållet i kompetensutvecklingstiden behandlas samt en noggrann uppföljning av dessa samtal - fortsätta arbeta med att skapa ett adekvat och effektivt verksamhetsstöd med särskilt fokus på internationaliseringsstöd, samverkansstöd och stöd inom IKT Uppdrag specifikt till prefekt 2015 Kompetensförsörjning - i ökad omfattning ge möjlighet för lärare att medverka i forskningsrelaterade aktiviteter Inom HV fastställda fokusområden 2015 Kompetensförsörjning - rekrytera professorer - stimulera till meritering för befordran till docent respektive professor - mentorskap för karriärinriktade lektorer och adjunkter - rekrytera forskande lärare främst inom områden med lektorsbrist - erbjuda ett antal adjunkter inom områden med lektorsbrist möjlighet att påbörja forskarutbildning 15 (16)

16 9 Ekonomiska förutsättningar och budget HV planerar en i stort sett balanserad budget för En jämförelse med 2014 visar för grundutbildningen ökade anslagsintäkter. Det planerade antalet helårsstudenter är 920 att jämföra med 2014 års 872 helårsstudenter. Ökningen hänförs till konsekvensökningar av utbyggd sjuksköterskeutbildning i norra Kalmar län, utökning av antalet platser på flera specialistsjuksköterskeprogram och barnmorskeprogrammet. Dessutom beräknas programmet akutsjuksköterska starta höstterminen Personalkostnaderna beräknas öka jämfört med 2014, rekrytering av personal pågår. Overheadkostnaden beräknas som påslag på personalkostnaden och är för ,9%. De budgeterade anslagsintäkterna för forskningen är större än förra årets utfall. Både tilldelningen till seniora forskare och till forskarutbildningen är högre än Skillnaden förstärks också av att tilldelat anslag 2014 inte utnyttjades fullt ut. Overheadkostnaden beräknas som påslag på personalkostnaden och är för ,3%. Budget 2015 tkr Grundutbildning Anslagsintäkter Externa intäkter Kostnader Saldo GU 104 Forskning Anslagsintäkter Externa intäkter Kostnader Saldo FO -353 Saldo totalt (16)

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan 1 (7) -04-26 Beslutad på IS -06-08 Strategisk plan -2018 A. Lägesbeskrivning En av tidigare strategisk plan (2013-2015) visar att vi de tre senaste åren arbetat med fortsatt integration inom institutionen,

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN 2015-01-30, version 1 DATUM: 2015-02-05 AVSÄNDARE & KONTAKTPERSON: Prefekt, Professor Ian Milsom

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Handelshögskolan DATUM: 2017-10-26 Dnr V 2017/703 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Fortsatt

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Specialpedagogiska institutionen Stockholms universitet Beslutad vid institutionsstyrelsens sammanträde 2013-05-17 2 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012-2013 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus Wikström, ansvarig

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016-2018 & VERKSAMHETSPLAN 2016 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2016-03-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010 1 Sjukgymnastik vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering Verksamhetsplan 2 Verksamhetsplan Sjukgymnastik Allmänt Enheten för Sjukgymnastik ingår i Institutionen för samhällsmedicin och

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2017-2019 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Sahlgrenska akademin DATUM: 2017-10-25 UTARBETAD AV: Prodekan Eric Hanse, t.f. vicedekan Lena Carlsson Ekander (forskning), vicedekan Silvana Naredi (utbildning

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017-2019 & VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2017-01-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2018

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2018 HANDLINGSPLAN 2018-2020 & VERKSAMHETSPLAN 2018 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2018-01-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Tord Berglundh tillika

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2016-2018 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Vision för Högskolan i Borås (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM

VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM KSM är en institution som arbetar aktivt med sammanhållning. KSM har fyra viktiga kunskapsområden: Svenska, Engelska, De Estetiska Ämnena och Svenska som

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

Internationaliseringsstrategi vid Röda Korsets Högskola

Internationaliseringsstrategi vid Röda Korsets Högskola Internationaliseringsstrategi vid Röda Korsets Högskola 2017 2020 Innehåll Inledning... 1 Övergripande målsättning... 1 Nuläge... 1 Internationalisering inom utbildningsverksamheten... 2 Internationalisering

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

En resa in i framtiden Strategi 2010 2015. Kalmar Växjö

En resa in i framtiden Strategi 2010 2015. Kalmar Växjö En resa in i framtiden Strategi 2010 2015 Kalmar Växjö Rektor har ordet 5 Ett universitet i Linnés anda 6 Linnéuniversitetet en resa in i framtiden Strategi 2010 2015 En resa in i framtiden 9 Vägen mot

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Verksamhetsplan för MND 2010

Verksamhetsplan för MND 2010 Dnr SU 408 11-0067-10 1(9) Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, MND Verksamhetsplan för MND 2010 Denna verksamhetsplan är beslutad av institutionsstyrelsen 10-02-11. Inledning

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Naturvetenskaplig fakultet DATUM: 2014-10-30 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekanus FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Marie Demker DNR: V 2017/703 FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för svenska språket DATUM: 2015-11-30 BESLUTAD AV: Lena Rogström KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden 2016 2018 I enlighet

Läs mer