PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin"

Transkript

1 PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin av Vladimir Koller och Rickard Henley

2 Manus, TV-serie i sex delar Innehåll Del 1 Manus, pilotavsnitt Detaljbeskrivningar av scener och dialog Del 2 Helhetsbeskrivning Kort beskrivning av storyn och dess karaktärer Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Kortfattad genomgång av alla scener i pilotavsnittet. Del 4 Avsnittsbeskrivning Kort genomgång av de sex avsnitten.

3 Del 1 - Manus Pilotavsnitt - Scen 1 Edward och Lotta på kontoret Interiörbild 1: TV studio i ett morgonprogram Gästsoffa med två gäster och en programledare. Gäst 1 är en välklädd ung kille i skräddarsydd elegant Tigerkostym, blont hår, brinnande blick samt muslimskt helskägg. Gäst 2 är en trött och sliten IT miljonär med normalt utseende, programmet leds av en erfaren progamledare. På en skylt i studion står det MorgonTV Tema: Mammon. Man hör ett musikinslag tona bort. Programledare: Ja det var Robinson-Bubas nya singel Varför gör djur och vi fortsätter diskussionen här i studion. Mellan två företrädare från det som för ett sekel sedan kallades den nya ekonomin, Milton Enquist från Reklambyrån Jihad och Holsten Birgerstäin, en av de få överlevarna från förra århundradets IT-boom. (programledaren ler nedlåtande mot Holsten) Holsten: Jag skulle bara vilja inflika att vi var marknadsledande.. Milton: (avbryter Holsten) Men nu är det andra tider. Programledaren: (ler insmickrande mot Milton) Menar du det, Milton? Hur då nya tider? (vänder demonstrativt ryggen mot Holsten) Milton: Marknaden har förändrats och vi på Jihad är beredda att gå lite längre än någon annan. Det vet kunderna och därför fungerar det. Holsten: Att hota kunderna är knappast... Programledaren: (Hyssjar strängt)

4 Milton: Det florerar givetvis en massa avundsjuka rykten, men faktum är att vi ger våra 15 heltidsanställda mujaheddin något mer att kämpa för än optionsprogram och bollhav. Programledaren: En del rykten säger Jihads medarbetare måste ta av sig skorna framför fikarummet och krypa in på knäna? Milton: (Ser besvärad ut) Man ska inte tro på allt man hör! Men kom gärna förbi någon dag så ska vi svara på allt du vill veta. Vi har inga hemligheter! (Hotfull blick, vänder sig mot Holsten) Du är också välkommen Holst! Yttre oväsen, dörr som öppnas på avstånd. Kameran åker bakåt, en kort stund ser man en kalashnikov som står bredvid Miltons soffa. Klipp till kontoret Interiörbild 2: Kontoret Kontoret är inrett i en lägenhet - billig IKEA inredning, sladdar överallt, slaktade datorer i något hörn, sunkig kaffeautomat, toaletten rinner, smutsigt handfat, köket är fyllt av plasttallrikar samt två lyxiga espressokoppar. En massa tjocka sladdar leder in i en garderob. Kontoret har 4 rum, hall och kök, ett större rum som är den egentliga arbetslokalen, ett sammanträdesrum och ledningsrummet (Edward och Lotta). Sammanträdesrummet innehåller en diaprojektor, handmålat bord, glappande nätverkskabel och en whiteboard. Det fjärde rummet är avstängt för vidare expansionsbehov. Edwards och Lottas rum är dock rent och snyggt, en blandning av avskalat nittiotal (ljust trä) och smaklöst åttiotal (inramade planscher med exploderande cocktailglas) På väggen hänger en stor plansch med Percy Barnevik. Skrivbordet har någon form av tramsgrej som hoppande kulor. Lottas arbetsplats är dekorerad med en del mystiska New Age prylar. Kristallpyramider, eteriska oljor, böcker i Feng Shui. Man hör ljudet av en dörr som stängs och en TV som hastigt stängs av med en kort spegling av Lotta. (Klipp till Lotta) Lotta vänder sig om vid sitt skrivbord och börjar packa upp lyxiga mässingskyltar.

5 God Morgon God morgon, (paus) vad är det här för något.. (stannar upp i dörren och läser högt på den nya glänsande mässingskylten) Management and Human Resources. Äntligen har de kommit. Är det inte jäätttefina? Jag ska precis sätta upp resten! Titta här, Technical Development Center, Business and Sales department, Design, Usability och Communications Cave (Ser uppgiven ut) Men vi går ju knappast vilse här, de måste ju ha kostat hur mycket som helst. Men du sa ju själv att vi ska växa snabbt, och nu blir ju allting sååå mycket lättare. Ja,ja (sätter sig med en suck och sätter på datorn), visst... Jag är ju anställd som Human Resource Manager, ta hand om lokalen och våra anställda är ju mitt jobb. (Ser helt plötsligt mycket trött ut) Och var är vår personal? Har han ringt? Nej, men han går ju jämt som han vill! (Ser irriterad ut) Jaha... (börjar knappa på datorn) (efter en tids tystnad) Men hur blir det nu då?

6 Med vad då? Med rekryteringen. Jag kan väl knappast vara personalchef med bara en slapper att ta hand om. Tja, jag tänkte väl kanske att du kunde glida in i rollen när vi växer? Växer, men hela branschen står ju still? Ja, men det berör inte oss. Du vet vi sysslar med ett mobilt B2B. Vi är inte consumer-orienterade och därför kan vi sno åt oss marknadsandelar. (Lyssnar knappt och börjar trycka på datorn)...vilket i sin tur ger oss ett tidsmonopol mot våra konkurrenter. (tittar plötsligt på klockan och ser rädd ut) Fan, jag måste sticka (När Edward är nästan ute genom dörren säger Lotta utan att titta upp från datorn) Glöm inte affärsplanen. (rusar tillbaka, rycker åt sig ett dokument som ligger på skrivbordet och springer ut, ropar på utvägen ) Tack.. Pilotavsnitt - Scen 2 Jens vaknar Interiörbild: Jens rum Rörigt mörkt rum, bruna pappkartonger som stänger ute solljuset, telefon ringer, kamerapanorering över brända CDskivor, pingviner, tomma cola-burkar, pizzakartonger, en bokhylla, några datorböcker. Madrass på golvet. Jens i

7 kalsonger och linux-tshirt(pingvin), pingvintofflor. Porträtt på Linus Thorwald hänger ovanför madrassen. Datorn står utan hölje, stor överdimensionerad fläkt som surrar bredvid datorn, mystiska sladdar som är kopplade till externa blinkande apparater. Flera slaktade datorer, gammal Commodore eller Amiga som ligger skräpar i något hörn med egen tv-skärm. Quake rullar på datorn, Jens namn - The Penguin överst på listan. (Bildordning Kameran börjar med en bild på Quake och Jens namn The Penguin som tronar överst, kameran passerar Jens när telefonen börjar ringa och slutar åkningen med en inzoomning på en bärbar telefon) Telefonen ringer - Jens sover djupt, efter många signaler lyfter han luren och svarar Mmmmm.. Hallå Mummel Mmmm.. nej, jag var i duschen (samtidigt som han pratar med Lotta lyfter han upp en halvskrynklig t-shirt, luktar på den och rynkar på näsan men sätter ändå på sig t-shirten utan tveka) (gäll röst från telefonluren) Du har väl inte glömt mötet? (vaknar till) Nej, Nej, anställningsintervjun kommer jag ihåg (ler lite mörkt) (Under den långa utläggningen hinner Jens gå ut i ett rent och prydligt kök, ljus kontrast mot hans mörka håla) Att fråga ut fem affärsutvecklare samma dag är inte bara en en "anställningsintervju" det är vårt företags viktigaste händelse, när ska du egentligen börja lära dig sådana saker... Ja ja jag kommer så fort som möjligt.

8 Ok, men skynda på jag är där om 20 min, (härmar Lottas röst när han lägger på) Ok, men skynda på Jens går runt i lägenheten, och hamnar till slut i badrumet Han tvättar sig snabbt och tittar sedan på sin äckliga handduk och fäster sedan längtande blicken på Edwards fina frottehandduk. Handduken hänger prydligt uppe med Edwards namn broderat i kanten. Jens ler lite elakt, slänger bort sin äckliga trasa och torkar sig ordentligt under armarna med Edwards handduk. Pilotavsnitt - Scen 3 Frukost med affärsängeln Interiör: Ruben har inget kontor utan tar emot alla besök på en restaurang med Twin Peaks-inredning. I bakgrunden dansar en kvinna med tomt uttryck i ansiktet till långsamt monoton musik. Restaurangen är mörk med brinnande ljus och bleka kypare som glider förbi i röda västar. Hela atmosfären andas excentricitet och pretentioner. Ruben sitter ensam vid ett runt bord och dricker ett glas vin. På bordet finns även en tallrik med olika ostar. Man kan se lite dagsljus när huvuddraperiet dras åt sidan. Ruben har hela tiden en tub med lustgas och en med syrgas vid sidan av sig och väser hela tiden..i hans knä ligger en kinesisk nakenhund. Ruben: (andas ett andetag i syrgasmasken, tar loss den, äter en bit ost, tar en klunk vin, andas ännu ett andetag i masken.) Edward (kommer in genom draperiet, verkar nervös och tittar sig omkring. Får syn på affärsängeln och lägger till ett ansträngt leende, hunden gläfser.)

9 Ruben (tittar upp, ser Edward men vänder sig till hunden) Ja, han är sen som vanligt. (kommer fram till bordet, svettdroppar i pannan) Ruben, jag är ledsen det var tunnelbanan som.. ja, men den är bara fem över.. Ruben: (fortfarande vänd till hunden) Tunnelbanan.. (slickar hunden på ryggen) Tunnelbanan säger han.. (samtidigt som affärsängeln pratar med hunden: drar ut en stol och sätter sig ner på behörigt avstånd från Benito som alltjämt morrar, tar fram en mapp ur sin portfölj) Jag tog med mig affärsplanen. Ruben: (pratar fortfarande med hunden) Datapojken har sin lilla affärsplan i sin lilla portfölj (drar ett djupt tag i gasmasken) Precis som om jag skulle vara intresserad (Slickar hunden på ryggen) Han har författat ett litet papper, WAP och klack och nagellack. Men kommer det att ge Pappa några pengar? Men jag trodde... Ruben: (vänder sig långsamt mot Edward, tar en bit kex och lägger dit en tredubbelt så stor ostbit)...att jag var intresserad? Att din lilla verksamhet betyder något för mig? (tar ett nytt andetag och äter sedan glupskt upp osten, slickar sig om munnen) Nej, men du sa förra gången att... Ruben:

10 ...jag ville se en affärsplan ja. Men det är sånt jag måste säga vet du. För att vi överhuvudtaget ska ha något att säga varandra. Förutom dina ursäkter då, ditt halvtama slickande. Men det går ganska bra, vi håller på och signar en stor deal med en mobilleverantör och Jens har precis börjat med... Ruben: (stoppar Edward med ett hyschande) Ja, hur går det för min demente brorson? Bor han kvar hos dig fortfarande? I den där garderoben? Han klarar sig bra, han håller på med en 3G applikation som... Ruben: (skakar på huvudet) Har han slutat med de där förbannade pingvinerna? Öhm, nja, han har väl kanske dragit ner lite... Ruben: (torkar sig runt munnen med en servett) Det är inte sunt det där. Jag gav honom hans första pingvin, visste du det? En liten jävel. Visste du att han ett år senare försökte tvinga mig att ta på fracken och vingla lite som han uttryckte det. Han är sjuk! Nej. Men om du bara... Ruben: Sjuk. (tar ett djupt andetag i syrgasmasken) Hoppas att du får ordning på honom. Och angående affärsplanen så skiter jag i den. Pengar. Pengar är det som intresserar mig och jag har hört att du fortfarande har ett tomt rum på kontoret. Tomma rum kostar pengar och pengar har du snart inga. Fyll rummet med mänsklig materia och kom tillbaka nästa vecka. Annars kommer du att brinna! Så du är inte intresserad av... (Försöker lyfta fram affärsplanen en sista gång) Ruben:

11 Nej. Och nu lämnar du mig ifred. (pausar och lyssnar på musiken, sluter ögonen och dirigerar, njuter på ett obehagligt sätt) (pausar och öppnar sedan ögonen tvärt) Såvida du inte vill sitta i mitt knä ett tag. (fortfarande betagen av musiken, tar ett djupt andetag i syrgasmaken och ler för första gången under hela konversationen) (backar, reser sig upp och flyr ut) Jaha, vi ses nästa vecka då. Ruben tar av syrgasmasken, dricker lite vin, ler perverst och ser nöjt hur det lilla gnutta dagsljus som Edward släppte in snabbt försvinner.

12 Pilotavsnitt - Scen 4 Cafét/Tidningsbutiken Interiör: Waynesinspirerade cafét XL Latte Cup Typiskt Waynes/Starbucks inspirerat café. Lotta står i kön och ska precis beställa en XXL Latte med en obscent stor plastmugg när hon ser Maria dyka upp med en Wallpaper under armen. De kindpussas och börjar prata i kön. Men hej Maria, det var inte igår! Lotta heeej, vad kul att se dig... Snygg du är i håret, men du har lagt på lite ser jag? (ser bekymrad ut) Tycker du? (rättar till behån) Ja, men det klär dig. Hur är det med dig. Bara bra, och du då? Jättebra, vad gör du här? Köper en latte, och tar en paus. Du vet hur det är.. (Ler menande) Om jag vet hur det är. Åh, om du bara visste. Bizzi, bizzi. Är du tillsammans med Punglasse fortfarande? (Nedlåtande ton mot Lotta, sedan vänder hon sig om och kommenterar cafét) Men vilken kö alltså, så typiskt svenskt... Nej, det tog slut kort efter att jag flyttade hit från Lund. Ja, hela studentkåren pratade ju om hans rynkor (skrattar högt och onaturligt)

13 Ja, ja hur går det för dig då? (hugger av Maria kort) Efter Lund jobbade jag på Tracer, en typisk webblåsning, men kombinationen av testosteron och e-finanser funkade inte för mig, reste sedan runt i Asien och nu freelansar jag som AD (rättar till behån igen) I en paus hör man hur en typisk hipp Lattemänniska beställer in en Mega XL Latte tillsammans med en familjemuffin. När han säger ordet familjemuffin vänder sig Maria och Lotta om med en skrämd blick. Personalen verkar vilja ta skydd och säger till slut att de får komma ut med den. Resten av kön är riktiga karikatyrer över nyinflyttade super hippa stockholmare. Absolute Bo Kaspers eller något liknande hörs i bakgrunden och personalen försöker svänga till rytmerna. Maria fortsättning:...men vad gör du då? (rabblar upp med en visionerande röst, hon tror verkligen på det hon säger) Nästa generations mobila lösningar, vi är nya på marknaden så alla får hugga tag i ibland och det känns helt underbart. Först och främst så är jag HR ansvarig och optimerar vårt humankapital. (överraskad av Lottas självsäkerhet) Jaha. Hur är chefen då? Du kokar väl inte kaffe i alla fall! Förvirrad men gullig, han är nog lite tänd på mig! (Lyssnar på halvt öra och bryter plötsligt av) Du jag måste sticka... ska träffa min Copy (betonar ordet Copy) Ja visst, men du.. Ska vi ses någon kväll. Det skulle vara jättekul att få träffas ordentligt. (Lätt besvärat)

14 Javisst, ok... du kan väl ringa mig så bestämmer vi något. Här har du mitt senaste visitkort (Slänger fram kortet och springer iväg) Innan scenen bryts ser man hur en vagn med något stort, mörkt och skrämmande (familjemuffin) rullar förbi. Pilotavsnitt - Scen 5 Arbetsintervjun Interiör: Kontorets konferensrum, en stol på andra sidan ett kalt bord, två stolar närmast dörren. Jens och Edward förbereder sig för anställningsintervjun. Jag fattar inte varför vi ska behöva anställa en säljare, men det ska bli så jävla kul. Så jävla kul, (paus) när kommer de? (sveper upphetsat och aggressivt sin joltcola) Du fattar visst inte? Då ska jag berätta. Om vi inte snabbt fixar en säljare och fyller upp det där rummet (pekar på rummet med den fina mässingskylten) så kommer affärsängeln se till att du aldrig mer sitter vid en dator. (Hör hur det ringer på dörren och ropar) NU kommer den första, äntligen, så jävla kul.. (Jens sveper en Joltcola och får stirrig blick, blir speedad och ändrar stil rätar på ryggen, blir Persbrandt i Beck) Klipp, samma interiör. Ett kallt sken i ansiktet på crackpundaren (första intervjun). Bakom den intervjuade en kal vägg. Edward sitter ner med stolen bakochfram, Jens stryker långsamt runt i rummet, ibland bakom den intervjuade, ibland på andra sidan bordet. Scenen byggs upp som ett förhör i Uppdrag Mord eller liknande polisserie. De olika säljarna representerar olika kriminella typer. Snabba klipp mellan olika intervjuade säljare.

15 Webbkamera sitter uppe i ena hörnet och filmar alltihop, ibland klipp till den kameran (kornig oskarp, svartvit bild). (bläddrar i papper) Jag ser att du har... hmmm... sålt bilar i Polen Crackpundaren: Det var inte jag. Men det står ju här i... Crackpundaren: Men jag svär, det var inte jag....i din CV Crackpundaren: Det är nån annan som skrivit det där. Jens Varför har du låtit någon annan skriva din CV, det luktar som om du döljer något... Crackpundaren:... Edward. Mmm, ok. Vi sysslar alltså med mätbara mobila kommunikationssystem på dynamiska digitala plattformar och interakt... Jens (smäller en pärm i bordet) Just det, mätbara mobila kommunikationssystem, vad vet du om det? Crackpundaren: Va, vad menar du? Ja, vi jobbar med kundens kund. Fattar du? Crackpundaren:

16 Umm... nej. Ja, och under Q4 planerar vi nu en total rollout över hela Europa med framförallt Berlin, Amst... Rollout över hela Europa, fixar du det? Crackpundaren: Vad, vad, jag förstår inte. (tystnad, crackpundaren svettas och besväras allt mer) (blir mer och mer aggressiv, nästan desperat) Venture capital, diversity management. Eller hur Edward? Mätbara lösningar. Va, eller hur? Jag tror vi bryter där. Edward tar med sig Jens ut ur rummet, man ser deras silhuetter genom en frostad glasdörr, Edward gestikulerar, verkar förklara något. Vi ser hur Edward sliter en nyöppnad burk Joltcola ur handen på Jens. Till slut böjer Jens huvudet och nickar. Crackpundaren svettas floder och börjar leta efter cigaretter i jackan. Edward kommer in och bjuder honom på en cigarett säger vi hör av oss Ny intervju Knarkkungen är raka motsatsen mot crackpundaren, nu är rollerna ombytta. Edward verkar lite nervös. Knarkkungen utstrålar lugn och självsäkerhet. Knarkkungen: Tyvärr ni kommer aldrig att få mig. Ursäkta? Knarkkungen: Ni har ingenting som binder mig till det här jobbet (ser förvånad ut) -

17 Vänta nu grabben, det var du som kom till oss....ja vi söker en säljare. Luther Det spelar ingen roll hur mycket ni försöker, jag kommer inte att säga ett ord. Men varför...? Hörrudu, om du har släpat dig hela vägen hit från gyttjan där du håller till så får du fan förklara dig. Knarkkungen: (gör en gest som att han låser munnen och kastar bort nyckeln, ser oberörd ut) (lossar på slipsknuten, lutar pannan mot handflatan och suckar) --- (sista anställningsintervjun, Jens sitter och skakar i ett hörn, Jolt-giftet håller på att lämna kroppen, han är inbunden och tyst, ser sig misstänksamt omkring) Fixaren har en småländsk brytning och två stora resväskor fyllda med krimskrams. (bläddrar i papper) Jag ser att du har en rejäl erfarenhet av att sälja. Du har sålt bilar, cyklar, massageapparater, bävrar... Fixaren: (extremt speedad) Om du bara visste. Säg vad du vill ha så fixar jag det, gummitutor, trabanter, älgavföring, löss. Lägsta priset, snabbaste leveransen, det är jag. Du skriver också att du har sålt Eiffeltornet till Kanarieöarna.

18 Fixaren: En av mina enklaste affärer. De ville köpa, jag hade något att sälja, affären var över på några timmar. Klappat och klart. (stönar) Jag förstår... Vi arbetar med workflows och rena kundanpassningar för... Fixaren: Workflows säger du, vilken tur att du stötte på mig så fall. Då behöver du en sån här: (öppnar resväskan och massor av prylar faller ut, han letar fram en flow och börjar demonstrera i svepande rörelser) Du fyller den med vatten, och after that its just flow flow flow your work away (pratar med Eilert Pilarm engelska). (stönar ännu mer, ramlar ihop) Vi hör av oss. Min kollega verkar inte må bra. (Edward försöker mota ut fixaren) Fixaren: (går fram till Jens och drar fram en mystisk pryl från fickan) Jaha du, Joltförgiftad ser jag. Men vet du vad du får av mig för att vakna till.. En elektrisk handskakare, fungerar garanterar, pröva själv, (lyfter upp Jens slappa hand och trycker till) Jag tar bara fem spänn, men du kan lätt sälja dem för 11.50, min kusin tillverkar dem i Unnaryd. Jag kar ordna hur många som helst. (tvingar ut honom genom dörren)

19 Pilotavsnitt - Scen 6 Kungliga badhuset. Exteriörbild: Stort hus med texten Kungliga badhuset. Interiörbild: Badhusmiljö. Ett runt lågt bord, med reservationsskylten och champagneglas. En flaska champagne i en ishink. Alla sitter i badrockar i rottingmöbler. Runt ett bord med skylten, reserverat för Guldklubben hör man en diskussion pågå. Kameran zoomar ut och man får se fyra unga män sitta runt ett bord. Noppe: Det är precis lika simple som det låter. Alla i byn kommer att få on-the-fly och up-to-date water data direkt till sin Palm Pilot. Palle: (Sarkastiskt) Just det. Som om bananätarna fattar alla knapparna på en Palm Pilot. Noppe: Education är keyword. I paketet ingår en tvådagars workshop med seniora konsulter. De står för utbildningslokaler och jag kan passa på skjuta ett lejon. Palle: Men hur ska de kunna betala då? Noppe: Vi inför ett system för microbetalningar. En afrikansk drachmer per request. Två drachmer för att få vattnet hemburet. Palle: Drachmer är huvudstaden i Sierra Leone. Noppe: Nyckeln är biståndspengar. Value asset money. Vi övertygar regeringen, Greenpeace och fan och hans moster att det är den senaste tekniken. Sen trillar finansieringen in. (kommer in)

20 Vad har jag missat? När Edward kommer in höjer alla sina klackringar mot honom, skakar på näven och hälsar honom med ett kraftfullt gutturalt RRRRRRRR, Edward höjer också sin ring och RRRR:ar tillbaka. Detta är guldklubbens hälsningstecken. Per: (entusiastisk) Noppe har en ny affärsplan. Wap for Africa. Afrikanerna ska kunna kolla vattennivån i brunnen via sin handdator. Skitsmart. Noppe: Håll käften Per. Jag kan presentera mitt prospect själv. Nå? Vad går det ut på? Noppe: Wap for Africa är en revolution (engelskt uttal). Vattenbristen i Afrika är en bluff. Det finns massor av water därnere. Problemet är distribution och det är där jag kommer in. Wap for Africa. Flow management for a continent of thirst. Content is king och i Africa finns det inget viktigare content än vatten Inte illa. Palle: INTE illa? Bristerna i din plan är större än hela deras törstiga stadsskuld. Men kör på du. Bränn dina broar hos dina riskkapitalister. Men kom ihåg att jag varn... Cedersköld: (fortfarande bakom solariet) Jag seglade in från Sandhamn imorse... (ett sugrör sticks in bakom solariet) Tyst i rummet, alla verkar begrunda uttalandet samtidigt som drinken försvinner i glaset, efter en stunds tystnad kommer diskussionen igång igen. Per: Hur är det med dig då?

21 Hade några tuffa intervjuer idag, fan vilka galningar det finns därute.. Per: Du sa det, broder.. Fick du tag på din säljare då? Nej, och det kan bli jävligt jobbigt!

22 Pilotavsnitt - Scen 7 Rollspelsklubben Exteriörbild: Jens går på en bakgata i Stockholm city, en ambulans kör förbi honom med blinkande ljus och stannar bara några meter framför honom. Två sjukvårdare rusar in med en bår. Jens går in på samma ställe. Interiörbild: En mörk och kal lokal med en soffa där någon ligger. En trappa leder ner. En skakig handkamera följer Jens ner i en rökig och dunkel lokal. Man ser några kortspelare titta upp misstänksamt från ett bord nära trappan, lokalen liknar först en rökig och skum spelklubb. Sedab sveper kameran och man någon stå med en Millenium Falcon (Rymdskepp från Star Wars) över ett stort bord med konstgjort landskap (maffiamagin bryts). Kortspelarna visar sig spela Magic the Gathering. Man hör en pågående diskussion bland rollspelarna. Rollspelare1: 24 med tre T10:or, inte illa va, Falken gör slut på Endorianerna. Rollspelare2: (med en Boba Fett-hjälm) Inte en chans, jag hade ett bonus move som jag kan lägga till skyddslaget och buskaget ger en T6:a skydd. Rollspelare3: (tittar upp och nickar till Jens, som nickar tillbaka och fortsätter förbi Diskussionen fortsätter i bakgrunden.) Rollspelare1: Fan, en T6:a för ett buskage? Ge mig reglerna. Rollspelare2: Så gärna. Read and weep. Rollspelare1: Fans, fans, fan. (kommer fram till en disk, kille bakom disken nickar till honom)

23 Är min dator klar? Butiksbiträde: Inte riktigt. Ett ögonblick så ska jag fixa det. (Man hör svärd som slås mot varandra, dämpade skrik och en trumpetfanfar bakom ett skynke längre in i lokalen) (Verkar irriterad) Fan, är det lajv igen? Butiksbiträde: Ja, det är slaget om Gondor idag. Vilka jävla losers... (Biträdet går fram till ett Lannätverk och kör bort en kille som tittar först på Jens, nickar och går sedan därifrån, efter ett tag kommer butiksbiträdet tillbaka) Butiksbiträdet: Din dator är klar. (Jens går in och sätter sig vid en dator. Han tar fram ett pingvinfodral till musen och loggar in sig, samtidigt kommer ambulanssjukvårdarna utspringande med en riddare i helrustning på båren)

24 Pilotavsnitt - Scen 8 Lotta och Maria på utestället Interiör: Sturehofs baravdelning. Schysst ställe, hur kommer det sig att du känner vakten. Mitt ex sålde sin lägenhet till honom! Men nog med old stuff, var va vi nånstans, just det.. ditt jobb? Freelansar som AD, Webben är ju död för tillfället, så det blir mest en massa reklamjobb. Jag såg någon ny snubbe på TV i morse, Milton Enquist eller något. (får något drömskt i blicken) Du menar Jihad, jävligt vassa typer. De bryter mot alla konventioner. Jag hoppas faktiskt på att få träffa dem angående SAS-kontot nästa vecka. De sökte freelansare. Ja, det verkar ju spännande. De undrade om jag har flygvana. Klart man ljuger lite för att få gratis drinkar i first class. (Maria kollar nagellacken under en noga planerad paus, magin bryts dock av manliga fyllevrål och hon fortsätter med en nedlåtande ton) Men hur var det med din chef då? Han är lite förvirrad men charmig. Tyvärr inte min typ (Lotta försöker säga det väldigt nonchalant för att visa att hon inte brys sig om Edward) Du fär väl sätta på honom och se vad som händer (Spelar över lite, hennes ord bryts av ännu ett fyllevrål)

25 Det låter som ett gäng bajenfans.. Så typiskt svenskt, när jag bodde i NY slapp man sådant drägg. (Betonar NY extra tydligt) New York, Har du bott där? (låter överaskad) (Ser sin chans och brer på) Mitt ex jobbade som Creative Producer på en fet Manhattanbyrå, åh, du vet AMEX, Prada, Upper East, Limousin och cola på festerna. Vad hände då? (lugnar ner sig) Man måste gå vidare ibland, du vet.. (Ett rrrande hörs i bakgrunden, bajenfansen visar sig vara Edward och guldklubben. Maria slutar vara personlig och blir sig själv igen) Hur är det med er grafiska profil då? (blir lite anti när hon hör Marias fråga) Nej, vi är ju ett mobilt B2B startup. Det är nog lite för tidigt för formgivning än Ja, du får höra av dig om ni behöver ett proffs. Men jag kommer gärna och hälsar på någon dag. (skruvar på sig) Ja, det kan nog bli lite svårt de närmaste veckorna. Vi får.. (Samtalet bryts av en berusad Edward i sällskap med Noppe som knappt kan stå på benen)

26 Halloj Lotta, vad gör en fin flicka som du på ett sånt här ställe. (ler insinuerande mot Noppe när han uttalar fin flicka ) Hej Edward.. det här är.. (Försöker presentera Edward men avbryts) (Ser Maria och hennes push-up, går direkt på) Hej, det är jag som är Edward, Lottas chef. (skakar förvirrat Edwards hand) Hej... Noppe: (Sätter sig ner bredvid, är mycket berusad och sluddrar till Lotta) Hej bruden, vill du knulla...

27 Pilotavsnitt - Scen 9 Lägenheten på natten Exteriör: Villa i fin förort upplyst av månljus, ett ensamt fönster som lyser upp mörkret. Interiör: Jens sitter i soffan och ser på något på TV. På bordet står en pappersrulle och från TVn hörs David Attenboroughs röst som säger I m standing here among thousands of penguins. Edward rumlar in och får syn på videon. Jens byter snabbt kanal. (sluddrigt) Vad är det med dig och dina jävla pingviner? Jag bara gillar dem. Du borde gör något åt det där. (grimaserar illa) Håll käften. (Edward går och lägger sig)

28 Pilotavsnitt - Scen 10 Maria och Lars Göran dyker upp Interiör: Kontoret. (Bakfull) Jag erbjöd förresten Maria ett jobb igår. (stannar upp) Va? Maria, din väninna, jag erbjöd henne ett jobb. Vi behöver en designer och hon verkar ha ordentlig erfarenhet! Tror jag säkert att hon har! (Paus) Men hon har redan jobb förstår du. Jaha, ja. Men hon skulle komma förbi senare i alla fall. (bitter) Så roligt. (Kommer in och ser förnärmad ut) Det står en kostym här ute. Han säger att han heter Lars- Göran och ska börja som affärsutvecklare här. Be honom vänta. LG: (Tränger sig in på kontoret och börjar styra diskussionen på en gång, har en bred, skorrande och mycket irriterande göteborgsdialekt) Nej men tjenare Eddie. Kul att få ett ansikte på spekulationerna. Här har man gått och tänkt dig som en lönnfet golfare med gikt och klackring, men du ser ju tiptop ut. Ehm, ja vi håller på att...

29 LG: Pratar med unga damer ja, trevligt, trevligt. Och konst på väggarna har du också. (pekar på Edwards åttiotalsplanscher) Kultur och IT i en maskulin hybrid. Det är framtiden Edward. (Blinkar med ena ögat) Jaså ja... (lite stolt, förstår dock fortfarande inte vad LG gör på kontoret) men, vem är... LG: Ja, Affe Trolle skickade hit mig för att styra upp skutan lite. Affe Trolle? Du menar... LG: (Bryter av Edward med en ny västkustdoftande monolog) Ja, just Affe Trolle, din riskkapitalist. Goa gubben... (sluter lätt ögonen och drömmer bort sig i gamla minnen) Oh jajamen, jag och Affe möttes första gången på en middag hos Calle Cedersköld. Goa gubben. Inför Eu-kampanjen, ja vilka tider det var. Vi sålde in det där va. Ha, kol och koksunionen rätt in i folkhemmet. De darrar fortfarande. Ja, han sa något om dig tidigare. Men vi är ju i den nya ekonomin och det är ju lite skillnad mot att sälja in EUkampanjer. LG: (sätter sig ner, stirrar Edward i ögonen och lutar sig fram) Edward, jag ska erkänna nåt för dig. Jag kan allt om den nya ekonomin, gamla ekonomin ja, jag kan fanken till och med allt om hemmafruarnas jäkla hushållsekonomi. Jag är ekonomi! LG: (Fortsätter) Och nu behöver jag någonstans att sitta.. (tittar sig runt och ser dörren med Business & Sales department skylten)

30 Där ja.. ni har ju tänkt på allt (försvinner in i det stängda rummet, man hör hur en dator startas) Aha, ni kör med Windows och sånt... Å jävlarrrr vad den musen var snabb! Under LG:s monolog sveper kameran in över hela kontoret som andas uppgivelse och undergång efter LG:s entré. Edward blandar ihop en fyrdubbel Treo och dricker den desperat, Jens skakar på huvudet, tittar förtvivlat ner och försvinner in i serverummet. Under tiden hur man hur LG småvisslandes möblerar om i rummet, kanske nynnar han på Till havs. Lotta är som vanligt den enda som inte förstår något, istället börjar hon glatt att pyssla om i rummet, uppriktigt glad över LG ankomst. Under eftertexterna hör man hur LG högljutt med en böljande göteborgska börjar ringa en massa säljsamtal LG: Tjenare, Peo. Goa gubben. Det var LG här... Eftertexterna rullar, LG fortsätter att prata. Efter eftertexterna kommer en trailer för nästa avsnitt (har ingenting med kommande avsnitt att göra egentligen). Speakertexten är en mörk mansröst i stil med de amerikanska biotrailarna och speakern är illustrerad med stiliserade stillbilder på de olika karaktärerna. Speakerröst: Kommer Lotta att överleva Edwards svek? Har Lars-Göran verkligen planer på att ta befälet över skutan eller kommer Rubens grynnor att sänka hela rasket? Och varför bestämmer sig Edward för att gå till sjöss och ta farväl av Maria? Hur ska det gå för Marias typsnitt Kokain-coma och vad gör den där gummipingvinen i serverrummet? Missa inte nästa veckas avsnitt.

31 Del 2 Beskrivning I handen håller du manuset till ett pilotavsnitt för en TVserie bestående av sex avsnitt. Handlingen utspelar sig på ett nystartat företag i svallvågorna efter den nya ekonomin. Visionärerna är lika många som någonsin tidigare, men kapitalet är inte lika välvilligt. Det är en satirisk historia med digitala människor i huvudrollerna. Seriens huvudsakliga miljö är företagets lokaler och de äventyr som utspelar sig där. Men vi får även följa de unga entreprenörerna i Guldklubben på Kungliga Badhuset, den trötte programmeraren och hans vänner på rollspels- och nätverksklubben samt andra miljöer präglade av storstadens vansinne och komplex. Karaktärerna är: Edward 36 år Företagsledare och entreprenör med storslagna visioner. Han har ena foten i managementträsket och den andra i verkligheten. En företagsledare som egentligen har svårt för affärslivets cynismer. Inackorderar Jens i sin villa och känner ett visst ansvar för honom, inte minst gentemot Ruben af Trolle, Edwards riskkapitalist och Jens morbror. Har nyligen brutit upp ett långvarigt förhållande och är på jakt efter en ny trygghet. Kämpar ständigt med Jens om företagets inriktning, Edward vill att de ska jobba med 3G (tredje generationens mobilteknik), Jens vill att de ska jobba med 3D (datorspel). Lyssnar mest på Human League och annan 80-tals pop. Jens 25 år Programmerare som ansvarar för all teknik på företaget. Är ständigt trött, sliten och aggressiv. Lever bara för sina trimmade datorer och sitt nätverksspelande. Arbetar bara för att ha råd med sina intressen. Bor hos Edward och är Rubens systerson. Föraktar alla sina arbetskamrater, men hyser en viss respekt för Edward. Ständiga kollisioner med Lars-Göran. Har ett sjukligt intresse för pingviner. Lotta 34 år HR-chef som blandar friskt mellan managementteorier och New Age i jakten på det optimala humankapitalet. Är glad och positiv, på gränsen till hyperaktiv. Har en ständigt pågående konkurrenssituation med Maria, men förstår det inte själv. Inflyttad från Lund där hon var sambo med Punglasse som även Maria var intresserad

32 av. Lotta är förälskad i Edward men ogillar Jens. Lyssnar på inspelat vågskvalp (Enya) och Absolut Music. Skånsk dialekt. Maria 29 år AD med storstadskomplex vars stora dröm är att få ett typsnitt uppkallat efter sig. Enligt egen utsago har hon arbetat med ett tusental projekt den senaste månaden. Maria vill ha Edward, men bara för att göra Lotta avundsjuk, egentligen är hon förtjust i en designer vid namn Pim. Lars-Göran 44 år Säljbulldozer som vill väl men dras med ett svårt socialt handikapp. Inbiten Göteborgare som inte klarar av teknisk apparatur. Har en omfattande säljbakgrund och har företrädesvis sålt saker han inte haft en aning om hur de fungerar. Lars-Göran faller tidigt för Lotta och försöker klumpigt uppvakta henne. Använder gärna skeppsmetaforer när han talar. Lyssnar på Steely Dan och Toto. Ruben af Trolle okänd ålder Psykopatisk riskkapitalist med storhetsvansinne och smak för perversioner. Svävar som ett spöke över allt som händer på företaget. Attribut: syrgastub och kinesisk nakenhund. Följande karaktärer introduceras i kommande avsnitt: Pim 19 år Designpraktikant som är precis så hipp och cool som Maria drömmer om att bli. Går ständigt med en longboard (lång skateboard) under armen utan att någonsin använda den. Svänger sig gärna med obskyra gruppnamn och har alltid en väska för 12 skivor över axeln. Kallar sig själv för anarkoveganfeminist. Norrländsk dialekt. Reza 32 år Välmeriterad programmerare från Iran som får jobb som städare på företaget. Blir snabbt företagets allti-allo och hjälper i hemlighet Jens med avancerad 3D programmering. Har tidigare programmerat rymdförsvarssystem.

33 Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Scen 1 - Kontoret, Edward ringer samtal, Lotta skriver Syfte: Introducera Edward och Lotta, etablera honom som entreprenören och henne som HR chef. Scenen övergår sedan till en diskussion mellan Lotta och Edward där affärsidén presenteras och handlingen sätts igång. Scen 2 - Lägenheten, Jens rum Syfte: Visa lägenheten, Jens röriga rum som visar att Jens är en programmerare och pingvinfetischist. Scen 3 - Tidningsbutik, Marias introduktion (hon köper ett nytt nummer av Wallpaper), träffar sin kompis Lotta, Syfte: Introducera Maria som ambitiös framgångsrik designer, visar sig senare inte stämma, de båda tjejerna bestämmer en träff senare på kvällen. Scen 4 Restaurang Sado, Affärsfrukost med Edward Syfte: Visa hur verksamheten finansieras. Ruben som läskig psykopat. Scen 5 - Kontoret, arbetsintervju, 3 säljare, Edward, Jens Uppdrag Mord-style Syfte: Förklarar företagsidén, klyschor i IT-branschen. Olika typer av säljare och deras kriminella motsvarigheter. Scen 6 & 7 - Sturebadet, Rollspelsklubben Syfte: Etablera Edwards fritidsliv, de korkade och snobbiga unga entreprenörerna, etablera Jens fritidsliv, de insnöade data och rollspelarna. Scen 8 - Uteställe, fest, Edward träffar Maria och Lotta som är ute tillsammans Syfte: Maria träffar Edward, Edward blir kåt. Maria får erbjudande om jobb. Scen 9 Jens försöker skapa sig lite kvalitetstid med en ocensurerad pingvinvideo. Syfte: Fördjupa Jens karaktär Scen 10 - Kontoret, Dagen efter, Edward är bakfull, förklarar för en sur Lotta att han erbjöd Maria jobb. Lars Göran dyker oväntat upp och dominerar kontoret direkt. Syfte: Binda ihop avsnittet, LG tar det hittills stängda rummet och bestämmer högt att det ska bli hans call center

34 för affärsleads. Med LG på plats är äntligen företaget klart för start. Slut på avsnitt.

35 Del 4 - Avsnittsbeskrivning De sex avsnitten i korthet: 1 Wap for Africa Pilotavsnitt. Företaget måste rekrytera en säljare för att Ruben ska fortsätta finansiera verksamheten. 2 Ledstjärnan Satans bländverk En designpraktikant anställs och resan kan börja. Lotta introducerar ett optionsprogram för alla anställda. Edward kämpar med en uppdaterad affärsplan som Jens försöker sabotera. 3 Diversity management eller Får man hata CousCous Lotta försöker övertyga Edward om att anställa en till kvinna och minst tre personer med invandrarbakgrund för att göra företaget mer jämställt och mångkulturellt. 4 Att bygga ett lag Hela företaget åker iväg till skärgården för en helgs teambuilding och kick-off. Det blir inte som någon hade tänkt sig. Jens tappar en pingvin från segelbåten. 5 3G für alle Produktlanseringen som borde ha väntat några månader till. 6 Finlands sak är vår Edward känner sig segerviss och beslutar sig för en internationalisering, företaget startar ett säljkontor på Åland.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Bortom standardavvikelsen

Bortom standardavvikelsen Bortom standardavvikelsen Elisabeth Nilsson Boksidan Förord Alla personer och de flesta händelser i denna berättelse är helt uppdiktade. Tyvärr gäller emellertid inte detsamma för de hemska händelser som

Läs mer

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

Hoppet. av Patrik Bergner

Hoppet. av Patrik Bergner 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS.

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Ett filmmanus av Joakim Johansson. D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Bygger på en story av Joakim Johansson. Andra Utkast. EXT Motala\ Brunnsvik. Kväll. Det regnar och folk håller på med sina vanliga sysslor,

Läs mer

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man?

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? 6. Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? Första tiden: Gaby säger saker till mej, hon säger viktiga saker. Hon har kolsvart hår, hon

Läs mer

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på Ingen aning? Men jag tänker fan försöka. Det blir inte lätt. Vad är lätt? sa jag. Vi får inte glömma bort krogen, sa Magnus. Krogen? Vem fan har tid att tänka på krogen. Jag. Jag är singel. Ska du hitta

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

1. INT. FÄNGELSE. DAG.

1. INT. FÄNGELSE. DAG. 1. INT. FÄNGELSE. DAG. Ljuset skär mellan gallret framför fönstret, i breda stråk genom röken från cigaretterna. Stumma och uppslukade spelar männen runt bordet sina kort. De har alla samma grå bruna kläder

Läs mer

Objuden. Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström. Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal. Övre Olskroksgatan hösten -90

Objuden. Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström. Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal. Övre Olskroksgatan hösten -90 Objuden Av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Margret, lam utom huvud och hals Ulrike Nadal Övre Olskroksgatan hösten -90 -2- Första akten (Ett rum. Möblerat med ett stort bord. Smutsigt. Neddragna

Läs mer

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27)

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) 5 april - söndag Jaha, så hur börjar man. Hej? Äh, det känns ju bara dumt. Det stod i artikeln att man skulle förhålla sig till dagboken som om det

Läs mer

Drömvandaler. en novell av Martin Strauss & Kent Johnsen. Skriven helgen v.41 2014

Drömvandaler. en novell av Martin Strauss & Kent Johnsen. Skriven helgen v.41 2014 Drömvandaler en novell av Martin Strauss & Kent Johnsen Skriven helgen v.41 2014 Ett gatubrunnslock lyftes några centimeter och ett par bruna ögon tittade ut i glipan. Vatten rann ner i hålet över den

Läs mer

S E P I A. ett manus av THORE SONESON

S E P I A. ett manus av THORE SONESON S E P I A ett manus av THORE SONESON SEPIA, brun färg framställd av bläck från vissa bläckfiskar. Användes redan under antiken som vattenfärg i akvareller. Färgämnet används vid laveringar och toningar

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Marken var bar och torr men det vilade snödis i luften. Temperaturen måste ha legat runt noll, men det kändes kallare än så. Fukten från havet gjorde

Marken var bar och torr men det vilade snödis i luften. Temperaturen måste ha legat runt noll, men det kändes kallare än så. Fukten från havet gjorde Del 3 168 1. Marken var bar och torr men det vilade snödis i luften. Temperaturen måste ha legat runt noll, men det kändes kallare än så. Fukten från havet gjorde kylan tjock. Från fabriken i Ortviken

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 3 Regnmakarna Den här boken är den tredje av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Över en fika med påtår

Över en fika med påtår 1 Över en fika med påtår 2 Förord En helt vanlig dag när jag satt på mitt favoritcafé i huvudstadens förort fascinerades jag över kontrasterna man kan uppleva i vardagen på ett helt vanligt café. Lattemammorna

Läs mer

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark ., DEN GODA MÄNNisKAN B--.R.AN' SEZUAN a. '-.7.bertolt brecht Översättning: Tomas Forser Jan 1'1ark Peter Oskarson 1985 ROLLER I den ordning de inträder på scen. Vattenförsäljare Wang Gud l Gud 2 Gud 3

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer