PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin"

Transkript

1 PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin av Vladimir Koller och Rickard Henley

2 Manus, TV-serie i sex delar Innehåll Del 1 Manus, pilotavsnitt Detaljbeskrivningar av scener och dialog Del 2 Helhetsbeskrivning Kort beskrivning av storyn och dess karaktärer Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Kortfattad genomgång av alla scener i pilotavsnittet. Del 4 Avsnittsbeskrivning Kort genomgång av de sex avsnitten.

3 Del 1 - Manus Pilotavsnitt - Scen 1 Edward och Lotta på kontoret Interiörbild 1: TV studio i ett morgonprogram Gästsoffa med två gäster och en programledare. Gäst 1 är en välklädd ung kille i skräddarsydd elegant Tigerkostym, blont hår, brinnande blick samt muslimskt helskägg. Gäst 2 är en trött och sliten IT miljonär med normalt utseende, programmet leds av en erfaren progamledare. På en skylt i studion står det MorgonTV Tema: Mammon. Man hör ett musikinslag tona bort. Programledare: Ja det var Robinson-Bubas nya singel Varför gör djur och vi fortsätter diskussionen här i studion. Mellan två företrädare från det som för ett sekel sedan kallades den nya ekonomin, Milton Enquist från Reklambyrån Jihad och Holsten Birgerstäin, en av de få överlevarna från förra århundradets IT-boom. (programledaren ler nedlåtande mot Holsten) Holsten: Jag skulle bara vilja inflika att vi var marknadsledande.. Milton: (avbryter Holsten) Men nu är det andra tider. Programledaren: (ler insmickrande mot Milton) Menar du det, Milton? Hur då nya tider? (vänder demonstrativt ryggen mot Holsten) Milton: Marknaden har förändrats och vi på Jihad är beredda att gå lite längre än någon annan. Det vet kunderna och därför fungerar det. Holsten: Att hota kunderna är knappast... Programledaren: (Hyssjar strängt)

4 Milton: Det florerar givetvis en massa avundsjuka rykten, men faktum är att vi ger våra 15 heltidsanställda mujaheddin något mer att kämpa för än optionsprogram och bollhav. Programledaren: En del rykten säger Jihads medarbetare måste ta av sig skorna framför fikarummet och krypa in på knäna? Milton: (Ser besvärad ut) Man ska inte tro på allt man hör! Men kom gärna förbi någon dag så ska vi svara på allt du vill veta. Vi har inga hemligheter! (Hotfull blick, vänder sig mot Holsten) Du är också välkommen Holst! Yttre oväsen, dörr som öppnas på avstånd. Kameran åker bakåt, en kort stund ser man en kalashnikov som står bredvid Miltons soffa. Klipp till kontoret Interiörbild 2: Kontoret Kontoret är inrett i en lägenhet - billig IKEA inredning, sladdar överallt, slaktade datorer i något hörn, sunkig kaffeautomat, toaletten rinner, smutsigt handfat, köket är fyllt av plasttallrikar samt två lyxiga espressokoppar. En massa tjocka sladdar leder in i en garderob. Kontoret har 4 rum, hall och kök, ett större rum som är den egentliga arbetslokalen, ett sammanträdesrum och ledningsrummet (Edward och Lotta). Sammanträdesrummet innehåller en diaprojektor, handmålat bord, glappande nätverkskabel och en whiteboard. Det fjärde rummet är avstängt för vidare expansionsbehov. Edwards och Lottas rum är dock rent och snyggt, en blandning av avskalat nittiotal (ljust trä) och smaklöst åttiotal (inramade planscher med exploderande cocktailglas) På väggen hänger en stor plansch med Percy Barnevik. Skrivbordet har någon form av tramsgrej som hoppande kulor. Lottas arbetsplats är dekorerad med en del mystiska New Age prylar. Kristallpyramider, eteriska oljor, böcker i Feng Shui. Man hör ljudet av en dörr som stängs och en TV som hastigt stängs av med en kort spegling av Lotta. (Klipp till Lotta) Lotta vänder sig om vid sitt skrivbord och börjar packa upp lyxiga mässingskyltar.

5 God Morgon God morgon, (paus) vad är det här för något.. (stannar upp i dörren och läser högt på den nya glänsande mässingskylten) Management and Human Resources. Äntligen har de kommit. Är det inte jäätttefina? Jag ska precis sätta upp resten! Titta här, Technical Development Center, Business and Sales department, Design, Usability och Communications Cave (Ser uppgiven ut) Men vi går ju knappast vilse här, de måste ju ha kostat hur mycket som helst. Men du sa ju själv att vi ska växa snabbt, och nu blir ju allting sååå mycket lättare. Ja,ja (sätter sig med en suck och sätter på datorn), visst... Jag är ju anställd som Human Resource Manager, ta hand om lokalen och våra anställda är ju mitt jobb. (Ser helt plötsligt mycket trött ut) Och var är vår personal? Har han ringt? Nej, men han går ju jämt som han vill! (Ser irriterad ut) Jaha... (börjar knappa på datorn) (efter en tids tystnad) Men hur blir det nu då?

6 Med vad då? Med rekryteringen. Jag kan väl knappast vara personalchef med bara en slapper att ta hand om. Tja, jag tänkte väl kanske att du kunde glida in i rollen när vi växer? Växer, men hela branschen står ju still? Ja, men det berör inte oss. Du vet vi sysslar med ett mobilt B2B. Vi är inte consumer-orienterade och därför kan vi sno åt oss marknadsandelar. (Lyssnar knappt och börjar trycka på datorn)...vilket i sin tur ger oss ett tidsmonopol mot våra konkurrenter. (tittar plötsligt på klockan och ser rädd ut) Fan, jag måste sticka (När Edward är nästan ute genom dörren säger Lotta utan att titta upp från datorn) Glöm inte affärsplanen. (rusar tillbaka, rycker åt sig ett dokument som ligger på skrivbordet och springer ut, ropar på utvägen ) Tack.. Pilotavsnitt - Scen 2 Jens vaknar Interiörbild: Jens rum Rörigt mörkt rum, bruna pappkartonger som stänger ute solljuset, telefon ringer, kamerapanorering över brända CDskivor, pingviner, tomma cola-burkar, pizzakartonger, en bokhylla, några datorböcker. Madrass på golvet. Jens i

7 kalsonger och linux-tshirt(pingvin), pingvintofflor. Porträtt på Linus Thorwald hänger ovanför madrassen. Datorn står utan hölje, stor överdimensionerad fläkt som surrar bredvid datorn, mystiska sladdar som är kopplade till externa blinkande apparater. Flera slaktade datorer, gammal Commodore eller Amiga som ligger skräpar i något hörn med egen tv-skärm. Quake rullar på datorn, Jens namn - The Penguin överst på listan. (Bildordning Kameran börjar med en bild på Quake och Jens namn The Penguin som tronar överst, kameran passerar Jens när telefonen börjar ringa och slutar åkningen med en inzoomning på en bärbar telefon) Telefonen ringer - Jens sover djupt, efter många signaler lyfter han luren och svarar Mmmmm.. Hallå Mummel Mmmm.. nej, jag var i duschen (samtidigt som han pratar med Lotta lyfter han upp en halvskrynklig t-shirt, luktar på den och rynkar på näsan men sätter ändå på sig t-shirten utan tveka) (gäll röst från telefonluren) Du har väl inte glömt mötet? (vaknar till) Nej, Nej, anställningsintervjun kommer jag ihåg (ler lite mörkt) (Under den långa utläggningen hinner Jens gå ut i ett rent och prydligt kök, ljus kontrast mot hans mörka håla) Att fråga ut fem affärsutvecklare samma dag är inte bara en en "anställningsintervju" det är vårt företags viktigaste händelse, när ska du egentligen börja lära dig sådana saker... Ja ja jag kommer så fort som möjligt.

8 Ok, men skynda på jag är där om 20 min, (härmar Lottas röst när han lägger på) Ok, men skynda på Jens går runt i lägenheten, och hamnar till slut i badrumet Han tvättar sig snabbt och tittar sedan på sin äckliga handduk och fäster sedan längtande blicken på Edwards fina frottehandduk. Handduken hänger prydligt uppe med Edwards namn broderat i kanten. Jens ler lite elakt, slänger bort sin äckliga trasa och torkar sig ordentligt under armarna med Edwards handduk. Pilotavsnitt - Scen 3 Frukost med affärsängeln Interiör: Ruben har inget kontor utan tar emot alla besök på en restaurang med Twin Peaks-inredning. I bakgrunden dansar en kvinna med tomt uttryck i ansiktet till långsamt monoton musik. Restaurangen är mörk med brinnande ljus och bleka kypare som glider förbi i röda västar. Hela atmosfären andas excentricitet och pretentioner. Ruben sitter ensam vid ett runt bord och dricker ett glas vin. På bordet finns även en tallrik med olika ostar. Man kan se lite dagsljus när huvuddraperiet dras åt sidan. Ruben har hela tiden en tub med lustgas och en med syrgas vid sidan av sig och väser hela tiden..i hans knä ligger en kinesisk nakenhund. Ruben: (andas ett andetag i syrgasmasken, tar loss den, äter en bit ost, tar en klunk vin, andas ännu ett andetag i masken.) Edward (kommer in genom draperiet, verkar nervös och tittar sig omkring. Får syn på affärsängeln och lägger till ett ansträngt leende, hunden gläfser.)

9 Ruben (tittar upp, ser Edward men vänder sig till hunden) Ja, han är sen som vanligt. (kommer fram till bordet, svettdroppar i pannan) Ruben, jag är ledsen det var tunnelbanan som.. ja, men den är bara fem över.. Ruben: (fortfarande vänd till hunden) Tunnelbanan.. (slickar hunden på ryggen) Tunnelbanan säger han.. (samtidigt som affärsängeln pratar med hunden: drar ut en stol och sätter sig ner på behörigt avstånd från Benito som alltjämt morrar, tar fram en mapp ur sin portfölj) Jag tog med mig affärsplanen. Ruben: (pratar fortfarande med hunden) Datapojken har sin lilla affärsplan i sin lilla portfölj (drar ett djupt tag i gasmasken) Precis som om jag skulle vara intresserad (Slickar hunden på ryggen) Han har författat ett litet papper, WAP och klack och nagellack. Men kommer det att ge Pappa några pengar? Men jag trodde... Ruben: (vänder sig långsamt mot Edward, tar en bit kex och lägger dit en tredubbelt så stor ostbit)...att jag var intresserad? Att din lilla verksamhet betyder något för mig? (tar ett nytt andetag och äter sedan glupskt upp osten, slickar sig om munnen) Nej, men du sa förra gången att... Ruben:

10 ...jag ville se en affärsplan ja. Men det är sånt jag måste säga vet du. För att vi överhuvudtaget ska ha något att säga varandra. Förutom dina ursäkter då, ditt halvtama slickande. Men det går ganska bra, vi håller på och signar en stor deal med en mobilleverantör och Jens har precis börjat med... Ruben: (stoppar Edward med ett hyschande) Ja, hur går det för min demente brorson? Bor han kvar hos dig fortfarande? I den där garderoben? Han klarar sig bra, han håller på med en 3G applikation som... Ruben: (skakar på huvudet) Har han slutat med de där förbannade pingvinerna? Öhm, nja, han har väl kanske dragit ner lite... Ruben: (torkar sig runt munnen med en servett) Det är inte sunt det där. Jag gav honom hans första pingvin, visste du det? En liten jävel. Visste du att han ett år senare försökte tvinga mig att ta på fracken och vingla lite som han uttryckte det. Han är sjuk! Nej. Men om du bara... Ruben: Sjuk. (tar ett djupt andetag i syrgasmasken) Hoppas att du får ordning på honom. Och angående affärsplanen så skiter jag i den. Pengar. Pengar är det som intresserar mig och jag har hört att du fortfarande har ett tomt rum på kontoret. Tomma rum kostar pengar och pengar har du snart inga. Fyll rummet med mänsklig materia och kom tillbaka nästa vecka. Annars kommer du att brinna! Så du är inte intresserad av... (Försöker lyfta fram affärsplanen en sista gång) Ruben:

11 Nej. Och nu lämnar du mig ifred. (pausar och lyssnar på musiken, sluter ögonen och dirigerar, njuter på ett obehagligt sätt) (pausar och öppnar sedan ögonen tvärt) Såvida du inte vill sitta i mitt knä ett tag. (fortfarande betagen av musiken, tar ett djupt andetag i syrgasmaken och ler för första gången under hela konversationen) (backar, reser sig upp och flyr ut) Jaha, vi ses nästa vecka då. Ruben tar av syrgasmasken, dricker lite vin, ler perverst och ser nöjt hur det lilla gnutta dagsljus som Edward släppte in snabbt försvinner.

12 Pilotavsnitt - Scen 4 Cafét/Tidningsbutiken Interiör: Waynesinspirerade cafét XL Latte Cup Typiskt Waynes/Starbucks inspirerat café. Lotta står i kön och ska precis beställa en XXL Latte med en obscent stor plastmugg när hon ser Maria dyka upp med en Wallpaper under armen. De kindpussas och börjar prata i kön. Men hej Maria, det var inte igår! Lotta heeej, vad kul att se dig... Snygg du är i håret, men du har lagt på lite ser jag? (ser bekymrad ut) Tycker du? (rättar till behån) Ja, men det klär dig. Hur är det med dig. Bara bra, och du då? Jättebra, vad gör du här? Köper en latte, och tar en paus. Du vet hur det är.. (Ler menande) Om jag vet hur det är. Åh, om du bara visste. Bizzi, bizzi. Är du tillsammans med Punglasse fortfarande? (Nedlåtande ton mot Lotta, sedan vänder hon sig om och kommenterar cafét) Men vilken kö alltså, så typiskt svenskt... Nej, det tog slut kort efter att jag flyttade hit från Lund. Ja, hela studentkåren pratade ju om hans rynkor (skrattar högt och onaturligt)

13 Ja, ja hur går det för dig då? (hugger av Maria kort) Efter Lund jobbade jag på Tracer, en typisk webblåsning, men kombinationen av testosteron och e-finanser funkade inte för mig, reste sedan runt i Asien och nu freelansar jag som AD (rättar till behån igen) I en paus hör man hur en typisk hipp Lattemänniska beställer in en Mega XL Latte tillsammans med en familjemuffin. När han säger ordet familjemuffin vänder sig Maria och Lotta om med en skrämd blick. Personalen verkar vilja ta skydd och säger till slut att de får komma ut med den. Resten av kön är riktiga karikatyrer över nyinflyttade super hippa stockholmare. Absolute Bo Kaspers eller något liknande hörs i bakgrunden och personalen försöker svänga till rytmerna. Maria fortsättning:...men vad gör du då? (rabblar upp med en visionerande röst, hon tror verkligen på det hon säger) Nästa generations mobila lösningar, vi är nya på marknaden så alla får hugga tag i ibland och det känns helt underbart. Först och främst så är jag HR ansvarig och optimerar vårt humankapital. (överraskad av Lottas självsäkerhet) Jaha. Hur är chefen då? Du kokar väl inte kaffe i alla fall! Förvirrad men gullig, han är nog lite tänd på mig! (Lyssnar på halvt öra och bryter plötsligt av) Du jag måste sticka... ska träffa min Copy (betonar ordet Copy) Ja visst, men du.. Ska vi ses någon kväll. Det skulle vara jättekul att få träffas ordentligt. (Lätt besvärat)

14 Javisst, ok... du kan väl ringa mig så bestämmer vi något. Här har du mitt senaste visitkort (Slänger fram kortet och springer iväg) Innan scenen bryts ser man hur en vagn med något stort, mörkt och skrämmande (familjemuffin) rullar förbi. Pilotavsnitt - Scen 5 Arbetsintervjun Interiör: Kontorets konferensrum, en stol på andra sidan ett kalt bord, två stolar närmast dörren. Jens och Edward förbereder sig för anställningsintervjun. Jag fattar inte varför vi ska behöva anställa en säljare, men det ska bli så jävla kul. Så jävla kul, (paus) när kommer de? (sveper upphetsat och aggressivt sin joltcola) Du fattar visst inte? Då ska jag berätta. Om vi inte snabbt fixar en säljare och fyller upp det där rummet (pekar på rummet med den fina mässingskylten) så kommer affärsängeln se till att du aldrig mer sitter vid en dator. (Hör hur det ringer på dörren och ropar) NU kommer den första, äntligen, så jävla kul.. (Jens sveper en Joltcola och får stirrig blick, blir speedad och ändrar stil rätar på ryggen, blir Persbrandt i Beck) Klipp, samma interiör. Ett kallt sken i ansiktet på crackpundaren (första intervjun). Bakom den intervjuade en kal vägg. Edward sitter ner med stolen bakochfram, Jens stryker långsamt runt i rummet, ibland bakom den intervjuade, ibland på andra sidan bordet. Scenen byggs upp som ett förhör i Uppdrag Mord eller liknande polisserie. De olika säljarna representerar olika kriminella typer. Snabba klipp mellan olika intervjuade säljare.

15 Webbkamera sitter uppe i ena hörnet och filmar alltihop, ibland klipp till den kameran (kornig oskarp, svartvit bild). (bläddrar i papper) Jag ser att du har... hmmm... sålt bilar i Polen Crackpundaren: Det var inte jag. Men det står ju här i... Crackpundaren: Men jag svär, det var inte jag....i din CV Crackpundaren: Det är nån annan som skrivit det där. Jens Varför har du låtit någon annan skriva din CV, det luktar som om du döljer något... Crackpundaren:... Edward. Mmm, ok. Vi sysslar alltså med mätbara mobila kommunikationssystem på dynamiska digitala plattformar och interakt... Jens (smäller en pärm i bordet) Just det, mätbara mobila kommunikationssystem, vad vet du om det? Crackpundaren: Va, vad menar du? Ja, vi jobbar med kundens kund. Fattar du? Crackpundaren:

16 Umm... nej. Ja, och under Q4 planerar vi nu en total rollout över hela Europa med framförallt Berlin, Amst... Rollout över hela Europa, fixar du det? Crackpundaren: Vad, vad, jag förstår inte. (tystnad, crackpundaren svettas och besväras allt mer) (blir mer och mer aggressiv, nästan desperat) Venture capital, diversity management. Eller hur Edward? Mätbara lösningar. Va, eller hur? Jag tror vi bryter där. Edward tar med sig Jens ut ur rummet, man ser deras silhuetter genom en frostad glasdörr, Edward gestikulerar, verkar förklara något. Vi ser hur Edward sliter en nyöppnad burk Joltcola ur handen på Jens. Till slut böjer Jens huvudet och nickar. Crackpundaren svettas floder och börjar leta efter cigaretter i jackan. Edward kommer in och bjuder honom på en cigarett säger vi hör av oss Ny intervju Knarkkungen är raka motsatsen mot crackpundaren, nu är rollerna ombytta. Edward verkar lite nervös. Knarkkungen utstrålar lugn och självsäkerhet. Knarkkungen: Tyvärr ni kommer aldrig att få mig. Ursäkta? Knarkkungen: Ni har ingenting som binder mig till det här jobbet (ser förvånad ut) -

17 Vänta nu grabben, det var du som kom till oss....ja vi söker en säljare. Luther Det spelar ingen roll hur mycket ni försöker, jag kommer inte att säga ett ord. Men varför...? Hörrudu, om du har släpat dig hela vägen hit från gyttjan där du håller till så får du fan förklara dig. Knarkkungen: (gör en gest som att han låser munnen och kastar bort nyckeln, ser oberörd ut) (lossar på slipsknuten, lutar pannan mot handflatan och suckar) --- (sista anställningsintervjun, Jens sitter och skakar i ett hörn, Jolt-giftet håller på att lämna kroppen, han är inbunden och tyst, ser sig misstänksamt omkring) Fixaren har en småländsk brytning och två stora resväskor fyllda med krimskrams. (bläddrar i papper) Jag ser att du har en rejäl erfarenhet av att sälja. Du har sålt bilar, cyklar, massageapparater, bävrar... Fixaren: (extremt speedad) Om du bara visste. Säg vad du vill ha så fixar jag det, gummitutor, trabanter, älgavföring, löss. Lägsta priset, snabbaste leveransen, det är jag. Du skriver också att du har sålt Eiffeltornet till Kanarieöarna.

18 Fixaren: En av mina enklaste affärer. De ville köpa, jag hade något att sälja, affären var över på några timmar. Klappat och klart. (stönar) Jag förstår... Vi arbetar med workflows och rena kundanpassningar för... Fixaren: Workflows säger du, vilken tur att du stötte på mig så fall. Då behöver du en sån här: (öppnar resväskan och massor av prylar faller ut, han letar fram en flow och börjar demonstrera i svepande rörelser) Du fyller den med vatten, och after that its just flow flow flow your work away (pratar med Eilert Pilarm engelska). (stönar ännu mer, ramlar ihop) Vi hör av oss. Min kollega verkar inte må bra. (Edward försöker mota ut fixaren) Fixaren: (går fram till Jens och drar fram en mystisk pryl från fickan) Jaha du, Joltförgiftad ser jag. Men vet du vad du får av mig för att vakna till.. En elektrisk handskakare, fungerar garanterar, pröva själv, (lyfter upp Jens slappa hand och trycker till) Jag tar bara fem spänn, men du kan lätt sälja dem för 11.50, min kusin tillverkar dem i Unnaryd. Jag kar ordna hur många som helst. (tvingar ut honom genom dörren)

19 Pilotavsnitt - Scen 6 Kungliga badhuset. Exteriörbild: Stort hus med texten Kungliga badhuset. Interiörbild: Badhusmiljö. Ett runt lågt bord, med reservationsskylten och champagneglas. En flaska champagne i en ishink. Alla sitter i badrockar i rottingmöbler. Runt ett bord med skylten, reserverat för Guldklubben hör man en diskussion pågå. Kameran zoomar ut och man får se fyra unga män sitta runt ett bord. Noppe: Det är precis lika simple som det låter. Alla i byn kommer att få on-the-fly och up-to-date water data direkt till sin Palm Pilot. Palle: (Sarkastiskt) Just det. Som om bananätarna fattar alla knapparna på en Palm Pilot. Noppe: Education är keyword. I paketet ingår en tvådagars workshop med seniora konsulter. De står för utbildningslokaler och jag kan passa på skjuta ett lejon. Palle: Men hur ska de kunna betala då? Noppe: Vi inför ett system för microbetalningar. En afrikansk drachmer per request. Två drachmer för att få vattnet hemburet. Palle: Drachmer är huvudstaden i Sierra Leone. Noppe: Nyckeln är biståndspengar. Value asset money. Vi övertygar regeringen, Greenpeace och fan och hans moster att det är den senaste tekniken. Sen trillar finansieringen in. (kommer in)

20 Vad har jag missat? När Edward kommer in höjer alla sina klackringar mot honom, skakar på näven och hälsar honom med ett kraftfullt gutturalt RRRRRRRR, Edward höjer också sin ring och RRRR:ar tillbaka. Detta är guldklubbens hälsningstecken. Per: (entusiastisk) Noppe har en ny affärsplan. Wap for Africa. Afrikanerna ska kunna kolla vattennivån i brunnen via sin handdator. Skitsmart. Noppe: Håll käften Per. Jag kan presentera mitt prospect själv. Nå? Vad går det ut på? Noppe: Wap for Africa är en revolution (engelskt uttal). Vattenbristen i Afrika är en bluff. Det finns massor av water därnere. Problemet är distribution och det är där jag kommer in. Wap for Africa. Flow management for a continent of thirst. Content is king och i Africa finns det inget viktigare content än vatten Inte illa. Palle: INTE illa? Bristerna i din plan är större än hela deras törstiga stadsskuld. Men kör på du. Bränn dina broar hos dina riskkapitalister. Men kom ihåg att jag varn... Cedersköld: (fortfarande bakom solariet) Jag seglade in från Sandhamn imorse... (ett sugrör sticks in bakom solariet) Tyst i rummet, alla verkar begrunda uttalandet samtidigt som drinken försvinner i glaset, efter en stunds tystnad kommer diskussionen igång igen. Per: Hur är det med dig då?

21 Hade några tuffa intervjuer idag, fan vilka galningar det finns därute.. Per: Du sa det, broder.. Fick du tag på din säljare då? Nej, och det kan bli jävligt jobbigt!

22 Pilotavsnitt - Scen 7 Rollspelsklubben Exteriörbild: Jens går på en bakgata i Stockholm city, en ambulans kör förbi honom med blinkande ljus och stannar bara några meter framför honom. Två sjukvårdare rusar in med en bår. Jens går in på samma ställe. Interiörbild: En mörk och kal lokal med en soffa där någon ligger. En trappa leder ner. En skakig handkamera följer Jens ner i en rökig och dunkel lokal. Man ser några kortspelare titta upp misstänksamt från ett bord nära trappan, lokalen liknar först en rökig och skum spelklubb. Sedab sveper kameran och man någon stå med en Millenium Falcon (Rymdskepp från Star Wars) över ett stort bord med konstgjort landskap (maffiamagin bryts). Kortspelarna visar sig spela Magic the Gathering. Man hör en pågående diskussion bland rollspelarna. Rollspelare1: 24 med tre T10:or, inte illa va, Falken gör slut på Endorianerna. Rollspelare2: (med en Boba Fett-hjälm) Inte en chans, jag hade ett bonus move som jag kan lägga till skyddslaget och buskaget ger en T6:a skydd. Rollspelare3: (tittar upp och nickar till Jens, som nickar tillbaka och fortsätter förbi Diskussionen fortsätter i bakgrunden.) Rollspelare1: Fan, en T6:a för ett buskage? Ge mig reglerna. Rollspelare2: Så gärna. Read and weep. Rollspelare1: Fans, fans, fan. (kommer fram till en disk, kille bakom disken nickar till honom)

23 Är min dator klar? Butiksbiträde: Inte riktigt. Ett ögonblick så ska jag fixa det. (Man hör svärd som slås mot varandra, dämpade skrik och en trumpetfanfar bakom ett skynke längre in i lokalen) (Verkar irriterad) Fan, är det lajv igen? Butiksbiträde: Ja, det är slaget om Gondor idag. Vilka jävla losers... (Biträdet går fram till ett Lannätverk och kör bort en kille som tittar först på Jens, nickar och går sedan därifrån, efter ett tag kommer butiksbiträdet tillbaka) Butiksbiträdet: Din dator är klar. (Jens går in och sätter sig vid en dator. Han tar fram ett pingvinfodral till musen och loggar in sig, samtidigt kommer ambulanssjukvårdarna utspringande med en riddare i helrustning på båren)

24 Pilotavsnitt - Scen 8 Lotta och Maria på utestället Interiör: Sturehofs baravdelning. Schysst ställe, hur kommer det sig att du känner vakten. Mitt ex sålde sin lägenhet till honom! Men nog med old stuff, var va vi nånstans, just det.. ditt jobb? Freelansar som AD, Webben är ju död för tillfället, så det blir mest en massa reklamjobb. Jag såg någon ny snubbe på TV i morse, Milton Enquist eller något. (får något drömskt i blicken) Du menar Jihad, jävligt vassa typer. De bryter mot alla konventioner. Jag hoppas faktiskt på att få träffa dem angående SAS-kontot nästa vecka. De sökte freelansare. Ja, det verkar ju spännande. De undrade om jag har flygvana. Klart man ljuger lite för att få gratis drinkar i first class. (Maria kollar nagellacken under en noga planerad paus, magin bryts dock av manliga fyllevrål och hon fortsätter med en nedlåtande ton) Men hur var det med din chef då? Han är lite förvirrad men charmig. Tyvärr inte min typ (Lotta försöker säga det väldigt nonchalant för att visa att hon inte brys sig om Edward) Du fär väl sätta på honom och se vad som händer (Spelar över lite, hennes ord bryts av ännu ett fyllevrål)

25 Det låter som ett gäng bajenfans.. Så typiskt svenskt, när jag bodde i NY slapp man sådant drägg. (Betonar NY extra tydligt) New York, Har du bott där? (låter överaskad) (Ser sin chans och brer på) Mitt ex jobbade som Creative Producer på en fet Manhattanbyrå, åh, du vet AMEX, Prada, Upper East, Limousin och cola på festerna. Vad hände då? (lugnar ner sig) Man måste gå vidare ibland, du vet.. (Ett rrrande hörs i bakgrunden, bajenfansen visar sig vara Edward och guldklubben. Maria slutar vara personlig och blir sig själv igen) Hur är det med er grafiska profil då? (blir lite anti när hon hör Marias fråga) Nej, vi är ju ett mobilt B2B startup. Det är nog lite för tidigt för formgivning än Ja, du får höra av dig om ni behöver ett proffs. Men jag kommer gärna och hälsar på någon dag. (skruvar på sig) Ja, det kan nog bli lite svårt de närmaste veckorna. Vi får.. (Samtalet bryts av en berusad Edward i sällskap med Noppe som knappt kan stå på benen)

26 Halloj Lotta, vad gör en fin flicka som du på ett sånt här ställe. (ler insinuerande mot Noppe när han uttalar fin flicka ) Hej Edward.. det här är.. (Försöker presentera Edward men avbryts) (Ser Maria och hennes push-up, går direkt på) Hej, det är jag som är Edward, Lottas chef. (skakar förvirrat Edwards hand) Hej... Noppe: (Sätter sig ner bredvid, är mycket berusad och sluddrar till Lotta) Hej bruden, vill du knulla...

27 Pilotavsnitt - Scen 9 Lägenheten på natten Exteriör: Villa i fin förort upplyst av månljus, ett ensamt fönster som lyser upp mörkret. Interiör: Jens sitter i soffan och ser på något på TV. På bordet står en pappersrulle och från TVn hörs David Attenboroughs röst som säger I m standing here among thousands of penguins. Edward rumlar in och får syn på videon. Jens byter snabbt kanal. (sluddrigt) Vad är det med dig och dina jävla pingviner? Jag bara gillar dem. Du borde gör något åt det där. (grimaserar illa) Håll käften. (Edward går och lägger sig)

28 Pilotavsnitt - Scen 10 Maria och Lars Göran dyker upp Interiör: Kontoret. (Bakfull) Jag erbjöd förresten Maria ett jobb igår. (stannar upp) Va? Maria, din väninna, jag erbjöd henne ett jobb. Vi behöver en designer och hon verkar ha ordentlig erfarenhet! Tror jag säkert att hon har! (Paus) Men hon har redan jobb förstår du. Jaha, ja. Men hon skulle komma förbi senare i alla fall. (bitter) Så roligt. (Kommer in och ser förnärmad ut) Det står en kostym här ute. Han säger att han heter Lars- Göran och ska börja som affärsutvecklare här. Be honom vänta. LG: (Tränger sig in på kontoret och börjar styra diskussionen på en gång, har en bred, skorrande och mycket irriterande göteborgsdialekt) Nej men tjenare Eddie. Kul att få ett ansikte på spekulationerna. Här har man gått och tänkt dig som en lönnfet golfare med gikt och klackring, men du ser ju tiptop ut. Ehm, ja vi håller på att...

29 LG: Pratar med unga damer ja, trevligt, trevligt. Och konst på väggarna har du också. (pekar på Edwards åttiotalsplanscher) Kultur och IT i en maskulin hybrid. Det är framtiden Edward. (Blinkar med ena ögat) Jaså ja... (lite stolt, förstår dock fortfarande inte vad LG gör på kontoret) men, vem är... LG: Ja, Affe Trolle skickade hit mig för att styra upp skutan lite. Affe Trolle? Du menar... LG: (Bryter av Edward med en ny västkustdoftande monolog) Ja, just Affe Trolle, din riskkapitalist. Goa gubben... (sluter lätt ögonen och drömmer bort sig i gamla minnen) Oh jajamen, jag och Affe möttes första gången på en middag hos Calle Cedersköld. Goa gubben. Inför Eu-kampanjen, ja vilka tider det var. Vi sålde in det där va. Ha, kol och koksunionen rätt in i folkhemmet. De darrar fortfarande. Ja, han sa något om dig tidigare. Men vi är ju i den nya ekonomin och det är ju lite skillnad mot att sälja in EUkampanjer. LG: (sätter sig ner, stirrar Edward i ögonen och lutar sig fram) Edward, jag ska erkänna nåt för dig. Jag kan allt om den nya ekonomin, gamla ekonomin ja, jag kan fanken till och med allt om hemmafruarnas jäkla hushållsekonomi. Jag är ekonomi! LG: (Fortsätter) Och nu behöver jag någonstans att sitta.. (tittar sig runt och ser dörren med Business & Sales department skylten)

30 Där ja.. ni har ju tänkt på allt (försvinner in i det stängda rummet, man hör hur en dator startas) Aha, ni kör med Windows och sånt... Å jävlarrrr vad den musen var snabb! Under LG:s monolog sveper kameran in över hela kontoret som andas uppgivelse och undergång efter LG:s entré. Edward blandar ihop en fyrdubbel Treo och dricker den desperat, Jens skakar på huvudet, tittar förtvivlat ner och försvinner in i serverummet. Under tiden hur man hur LG småvisslandes möblerar om i rummet, kanske nynnar han på Till havs. Lotta är som vanligt den enda som inte förstår något, istället börjar hon glatt att pyssla om i rummet, uppriktigt glad över LG ankomst. Under eftertexterna hör man hur LG högljutt med en böljande göteborgska börjar ringa en massa säljsamtal LG: Tjenare, Peo. Goa gubben. Det var LG här... Eftertexterna rullar, LG fortsätter att prata. Efter eftertexterna kommer en trailer för nästa avsnitt (har ingenting med kommande avsnitt att göra egentligen). Speakertexten är en mörk mansröst i stil med de amerikanska biotrailarna och speakern är illustrerad med stiliserade stillbilder på de olika karaktärerna. Speakerröst: Kommer Lotta att överleva Edwards svek? Har Lars-Göran verkligen planer på att ta befälet över skutan eller kommer Rubens grynnor att sänka hela rasket? Och varför bestämmer sig Edward för att gå till sjöss och ta farväl av Maria? Hur ska det gå för Marias typsnitt Kokain-coma och vad gör den där gummipingvinen i serverrummet? Missa inte nästa veckas avsnitt.

31 Del 2 Beskrivning I handen håller du manuset till ett pilotavsnitt för en TVserie bestående av sex avsnitt. Handlingen utspelar sig på ett nystartat företag i svallvågorna efter den nya ekonomin. Visionärerna är lika många som någonsin tidigare, men kapitalet är inte lika välvilligt. Det är en satirisk historia med digitala människor i huvudrollerna. Seriens huvudsakliga miljö är företagets lokaler och de äventyr som utspelar sig där. Men vi får även följa de unga entreprenörerna i Guldklubben på Kungliga Badhuset, den trötte programmeraren och hans vänner på rollspels- och nätverksklubben samt andra miljöer präglade av storstadens vansinne och komplex. Karaktärerna är: Edward 36 år Företagsledare och entreprenör med storslagna visioner. Han har ena foten i managementträsket och den andra i verkligheten. En företagsledare som egentligen har svårt för affärslivets cynismer. Inackorderar Jens i sin villa och känner ett visst ansvar för honom, inte minst gentemot Ruben af Trolle, Edwards riskkapitalist och Jens morbror. Har nyligen brutit upp ett långvarigt förhållande och är på jakt efter en ny trygghet. Kämpar ständigt med Jens om företagets inriktning, Edward vill att de ska jobba med 3G (tredje generationens mobilteknik), Jens vill att de ska jobba med 3D (datorspel). Lyssnar mest på Human League och annan 80-tals pop. Jens 25 år Programmerare som ansvarar för all teknik på företaget. Är ständigt trött, sliten och aggressiv. Lever bara för sina trimmade datorer och sitt nätverksspelande. Arbetar bara för att ha råd med sina intressen. Bor hos Edward och är Rubens systerson. Föraktar alla sina arbetskamrater, men hyser en viss respekt för Edward. Ständiga kollisioner med Lars-Göran. Har ett sjukligt intresse för pingviner. Lotta 34 år HR-chef som blandar friskt mellan managementteorier och New Age i jakten på det optimala humankapitalet. Är glad och positiv, på gränsen till hyperaktiv. Har en ständigt pågående konkurrenssituation med Maria, men förstår det inte själv. Inflyttad från Lund där hon var sambo med Punglasse som även Maria var intresserad

32 av. Lotta är förälskad i Edward men ogillar Jens. Lyssnar på inspelat vågskvalp (Enya) och Absolut Music. Skånsk dialekt. Maria 29 år AD med storstadskomplex vars stora dröm är att få ett typsnitt uppkallat efter sig. Enligt egen utsago har hon arbetat med ett tusental projekt den senaste månaden. Maria vill ha Edward, men bara för att göra Lotta avundsjuk, egentligen är hon förtjust i en designer vid namn Pim. Lars-Göran 44 år Säljbulldozer som vill väl men dras med ett svårt socialt handikapp. Inbiten Göteborgare som inte klarar av teknisk apparatur. Har en omfattande säljbakgrund och har företrädesvis sålt saker han inte haft en aning om hur de fungerar. Lars-Göran faller tidigt för Lotta och försöker klumpigt uppvakta henne. Använder gärna skeppsmetaforer när han talar. Lyssnar på Steely Dan och Toto. Ruben af Trolle okänd ålder Psykopatisk riskkapitalist med storhetsvansinne och smak för perversioner. Svävar som ett spöke över allt som händer på företaget. Attribut: syrgastub och kinesisk nakenhund. Följande karaktärer introduceras i kommande avsnitt: Pim 19 år Designpraktikant som är precis så hipp och cool som Maria drömmer om att bli. Går ständigt med en longboard (lång skateboard) under armen utan att någonsin använda den. Svänger sig gärna med obskyra gruppnamn och har alltid en väska för 12 skivor över axeln. Kallar sig själv för anarkoveganfeminist. Norrländsk dialekt. Reza 32 år Välmeriterad programmerare från Iran som får jobb som städare på företaget. Blir snabbt företagets allti-allo och hjälper i hemlighet Jens med avancerad 3D programmering. Har tidigare programmerat rymdförsvarssystem.

33 Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Scen 1 - Kontoret, Edward ringer samtal, Lotta skriver Syfte: Introducera Edward och Lotta, etablera honom som entreprenören och henne som HR chef. Scenen övergår sedan till en diskussion mellan Lotta och Edward där affärsidén presenteras och handlingen sätts igång. Scen 2 - Lägenheten, Jens rum Syfte: Visa lägenheten, Jens röriga rum som visar att Jens är en programmerare och pingvinfetischist. Scen 3 - Tidningsbutik, Marias introduktion (hon köper ett nytt nummer av Wallpaper), träffar sin kompis Lotta, Syfte: Introducera Maria som ambitiös framgångsrik designer, visar sig senare inte stämma, de båda tjejerna bestämmer en träff senare på kvällen. Scen 4 Restaurang Sado, Affärsfrukost med Edward Syfte: Visa hur verksamheten finansieras. Ruben som läskig psykopat. Scen 5 - Kontoret, arbetsintervju, 3 säljare, Edward, Jens Uppdrag Mord-style Syfte: Förklarar företagsidén, klyschor i IT-branschen. Olika typer av säljare och deras kriminella motsvarigheter. Scen 6 & 7 - Sturebadet, Rollspelsklubben Syfte: Etablera Edwards fritidsliv, de korkade och snobbiga unga entreprenörerna, etablera Jens fritidsliv, de insnöade data och rollspelarna. Scen 8 - Uteställe, fest, Edward träffar Maria och Lotta som är ute tillsammans Syfte: Maria träffar Edward, Edward blir kåt. Maria får erbjudande om jobb. Scen 9 Jens försöker skapa sig lite kvalitetstid med en ocensurerad pingvinvideo. Syfte: Fördjupa Jens karaktär Scen 10 - Kontoret, Dagen efter, Edward är bakfull, förklarar för en sur Lotta att han erbjöd Maria jobb. Lars Göran dyker oväntat upp och dominerar kontoret direkt. Syfte: Binda ihop avsnittet, LG tar det hittills stängda rummet och bestämmer högt att det ska bli hans call center

34 för affärsleads. Med LG på plats är äntligen företaget klart för start. Slut på avsnitt.

35 Del 4 - Avsnittsbeskrivning De sex avsnitten i korthet: 1 Wap for Africa Pilotavsnitt. Företaget måste rekrytera en säljare för att Ruben ska fortsätta finansiera verksamheten. 2 Ledstjärnan Satans bländverk En designpraktikant anställs och resan kan börja. Lotta introducerar ett optionsprogram för alla anställda. Edward kämpar med en uppdaterad affärsplan som Jens försöker sabotera. 3 Diversity management eller Får man hata CousCous Lotta försöker övertyga Edward om att anställa en till kvinna och minst tre personer med invandrarbakgrund för att göra företaget mer jämställt och mångkulturellt. 4 Att bygga ett lag Hela företaget åker iväg till skärgården för en helgs teambuilding och kick-off. Det blir inte som någon hade tänkt sig. Jens tappar en pingvin från segelbåten. 5 3G für alle Produktlanseringen som borde ha väntat några månader till. 6 Finlands sak är vår Edward känner sig segerviss och beslutar sig för en internationalisering, företaget startar ett säljkontor på Åland.

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum.

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Bilaga 1 Text till scenariot Settings Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Scen 1 - välja plats Klockan 10.00

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset Vindpust (working title) Av David Carlsson filmgruppen teaterhuset film i huset contact@tophatpanda.com EXT. STIG VID GAMMALT HUS - KVÄLL Ett gammalt övergivet hus står stillsamt bredvid den lilla vandringsstigen.

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

D D. Djuren flyttar in

D D. Djuren flyttar in TIGER ANDERSSON juren D D D DD D f yttar in D Tiger Andersson 2012 2012 Layout och omslagsformgivning Lena Thunell Repro All-Media Öresund AB, Malmö Typsnitt Bembo 17/23 En originalproduktion från Publicerat

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura Passa dig jävligt noga Av Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil Alexander Jönssons manus Laura 1 1. INT - LÄGENHET/VARDAGSRUM - DAG Vi ser ett vardagsrum med möbler och planscher på

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Vem chatta du med, Sofie?

Vem chatta du med, Sofie? Vem chatta du med, Sofie? Teckenbilaga med text Tecknen som används i bilagan är TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation, som är ett kompletterande kommunikationssätt för hörande personer

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012 Kapitel 2 Edvin stod redan ute på gården när porten smällde igen bakom Jacks rygg. Han hade ansiktet vänt mot himlen och tungan ut - sträckt så långt som det bara var möjligt. En vit snöflinga hade just

Läs mer

Och efter livet följer döden

Och efter livet följer döden Och efter livet följer döden Solen har lyst in ganska länge genom fönstret innan han slutligen vaknar. Ett litet betongrum med vita, fladdrande gardiner gör sig långsamt synliga och han följer tygets rörelser

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer