PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin"

Transkript

1 PINGVIN.NU En sitcom strax efter den nya ekonomin av Vladimir Koller och Rickard Henley

2 Manus, TV-serie i sex delar Innehåll Del 1 Manus, pilotavsnitt Detaljbeskrivningar av scener och dialog Del 2 Helhetsbeskrivning Kort beskrivning av storyn och dess karaktärer Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Kortfattad genomgång av alla scener i pilotavsnittet. Del 4 Avsnittsbeskrivning Kort genomgång av de sex avsnitten.

3 Del 1 - Manus Pilotavsnitt - Scen 1 Edward och Lotta på kontoret Interiörbild 1: TV studio i ett morgonprogram Gästsoffa med två gäster och en programledare. Gäst 1 är en välklädd ung kille i skräddarsydd elegant Tigerkostym, blont hår, brinnande blick samt muslimskt helskägg. Gäst 2 är en trött och sliten IT miljonär med normalt utseende, programmet leds av en erfaren progamledare. På en skylt i studion står det MorgonTV Tema: Mammon. Man hör ett musikinslag tona bort. Programledare: Ja det var Robinson-Bubas nya singel Varför gör djur och vi fortsätter diskussionen här i studion. Mellan två företrädare från det som för ett sekel sedan kallades den nya ekonomin, Milton Enquist från Reklambyrån Jihad och Holsten Birgerstäin, en av de få överlevarna från förra århundradets IT-boom. (programledaren ler nedlåtande mot Holsten) Holsten: Jag skulle bara vilja inflika att vi var marknadsledande.. Milton: (avbryter Holsten) Men nu är det andra tider. Programledaren: (ler insmickrande mot Milton) Menar du det, Milton? Hur då nya tider? (vänder demonstrativt ryggen mot Holsten) Milton: Marknaden har förändrats och vi på Jihad är beredda att gå lite längre än någon annan. Det vet kunderna och därför fungerar det. Holsten: Att hota kunderna är knappast... Programledaren: (Hyssjar strängt)

4 Milton: Det florerar givetvis en massa avundsjuka rykten, men faktum är att vi ger våra 15 heltidsanställda mujaheddin något mer att kämpa för än optionsprogram och bollhav. Programledaren: En del rykten säger Jihads medarbetare måste ta av sig skorna framför fikarummet och krypa in på knäna? Milton: (Ser besvärad ut) Man ska inte tro på allt man hör! Men kom gärna förbi någon dag så ska vi svara på allt du vill veta. Vi har inga hemligheter! (Hotfull blick, vänder sig mot Holsten) Du är också välkommen Holst! Yttre oväsen, dörr som öppnas på avstånd. Kameran åker bakåt, en kort stund ser man en kalashnikov som står bredvid Miltons soffa. Klipp till kontoret Interiörbild 2: Kontoret Kontoret är inrett i en lägenhet - billig IKEA inredning, sladdar överallt, slaktade datorer i något hörn, sunkig kaffeautomat, toaletten rinner, smutsigt handfat, köket är fyllt av plasttallrikar samt två lyxiga espressokoppar. En massa tjocka sladdar leder in i en garderob. Kontoret har 4 rum, hall och kök, ett större rum som är den egentliga arbetslokalen, ett sammanträdesrum och ledningsrummet (Edward och Lotta). Sammanträdesrummet innehåller en diaprojektor, handmålat bord, glappande nätverkskabel och en whiteboard. Det fjärde rummet är avstängt för vidare expansionsbehov. Edwards och Lottas rum är dock rent och snyggt, en blandning av avskalat nittiotal (ljust trä) och smaklöst åttiotal (inramade planscher med exploderande cocktailglas) På väggen hänger en stor plansch med Percy Barnevik. Skrivbordet har någon form av tramsgrej som hoppande kulor. Lottas arbetsplats är dekorerad med en del mystiska New Age prylar. Kristallpyramider, eteriska oljor, böcker i Feng Shui. Man hör ljudet av en dörr som stängs och en TV som hastigt stängs av med en kort spegling av Lotta. (Klipp till Lotta) Lotta vänder sig om vid sitt skrivbord och börjar packa upp lyxiga mässingskyltar.

5 God Morgon God morgon, (paus) vad är det här för något.. (stannar upp i dörren och läser högt på den nya glänsande mässingskylten) Management and Human Resources. Äntligen har de kommit. Är det inte jäätttefina? Jag ska precis sätta upp resten! Titta här, Technical Development Center, Business and Sales department, Design, Usability och Communications Cave (Ser uppgiven ut) Men vi går ju knappast vilse här, de måste ju ha kostat hur mycket som helst. Men du sa ju själv att vi ska växa snabbt, och nu blir ju allting sååå mycket lättare. Ja,ja (sätter sig med en suck och sätter på datorn), visst... Jag är ju anställd som Human Resource Manager, ta hand om lokalen och våra anställda är ju mitt jobb. (Ser helt plötsligt mycket trött ut) Och var är vår personal? Har han ringt? Nej, men han går ju jämt som han vill! (Ser irriterad ut) Jaha... (börjar knappa på datorn) (efter en tids tystnad) Men hur blir det nu då?

6 Med vad då? Med rekryteringen. Jag kan väl knappast vara personalchef med bara en slapper att ta hand om. Tja, jag tänkte väl kanske att du kunde glida in i rollen när vi växer? Växer, men hela branschen står ju still? Ja, men det berör inte oss. Du vet vi sysslar med ett mobilt B2B. Vi är inte consumer-orienterade och därför kan vi sno åt oss marknadsandelar. (Lyssnar knappt och börjar trycka på datorn)...vilket i sin tur ger oss ett tidsmonopol mot våra konkurrenter. (tittar plötsligt på klockan och ser rädd ut) Fan, jag måste sticka (När Edward är nästan ute genom dörren säger Lotta utan att titta upp från datorn) Glöm inte affärsplanen. (rusar tillbaka, rycker åt sig ett dokument som ligger på skrivbordet och springer ut, ropar på utvägen ) Tack.. Pilotavsnitt - Scen 2 Jens vaknar Interiörbild: Jens rum Rörigt mörkt rum, bruna pappkartonger som stänger ute solljuset, telefon ringer, kamerapanorering över brända CDskivor, pingviner, tomma cola-burkar, pizzakartonger, en bokhylla, några datorböcker. Madrass på golvet. Jens i

7 kalsonger och linux-tshirt(pingvin), pingvintofflor. Porträtt på Linus Thorwald hänger ovanför madrassen. Datorn står utan hölje, stor överdimensionerad fläkt som surrar bredvid datorn, mystiska sladdar som är kopplade till externa blinkande apparater. Flera slaktade datorer, gammal Commodore eller Amiga som ligger skräpar i något hörn med egen tv-skärm. Quake rullar på datorn, Jens namn - The Penguin överst på listan. (Bildordning Kameran börjar med en bild på Quake och Jens namn The Penguin som tronar överst, kameran passerar Jens när telefonen börjar ringa och slutar åkningen med en inzoomning på en bärbar telefon) Telefonen ringer - Jens sover djupt, efter många signaler lyfter han luren och svarar Mmmmm.. Hallå Mummel Mmmm.. nej, jag var i duschen (samtidigt som han pratar med Lotta lyfter han upp en halvskrynklig t-shirt, luktar på den och rynkar på näsan men sätter ändå på sig t-shirten utan tveka) (gäll röst från telefonluren) Du har väl inte glömt mötet? (vaknar till) Nej, Nej, anställningsintervjun kommer jag ihåg (ler lite mörkt) (Under den långa utläggningen hinner Jens gå ut i ett rent och prydligt kök, ljus kontrast mot hans mörka håla) Att fråga ut fem affärsutvecklare samma dag är inte bara en en "anställningsintervju" det är vårt företags viktigaste händelse, när ska du egentligen börja lära dig sådana saker... Ja ja jag kommer så fort som möjligt.

8 Ok, men skynda på jag är där om 20 min, (härmar Lottas röst när han lägger på) Ok, men skynda på Jens går runt i lägenheten, och hamnar till slut i badrumet Han tvättar sig snabbt och tittar sedan på sin äckliga handduk och fäster sedan längtande blicken på Edwards fina frottehandduk. Handduken hänger prydligt uppe med Edwards namn broderat i kanten. Jens ler lite elakt, slänger bort sin äckliga trasa och torkar sig ordentligt under armarna med Edwards handduk. Pilotavsnitt - Scen 3 Frukost med affärsängeln Interiör: Ruben har inget kontor utan tar emot alla besök på en restaurang med Twin Peaks-inredning. I bakgrunden dansar en kvinna med tomt uttryck i ansiktet till långsamt monoton musik. Restaurangen är mörk med brinnande ljus och bleka kypare som glider förbi i röda västar. Hela atmosfären andas excentricitet och pretentioner. Ruben sitter ensam vid ett runt bord och dricker ett glas vin. På bordet finns även en tallrik med olika ostar. Man kan se lite dagsljus när huvuddraperiet dras åt sidan. Ruben har hela tiden en tub med lustgas och en med syrgas vid sidan av sig och väser hela tiden..i hans knä ligger en kinesisk nakenhund. Ruben: (andas ett andetag i syrgasmasken, tar loss den, äter en bit ost, tar en klunk vin, andas ännu ett andetag i masken.) Edward (kommer in genom draperiet, verkar nervös och tittar sig omkring. Får syn på affärsängeln och lägger till ett ansträngt leende, hunden gläfser.)

9 Ruben (tittar upp, ser Edward men vänder sig till hunden) Ja, han är sen som vanligt. (kommer fram till bordet, svettdroppar i pannan) Ruben, jag är ledsen det var tunnelbanan som.. ja, men den är bara fem över.. Ruben: (fortfarande vänd till hunden) Tunnelbanan.. (slickar hunden på ryggen) Tunnelbanan säger han.. (samtidigt som affärsängeln pratar med hunden: drar ut en stol och sätter sig ner på behörigt avstånd från Benito som alltjämt morrar, tar fram en mapp ur sin portfölj) Jag tog med mig affärsplanen. Ruben: (pratar fortfarande med hunden) Datapojken har sin lilla affärsplan i sin lilla portfölj (drar ett djupt tag i gasmasken) Precis som om jag skulle vara intresserad (Slickar hunden på ryggen) Han har författat ett litet papper, WAP och klack och nagellack. Men kommer det att ge Pappa några pengar? Men jag trodde... Ruben: (vänder sig långsamt mot Edward, tar en bit kex och lägger dit en tredubbelt så stor ostbit)...att jag var intresserad? Att din lilla verksamhet betyder något för mig? (tar ett nytt andetag och äter sedan glupskt upp osten, slickar sig om munnen) Nej, men du sa förra gången att... Ruben:

10 ...jag ville se en affärsplan ja. Men det är sånt jag måste säga vet du. För att vi överhuvudtaget ska ha något att säga varandra. Förutom dina ursäkter då, ditt halvtama slickande. Men det går ganska bra, vi håller på och signar en stor deal med en mobilleverantör och Jens har precis börjat med... Ruben: (stoppar Edward med ett hyschande) Ja, hur går det för min demente brorson? Bor han kvar hos dig fortfarande? I den där garderoben? Han klarar sig bra, han håller på med en 3G applikation som... Ruben: (skakar på huvudet) Har han slutat med de där förbannade pingvinerna? Öhm, nja, han har väl kanske dragit ner lite... Ruben: (torkar sig runt munnen med en servett) Det är inte sunt det där. Jag gav honom hans första pingvin, visste du det? En liten jävel. Visste du att han ett år senare försökte tvinga mig att ta på fracken och vingla lite som han uttryckte det. Han är sjuk! Nej. Men om du bara... Ruben: Sjuk. (tar ett djupt andetag i syrgasmasken) Hoppas att du får ordning på honom. Och angående affärsplanen så skiter jag i den. Pengar. Pengar är det som intresserar mig och jag har hört att du fortfarande har ett tomt rum på kontoret. Tomma rum kostar pengar och pengar har du snart inga. Fyll rummet med mänsklig materia och kom tillbaka nästa vecka. Annars kommer du att brinna! Så du är inte intresserad av... (Försöker lyfta fram affärsplanen en sista gång) Ruben:

11 Nej. Och nu lämnar du mig ifred. (pausar och lyssnar på musiken, sluter ögonen och dirigerar, njuter på ett obehagligt sätt) (pausar och öppnar sedan ögonen tvärt) Såvida du inte vill sitta i mitt knä ett tag. (fortfarande betagen av musiken, tar ett djupt andetag i syrgasmaken och ler för första gången under hela konversationen) (backar, reser sig upp och flyr ut) Jaha, vi ses nästa vecka då. Ruben tar av syrgasmasken, dricker lite vin, ler perverst och ser nöjt hur det lilla gnutta dagsljus som Edward släppte in snabbt försvinner.

12 Pilotavsnitt - Scen 4 Cafét/Tidningsbutiken Interiör: Waynesinspirerade cafét XL Latte Cup Typiskt Waynes/Starbucks inspirerat café. Lotta står i kön och ska precis beställa en XXL Latte med en obscent stor plastmugg när hon ser Maria dyka upp med en Wallpaper under armen. De kindpussas och börjar prata i kön. Men hej Maria, det var inte igår! Lotta heeej, vad kul att se dig... Snygg du är i håret, men du har lagt på lite ser jag? (ser bekymrad ut) Tycker du? (rättar till behån) Ja, men det klär dig. Hur är det med dig. Bara bra, och du då? Jättebra, vad gör du här? Köper en latte, och tar en paus. Du vet hur det är.. (Ler menande) Om jag vet hur det är. Åh, om du bara visste. Bizzi, bizzi. Är du tillsammans med Punglasse fortfarande? (Nedlåtande ton mot Lotta, sedan vänder hon sig om och kommenterar cafét) Men vilken kö alltså, så typiskt svenskt... Nej, det tog slut kort efter att jag flyttade hit från Lund. Ja, hela studentkåren pratade ju om hans rynkor (skrattar högt och onaturligt)

13 Ja, ja hur går det för dig då? (hugger av Maria kort) Efter Lund jobbade jag på Tracer, en typisk webblåsning, men kombinationen av testosteron och e-finanser funkade inte för mig, reste sedan runt i Asien och nu freelansar jag som AD (rättar till behån igen) I en paus hör man hur en typisk hipp Lattemänniska beställer in en Mega XL Latte tillsammans med en familjemuffin. När han säger ordet familjemuffin vänder sig Maria och Lotta om med en skrämd blick. Personalen verkar vilja ta skydd och säger till slut att de får komma ut med den. Resten av kön är riktiga karikatyrer över nyinflyttade super hippa stockholmare. Absolute Bo Kaspers eller något liknande hörs i bakgrunden och personalen försöker svänga till rytmerna. Maria fortsättning:...men vad gör du då? (rabblar upp med en visionerande röst, hon tror verkligen på det hon säger) Nästa generations mobila lösningar, vi är nya på marknaden så alla får hugga tag i ibland och det känns helt underbart. Först och främst så är jag HR ansvarig och optimerar vårt humankapital. (överraskad av Lottas självsäkerhet) Jaha. Hur är chefen då? Du kokar väl inte kaffe i alla fall! Förvirrad men gullig, han är nog lite tänd på mig! (Lyssnar på halvt öra och bryter plötsligt av) Du jag måste sticka... ska träffa min Copy (betonar ordet Copy) Ja visst, men du.. Ska vi ses någon kväll. Det skulle vara jättekul att få träffas ordentligt. (Lätt besvärat)

14 Javisst, ok... du kan väl ringa mig så bestämmer vi något. Här har du mitt senaste visitkort (Slänger fram kortet och springer iväg) Innan scenen bryts ser man hur en vagn med något stort, mörkt och skrämmande (familjemuffin) rullar förbi. Pilotavsnitt - Scen 5 Arbetsintervjun Interiör: Kontorets konferensrum, en stol på andra sidan ett kalt bord, två stolar närmast dörren. Jens och Edward förbereder sig för anställningsintervjun. Jag fattar inte varför vi ska behöva anställa en säljare, men det ska bli så jävla kul. Så jävla kul, (paus) när kommer de? (sveper upphetsat och aggressivt sin joltcola) Du fattar visst inte? Då ska jag berätta. Om vi inte snabbt fixar en säljare och fyller upp det där rummet (pekar på rummet med den fina mässingskylten) så kommer affärsängeln se till att du aldrig mer sitter vid en dator. (Hör hur det ringer på dörren och ropar) NU kommer den första, äntligen, så jävla kul.. (Jens sveper en Joltcola och får stirrig blick, blir speedad och ändrar stil rätar på ryggen, blir Persbrandt i Beck) Klipp, samma interiör. Ett kallt sken i ansiktet på crackpundaren (första intervjun). Bakom den intervjuade en kal vägg. Edward sitter ner med stolen bakochfram, Jens stryker långsamt runt i rummet, ibland bakom den intervjuade, ibland på andra sidan bordet. Scenen byggs upp som ett förhör i Uppdrag Mord eller liknande polisserie. De olika säljarna representerar olika kriminella typer. Snabba klipp mellan olika intervjuade säljare.

15 Webbkamera sitter uppe i ena hörnet och filmar alltihop, ibland klipp till den kameran (kornig oskarp, svartvit bild). (bläddrar i papper) Jag ser att du har... hmmm... sålt bilar i Polen Crackpundaren: Det var inte jag. Men det står ju här i... Crackpundaren: Men jag svär, det var inte jag....i din CV Crackpundaren: Det är nån annan som skrivit det där. Jens Varför har du låtit någon annan skriva din CV, det luktar som om du döljer något... Crackpundaren:... Edward. Mmm, ok. Vi sysslar alltså med mätbara mobila kommunikationssystem på dynamiska digitala plattformar och interakt... Jens (smäller en pärm i bordet) Just det, mätbara mobila kommunikationssystem, vad vet du om det? Crackpundaren: Va, vad menar du? Ja, vi jobbar med kundens kund. Fattar du? Crackpundaren:

16 Umm... nej. Ja, och under Q4 planerar vi nu en total rollout över hela Europa med framförallt Berlin, Amst... Rollout över hela Europa, fixar du det? Crackpundaren: Vad, vad, jag förstår inte. (tystnad, crackpundaren svettas och besväras allt mer) (blir mer och mer aggressiv, nästan desperat) Venture capital, diversity management. Eller hur Edward? Mätbara lösningar. Va, eller hur? Jag tror vi bryter där. Edward tar med sig Jens ut ur rummet, man ser deras silhuetter genom en frostad glasdörr, Edward gestikulerar, verkar förklara något. Vi ser hur Edward sliter en nyöppnad burk Joltcola ur handen på Jens. Till slut böjer Jens huvudet och nickar. Crackpundaren svettas floder och börjar leta efter cigaretter i jackan. Edward kommer in och bjuder honom på en cigarett säger vi hör av oss Ny intervju Knarkkungen är raka motsatsen mot crackpundaren, nu är rollerna ombytta. Edward verkar lite nervös. Knarkkungen utstrålar lugn och självsäkerhet. Knarkkungen: Tyvärr ni kommer aldrig att få mig. Ursäkta? Knarkkungen: Ni har ingenting som binder mig till det här jobbet (ser förvånad ut) -

17 Vänta nu grabben, det var du som kom till oss....ja vi söker en säljare. Luther Det spelar ingen roll hur mycket ni försöker, jag kommer inte att säga ett ord. Men varför...? Hörrudu, om du har släpat dig hela vägen hit från gyttjan där du håller till så får du fan förklara dig. Knarkkungen: (gör en gest som att han låser munnen och kastar bort nyckeln, ser oberörd ut) (lossar på slipsknuten, lutar pannan mot handflatan och suckar) --- (sista anställningsintervjun, Jens sitter och skakar i ett hörn, Jolt-giftet håller på att lämna kroppen, han är inbunden och tyst, ser sig misstänksamt omkring) Fixaren har en småländsk brytning och två stora resväskor fyllda med krimskrams. (bläddrar i papper) Jag ser att du har en rejäl erfarenhet av att sälja. Du har sålt bilar, cyklar, massageapparater, bävrar... Fixaren: (extremt speedad) Om du bara visste. Säg vad du vill ha så fixar jag det, gummitutor, trabanter, älgavföring, löss. Lägsta priset, snabbaste leveransen, det är jag. Du skriver också att du har sålt Eiffeltornet till Kanarieöarna.

18 Fixaren: En av mina enklaste affärer. De ville köpa, jag hade något att sälja, affären var över på några timmar. Klappat och klart. (stönar) Jag förstår... Vi arbetar med workflows och rena kundanpassningar för... Fixaren: Workflows säger du, vilken tur att du stötte på mig så fall. Då behöver du en sån här: (öppnar resväskan och massor av prylar faller ut, han letar fram en flow och börjar demonstrera i svepande rörelser) Du fyller den med vatten, och after that its just flow flow flow your work away (pratar med Eilert Pilarm engelska). (stönar ännu mer, ramlar ihop) Vi hör av oss. Min kollega verkar inte må bra. (Edward försöker mota ut fixaren) Fixaren: (går fram till Jens och drar fram en mystisk pryl från fickan) Jaha du, Joltförgiftad ser jag. Men vet du vad du får av mig för att vakna till.. En elektrisk handskakare, fungerar garanterar, pröva själv, (lyfter upp Jens slappa hand och trycker till) Jag tar bara fem spänn, men du kan lätt sälja dem för 11.50, min kusin tillverkar dem i Unnaryd. Jag kar ordna hur många som helst. (tvingar ut honom genom dörren)

19 Pilotavsnitt - Scen 6 Kungliga badhuset. Exteriörbild: Stort hus med texten Kungliga badhuset. Interiörbild: Badhusmiljö. Ett runt lågt bord, med reservationsskylten och champagneglas. En flaska champagne i en ishink. Alla sitter i badrockar i rottingmöbler. Runt ett bord med skylten, reserverat för Guldklubben hör man en diskussion pågå. Kameran zoomar ut och man får se fyra unga män sitta runt ett bord. Noppe: Det är precis lika simple som det låter. Alla i byn kommer att få on-the-fly och up-to-date water data direkt till sin Palm Pilot. Palle: (Sarkastiskt) Just det. Som om bananätarna fattar alla knapparna på en Palm Pilot. Noppe: Education är keyword. I paketet ingår en tvådagars workshop med seniora konsulter. De står för utbildningslokaler och jag kan passa på skjuta ett lejon. Palle: Men hur ska de kunna betala då? Noppe: Vi inför ett system för microbetalningar. En afrikansk drachmer per request. Två drachmer för att få vattnet hemburet. Palle: Drachmer är huvudstaden i Sierra Leone. Noppe: Nyckeln är biståndspengar. Value asset money. Vi övertygar regeringen, Greenpeace och fan och hans moster att det är den senaste tekniken. Sen trillar finansieringen in. (kommer in)

20 Vad har jag missat? När Edward kommer in höjer alla sina klackringar mot honom, skakar på näven och hälsar honom med ett kraftfullt gutturalt RRRRRRRR, Edward höjer också sin ring och RRRR:ar tillbaka. Detta är guldklubbens hälsningstecken. Per: (entusiastisk) Noppe har en ny affärsplan. Wap for Africa. Afrikanerna ska kunna kolla vattennivån i brunnen via sin handdator. Skitsmart. Noppe: Håll käften Per. Jag kan presentera mitt prospect själv. Nå? Vad går det ut på? Noppe: Wap for Africa är en revolution (engelskt uttal). Vattenbristen i Afrika är en bluff. Det finns massor av water därnere. Problemet är distribution och det är där jag kommer in. Wap for Africa. Flow management for a continent of thirst. Content is king och i Africa finns det inget viktigare content än vatten Inte illa. Palle: INTE illa? Bristerna i din plan är större än hela deras törstiga stadsskuld. Men kör på du. Bränn dina broar hos dina riskkapitalister. Men kom ihåg att jag varn... Cedersköld: (fortfarande bakom solariet) Jag seglade in från Sandhamn imorse... (ett sugrör sticks in bakom solariet) Tyst i rummet, alla verkar begrunda uttalandet samtidigt som drinken försvinner i glaset, efter en stunds tystnad kommer diskussionen igång igen. Per: Hur är det med dig då?

21 Hade några tuffa intervjuer idag, fan vilka galningar det finns därute.. Per: Du sa det, broder.. Fick du tag på din säljare då? Nej, och det kan bli jävligt jobbigt!

22 Pilotavsnitt - Scen 7 Rollspelsklubben Exteriörbild: Jens går på en bakgata i Stockholm city, en ambulans kör förbi honom med blinkande ljus och stannar bara några meter framför honom. Två sjukvårdare rusar in med en bår. Jens går in på samma ställe. Interiörbild: En mörk och kal lokal med en soffa där någon ligger. En trappa leder ner. En skakig handkamera följer Jens ner i en rökig och dunkel lokal. Man ser några kortspelare titta upp misstänksamt från ett bord nära trappan, lokalen liknar först en rökig och skum spelklubb. Sedab sveper kameran och man någon stå med en Millenium Falcon (Rymdskepp från Star Wars) över ett stort bord med konstgjort landskap (maffiamagin bryts). Kortspelarna visar sig spela Magic the Gathering. Man hör en pågående diskussion bland rollspelarna. Rollspelare1: 24 med tre T10:or, inte illa va, Falken gör slut på Endorianerna. Rollspelare2: (med en Boba Fett-hjälm) Inte en chans, jag hade ett bonus move som jag kan lägga till skyddslaget och buskaget ger en T6:a skydd. Rollspelare3: (tittar upp och nickar till Jens, som nickar tillbaka och fortsätter förbi Diskussionen fortsätter i bakgrunden.) Rollspelare1: Fan, en T6:a för ett buskage? Ge mig reglerna. Rollspelare2: Så gärna. Read and weep. Rollspelare1: Fans, fans, fan. (kommer fram till en disk, kille bakom disken nickar till honom)

23 Är min dator klar? Butiksbiträde: Inte riktigt. Ett ögonblick så ska jag fixa det. (Man hör svärd som slås mot varandra, dämpade skrik och en trumpetfanfar bakom ett skynke längre in i lokalen) (Verkar irriterad) Fan, är det lajv igen? Butiksbiträde: Ja, det är slaget om Gondor idag. Vilka jävla losers... (Biträdet går fram till ett Lannätverk och kör bort en kille som tittar först på Jens, nickar och går sedan därifrån, efter ett tag kommer butiksbiträdet tillbaka) Butiksbiträdet: Din dator är klar. (Jens går in och sätter sig vid en dator. Han tar fram ett pingvinfodral till musen och loggar in sig, samtidigt kommer ambulanssjukvårdarna utspringande med en riddare i helrustning på båren)

24 Pilotavsnitt - Scen 8 Lotta och Maria på utestället Interiör: Sturehofs baravdelning. Schysst ställe, hur kommer det sig att du känner vakten. Mitt ex sålde sin lägenhet till honom! Men nog med old stuff, var va vi nånstans, just det.. ditt jobb? Freelansar som AD, Webben är ju död för tillfället, så det blir mest en massa reklamjobb. Jag såg någon ny snubbe på TV i morse, Milton Enquist eller något. (får något drömskt i blicken) Du menar Jihad, jävligt vassa typer. De bryter mot alla konventioner. Jag hoppas faktiskt på att få träffa dem angående SAS-kontot nästa vecka. De sökte freelansare. Ja, det verkar ju spännande. De undrade om jag har flygvana. Klart man ljuger lite för att få gratis drinkar i first class. (Maria kollar nagellacken under en noga planerad paus, magin bryts dock av manliga fyllevrål och hon fortsätter med en nedlåtande ton) Men hur var det med din chef då? Han är lite förvirrad men charmig. Tyvärr inte min typ (Lotta försöker säga det väldigt nonchalant för att visa att hon inte brys sig om Edward) Du fär väl sätta på honom och se vad som händer (Spelar över lite, hennes ord bryts av ännu ett fyllevrål)

25 Det låter som ett gäng bajenfans.. Så typiskt svenskt, när jag bodde i NY slapp man sådant drägg. (Betonar NY extra tydligt) New York, Har du bott där? (låter överaskad) (Ser sin chans och brer på) Mitt ex jobbade som Creative Producer på en fet Manhattanbyrå, åh, du vet AMEX, Prada, Upper East, Limousin och cola på festerna. Vad hände då? (lugnar ner sig) Man måste gå vidare ibland, du vet.. (Ett rrrande hörs i bakgrunden, bajenfansen visar sig vara Edward och guldklubben. Maria slutar vara personlig och blir sig själv igen) Hur är det med er grafiska profil då? (blir lite anti när hon hör Marias fråga) Nej, vi är ju ett mobilt B2B startup. Det är nog lite för tidigt för formgivning än Ja, du får höra av dig om ni behöver ett proffs. Men jag kommer gärna och hälsar på någon dag. (skruvar på sig) Ja, det kan nog bli lite svårt de närmaste veckorna. Vi får.. (Samtalet bryts av en berusad Edward i sällskap med Noppe som knappt kan stå på benen)

26 Halloj Lotta, vad gör en fin flicka som du på ett sånt här ställe. (ler insinuerande mot Noppe när han uttalar fin flicka ) Hej Edward.. det här är.. (Försöker presentera Edward men avbryts) (Ser Maria och hennes push-up, går direkt på) Hej, det är jag som är Edward, Lottas chef. (skakar förvirrat Edwards hand) Hej... Noppe: (Sätter sig ner bredvid, är mycket berusad och sluddrar till Lotta) Hej bruden, vill du knulla...

27 Pilotavsnitt - Scen 9 Lägenheten på natten Exteriör: Villa i fin förort upplyst av månljus, ett ensamt fönster som lyser upp mörkret. Interiör: Jens sitter i soffan och ser på något på TV. På bordet står en pappersrulle och från TVn hörs David Attenboroughs röst som säger I m standing here among thousands of penguins. Edward rumlar in och får syn på videon. Jens byter snabbt kanal. (sluddrigt) Vad är det med dig och dina jävla pingviner? Jag bara gillar dem. Du borde gör något åt det där. (grimaserar illa) Håll käften. (Edward går och lägger sig)

28 Pilotavsnitt - Scen 10 Maria och Lars Göran dyker upp Interiör: Kontoret. (Bakfull) Jag erbjöd förresten Maria ett jobb igår. (stannar upp) Va? Maria, din väninna, jag erbjöd henne ett jobb. Vi behöver en designer och hon verkar ha ordentlig erfarenhet! Tror jag säkert att hon har! (Paus) Men hon har redan jobb förstår du. Jaha, ja. Men hon skulle komma förbi senare i alla fall. (bitter) Så roligt. (Kommer in och ser förnärmad ut) Det står en kostym här ute. Han säger att han heter Lars- Göran och ska börja som affärsutvecklare här. Be honom vänta. LG: (Tränger sig in på kontoret och börjar styra diskussionen på en gång, har en bred, skorrande och mycket irriterande göteborgsdialekt) Nej men tjenare Eddie. Kul att få ett ansikte på spekulationerna. Här har man gått och tänkt dig som en lönnfet golfare med gikt och klackring, men du ser ju tiptop ut. Ehm, ja vi håller på att...

29 LG: Pratar med unga damer ja, trevligt, trevligt. Och konst på väggarna har du också. (pekar på Edwards åttiotalsplanscher) Kultur och IT i en maskulin hybrid. Det är framtiden Edward. (Blinkar med ena ögat) Jaså ja... (lite stolt, förstår dock fortfarande inte vad LG gör på kontoret) men, vem är... LG: Ja, Affe Trolle skickade hit mig för att styra upp skutan lite. Affe Trolle? Du menar... LG: (Bryter av Edward med en ny västkustdoftande monolog) Ja, just Affe Trolle, din riskkapitalist. Goa gubben... (sluter lätt ögonen och drömmer bort sig i gamla minnen) Oh jajamen, jag och Affe möttes första gången på en middag hos Calle Cedersköld. Goa gubben. Inför Eu-kampanjen, ja vilka tider det var. Vi sålde in det där va. Ha, kol och koksunionen rätt in i folkhemmet. De darrar fortfarande. Ja, han sa något om dig tidigare. Men vi är ju i den nya ekonomin och det är ju lite skillnad mot att sälja in EUkampanjer. LG: (sätter sig ner, stirrar Edward i ögonen och lutar sig fram) Edward, jag ska erkänna nåt för dig. Jag kan allt om den nya ekonomin, gamla ekonomin ja, jag kan fanken till och med allt om hemmafruarnas jäkla hushållsekonomi. Jag är ekonomi! LG: (Fortsätter) Och nu behöver jag någonstans att sitta.. (tittar sig runt och ser dörren med Business & Sales department skylten)

30 Där ja.. ni har ju tänkt på allt (försvinner in i det stängda rummet, man hör hur en dator startas) Aha, ni kör med Windows och sånt... Å jävlarrrr vad den musen var snabb! Under LG:s monolog sveper kameran in över hela kontoret som andas uppgivelse och undergång efter LG:s entré. Edward blandar ihop en fyrdubbel Treo och dricker den desperat, Jens skakar på huvudet, tittar förtvivlat ner och försvinner in i serverummet. Under tiden hur man hur LG småvisslandes möblerar om i rummet, kanske nynnar han på Till havs. Lotta är som vanligt den enda som inte förstår något, istället börjar hon glatt att pyssla om i rummet, uppriktigt glad över LG ankomst. Under eftertexterna hör man hur LG högljutt med en böljande göteborgska börjar ringa en massa säljsamtal LG: Tjenare, Peo. Goa gubben. Det var LG här... Eftertexterna rullar, LG fortsätter att prata. Efter eftertexterna kommer en trailer för nästa avsnitt (har ingenting med kommande avsnitt att göra egentligen). Speakertexten är en mörk mansröst i stil med de amerikanska biotrailarna och speakern är illustrerad med stiliserade stillbilder på de olika karaktärerna. Speakerröst: Kommer Lotta att överleva Edwards svek? Har Lars-Göran verkligen planer på att ta befälet över skutan eller kommer Rubens grynnor att sänka hela rasket? Och varför bestämmer sig Edward för att gå till sjöss och ta farväl av Maria? Hur ska det gå för Marias typsnitt Kokain-coma och vad gör den där gummipingvinen i serverrummet? Missa inte nästa veckas avsnitt.

31 Del 2 Beskrivning I handen håller du manuset till ett pilotavsnitt för en TVserie bestående av sex avsnitt. Handlingen utspelar sig på ett nystartat företag i svallvågorna efter den nya ekonomin. Visionärerna är lika många som någonsin tidigare, men kapitalet är inte lika välvilligt. Det är en satirisk historia med digitala människor i huvudrollerna. Seriens huvudsakliga miljö är företagets lokaler och de äventyr som utspelar sig där. Men vi får även följa de unga entreprenörerna i Guldklubben på Kungliga Badhuset, den trötte programmeraren och hans vänner på rollspels- och nätverksklubben samt andra miljöer präglade av storstadens vansinne och komplex. Karaktärerna är: Edward 36 år Företagsledare och entreprenör med storslagna visioner. Han har ena foten i managementträsket och den andra i verkligheten. En företagsledare som egentligen har svårt för affärslivets cynismer. Inackorderar Jens i sin villa och känner ett visst ansvar för honom, inte minst gentemot Ruben af Trolle, Edwards riskkapitalist och Jens morbror. Har nyligen brutit upp ett långvarigt förhållande och är på jakt efter en ny trygghet. Kämpar ständigt med Jens om företagets inriktning, Edward vill att de ska jobba med 3G (tredje generationens mobilteknik), Jens vill att de ska jobba med 3D (datorspel). Lyssnar mest på Human League och annan 80-tals pop. Jens 25 år Programmerare som ansvarar för all teknik på företaget. Är ständigt trött, sliten och aggressiv. Lever bara för sina trimmade datorer och sitt nätverksspelande. Arbetar bara för att ha råd med sina intressen. Bor hos Edward och är Rubens systerson. Föraktar alla sina arbetskamrater, men hyser en viss respekt för Edward. Ständiga kollisioner med Lars-Göran. Har ett sjukligt intresse för pingviner. Lotta 34 år HR-chef som blandar friskt mellan managementteorier och New Age i jakten på det optimala humankapitalet. Är glad och positiv, på gränsen till hyperaktiv. Har en ständigt pågående konkurrenssituation med Maria, men förstår det inte själv. Inflyttad från Lund där hon var sambo med Punglasse som även Maria var intresserad

32 av. Lotta är förälskad i Edward men ogillar Jens. Lyssnar på inspelat vågskvalp (Enya) och Absolut Music. Skånsk dialekt. Maria 29 år AD med storstadskomplex vars stora dröm är att få ett typsnitt uppkallat efter sig. Enligt egen utsago har hon arbetat med ett tusental projekt den senaste månaden. Maria vill ha Edward, men bara för att göra Lotta avundsjuk, egentligen är hon förtjust i en designer vid namn Pim. Lars-Göran 44 år Säljbulldozer som vill väl men dras med ett svårt socialt handikapp. Inbiten Göteborgare som inte klarar av teknisk apparatur. Har en omfattande säljbakgrund och har företrädesvis sålt saker han inte haft en aning om hur de fungerar. Lars-Göran faller tidigt för Lotta och försöker klumpigt uppvakta henne. Använder gärna skeppsmetaforer när han talar. Lyssnar på Steely Dan och Toto. Ruben af Trolle okänd ålder Psykopatisk riskkapitalist med storhetsvansinne och smak för perversioner. Svävar som ett spöke över allt som händer på företaget. Attribut: syrgastub och kinesisk nakenhund. Följande karaktärer introduceras i kommande avsnitt: Pim 19 år Designpraktikant som är precis så hipp och cool som Maria drömmer om att bli. Går ständigt med en longboard (lång skateboard) under armen utan att någonsin använda den. Svänger sig gärna med obskyra gruppnamn och har alltid en väska för 12 skivor över axeln. Kallar sig själv för anarkoveganfeminist. Norrländsk dialekt. Reza 32 år Välmeriterad programmerare från Iran som får jobb som städare på företaget. Blir snabbt företagets allti-allo och hjälper i hemlighet Jens med avancerad 3D programmering. Har tidigare programmerat rymdförsvarssystem.

33 Del 3 Scenbeskrivning, pilotavsnitt Scen 1 - Kontoret, Edward ringer samtal, Lotta skriver Syfte: Introducera Edward och Lotta, etablera honom som entreprenören och henne som HR chef. Scenen övergår sedan till en diskussion mellan Lotta och Edward där affärsidén presenteras och handlingen sätts igång. Scen 2 - Lägenheten, Jens rum Syfte: Visa lägenheten, Jens röriga rum som visar att Jens är en programmerare och pingvinfetischist. Scen 3 - Tidningsbutik, Marias introduktion (hon köper ett nytt nummer av Wallpaper), träffar sin kompis Lotta, Syfte: Introducera Maria som ambitiös framgångsrik designer, visar sig senare inte stämma, de båda tjejerna bestämmer en träff senare på kvällen. Scen 4 Restaurang Sado, Affärsfrukost med Edward Syfte: Visa hur verksamheten finansieras. Ruben som läskig psykopat. Scen 5 - Kontoret, arbetsintervju, 3 säljare, Edward, Jens Uppdrag Mord-style Syfte: Förklarar företagsidén, klyschor i IT-branschen. Olika typer av säljare och deras kriminella motsvarigheter. Scen 6 & 7 - Sturebadet, Rollspelsklubben Syfte: Etablera Edwards fritidsliv, de korkade och snobbiga unga entreprenörerna, etablera Jens fritidsliv, de insnöade data och rollspelarna. Scen 8 - Uteställe, fest, Edward träffar Maria och Lotta som är ute tillsammans Syfte: Maria träffar Edward, Edward blir kåt. Maria får erbjudande om jobb. Scen 9 Jens försöker skapa sig lite kvalitetstid med en ocensurerad pingvinvideo. Syfte: Fördjupa Jens karaktär Scen 10 - Kontoret, Dagen efter, Edward är bakfull, förklarar för en sur Lotta att han erbjöd Maria jobb. Lars Göran dyker oväntat upp och dominerar kontoret direkt. Syfte: Binda ihop avsnittet, LG tar det hittills stängda rummet och bestämmer högt att det ska bli hans call center

34 för affärsleads. Med LG på plats är äntligen företaget klart för start. Slut på avsnitt.

35 Del 4 - Avsnittsbeskrivning De sex avsnitten i korthet: 1 Wap for Africa Pilotavsnitt. Företaget måste rekrytera en säljare för att Ruben ska fortsätta finansiera verksamheten. 2 Ledstjärnan Satans bländverk En designpraktikant anställs och resan kan börja. Lotta introducerar ett optionsprogram för alla anställda. Edward kämpar med en uppdaterad affärsplan som Jens försöker sabotera. 3 Diversity management eller Får man hata CousCous Lotta försöker övertyga Edward om att anställa en till kvinna och minst tre personer med invandrarbakgrund för att göra företaget mer jämställt och mångkulturellt. 4 Att bygga ett lag Hela företaget åker iväg till skärgården för en helgs teambuilding och kick-off. Det blir inte som någon hade tänkt sig. Jens tappar en pingvin från segelbåten. 5 3G für alle Produktlanseringen som borde ha väntat några månader till. 6 Finlands sak är vår Edward känner sig segerviss och beslutar sig för en internationalisering, företaget startar ett säljkontor på Åland.

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg

ÖGONBLICKETS UTSEENDE. av Maria Lönnberg ÖGONBLICKETS UTSEENDE av Maria Lönnberg September 2007 Händelserna utspelar sig på ett vårdhem för åldringar. Personer: Otto 28 år, skadades alvarligt i en bilkrock för fem år sedan, är totalförlamad och

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze Pappa och påläggstjuven av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av

Läs mer

Mumiemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Mumiemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Mumiemysteriet Martin Widmark Helena Willis kapitel 1 Mumien har vaknat Sommarsolen lyser över den lilla staden Valleby. Där på en uteservering på Kyrkogatan sitter två personer och äter glass. Det är

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok

Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok Del 1 Ord UTDRAG UR TEST (förminskat) Vilket ord betyder nästan samma sak? respekt skrytsam röja upp provocera hänsyn ignorera hoppa över hemlig oduglig

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Det mystiska huset. En pjäs av Ingelin Angerborn

Det mystiska huset. En pjäs av Ingelin Angerborn Det mystiska huset En pjäs av Ingelin Angerborn Läs mer om Ingelin Angerborn på rabensjogren.se ingelin.se Hej! Pjäsen Det mystiska huset spelas i Ingelin Angerborns bok Hjärta av damm Rabén & Sjögren

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 3 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Sanna designer/konstnär /Sanna slipar en möbel, köper blommor, visar upp sina konstverk, målar i en studio./ SANNA designer & konstnär.

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer