I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen."

Transkript

1 Sammanfattning från EuroNanoForum 2013, Dublin - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 6/2013 JUNI UR INNEHÅLLET - EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik - A Boy And His Atom EU-miljoner till svensk nanoforskning - Nytt utseende på webbsidan - Vi ses väl i Almedalen - Hallå där.. Rudolf Reuther WEBBSIDA SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA SHARE TO EuroNanoForum 2013 I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen. Nanoteknik i behandling mot allvarliga sjukdomar? Nanoteknik som verktyg för att utvinna dyrutvunnen olja? Nanoteknik i framtidens mat? Den sjätte i ordningen av storkonferensen EuroNanoForum bjöd på många intressanta talare och presentationer. SwedNanoTech var där och lyssnade. Den juni hölls EuroNanoForum 2013 i Convention Centre, Dublin. Konferensen lockade ca 1500 deltagare och hade över hundra inbjudna talare. Under konferensens tre dagar belystes nanoteknik ur en rad verksamheter och vinklar. Presentationerna erbjöd både övergripande politiska perspektiv och konkreta exempel och lärdomar från enskilda talare.

2 Viktigt att diskutera nanoteknik ur ett brett perspektiv Gernot Klotz, VD för Forsknings- och innovationsenheten på European Chemical Industry Council, menar att Europa har goda utvecklingsmöjligheter inom nanoteknikfältet, men att de olika ländernas resurser inte tas tillvara på ett effektivt sätt. Det är inte orättvisa marknadsförhållanden som har gjort att Europa halkar efter i till exempel utvecklingen av solceller det är bristen på samverkan, menar han. Klotz betonar även den problematik som områdets olika perspektiv kan ha för hur vi definierar fältet. Att endast prata om specifika delar gör att andra delar exkluderas. Säkerhet viktigt för alla aktörer Herbert von Bose, direktör på Europakommissionen, menar att en utveckling av en Key Enabling Technology måste ske genom samverkan och gränsöverskridande aktiviteter det kan inte göras av enskilda länder eller aktörer. Det finns ett gemensamt intresse av att samordna insatser ur säkerhetsperspektiv inom nanoteknikområdet. Alla är medvetna om att ett felsteg inom fältet riskerar att påverka hela branschen inte bara enskilda aktörer. Hela världen har intresse av att säkerhetsaspekterna tas hänsyn till redan nu. säger von Bose. För att stärka Europas konkurrenskraft inom nanoteknik är därför ett tydligare europeiskt ledarskap av stor vikt, menar von Bose. Svårigheten att utvärdera riskerna med nanomaterial och nanopartiklar uppmärksammades av flera forskare. Bland annat lyftes bristen på adekvata mätinstrument som ett utvecklingsområde. Lärdomar från ett nanoteknikföretag Att omsätta nanotekniska innovationer till faktiska företag och produkter är på många sätt en svår och utmanande process. Många företag startas men det är långt ifrån alla som har förutsättningarna att lyckas utveckla idén på det sätt som var tänkt från början. Floor van de Pavert berättade om sina lärdomar från start up-arbetet av företaget Single Quantum. När hon startade företaget hade hon ingen erfarenhet av marknaden, däremot en övertygelse om det fanns en efterfrågning av hennes produkt. En av hennes lärdomar var hur stor skillnaden mellan den akademiska världen och marknadsvärlden verkligen är. För en forskare är teknologin målet. Som forskare är man tränad att minimera risker och fokusera på detaljer. Entreprenören ser istället teknologin som ett medel för något annat och ta risker kan vara något nödvändigt för att lyckas. menar van de Pavert. På SwedNanoTech's webbsida hittar du längre artiklar om EuroNanoForum. Till artikeln "EuroNanoForum - dag 1"

3 Collage av foton från EuroNanoForum Irländsk nano ställdes ut

4 Nyfikna besökare. På Trinity College, Dublin, visades under vecka 25 en speciell nanoutställning. Utställningen bestod av konstnärliga bilder som tagits med mycket starka mikroskop. Nanoutställningen var en del av Nanoweek, ett årligt event där en vecka vigs åt aktiviteter för att uppmärksamma och sprida kunskap kring nanoteknik. Nanoweek anordnas av NanoNet, som utgörs av irländska nanoaktörer. I år arrangerades Nanoweek i samband med EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik Sjutton av Europas industriorganisationer har gått samman i ett upprop för en balanserad policy för nanomaterial. I uppropet betonas vikten av en policy som skyddar miljö och hälsa men som samtidigt främjar innovation, ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Utan ett gynnsamt klimat för investeringar inom nanoteknik riskerar Europa att hamna på efterkälken - något som kan underminera vår konkurrenskraft, menar de undertecknande organisationerna. Läs hela uppropet A Boy And His Atom Are Advanced Materials Safe? Part 1 of 7 Se världens första film gjord av atomer! Det är IBM som står bakom klippet om pojken och hans atom. Klippet är producerat genom att flytta atomer bildruta för bildruta. Klippet är 1:35 minuter långt. Till klippet Se den första delen av sju av miniserien Are Advanced Materials Safe?. I nästa nyhetsbrev kommer del två! Klippet är 2:17 minuter långt. Till klippet 700 EU-miljoner till svensk nanoforskning EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, FP7, har sedan starten år 2007 finansierat ett stort antal projekt, många med svenska aktörer. Inom ramen för programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies har projekt med svenska aktörer fått finansiering på 87 miljoner euro. Det är över 770

5 miljoner svenska kronor. Det svenska deltagandet i projekt inom nanoforskning är starkt. Sverige medverkar i 25,3 procent av samtliga europeiska nanoprojekt som beviljats finansiering genom FP7. Sedan 2007 har hela programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies erhållit 3475 miljoner euro. Det motsvarar 7 procent av den totala budgeten för ramprogrammet. Informationen har hämtats från VINNOVAS rapport Sveriges deltagande i sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling (FP7). Allmän konsultation för REACH-bilagor om nanomaterial Syftet med att öppna för en allmän konsultation är att ge EU-kommissionen en så omfattande kunskapsbas som möjligt inför arbetet med att ta in nanomaterial i det existerande kemikalieregelverket REACH. Kommissionens förslag om eventuella ändringar av REACH-bilagorna väntas ske någon gång under Fram till den 13 september i år går det att lämna bidrag. Läs mer om initiativet här Nordic Life Science Days Stockholm Waterfront, oktober, 2013 Sweden BIO bjuder in till Nordic Life Science Days ett internationellt investerar-, partner- och nätverksmöte med fokus på den innovativa nordiska life science-sektorn. Välkommen! För första gången arrangerar SwedenBIO Nordic Life Science Days i samarbete med våra systerorganisationer i Danmark, Finland och Norge. Mötet riktar sig till life science-aktörer, från innovativa SME:s till big pharma, investerare och bio-organisationer från hela världen. Kärnan är one-toone-möten som förbokas via partneringone. Deltagande företag har också möjlighet att pitcha sin affärsidé. Det kommer även att finnas en utställningshall samt sessioner och debatter om aktuella life sciencefrågor. Programmet uppdateras kontinuerligt och innehåller bland annat programpunkter som Science, Finance, Nanomedicine, Personalised Medicine & Bio Banks och Special Session on Stockholm- Uppsala. Nordic Life Science Days är en utveckling av det etablerade och uppskattade Life Science Investment Day Scandinavia. Registrering: Följ uppdateringar: #nlsdays LinkedIn-grupp: Nordic Life Science Days

6 Vill du delta, bli partner eller sponsor? Kontakta Olivier Duchamp, Conference Director, 2013 Nordic Life Science Days: eller +33 (0) Folkuniversitetet ger föreläsningar om nano Studiefrämjandet visar nano ur två perspektiv Under hösten 2013 och våren 2014 kommer SwedNanoTech i samarbete med Folkuniversitetet att erbjuda en föreläsningsserie om nanoteknik. De titlar som är klara är Nanoteknologins grunder, Nanoteknik och säkerhetsfrågor samt Nanomedicin i framtidens sjukvård. De föreläsare som är bekräftade är Jari Kinaret, Chalmers, Lars Montelius, Lunds Tekniska Högskola, Agneta Richter- Dahlfors, Karolinska Institutet och Roland Grafström Karolinska Institutet. Den 23 oktober hålls en onsdagsföreläsning om nanoteknik i Göteborg. Föreläsningen är ett samarbete mellan Ekocentrum, Studiefrämjandet och Ingenjörer för Miljön (IfM). Medverkar på föreläsningen gör bland annat Lars Barregård, Göteborgs universitet, Sofia Svedhem, Chalmers och Björn Fagerberg, Göteborgs universitet. Föreläsningen hålls den 23 oktober, 2013, kl. 18:00-19:30, i Ekocentrums lokaler i centrala Göteborg. Boka in november! NanoForum Syd är höstens konferens om du är på jakt efter nya affärsmöjligheter inom nanoteknikområdet! november, 2013 Aktuella och relevanta talare Tydligt B2B-fokus Match making-funktion för att du ska komma i kontakt med rätt personer Hålls i Lund Konferensen hålls på engelska Är du intresserad att delta som besökare eller som utställare? Vill du hålla en presentation eller agera sponsor för dagen? Gå in på swednanotech.com/nanoforumsyd2013, eller kontakta Åsalie Hartmanis, VD SwedNanoTech: eller , för mer information. NanoForum Syd arrangeras av SwedNanoTech och Lunds universitet.

7 Nytt utseende på webbsidan SwedNanoTechs webbplats har fått en ansiktslyftning. Med den nya webbsidan är förhoppningen att information enklare ska kunna hittas och att bilden av SwedNanoTech som organisation blir tydligare. Vi på kansliet vill tacka den diskussionsgrupp som bidragit med värdefulla input och förslag. Diskussionsgruppen bestod av Teresita Qvarnström, kommunikatör vid nanoavdelningen, Acreo, Johan Forsgren, forskare på Ångströmslaboratoriet, Uppsala, Christoph Elhén, kommunikatör vid Styrkeområde nano, Nukleärfysik samt Teknisk fysik, Chalmers, Line Lundfald, projektkordinator på Nanometerkonsortiet, Lunds Tekniska Högskola samt Malin Alsved och Marcus Tornberg, studenter vid nanoteknikutbildningen, Lunds Tekniska Högskola. Ert engagemang har varit mycket värdefullt för arbetet! Är det något som DU tycker saknas på den nya webbsidan? Berätta gärna det för oss på Guldregn över nanoforskning 41 miljoner till Sol Voltaics Energimyndigheten ger 41 miljoner kronor i stöd till nanoteknikföretaget Sol Voltaics för utvecklande av nanotrådar för solceller. Nanotrådar ökar solcellernas upptagningsförmåga avsevärt och har stor potential. "Stödet möjliggör för Sol Voltaics att industrialisera produktionen av nanomaterial anpassade för solceller. Sol Voltaics nanoteknologi bidrar till en effektivare produktion av förnybar energi från solen och kan drastiskt förbättra kostnadsstrukturen i sektorn", säger David Epstein, vd för Sol Voltaics. 24 miljoner till tryckt elektronik Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik blir nu verklighet i Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor till Linköpings universitet. - Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus BerggreN, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och huvudmottagare av donationen. Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på Acreo, KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Det skriver Acero på sin webbplats.

8 Nära sex miljoner till ny forskning om risker med nanoteknologi För att få fram mer kunskap om nanopartiklars påverkan på människor genomför forskare vid Lunds och Uppsala universitet två projekt som sammanlagt får kr i stöd av AFA Försäkring. Joakim Pagels, docent vid Lunds universitet, får kr av AFA Försäkring för att ta reda på exponeringsnivåer på arbetsplatser där de tillverkar och bearbetar de nya materialen. Professor Magnus Svartengren, Uppsala universitet, får kr av AFA Försäkring för att undersöka vad som händer när människor andas in nanopartiklar. Forskarna ska undersöka 20 patienter som har andats in nanopartiklar. Det skriver AFA Försäkring i ett pressmeddelande. Notiser Sju svar bra grund för beslut I veckan presenterade kemiföretaget BASF processen bakom rapporten Dialogforum Nano 2011/2012 tillsammans med representanter från EU-kommissionen. Syftet har varit att samla olika samhällsaktörer för att främja en öppnare kommunikation mellan tillverkare och slutanvändare. Sju frågor ska ge konsumenten en nödvändig grund för att kunna välja eller välja bort en nanoprodukt. Förutsättningen är att återförsäljaren eller tillverkaren har korrekta och tydliga svar, något som köparen ska kunna kräva. Dialogforum Nano har pågått i fem år och ses som ett pionjärarbete för kemiindustrin. Fyra strategiska innovationsområden utsedda De fyra första särskilt viktiga utvecklingsområdena för svensk industri som tagits fram bland 20 ansökningar är Gruv- och metallutvinnande industri, lättviktsmaterial, produktion, metalliska material och processindustriell IT och automation. SwedNanoTech's ansökan avslogs, men kommer att bearbetas till nästa utlysning som sker senare i år. Försäkringsbolag med intresse av nano Att nanoteknologi successivt letar sig in i arbetsmiljöer och industrier är av intresse för försäkringsbolag, då detta kan komma att innebär förändringar för deras erbjudanden och tjänster. Med anledning av det anordnar försäkringsbolaget If ett seminarium i Oslo i höst. Bland de svenska medverkande ses Åsalie Hartmanis från SwedNanoTech och Roland Grafström från Karolinska Institutet. Vi ses väl i Almedalen?

9 På gång Händer på kontoret

10 Nanomaterials and possible adverse health effects Oslo, Norge, 9-10 september 39th International Conference on Micro and Nano Engineering London, England, september Nordic Life Science Days Stockholm, Sverige, oktober NanoForum Syd Lund, Sverige, november Här på kansliet är det fullt upp inför sommar och semester! Det här är det sista nyhetsbrevet innan vi är tillbaka i full styrka i mitten av augusti. Innan lata sommardagar finns det dock fortfarande arbete att göra! Från bevakning av tredagarskonferensen EuroNanoForum i Dublin, kastar vi oss raskt över till vårt deltagande i politikernas mecka: Almedalsveckan i Visby! Kom och lyssna på SwedNanoTech tillsammans med bland annat Ethel Forsberg, regeringens utredare för säker hantering av nanomaterial. Vi håller till i Donnerska huset, på måndagen, strax efter lunch. Även planeringen inför vår nästa konferens NanoForum Syd tar sin form. I höst kommer det ges tillfälle till en mer B2B-betonad nanokonferens i den skånska idyllen Lund. Boka in november redan nu! Behöver du lite sommarläsning rekommenderar vi här på kansliet det senaste numret av branschtidningen Nordic Cleantech Review. Där hittar du nämligen ett uppslag om NanoForum, som arrangerades av oss i Stockholm i maj! Glad sommar och glöm inte att använda solkräm! (Med eller utan nanopartiklar) Åsalie Hartmanis, VD Stina Bergström, kommunikatör Nya medlemmar - Ionautics (företag) - Ulf Ekenberg, KTH Välkomna till SwedNanoTech! Hallå där...

11 ...RUDOLF REUTHER, forskare på NordMiljö AB och koordinator för EU-projekten NanoSustain och NanoValid. Vad görs i projekten NanoSustain och NanoValid? - I NanoSustain behandlas framför allt frågan om hur nanomaterialens egenskaper kan förändras under deras livscykel och hur människan och naturen exponeras när de små partiklarna frigörs. Med en förståelse för det kan tekniska lösningar för en hållbar utveckling av nanotekniken utvecklas. De lösningarna inkluderar hela livscykeln av nanoprodukter, med särskild fokus på deras sluthantering och deponering. NanoSustain har precis avslutats efter tre intensiva forskningsår. En mängd resultat kommer att presenteras vid olika konferenser och i vetenskapliga tidsskrifter under året. I NanoValid är huvudmålet att utveckla validerade analys- och testmetoder för att kunna göra tillförlitliga bedömningar av riskerna med nanomaterial. Att utforma relevanta test- och analysmetoder bidrar även till standardiseringsarbetet av metoder och provmaterial inom nanofältet. I projektet deltar forskningsinstitutioner, myndigheter, företag och forskare från bland annat Indien, Brasilien, Kanada och USA. Det projektet pågår i ytterligare två och ett halvt år. Både NanoValid och NanoSustain syftar till att öka och förbättra vår kunskap om möjliga hälso- och miljörisker som nanotekniken kan medföra. Det som gör projekten extra viktiga är att de utgår från ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till hela livscykeln av ett nanomaterial - från tillverkning till användning till sluthantering. Du är ju koordinator för de båda projekten, vad innebär den ansvarsrollen? - För att kunna koordinera stora internationella forskningsprojekt är det viktig att förstå och förena olika uppfattningar och tillvägagångssätt som forskare från olika kulturer och bakgrunder har. På så sätt kan ett mervärde skapas som ett nationellt projekt inte skulle kunna uppnå. Då NordMiljö är ett litet företag blir det en särskild utmaning att samordna såpass stora och komplexa projekt. Samtidigt är det även ett bra tillfälle att höja sin egen kompetens, att bygga upp ett internationellt nätverk och att bidra till globala frågor såsom säkerhetsaspekten av nanoteknologi. För mig personligen betyder detta att vara ta stort ansvar för att projektet ska gå runt och generera de resultat som nanoteknologin behöver för att utvecklas på ett hälso- och miljövänligt sätt. Det behövs dessutom en stor intuitiv förmåga att kunna lyssna och bygga bryggor mellan forskare med olika bakgrund och kultur. Att samordna ett projekt som NanoValid, med mer än 30 olika partners från drygt 20 länder, kräver att man kan arbeta bortom sina egna begränsningar och är öppen för både oväntade insikter och utmaningar längs resans gång. Hur tycker du att Sverige ska fortsätta arbeta för att säkerställa en säker utveckling av nanoteknik? Sverige bör göra en stor satsning för att fokus på nanomaterialens hälso- och miljöaspekter betonas redan i forskningsplaner för nanoteknologi. Dessutom behövs det investeras ökade resurser för att adekvata test- och riskbedömningsmetoder för nanomaterial ska kunna utvecklas.

12 Tipsa oss! Har du sett något intressant som händer på nanoteknikområdet? Något bra YouTube-klipp om nanoteknik eller kanske en TED-föreläsning? Ett möte i Sverige eller utomlands som du tycker fler behöver känna till? Företagets senaste pressrelease? Tipsa oss med ett mail! Maila ditt tips till SWEDNANOTECH Nätverket för svensk nanoteknik Grev Turegatan 14, Box 5073, Stockholm Telefon

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller, kommentera regeringsutredningen om nanomaterial - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013

VERKSAMHETSPLAN 2013 STYRELSEARBETE VERKSAMHETSPLAN 2013 Cirka sex styrelsemöten, varav majoriteten telefonmöten, planeras. Lokalgruppen i Göteborg fortsätter att träffas separat. MEDLEMMAR Vi hoppas att genom aktivt arbete

Läs mer

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. GLAD PÅSK! Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev 4/2013 APRIL UR INNEHÅLLET - Bokslut - Låt hjärnan ha roligt! - Workshop - Can Nanotechnology Create Utopia? - Danska

Läs mer

Silvertest. Centrum för en ny generation kemikalietester. Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006

Silvertest. Centrum för en ny generation kemikalietester. Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006 Silvertest Centrum för en ny generation kemikalietester Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006 Tema Finansieringsformer för utveckling och kommersialisering av in vitro-metoder

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström)

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Strategiska innovationsområden Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Varför satsar Sverige på strategiska innovationsområden? Sverige måste kraftsamla för att

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Strukturstöd ESF EU-stöd Regional konkurrenskraft och sysselsättning ERUF Sektorsprogram Konvergens A. Gränsöverskridande Central Baltic Norge-Sverige

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 2 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? 1. Skåne, det självklara valet 2. Vi hjälper er med etablering 3. Ni får tillgång

Läs mer

Internet of Things betydelse för Sverige

Internet of Things betydelse för Sverige Internet of Things betydelse för Sverige 1. Sveriges Ökat intresse för Forskning och Innovation () 2. EUs intresse av och Horizon 2020 3. i Sverige 4. s möjlighet och effekt för Sverige 5. Agenda, projekt,

Läs mer

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind, ABB Corporate Research, Västerås EC H2020 och FP7 Lärdommar från första ansökningarna January 28, 2015 Slide 2 Introduktion Disclaimer:

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas EU-supportkontoret t t - en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas inom EUs sjunde ramprogram, FP7 Catharina Ottestam, Innventia Vad är EU-kontoret? Pilotprojekt, det första

Läs mer

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Bakgrund Syftet med projektet var att det skulle bli ettt konstnärligt och vetenskapligt

Läs mer

Mål och strategi för Internet of Things Sverige

Mål och strategi för Internet of Things Sverige Mål och strategi för Internet of Things Sverige Presentation, vid IoT Sverige vårseminarium 23 april 2015 Torbjörn Fängström, programchef IoT Sverige, Uppsala universitet IoT Sverige ett strategiskt innovationsprogram

Läs mer

Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker. Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se

Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker. Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se Nanoteknik att medvetet och kontrollerat skapa funktionella strukturer och system med

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN sverigesingenjorer.se 2 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN BAKGRUND Den globala konkurrensen hårdnar. Det blir allt tydligare att den enda vägen till framgång är genom utveckling

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare.

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare. ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2006 Innan du fyller i ansökan: *Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant. *Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret. Kryssa

Läs mer

17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU finns det närmare 500.

17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU finns det närmare 500. December 2011 Europe Direkt är ett informationsnätverk som drivs av EUkommissionen tillsammans med lokala och regionala partners. Inom Sverige finns 17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A!

Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A! Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A! Upprop, registrering och kursstart Upprop sker måndag 1 september kl 08.15 i Lindahlsalen, EBC (Evolutionsbiologiskt centrum) Norbyvägen 18D. Kårlegitimation

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Genom Enterprise Europe Networks bevakningstjänst kan man registrera sig för prenumeration av samarbetsprofiler. Det kan vara: - Teknikerbjudanden

Läs mer

Verksamhetsplan 12/13

Verksamhetsplan 12/13 Verksamhetsplan 12/13 Styrelsen Styrelsen bör sträva efter att göra hemsidan mer användarvänlig för engelsktalande personer. Motivering: UF Linköping ska vara en tvåspråkig förening och öppen för personer

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara:

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: säker kunskapsbaserad och ändamålsenlig patientfokuserad effektiv jämlik i rimlig tid Turning ideas into action initial idea might

Läs mer

DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar. 25-26 augusti, 2014. Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala

DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar. 25-26 augusti, 2014. Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar 25-26 augusti, 2014 Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala Nätverket för Europarättsforskning inbjuder till Europarättsdagar,

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Vad är Communicare? snabbkurs i communicare

Vad är Communicare? snabbkurs i communicare Vad är Communicare? snabbkurs i communicare Communicare är en unik konferens där yrkesverksamma, forskare samt studenter inom kommunikationsbranschen samlas för att diskutera aktuella frågor. Konferensen

Läs mer

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro 1 Välkommen till SolutionCLUES Din samarbetspartner när det gäller: Utveckling av arbetsklimat, funktion och resultat inom arbetsplatsen, teamet eller ledningsgruppen. Effektiv och positiv coaching för

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK FRIHET Svenska Investeringsgruppens vision är att skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt och frihet genom att identifiera de främsta fastighetsplaceringarna på marknaden. Vi vill hjälpa våra kunder att

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. Varje svar får innehålla ett

Läs mer

QUIS, EN KORT HISTORIK

QUIS, EN KORT HISTORIK QUIS, EN KORT HISTORIK 1982 Tekniska Museet Sammanställer en utställning Kvinnliga uppfinnare finns dom? i samarbete med gruppen Kvinnor och Teknik från Fredrika Bremerförbundet. Kvinnliga uppfinnare från

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN STOCKHOLM WATERFRONT CONGRESS CENTRE 5-6 DECEMBER 2013 MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas årliga mötesplats för fortbildning 70- årsjubileum Välkommen

Läs mer

Energimyndighetens solcellsverksamhet

Energimyndighetens solcellsverksamhet Energimyndighetens solcellsverksamhet Linus Palmblad Teknikavdelningen, Kraftenheten 016-544 23 37 linus.palmblad@energimyndigheten.se www.energimyndigheten.se Vision solceller Given plats i energi- systemet

Läs mer

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering Infogad sidfot, datum och sidnummer syns bara i utskrift (infoga genom fliken Infoga -> Sidhuvud/sidfot) Anpassa sidfoten 1. Klicka Sidhuvu Infoga. Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och

Läs mer

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige Call for Abstracts NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik 9-11 april 2008 Borås, Sverige En årlig konferens för forskare, doktorander, vårdlärare, vårdprofessioner

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsinnovation. Namn på förslaget: Årets miljövänliga ogräsjägare Journalnummer: 2007-2265 Namn

Läs mer

Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program

Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program INBJUDAN OCH PROGRAM Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program Stockholm 16 juni 2015 Seminarium 16 juni

Läs mer

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e)

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Följ med EG Retail m.fl. till NRF Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Om NRF + 400 utställare 126 seminarier, föreläsningar och gruppdiskussioner Drygt 25 500 besökare från

Läs mer

18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN

18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN 18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN Klimatveckan 2014 En dag för allmänheten Den första dagen var i största allmänhet väldigt lugn och lite folk i rörelse. Möjligtvis på grund av krock

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Ogrässkäraren CombCut hjälper dig och din ekologiska växtodling.

Läs mer

Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial

Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial Rapport 2: Strategi och handlingsplan för ökat svenskt deltagande i H2020 NMBP VINNOVA 2014-01744 Utveckling av en svensk påverkansplattform

Läs mer

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN!

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! Utställarinformation 2016 2016 Upphandlingsdagarna är Sveriges största årliga konferens och mötesplats för de som berörs

Läs mer

Rådgivning som tar världen till företagen

Rådgivning som tar världen till företagen Rådgivning som tar världen till företagen Vad är Enterprise Europe Network? Nätverk av regionala företagarorganisationer i EU:s alla medlemsländer, USA, Kina m.fl. Lanserades 2008 av EU-kommissionen Sammanslagning

Läs mer

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286.

Utveckla din ide. Utveckla ditt foretag. Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Utveckla din ide Utveckla ditt foretag Uppsala. Företagande varje dag. Sedan 1286. Har du en idé eller vill utveckla ditt företag? Hos oss får du hjälp på vägen med att förverkliga dina planer. Oavsett

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld September 2015 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld Sundbyholm 10-11 december 2015 Hej! Välkommen till

Läs mer

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Välkommen till konferensen Demens och välbefinnande den 11 oktober 2012 Det unika med konferensen är att föreläsarna förmedlar såväl det senaste

Läs mer

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund Projekt Skånsk Nätverkskraft Mål Att via nätverksbyggande och föreläsningar stimulera de deltagande företagens affärsutveckling. Syfte Att genom projektet få kunskap om kompetensbehovet land företagare

Läs mer

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Bakgrund NOSP För att sätta framtiden för Norrköping Science Park måste man titta på vilka förutsättningar som finns i Norrköping och hur spelplanen ser ut.

Läs mer

Inbjudan till Branschvecka 2010 - Innovation by Collaboration

Inbjudan till Branschvecka 2010 - Innovation by Collaboration Inbjudan till Branschvecka 2010 23-27 Augusti, 2010 Stockholm Delta i en vecka full av aktiviteter inom technology/knowledge transfer. I detta sammanhang tänker man ofta på högteknologiska produkter som

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr FAK1 2012/15 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om inrättande:

Läs mer

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Välkommen till konferensen Demens och välbefinnande den 10 oktober 2012 Det unika med konferensen är att föreläsarna förmedlar såväl det senaste

Läs mer

Högskoleverkets granskning av magisterexamen i arbetsrätt och logopedi, jurist- och logopedexamen, våren 2012

Högskoleverkets granskning av magisterexamen i arbetsrätt och logopedi, jurist- och logopedexamen, våren 2012 Sid 1 (8) skoleverkets granskning av magisterexamen i arbetsrätt och logopedi, jurist- och logopedexamen, våren 2012 Arbetsrätt Juristexamen Logopedexamen Logopedi Jurist- och logopedexamen samt magisterexamen

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 HIGH VOLTAGE VALLEY Organisation Påbörjande av framtagning av handlingsdokument för hur High Voltage Valley ska arbeta strategiskt inom områdena; Genus- och jämställdhet, kunskapsoch

Läs mer

Deadlines EU-program

Deadlines EU-program Uppdaterad av Janna Wellander 2006-09-29 Deadlines EU-program INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UTBILDNING 2. KULTUR 3. UNGDOM 4. INFORMATIONSTEKNOLOGI 5. SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALA FRÅGOR 6. MILJÖ OCH ENERGI 7.

Läs mer

Stiftelsen för Strategisk Forskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning Stiftelsen för Strategisk Forskning Forskning som formar vår framtid Presentation för styrelsen Lars Rask 2008-02-08 1 Stiftelsen för Strategisk Forskning Bildades 1994 Regeringen utarbetade dess stadga,

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 3 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK DATABEHANDLING

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 3 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK DATABEHANDLING Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 3 SIGRAD SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK DATABEHANDLING FÖR ENINGE NS UPP DRAG SIGRAD, Svenska föreningen för grafisk databehandling, grundades redan 1976. Föreningens

Läs mer

En Åldrande Befolkning - ett strategiskt innovationsområde (SIO)

En Åldrande Befolkning - ett strategiskt innovationsområde (SIO) En Åldrande Befolkning - ett strategiskt innovationsområde (SIO) Karin Wendin, PhD, SP; Kristina Mjörnell, PhD, SP; Martin Kylefors, PhD, SP; Petra Sommarlund, Projektledare, SP; Britt Östlund, Professor,

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten.

Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten. Datum: 2014-12-09 Tid: 15-17 Plats: Wallenberg Bakgrund Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten. Dagordning 1 Mötets

Läs mer

Metoder och processer för KVALITET OCH UTVECKLING I SKOLAN 2014

Metoder och processer för KVALITET OCH UTVECKLING I SKOLAN 2014 Metoder och processer för KVALITET OCH UTVECKLING I SKOLAN 2014 Så skapar du en skola där alla elever har goda förutsättningar att utvecklas och klara kunskapsmålen KONFERENS 18-19 NOVEMBER 2014 SCANDIC

Läs mer

Maj 2014. Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society

Maj 2014. Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society KRAFTSAMLING KRING SVENSK SMÄRTVÅRD Maj 2014 Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society Vi kan skapa en modern smärtvård Ifall vi kraftsamlar tillsammans! Varför

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp*

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Blekinge Tekniska Högskola Studerandeavd. Förvaltningen 6

Läs mer

KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012

KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012 KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012 Göran Hägglunds debattartikel inför Almedalens tal Staten har inte allt vi behöver Det goda samhället kan inte skapas i en ensidig relation mellan

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Tore. Professor, 65 år, svensk-norsk-australier. Gift med Kay (56), 4 barn, 6 barnbarn. Bor i Stockholm och Dordogne. Jobbat som forskare i 40 år

Tore. Professor, 65 år, svensk-norsk-australier. Gift med Kay (56), 4 barn, 6 barnbarn. Bor i Stockholm och Dordogne. Jobbat som forskare i 40 år Tore Professor, 65 år, svensk-norsk-australier Gift med Kay (56), 4 barn, 6 barnbarn Bor i Stockholm och Dordogne Jobbat som forskare i 40 år Funderar mycket på vad han ska göra sina sista 20 år. Kompetensnoder

Läs mer

Ansökan om forskningsmedel 2015-01-29

Ansökan om forskningsmedel 2015-01-29 1 Observera att ansökan med bilagor endast ska skickas elektroniskt till konkurrensverket@kkv.se Datum Ansökan om forskningsmedel 215-1-29 1 Sökande (huvudansvarig för projektet) 2 Anslagsförvaltare Namn

Läs mer

Future Smart Industry

Future Smart Industry Future Smart Industry K R I T I S K A F R A M G Å N G S F A K T O R E R F Ö R D I G I T A L I S E R I N G E N A V I N D U S T R I N Stiftelsen Blue Institute Örjan Larsson maj 2015 orjan.larsson@blueinst.com

Läs mer

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Världsledande transportforskning i näringslivssamverkan Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Bakgrund Transportforskning Rekommenderade ansökningar inom utlysningen Strategiska forskningsområden:

Läs mer

KOMMUNIKATIV PLATTFORM

KOMMUNIKATIV PLATTFORM KOMMUNIKATIV PLATTFORM ITS the Swedish way Samlingsbegrepp Wien 2012 ITS the Swedish way Samhällsbehov Innovativ R&D Affärslösningar ITS i samverkan mellan näringslivet myndigheter och akademi Budskap

Läs mer

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr: HS 2014/248 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: SACEK 14 4. -04- Programmets benämning: Civilekonomprogrammet

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling

Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling Hundra nya företag, 3000 nya jobb och 750 miljoner i skatteintäkter. En strategisk satsning på nanoteknik idag kommer att ge tillväxt i Sverige och internationell

Läs mer

Er resa - Vårt hantverk! Travellink Konferens & Event

Er resa - Vårt hantverk! Travellink Konferens & Event Er resa - Vårt hantverk! Travellink Konferens & Event Vi kan Konferens & Event Vi möter Era förväntningar En konferensresa innebär höga förväntningar och krav. Vår ambition är att motsvara och gärna överträffa

Läs mer

Redovisning Student Green Day

Redovisning Student Green Day Redovisning Student Green Day 2014-12-22 Sammanfattning Student Green Day är en mötesplats i form av en tävling. En mötesplats för studenter, lärare, näringsliv och offentlig sektor. För att få en tvärvetenskaplig

Läs mer

LVI Low Vision International AB Företagspresentation

LVI Low Vision International AB Företagspresentation LVI Low Vision International AB Företagspresentation Emma Tooth från produktion och Henrik Blomdahl från utveckling monterar läskameror. Jag arbetar som rådgivare på Syncentralen i Oslo där vi inriktar

Läs mer

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Vindenergi till havs Källa: wpd offshore AG, Offshore Windpark

Läs mer

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Christer Christensen Regional Tillväxt Näringsdepartementet Jobb och konkurrenskraft Sverige i topp i många mätningar

Läs mer

KTH. Företagskatalog Stockholm

KTH. Företagskatalog Stockholm 11111011100 KTH Företagskatalog Stockholm Innehållsförteckning Välkomna 3 Datatjej konferens 4 Sponsorpaketen 6 Sponsortabell 7 Förtydliganden 8 Övrig spons 10 Intresseanmälan 11 Projektgruppen 12 Välkomna

Läs mer

The 9 th Swedish National ITS Conference 2012. From Action Plans to Action the Swedish Model

The 9 th Swedish National ITS Conference 2012. From Action Plans to Action the Swedish Model The 9 th Swedish National ITS Conference 2012 From Action Plans to Action the Swedish Model 19 September Kista, Stockholm Hosts: Partners: The Swedish National ITS Conference 2012 From Action Plan to Action

Läs mer

Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program

Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program Ulf Wahlberg, VP INdustry and Research Relations Ericsson AB Ericsson AB 2012 April 2013 Page 1 Five technological

Läs mer

Jämlik hälsa och vård

Jämlik hälsa och vård Foto: Clifford Shirley Välkommen till den 14:e nationella konferensen för nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Jämlik hälsa och vård det goda mötet som nyckel till framgång Västerås 19-20 mars

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer