I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen."

Transkript

1 Sammanfattning från EuroNanoForum 2013, Dublin - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 6/2013 JUNI UR INNEHÅLLET - EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik - A Boy And His Atom EU-miljoner till svensk nanoforskning - Nytt utseende på webbsidan - Vi ses väl i Almedalen - Hallå där.. Rudolf Reuther WEBBSIDA SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA SHARE TO EuroNanoForum 2013 I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen. Nanoteknik i behandling mot allvarliga sjukdomar? Nanoteknik som verktyg för att utvinna dyrutvunnen olja? Nanoteknik i framtidens mat? Den sjätte i ordningen av storkonferensen EuroNanoForum bjöd på många intressanta talare och presentationer. SwedNanoTech var där och lyssnade. Den juni hölls EuroNanoForum 2013 i Convention Centre, Dublin. Konferensen lockade ca 1500 deltagare och hade över hundra inbjudna talare. Under konferensens tre dagar belystes nanoteknik ur en rad verksamheter och vinklar. Presentationerna erbjöd både övergripande politiska perspektiv och konkreta exempel och lärdomar från enskilda talare.

2 Viktigt att diskutera nanoteknik ur ett brett perspektiv Gernot Klotz, VD för Forsknings- och innovationsenheten på European Chemical Industry Council, menar att Europa har goda utvecklingsmöjligheter inom nanoteknikfältet, men att de olika ländernas resurser inte tas tillvara på ett effektivt sätt. Det är inte orättvisa marknadsförhållanden som har gjort att Europa halkar efter i till exempel utvecklingen av solceller det är bristen på samverkan, menar han. Klotz betonar även den problematik som områdets olika perspektiv kan ha för hur vi definierar fältet. Att endast prata om specifika delar gör att andra delar exkluderas. Säkerhet viktigt för alla aktörer Herbert von Bose, direktör på Europakommissionen, menar att en utveckling av en Key Enabling Technology måste ske genom samverkan och gränsöverskridande aktiviteter det kan inte göras av enskilda länder eller aktörer. Det finns ett gemensamt intresse av att samordna insatser ur säkerhetsperspektiv inom nanoteknikområdet. Alla är medvetna om att ett felsteg inom fältet riskerar att påverka hela branschen inte bara enskilda aktörer. Hela världen har intresse av att säkerhetsaspekterna tas hänsyn till redan nu. säger von Bose. För att stärka Europas konkurrenskraft inom nanoteknik är därför ett tydligare europeiskt ledarskap av stor vikt, menar von Bose. Svårigheten att utvärdera riskerna med nanomaterial och nanopartiklar uppmärksammades av flera forskare. Bland annat lyftes bristen på adekvata mätinstrument som ett utvecklingsområde. Lärdomar från ett nanoteknikföretag Att omsätta nanotekniska innovationer till faktiska företag och produkter är på många sätt en svår och utmanande process. Många företag startas men det är långt ifrån alla som har förutsättningarna att lyckas utveckla idén på det sätt som var tänkt från början. Floor van de Pavert berättade om sina lärdomar från start up-arbetet av företaget Single Quantum. När hon startade företaget hade hon ingen erfarenhet av marknaden, däremot en övertygelse om det fanns en efterfrågning av hennes produkt. En av hennes lärdomar var hur stor skillnaden mellan den akademiska världen och marknadsvärlden verkligen är. För en forskare är teknologin målet. Som forskare är man tränad att minimera risker och fokusera på detaljer. Entreprenören ser istället teknologin som ett medel för något annat och ta risker kan vara något nödvändigt för att lyckas. menar van de Pavert. På SwedNanoTech's webbsida hittar du längre artiklar om EuroNanoForum. Till artikeln "EuroNanoForum - dag 1"

3 Collage av foton från EuroNanoForum Irländsk nano ställdes ut

4 Nyfikna besökare. På Trinity College, Dublin, visades under vecka 25 en speciell nanoutställning. Utställningen bestod av konstnärliga bilder som tagits med mycket starka mikroskop. Nanoutställningen var en del av Nanoweek, ett årligt event där en vecka vigs åt aktiviteter för att uppmärksamma och sprida kunskap kring nanoteknik. Nanoweek anordnas av NanoNet, som utgörs av irländska nanoaktörer. I år arrangerades Nanoweek i samband med EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik Sjutton av Europas industriorganisationer har gått samman i ett upprop för en balanserad policy för nanomaterial. I uppropet betonas vikten av en policy som skyddar miljö och hälsa men som samtidigt främjar innovation, ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Utan ett gynnsamt klimat för investeringar inom nanoteknik riskerar Europa att hamna på efterkälken - något som kan underminera vår konkurrenskraft, menar de undertecknande organisationerna. Läs hela uppropet A Boy And His Atom Are Advanced Materials Safe? Part 1 of 7 Se världens första film gjord av atomer! Det är IBM som står bakom klippet om pojken och hans atom. Klippet är producerat genom att flytta atomer bildruta för bildruta. Klippet är 1:35 minuter långt. Till klippet Se den första delen av sju av miniserien Are Advanced Materials Safe?. I nästa nyhetsbrev kommer del två! Klippet är 2:17 minuter långt. Till klippet 700 EU-miljoner till svensk nanoforskning EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, FP7, har sedan starten år 2007 finansierat ett stort antal projekt, många med svenska aktörer. Inom ramen för programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies har projekt med svenska aktörer fått finansiering på 87 miljoner euro. Det är över 770

5 miljoner svenska kronor. Det svenska deltagandet i projekt inom nanoforskning är starkt. Sverige medverkar i 25,3 procent av samtliga europeiska nanoprojekt som beviljats finansiering genom FP7. Sedan 2007 har hela programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies erhållit 3475 miljoner euro. Det motsvarar 7 procent av den totala budgeten för ramprogrammet. Informationen har hämtats från VINNOVAS rapport Sveriges deltagande i sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling (FP7). Allmän konsultation för REACH-bilagor om nanomaterial Syftet med att öppna för en allmän konsultation är att ge EU-kommissionen en så omfattande kunskapsbas som möjligt inför arbetet med att ta in nanomaterial i det existerande kemikalieregelverket REACH. Kommissionens förslag om eventuella ändringar av REACH-bilagorna väntas ske någon gång under Fram till den 13 september i år går det att lämna bidrag. Läs mer om initiativet här Nordic Life Science Days Stockholm Waterfront, oktober, 2013 Sweden BIO bjuder in till Nordic Life Science Days ett internationellt investerar-, partner- och nätverksmöte med fokus på den innovativa nordiska life science-sektorn. Välkommen! För första gången arrangerar SwedenBIO Nordic Life Science Days i samarbete med våra systerorganisationer i Danmark, Finland och Norge. Mötet riktar sig till life science-aktörer, från innovativa SME:s till big pharma, investerare och bio-organisationer från hela världen. Kärnan är one-toone-möten som förbokas via partneringone. Deltagande företag har också möjlighet att pitcha sin affärsidé. Det kommer även att finnas en utställningshall samt sessioner och debatter om aktuella life sciencefrågor. Programmet uppdateras kontinuerligt och innehåller bland annat programpunkter som Science, Finance, Nanomedicine, Personalised Medicine & Bio Banks och Special Session on Stockholm- Uppsala. Nordic Life Science Days är en utveckling av det etablerade och uppskattade Life Science Investment Day Scandinavia. Registrering: Följ uppdateringar: #nlsdays LinkedIn-grupp: Nordic Life Science Days

6 Vill du delta, bli partner eller sponsor? Kontakta Olivier Duchamp, Conference Director, 2013 Nordic Life Science Days: eller +33 (0) Folkuniversitetet ger föreläsningar om nano Studiefrämjandet visar nano ur två perspektiv Under hösten 2013 och våren 2014 kommer SwedNanoTech i samarbete med Folkuniversitetet att erbjuda en föreläsningsserie om nanoteknik. De titlar som är klara är Nanoteknologins grunder, Nanoteknik och säkerhetsfrågor samt Nanomedicin i framtidens sjukvård. De föreläsare som är bekräftade är Jari Kinaret, Chalmers, Lars Montelius, Lunds Tekniska Högskola, Agneta Richter- Dahlfors, Karolinska Institutet och Roland Grafström Karolinska Institutet. Den 23 oktober hålls en onsdagsföreläsning om nanoteknik i Göteborg. Föreläsningen är ett samarbete mellan Ekocentrum, Studiefrämjandet och Ingenjörer för Miljön (IfM). Medverkar på föreläsningen gör bland annat Lars Barregård, Göteborgs universitet, Sofia Svedhem, Chalmers och Björn Fagerberg, Göteborgs universitet. Föreläsningen hålls den 23 oktober, 2013, kl. 18:00-19:30, i Ekocentrums lokaler i centrala Göteborg. Boka in november! NanoForum Syd är höstens konferens om du är på jakt efter nya affärsmöjligheter inom nanoteknikområdet! november, 2013 Aktuella och relevanta talare Tydligt B2B-fokus Match making-funktion för att du ska komma i kontakt med rätt personer Hålls i Lund Konferensen hålls på engelska Är du intresserad att delta som besökare eller som utställare? Vill du hålla en presentation eller agera sponsor för dagen? Gå in på swednanotech.com/nanoforumsyd2013, eller kontakta Åsalie Hartmanis, VD SwedNanoTech: eller , för mer information. NanoForum Syd arrangeras av SwedNanoTech och Lunds universitet.

7 Nytt utseende på webbsidan SwedNanoTechs webbplats har fått en ansiktslyftning. Med den nya webbsidan är förhoppningen att information enklare ska kunna hittas och att bilden av SwedNanoTech som organisation blir tydligare. Vi på kansliet vill tacka den diskussionsgrupp som bidragit med värdefulla input och förslag. Diskussionsgruppen bestod av Teresita Qvarnström, kommunikatör vid nanoavdelningen, Acreo, Johan Forsgren, forskare på Ångströmslaboratoriet, Uppsala, Christoph Elhén, kommunikatör vid Styrkeområde nano, Nukleärfysik samt Teknisk fysik, Chalmers, Line Lundfald, projektkordinator på Nanometerkonsortiet, Lunds Tekniska Högskola samt Malin Alsved och Marcus Tornberg, studenter vid nanoteknikutbildningen, Lunds Tekniska Högskola. Ert engagemang har varit mycket värdefullt för arbetet! Är det något som DU tycker saknas på den nya webbsidan? Berätta gärna det för oss på Guldregn över nanoforskning 41 miljoner till Sol Voltaics Energimyndigheten ger 41 miljoner kronor i stöd till nanoteknikföretaget Sol Voltaics för utvecklande av nanotrådar för solceller. Nanotrådar ökar solcellernas upptagningsförmåga avsevärt och har stor potential. "Stödet möjliggör för Sol Voltaics att industrialisera produktionen av nanomaterial anpassade för solceller. Sol Voltaics nanoteknologi bidrar till en effektivare produktion av förnybar energi från solen och kan drastiskt förbättra kostnadsstrukturen i sektorn", säger David Epstein, vd för Sol Voltaics. 24 miljoner till tryckt elektronik Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik blir nu verklighet i Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor till Linköpings universitet. - Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus BerggreN, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och huvudmottagare av donationen. Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på Acreo, KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Det skriver Acero på sin webbplats.

8 Nära sex miljoner till ny forskning om risker med nanoteknologi För att få fram mer kunskap om nanopartiklars påverkan på människor genomför forskare vid Lunds och Uppsala universitet två projekt som sammanlagt får kr i stöd av AFA Försäkring. Joakim Pagels, docent vid Lunds universitet, får kr av AFA Försäkring för att ta reda på exponeringsnivåer på arbetsplatser där de tillverkar och bearbetar de nya materialen. Professor Magnus Svartengren, Uppsala universitet, får kr av AFA Försäkring för att undersöka vad som händer när människor andas in nanopartiklar. Forskarna ska undersöka 20 patienter som har andats in nanopartiklar. Det skriver AFA Försäkring i ett pressmeddelande. Notiser Sju svar bra grund för beslut I veckan presenterade kemiföretaget BASF processen bakom rapporten Dialogforum Nano 2011/2012 tillsammans med representanter från EU-kommissionen. Syftet har varit att samla olika samhällsaktörer för att främja en öppnare kommunikation mellan tillverkare och slutanvändare. Sju frågor ska ge konsumenten en nödvändig grund för att kunna välja eller välja bort en nanoprodukt. Förutsättningen är att återförsäljaren eller tillverkaren har korrekta och tydliga svar, något som köparen ska kunna kräva. Dialogforum Nano har pågått i fem år och ses som ett pionjärarbete för kemiindustrin. Fyra strategiska innovationsområden utsedda De fyra första särskilt viktiga utvecklingsområdena för svensk industri som tagits fram bland 20 ansökningar är Gruv- och metallutvinnande industri, lättviktsmaterial, produktion, metalliska material och processindustriell IT och automation. SwedNanoTech's ansökan avslogs, men kommer att bearbetas till nästa utlysning som sker senare i år. Försäkringsbolag med intresse av nano Att nanoteknologi successivt letar sig in i arbetsmiljöer och industrier är av intresse för försäkringsbolag, då detta kan komma att innebär förändringar för deras erbjudanden och tjänster. Med anledning av det anordnar försäkringsbolaget If ett seminarium i Oslo i höst. Bland de svenska medverkande ses Åsalie Hartmanis från SwedNanoTech och Roland Grafström från Karolinska Institutet. Vi ses väl i Almedalen?

9 På gång Händer på kontoret

10 Nanomaterials and possible adverse health effects Oslo, Norge, 9-10 september 39th International Conference on Micro and Nano Engineering London, England, september Nordic Life Science Days Stockholm, Sverige, oktober NanoForum Syd Lund, Sverige, november Här på kansliet är det fullt upp inför sommar och semester! Det här är det sista nyhetsbrevet innan vi är tillbaka i full styrka i mitten av augusti. Innan lata sommardagar finns det dock fortfarande arbete att göra! Från bevakning av tredagarskonferensen EuroNanoForum i Dublin, kastar vi oss raskt över till vårt deltagande i politikernas mecka: Almedalsveckan i Visby! Kom och lyssna på SwedNanoTech tillsammans med bland annat Ethel Forsberg, regeringens utredare för säker hantering av nanomaterial. Vi håller till i Donnerska huset, på måndagen, strax efter lunch. Även planeringen inför vår nästa konferens NanoForum Syd tar sin form. I höst kommer det ges tillfälle till en mer B2B-betonad nanokonferens i den skånska idyllen Lund. Boka in november redan nu! Behöver du lite sommarläsning rekommenderar vi här på kansliet det senaste numret av branschtidningen Nordic Cleantech Review. Där hittar du nämligen ett uppslag om NanoForum, som arrangerades av oss i Stockholm i maj! Glad sommar och glöm inte att använda solkräm! (Med eller utan nanopartiklar) Åsalie Hartmanis, VD Stina Bergström, kommunikatör Nya medlemmar - Ionautics (företag) - Ulf Ekenberg, KTH Välkomna till SwedNanoTech! Hallå där...

11 ...RUDOLF REUTHER, forskare på NordMiljö AB och koordinator för EU-projekten NanoSustain och NanoValid. Vad görs i projekten NanoSustain och NanoValid? - I NanoSustain behandlas framför allt frågan om hur nanomaterialens egenskaper kan förändras under deras livscykel och hur människan och naturen exponeras när de små partiklarna frigörs. Med en förståelse för det kan tekniska lösningar för en hållbar utveckling av nanotekniken utvecklas. De lösningarna inkluderar hela livscykeln av nanoprodukter, med särskild fokus på deras sluthantering och deponering. NanoSustain har precis avslutats efter tre intensiva forskningsår. En mängd resultat kommer att presenteras vid olika konferenser och i vetenskapliga tidsskrifter under året. I NanoValid är huvudmålet att utveckla validerade analys- och testmetoder för att kunna göra tillförlitliga bedömningar av riskerna med nanomaterial. Att utforma relevanta test- och analysmetoder bidrar även till standardiseringsarbetet av metoder och provmaterial inom nanofältet. I projektet deltar forskningsinstitutioner, myndigheter, företag och forskare från bland annat Indien, Brasilien, Kanada och USA. Det projektet pågår i ytterligare två och ett halvt år. Både NanoValid och NanoSustain syftar till att öka och förbättra vår kunskap om möjliga hälso- och miljörisker som nanotekniken kan medföra. Det som gör projekten extra viktiga är att de utgår från ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till hela livscykeln av ett nanomaterial - från tillverkning till användning till sluthantering. Du är ju koordinator för de båda projekten, vad innebär den ansvarsrollen? - För att kunna koordinera stora internationella forskningsprojekt är det viktig att förstå och förena olika uppfattningar och tillvägagångssätt som forskare från olika kulturer och bakgrunder har. På så sätt kan ett mervärde skapas som ett nationellt projekt inte skulle kunna uppnå. Då NordMiljö är ett litet företag blir det en särskild utmaning att samordna såpass stora och komplexa projekt. Samtidigt är det även ett bra tillfälle att höja sin egen kompetens, att bygga upp ett internationellt nätverk och att bidra till globala frågor såsom säkerhetsaspekten av nanoteknologi. För mig personligen betyder detta att vara ta stort ansvar för att projektet ska gå runt och generera de resultat som nanoteknologin behöver för att utvecklas på ett hälso- och miljövänligt sätt. Det behövs dessutom en stor intuitiv förmåga att kunna lyssna och bygga bryggor mellan forskare med olika bakgrund och kultur. Att samordna ett projekt som NanoValid, med mer än 30 olika partners från drygt 20 länder, kräver att man kan arbeta bortom sina egna begränsningar och är öppen för både oväntade insikter och utmaningar längs resans gång. Hur tycker du att Sverige ska fortsätta arbeta för att säkerställa en säker utveckling av nanoteknik? Sverige bör göra en stor satsning för att fokus på nanomaterialens hälso- och miljöaspekter betonas redan i forskningsplaner för nanoteknologi. Dessutom behövs det investeras ökade resurser för att adekvata test- och riskbedömningsmetoder för nanomaterial ska kunna utvecklas.

12 Tipsa oss! Har du sett något intressant som händer på nanoteknikområdet? Något bra YouTube-klipp om nanoteknik eller kanske en TED-föreläsning? Ett möte i Sverige eller utomlands som du tycker fler behöver känna till? Företagets senaste pressrelease? Tipsa oss med ett mail! Maila ditt tips till SWEDNANOTECH Nätverket för svensk nanoteknik Grev Turegatan 14, Box 5073, Stockholm Telefon

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller, kommentera regeringsutredningen om nanomaterial - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev

Läs mer

Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI. Uppsalaforskare upptäcker nytt material UR INNEHÅLLET

Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI. Uppsalaforskare upptäcker nytt material UR INNEHÅLLET Ny medlem i SwedNanoTechs styrelse, nanomedicinspår på Nordic Life Science Days - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI UR INNEHÅLLET

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013

VERKSAMHETSPLAN 2013 STYRELSEARBETE VERKSAMHETSPLAN 2013 Cirka sex styrelsemöten, varav majoriteten telefonmöten, planeras. Lokalgruppen i Göteborg fortsätter att träffas separat. MEDLEMMAR Vi hoppas att genom aktivt arbete

Läs mer

Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen. Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006

Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen. Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006 Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006 Enheten för europaprogrammen Johan Lindberg 08-454 64 53 johan.lindberg@vinnova.se Europaprogrammen / VINNOVA

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Strukturstöd ESF EU-stöd Regional konkurrenskraft och sysselsättning ERUF Sektorsprogram Konvergens A. Gränsöverskridande Central Baltic Norge-Sverige

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström)

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Strategiska innovationsområden Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Varför satsar Sverige på strategiska innovationsområden? Sverige måste kraftsamla för att

Läs mer

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. GLAD PÅSK! Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev 4/2013 APRIL UR INNEHÅLLET - Bokslut - Låt hjärnan ha roligt! - Workshop - Can Nanotechnology Create Utopia? - Danska

Läs mer

Silvertest. Centrum för en ny generation kemikalietester. Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006

Silvertest. Centrum för en ny generation kemikalietester. Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006 Silvertest Centrum för en ny generation kemikalietester Dokumentation från Silvertest nätverks kick off 21 november 2006 Tema Finansieringsformer för utveckling och kommersialisering av in vitro-metoder

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind, ABB Corporate Research, Västerås EC H2020 och FP7 Lärdommar från första ansökningarna January 28, 2015 Slide 2 Introduktion Disclaimer:

Läs mer

Mål och strategi för Internet of Things Sverige

Mål och strategi för Internet of Things Sverige Mål och strategi för Internet of Things Sverige Presentation, vid IoT Sverige vårseminarium 23 april 2015 Torbjörn Fängström, programchef IoT Sverige, Uppsala universitet IoT Sverige ett strategiskt innovationsprogram

Läs mer

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag VÅRT ERBJUDANDE till miljöteknikföretag Besöksprogram Finansieringsguide Internationella affärer Kompetensutveckling Affärsnätverk Synliggör ert företag Affärsrådgivning för miljöteknikföretag Introduktion

Läs mer

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas EU-supportkontoret t t - en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas inom EUs sjunde ramprogram, FP7 Catharina Ottestam, Innventia Vad är EU-kontoret? Pilotprojekt, det första

Läs mer

Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer?

Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer? Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer? Judit Wefer, Enheten för EU-relationer Bild 1 Varför europeiskt samarbete? Resurser Forskningens behov Forskningsexcellence Gemensamma behov Bild 2 Bn 2007

Läs mer

Internet of Things betydelse för Sverige

Internet of Things betydelse för Sverige Internet of Things betydelse för Sverige 1. Sveriges Ökat intresse för Forskning och Innovation () 2. EUs intresse av och Horizon 2020 3. i Sverige 4. s möjlighet och effekt för Sverige 5. Agenda, projekt,

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF

Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF EUSMESupport2020 Öka svensk medverkan från SMF i Horizon2020 och Eurostars Kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden Gruv- och mineralforskning och innovation då, nu och i framtiden Margareta Groth VINNOVA Bild 1 Bild 2 Då: Strategiskt gruvforskningsprogram - effekter? FoU med internationell konkurrenskraft Överträffar

Läs mer

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen Den nationella innovationsstrategin Horisont 2020 och innovationsstrategin kan de stärka varandra? 4 september 2013 Per Engström Lena Svendsen Global Innovation Index 2013 Sverige i världen Global Competitiveness

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare.

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare. ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2006 Innan du fyller i ansökan: *Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant. *Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret. Kryssa

Läs mer

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT Jin Moen Affärs- och innovationsområdeschef Internet of Sports @ Swedish ICT Riksidrottsförbundets Elitidrottskonferens 11 maj 2015, Chalmers Conference Center INTERNET

Läs mer

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 2 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? 1. Skåne, det självklara valet 2. Vi hjälper er med etablering 3. Ni får tillgång

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Stockholm 2011 01 07 VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Loco Motion har arbetat och utvecklat Mässprojektet sedan 2008. Under två omgångar, 2009 och 2010, har projektet genomförts, utvärderats och utvecklats.

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN sverigesingenjorer.se 2 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN BAKGRUND Den globala konkurrensen hårdnar. Det blir allt tydligare att den enda vägen till framgång är genom utveckling

Läs mer

DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar. 25-26 augusti, 2014. Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala

DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar. 25-26 augusti, 2014. Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala DET SVENSKA NÄTVERKET FÖR EUROPARÄTTSFORSKNING INBJUDER TILL: Europarättsdagar 25-26 augusti, 2014 Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala Nätverket för Europarättsforskning inbjuder till Europarättsdagar,

Läs mer

ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS?

ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? Utställarinformation 2016 LEDARSKAP i EKONOMI i HR 5 goda skäl till varför du bör vara på plats när de offentliga beslutsfattarna möts 1 En unik

Läs mer

Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A!

Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A! Välkommen till Cemus och kursen Hållbar utveckling A! Upprop, registrering och kursstart Upprop sker måndag 1 september kl 08.15 i Lindahlsalen, EBC (Evolutionsbiologiskt centrum) Norbyvägen 18D. Kårlegitimation

Läs mer

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Bakgrund Syftet med projektet var att det skulle bli ettt konstnärligt och vetenskapligt

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers, blir befälhavare för projektet Graphene Flagship. "Jag är hedrad och stolt", säger Jari Kinaret.

Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers, blir befälhavare för projektet Graphene Flagship. Jag är hedrad och stolt, säger Jari Kinaret. Svensk befälhavare för flaggskeppet Graphene - och andra nyheter Nyhetsbrev 2/2013 Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 2/2013 FEBRUARI UR INNEHÅLLET - Svensk befälhavare

Läs mer

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Björne Hegefeldt Tillväxtverket 1 Östersjöstrategin i Sverige Vad är det? Vad gör vi? 2 Varför Östersjöregionen? Gemensamma utmaningar kring miljö,

Läs mer

Ansökan om forskningsmedel 2015-01-29

Ansökan om forskningsmedel 2015-01-29 1 Observera att ansökan med bilagor endast ska skickas elektroniskt till konkurrensverket@kkv.se Datum Ansökan om forskningsmedel 215-1-29 1 Sökande (huvudansvarig för projektet) 2 Anslagsförvaltare Namn

Läs mer

Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker. Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se

Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker. Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se Nanoteknik vad är det? Trender, exempel, möjligheter, risker Bengt Kasemo Teknisk Fysik Chalmers kasemo@chalmers.se Nanoteknik att medvetet och kontrollerat skapa funktionella strukturer och system med

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Vad är Communicare? snabbkurs i communicare

Vad är Communicare? snabbkurs i communicare Vad är Communicare? snabbkurs i communicare Communicare är en unik konferens där yrkesverksamma, forskare samt studenter inom kommunikationsbranschen samlas för att diskutera aktuella frågor. Konferensen

Läs mer

Verksamhetsplan 12/13

Verksamhetsplan 12/13 Verksamhetsplan 12/13 Styrelsen Styrelsen bör sträva efter att göra hemsidan mer användarvänlig för engelsktalande personer. Motivering: UF Linköping ska vara en tvåspråkig förening och öppen för personer

Läs mer

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA)

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA) IFG ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA) 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs ledamöter.

Läs mer

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences. Your Majesties, your Royal Highness, Excellencies, Honoured Assembly It s a great privilege and pleasure for me to welcome you all to the annual event of the Royal Swedish Academy of Engineering Sciences.

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista Nominering - Årets landsbygdsinnovation Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsinnovation. Namn på förslaget: Årets miljövänliga ogräsjägare Journalnummer: 2007-2265 Namn

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN STOCKHOLM WATERFRONT CONGRESS CENTRE 5-6 DECEMBER 2013 MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas årliga mötesplats för fortbildning 70- årsjubileum Välkommen

Läs mer

17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU finns det närmare 500.

17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU finns det närmare 500. December 2011 Europe Direkt är ett informationsnätverk som drivs av EUkommissionen tillsammans med lokala och regionala partners. Inom Sverige finns 17 Europa Direkt informationskontor, totalt inom EU

Läs mer

Tandte knikerddagarna

Tandte knikerddagarna Tandte knikerddagarna 2013 22-23 mars Jönköping Föreläsningar 125 års kavalkad Inledning Välkommen till två givande, innehållsrika och underhållande dagar, dessutom firar förbundet 125 år och den akademiska

Läs mer

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara:

Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: Varför Vinnvård? God Vård hälso- och sjukvård för populationen ska vara: säker kunskapsbaserad och ändamålsenlig patientfokuserad effektiv jämlik i rimlig tid Turning ideas into action initial idea might

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. Varje svar får innehålla ett

Läs mer

Nordiska Toppforskningsinitiativet Programförslag till

Nordiska Toppforskningsinitiativet Programförslag till Nordiska Toppforskningsinitiativet Programförslag till Nordiska Ministerrådet inom Klimat, Energi, Miljö Från Norden till Jorden Professor Peter Lund och projektgruppen pp från: NordForsk - Nordisk Innovations

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Energimyndighetens solcellsverksamhet

Energimyndighetens solcellsverksamhet Energimyndighetens solcellsverksamhet Linus Palmblad Teknikavdelningen, Kraftenheten 016-544 23 37 linus.palmblad@energimyndigheten.se www.energimyndigheten.se Vision solceller Given plats i energi- systemet

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Sveriges innovationskraft 22 maj 2013 Håkan Ekengren Statssekreterare Global Competitiveness Report 2012-2013 Sverige i världen Global Global Entrepreneurship and Development

Läs mer

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Genom Enterprise Europe Networks bevakningstjänst kan man registrera sig för prenumeration av samarbetsprofiler. Det kan vara: - Teknikerbjudanden

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro 1 Välkommen till SolutionCLUES Din samarbetspartner när det gäller: Utveckling av arbetsklimat, funktion och resultat inom arbetsplatsen, teamet eller ledningsgruppen. Effektiv och positiv coaching för

Läs mer

Deadlines EU-program

Deadlines EU-program Uppdaterad av Janna Wellander 2006-09-29 Deadlines EU-program INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UTBILDNING 2. KULTUR 3. UNGDOM 4. INFORMATIONSTEKNOLOGI 5. SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALA FRÅGOR 6. MILJÖ OCH ENERGI 7.

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Utställarinformation 2014. ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS?

Utställarinformation 2014. ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? Utställarinformation 2014 ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? 5 goda skäl till varför du bör vara på plats när de offentliga beslutsfattarna möts 1 Kommunicera ditt budskap direkt

Läs mer

Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program

Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program INBJUDAN OCH PROGRAM Möjligheter till finansiering av projekt för att utveckla vattentjänsterna så kan svensk VA dra nytta av EU och andra finansiärers program Stockholm 16 juni 2015 Seminarium 16 juni

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin och miljöteknikstrategin Uppströms teknik i kretslopp KTH 20 mars 2013 Anna Carin Thomér Marie Ivarsson Den nationella innovationsstrategin

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Ogrässkäraren CombCut hjälper dig och din ekologiska växtodling.

Läs mer

QUIS, EN KORT HISTORIK

QUIS, EN KORT HISTORIK QUIS, EN KORT HISTORIK 1982 Tekniska Museet Sammanställer en utställning Kvinnliga uppfinnare finns dom? i samarbete med gruppen Kvinnor och Teknik från Fredrika Bremerförbundet. Kvinnliga uppfinnare från

Läs mer

SWECARE FOUNDATION. Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft

SWECARE FOUNDATION. Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft SWECARE FOUNDATION Förenar svensk hälsooch sjukvårdssektor för stärkt internationell export och konkurrenskraft 1 SWECARE Stiftelsen Swecare skall genom samverkan främja tillväxt, ökad internationell konkurrenskraft

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld September 2015 Inbjudan till terapiinriktad utbildning med produktinformation Diabetesdagar i Mellansverige Nyheter och trender inom diabetologins värld Sundbyholm 10-11 december 2015 Hej! Välkommen till

Läs mer

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering Infogad sidfot, datum och sidnummer syns bara i utskrift (infoga genom fliken Infoga -> Sidhuvud/sidfot) Anpassa sidfoten 1. Klicka Sidhuvu Infoga. Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och

Läs mer

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige Call for Abstracts NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik 9-11 april 2008 Borås, Sverige En årlig konferens för forskare, doktorander, vårdlärare, vårdprofessioner

Läs mer

Stiftelsen för Strategisk Forskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning Stiftelsen för Strategisk Forskning Forskning som formar vår framtid Presentation för styrelsen Lars Rask 2008-02-08 1 Stiftelsen för Strategisk Forskning Bildades 1994 Regeringen utarbetade dess stadga,

Läs mer

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e)

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Följ med EG Retail m.fl. till NRF Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Om NRF + 400 utställare 126 seminarier, föreläsningar och gruppdiskussioner Drygt 25 500 besökare från

Läs mer

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Välkommen till konferensen Demens och välbefinnande den 11 oktober 2012 Det unika med konferensen är att föreläsarna förmedlar såväl det senaste

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

1 av 5 2014-02-28 15:54

1 av 5 2014-02-28 15:54 1 av 5 2014-02-28 15:54 Malmö stad Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Skicka vidare Prenumerera Sluta prenumerera DELA DETTA UTSKICK Vi skriver januari 2014 och du läser

Läs mer

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården

Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Kreativt, meningsfullt och konstruktivt arbete i demensvården Välkommen till konferensen Demens och välbefinnande den 10 oktober 2012 Det unika med konferensen är att föreläsarna förmedlar såväl det senaste

Läs mer

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Bakgrund NOSP För att sätta framtiden för Norrköping Science Park måste man titta på vilka förutsättningar som finns i Norrköping och hur spelplanen ser ut.

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Plast i ett hållbart samhälle

Plast i ett hållbart samhälle Stockholm den 29 april 2015 Plast i ett hållbart samhälle Utlysning av medel till ett forskningsprogram Programmets förväntade budget Mistras finansiella bidrag Förväntad motfinansiering från deltagande

Läs mer

Landsbygdsdepartementet, om Biobaserad samhällsekonomi och förväntningar

Landsbygdsdepartementet, om Biobaserad samhällsekonomi och förväntningar , om Biobaserad samhällsekonomi och förväntningar Steningevik, 6 februari, 2013 Stefan Källman Biobaserad samhällsekonomi? Nationalekonomi Företagsekonomi Hushållsekonomi Privatekonomi Mikroekonomi Grön

Läs mer

Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten.

Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten. Datum: 2014-12-09 Tid: 15-17 Plats: Wallenberg Bakgrund Styrelsen sammanträder för 9 gången under versamhetsåret 14/15 för att diskutera och besluta kring den löpande verksamheten. Dagordning 1 Mötets

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Världsledande transportforskning i näringslivssamverkan Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Bakgrund Transportforskning Rekommenderade ansökningar inom utlysningen Strategiska forskningsområden:

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 1 (6) Sammanfattning av arbetsprogram för samarbete mellan VINNOVA och SKL om: STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 Antagen av styrgruppen VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer