I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen."

Transkript

1 Sammanfattning från EuroNanoForum 2013, Dublin - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 6/2013 JUNI UR INNEHÅLLET - EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik - A Boy And His Atom EU-miljoner till svensk nanoforskning - Nytt utseende på webbsidan - Vi ses väl i Almedalen - Hallå där.. Rudolf Reuther WEBBSIDA SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA SHARE TO EuroNanoForum 2013 I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen. Nanoteknik i behandling mot allvarliga sjukdomar? Nanoteknik som verktyg för att utvinna dyrutvunnen olja? Nanoteknik i framtidens mat? Den sjätte i ordningen av storkonferensen EuroNanoForum bjöd på många intressanta talare och presentationer. SwedNanoTech var där och lyssnade. Den juni hölls EuroNanoForum 2013 i Convention Centre, Dublin. Konferensen lockade ca 1500 deltagare och hade över hundra inbjudna talare. Under konferensens tre dagar belystes nanoteknik ur en rad verksamheter och vinklar. Presentationerna erbjöd både övergripande politiska perspektiv och konkreta exempel och lärdomar från enskilda talare.

2 Viktigt att diskutera nanoteknik ur ett brett perspektiv Gernot Klotz, VD för Forsknings- och innovationsenheten på European Chemical Industry Council, menar att Europa har goda utvecklingsmöjligheter inom nanoteknikfältet, men att de olika ländernas resurser inte tas tillvara på ett effektivt sätt. Det är inte orättvisa marknadsförhållanden som har gjort att Europa halkar efter i till exempel utvecklingen av solceller det är bristen på samverkan, menar han. Klotz betonar även den problematik som områdets olika perspektiv kan ha för hur vi definierar fältet. Att endast prata om specifika delar gör att andra delar exkluderas. Säkerhet viktigt för alla aktörer Herbert von Bose, direktör på Europakommissionen, menar att en utveckling av en Key Enabling Technology måste ske genom samverkan och gränsöverskridande aktiviteter det kan inte göras av enskilda länder eller aktörer. Det finns ett gemensamt intresse av att samordna insatser ur säkerhetsperspektiv inom nanoteknikområdet. Alla är medvetna om att ett felsteg inom fältet riskerar att påverka hela branschen inte bara enskilda aktörer. Hela världen har intresse av att säkerhetsaspekterna tas hänsyn till redan nu. säger von Bose. För att stärka Europas konkurrenskraft inom nanoteknik är därför ett tydligare europeiskt ledarskap av stor vikt, menar von Bose. Svårigheten att utvärdera riskerna med nanomaterial och nanopartiklar uppmärksammades av flera forskare. Bland annat lyftes bristen på adekvata mätinstrument som ett utvecklingsområde. Lärdomar från ett nanoteknikföretag Att omsätta nanotekniska innovationer till faktiska företag och produkter är på många sätt en svår och utmanande process. Många företag startas men det är långt ifrån alla som har förutsättningarna att lyckas utveckla idén på det sätt som var tänkt från början. Floor van de Pavert berättade om sina lärdomar från start up-arbetet av företaget Single Quantum. När hon startade företaget hade hon ingen erfarenhet av marknaden, däremot en övertygelse om det fanns en efterfrågning av hennes produkt. En av hennes lärdomar var hur stor skillnaden mellan den akademiska världen och marknadsvärlden verkligen är. För en forskare är teknologin målet. Som forskare är man tränad att minimera risker och fokusera på detaljer. Entreprenören ser istället teknologin som ett medel för något annat och ta risker kan vara något nödvändigt för att lyckas. menar van de Pavert. På SwedNanoTech's webbsida hittar du längre artiklar om EuroNanoForum. Till artikeln "EuroNanoForum - dag 1"

3 Collage av foton från EuroNanoForum Irländsk nano ställdes ut

4 Nyfikna besökare. På Trinity College, Dublin, visades under vecka 25 en speciell nanoutställning. Utställningen bestod av konstnärliga bilder som tagits med mycket starka mikroskop. Nanoutställningen var en del av Nanoweek, ett årligt event där en vecka vigs åt aktiviteter för att uppmärksamma och sprida kunskap kring nanoteknik. Nanoweek anordnas av NanoNet, som utgörs av irländska nanoaktörer. I år arrangerades Nanoweek i samband med EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik Sjutton av Europas industriorganisationer har gått samman i ett upprop för en balanserad policy för nanomaterial. I uppropet betonas vikten av en policy som skyddar miljö och hälsa men som samtidigt främjar innovation, ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Utan ett gynnsamt klimat för investeringar inom nanoteknik riskerar Europa att hamna på efterkälken - något som kan underminera vår konkurrenskraft, menar de undertecknande organisationerna. Läs hela uppropet A Boy And His Atom Are Advanced Materials Safe? Part 1 of 7 Se världens första film gjord av atomer! Det är IBM som står bakom klippet om pojken och hans atom. Klippet är producerat genom att flytta atomer bildruta för bildruta. Klippet är 1:35 minuter långt. Till klippet Se den första delen av sju av miniserien Are Advanced Materials Safe?. I nästa nyhetsbrev kommer del två! Klippet är 2:17 minuter långt. Till klippet 700 EU-miljoner till svensk nanoforskning EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, FP7, har sedan starten år 2007 finansierat ett stort antal projekt, många med svenska aktörer. Inom ramen för programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies har projekt med svenska aktörer fått finansiering på 87 miljoner euro. Det är över 770

5 miljoner svenska kronor. Det svenska deltagandet i projekt inom nanoforskning är starkt. Sverige medverkar i 25,3 procent av samtliga europeiska nanoprojekt som beviljats finansiering genom FP7. Sedan 2007 har hela programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies erhållit 3475 miljoner euro. Det motsvarar 7 procent av den totala budgeten för ramprogrammet. Informationen har hämtats från VINNOVAS rapport Sveriges deltagande i sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling (FP7). Allmän konsultation för REACH-bilagor om nanomaterial Syftet med att öppna för en allmän konsultation är att ge EU-kommissionen en så omfattande kunskapsbas som möjligt inför arbetet med att ta in nanomaterial i det existerande kemikalieregelverket REACH. Kommissionens förslag om eventuella ändringar av REACH-bilagorna väntas ske någon gång under Fram till den 13 september i år går det att lämna bidrag. Läs mer om initiativet här Nordic Life Science Days Stockholm Waterfront, oktober, 2013 Sweden BIO bjuder in till Nordic Life Science Days ett internationellt investerar-, partner- och nätverksmöte med fokus på den innovativa nordiska life science-sektorn. Välkommen! För första gången arrangerar SwedenBIO Nordic Life Science Days i samarbete med våra systerorganisationer i Danmark, Finland och Norge. Mötet riktar sig till life science-aktörer, från innovativa SME:s till big pharma, investerare och bio-organisationer från hela världen. Kärnan är one-toone-möten som förbokas via partneringone. Deltagande företag har också möjlighet att pitcha sin affärsidé. Det kommer även att finnas en utställningshall samt sessioner och debatter om aktuella life sciencefrågor. Programmet uppdateras kontinuerligt och innehåller bland annat programpunkter som Science, Finance, Nanomedicine, Personalised Medicine & Bio Banks och Special Session on Stockholm- Uppsala. Nordic Life Science Days är en utveckling av det etablerade och uppskattade Life Science Investment Day Scandinavia. Registrering: Följ uppdateringar: #nlsdays LinkedIn-grupp: Nordic Life Science Days

6 Vill du delta, bli partner eller sponsor? Kontakta Olivier Duchamp, Conference Director, 2013 Nordic Life Science Days: eller +33 (0) Folkuniversitetet ger föreläsningar om nano Studiefrämjandet visar nano ur två perspektiv Under hösten 2013 och våren 2014 kommer SwedNanoTech i samarbete med Folkuniversitetet att erbjuda en föreläsningsserie om nanoteknik. De titlar som är klara är Nanoteknologins grunder, Nanoteknik och säkerhetsfrågor samt Nanomedicin i framtidens sjukvård. De föreläsare som är bekräftade är Jari Kinaret, Chalmers, Lars Montelius, Lunds Tekniska Högskola, Agneta Richter- Dahlfors, Karolinska Institutet och Roland Grafström Karolinska Institutet. Den 23 oktober hålls en onsdagsföreläsning om nanoteknik i Göteborg. Föreläsningen är ett samarbete mellan Ekocentrum, Studiefrämjandet och Ingenjörer för Miljön (IfM). Medverkar på föreläsningen gör bland annat Lars Barregård, Göteborgs universitet, Sofia Svedhem, Chalmers och Björn Fagerberg, Göteborgs universitet. Föreläsningen hålls den 23 oktober, 2013, kl. 18:00-19:30, i Ekocentrums lokaler i centrala Göteborg. Boka in november! NanoForum Syd är höstens konferens om du är på jakt efter nya affärsmöjligheter inom nanoteknikområdet! november, 2013 Aktuella och relevanta talare Tydligt B2B-fokus Match making-funktion för att du ska komma i kontakt med rätt personer Hålls i Lund Konferensen hålls på engelska Är du intresserad att delta som besökare eller som utställare? Vill du hålla en presentation eller agera sponsor för dagen? Gå in på swednanotech.com/nanoforumsyd2013, eller kontakta Åsalie Hartmanis, VD SwedNanoTech: eller , för mer information. NanoForum Syd arrangeras av SwedNanoTech och Lunds universitet.

7 Nytt utseende på webbsidan SwedNanoTechs webbplats har fått en ansiktslyftning. Med den nya webbsidan är förhoppningen att information enklare ska kunna hittas och att bilden av SwedNanoTech som organisation blir tydligare. Vi på kansliet vill tacka den diskussionsgrupp som bidragit med värdefulla input och förslag. Diskussionsgruppen bestod av Teresita Qvarnström, kommunikatör vid nanoavdelningen, Acreo, Johan Forsgren, forskare på Ångströmslaboratoriet, Uppsala, Christoph Elhén, kommunikatör vid Styrkeområde nano, Nukleärfysik samt Teknisk fysik, Chalmers, Line Lundfald, projektkordinator på Nanometerkonsortiet, Lunds Tekniska Högskola samt Malin Alsved och Marcus Tornberg, studenter vid nanoteknikutbildningen, Lunds Tekniska Högskola. Ert engagemang har varit mycket värdefullt för arbetet! Är det något som DU tycker saknas på den nya webbsidan? Berätta gärna det för oss på Guldregn över nanoforskning 41 miljoner till Sol Voltaics Energimyndigheten ger 41 miljoner kronor i stöd till nanoteknikföretaget Sol Voltaics för utvecklande av nanotrådar för solceller. Nanotrådar ökar solcellernas upptagningsförmåga avsevärt och har stor potential. "Stödet möjliggör för Sol Voltaics att industrialisera produktionen av nanomaterial anpassade för solceller. Sol Voltaics nanoteknologi bidrar till en effektivare produktion av förnybar energi från solen och kan drastiskt förbättra kostnadsstrukturen i sektorn", säger David Epstein, vd för Sol Voltaics. 24 miljoner till tryckt elektronik Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik blir nu verklighet i Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor till Linköpings universitet. - Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus BerggreN, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och huvudmottagare av donationen. Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på Acreo, KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Det skriver Acero på sin webbplats.

8 Nära sex miljoner till ny forskning om risker med nanoteknologi För att få fram mer kunskap om nanopartiklars påverkan på människor genomför forskare vid Lunds och Uppsala universitet två projekt som sammanlagt får kr i stöd av AFA Försäkring. Joakim Pagels, docent vid Lunds universitet, får kr av AFA Försäkring för att ta reda på exponeringsnivåer på arbetsplatser där de tillverkar och bearbetar de nya materialen. Professor Magnus Svartengren, Uppsala universitet, får kr av AFA Försäkring för att undersöka vad som händer när människor andas in nanopartiklar. Forskarna ska undersöka 20 patienter som har andats in nanopartiklar. Det skriver AFA Försäkring i ett pressmeddelande. Notiser Sju svar bra grund för beslut I veckan presenterade kemiföretaget BASF processen bakom rapporten Dialogforum Nano 2011/2012 tillsammans med representanter från EU-kommissionen. Syftet har varit att samla olika samhällsaktörer för att främja en öppnare kommunikation mellan tillverkare och slutanvändare. Sju frågor ska ge konsumenten en nödvändig grund för att kunna välja eller välja bort en nanoprodukt. Förutsättningen är att återförsäljaren eller tillverkaren har korrekta och tydliga svar, något som köparen ska kunna kräva. Dialogforum Nano har pågått i fem år och ses som ett pionjärarbete för kemiindustrin. Fyra strategiska innovationsområden utsedda De fyra första särskilt viktiga utvecklingsområdena för svensk industri som tagits fram bland 20 ansökningar är Gruv- och metallutvinnande industri, lättviktsmaterial, produktion, metalliska material och processindustriell IT och automation. SwedNanoTech's ansökan avslogs, men kommer att bearbetas till nästa utlysning som sker senare i år. Försäkringsbolag med intresse av nano Att nanoteknologi successivt letar sig in i arbetsmiljöer och industrier är av intresse för försäkringsbolag, då detta kan komma att innebär förändringar för deras erbjudanden och tjänster. Med anledning av det anordnar försäkringsbolaget If ett seminarium i Oslo i höst. Bland de svenska medverkande ses Åsalie Hartmanis från SwedNanoTech och Roland Grafström från Karolinska Institutet. Vi ses väl i Almedalen?

9 På gång Händer på kontoret

10 Nanomaterials and possible adverse health effects Oslo, Norge, 9-10 september 39th International Conference on Micro and Nano Engineering London, England, september Nordic Life Science Days Stockholm, Sverige, oktober NanoForum Syd Lund, Sverige, november Här på kansliet är det fullt upp inför sommar och semester! Det här är det sista nyhetsbrevet innan vi är tillbaka i full styrka i mitten av augusti. Innan lata sommardagar finns det dock fortfarande arbete att göra! Från bevakning av tredagarskonferensen EuroNanoForum i Dublin, kastar vi oss raskt över till vårt deltagande i politikernas mecka: Almedalsveckan i Visby! Kom och lyssna på SwedNanoTech tillsammans med bland annat Ethel Forsberg, regeringens utredare för säker hantering av nanomaterial. Vi håller till i Donnerska huset, på måndagen, strax efter lunch. Även planeringen inför vår nästa konferens NanoForum Syd tar sin form. I höst kommer det ges tillfälle till en mer B2B-betonad nanokonferens i den skånska idyllen Lund. Boka in november redan nu! Behöver du lite sommarläsning rekommenderar vi här på kansliet det senaste numret av branschtidningen Nordic Cleantech Review. Där hittar du nämligen ett uppslag om NanoForum, som arrangerades av oss i Stockholm i maj! Glad sommar och glöm inte att använda solkräm! (Med eller utan nanopartiklar) Åsalie Hartmanis, VD Stina Bergström, kommunikatör Nya medlemmar - Ionautics (företag) - Ulf Ekenberg, KTH Välkomna till SwedNanoTech! Hallå där...

11 ...RUDOLF REUTHER, forskare på NordMiljö AB och koordinator för EU-projekten NanoSustain och NanoValid. Vad görs i projekten NanoSustain och NanoValid? - I NanoSustain behandlas framför allt frågan om hur nanomaterialens egenskaper kan förändras under deras livscykel och hur människan och naturen exponeras när de små partiklarna frigörs. Med en förståelse för det kan tekniska lösningar för en hållbar utveckling av nanotekniken utvecklas. De lösningarna inkluderar hela livscykeln av nanoprodukter, med särskild fokus på deras sluthantering och deponering. NanoSustain har precis avslutats efter tre intensiva forskningsår. En mängd resultat kommer att presenteras vid olika konferenser och i vetenskapliga tidsskrifter under året. I NanoValid är huvudmålet att utveckla validerade analys- och testmetoder för att kunna göra tillförlitliga bedömningar av riskerna med nanomaterial. Att utforma relevanta test- och analysmetoder bidrar även till standardiseringsarbetet av metoder och provmaterial inom nanofältet. I projektet deltar forskningsinstitutioner, myndigheter, företag och forskare från bland annat Indien, Brasilien, Kanada och USA. Det projektet pågår i ytterligare två och ett halvt år. Både NanoValid och NanoSustain syftar till att öka och förbättra vår kunskap om möjliga hälso- och miljörisker som nanotekniken kan medföra. Det som gör projekten extra viktiga är att de utgår från ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till hela livscykeln av ett nanomaterial - från tillverkning till användning till sluthantering. Du är ju koordinator för de båda projekten, vad innebär den ansvarsrollen? - För att kunna koordinera stora internationella forskningsprojekt är det viktig att förstå och förena olika uppfattningar och tillvägagångssätt som forskare från olika kulturer och bakgrunder har. På så sätt kan ett mervärde skapas som ett nationellt projekt inte skulle kunna uppnå. Då NordMiljö är ett litet företag blir det en särskild utmaning att samordna såpass stora och komplexa projekt. Samtidigt är det även ett bra tillfälle att höja sin egen kompetens, att bygga upp ett internationellt nätverk och att bidra till globala frågor såsom säkerhetsaspekten av nanoteknologi. För mig personligen betyder detta att vara ta stort ansvar för att projektet ska gå runt och generera de resultat som nanoteknologin behöver för att utvecklas på ett hälso- och miljövänligt sätt. Det behövs dessutom en stor intuitiv förmåga att kunna lyssna och bygga bryggor mellan forskare med olika bakgrund och kultur. Att samordna ett projekt som NanoValid, med mer än 30 olika partners från drygt 20 länder, kräver att man kan arbeta bortom sina egna begränsningar och är öppen för både oväntade insikter och utmaningar längs resans gång. Hur tycker du att Sverige ska fortsätta arbeta för att säkerställa en säker utveckling av nanoteknik? Sverige bör göra en stor satsning för att fokus på nanomaterialens hälso- och miljöaspekter betonas redan i forskningsplaner för nanoteknologi. Dessutom behövs det investeras ökade resurser för att adekvata test- och riskbedömningsmetoder för nanomaterial ska kunna utvecklas.

12 Tipsa oss! Har du sett något intressant som händer på nanoteknikområdet? Något bra YouTube-klipp om nanoteknik eller kanske en TED-föreläsning? Ett möte i Sverige eller utomlands som du tycker fler behöver känna till? Företagets senaste pressrelease? Tipsa oss med ett mail! Maila ditt tips till SWEDNANOTECH Nätverket för svensk nanoteknik Grev Turegatan 14, Box 5073, Stockholm Telefon

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. GLAD PÅSK! Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev 4/2013 APRIL UR INNEHÅLLET - Bokslut - Låt hjärnan ha roligt! - Workshop - Can Nanotechnology Create Utopia? - Danska

Läs mer

Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling

Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling Hundra nya företag, 3000 nya jobb och 750 miljoner i skatteintäkter. En strategisk satsning på nanoteknik idag kommer att ge tillväxt i Sverige och internationell

Läs mer

Helen Dannetun KUNSKAPS- TRIANGELN NYTT SKALLBEN AV KERAMIK PÅ SPANING I SILICON VALLEY NYCKELAKTÖRER ÖKAR INNOVATIONS- LUSTEN

Helen Dannetun KUNSKAPS- TRIANGELN NYTT SKALLBEN AV KERAMIK PÅ SPANING I SILICON VALLEY NYCKELAKTÖRER ÖKAR INNOVATIONS- LUSTEN FORSKNING o INNOVATION o TILLVÄXT No 2 APRIL 2013nytt NYTT SKALLBEN AV KERAMIK PÅ SPANING I SILICON VALLEY NYCKELAKTÖRER ÖKAR INNOVATIONS- LUSTEN TEMA KUNSKAPS- TRIANGELN Helen Dannetun Här samlas alla

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Bilaga C: Resultat från Hearing

Bilaga C: Resultat från Hearing Bilaga C: Resultat från Hearing 1 2 1 Resultat från Hearing Innehållet i denna bilaga är främst kommentarer som kom in via de terminaler som användes vid Hearing: Nationell strategi för nanoteknik i Göteborg

Läs mer

rörlighet Internationellt och akademiskt utbyte ger tillväxt nytt Full fart på karriären T i l lvä x t kräver ansvar No 1 mars 2011

rörlighet Internationellt och akademiskt utbyte ger tillväxt nytt Full fart på karriären T i l lvä x t kräver ansvar No 1 mars 2011 forskningo innovationo tillväxt No 1 mars 2011 nytt T i l lvä x t kräver ansvar Projektet i n n o vat i o n för tillväxt h ä m ta r i n s p i r at i o n f r å n a n d r a l ä n d e r f ö r at t f ö r e

Läs mer

Från idé till applikation

Från idé till applikation Denna bilaga är en annons från NextMedia Framtidens Forskning Från idé till applikation Spetskompetens viktigt för Sverige Forskning prioritet för regeringen Att finna framtidens forskningsledare Svensk-japanskt

Läs mer

INNOVA. # 3.03 nytt. Robotdalen. vinnare. en världsledande

INNOVA. # 3.03 nytt. Robotdalen. vinnare. en världsledande INNOVA # 3.03 nytt Robotdalen en världsledande vinnare # Regional 3.03 närhet skapar samspel VINNOVA-NYTT GES UT MED 5 NR/ÅR REDAKTIONSRÅD Birgitta Boman, Lennart Elg, Kaj Klarin, Marit Werner,Cecilia

Läs mer

Tillväxtmotor för det regionala och lokala näringslivet. ess max iv i regionen tita

Tillväxtmotor för det regionala och lokala näringslivet. ess max iv i regionen tita GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG Tillväxtmotor för det regionala GGGGGGGGGGGGGGG och lokala näringslivet GGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGG

Läs mer

INNOVATION & FORSKNING

INNOVATION & FORSKNING ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Juni 2013 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus LÄS TIDNINGEN I DIN IPAD ELLER IPHONE. LADDA NER APPEN FRÅN QIOZK! INNOVATION

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

SKILLNAD. nytt SVERIGE TÄNJ GRÄNSERNA I VIRTUELLT LABB. Glasklart koncept. Soki Choi vill göra FÖRDEL

SKILLNAD. nytt SVERIGE TÄNJ GRÄNSERNA I VIRTUELLT LABB. Glasklart koncept. Soki Choi vill göra FÖRDEL FORSKNING o INNOVATION o TILLVÄXT No 5 DECEMBER 2011 nytt FÖRDEL SVERIGE Glasklart koncept TÄNJ GRÄNSERNA I VIRTUELLT LABB Soki Choi vill göra SKILLNAD LEDARE Produktion är ett allt mer prioriterat område

Läs mer

Välj de bästa. Tema. Koll på hjärtat. minskat spill blodflöde i realtid kalendarium. forskning o innovation o tillväxt No 4 oktober 2010nytt

Välj de bästa. Tema. Koll på hjärtat. minskat spill blodflöde i realtid kalendarium. forskning o innovation o tillväxt No 4 oktober 2010nytt forskning o innovation o tillväxt No 4 oktober 2010nytt Koll på hjärtat e n k e lt t r y c k m e d tummen möjliggör diagnos för patienter med hjärtflimmer Välj de bästa Tema Göran sandberg har fokus på

Läs mer

Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial

Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial Utveckling av en svensk påverkansplattform för nanosäkerhet och nanomaterial Rapport 1: Kartläggning av svensk kompetens, behov och prioriteringar VINNOVA 2014-01744 Utveckling av en svensk påverkansplattform

Läs mer

Redesign låna och laga

Redesign låna och laga DESTINATION INSPIRATION, FAKTA OCH TIPS FRÅN UNGAS INNOVATIONS- KRAFT Redesign låna och laga Plaggiat har gått från idé till handling Knepen för att bli mer kreativ Metoderna för att få innovationskraft

Läs mer

HON HAR HÅLLBARHET OCH TILLVÄXT I FOKUS DITT NÄTVERK ÄR VIKTIGARE ÄN DU TROR

HON HAR HÅLLBARHET OCH TILLVÄXT I FOKUS DITT NÄTVERK ÄR VIKTIGARE ÄN DU TROR NR 4, DECEMBER 2010 PRIS 65 KR STANDARD MAGAZINE GES UT AV SIS, SWEDISH STANDARDS INSTITUTE, WWW.SIS.SE DITT NÄTVERK ÄR VIKTIGARE ÄN DU TROR NU ÄR ISO 26000 HÄR Så gör du för att komma igång Därför arbetar

Läs mer

William Chalmers (1748 1811) skapade en större förmögenhet som superkargör i Svenska Ostindiska Companiet i slutet av 1700-talet. Efter att i tio år

William Chalmers (1748 1811) skapade en större förmögenhet som superkargör i Svenska Ostindiska Companiet i slutet av 1700-talet. Efter att i tio år HÅLLBARHETS- REDOVISNING ÅRSBERÄTTELSE ÅRSREDOVISNING 2014 William Chalmers (1748 1811) skapade en större förmögenhet som superkargör i Svenska Ostindiska Companiet i slutet av 1700-talet. Efter att i

Läs mer

Har medicin för läkemedelsindustrin. nytt

Har medicin för läkemedelsindustrin. nytt forskning innovation tillväxt #3 juni 2009 nytt Ordförandeskapet lyfter svensk forskning Flaggskepp ska göra Östersjöregionen ledande Årskonferens i möjligheternas tecken Har medicin för läkemedelsindustrin

Läs mer

Unga maskulinitet och våld. Slutrapportering av uppdrag om attityder till maskulinitet och jämställdhet

Unga maskulinitet och våld. Slutrapportering av uppdrag om attityder till maskulinitet och jämställdhet Unga maskulinitet och våld Slutrapportering av uppdrag om attityder till maskulinitet och jämställdhet Unga, maskulinitet och våld Slutrapportering av uppdrag om attityder till maskulinitet och jämställdhet

Läs mer

Chalmers årsberättelse 2012 Årsberättelse och årsredovisning

Chalmers årsberättelse 2012 Årsberättelse och årsredovisning Chalmers årsberättelse 2012 Årsberättelse och årsredovisning 2012 1 Chalmers vision är att aktivt medverka till en hållbar framtid. Vår forskning och utbildning inom teknik, naturvetenskap, arkitektur

Läs mer

UNIVERSEN. Lärare i annat land. SciLifeLab får nya lokaler på BMC Sid 3. Universitetet tar hem allt mer EU-medel Sid 10

UNIVERSEN. Lärare i annat land. SciLifeLab får nya lokaler på BMC Sid 3. Universitetet tar hem allt mer EU-medel Sid 10 UNIVERSEN # 2 mars -12 årg 43 En tidning för Uppsala universitets medarbetare Lärare i annat land utbyte Sid 14 15 SciLifeLab får nya lokaler på BMC Sid 3 t tt Fokus på äldre i stor uppdragsutbildning

Läs mer

nytt AnnaLee Saxenian följer kunskapsresan VINNOVA allt synligare i världen Taggarna som håller koll på värdesaker Konkurrerar med jämställdhet

nytt AnnaLee Saxenian följer kunskapsresan VINNOVA allt synligare i världen Taggarna som håller koll på värdesaker Konkurrerar med jämställdhet forskning innovation tillväxt #3 maj 2008 nytt VINNOVA allt synligare i världen Taggarna som håller koll på värdesaker Konkurrerar med jämställdhet AnnaLee Saxenian följer kunskapsresan ledare innehåll

Läs mer

Samverkan kring hållbar stadsutveckling inom Mistra Urban Futures. Göteborgsregionens kommunalförbund 2014. Bild: Mostphotos.

Samverkan kring hållbar stadsutveckling inom Mistra Urban Futures. Göteborgsregionens kommunalförbund 2014. Bild: Mostphotos. Samverkan kring hållbar stadsutveckling inom Mistra Urban Futures Göteborgsregionens kommunalförbund 2014 1 Bild: Mostphotos. Förord Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, är en av sju parter i det internationella

Läs mer

RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB. årsberättelse 2014. rise ab årsberättelse 2014 1

RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB. årsberättelse 2014. rise ab årsberättelse 2014 1 RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB årsberättelse 2014 rise ab årsberättelse 2014 1 2 rise ab årsberättelse 2014 Innehåll Verksamheten 2014 VD har ordet 4 Om RISE Research Institutes of Sweden 8 RISE

Läs mer

RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB. årsberättelse 2014. rise ab årsberättelse 2014 1

RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB. årsberättelse 2014. rise ab årsberättelse 2014 1 RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB årsberättelse 2014 rise ab årsberättelse 2014 1 2 rise ab årsberättelse 2014 Innehåll Verksamheten 2014 VD har ordet 4 Om RISE Research Institutes of Sweden 8 RISE

Läs mer

LUFT VATTEN. nytt. blir UTMANA DIG SJÄLV OCH ANDRA. Böcker som byter skepnad. Från idé till eget företag. Jonas och Fredrik mjölkar luften

LUFT VATTEN. nytt. blir UTMANA DIG SJÄLV OCH ANDRA. Böcker som byter skepnad. Från idé till eget företag. Jonas och Fredrik mjölkar luften FORSKNING o INNOVATION o TILLVÄXT No 2 APRIL 2012 nytt Från idé till eget företag Böcker som byter skepnad UTMANA DIG SJÄLV OCH ANDRA LUFT VATTEN blir Jonas och Fredrik mjölkar luften LEDARE Ung innovation

Läs mer

NÄTVERKET FÖR INNOVATIONSUPPHANDLING

NÄTVERKET FÖR INNOVATIONSUPPHANDLING NÄTVERKET FÖR INNOVATIONSUPPHANDLING SLUTDOKUMENTATION JUNI 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G... 2 1 / B A K G R U N D... 3 2 / S Y F T E O C H M Å L... 3 3 / D E L T A

Läs mer

VINNOVA hjälper skapa affärer av forskning

VINNOVA hjälper skapa affärer av forskning DennA t emat i D n ing ä r e n A n nons f rån n e xtm e D i A Det vi gör ska vara av riktig världsklass med objektiva mått mätt Leif Johansson, ordfö rande i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Det

Läs mer

Ett konkurrenskraftigt ekosystem för Life Science

Ett konkurrenskraftigt ekosystem för Life Science Ett konkurrenskraftigt ekosystem för Life Science Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Uppdraget 5 3. Vad är Life Science-sektorn? 6 4. Om företagen 7 5. Demografisk utveckling 9 6. Hur har vi utfört uppdraget

Läs mer

Internationalisering av små och medelstora tjänsteföretag inom life - sciencesektorn

Internationalisering av små och medelstora tjänsteföretag inom life - sciencesektorn Internationalisering av små och medelstora tjänsteföretag inom life - sciencesektorn Swecare Foundation 2013-05-31 0 Innehåll Inledning... 2 Bakgrund... 3 Uppdrag och Syfte... 4 Metod... 5 Definitioner

Läs mer