I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen."

Transkript

1 Sammanfattning från EuroNanoForum 2013, Dublin - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 6/2013 JUNI UR INNEHÅLLET - EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik - A Boy And His Atom EU-miljoner till svensk nanoforskning - Nytt utseende på webbsidan - Vi ses väl i Almedalen - Hallå där.. Rudolf Reuther WEBBSIDA SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA SHARE TO EuroNanoForum 2013 I Convention Center, Dublin, hölls konferensen EuroNanoForum den 18-20e juni. Evenemanget lockade ca 1500 deltagare från hela världen. Nanoteknik i behandling mot allvarliga sjukdomar? Nanoteknik som verktyg för att utvinna dyrutvunnen olja? Nanoteknik i framtidens mat? Den sjätte i ordningen av storkonferensen EuroNanoForum bjöd på många intressanta talare och presentationer. SwedNanoTech var där och lyssnade. Den juni hölls EuroNanoForum 2013 i Convention Centre, Dublin. Konferensen lockade ca 1500 deltagare och hade över hundra inbjudna talare. Under konferensens tre dagar belystes nanoteknik ur en rad verksamheter och vinklar. Presentationerna erbjöd både övergripande politiska perspektiv och konkreta exempel och lärdomar från enskilda talare.

2 Viktigt att diskutera nanoteknik ur ett brett perspektiv Gernot Klotz, VD för Forsknings- och innovationsenheten på European Chemical Industry Council, menar att Europa har goda utvecklingsmöjligheter inom nanoteknikfältet, men att de olika ländernas resurser inte tas tillvara på ett effektivt sätt. Det är inte orättvisa marknadsförhållanden som har gjort att Europa halkar efter i till exempel utvecklingen av solceller det är bristen på samverkan, menar han. Klotz betonar även den problematik som områdets olika perspektiv kan ha för hur vi definierar fältet. Att endast prata om specifika delar gör att andra delar exkluderas. Säkerhet viktigt för alla aktörer Herbert von Bose, direktör på Europakommissionen, menar att en utveckling av en Key Enabling Technology måste ske genom samverkan och gränsöverskridande aktiviteter det kan inte göras av enskilda länder eller aktörer. Det finns ett gemensamt intresse av att samordna insatser ur säkerhetsperspektiv inom nanoteknikområdet. Alla är medvetna om att ett felsteg inom fältet riskerar att påverka hela branschen inte bara enskilda aktörer. Hela världen har intresse av att säkerhetsaspekterna tas hänsyn till redan nu. säger von Bose. För att stärka Europas konkurrenskraft inom nanoteknik är därför ett tydligare europeiskt ledarskap av stor vikt, menar von Bose. Svårigheten att utvärdera riskerna med nanomaterial och nanopartiklar uppmärksammades av flera forskare. Bland annat lyftes bristen på adekvata mätinstrument som ett utvecklingsområde. Lärdomar från ett nanoteknikföretag Att omsätta nanotekniska innovationer till faktiska företag och produkter är på många sätt en svår och utmanande process. Många företag startas men det är långt ifrån alla som har förutsättningarna att lyckas utveckla idén på det sätt som var tänkt från början. Floor van de Pavert berättade om sina lärdomar från start up-arbetet av företaget Single Quantum. När hon startade företaget hade hon ingen erfarenhet av marknaden, däremot en övertygelse om det fanns en efterfrågning av hennes produkt. En av hennes lärdomar var hur stor skillnaden mellan den akademiska världen och marknadsvärlden verkligen är. För en forskare är teknologin målet. Som forskare är man tränad att minimera risker och fokusera på detaljer. Entreprenören ser istället teknologin som ett medel för något annat och ta risker kan vara något nödvändigt för att lyckas. menar van de Pavert. På SwedNanoTech's webbsida hittar du längre artiklar om EuroNanoForum. Till artikeln "EuroNanoForum - dag 1"

3 Collage av foton från EuroNanoForum Irländsk nano ställdes ut

4 Nyfikna besökare. På Trinity College, Dublin, visades under vecka 25 en speciell nanoutställning. Utställningen bestod av konstnärliga bilder som tagits med mycket starka mikroskop. Nanoutställningen var en del av Nanoweek, ett årligt event där en vecka vigs åt aktiviteter för att uppmärksamma och sprida kunskap kring nanoteknik. Nanoweek anordnas av NanoNet, som utgörs av irländska nanoaktörer. I år arrangerades Nanoweek i samband med EuroNanoForum Massiv uppslutning för säker nanoteknik Sjutton av Europas industriorganisationer har gått samman i ett upprop för en balanserad policy för nanomaterial. I uppropet betonas vikten av en policy som skyddar miljö och hälsa men som samtidigt främjar innovation, ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Utan ett gynnsamt klimat för investeringar inom nanoteknik riskerar Europa att hamna på efterkälken - något som kan underminera vår konkurrenskraft, menar de undertecknande organisationerna. Läs hela uppropet A Boy And His Atom Are Advanced Materials Safe? Part 1 of 7 Se världens första film gjord av atomer! Det är IBM som står bakom klippet om pojken och hans atom. Klippet är producerat genom att flytta atomer bildruta för bildruta. Klippet är 1:35 minuter långt. Till klippet Se den första delen av sju av miniserien Are Advanced Materials Safe?. I nästa nyhetsbrev kommer del två! Klippet är 2:17 minuter långt. Till klippet 700 EU-miljoner till svensk nanoforskning EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, FP7, har sedan starten år 2007 finansierat ett stort antal projekt, många med svenska aktörer. Inom ramen för programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies har projekt med svenska aktörer fått finansiering på 87 miljoner euro. Det är över 770

5 miljoner svenska kronor. Det svenska deltagandet i projekt inom nanoforskning är starkt. Sverige medverkar i 25,3 procent av samtliga europeiska nanoprojekt som beviljats finansiering genom FP7. Sedan 2007 har hela programmet Nanoscience, Nanotechnologies, Materials and New Production Tehnologies erhållit 3475 miljoner euro. Det motsvarar 7 procent av den totala budgeten för ramprogrammet. Informationen har hämtats från VINNOVAS rapport Sveriges deltagande i sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling (FP7). Allmän konsultation för REACH-bilagor om nanomaterial Syftet med att öppna för en allmän konsultation är att ge EU-kommissionen en så omfattande kunskapsbas som möjligt inför arbetet med att ta in nanomaterial i det existerande kemikalieregelverket REACH. Kommissionens förslag om eventuella ändringar av REACH-bilagorna väntas ske någon gång under Fram till den 13 september i år går det att lämna bidrag. Läs mer om initiativet här Nordic Life Science Days Stockholm Waterfront, oktober, 2013 Sweden BIO bjuder in till Nordic Life Science Days ett internationellt investerar-, partner- och nätverksmöte med fokus på den innovativa nordiska life science-sektorn. Välkommen! För första gången arrangerar SwedenBIO Nordic Life Science Days i samarbete med våra systerorganisationer i Danmark, Finland och Norge. Mötet riktar sig till life science-aktörer, från innovativa SME:s till big pharma, investerare och bio-organisationer från hela världen. Kärnan är one-toone-möten som förbokas via partneringone. Deltagande företag har också möjlighet att pitcha sin affärsidé. Det kommer även att finnas en utställningshall samt sessioner och debatter om aktuella life sciencefrågor. Programmet uppdateras kontinuerligt och innehåller bland annat programpunkter som Science, Finance, Nanomedicine, Personalised Medicine & Bio Banks och Special Session on Stockholm- Uppsala. Nordic Life Science Days är en utveckling av det etablerade och uppskattade Life Science Investment Day Scandinavia. Registrering: Följ uppdateringar: #nlsdays LinkedIn-grupp: Nordic Life Science Days

6 Vill du delta, bli partner eller sponsor? Kontakta Olivier Duchamp, Conference Director, 2013 Nordic Life Science Days: eller +33 (0) Folkuniversitetet ger föreläsningar om nano Studiefrämjandet visar nano ur två perspektiv Under hösten 2013 och våren 2014 kommer SwedNanoTech i samarbete med Folkuniversitetet att erbjuda en föreläsningsserie om nanoteknik. De titlar som är klara är Nanoteknologins grunder, Nanoteknik och säkerhetsfrågor samt Nanomedicin i framtidens sjukvård. De föreläsare som är bekräftade är Jari Kinaret, Chalmers, Lars Montelius, Lunds Tekniska Högskola, Agneta Richter- Dahlfors, Karolinska Institutet och Roland Grafström Karolinska Institutet. Den 23 oktober hålls en onsdagsföreläsning om nanoteknik i Göteborg. Föreläsningen är ett samarbete mellan Ekocentrum, Studiefrämjandet och Ingenjörer för Miljön (IfM). Medverkar på föreläsningen gör bland annat Lars Barregård, Göteborgs universitet, Sofia Svedhem, Chalmers och Björn Fagerberg, Göteborgs universitet. Föreläsningen hålls den 23 oktober, 2013, kl. 18:00-19:30, i Ekocentrums lokaler i centrala Göteborg. Boka in november! NanoForum Syd är höstens konferens om du är på jakt efter nya affärsmöjligheter inom nanoteknikområdet! november, 2013 Aktuella och relevanta talare Tydligt B2B-fokus Match making-funktion för att du ska komma i kontakt med rätt personer Hålls i Lund Konferensen hålls på engelska Är du intresserad att delta som besökare eller som utställare? Vill du hålla en presentation eller agera sponsor för dagen? Gå in på swednanotech.com/nanoforumsyd2013, eller kontakta Åsalie Hartmanis, VD SwedNanoTech: eller , för mer information. NanoForum Syd arrangeras av SwedNanoTech och Lunds universitet.

7 Nytt utseende på webbsidan SwedNanoTechs webbplats har fått en ansiktslyftning. Med den nya webbsidan är förhoppningen att information enklare ska kunna hittas och att bilden av SwedNanoTech som organisation blir tydligare. Vi på kansliet vill tacka den diskussionsgrupp som bidragit med värdefulla input och förslag. Diskussionsgruppen bestod av Teresita Qvarnström, kommunikatör vid nanoavdelningen, Acreo, Johan Forsgren, forskare på Ångströmslaboratoriet, Uppsala, Christoph Elhén, kommunikatör vid Styrkeområde nano, Nukleärfysik samt Teknisk fysik, Chalmers, Line Lundfald, projektkordinator på Nanometerkonsortiet, Lunds Tekniska Högskola samt Malin Alsved och Marcus Tornberg, studenter vid nanoteknikutbildningen, Lunds Tekniska Högskola. Ert engagemang har varit mycket värdefullt för arbetet! Är det något som DU tycker saknas på den nya webbsidan? Berätta gärna det för oss på Guldregn över nanoforskning 41 miljoner till Sol Voltaics Energimyndigheten ger 41 miljoner kronor i stöd till nanoteknikföretaget Sol Voltaics för utvecklande av nanotrådar för solceller. Nanotrådar ökar solcellernas upptagningsförmåga avsevärt och har stor potential. "Stödet möjliggör för Sol Voltaics att industrialisera produktionen av nanomaterial anpassade för solceller. Sol Voltaics nanoteknologi bidrar till en effektivare produktion av förnybar energi från solen och kan drastiskt förbättra kostnadsstrukturen i sektorn", säger David Epstein, vd för Sol Voltaics. 24 miljoner till tryckt elektronik Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik blir nu verklighet i Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag på 24 miljoner kronor till Linköpings universitet. - Vi är stolta, glada och mycket tacksamma! Det här är en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vårt område internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i världsklass, säger Magnus BerggreN, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och huvudmottagare av donationen. Magnus Berggren är huvudmottagare av de 24 miljonerna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan står även forskare på Acreo, KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Det skriver Acero på sin webbplats.

8 Nära sex miljoner till ny forskning om risker med nanoteknologi För att få fram mer kunskap om nanopartiklars påverkan på människor genomför forskare vid Lunds och Uppsala universitet två projekt som sammanlagt får kr i stöd av AFA Försäkring. Joakim Pagels, docent vid Lunds universitet, får kr av AFA Försäkring för att ta reda på exponeringsnivåer på arbetsplatser där de tillverkar och bearbetar de nya materialen. Professor Magnus Svartengren, Uppsala universitet, får kr av AFA Försäkring för att undersöka vad som händer när människor andas in nanopartiklar. Forskarna ska undersöka 20 patienter som har andats in nanopartiklar. Det skriver AFA Försäkring i ett pressmeddelande. Notiser Sju svar bra grund för beslut I veckan presenterade kemiföretaget BASF processen bakom rapporten Dialogforum Nano 2011/2012 tillsammans med representanter från EU-kommissionen. Syftet har varit att samla olika samhällsaktörer för att främja en öppnare kommunikation mellan tillverkare och slutanvändare. Sju frågor ska ge konsumenten en nödvändig grund för att kunna välja eller välja bort en nanoprodukt. Förutsättningen är att återförsäljaren eller tillverkaren har korrekta och tydliga svar, något som köparen ska kunna kräva. Dialogforum Nano har pågått i fem år och ses som ett pionjärarbete för kemiindustrin. Fyra strategiska innovationsområden utsedda De fyra första särskilt viktiga utvecklingsområdena för svensk industri som tagits fram bland 20 ansökningar är Gruv- och metallutvinnande industri, lättviktsmaterial, produktion, metalliska material och processindustriell IT och automation. SwedNanoTech's ansökan avslogs, men kommer att bearbetas till nästa utlysning som sker senare i år. Försäkringsbolag med intresse av nano Att nanoteknologi successivt letar sig in i arbetsmiljöer och industrier är av intresse för försäkringsbolag, då detta kan komma att innebär förändringar för deras erbjudanden och tjänster. Med anledning av det anordnar försäkringsbolaget If ett seminarium i Oslo i höst. Bland de svenska medverkande ses Åsalie Hartmanis från SwedNanoTech och Roland Grafström från Karolinska Institutet. Vi ses väl i Almedalen?

9 På gång Händer på kontoret

10 Nanomaterials and possible adverse health effects Oslo, Norge, 9-10 september 39th International Conference on Micro and Nano Engineering London, England, september Nordic Life Science Days Stockholm, Sverige, oktober NanoForum Syd Lund, Sverige, november Här på kansliet är det fullt upp inför sommar och semester! Det här är det sista nyhetsbrevet innan vi är tillbaka i full styrka i mitten av augusti. Innan lata sommardagar finns det dock fortfarande arbete att göra! Från bevakning av tredagarskonferensen EuroNanoForum i Dublin, kastar vi oss raskt över till vårt deltagande i politikernas mecka: Almedalsveckan i Visby! Kom och lyssna på SwedNanoTech tillsammans med bland annat Ethel Forsberg, regeringens utredare för säker hantering av nanomaterial. Vi håller till i Donnerska huset, på måndagen, strax efter lunch. Även planeringen inför vår nästa konferens NanoForum Syd tar sin form. I höst kommer det ges tillfälle till en mer B2B-betonad nanokonferens i den skånska idyllen Lund. Boka in november redan nu! Behöver du lite sommarläsning rekommenderar vi här på kansliet det senaste numret av branschtidningen Nordic Cleantech Review. Där hittar du nämligen ett uppslag om NanoForum, som arrangerades av oss i Stockholm i maj! Glad sommar och glöm inte att använda solkräm! (Med eller utan nanopartiklar) Åsalie Hartmanis, VD Stina Bergström, kommunikatör Nya medlemmar - Ionautics (företag) - Ulf Ekenberg, KTH Välkomna till SwedNanoTech! Hallå där...

11 ...RUDOLF REUTHER, forskare på NordMiljö AB och koordinator för EU-projekten NanoSustain och NanoValid. Vad görs i projekten NanoSustain och NanoValid? - I NanoSustain behandlas framför allt frågan om hur nanomaterialens egenskaper kan förändras under deras livscykel och hur människan och naturen exponeras när de små partiklarna frigörs. Med en förståelse för det kan tekniska lösningar för en hållbar utveckling av nanotekniken utvecklas. De lösningarna inkluderar hela livscykeln av nanoprodukter, med särskild fokus på deras sluthantering och deponering. NanoSustain har precis avslutats efter tre intensiva forskningsår. En mängd resultat kommer att presenteras vid olika konferenser och i vetenskapliga tidsskrifter under året. I NanoValid är huvudmålet att utveckla validerade analys- och testmetoder för att kunna göra tillförlitliga bedömningar av riskerna med nanomaterial. Att utforma relevanta test- och analysmetoder bidrar även till standardiseringsarbetet av metoder och provmaterial inom nanofältet. I projektet deltar forskningsinstitutioner, myndigheter, företag och forskare från bland annat Indien, Brasilien, Kanada och USA. Det projektet pågår i ytterligare två och ett halvt år. Både NanoValid och NanoSustain syftar till att öka och förbättra vår kunskap om möjliga hälso- och miljörisker som nanotekniken kan medföra. Det som gör projekten extra viktiga är att de utgår från ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till hela livscykeln av ett nanomaterial - från tillverkning till användning till sluthantering. Du är ju koordinator för de båda projekten, vad innebär den ansvarsrollen? - För att kunna koordinera stora internationella forskningsprojekt är det viktig att förstå och förena olika uppfattningar och tillvägagångssätt som forskare från olika kulturer och bakgrunder har. På så sätt kan ett mervärde skapas som ett nationellt projekt inte skulle kunna uppnå. Då NordMiljö är ett litet företag blir det en särskild utmaning att samordna såpass stora och komplexa projekt. Samtidigt är det även ett bra tillfälle att höja sin egen kompetens, att bygga upp ett internationellt nätverk och att bidra till globala frågor såsom säkerhetsaspekten av nanoteknologi. För mig personligen betyder detta att vara ta stort ansvar för att projektet ska gå runt och generera de resultat som nanoteknologin behöver för att utvecklas på ett hälso- och miljövänligt sätt. Det behövs dessutom en stor intuitiv förmåga att kunna lyssna och bygga bryggor mellan forskare med olika bakgrund och kultur. Att samordna ett projekt som NanoValid, med mer än 30 olika partners från drygt 20 länder, kräver att man kan arbeta bortom sina egna begränsningar och är öppen för både oväntade insikter och utmaningar längs resans gång. Hur tycker du att Sverige ska fortsätta arbeta för att säkerställa en säker utveckling av nanoteknik? Sverige bör göra en stor satsning för att fokus på nanomaterialens hälso- och miljöaspekter betonas redan i forskningsplaner för nanoteknologi. Dessutom behövs det investeras ökade resurser för att adekvata test- och riskbedömningsmetoder för nanomaterial ska kunna utvecklas.

12 Tipsa oss! Har du sett något intressant som händer på nanoteknikområdet? Något bra YouTube-klipp om nanoteknik eller kanske en TED-föreläsning? Ett möte i Sverige eller utomlands som du tycker fler behöver känna till? Företagets senaste pressrelease? Tipsa oss med ett mail! Maila ditt tips till SWEDNANOTECH Nätverket för svensk nanoteknik Grev Turegatan 14, Box 5073, Stockholm Telefon

Nyhetsbrev 5/2013 MAJ. Stor uppslutning på NanoForum 2013 UR INNEHÅLLET. Över hundra personer deltog under NanoForum den 15 maj.

Nyhetsbrev 5/2013 MAJ. Stor uppslutning på NanoForum 2013 UR INNEHÅLLET. Över hundra personer deltog under NanoForum den 15 maj. Stor uppslutning på NanoForum, Agenda: "Nanoteknik för hållbar samhällsutveckling" - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e -postklient, klicka här. Nyhetsbrev 5/2013 MAJ UR INNEHÅLLET

Läs mer

Fullsatt på öppen föreläsning om nanosäkerhet. Föreläsningen avslutades med frågor från den drygt femtio personer stora publiken.

Fullsatt på öppen föreläsning om nanosäkerhet. Föreläsningen avslutades med frågor från den drygt femtio personer stora publiken. Fullsatt på öppen föreläsning om nanosäkerhet, svenska nanotrådar närmare produktion - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 8/2013 SEPTEMBER UR

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2014 Vetenskap & Allmänhet VA FRÄMJAR DIALOG OCH ÖPPENHET MELLAN ALLMÄNHET OCH FORSKARE Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening med både organisationer och personer som medlemmar. Ett övergripande

Läs mer

Nanologica får ryskt storavtal

Nanologica får ryskt storavtal Nanologica får storavtal, delegationsresa till Asien - och andra nyheter Nyhetsbrev 3/2013 Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 3/2013 MARS UR INNEHÅLLET - Nanologica

Läs mer

WEBBPLATS SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA

WEBBPLATS SKICKA VIDARE AVPRENUMERERA Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-post, klicka här. Nyhetsbrev 1/2013 JANUARI UR INNEHÅLLET: - Nya Wallenberg Scholars - Forskare framställer böjbara solpaneler - Världens (hittills) minsta magnet

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen. Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006

Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen. Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006 Karin Hjorth Rybbe Europaprogrammen Västsverige en stark kunskapsbaserad ekonomi 29 maj 2006 Enheten för europaprogrammen Johan Lindberg 08-454 64 53 johan.lindberg@vinnova.se Europaprogrammen / VINNOVA

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Fortsatt arbete med Vattenvisionen: Nationell påverkansplattform för Horisont 2020 SIO ansökan Varför en Vattenplattform?

Läs mer

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET

Nyhetsbrev 10/2013 NOVEMBER. Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller UR INNEHÅLLET Nanopartiklar kan övervinna resistens hos bröstcancerceller, kommentera regeringsutredningen om nanomaterial - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev

Läs mer

"Aktuellt" fällt i Granskningsnämnden Hävdade felaktigt samband mellan nanopartiklar i kosmetika och nanopartiklar som påverkar fiskars beteende.

Aktuellt fällt i Granskningsnämnden Hävdade felaktigt samband mellan nanopartiklar i kosmetika och nanopartiklar som påverkar fiskars beteende. Facebook Twitter LinkedIn Pusha "Aktuellt" fällt i Granskningsnämnden Hävdade felaktigt samband mellan nanopartiklar i kosmetika och nanopartiklar som påverkar fiskars beteende. Granskningsnämnden uppfattade

Läs mer

Beredningsbrev. Malmö Cleantech City 2016

Beredningsbrev. Malmö Cleantech City 2016 Malmö stad Näringslivsberedningen 1 (1) Datum 2015-10-06 Adress Lugna gatan 84 Diarienummer STK-2015-1045 Beredningsbrev Till Kommunstyrelsen Malmö Cleantech City 2016 STK-2015-1045 Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013

VERKSAMHETSPLAN 2013 STYRELSEARBETE VERKSAMHETSPLAN 2013 Cirka sex styrelsemöten, varav majoriteten telefonmöten, planeras. Lokalgruppen i Göteborg fortsätter att träffas separat. MEDLEMMAR Vi hoppas att genom aktivt arbete

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (13) Datum Diarienummer 2015-04-23 2014-00985 Reviderad Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 2 (13) 1 Finansiärerna

Läs mer

Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI. Uppsalaforskare upptäcker nytt material UR INNEHÅLLET

Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI. Uppsalaforskare upptäcker nytt material UR INNEHÅLLET Ny medlem i SwedNanoTechs styrelse, nanomedicinspår på Nordic Life Science Days - och andra nyheter Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e- postklient, klicka här. Nyhetsbrev 7/2013 AUGUSTI UR INNEHÅLLET

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Mål och strategi för Internet of Things Sverige

Mål och strategi för Internet of Things Sverige Mål och strategi för Internet of Things Sverige Presentation, vid IoT Sverige vårseminarium 23 april 2015 Torbjörn Fängström, programchef IoT Sverige, Uppsala universitet IoT Sverige ett strategiskt innovationsprogram

Läs mer

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas

- en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas EU-supportkontoret t t - en supportfunktion för svenska aktörer inom skogsnäringen som vill lyckas inom EUs sjunde ramprogram, FP7 Catharina Ottestam, Innventia Vad är EU-kontoret? Pilotprojekt, det första

Läs mer

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Strukturstöd ESF EU-stöd Regional konkurrenskraft och sysselsättning ERUF Sektorsprogram Konvergens A. Gränsöverskridande Central Baltic Norge-Sverige

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IFG ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Mer än 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 Britt-Inger Bårman strateg, regional utveckling ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012 Bakgrund Syftet med den gemensamma satsningen i Almedalen var att för tredje

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2017 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening vars ändamål är att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. Dialog och öppenhet

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP OCH LOKAL UTVECKLING

SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP OCH LOKAL UTVECKLING Lokalekonomidagarna Docksta, 18 april 2013 SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP OCH LOKAL UTVECKLING Yvonne von Friedrichs Avdelningen för Ekonomivetenskaper och Juridik Mittuniversitetet UTMANINGAR FÖR LOKAL VÄLFÄRD

Läs mer

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden

Gruv- och mineralforskning och innovation. då, nu och i framtiden Gruv- och mineralforskning och innovation då, nu och i framtiden Margareta Groth VINNOVA Bild 1 Bild 2 Då: Strategiskt gruvforskningsprogram - effekter? FoU med internationell konkurrenskraft Överträffar

Läs mer

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska företag Tommy Höglund 10:20 Svenska styrkeområden,

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström)

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Strategiska innovationsområden Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Varför satsar Sverige på strategiska innovationsområden? Sverige måste kraftsamla för att

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

ATT VARA PRAKTIKFÖRETAG MED SSE RAMP

ATT VARA PRAKTIKFÖRETAG MED SSE RAMP ATT VARA PRAKTIKFÖRETAG MED SSE RAMP OM PRAKTIKANTEN Akademiskt utbildad Beviljats asyl i Sverige Affärsinriktad Goda kunskaper i engelska (TOEFL-test) GMAT (internationellt högskoleprov ) Arbetslivserfarenhet

Läs mer

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag VÅRT ERBJUDANDE till miljöteknikföretag Besöksprogram Finansieringsguide Internationella affärer Kompetensutveckling Affärsnätverk Synliggör ert företag Affärsrådgivning för miljöteknikföretag Introduktion

Läs mer

Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer?

Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer? Horizon2020 nya möjligheter för svenska aktörer? Judit Wefer, Enheten för EU-relationer Bild 1 Varför europeiskt samarbete? Resurser Forskningens behov Forskningsexcellence Gemensamma behov Bild 2 Bn 2007

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt LIGHTer inbjuder till Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt Uppstartsmöte om EULIGHTer En påverkansplattform

Läs mer

Svensk Digital Handel. En sammanfattning av kvartal 2, 2016

Svensk Digital Handel. En sammanfattning av kvartal 2, 2016 Svensk Digital Handel En sammanfattning av kvartal 2, 2016 Svensk Digital Handel Sedan 1973 har Svensk Digital Handel varit intresseorganisationen för digital handel i Sverige. Vi arbetar proaktivt med

Läs mer

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT

DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT DIGITALISERING: SPORT + IKT = TILLVÄXT Jin Moen Affärs- och innovationsområdeschef Internet of Sports @ Swedish ICT Riksidrottsförbundets Elitidrottskonferens 11 maj 2015, Chalmers Conference Center INTERNET

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science?

Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science? Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science? Rundabordsdiskussion med 24 viktiga forskningsaktörer och beslutsfattare Arrangör: BiogenIdec Datum: 5 juli 2012 Plats: Almedalen Moderator: Linda

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

EU-finansiering som hävstång

EU-finansiering som hävstång EU-finansiering som hävstång Karin Aase, PhD MSc VINNOVA www.vinnova.se Bild 1 EU:s sjunde ramprogram Eureka Eurostars Vilket typ av företag har du och vad är ditt behov? Bild 2 EU:s sjunde ramprogram

Läs mer

Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF

Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF Finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag Trollhättan 10 nov 2015, Max Maupoix Swerea IVF EUSMESupport2020 Öka svensk medverkan från SMF i Horizon2020 och Eurostars Kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift.

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift. Strategi 2014 (1) Sammanfattning Ett paradigmskifte sker inom internationalisering av högre utbildning och forskning. Lärosäten över hela världen - också i vad som brukar kallas utvecklingsländer - konkurrerar

Läs mer

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2015 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2015 Förord Politiker och allmänhet är överens om att Sverige ska vara ett kunskapsland och att forskning

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Vetenskap & Allmänhet, VA främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare

Vetenskap & Allmänhet, VA främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare Vetenskap & Allmänhet, VA främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare Forskning berör oss alla och påverkar vår framtid. Därför måste allmänheten få större insyn och vara med och diskutera

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Forskningsfinansiering i Sverige Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Vetenskapsrådet Vetenskapsrådet är den stora grundforskningsmyndigheten med tre ämnesråd;

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Så förändrar nanoteknik och digitalisering världen Science & Innovation Day

Så förändrar nanoteknik och digitalisering världen Science & Innovation Day Så förändrar nanoteknik och digitalisering världen Science & Innovation Day Sundsvall 18 oktober 2016 Från nanoteknik och det uppkopplade samhället till sociala medier! 2 Välkommen till Science & Innovation

Läs mer

Svensk sammanfattning av Agenda grafen. Ett nytt svenskt styrkeområde

Svensk sammanfattning av Agenda grafen. Ett nytt svenskt styrkeområde Svensk sammanfattning av Agenda grafen Ett nytt svenskt styrkeområde Contents Framtidens Grafenindustri... 3 Rekommendationer i korthet...4 Styrkeområden i Sverige och målen för dessa... 5 Övergripande

Läs mer

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research

Mikael Hedelind. Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind Mikael Hedelind, ABB Corporate Research Mikael Hedelind, ABB Corporate Research, Västerås EC H2020 och FP7 Lärdommar från första ansökningarna January 28, 2015 Slide 2 Introduktion Disclaimer:

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

EU:s ramprogram för forskning. Ulla Mortensen SIK Institutet för livsmedel och bioteknik

EU:s ramprogram för forskning. Ulla Mortensen SIK Institutet för livsmedel och bioteknik EU:s ramprogram för forskning Ulla Mortensen SIK Institutet för livsmedel och bioteknik Gemensam forskning inom EU sedan 25 år Ramprogram Period Budget, M FP1 1984-1987 3 800 FP2 1987-1991 5 400 FP3 1990-1994

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Internet of Things betydelse för Sverige

Internet of Things betydelse för Sverige Internet of Things betydelse för Sverige 1. Sveriges Ökat intresse för Forskning och Innovation () 2. EUs intresse av och Horizon 2020 3. i Sverige 4. s möjlighet och effekt för Sverige 5. Agenda, projekt,

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011

VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Stockholm 2011 01 07 VÄLKOMMEN TILL MÄSSPROJEKTET 2011 Loco Motion har arbetat och utvecklat Mässprojektet sedan 2008. Under två omgångar, 2009 och 2010, har projektet genomförts, utvärderats och utvecklats.

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro 1 Välkommen till SolutionCLUES Din samarbetspartner när det gäller: Utveckling av arbetsklimat, funktion och resultat inom arbetsplatsen, teamet eller ledningsgruppen. Effektiv och positiv coaching för

Läs mer

INVEST IN NORDIC CLEANTECH

INVEST IN NORDIC CLEANTECH INVEST IN NORDIC CLEANTECH Sedan 2009 En unik och oslagbar kanal i världen för att sälja och marknadsföra svensk miljöteknik utomlands och nationellt. F R O M S W E D E N A N D T H E N O R D I C S Bakgrund

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Jämlik hälsa och vård

Jämlik hälsa och vård Foto: Clifford Shirley Välkommen till den 14:e nationella konferensen för nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Jämlik hälsa och vård det goda mötet som nyckel till framgång Västerås 19-20 mars

Läs mer

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen Praktikrapport Praktikplats: Central Sweden, Belgien Praktikperiod: 16 augusti - 16 januari, heltid Handledare: Maria Lunander, Director, Central Sweden Rue du Luxembourg 3, BE-1000 Bruxelles, Belgique,

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN Översikt av de strategiska innovationsprogrammen Dagens mål Ge er en översikt av vilka strategiska innovationsprogram som nu är beviljade och skapa en tydligare bild av syftet och målet med satsningen

Läs mer

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2014 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2014 Förord Sveriges regering har uttryckt ett mål om att de samlade investeringarna i forskning och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin och miljöteknikstrategin Uppströms teknik i kretslopp KTH 20 mars 2013 Anna Carin Thomér Marie Ivarsson Den nationella innovationsstrategin

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska

Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska Agenda 09:30 Kaffe och samling 10:00 Välkomna och inledning 10:05 Smartare Elektroniksystem Ett strategiskt innovationsprogram, så hjälper vi svenska företag Magnus Svensson 10:25 Varför Läkare utan gränser

Läs mer

Uppsala BIO 10 år senare. Madeleine Neil, Kommunikationsdirektör Uppsala BIO

Uppsala BIO 10 år senare. Madeleine Neil, Kommunikationsdirektör Uppsala BIO Uppsala BIO 10 år senare Madeleine Neil, Kommunikationsdirektör Uppsala BIO Vem är jag och vilka är ni? Vad är Uppsala BIO idag, och vad trodde vi då? Vad är en lyckad klustersatsning? Erfarenheter av

Läs mer

Välkommen till Informationsmöte om Vetenskap med och för samhället, Horisont 2020

Välkommen till Informationsmöte om Vetenskap med och för samhället, Horisont 2020 Välkommen till Informationsmöte om Vetenskap med och för samhället, Horisont 2020 Maria Hagardt, Nationell kontaktperson Twitter: @vinnova.se #VIH2020, #Swafs, #RRI, #H2020 Webb: www.vinnova.se/swafs2016

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

The Swedish Biotechnology Industry Organization

The Swedish Biotechnology Industry Organization The Swedish Biotechnology Industry Organization Karin Aase, PhD Projektledare SME Life Science Support Office karin.aase@swedenbio.com 0704-71 63 28 www.swedenbio.com/fp7 SwedenBIO och svensk life science

Läs mer

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Nyhetsbrev 4/2013 APRIL. Bokslut UR INNEHÅLLET. Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. GLAD PÅSK! Om nyhetsbrevet ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Nyhetsbrev 4/2013 APRIL UR INNEHÅLLET - Bokslut - Låt hjärnan ha roligt! - Workshop - Can Nanotechnology Create Utopia? - Danska

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa talare

Läs mer

CommHERE. Communicating European Health Research

CommHERE. Communicating European Health Research CommHERE Communicating European Health Research Europeiskt kommunikationsprojekt Syfte Att förbättra kommunikationen till allmänheten om medicinska forskningsresultat som finansierats av EU. 02/02/2012

Läs mer

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn

Mänskliga rättigheter i högre utbildning. Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Mänskliga rättigheter i högre utbildning Konferens om mänskliga rättigheter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor och våld mot barn Stockholm 19-20 september ADRESS Box 7703 103 95 Stockholm BESÖKSADRESS

Läs mer

Marknadens gränser och politikens villkor

Marknadens gränser och politikens villkor Marknadens gränser och politikens villkor Inbjudan till konferens 6 maj 2011 Stockholm Var går gränsen mellan marknad och politik i en tid när den finansiella sektorn får allt större betydelse? Gränserna

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Ceebels verksamhet idag och i framtiden

Ceebels verksamhet idag och i framtiden Ceebels verksamhet idag och i framtiden SVERIGES ENERGITING 2010 SESSION 19 Cinna Adanko Tekniska Högskolan i Jönköping Nationellt program Energimyndighetens Program för energieffektivisering inom belysningsområdet

Läs mer

Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden

Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden Anmäl er senast 1 november - http://www.cleantechinn.se/hostmote2013 Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden Datum: 12 november, 2013 Plats: Light Meetings, Fokus på tillväxt - för dig och ditt

Läs mer

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017 Kunskap om och för samhällets klimatarbete Dialogmöte den 29 maj 2017 Tankar inför mötet Informera och klargöra kring utlysningen, hinna prata och diskutera frågor som finns Få en bild av vilka ni är kunna

Läs mer

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 Sektorprogram: Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 ANP 2007: 760 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2007

Läs mer

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Genom Enterprise Europe Networks bevakningstjänst kan man registrera sig för prenumeration av samarbetsprofiler. Det kan vara: - Teknikerbjudanden

Läs mer

Så jobbar vi för forskningsmedel till energieffektiva byggnader i EU. E2B2s årskonferens 29 jan 2015 Johan Skarendahl, Kristina Mjörnell

Så jobbar vi för forskningsmedel till energieffektiva byggnader i EU. E2B2s årskonferens 29 jan 2015 Johan Skarendahl, Kristina Mjörnell Så jobbar vi för forskningsmedel till energieffektiva byggnader i EU E2B2s årskonferens 29 jan 2015 Johan Skarendahl, Kristina Mjörnell Hela Horizon 2020, blåmarkerat=samhällsbyggnadsrelevant Excellent

Läs mer

LET S ACT FOR BETTER CITIES. Driving change for better cities

LET S ACT FOR BETTER CITIES. Driving change for better cities LET S ACT FOR BETTER CITIES Som en stad visste vi att vi måste möta utmaningen med att inkludera romer på ett integrerat sätt. Nätverket Roma Net gav oss en struktur för att göra detta genom att skapa

Läs mer

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Linder Cecilia Datum 2016-11-14 Diarienummer KSN-2016-2333 Kommunstyrelsen Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre 2017-2019

Läs mer