Öka produktiviteten. Kundtidning för Kemppi 2011 SV. Snabb och enkel svetsmekanisering. Bättre resultat med Wise Svetsprocesser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öka produktiviteten. Kundtidning för Kemppi 2011 SV. Snabb och enkel svetsmekanisering. Bättre resultat med Wise Svetsprocesser"

Transkript

1 PRO News Kundtidning för Kemppi 2011 SV Öka produktiviteten Bättre resultat med Wise Svetsprocesser Snabb och enkel svetsmekanisering Robotsvetsning med effekten av två: TANDEM TCS SYSTEM

2 Wise decisions create a more productive result Hantera svetsskicklighet, produktivitet och kvalitet WISE produkterna är svetsningsmjukvarulösningar som gör det möjligt att öka prestandan vid svetsning, som annars skulle vara omöjligt att uppnå med standard MIG / MAG svetsning. Använd Wise produkter för förbättrad svetsning av rotsträng,r konstant strömstyrning, automatiskt kontroll av ljusbågslängd och för tunnplåtsvetsning. Kompatibel med FastMig Synergic och KempArc automationsutrustning. Boka en demonstration och se skillnaden på ljusbågen. Boka en demonstration och se skillnaden på ljusbågen!

3 editorial Ett av de bästa sätten att förutse framtiden är att skapa den Anssi Rantasalo CEO År 2010 var en stor framgång för Kemppi. Vi var tillbaka i tillväxtspåret och gjorde framsteg inom många områden. Vårt nya dotterbolag i Chennai, Indien öppnade och vårt intåg inom nya områden som skräddarsydda processer för ljusbågssvetsning (Wise), robotiserad tandemsvetsning och automatiska MagTrac-traktorer skapade stort intresse över hela världen. Vi tackar uppriktigt alla våra kunder och affärspartners liksom Kemppis personal för att ha skapat denna framgång tillsammans med oss. Just nu sker många viktiga händelser i olika delar av världen. Tsunamin och den kärnkraftskatastrof som följde i Japan formar om energipolitiken över hela världen. Det är oro och uppror i många arabländer baserat på kraven på demokrati. I Europa är den största utmaningen kopplad till ekonomiska problem i vissa euroländer. Allt detta påverkar den allmänna ekonomiska utvecklingen och tillväxtförväntningarna. Osäkerheten om framtiden ökar igen. För några år sedan läste jag Stephen R. Coveys bok: De sju goda vanorna. Författaren ger rådet att fokusera på saker som man kan påverka ( The Circle of Influence ) och att oroa sig mindre för saker som ändå kommer att ske ( The Circle of Concern ). Det är ett gott råd just nu, och här på Kemppi följer vi det på många sätt. Vi tror att vår framtida konkurrenskraft är beroende av investeringar vi gör i dag. Vi har precis slutfört ett treårigt investeringsprogram värt 25 miljoner euro och har börjat använda den senaste utbyggnaden av vår monteringsanläggning här i Lahtis. Vårt mål var att öka produktiviteten med minst 10 % och detta mål har nåtts och faktiskt överskridits. I år kommer vi att anställa ny personal för att uppfylla behoven inom våra verksamheter R&D&I och Sales & Marketing och antalet anställda i utlandet fortsätter att öka, särskilt på tillväxtmarknaderna i Ryssland, Indien och Kina. Vi tror att produktivitet är den viktigaste utmaningen även för våra svetskunder när de strävar efter ökad konkurrenskraft på den globala marknaden. Vi vill vara en del av denna utveckling och aktivt bidra till ökad svetsproduktivitet. Därför har vi öppnat en ny affärsenhet med namnet Welding Management Solutions (WMS). Denna expertgrupp kommer att fokusera på utveckling och kommersialisering av nya verktyg och servicekoncept för att stödja vidare utveckling av svetsproduktion. I år kommer vi också att lansera nya spännande produkter. Minarc Evo-serien som presenterades i Hannover i slutet av förra året har kommit ut på marknaden och i september kommer vi att ta ett stort steg framåt beträffande kompakt MIG/MAG-utrustning. Under tiden erbjuder vår tidning intressant läsning och även en glimt av framtiden Trevlig läsning!

4 9Lätt mekanisering ger effektivitet - och bättre ergonomi. av de mest omtalade aktuella 19Ett ämnena är virtuell svetsning. Den ger betydande besparingar av tid och pengar i grundläggande svetsutbildning. de senaste åren har utvecklingen 22Under inom strömkällor för MIG/MAG-svetsning skapat möjlighet att utveckla flera olika multifunktionella utrustningar. är en internationellt erkänd 27Deltabalken och mycket användbar produkt för många olika slags konstruktioner. Flera utmaningar har övervunnits i produktionen av den. Innehåll Editorial Ett av de bästa sätten att förutse framtiden är att skapa den 3 Briefly 5 Innovation ProTrainer tränar mästare i den virtuella världen 19 Fyra verktyg för ljusbågssvetsning som varje svetsare borde ha 22 Viewpoint Förutse, finna nya vägar och kommunicera om framtiden 18 Övrigt MagTrac blir aldrig trött även på långa längdsvetsar 12 NY Minarc Evo-serie 13 Pånyttfödd MIG/MAG-tandemsvetsning 16 Svetsning gav Katja ett nytt liv 30 Uppfanns skridskoåkningen i Finland? 33 Kemppi Dotterbolag 35 Kemppi Försäljningskontor 35 Omslaget visar två fartyg-till-land kranar som tillhör Konecranes, som väntar på transport till operatören. Dessa kranar är tillverkade i Hangö av Levator, som också deltagit i utvecklingen av Kemppi MagTrac svetstraktorer. Mekaniserad svetsning används i många skeden av tillverkning de viktigaste balkar på kranarna. Foto av Petri Metsola, Levator Oy.. Kemppi ProNews. Utgivare: Kemppi Oy, P.O. BOX 13, Lahti, Finland. Internet: Telefon: Ansvarig utgivare: Minna-Maija Jokisalo. Redaktionssekreterare: Elina Suomalainen. Layout: Tekijätiimi Oy. Prenumerationer och adressändringar: Kemppi Oy. Tryck: Esa Print Oy, Lahti, Finland ISSN X.

5 Briefly Kemppi startar produktion i Indien Invigningen av Kemppis indiska dotterbolag hölls i Chennai den 19 januari Ceremonin var baserad på en traditionell Puja ritual som används av hinduer, där man visar respekt till gudarna och berättar för dem om förhoppningar och drömmar. En hinduisk präst spelade en viktig roll i öppningsceremonin. HiArc MIG svetsmaskiner visades vid öppningsceremonin. Kemppi Oy, en ledande finsk leverantör av svetsutrustning och svetsningslösningar, har öppnat en produktionsanläggning i Chennai, Indien, för tillverkning av produkter avsedda för den lokala marknaden. Öppningsceremonin för det nya dotterbolaget och produktionsanläggningen hölls den 19 januari 2011 i traditionell indisk stil. Den nya anläggningen är den första tillverkande enhet som Kemppi har utanför Finland. Kemppi har verkat på den indiska marknaden sedan 1970-talet och varumärket har under årens lopp blivit välkänt och uppskattat. Syftet med lokalt dotterbolag och produktion är att förbättra och stärka den ställning Kemppi har på en av de snabbast växande marknaderna i världen. Vi har under lång tid haft gott samarbete med lokala återförsäljare, men lokal produktion är också nödvändig för att riktigt etablera sig på den indiska marknaden, säger Anssi Rantasalo, VD för Kemppi. Personal från Kemppis produktionsanläggning i Indien har varit i Finland för utbildning och redan i våras kom de första maskinerna som tillverkats i fabriken i Chennai att se dagen ljus. Det kommer att var HiArc M400i, maskiner för MIG/MAG svetsning. Genom att etablera ett försäljningsbolag och en produktionsanläggning i Indien visar Kemppi att man på allvar konkurrerar i denna ekonomiska region, som har väldigt hög marknadspotential. Kemppi visar att man på allvar konkurrerar i denna ekonomiska region, som har väldigt hög marknadspotential. Dotterbolaget gör det möjligt att lokalt hantera såväl försäljning och leveranser som service. Kontorslokalerna innehåller också moderna utbildningsutrymmen, som inom snar framtid kommer att utökas ytterligare. Vi vill ge våra indiska kunder ännu bättre stöd och stärka vår strategiska position i området, avslutar Rantasalo.

6 Briefly PRO News 肯 倍 客 户 杂 志 更 高, 更 快, 更 强! 利 用 肯 倍 全 新 焊 接 解 决 方 案, 可 显 著 提 高 生 产 率 Wise 智 能 焊 接 解 决 方 案 简 易 自 动 焊 解 决 方 案 机 器 人 双 丝 焊 2011 ZH Vi publicerar vår kundtidning ProNews och vår produktkatalog på följande språk: finska, engelska, svenska, norska, danska, tyska, nederländska, polska, franska, spanska, portugisiska, ryska samt kinesiska. Kemppi kommunicerar på tolv språk Vi betjänar kunder i mer än 80 länder runt om i världen. Vi publicerar bruksanvisningar och kundkommunikationsmaterial på minst tolv språk och i vissa fall kan det bli upp till femton. Vår kundservice följer principen om att kunderna ska få tydlig, lättförståelig information på sitt eget språk. Du kan läsa vår kundtidning ProNews i tryckt form och samma tidning publiceras även på vår webbplats som en flerspråkig elektronisk kopia av den tryckta versionen. På vår webbplats kan du också få tillgång till Kemppis digitala produktkatalog och bläddra i den direkt på skärmen. Du kan enkelt skriva ut valfria sidor eller till och med ladda ned hela katalogen i pdf-format till din egen dator. Produktkatalogen innehåller grundläggande information om Kemppis maskiner och tjänster. Kemppis nyhetsbrev, The Welding Issue, har nyheter om Kemppis produkter och verksamheter. På vår webbplats kan du prenumerera på nyhetsbrevet och få det levererat via din e-post. Dela dina upplevelser de mest överraskande kommer att belönas! Är du förvånad av alla de saker som kan skapas genom svetsning? Har du sett ett häpnadsväckande objekt som har skapats, eller fogats genom svetsning? Vi har tidigare skrivit om ett vinställ som har svetsats i hop och om en motorcykel med en trombon som sitt avgasrör. På nästa sida kan du läsa hur ett värdefullt armband till en klocka reparerades genom svetsning. Dela med dig om de arbeten du har sett eller dina egna erfarenheter med läsarna av Kemppi ProNews. Skicka en kort beskrivning av ämnet tillsammans med några bilder och dina kontaktuppgifter via e-post till: De mest häpnadsväckande historierna kommer att belönas! Kemppi DataStore-konceptet har tilldelats priset Quality Innovation of the Year 2010 Den ffinska tillverkaren av svetsutrustning, Kemppi Oy, har tilldelats det finska priset Quality Innovation of the Year 2010 i kategorin för stora företag. Det vinnande Kemppi DataStore-konceptet representerar ett helt nytt sätt att tänka när det gäller hur svetsmaskiner används och hur de kan anpassas efter kundernas behov. Nu kan kunderna utrusta sina svetsmaskiner med exakt de specifika svetsprocesser och funktioner som de faktiskt behöver i svetsarbetet. Detta förenklar valet av funktioner i användargränssnittet och minskar avsevärt risken för misstag under denna fas, vilket direkt ökar svetsmaskinernas användbarhet och slutproduktens kvalitet. Alla svetsmaskiner som används i produktionen på kundens anläggning kan enkelt utrustas med de specifika funktioner som behövs för en särskild användning eller ett särskilt projekt. Kemppi DataStore-lösningen är en svetsbutik på nätet där användaren kan köpa och ladda ner till exempel svetsprocesser, svetsprogram, programuppdateringar och valideringscertifikat för svetsmaskiner. Med hjälp av detta system kan all svetsutrustning hållas uppdaterad under hela produktlivslängden samtidigt som de olika användningsbehoven fortfarande tillgodoses. Kemppi DataGun är ett litet verktyg, ungefär lika litet som en mobiltelefon, som är anslutet till en dator via en USB-kabel. Verktyget fungerar som en länk mellan nätet och svetsmaskinen så att den inköpta produkten kan överföras till svetsmaskinen. Dessutom kan man använda DataGun för att till exempel kopiera svetsmaskinens inställningar. Det är fjärde gången i år som Excellence Finland delar ut priset Quality Innovation of the Year. I år fanns två organisationer med i kategorin för stora företag.

7 Rolex lagad med svetsning En norsk Rolex-ägare sparade en avsevärd summa pengar när armbandet till hans värdefulla klocka lagades med svetsning. Rolex-ägaren tog med klockan till olika urmakare i Oslo för att låta reparera den. Flera försök gjordes för att sätta fast armbandet, till exempel med lim, men allt misslyckades. En av hantverkarna föreslog att svetsa fast armbandet, men ville inte försöka själv ifall värmen skulle orsaka ännu större skada. En nytt armband för den värdefulla klockan skulle kosta euro. Ett betydligt billigare alternativ vore att hitta en yrkesman med tillräckligt högkvalitativ svetsutrustning. Klockägaren skickade ett e-postmeddelande till Øivind Myhre vid Svinndal Gjerde & Sveiseverksted, som lockades av den ovanliga utmaningen. Han bad om bilder på armbandet och tog itu med att hitta en praktisk lösning för att reparera det. Efter att ha forskat lite om ämnet upptäckte Myhre att Kemppi MasterTig MLS ACDC och dess MicroTack-funktion i kombination med ACS manöverpanel erbjöd en lösning för att laga Rolex-armbandet. Armbandet och dess fästanordning togs bort och komponenterna rengjordes på gammalt lim och smuts. Myhre övade också med sina kollegor i förväg genom att utföra svetstester med rostfri ståltråd med en diameter på 1 mm. I det första svetstestet använde vi solglasögon och en lampa utrustad med ett förstoringsglas, förklarar Myhre. Efter några punktsvetsar förstod vi att materialen i armbandet och låset betedde sig något annorlunda än de material som man normalt hanterar vid häftsvetsning. Han säger: Genom att öka svetsströmmen till 135 ampere och ställa in avståndet till svetsstycket till 0,5 mm, uppnåddes önskat resultat. Styckena blev perfekt anslutna. Därefter fortsatte vi svetsningen med en något lägre ström på 110 ampere. Vid änden gjordes 6-7 punktsvetsar och på sidan 2-3 punktsvetsar, vilket säkerställde ett varaktigt resultat som ska hålla länge. Ingen skada orsakad av hettan upptäcktes på armbandet förutom lite missfärgning och nedsvärtning som kunde tas bort genom att torka av det med fingrarna, säger han. Svinndal Gjerde & Sveiseverksted är ett norskt företag grundat 1978 som enmansföretag med fokusering på svetsade stängsel och mindre produkter. Under årens lopp har företaget utvecklats och expanderat och är i dag inhyst i en lokal på 800 kvadratmeter, på två våningar. Företaget har fem anställda, med omfattande kompetens inom områden som automation, pneumatik, hydraulik och svetsning. www. svinndalgjerde.no Myhre finner resultatet häpnadsväckande och ser ändlösa möjligheter med att utföra liknande specialuppgifter med en rad Kemppi-maskiner. Det är lätt att förstå att den lycklige Rolex-ägaren prisar den professionella kompetens och flexibilitet han mötte på Svinndal Gjerde & Sveiseverksted. Text: Pirjo Kemppinen

8 Briefly Valtteri Bottas tävlar i GP3-mästerskapet Valteri Bottas, som tippas bli Finlands nästa Formel 1-stjärna, kommer att tävla vid motorsportens högsta serie redan nästa säsong. Han bygger snabbt upp sin karriär inom Williams-stallet, som i januari 2010 valde honom till sin officiella testförare. Förutom sin position vid Williams, kommer Bottas också denna säsong att tävla inom GP3-serien för ART-stallet. Han flyttade upp till GP3 från Formula 3 Euro-serien, där han tävlat de två senaste säsongerna. GP3-serien har beskrivits om GP2:s lillebror, och GP2 anses vara det sista steget på vägen till Formel 1. GP3 Series-tävlingarna utkämpas i samband med de europeiska Formel 1-tävlingshelgerna, vilket håller Bottas i ständig konakt med Grand Prix-cirkusen. Det har hjälpt mig att höja min profil och jag får tillbringa tid med Williamsstallet. Det är också viktigt att serien tävlas med Pirelli-däck. Pirelli kommer att introduceras till Formel 1 nästa säsong, och på så sätt får jag värdefull erfarenhet, säger Bottas. En framgång i GP3-serien kommer naturligtvis att hjälpa Bottas att bli Williamsförare. Hans chanser främjas också av det faktum att Rubens Barrichello, teamets brasilianske förare, redan tävlar sin 19:e säsong i motorsportens toppserie. Han kommer i något skede att göra plats för nyare och yngre talanger. Bottas behöver dock mer erfarenhet och tar saker och ting i sakta mak: Jag kommer att tävla en säsong i GP3, nästa i GP2, och sedan hoppas jag att jag kan tävla i Formel 1, säger han. Text: Pirjo Kemppinen

9 Lätt mekanisering ger effektivitet och bättre ergonomi Ökad produktivitet är målet inom alla branschområden och annan verksamhet inom produktion. Detta självklara mantra upprepas i alla möjliga situationer. Betoningen på effektivitet är självklart förståelig, eftersom effektivitet åtföljs av en mängd fördelar: konkurrenskraft, tillväxt och framgång. Men ofta innebär det också olyckliga följdverkningar: uppsägningar, en hektisk arbetstakt, minskad självbestämmanderätt för anställda. Kravet på ökad produktivitet inom svetsning har uppfyllts av utvecklingen av mer effektiv och mångsidig svetsutrustning och introduceringen av svetsprogramvara för olika applikationer. Dessa förbättringar av utrustning och programvara ökar svetsningens kvalitet och produktivitet, men det allra bästa sättet att öka svetseffektiviteten är genom automation och mekanisering. Av dessa kan mekanisering - och framför allt lätt mekanisering - användas inom ett brett urval av applikationer. Mekanisering innebär att förflytta svetsbrännaren mekaniskt. Svetsaren ställer in de nödvändiga svetsparametrarna eller väljer dem från minneskanalen lagrad i svetsutrustningen. När svetsvagnen startas börjar den följa spåret och ge en konstant kvalitetssvets. Svetsarens uppgift är att övervaka vagnens förflyttning och svetsens kvalitet. Lätt mekanisering är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att öka svetseffektiviteten och har också en gynnsam inverkan på ergonomi och säkerhet. Exponering av ljusbågsstrålning och svetsångor minskar och arbetspositionerna förbättras eftersom maskinen gör det fysiskt hårda arbetet medan svetsaren kan koncentrera sig på att övervaka processen. Som ett resultat kan lätt svetsmekanisering, åtminstone i vissa fall, uppfylla kraven på ökad effektivitet utan olyckliga följdverkningar för de anställda. Det är faktiskt en fördel för svetsarna, eftersom lätt mekanisering kan göra att deras arbete blir roligare och säkrare. Framgång beror på många faktorer Utrustning för lätt mekanisering består vanligtvis av kompakta och lätta svetstraktorer. Denna utrustning kan ge en stor svetshastighetsökning: när manuell svetsning uppnår hastigheter på i genomsnitt cm per minut långsiktigt, kan man med lätt mekanisering uppnå hastigheter som är många gånger högre - hastigheter som överskrider 100 cm per minut kan förverkligas i horisontella kälsvetsar, till exempel. Svetsmekanisering kommer bara att leda till en markant ökning av tillverkningsprocessens effektivitet om svetsning är den flaskhals som orsakar produktionsförseningar. Grunden för framgångsrik mekanisering - och automation - är alltid förmågan att förstå produktionen i verkstaden som helhet. Mekanisering kommer trots allt bara att leda till en verklig produktivitetsökning om detta gör att produktens ledtid förkortas genom att påskynda de arbetsmoment som begränsar hela produktionskapaciteteten. Pixmac

10 Vikten av utbildning kan inte nog poängteras vid tillämpning av mekanisering. I princip är lätt mekanisering ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att öka tillverkningsproduktiviteten i både stora och små verkstäder. Men lätt mekanisering kommer säkerligen att kunna användas i betydligt fler applikationer är vad som är fallet för närvarande. Detta eftersom övergången från manuell svetsning till lätt mekanisering ofta är svårare än förväntat, trots att fördelarna är ganska så kända. Orsakerna till detta finns troligen inom två områden: utrustningens användbarhet och fördomar hos de inblandade. Kvaliteten hos plåtmetallarbetet spelar också en viktig roll för att ett mekaniseringsprojekt ska lyckas. Dålig precision i förberedelse och monteringsarbete gör det svårt att använda svetsvagnar eftersom svetsparametrarna och brännarvinkeln måste ställas in kontinuerligt. Detta händer, till exempel, när luftspalten varierar på grund av felaktigheter vid skärningen eller deformationen i plåten. Om det dessutom finns brister i utrustningens användbarhet, blir den ofta kvar i förrådet. Vid implementering av lätt mekanisering, är det viktigt att se till att kvaliteten i föregående arbetsmoment uppfyller kraven för mekansiering. En huvudfaktor är arbetsrelationen mellan plåttillverkarna, svetsarna och ledningen: de måste kunna arbeta tillsammans utan problem. Vikten av utbildning kan inte nog poängteras vid tillämpning av mekanisering. Vid byte till mekaniserad svetsning måste både anställda och företagsledning ha en gemensam bild av fördelarna som kan uppnås, hur utrustningen ska användas och vilka svetsuppgifter som är lämpliga. Ingen enskild mekaniserad enhet är lämplig för alla svetsuppgifter, och det krävs att lite mer tid reserveras för att få utrustningen klar för användning är vad som krävs vid manuell svetsning. Utbildning kan användas för att ändra fördomar och undvika situationer där brist på information leder till frustrationer med utrustning som inte fungerar eller inte är lämplig. Kemppi har introducerat en egen svetstrakt or, MagTrac F 61, som vi skriver om i den här tidningen. Huvudprincipen för dess utveckling är användarvänligheten, med syfte att se till att användarna åtminstone inte går miste om de viktigaste fördelarna med lätt mekanisering bara för att deras utrustning är svår att använda. Text: Petteri Jernström Business Manager Welding Management Solutions Den starka magneten håller den på rätt spår även i krävande arbeten. Med SuperSnake blir åtkomst i trånga utrymmen enklare. 10

11 Case: Levator Oy, Hanko, Finland De mest krävande stålkonstruktioner till kranar tillverkas i Hanko. Bilden visar två STS-kranar på väg till kundens hamn. Specialist inom på tillverkning av container-, varvs- och andra tunga kranar samt vindkraftverkstorn och andra tunga stålkonstruktioner. Stålproduktionen ligger på cirka ton per år 115 anställda Fabriks- och lagerområde på 20 hektar, verkstad på m 2 och lackeringsanläggning på m 2 Egen hamn, lyftkapacitet på 200 ton Svetsprocesser: MIG/MAG, TIG, pulverbågsvetsning och lasersvetsning, även laser hybrid applikationer EN-ISO 9000 och EN-ISO certifierat kvalitetssystem Vision: Att vara den bästa partnern i Östersjöregionen Lätt mekanisering stärker konkurrenskraften Levator Oy är specialist inom tillverkningen av stålkonstruktioner för containerkranar. Företaget har lyckats bli betydligt konkurrenskraftigare genom att mekanisera sin tillverkning. Lätt mekanisering har snabbat upp våra tillverkningsprocesser och betydligt förbättrat produktkvaliteten, säger kvalitets- och utvecklingsteknikern Ilmari Viitaniemi. Han nämner tillverkningen av huvudbalkar för STS-kranar (Ship-To- Shore) som ett exempel på tillämpning av mekanisering i produktionen av stålkonstruktioner. Dessa boxbalkar är normalt cirka 50 meter långa och väger 90 ton. Tillverkningen av en huvudbalk börjar med plåtkapning varefter plåtarna sätts ihop till förstyvade paneler. Svetsning av panelförstyvningarna är en typisk mekaniserad tillämpning eftersom den totala längden som ska svetsas är cirka 900 meter. På Levator MAG-svetsas förstyvningarna och mekanisering har införts med hjälp av en transportör av traktortyp, förklarar Viitaniemi. De förstyvade panelerna monteras ihop till en boxbalk med hjälp av mekaniserad pulverbågsvetsning och manuell MAG-svetsning används för fogarna. Svetsning på svåråtkomliga ställen görs normalt manuellt. Det är därför viktigt att svetsutrustningen kan flyttas runt på enkelt sätt. Stor del av svetsningen äger även rum inuti boxen. Med utrustning som har utökad räckvidd blir åtkomsten således enklare och tid utan svetsning reduceras. I den sista stålarbetsfasen svetsas monteringsfästena och vagnskenorna fast på huvudbalken och ledfogarna maskinbearbetas. Huvudbalken lackeras, förses med erforderlig utrustning och monteras slutligen på kranen. Färdiga kranar transporteras normalt till kunden på pontoner. Det innebär att en separat byggarbetsplats i hamnen inte behöver uppföras och kranen snabbt kan tas i bruk. 11

12 MagTrac blir aldrig trött även på långa längdsvetsar Med Kemppis nya MagTrac F 61-svetstraktor kan svetsaren utföra sitt arbete snabbare och enklare. Det är ett kostnadseffektivt och verkningsfullt sätt att öka svetsproduktiviteten i stora och små verkstäder där metallbearbetning utförs. Vid svetsning av stora arbetsstycken är svetsarna ofta långa och raka - vilket leder till tristess - om inte svetsningen sker i etapper. Massor av ljusbågstid krävs och svetsarens kompetens sätts aldrig riktigt på prov. Det är just denna typ av svetsning som ger den bästa potentialen för mekanisering. Med hjälp av lätta svetstraktorer kan arbetsförhållandena och produktiviteten förbättras betydligt, eftersom de medför att arbetet kan utföras nästan dubbelt så snabbt som vid manuell svetsning. Dessutom förblir färdhastigheten och brännarens position konstanta så att jämn kvalitetssvets erhålls. Användarvänlighet var huvudidén bakom utvecklingen av MagTrac F 61-traktorn. Kemppis nya MagTrac F 61-svetstraktor kombinerar användarvänlighet, åtkomlighet, kvalitet och effektivitet på ett helt nytt sätt. Den har utformats som ett grundläggande verktyg för verkstäder, i synnerhet för horisontell svetsning av kälfogar. Funktioner som har utformats för användarvänlighet Användarvänlighet var huvudidén bakom utvecklingen av MagTrac F 61. Svetsparametrarna överförs mellan svetstraktorn och svetsutrustningen via styrkabeln som är integrerad i svetspistolskabeln. Traktorn får driftsström via samma kabel. Därför behövs bara en kabel mellan trådmatarverket och vagnen. Eftersom separata transformatorer och styrkablar inte behövs, blir arbetsområdet säkert och effektivitet främjas. Fixering och justering av pistolen har också gjorts så enkelt som möjligt: utstickningslängden och pistolvinkeln justeras med hjälp av ett fixeringshandtag. Inställningar för trådmatningshastigheten, svetsspänningen och andra svetsparametrar väljs på traktorns kontrollpanel. På så sätt blir det enkelt att ändra inställningarna medan svetsning pågår. Arbetet kan således utföras snabbare, eftersom svetsaren inte behöver gå från traktorn till strömkällan för att finjustera. Det grafiska användargränssnittet är en annan funktion som främjar användarvänlighet. Funktionerna som är ordnade i en tydlig menystruktur kan väljas med en Genom att lagra värmetillförseldata erhålls värdefull information för kvalitetskontroll och utförande av svetsprocedurtester. flerfunktionsväljare. Trådinmatnings- och gastestfunktioner är tillgängliga för förberedelsefasen, och en provkörning kan ske utan bågtändning för att kontrollera att vagnen fungerar korrekt. På så sätt säkerställs bra resultat.. Värdefulla data för kvalitetskontroll Svetsparametrarna och värmetillförseln kan avläsas på displayen när svetsningen är klar. Längden på den sista svetsen eller sträckan som svetsats under dagen kan kontrolleras på vagnens display. På vagnens display visas också den genomsnittliga värmetillförseln under den senaste svetsen. Detta är värdefulla uppgifter för kvalitetskontroll och efterlevnaden av specifikationen för svetsprocedurer. MagTrac F 61 kan användas med ett trådmatarverk av MXF-typ, som kan placeras på ett hjulförsett underrede, så att det blir lättåtkomligt. Ytterligare räckvidd kan uppnås med hjälp av en 15-meters SuperSnake-mellanmatarverk som ger åtkomst till mycket trånga utrymmen såsom i fartygsblockskonstruktioner och huvudbalkar för hamnkranar. Den högsta produktiviteten uppnås genom att vagnens drifttid maximeras och att förberedelse och efterarbete sker med ändamålsenlig utrustning såsom Kemppi FitWeld, en MIG/MAG-maskin som utvecklats för häftsvetsning. 12

13 Numerus Rerum! Som ung Kemppi-säljare var jag alltid angelägen om att beskriva de omständigheter som påverkat mina försäljningssiffror. Visst fanns det alltid affärsmöjligheter som missades och om bara -historier repeterades ordentligt inför de månatliga säljmötena. Om vi bara kunde möta leveransdatum, om bara priset var bättre, om bara produkten hade en annan specifikation, skulle mina försäljningssiffror vara högre. Jag insåg snart att i säljvärlden finns det bara en berättelse som verkligen betydde något, och säljchefens replik var alltid densamma Sluta gnälla och ge mig siffrorna! Idag har Kemppis utrustningssortiment växt i såväl bredd som djup, men när det gäller ren försäljning skiljer sig en produktserie från alla andra, nämligen produktserien Minarc. Nu kan jag ärligt säga om bara jag hade Minarc-serien att sälja redan på tidigt 90- tal skulle mina försäljningssiffror säkerligen varit mycket högre, ärligt talat chefen! 13

14 NY Minarc Evo-serie Etablera ett rykte Den absolut första Minarc MMA-maskinen lanserades på svetsmässan i Essen i Tyskland år 2001, och den blev omedelbart en kommersiell framgång. Under det första tillverkningsåret såldes över enheter av den ursprungliga Minarc MMA-maskinen och den fick en betydande marknadsandel i segmentet för bärbara MMA-maskiner anpassade för det europeiska enfassystemet. Framgångarna fortsatte med nya 1-fas och 3-fas MIG- och TIG-modeller som släpptes på marknaden under 2005, 2006 och Hittills har trehundratusen enheter av dessa modeller sålts globalt. Framgången med Minarc-serien har verkligen varit världsomfattande. Från Sydamerika till Australien och i de flesta länder däremellan finns nöjda användare av Minarc-svetsmaskiner, som medger tillförlitliga bärbara svetsningslösningar för många olika applikationer och miljöer. De nuvarande klassiska Minarc-modellerna fortsätter att finnas på marknaden, men Kemppi har lanserat en ny Minarc Evo-serie. Kunderna erbjuds därigenom bättre specifikationer, energieffektivt och svetsprestanda samt vidare utveckling av värdet hos enheterna i denna framgångsrika, bärbara svetsserie. Varför Minarc Evo-serien? Den befintliga klassiska Minarc-serien är fortfarande mycket populär bland kunderna, så varför införa ett nytt sortiment av maskiner? Kemppi har åtagit sig att, om möjligt, säkerställa att våra kunder får det bästa produktvalet på marknaden, och det valet bör uppfylla alla erforderliga marknadsvillkor och -regler. Medan den klassiska Minarcserien fortsätter att vara en utomordentlig svetsmaskin, visste vi att rent tekniskt kunde vi erbjuda kunderna bättre teknisk prestanda och alla viktiga mervärden som Kemppis kunder förväntar sig jämfört med konkurrenternas produkter. Minarc Evo-serien har därför utvecklats för att ge prestanda och effektivitet utöver det befintliga klassiska Minarc-sortimentet, och detta uppnåddes till stor del med hjälp av PFC-teknik (Power Factor Correction). Minarc Evo-serien som är konstruerad och tillverkad av Kemppi Oy (Finland) och uppfyller kraven i EC , EMC klass A. Energy efficient Utvecklingsspecifikation Har Minarc-serien gått upp i vikt under åren? Om du tittar på specifikationen av den NYA Minarc Evo-serien ser du att de små svetsjättarna har ökat lite i vikt sedan de lanserades. Med det finns goda skäl till detta. Tillämpningen av PFC-tekniken kräver lite extra utrymme och därför ökar vikten, men i gengäld får du bättre svetsprestanda, specifikationer, elektrisk energianvändning samt ökad svetsproduktion när det gäller såväl MIG- som TIG-modeller. Dessutom uppfyller alla modeller i Minarc Evo-serien kraven i de allra senaste europeiska EMC-direktiven samt elektriska standarder och normer för det allmänna elnätet. Energieffektivitet Jämfört med modellerna i den klassiska Minarc-serien kan man spara pengar genom att använda den nya PFC Minarc Evo-serien? Ja, eventuellt en liten ekonomisk besparing. Men beräkningar bör baseras på svetstid och lokala elkostnader, och kanske detta argument inte är så intressant med små, bärbara svetsmaskiner som Minarc. Den verkliga fördelen i detta argument ligger i användningen av tillgänglig elektrisk ström, nätsäkring samt omvandlingen till svetsström. Den klassiska Minarc-serien har en effektfaktor på 0,6 vid 100 % ED, medan de nya PFC Minarc-strömkällorna har en effektfaktor på 0,99 vid 100 % ED och bättre kan det inte bli med befintlig teknik. MinarcMig Evo 200 levererar t.ex. en svetsström på 200 amp vid ED 35 % från en 16A-nätsäkring, för en vikt på 13 kg. 14

15 Vad du ser är vad du får Idag finns det många olika alternativ på marknaden för bärbar bågsvetsutrustning. Kemppi är en ansvarsfull och global utrustningsleverantör och vi rekommenderar att du läser, testar och sedan bestämmer vad som bäst passar ditt behov. Men innan du gör ditt val, är det alltid bäst att först kontrollera fakta. numerus rerum! Vad kan man göra med de nya Minarc Evo-modeller som man inte kan göra med den gamla Minarc-serien? Med den nya Minarc Evo-serien kan du svetsa med högre svetsström under längre tid från samma strömkälla. Om motsvarande mängd elenergi används ger den klassiska Minarc-maskinen lägre svetseffekt för samma energikostnad. Så vid utvärdering av jämförbara marknadsprodukter bör man även utvärdera maskinens maximala svetseffekt och vad man kan få ut från en standardströmkälla med en nätsäkring på 16A. Svetsa varsomhelst Kan Minarc Evo-serien användas med elverk? Ja, Minarc Evo-serien fungerar utmärkt med både nätspänning och elverk som strömkälla. Och med PFC-tekniken kan du nu använda elverk med en minsta storlek på mellan 4,2 och 8,0 kw, beroende på vilken modell som används och den svetsström som krävs. Minarc Evomodeller tål också större variationer på inspänningen och de naturliga förändringarna i matningen från elverk. Faktum är att om matningsspänningen överstiger fastställda gränser stängs Minarc Evoströmkällan av automatiskt och en varningslampa tänds. Finns det andra fördelar för svetsningen på plats? Minarc-produkter har alltid varit synnerligen användbara vid mobilt bruk men de nya Minarc Evo-modellerna har nu ännu bättre specifikation. Som exempel utvärderades Minarc Evo 150 i ett nyligen utfört prestandatest vid svetsning med 4 mm elektroder och full effekt utan avbrott. Testet utfördes med 10 x 4 mm x 450 mm elektroder som svetsades helt utan avbrott. Nätsäkringsäkring på 16A och omgivningstemperaturen var 22 C. Den nya Lift TIG-tändningsfunktionen på Minarc Evo 150, digital display och fjärreglage utgör ett rejält bärbart svetsverktyg som väger mindre än 6 kg. Dessutom fungerar varje modell i Minarc Evo-serien alldeles utmärkt med skarvkablar på upp till 100 m (2,5 mm²), vilket ger en stor räckvidd på arbetsplatsen. Har MinarcTig Evo nya funktioner och fördelar? Nya svetsfunktioner - nej, men extra svetseffekt - ja. MinarcTig Evo använder också den senaste PFC-tekniken. Vid MMA-svetsning levererar den 170A vid 35 % intermittens, och vid DC TIGsvetsning 200A vid 35 % intermittens, vilket innebär att svetskapaciteten blir högre. MinarcTig har alltid hamnat lite i skymundan vid den enorma försäljningssuccén av Minarc MMA- och MIG-modeller. Men MinarcTig är en superb, professionell DC TIG-svetsmaskin som ger extremt förfinad tändning från 5 amp. Yrkesmässiga TIG-svetsare får den kontroll de behöver med hjälp av fjärreglage. Svetsmaskinen har till och med ett halvautomatiskt pulsläge. Text: John Frost Group Product Marketing Manager 15

16 Pånyttfödd MIG/MAG-tandemsvetsning De senaste åren har utvecklingen av svetsteknologi gjort enorma framsteg särskilt beträffande strömkällor. System och processer som ansågs ligga i framkant vid millennieskiftet är nu föråldrade. U nder 1990-talet och det tidiga 2000-talet var tandemsvetsning bland de processer som skulle bli en trovärdig konkurrent till andra högeffektiva svetsmetoder. Så blev det emellertid aldrig eftersom metoden var besvärlig att använda. Ny teknologi har nu förbättrat användbarheten betydligt, och för operatören går det fortare och enklare att ställa in svetsparametrarna. Leveransen av ett KempArc Pulse TCS-system inkluderar normalt följande komponenter: Två KempArc Pulse TCS strömkällor Två DT400 trådmatarverk De nödvändiga anslutningskablarna En effektiv KempCool 40 vattenkylningsenhet En tandem svetspistol Två WiseFusion-funktioner Svetsprogram förvärvade av kunden (MatchCurve) Vad innebär egentligen tandemsvetsning? Den hör till de flertrådiga svetsmetoderna. En MIG/MAG-tandem använder två tillsatsmaterial under svetsning. Detta får inte blandas ihop med twin MIG/ MAG-svetsning som också använder två tillsatsmaterial. De viktigaste egenskaperna för dessa processer är följande: Twinsvetsning Två tillsatsmaterial matas in i samma smältbad genom ett gemensamt tvåhåls kontaktmunstycke från antingen samma trådmatarverk eller två separata. Tillsatsmaterialen har samma elektriska potential. Det finns antingen en ensam strömkälla eller två strömkällor som är parallellkopplade. Trådmatningshastigheten är den enda parameter som kan varieras mellan tillsatsmaterialen. Samma svetseffekt måste användas för bägge tillsatsmaterialen. Tandemsvetsning Två tillsatsmaterial matas in i samma smältbad genom två kontaktmunstycken som är elektriskt isolerade från varandra. Det finns ett separat trådmatarverk och en strömkälla för varje tillsatsmaterial. Tillsatsmaterialen har olika elektrisk potential. Svetsparametrarna kan ställas in separat för varje tillsatsmaterial (master- och slavtrådar). Det finns många processvariationer för MIG/MAG-tandemsvetsning. Valet görs med hänsyn till de MIG/MAG-ljusbågstyper eller tillsatsmaterial som används. Variationer relaterade till ljusbågstypen kan inkludera puls-puls, spray-puls, spray-spray och i vissa fall puls-spray. De två tillsatsmaterialen kan ha olika egenskaper: de kan ha olika tjocklek och legering och en kan vara homogen medan den andra är rörelektrod. Grundidén är att det ledande tillsatsmaterialet används för att göra svetsinträngningen och det släpande tillsatsmaterialet används för att forma svetsytan. Syftet med MIG/MAG tandemsvetsning är att ge följande fördelar jämfört med enkeltrådssvetsning, till exempel: Svetsning av litet a-mått (tunnplåt) kan ge en högre svetshastighet jämfört med enkeltrådsteknologi. Svetsning av stort a-mått (kraftiga konstruktioner) kan ge ett högre insvetstal jämfört med enkeltrådsteknologi. Den övergripande kvaliteten hos svetsen är bättre. Ett längre smältbad gör att gaser försvinner mer effektivt, vilket ger minskad porositet. Eftersom värmetillförseln är lägre trots det högre insvetstalet orsakar svetsningen mindre deformationer och minskar behovet av riktning. Metoden behöver inga speciella skyddsgaser. Det er ikke behov for spesielle dekkgasser til denne prosessen. 16

17 Case: IMG hjälpte Kemppi att utveckla Tandemlösningen Ingenieurtechnik und Maschinenbau GmbH, eller IMG, är ett modernt och innovativt företag baserade i Rostock, Tyskland. Bland annat specialiserar de sig på planering och implementering av automationslösningar för skeppsvarv. För produktionsanläggningar som brottas med utmaningen att producera kvalitetsprodukter inom kortare och kortare produktionstider kan IMG erbjuda sin expertis till att skapa och implementera ett omfattande logistiskt och teknisk koncept på hur man skall höja graden av effektivitet i moderniserade eller nya produktions-avdelningar eller hela anläggningar. IMG har en enastående kompetens inom svetsningsautomatisering, och bolaget är också en långvarig samarbetspartner och kund till SUT-Rostock, en återförsäljare till Kemppi Tyskland Eftersom IMG också har god kunskap om tandem svetsning, bad Kemppi dem att gå med i utvecklingsprocessen av Kemppis nya lösning för mekaniserad tandemsvetsning KempArc Pulse TCS. KempArc Pulse TCS använder Kemppis raffinerade tandem (TCS) för exakt och samtidig styrning av de två ljusbågarna för svetsning, som fungerar helt individuellt från varandra Utvecklingsprocessen av TCS system krävde ingående studier och forskningsarbete i Kemppis svetslaboratorium, men också fältstudier i verklig miljö. Dessa genomfördes med hjälp av IMG: s kunskap och stort stöd från SUT-Rostock. Det var en stor fördel för oss att köra dubbelsidiga tandem testsvetsar i IMG: s gantry-system, och de detaljerade testrapporter från IMG gav oss ett bra stöd i att utveckla KempArc Pulse TCS, säger Ulrich Hoepfel, affärsområdeschef för automatiserad svetsning vid Kemppi. Tandemsvetsning har vissa begränsningar jämfört med enkeltrådssvetsning. Svetsbrännaren är exempelvis större, vilket ger begränsningar beträffande åtkomst och små radiella rörelsemönster. På grund av brännaren och svetseffekten är processen endast lämplig för mekaniserad eller automatiserad svetsning. Inverkan av magnetisk blåsverkan är också större jämfört med enkeltrådssvetsning men kan elimineras genom ordentligt jordning av arbetsstycket och eventuell användning av start- och stopplåtar. Det brukade vara svårt att ställa in parametrarna för tandemsvetsning. På grund av detta har parameterfönstret varit smalt och det har krävts stora kunskaper hos svetsaren för att korrekt justera in metoden. Problemet har varit en överdriven gemensam synkronisering av ljusbågarna, vilket tvingar svetsparametrarna att verka inom ett specifikt begränsat område i relation till varandra. Nu har emellertid ny teknologi kommit till hjälp. KempArc Pulse TCS-utrustning utvecklad av Kemppi innehåller programvara som aktivt övervakar och styr båda svetsljusbågarna. Den grundläggande idén bakom styrningen är att fritt länka samman ljusbågarna, vilket gör det möjligt att justera dem oberoende av varandra. TCS-programvaran länkar samman ljusbågarna med intelligent synkronisering utvecklad av Kemppi. Slavbågen övervakar kontinuerligt masterbågen och justerar sig själv i enlighet med den, vilket gör att a b c A-mått 4 mm 6 mm 3 mm Wfs 14 m/min + 12 m/min 14 m/min + 12 m/min 14 m/min + 14 m/min Svetshastighet 1.6 m/min (26.7 mm/s) 0.65 m/min (10.8 mm/s) 1.9 m/min (31.7 mm/s) Insvetstal kg/h kg/h kg/h ljusbågarna inte stör varandra. ljusbågarna kan justeras till optimal längd helt oberoende av varandra. svetsparametrarna kan ställas in flexibelt, och det är enkelt att hitta användbara svetsvärden. Förutom den nya TCS-styrningen använder KempArc Pulse TCS-systemet funktionen WiseFusion för att göra det lättare att hitta svetsparametrar för olika svetsapplikationer. Detta håller båglängden optimalt kort och fokuserar ljusbågarnas energitäthet till ett smalt område. Resultatet blir mindre värmetillförsel och en högre svetshastighet jämfört med konventionella tandem svetssystem. Text: Jyri Uusitalo R & D Manager, Welding Technology Svetsexempel: Svetsning en kälsvets i primad plåt undersöktes med hjälp av puls-puls-varianten. Grundmaterialet var 6 mm stål, tillsatsmaterialet var 1,2 mm G3Si1 homogentråd och skyddsgasen var Ar+18% CO 2. Studien visade att tandemprocessen också är lämplig för svetsning av primad plåt med homogentråd. 17

18 viewpoint Elina Hiltunen framtidsforskare What s Next Consulting Oy och Finpro Förutse, finna nya vägar och kommunicera om framtiden Om tidigare förutsägelser om världen i dag skulle varit riktiga, skulle vi nu bo på månen eller i kapslar under havet, vi skulle flyga från plats till plats med vingar fästade på våra ryggar och vi skulle få vår mat i form av piller. Förutsägelser har den dåliga ovanan att slå fel, och det är därför som vi framtidsforskare öppet medger att man inte kan förutspå framtiden. Det faktum att det inte går att förutspå framtiden betyder emellertid inte att framtiden inte är värd att tänka på. Personligen ser jag tre viktiga funktioner för framtidstänkande: förväntan, innovation och kommunikation. Mitt eget motto är att när det gäller framtiden måste man vara ödmjuk, men inte alltför ödmjuk. Man kan alltså inte med säkerhet veta vad framtiden för med sig. Framtiden är värd att förutses - med andra ord, det är värt att överväga olika möjligheter i framtiden. Detta är känt som scenariotänkande. Scenariotänkande innebär att skapa påhittade men möjliga framtida utvecklingsvägar knutna till en viss tidsperiod. Målet är att skapa olika framtider och sedan överväga vilka åtgärder som måste vidtas idag om resultatet ser ut att luta mot ett av de specifika scenarierna. Scenariotänkande kan låta främmande, som något som företagsledningen håller på med, men det är i själva verket så människorna naturligt ser på världen. Folk som tänker på detta tänk om -sätt har ett paraply i väskan, har några värktabletter i fickan och köper försäkringar. För man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden Om förväntan är ett sätt att närma sig framtiden, är innovation ett annat. Det är bra att inse att varje individ, organisation och nation kan påverka framtiden och finna vägar till en nyare och bättre framtid. I Finland tenderar vi av naturen att tona ner våra egna resurser: Vad kan vi någonsin hoppas att uppnå? Det är emellertid viktigt att uppmärksamma att framtiden skapas - till och med på individnivå. Det finns åtskilliga historier om sådana individer i historieböckerna. Även nutida historia ger exempel på finländare som - på individnivå - har gjort skillnad: Martti Ahtisaari har fört med sig fredsbudskapet till många olika konflikter, Linus Torvalds utvecklade Linux och riktade uppmärksamheten på konceptet öppen källkod. Ett tredje sätt att närma sig framtiden är att inleda en dialog om den med intressenterna. Ur företagssynpunkt betyder detta att öppna sig för allmänheten när det gäller spekulationer om framtiden. Det är värt att utväxla idéer om framtiden - med till exempel kunderna. Detta ger en värdefull, extern synvinkel för sådant som produktoch strategisk planering. Mitt favoritexempel på denna typ av information är Finnairs projekt Departure 2093, som presenterade olika bilder om flyget i framtiden. Projektet väckte stort intresse både i press och bland vanliga människor, som kunde besöka projektets webbplats för att kommunicera sina idéer om framtidens flyg. Även de som stod bakom projektet förvånades över vilken stor uppmärksamhet det tilldrog sig. Vi kan inte förutspå framtiden. Det är bra eftersom jag tror att livet vore bra tråkigt om vi visste vad morgondagen skulle föra med sig. Mitt eget motto är att när det gäller framtiden måste man vara ödmjuk, men inte alltför ödmjuk. Det är värt att förbereda sig för olika förändringar och händelseförlopp, men det är också bra att hålla ett stadigt grepp om tyglarna. Till sist: det är vi själva som skapar framtiden. 18

19 Innovation: Kemppi ProTrainer ProTrainer tränar mästare i den virtuella världen Ett av de mest omtalade aktuella ämnena är virtuell svetsning. Den ger betydande besparingar av tid och pengar i grundläggande svetsutbildning. Kemppi ProTrainers virtuella svetsträning förfinar användarens svetsteknik till perfektion långt innan den riktiga ljusbågen tänds. Virtuell svetsträning gör mest nytta i ett tidigt skede av den grundläggande träningen. ProTrainer lär användarna att röra och fokusera svetspistolen på ett korrekt sätt. Det förvärvade rörelsemönstret kommer att samlas i ett muskelminne innan eleven placerar sina händer på det riktiga verktyget. Det här ger stora kostnadsbesparingar på exempelvis övningsstycken som ska svetsas, tillsatsmaterial, skyddsgas och energi, säger Juha Nykänen, svetschef på Kemppi. Undervisningskostnaderna beräknas minska med så mycket som %. Den tid som sparas i grundutbildning och den potential som frigörs för individuell undervisning förtjänar också att uppmärksammas. Stark koncentration Kemppi ProTrainer används på ett liknande sätt som vid de moderna spelkonsolernas finslipning av rörelser. Svetspistolen fungerar som en joystick och ser riktigt verklig ut. Ultraljudsteknologi används för att spåra och identifiera svetsplatsen. Nykänen betonar att den här enheten inte är en svetssimulator. Utbildningen är koncentrerad på korrekt svetsteknik och styrning av rörelsemönster. Enheten hjälper användaren hur lära sig hur och i vilken vinkel svetspistolen ska flyttas under svetsning. Svetsträning kan påbörjas i praktiken när tillräckliga manuella färdigheter har uppnåtts, säger han. Träningen kan sätta igång utan förberedelser eller säkerhetsutrustningar. Inlärningsprocessen ökas till exempel genom att användarens uppmärksamhet enbart fokuserar på övningen. I en traditionell inlärningsmiljö tycker nybörjaren att det svårt att koncentrera sig enbart på den givna uppgiften. Det tar tid bara att vänja sig vid overallen, handskarna och svetshjälmen, säger Nykänen. 19

20 Spelliknande teknik Kemppis Pro Trainer baseras på CS WAVE som utvecklats av det franska företaget Diginext. CS WAVE används redan på fler än 150 utbildningsinstitut över hela världen. Produkten skapades Tekniken ger ett genom ett EU-finansierat nytt verktyg för projekt kommunikation En kursledare på AFPA, mellan eleven och en yrkesutbildningsorganisation i Frankrike, upptäckte att läraren. när yngre personer spelade på spelkonsoler som t.ex. Nintendo Wii utvecklades deras koordination. Han insåg att det var möjligt att använda liknande teknik för att förbättra rörelsemönster som används under svetsning säger Laurent Da Dalto, produktchef på CS WAVE. Trettio månader och runt en miljon euro senare lanserades det första CS WAVE-systemet i mars 2004 i Paris. Produkten och tekniken den baseras på har utvecklats vidare sedan dess. Men Da Dalto betonar att virtuell inlärning är inte avsedd att ersätta traditionella metoder för undervisning i svetsning, inte ens i framtiden. Han förklarar: Tekniken ger ett nytt verktyg för kommunikation mellan eleven och läraren. Betydligt fler observationer kan göras än vad det tidigare var möjligt i en verklig svetsningssituation. I en verklig svetsningssituation kan t.ex. läraren inte observera elevens handrörelse helt perfekt. Med virtuell övning går dessutom inlärningen snabbare och eleven får hjälp med att förstå vikten av rörelsemönster, påstår han. Virtuell inlärningsmiljö används redan inom många områden. Våra senaste applikationer används för övning i lackering, punktsvetsning och NDT (oförstörande provning), förklarar Da Dalto. Användaren får hela tiden återkoppling och instruktioner av ProTrainer. Dessutom tar de allra första försöken, ljusbågen, rinnande smältbad, rasslande ljud och stänk uppmärksamheten från hur händerna ska hållas, intygar han. En personlig tränare som aldrig upphör med att driva på en ProTrainer kan användas för MMA- och MIG/MAG-svetsträning i både horisontala och vertikala positioner. Enheten gör det möjligt med enskild undervisning eftersom individuella övningar kan skräddarsydds för varje elev. Läraren behöver inte vara närvarande: eleverna kan arbeta självständigt. Nykänen säger: Läraren kan använda en dator för att bestämma personliga, lösenordsskyddade uppgifter för varje elev. Resultatet sparas i enhetens minne och kan granskas tillsammans efteråt. Uppgifterna kan fokusera på rörelsens stabilitet, hastighet, eller svetspistolens arbetsvinklar eller dess avstånd från målstycket. Den svåraste delen för eleven är oftast att hantera alla dessa element samtidigt, så att de förblir inom de fastställda toleransnivåerna. Användaren får hela tiden återkoppling och instruktioner av ProTrainer. Genom att stänga av instruktionerna som vägleder användaren, kan läraren testa hur väl eleven har tillgodosett sig utbildningen, säger Nykänen. ProTrainer har främst utvecklats för grundläggande svetsträning vid utbildningsinstitutioner, men den har också väckt intresse från företag. Företag kan låta svetsare utföra olika slags övningsuppgifter för att hjälpa dem att hålla sig à jour med sitt yrke, säger Nykänen. Kemppi ProTrainer presenterades i Finland tidigt under november 2010, och har ända sedan dess rönt stort intresse. Enheten är nu också tillgänglig i Norge, Sverige och Danmark. Texts: Pirjo Kemppinen 20

21 Skulle jag kunna bli svetsare? Jag har alltid fascinerats av svetsning. Den brinnande svetsbågen, sprättande gnistor, knastrande läten och dimmig rök skapar en fängslande atmosfär som styrs av människan bakom masken. Av samma orsaker ser det också lite skrämmande ut. Jag tog mod till mig och beslöt att prova på svetsning när jag erbjöds att öva med Kemppi ProTrainer. Laurent Da Dalto listar fördelar och nackdelar med svetsutbildning i en virtuell miljö: Fördelar: + Material- och utrustningskostnader reduceras. + Inlärning går snabbare. + Kommunikationen mellan läraren och eleven förbättras. + Information som inte kan ses med traditionella metoder avslöjas. + Bilden av svetsning förbättras genom att den länkas till ny teknik och en spelliknande miljö. + Självstudier förstärks och stöds. Utmaningar: I vissa fall kan det finnas negativ inställning mot integrering av IT och avancerad teknik i en traditionell utbildningsprocess. Svetschef Juha Nykänen ställer in ProTrainers displaypanel till lämplig höjd. När han klickar på alternativen på panelmenyerna för att välja parametrarna för min övningssession, ser svetspistolen riktigt verklig ut och fungerar som en joystick i ett konsolspel. Min första uppgift är troligen enklast möjliga. Jag koncentrerar mig på att hålla svetspistolen på rätt avstånd från kälfogen under totalt 30 cm längd. Vertikal nedåtsvetsning ger möjlighet att stå stadigt på mina egna fötter. Eftersom jag använder en virtuell träningsenhet behöver jag ingen säkerhetsutrustning. I övningen indikeras svetsfogen av gröna linjer i displaypanelen, och punkten som föreställer smältbadet löper mellan dem. De blå linjerna som indikerar brännarens avstånd måste ligga över de gröna linjerna. Om svetspistolen rör sig för långt från eller för nära fogen, blir de blå linjerna gula för att varna användaren eller röda för att avge ett larm. Jag placerar svetspistolen högst upp på smältbadet och trycker in avtryckaren. Mina ögon är fästa på punkten som rör sig nedåt, handen är svettig när jag trycker in handtaget och jag känner hur mitt vänstra pekfinger skakar medan det stöder munstycket. Min insats registreras av en indikator som påminner om ett elektrokardiogram. Två tredjedelar av vägen rör sig ljusbågen förvånande stadigt, men plötsligt hoppar den till. Det är då jag andas för första gången. Mina övningar blir svårare för varje gång. Till sist visar de olika indikatorerna på panelen svetspistolens avstånd och vinkel, rörelsens hastighet och stabilitet samt larmar om dessa funktioner. När avtryckaren trycks in rör sig smältbadet oundvikligen nedåt. Jag försöker hålla den på korrekt avstånd jämfört med hastigheten, men sedan blir vinkeln helt fel. Displaypanelen fylls med meddelanden som jag omöjligen kan uppmärksamma samtidigt, för att inte tala om att justera arbetet enligt dem. Och hur ska jag kunna hålla en stadig hand till slutet av svetsfogen? Ska jag niga eller buga för att nå botten av fogen? För en nybörjare är erfarenheten som ett lärospel. Jag blir mer och mer entusiastisk för varje gång, och jag undrar redan vem jag ska utmana på duell. De positiva erfarenheterna i den virtuella världen lindrar spänningen när jag går vidare till en verklig svetssituation under vägledning av svetsläraren Hannu Saarivirta. Förberedelserna kräver mycket mer tid och större ansträngning. Min lärare ställer in svetsmaskinen, häftar ihop svetsstyckena och låter dem vänta tills jag har satt på mig svetsjacka, handskar och svetshjälm. Under tiden fastnar mitt svettiga hår i pannan. Sikten genom visiret är svag och jag känner mig klumpig i de tjocka handskarna. Målet är att svetsa en liknande fog som i den virtuella världen. Jag trycker modigt på avtryckaren, men i precis samma ögonblick släpper jag den. Ljusbågen som tänds, några gnistor och Mitt livs första svets 1,5 mm tjocka stålplåtar har fogats samman av en kälsvets skapad med vertikal svetsning. MinarcMig 170 Adaptive var ett utmärkt val för en nybörjare, då allt du behöver är att ställa in spänningen och plåttjockleken. Fast jag kunde ju inte ens göra det på egen hand. ett rosslande läte gör att jag instinktivt backar. Vid det andra försöket håller jag avtryckaren intryckt och svetsar hela vägen till fogens botten. Det finns inga färger, linjer eller avbockningar som vägleder mina rörelser. Om systemet skulle rita en kurva av det här, skulle den bli allt annat än jämn. Jag blir dock lugnare av att höra att fogen som jag lyckades skapa är stark, trots att jag svetsade för långsamt och nästan brände igenom. Upplevelsen var mycket rolig och fick mig att uppskatta svetsarna ännu mer. De lyckas få sitt arbete att se så enkelt och obesvärat ut. Nu vet jag varför: de är verkliga proffs. Pirjo Kemppinen 21

22 Fyra verktyg för ljusbågssvetsning som varje svetsare borde ha 22

23 Under de senaste åren har utvecklingen inom strömkällor för MIG/MAG-svetsning skapat möjlighet att utveckla flera olika multifunktionella utrustningar. Vid MIG/MAG-svetsning har tekniken för strömkälla och programvara gjort det möjligt att utveckla skräddarsydda svetsprocesser och -funktioner som underlättar svetsarens arbete. Produkterna i Kemppis Wise-serie har utformats för detta syfte. Innovation: Wise möter svetsaren Serien består av olika programvarubaserade svetsprodukter som används med FastMig- och KempArc-svetsmaskiner. Skräddarsydda Wisesvetsprocesser och -funktioner används för rotsträngssvetsning, tunnplåtsvetsning, inträngningskontroll och fokuserade ljusbågar där energidensiteten koncentreras i ett smalt område. Bild 1: Strömmens vågform i WISEROOT-processen när tillsatsmaterialsdroppens överförs till smältbadet. Cykeln är sammansatt av perioder för ljusbåge och kortslutning. Den streckade linjen indikerar en vanlig kortbåge. WiseRoot-process för rotsträngssvetsning Den kundanpassade processen för MIG/ MAG-rotsträngssvetsning vi tänker på här är WiseRoot. Den patenterade WiseRoot-processen styr parametrarna för ström och spänning digitalt. Processen övervakar kortslutningen och säkerställer korrekt timing av tillsatsmaterialsdroppensöverföring från tillsatsmaterialet till smältbadet. Detta är en modifierad process för kortbågssvetsning och som MIG/MAGsvetsningsprocess är den i kategori 131, 133, 135, eller 138 enligt definitionen i standarden EN ISO Principen för hur WiseRoot-processen fungerar är att två olika former bildas av svetsströmmen. Dessa former benämns upslope-stegen för kortslutnings- och ljusbågperiod (se bild 1). WiseRoot-processen är en modifierad process för kortbågssvetsning och ska inte blandas ihop med pulssvetsning. I det första upslope-steget överförs tillsatsmaterialet i kortslutningsfasen till smältbadet, under det att bågstyrkan plötsligt ökar under det andra upslopesteget och upprätthålls vid önskad nivå. Före det första upslope-steget ökar svetsströmmen hastigt och då kommer tillsatsmaterialet i kontakt med smältbadet. Tack vare den snabba strömökningen till önskad nivå alstras i det första upslope-steget en så kallad nypkraft vilken Bild 2: Variation i spalt med samma svetsström. Spalter från vänster 2, 4 och 6 mm. gör att droppen frigörs från änden på tillsatsmaterialet. Frigörningen säkerställs genom att strömmen sakta minskas. När droppen väl överförts till smältbadet, börjar i ett andra steg strömmen öka och bågsteget initieras. Apparatens styrsystem övervakar frigöringen av droppen genom hela ljusbågen. Korrekt timad ökning och sänkning av strömmen säkerställer en sprutfri överföring från kortslutningen till den öppna ljusbågen. I det andra upslope-steget formas smältbadet och tillräcklig inträngning med rotsträngen säkerställs. Efter de två på varandra följande upslope-stegen minskas strömmen till önskad basnivå. Med en specificerad basströmsnivå säkerställs att nästa droppe med tillsatsmaterial överförs under nästa kortslutning. Snabb respons och korrekt timing i strömkällans styrning kombinerad med strömmens vågform i processen, vilket medför oavbruten sprutfri frigöring av droppen och överföring till smältbadet. På så sätt hålls ljusbågen stabil och det blir enkelt att styra svetsprocessen. WiseRoot-processen skiljer sig från vanlig kortbågssvetsning. På bild 1 visas vågform för normal kortbåge respektive WiseRoot. I den vanliga kortbågsprocessen sker frigöring av droppen vid hög strömstyrka som beror på spänningsregleringen. Efter det minskar strömmen långsamt innan ljusbågperioden slutar och nästa kortslutning börjar. I WiseRootprocessen inträffar frigöring av droppen vid låg strömstyrka vilket leder till mjuk överföring till smältbadet. Efter detta i processens ljusbågperiod förstärks ljusbågen till ett noggrant inställt värde och därefter bryts strömmen snabbt till den fördefinierade nivån innan nästa kortslutning. Tack vare den noggrant reglerade ljusbågen i WiseRoot-processen minskas svetssprut i frigöringsfasen av droppen och värmetillförseln reduceras i ljusbågfasen så att det blir jämförbart med en vanlig kortbågsprocess. I WiseRoot-processen kan svetsning med bredare spalter än vanligt utföras med samma svetsinställningar (se bild 2). Spalterna kan variera mellan 1 och 10 mm men svetsströmmen måste justeras i varje särskilt fall. När svetsläget ändras måste svetsströmmen fortfarande vara lämplig för förhållandena i fråga. 23

24 Här nedan visas en lista över viktiga fördelar med den modifierade processen för rotsträngssvetsning: Bredare spalter gör det möjligt att använda mindre fogvinkel och minska fogvolymen. Inget behov av rotring. Det är en mycket effektiv process: 10 % snabbare än normal MAG-svetsning, och tre gånger snabbare än TIG-svetsning. Den är lämplig för lägessvetsning. Enkel att lära sig och använda. Mindre svetssprut än vid en normal kortbåge. Process v [mm/ min] wfr [m/min] Med ovanstående WiseRoot-funktioner ökar svetskvaliteten och behov av efterarbete minskar på verkstadsnivå. WiseThin-processen för tunnplåtssvetsning Vid tunnplåtssvetsning är låg värmetillförsel en önskvärd funktion. Det finns olika lasersvetstillämpningar som har använts för detta ändamål men lasrar har sina begränsningar. I [A] U [V] P [W] Q [kj/mm] WiseThin , ,091 0 Q [%] 1-MIG , ,122 25,20 Tabell 1: Jämförelse mellan värmetillförseln vid WiseThin respektive synergisk MIG. Bild 3: Låg värmetillförsel och optimal svetssträngsgeometri är några av fördelarna vid skräddarsydda processer. MIG/MAG-svetsning har utvecklats så att den nu kan används med låg värmetillförsel speciellt i kortbågsområdet. I skräddarsydda processer kan man få samma värmetillförsel som vid lasersvetsning. Kemppis WiseThin är en anpassad MIG/MAG-kortbågsprocess i vilken 5 25 % lägre värmetillförsel kan användas jämfört med en normal kortbåge, beroende på svetsfallet. Vid svetsning av höghållfasta stål är detta en stor fördel eftersom trenden är att svetsa stål med allt högre hållfasthet. Detta leder till en svetsprocess med låg värmetillförsel. I tabell 1 jämförs värmetillförseln vid WiseThin-processen med värmetillförseln vid en normal kortbåge vid svetsning av en överlappsfog. Materialet är konstruktionsstål och plåttjockleken 1,0 mm. Principen för i WiseThin-processen liknar den för den skräddarsydda WiseRoot-processen för rotsträngssvetsning. Skillnaden är att WiseThin är optimerad för tunnplåtssvetsning. WiseThin är en modifierad process för kortbågssvetsning och som MIG/ MAG-svetsningsprocess är den i kategori 131, 133, 135, eller 138 enligt definitionen i standarden EN ISO På bild 3 visas vanliga svetstillämpningar för skräddarsydda processer vid tunnplåtssvetsning. Vid lasersvetsning av tunnplåt härrör de största problemen från de små spalttoleranserna. Vid MIG/MAG-processer är toleransfönstret bredare eftersom de inte är så känsliga för spaltskillnader. I skräddarsydda processer kan bredden på spalttoleransfönstret ökas tack vare den lägre värmetillförseln. På så sätt blir det enklare att hantera smält metall. 24

25 WisePenetration -funktionen för garanterad inträngning Vid MIG/MAG-svetsning används oftast karakteristik för konstant spänning (CV). Den självjusterande ljusbågen är det viktigaste argumentet för att använda konstant spänningskarakteristik. En ökning av utstickningslängden orsakar lägre svetseffekt eftersom svetsströmmen minskar (P = U x I). Ändring av utstickningslängden påverkar inte trådmatningshastigheten eller ljusbågsspänningen. Istället varierar svetsströmmen enligt ändringarna av utstickningslängden. Som exempel visas på bild 4 hur svetsströmmen ändras med utstickningslängden vid svetsning i S235-stål med 1,2 mm tråd och Ar + 18 % CO 2 skyddsgas och följande svetsparametrar: trådmatningshastighet 8,8 m/min, spänning 29 V, framföringshastighet 58,0 cm/min. Eftersom konstantspänningskarakteristik används, beror svetsströmmen på utstickningslängden, dvs. ju längre utstickningslängd desto mindre svetsström. Detta kan orsaka allvarliga svetsdefekter som t.ex. bindfel, ofullständig inträngning, ojämn svetskvalitet och svetssprut. Vid manuell MIG/MAG-svetsning varierar utstickningslängden mer eller mindre, beroende på svetsarens skicklighet och detta påverkar svetsinträngningen. Ibland måste svetsaren öka utstickningslängden på grund av begränsning i synlighet eller åtkomst, lägessvetsning, svåra fogar eller svetskonstruktionsproblem. Vid mekaniserad och automatiserad svetsning kan avvikelser beträffande mått och geometri förorsaka variation i utstickningslängd. Dessa avvikelser kan härröra från olika faser i fogberedning eller fogpassningen. Dessutom kan svetsvärmen orsaka deformation som ökar avvikelserna under svetsningen. Bild 4: Svetsströmmen ändras med utstickningslängden. 25

Regula EWR PRO Den självreglerande gasspararen!

Regula EWR PRO Den självreglerande gasspararen! Regula EWR PRO Den självreglerande gasspararen! Regula EWR ( Electronic Welding Regulator ) anpassar automatiskt gasflödet efter den svetsström som används. Vid högre svetsström ger EWR mer gasflöde och

Läs mer

WeldPrint Gasbågsvetsning i metall. Kvalitetsövervakning & Identifiering av fel

WeldPrint Gasbågsvetsning i metall. Kvalitetsövervakning & Identifiering av fel WeldPrint Gasbågsvetsning i metall Kvalitetsövervakning & Identifiering av fel ABN 74 085 213 707 A genda Varför har WeldPrint utvecklats Nya användare och utmärkelser Beskrivning hur WeldPrint arbetar

Läs mer

Flaskhalsar. i produktionen? 2010 SV BRASILIEN. Kemppi DataStore och DataGun INLEDER EN NY EPOK. World of Welding Ett land med kontraster

Flaskhalsar. i produktionen? 2010 SV BRASILIEN. Kemppi DataStore och DataGun INLEDER EN NY EPOK. World of Welding Ett land med kontraster PRO News KN Kundtidning i för Kemppi 2010 SV Flaskhalsar i produktionen? En dag i livet, Mike Summers: KAFFE OCH KAKA World of Welding Ett land med kontraster BRASILIEN Kemppi DataStore och DataGun INLEDER

Läs mer

FE/MMT/PMT/WS MIG/MAG svetspistoler sortiment

FE/MMT/PMT/WS MIG/MAG svetspistoler sortiment Högkvalitativa material och effektiv design Svetspistolalternativ Den bästa kombinationen av vikt och balans gör att skickliga svetsare utan besvär kan demonstrera sitt kunnande i svets efter svets. Välj

Läs mer

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

INTELLIGENT MIG MED VÄRLDENS ENKLASTE FUNKTIONSPANEL

INTELLIGENT MIG MED VÄRLDENS ENKLASTE FUNKTIONSPANEL FLEX 3000C / FLEX 3000 DUO INTELLIGENT MIG MED VÄRLDENS ENKLASTE FUNKTIONSPANEL Tänd, tryck och svetsa Pulssvetsning och MIG lödning som standard Quattro Puls TM Ergo-brännare eller avancerad MIG Manager

Läs mer

Kemppi Oy Dotterbolag

Kemppi Oy Dotterbolag PRODUKTKATALOG SV Kemppi Oy Dotterbolag Kemppikoneet Oy PL 13 15801 LAHTI FINLAND Telefon: +358 3 899 11 Telefax: +358 3 734 8398 e-mail: myynti.fi@kemppi.com Kemppi Sverige AB Instrumentvägen 2 Box 717

Läs mer

LVI Low Vision International AB Företagspresentation

LVI Low Vision International AB Företagspresentation LVI Low Vision International AB Företagspresentation Emma Tooth från produktion och Henrik Blomdahl från utveckling monterar läskameror. Jag arbetar som rådgivare på Syncentralen i Oslo där vi inriktar

Läs mer

LMC 175. Bruksanvisning

LMC 175. Bruksanvisning LMC 175 Bruksanvisning 1 Innehåll Inledning 3 Presentation..3 LMC 175..4 Leverans...4 Anslutning till elnätet..4 Montering av utrustningen...5 Montering av tillsatstrådspole..6 Att inleda svetsarbetet...8

Läs mer

En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss!

En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss! En strategisk partner i en krävande bransch Vi visste att det skulle bli bra, men det blev ju till och med bättre än vi kunde tänka oss! Det är inte ovanligt att våra kunder blir glatt överraskade, eftersom

Läs mer

SÅ SIMPELT SOM EN SKRUV

SÅ SIMPELT SOM EN SKRUV SÅ SIMPELT SOM EN SKRUV Finns det något mer trivialt än en skruv? Idag befriade från att vara instängda i en arbetares verktygslåda kan man se dem dagligen på ett flertal ställen. Även den medicinska industrin

Läs mer

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare.

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Den geniala idén! Förslutning av fat för vår kund Crown Pakkus OY

Läs mer

Getinges förslutningssortiment en helt ny standard för högkvalitativa förslutningsmaskiner

Getinges förslutningssortiment en helt ny standard för högkvalitativa förslutningsmaskiner Getinges förslutningssortiment en helt ny standard för högkvalitativa förslutningsmaskiner Förslutning för alla behov Effektiv, pålitlig och användarvänlig Hela cirkulationen av sterilgods måste tas i

Läs mer

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY Antal anställda: 65 Omsättning cirka: 90-100 MSEK PRODUKTION ÖMV är specialiserade på att producera processutrustning i rostfritt stål. Företagets produkter är uppdelade i

Läs mer

ISIS : MOrgOnDAgEnS VErKSTAD, TILLgängLIg IDAg

ISIS : MOrgOnDAgEnS VErKSTAD, TILLgängLIg IDAg ews news news news nnews news news news ISIS : MOrgOnDAgEnS VErKSTAD, TILLgängLIg IDAg Fil På EMO 2013 kommer Tornos lansera ny programmeringsmjukvara för sina maskiner utan assistans från TB-DECO. Den

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

ESAB TRAINING & EDUCATION. MIG/MAGsvetsning

ESAB TRAINING & EDUCATION. MIG/MAGsvetsning ESAB TRAINING & EDUCATION MIG/MAGsvetsning Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning... 4 Princip... 5 Svetsparametrar...5-6 Vad händer i ljusbågen?... 7 Kortbåge... 7 Blandbåge... 7 Spraybåge... 7 Kortpulsning...

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning Ström bakom galler Världens säkraste plug-in system Liten orsak, stor effekt: SMISSLINE TP är världens första plugin system som möjliggör in- och

Läs mer

RCU 5000i. Södra Långebergsgatan 18 421 32 Västra Frölunda tel: 031-748 52 80 fax: 031-748 52 81 www.axson.se

RCU 5000i. Södra Långebergsgatan 18 421 32 Västra Frölunda tel: 031-748 52 80 fax: 031-748 52 81 www.axson.se RCU 5000i Södra Långebergsgatan 18 421 32 Västra Frölunda tel: 031-748 52 80 fax: 031-748 52 81 www.axson.se RCU 5000i RCU 5000i för alla digitala MIGMAG strömkällor Axson Teknik AB Daniel Eriksson RCU5000i

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

Flexibel transportutrustning

Flexibel transportutrustning 1 Flexibel transportutrustning Varje bransch har sina pionjärer som satsar på produktutveckling och på att ständigt leda utvecklingen i branschen. Då det gäller transportutrustning är ledaren Ekeri. Att

Läs mer

Med fokus på AVANCERAD SVETSNING

Med fokus på AVANCERAD SVETSNING Med fokus på AVANCERAD SVETSNING VI VILL HA KRÄVANDE KUNDER Med högt ställda krav på sina produkter Det är också på det sättet vi utvecklats och tillhör nu de främsta leverantörerna på marknaden. Vår framtidstilltro

Läs mer

MIC Series 550 Tålig pan-tilt-zoom-kamera för utomhusbruk

MIC Series 550 Tålig pan-tilt-zoom-kamera för utomhusbruk MIC Series 550 Tålig pan-tilt-zoom-kamera för utomhusbruk 2 MIC Series 550 Sätter standarden inom övervakning Tilltalande, kompakt design för diskret integrering i övervakningsmiljöer Tålig, vandalsäker

Läs mer

Pressmeddelande. Toshiba lanserar nya Z-serien: Slitstarka och lätta enheter avsedda för jobbet

Pressmeddelande. Toshiba lanserar nya Z-serien: Slitstarka och lätta enheter avsedda för jobbet Pressmeddelande Toshiba lanserar nya Z-serien: Slitstarka och lätta enheter avsedda för jobbet Pressmeddelande Pressmeddelande Pressmeddelande Pressmeddelande Tre nya modeller med bättre portabilitet,

Läs mer

lösningar som hjälper arbetslag att samarbeta tillsammans i SharePoint

lösningar som hjälper arbetslag att samarbeta tillsammans i SharePoint lösningar som hjälper arbetslag att samarbeta tillsammans i SharePoint DEN STÖRSTA UTMANINGEN INOM FÖRETAGSLEDNING Ett företag som vill hålla sig i framkanten måste effektivt planera och följa sin strategi.

Läs mer

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB är en svenskägd legotillverkare som är inne i en stark expansionsfas

Läs mer

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering,

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, Marin FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, industriell ventilation och renrumsteknik. Vårt koncept är att erbjuda designade och skräddarsydda

Läs mer

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet Enkel hantering även för en ovan användare maximal produktivitet spar tid och kostnader professionell, utför försändelser av högsta kvalitet kostnadsbesparande i dag och i framtiden God åtkomlighet - ergonomisk

Läs mer

Kompromisslös kompetens för höga krav

Kompromisslös kompetens för höga krav www.format-4-sweden.com Kompromisslös kompetens för höga krav Våra rådgivare hjälper er gärna med planering och sammanställning av er individuella maskin från Format-4. Rådgivning Utbildning Service Vi

Läs mer

Alvenius grundades 1951 i Eskilstuna. Företaget började tidigt att tillverka och leverera stålrörsystem till internationella gruvföretag och

Alvenius grundades 1951 i Eskilstuna. Företaget började tidigt att tillverka och leverera stålrörsystem till internationella gruvföretag och företaget 2 Alvenius grundades 1951 i Eskilstuna. Företaget började tidigt att tillverka och leverera stålrörsystem till internationella gruvföretag och byggprojekt runt om i världen. Södra Afrika och

Läs mer

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Ledande inom färg, lack och verkstadsoptimering Nexa Autocolor är en av världens ledande färgleverantörer och finns i över 147 länder. Nexa Autocolor har

Läs mer

lindab vi förenklar byggandet Lindab

lindab vi förenklar byggandet Lindab Lindab Vi förenklar byggandet Lindab i korthet Försäljning, marknader Lindab är en internationell koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar i tunnplåt

Läs mer

MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA

MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA Råmaterial Hylskartongfabriker Hylsfabriker Primärfiber 10% Pori, Finland Varkaus, Finland Loviisa, Finland 20 000 t Pori, Finland 12 000 t Imatra, Finland

Läs mer

www.neopost.se MODELLER SPECIFIKATIONER

www.neopost.se MODELLER SPECIFIKATIONER ANVÄNDArvänlig ENKLARE ÄN EN KOPIERINGSMASKIN MODULUPPBYGGD ANPASSAS enkelt EFTER DIN VERKSAMHET HÖG PRODUKTIVITET OCH EFFEKTIVITET LÅG LJUDNIVÅ PASSAR ALLA MILJÖER kräver INGA FÖRKUNSKAPER OMR-LÄSNING

Läs mer

Villahissar för privata hem

Villahissar för privata hem Villahissar för privata hem Aritco villahissar är ett samspel mellan genomtänkt funktion och smakfull design. Vad är en villahiss? En konventionell hiss har en kabin som rör sig upp och ner. En villahiss

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK

EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK FÖR LEDANDE KAROSSERIVERKSTÄDER Behåll ledarpositionen Historien har lärt oss att det är bra att välkomna förändringar och följa med i utvecklingen. I dag går utvecklingen

Läs mer

Bärbara mediadisplayer från Expand.

Bärbara mediadisplayer från Expand. Bärbara mediadisplayer från Expand. Funktion, kvalitet och design i fokus Expand erbjuder högkvalitativa, användarvänliga displayer för marknadsföring, varumärkesbyggande, information och presentationer.

Läs mer

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare.

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. Maskininvesteringar Gör rätt från start Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. 12 minuter kan ge dig 12 månader Om du funderar på att köpa en ny maskin, ge oss 12 minuter

Läs mer

Volvo On Call mobilapplikation Vanliga frågor och svar

Volvo On Call mobilapplikation Vanliga frågor och svar Volvo On Call mobilapplikation Vanliga frågor och svar Att få hjälp F: Hur kontaktar jag Volvo On Call? S: Tryck på On Call-knappen i bilen, använd funktionen Assistance (Assistans) i mobilapplikationen

Läs mer

VI ÄR WMD - THE WORKFLOW COMPANY Nordens ledande workflow specialister inom SAP Helt enkelt!

VI ÄR WMD - THE WORKFLOW COMPANY Nordens ledande workflow specialister inom SAP Helt enkelt! VI ÄR WMD - THE WORKFLOW COMPANY Nordens ledande workflow specialister inom SAP Helt enkelt! Det handlar om att spara tid, få överblick, förenkla arbetsprocesser, utnyttja resurser och i slutändan handlar

Läs mer

Framtidens produktion

Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens Framtidens produktion Siemens är en pionjär inom Future of Manufacturing. Vi hjälper Sveriges industrier att ta klivet upp till

Läs mer

LED LENSER * P5 E. Ljusproffs med styrka

LED LENSER * P5 E. Ljusproffs med styrka LENSER * P5 E Ljusproffs med styrka High End Längd 100 mm Vikt 62 g Ljusflöde 25 lm* Batteri 1 x AA 1,5 V Effekt 4,2 Wh*** Brinntid 20 h** Räckvidd 75 m* Tekniska data Enastående kvalitet och tidlös formgivning

Läs mer

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet.

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. 6/18/2010 Utarbetad i samarbete med S&P AB/AG Vägledning för utformning av enkät I det här dokumentet beskriver

Läs mer

CMT: Cold Metal Transfer. MIG/MAG kortbågs process

CMT: Cold Metal Transfer. MIG/MAG kortbågs process CMT: Cold Metal Transfer MIG/MAG kortbågs process En varm och kall process som gör det omöjliga möjligt Allmänt Somliga gillar det kallt För vissa material och tillämpningar är det mycket fördelaktigt

Läs mer

Placera ditt budskap där din målgrupp finns.

Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Se till att du finns där din målgrupp finns. Vi kallar det Pinpoint Media. Med Expands bärbara marknadsföringsdisplayer

Läs mer

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mjuka starter smarta stopp Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mycket mer än mjuka starter Att starta en elektrisk motor medför en mängd utmaningar, såsom hög startström och mekanisk påfrestning på utrustningen.

Läs mer

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning

Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Bättre tillförlitlighet vid djupare avstickning Prioriterade användarkrav...... vid djupare avstickning var något man tog hänsyn till redan tidigt under utvecklingen av det nya konceptet. Resultatet bygger

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

Välkommen till vår värld.

Välkommen till vår värld. Fixturlaser NXA Pro Välkommen till vår värld. Sedan 1984 har ELOS Fixturlaser hjälpt företag över hela världen att uppnå en mer lönsam och hållbar produktion. Vi har lyckats komma dit vi står idag genom

Läs mer

Svetsdjup (mm) Fokuserad. laserstråle. Focuserad. Metallånga. laserstråle. Nyckelhål. Smältbad. Nyckelhål. Svetsdjup. Smält metall.

Svetsdjup (mm) Fokuserad. laserstråle. Focuserad. Metallånga. laserstråle. Nyckelhål. Smältbad. Nyckelhål. Svetsdjup. Smält metall. 4.4 Lasersvetsning 4.4.1 Principer Svetsning med högeffektlaser blir en allt vanligare svetsmetod framför allt inom bilindustrin och bland dess underleverantörer där ett flertal applikationer förekommer.

Läs mer

EdmoLift, din kompletta legoleverantör

EdmoLift, din kompletta legoleverantör Laserskärning Bockning Svetsning Ytbehandling Montering EdmoLift, din kompletta legoleverantör EdmoLift är en komplett legoleverantör med toppmodern maskinpark, vår personal har lång erfarenhet av legoarbeten

Läs mer

Aviabulevarden Knutpunkten för experter

Aviabulevarden Knutpunkten för experter Aviabulevarden Knutpunkten för experter Huvudstadsregionens snabbast växande företagsområde i Finlands logistiska mittpunkt innebär möjligheter till framgång och nätverkande Redan läget är unikt. Kontorslokalerna

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

SIGMA GALAXY 300 400 500

SIGMA GALAXY 300 400 500 SIGMA GALAXY 300 400 500 Sigma Galaxy state-of-the-art i all sin enkelhet Intelligent svetskoncept gör duktiga svetsare ännu bättre Sigma Galaxy en ny MIG/MAG-generation bättring med mindre svetssprut

Läs mer

SWISS Technology by Leica Geosystems. Leica Lino TM L2 The perfect alignment tool

SWISS Technology by Leica Geosystems. Leica Lino TM L2 The perfect alignment tool SWISS Technology by Leica Geosystems Leica Lino TM L2 The perfect alignment tool Helt enkelt perfekt över hela linjen! Din Leica LINO L2 håller dig i lod Optikens kvalitet är avgörande för synligheten

Läs mer

Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft.

Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft. MEISER 3 Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft. Våra kunder efterfrågar kompetens, produktsäkerhet och komfort. Vi löser det för det mesta med hjälp av kreativa gallerdurksapplikationer,

Läs mer

KRAFTFULLARE. DRIFTSÄKRARE. SKONSAMMARE. TORKTUMLARE AV HÖGSTA KVALITET

KRAFTFULLARE. DRIFTSÄKRARE. SKONSAMMARE. TORKTUMLARE AV HÖGSTA KVALITET KRAFTFULLARE. DRIFTSÄKRARE. SKONSAMMARE. TORKTUMLARE AV HÖGSTA KVALITET 1 Nya torktumlare av kompromisslös kvalitet PODAB erbjuder torktumlare av toppkvalitet. Varje detalj är genomtänkt och den unika

Läs mer

En ny standard för skog och väg

En ny standard för skog och väg En ny standard för skog och väg i samarbete med Alucar, Kilafors och MST Nu spränger vi hållbarhetsgränsen för timmerekipage! Jag heter Bosse Hjelm. Många i åkeribranschen känner säkert till mig sedan

Läs mer

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 MINI DESIGN XS4 MINI DESIGN : Modern och stilren design är SALTO:s varumärke. Med XS4 Mini

Läs mer

Så avancerad att vi blev tvungna att skapa en ny kategori

Så avancerad att vi blev tvungna att skapa en ny kategori Vi presenterar Fluke VT02 Visual IR Thermometer Så avancerad att vi blev tvungna att skapa en ny kategori Visuell inspektion Inga fel kan identifieras med blotta ögat Traditionell IR-termometer Optimerad

Läs mer

MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR

MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR Hur schweizisk flerspindlig teknologi hjälper en huvudaktör i Asien. Maiko är ett aktiebolag som har specialiserat sig på mycket noggrann automatsvarvning.

Läs mer

Placera ditt budskap där din målgrupp finns.

Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Se till att du finns där din målgrupp finns.vi kallar det Pinpoint Media. Med Expands bärbara marknadsföringsdisplayer

Läs mer

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning AP&T CUSTOMER SERVICE Utbildning som ger utdelning Möt framtiden med rätt kompetens Att satsa på kompetensutveckling för dina medarbetare är förmodligen den bästa investering du kan göra. Med aktuella

Läs mer

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt FunktionsIT FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt Vad är FunktionsIT? FunktionsIT är vårt koncept för att paketera IT som tjänst. Det ger dig som kund en centraliserad och automatiserad hantering av

Läs mer

Global och lokal företagsverksamhet i en flexibel ekonomi

Global och lokal företagsverksamhet i en flexibel ekonomi Global och lokal företagsverksamhet i en flexibel ekonomi Flexibilitet, snabbhet och kompetens är företagens viktigaste framgångsfaktorer i framtiden. Den globala konkurrensen mellan företagen hårdnar.

Läs mer

Welch Allyn, Inc. 4341 State Street Road Skaneateles Falls, NY 13153-0220 USA www.welchallyn.com

Welch Allyn, Inc. 4341 State Street Road Skaneateles Falls, NY 13153-0220 USA www.welchallyn.com Welch Allyn Sverige AB Verkstadsgatan 12 263 39 Höganäs Sverige Welch Allyn, Inc. 4341 State Street Road Skaneateles Falls, NY 13153-0220 USA www.welchallyn.com 0297 Page 1 of 9 Bruksanvisning Informationen

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST

LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST MOVEMENT SYSTEMS LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST MOVEMENT IS THE ESSENCE OF PERFORMANCE Som Licensierad 1080 Performance Specialist kommer du ha en unik förmåga att kunna analysera och förstå funktionell

Läs mer

HALSANG MOBILSTÄNGSEL

HALSANG MOBILSTÄNGSEL MOBILSTÄNGSEL FÖRSTÄRKT SVETSAT NÄT MIG SVETSAT ROSTSKYDD ÖKAD KVALITET Vårt mobilstängsel tillverkas som de gjordes innan kostnadsjakten tog överhand på kvalitet och livslängd. RÄTT KONSTRUKTION Vi stansar

Läs mer

Friction Stir Welding. Ökad hållfasthet Ökad täthet Ökad repeterbarhet Minskad värmedeformation

Friction Stir Welding. Ökad hållfasthet Ökad täthet Ökad repeterbarhet Minskad värmedeformation Friction Stir Welding Ökad hållfasthet Ökad täthet Ökad repeterbarhet Minskad värmedeformation Upp till 14,5 meter långa paneler. Fogens struktur FSW är en etablerad teknik. Den skapades av The Welding

Läs mer

En professionell partner till industrin

En professionell partner till industrin En professionell partner till industrin Det handlar om att svara upp mot högt ställda krav LAGERKOMPONENTER I NORDEN AB erbjuder ett genomtänkt program av kvalitetskomponenter till industrin. Sortimentet

Läs mer

Flexibel transportutrustning

Flexibel transportutrustning 1 Flexibel transportutrustning Varje bransch har sina pionjärer som satsar på produktutveckling och på att ständigt leda utvecklingen i branschen. Då det gäller transportutrustning är ledaren Ekeri. Att

Läs mer

Säkra din produktion med Axelent Engineering Dags att byta mindset! I tidningen Verkstadforum har Richard Skogward, VD Axelent Engineering, vid flera tillfällen fått agera analytiker och skribent vad gäller

Läs mer

Kundanpassade ställverk. Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation.

Kundanpassade ställverk. Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation. Kundanpassade ställverk Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation. Vi på Eldon sätter alltid kunden i centrum och gör allt vi kan för att leverera en optimal skåp- och ställverkslösning

Läs mer

Växande e-handel utmanar detaljhandelns logistik

Växande e-handel utmanar detaljhandelns logistik Pressinformation, december 2013 Växande e-handel utmanar detaljhandelns logistik Detaljhandeln står idag inför stora utmaningar. Kunderna är mer kräsna och illojala än någonsin tidigare. Konkurrensen är

Läs mer

Snabbguide NOKIA OBSERVATION CAMERA BÖRJA ANVÄNDA KAMERAN TA EN BILD ANVÄNDA RÖRELSEDETEKTOR ANVÄNDA BILDSERIER KONTROLLERA TEMPERATUREN

Snabbguide NOKIA OBSERVATION CAMERA BÖRJA ANVÄNDA KAMERAN TA EN BILD ANVÄNDA RÖRELSEDETEKTOR ANVÄNDA BILDSERIER KONTROLLERA TEMPERATUREN Snabbguide NOKIA OBSERVATION CAMERA BÖRJA ANVÄNDA KAMERAN TA EN BILD ANVÄNDA RÖRELSEDETEKTOR ANVÄNDA BILDSERIER KONTROLLERA TEMPERATUREN Upplaga 1 SV 9311294 Säkerhetsinformation VATTENTÄTHET Kameran är

Läs mer

SOLUTION BRIEF. Varför backup som tjänst från Savecore?

SOLUTION BRIEF. Varför backup som tjänst från Savecore? SOLUTION BRIEF Står du inför utmaningar som berör backup, arkivering och lagring? Minimera risker för incidenter genom att låta de som har specialistkompetens ta hand om ditt data. Varför backup som tjänst

Läs mer

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser.

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser. SSABs affärsetiska bestämmelser SSAB-koncernens affärsetiska bestämmelser SSABs mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer baserade på respekt, ansvar och högklassighet med medarbetare,

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions

UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions AEG Power Solutions AEG är stora i elkraftbranschen och har ett brett sortiment elutrustning inom flera områden. Tanken bakom AEG s produkter är att

Läs mer

Accountor Online Effektiv ekonomiadministration

Accountor Online Effektiv ekonomiadministration DIN GUIDE TILL Accountor Online Effektiv ekonomiadministration 99 % av företagsledarna föredrar en redovisningskonsult som förstår deras verksamhet. 1 % före detta företagsledare. SPARA TID, INGA TÅRAR

Läs mer

nya generationens skopa

nya generationens skopa More care. Built in. VOLVO KOMPAKTA GRÄVMASKINER nya generationens skopa Öka effektiviteten på platsen, gräv upp vinsten Den nya generationens Volvo-skopor hjälper dig att få ut bästa möjliga gräv- och

Läs mer

HUR MAN LYCKAS MED BYOD

HUR MAN LYCKAS MED BYOD HUR MAN LYCKAS MED BYOD WHITE PAPER Innehållsförteckning Inledning... 3 BYOD Checklista... 4 1. Val av system... 4 2. Installation och konfiguration... 5 3. Prestanda... 5 4. Valfrihet ökar upplevelsen...

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210.

Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210. Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210. Med förbättrat handhavande, fler funktioner, bättre prestanda, fler analysmöjligheter och visningsval är den ett kraftfullt tillskott till Surftest SJ-serien

Läs mer

Service för dig som som vill vara säker

Service för dig som som vill vara säker Service för dig som som vill vara säker VD:n har ordet Service har alltid varit en viktig del i pappersindustrin. Med ökande krav på kostnadseffektivitet stärks betydelsen av underhåll än mer. Metsos verksamhet

Läs mer

Det balanserade ledarskapet

Det balanserade ledarskapet Det balanserade ledarskapet Jag talade nyligen med en utländsk kontakt och vi talade om ledarskap. En av frågorna han ställde till mig var då; hur definierar du skillnaden mellan chef och ledare? Bra fråga

Läs mer

Gör livet enklare Uddeholm Machining

Gör livet enklare Uddeholm Machining Gör livet enklare Uddeholm Machining komponenter i världens bästa verktygsstål Tid är viktigt Att spara tid är centralt i industrin. Därför betalar det sig att låta någon annan göra en del av jobbet. Uddeholm

Läs mer

Ta kontroll över kopiering och utskrifter med uniflow Output Manager

Ta kontroll över kopiering och utskrifter med uniflow Output Manager u n i F L O W uniflow Output Manager Ta kontroll över kopiering och utskrifter med uniflow Output Manager Ta kontroll över dina kopior och utskrifter och öka effektiviteten Med uniflow Output Manager får

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

Hårddiskenhet (med monteringskonsol) Bruksanvisning

Hårddiskenhet (med monteringskonsol) Bruksanvisning Hårddiskenhet (med monteringskonsol) Bruksanvisning CECH-ZHD1 7020228 Kompatibel maskinvara PlayStation 3-system (CECH-400x-serien) Försiktighetsåtgärder Säkerställ att produkten används på ett säkert

Läs mer

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Ger ett enkelt, centralstyrt underhåll av skrivare och multifunktionssystem HANTERING AV ARBETSFLÖDET ETT ENKELT SÄTT ATT UNDERHÅLLA

Läs mer

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200

K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 K2 CombiCutter Modell 1600 och 1200 Rundballshacare och utfodringsmaskin Marknadens mest kompletta program www.tks-as.no Stationär På hjul Opphängd i skenor Magasin K2 COMBICUTTER Arbetsbesparande, beprövad

Läs mer

Om Programmet Programmerings läge Utfodrings läge GRAM/DAG Ökning/dag) (Gram/utfodring) (Gram/dag)

Om Programmet Programmerings läge Utfodrings läge GRAM/DAG Ökning/dag) (Gram/utfodring) (Gram/dag) Om Programmet Computer Feed 20 är ett databaserat styrprogram för utfodring av upp till 250 foderautomater. Tidigare med vanliga styrcentraler räknade man manuellt ut paus och utfodringstider för varje

Läs mer

TALLRIKSSPRIDARE. Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1

TALLRIKSSPRIDARE. Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1 TALLRIKSSPRIDARE Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1 Huvudkontor Danska vägen 87 521 32 Falköping, Tel 0515-777 640, Fax 0515-801 88 Friggeråkers Verkstäder sedan 1937 Familjeföretaget

Läs mer

Defektreduktion vid svetsning av ho gha llfasta sta l

Defektreduktion vid svetsning av ho gha llfasta sta l Defektreduktion vid svetsning av ho gha llfasta sta l Höghållfasta stål används mer och mer i olika konstruktioner, för att spara material och vikt. Ur miljösynpunkt är det alltså viktigt att trenden att

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer