Öka produktiviteten. Kundtidning för Kemppi 2011 SV. Snabb och enkel svetsmekanisering. Bättre resultat med Wise Svetsprocesser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öka produktiviteten. Kundtidning för Kemppi 2011 SV. Snabb och enkel svetsmekanisering. Bättre resultat med Wise Svetsprocesser"

Transkript

1 PRO News Kundtidning för Kemppi 2011 SV Öka produktiviteten Bättre resultat med Wise Svetsprocesser Snabb och enkel svetsmekanisering Robotsvetsning med effekten av två: TANDEM TCS SYSTEM

2 Wise decisions create a more productive result Hantera svetsskicklighet, produktivitet och kvalitet WISE produkterna är svetsningsmjukvarulösningar som gör det möjligt att öka prestandan vid svetsning, som annars skulle vara omöjligt att uppnå med standard MIG / MAG svetsning. Använd Wise produkter för förbättrad svetsning av rotsträng,r konstant strömstyrning, automatiskt kontroll av ljusbågslängd och för tunnplåtsvetsning. Kompatibel med FastMig Synergic och KempArc automationsutrustning. Boka en demonstration och se skillnaden på ljusbågen. Boka en demonstration och se skillnaden på ljusbågen!

3 editorial Ett av de bästa sätten att förutse framtiden är att skapa den Anssi Rantasalo CEO År 2010 var en stor framgång för Kemppi. Vi var tillbaka i tillväxtspåret och gjorde framsteg inom många områden. Vårt nya dotterbolag i Chennai, Indien öppnade och vårt intåg inom nya områden som skräddarsydda processer för ljusbågssvetsning (Wise), robotiserad tandemsvetsning och automatiska MagTrac-traktorer skapade stort intresse över hela världen. Vi tackar uppriktigt alla våra kunder och affärspartners liksom Kemppis personal för att ha skapat denna framgång tillsammans med oss. Just nu sker många viktiga händelser i olika delar av världen. Tsunamin och den kärnkraftskatastrof som följde i Japan formar om energipolitiken över hela världen. Det är oro och uppror i många arabländer baserat på kraven på demokrati. I Europa är den största utmaningen kopplad till ekonomiska problem i vissa euroländer. Allt detta påverkar den allmänna ekonomiska utvecklingen och tillväxtförväntningarna. Osäkerheten om framtiden ökar igen. För några år sedan läste jag Stephen R. Coveys bok: De sju goda vanorna. Författaren ger rådet att fokusera på saker som man kan påverka ( The Circle of Influence ) och att oroa sig mindre för saker som ändå kommer att ske ( The Circle of Concern ). Det är ett gott råd just nu, och här på Kemppi följer vi det på många sätt. Vi tror att vår framtida konkurrenskraft är beroende av investeringar vi gör i dag. Vi har precis slutfört ett treårigt investeringsprogram värt 25 miljoner euro och har börjat använda den senaste utbyggnaden av vår monteringsanläggning här i Lahtis. Vårt mål var att öka produktiviteten med minst 10 % och detta mål har nåtts och faktiskt överskridits. I år kommer vi att anställa ny personal för att uppfylla behoven inom våra verksamheter R&D&I och Sales & Marketing och antalet anställda i utlandet fortsätter att öka, särskilt på tillväxtmarknaderna i Ryssland, Indien och Kina. Vi tror att produktivitet är den viktigaste utmaningen även för våra svetskunder när de strävar efter ökad konkurrenskraft på den globala marknaden. Vi vill vara en del av denna utveckling och aktivt bidra till ökad svetsproduktivitet. Därför har vi öppnat en ny affärsenhet med namnet Welding Management Solutions (WMS). Denna expertgrupp kommer att fokusera på utveckling och kommersialisering av nya verktyg och servicekoncept för att stödja vidare utveckling av svetsproduktion. I år kommer vi också att lansera nya spännande produkter. Minarc Evo-serien som presenterades i Hannover i slutet av förra året har kommit ut på marknaden och i september kommer vi att ta ett stort steg framåt beträffande kompakt MIG/MAG-utrustning. Under tiden erbjuder vår tidning intressant läsning och även en glimt av framtiden Trevlig läsning!

4 9Lätt mekanisering ger effektivitet - och bättre ergonomi. av de mest omtalade aktuella 19Ett ämnena är virtuell svetsning. Den ger betydande besparingar av tid och pengar i grundläggande svetsutbildning. de senaste åren har utvecklingen 22Under inom strömkällor för MIG/MAG-svetsning skapat möjlighet att utveckla flera olika multifunktionella utrustningar. är en internationellt erkänd 27Deltabalken och mycket användbar produkt för många olika slags konstruktioner. Flera utmaningar har övervunnits i produktionen av den. Innehåll Editorial Ett av de bästa sätten att förutse framtiden är att skapa den 3 Briefly 5 Innovation ProTrainer tränar mästare i den virtuella världen 19 Fyra verktyg för ljusbågssvetsning som varje svetsare borde ha 22 Viewpoint Förutse, finna nya vägar och kommunicera om framtiden 18 Övrigt MagTrac blir aldrig trött även på långa längdsvetsar 12 NY Minarc Evo-serie 13 Pånyttfödd MIG/MAG-tandemsvetsning 16 Svetsning gav Katja ett nytt liv 30 Uppfanns skridskoåkningen i Finland? 33 Kemppi Dotterbolag 35 Kemppi Försäljningskontor 35 Omslaget visar två fartyg-till-land kranar som tillhör Konecranes, som väntar på transport till operatören. Dessa kranar är tillverkade i Hangö av Levator, som också deltagit i utvecklingen av Kemppi MagTrac svetstraktorer. Mekaniserad svetsning används i många skeden av tillverkning de viktigaste balkar på kranarna. Foto av Petri Metsola, Levator Oy.. Kemppi ProNews. Utgivare: Kemppi Oy, P.O. BOX 13, Lahti, Finland. Internet: Telefon: Ansvarig utgivare: Minna-Maija Jokisalo. Redaktionssekreterare: Elina Suomalainen. Layout: Tekijätiimi Oy. Prenumerationer och adressändringar: Kemppi Oy. Tryck: Esa Print Oy, Lahti, Finland ISSN X.

5 Briefly Kemppi startar produktion i Indien Invigningen av Kemppis indiska dotterbolag hölls i Chennai den 19 januari Ceremonin var baserad på en traditionell Puja ritual som används av hinduer, där man visar respekt till gudarna och berättar för dem om förhoppningar och drömmar. En hinduisk präst spelade en viktig roll i öppningsceremonin. HiArc MIG svetsmaskiner visades vid öppningsceremonin. Kemppi Oy, en ledande finsk leverantör av svetsutrustning och svetsningslösningar, har öppnat en produktionsanläggning i Chennai, Indien, för tillverkning av produkter avsedda för den lokala marknaden. Öppningsceremonin för det nya dotterbolaget och produktionsanläggningen hölls den 19 januari 2011 i traditionell indisk stil. Den nya anläggningen är den första tillverkande enhet som Kemppi har utanför Finland. Kemppi har verkat på den indiska marknaden sedan 1970-talet och varumärket har under årens lopp blivit välkänt och uppskattat. Syftet med lokalt dotterbolag och produktion är att förbättra och stärka den ställning Kemppi har på en av de snabbast växande marknaderna i världen. Vi har under lång tid haft gott samarbete med lokala återförsäljare, men lokal produktion är också nödvändig för att riktigt etablera sig på den indiska marknaden, säger Anssi Rantasalo, VD för Kemppi. Personal från Kemppis produktionsanläggning i Indien har varit i Finland för utbildning och redan i våras kom de första maskinerna som tillverkats i fabriken i Chennai att se dagen ljus. Det kommer att var HiArc M400i, maskiner för MIG/MAG svetsning. Genom att etablera ett försäljningsbolag och en produktionsanläggning i Indien visar Kemppi att man på allvar konkurrerar i denna ekonomiska region, som har väldigt hög marknadspotential. Kemppi visar att man på allvar konkurrerar i denna ekonomiska region, som har väldigt hög marknadspotential. Dotterbolaget gör det möjligt att lokalt hantera såväl försäljning och leveranser som service. Kontorslokalerna innehåller också moderna utbildningsutrymmen, som inom snar framtid kommer att utökas ytterligare. Vi vill ge våra indiska kunder ännu bättre stöd och stärka vår strategiska position i området, avslutar Rantasalo.

6 Briefly PRO News 肯 倍 客 户 杂 志 更 高, 更 快, 更 强! 利 用 肯 倍 全 新 焊 接 解 决 方 案, 可 显 著 提 高 生 产 率 Wise 智 能 焊 接 解 决 方 案 简 易 自 动 焊 解 决 方 案 机 器 人 双 丝 焊 2011 ZH Vi publicerar vår kundtidning ProNews och vår produktkatalog på följande språk: finska, engelska, svenska, norska, danska, tyska, nederländska, polska, franska, spanska, portugisiska, ryska samt kinesiska. Kemppi kommunicerar på tolv språk Vi betjänar kunder i mer än 80 länder runt om i världen. Vi publicerar bruksanvisningar och kundkommunikationsmaterial på minst tolv språk och i vissa fall kan det bli upp till femton. Vår kundservice följer principen om att kunderna ska få tydlig, lättförståelig information på sitt eget språk. Du kan läsa vår kundtidning ProNews i tryckt form och samma tidning publiceras även på vår webbplats som en flerspråkig elektronisk kopia av den tryckta versionen. På vår webbplats kan du också få tillgång till Kemppis digitala produktkatalog och bläddra i den direkt på skärmen. Du kan enkelt skriva ut valfria sidor eller till och med ladda ned hela katalogen i pdf-format till din egen dator. Produktkatalogen innehåller grundläggande information om Kemppis maskiner och tjänster. Kemppis nyhetsbrev, The Welding Issue, har nyheter om Kemppis produkter och verksamheter. På vår webbplats kan du prenumerera på nyhetsbrevet och få det levererat via din e-post. Dela dina upplevelser de mest överraskande kommer att belönas! Är du förvånad av alla de saker som kan skapas genom svetsning? Har du sett ett häpnadsväckande objekt som har skapats, eller fogats genom svetsning? Vi har tidigare skrivit om ett vinställ som har svetsats i hop och om en motorcykel med en trombon som sitt avgasrör. På nästa sida kan du läsa hur ett värdefullt armband till en klocka reparerades genom svetsning. Dela med dig om de arbeten du har sett eller dina egna erfarenheter med läsarna av Kemppi ProNews. Skicka en kort beskrivning av ämnet tillsammans med några bilder och dina kontaktuppgifter via e-post till: De mest häpnadsväckande historierna kommer att belönas! Kemppi DataStore-konceptet har tilldelats priset Quality Innovation of the Year 2010 Den ffinska tillverkaren av svetsutrustning, Kemppi Oy, har tilldelats det finska priset Quality Innovation of the Year 2010 i kategorin för stora företag. Det vinnande Kemppi DataStore-konceptet representerar ett helt nytt sätt att tänka när det gäller hur svetsmaskiner används och hur de kan anpassas efter kundernas behov. Nu kan kunderna utrusta sina svetsmaskiner med exakt de specifika svetsprocesser och funktioner som de faktiskt behöver i svetsarbetet. Detta förenklar valet av funktioner i användargränssnittet och minskar avsevärt risken för misstag under denna fas, vilket direkt ökar svetsmaskinernas användbarhet och slutproduktens kvalitet. Alla svetsmaskiner som används i produktionen på kundens anläggning kan enkelt utrustas med de specifika funktioner som behövs för en särskild användning eller ett särskilt projekt. Kemppi DataStore-lösningen är en svetsbutik på nätet där användaren kan köpa och ladda ner till exempel svetsprocesser, svetsprogram, programuppdateringar och valideringscertifikat för svetsmaskiner. Med hjälp av detta system kan all svetsutrustning hållas uppdaterad under hela produktlivslängden samtidigt som de olika användningsbehoven fortfarande tillgodoses. Kemppi DataGun är ett litet verktyg, ungefär lika litet som en mobiltelefon, som är anslutet till en dator via en USB-kabel. Verktyget fungerar som en länk mellan nätet och svetsmaskinen så att den inköpta produkten kan överföras till svetsmaskinen. Dessutom kan man använda DataGun för att till exempel kopiera svetsmaskinens inställningar. Det är fjärde gången i år som Excellence Finland delar ut priset Quality Innovation of the Year. I år fanns två organisationer med i kategorin för stora företag.

7 Rolex lagad med svetsning En norsk Rolex-ägare sparade en avsevärd summa pengar när armbandet till hans värdefulla klocka lagades med svetsning. Rolex-ägaren tog med klockan till olika urmakare i Oslo för att låta reparera den. Flera försök gjordes för att sätta fast armbandet, till exempel med lim, men allt misslyckades. En av hantverkarna föreslog att svetsa fast armbandet, men ville inte försöka själv ifall värmen skulle orsaka ännu större skada. En nytt armband för den värdefulla klockan skulle kosta euro. Ett betydligt billigare alternativ vore att hitta en yrkesman med tillräckligt högkvalitativ svetsutrustning. Klockägaren skickade ett e-postmeddelande till Øivind Myhre vid Svinndal Gjerde & Sveiseverksted, som lockades av den ovanliga utmaningen. Han bad om bilder på armbandet och tog itu med att hitta en praktisk lösning för att reparera det. Efter att ha forskat lite om ämnet upptäckte Myhre att Kemppi MasterTig MLS ACDC och dess MicroTack-funktion i kombination med ACS manöverpanel erbjöd en lösning för att laga Rolex-armbandet. Armbandet och dess fästanordning togs bort och komponenterna rengjordes på gammalt lim och smuts. Myhre övade också med sina kollegor i förväg genom att utföra svetstester med rostfri ståltråd med en diameter på 1 mm. I det första svetstestet använde vi solglasögon och en lampa utrustad med ett förstoringsglas, förklarar Myhre. Efter några punktsvetsar förstod vi att materialen i armbandet och låset betedde sig något annorlunda än de material som man normalt hanterar vid häftsvetsning. Han säger: Genom att öka svetsströmmen till 135 ampere och ställa in avståndet till svetsstycket till 0,5 mm, uppnåddes önskat resultat. Styckena blev perfekt anslutna. Därefter fortsatte vi svetsningen med en något lägre ström på 110 ampere. Vid änden gjordes 6-7 punktsvetsar och på sidan 2-3 punktsvetsar, vilket säkerställde ett varaktigt resultat som ska hålla länge. Ingen skada orsakad av hettan upptäcktes på armbandet förutom lite missfärgning och nedsvärtning som kunde tas bort genom att torka av det med fingrarna, säger han. Svinndal Gjerde & Sveiseverksted är ett norskt företag grundat 1978 som enmansföretag med fokusering på svetsade stängsel och mindre produkter. Under årens lopp har företaget utvecklats och expanderat och är i dag inhyst i en lokal på 800 kvadratmeter, på två våningar. Företaget har fem anställda, med omfattande kompetens inom områden som automation, pneumatik, hydraulik och svetsning. www. svinndalgjerde.no Myhre finner resultatet häpnadsväckande och ser ändlösa möjligheter med att utföra liknande specialuppgifter med en rad Kemppi-maskiner. Det är lätt att förstå att den lycklige Rolex-ägaren prisar den professionella kompetens och flexibilitet han mötte på Svinndal Gjerde & Sveiseverksted. Text: Pirjo Kemppinen

8 Briefly Valtteri Bottas tävlar i GP3-mästerskapet Valteri Bottas, som tippas bli Finlands nästa Formel 1-stjärna, kommer att tävla vid motorsportens högsta serie redan nästa säsong. Han bygger snabbt upp sin karriär inom Williams-stallet, som i januari 2010 valde honom till sin officiella testförare. Förutom sin position vid Williams, kommer Bottas också denna säsong att tävla inom GP3-serien för ART-stallet. Han flyttade upp till GP3 från Formula 3 Euro-serien, där han tävlat de två senaste säsongerna. GP3-serien har beskrivits om GP2:s lillebror, och GP2 anses vara det sista steget på vägen till Formel 1. GP3 Series-tävlingarna utkämpas i samband med de europeiska Formel 1-tävlingshelgerna, vilket håller Bottas i ständig konakt med Grand Prix-cirkusen. Det har hjälpt mig att höja min profil och jag får tillbringa tid med Williamsstallet. Det är också viktigt att serien tävlas med Pirelli-däck. Pirelli kommer att introduceras till Formel 1 nästa säsong, och på så sätt får jag värdefull erfarenhet, säger Bottas. En framgång i GP3-serien kommer naturligtvis att hjälpa Bottas att bli Williamsförare. Hans chanser främjas också av det faktum att Rubens Barrichello, teamets brasilianske förare, redan tävlar sin 19:e säsong i motorsportens toppserie. Han kommer i något skede att göra plats för nyare och yngre talanger. Bottas behöver dock mer erfarenhet och tar saker och ting i sakta mak: Jag kommer att tävla en säsong i GP3, nästa i GP2, och sedan hoppas jag att jag kan tävla i Formel 1, säger han. Text: Pirjo Kemppinen

9 Lätt mekanisering ger effektivitet och bättre ergonomi Ökad produktivitet är målet inom alla branschområden och annan verksamhet inom produktion. Detta självklara mantra upprepas i alla möjliga situationer. Betoningen på effektivitet är självklart förståelig, eftersom effektivitet åtföljs av en mängd fördelar: konkurrenskraft, tillväxt och framgång. Men ofta innebär det också olyckliga följdverkningar: uppsägningar, en hektisk arbetstakt, minskad självbestämmanderätt för anställda. Kravet på ökad produktivitet inom svetsning har uppfyllts av utvecklingen av mer effektiv och mångsidig svetsutrustning och introduceringen av svetsprogramvara för olika applikationer. Dessa förbättringar av utrustning och programvara ökar svetsningens kvalitet och produktivitet, men det allra bästa sättet att öka svetseffektiviteten är genom automation och mekanisering. Av dessa kan mekanisering - och framför allt lätt mekanisering - användas inom ett brett urval av applikationer. Mekanisering innebär att förflytta svetsbrännaren mekaniskt. Svetsaren ställer in de nödvändiga svetsparametrarna eller väljer dem från minneskanalen lagrad i svetsutrustningen. När svetsvagnen startas börjar den följa spåret och ge en konstant kvalitetssvets. Svetsarens uppgift är att övervaka vagnens förflyttning och svetsens kvalitet. Lätt mekanisering är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att öka svetseffektiviteten och har också en gynnsam inverkan på ergonomi och säkerhet. Exponering av ljusbågsstrålning och svetsångor minskar och arbetspositionerna förbättras eftersom maskinen gör det fysiskt hårda arbetet medan svetsaren kan koncentrera sig på att övervaka processen. Som ett resultat kan lätt svetsmekanisering, åtminstone i vissa fall, uppfylla kraven på ökad effektivitet utan olyckliga följdverkningar för de anställda. Det är faktiskt en fördel för svetsarna, eftersom lätt mekanisering kan göra att deras arbete blir roligare och säkrare. Framgång beror på många faktorer Utrustning för lätt mekanisering består vanligtvis av kompakta och lätta svetstraktorer. Denna utrustning kan ge en stor svetshastighetsökning: när manuell svetsning uppnår hastigheter på i genomsnitt cm per minut långsiktigt, kan man med lätt mekanisering uppnå hastigheter som är många gånger högre - hastigheter som överskrider 100 cm per minut kan förverkligas i horisontella kälsvetsar, till exempel. Svetsmekanisering kommer bara att leda till en markant ökning av tillverkningsprocessens effektivitet om svetsning är den flaskhals som orsakar produktionsförseningar. Grunden för framgångsrik mekanisering - och automation - är alltid förmågan att förstå produktionen i verkstaden som helhet. Mekanisering kommer trots allt bara att leda till en verklig produktivitetsökning om detta gör att produktens ledtid förkortas genom att påskynda de arbetsmoment som begränsar hela produktionskapaciteteten. Pixmac

10 Vikten av utbildning kan inte nog poängteras vid tillämpning av mekanisering. I princip är lätt mekanisering ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att öka tillverkningsproduktiviteten i både stora och små verkstäder. Men lätt mekanisering kommer säkerligen att kunna användas i betydligt fler applikationer är vad som är fallet för närvarande. Detta eftersom övergången från manuell svetsning till lätt mekanisering ofta är svårare än förväntat, trots att fördelarna är ganska så kända. Orsakerna till detta finns troligen inom två områden: utrustningens användbarhet och fördomar hos de inblandade. Kvaliteten hos plåtmetallarbetet spelar också en viktig roll för att ett mekaniseringsprojekt ska lyckas. Dålig precision i förberedelse och monteringsarbete gör det svårt att använda svetsvagnar eftersom svetsparametrarna och brännarvinkeln måste ställas in kontinuerligt. Detta händer, till exempel, när luftspalten varierar på grund av felaktigheter vid skärningen eller deformationen i plåten. Om det dessutom finns brister i utrustningens användbarhet, blir den ofta kvar i förrådet. Vid implementering av lätt mekanisering, är det viktigt att se till att kvaliteten i föregående arbetsmoment uppfyller kraven för mekansiering. En huvudfaktor är arbetsrelationen mellan plåttillverkarna, svetsarna och ledningen: de måste kunna arbeta tillsammans utan problem. Vikten av utbildning kan inte nog poängteras vid tillämpning av mekanisering. Vid byte till mekaniserad svetsning måste både anställda och företagsledning ha en gemensam bild av fördelarna som kan uppnås, hur utrustningen ska användas och vilka svetsuppgifter som är lämpliga. Ingen enskild mekaniserad enhet är lämplig för alla svetsuppgifter, och det krävs att lite mer tid reserveras för att få utrustningen klar för användning är vad som krävs vid manuell svetsning. Utbildning kan användas för att ändra fördomar och undvika situationer där brist på information leder till frustrationer med utrustning som inte fungerar eller inte är lämplig. Kemppi har introducerat en egen svetstrakt or, MagTrac F 61, som vi skriver om i den här tidningen. Huvudprincipen för dess utveckling är användarvänligheten, med syfte att se till att användarna åtminstone inte går miste om de viktigaste fördelarna med lätt mekanisering bara för att deras utrustning är svår att använda. Text: Petteri Jernström Business Manager Welding Management Solutions Den starka magneten håller den på rätt spår även i krävande arbeten. Med SuperSnake blir åtkomst i trånga utrymmen enklare. 10

11 Case: Levator Oy, Hanko, Finland De mest krävande stålkonstruktioner till kranar tillverkas i Hanko. Bilden visar två STS-kranar på väg till kundens hamn. Specialist inom på tillverkning av container-, varvs- och andra tunga kranar samt vindkraftverkstorn och andra tunga stålkonstruktioner. Stålproduktionen ligger på cirka ton per år 115 anställda Fabriks- och lagerområde på 20 hektar, verkstad på m 2 och lackeringsanläggning på m 2 Egen hamn, lyftkapacitet på 200 ton Svetsprocesser: MIG/MAG, TIG, pulverbågsvetsning och lasersvetsning, även laser hybrid applikationer EN-ISO 9000 och EN-ISO certifierat kvalitetssystem Vision: Att vara den bästa partnern i Östersjöregionen Lätt mekanisering stärker konkurrenskraften Levator Oy är specialist inom tillverkningen av stålkonstruktioner för containerkranar. Företaget har lyckats bli betydligt konkurrenskraftigare genom att mekanisera sin tillverkning. Lätt mekanisering har snabbat upp våra tillverkningsprocesser och betydligt förbättrat produktkvaliteten, säger kvalitets- och utvecklingsteknikern Ilmari Viitaniemi. Han nämner tillverkningen av huvudbalkar för STS-kranar (Ship-To- Shore) som ett exempel på tillämpning av mekanisering i produktionen av stålkonstruktioner. Dessa boxbalkar är normalt cirka 50 meter långa och väger 90 ton. Tillverkningen av en huvudbalk börjar med plåtkapning varefter plåtarna sätts ihop till förstyvade paneler. Svetsning av panelförstyvningarna är en typisk mekaniserad tillämpning eftersom den totala längden som ska svetsas är cirka 900 meter. På Levator MAG-svetsas förstyvningarna och mekanisering har införts med hjälp av en transportör av traktortyp, förklarar Viitaniemi. De förstyvade panelerna monteras ihop till en boxbalk med hjälp av mekaniserad pulverbågsvetsning och manuell MAG-svetsning används för fogarna. Svetsning på svåråtkomliga ställen görs normalt manuellt. Det är därför viktigt att svetsutrustningen kan flyttas runt på enkelt sätt. Stor del av svetsningen äger även rum inuti boxen. Med utrustning som har utökad räckvidd blir åtkomsten således enklare och tid utan svetsning reduceras. I den sista stålarbetsfasen svetsas monteringsfästena och vagnskenorna fast på huvudbalken och ledfogarna maskinbearbetas. Huvudbalken lackeras, förses med erforderlig utrustning och monteras slutligen på kranen. Färdiga kranar transporteras normalt till kunden på pontoner. Det innebär att en separat byggarbetsplats i hamnen inte behöver uppföras och kranen snabbt kan tas i bruk. 11

12 MagTrac blir aldrig trött även på långa längdsvetsar Med Kemppis nya MagTrac F 61-svetstraktor kan svetsaren utföra sitt arbete snabbare och enklare. Det är ett kostnadseffektivt och verkningsfullt sätt att öka svetsproduktiviteten i stora och små verkstäder där metallbearbetning utförs. Vid svetsning av stora arbetsstycken är svetsarna ofta långa och raka - vilket leder till tristess - om inte svetsningen sker i etapper. Massor av ljusbågstid krävs och svetsarens kompetens sätts aldrig riktigt på prov. Det är just denna typ av svetsning som ger den bästa potentialen för mekanisering. Med hjälp av lätta svetstraktorer kan arbetsförhållandena och produktiviteten förbättras betydligt, eftersom de medför att arbetet kan utföras nästan dubbelt så snabbt som vid manuell svetsning. Dessutom förblir färdhastigheten och brännarens position konstanta så att jämn kvalitetssvets erhålls. Användarvänlighet var huvudidén bakom utvecklingen av MagTrac F 61-traktorn. Kemppis nya MagTrac F 61-svetstraktor kombinerar användarvänlighet, åtkomlighet, kvalitet och effektivitet på ett helt nytt sätt. Den har utformats som ett grundläggande verktyg för verkstäder, i synnerhet för horisontell svetsning av kälfogar. Funktioner som har utformats för användarvänlighet Användarvänlighet var huvudidén bakom utvecklingen av MagTrac F 61. Svetsparametrarna överförs mellan svetstraktorn och svetsutrustningen via styrkabeln som är integrerad i svetspistolskabeln. Traktorn får driftsström via samma kabel. Därför behövs bara en kabel mellan trådmatarverket och vagnen. Eftersom separata transformatorer och styrkablar inte behövs, blir arbetsområdet säkert och effektivitet främjas. Fixering och justering av pistolen har också gjorts så enkelt som möjligt: utstickningslängden och pistolvinkeln justeras med hjälp av ett fixeringshandtag. Inställningar för trådmatningshastigheten, svetsspänningen och andra svetsparametrar väljs på traktorns kontrollpanel. På så sätt blir det enkelt att ändra inställningarna medan svetsning pågår. Arbetet kan således utföras snabbare, eftersom svetsaren inte behöver gå från traktorn till strömkällan för att finjustera. Det grafiska användargränssnittet är en annan funktion som främjar användarvänlighet. Funktionerna som är ordnade i en tydlig menystruktur kan väljas med en Genom att lagra värmetillförseldata erhålls värdefull information för kvalitetskontroll och utförande av svetsprocedurtester. flerfunktionsväljare. Trådinmatnings- och gastestfunktioner är tillgängliga för förberedelsefasen, och en provkörning kan ske utan bågtändning för att kontrollera att vagnen fungerar korrekt. På så sätt säkerställs bra resultat.. Värdefulla data för kvalitetskontroll Svetsparametrarna och värmetillförseln kan avläsas på displayen när svetsningen är klar. Längden på den sista svetsen eller sträckan som svetsats under dagen kan kontrolleras på vagnens display. På vagnens display visas också den genomsnittliga värmetillförseln under den senaste svetsen. Detta är värdefulla uppgifter för kvalitetskontroll och efterlevnaden av specifikationen för svetsprocedurer. MagTrac F 61 kan användas med ett trådmatarverk av MXF-typ, som kan placeras på ett hjulförsett underrede, så att det blir lättåtkomligt. Ytterligare räckvidd kan uppnås med hjälp av en 15-meters SuperSnake-mellanmatarverk som ger åtkomst till mycket trånga utrymmen såsom i fartygsblockskonstruktioner och huvudbalkar för hamnkranar. Den högsta produktiviteten uppnås genom att vagnens drifttid maximeras och att förberedelse och efterarbete sker med ändamålsenlig utrustning såsom Kemppi FitWeld, en MIG/MAG-maskin som utvecklats för häftsvetsning. 12

13 Numerus Rerum! Som ung Kemppi-säljare var jag alltid angelägen om att beskriva de omständigheter som påverkat mina försäljningssiffror. Visst fanns det alltid affärsmöjligheter som missades och om bara -historier repeterades ordentligt inför de månatliga säljmötena. Om vi bara kunde möta leveransdatum, om bara priset var bättre, om bara produkten hade en annan specifikation, skulle mina försäljningssiffror vara högre. Jag insåg snart att i säljvärlden finns det bara en berättelse som verkligen betydde något, och säljchefens replik var alltid densamma Sluta gnälla och ge mig siffrorna! Idag har Kemppis utrustningssortiment växt i såväl bredd som djup, men när det gäller ren försäljning skiljer sig en produktserie från alla andra, nämligen produktserien Minarc. Nu kan jag ärligt säga om bara jag hade Minarc-serien att sälja redan på tidigt 90- tal skulle mina försäljningssiffror säkerligen varit mycket högre, ärligt talat chefen! 13

14 NY Minarc Evo-serie Etablera ett rykte Den absolut första Minarc MMA-maskinen lanserades på svetsmässan i Essen i Tyskland år 2001, och den blev omedelbart en kommersiell framgång. Under det första tillverkningsåret såldes över enheter av den ursprungliga Minarc MMA-maskinen och den fick en betydande marknadsandel i segmentet för bärbara MMA-maskiner anpassade för det europeiska enfassystemet. Framgångarna fortsatte med nya 1-fas och 3-fas MIG- och TIG-modeller som släpptes på marknaden under 2005, 2006 och Hittills har trehundratusen enheter av dessa modeller sålts globalt. Framgången med Minarc-serien har verkligen varit världsomfattande. Från Sydamerika till Australien och i de flesta länder däremellan finns nöjda användare av Minarc-svetsmaskiner, som medger tillförlitliga bärbara svetsningslösningar för många olika applikationer och miljöer. De nuvarande klassiska Minarc-modellerna fortsätter att finnas på marknaden, men Kemppi har lanserat en ny Minarc Evo-serie. Kunderna erbjuds därigenom bättre specifikationer, energieffektivt och svetsprestanda samt vidare utveckling av värdet hos enheterna i denna framgångsrika, bärbara svetsserie. Varför Minarc Evo-serien? Den befintliga klassiska Minarc-serien är fortfarande mycket populär bland kunderna, så varför införa ett nytt sortiment av maskiner? Kemppi har åtagit sig att, om möjligt, säkerställa att våra kunder får det bästa produktvalet på marknaden, och det valet bör uppfylla alla erforderliga marknadsvillkor och -regler. Medan den klassiska Minarcserien fortsätter att vara en utomordentlig svetsmaskin, visste vi att rent tekniskt kunde vi erbjuda kunderna bättre teknisk prestanda och alla viktiga mervärden som Kemppis kunder förväntar sig jämfört med konkurrenternas produkter. Minarc Evo-serien har därför utvecklats för att ge prestanda och effektivitet utöver det befintliga klassiska Minarc-sortimentet, och detta uppnåddes till stor del med hjälp av PFC-teknik (Power Factor Correction). Minarc Evo-serien som är konstruerad och tillverkad av Kemppi Oy (Finland) och uppfyller kraven i EC , EMC klass A. Energy efficient Utvecklingsspecifikation Har Minarc-serien gått upp i vikt under åren? Om du tittar på specifikationen av den NYA Minarc Evo-serien ser du att de små svetsjättarna har ökat lite i vikt sedan de lanserades. Med det finns goda skäl till detta. Tillämpningen av PFC-tekniken kräver lite extra utrymme och därför ökar vikten, men i gengäld får du bättre svetsprestanda, specifikationer, elektrisk energianvändning samt ökad svetsproduktion när det gäller såväl MIG- som TIG-modeller. Dessutom uppfyller alla modeller i Minarc Evo-serien kraven i de allra senaste europeiska EMC-direktiven samt elektriska standarder och normer för det allmänna elnätet. Energieffektivitet Jämfört med modellerna i den klassiska Minarc-serien kan man spara pengar genom att använda den nya PFC Minarc Evo-serien? Ja, eventuellt en liten ekonomisk besparing. Men beräkningar bör baseras på svetstid och lokala elkostnader, och kanske detta argument inte är så intressant med små, bärbara svetsmaskiner som Minarc. Den verkliga fördelen i detta argument ligger i användningen av tillgänglig elektrisk ström, nätsäkring samt omvandlingen till svetsström. Den klassiska Minarc-serien har en effektfaktor på 0,6 vid 100 % ED, medan de nya PFC Minarc-strömkällorna har en effektfaktor på 0,99 vid 100 % ED och bättre kan det inte bli med befintlig teknik. MinarcMig Evo 200 levererar t.ex. en svetsström på 200 amp vid ED 35 % från en 16A-nätsäkring, för en vikt på 13 kg. 14

15 Vad du ser är vad du får Idag finns det många olika alternativ på marknaden för bärbar bågsvetsutrustning. Kemppi är en ansvarsfull och global utrustningsleverantör och vi rekommenderar att du läser, testar och sedan bestämmer vad som bäst passar ditt behov. Men innan du gör ditt val, är det alltid bäst att först kontrollera fakta. numerus rerum! Vad kan man göra med de nya Minarc Evo-modeller som man inte kan göra med den gamla Minarc-serien? Med den nya Minarc Evo-serien kan du svetsa med högre svetsström under längre tid från samma strömkälla. Om motsvarande mängd elenergi används ger den klassiska Minarc-maskinen lägre svetseffekt för samma energikostnad. Så vid utvärdering av jämförbara marknadsprodukter bör man även utvärdera maskinens maximala svetseffekt och vad man kan få ut från en standardströmkälla med en nätsäkring på 16A. Svetsa varsomhelst Kan Minarc Evo-serien användas med elverk? Ja, Minarc Evo-serien fungerar utmärkt med både nätspänning och elverk som strömkälla. Och med PFC-tekniken kan du nu använda elverk med en minsta storlek på mellan 4,2 och 8,0 kw, beroende på vilken modell som används och den svetsström som krävs. Minarc Evomodeller tål också större variationer på inspänningen och de naturliga förändringarna i matningen från elverk. Faktum är att om matningsspänningen överstiger fastställda gränser stängs Minarc Evoströmkällan av automatiskt och en varningslampa tänds. Finns det andra fördelar för svetsningen på plats? Minarc-produkter har alltid varit synnerligen användbara vid mobilt bruk men de nya Minarc Evo-modellerna har nu ännu bättre specifikation. Som exempel utvärderades Minarc Evo 150 i ett nyligen utfört prestandatest vid svetsning med 4 mm elektroder och full effekt utan avbrott. Testet utfördes med 10 x 4 mm x 450 mm elektroder som svetsades helt utan avbrott. Nätsäkringsäkring på 16A och omgivningstemperaturen var 22 C. Den nya Lift TIG-tändningsfunktionen på Minarc Evo 150, digital display och fjärreglage utgör ett rejält bärbart svetsverktyg som väger mindre än 6 kg. Dessutom fungerar varje modell i Minarc Evo-serien alldeles utmärkt med skarvkablar på upp till 100 m (2,5 mm²), vilket ger en stor räckvidd på arbetsplatsen. Har MinarcTig Evo nya funktioner och fördelar? Nya svetsfunktioner - nej, men extra svetseffekt - ja. MinarcTig Evo använder också den senaste PFC-tekniken. Vid MMA-svetsning levererar den 170A vid 35 % intermittens, och vid DC TIGsvetsning 200A vid 35 % intermittens, vilket innebär att svetskapaciteten blir högre. MinarcTig har alltid hamnat lite i skymundan vid den enorma försäljningssuccén av Minarc MMA- och MIG-modeller. Men MinarcTig är en superb, professionell DC TIG-svetsmaskin som ger extremt förfinad tändning från 5 amp. Yrkesmässiga TIG-svetsare får den kontroll de behöver med hjälp av fjärreglage. Svetsmaskinen har till och med ett halvautomatiskt pulsläge. Text: John Frost Group Product Marketing Manager 15

16 Pånyttfödd MIG/MAG-tandemsvetsning De senaste åren har utvecklingen av svetsteknologi gjort enorma framsteg särskilt beträffande strömkällor. System och processer som ansågs ligga i framkant vid millennieskiftet är nu föråldrade. U nder 1990-talet och det tidiga 2000-talet var tandemsvetsning bland de processer som skulle bli en trovärdig konkurrent till andra högeffektiva svetsmetoder. Så blev det emellertid aldrig eftersom metoden var besvärlig att använda. Ny teknologi har nu förbättrat användbarheten betydligt, och för operatören går det fortare och enklare att ställa in svetsparametrarna. Leveransen av ett KempArc Pulse TCS-system inkluderar normalt följande komponenter: Två KempArc Pulse TCS strömkällor Två DT400 trådmatarverk De nödvändiga anslutningskablarna En effektiv KempCool 40 vattenkylningsenhet En tandem svetspistol Två WiseFusion-funktioner Svetsprogram förvärvade av kunden (MatchCurve) Vad innebär egentligen tandemsvetsning? Den hör till de flertrådiga svetsmetoderna. En MIG/MAG-tandem använder två tillsatsmaterial under svetsning. Detta får inte blandas ihop med twin MIG/ MAG-svetsning som också använder två tillsatsmaterial. De viktigaste egenskaperna för dessa processer är följande: Twinsvetsning Två tillsatsmaterial matas in i samma smältbad genom ett gemensamt tvåhåls kontaktmunstycke från antingen samma trådmatarverk eller två separata. Tillsatsmaterialen har samma elektriska potential. Det finns antingen en ensam strömkälla eller två strömkällor som är parallellkopplade. Trådmatningshastigheten är den enda parameter som kan varieras mellan tillsatsmaterialen. Samma svetseffekt måste användas för bägge tillsatsmaterialen. Tandemsvetsning Två tillsatsmaterial matas in i samma smältbad genom två kontaktmunstycken som är elektriskt isolerade från varandra. Det finns ett separat trådmatarverk och en strömkälla för varje tillsatsmaterial. Tillsatsmaterialen har olika elektrisk potential. Svetsparametrarna kan ställas in separat för varje tillsatsmaterial (master- och slavtrådar). Det finns många processvariationer för MIG/MAG-tandemsvetsning. Valet görs med hänsyn till de MIG/MAG-ljusbågstyper eller tillsatsmaterial som används. Variationer relaterade till ljusbågstypen kan inkludera puls-puls, spray-puls, spray-spray och i vissa fall puls-spray. De två tillsatsmaterialen kan ha olika egenskaper: de kan ha olika tjocklek och legering och en kan vara homogen medan den andra är rörelektrod. Grundidén är att det ledande tillsatsmaterialet används för att göra svetsinträngningen och det släpande tillsatsmaterialet används för att forma svetsytan. Syftet med MIG/MAG tandemsvetsning är att ge följande fördelar jämfört med enkeltrådssvetsning, till exempel: Svetsning av litet a-mått (tunnplåt) kan ge en högre svetshastighet jämfört med enkeltrådsteknologi. Svetsning av stort a-mått (kraftiga konstruktioner) kan ge ett högre insvetstal jämfört med enkeltrådsteknologi. Den övergripande kvaliteten hos svetsen är bättre. Ett längre smältbad gör att gaser försvinner mer effektivt, vilket ger minskad porositet. Eftersom värmetillförseln är lägre trots det högre insvetstalet orsakar svetsningen mindre deformationer och minskar behovet av riktning. Metoden behöver inga speciella skyddsgaser. Det er ikke behov for spesielle dekkgasser til denne prosessen. 16

17 Case: IMG hjälpte Kemppi att utveckla Tandemlösningen Ingenieurtechnik und Maschinenbau GmbH, eller IMG, är ett modernt och innovativt företag baserade i Rostock, Tyskland. Bland annat specialiserar de sig på planering och implementering av automationslösningar för skeppsvarv. För produktionsanläggningar som brottas med utmaningen att producera kvalitetsprodukter inom kortare och kortare produktionstider kan IMG erbjuda sin expertis till att skapa och implementera ett omfattande logistiskt och teknisk koncept på hur man skall höja graden av effektivitet i moderniserade eller nya produktions-avdelningar eller hela anläggningar. IMG har en enastående kompetens inom svetsningsautomatisering, och bolaget är också en långvarig samarbetspartner och kund till SUT-Rostock, en återförsäljare till Kemppi Tyskland Eftersom IMG också har god kunskap om tandem svetsning, bad Kemppi dem att gå med i utvecklingsprocessen av Kemppis nya lösning för mekaniserad tandemsvetsning KempArc Pulse TCS. KempArc Pulse TCS använder Kemppis raffinerade tandem (TCS) för exakt och samtidig styrning av de två ljusbågarna för svetsning, som fungerar helt individuellt från varandra Utvecklingsprocessen av TCS system krävde ingående studier och forskningsarbete i Kemppis svetslaboratorium, men också fältstudier i verklig miljö. Dessa genomfördes med hjälp av IMG: s kunskap och stort stöd från SUT-Rostock. Det var en stor fördel för oss att köra dubbelsidiga tandem testsvetsar i IMG: s gantry-system, och de detaljerade testrapporter från IMG gav oss ett bra stöd i att utveckla KempArc Pulse TCS, säger Ulrich Hoepfel, affärsområdeschef för automatiserad svetsning vid Kemppi. Tandemsvetsning har vissa begränsningar jämfört med enkeltrådssvetsning. Svetsbrännaren är exempelvis större, vilket ger begränsningar beträffande åtkomst och små radiella rörelsemönster. På grund av brännaren och svetseffekten är processen endast lämplig för mekaniserad eller automatiserad svetsning. Inverkan av magnetisk blåsverkan är också större jämfört med enkeltrådssvetsning men kan elimineras genom ordentligt jordning av arbetsstycket och eventuell användning av start- och stopplåtar. Det brukade vara svårt att ställa in parametrarna för tandemsvetsning. På grund av detta har parameterfönstret varit smalt och det har krävts stora kunskaper hos svetsaren för att korrekt justera in metoden. Problemet har varit en överdriven gemensam synkronisering av ljusbågarna, vilket tvingar svetsparametrarna att verka inom ett specifikt begränsat område i relation till varandra. Nu har emellertid ny teknologi kommit till hjälp. KempArc Pulse TCS-utrustning utvecklad av Kemppi innehåller programvara som aktivt övervakar och styr båda svetsljusbågarna. Den grundläggande idén bakom styrningen är att fritt länka samman ljusbågarna, vilket gör det möjligt att justera dem oberoende av varandra. TCS-programvaran länkar samman ljusbågarna med intelligent synkronisering utvecklad av Kemppi. Slavbågen övervakar kontinuerligt masterbågen och justerar sig själv i enlighet med den, vilket gör att a b c A-mått 4 mm 6 mm 3 mm Wfs 14 m/min + 12 m/min 14 m/min + 12 m/min 14 m/min + 14 m/min Svetshastighet 1.6 m/min (26.7 mm/s) 0.65 m/min (10.8 mm/s) 1.9 m/min (31.7 mm/s) Insvetstal kg/h kg/h kg/h ljusbågarna inte stör varandra. ljusbågarna kan justeras till optimal längd helt oberoende av varandra. svetsparametrarna kan ställas in flexibelt, och det är enkelt att hitta användbara svetsvärden. Förutom den nya TCS-styrningen använder KempArc Pulse TCS-systemet funktionen WiseFusion för att göra det lättare att hitta svetsparametrar för olika svetsapplikationer. Detta håller båglängden optimalt kort och fokuserar ljusbågarnas energitäthet till ett smalt område. Resultatet blir mindre värmetillförsel och en högre svetshastighet jämfört med konventionella tandem svetssystem. Text: Jyri Uusitalo R & D Manager, Welding Technology Svetsexempel: Svetsning en kälsvets i primad plåt undersöktes med hjälp av puls-puls-varianten. Grundmaterialet var 6 mm stål, tillsatsmaterialet var 1,2 mm G3Si1 homogentråd och skyddsgasen var Ar+18% CO 2. Studien visade att tandemprocessen också är lämplig för svetsning av primad plåt med homogentråd. 17

18 viewpoint Elina Hiltunen framtidsforskare What s Next Consulting Oy och Finpro Förutse, finna nya vägar och kommunicera om framtiden Om tidigare förutsägelser om världen i dag skulle varit riktiga, skulle vi nu bo på månen eller i kapslar under havet, vi skulle flyga från plats till plats med vingar fästade på våra ryggar och vi skulle få vår mat i form av piller. Förutsägelser har den dåliga ovanan att slå fel, och det är därför som vi framtidsforskare öppet medger att man inte kan förutspå framtiden. Det faktum att det inte går att förutspå framtiden betyder emellertid inte att framtiden inte är värd att tänka på. Personligen ser jag tre viktiga funktioner för framtidstänkande: förväntan, innovation och kommunikation. Mitt eget motto är att när det gäller framtiden måste man vara ödmjuk, men inte alltför ödmjuk. Man kan alltså inte med säkerhet veta vad framtiden för med sig. Framtiden är värd att förutses - med andra ord, det är värt att överväga olika möjligheter i framtiden. Detta är känt som scenariotänkande. Scenariotänkande innebär att skapa påhittade men möjliga framtida utvecklingsvägar knutna till en viss tidsperiod. Målet är att skapa olika framtider och sedan överväga vilka åtgärder som måste vidtas idag om resultatet ser ut att luta mot ett av de specifika scenarierna. Scenariotänkande kan låta främmande, som något som företagsledningen håller på med, men det är i själva verket så människorna naturligt ser på världen. Folk som tänker på detta tänk om -sätt har ett paraply i väskan, har några värktabletter i fickan och köper försäkringar. För man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden Om förväntan är ett sätt att närma sig framtiden, är innovation ett annat. Det är bra att inse att varje individ, organisation och nation kan påverka framtiden och finna vägar till en nyare och bättre framtid. I Finland tenderar vi av naturen att tona ner våra egna resurser: Vad kan vi någonsin hoppas att uppnå? Det är emellertid viktigt att uppmärksamma att framtiden skapas - till och med på individnivå. Det finns åtskilliga historier om sådana individer i historieböckerna. Även nutida historia ger exempel på finländare som - på individnivå - har gjort skillnad: Martti Ahtisaari har fört med sig fredsbudskapet till många olika konflikter, Linus Torvalds utvecklade Linux och riktade uppmärksamheten på konceptet öppen källkod. Ett tredje sätt att närma sig framtiden är att inleda en dialog om den med intressenterna. Ur företagssynpunkt betyder detta att öppna sig för allmänheten när det gäller spekulationer om framtiden. Det är värt att utväxla idéer om framtiden - med till exempel kunderna. Detta ger en värdefull, extern synvinkel för sådant som produktoch strategisk planering. Mitt favoritexempel på denna typ av information är Finnairs projekt Departure 2093, som presenterade olika bilder om flyget i framtiden. Projektet väckte stort intresse både i press och bland vanliga människor, som kunde besöka projektets webbplats för att kommunicera sina idéer om framtidens flyg. Även de som stod bakom projektet förvånades över vilken stor uppmärksamhet det tilldrog sig. Vi kan inte förutspå framtiden. Det är bra eftersom jag tror att livet vore bra tråkigt om vi visste vad morgondagen skulle föra med sig. Mitt eget motto är att när det gäller framtiden måste man vara ödmjuk, men inte alltför ödmjuk. Det är värt att förbereda sig för olika förändringar och händelseförlopp, men det är också bra att hålla ett stadigt grepp om tyglarna. Till sist: det är vi själva som skapar framtiden. 18

19 Innovation: Kemppi ProTrainer ProTrainer tränar mästare i den virtuella världen Ett av de mest omtalade aktuella ämnena är virtuell svetsning. Den ger betydande besparingar av tid och pengar i grundläggande svetsutbildning. Kemppi ProTrainers virtuella svetsträning förfinar användarens svetsteknik till perfektion långt innan den riktiga ljusbågen tänds. Virtuell svetsträning gör mest nytta i ett tidigt skede av den grundläggande träningen. ProTrainer lär användarna att röra och fokusera svetspistolen på ett korrekt sätt. Det förvärvade rörelsemönstret kommer att samlas i ett muskelminne innan eleven placerar sina händer på det riktiga verktyget. Det här ger stora kostnadsbesparingar på exempelvis övningsstycken som ska svetsas, tillsatsmaterial, skyddsgas och energi, säger Juha Nykänen, svetschef på Kemppi. Undervisningskostnaderna beräknas minska med så mycket som %. Den tid som sparas i grundutbildning och den potential som frigörs för individuell undervisning förtjänar också att uppmärksammas. Stark koncentration Kemppi ProTrainer används på ett liknande sätt som vid de moderna spelkonsolernas finslipning av rörelser. Svetspistolen fungerar som en joystick och ser riktigt verklig ut. Ultraljudsteknologi används för att spåra och identifiera svetsplatsen. Nykänen betonar att den här enheten inte är en svetssimulator. Utbildningen är koncentrerad på korrekt svetsteknik och styrning av rörelsemönster. Enheten hjälper användaren hur lära sig hur och i vilken vinkel svetspistolen ska flyttas under svetsning. Svetsträning kan påbörjas i praktiken när tillräckliga manuella färdigheter har uppnåtts, säger han. Träningen kan sätta igång utan förberedelser eller säkerhetsutrustningar. Inlärningsprocessen ökas till exempel genom att användarens uppmärksamhet enbart fokuserar på övningen. I en traditionell inlärningsmiljö tycker nybörjaren att det svårt att koncentrera sig enbart på den givna uppgiften. Det tar tid bara att vänja sig vid overallen, handskarna och svetshjälmen, säger Nykänen. 19

20 Spelliknande teknik Kemppis Pro Trainer baseras på CS WAVE som utvecklats av det franska företaget Diginext. CS WAVE används redan på fler än 150 utbildningsinstitut över hela världen. Produkten skapades Tekniken ger ett genom ett EU-finansierat nytt verktyg för projekt kommunikation En kursledare på AFPA, mellan eleven och en yrkesutbildningsorganisation i Frankrike, upptäckte att läraren. när yngre personer spelade på spelkonsoler som t.ex. Nintendo Wii utvecklades deras koordination. Han insåg att det var möjligt att använda liknande teknik för att förbättra rörelsemönster som används under svetsning säger Laurent Da Dalto, produktchef på CS WAVE. Trettio månader och runt en miljon euro senare lanserades det första CS WAVE-systemet i mars 2004 i Paris. Produkten och tekniken den baseras på har utvecklats vidare sedan dess. Men Da Dalto betonar att virtuell inlärning är inte avsedd att ersätta traditionella metoder för undervisning i svetsning, inte ens i framtiden. Han förklarar: Tekniken ger ett nytt verktyg för kommunikation mellan eleven och läraren. Betydligt fler observationer kan göras än vad det tidigare var möjligt i en verklig svetsningssituation. I en verklig svetsningssituation kan t.ex. läraren inte observera elevens handrörelse helt perfekt. Med virtuell övning går dessutom inlärningen snabbare och eleven får hjälp med att förstå vikten av rörelsemönster, påstår han. Virtuell inlärningsmiljö används redan inom många områden. Våra senaste applikationer används för övning i lackering, punktsvetsning och NDT (oförstörande provning), förklarar Da Dalto. Användaren får hela tiden återkoppling och instruktioner av ProTrainer. Dessutom tar de allra första försöken, ljusbågen, rinnande smältbad, rasslande ljud och stänk uppmärksamheten från hur händerna ska hållas, intygar han. En personlig tränare som aldrig upphör med att driva på en ProTrainer kan användas för MMA- och MIG/MAG-svetsträning i både horisontala och vertikala positioner. Enheten gör det möjligt med enskild undervisning eftersom individuella övningar kan skräddarsydds för varje elev. Läraren behöver inte vara närvarande: eleverna kan arbeta självständigt. Nykänen säger: Läraren kan använda en dator för att bestämma personliga, lösenordsskyddade uppgifter för varje elev. Resultatet sparas i enhetens minne och kan granskas tillsammans efteråt. Uppgifterna kan fokusera på rörelsens stabilitet, hastighet, eller svetspistolens arbetsvinklar eller dess avstånd från målstycket. Den svåraste delen för eleven är oftast att hantera alla dessa element samtidigt, så att de förblir inom de fastställda toleransnivåerna. Användaren får hela tiden återkoppling och instruktioner av ProTrainer. Genom att stänga av instruktionerna som vägleder användaren, kan läraren testa hur väl eleven har tillgodosett sig utbildningen, säger Nykänen. ProTrainer har främst utvecklats för grundläggande svetsträning vid utbildningsinstitutioner, men den har också väckt intresse från företag. Företag kan låta svetsare utföra olika slags övningsuppgifter för att hjälpa dem att hålla sig à jour med sitt yrke, säger Nykänen. Kemppi ProTrainer presenterades i Finland tidigt under november 2010, och har ända sedan dess rönt stort intresse. Enheten är nu också tillgänglig i Norge, Sverige och Danmark. Texts: Pirjo Kemppinen 20

21 Skulle jag kunna bli svetsare? Jag har alltid fascinerats av svetsning. Den brinnande svetsbågen, sprättande gnistor, knastrande läten och dimmig rök skapar en fängslande atmosfär som styrs av människan bakom masken. Av samma orsaker ser det också lite skrämmande ut. Jag tog mod till mig och beslöt att prova på svetsning när jag erbjöds att öva med Kemppi ProTrainer. Laurent Da Dalto listar fördelar och nackdelar med svetsutbildning i en virtuell miljö: Fördelar: + Material- och utrustningskostnader reduceras. + Inlärning går snabbare. + Kommunikationen mellan läraren och eleven förbättras. + Information som inte kan ses med traditionella metoder avslöjas. + Bilden av svetsning förbättras genom att den länkas till ny teknik och en spelliknande miljö. + Självstudier förstärks och stöds. Utmaningar: I vissa fall kan det finnas negativ inställning mot integrering av IT och avancerad teknik i en traditionell utbildningsprocess. Svetschef Juha Nykänen ställer in ProTrainers displaypanel till lämplig höjd. När han klickar på alternativen på panelmenyerna för att välja parametrarna för min övningssession, ser svetspistolen riktigt verklig ut och fungerar som en joystick i ett konsolspel. Min första uppgift är troligen enklast möjliga. Jag koncentrerar mig på att hålla svetspistolen på rätt avstånd från kälfogen under totalt 30 cm längd. Vertikal nedåtsvetsning ger möjlighet att stå stadigt på mina egna fötter. Eftersom jag använder en virtuell träningsenhet behöver jag ingen säkerhetsutrustning. I övningen indikeras svetsfogen av gröna linjer i displaypanelen, och punkten som föreställer smältbadet löper mellan dem. De blå linjerna som indikerar brännarens avstånd måste ligga över de gröna linjerna. Om svetspistolen rör sig för långt från eller för nära fogen, blir de blå linjerna gula för att varna användaren eller röda för att avge ett larm. Jag placerar svetspistolen högst upp på smältbadet och trycker in avtryckaren. Mina ögon är fästa på punkten som rör sig nedåt, handen är svettig när jag trycker in handtaget och jag känner hur mitt vänstra pekfinger skakar medan det stöder munstycket. Min insats registreras av en indikator som påminner om ett elektrokardiogram. Två tredjedelar av vägen rör sig ljusbågen förvånande stadigt, men plötsligt hoppar den till. Det är då jag andas för första gången. Mina övningar blir svårare för varje gång. Till sist visar de olika indikatorerna på panelen svetspistolens avstånd och vinkel, rörelsens hastighet och stabilitet samt larmar om dessa funktioner. När avtryckaren trycks in rör sig smältbadet oundvikligen nedåt. Jag försöker hålla den på korrekt avstånd jämfört med hastigheten, men sedan blir vinkeln helt fel. Displaypanelen fylls med meddelanden som jag omöjligen kan uppmärksamma samtidigt, för att inte tala om att justera arbetet enligt dem. Och hur ska jag kunna hålla en stadig hand till slutet av svetsfogen? Ska jag niga eller buga för att nå botten av fogen? För en nybörjare är erfarenheten som ett lärospel. Jag blir mer och mer entusiastisk för varje gång, och jag undrar redan vem jag ska utmana på duell. De positiva erfarenheterna i den virtuella världen lindrar spänningen när jag går vidare till en verklig svetssituation under vägledning av svetsläraren Hannu Saarivirta. Förberedelserna kräver mycket mer tid och större ansträngning. Min lärare ställer in svetsmaskinen, häftar ihop svetsstyckena och låter dem vänta tills jag har satt på mig svetsjacka, handskar och svetshjälm. Under tiden fastnar mitt svettiga hår i pannan. Sikten genom visiret är svag och jag känner mig klumpig i de tjocka handskarna. Målet är att svetsa en liknande fog som i den virtuella världen. Jag trycker modigt på avtryckaren, men i precis samma ögonblick släpper jag den. Ljusbågen som tänds, några gnistor och Mitt livs första svets 1,5 mm tjocka stålplåtar har fogats samman av en kälsvets skapad med vertikal svetsning. MinarcMig 170 Adaptive var ett utmärkt val för en nybörjare, då allt du behöver är att ställa in spänningen och plåttjockleken. Fast jag kunde ju inte ens göra det på egen hand. ett rosslande läte gör att jag instinktivt backar. Vid det andra försöket håller jag avtryckaren intryckt och svetsar hela vägen till fogens botten. Det finns inga färger, linjer eller avbockningar som vägleder mina rörelser. Om systemet skulle rita en kurva av det här, skulle den bli allt annat än jämn. Jag blir dock lugnare av att höra att fogen som jag lyckades skapa är stark, trots att jag svetsade för långsamt och nästan brände igenom. Upplevelsen var mycket rolig och fick mig att uppskatta svetsarna ännu mer. De lyckas få sitt arbete att se så enkelt och obesvärat ut. Nu vet jag varför: de är verkliga proffs. Pirjo Kemppinen 21

22 Fyra verktyg för ljusbågssvetsning som varje svetsare borde ha 22

23 Under de senaste åren har utvecklingen inom strömkällor för MIG/MAG-svetsning skapat möjlighet att utveckla flera olika multifunktionella utrustningar. Vid MIG/MAG-svetsning har tekniken för strömkälla och programvara gjort det möjligt att utveckla skräddarsydda svetsprocesser och -funktioner som underlättar svetsarens arbete. Produkterna i Kemppis Wise-serie har utformats för detta syfte. Innovation: Wise möter svetsaren Serien består av olika programvarubaserade svetsprodukter som används med FastMig- och KempArc-svetsmaskiner. Skräddarsydda Wisesvetsprocesser och -funktioner används för rotsträngssvetsning, tunnplåtsvetsning, inträngningskontroll och fokuserade ljusbågar där energidensiteten koncentreras i ett smalt område. Bild 1: Strömmens vågform i WISEROOT-processen när tillsatsmaterialsdroppens överförs till smältbadet. Cykeln är sammansatt av perioder för ljusbåge och kortslutning. Den streckade linjen indikerar en vanlig kortbåge. WiseRoot-process för rotsträngssvetsning Den kundanpassade processen för MIG/ MAG-rotsträngssvetsning vi tänker på här är WiseRoot. Den patenterade WiseRoot-processen styr parametrarna för ström och spänning digitalt. Processen övervakar kortslutningen och säkerställer korrekt timing av tillsatsmaterialsdroppensöverföring från tillsatsmaterialet till smältbadet. Detta är en modifierad process för kortbågssvetsning och som MIG/MAGsvetsningsprocess är den i kategori 131, 133, 135, eller 138 enligt definitionen i standarden EN ISO Principen för hur WiseRoot-processen fungerar är att två olika former bildas av svetsströmmen. Dessa former benämns upslope-stegen för kortslutnings- och ljusbågperiod (se bild 1). WiseRoot-processen är en modifierad process för kortbågssvetsning och ska inte blandas ihop med pulssvetsning. I det första upslope-steget överförs tillsatsmaterialet i kortslutningsfasen till smältbadet, under det att bågstyrkan plötsligt ökar under det andra upslopesteget och upprätthålls vid önskad nivå. Före det första upslope-steget ökar svetsströmmen hastigt och då kommer tillsatsmaterialet i kontakt med smältbadet. Tack vare den snabba strömökningen till önskad nivå alstras i det första upslope-steget en så kallad nypkraft vilken Bild 2: Variation i spalt med samma svetsström. Spalter från vänster 2, 4 och 6 mm. gör att droppen frigörs från änden på tillsatsmaterialet. Frigörningen säkerställs genom att strömmen sakta minskas. När droppen väl överförts till smältbadet, börjar i ett andra steg strömmen öka och bågsteget initieras. Apparatens styrsystem övervakar frigöringen av droppen genom hela ljusbågen. Korrekt timad ökning och sänkning av strömmen säkerställer en sprutfri överföring från kortslutningen till den öppna ljusbågen. I det andra upslope-steget formas smältbadet och tillräcklig inträngning med rotsträngen säkerställs. Efter de två på varandra följande upslope-stegen minskas strömmen till önskad basnivå. Med en specificerad basströmsnivå säkerställs att nästa droppe med tillsatsmaterial överförs under nästa kortslutning. Snabb respons och korrekt timing i strömkällans styrning kombinerad med strömmens vågform i processen, vilket medför oavbruten sprutfri frigöring av droppen och överföring till smältbadet. På så sätt hålls ljusbågen stabil och det blir enkelt att styra svetsprocessen. WiseRoot-processen skiljer sig från vanlig kortbågssvetsning. På bild 1 visas vågform för normal kortbåge respektive WiseRoot. I den vanliga kortbågsprocessen sker frigöring av droppen vid hög strömstyrka som beror på spänningsregleringen. Efter det minskar strömmen långsamt innan ljusbågperioden slutar och nästa kortslutning börjar. I WiseRootprocessen inträffar frigöring av droppen vid låg strömstyrka vilket leder till mjuk överföring till smältbadet. Efter detta i processens ljusbågperiod förstärks ljusbågen till ett noggrant inställt värde och därefter bryts strömmen snabbt till den fördefinierade nivån innan nästa kortslutning. Tack vare den noggrant reglerade ljusbågen i WiseRoot-processen minskas svetssprut i frigöringsfasen av droppen och värmetillförseln reduceras i ljusbågfasen så att det blir jämförbart med en vanlig kortbågsprocess. I WiseRoot-processen kan svetsning med bredare spalter än vanligt utföras med samma svetsinställningar (se bild 2). Spalterna kan variera mellan 1 och 10 mm men svetsströmmen måste justeras i varje särskilt fall. När svetsläget ändras måste svetsströmmen fortfarande vara lämplig för förhållandena i fråga. 23

24 Här nedan visas en lista över viktiga fördelar med den modifierade processen för rotsträngssvetsning: Bredare spalter gör det möjligt att använda mindre fogvinkel och minska fogvolymen. Inget behov av rotring. Det är en mycket effektiv process: 10 % snabbare än normal MAG-svetsning, och tre gånger snabbare än TIG-svetsning. Den är lämplig för lägessvetsning. Enkel att lära sig och använda. Mindre svetssprut än vid en normal kortbåge. Process v [mm/ min] wfr [m/min] Med ovanstående WiseRoot-funktioner ökar svetskvaliteten och behov av efterarbete minskar på verkstadsnivå. WiseThin-processen för tunnplåtssvetsning Vid tunnplåtssvetsning är låg värmetillförsel en önskvärd funktion. Det finns olika lasersvetstillämpningar som har använts för detta ändamål men lasrar har sina begränsningar. I [A] U [V] P [W] Q [kj/mm] WiseThin , ,091 0 Q [%] 1-MIG , ,122 25,20 Tabell 1: Jämförelse mellan värmetillförseln vid WiseThin respektive synergisk MIG. Bild 3: Låg värmetillförsel och optimal svetssträngsgeometri är några av fördelarna vid skräddarsydda processer. MIG/MAG-svetsning har utvecklats så att den nu kan används med låg värmetillförsel speciellt i kortbågsområdet. I skräddarsydda processer kan man få samma värmetillförsel som vid lasersvetsning. Kemppis WiseThin är en anpassad MIG/MAG-kortbågsprocess i vilken 5 25 % lägre värmetillförsel kan användas jämfört med en normal kortbåge, beroende på svetsfallet. Vid svetsning av höghållfasta stål är detta en stor fördel eftersom trenden är att svetsa stål med allt högre hållfasthet. Detta leder till en svetsprocess med låg värmetillförsel. I tabell 1 jämförs värmetillförseln vid WiseThin-processen med värmetillförseln vid en normal kortbåge vid svetsning av en överlappsfog. Materialet är konstruktionsstål och plåttjockleken 1,0 mm. Principen för i WiseThin-processen liknar den för den skräddarsydda WiseRoot-processen för rotsträngssvetsning. Skillnaden är att WiseThin är optimerad för tunnplåtssvetsning. WiseThin är en modifierad process för kortbågssvetsning och som MIG/ MAG-svetsningsprocess är den i kategori 131, 133, 135, eller 138 enligt definitionen i standarden EN ISO På bild 3 visas vanliga svetstillämpningar för skräddarsydda processer vid tunnplåtssvetsning. Vid lasersvetsning av tunnplåt härrör de största problemen från de små spalttoleranserna. Vid MIG/MAG-processer är toleransfönstret bredare eftersom de inte är så känsliga för spaltskillnader. I skräddarsydda processer kan bredden på spalttoleransfönstret ökas tack vare den lägre värmetillförseln. På så sätt blir det enklare att hantera smält metall. 24

25 WisePenetration -funktionen för garanterad inträngning Vid MIG/MAG-svetsning används oftast karakteristik för konstant spänning (CV). Den självjusterande ljusbågen är det viktigaste argumentet för att använda konstant spänningskarakteristik. En ökning av utstickningslängden orsakar lägre svetseffekt eftersom svetsströmmen minskar (P = U x I). Ändring av utstickningslängden påverkar inte trådmatningshastigheten eller ljusbågsspänningen. Istället varierar svetsströmmen enligt ändringarna av utstickningslängden. Som exempel visas på bild 4 hur svetsströmmen ändras med utstickningslängden vid svetsning i S235-stål med 1,2 mm tråd och Ar + 18 % CO 2 skyddsgas och följande svetsparametrar: trådmatningshastighet 8,8 m/min, spänning 29 V, framföringshastighet 58,0 cm/min. Eftersom konstantspänningskarakteristik används, beror svetsströmmen på utstickningslängden, dvs. ju längre utstickningslängd desto mindre svetsström. Detta kan orsaka allvarliga svetsdefekter som t.ex. bindfel, ofullständig inträngning, ojämn svetskvalitet och svetssprut. Vid manuell MIG/MAG-svetsning varierar utstickningslängden mer eller mindre, beroende på svetsarens skicklighet och detta påverkar svetsinträngningen. Ibland måste svetsaren öka utstickningslängden på grund av begränsning i synlighet eller åtkomst, lägessvetsning, svåra fogar eller svetskonstruktionsproblem. Vid mekaniserad och automatiserad svetsning kan avvikelser beträffande mått och geometri förorsaka variation i utstickningslängd. Dessa avvikelser kan härröra från olika faser i fogberedning eller fogpassningen. Dessutom kan svetsvärmen orsaka deformation som ökar avvikelserna under svetsningen. Bild 4: Svetsströmmen ändras med utstickningslängden. 25

Nr 4 december 2003. Framgångsrikt förändringsarbete sid 6. Varför är processförbättring så svårt? sid 14. Sju fallgropar att undvika Sid 21

Nr 4 december 2003. Framgångsrikt förändringsarbete sid 6. Varför är processförbättring så svårt? sid 14. Sju fallgropar att undvika Sid 21 ntimeger INSIKT I TID T E M A : K R A F T E R I F Ö R Ä N D R I N G S A R B E T E Nr 4 december 2003 Framgångsrikt förändringsarbete sid 6 Varför är processförbättring så svårt? sid 14 Sju fallgropar att

Läs mer

INDUSTRIELL IT & AUTOMATION

INDUSTRIELL IT & AUTOMATION Standardlogotype Logotype utan övertoningar. Används när färgantalet är begräsnat Pantone 307 EC Process C 100% M 0 % Y 0% K 27% Klarröd C 0% M 100 % Y 100% K 0% Pantone 308 EC Process C 100% M 0 % Y 0%

Läs mer

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MAGAZINE

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MAGAZINE Nummer 4/2012 VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MAGAZINE BERÖMT FÖRFLUTET, LYSANDE FRAMTID VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT 10 ÅR I KINA Inblick i Kina: Anläggningsbranschen och vad folk egentligen tycker om Volvo

Läs mer

SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6. Förbättra företagets processer med CMMI sid 10

SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6. Förbättra företagets processer med CMMI sid 10 GER INSIKT I TID Tema: Få ut det bästa ur organisationen SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6 Förbättra företagets processer med CMMI sid 10 Reflekterande ledarskap smartare än processer?

Läs mer

VERKSTAD Nyheter & reportage från Sveriges tillverkningsindustri i samarbete med Qimtek och MVR

VERKSTAD Nyheter & reportage från Sveriges tillverkningsindustri i samarbete med Qimtek och MVR Svensk VERKSTAD Nyheter & reportage från Sveriges tillverkningsindustri i samarbete med Qimtek och MVR NR 2 9 APR 2014 ÅRGÅNG 99 Automation ger företagen nytt liv Elmia Automation 6 9 maj Stort bildreportage

Läs mer

Shape I FRANKRIKE FÄRGSTARKT. Sidan. En tidning från Sapakoncernen # 2 2009 # 2 2009 SHAPE 1

Shape I FRANKRIKE FÄRGSTARKT. Sidan. En tidning från Sapakoncernen # 2 2009 # 2 2009 SHAPE 1 Shape En tidning från Sapakoncernen # 2 2009 Nytt Möt Bjørn Wiggen Sapas nye koncernchef CVM sätter kundens behov i centrum förvärv stärker Sapa i Nordamerika DESIGNITY NY METOD FÖR PERFEKTA YTOR FÄRGSTARKT

Läs mer

JAG TROR ATT MÄNNISKOR ÄR DEN VIKTIGASTE TILLGÅNGEN FÖR ALLA FÖRETAG

JAG TROR ATT MÄNNISKOR ÄR DEN VIKTIGASTE TILLGÅNGEN FÖR ALLA FÖRETAG NUMMER 01 juni 2012 A N S I K T E N A B A K O M V A R U M Ä R K E T JAG TROR ATT MÄNNISKOR ÄR DEN VIKTIGASTE TILLGÅNGEN FÖR ALLA FÖRETAG Tomas Johansson VD Dahl Sweden HISTORIEN BAKOM tinos paros FAMILJENS

Läs mer

Controllern och affärssystemet -en studie i att skapa information för analys, kontroll och styrning

Controllern och affärssystemet -en studie i att skapa information för analys, kontroll och styrning Institutionen för informatik Controllern och affärssystemet -en studie i att skapa information för analys, kontroll och styrning Kandidatuppsats i Informatik IT stöd för strategisk och operativ ekonomistyrning

Läs mer

Lean-Produktion i skolan

Lean-Produktion i skolan Lärarutbildningen VAL-Projektet Examensarbete 15 högskolepoäng, grundnivå Lean-Produktion i skolan Lean-Production in school Thomas Jansson Anders Sorpola Yrkeslärarexamen (180hp) Lärarutbildning (90hp)

Läs mer

esab-nytt Holmenkollen Aristo 300/400/500 Nr 1 2011 Höga krav i Provsvetsa nya

esab-nytt Holmenkollen Aristo 300/400/500 Nr 1 2011 Höga krav i Provsvetsa nya Nr 1 2011 esab-nytt Svetsteknisk tidskrift årgång 51 Höga krav i Holmenkollen Provsvetsa nya Aristo 300/400/500 2 esab nytt nr 1 / 2011 sid 6 sid 8 Stark industri förenar Norden sid 11 sid 16 Sverige,

Läs mer

Livet som outsourcad sid 12 Utvärderingar ger bättre affärer sid 9

Livet som outsourcad sid 12 Utvärderingar ger bättre affärer sid 9 ANNONS Hela denna bilaga är annons från Provisa Information AB ANNONS ingår som bil aga i dagens industri i november 2006 Livet som outsourcad sid 12 Utvärderingar ger bättre affärer sid 9 Intervjun: Birgitta

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a En totalanalys av Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a VARBERGS GYMNASIESKOLA PROJEKT 4 1(34) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 FÖRETAGETS MARKNAD...

Läs mer

Utbildning riktlinjer för yrkesutbildning leverantörer, arbetsgivare och arbetstagare inom hållbara ITfunktioner

Utbildning riktlinjer för yrkesutbildning leverantörer, arbetsgivare och arbetstagare inom hållbara ITfunktioner Utbildning riktlinjer för yrkesutbildning leverantörer, arbetsgivare och arbetstagare inom hållbara ITfunktioner Detta projekt har finansierats med stöd från Europeiska kommissionen. Denna publikation

Läs mer

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Marina Ericsson Fredrik Wallin Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Vad måste man ta hänsyn till och tänka på? Företagsekonomi D-uppsats

Läs mer

STORAGE. Resan mot molnet. Proacts flexibla verksamhetsmodell möjliggör en smidig övergång till molnet. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7

STORAGE. Resan mot molnet. Proacts flexibla verksamhetsmodell möjliggör en smidig övergång till molnet. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7 STORAGE. Mer än moln i SMHI:s nya datacenter Sidan 7 NetApp: trender inom datalagring & molntjänster Sidan 8 Hemligheten bakom EMC:s framgång Sidan 13 Proact Summit 11: världsnyheter på hemmaplan Sidan

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Papperslös dröm blir informationslogistik

Papperslös dröm blir informationslogistik Nr 2 juni 2012 Ett magasin från Combitech AB Papperslös dröm blir informationslogistik Spelet om informationen 20 miljoner unika kunderbjudanden Vilken rutt ska fartyget ta? Nr 2 juni 2012 Redaktionen

Läs mer

WIKIPEDIAS GRUNDARE. Visar hur nätet kan användas effektivare. Innovationsgurun Sahar Hashemi: Nyttja tekniken och älska det du gör.

WIKIPEDIAS GRUNDARE. Visar hur nätet kan användas effektivare. Innovationsgurun Sahar Hashemi: Nyttja tekniken och älska det du gör. ISMAgazine Nr 2/2010 EN KUNDTIDNING FRÅN VISMA Innovationsgurun Sahar Hashemi: Nyttja tekniken och älska det du gör Förutse din vinst Lägre kostnader, större professionalism WIKIPEDIAS GRUNDARE Visar hur

Läs mer

9000 & 14000 NYTT OM. Ett panorama för helhet och delar. synvinkel rymd överblick utsikter SIS FORUM. Nr 142 februari 2006 årgång 18 INNEHÅLL

9000 & 14000 NYTT OM. Ett panorama för helhet och delar. synvinkel rymd överblick utsikter SIS FORUM. Nr 142 februari 2006 årgång 18 INNEHÅLL NYTT OM 9000 & 14000 Nr 142 februari 2006 årgång 18 INNEHÅLL Aktuellt 2 Den interna revisionen ger bränslet till ständig förbättring 4 Fokus på företag: Atlas Copco Secoroc AB 8 Nyckeltal och prestandaindikatorer

Läs mer

Effekter av införandet av nytt affärssystem

Effekter av införandet av nytt affärssystem Handelshögskolan VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Effekter av införandet av nytt affärssystem En studie om Axapta Abstrakt De senaste åren har det skett en stor försäljningsökning av affärssystem, detta beror

Läs mer

Kraven på affärssystem har förändrats. Rätt infört blir affärssystem en strategisk fördel. 5 steg till en lyckad upphandling av affärsssystem

Kraven på affärssystem har förändrats. Rätt infört blir affärssystem en strategisk fördel. 5 steg till en lyckad upphandling av affärsssystem ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN IDG CUSTOM PUBLISHING 1 rapport från Exido AFFÄRSSYSTEM SÅ MAXIMERAR DU AFFÄRSNYTTAN Affärssystem en strategisk fördel Kraven på affärssystem har förändrats.

Läs mer

European Employee Index. Vägen till högre arbetsglädje. Läs om svenska medarbetares syn på arbetsglädje, organisationskultur och ledarskap

European Employee Index. Vägen till högre arbetsglädje. Läs om svenska medarbetares syn på arbetsglädje, organisationskultur och ledarskap European Employee Index Sverige 2012 - Årgång 12 Vägen till högre arbetsglädje Läs om svenska medarbetares syn på arbetsglädje, organisationskultur och ledarskap Ledare Sverige har klarat de senaste årens

Läs mer

Totalanalys av Leine & Linde AB

Totalanalys av Leine & Linde AB Totalanalys av Leine & Linde AB Daniel Pettersson och Gustav Mörner Europaskolan, Strängnäs Under handledning av Mats Johansson Sammanfattning Leine & Linde är idag marknadsledande i Norden på digitala

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

Rethink LEDARSKAP. Stora Enso 2011 VOLYM 2 INNOVATION & LEDARSKAP

Rethink LEDARSKAP. Stora Enso 2011 VOLYM 2 INNOVATION & LEDARSKAP Rethink LEDARSKAP Stora Enso 2011 VOLYM 2 INNOVATION & LEDARSKAP Bortom fantasins gränser Den här papperskonsten bär man på huvudet. En framtid byggd i trä Trä har en avgörande roll i nya stadsmiljöer

Läs mer

S t a n n a r a l d r i g... Fe l f r i t t... S k a p a n u... Revolution inom visionsensorer

S t a n n a r a l d r i g... Fe l f r i t t... S k a p a n u... Revolution inom visionsensorer Vinter - 2007 2008 Ägarens ultimata test! S t a n n a r a l d r i g... Fe l f r i t t... S k a p a n u... Renault: Bygg rätt redan från början Med minsta möjliga resurser och utan spill Fortsättning på

Läs mer

De här nio är bättre än du

De här nio är bättre än du en tidning om produktutveckling & teknikinformation # 2 2010 De här nio är bättre än du Fokusera på det du gör bäst och låt någon annan sköta resten 1 Grönt med ekodesign 1 Flyt för C.M. Hammars livräddare

Läs mer

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF 2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF Har du planerat in dina sex utbildningsdagar? Snittarbetstagaren i Sverige får sex betalda utbildningsdagar per år av sin arbetsgivare.

Läs mer