Handla rätt för hälsans och miljöns skull!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handla rätt för hälsans och miljöns skull!"

Transkript

1 Komvux Malmö Södervärn Bladet Årgång 4, Nummer 6 Redaktör: Susan Englund Ansvarig utgivare: Torbjörn Hanö I DET HÄR NUMRET: Handla rätt för hälsans och miljöns skull! Sid 2 Rörelseglädje på Actic Sid 3 Höstvandring i Frostavallen Sid 4 Studeranderådet på Södervärn Sid 5 utbudet.se Sid 6 Pedagogiska caféer Sid 6 Pedagogiska kartor Sid 7 Lättläst om diskrimineringslagen Sid 7 Pedagogiska centralen nu på YouTube Sid 7 HRutan är här Sid 7 Torbjörn talar Sid 8 Temapaket från Pedagogiska centralen Sid 9 Webbpublicering och sociala medier Sid 10 Maiike Hajer om språk, ämne och lärande Sid 10 Leif Stranberg: Det är skillnad på benämna och begripa Sid 11 Gratis filmseminarier med ARF Sid 12 IntroRehab vad är det? Sid 13 Stafettpinnen: Elin Ingberg Sezayesh Cecilia, Ganimete, Lucin, Golalai, Aldona, Renata och Sawsan. - Det är upp till dig att göra något för miljön. Vad kan du göra för miljön? Hur kom ni till skolan idag? Frågorna ställs av Aldona Russdal, projektledare för Handla rätt för hälsans skull. Projektet drivs av Internationella kvinnoföreningen i Malmö (IKF) och är finansierat av Konsumentverket. Projektet syftar till att göra invandrarkvinnor till medvetna konsumenter. Bladet mötte Aldona under ett lektionspass i Sfi hos Cecilia Sjöholm, där hon diskuterade konsumtion och miljö med deltagarna. Belysning, värme, hemelektronik, tvätt, miljömärkning frågorna var många och svaret entydigt: - Spara energi hemma, så kommer ni att spara pengar. Men framförallt hjälper ni till att skona miljön och det är ju det allra viktigaste. IKF är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som vänder sig till kvinnor av alla nationaliteter. De har 1000 medlemmar och verkar för integration, jämställdhet och förebyggande av rasism och förtryck. IKF:s verksamhet inkluderar bland annat affärsnätverk, språkkurser, mentorskap och starta eget kurser. De arrangerar också sociala aktiviteter som öppet hus och kulturaftnar. Handla rätt för hälsans skull är ett IKF-projekt vars syfte är att genom information och kunskapsförmedling till kvinnor med invandrarbakgrund synliggöra den makt de har som konsumenter, påverka deras konsumtionsmönster samt stärka målgruppen att göra aktiva konsumentval, vilket gör att projektet bidrar till socialt, hälsomässigt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar konsumtion, står det att läsa på hemsidan. Vill du veta mer? Se länkarna.

2 Ta Bladet från munnen Sida 2 Rörelseglädje på Actic Deltagare och lärare i Må Bra med Sfi tränar varje tisdag förmiddag på Actic. De är nu inne på sin andra termin, och det är många leenden och glada ansikten bland deltagarna i träningslokalerna. Mitheta och Zawabah motionerar på cyklarna, medan andra deltagare föredrar löpbandet. I rummet intill dansas det för fullt till medryckande musik. Det är Sandra Dahl Friberg, instruktör på Actic, som leder afrodansen och hon har inga problem med att få igång deltagarna. Mitheta och Zawabah tränar på motionscyklar. - I början var de lite blyga och försiktiga, men nu är det fullt ös så svetten rinner. Det har skett en enorm utveckling hos alla deltagarna och det är kul. De är bekväma med träningen nu och framförallt motiverade, säger Sandra. Det är andra terminen som deltagarna i Må Bra med Sfi tränar på Actic. Lärarna Malin, Laila, Lidewey och Angela deltar naturligtvis också i träningen. Angela pratar med deltagarna på löpbanden. Sandie, som precis dansat, ställer sig på löpbandet för ett kort pass. - Det är roligt och bra för kroppen att träna. Jag är mycket glad att vi får möjlighet att träna här. Och det är också bra för hjärnan! Det gör att man kopplar av, säger Sandie. Afrodans under ledning av Actics instruktör Sandra. - Det är roligt och bra för kroppen att träna, säger Sandie.

3 Ta Bladet från munnen Sida 3 Höstvandring i Frostavallen 30 oktober Foto: Sam&Sus Hela gänget var i trygga händer trots vissa felmarkeringar. Vandringsledaren Rickard hade koll på läget, eftersom han gått sträckan tidigare. De ca tio kilometerna var sprängfyllda av höstens ljuvligaste färger. Som balsam för själen! Frostavallen ligger mitt i den skånska bokskogen alldeles vid Vaxsjön, där det finns badplats med sandstrand och badbryggor. Friskvård när den är som bäst; motion i vacker natur, avkopplande fikapauser och dejlig samvaro med både två- och fyrfotingar. Vilken jäkla backe! Men det var också den enda riktiga strapatsen under denna härliga lördag. En fantastisk promenadslinga finns att tillgå runt Vaxsjön som är tre kilometer lång. Här står Rickard och njuter. - Naturen är som ett sakralt rum, säger han. Rickards vandringar har blivit många genom åren och vi ser fram emot vårvandringen 2011.

4 Ta Bladet från munnen Sida 4 Studeranderådet på Södervärn Den 21/10 möttes 16 studeranden från olika klasser på Gruv/Gy tillsammans med rektorerna Ulli och Ronny och lärarna Cecilia och Samuel. Skolan bjöd på bagett och dryck, vilket blev mycket uppskattat. Det fanns en talordning och alla höll sig till den, och engagemanget från de studerandes sida var stort. Det kom en del positiva besked från skolledningen, t ex att det planeras en matsal med microugnar för de studerande till januari. Då skolan inte kan påverka restaurangen, har studeranderådet framfört önskemål om att de borde finnas en sal där de studerande bl.a. kan värma sin mat och sitta och slappna av. Det fanns tidigare mikrovågsugnar tillgängliga på skolan för de studerande men vid ett flertal tillfälle hade det brunnit i dessa. Nu vill man förhindra detta och ett försök är att koncentrera deras användande till bestämda tider, vilket då blir lättare att kontrollera. Toaletterna. De studerande tyckte att dessa var för smutsiga men av kostnadsskäl kan de inte städas mer. Nu städas de två gånger om dagen. Däremot har skolledningen lyssnat på studeranderådet och beslutat att sätta upp dam- respektive herrskyltar på toalettdörrarna. Studeranderådet har tidigare framfört önskemål om att det borde finnas praktik på grundläggande. Efter besked om att det av finansiella skäl skulle bli problematiskt att starta, hade de som förslag att skapa en kurs vid namn Arbetslivsorientering och i denna skulle det bl.a. finnas praktik. (Kursen finns redan i skolans kursutbud, Reds anm.) Det framkom även att det är väldigt kallt i lektionssalarna. Ronny sa att det skedde regelbundna mätningar och att det ska vara runt 20 grader i alla rum, men att det ska ses över. Ett annat önskemål som framkom, var att lärarna skulle erbjuda referenslitteratur till de studerande som de skulle kunna låna under lektionstid. Då det är den studerandes ansvar att skaffa kurslitteratur, föreslog Ronny att man skulle kunna ha en bokbytardag i början på varje termin. Man beslutade även att se över hur mycket som finns på skolans bibliotek för utlåning.

5 Ta Bladet från munnen Sida 5 utbudet.se Gillar du att visa film för dina deltagare? Då finns det mycket att välja på hos utbudet.se. Här är ett tips: När Sverige blev rikt, DVD I tre delar får vi följa Sveriges utveckling från 1800-talets fattiga jordbruksland, med stora skaror utvandrare, över snilleuppfinnarna och de industriella succéerna fram till 1970-talet. Filmen berättar den ganska obekanta historien om de män och kvinnor som gjorde uppfinningar och startade företag som på kort tid blev världsföretag. Detta tog Sverige från ett fattigland till ett av de rikaste i världen. Hur gick det till? Vilka var förutsättningarna? Vad hände senare när välfärden växte? Serien består av tre 45-minutersprogram och är tänkt att fungera som inspiration för högstadie- och gymnasieelever. mer utbudet.se Arbetslivet - Om arbetsmarknaden i Sverige och världen - Arena Skolinformation Materialet ger en bild av hur dagens arbetsmarknad fungerar, vad man ska tänka på som arbetstagare och förklarar saker som den svenska modellen och hur lön sätts. En ökad förståelse för samtiden ges också genom en historisk beskrivning och en internationell utblick. Till materialet finns en tillhörande lärarhandledning som beskriver materialets många övningar. Vi som var med på 70-talet (och tidigare) 1970-talet 2010-talet Surt godis Sura uppstötningar Ville ha en BMW Vill ha ett hyggligt BMI Rolling Stones Njurstenar Klarade körkortstestet Klarar syntestet Rökte gräs Rensar ogräs Hårdrock Hård mage Fri sex Sexfritt Vaken till 5 Vaknar 4 Solade naken Ligger påklädd under parasollen Brände flaggor Bränner CD-skivor Ute och röjde Hemorrojder Rödstrumpor Stödstrumpor Krossa systemet! Uppgradera datasystemet! Alforism: Vi har ingen skolbespisning på skolan, men på onsdagar har vi skolbefruktning.

6 Ta Bladet från munnen Sida 6 Pedagogiska caféer Pedagogiska centralen anordnar tillsammans med Resurscentrum för mångfaldens skola pedagogiska caféer. Att delta är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig. Torsdag 18/11 Hur framställs män och kvinnor i våra läromedel i historia? Samtal och diskussion som tar sin utgångspunkt rapporten Kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia Boka här: Torsdag 25/11 Flickor och pojkar i skolan hur jämställt är det? Samtal och diskussion med utgångspunkt i rapporten: Boka här: Anmäl på Var? Rönnbladsgatan 1B, Malmö För vem? Lärare, fritidspedagoger, förskollärare, skolledare, skolbibliotekarier, elevvårdspersonal och andra intresserade Tid? (Fika är framdukat från 15.00) Ta Bladet från munnen Pedagogiska kartor Pedagogiska kartor är ett nytt verktyg för alla som ser fördelar med utomhuspedagogik och det utvidgade klassrummet! Pedagogiska kartor är finansierat av Malmö Stads satsning på Hållbart lärande 2010 och webbsidan har byggts upp i ett samarbete mellan Stadsbyggnadskontoret, Gatukontoret och Malmö Naturskola. Det finns flera användningsområden. Det finns pedagogiska tips som är förknippade med olika platser. Tipsen är inom olika ämnen (eller integration av flera ämnen). De är dessutom anpassade efter olika åldersgrupper. Alla tips är sökbara efter ämnen och åldersgrupper, men det går även att skriva in sökord som t ex SFI eller Särskola. Du som arbetar i Malmö stad, har möjlighet att lägga in egna tips. Du får tillgång till informationskartor där du kan hitta toaletter, grillplatser, lekplatser mm. Du kan också få information om olika träd i Malmös parker och grönområden. Du kan också hitta mängder av bra information som gör det lättare att lämna klassrummet med dina elever. Läs mer här: Upptäck staden med hjälp av utomhuspedagogik och pedagogiska kartor! En kostnadsfri inspirationsdag om utomhuspedagogik och pedagogiska kartor. När? Torsdagen den 25/11 kl Var? Kirsebergssalen, Kirsebergs fritids-och kulturhus, Kronetorpsg.1/Dalhemsgatan 5 Arrangör: Malmö Naturskola i samarbete med Kirsebergs stadsdel och Malmö Museer. Anmälan: Senast den 15/11 på

7 Ta Bladet från munnen Sida 7 Lättläst om diskrimineringslagen Lättläst om diskrimineringslagen från Centrum för lättläst st_diskriminering_dfl2.pdf PC nu på YouTube På YouTube publiceras korta filmer som producerats på Pedagogiska Centralen. Det är instruktionsfilmer, dokumentärfilmer från skolorna, digitala berättelser, filmer skapade på kurser, informationsfilmer bland mycket annat. HRutan är här Den 8 november kan du som medarbetare använda självservice (HRutan) för att hantera och följa ditt så kallade personliga "anställningskonto". Här är en film som visar några malmöstadanställda som redan arbetar med HRutan: HRutan snart nära dig med din anställning i fokus HRut HR-utveckling Läs mer om HRutan här: aket-for-medarbetare.html orbjörn alar Att göra något för andra När jag läser det här numret av Bladet hittar jag en gemensam nämnare för de flesta texterna: Att göra något för andra. Nu menar jag inte Moder Teresa-uppoffringar, utan mer sådant man gör i vardagen, fast att man, som man säger på tyska, steker en korv extra. Rickard och Samuel ordnar oavtrutet vandringar för oss andra. De planerar och provgår och arrangerar. Elins svärmor lagar fesenjan åt familjen. Cecilia och hennes deltagare gör något för allas vår miljö. Alf roar oss med sina alforismer. Studeranderådet gör något för alla de andra som studerar på skolan. Lärarna i Må Bra gör något för deltagarnas hälsa, liksom alla på IntroRehab. Pedagogiska centralen, alla sajter som bara väntar på att bli googlade... Visst blir man varm om hjärtat! Hälsningar Torbjörn

8 Ta Bladet från munnen Sida 8 Ta Bladet från munnen Temapaket från Pedagogiska Centralen Aktuella temapaket som finns att låna på Pedagogiska centralen. Alla paketen bokas i SELMA Globala utmaningar Paketet innehåller fyra boktitlar i Gleerups serie Globala utmaningar: Flyktingar - Beskriver hur internationell flyktingpolitik vuxit fram samt aktuella flyktingsituationer idag. Fundamentalism - Religiös fundamentalism utifrån världsreligionerna, med betoning på islam. Globalisering - Orsaker och effekter av globalisering, hur påverkar medierna och hur kommer det att se ut i framtiden. Människohandel - Människohandel i historiskt perspektiv, olika typer av människohandel i dagens samhälle. Rasism och intolerans Innehåller bl a: Antirasistiskt lexikon - Förklarar begrepp och termer som är aktuella i debatten i vårt mångkulturella samhälle. Lexikon varvat med essäer som tar ställning mot segregation. Ben Jelloun: Vad är rasism? : samtal med min dotter - Den marockanske författaren Tahar Ben Jellouns samtal om rasism med sin 10-åriga dotter. Lindquist: Hakkors och skinnskallar - En lättläst och angelägen bok om förföljelsen av annorlunda människor. Lagerlöf: RAM : rasisternas argument i media Sundlöf: Hat på internet - om rasistiska och främlingsfientliga gruppers närvaro på Internet. Hatet på frammarsch - tidningen Expos specialnummer om Sverigedemokraternas förvandling från skränande skinnskallar till organiserad industri. Alfred Nobel Ett paket där vi får ta del av Alfred Nobels liv och gärning, men också veta något om hur de magnifika Nobelmiddagarna arrangeras. Förutom litteratur innehåller paketet filmen Alfred Nobel och dynamiten. Barnkonventionen Ur innehållet: Alcala: Barnens lag - Tar upp FN:s barnkonvention illustrerad med konkreta exempel och barns egna kommentarer. Från Alfons till Dostojevskij - Här tolkas FN:s barnkonvention med hjälp av skönlitteratur. Gram: Världens barn under 50 år - Om UNICEF, FN:s barnfonds arbete och kampen mot sjukdomar och fattigdom. Världsorganisationer Förlagen N&K och Bokfabriken Fakta har gett ut varsin serie, Internationella organisationer respektive Världsorganisationer, med lättlästa faktaböcker som presenterar välkända internationella organisationer och deras verksamhet. Exempel på organisationer i paketet: Greenpeace, Röda Korset, Rädda Barnen, SOS-barnbyar, Läkare utan gränser, Amnesty och Världsnaturfonden.

9 Ta Bladet från munnen Sida 9 Webbpublicering och sociala medier Webbpublicering och sociala medier är ett seminarium där Kristina Alexanderson, projektledare på Webbstjärnan, berättar om användningen av sociala medier i skolan och om att publicera material på webben. En introduktion till att använda internet till skolarbetet. Tid: 9 november kl Plats Röda Rummet, Malmö Stadsbibliotek Kostnad: Ingen Anmälan sker här: https://punktse.wufoo.com/forms/webbpublicering-och-strategier/ Utbildningsmaterial Här hittar du material som är relevant för arbetet med att bygga en webbplats. Det finns även grundläggande information om textanpassning för webben, källor/källkritik, upphovsrätt samt licenssystemet Creative Commons. Allt för att du ska kunna göra det allra bästa av din webbplats. Webbstjärnan erbjuder under läsåret lärare möjligheter till fortbildning i webbpublicering. Det finns för närvarnade möjligheten att delta i tre olika seminarier: - Om Webbpublicering och strategier kring sociala medier i skolan (en introduktion till användandet av sociala medier i skolan) - En workshop om Webbpublicering (praktiskt arbete) - Källor, källkritik, upphovsrätt och licenser på Internet Läs mer här: Om du vill prova på webbpublicering rent praktiskt, hittar du här en workshop i webbpublicering.

10 Ta Bladet från munnen Sida 10 Maiike Hajer om språk, ämne och lärande - Det är viktigt att lärarutbildningarna tar ställning och arbetar för att vi står mitt i ett mångkulturellt samhälle där många olika modersmål talas i klassrummen. Att förstå och anpassa sin undervisning till detta måste ingå i lärarutbildningarnas kärnuppdrag, säger Maaike Hajer. Resurscentrum för mångfaldens skola/fou-utbildning och Lärarutbildningen vid Malmö högskola arrangerar en serie föreläsningar med gästprofessor Maaike Hajer från Lärarutbildningen vid universitetet i Utrecht. Hon är expert på frågan hur lärare kan integrera språkutveckling i olika skolämnen. 31 januari 2011 Lärares språkutvecklande kompetenser metodiska frågor i utbildning och fortbildning. Maiike Hajer 4 april 2011 Interaktionens kvalitet i klassrummet - instrument för praktikinriktad forskning. Föreläsningarna vänder sig till lärare i grundskola (från åk 6), gymnasium och vuxenutbildning, lärarstudenter och lärarutbildare. Tid och plats: kl i sal B423, Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö Läs mer om Maiike Hajer här: Malmo-hogskola/ Det är skillnad på benämna och begripa Läraren representerar djupet i kunskapen; läraren kan visa vägen vidare och förklara meningen. Så; vad är en djupare kunskap? Var finns djupet? Hur får vi eleverna att förstå meningen? Hur stärker vi elevernas lärande genom formativ bedömning? Lärandet och lärandets processer är diskussionsämnet den 2 december, då Leif Strandberg besöker Rönnbladsgatan: Det är skillnad på benämna och begripa. Leif Strandberg & Vygotskij om formativ bedömning. Tid: Torsdagen den 2/12 kl Plats: Rönnbladsgatan 1B, FoUMalmö/utbildning (RMS) För vem: Lärare i grundskolan och gymnasiet Anmälan: senast 26/11 Leif Strandberg Läs mer om Leif Strandberg här : eller lyssna (Tankar vid dagens slut, SR 2010): =

11 Ta Bladet från munnen Sida 11 Gratis filmseminarier med ARF Den 17 och 25 november bjuder ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter på två filmseminarier med fokus på familj, värderingar och tradition. Ett seminarium handlar om arrangerade äktenskap och ett om regnbågsfamiljer. SEMINARIUM 1 Inom ramen för Antirasistiska filmdagar erbjuder vi ett filmseminarium för lärare i samarbete med Romska Kulturcentret. Biograf Panora, S:t Gertrudsgatan 4 KAMLIMOS, UNG KÄRLEK Sverige 2005/ 55 min/ romani/ svensk text Filmen handlar om ett arrangerat äktenskap bland två romska ungdomar. Filmen speglar den romska kulturen och dess krockar med det moderna samhället. Efter filmen kommer Erland Kaldaras från Romska kulturcenter att hålla ett seminarium kring filmens tema. Målsättningen är att öka kunskapen om arrangerade äktenskap. Hur ser det ut i Malmö bland romska familjer? Vilka konsekvenser får tidig familjebildning och kort utbildning för deras inträde på arbetsmarknaden? Plats: Biograf Panora - S:t Gertrudsgatan 4 Tid: Onsdag 17 november, kl För lärare: Kostnadsfritt Bokningar: / SEMINARIUM 2 Inom ramen för Malmö Queer Art & Film Festival erbjuder vi ett filmseminarium för lärare med Malena Gustavson universitetslektor från Centrum för Genusvetenskap vid Lunds universitet. I samarbete med Folkets Bio Malmö Malena Gustavson deltar tillsammans med Tiina Rosenberg och Irina Schmitt i ett internationellt forskningsprojekt om våld och homofobi mot regnbågsbarn (barn till homosexuella föräldrar) i skolan som jämför situationen för elever i Slovenien, Tyskland och Sverige. Hon kommer att utifrån filmen tala om regnbågsbarnen i Sverige. THE KIDS ARE ALL RIGHT USA 2010 / 104 min /engelska / svensk text Nic och Jules är ett gift lesbiskt par. De har två barn, Joni och Laser, som bägge har blivit till genom konstgjord befruktning. Joni ska snart börja på college och det finns dock en sak hon vill göra innan hon börjar där och det är att träffa sin biologiske far. Hon hittar honom och ömsesidigt tycke uppstår. Men hur ska hon kunna övertyga sina mammor om att hon även behöver en pappa i sitt liv? Den här nya situationen sätter igång känslor och outtalade önskningar som påverkar dem alla. Plats: Biograf Panora - S:t Gertrudsgatan 4 Tid: Torsdag 25 november, kl För lärare: Kostnadsfritt Bokningar: / Med Vänliga Hälsningar, Paula Bustos Castro Projektledare/ARF

12 Ta Bladet från munnen Sida 12 Den 29 oktober var det Öppet hus på IntroRehab i ljusa, nyrenoverade lokaler på Föreningsgatan 7B. Narcis Spahovic, som är samordnare för IntroRehab och Arbetscentrum, samt samordnare Tobias Widerberg, inledde med att berätta om IntroRehabs arbete. IntroRehab är ett samarbete mellan Malmö stad, Region Skåne, Röda Korset, Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare, däribland Komvux Malmö Södervärn IntroRehab vad är det? Verksamheten ligger inom Malmö stads Arbetscentrum och vänder sig till nyanlända flyktingar och invandrare med migrationsrelaterad stress inklusive posttraumatiskt stressyndrom PTSD. Personer med traumatiska krigs- eller tortyrupplevelser erbjuds hjälp inom IntroRehab. Förutsättningen är att man har aktuellt uppehållstillstånd och inte varit folkbokförd i Sverige längre än tre år. Deltagare inom IntroRehab erbjuds kombinerad rehabilitering och introduktion. Målet är att genom rehabilitering skapa förutsättningar för individen till förbättrad hälsa, återgång till ordinarie verksamhet samt öka möjligheterna till etablering på arbetsmarknaden eller vidareutbildning. Barbro O Connor, verksamhetschef och psykolog på Röda Korsets center för krigsskadade och torterade, berättade om psykiska och somatiska symptom till följd av krig och tortyr med fokus på PTSD. - Att tvingas bryta upp från sitt hem är som mosaik som krackelerar. Det är svårt att sammanfoga mosaiken igen. Det är inte bara att resa sig upp och bli som förut och klara av alla krav som ställs. Men man kan utveckla en styrka att gå vidare. - Statusförlusten och språkförlusten man upplever i det nya landet kan ibland vara värre än själva traumat. Man har förlorat hela sin identitet, och nu är man ingenting. - Att bygga upp en tillit till människor är A och O för att komma vidare. Och att arbeta är rehabilitering, en återknytning till ett normalt liv. Tobias Widerberg berättade om hur IntroRehab arbetar med målgruppen med fokus på Sfi och arbetsinriktad rehabilitering. - Det gäller att lära sig språket och sträva efter en normal tillvaro att bygga upp mosaiken igen. Detta minskar sjukskrivningar och bryter isolering. Joakim Dahlén, Sfi-lärare, berättade om sitt arbete på IntroRehab. - Vårt jobb är att göra bedömningar, sätta in olika insatser, följa upp, göra nya mål och ge nytt hopp. Hela tiden i balans och med hänsyn till deltagarens hälsa. Vi jobbar alltid med mål, om än aldrig så små. IntroRehab bedriver pedagogisk samt praktisk och arbetsinriktad rehabilitering. Minst 40 procent av deltagarna kommer ut i arbete efter studier - Praktik och arbete är innebär ett lyft, inte bara för deltagaren utan för hela familjen. Vi har ett bra och direkt samarbete med Af. Det är en av förklaringarna till de lyckade resultaten att så många av våra deltagare fått jobb, säger Eva Ek Törnberg, praktiksamordnare på IntroRehab. Joakim Dahlén, Sfi-lärare, berättade om sitt arbete på IntroRehab. - Vi är fyra lärare och har nu 80 deltagare fördelade på fyra grupper indelade efter språklig nivå. Vi är på Komvux Södervärn, vårt moderskepp, en dag varje vecka och har Svenska med sång tillsammans med Eva Bornemark. - Vi skapar en grundtrygghet för deltagarna genom en förutsägbar, avspänd och positiv atmosfär i klasserna. Vi arbetar mycket med bekräftelse och kontinuitet och satsar på olika lärstilar. - I undervisningen ingår arbetsmarknadsvägledning, då vi bl a gör studiebesök på olika arbetsplatser, fysioterapi och hälsoinformation, samarbete med Naturskolan och konversation med vanliga svenskar, vilket är mycket uppskattat. - Deltagarna känner sig trygga hos oss. Vår roll är att skapa trygghet här, men också att visa att det finns ett liv efter och utanför IntroRehab, avslutade Narcis Spahovic.

13 Ta Bladet från munnen Sida 13 Stafettpinnen: Elin Ingberg Sezayesh Jag har lärt mig lika mycket om andra som om mig själv genom detta jobb. Vad arbetar du med just nu? - Jag arbetar som Sfi-lärare på IntroRehab. Hur vill du beskriva ditt arbete? - Mitt arbete på IntroRehab är intensivt och spännande, då ingen dag är den andra lik. Jag har lärt mig lika mycket om andra som om mig själv genom detta jobb. Att lära ut svenska genom vårt varierade och individualiserade upplägg, är att också ge våra deltagare hopp och tilltro till att det kan finnas utvägar ur deras svåra situation. - Jag har under de snart två år som jag arbetat på IntroRehab utvecklats som pedagog men också fått en allomfattande inblick i hur processen ser ut när man kommer som flykting till Sverige. Varför blev du lärare? - Till en början handlade det mycket om att jag tycker om att berätta och delta i alla former av samtal. Jag sökte till Lärarhögskolan för att bli lärare för de tidigare årskurserna. Men redan när jag tillbringade min första praktik på Komvux Södervärn hos Susanne Egertz och Annika Hansen, föddes ett intresse för Sfi och vuxenpedagogik. - När jag väntade barn hade jag ett kort uppehåll i mina studier och hoppade in som vikarie i en alfabetiseringsgrupp. Jag upplevde verkligen att mina deltagare lärde sig svenska under den korta perioden och några knäckte koden. Glädjen och inspirationen som det gav, gjorde att jag bestämde mig för att det var Sfi-lärare som jag ville bli. Jag bad om att få göra min sista praktik inom lärarutbildningen på Komvux Södervärn och hamnade då hos Väx som vuxen med Britt-Marie Goddard, Anna Adolfsen och Mary Eilenberg som handledare. - Jag läste vuxenpedagogik under kvällstid och under examensterminen blev jag tillfrågad att arbeta som vikarie på IntroRehab, som sedan utökades till 60 procent. När jag var färdig med min utbildning började jag arbeta här på heltid och på den vägen är det. Om du inte blivit lärare vad skulle du arbetat med då? - Om jag inte blivit lärare skulle jag nog haft min lilla blomsteraffär där jag fick gå och pyssla hela dagarna. Att arbeta som florist är oerhört kreativt, men att vara anställd i en blomsteraffär innebär långa dagar och få timmar med familjen. Jag drömmer fortfarande om att öppna eget, men det får bli när jag börjar närma mig pensioneringen. Var har du vuxit upp? - Jag växte upp i Flogsta som är ett studentområde tre kilometer väster om centrum i Uppsala. Flogsta har dels studentlägenheter och även höghus med studentkorridorer. När mina föräldrar var färdiga med sina studier flyttade vi till ett radhus i samma område. - Jag förknippar min uppväxt i Flogsta med nyfikenhet. Det korta avståndet till olika grönområden gjorde att barnen lekte fritt ute. Redan i förskolan var det tydligt att vi svenskar var en minoritet och under skoltiden var vi ungefär 40 procent svenskar och de övriga barnen kom från många olika länder. Gemensamt var att vi var barn till studenter eller t.ex. gästforskare. Vi var nyfikna och lärde oss varandras språk och lyssnade intresserat på varandras erfarenheter. Beskriv din uppväxt! - Som barn var jag nyfiken och intresserad av det mesta. Väldigt omtänksam och social. Jag var intresserad av olika kulturer men ville samtidigt dela med mig av svenska traditioner. Jag bjöd hem hela förskoleklassen när vi skulle baka pepparkakor, till exempel. Mamma var dock helt ovetande om detta och blev väldigt förvånad när det ringde på dörren och en förälder efter en annan kom och lämnade av sina barn för pepparkaksbak.

14 Ta Bladet från munnen Sida 14 KORTFRÅGOR Favoritfärg: Gammelrosa Vilka framtidsdrömmar hade du som barn? - Jag bestämde mig tidigt för att bli florist. Min mammas moster May var florist och hade sparat och torkat sina buketter och liknande från sitt gesällprov. Jag tyckte de var oerhört vackra. Vad gjorde du efter skoltiden? - Förutom att resa i Europa och hälsa på vänner som studerade utomlands, arbetade jag som florist i Stockholm. Jag flyttade till Malmö 2004 och studerade en termin i Lund och läste bl.a. en introduktionskurs i juridik. Sedan började mina studier på Lärarhögskolan Vilka andra jobb har du haft? - Jag arbetade under sista gymnasietiden i incheckningen på Arlanda, ett roligt och varierande jobb som innebar tidiga morgnar. Jag bodde i Uppsala vid den tiden, och när jag cyklade ner till flygbussen på mornarna kunde det hända att jag träffade på kompisar som var på väg hem från krogen. Har du familj? - Ja jag är gift med Arsin och vi har vår son Victor som just fyllt 3 år. Husdjur? - Nej, inga egna, men passar gärna mina föräldrars hundar. Favoritmat: Persisk mat och helst min svärmors Fesenjan som är syrlig valnötsgryta med bl a granatäppelsirap och kyckling. Själva sirapen ser ut som en svart gegga och är gjord på vildväxande granatäpplen. Grytan serveras med ljuvligt gott och onyttigt saffransris. Favoritdryck: Cappucino Favoritband/artist: Lyssnar på det mesta, men just nu är det en gammal skiva med Elton John. Favoritresmål: Kalabrien i Italien. Drömjobb: Alla jobb som får mig att utvecklas. Det visste ni inte om mig!: Jag har varit en av de många florister som arrangerat blommor till Nobelfesten (2002) samt gjorde under en tid blomsterarrangemang till Sagerska palatset. Elin skickar stafettpinnen vidare till: - Yerk Liveröd. Vi har arbetat ungefär lika länge på Komvux Södervärn och Yerk har under den tiden bidragit med mycket energi och många utvecklande frågor i vårt arbete på IntroRehab. Mina frågor till dig är: Hur sammanfattar du din första tid på Komvux Södervärn och var hämtar du din energi? Vad tycker du om att göra på fritiden? - På fritiden vistas jag gärna ute i naturen och då helst vid havet. Jag älskar Skåne och tillbringar mycket ledig tid hos mina föräldrar som bor i Hörte. Jag och min man är väldigt matintresserade och provar gärna på att komponera och laga nya maträtter. Vart är du på väg i livet? undrade Birgitta Mörkeberg i förra Stafettpinnen. Vad svarar du på det? - Ja, den som det visste. Jag har fått andra prioriteringar sedan jag blev mamma. Jag har blivit bättre på att vara mer självisk, eftersom jag insett att jag måste ta hand om mig själv för att kunna ge mer till andra.

ANTI RASIST ANTIRASISTISKA FILMDAGAR 9 11 DEC 2013

ANTI RASIST ANTIRASISTISKA FILMDAGAR 9 11 DEC 2013 ANTI RASIST ANTIRASISTISKA 9 11 FILMDAGAR 2013 DEC Ett varmt tack till alla som gjort filmdagarna 2013 möjliga! i samarbete med Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg ARF Malmö Sensus Studieförbund Uppdrag

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Ett år med satsningar på matematik

Ett år med satsningar på matematik Ett år med satsningar på matematik Matematiksatsningar i förskolan och grundskolan läsåret 05/06 Under detta läsår prövas en rad olika insatser för att utveckla matematikundervisningen och därmed förbättra

Läs mer

Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se. Jelica Ugricic, ordförande

Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se. Jelica Ugricic, ordförande Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se Jelica Ugricic, ordförande Ideell förening som är politiskt och religiöst obunden Grundades 1970 Ca 600 medlemmar 30% av medlemmarna har

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9 INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK 6-9 Varje elev till nästa nivå 1 Välkommen till JENSEN - skolan som tränar eleverna för verkligheten! Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra skola. Vi

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Vänskap. xx Inspiration

Vänskap. xx Inspiration xx Inspiration Vänskap mot alla odds xx Vänskap i en segregerad stad det är vad kontaktnätet Flyktingguide Göteborg vill främja. Hanna från Sverige och Zakia från Somalia har blivit kompisar tack vare

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2015

Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2015 Välkommen till Internationella Kvinnoföreningen i Malmö PROGRAM HÖSTEN 2015 Föreläsningar Studiecirklar - Öppet Hus MÖTESPLATSEN IKF KÄRNVERKSAMHETEN IKF i Malmö grundades år 1970 som en politiskt och

Läs mer

AV MEDIA SKÅNE står för sjuttonde året som arrangör av läromedelsmässan. på YLLAN i Kristianstad.

AV MEDIA SKÅNE står för sjuttonde året som arrangör av läromedelsmässan. på YLLAN i Kristianstad. Läromedelsmässa! Läromedelsmässa! AV MEDIA SKÅNE står för sjuttonde året som arrangör av läromedelsmässan av läromedelsmässan på YLLAN i Kristianstad. på YLLAN i Kristianstad. AV Media Skåne står för sjuttonde

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

VI OCH DOM 2010/01/22

VI OCH DOM 2010/01/22 VI OCH DOM 2010/01/22 Integration och invandring En bild av olika människor I Norbotten, Till.exempel.I Boden lever många människor med olika bakgrund. Vissa är födda i Sverige och andra i utlandet. Integration

Läs mer

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD MÖTESPLATSER Kom för att träffa andra anhöriga under en enkel samvaro. Det serveras kaffe till självkostnadspris och vanligtvis görs en aktivitet. Kom ensam

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust S KO L O M R Å D E B J Ö R K S K ATA N L U L E Å Ormbergsskolan Trygghet som skapar lärlust 2 Ur trygghet föds nyfikenhet och lust att lära Grunden för Ormbergsskolans koncept är den trygghet som finns

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje Skolbibliotek 2011 AKTUELL FORSKNING & HÖGINTRESSANTA PRAKTIKFALL Nya krav, möjligheter och metoder! TALARE Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Inriktning för förskolan och skolan

Inriktning för förskolan och skolan SKOLPLAN Inriktning för förskolan och skolan Människan är en tänkande varelse som har kvar sin nyfikenhet och förmåga att lära nytt hela livet. För att utvecklas behöver vi stimulans. En bra förskola och

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Skolfredsnytt. Skolfred - samarbete för trygghet och hälsa i skolan. Folkhälsan på Åland r.f., Rädda Barnen på Åland r.f. och Ålands polismyndighet

Skolfredsnytt. Skolfred - samarbete för trygghet och hälsa i skolan. Folkhälsan på Åland r.f., Rädda Barnen på Åland r.f. och Ålands polismyndighet N Y H E T S B R E V 3 / 2 0 1 5 Skolfredsnytt Skolfred - samarbete för trygghet och hälsa i skolan Folkhälsan på Åland r.f., Rädda Barnen på Åland r.f. och Ålands polismyndighet Skolfredsutlysningen för

Läs mer

SVENSKA SKOLAN I NAIROBI

SVENSKA SKOLAN I NAIROBI SVENSKA SKOLAN I NAIROBI EN SKOLA FÖR DIG Svenska Skolan i Nairobi har funnits sedan 1968. Vi har en lång erfarenhet som utlandsskola. Här finns förskola från 1,5 års ålder, förskoleklass och grundskola

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

Yrkesfilmer för nyanlända Studiehandledning inför filmvisningar och workshops för nyanlända och för sfi-deltagare.

Yrkesfilmer för nyanlända Studiehandledning inför filmvisningar och workshops för nyanlända och för sfi-deltagare. Yrkesfilmer för nyanlända Studiehandledning inför filmvisningar och workshops för nyanlända och för sfi-deltagare. Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Merit AB Yrkesfilmer för nyanlända har tillkommit på uppdrag

Läs mer

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner Bakgrund Det arbetsintegrerande sociala företaget och kvinnokooperativet Yalla Trappan på Rosengård i Malmö har sedan starten 2010 framgångsrikt verkat för att skapa arbetstillfällen för utrikes födda

Läs mer

Att öka Hälsokunskapen hos nyanlända flyktingar genom kursen Hälsoskola under etableringsperioden

Att öka Hälsokunskapen hos nyanlända flyktingar genom kursen Hälsoskola under etableringsperioden Att öka Hälsokunskapen hos nyanlända flyktingar genom kursen Hälsoskola under etableringsperioden Tina Eriksson-Sjöö, Processledare för Hälsoskola för nyanlända, Univ. adjunkt och doktorand Hälsa och samhälle

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

HÖGAKTUELLT. Nummer 3, läsåret 01/02 Bromma 020502. Utgivare av detta nummer är Skolan

HÖGAKTUELLT. Nummer 3, läsåret 01/02 Bromma 020502. Utgivare av detta nummer är Skolan HÖGAKTUELLT Nummer 3, läsåret 01/02 Bromma 020502 Utgivare av detta nummer är Skolan REKTOR FORTFARANDE SJUKSKRIVEN Gunnar Ygberg som har varit sjukskriven sedan slutet av januari kommer ej att återkomma

Läs mer

I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen

I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen I SKOLAN NYHETSBREV Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen Tema: förskolor Nummer 2 November 2014 Barn- och utbildningsförvaltningen Köpmangatan 14 861 82 Timrå Växel: 060-16 31 00 Från

Läs mer

Bakgrund och frågeställning

Bakgrund och frågeställning Bakgrund och frågeställning Jag har i flera åkt besökt Berlin. Den internationella och mångkulturella atmosfären gör att så fort jag sätter min fot i staden känner jag mig välkommen. Så när det var dags

Läs mer

Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan

Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan Innehåll Inledning...2 Sajten we-change-larare.se...3 Hur vill du att din värld ska se ut?...4 Utmaningarna i tävlingen...6 Magasinet

Läs mer

Inom hedersrelaterat förtryck och våld. www.tris.se info@tris.se

Inom hedersrelaterat förtryck och våld. www.tris.se info@tris.se Inom hedersrelaterat förtryck och våld TRIS erbjuder bland annat: Föreläsningar och utbildningar om hedersrelaterat förtryck och våld Studiebesök och kommer ut och presenterar vår verksamhet Konsultation

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas

Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas KURSKALAS! Inbjudan till Rädda Barnens kurskalas Målgrupp: Medlemmar som vill öka sina kunskaper och sin kompetens för engagemang i det lokala eller regionala barnrättsarbetet. HÄR SES VI: Mål för kurshelgen:

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

SÄRVUX särskild utbildning för vuxna

SÄRVUX särskild utbildning för vuxna Komvux i Lund SÄRVUX särskild utbildning för vuxna 2014 Glimmervägen 12 www.lund.se/komvux Bli en del av kunskapens stad Komvux i Lund SÄRVUX - särskild utbildning för vuxna har en utvecklingsstörning

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Biblioteket och Skolan. - sätt att samarbeta (Skolan, skolbiblioteket och stadsdelsbiblioteket i Rinkeby)

Biblioteket och Skolan. - sätt att samarbeta (Skolan, skolbiblioteket och stadsdelsbiblioteket i Rinkeby) Biblioteket och Skolan - sätt att samarbeta (Skolan, skolbiblioteket och stadsdelsbiblioteket i Rinkeby) Sven-Erik Bengtsson Malmö 9:e Februari 2011 Knutbyskolan i Rinkeby 15 000 invånare i stadsdelen

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2013 Kommunal Vuxenutbildning Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Vuxenutbildningen

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Lathund för webbpublicering av bilder

Lathund för webbpublicering av bilder Lathund för webbpublicering av bilder Innehåll Lathund för webbpublicering av bilder... 1 Vilka bilder får du publicera på webben?... 2 Bilder på Google... 3 Creative Commons bilder... 4 Bilder utan upphovsrätt

Läs mer

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg.

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. INFÖR Läsåret 2013-2014 Förskoleklass - Åk 6 Varje elev till nästa nivå. Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. 1 Välkommen till JENSEN - skolan som tränar

Läs mer

Välkommen till konferens om lärande för hållbar utveckling i norr

Välkommen till konferens om lärande för hållbar utveckling i norr Välkommen till konferens om lärande för hållbar utveckling i norr Onsdag den 21 februari 2011 Umeå Folkets Hus En hållbar utveckling byggs med kunskap och engagemang som utmanar vår nuvarande världsbild.

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola

Projektmaterial NÄTTIDNING. Dalarö folkhögskola Projektmaterial NÄTTIDNING Dalarö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...3

Läs mer

Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet

Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ÅK 7-9 ett diskussionsunderlag för åk 7-9 Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ett diskussionsunderlag för åk 7-9 Version 1.0

Läs mer

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:-

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:- SKOGENS MÄSTARE Vilka blir årets Skogens mästare?! Vi vill veta vem som kan mest om skog, både teoretiskt och praktiskt! Är din klass redo att anta utmaningen? Skogens mästare är en tävling som riktar

Läs mer

Projektbeskrivning (hela projekttiden)

Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektnamn: Friluftsfritids Projekttid: Januari 2014- juni 2016 Syfte Projektet Friluftsfritids har till syfte att: öka samarbetet mellan skola, naturskola och ideella

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!)

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!) SA > Beteendevetenskap SA > Samhällsvetenskap EK > Ekonomi EK > Juridik ES > Design ES > Film & skådespeleri ( nyhet!) FIGIT.SE ÖPPET HUS > lördag 17/11, 10.00-12.30 Välkommen till oss i Folkets Hus,

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Yrkesinriktat. mentorskap. för nyanlända invandrare

Yrkesinriktat. mentorskap. för nyanlända invandrare Yrkesinriktat mentorskap för nyanlända invandrare 2 YRKESINRIKTAT MENTORSKAP FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE Frivilliga mentorer öppnar vägen till jobb för nyanlända Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att

Läs mer

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 Datum 2012-04-24 Norum/Westerman-Annerborn KUN2012/101 Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 2010 88 svarande av 120 elever. 46 flickor och 42 pojkar (enligt Procapita 4/4) dvs 73 % 2011 73 svarande

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Idrott och social hållbarhet

Idrott och social hållbarhet Idrott och social hållbarhet Malmö 27 maj 2015 Janne Carlstedt, Riksidrottsförbundet Jenny Hellberg, Skåneidrotten Idrott och social hållbarhet (A6 och B6) Idrotten engagerar många människor i vårt samhälle

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt

Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolan Vallhornsgatan 21 124 61 Bandhagen Kontaktperson Marianne Bloch 08-508 49 210 marianne.bloch@utbildning.stockholm.se Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolans elevunderlag har under åren

Läs mer

Barnteater. Bokfrukost

Barnteater. Bokfrukost Karlskoga biblioteks vårprogram 2013 Barnteater Foto: Martin Skoog Hemma hos med Teater TR3 Söndag 27 januari kl 11.00 och kl 13.00 Ålder 3-6 år. Cirka 35 minuter. En liten man i ett litet hus. En alldeles

Läs mer

Socionomutbildningars svar på IMH:s sju frågor om hur hedersförtrycket och arbetet mot detta samhällsproblem behandlas i utbildningarna

Socionomutbildningars svar på IMH:s sju frågor om hur hedersförtrycket och arbetet mot detta samhällsproblem behandlas i utbildningarna Socionomutbildningars svar på IMH:s sju frågor om hur hedersförtrycket och arbetet mot detta samhällsproblem behandlas i utbildningarna I detta svarshäfte finns svar från: Ersta/Sköndals Högskola Frågor

Läs mer

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 Varmt tack för ert stöd! Hej partner! Jag vill börja med att tacka för ett fint samarbete, härligt engagemang och generöst stöd utan er ingen läxhjälp! Vi har ökat antalet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Tigern 2014-2015

LIKABEHANDLINGSPLAN Tigern 2014-2015 LIKABEHANDLINGSPLAN Tigern 2014-2015 Inledning Likabehandlingsplanen har upprättats utifrån diskrimineringslagen och skollagen. Denna plan är upprättad under hösten 2014 och gäller under läsåret 2014-2015

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Lärarmaterial Småungar & Medier. mediekompass

Lärarmaterial Småungar & Medier. mediekompass Lärarmaterial Småungar & Medier mediekompass Småungar & Medier att arbeta med de yngre barnens medievanor Nästan hälften av alla 2-åringar har använt datorn någon gång. Det betyder att när barnen kommer

Läs mer

SKOLPLAN. för perioden 2008 2011. Varje barn har rätt att bli sett, att bli bekräftat och att lyckas.

SKOLPLAN. för perioden 2008 2011. Varje barn har rätt att bli sett, att bli bekräftat och att lyckas. SKOLPLAN för perioden 2008 2011 Varje barn har rätt att bli sett, att bli bekräftat och att lyckas. K axig, i ordets positiva betydelse, är precis som sagofigurerna i Astrid Lindgrens* barnböcker: Pippi

Läs mer

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR RATTVIS HANDEL I SKOLAN DEN SOCIALA OCH ETISKA ASPEKTEN AV LARANDE FOR HALLBAR UTVECKLING Malmö är Sveriges första Fairtrade City. Genom att handla

Läs mer

HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT!

HÖSTEN 2014 VÄLKOMNA HIT! HÖSTEN 2014 1:1.618 x 9,82 i Trollhättan VÄLKOMNA HIT! Innovatums Science Center är en plats för den som vill inspirera sig själv och sin grupp. Roliga interaktiva utställningar, kreativa workshops, intressanta

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Grupp 1 Vi känner att vi implementerat no hands up och använder oss av det på en för oss lagom nivå. Vid varje nytt möte så går vi igenom föregående mötesinnehåll.

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Matematik sommarskola

Matematik sommarskola Matematik sommarskola Metodkategori 4. Individuellt anpassat stöd/utbildning Problemet: Elever från grundskolan saknar i högre grad betyg i matematik än i andra kärnämnen. Detta leder till att de ej är

Läs mer