Handla rätt för hälsans och miljöns skull!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handla rätt för hälsans och miljöns skull!"

Transkript

1 Komvux Malmö Södervärn Bladet Årgång 4, Nummer 6 Redaktör: Susan Englund Ansvarig utgivare: Torbjörn Hanö I DET HÄR NUMRET: Handla rätt för hälsans och miljöns skull! Sid 2 Rörelseglädje på Actic Sid 3 Höstvandring i Frostavallen Sid 4 Studeranderådet på Södervärn Sid 5 utbudet.se Sid 6 Pedagogiska caféer Sid 6 Pedagogiska kartor Sid 7 Lättläst om diskrimineringslagen Sid 7 Pedagogiska centralen nu på YouTube Sid 7 HRutan är här Sid 7 Torbjörn talar Sid 8 Temapaket från Pedagogiska centralen Sid 9 Webbpublicering och sociala medier Sid 10 Maiike Hajer om språk, ämne och lärande Sid 10 Leif Stranberg: Det är skillnad på benämna och begripa Sid 11 Gratis filmseminarier med ARF Sid 12 IntroRehab vad är det? Sid 13 Stafettpinnen: Elin Ingberg Sezayesh Cecilia, Ganimete, Lucin, Golalai, Aldona, Renata och Sawsan. - Det är upp till dig att göra något för miljön. Vad kan du göra för miljön? Hur kom ni till skolan idag? Frågorna ställs av Aldona Russdal, projektledare för Handla rätt för hälsans skull. Projektet drivs av Internationella kvinnoföreningen i Malmö (IKF) och är finansierat av Konsumentverket. Projektet syftar till att göra invandrarkvinnor till medvetna konsumenter. Bladet mötte Aldona under ett lektionspass i Sfi hos Cecilia Sjöholm, där hon diskuterade konsumtion och miljö med deltagarna. Belysning, värme, hemelektronik, tvätt, miljömärkning frågorna var många och svaret entydigt: - Spara energi hemma, så kommer ni att spara pengar. Men framförallt hjälper ni till att skona miljön och det är ju det allra viktigaste. IKF är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som vänder sig till kvinnor av alla nationaliteter. De har 1000 medlemmar och verkar för integration, jämställdhet och förebyggande av rasism och förtryck. IKF:s verksamhet inkluderar bland annat affärsnätverk, språkkurser, mentorskap och starta eget kurser. De arrangerar också sociala aktiviteter som öppet hus och kulturaftnar. Handla rätt för hälsans skull är ett IKF-projekt vars syfte är att genom information och kunskapsförmedling till kvinnor med invandrarbakgrund synliggöra den makt de har som konsumenter, påverka deras konsumtionsmönster samt stärka målgruppen att göra aktiva konsumentval, vilket gör att projektet bidrar till socialt, hälsomässigt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar konsumtion, står det att läsa på hemsidan. Vill du veta mer? Se länkarna.

2 Ta Bladet från munnen Sida 2 Rörelseglädje på Actic Deltagare och lärare i Må Bra med Sfi tränar varje tisdag förmiddag på Actic. De är nu inne på sin andra termin, och det är många leenden och glada ansikten bland deltagarna i träningslokalerna. Mitheta och Zawabah motionerar på cyklarna, medan andra deltagare föredrar löpbandet. I rummet intill dansas det för fullt till medryckande musik. Det är Sandra Dahl Friberg, instruktör på Actic, som leder afrodansen och hon har inga problem med att få igång deltagarna. Mitheta och Zawabah tränar på motionscyklar. - I början var de lite blyga och försiktiga, men nu är det fullt ös så svetten rinner. Det har skett en enorm utveckling hos alla deltagarna och det är kul. De är bekväma med träningen nu och framförallt motiverade, säger Sandra. Det är andra terminen som deltagarna i Må Bra med Sfi tränar på Actic. Lärarna Malin, Laila, Lidewey och Angela deltar naturligtvis också i träningen. Angela pratar med deltagarna på löpbanden. Sandie, som precis dansat, ställer sig på löpbandet för ett kort pass. - Det är roligt och bra för kroppen att träna. Jag är mycket glad att vi får möjlighet att träna här. Och det är också bra för hjärnan! Det gör att man kopplar av, säger Sandie. Afrodans under ledning av Actics instruktör Sandra. - Det är roligt och bra för kroppen att träna, säger Sandie.

3 Ta Bladet från munnen Sida 3 Höstvandring i Frostavallen 30 oktober Foto: Sam&Sus Hela gänget var i trygga händer trots vissa felmarkeringar. Vandringsledaren Rickard hade koll på läget, eftersom han gått sträckan tidigare. De ca tio kilometerna var sprängfyllda av höstens ljuvligaste färger. Som balsam för själen! Frostavallen ligger mitt i den skånska bokskogen alldeles vid Vaxsjön, där det finns badplats med sandstrand och badbryggor. Friskvård när den är som bäst; motion i vacker natur, avkopplande fikapauser och dejlig samvaro med både två- och fyrfotingar. Vilken jäkla backe! Men det var också den enda riktiga strapatsen under denna härliga lördag. En fantastisk promenadslinga finns att tillgå runt Vaxsjön som är tre kilometer lång. Här står Rickard och njuter. - Naturen är som ett sakralt rum, säger han. Rickards vandringar har blivit många genom åren och vi ser fram emot vårvandringen 2011.

4 Ta Bladet från munnen Sida 4 Studeranderådet på Södervärn Den 21/10 möttes 16 studeranden från olika klasser på Gruv/Gy tillsammans med rektorerna Ulli och Ronny och lärarna Cecilia och Samuel. Skolan bjöd på bagett och dryck, vilket blev mycket uppskattat. Det fanns en talordning och alla höll sig till den, och engagemanget från de studerandes sida var stort. Det kom en del positiva besked från skolledningen, t ex att det planeras en matsal med microugnar för de studerande till januari. Då skolan inte kan påverka restaurangen, har studeranderådet framfört önskemål om att de borde finnas en sal där de studerande bl.a. kan värma sin mat och sitta och slappna av. Det fanns tidigare mikrovågsugnar tillgängliga på skolan för de studerande men vid ett flertal tillfälle hade det brunnit i dessa. Nu vill man förhindra detta och ett försök är att koncentrera deras användande till bestämda tider, vilket då blir lättare att kontrollera. Toaletterna. De studerande tyckte att dessa var för smutsiga men av kostnadsskäl kan de inte städas mer. Nu städas de två gånger om dagen. Däremot har skolledningen lyssnat på studeranderådet och beslutat att sätta upp dam- respektive herrskyltar på toalettdörrarna. Studeranderådet har tidigare framfört önskemål om att det borde finnas praktik på grundläggande. Efter besked om att det av finansiella skäl skulle bli problematiskt att starta, hade de som förslag att skapa en kurs vid namn Arbetslivsorientering och i denna skulle det bl.a. finnas praktik. (Kursen finns redan i skolans kursutbud, Reds anm.) Det framkom även att det är väldigt kallt i lektionssalarna. Ronny sa att det skedde regelbundna mätningar och att det ska vara runt 20 grader i alla rum, men att det ska ses över. Ett annat önskemål som framkom, var att lärarna skulle erbjuda referenslitteratur till de studerande som de skulle kunna låna under lektionstid. Då det är den studerandes ansvar att skaffa kurslitteratur, föreslog Ronny att man skulle kunna ha en bokbytardag i början på varje termin. Man beslutade även att se över hur mycket som finns på skolans bibliotek för utlåning.

5 Ta Bladet från munnen Sida 5 utbudet.se Gillar du att visa film för dina deltagare? Då finns det mycket att välja på hos utbudet.se. Här är ett tips: När Sverige blev rikt, DVD I tre delar får vi följa Sveriges utveckling från 1800-talets fattiga jordbruksland, med stora skaror utvandrare, över snilleuppfinnarna och de industriella succéerna fram till 1970-talet. Filmen berättar den ganska obekanta historien om de män och kvinnor som gjorde uppfinningar och startade företag som på kort tid blev världsföretag. Detta tog Sverige från ett fattigland till ett av de rikaste i världen. Hur gick det till? Vilka var förutsättningarna? Vad hände senare när välfärden växte? Serien består av tre 45-minutersprogram och är tänkt att fungera som inspiration för högstadie- och gymnasieelever. mer utbudet.se Arbetslivet - Om arbetsmarknaden i Sverige och världen - Arena Skolinformation Materialet ger en bild av hur dagens arbetsmarknad fungerar, vad man ska tänka på som arbetstagare och förklarar saker som den svenska modellen och hur lön sätts. En ökad förståelse för samtiden ges också genom en historisk beskrivning och en internationell utblick. Till materialet finns en tillhörande lärarhandledning som beskriver materialets många övningar. Vi som var med på 70-talet (och tidigare) 1970-talet 2010-talet Surt godis Sura uppstötningar Ville ha en BMW Vill ha ett hyggligt BMI Rolling Stones Njurstenar Klarade körkortstestet Klarar syntestet Rökte gräs Rensar ogräs Hårdrock Hård mage Fri sex Sexfritt Vaken till 5 Vaknar 4 Solade naken Ligger påklädd under parasollen Brände flaggor Bränner CD-skivor Ute och röjde Hemorrojder Rödstrumpor Stödstrumpor Krossa systemet! Uppgradera datasystemet! Alforism: Vi har ingen skolbespisning på skolan, men på onsdagar har vi skolbefruktning.

6 Ta Bladet från munnen Sida 6 Pedagogiska caféer Pedagogiska centralen anordnar tillsammans med Resurscentrum för mångfaldens skola pedagogiska caféer. Att delta är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig. Torsdag 18/11 Hur framställs män och kvinnor i våra läromedel i historia? Samtal och diskussion som tar sin utgångspunkt rapporten Kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia Boka här: Torsdag 25/11 Flickor och pojkar i skolan hur jämställt är det? Samtal och diskussion med utgångspunkt i rapporten: Boka här: Anmäl på Var? Rönnbladsgatan 1B, Malmö För vem? Lärare, fritidspedagoger, förskollärare, skolledare, skolbibliotekarier, elevvårdspersonal och andra intresserade Tid? (Fika är framdukat från 15.00) Ta Bladet från munnen Pedagogiska kartor Pedagogiska kartor är ett nytt verktyg för alla som ser fördelar med utomhuspedagogik och det utvidgade klassrummet! Pedagogiska kartor är finansierat av Malmö Stads satsning på Hållbart lärande 2010 och webbsidan har byggts upp i ett samarbete mellan Stadsbyggnadskontoret, Gatukontoret och Malmö Naturskola. Det finns flera användningsområden. Det finns pedagogiska tips som är förknippade med olika platser. Tipsen är inom olika ämnen (eller integration av flera ämnen). De är dessutom anpassade efter olika åldersgrupper. Alla tips är sökbara efter ämnen och åldersgrupper, men det går även att skriva in sökord som t ex SFI eller Särskola. Du som arbetar i Malmö stad, har möjlighet att lägga in egna tips. Du får tillgång till informationskartor där du kan hitta toaletter, grillplatser, lekplatser mm. Du kan också få information om olika träd i Malmös parker och grönområden. Du kan också hitta mängder av bra information som gör det lättare att lämna klassrummet med dina elever. Läs mer här: Upptäck staden med hjälp av utomhuspedagogik och pedagogiska kartor! En kostnadsfri inspirationsdag om utomhuspedagogik och pedagogiska kartor. När? Torsdagen den 25/11 kl Var? Kirsebergssalen, Kirsebergs fritids-och kulturhus, Kronetorpsg.1/Dalhemsgatan 5 Arrangör: Malmö Naturskola i samarbete med Kirsebergs stadsdel och Malmö Museer. Anmälan: Senast den 15/11 på

7 Ta Bladet från munnen Sida 7 Lättläst om diskrimineringslagen Lättläst om diskrimineringslagen från Centrum för lättläst st_diskriminering_dfl2.pdf PC nu på YouTube På YouTube publiceras korta filmer som producerats på Pedagogiska Centralen. Det är instruktionsfilmer, dokumentärfilmer från skolorna, digitala berättelser, filmer skapade på kurser, informationsfilmer bland mycket annat. HRutan är här Den 8 november kan du som medarbetare använda självservice (HRutan) för att hantera och följa ditt så kallade personliga "anställningskonto". Här är en film som visar några malmöstadanställda som redan arbetar med HRutan: HRutan snart nära dig med din anställning i fokus HRut HR-utveckling Läs mer om HRutan här: aket-for-medarbetare.html orbjörn alar Att göra något för andra När jag läser det här numret av Bladet hittar jag en gemensam nämnare för de flesta texterna: Att göra något för andra. Nu menar jag inte Moder Teresa-uppoffringar, utan mer sådant man gör i vardagen, fast att man, som man säger på tyska, steker en korv extra. Rickard och Samuel ordnar oavtrutet vandringar för oss andra. De planerar och provgår och arrangerar. Elins svärmor lagar fesenjan åt familjen. Cecilia och hennes deltagare gör något för allas vår miljö. Alf roar oss med sina alforismer. Studeranderådet gör något för alla de andra som studerar på skolan. Lärarna i Må Bra gör något för deltagarnas hälsa, liksom alla på IntroRehab. Pedagogiska centralen, alla sajter som bara väntar på att bli googlade... Visst blir man varm om hjärtat! Hälsningar Torbjörn

8 Ta Bladet från munnen Sida 8 Ta Bladet från munnen Temapaket från Pedagogiska Centralen Aktuella temapaket som finns att låna på Pedagogiska centralen. Alla paketen bokas i SELMA Globala utmaningar Paketet innehåller fyra boktitlar i Gleerups serie Globala utmaningar: Flyktingar - Beskriver hur internationell flyktingpolitik vuxit fram samt aktuella flyktingsituationer idag. Fundamentalism - Religiös fundamentalism utifrån världsreligionerna, med betoning på islam. Globalisering - Orsaker och effekter av globalisering, hur påverkar medierna och hur kommer det att se ut i framtiden. Människohandel - Människohandel i historiskt perspektiv, olika typer av människohandel i dagens samhälle. Rasism och intolerans Innehåller bl a: Antirasistiskt lexikon - Förklarar begrepp och termer som är aktuella i debatten i vårt mångkulturella samhälle. Lexikon varvat med essäer som tar ställning mot segregation. Ben Jelloun: Vad är rasism? : samtal med min dotter - Den marockanske författaren Tahar Ben Jellouns samtal om rasism med sin 10-åriga dotter. Lindquist: Hakkors och skinnskallar - En lättläst och angelägen bok om förföljelsen av annorlunda människor. Lagerlöf: RAM : rasisternas argument i media Sundlöf: Hat på internet - om rasistiska och främlingsfientliga gruppers närvaro på Internet. Hatet på frammarsch - tidningen Expos specialnummer om Sverigedemokraternas förvandling från skränande skinnskallar till organiserad industri. Alfred Nobel Ett paket där vi får ta del av Alfred Nobels liv och gärning, men också veta något om hur de magnifika Nobelmiddagarna arrangeras. Förutom litteratur innehåller paketet filmen Alfred Nobel och dynamiten. Barnkonventionen Ur innehållet: Alcala: Barnens lag - Tar upp FN:s barnkonvention illustrerad med konkreta exempel och barns egna kommentarer. Från Alfons till Dostojevskij - Här tolkas FN:s barnkonvention med hjälp av skönlitteratur. Gram: Världens barn under 50 år - Om UNICEF, FN:s barnfonds arbete och kampen mot sjukdomar och fattigdom. Världsorganisationer Förlagen N&K och Bokfabriken Fakta har gett ut varsin serie, Internationella organisationer respektive Världsorganisationer, med lättlästa faktaböcker som presenterar välkända internationella organisationer och deras verksamhet. Exempel på organisationer i paketet: Greenpeace, Röda Korset, Rädda Barnen, SOS-barnbyar, Läkare utan gränser, Amnesty och Världsnaturfonden.

9 Ta Bladet från munnen Sida 9 Webbpublicering och sociala medier Webbpublicering och sociala medier är ett seminarium där Kristina Alexanderson, projektledare på Webbstjärnan, berättar om användningen av sociala medier i skolan och om att publicera material på webben. En introduktion till att använda internet till skolarbetet. Tid: 9 november kl Plats Röda Rummet, Malmö Stadsbibliotek Kostnad: Ingen Anmälan sker här: https://punktse.wufoo.com/forms/webbpublicering-och-strategier/ Utbildningsmaterial Här hittar du material som är relevant för arbetet med att bygga en webbplats. Det finns även grundläggande information om textanpassning för webben, källor/källkritik, upphovsrätt samt licenssystemet Creative Commons. Allt för att du ska kunna göra det allra bästa av din webbplats. Webbstjärnan erbjuder under läsåret lärare möjligheter till fortbildning i webbpublicering. Det finns för närvarnade möjligheten att delta i tre olika seminarier: - Om Webbpublicering och strategier kring sociala medier i skolan (en introduktion till användandet av sociala medier i skolan) - En workshop om Webbpublicering (praktiskt arbete) - Källor, källkritik, upphovsrätt och licenser på Internet Läs mer här: Om du vill prova på webbpublicering rent praktiskt, hittar du här en workshop i webbpublicering.

10 Ta Bladet från munnen Sida 10 Maiike Hajer om språk, ämne och lärande - Det är viktigt att lärarutbildningarna tar ställning och arbetar för att vi står mitt i ett mångkulturellt samhälle där många olika modersmål talas i klassrummen. Att förstå och anpassa sin undervisning till detta måste ingå i lärarutbildningarnas kärnuppdrag, säger Maaike Hajer. Resurscentrum för mångfaldens skola/fou-utbildning och Lärarutbildningen vid Malmö högskola arrangerar en serie föreläsningar med gästprofessor Maaike Hajer från Lärarutbildningen vid universitetet i Utrecht. Hon är expert på frågan hur lärare kan integrera språkutveckling i olika skolämnen. 31 januari 2011 Lärares språkutvecklande kompetenser metodiska frågor i utbildning och fortbildning. Maiike Hajer 4 april 2011 Interaktionens kvalitet i klassrummet - instrument för praktikinriktad forskning. Föreläsningarna vänder sig till lärare i grundskola (från åk 6), gymnasium och vuxenutbildning, lärarstudenter och lärarutbildare. Tid och plats: kl i sal B423, Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö Läs mer om Maiike Hajer här: Malmo-hogskola/ Det är skillnad på benämna och begripa Läraren representerar djupet i kunskapen; läraren kan visa vägen vidare och förklara meningen. Så; vad är en djupare kunskap? Var finns djupet? Hur får vi eleverna att förstå meningen? Hur stärker vi elevernas lärande genom formativ bedömning? Lärandet och lärandets processer är diskussionsämnet den 2 december, då Leif Strandberg besöker Rönnbladsgatan: Det är skillnad på benämna och begripa. Leif Strandberg & Vygotskij om formativ bedömning. Tid: Torsdagen den 2/12 kl Plats: Rönnbladsgatan 1B, FoUMalmö/utbildning (RMS) För vem: Lärare i grundskolan och gymnasiet Anmälan: senast 26/11 Leif Strandberg Läs mer om Leif Strandberg här : eller lyssna (Tankar vid dagens slut, SR 2010): =

11 Ta Bladet från munnen Sida 11 Gratis filmseminarier med ARF Den 17 och 25 november bjuder ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter på två filmseminarier med fokus på familj, värderingar och tradition. Ett seminarium handlar om arrangerade äktenskap och ett om regnbågsfamiljer. SEMINARIUM 1 Inom ramen för Antirasistiska filmdagar erbjuder vi ett filmseminarium för lärare i samarbete med Romska Kulturcentret. Biograf Panora, S:t Gertrudsgatan 4 KAMLIMOS, UNG KÄRLEK Sverige 2005/ 55 min/ romani/ svensk text Filmen handlar om ett arrangerat äktenskap bland två romska ungdomar. Filmen speglar den romska kulturen och dess krockar med det moderna samhället. Efter filmen kommer Erland Kaldaras från Romska kulturcenter att hålla ett seminarium kring filmens tema. Målsättningen är att öka kunskapen om arrangerade äktenskap. Hur ser det ut i Malmö bland romska familjer? Vilka konsekvenser får tidig familjebildning och kort utbildning för deras inträde på arbetsmarknaden? Plats: Biograf Panora - S:t Gertrudsgatan 4 Tid: Onsdag 17 november, kl För lärare: Kostnadsfritt Bokningar: / SEMINARIUM 2 Inom ramen för Malmö Queer Art & Film Festival erbjuder vi ett filmseminarium för lärare med Malena Gustavson universitetslektor från Centrum för Genusvetenskap vid Lunds universitet. I samarbete med Folkets Bio Malmö Malena Gustavson deltar tillsammans med Tiina Rosenberg och Irina Schmitt i ett internationellt forskningsprojekt om våld och homofobi mot regnbågsbarn (barn till homosexuella föräldrar) i skolan som jämför situationen för elever i Slovenien, Tyskland och Sverige. Hon kommer att utifrån filmen tala om regnbågsbarnen i Sverige. THE KIDS ARE ALL RIGHT USA 2010 / 104 min /engelska / svensk text Nic och Jules är ett gift lesbiskt par. De har två barn, Joni och Laser, som bägge har blivit till genom konstgjord befruktning. Joni ska snart börja på college och det finns dock en sak hon vill göra innan hon börjar där och det är att träffa sin biologiske far. Hon hittar honom och ömsesidigt tycke uppstår. Men hur ska hon kunna övertyga sina mammor om att hon även behöver en pappa i sitt liv? Den här nya situationen sätter igång känslor och outtalade önskningar som påverkar dem alla. Plats: Biograf Panora - S:t Gertrudsgatan 4 Tid: Torsdag 25 november, kl För lärare: Kostnadsfritt Bokningar: / Med Vänliga Hälsningar, Paula Bustos Castro Projektledare/ARF

12 Ta Bladet från munnen Sida 12 Den 29 oktober var det Öppet hus på IntroRehab i ljusa, nyrenoverade lokaler på Föreningsgatan 7B. Narcis Spahovic, som är samordnare för IntroRehab och Arbetscentrum, samt samordnare Tobias Widerberg, inledde med att berätta om IntroRehabs arbete. IntroRehab är ett samarbete mellan Malmö stad, Region Skåne, Röda Korset, Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare, däribland Komvux Malmö Södervärn IntroRehab vad är det? Verksamheten ligger inom Malmö stads Arbetscentrum och vänder sig till nyanlända flyktingar och invandrare med migrationsrelaterad stress inklusive posttraumatiskt stressyndrom PTSD. Personer med traumatiska krigs- eller tortyrupplevelser erbjuds hjälp inom IntroRehab. Förutsättningen är att man har aktuellt uppehållstillstånd och inte varit folkbokförd i Sverige längre än tre år. Deltagare inom IntroRehab erbjuds kombinerad rehabilitering och introduktion. Målet är att genom rehabilitering skapa förutsättningar för individen till förbättrad hälsa, återgång till ordinarie verksamhet samt öka möjligheterna till etablering på arbetsmarknaden eller vidareutbildning. Barbro O Connor, verksamhetschef och psykolog på Röda Korsets center för krigsskadade och torterade, berättade om psykiska och somatiska symptom till följd av krig och tortyr med fokus på PTSD. - Att tvingas bryta upp från sitt hem är som mosaik som krackelerar. Det är svårt att sammanfoga mosaiken igen. Det är inte bara att resa sig upp och bli som förut och klara av alla krav som ställs. Men man kan utveckla en styrka att gå vidare. - Statusförlusten och språkförlusten man upplever i det nya landet kan ibland vara värre än själva traumat. Man har förlorat hela sin identitet, och nu är man ingenting. - Att bygga upp en tillit till människor är A och O för att komma vidare. Och att arbeta är rehabilitering, en återknytning till ett normalt liv. Tobias Widerberg berättade om hur IntroRehab arbetar med målgruppen med fokus på Sfi och arbetsinriktad rehabilitering. - Det gäller att lära sig språket och sträva efter en normal tillvaro att bygga upp mosaiken igen. Detta minskar sjukskrivningar och bryter isolering. Joakim Dahlén, Sfi-lärare, berättade om sitt arbete på IntroRehab. - Vårt jobb är att göra bedömningar, sätta in olika insatser, följa upp, göra nya mål och ge nytt hopp. Hela tiden i balans och med hänsyn till deltagarens hälsa. Vi jobbar alltid med mål, om än aldrig så små. IntroRehab bedriver pedagogisk samt praktisk och arbetsinriktad rehabilitering. Minst 40 procent av deltagarna kommer ut i arbete efter studier - Praktik och arbete är innebär ett lyft, inte bara för deltagaren utan för hela familjen. Vi har ett bra och direkt samarbete med Af. Det är en av förklaringarna till de lyckade resultaten att så många av våra deltagare fått jobb, säger Eva Ek Törnberg, praktiksamordnare på IntroRehab. Joakim Dahlén, Sfi-lärare, berättade om sitt arbete på IntroRehab. - Vi är fyra lärare och har nu 80 deltagare fördelade på fyra grupper indelade efter språklig nivå. Vi är på Komvux Södervärn, vårt moderskepp, en dag varje vecka och har Svenska med sång tillsammans med Eva Bornemark. - Vi skapar en grundtrygghet för deltagarna genom en förutsägbar, avspänd och positiv atmosfär i klasserna. Vi arbetar mycket med bekräftelse och kontinuitet och satsar på olika lärstilar. - I undervisningen ingår arbetsmarknadsvägledning, då vi bl a gör studiebesök på olika arbetsplatser, fysioterapi och hälsoinformation, samarbete med Naturskolan och konversation med vanliga svenskar, vilket är mycket uppskattat. - Deltagarna känner sig trygga hos oss. Vår roll är att skapa trygghet här, men också att visa att det finns ett liv efter och utanför IntroRehab, avslutade Narcis Spahovic.

13 Ta Bladet från munnen Sida 13 Stafettpinnen: Elin Ingberg Sezayesh Jag har lärt mig lika mycket om andra som om mig själv genom detta jobb. Vad arbetar du med just nu? - Jag arbetar som Sfi-lärare på IntroRehab. Hur vill du beskriva ditt arbete? - Mitt arbete på IntroRehab är intensivt och spännande, då ingen dag är den andra lik. Jag har lärt mig lika mycket om andra som om mig själv genom detta jobb. Att lära ut svenska genom vårt varierade och individualiserade upplägg, är att också ge våra deltagare hopp och tilltro till att det kan finnas utvägar ur deras svåra situation. - Jag har under de snart två år som jag arbetat på IntroRehab utvecklats som pedagog men också fått en allomfattande inblick i hur processen ser ut när man kommer som flykting till Sverige. Varför blev du lärare? - Till en början handlade det mycket om att jag tycker om att berätta och delta i alla former av samtal. Jag sökte till Lärarhögskolan för att bli lärare för de tidigare årskurserna. Men redan när jag tillbringade min första praktik på Komvux Södervärn hos Susanne Egertz och Annika Hansen, föddes ett intresse för Sfi och vuxenpedagogik. - När jag väntade barn hade jag ett kort uppehåll i mina studier och hoppade in som vikarie i en alfabetiseringsgrupp. Jag upplevde verkligen att mina deltagare lärde sig svenska under den korta perioden och några knäckte koden. Glädjen och inspirationen som det gav, gjorde att jag bestämde mig för att det var Sfi-lärare som jag ville bli. Jag bad om att få göra min sista praktik inom lärarutbildningen på Komvux Södervärn och hamnade då hos Väx som vuxen med Britt-Marie Goddard, Anna Adolfsen och Mary Eilenberg som handledare. - Jag läste vuxenpedagogik under kvällstid och under examensterminen blev jag tillfrågad att arbeta som vikarie på IntroRehab, som sedan utökades till 60 procent. När jag var färdig med min utbildning började jag arbeta här på heltid och på den vägen är det. Om du inte blivit lärare vad skulle du arbetat med då? - Om jag inte blivit lärare skulle jag nog haft min lilla blomsteraffär där jag fick gå och pyssla hela dagarna. Att arbeta som florist är oerhört kreativt, men att vara anställd i en blomsteraffär innebär långa dagar och få timmar med familjen. Jag drömmer fortfarande om att öppna eget, men det får bli när jag börjar närma mig pensioneringen. Var har du vuxit upp? - Jag växte upp i Flogsta som är ett studentområde tre kilometer väster om centrum i Uppsala. Flogsta har dels studentlägenheter och även höghus med studentkorridorer. När mina föräldrar var färdiga med sina studier flyttade vi till ett radhus i samma område. - Jag förknippar min uppväxt i Flogsta med nyfikenhet. Det korta avståndet till olika grönområden gjorde att barnen lekte fritt ute. Redan i förskolan var det tydligt att vi svenskar var en minoritet och under skoltiden var vi ungefär 40 procent svenskar och de övriga barnen kom från många olika länder. Gemensamt var att vi var barn till studenter eller t.ex. gästforskare. Vi var nyfikna och lärde oss varandras språk och lyssnade intresserat på varandras erfarenheter. Beskriv din uppväxt! - Som barn var jag nyfiken och intresserad av det mesta. Väldigt omtänksam och social. Jag var intresserad av olika kulturer men ville samtidigt dela med mig av svenska traditioner. Jag bjöd hem hela förskoleklassen när vi skulle baka pepparkakor, till exempel. Mamma var dock helt ovetande om detta och blev väldigt förvånad när det ringde på dörren och en förälder efter en annan kom och lämnade av sina barn för pepparkaksbak.

14 Ta Bladet från munnen Sida 14 KORTFRÅGOR Favoritfärg: Gammelrosa Vilka framtidsdrömmar hade du som barn? - Jag bestämde mig tidigt för att bli florist. Min mammas moster May var florist och hade sparat och torkat sina buketter och liknande från sitt gesällprov. Jag tyckte de var oerhört vackra. Vad gjorde du efter skoltiden? - Förutom att resa i Europa och hälsa på vänner som studerade utomlands, arbetade jag som florist i Stockholm. Jag flyttade till Malmö 2004 och studerade en termin i Lund och läste bl.a. en introduktionskurs i juridik. Sedan började mina studier på Lärarhögskolan Vilka andra jobb har du haft? - Jag arbetade under sista gymnasietiden i incheckningen på Arlanda, ett roligt och varierande jobb som innebar tidiga morgnar. Jag bodde i Uppsala vid den tiden, och när jag cyklade ner till flygbussen på mornarna kunde det hända att jag träffade på kompisar som var på väg hem från krogen. Har du familj? - Ja jag är gift med Arsin och vi har vår son Victor som just fyllt 3 år. Husdjur? - Nej, inga egna, men passar gärna mina föräldrars hundar. Favoritmat: Persisk mat och helst min svärmors Fesenjan som är syrlig valnötsgryta med bl a granatäppelsirap och kyckling. Själva sirapen ser ut som en svart gegga och är gjord på vildväxande granatäpplen. Grytan serveras med ljuvligt gott och onyttigt saffransris. Favoritdryck: Cappucino Favoritband/artist: Lyssnar på det mesta, men just nu är det en gammal skiva med Elton John. Favoritresmål: Kalabrien i Italien. Drömjobb: Alla jobb som får mig att utvecklas. Det visste ni inte om mig!: Jag har varit en av de många florister som arrangerat blommor till Nobelfesten (2002) samt gjorde under en tid blomsterarrangemang till Sagerska palatset. Elin skickar stafettpinnen vidare till: - Yerk Liveröd. Vi har arbetat ungefär lika länge på Komvux Södervärn och Yerk har under den tiden bidragit med mycket energi och många utvecklande frågor i vårt arbete på IntroRehab. Mina frågor till dig är: Hur sammanfattar du din första tid på Komvux Södervärn och var hämtar du din energi? Vad tycker du om att göra på fritiden? - På fritiden vistas jag gärna ute i naturen och då helst vid havet. Jag älskar Skåne och tillbringar mycket ledig tid hos mina föräldrar som bor i Hörte. Jag och min man är väldigt matintresserade och provar gärna på att komponera och laga nya maträtter. Vart är du på väg i livet? undrade Birgitta Mörkeberg i förra Stafettpinnen. Vad svarar du på det? - Ja, den som det visste. Jag har fått andra prioriteringar sedan jag blev mamma. Jag har blivit bättre på att vara mer självisk, eftersom jag insett att jag måste ta hand om mig själv för att kunna ge mer till andra.

#8/2010. Utbildningsförvaltningens personaltidning. Malin Brandqvist. Man kan skapa teater och magi Var som helst

#8/2010. Utbildningsförvaltningens personaltidning. Malin Brandqvist. Man kan skapa teater och magi Var som helst #/0 Utbildningsförvaltningens personaltidning Malin Brandqvist Man kan skapa teater och magi Var som helst LEDAREN > < LÄRARLYFTETS FORSKNINGSUTBILDNING STORA UTMANINGAR VÄNTAR NÄSTA ÅR Nu närmar vi oss

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN Intervjuer och rapporten är en del av Integrationsfondens projekt Mänskliga Rättigheter i praktiken Diarienummer: 2012-3011299 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I PRAKTIKEN 2013-2015 Folkuniversitetet Umeå Folkuniversitetet

Läs mer

Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter.

Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter. Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv. Baserat på boken Stjärnlösa nätter. Ung och fri eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv.

Läs mer

Del 1 Hej Sverige en del av skolans uppdrag 4. Del 2 Att bemöta fördomsfulla och kränkande kommentarer 10

Del 1 Hej Sverige en del av skolans uppdrag 4. Del 2 Att bemöta fördomsfulla och kränkande kommentarer 10 Lärarhandledning Innehållsförteckning Del 1 Hej Sverige en del av skolans uppdrag 4 Del 2 Att bemöta fördomsfulla och kränkande kommentarer 10 Del 3 Lärarhandledning till seriealbumet Vi ska ses igen,

Läs mer

Webbtidningen. God Jul & Gott Nytt År

Webbtidningen. God Jul & Gott Nytt År O K T O E R 2014 Webbtidningen D E C E M B E R 2 0 1 4 Redaktör: Susan Englund Ansvarig utgivare: Anders Fredrikson K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Stödmaterial. Lgr 11 och webbpublicering. Lärare berättar om hur de relaterar ett arbete med webbpublicering utifrån läroplanen

Stödmaterial. Lgr 11 och webbpublicering. Lärare berättar om hur de relaterar ett arbete med webbpublicering utifrån läroplanen Stödmaterial Lgr 11 och webbpublicering Lärare berättar om hur de relaterar ett arbete med webbpublicering utifrån läroplanen Vi på Webbstjärnan har frågat ett antal lärare om hur de ser på kopplingen

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

Västerbotten. Livet som ny. En skrift från Länsstyrelsen Västerbotten om flyktingmottagandet i länet. Tryggheten viktig på HVB-hemmet Pangea

Västerbotten. Livet som ny. En skrift från Länsstyrelsen Västerbotten om flyktingmottagandet i länet. Tryggheten viktig på HVB-hemmet Pangea ANNONS ANNONS t t i M Västerbotten En skrift från Länsstyrelsen Västerbotten om flyktingmottagandet i länet Livet som ny i Sverige Amina fortsätter kampen i Sverige SIDan 3 Tryggheten viktig på HVB-hemmet

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

LÄRA. Pedagogik som bygger identitet #1/2014 STOCKHOLM

LÄRA. Pedagogik som bygger identitet #1/2014 STOCKHOLM VINNARE AV SVENSKA PUBLISHINGPRISET 2013 LÄRA #1/2014 STOCKHOLM Pedagogik som bygger identitet Extra sidor om årets budget Sociala medier som fortbildning Spånga har ett bibliotek i världsklass Vem älskar

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

Typsnitt: Mellanrubrik och faktatext: Sofia. Brödtext: Swift Papper: Papprets namn XXXXXXXXX Tryck: Tryckeriets namn XXXXXXXXX

Typsnitt: Mellanrubrik och faktatext: Sofia. Brödtext: Swift Papper: Papprets namn XXXXXXXXX Tryck: Tryckeriets namn XXXXXXXXX Ledarhandledning För att anordna kursdagar eller inspirationsträffar, alternativt starta en studiecirkel utifrån Action, kontakta Studieförbundet Bilda. Mer information finns på www.bilda.nu Action Copyright

Läs mer

Blekinge syns i media sid 10

Blekinge syns i media sid 10 Ali Johansson spränger gränserna sid 8 Oss föräldrar emellan skapar trygghet i Burlöv sid 6 Schysst spel i LUGI sid 16 Blekinge syns i media sid 10 Innehåll MIKAEL SANDGREN, REGIONCHEF 2 RASTVÄNNER I SJÖBO

Läs mer

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig?

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? Skåd a in i fr #3 vårterminen 2009 amt i de r edan nu n #2 HÖSTTERMINEN 2008 Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? #3 VT 2009 Innehåll Information Lärarintervjun

Läs mer

Jag är inte rasist men

Jag är inte rasist men Jag är inte rasist men Fem sätt som gör dig medveten om dina fördomar INTEGRATIONSVERKETS STENCILSERIE 2003:8 ISSN 1651-5676 Innehåll Förord 3 Film som visar vad respekt är Anti-rasistiska filmdagar 5

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Så gör vi KomTek. idé och arbetssätt

Så gör vi KomTek. idé och arbetssätt Så gör vi KomTek idé och arbetssätt Så gör vi KomTek 2 Så gör vi på KomTek Text: Illustrationer: Foto: Form och produktion: Bulle Davidsson Vanja Schelin KomTek Järfälla, KomTek Örebro KomTek Örnsköldsvik

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER Tack! Ett stort tack till Christina Hedström, ABF för ett roligt och inspirerande samarbete med att ta fram materialet. My Vingren, projektledare för Stockholm

Läs mer

LIVETS TRÄD. - En kvalitativ studie om metoden Livets träd som hjälpmedel i arbetet med barn

LIVETS TRÄD. - En kvalitativ studie om metoden Livets träd som hjälpmedel i arbetet med barn Stockholms Universitet Institutionen för socialt arbete Fältstudier, 8 hp. HT 2013 LIVETS TRÄD - En kvalitativ studie om metoden Livets träd som hjälpmedel i arbetet med barn Malin Bagge & Oskar Jerling,

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer