Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport PTSD. Posttraumatiskt stressyndrom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport PTSD. Posttraumatiskt stressyndrom"

Transkript

1 Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport PTSD Posttraumatiskt stressyndrom Hälso- och sjukvårdsavdelningen Maj 2012

2 PTSD, Post Traumatic Stress Disorder Inledning PTSD är ett tillstånd präglat av rädsla. Funktionsförmågan hos den som har PTSD är ofta starkt nedsatt. Symptom förenliga med diagnos kan utvecklas hos personer som varit med om trauma. Traumat ska, enligt diagnostiska manualen DSM-IV, ha varit en händelse, eller serie med händelser, som inneburit död, allvarlig skada eller hot mot egen eller andras fysiska integritet. Personen ska vid tillfället ha reagerat med intensiv rädsla, hjälplöshet eller skräck. Symptomen på PTSD är hög anspänning, ångest, påträngande minnesbilder av händelsen, minnes- och koncentrationsstörning samt sänkt funktionsnivå. När människor upplever stark rädsla fungerar inte minnesinlagringen normalt. Minnena av den traumatiska händelsen lagras ostrukturerat och utan tidsmarkör. Det medför att minnesbilderna av händelsen får en kvalité av påträngande återupplevande. Individen upplever det som att allt händer på nytt, här och nu, med alla sensoriska kvalitéer. Hjärnan kan också, till följd av överbelastningen, ibland närmast fullständigt komma att hålla undan minnena från medvetandet. Det kan då uppstå andra traumarelaterade störningar än PTSD. Ett exempel på det är dissociativa störningar där symptomen många gånger tar sig uttryck i kroppsliga funktionsnedsättningar. Personer med PTSD kan även utveckla andra psykiatriska symptom och sjukdomstillstånd. Det är vanligt med exempelvis sömnstörning, depression, missbruk, självskadebeteende och olika psykosnära tillstånd. Det är ofta dessa problem som leder till kontakt med psykiatrin. Behov Prevalensen av PTSD i normalpopulationen beräknas i de flesta studier vara cirka 2 %. I hela grupper som varit med om trauma, som t.ex. de som upplevt naturkatastrofer eller bland de personer som kommer från krigszoner, beräknas prevalensen vara %. Sammanfattningsvis är PTSD ett tillstånd som medför stort lidande och betydligt sänkt funktionsförmåga. Generellt bedöms kunskapsnivån i psykiatrin och primärvården vara låg när det gäller att diagnostisera och behandla PTSD, särskilt om man jämför med andra psykiatriska tillstånd som t.ex. depression och panikångest. Som stöd för det kan nämnas att antalet patienter inom Lundapsykiatrin som 2011 erhöll diagnos PTSD var 1,2 % (nota bene, patientpopulation) att ställas mot prevalenstalet 2 % (normalpopulation). Många gånger behandlas enbart de sekundära tillstånden till PTSD (självskadebeteende, depression, missbruk, 2 (8)

3 sömnstörning ) vilket medför att behandlingarna ofta inte når framgång och patienterna får leva med kroniska symptom. Indelning och behandling av PTSD När man kartlägger behovet av behandling av PTSD utkristalliseras fyra undergrupper: 1- Enkel PTSD 2- PTSD efter multipla trauma 3- Mer komplexa symptombilder t.ex. PTSD+ dissociativa tillstånd + anknytningsstörning 4- PTSD/ Traumarelaterade tillstånd av varaktig karaktär som inte svarar på given behandling. I omhändertagandet av personer med PTSD gäller att i första hand försöka uppnå s.k. stabilisering av tillståndet. Det handlar i korta ordalag om att sänka stressnivån med hjälp av psykosociala insatser, psykopedagogik farmaka, sjukgymnastisk eller andra kroppsorienterade interventioner. Många patienter med komplex problematik väljer att stanna på denna behandlingsnivå. De kommer ofta att leva med kvarstående symptom och en sänkt funktionsnivå. När patienten är stabiliserad kan det vara möjligt att gå vidare med psykoterapeutisk behandling. Det finns vetenskapligt stöd för att psykoterapeutisk behandling fungerar vid enkel PTSD (grupp 1 ovan). De psykoterapimetoder man har utvärderat och funnit verksamma är EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) och TF-KBT (Trauma Fokuserad Kognitiv Beteende Terapi). Gemensamt för de båda metoderna är att de fokuserar på exponering av minnen av traumat samt understödjer processandet av känslor och kognitioner som finns kopplade till händelsen. På så vis kan tidsmarkörer skapas och den smärtsamma händelsen bli mer hanterlig och därigenom gå att leva med. När det gäller behandling av patienter som kan bedömas tillhöra grupp 2-4 finns det inte något entydigt vetenskapligt stöd för specifik metod. Beprövad erfarenhet och kunskap om vad som hjälper finns dock att hämta från specialiserade enheter på andra ställen i landet, Röda Korsets mottagning för krigs-och tortyrskadade i Malmö och från erfaren personal på olika öppenvårdsmottagningar i Skåne. Sammanfattningsvis gäller att man kan förvänta sig relativt kortvarig behandlingsinsats om patienten är stabiliserad, får rätt behandlingsmetod och tillhör grupp 1. När det gäller patienter som tillhör grupp 2-3 är också grundförutsättningen för att gå in i behandlingsfas att patienten uppnått s.k. stabilisering. För patienter i dessa grupper krävs det oftast mer långvarig och avancerad kombinationsbehandling t.ex. psykoterapi i kombination med sjukgymnastik, farmaka och psykosociala insatser. Det är enligt vår mening också viktigt att avgränsa de som har PTSD/ traumarelaterade 3 (8)

4 tillstånd där så varaktiga förändringar av personligheten uppstått att behandling i syfte att exponera för trauma inte är möjligt (grupp 4 ovan). Allt för att öka förståelsen för denna grupp patienters behov av stöd och psykosociala insatser. Kunskapsresurser Kunskapsnivån att kunna differentiera mellan de olika grupperna av PTSD och traumarelaterade störningar bedöms idag som relativt låg inom såväl specialistpsykiatrin som primärvården. Det finns således ett behov av dels ökad generell kunskap om traumarelaterade störningar och dels förbättrad diagnostik och utredning. De olika traumarelaterade tillstånden kräver olika behandling. Vid vissa traumarelaterade symptombilder kan det till exempel vara skadligt med den exponeringsbehandling som förordas vid PTSD. När det gäller insatser i s.k. stabiliseringsfas behöver behandlingsmodeller utvecklas. Det finns t.ex. en stor kompetens hos flera sjukgymnaster att använda i den stabiliserande fasen. Vår uppfattning är att den inte tas i bruk på ett strukturerat sätt i behandlingarna av PTSD inom primärvård och psykiatri idag. Gruppbehandling av personer med PTSD i stabiliseringsfas börjar ta form och nyligen kom en manual ut som beskriver de olika stegen i sådan behandling. Vårdprogram för PTSD finns i Region Skåne och kan hämtas på Psykiatri Skånes hemsida, länk Skane/Verksamheter/VO-Vuxenpsykiatri-Malmo/Allmanpsykiatriska- kliniken/vardprogram/angestsyndrom/posttraumatiskt-stressyndrom- PTSD/ Nationellt finns kunskaps- och behandlingscentra för traumarelaterade tillstånd i Stockholm (Kris- och Traumacentrum) och i Uppsala (Kunskapscentrum för Katastrofpsykiatri). I Göteborg, Västra Götalandsregionen, är uppdraget till specialistenheten formulerat som i Skåne nämligen för krigs- och tortyrskadade. I Skåne finns Röda Korsets mottagning för krigs-och tortyrskadade som genom åren utvecklat behandlingsprogram för personer med PTSD. På andra sidan Öresund finns Gentofte Psykiatrisk Traumeklinik for Flyktninge som har ett mycket ambitiöst behandlings- och forskningsprogram. Speciella omständigheter vid behandling av PTSD Behandling av personer som varit med om trauma innebär kontakt med berättelser och upplevelser som kan vara plågsamma att ta del av. För att, som behandlare, orka och kunna fortsätta vara effektiv, behöver man möjlighet till regelbunden handledning. Det finns erfarenhet av att handledarens kompetens och erfarenhet av att själv behandla PTSD är av avgörande betydelse för utfallet. Det är också viktigt att terapeuten har möjlighet att arbeta enligt de omständigheter metoden kräver. Vid t.ex. 4 (8)

5 exponeringsbehandling av PTSD behöver sessionerna vanligtvis vara 2x 45 min långa. Vid behov av tolk är det helt avgörande att samma tolk kan användas genom hela behandlingen. Vårdnivå Utifrån resonemanget ovan skulle en modell för vårdnivå och omhändertagande av patienter med PTSD kunna vara: 1- Enkel PTSD Primärvård och öppenvårdspsykiatri 2- PTSD efter multipla trauman Öppenvårdspsykiatri och ev. högspecialiserad mottagning 3- Mer komplexa symptombilder Högspecialiserad mottagning 4- PTSD/ Traumarelaterade tillstånd av varaktig karaktär som inte svarar på behandling Primärvården, efter utredning och behandlingsförsök inom psykiatrin Utbud Resurserna att kunna ge behandling för PTSD i Skåne bedöms idag bero mer av enskilda behandlares intresse än ett strukturerat omhändertagande. Ett undantag är Röda Korsets mottagning för Krigs- och Tortyrskadade i Malmö som har ett avgränsat uppdrag att behandla PTSD hos individer som ådragit sig trauma kopplat till krig och tortyr. Det får dock betraktas som problematiskt att personer med PTSD efter andra händelser än krig och tortyr inte har någon högspecialiserad enhet att vända sig till i Skåne. Nuvarande resursfördelning Idag behandlas PTSD framförallt inom öppenvårdspsykiatrin, primärvården och Röda Korsets mottagning för krigs- och tortyrskadade. TF-KBT och EMDR är effektiva behandlingsformer om man får behandla rätt patient under rätta förhållanden. De flesta vårdcentraler saknar idag terapeuter med specifik kompetens inom TF-KBT och EMDR. Inom öppenvårdspsykiatrin finns det uppskattningsvis någon enstaka terapeut med denna kompetens på varje mottagning men ibland saknas det helt. Geografiskt finns resurserna ojämnt fördelade över Skåne. Röda Korsets mottagning för Krigs- och Tortyrskadade i Malmö tar emot personer boende i hela Region Skåne. Här ser man dock ett behov av förbättrat omhändertagande mer lokalt, närmare bostadsorten, eftersom många av dem som kvalificerar sig för behandling vid mottagningen i Malmö har så svåra symptom att de inte förmår ta sig dit. En del personer med PTSD kommer i kontakt med vården genom Flyktinghälsan i Malmö och kan få viss behandling där. Det finns också ett relativt stort antal privata psykoterapeuter som behandlar PTSD. 5 (8)

6 Vem möter ofta personer med PTSD? Vid kartläggning av vilka, utanför sjukvården, som kommer i kontakt med personer med PTSD förekommer personal inom skolan (särskilt SFI), Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Försvaret, Socialförvaltningen och kvinno- och brottsofferjourer. Särskilt beskrivs svårigheter hos klienter/elever att koncentrera sig, trötthet till följd av sömnstörning och nedstämdhet som många gånger efter hand visar sig bottna i trauma. Det vittnas också om att det ofta är ett träget motivationsarbete som ligger bakom att man som tjänsteman lyckas övertyga någon att ta kontakt med t.ex. psykiatrin. Försvaret har som regel att man följer sina soldater fem år efter hemkomst från utlandsuppdrag. I fall där det förekommer PTSD sluter Försvaret oftast avtal med privata psykoterapeuter för behandling. Kvinnojourernas riksorganisations ordförande beskriver en situation där många av de kvinnor som söker upp dem är traumatiserade men inte vågar söka sig till psykiatrin av rädsla för att det ska användas mot dem eller deras barn. Den absolut vanligaste frågan på kvinnojourernas ungdomstelefonlinje rör sexuella övergrepp och vad som kan räknas som det. Brottsofferjourer vittnar om svårighet för sina klienter att få kvalificerad behandling. Sammanfattningsvis förekommer diagnosen PTSD i många organisationer och sammanhang utanförhälso- och sjukvården. Frågan är hur hälso- och sjukvården skulle kunna möta ett ökat krav på behandling och kunskap? Ambition En specialiserad mottagning för behandling av traumarelaterade tillstånd i Skåne Idag finns spridda resurser att diagnostisera och utreda PTSD inom primärvård och psykiatri. Det är också relativt slumpmässigt vilken behandling personen med PTSD kommer att få. Den generella kunskapsnivån om tillståndet bedöms som låg jämfört med andra psykiatriska diagnoser. Vi behöver få till stånd ett mer samordnat och strukturerat omhändertagande av patienter med PTSD. Vi föreslår därför en distinkt satsning i form av en specialiserad öppenvårdsenhet med ett brett uppdrag inom området traumarelaterade störningar. I uppdraget ska ingå behandling av PTSD och angränsande tillstånd, konsultationer/handledning, utbildning och att vara ett samordnande center på regional nivå med kontakter nationellt. Psykiatrin och primärvården skulle kunna länkas till denna enhet genom att de görs skyldiga att ta emot vad enheten kan ge mot att man får remittera patienter dit. Vi ser det här som ett bättre alternativ än att t.ex. skjuta till pengar för att utbilda vid varje enskild öppenvårdenhet inom befintlig psykiatri och primärvård. Här ges istället den specialiserade enheten ett uppdrag att 6 (8)

7 ansvara för vidareutbildning kontinuerligt. Den finns också till hands för särskilt svårbehandlade fall och kan fungera som kunskapsresurs över tid. Den specialiserade mottagningen ska ha hela Skåne som upptagningsområde. Storleken på mottagningen bör relateras till hur man uppskattar söktrycket vilket är mycket svårt. Kanske får vi se det som något att lämna tills vidare och vila i att det kan justeras utifrån hur samarbetet med primärvården och psykiatrin kan komma att utvecklas dynamiskt efterhand. Det viktiga blir då, i detta skede, att räkna mer på vilken storlek av arbetsgrupp som behövs för att ge goda förutsättningar att bli så bra på sin uppgift som möjligt. En annan faktor att väga in är risken för emotionell utmattning hos behandlarna. Av erfarenhet från andra specialiserade enheter vet man att det är en risk vid behandlingsarbete av människor som har varit utsatta för övergrepp och trauma. Vi tror därför att man från början bör bygga in varierande arbetsuppgifter för de anställda. En tanke är att alla på specialistmottagningen arbetar minst 25 % med utvecklingsarbete/handledning i kombination med minst 50 % behandlingsarbete. På så vis säkrar man också från början de konsultativa och utbildningsrelaterade uppdragen. Vi bedömer att cirka10-15 behandlare är en kritisk mängd personer för att det ska bli en välfungerande mottagning med ovanstående uppdrag. Man skulle kunna tänka sig en sammansättning med två läkare (möjligtvis två som delar på 1 ½ tjänst), 4-5 psykologer med leg. psykoterapeututbildning samt några med handledarutbildning, 2 sjukgymnaster, 3 sjuksköterskor med psykoterapeutkompetens, 2 socionomer som framförallt arbetar med psykosociala insatser. En annan tanke som kommit upp är att försöka etablera möjligheter att via s.k. virtuell exponering öka tillgängligheten och effektiviteten i traumabehandlingar. För det krävs IT-resurser som med fördel kan förläggas till den specialiserade enheten. En specialiserad enhet skapar också goda möjligheter att bedriva forskningsarbete vilket är en faktor som bör vägas in i uppdraget från början. Kostnaden för en mottagning av denna storlek skulle, om man även inkluderar 1 sekreterare, ligga kring cirka 9 miljoner/år. Det skulle sannolikt kunna vara möjligt att driva en mottagning med mindre personella resurser i en uppbyggnadsfas. Det skulle i så fall kunna ske i projektform. Kostnaden för det skulle landa kring 5 miljoner/år baserat på halva den personalstyrka som nämns ovan. 7 (8)

8 För arbetsgruppen Nina Klarin Överläkare, specialist i allmänpsykiatri VO Lund, PÖM Eslöv Leg. psykoterapeut I arbetet har också Anna Rubarth och Ingemar Odenbrand från LIBRA deltagit som brukarrepresentanter 8 (8)

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1967 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för

Läs mer

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser YTTRANDE 1(3) 2014-12-03 LJ2014/601 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser I en till landstingsfullmäktige inlämnad

Läs mer

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser

Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser 2015-01-20 Regionledningskontoret Motion: Rätt till behandling för människor som drabbats av traumatiska händelser Regionstyrelsens skrivelse till Regionfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet

Läs mer

Psykiskt trauma och dess följder ur ett kliniskt-och folkhälsoperspektiv

Psykiskt trauma och dess följder ur ett kliniskt-och folkhälsoperspektiv Psykiskt trauma och dess följder ur ett kliniskt-och folkhälsoperspektiv Suad Al-Saffar Med Dr, Psykolog Institutionen för folkhälsovetenskap Avd. för interventions-och implementeringsforskning 25 januari

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 2018-0095 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0095 Hälso-

Läs mer

Det finns minnen som inte lämnar någon ro

Det finns minnen som inte lämnar någon ro Det finns minnen som inte lämnar någon ro Posttraumatiskt stressyndrom Information till patienter och anhöriga Har du varit med om en livshotande eller livsförändrande händelse? Så omskakande eller grym

Läs mer

Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling

Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling Nya klienter, nya utmaningar inom traumabehandling Kris- och Traumacentrum Tommi Räihä leg psykolog, leg psykoterapeut tommi.raiha@krisochtraumacentrum.se Freeze Kamp Underkastelse/ spela död Flykt Vad

Läs mer

layout/illustration: So soifo@home.se Produktion:

layout/illustration: So soifo@home.se Produktion: SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a T R A N S K U L T U R E L L p s y k i a t r i layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01 00 Oktober 2006 Transkulturell psykiatri Transkulturell

Läs mer

Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping. Roland Betnér, Leg psykoterapeut

Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping. Roland Betnér, Leg psykoterapeut Vad är PTSD? Psykiatriska mottagningen Linköping Roland Betnér, Leg psykoterapeut roland.betner@regionostergotland.se 2 Potentiella trauman Vad är ett trauma? Ett psykiskt trauma kan definieras som: eftereffekterna

Läs mer

Nyheter i korthet: Satsning på den psykiatriska vården i Skåne Bättre och likvärdig psykiatrisk vård för ensamkommande flyktingbarn

Nyheter i korthet: Satsning på den psykiatriska vården i Skåne Bättre och likvärdig psykiatrisk vård för ensamkommande flyktingbarn Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 27 augusti 2012. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010

Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma. Disposition. Ensamkommande Sverige 1/1-1/12 2010 Ensamkommande barn som upplevt kris och trauma Presentation Konferens kring Ensamkommande barn och ungdomar 19 januari 2010 Ole Hultmann, psykolog, psykoterapeut Disposition Hur mår ensamkommande ungdomar?

Läs mer

TRAUMA OCH HANDLEDNING. Annika Lichtenstein Ericastiftelsen HLU 11/13

TRAUMA OCH HANDLEDNING. Annika Lichtenstein Ericastiftelsen HLU 11/13 TRAUMA OCH HANDLEDNING Annika Lichtenstein Ericastiftelsen HLU 11/13 ÖVERSIKT Vad är ett trauma? Behandling Hur påverkas psykoterapeuten av arbetet? Motöverföringsreaktioner Blir terapeuten traumatiserad?

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården

Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården ett utvecklingsprojekt i SUS-primärvård Projektledare: Christina Bergmark Hall leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi,

Läs mer

NEUROFEEDBACK. -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019

NEUROFEEDBACK. -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019 NEUROFEEDBACK -En metod för att behandla traumatiserade patienter? Farzad Pakzad Stavanger 7 Juni 2019 Kris- och traumamottagningen Närhälsan, Göteborg Utreder, behandlar och rehabiliterar människor med

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 2017-10-02 s förvaltning Landstingsdirektörens stab Ingela Erneholm TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s forskningsberedning Motion 2017:19 av Bengt Annebäck (MP) om behovet av skapa ett

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Trauma och Prostitution

Trauma och Prostitution Trauma och Prostitution Brottsoffermyndighetens seminarium 1 oktober 2009 Ann Wilkens Leg psykoterapeut SAGE Stand up Against Global Exploitation Organisation i San Fransisco grundad av Norma Hotaling

Läs mer

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel

Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel Teamet för krigs- och tortyrskadade BUP Skåne Björn Ramel 181206 Ensamkommande flyktingbarn Heterogen grupp, begreppet problematiskt Högre sysselsättning än barn som kommer med familj Fler trauma än flyktingbarn

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

Konferens på Kalmar teater den Galleri Monica Strandberg

Konferens på Kalmar teater den Galleri Monica Strandberg Konferens på Kalmar teater den 25.1.2011 Galleri Monica Strandberg Startade i mitten av 80-talet Tog emot torterade flyktingar från olika länder Posttraumatiskt stressyndrom introducerat i USA efter Vietnamkriget

Läs mer

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp?

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Kris- och Traumacentrum Tommi Räihä leg psykolog, leg psykoterapeut tommi.raiha@krisochtraumacentrum.se Krisen en del av våra liv För

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg

Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg Hur stöttar vi barn med traumatiska upplevelser? Ole Hultmann Leg. Psykolog och psykoterapeut Fil Dr Flyktingbarnteamet, Göteborg 1 Våld och trauma 1. Vad har du varit med om? 2. Hur mår du? 3. Barn som

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Ulrica Nordström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (4) HSN 2017-1199 Yttrande över motion 2017:19 av Bengt Annebäck (MP)

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Detta informationsblad innehåller en presentation av de psykoterapeuter som har avtal med Region Örebro län utifrån lagen om valfrihetssystem, LOV. Samtliga terapeuter

Läs mer

En PTSD-patient dyker först upp i somatiken

En PTSD-patient dyker först upp i somatiken Barn och ungdomar på flykt: Psykologiska perspektiv på trauma och smärta Andrea Valik, leg. psykolog En PTSD-patient dyker först upp i somatiken dr. Björn Magnér specialist i barn- och ungdomspsykiatri

Läs mer

Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut

Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut Anna Eldebo leg. psykolog, Elisabet Nord leg. psykoterapeut Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade UPPDRAG Att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet erbjuda vård och stöd till

Läs mer

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-05-22 p 8 Handläggare: Gertrud Wahlund Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för

Läs mer

Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom

Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom Christina Björklund 24.9.2007 ÅNGEST En fysiologisk reaktion som har sin grund i aktivering av det autonoma nervsystemet: ökad hjärtfrekvens, svettning, yrsel, illamående.

Läs mer

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog PTSD- posttraumatiskt stressyndrom Thomas Gustavsson Leg psykolog Bakgrund u Ett ångestsyndrom u Ångest- annalkande hot u PTSD- minnet av en händelse som redan inträffat Detta förklaras genom att PTSD

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Kognitiv Beteende Terapi Konsten att göra det som fungerar för patienten Historik och utveckling Fas 1 Beteendet i fokus (1920) Fas 2 Tankarna i fokus (1970) Fas 1 och 2 Blir KBT (1980) Fas 3 Känslor och

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN ERICASTIFTELSEN Högskoleutbildning Psykoterapi för barn och unga (0-25)

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Evidens och riktlinjer kring behandling av depression och ångest Professor Lars von Knorring. Mellansvenskt läkemedelsforum, 3 februari 2010

Evidens och riktlinjer kring behandling av depression och ångest Professor Lars von Knorring. Mellansvenskt läkemedelsforum, 3 februari 2010 Preliminär version 4 mars 2009 Regionala seminarier Remissförfarande t.o.m. 8 juni 2009 Definitiv version presenteras 16 mars 2010. Nationella riktlinjer för depressionssjukdom och ångestsyndrom!"#$"#%&"#'()*+,"$-&))+!"#$%&##&'(#)*

Läs mer

Motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta LS

Motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta LS Region Stockholm Regionstyrelsen Ärende 21 Förslag 2019:28 Rotel II Föredragande regionråd Anna Starbrink (L) PROTOKOLL 2019-02-19 RS 2019-0063 28 (31) 43 Motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander

Läs mer

Motion 2018:6 av Håkan Jörnehed (V) och Catarina Wahlgren (V) om att inrätta ett centrum för vård av personer som utsatts för sexuella övergrepp

Motion 2018:6 av Håkan Jörnehed (V) och Catarina Wahlgren (V) om att inrätta ett centrum för vård av personer som utsatts för sexuella övergrepp 1 (3) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-04-03 LS 2018-0268 Regionstyrelsen Motion 2018:6 av Håkan Jörnehed (V) och Catarina Wahlgren (V) om att inrätta ett centrum för vård av personer som utsatts för

Läs mer

Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd

Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN ERICASTIFTELSEN Högskoleutbildning Psykoterapi för barn

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatri Affektiva Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatrisk vård i Göteborg Primärvård: vårdcentraler Specialistsjukvård (öppenvård, heldygnsvård): SU Psykiatri Psykos Psykiatri Affektiva Beroende

Läs mer

Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin. Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm

Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin. Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm Riktlinjer till stöd för bedömning och behandling Juni 2010 April 2012 Varför används inte riktlinjer

Läs mer

EMDR och flyktingar. Fredrik Garpe Leg psykolog, leg psykoterapeut Cert EMDR-terapeut, fascilitator/handledare Kris- och Traumacentrum

EMDR och flyktingar. Fredrik Garpe Leg psykolog, leg psykoterapeut Cert EMDR-terapeut, fascilitator/handledare Kris- och Traumacentrum EMDR och flyktingar Fredrik Garpe Leg psykolog, leg psykoterapeut Cert EMDR-terapeut, fascilitator/handledare Kris- och Traumacentrum Vad är trauma? Säkerhet nu - asylsökande Traumabearbetning vs Stabilisering

Läs mer

Traumatisk stress. Lästips från sjukhusbiblioteket

Traumatisk stress. Lästips från sjukhusbiblioteket Traumatisk stress Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2016 Att hantera traumarelaterad dissociation : färdighetsträning för patienter och deras terapeuter (2012) Av Suzette Boon,

Läs mer

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vårdöverenskommelse Giltig fr.o.m: 2018-06-25 Giltig t.o.m: 2020-06-01 Faktaägare:

Läs mer

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar

Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser. Projekt Nya grannar Barn och ungdomar med erfarenheter av flykt och trauma bemötande och insatser Projekt Nya grannar 2017-04-21 Ole Hultmann, leg. Psykolog och psykoterapeut. Fil. Dr. Rubriker för föreläsningen Kris och

Läs mer

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Förtydliga vårdnivåer Syfte Underlag för konsultationsarbetet mellan primärvård och vuxenpsykiatri. Effektivare remissflöden

Läs mer

Flyktingmedicinskt centrum

Flyktingmedicinskt centrum Flyktingmedicinskt centrum Hudea, 4 år. Bilden är tagen av journalisten Osman Sağırlı i Atmeh flyktingläger i Syrien 2014. Flyktingmedicinskt centrum Flyktingmedicinskt centrum (FMC) är en länsövergripande

Läs mer

Posttraumatiskt stressyndrom hos vuxna

Posttraumatiskt stressyndrom hos vuxna Posttraumatiskt stressyndrom hos vuxna HT 08 Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Uppsala universitet LvE PTSD orsakas av ett överväldigande trauma som inneburit livsfara eller grav kränkning

Läs mer

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se Små barn och trauma Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut anna.norlen@rb.se Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer 1 Trauma En extremt påfrestande

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut?

Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut? Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut? Ingvar Krakau 2007-03-22 Praxisstudiens uppläggning Oro och nedstämdhet som samhällsproblem Hur uppmärksammas de som insjuknar Primär kontakt och diagnostik

Läs mer

BOGRUPPEN KLINISKT TEAM

BOGRUPPEN KLINISKT TEAM BOGRUPPEN KLINISKT TEAM Stärker den kliniska verksamheten och tryggar upp vårdkvalitén Det kliniska teamet arbetar idag som ett självständigt team inom Bogruppen och handleder/utbildar personal med traumaperspektiv

Läs mer

Flyktingbarnteamet Göteborg Trauma diagnostik, behandling och förhållningssätt i vardagen Caroline Nilsson, leg. psykolog

Flyktingbarnteamet Göteborg Trauma diagnostik, behandling och förhållningssätt i vardagen Caroline Nilsson, leg. psykolog UNHCR/M.Maguire Ett samarbete mellan: Barn- och ungdomspsykiatri, Gamlestaden Flyktingbarnteamet Göteborg Trauma diagnostik, behandling och förhållningssätt i vardagen Caroline Nilsson, leg. psykolog UNHCR

Läs mer

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef Hälsa en nyckel till integration Britt Tallhage verksamhetschef Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn för Närhälsan i Göteborg Utreder och behandlar

Läs mer

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Detta informationsblad innehåller en presentation av de psykoterapeuter som har avtal med Region Örebro län utifrån lagen om valfrihetssystem, LOV. Samtliga terapeuter

Läs mer

Nätverksform utveckling pågår En väg in. BUP eller Första linjen Förebyggande råd och stöd

Nätverksform utveckling pågår En väg in. BUP eller Första linjen Förebyggande råd och stöd Nätverksform utveckling pågår En väg in BUP eller Första linjen Förebyggande råd och stöd Anna Jonsson, Regional samordnare för Första linjen och En väg in, BUP Skåne Processledare Uppdrag psykisk hälsa,

Läs mer

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra!

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Susanne Bejerot: Ur Vem var det du sa var normal? Paniksyndrom utan agorafobi (3-5%)

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp F2 Ångestsyndrom Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp 1 Upplägg Sammanfattning av föreläsningen Stress Paniksyndrom Generaliserat ångestsyndrom (GAD) Tvångssyndrom (OCD) Fobier Posttraumatiskt

Läs mer

Hur ser livssituationen ut i detalj? Stressorer? Copingmekanismer?

Hur ser livssituationen ut i detalj? Stressorer? Copingmekanismer? 1. Snar kontakt. 2. Läkarbedömning. 3. Ospecifik stödkontakt är ineffektivt. 4. Krisomhändertagande, ta hand om ev kränkningsupplevelse. 5. Kartläggning, medvetandegörande. Hur ser livssituationen ut i

Läs mer

HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET

HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET Dnr HSN 12-32-2012 UTREDNING HUR VÅRDEN AV PERSONER MED POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM BÖR ORGANISERAS I GÖTEBORGSOMRÅDET 1 (18) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 Uppdrag och syfte...

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom Efter migrationen - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar & Landa-projektet

Läs mer

~ ARBETSFÖRMEDLINGEN 0 J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. InSam. Delårsrapport april-september Författare: Johanna Beckmann #1

~ ARBETSFÖRMEDLINGEN 0 J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. InSam. Delårsrapport april-september Författare: Johanna Beckmann #1 ~ ARBETSFÖRMEDLINGEN J SWED ISH PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE Delårsrapport april-september 8 Författare: Johanna Beckmann # Af 9_._(8-6-9, AF) Arbetsförmedlingen Författare: Johanna Beckmann Datum: 8--9 Diarienummer:

Läs mer

Kortkurs i tortyrskador för läkare inom öppen vård

Kortkurs i tortyrskador för läkare inom öppen vård Kortkurs i tortyrskador för läkare inom öppen vård Pilotprojekt Projekttid: 961001-970618 Projektledare: Tuire Toivanen, leg. läkare, Röda Korsets Center för torterade flyktingar (RKC) Projektansvarig:

Läs mer

LANDA. Hur ett utökat psykosocialt stöd för svårt traumatiserade nyanlända flyktingar kan möjliggöra en väg in i samhället.

LANDA. Hur ett utökat psykosocialt stöd för svårt traumatiserade nyanlända flyktingar kan möjliggöra en väg in i samhället. LANDA Hur ett utökat psykosocialt stöd för svårt traumatiserade nyanlända flyktingar kan möjliggöra en väg in i samhället Delrapport 1 Emma Envall Ryman Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Röda Korsets

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:32 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:75 av Lena Huss (fp) om resurscenter för behandling av hypokondri Föredragande landstingsråd: Birgitta Sevefjord Ärendet Motionärerna

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri på primärvårdsnivå. Håkan Jarbin, chöl, med dr BUP Halland

Barn- och ungdomspsykiatri på primärvårdsnivå. Håkan Jarbin, chöl, med dr BUP Halland Barn- och ungdomspsykiatri på primärvårdsnivå Håkan Jarbin, chöl, med dr BUP Halland Förekomst av psykiska problem hos barn- och unga 1/3 har sömnsvårigheter minst en gång i veckan ¼ har huvudvärk 1/5

Läs mer

Reaktioner vid omskakande händelser

Reaktioner vid omskakande händelser Reaktioner vid omskakande händelser När behövs professionell hjälp? En skrift av Tom Lundin, Kunskapscentrum för traumatisk stress, Akademiska Sjukhuset i Uppsala Innehåll Vad är ett trauma?............................4

Läs mer

Kvinnor med substansmissbruk och psykisk ohälsa

Kvinnor med substansmissbruk och psykisk ohälsa Kvinnor med substansmissbruk och psykisk ohälsa Solveig Olausson Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil. dr. i psykologi Beroendekliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg Psykiska problem hos

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd kriser depressioner förlossningstrauma kognitiva svårigheter konflikter oro ångest stress relationsproblem katastrofer fobier tvång psykoser sömnproblem missbruksproblem Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Vad utmärker en kris och ett trauma? - olika traumasituationer - om PTSD. Föreläsning inom ramen för RFMA:s konferens. 13 maj 2011.

Vad utmärker en kris och ett trauma? - olika traumasituationer - om PTSD. Föreläsning inom ramen för RFMA:s konferens. 13 maj 2011. Vad utmärker en kris och ett trauma? - olika traumasituationer - om PTSD Föreläsning inom ramen för RFMA:s konferens 13 maj 2011 Tom Lundin professor i katastrofpsykiatri Är vår tidsålder den säkraste

Läs mer

Etanol Etylalkohol - Alkohol. Presentationstitel Månad 200X Sida 3

Etanol Etylalkohol - Alkohol. Presentationstitel Månad 200X Sida 3 Etanol Etylalkohol - Alkohol Presentationstitel Månad 200X Sida 3 C2H5OH Presentationstitel Månad 200X Sida 4 ICD 10 (1) stark längtan efter alkohol (2) svårighet att kontrollera intaget (3) fortsatt användning

Läs mer

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg

Psykiatrin och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdöverenskommelser Giltig fr.o.m: 2017-06-01 Faktaägare: Sandor Eriksson, verksamhetschef vuxenpsykiatrin Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och

Läs mer

Hemställan om ändring i Förordning (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet

Hemställan om ändring i Förordning (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet Försvarsdepartementet Försvarsminister Peter Hultqvist Jakobsgatan 9 103 33 Stockholm Stockholm: 08-619 06 00 Malmö: 040-22 06 90 Göteborg: 031-313 47 90 Sundsvall: 060-55 25 90 Luleå: 0920-814 00 Umeå:

Läs mer

Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd

Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd Små barn och Trauma Stöd och behandling vid traumatillstånd Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN ERICASTIFTELSEN Högskoleutbildning Psykoterapi för barn

Läs mer

Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert

Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert Praktisk stress och krishantering Peter Jonsson, säkerhets och krishanteringsexpert SSG 2015-03-24 Strategier för det mänskliga omhändertagandet Kris ur individens perspektiv Lat Crisis Grek Krisis Söndring,

Läs mer

Krisstöd vid allvarlig händelse

Krisstöd vid allvarlig händelse Krisstöd vid allvarlig händelse Offsäk vårkonferens, Malmö 11 april 2013 Per-Olof Michel Tfn: 070 7201662 po.michel@telia.com Traumatiska händelser Återhämtning Individfaktorer Händelsen + Samhällets stöd

Läs mer

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef

Hälsa en nyckel till integration. Britt Tallhage verksamhetschef Hälsa en nyckel till integration Britt Tallhage verksamhetschef Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn för Närhälsan i Göteborg Utreder och behandlar

Läs mer

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri.

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri. Beställarförbundet DELTA Tjänsteutlåtande Dnr 2004/23 på Hisingen 2004-10-13 Sekretariatet Ärendenr. 6 Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för

Läs mer

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport Tvångssyndrom OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Hälso- och sjukvårdsavdelningen Mars 2012 Slutrapport från arbetsgruppen OCD, Obsessive-Compulsive

Läs mer

HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM

HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM -vad skall egentligen höra till psykiatrin och vad är vardagsproblem? Kersti Jormfeldt 11 maj 2011 www.psykologkersti.se kersti.jormfeldt@telia.com Tre problemområden

Läs mer

:JJl!!: Region Stockholm

:JJl!!: Region Stockholm :JJl!!: Region Stockholm Ärende 29 Förslag 2019:48 Rotel II Föredragande regionråd Anna Starbrink (L) 47 (48) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-04-09 2019-0063 F391 Motion 2018:6 av Håkan Jörnehed (V) och

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Ångestsyndrom-Anxiety

Ångestsyndrom-Anxiety Ångestsyndrom-Anxiety Resource Center i Umeå AB Socionom Leg Psykoterapeut Lärare och handledare i psykoterapi Mobil: +46 70 2138312 Emajl: kogterapi@gmail.com 1 ÅNGESTSTÖRNINGAR 1. PANIKATTCK 2. PANIKSYNDROM

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-05-15 Bedömningsguide Inför uppstart av KBT på nätet vuxna 2 Innehåll Bedömning inför uppstart av KBT på nätet... 4 Förutsättningar

Läs mer

Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik?

Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik? Vilken psykiatrisk diagnos får patienter med utmattningsproblematik? Vojtech Kovár, M.D. 2004-Oktober-17 E-post: vojtakovar@telia.com www.utmattning.resolve.at www.exhausted.resolve.at Copyright 2004 by

Läs mer