Tjänsteskrivelse Tertialuppföljning , Socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse Tertialuppföljning , Socialnämnden"

Transkript

1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING DNR SN AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Tertialuppföljning 2 213, Socialnämnden Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens framtagna ekonomiska uppföljning per den 31 augusti 213 och överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendet i korthet Socialnämnden redovisar varje tertial en fördjupad ekonomisk uppföljning. Nämndens budgetram för 213 uppgår till tkr och prognosen per den 31 augusti uppvisar ett överskott på 239 tkr. Handlingar 1. Tertialuppföljning 2 213, Socialnämnden Gunilla Åhlander - Ska expedieras till: Akten Kommunstyrelsen TORGGATAN VALLENTUNA TFN FAX

2 T E R T I AL Socialnämnden Delårsrapport, januariaugusti

3 Innehållsförteckning Måluppfyllelse nämndens mål... 3 Kund/invånare... 3 God ekonomisk hushållning... 7 Tillväxt och utveckling... 9 Energi och miljö... 1 Styrkort Ekonomisk analys Sammanfattning Driftsredovisning Investeringsredovisning Personalredovisning Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 2(17)

4 Måluppfyllelse nämndens mål Under denna rubrik redovisas, per strategisk inriktning, de nämndmål som nämnden har valt att jobba mot med de kommungemensamma målen som utgångspunkt. Till varje nämndmål redovisas även de indikatorer som har kopplats mot nämndmålet för att kunna mäta hur väl nämnden har nått sitt mål. Sammanställning nämndens mål Nämndens mål Totalt antal: 14 uppnådda: 1 delvis uppnådda: 4 ej uppnådda: Kund/invånare Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar Delvis uppnått Kommentar Informationen för indikatorerna nedan är uppgifter hämtade från öppna jämförelser ("Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 212" presenterade av socialstyrelsen och SKL). De med Vallentuna jämförbara kommuner inom området äldreomsorg för 212 är Upplands-Bro, Ekerö, Österåker, Värmdö, Salem, Tyresö och Sigtuna. 92% anger att de är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten 212 i Vallentuna jämfört med 87% i jämförbara kommuner. I riket som helhet är motsvarande siffra 88%. Vallentuna ligger bland de tre främsta av jämförbara kommuner inom detta område. Två kommuner har ett högre värde, Ekerö 96% och i Värmdö anger 94% att de är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten. Vallentuna kommer på tredje plats med 92%. 78% anger att de är mycket eller ganska nöjda med sitt särskilda boende 212 i Vallentuna, vilket ligger i nivå med jämförbara kommuner. I riket som helhet är motsvarande andel något högre, 8%. Vallentuna nådde inte riktigt fram när det gäller att ligga bland de tre främsta vad gäller nöjdhet med sitt särskilda boende. Inom detta område redovisar Värmdö och Ekerö 87% och i Österåker anger 86% att de är mycket eller ganska nöjda med sitt särskilda boende. Vallentuna kommer här på fjärde plats med 78%. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Öppna jämförelser, där Vallentuna ska ligga bland de tre främsta av jämförbara kommuner, hemtjänst Öppna jämförelser, där Vallentuna ska ligga bland de tre främsta av jämförbara kommuner, särskilt boende för äldre 3:dje plats 4:de plats 3 främsta 3 främsta Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 3(17)

5 Socialnämnden ska stärka kundens makt och inflytande över genomförandet av insatserna Delvis uppnått Kommentar Indikatorn för detta mål handlar om att alla med en biståndsbedömd insats ska ha en individuell genomförandeplan inom de verksamheter där detta är aktuellt. I samband med en löpande uppföljning kontrollerar den för insatsen ansvariga handläggaren tillsammans med kunden, att en sådan genomförandeplan upprättats och att den följs vid utförandet av insatsen. I samband med uppföljning, kopplat till avtal och uppdrag, kommer genom egenkontroll detta även övergripande att gås igenom och kontrolleras. Resultatet kommer att presenteras i samband med årsbokslut. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Alla med biståndsbedömd insats ska ha en individuell genomförandeplan 1 % Läkemedelsanvändningen ska göras mer effektiv och patientsäker i särskilda boenden för äldre Delvis uppnått Kommentar En genomgång av användningen av olämpliga läkemedel kommer att genomföras under året och redovisas i samband med årsredovisningen. Intaget av läkemedel som t.ex. psykofarmaka, sömnmedel och lugnande medel kan i vissa fall minskas genom omvårdnadsinsatser. Eventuella förändringar görs alltid i samråd med ordinerande läkare. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse et olämpliga läkemedel inom särskilt boende för äldre ska minska jämfört med 212 Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stödoch omsorgsverksamheter. Uppnått Kommentar Ett resultat saknas vad gäller nöjdheten med den erbjudna valfriheten inom hemtjänsten. Anledningen är att det i den nöjd-kund-undersökning som SCB genomförde 212 inte var möjligt att lägga till frågor om valfrihet. Detta gäller även för 213. Socialnämnden vill avvakta med att utreda frågan om att införa valfrihet enligt LOV inom fler områden än hemtjänst. Idag erbjuds den enskilde möjlighet att välja äldreboende och att vara delaktig i insatsens utformning inom andra områden. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 4(17)

6 I Vallentuna finns fem äldreboenden. När en enskild bedöms ha behov av sådant boende frågar handläggaren om individen önskar ett specifikt boende. Om ett sådant önskemål finns och det finns en tillgänglig plats på detta boende, erbjuds denna plats. Om önskad plats saknas och behovet är brådskande, erbjuds plats i annat boende i avvaktan på att en plats uppstår. Denna valmöjlighet är beskriven i rutiner för biståndsbedömning avseende äldreboende. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Brukarenkät, nöjdhet med den erbjudna valfriheten minst 7 % Under planperioden utreda effekten av ett eventuellt införande av LOV (Lag om valfrihetssystem) inom flera av socialnämndens verksamhetsområden Informera om möjlighet att välja vårdgivare i Vallentuna i samband med att behov av särskilt boende för äldre uppstår Alla som har behov av socialnämndens tjänster ska enkelt, snabbt och smidigt få sitt ärende behandlat Uppnått Kommentar Kundenkäter som genomförts under senare år har visat på att kunderna totalt sett är nöjda med socialtjänsten. Undersökningarna har gjorts vartannat år inom myndighetsavdelningen och vartannat år inom utföraravdelningen. För utföraravdelningen har nöjdheten med socialtjänsten totalt sett ökat, vilket inte är fallet inom myndighetsavdelningen, där den istället sjunkit något. En av indikatorerna nedan anger att förvaltningen i en redovisning ska visa på vilket sätt samt hur snabbt kontakt tas med föräldrar när anmälan om barn som kan fara illa aktualiseras. Malin Winge, enhetschef för barn- och familjeenheten, informerade socialnämnden vid ett sammanträde den 23 april 213, om enhetens mottagnings- och handläggningsrutiner i samband med mottagande av anmälan om barn som kan vara i behov av sociala insatser. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Kundenkät, där kundens sammantagna nöjdhet har ökat - Myndighetsavdelningen Kundenkät, där kundens sammantagna nöjdhet har ökat - Utföraravdelningen 8 % 83 % 96 % 93 % 9 % 13 % I redovisning till socialnämnden visa på vilket sätt samt hur snabbt kontakt tas med föräldrar när anmälan om barn som kan fara illa aktualiseras Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet Uppnått Kommentar Socialnämnden deltar genom förvaltningens personal i många samverkansforum med såväl andra förvaltningar som andra huvudmän med fokus på kommuninvånares behov. Dessa forum utvecklas och omformas över tid för att på bästa sätt följa behovsutvecklingen. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 5(17)

7 et besök på Träffpunkten har ökat från för perioden januari t.o.m. augusti år 212 till 8 9 för samma period 213. Detta innebär en ökning med besök. En av indikatorerna koppade till detta mål lyder att "Alla barn som är placerade av socialnämnden ska i samband med regelbunden uppföljning träffa socialsekreterare enskilt". Detta säkerställs i de rutiner och mallar för uppföljning av placerade barn som finns inom barn- och familjeenheten. I enlighet med dessa ska ansvarig handläggare ha ett enskilt samtal med barnet vid uppföljningstillfället. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Mötesplatser för samverkan skapar mervärde för invånare Redovisa antal besök på Träffpunkten 8 9 besök Alla barn som är placerade av socialnämnden ska i samband med regelbunden uppföljning träffa socialsekreterare enskilt Socialnämndens beslut ska vara rättsäkra Delvis uppnått Kommentar Alla beslut om individuellt bistånd enligt social lagstiftning kan överklagas till Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Resultatet för 213 kommer att redovisas i samband med årsbokslut. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Till socialnämnden redovisa antal beslut överklagade till domstol samt andel bifall och avslag, årsvis Vallentuna kommun ska underlätta för människor att leva ett självständigt liv och att vara självförsörjande Uppnått Kommentar Andelen hushåll med försörjningsstöd har minskat. 212 hade 258 hushåll någon gång under de första åtta månaderna erhållit försörjningsstöd. Motsvarande siffra för 213 är 216 hushåll. Detta innebär en minskning både i absoluta tal och i förhållande till befolkningen. Arbetet under förra året med utförligare kontroller, mer restriktiva bedömningar och ett utökat samarbete med förtroendeläkare, Arbetsförmedling och Försäkringskassa, i syfte att se över långtidsberoenden av försörjningsstöd på grund av sjukskrivning, är en trolig orsak till denna utveckling. Kostnaden för akutboende, till följd av avsaknad av bostäder, uppgår hittills i år till 848 tkr. et sociala kontrakt uppgår i dagsläget till 48 stycken, vilket ligger ungefär i nivå med tidigare år. En arbetsgrupp är tillsatt med representanter från socialförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen, HR-avdelningen och arbetsmarknadsenheten. Arbetsgruppen ska utreda och utveckla samverkansformer mellan arbetsmarknadsenheten och socialtjänsten för att ge fler målgrupper möjlighet till arbete och egen försörjning. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 6(17)

8 Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Andel individer med försörjningsstöd ska minska,68 %,83 % 118 % Redovisa kostnad och omfattning av akutboende till följd av avsaknad av bostäder Redovisa antal sociala kontrakt Utreda och utveckla samverkansformer mellan arbetsmarknadsenheten och socialtjänsten för att ge fler målgrupper möjlighet till arbete och egen försörjning 848 tkr 48 kontrakt Socialnämnden ska genom insatser av förebyggande natur, bidra till att stärka föräldraförmågan samt till att stärka barns och ungdomars egen förmåga. Uppnått Kommentar Socialnämnden bedriver och understöder ett antal förebyggande verksamheter. Exempel på pågående insatser är: Barn, unga och deras familjer: Stödcentrum för unga brottsoffer, Ungdomsmottagning, Barnahus södra Roslagen, deltagande i Familjens Hus, föräldrautbildning Komet, gruppverksamhet för barn (missbruk i familjen), alkohol-drogförebyggande arbete i skolorna, ATV (alternativ till vold) - grupp och enskild verksamhet vid familjevåld. Missbruk: Addictusmottagningen, råd och stöd samt anhörigprogram, Case Managerverksamheten vid kombinationsproblematik, råd och stödsamtal genom öppenvården. Försörjning: Budget- och skuldrådgivning. Nyanlända: Råd, stöd och praktisk hjälp vid etablering i samhället. Äldre: Information till alla 8 åringar via utskick samt kontakt med lokala pensionärsorganisationer samt andra forum. Funktionsnedsättning: Samarbete med och informationsspridning genom skolor, habilitering, intresseorganisationer. Övrigt: Anhörigkonsulent, frivilligsamordnare, Träffpunkten samt föreningsbidrag. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Redovisa förebyggande insatser God ekonomisk hushållning Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet Uppnått Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 7(17)

9 Kommentar Socialnämndens budget för 213 uppgår till 411,5 mkr. De totala nettokostnaderna beräknas till 411,3 mkr, dvs. ett överskott på 2 tkr prognostiseras. Socialnämnden arbetar kontinuerligt för ett bättre resursutnyttjande och samtidigt säkerställa en god kvalitet. Under året pågår flera aktiviteter i syfte att öka nyttjandegraden och minska behovsutvecklingen. Exempelvis kommer avtalsuppföljningen att förstärkas. Flera av de kommunala verksamheterna erhåller idag varje månad resurser utifrån faktisk volym, fördelningen ses över och en resultatbaserad tilldelning kommer att införas. En stor flexibilitet kommer att bli ännu viktigare i utförandet för att möta olika behov vid olika tidpunkter. Tunga hemtjänstbeslut ses över i syfte att säkra kvaliteten och för att öka nyttjandegraden i boendeenheterna. Ett avtal om ett nytt verksamhetssystem har tecknats under året och implementeringen pågår och ska vara slutförd under första kvartalet 214. Verksamhetssystemet kommer bl.a. att kunna bidra till en högre kvalitetssäkring samt en bättre ekonomisk styrning. Vid en jämförelse med andra jämförbara kommuner redovisar Vallentuna låga kostnader inom flertalet verksamheter. Ett exempel är den genomsnittliga årskostnaden för en plats i äldreboenden i Vallentuna, vilken har varit lägre än jämförbara kommuner de senaste åren, se tabell nedan. De med Vallenuna jämförbara kommunerna inom området äldreomsorg för 212 är Upplands Bro, Ekerö, Österåker, Värmdö, Tyresö, Sigtuna och Salem. Kostnad särskilt boende äldreomsorg, kr/brukare Liknande kommuner äldreomsorg Vallentuna Skillnad i kronor Skillnad i % 13% 13% 17% 3% 11% För att säkerställa kvaliteten i vården följer ansvarig handläggare upp verkställda beslut. I samband med detta kontrolleras att den enskilde är nöjd med vården och får sina behov tillgodosedda. Utvecklingen av en systematisk uppföljning på en mer övergripande nivå pågår. En årlig plan för uppföljning är fastställd. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Positivt ekonomiskt resultat 411,3 mkr 411,5 mkr 1 % Kostnaderna för platser i äldreboenden lägre än jämförbara kommuner kr < kr 17 % Uppföljningar inom särskilt boende ska visa på att god omvårdnad ges Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare Uppnått Kommentar I 213 års interna ledarutvecklingsprogram deltar totalt nio chefer och enhetsledare. Ett verktyg för kompetenskartläggning inom alla förvaltningar håller på att införas under ledning av HR. Detta som ett första led i utvärdering och strategisk planering av rekryteringsprocess. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 8(17)

10 Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram 1 stycken Kontinuerlig utvärdering av rekryteringsprocessen Tillväxt och utveckling Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer. Uppnått Kommentar Socialnämnden deltar genom förvaltningen i samrådsmöten kopplat till samhällsplanering i syfte att ta ett aktivt ansvar för samhällsutvecklingen. Genom ett förebyggande arbete och ett aktivt deltagande kan nämnden vara med och arbeta bl.a. för att minska den sociala ohälsan. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Medverkan i möten avseende planering av bebyggelse, infrastruktur och kommunikation Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta Uppnått Kommentar Träffpunkten samverkar sedan 212 med 18 föreningar. Hittills i år har ytterligare två föreningar tillkommit. Träffpunkten och anhörigstöd samverkar med Kulturförvaltningen, Tryggare Vallentuna, Vallentuna församling, Korpen och Resurscentrum. I samarbete med HR har anhörigkonsulent givit information om anhörigstöd till berörda medarbetare. Sedan 211 genomförs övergripande samverkansmöten mellan myndighetsavdelning och kommunal och privat äldreomsorg. Under 213 har två möten genomförts och två är inplanerade för hösten. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Redovisa samverkan med föreningar, privata utförare och offentliga aktörer engagerade i Träffpunkten och anhörigstöd Redovisa antal organiserade samverkansmöten mellan privat- och egenregiverksamhet Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 9(17)

11 Energi och miljö Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi Uppnått Kommentar Samtliga verksamheter inom socialförvaltningen källsorterar sopor. Hemtjänsten följer den källsortering kunden valt. Kontinuerligt byte till lågenergilampor sker. Datorer stängs av efter arbetsdagens slut. Indikatorer Utfall Målvärde Måluppfyllelse Källsorteringen av sopor ska öka Energiförbrukningen i kommunens fastigheter ska minska Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 1(17)

12 Styrkort Verksamhetsmått Mått Mål 213 Prognos 213 Utfall perioden Utfall 212 Utfall 211 Ekonomiskt bistånd - antal hushåll Ekonomiskt bistånd - genomsnitt antal månader Andel barn och unga i dygnetruntvård (av antal personer -2 år) Andel äldre med hemtjänst (av antal personer 65 år och äldre) Andel äldre i permanent och korttids- /växelboende (av antal personer 8 år och äldre) Andel personer i särskilt boende, socialpsykiatri (av antal personer år) Andel personer i bostad med särskild service, LSS, vuxna (av antal personer 21 år och äldre) Ekonomisk uppföljning (tkr) Mått 5,8 6, 5, 5,8 5,6,8 %,7 %,6 %,8 %,8 % 6,93 % 7,12 % 7,4 % 7,1 % 6,98 % 2,6 % 19,7 % 19,7 % 2,4 % 19,5 %,3 %,4 %,5 %,4 %,4 %,44 %,45 %,45 %,46 %,45 % Sparande i eget kapital Budget 213 Avvikelse prognos 213 Avvikelse 212 Avvikelse 211 Socialnämnden totalt Politisk verksamhet Förvaltningsövergripande Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Funktionsnedsättning, LSS* Funktionsnedsättning, SoL* Invånare/kund Mått Mål 213 Utförarverksamhet Utfall 213 Utfall 212 Utfall nöjda med socialtjänsten totalt 93 % - - Individ- och familjeomsorg 94 % - - Äldreomsorg 77 % - - Funktionsnedsättning, LSS* 93 % - - Funktionsnedsättning, SoL* 91 % - Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 11(17)

13 Mått Mål 213 Myndighetsutövning Utfall 213 Utfall 212 Utfall nöjda med socialtjänsten totalt - 8 % - Vuxna (försörjningsstöd, missbruk, socialpsykiatri) - 81 % - Barn och familj (inkl. ungdom) - 84 % - Familjerätt och faderskap - 9 % - Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg - 83 % - Funktionsnedsättning, LSS* - 74 % Medarbetare Mått Mål 213 Perioden 213 Utfall 212 Utfall 211 Sjukfrånvaro < 5% 5,5 % 5,4 % 5,4 % Könsfördelning, andel män 13, % 12, % 12,5 % Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 12(17)

14 Ekonomisk analys Sammanfattning Socialnämndens budgetram för 213 uppgår till 411,5 mkr. Det motsvarar en utökning med 12,3 mkr eller 3,1%, jämfört med 212 års utfall på 399,3 mkr. För att inom denna ram rymma såväl kostnads- som volymökningar till följd av en växande befolkning, krävs ett fortsatt arbete för ett allt bättre resursutnyttjande. Under året äger flera aktiviteter rum i syfte att öka nyttjandegraden och minska behovsutvecklingen. De totala nettokostnaderna för 213 beräknas till 411,3 mkr, dvs. ett överskott på 2 tkr prognostiseras. Driftsredovisning Driftsredovisning nämndens verksamheter Verksamhet(tkr) TOTALT Budget 213 Bokfört perioden % Prognos 213 Avvikelse mot budget Budget 212 Bokfört perioden Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 13(17) % Bokslut 212 K % % I % % N % % Politisk verksamhet K % % 1 43 I % % -516 N % % 887 Förvaltningsövergripande verksamhet K % % I % % N % % Individ- och familjeomsorg K % % I % % N % % Äldreomsorg K % % I % % N % % Funktionsnedsättning enligt LSS K % % I % % N % %

15 Verksamhet(tkr) Budget 213 Bokfört perioden Funktionsnedsättning enligt SoL % Prognos 213 Avvikelse mot budget Budget 212 Bokfört perioden Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 14(17) % Bokslut 212 K % % I % % N % % * K = kostnad, I = intäkt, N = netto Kommentarer till avvikelse Individ- och familjeomsorg Inom blocket Individ- och familjeomsorg återfinns kostnader för placeringar, öppenvård, rådgivning och ekonomiskt bistånd. Nettobudgeten för blocket som helhet uppgår till 53,9 mkr, medan nettokostnaderna enligt prognosen beräknas stanna på 48,3 mkr. Det beräknade överskottet på 5,6 mkr återfinns bl.a. för placeringar av såväl vuxna som barn. Arbetet med att hitta alternativa individanpassade former av öppenvård istället för placeringar fortsätter. Detta innebär i de flesta fall inte bara ett bättre utnyttjande av resurser, utan även ett bättre alternativ för enskilde, både på kortare och längre sikt. Trots detta arbetssätt prognostiseras även inom öppenvården ett överskott. Det är främst köp av extern öppenvård som kunnat begränsas. Kostnaderna för ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd har ökat med ca 2 mkr per år de senaste tre åren. Under 213 har denna utveckling vänt. Arbetet under förra året med utförligare kontroller, mer restriktiva bedömningar och ett utökat samarbete med förtroendeläkare, Arbetsförmedling och Försäkringskassa, i syfte att se över långtidsberoenden av försörjningsstöd på grund av sjukskrivning, är en trolig orsak till denna utveckling. Kostnaderna för ekonomiskt bistånd 212 uppgick till 17,2 mkr. Budgeten för 213 ligger på 16,5 mkr medan kostnaderna beräknas till 15,8 mkr. Ett överskott på 7 tkr prognostiseras därmed. Ett kommunövergripande arbete pågår med uppdrag att utreda möjligheterna att erbjuda arbete istället för försörjningsstöd. Det pågående arbetet kan på sikt påverka utfallet i positiv riktning. Äldreomsorg Nettobudgeten för äldreomsorg uppgår till 164,2 mkr. Prognosen efter fyra månaders verksamhet ligger på 165,7 mkr, dvs. ett beräknat underskott på 1,5 mkr. Detta är en försämring jämfört med tidigare prognos. En orsak till försämringen är ett ökat antal timmar inom hemtjänsten. De totala nettokostnaderna beräknas i dagsläget till 43,2 mkr, vilket innebär ett underskott på 3 mkr inom denna verksamhet. Förutom fler timmar än budgeterat ligger i detta belopp även ett beräknat underskott på ca 1 mkr vad gäller nattinsatser och utryckning och installation av larm. Dessa insatser utförs i kommunal regi och ligger utanför LOV:en (Lag om valfrihetssystem). Inom de särskilda boendeformerna för äldre finns fortfarande en överkapacitet och nämnden planerar att sälja ytterligare tre platser. Det ger en försäljning på totalt 26 platser och på årsbasis knappt 24 platser. Intäkterna för försäljningen beräknas uppgå till drygt 15 mkr, vilket är ungefär 1,5 mkr mer än budgeterat. Utöver detta beräknas såväl överskott som underskott inom olika delar. Vad gäller t.ex. köp av enstaka externa platser beräknas ett överskott på 9 tkr främst p.g.a. att något färre årsplatser än budgeterat köps, men även till viss del tack vara omförhandling av avtal. För de kommunala boendena beräknas istället ett underskott. Väsbygården reducerade kostnaderna under förra året, men har för 213 inte haft möjlighet att komma ner i nivå med budget. Ett arbete fortgår för att komma i balans inför 214. Funktionsnedsättning enligt LSS 7% av de totala nettokostnaderna inom blocket Funktionsnedsättning enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) avser boende och daglig verksamhet för vuxna. Övriga delar innefattar bl.a. korttids- och elevhemsboende för barn samt kostnader för personliga assistenter. Budgetramen för 213 uppgår till 135,4 mkr och prognosen för året ligger 5,1 mkr över denna ram. Nästan hälften av underskottet avser köp av boende för vuxna och beror främst på mycket snävt budgeterade volymer. För att begränsa underskottet ses samtliga placeringar över. Även för de

16 kommunala enheterna prognostiseras nettokostnader över budgeterad nivå. Underskottet beräknas till 1,1 mkr och beror till stor del på obudgeterade hyror. Saneringen av Hammarbackens gruppbostad ledde till en årlig hyreshöjning på över 1,2 mkr. Av detta har endast 5 tkr budgeterats, vilket innebär att 7 tkr saknas i budget. Beslut om personlig assistans tas av Försäkringskassan och kommunen har därför inte möjlighet att påverka volymen. Nettokostnaden ökade från 12,2 mkr år 211 till 16,3 mkr år 212. Det innebär en kostnadsökning med 4,1 mkr (33%). Kostnaderna för 213 prognostiseras till 16,7 mkr, vilket betyder ett underskott på 9 tkr. Funktionsnedsättning enligt SoL Inom blocket Funktionsnedsättning enligt SoL (Socialtjänstlagen) återfinns kostnader framför allt för olika typer av boende alternativt boendestöd samt sysselsättning för vuxna med en funktionsnedsättning. Nettokostnaderna är budgeterade till 18,4 mkr medan utfallet beräknas till 16,9 mkr, dvs. ett överskott på 1,5 mkr prognostiseras. Inom blocket återfinns såväl över- som underskott. Träningsboendet och boendestödet, som bedrivs i kommunal regi, beräknar generera ett överskott på sammanlagt 2 mkr. För köp av externa boendeplatser prognostiseras istället ett underskott på närmare 6 tkr. Trots att flera placeringar avslutats under året och övergått till individanpassad öppenvård eller boendestöd beräknas antalet årsplaceringar uppgå till 6,7 jämfört med 6 placeringar i budget. Investeringsredovisning Investeringsprojekt Budget 213 Bokfört perioden % Prognos 213 Avvikelse mot budget Totalt (tkr) % Verksamhetssystem % Årligt investeringsanslag Nystartad dagverksamhet - Väsbygården 95 6 % 95 Kommentarer till avvikelse investeringar Avtal om nytt verksamhetssystem har tecknats och implementeringen är i full gång. Investeringsanslaget på 1,3 mkr planeras användas under 213. Av investeringsanslaget på 1,5 mkr har 95 tkr tagits i anspråk. Pengarna har använts för att inreda lokaler för den nystartade dagverksamheten på Väsbygården. Den sociala dagverksamheten har hittills bedrivits av Attendo på VårdBo. Detta avtal löpte ut den 31 maj och verksamheten övergick då i kommunal regi. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 15(17)

17 Personalredovisning Personal Perioden 213 Helår 212 anställda Helår 211 årsarbetare 415,2 395,8 36,1 Medelålder (år) 45,1 45,8 44,1 Medellön (tkr) 25,3 24,6 23,7 Medianlön (tkr) 23,4 22,8 22, Sjukfrånvaro i % av arbetad tid enligt avtal Andel sjukdagar som avser de som är sjuka 6 dagar eller mer Sjukfrånvaro fördelad på kön Mål Perioden 213 Helår 212 Helår ,9 % 42,8 % 47,5 % Män 3,5 % 3,3 % 3,3 % Kvinnor 5,8 % 5,8 % 5,7 % Sjukfrånvaro fördelad på ålder 29 år och yngre 7,4 % 4,3 % 3,7 % 3-49 år 5,7 % 5,5 % 5,5 % 5 år och äldre 5, % 5,8 % 5,9 % Samtliga < 5% 5,5 % 5,4 % 5,4 % Personalomsättning % Jämställdhet och mångfald % Helår 213 Helår 212 Helår 211 8,9 % 8,5 % 11,2 % Perioden 213 Helår 212 Helår 211 anställda, andel män 13, % 12, % 12,5 % Kommentarer till avvikelse personal Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen är sedan några år tillbaka drygt 5%. För åldersgruppen under 29 år har sjukfrånvaron ökat, men efter analys kan vi inte se att det är på grund av arbetsrelaterade orsaker. Vi arbetar regelbundet med förebyggande insatser i form av friskvård, ergonomi och tidig rehabilitering. Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 16(17)

18 Medarbetarenkät 212 (indexform) Område Kommunen, totalt Särskilt boende, äldreomsorg Hemtjänst, äldreomsorg Omsorg om personer med funktionsnedsättning Individ- och familjeomsorg Motivation Ledarskap Styrning HME Socialnämnden, Delårsrapport, januari-augusti 17(17)

19 DNR SN SOCIALNÄMNDEN Tertialuppföljning 2 - fördjupad analys

20 SID 2/2 DNR SN Innehållsförteckning Socialnämnden totalt... 3 Individ- och familjeomsorg fördjupad analys... 4 Vård och boende... 4 HVB-placeringar, vuxna... 4 HVB-placeringar, barn och unga... 4 Familjehemsplaceringar, barn och unga... 5 Ensamkommande flyktingbarn... 5 Öppenvård och behandling... 6 Rådgivning mm... 6 Ekonomiskt bistånd... 6 Äldreomsorg fördjupad analys... 8 Hemtjänst... 8 Permanent- och växel-/korttidsboende för äldre... 9 Dagvård Funktionsnedsättning, LSS fördjupad analys Personlig assistans Korttidsvistelse i korttidshem Externa utförare Kommunala utförare Skolbarnomsorg Elevhem, externa platser Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS Externa utförare Kommunala utförare Daglig verksamhet Funktionsnedsättning, SoL fördjupad analys Särskilt boende, socialpsykiatri Boendestöd inom socialpsykiatri Träningsboende Sysselsättning, socialpsykiatri TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

21 SID 3/2 Socialnämnden totalt Socialnämnden Budget 213 Prognos 213 Avvikelse 212 Förvaltningsövergripande Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Funktionsnedsättning, LSS* Funktionsnedsättning, SoL* Totalt *LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade *SoL = Socialtjänstlagen Funktionsnedsättning LSS 34% Funktionsnedsättning SoL 4% Förvaltningsövergripande 1% Individ- och familjeomsorg 12% Äldreomsorg 4% Socialnämndens budgetram för 213 uppgår till 411,5 mkr. Det motsvarar en utökning med 12,3 mkr eller 3,1%, jämfört med 212 års utfall på 399,3 mkr. För att inom denna ram rymma såväl kostnadsökningar som volymökningar till följd av en växande befolkning, krävs ett fortsatt arbete för ett allt bättre resursutnyttjande. Flera aktiviteter äger rum i syfte att öka nyttjandegraden och minska behovsutvecklingen. De totala nettokostnaderna för 213 beräknas till 411,3 mkr, dvs. ett överskott på 2 tkr prognostiseras. TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

22 SID 4/2 Individ- och familjeomsorg fördjupad analys Individ- och Budget Prognos Avvikelse familjeomsorg Boende, vuxna Boende, barn Öppen vård och behandling Rådgivning mm Ekonomiskt bistånd Totalt Ekonomiskt bistånd 33% Rådgivning mm 16% Boende, vuxna 5% Öppen vård och behandling 18% Boende, barn 28% Budget års-placeringar Nettokostnad (tkr) År HVB-placeringar, vuxna Årsplaceringar Netto, Tkr Kr / dygn 213 Prognos Tkr, netto Tkr / år / placering 27 9, , , , , , Budget 4, Prognos 3, Vård och boende HVB 1 -placeringar, vuxna Under året har antalet HVB-placeringar för vuxna varierat mellan 4-6 stycken per månad och det totala antalet vårddygn uppgår till 86 dygn. 1 individer har någon gång under året erhållit plats i ett boende. Nettokostnaden för året beräknas till 2,4 mkr, vilket är 1 mkr mindre än budgeterat. Prognosen baseras på att antalet placeringar begränsas till 3,7 på årsbasis, vilket motsvarar vårddygn. HVB-placeringar, barn och unga et HVB-placeringar av barn och unga varierar över tiden, vilket illustreras i diagrammet nedan. Totalt har 12 barn/ungdomar någon gång hittills i år varit placerade och insatsen har pågått från ca en vecka till hela perioden HVB - placeringar, barn och unga jan-9 jul-9 jan-1 jul-1 jan-11 jul-11 jan-12 jul-12 jan-13 jul-13 1 HVB = Hem för vård eller boende (institutionsplacering) TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

23 SID 5/2 Den totala nettokostnaden för 213 prognostiseras uppgå till 7,1 mkr, vilket är 7 tkr lägre än budgeterat och 1 tkr lägre än förra årets utfall HVB-placeringar, barn och unga Budget Prognos Års-placeringar Tkr, netto Familjehemsplaceringar, barn och unga Nettobudgeten för familjehemsplaceringar uppgår till 7,2 mkr och baseras på 29 placeringar, varav 3 i konsulentstödda familjehem. De konsulentstödda placeringarna köps in externt av företag. Kostnaderna för dessa är ungefär det dubbla jämfört med vanliga familjehem. Diagrammet nedan visar utvecklingen av antal placeringar och andelen konsulentstödda familjehem respektive vanliga familjehem. Det genomsnittliga antalet placeringar under årets första åtta månader ligger på en något lägre nivå i jämförelse både med 211 och 212. Lägre volym och lägre kostnader i jämförelse med såväl tidigare år som budget prognostiseras därmed. Överskottet beräknas till drygt 7 tkr för 213. årspersoner Familjehemsplaceringar jan-11 maj-11 sep-11 jan-12 maj-12 sep-12 jan-13 maj-13 Familjehem År Årsplaceringar placering Tkr / år / Netto, Tkr Kr / dygn 27 7, , , , , , Budget 7, Prognos 6, Årsplaceringar Familjehem Konsulentstödda Konsulentstödda familjehem Ensamkommande flyktingbarn Netto, Tkr Kr / dygn ,1 6,6 29, , 2,6 26, Budget 26, 3, 29, Prognos 22,4 1,6 24, et ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har successivt ökat och fortsätter att öka. I det avtal kommunen tecknat med Länsstyrelsen (som är ombud för Migrationsverket) förbinder sig kommunen att alltid ha 6 platser tillgängliga, varav minst tre asylplatser. I genomsnitt uppgår antalet placerade ungdomar till 22 stycken hittills i år. I tabellen nedan presenteras bruttokostnaden för denna verksamhet, vilken finansieras genom intäkter från Migrationsverket. Fr.o.m. 211 ingår förutom placeringskostnader även kostnaden för handläggning av dessa ärenden År Totalt Ensamkommande flyktingbarn Årsplaceringar Brutto-kostnad, tkr Budget Prognos Tkr, brutto TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

24 SID 6/2 År Årsplaceringar Bruttokostnad, tkr Öppenvård och behandling Kr / dygn 28 5, , , , , Budget 26, Prognos 22, Den kommunala öppenvården har utvecklats under de senaste åren, vilket inneburit att fler barn och ungdomar har kunnat erbjudas insatser utan ytterligare resurstillskott, men med bibehållen kvalitet. Diagrammet nedan visar utvecklingen av totala nettokostnader för såväl kommunal som extern öppenvård. Kontaktpersoner och kontaktfamiljer är inte med i denna beräkning. Tkr, netto Öppenvård, barn och unga Extern öppenvård, tkr netto Kommunal öppenvård, tkr netto Budget 213 Prognos et barn och unga med extern öppenvård är i budget beräknat till 7,5 årsplaceringar. Prognosen ligger lite under denna nivå, 6,4 årsplaceringar beräknas. Även den genomsnittliga kostnaden beräknas bli lägre och ett överskott på drygt 7 tkr prognostiseras. År Årspersoner och år Kr / person Netto, Tkr 28 14, , , , , Budget 7, Prognos 6, Rådgivning mm Addictusmottagningen riktar sig till alla med frågor rörande missbruk eller beroende av alkohol, narkotika och läkemedel. Denna verksamhet bedrivs i samarbete med landstingets beroendevård. Ungdomsmottagningen bedrivs i samarbete med barn- & ungdomsnämnden, socialnämnden och landstinget. Verksamhet Budget Prognos Avvikelse Familjerådgivning Familjerätt Addictusmottagningen Tunaskolan Barncentrum Stöd till unga brottsoffer Ungdomsmottagningen ATV (Alternativ till Vold) FoU, IFO Summa Ekonomiskt bistånd Kostnaderna för ekonomiskt bistånd har sjunkit jämfört med samma period förra året. I diagrammet nedan illustreras utvecklingen av antal hushåll och kostnad per månad från 29 och framåt. I genomsnitt har hittills i år 138 hushåll i månaden erhållit försörjningsstöd. Totalt 216 hushåll har någon gång under året fått bistånd. TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

25 SID 7/2 hushåll 17 Försörjningsstöd Tkr 1 5 Diagrammet nedan visar utfall per den 31 augusti respektive år. 16 hushåll per månad Utbetalt försörjningsstöd per månad 12 mån glidande medelvärde, tkr jan-9 jul-9 jan-1 jul-1 jan-11 jul-11 jan-12 jul-12 jan-13 jul-13 Uppgifter per den 31 augusti hushåll totalt Genomsnittligt belopp per månad och hushåll (kr) bidragsmånader ,2 4,4 4,3 4,4 4,7 5, Nettobudgeten för ekonomiskt bistånd uppgår till 16,5 mkr för 213 och prognosen ligger under denna nivå. De totala nettokostnaderna för året beräknas till 15,8 mkr. Tabellen nedan visar kostnadsutvecklingen under de senaste åren. År Budget (tkr) Netto (tkr) Utfall/Prognos Förändring (tkr) Förändring (%) Diff budget utfall/ prognos ,9% ,5% ,5% ,3% 717 Arbetet med utförligare kontroller, mer restriktiva bedömningar och ett utökat samarbete med förtroendeläkare, Arbetsförmedling och Försäkringskassa i syfte att se över långtidsberoenden av försörjningsstöd på grund av sjukskrivning, är en trolig orsak till de för 213 lägre beräknade kostnaderna. Samtidigt som antal hushåll minskat, ökar antalet bidragsmånader. Varje hushåll erhåller med andra ord försörjningsstöd under en längre period än tidigare. Ett kommunövergripande arbete pågår för att utreda möjligheterna att erbjuda arbete istället för försörjningsstöd. Det pågående arbetet kan på sikt påverka utfallet i positiv riktning. et ungdomar år med försörjningsstöd uppgår till i genomsnitt 22 per månad hittills i år. Det ligger något högre jämfört med förra året, men ungefär på samma nivå som 21 och erhöll i genomsnitt 18 ungdomar per månad försörjningsstöd. hushåll jan-1 jun-1 nov-1 apr-11 sep-11 feb-12 jul-12 dec-12 maj-13 Ungdomar 18-2 år Försörjningsstöd Ungdomar 2-25 år I de totala kostnaderna för ekonomiskt bistånd ingår, förutom direkt utbetalt försörjningsstöd, även vissa kostnader för härbärge, skyddat boende och liknande samt placeringar hos kommunens arbetsmarknadsenhet. Kostnaden för akutboende, till följd av avsaknad av bostad, uppgår hittills i år till närmare 85 tkr. TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

26 SID 8/2 Äldreomsorg fördjupad analys Budget Prognos Avvikelse Äldreomsorg Hemtjänst, intern Hemtjänst, extern Övrigt Boende, externt Boende, internt Totalt kunder jan-1 jun-1 nov-1 apr-11 sep-11 feb-12 jul-12 dec-12 maj-13 Kommunal utförare Hemtjänst Externa utförare Boende, internt 39% Boende, externt 29% Hemtjänst, intern 22% Hemtjänst, extern 4% Övrigt 6% et kunder och beviljade timmar inom hemtjänsten har ökat. Diagrammet visar denna utveckling. timmar Hemtjänst, totalt timmar kunder jan-1 jul-1 jan-11 jul-11 jan-12 jul-12 jan-13 jul-13 kunder Hemtjänst 21 infördes LOV 2 inom hemtjänsten och i dagsläget finns, utöver den kommunala hemtjänsten, sex godkända privata utförare. Av dessa sex utförare har för närvarande fyra kunder i Vallentuna. Diagrammet nedan illustrerar utvecklingen fördelat på kommunal och privata utförare. Beräknat på ett genomsnitt under året har 14% av kunderna valt en privat utförare. Om vi ser till antal timmar är motsvarande andel 17%. 2 Lag om valfrihetssystem timmar per kund och månad har ökat under åren. 213 har varje kund t.o.m. augusti i genomsnitt erhållit 33,8 timmar jämfört med 33,3 för helåret 212. et ärenden med fler än 16 timmar i månaden har minskat från 12 i januari till 9 i augusti. Timmar timmar per kund och månad - Hemtjänst timmar per kund i genomsnitt 12 mån glidande medelvärde jan-1 jun-1 nov-1 apr-11 sep-11 feb-12 jul-12 dec-12 maj-13 TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

27 SID 9/2 Budgeten för hemtjänsten baseras på totalt knappt 13 4 beviljade timmar. En uppräkning av antal timmar hittills i år på årsbasis summeras till 135, dvs 4 6 timmar över budgeterad nivå. En motsvarande linjär uppräkning efter fyra månader gav knappt 13 timmar. Prognosen är beräknad på timmar för 213, vilket är en mycket snäv prognos. Hemtjänst - timmar Externa utförare Kommunala utförare Cirkeldiagrammet nedan illustrerar fördelningen mellan omvårdnad och servicetimmar i augusti. Totalt Budget 213: Linjär uppräkning: Prognos för 213: inom respektive grupp samt för gruppen 65 år och äldre totalt. Ålder 21 Utfall 211 Utfall 212 Utfall 213 Prognos 214 Prognos Förändring % 3,3% 4,4% 3,6% 3,2% Förändring % 7,6% 4,6% 3,6% 3,% 9-w Förändring %,% 8,9% 1,2%,6% 65-w Förändring % 3,9% 4,6% 3,5% 3,1% Befolkningsutvecklingen förklarar emellertid inte helt utökningen av antal timmar. Tabellen visar antal beviljade timmar totalt per år, faktiskt utfall och prognos för 213, samt den procentuella ökningen. timmar Extern regi Kommunal regi Totalt Förändring % % % % Ett ökat antal timmar i kombination med högre kostnader än budgeterat, framför allt för insatser nattetid och utryckning och arbete med larm, gör att ett underskott på närmare 3 mkr prognostiseras. De totala nettokostnaderna för hemtjänstverksamheten inklusive insatser nattetid och larm beräknas uppgå till 43,2 mkr. En förklaring till volymökningen inom hemtjänsten är ett ökat antal äldre. Tabellen nedan visar antalet invånare i olika åldersgrupper och den procentuella ökningen Permanent- och växel- /korttidsboende för äldre Den totala nettobudgeten för boende för äldre, permanent- och växel-/korttidsboende, uppgår till 115,9 mkr medan de totala nettokostnaderna prognostiseras till 113,3, dvs. ett överskott på 2,6 mkr. På intäktssidan uppgår det prognostiserade överskottet till 3 mkr. Hälften av detta beror på en tidigare felkontering av matintäkter för Augustendals boende. Intäkterna gick under de senaste åren till restaurangverksamheten, trots att de inte levererade mat dit. Detta upptäcktes i slutet av förra året och rättades då upp i verksamhetssystemet. Budgeten baserades TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

28 SID 1/2 dock på en beräknad intäkt utifrån tidigare utfall. Effekten för 213 är att ett större överskott redovisas för boendet (där nu intäkterna bokförs) medan restaurangverksamheten uppvisar ett större underskott. En annan orsak till de högre prognostiserade intäkterna för boendet är att två platser mer än budgeterat planeras säljas och till en totalt sett något högre vårddygnsersättning än budgeterat. På kostnadssidan prognostiseras istället ett underskott på totalt 45 tkr. Vad gäller köp av platser beräknas ett överskott på 9 tkr främst p.g.a. att något färre enstaka externa årsplatser än budgeterat köps, men även till viss del tack vare omförhandling av avtal. För de kommunala verksamheterna beräknas istället ett underskott. Väsbygården reducerade kostnaderna under förra året, men har för 213 inte haft möjlighet att komma ner i nivå med budget. Ett arbete fortgår för att komma i balans inför 214. För korttids-/växelboende finns förutom en budget för den kommunala verksamheten en budget för köp av en extern årsplats. Denna budget kommer endast att användas för enstaka dygn och ett överskott på 5 tkr beräknas. Behovet av platser i särskilt boende för äldre minskade under 211 och platser stod då även tomma. Under 212 ökade åter efterfrågan. En förklaring till detta kan vara ett ökat antal personer, 9 år och äldre i kommunen, vilka ökade med nästan 9% under 212, medan antalet var konstant mellan 21 och 211. Verksamhetsplan och därmed även budget 212 baserades på befolkningsprognosen enligt nedan. Tabellerna visar dels gruppen 9 år och äldre, men även gruppen 8 år och äldre: Ålder w Förändring % 3,2%,% -,6% -1,2% Ålder w Förändring % 5,% 3,5% 2,5% 3,4% I den senaste befolkningsprognosen kan vi utläsa faktiskt utfall för samma åldersgrupper. Ålder w Förändring %,% 8,9% 1,2%,6% Ålder w Förändring % 6,2% 5,4% 3,2% 2,6% Majoriteten av personer, 9 år och äldre, har någon form av insats, t.ex. i form av boende eller hemtjänst. Befolkningsprognosen för 213 ligger endast på en mindre ökning av denna åldersgrupp. Hittills under året har efterfrågan på platser inte ökat i samma utsträckning som under 212. Diagrammet visar utvecklingen av antal tomma platser. tomma platser Särskilt boende för äldre tomma platser i genomsnitt per månad jan-11 maj-11 sep-11 jan-12 maj-12 sep-12 jan-13 maj-13 Väsbygården Korallen Augustendal Stångberga VårdBo I genomsnitt har hittills 14 platser stått tomma i år. Eftersom en omsättning av platser sker kontinuerligt, kommer det alltid att finnas dagar då lägenheter står tomma. Det för året redovisade antalet dagar är dock högre än vid en normal omsättning av platser. En faktor att ta hänsyn till och som till viss del försvårar planeringen, är den varierade efterfrågan av platser för demensboende TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

29 SID 11/2 respektive somatiskt boende. Diagrammen nedan illustrerar variationen över tiden. Staplarna över nollstrecket illustrerar antal tomma platser och den ljusa delen är andelen av dessa tomma platser som erbjudits, men där inflyttning inte skett. Den stapel som ligger under nollstrecket visar antal personer som väntar på plats. Dessa individer kanske önskar invänta en ledig plats på ett specifikt boende, behöver en viss betänketid eller liknande. Under en period rådde det en brist av platser för somatiskt boende. I dagsläget finns emellertid tillgång till båda typer av boende Väntelista, demens Särskilt boende, demens Summa lediga platser minus erbjudna Erbjudna platser, demens mar-12 jun-12 sep-12 dec-12 mar-13 jun-13 Särskilt boende, somatik Väntelista, somatik Summa lediga platser minus erbjudna Erbjudna platser, somatik mar-12 jun-12 sep-12 dec-12 mar-13 jun-13 På grund av ett större antal tomma platser kommer ytterligare 3 platser att säljas, vilket innebär en försäljning av totalt 26 platser. På årsbasis ger det beräknad försäljning av knappt 24 årsplatser. Diagrammet nedan illustrerar utvecklingen av antal sålda platser. Att försäljningen kunde utökas under 212, trots att behovet och därmed efterfrågan i Vallentuna ökade, beror på att antalet platser för permanent boende utökades med 15 platser på Väsbygården under våren Tabellen nedan visar det totala antalet tillgängliga platser för permanent- och växel- /korttidsboende i kommunen. I kommunal regi återfinns platserna inom Väsbygården och Korallen och extern regi visar uppgifterna i tabellen det totala antalet platser i boendena Augustendal, VårdBo och Stångberga. Under 213 har även knappt 8 enstaka årsplatser för boende köpts, vilka inte ingår i diagrammet nedan. Dagvård Sålda platser, äldreomsorg sålda platser Intäkt, tkr Budget, tkr Prognos Kommunal regi Extern regi Intäkt, tkr Dagvård bedrivs dels i kommunal regi och dels av extern utförare. Den kommunala dagvården, demensdagvård, bedrivs i lokaler i Augustendals äldreboende. Den sociala dagvården återfanns under årets fem första månader hos VårdBo/Attendo Care. Från 1 juni upphörde denna verksamhet och överfördes i kommunal regi till lokaler inom Väsbygården. Budgeten för verksamheten på VårdBo var beräknad fram t.o.m. oktober, men avslutades alltså 5 månader tidigare. Det ger ett överskott på ca 6 tkr. Eftersom kostnader tillkommer Summa Somatik Demens Växel-/Korttidsboende Summa TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

30 SID 12/2 för den nyuppstartade dagverksamheten på Väsbygården blir nettobesparingen ca 27 tkr för 213. Diagrammet nedan illustrerar budgeterade nettokostnader och utfall/prognos från Tkr, netto Intern och extern dagvård för äldre Budget, tkr netto Utfall/ prognos, tkr netto TORGGATAN VALLENTUNA TFN:

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse 2013, socialnämnden

Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse 2013, socialnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 214-1-23 DNR SN.139 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse, socialnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse Tertialrapport , Socialnämnden

Tjänsteskrivelse Tertialrapport , Socialnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -9-18 DNR SN.157 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Tertialrapport 2, Socialnämnden Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse Tertialrapport januari-april 2014, Socialnämnden

Tjänsteskrivelse Tertialrapport januari-april 2014, Socialnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 214-5-12 DNR SN 214.64 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Tertialrapport januari-april

Läs mer

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN 2017.047 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNINGEN 2017-08-02 DNR SN 2017.047 LARS NÄSLUND SID 1/1 CONTROLLER LARS.NASLUND @VALLENTUNA.SE

Läs mer

Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse 2012, Socialnämnden

Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse 2012, Socialnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 213-2-6 DNR SN.157 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Verksamhetsberättelse, Socialnämnden

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsplan

Socialnämnden. Verksamhetsplan 2013 Socialnämnden Verksamhetsplan 2013-2015 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan

Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-15 DNR SN 2012.059 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

K ALLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Bällstarummet

K ALLELSE SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Kl Bällstarummet K ALLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-05-29 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Helena Åhman, avdelningschef Agneta Sandström, controller David Matscheck, utredare

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2013-11-12 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-11-19 Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Förslag

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Vallentuna den 10 februari 2012

Vallentuna den 10 februari 2012 KALLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-02-21 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet, Kommunalhuset Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Helena Åhman, avdelningschef Monika Fernlund, avdelningschef Agneta

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift SOCIALNÄMNDEN - prognos 201712 Nämnd: 7 Projekttyp: Drift Ack. 201701-201712 Helår 2017 Prognos 2017 Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget December November Kommentar 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Ekonomisk rapport efter oktober 2016

Ekonomisk rapport efter oktober 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-11-09 SN 2015/0525.03.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter oktober 2016 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2016

Ekonomisk rapport efter maj 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-06-03 SN 2015/0525.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2016 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-SEPTEMBER 2017 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-FEBRUARI 217 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 1 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 2 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 3 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV BARN OCH UNGA... 4 2.3 KOSTNADER FÖR

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april

Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april T E R T I AL 1 Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Strategiska inriktningar... 3 Styrkort... 4 Analys - Kund/Invånare... 5 Analys - Verksamhet... 5

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-OKTOBER 217 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV BARN

Läs mer

Ekonomisk rapport efter oktober 2013

Ekonomisk rapport efter oktober 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2013-11-10 SN 2012/0933 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter oktober 2013 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner den

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Resultat september 2017

Resultat september 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -10-18 Diarienummer SCN--0157 Socialnämnden Resultat september Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget 58% Juli Maj 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten % USD % 0 0

Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget 58% Juli Maj 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten % USD % 0 0 SOCIALNÄMNDEN - prognos 201707 Ansvar: 7* Projekttyp: Drift Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget 58% Juli Maj 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten -6 622-7 049-427 -12 085 55% -200-250 7001 USD 7 0-7

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Uppföljningsrapport, juli 2018

Uppföljningsrapport, juli 2018 Uppföljningsrapport, juli 018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos juli månad, socialnämnden: - mnkr (-11 mnkr) Efter juli månad visar

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport maj 2017

Ekonomisk månadsrapport maj 2017 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Dnr 1.2.1-157/2017 Sida 1 (9) 2017-06-09 Handläggare: Anna Ganning Hallendorff 08 508 18 057 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ekonomisk månadsrapport

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen oktober 2017 Socialförvaltningen per oktober 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 141 463-164 463-23

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI OKTOBER 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 FÖRBOKADE VÅRDKOSTNADER

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport mars 2018

Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Avdelningen för ekonomi Sida 1 (7) 2018-04-06 Handläggare: Christian Forsberg 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Ekonomisk rapport efter april 2015

Ekonomisk rapport efter april 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-05-15 SN 2014/0652.03.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter april 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Ekonomisk rapport efter mars 2018

Ekonomisk rapport efter mars 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2018-04-11 SN 2017/0703.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter mars 2018 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 -Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten -Fortsatt hög andel nöjda och delaktiga i handläggningsprocessen -Bedömningen är att beslut är välgrundade och korrekta

Läs mer

nu i.<z:-. Kristinehamns kommun Socialnämndens månadsrapport februari 2017 Sn/2017:39 Arbetsutskottets förslag till beslut

nu i.<z:-. Kristinehamns kommun Socialnämndens månadsrapport februari 2017 Sn/2017:39 Arbetsutskottets förslag till beslut Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträd esdatu m 2017-02-01 Sida 5(24) Sn/2017:39 4 Socialnämndens månadsrapport februari 2017 Arbetsutskottets förslag till beslut Då rapporten

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-MAJ 217 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV BARN OCH

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

BUP Socialnämnden

BUP Socialnämnden BUP 1 2016 Socialnämnden Kvartal 1 2016 Innehållsförteckning 1 Socialnämnd... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden... 4 1.3 Ekonomisk analys och 2016... 5 2 Politisk ledning...

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2016

Ekonomisk rapport efter september 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-10-13 SN 2015/0525.03.01 Tel: 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2016 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden RAPPORT/REDOVISNING Socialkontoret Handläggare Karolina Blomqvist Tel. 0152-29331 Socialnämnden Dnr SN/2015:110-042 2015-03-11 1/7 Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden Ekonomi och verksamhet Drift

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Förklaring till förväntat överskott pga. förändringar av redovisningsprinciper

Förklaring till förväntat överskott pga. förändringar av redovisningsprinciper VALLENTUNA KOMMUN TORBJÖRN NYQVIST 2015-05-12 EKONOM SID 1/1 08-5878 5733 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE Förklaring till förväntat överskott pga. förändringar av redovisningsprinciper Cirka en 2 mnkr av

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsplan

Socialnämnden. Verksamhetsplan 2014 Socialnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God

Läs mer

Uppföljningsrapport, februari 2019

Uppföljningsrapport, februari 2019 Uppföljningsrapport, februari 2019 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos februari månad, socialnämnden: -1,0 mnkr () (Prognos inom parentes

Läs mer

Invånarantal veckovis jämfört med årsskiftet respektive år

Invånarantal veckovis jämfört med årsskiftet respektive år november 1 (8) 1 (8) Sammanfattning Befolkningen efter vecka 47 uppgick till 151 82 vilket är 1 6 fler jämfört med vid årsskiftet. Prognosen för helår är en ökning med 1 65. Resultatet per nov uppgick

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 EKONOMI Ekonomi m m Den ekonomiska bilden efter maj är inte helt entydig. Utförarsidan redovisar ett sämre resultat efter maj månad jämfört med

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per september 2016

Ekonomiskt bokslut per september 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-10-14 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per september 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun

Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun T E R T I AL 1 2014 Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun Ekonomisk analys Sammanfattning Det ekonomiska utfallet per april Det bokförda resultatet för kommunen per 30 april är 23,2

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

STATISTIK IFO Ekonomiskt bistånd Missbruk Barn och ungdomar. Anmälan enligt 14:1 SoL. Ansökan enl SoL* personer

STATISTIK IFO Ekonomiskt bistånd Missbruk Barn och ungdomar. Anmälan enligt 14:1 SoL. Ansökan enl SoL* personer IFO 217 Varav under 25 år Utbetalt belopp Vårdd. På HvB personer Öppnade utr* Januari 142 28 991 36 kr 133 6 13 2 11 17 42 31 1 169 7 Februari 14 27 889 478 kr 146 6 19 16 29 3 28 1 118 5 Ekonomiskt bistånd

Läs mer

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen Nyckeltal Omsorgsförvaltningen Invånare 65-79 år, andel (%) (N1812) Antal invånare 65-79 år dividerat med antal invånare totalt 31/12. Källa: SCB. Invånare 8+ andel (%) Sammanfattning OMS Hemtjänst Kvalitet

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

5s0. 1. Tjänsteskrivelse,2ol3-o5-2o 2. Tertial r, zor3 UN VALLENTUNA KOMMUN. Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Ärendet i korthet

5s0. 1. Tjänsteskrivelse,2ol3-o5-2o 2. Tertial r, zor3 UN VALLENTUNA KOMMUN. Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Ärendet i korthet VALLENTUNA KOMMUN Utbildni ngsnämndens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I -06-04 6 (17) 5s0 Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Utbildningsnämnden

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2018

Uppföljningsrapport, september 2018 Uppföljningsrapport, september 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos september månad, socialnämnden: - mnkr (- mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

Månadsrapport februari 2016

Månadsrapport februari 2016 Månadsrapport februari 216 Dnr 215/111 Befolkning Befolkningsutvecklingen är relativt svag. Hittills i år är ökningen 67 personer. Arbetsmarknad Arbetslösheten visar att ca 3 3 personer är öppet arbetslösa,

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

Ekonomirapport efter juli 2014

Ekonomirapport efter juli 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2014-08-11 SN 2013/0688 0480-450950 Socialnämnden Ekonomirapport efter juli 2014 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner ekonomirapport

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

upple». Ekonomiskt bokslut och prognos per maj 2015 Cs'iN( 015---C.58- Ar å. 5 Omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta,

upple». Ekonomiskt bokslut och prognos per maj 2015 Cs'iN( 015---C.58- Ar å. 5 Omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta, upple». OMSORGSFÖRVALTNINGEN Cs'iN( 015---C.58- Ar å. 5 9 Handläggare Datum Diarienummer Marie Öberg 2015-07-19 OSN-2015-0153 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per maj 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Månadsrapport augusti 2016

Månadsrapport augusti 2016 Månadsrapport augusti 216 Dnr 216/354-Ks Befolkning Befolkningsökningen ökar. Till och med juli är ökningen drygt 1 personer. Invandringsöverskottet är fortsatt största ökningsfaktorn. Arbetsmarknad Antalet

Läs mer

Månadsrapport november 2015

Månadsrapport november 2015 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-12-08 Handläggare Linda Yacoub 08-50820032 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Månadsrapport november

Läs mer

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016 Datum: -08-18 Handläggare: Dan Sjöholm Direktnr: 6616 Beteckning: SN.045 Månadsuppföljning ekonomi per juli Socialförvaltningen totalt (%) Prognos Avvikelse prognos/ budget Verksamhetens intäkter 235 986

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 En måluppföljning ska göras per första tertialet i april. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Uppföljningsrapport, mars 2018

Uppföljningsrapport, mars 2018 Uppföljningsrapport, mars 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Förvaltningen har en ansträngd ekonomi. De externa placeringarna är fortfarande

Läs mer

Månadsrapport augusti 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad

Månadsrapport augusti 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Dnr KS 218/758 217-9-18 Månadsrapport augusti 218 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Nuläge Befolkning Antalet invånare var sista juli 151 282. Det har fötts 1 7 barn i år.

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden -03-23 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) perioden % Verksamhetens

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 En måluppföljning ska göras per tertial 2 augusti 2014. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Omsorgsförvaltningennyckeltal

Omsorgsförvaltningennyckeltal Omsorgsförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 Särskilt boende 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Invånare 65+ i särskilda boendeformer, andel (%) 5,5 5,5 4,7 4,2 3,7 5,9 4,3 4,4 4,3

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per oktober 2018

Ekonomisk uppföljning per oktober 2018 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -11-21 Diarienummer SCN--0024 Socialnämnden Ekonomisk uppföljning per oktober Beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna.

Läs mer

Socialnämndens mål. Socialnämndens mål med nyckeltal

Socialnämndens mål. Socialnämndens mål med nyckeltal Socialnämndens mål Socialnämndens mål med nyckeltal 2016-2018 2016-03-01 Socialnämndens mål Sida 2(14) Innehållsförteckning Mål... 3 KF MÅL 1: Vindelns Kommun ger bra service med god kvalitet... 3 Socialnämndens

Läs mer