HUR LEDARE VÄRDERAR QUALITY OF LIFE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUR LEDARE VÄRDERAR QUALITY OF LIFE"

Transkript

1 HUR LEDARE VÄRDERAR QUALITY OF LIFE INOM SINA ORGANISATIONER Den första internationella undersökningen

2 QUALITY OF LIFE: NYA SÄTT ATT NÅ RESULTAT Som världsledande inom Quality of Life Services service för livskvalitet är det viktigt för Sodexo att få en djupare förståelse för hur Quality of Life livskvalitet uppfattas, värderas och hanteras som en resultatdrivande faktor i dagens organisationer. I detta syfte har Sodexo, med sitt Institute for Quality of Life, genomfört en internationell undersökning bland företagsledare och viktiga beslutsfattare. Det är den första globala undersökningen som påvisar den stora vikt som företagsledare lägger vid Quality of Life som en resultatdrivande faktor. Återkoppling och insikter samlades in från 780 beslutsfattare inom tre olika sektorer (företag, sjukhus och universitet) i sex länder (Brasilien, Kina, Frankrike, Indien, Storbritannien och USA). Undersökningen visar att beslutsfattare anser att det finns en koppling mellan förbättrad livskvalitet och resultat. Undersökningen går dessutom ännu längre och identifierar specifika utfall, såsom image och rykte, affärsmässiga och ekonomiska resultat samt organisatorisk effektivitet. Organisationer har redan, i varierande grad och beroende på sektor, program och arbetsgrupper på plats som är inriktade på att förbättra livskvaliteten. Men denna trend ser ut att öka under kommande år, särskilt avseende konsumenternas allt viktigare ställning och de nya generationernas inträde på arbetsplatserna. 2 (15)

3 Trots den stora vikt organisationerna lägger vid livskvaliteten kvarstår flera utmaningar. Hur mäter man livskvalitetens direkta påverkan på resultatet? Hur tar man sig ifrån sporadiska initiativ för livskvalitet till mer heltäckande program? Hur främjar man en gemensam kultur som fokuserar på en investeringsstrategi istället för en kostnadsstrategi? Denna undersökning visar att livskvalitet är mer än en tillfällig trend för medarbetare, patienter och studenter. I samtliga undersökta länder och sektorer representerar livskvaliteten ett nytt sätt att uppnå bättre resultat. Under 2009 bestämde sig Sodexo för att fördjupa sin förståelse av livskvalitet. Detta resulterade i en tankesmedja, Sodexo Institute for Quality of Life, som har sina rötter i Sodexos övertygelse om att förbättrad livskvalitet leder till individer som gör framsteg och bidrar till organisationers resultat. Institutets målsättning är att samla in och utveckla insikter om drivkrafterna bakom livskvalitet och deras påverkan. Institutet gör detta genom att utveckla och dra nytta av utbyten med externa experter. 3 (15)

4 UNDERSÖKNING METODIK Undersökningen genomfördes av det internationella marknadsundersökningsföretaget Harris Interactive. Från november 2014 till januari 2015 genomfördes 780 intervjuer i sex länder (Brasilien, Kina, Frankrike, Indien, Storbritannien och USA) och tre sektorer (företag, universitet och sjukhus). De tillfrågade var höga beslutsfattare inom varje sektor. o Företag: VD, vice VD, personalchef på företag med över anställda (57 % av företagen hade över anställda) etc. o Sjukhus: VD på sjukhus, chefsläkare, chefssjuksköterska etc. o Universitet: Rektor, prorektor, vicerektor, dekanus eller vice dekanus etc. De flesta frågorna kunde besvaras med Håller med helt och hållet, Håller med till viss del, Håller inte riktigt med och Håller inte alls med. De resultat som presenteras i detta dokument visar när de tillfrågade svarade Håller med helt och hållet på ett visst påstående. En global studie av denna omfattning innebär en särskilt stor utmaning med tanke på att företagsledare typiskt sett har mindre tid att lägga på denna sorts initiativ. Men ämnet Quality of Life livskvalitet togs emot mycket väl. Alla svaranden visade mycket stort intresse: 82 % av de tillfrågade bad att få ta del av det slutliga resultatet. Delphine Martelli-Banégas, Harris Interactive, Head of Corporate Department 4 (15)

5 QUALITY OF LIFE: EN VIKTIG FRÅGA FÖR FÖRETAGSLEDARE VÄRLDEN ÖVER Dagens företagsledare i alla geografiska områden instämmer i att livskvalitet är en strategisk prioritet för deras organisationer. Området är ett verkligt orosmoment som lyfts upp till den högsta ledningsnivån. 66 % håller helt och hållet med om att de lägger mycket stor vikt vid att förbättra livskvaliteten inom deras organisationer. Denna trend framträder både i industriländer och på tillväxtmarknader. Företagsledarna håller med helt och hållet: Och det finns betydande skillnader mellan olika sektorer. Företagsledarna håller med helt och hållet: 5 (15)

6 LIVSKVALITETEN ÄR REDAN OPERATIV INOM ORGANISATIONER 86 % av alla ledare har redan implementerat minst tre specifika initiativ för livskvalitet. 60 % har en särskild budget för detta. 58 % har ett särskilt program som ökar chefers medvetenhet om vikten av livskvalitet. De initiativ som implementeras av organisationerna rör livskvalitetens grundläggande dimensioner. LEDARE SOM HAR IMPLEMENTERAT INITIATIV INOM FÖLJANDE DIMENSIONER AV LIVSKVALITET: 89 % Fysisk miljö 74 % Socialt samspel 73 % Enkelt och effektivt 69 % Hälsa och välbefinnande 6 (15)

7 >>>De sex dimensionerna av livskvalitet Med hjälp av våra ingående studier om den individuella uppfattningen av livskvalitet kombinerat med 50 års erfarenhet av kunder och medarbetare, har Sodexo identifierat sex dimensioner av livskvalitet - Quality of Life. Fysisk miljö rör allt som bidrar till individens trivsel och känsla av trygghet: optimal temperatur i företagsmiljöer, möbler av hög kvalitet på sjukhus samt effektiv energi och välövervakade miljöer på universitet. Socialt samspel avser faktorer som stärker banden mellan individer. På ett företag kan det handla om gemensamma måltider. På ett sjukhus kan det handla om bekväma besöksområden. På ett universitet kan det handla om studentforum på nätet. Enkelt och effektivt omfattar de faktorer som påverkar individens möjligheter att enkelt genomföra aktiviteter: flexibla arbetstider i företagsmiljön, kortare väntetider på sjukhuset och transporttjänster i universitetsmiljön. Hälsa och välbefinnande står för: näringsriktiga måltider, rådgivning om kost och motion och tillgång till gym och träningsprogram, vare sig man är på ett företag, ett sjukhus eller ett universitet. Uppskattning omfattar de faktorer som får en individ att känna sig verkligt uppskattad, exempelvis icke-ekonomiska belöningar till personalen eller incitamentsprogram på företag. Personlig utveckling syftar på allt som låter individen lära och utvecklas, exempelvis: att erbjuda universitetsstudenter en första arbetslivserfarenhet. 7 (15)

8 QUALITY OF LIFE OCH RESULTAT: LEDARNA SER EN TYDLIG KOPPLING Om ledare lägger stor vikt vid att förbättra livskvaliteten är det för att det finns en tydligt klarlagd koppling till resultatet. 57 % håller helt och hållet med om att förbättrad livskvalitet har betydande påverkan på deras organisationers resultat. Detta gäller alla sektorer. Ledarna håller med helt och hållet: Denna trend framträder i både industriländer och tillväxtmarknadsländer. Ledarna håller med helt och hållet: 8 (15)

9 VIKTEN AV QUALITY OF LIFE: DETTA ÄR BARA BÖRJAN Livskvaliteten utgör även en framtida utmaning för organisationerna. 65 % håller med helt och hållet om att det kommer att bli allt viktigare att förbättra livskvaliteten under kommande år. VAD LEDARNA HAR ATT SÄGA Vi kan aldrig göra tillräckligt. Vi måste alltid ifrågasätta våra patienters livskvalitet. Vi arbetar inte med detta område på samma sätt som vi gjorde för tjugo år sedan, och om tjugo år kommer det att se annorlunda ut igen. Livskvalitet är ett område som aldrig slutar utvecklas. Hospital Director, France Livskvaliteten har ingen begränsning. Livskvaliteten kommer definitivt att bli högre och högre allteftersom samhället utvecklas, ekonomin förbättras, ledarskapet blir mer mänskligt, regler och processer förbättras, patienterna blir mer välutbildade etc. Hospital COO, China 9 (15)

10 VIKTEN AV QUALITY OF LIFE: DETTA ÄR BARA BÖRJAN Vilka är de viktigaste verktygen för att förbättra livskvaliteten under kommande år? Ledarna identifierade tre olika kategorier av drivkrafter. 1. SLUTANVÄNDARENS ÖKANDE MAKT Ledare som anser att slutanvändarnas krav är en drivkraft: 2. NYA GENERATIONER MED NYA BEHOV Ledare som anser att den yngre generationens inträde är en drivkraft: 3. POLITISK PRESS Ledare som anser att nya lagar och regleringar är drivkrafter: 10 (15)

11 DEN STÖRSTA UTMANINGEN: SKIFTET FRÅN KOSTNAD TILL INVESTERING Hur kan livskvaliteten inta sin rättmätiga plats i en organisation? Ledarna är medvetna om att det inte enbart rör sig om en kostnad, utan om att det också rör sig om att skapa mer professionella arbetsmetoder, att göra bättre utvärderingar av hur resultatet påverkas och att åstadkomma en kulturell förändring inom den egna organisationen. IDENTIFIERADE HINDER: 53 % Kostnader 28 % Andra prioriteringar inom organisationen 21 % Bristande kultur och förståelse för området inom organisationen 19 % Svårt att bevisa dess påverkan på företagets resultat 18 % Svårt att få igång och/eller implementera program för förbättrad livskvalitet 13 % Ingen särskild avdelning som ansvarar för livskvalitet Alla sektorer är eniga om att kostnaderna är det största hindret, men ledarna identifierar inte sekundära hinder på samma sätt: 11 (15)

12 SJUKHUS: BÄST I KLASSEN Av de tre sektorerna visade sjukhuscheferna störst mognad vad gäller förståelsen av hur en förbättring av livskvaliteten påverkar resultatet liksom vad gäller ändamålsenliga handlingar och ekonomiska resurser. Detta förklaras till viss del av deras verksamhets karaktär, som ju syftar till en direkt förbättring av deras slutanvändares livskvalitet: nämligen patienterna. Deras existensberättigande är att ge vård och behandlingar. Sjukhus 90 % håller helt och hållet med om att de lägger mycket stor vikt vid att förbättra livskvaliteten inom den egna organisationen. 66 % Genomsnittet i alla sektorer Sjukhus är veritabla laboratorier för livskvalitet som kan skapa bästa praxis för andra sektorer. 12 (15)

13 1. SÄRSKILDA PROGRAM FÖR ATT ÖKA MEDVETENHETEN BLAND CHEFER 76 % 58 % Genomsnittet i alla sektorer 2. SÄRSKILDA MÅTT SOM MÄTER LIVSKVALITETENS PÅVERKAN PÅ RESULTATET 83 % 62 % Genomsnittet i alla sektorer 3. HANTERING AV LIVSKVALITET PÅ HÖG NIVÅ OCH TVÄRS ÖVER OLIKA FUNKTIONER Sjukhusets VD 33 % Ansvarig för patientvård 22 % Kvalitetsansvarig 23 % PERSONER SOM ANSVARAR FÖR LIVSKVALITET PÅ SJUKHUS Sjukhusets verksamhetschef 26 % Chefsläkare 25 % Chefssjuksköterska 24 % 13 (15)

14 QUALITY OF LIFE, EN VIKTIG FRÅGA FÖR ORGANISATIONERNAS FRAMTID Denna undersökning visar i vilken utsträckning livskvaliteten är en viktig strategisk fråga för organisationernas framtid. Ett område som inte bör bemötas med spridda initiativ utan kräver omfattande program som hanteras på organisationernas högsta nivåer. Den visar även hur livskvalitetsfrågor skiftar beroende på omgivningen. Sjukhusen visar störst mognad i sin förståelse och sitt genomförande av livskvalitetspraxis. Även om de inte nått lika långt ser företagen en tydlig koppling mellan livskvalitet och resultat. Sodexo servar 75 miljoner människor varje dag i 80 länder och befinner sig därmed i en unik position för att observera och agera på globala trender inom affärsverksamhet i en tid då förändringar sker i allt snabbare takt. Vi planerar att genomföra undersökningen Hur ledare värderar Quality of Life på regelbunden basis för att övervaka förändringar i ledarnas tänkande och praxis inom detta oerhört viktiga område. Ytterligare resultat och information kan fås på qualityoflifeobserver.com och sodexo.com 14 (15)

15 OM SODEXO Sodexo grundades 1966 av Pierre Bellon och är nu världsledande inom Quality of Life Services en väsentlig faktor för individers och organisationers resultat. Med verksamhet i 80 länder ger Sodexo service till 75 miljoner människor varje dag genom sin unika kombination av On-site Services, Benefits & Rewards Services samt Personal & Home Services. Med över 100 tjänster representerade erbjuder Sodexo sina kunder ett integrerat utbud som utvecklats genom mer än 45 års erfarenhet: från receptionstjänster, underhåll och städning till måltidsservice samt förvaltning av lokaler och utrustning: från personalförmåner såsom måltidskort, och presentkort till assistans i hemmet och concierge-tjänster. Sodexos framgångar och resultat bygger på dess oberoende, dess verksamhet och dess ekonomiska modell samt dess förmåga att kontinuerligt utveckla och engagera sina medarbetare världen över (15)

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige 2 Innehåll 4 6 8 10 12 14 Vi ser familjeföretagens utmaningar PwC:s analys Familjeföretagen vill vara hållbara Innovation och talang viktiga

Läs mer

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården utveckling av en analysstrategi för IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik juli 2015 IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik Vårdgivarnas investeringar i dataanalys ökar stadigt Vårdgivarna satsar fortfarande mer på

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Netsurvey Hur kan vi förändra beteenden?

Netsurvey Hur kan vi förändra beteenden? Hur kan vi förändra beteenden? Om Netsurvey Vi ser en tydlig koppling mellan medarbetarengagemang, kundlojalitet och företags lönsamhet. Vi är övertygade om att hållbar organisatorisk förändring handlar

Läs mer

VERKSAMHETS- STYRNING

VERKSAMHETS- STYRNING VERKSAMHETS- STYRNING IHM VERKSAMHETS- STYRNING Genom IHM Verksamhetsstyrning ökar du din förmåga att förbättra effektiviteten i processerna och utveckla verksamhetens operativa skicklighet. Utbildningen

Läs mer

Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten

Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten Strategisk plan för Riksbanken 2015-2018 Inriktningen för Riksbankens arbete de närmaste åren och utgångspunkten i kommande verksamhetsplaneringar

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

Den enkla guiden till ert nya kontor

Den enkla guiden till ert nya kontor Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER April 2014 SAMMANFATTNING SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER 3 INLEDNING 3 AFFÄRSINTEGRITET 4 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER PÅ ARBETSPLATSEN

Läs mer

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås.

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås. 22 januari 2018 Kompetenslista Haninge kommun använder kompetensbaserad rekrytering. Denna mall innehåller de kompetenser som valts ut och definierats vara viktiga för Haninge kommun. Kompetensmallen används

Läs mer

VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR

VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR Monica Wingsund, LKAB Finance, Head of Group Control & Accounting 16 mars 2015 AGENDA Kort om LKAB Verksamhetsplaneringsprocessen och värderingar Bakgrund Utvecklingsprojektet

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

Statusrapport. Digital Mognad i Offentlig Sektor

Statusrapport. Digital Mognad i Offentlig Sektor Statusrapport Digital Mognad i Offentlig Sektor 2019 02 Statusrapport 2019 Om Digital Förvaltning Digital Förvaltning är ett forskningskonsortium inom ramen för Swedish Center for Digital Innovation. Målsättningen

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Syfte och målgrupp. Metodik och upplägg. LT 5 syftar till att stärka och utveckla det egna ledarskapet och skapa mervärde inom egen verksamhet.

Syfte och målgrupp. Metodik och upplägg. LT 5 syftar till att stärka och utveckla det egna ledarskapet och skapa mervärde inom egen verksamhet. LT 5 LT 5 är till för dig med minst 5 års erfarenhet av att verka i rollen som chef och ledare. För dig som söker nya perspektiv, vill öka kunskapen om andra verksamheter och finslipa skickligheten i ditt

Läs mer

Organisationsteoretiska skolor

Organisationsteoretiska skolor www.byggledarskap.se Organisationsteoretiska skolor 1(5) Organisationsteoretiska skolor Det finns flera olika skolor, eller teorier, kring organisationer och synen på ledarskap och kommunikation inom dessa.

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA handlar

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Det prioriterade hållbarhetsarbetet

Det prioriterade hållbarhetsarbetet Det prioriterade hållbarhetsarbetet Så ser 400 svenska företag och organisationer på sitt hållbarhetsarbete www.pwc.se Hållbarhet är idag en strategisk fråga Hållbarhet har varit ett ord på mångas läppar

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor Innehållsförteckning BAKGRUND OCH METOD 5 INTRODUKTION 6 UNDERSÖKNING, CHEFER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR

Läs mer

It-beslutet. Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo. It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där.

It-beslutet. Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo. It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. It-beslutet Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. Vill du veta mer? Ta del av fler undersökningar på tdc.se/anvandaruppropet

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla verksamheter inom Region Skåne,

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5)

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) d Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bruxelles, août 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) SOCIODEMOGRAFISK INRIKTNING Ekonomiska

Läs mer

PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM

PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM Att bli licensierad i MIYAGIMETODEN har många fördelar! Vad innebär licensieringen? En licensiering hos Miyagi Education och Miyagimetoden ger bland annat: Rätt

Läs mer

Innovation på vårdcentral

Innovation på vårdcentral Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete AttraktivtArbete En kompetensmiljö för attraktivt arbete 2010 #1 Anställda vill göra ett bra arbete Det är viktigt att känna att man gör ett bra arbete och att det man gör är viktigt. Dessa två saker är

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du?

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du? Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten.

Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten. Performance Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten. Performance management handlar inte om att titta i backspegeln, utan om att se

Läs mer

Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen

Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen Ledarskapets betydelse vid verksamheter som hanterar Farliga Ämnen Per Brännström, Manager SHE - Logistics, SPBI (Svenska Petroleum och BiodrivmedeI Institutet) VD SMC AB Ledaransvar Lärande organisation

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport Östermalm SDF. stockholm.se

Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport Östermalm SDF. stockholm.se Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport stockholm.se Innehåll - Bakgrund och syfte - Om undersökningen - Redovisning av resultat - Instruktionssida - Aktivt medskapandeindex (AMI) - Analysmodellen -

Läs mer

OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT

OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT DET HÄR ÄR FRÖSUNDA Omsorg om varje individ: Vi arbetar för att ge omsorg för ett bättre liv högsta möjliga livskvalitet. Vi får förtroende för att vi tar ansvar.

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden

A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden En glimt in i Esther Coachens roll i Jönköpings län, Sverige Gaining insights before testing new models Marjorie M Godfrey Doctoral

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Aleris Communication on Progress (COP) UN Global Compact

Aleris Communication on Progress (COP) UN Global Compact Aleris Communication on Progress (COP) 2018 UN Global Compact Aleris Communication on Progress (COP) 2018 De utmaningar som världen står inför gör att Global Compact, FN:s nätverk för företag som tar samhällsansvar,

Läs mer

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser.

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser. SSABs affärsetiska bestämmelser SSAB-koncernens affärsetiska bestämmelser SSABs mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer baserade på respekt, ansvar och högklassighet med medarbetare,

Läs mer

Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt?

Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt? 1Kartläggning Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt? Jämför med din egen bransch och andra branscher Checklistor för benchmarking Här

Läs mer

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence "Att mäta och följa upp inköpsverksamheten och dess mognadsgrad anser jag är en framgångsfaktor för att säkerställa ständig utveckling samt att kunna jämföra och lära av andra. Som inköpschef måste jag

Läs mer

Dills Erbjudande. En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten.

Dills Erbjudande. En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. Dills Erbjudande En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. Erbjudandet ger företaget möjlighet att öka hastigheten

Läs mer

Att Leda som Kvinna. Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget bästa sätt att leda som kvinna

Att Leda som Kvinna. Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget bästa sätt att leda som kvinna Att Leda som Kvinna Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget som kvinna Att Leda som Kvinna Ett program som hjälper dig att som kvinna Syftet med programmet är att ge förutsättningar, kunskaper

Läs mer

Ditt och mitt Indexator

Ditt och mitt Indexator Indexators filosofi 2 Ditt och mitt Indexator INDEXATOR har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer.

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer

Chefernas ojämlika arbetsmarknad

Chefernas ojämlika arbetsmarknad Tema jämställdhet/mångfald: Bilder för presentation Chefernas ojämlika arbetsmarknad Ledarna: Temo AB: Olle Hernborg David Ahlin, Anna-Karin Bärjed Datum: 2006-03 - 17 Sida 2 Ledarnas Chefsbarometer 2006

Läs mer

Common Core vid Högskolan i Halmstad om att skapa en relation till sin egen framtid. Jeanette Sjöberg Jenny Ståhl Högskolan i Halmstad

Common Core vid Högskolan i Halmstad om att skapa en relation till sin egen framtid. Jeanette Sjöberg Jenny Ståhl Högskolan i Halmstad Common Core vid Högskolan i Halmstad om att skapa en relation till sin egen framtid Jeanette Sjöberg Jenny Ståhl Högskolan i Halmstad Framtiden? Hur ser framtidens jobb ut? Vad behöver dagens studenter?

Läs mer

Att vara ledare i Huddinge kommun

Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Huddinge kommun vill genom en gemensam ledarskapsmodell förmedla samsyn kring vilket ledarskap och vilka förväntningar som ligger på

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

23 MAJ 2014. Kompetensprofil

23 MAJ 2014. Kompetensprofil Kompetensprofil Ett dokument för oss som rekryterar som hjälper oss att hitta dem vi vill ha, göra en bra matchning. Dokumentet hjälper oss att beskriva vår verksamhet och de utmaningar vi står inför.

Läs mer

Arbetsplatsträffar. en väg till inflytande

Arbetsplatsträffar. en väg till inflytande Arbetsplatsträffar en väg till inflytande ST, 2004. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, december 2013. Upplaga: 2 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org.

Läs mer

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Välj affärssystem & partner i 5 steg En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Att byta affärssystem är en utmaning, men ofta ett nödvändigt steg för att lyfta verksamheten

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se CheckUp Idag utvecklas tekniken i snabb takt och den integreras i våra liv allt mer. Detta gäller lika mycket för hälso- och sjukvården som för vårt arbete eller våra fritidsaktiviteter. E-hälsa är samlingsbegreppet

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN VISION Polismyndigheten i Kronobergs län ska vara en attraktiv arbetsplats med medarbetare som känner arbetstillfredsställelse i sitt arbete

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.1.2008 SEK(2008) 24 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Dokument som åtföljer rapporten om konsekvensanalysen av förslag för att modernisera

Läs mer

Företag har en övertro till sitt varumärke

Företag har en övertro till sitt varumärke Företag har en övertro till sitt varumärke Kompetensindikatorn, Poolias årliga temperaturmätning av branschen, visar att det finns en övertro till attraktionskraften i det egna varumärket. Företagen själva

Läs mer

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist VD, Sandholm Associates Docent, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Vice President, International Academy for Quality (IAQ) Agenda

Läs mer

Hälso- och friskvårdspolicy

Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Hälsofrämjande arbetsplats... 3 Arbetsgivarens ansvar... 4 Medarbetarens ansvar... 4

Läs mer

Resultatet visar dig vad som är viktigast för dig hur du kan använda din potential på bästa sätt.

Resultatet visar dig vad som är viktigast för dig hur du kan använda din potential på bästa sätt. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Resultatet visar dig vad som är viktigast för dig hur du kan använda din potential på bästa sätt. Ett ArbetsrelateratDNA handlar inte om att bedöma

Läs mer

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet 14 oktober Sofia Rasmussen Kairos = rätt ögonblick, tid för förändring FUTURE Research-based foresight STRATEGY Future-based strategy ACTION

Läs mer

Varje rätt svar ger 0.5 poäng. (max 3p)

Varje rätt svar ger 0.5 poäng. (max 3p) Fråga 1) Följande fråga beaktar skillnaden mellan marknadsdriven och kontraktsdriven produktutveckling. Para ihop varje scenario med det alternativ som passar bäst. A Kontraktsdriven produktutveckling

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Hälsa i bokslut Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Ingvor Bjugård Sveriges Kommuner och Landsting Ulvhäll 26 maj 2005 Jämlik hälsa Levnadsvanor

Läs mer

Tryckt på miljövänligt papper, Februari Vi är!

Tryckt på miljövänligt papper, Februari Vi är! Tryckt på miljövänligt papper, Februari 2010 Vi är! Sodexos plan för en hållbar framtid Sodexo är ett av Sveriges ledande Service Managementföretag med 8 000 medarbetare och en omsättning på 3 miljarder

Läs mer

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 FÖRETAG SOM VÄXER Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 JOHN LYDHOLM Vd Sverige LINDA SANTESSON Avdelningschef, region Öst Vad får ett företag att växa? Vilka utmaningar finns i en växande organisation? Vad

Läs mer

KATALOG MED ANVÄNDNINGSFALL. Använd Yammer som en social arbetsplats och främja samarbete, innovation och engagemang.

KATALOG MED ANVÄNDNINGSFALL. Använd Yammer som en social arbetsplats och främja samarbete, innovation och engagemang. KATALOG MED ANVÄNDNINGSFALL Använd Yammer som en social arbetsplats och främja samarbete, innovation och engagemang. Katalog med Yammeranvändningsfall Yammer är din sociala arbetsplats där du enkelt kan

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer