Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt."

Transkript

1 Ordlista Alla kommer inte att känna till samtliga termer jag använder i den här boken. Särskilt vissa Omaha-specifika termer eller ord som förekommer på höga nivåer är kanske inte självklara för alla. Därför har jag sammanställt den här ordlistan över termer på det sätt jag använder dem i den här boken. Det betyder inte att det är någon slags officiella definitioner, eller ens att de alltid är 100 % korrekta. Eftersom den här ordlistan skapades för att hjälpa och förenkla, och inte för att skapa nya frågor, kommer jag ibland för enkelhetens skull att säga saker som kanske inte är 100 % riktiga rent tekniskt. Dessutom kommer jag bara att beskriva hur jag använder termerna i den här boken inte hur de kanske används i andra sammanhang eftersom vissa termer kan ha multipla betydelser. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt. All-in När du lagt alla dina marker i potten sägs du vara all-in. Du spelar för en huvudpott som har dina marker i sig samt lika många marker som du lagt in i potten från vardera motståndare som är kvar. Om dina motståndare lägger in mer pengar utöver det kommer de att hamna i en sidopott som du inte kan vinna. Genom att vara all-in kommer du alltid att komma till en visning, oavsett hur andra spelare satsar, eller hur höga summor de ställer på spel. Beskydd När du är all-in och spelarna med fler marker än du satsar stort eller höjer. Det kan leda till en situation där alla andra stora stackar/potentiella vinnare i handen tvingas ut ur potten. Om det händer kommer de inte bara att tvingas ut ur eventuella sidopotter, men även ur din huvudpott. Därför ökar dina chanser att vinna potten, och eftersom du inte behöver lägga in mer pengar för att åstadkomma det sägs du ha fått beskydd.

2 236 Ordlista Blank Turn- och/eller river-kort som inte förändrar något, vilket betyder att draghänder nästan säkert inte gynnats, och att den bästa handen på förra gatan troligen fortfarande är bäst. Blockerande kort 1. Om du har specifika kort på hand som inte gör det troligt att en motståndare har nötterna eller något väldigt bra. Exempel: Du har J-J-J-3 och floppen är Q Din motståndare har troligen inte en färdig stege eftersom du har tre av de fyra knektar som behövs för att bygga en stege. Om du nu väljer att satsa eller höjer grundat på att din motståndare troligen inte har en stege och därför förmodligen inte kommer att tåla trycket har du gjort ett blockerande spel. 2. Kort på din hand som gör det svårare för din motståndare att träffa sitt drag eller förbättra sin hand, så att han har färre outs än han tror att han har. Exempel: Din motståndare drar till ett ess-högt hjärterdrag, men du har själv flera hjärterkort så med andra ord är hans dragodds sämre eftersom det finns färre bra kort kvar för honom i leken. Bonusar När pokersidor online ger dig gratis eller extra pengar om du väljer att sätta in pengar och/eller delta i deras spel om riktiga pengar. Bordsavgift När kasinot inte tjänar pengar på att ta en procentandel av varje pott (rake), utan på att ta ut en avgift för varje 30 eller 60 minuter som en spelare sitter vid bordet. Ett vanligt sätt att ta betalt i gamla, hederliga spel på höga nivåer. Djupa stackar När folk spelar med mycket pengar jämfört med storleken på mörkar, satsningar eller potter. Se även: Manöverutrymme. Döda pengar Pengar i potten från spelare som redan foldat, men som har lagt in pengar i potten. De här bidragen är bra för resterande spelare i given, eftersom de får bättre (drag)odds och pengarna leder till en större pott

3 Ordlista 237 för den som till slut vinner. Även mörkar eller satsningar du redan lagt in när du står inför en stor höjning räknas som döda pengar. I det här fallet räknar din tidigare investering inte till din stack längre, utan är en del av potten och anses därför vara död. Dödskort När någon förbättrar sig så mycket på turn att du drar dött vilket gör det helt oväsentligt om du lyckas träffa din hand eller inte på river. Vanligtvis när du drar till stegar och/eller färger, men din motståndare träffar kåk på turn. Flervägs- 1. Som i flervägspott : När fler än två spelare deltar i given alltså att potten inte spelas om heads-up. 2. Som i flervägshand : När en hand har flera sätt att vinna på som exempelvis något i stil med tvåpar + öppet stegdrag, istället för bara tvåpar. Fyra av en andra kula Att satsa en gång till. Används vanligen för att beskriva någon som satsar på floppen med en ganska marginell hand och blivit synad. Om han sedan bestämmer sig för att satsa med sin marginella hand en gång till på turn, trots hotet från synaren, sägs han ha fyrat av en kula till. Motsats till folk som endast fyrar av en kula och sedan ger upp sina försök att (semi-)bluffa genom att checka på turn om någon skulle syna dem på floppen. Fullbordsspel/fullsatt bord Ett bord med vanligen nio eller tio spelare. Motsats till glesbesatta bord. Galning En extremt (över)aggressiv spelare, som ofta satsar och (åter)höjer när han helt klart inte har en tillräckligt bra hand för det. Relaterat till översittare.

4 238 Ordlista Gibraltarklippa, nötspelare En väldigt tajt spelare som bara lägger in pengar i potten frivilligt med högkvalitativa händer (före floppen) och med riktigt bra händer eller drag (efter floppen). Glesbesatt bord Ett bord med alltifrån två till sex spelare. Motsats till fullsatt bord. Gratiskortsspel När du satsar på floppen i sen position/som sisten att agera, så att du kan checka sist av alla om alla checkar till dig på turn och du inte förbättrat din hand. På det här sättet kan du om du lyckas få se riverkortet gratis tack vare att du satsade på floppen. Grinder En spelare som tjänar pengar på att spela poker med en fördel. Vanligtvis en term med viss negativ klang, eftersom grinders upplevs vara tajta, tråkiga procentandelsspelare. Grunda stackar När stackarna är små jämfört med storleken på mörkarna eller potten, vilket betyder att du hamnar all-in efter bara några få satsningssteg. Motsats till djupa stackar. Se även Manöverutrymme. Heads-up/en-mot-en När bara två spelare är kvar i given. Motsats till flervägspott. Hit-and-run När du går från bordet (nästan) direkt efter att ha vunnit en stor pott. Huvudpott Den första potten, potten till vilken den första spelaren som hamnat all-in hör. Säg att fyra andra spelare har lagt in $500 var i potten och du är all-in för $200, då kommer du att spela för en huvudpott på 5 * $200 = $1 000, medan de kvarvarande 4 * $300 ($500 - $200) kommer att hamna i en sidopott på totalt $ Spelaren som är all-in kan inte vinna pengar från sidopotten. Han kan bara vinna pengar från huvudpotten potten som han själv lagt pengar i.

5 Ordlista 239 Hålstege Drag till stege med maximalt fyra outs. Motsats till öppet stegdrag (maximalt åtta outs) eller wrap (maximalt 20 outs). Högstapar med högsta kicker När du har parat högsta kortet på bordet och har det bästa möjliga sidokortet därtill. En typisk hold em-term som vanligtvis implicerar att handen är hygglig eller till och med bra. I Omaha är TPTK (top pair top kicker, eng. term) dock för det mesta inte särskilt mycket värt. Om du i Omaha har högstaparet samt bästa kickern skulle du dessutom prata om högstaparet + flera kicker-kort, eftersom du har fyra hålkort och inte bara två. I två färger Till exempel när din starthand har två kort i hjärter och två i spader, som A Motsats till det engelska uttrycket rainbow (när alla fyra kort är i olika färg så att du aldrig kan vinna på färg som A ) eller en hand som innehåller en färg (när du har två, tre eller fyra kort i samma färg på hand, och därför noll, ett eller två kort i andra färger därtill som A eller A ). Implicita odds När du räknar med att kunna tjäna mycket pengar/hamna i en situation med bra väntevärde senare i handen, så att du vanligtvis förväntar dig att kompensera för att du synat med negativt väntevärde tidigare i handen. Exempelvis när du kan träffa en bra flop, turn eller river, eller när du lyckas hamna i en annan gynnsam situation och du kan få rejält betalt tack vare förvåningsfaktorn, eller när du kan tjäna genom att bluffa ut dina motståndare om ett skrämmande kort kommer. Motsats till negativa eller omvända implicita odds, där du troligen kommer att förlora mycket pengar på senare gator snarare än att vinna mycket pengar eller exempelvis när du om du vinner skulle tjäna ganska lite, medan du när du förlorar potentiellt kan förlora enorma summor. Inköp Mängden pengar du tar med till bordet. Förr var enda kravet för att få sätta sig nästan alltid ett lägsta-inköp, ett minimibelopp du behövde ta

6 240 Ordlista med dig för att få delta. Sedan online-pokern blivit allt mer populär har de flesta bord även fått ett högsta-inköp, vilket betyder att du inte kan sätta dig med hur mycket pengar som helst vid bordet. Det här max-beloppet är främst till för att skydda de svagare spelarna, och för att inte låta storleken på spelet eskalera när folk bestämmer sig för att köpa in sig för enorma summor. Isolera Som i: Att isolera någon. När du satsar eller (åter)höjer, ibland med en ganska marginell hand, för att få spela om potten heads-up mot en svag eller förutsägbar spelare som du enkelt kan spela ut/tjäna pengar på. Kallsyn När du synar en höjning utan att redan ha lagt pengar i potten. Motsats till att syna en höjning i mörkarna, eller efter att redan ha limpat. Knepig Någon som spelar väldigt bedrägligt. Någon som ofta har en annan hand än den han representerar, eller som ofta spelar sina händer väldigt annorlunda mot hur folk i allmänhet gör. Som i: Eftersom jag visste att han är en knepig spelare visste jag också att hans check inte automatiskt behövde betyda att han inte hade något. Motsats till rättfram. Kombinationshand En relativt svag hand som blir stark eftersom den har flera sätt att vinna på. Varje enskilt drag är kanske inte så bra, men tillsammans skapar de en hygglig eller till och med ganska kraftfull hand. Exempel: En hand som mellanpar + kicker-kort + hålstege + färgdrag som inte är till nötterna. Koordinerad hand En starthand där alla fyra kort fungerar ihop. En hand som J sägs vara koordinerad, medan en hand som K -K -8-3 inte är det: den har bara kungar och inte mycket mer.

7 Ordlista 241 Kunder De spelare i en giv som du på grund av din hands styrka jämfört med deras räknar med att kunna tjäna pengar på och som du därför vill ha kvar i potten, så att de kan betala av till dig. Som i: Jag höjde inte, eftersom jag inte ville tappa mina kunder. Köpa knappen När du satsar eller höjer tidigt i handen, antingen före eller på floppen, i hopp om att få spelarna efter dig att folda. På det här sättet har du försäkrat dig om att få bäst position genom hela handen, och du sägs ha köpt knappen. Vanligtvis ett spel som görs ur mellan- eller sen position. LAS En lös/aggressiv spelare (eng. LAP). Någon som spelar många händer och som tenderar att spela dem aggressivt. Relaterat till översittare och galning. Limpa Att syna första betet i en ohöjd pott. Lurpassa En gammal term för att check-höja, när du först checkar för att försöka låta folk efter dig satsa, för att sedan höja när det väl blir din tur igen. Lursyna När du först bara synar en satsning eller höjning med en väldigt bra hand säg något i stil med pocketess före floppen. Du spelar svag genom att bara syna, i hopp om att någon efter dig ska (åter)höja så att du sedan själv kan återhöja stort. Ett slugt och avancerat sätt att maximera vinsten för en hand. Lös-aggressiv Se LAS. Lös-passiv Någon som ofta synar men som inte satsar eller höjer mycket. Löspassiva spelare (LPS:er, eng. LPPs) refereras ofta till som idealmot-

8 242 Ordlista ståndare, eftersom de betalar av dig när de ligger efter men inte utnyttjar sin statistiska fördel när de själva leder. (Tyvärr kommer du att hitta väldigt få LPS:er i pot-limit Omaha, särskilt på högre nivåer.) Manöverutrymme Mängden pengar som är kvar relativt pottens storlek. Säg att du synar en satsning på $300 på turn och både du och din motståndare har $2 000 kvar vardera, då finns det massor av manöverutrymme. Men om någon av er bara har $100 kvar finns det väldigt lite manöverutrymme. Har att göra med pengadjupet (grunda stackar / djupa stackar). Mjukvara Datorprogram som kan hjälpa dig att förbättra eller analysera ditt (eller dina motståndares) spel och också dina resultat. Måltavla Se offer. Nötspelstil En strategi där du inte bluffar eller ens semi-bluffar särskilt ofta, och där du inte chansar mycket. En strategi där du väntar tålmodigt på att sätta din (vanligtvis högkvalitativa) hand, i hopp om att få betalt. Offer Den person vid bordet som du försöker knäcka; den veka spelaren vars pengar du är ute efter. Som i: Genom att ha isolerat mitt offer före floppen med en liten återhöjning visste jag att potten skulle bli min om han inte träffade floppen. Kallas även för måltavla. Okoordinerad När det inte finns många möjliga drag. Exempel på okoordinerade floppar vore Q -7-2 eller K -8-3, då det skulle vara svårt, om inte omöjligt, för någon att ha ett bra drag på dem. Motsats till floppar som , där det finns många möjliga drag. Omvända implicita odds Se implicita odds.

9 Ordlista 243 Pengafavorit När du kanske inte är en absolut favorit (>50 %) till att vinna potten, men fortfarande har ett positivt väntevärde i given. Exempelvis när du har en högre vinstandel än 25 % i en fyrvägspott. PFR Procentandelen gånger du höjer före floppen (jämfört med att folda eller syna). Av engelskans pre-flop raises. Position Var du sitter relativt knappen. Vanligtvis är det bäst att sitta så nära knappen som möjligt. Det är också viktigt att veta vilken position du har gentemot den spelare som höjt före floppen, och vilken position du har eller inte har på ditt offer, personen som du försöker knäcka. I samtliga fall vill du vanligtvis agera sist, eftersom du då först kan se vad dina motståndare gör och därefter kan bestämma vad du ska göra baserat på deras beslut. Pottbunden När du har investerat så mycket pengar i potten att det inte längre är ett alternativ att folda. Rake Andelen pengar som kasinon och spelsidor online tar ur varje pott. Vanligtvis 5 % med ett tak på $3, eller något liknande. Rakeback När en online-sida ger tillbaka en viss andel av raken som deras kunder betalat. Ibland är det något som sajten förbjudit men som tredje parter arrangerat, men det är lika ofta ett sätt för olika spelsidor att belöna sina lojala kunder och/eller locka nya. Representera en hand Att satsa på en sådant sätt att ditt bet, i kombination med korten på bordet, din position, din framtoning och vad du gjort före floppen i princip säger att Jag har två ess eller Jag har en färg, etc. När du satsar så här för att övertyga dina motståndare om att du har en viss hand när du faktiskt inte har det representerar du den handen eller den sortens händer. Lägg märke till att det här bara fungerar mot tän-

10 244 Ordlista kande spelare folk som försöker lista ut vad du troligen har på hand genom titta på hur du satsat, hur bordet ser ut och hur du tenderar att spela. Så försök aldrig representera en hand mot spelare som bara tänker på sina egna händer. Runner-runner Se tvågatudrag. Semi-bluffa Att satsa eller höja på flop eller turn med en hand som troligen inte är bäst oftast överspelar du ett drag med målet att få alla andra att folda. Men om du ändå blir synad vet du att du fortfarande har några eller till och med många outs för att föbättra dig och få bäst hand. Sidopott En andra pott som skapas utöver huvudpotten. (Notera att de här termerna inte nämner något om storleken på potten; sidopotten kan vara många gånger större än huvudpotten.) En pott som endast de större stackarna kan slåss om, eftersom en spelare som är all-in endast kan vinna huvudpotten. Signal Att avslöja något, vanligtvis på andra sätt än genom satsningsmönstret. Indikerar hur stark eller svag din motståndares hand förmodligen är. Vanliga signaler: Att agera starkt innebär att man är svag, Att kasta en snabb blick mot markerna betyder att man tänker spela/har en bra hand. Singel-ess-bluffen När du satsar eller höjer som en bluff, och låtsas som att du har nötfärgen trots att du i själva verket bara har esset till den inte det andra kort du faktiskt behöver för färgen. Till exempel: Floppen är och du har A -K -Q -T. Genom att satsa eller höja här representerar du nötfärgen, och du hoppas på att få bättre händer (som icke-nötfärger) att lägga sig eftersom du visat styrka. Skrämmande kort Ett kort som mycket väl kan ha hjälpt din motståndare och/eller kan ha låtit honom träffa sina drag. En kort som ser potentiellt farligt ut

11 Ordlista 245 för huvudsatsaren. Efter satsningsrundan på flop eller på turn tänker han att hans motståndare har ett drag eller en svagare färdig hand än hans egen. Men efter ett skrämmande kort på turn eller river vet han att hans motståndares hand kan ha förbättrats och nu kan slå hans egen. Skydda en hand Att satsa eller höja för att låta sämre händer och/eller draghänder betala dyrt för att dra till en bättre hand än din. Slöspela När du spelar en väldigt bra hand mycket mer passivt än vad man skulle kunna förvänta sig, baserat på dess styrka. Vanligtvis gjort för att locka in andra spelare i potten och/eller för att inte skrämma bort kunderna. Sonderingsbet Ett bet som används för att testa styrkan på dina motståndares händer. Vanligtvis mycket mindre än potten, och ett bet där du direkt skulle rygga eller ge upp om du blev synar eller höjd av bra/tajta spelare. Spekulativa händer Händer som inte träffar bra floppar särskilt ofta, men som när de väl gör det kan tjäna mycket pengar åt dig. Spela spelaren Att basera dina beslut på din motståndares specifika spelstil och svagheter, snarare än på din faktiska hand. Spela ut någon En situation där du spelar mer avancerat än din motståndare, och där du kan utnyttja dina färdigheter till att låta honom fatta felaktiga beslut. Stjäla en pott Att vinna en pott genom att satsa en standardsumma, på mellan halv till hel pott. Vanligtvis när alla hittills bara checkat, och chanserna därför är goda att ingen har en tillräckligt bra hand för att syna eller höja.

12 246 Ordlista Stoppbet Ett litet bet som kan hindra andra från att satsa ett (oönskat) högre belopp, och som kan låta dig nå turn eller river billigt. Stopphöjning En liten höjning som kan hindra andra från att höja ett (oönskat) högre belopp. Relaterat till stoppbet. Svag-tajt (tajt-passiv) Någon som spelar väldigt få händer men som inte utnyttjar sina fördelar och spelar tillräckligt tajt i de få händer han faktiskt spelar. En term med ganska negativ innebörd, som implicerar att Okej, han kanske är hyggligt bra på att välja starthänder, men han är fortfarande inte mycket till spelare. Motsats till lös-aggressiv. Synstation Se lös-passiv. Tajt-aggressiv Någon som spelar väldigt få händer men som ofta satsar och höjer med de händer som han faktiskt spelar, för att utnyttja sina fördelar. Motsats till lös-passiv. Tidigt i handen Före eller på floppen. Motsats till på turn eller river. Tryck från mörkarna Summan av de mörkar (och möjligen även antar, fast de används sällan i PLO) du måste lägga in i potten varje runda, och hur mycket de utgör i förhållande till din stack. Till exempel skulle mörkar på $20- $40 skapa mycket större tryck mot en stack på $2 000 än mörkar på $5-$10 skulle. Med de här lägre mörkarna finns det mer utrymme för spel, och bord där det finns utrymme för spel brukar sägas kräva mer skicklighet än spel där du kan gå all-in på bara en eller två satsningsrundor. Å andra sidan tenderar högre tryck från mörkarna att uppmuntra till action, helt enkelt eftersom spelare inte har råd att vänta för länge.

13 Ordlista 247 Tvågatudrag När du måste träffa bra kort på både turn och river för att sätta din hand / kunna vinna potten. Säg att du har två hjärter på hand och det bara finns ett hjärter på floppen, då har du ett tvågatudrag till färg. Kallas även runner-runner. Täcka bordet När du har fler marker framför dig än någon annan spelare vid bordet vilket betyder att du kan knäcka vem som helst i en enda giv. Uppskjuten bluff När du väntar med att bluffa till en senare gata. Exempel: Du synar ett bet (snarare än att höja eller folda) med skräp på floppen, för att försöka ta potten från din motståndare på antingen turn eller river. Vanligtvis ett ganska avancerat drag, endast använt av bra eller erfarna spelare mot spelare som åtminstone kan tänka lite grann när de spelar så att de kan se synen som ett tecken på styrka snarare än på svaghet. UTG/Under the gun Den första spelaren att agera efter mörkarna, anses vanligtvis vara den sämsta möjliga positionen som finns. UTG+1 = andra spelaren att agera efter mörkarna, UTG+2 = tredje personen, etc. Varians De (kortsiktiga) uppåt- och nedåttrender du kan erfara på grund av slumpen. I ett spel med relativt låg varians skulle en bra spelare troligen inte råka ut för några större förluster, men hans vinster skulle i allmänhet inte heller vara överdrivet stora. Motsats till spel med väldigt hög varians, och väldigt hög flyktighet. Veta var du står Att ha god koll på din hands relativa värde, inte bara baserat på hur bra din egen hand är utan även, vilket är lika viktigt, genom att ta hänsyn till hur dina motståndare spelat och bordet ser ut. Vinstandel Hur många procents vinstchans din hand har mot din motståndares nuvarande handdistribution, i det läge ni för närvarande befinner er. Exempel: Du och två andra spelare går all-in på floppen med exakt

14 248 Ordlista lika stora stackar i en trevägspott. Om du, baserat på floppen och dina motståndares händer, skulle vinna exakt 35 % av gångerna här skulle du sägas ha 35 % vinstandel. Lägg märke till att det här är en situation där du har positivt väntevärde, eftersom alla vinstandelar över 33,33 % är en bra eller väldigt bra situation för dig vilket betyder att om du skulle kunna spela handen om och om igen och därmed bortse från kortsiktiga svängningar skulle du räkna med att tjäna pengar. VPIP Voluntarily put (money) into pot; procentandelen gånger en spelare frivilligt lagt in marker i potten (utanför sina tvingande blindar/mörkar). Väntevärde/µ/EV Termen som används när du analyserar om du fattat ett beslut som i långa loppet antingen skulle få dig att förlora eller att tjäna pengar. Fås av att jämföra risk med belöning. Som i: Jag synade $100 på turn när potten var på $500 och jag har tolv outs så beslutet var +EV, eller: Att syna ett pottbet med bara hålstege innebär klart negativt väntevärde. Relaterat till vinstandel. Wrap-stegdrag Även bara kallat wrap. Indikerar att du har ett riktigt bra stegdrag som Q-J-8-7 på bordet 10-9-x, så att du omringat floppen. (Alla K, Q, J, 8, 7 och 6 ger dig en stege inte nödvändigtvis nötstegen, men ändock en stege.) Nu för tiden kallas i Omaha alla händer som har klart bättre drag än bara ett öppet stegdrag för wrap-drag, även om det rent tekniskt kanske inte är korrekt. Vidare kallas händer som J-10-9-x på floppen Q-8-x för inre wrap-drag, eftersom du inte omringar floppen utan är omringad av korten på floppen. Återdrag 1. När din motståndare först träffar ett bra kort på turn och därmed leder över dig, men du sedan träffar ett bra kort på river, återtar ledningen, och vinner potten trots allt. 2. När två spelare har samma (för närvarande bästa) hand, antingen på flop eller på turn, men en av dem har ett drag till en bättre hand. Exempelvis kan två spelare båda ha träffat nötstegen på turn, men en av dem har fortfarande nötfärgdraget

15 Ordlista 249 därtill. I det här fallet sägs spelaren med extra outs ha återdrag här. Faktiskt är han säker på att få halva potten, men kan vinna om han träffar hela, vilket kallas att dra gratis. Exempel: I en pott på $2 000 och med åtta kort som förbättrar spelaren som drar gratis av 40 kvar, kommer han att dela potten 32/40 = 80 % av gångerna, och vinna hela potten 8/40 = 20 % av gångerna för en (extra) snittvinst på $400, helt riskfritt. Gratisdraget är en av de mest lönsamma situationer som finns i PLO, särskilt med djupa stackar, även om du bara har några få återdragskort. Översittare En överaggressiv spelare som ofta satsar och höjer utan riktiga kvalitetshänder, och som tycker om att bossa runt övriga bordet. Relaterat till galning, den ännu mer aggressiva/dumdristiga versionen av översittaren. Överspela en hand Att övervärdera en hand lite och därför spela den starkare än den kanske borde spelas. Övervärde En situation där du har eller kan ha ett positivt väntevärde. Relaterat till väntevärde.

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm Page 1 of 9 Lektion 1 - Prioritet nummer 1 : Att överleva I en turnering så är du utslagen så fort dina marker är slut (såvida du inte sitter i en ReBuy-turnering och det fortfarande är tillåtet att köpa

Läs mer

Examensarbete. 15 högskolepoäng. Pokerboten. Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker

Examensarbete. 15 högskolepoäng. Pokerboten. Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker Malmö Högskola, Malmö den 10 februari 2011 Examensarbete 15 högskolepoäng Pokerboten Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker Stefan Borgström och Marcus Nilsson Högskoleingenjörutbildningen

Läs mer

Bridge. på 10 minuter

Bridge. på 10 minuter Bridge på 10 minuter STEG FÖR STEG Det bästa sättet att lära sig spela bridge på är att börja med en förenklad form av spelet. Varje giv består av två moment, efter det att man delat ut korten: budgivning

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen Chans och risk ål När eleverna har studerat det här kapitlet ska de kunna: förklara vad som menas med begreppet sannolikhet räkna ut sannolikheten för att en händelse ska inträffa känna till hur sannolikhet

Läs mer

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2012-10-23

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2012-10-23 Spelregler Poker Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Tillämpliga villkor...3 1.2 Allmänt om spelformerna...3 1.3 Möjliga Spelsätt...3 1.4 Spelreglernas giltighetstid...3 1.5 Begrepp och definitioner...4

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2014 BÖRSTJÄNAREN KIKAR PÅ STHLM

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

SF1901: Övningshäfte

SF1901: Övningshäfte SF1901: Övningshäfte 5 september 2013 Uppgifterna under rubriken Övning kommer att gås igenom under övningstillfällena. Uppgifterna under rubriken Hemtal är starkt rekommenderade och motsvarar nivån på

Läs mer

Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 en bok om matematikens användningsområden skriven av Marcus Näslund. Mer info: www.kvadratrot.se.

Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 en bok om matematikens användningsområden skriven av Marcus Näslund. Mer info: www.kvadratrot.se. Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 SPORT OCH SPEL Matematik för såväl mentala som fysiska ansträngningar Ekvationslösning, matematiska resonemang, sannolikhetsteori Räkna med slumpen Det var

Läs mer

Investera i en ny tjänst på en ny marknad. Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst.

Investera i en ny tjänst på en ny marknad. Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst. Investera i en ny tjänst på en ny marknad. Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst. Ett säkrare sätt att se in i framtiden. VD har ordet Redovisnings- och revisionsbranschen är inne i en

Läs mer

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna.

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. SKYLT-SNURREN Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. Utförande: 1. Håll skylten mellan höger tumme och fingrarna

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde Tema Förväntat värde Teori Förväntat värde Begreppet förväntat värde används flitigt i diskussioner om olika pokerstrategier. För att kunna räkna ut det förväntade värdet så tar du alla möjliga resultat,

Läs mer

Genetisk programmering i Othello

Genetisk programmering i Othello LINKÖPINGS UNIVERSITET Första versionen Fördjupningsuppgift i kursen 729G11 2009-10-09 Genetisk programmering i Othello Kerstin Johansson kerjo104@student.liu.se Innehållsförteckning 1. Inledning... 1

Läs mer

Personnummer. Namn. Skattare. Datum. Symtom Aldrig Förekomst Allvarlighetsgrad Allvarlighetsgrad x förekomst A. Vanföreställningar 0 1 2 3 4 1 2 3

Personnummer. Namn. Skattare. Datum. Symtom Aldrig Förekomst Allvarlighetsgrad Allvarlighetsgrad x förekomst A. Vanföreställningar 0 1 2 3 4 1 2 3 Personnummer Namn Skattare Datum Symtom Aldrig x förekomst A. Vanföreställningar 0 1 2 3 4 1 2 3 B. Hallucinationer 0 1 2 3 4 1 2 3 C. Agitation / upprördhet 0 1 2 3 4 1 2 3 D. Depression / nedstämdhet

Läs mer

Du Kvinna, köp ett företag!

Du Kvinna, köp ett företag! Du Kvinna, köp ett företag! Kvinnor, kvinnor, kvinnor Vad skulle männen vara utan kvinnor? Få min Herre, mycket få! Mark Twain Men det fanns också män i det förgångna som hade andra uppfattningar: Kvinnor

Läs mer

verkligen tror på italienaren som sa att han hade JJ. Nu är jag uppe på 18 000.

verkligen tror på italienaren som sa att han hade JJ. Nu är jag uppe på 18 000. synar. På turn hade jag hoppats att ett lågt kort skulle komma, men det kommer en dam. Tysken checkar och jag betar 2 000, tysken synar. River är en nia vilket är ett bra kort. Åter igen checkar tysken.

Läs mer

Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY. Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB 2015-05-20. Sida 1 av 7

Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY. Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB 2015-05-20. Sida 1 av 7 Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB 2015-05-20 Sida 1 av 7 1. Definitioner I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Anställda vars arbetsuppgifter

Läs mer

Del 6 Valutor. Strukturakademin

Del 6 Valutor. Strukturakademin Del 6 Valutor Strukturakademin Innehåll 1. Strukturerade produkter och valutor 2. Hur påverkar valutor? 3. Metoder att hantera valutor 4. Quanto Valutaskyddad 5. Composite Icke valutaskyddad 6. Lokal Icke

Läs mer

CyberKanin. Erhåll 1 stjärna varje gång du köper ett "låt stå"-kort. CyberKanin. CyberKanin. Kort kostar 1 energi mindre (minimum 0).

CyberKanin. Erhåll 1 stjärna varje gång du köper ett låt stå-kort. CyberKanin. CyberKanin. Kort kostar 1 energi mindre (minimum 0). inte tar någon skada denna omgång. få så mycket energi som du redan har fått denna omgång. erhålla 3 energi. utveckling att erhålla 2 energi och läka 1 utveckling att tvinga alla andra monster att förlora

Läs mer

Ett spel för 3-6 spelare i åldern 12+, av Jacob Sundh

Ett spel för 3-6 spelare i åldern 12+, av Jacob Sundh Ett spel för 3-6 spelare i åldern 12+, av Jacob Sundh Året är 1931, i en förort till storstaden Chicago, spritförbudet är i full kraft och hederligt folk bryter mot fler och fler lagar. Gangstersyndikaten

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse.

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. ERSÄTTNINGSPOLICY I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Betydande risktagare: En anställd vars arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på Bolagets riskprofil. Dessa personer

Läs mer

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen Jag valde Greyhound av två skäl: En var att jag ville sitta och titta ut genom fönstret och bara titta på

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Investera i PromikBook. romikbook. Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst.

Investera i PromikBook. romikbook. Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst. Investera i PromikBook romikbook Bokföring, redovisning och affärssystem som molntjänst. ett säkrare sätt att se in i framtiden Vd har ordet Redovisnings- och revisionsbranschen är inne i en avgörande

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

Nio svar om din pension

Nio svar om din pension Sida 1 av 7 Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten där Bo Könberg är ordförande. Bild: Scanpix Förstora bild» Nio svar om din pension Publicerad: 11 juli 2009, 01:15 Senast uppdaterad:

Läs mer

7. Om argumentet är induktivt: Är premisserna relevanta/adekvata för slutsatsen?

7. Om argumentet är induktivt: Är premisserna relevanta/adekvata för slutsatsen? FTEA12:2 Föreläsning 4 Att värdera en argumentation II Inledning Förra gången konstaterade vi att argumentationsutvärdering involverar flera olika steg. Den som ska värdera en argumentation behöver åtminstone

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Av alla besökare i en webbutik är det statistiskt sett bara en liten andel som handlar något. Tänk om du kunde återengagera den stora andelen potentiella

Läs mer

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista pensionsfrågor ålderspension premiepension inkomstrelaterad pension förtidspension allmänna pensionssystemet förvärvsarbetande kärlkramp sjukbidrag

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Nominell vs real vinst - effekten av inflation -

Nominell vs real vinst - effekten av inflation - 1 Nominell vs real vinst - effekten av inflation - av Richard Johnsson 1 I det som följer ska jag beskriva hur inflationen påverkar de bokföringsmässiga vinsterna i företagen. Det kommer att framgå att

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL Spela på Galopp! SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL GaloppMagasinets spelexpert Geir Stabell har nu kommit till systemspel. Hur du ökar dina vinstchanser och minskar dina insatser. Inte minst

Läs mer

Handbok Officersskat. Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Officersskat. Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 7 3.1 Spelbordet..........................................

Läs mer

Ruth Tekle Baby Jane

Ruth Tekle Baby Jane Ruth Tekle Baby Jane Sofi Oksanen Sofi Oksanen är författaren till boken. Hon är född 1977 (34 år) och uppvuxen i Finland, i den lilla byn Jyväskylä. Hon har finskt och estländskt ursprung. Under sin uppväxt

Läs mer

Del 1 Volatilitet. Strukturakademin

Del 1 Volatilitet. Strukturakademin Del 1 Volatilitet Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är volatilitet? 3. Volatility trading 4. Historisk volatilitet 5. Hur beräknas volatiliteten? 6. Implicit volatilitet 7. Smile

Läs mer

Kort Sammanfattning av Schack MAS

Kort Sammanfattning av Schack MAS Kort Sammanfattning av Schack MAS Krister Ljung kljung@kth.se 6th April 2003 1 Bamse 1.1 Agenter 1.1.1 Bamse Bestämmer vilket drag som skall skickas till spelplanen. Har även nio öppningar att spela dom

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Mitt barn röker. Innehåll Mitt barn röker. 3 Vägen till att bli rökare 4 Steg 1 Förberedelse 5 Steg 2 Testning 6 Steg 3 Experimentering

Läs mer

Faktamaterial om röksug Därför är det så svårt att sluta röka

Faktamaterial om röksug Därför är det så svårt att sluta röka Faktamaterial om röksug Därför är det så svårt att sluta röka Ett pressmaterial framtaget av Niconovum AB Faktamaterialet är granskat av Karl Olov Fagerström, docent, tobaks- och nikotinforskare, tel:

Läs mer

SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING

SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING Under våren har Svenskar i Världen skickat ut en enkät till utlandssvenskarna. Med över 3 400 deltagare lyckades vi samla in en stor mängd inressant information från

Läs mer

OPTIONSSTRATEGIER SNABBGUIDE AKTIEOPTIONER

OPTIONSSTRATEGIER SNABBGUIDE AKTIEOPTIONER OPTIONSSTRATEGIER SNABBGUIDE AKTIEOPTIONER Optioner ger investerare många möjligheter eftersom det finns strategier för alla olika marknadslägen. De är också effektiva verktyg för att försäkra innehav

Läs mer

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att

Läs mer

ALLMÄNHETEN OM SPEL UPPFÖLJANDE MÄTNING

ALLMÄNHETEN OM SPEL UPPFÖLJANDE MÄTNING ALLMÄNHETEN OM SPEL UPPFÖLJANDE MÄTNING Kund: Lotteriinspektionen Kontakt: Joel KittiJunros Datum: 23 oktober, 2014 Annelie Önnerud Åström Tel: 08 535 25 829 Mobil: 0739 40 37 61 Annelie.astrom@novus.se

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BEHÖVER NI VERKLIGEN GENOMFÖRA EN UNDERSÖKNING...

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

Ordspråk och talesätt

Ordspråk och talesätt Ordspråk och talesätt Namn: VT-06 Ordspråkets historia De äldsta ordspråken tros vara 4000-5000 år gamla och stammar från en forntid då språket ännu inte kunde uttryckas i skrift. Många av ordspråken var

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 9, februari 2015 * * * * *************************************************** 9 tips för att lyckas

Läs mer

Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25% av svenskarna

Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25% av svenskarna Pressmeddelande 2011-12-14 Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25 av svenskarna Nätbanken Nordnet har genomfört en undersökning inför den stundande julhelgen och frågat svenskarna om sina julklappsinköp,

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan.

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan. MUGGAR OCH BOLLAR Placera en boll på toppen av en mugg och täck den med de andra två muggarna. Knacka på muggen och bollen kommer att passera genom muggen och hamna på bordet under. De återstående bollarna

Läs mer

FÅ FRAM INDATA. När inga data finns!? Beslutsfattarens dilemma är att det är svårt att spå! Särskilt om framtiden!

FÅ FRAM INDATA. När inga data finns!? Beslutsfattarens dilemma är att det är svårt att spå! Särskilt om framtiden! FÅ FRAM INDATA När inga data finns!? Beslutsfattarens dilemma är att det är svårt att spå! Särskilt om framtiden! (Falstaff Fakir) Svårigheter att få fram bra information - en liten konversation Ge mig

Läs mer

************** THE - Purity Test - LITE-version ***********************

************** THE - Purity Test - LITE-version *********************** ************** THE - Purity Test - LITE-version *********************** Det ultimata sextestet INDEX Hitta snabbt till den sektion du vill ha. Del....Sida INDEX...2 INTRODUKTION...3 TESTET...5 Sektion

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

Vikingen Börs. Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare.

Vikingen Börs. Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare. Vikingen Börs Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare. Det fantastiska med Vikingen är att programmet gör jobbet åt dig genom

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

Repetitionsuppgifter 1

Repetitionsuppgifter 1 Repetitionsuppgifter 1 Beräkna 1 a) 0,5 + 0,7 b) 0,45 + 1,6 c) 2,76 0,8 2 a) 4,5 10 b) 30,5 10 c) 0,45 1 000 3 Vilka av produkterna är a) större än 6 1,09 6 0,87 6 1 6 4,3 6 0,08 6 b) mindre än 6 4 Skriv

Läs mer

Optimering av depåpositioner för den minimala bensinförbrukningen i öknen

Optimering av depåpositioner för den minimala bensinförbrukningen i öknen Optimering av depåpositioner för den minimala bensinförbrukningen i öknen Frågeställning: En jeep kan sammanlagt ha 200 liter bensin i tanken samt i lösa dunkar. Jeepen kommer 2,5 km på 1 liter bensin.

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk utveckling

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Remissvar Datum Vår referens Sida 2013-07-02 Dnr: 13-4788 1(8) Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Den 25 april 2013 gick PTS ut med en remiss till marknaden

Läs mer

V E S A S Ö D E S T R I A N G E L *************************************

V E S A S Ö D E S T R I A N G E L ************************************* Sid 1 av 8 V E S A S Ö D E S T R I A N G E L ************************************* för Jan Pers Vaksalagatan 20 753 20 Uppsala Bästa Jan! Din nyfikenhet på spådom har väckts och jag ska här i din egen

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering

Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering Personbedomning.se Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering En rapport från Personbedomning.se

Läs mer

ico-worker.com Användarvillkor och andra saker som du bör känna till för att kunna vara säker online.

ico-worker.com Användarvillkor och andra saker som du bör känna till för att kunna vara säker online. ico-worker.com Användarvillkor och andra saker som du bör känna till för att kunna vara säker online. Vi har alla ansvar för säkerheten En del av IKEA andan är att Jag gör lite grann, du gör lite grann,

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Tjäna så mycket du kan!

Tjäna så mycket du kan! Tjäna så mycket du kan! Övningen är till för att lyfta fram vikten av samarbete och att alla är beroende av varandra för att få bästa resultat. Klassen delas in i fyra grupper som placeras så att de inte

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

En dansk version av detta dokument kan laddas ned här: http://itu.dk/ people/hagerman/retningslinjer.pdf (pdf, 500 kb)

En dansk version av detta dokument kan laddas ned här: http://itu.dk/ people/hagerman/retningslinjer.pdf (pdf, 500 kb) Denna guide är till för folk som gör hemsidor med Öresundsregionen som målgrupp. Vilket språk är bäst att använda sig av - danska, svenska eller eventuellt bägge? - eller kanske engelska? Hur riktar man

Läs mer