Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt."

Transkript

1 Ordlista Alla kommer inte att känna till samtliga termer jag använder i den här boken. Särskilt vissa Omaha-specifika termer eller ord som förekommer på höga nivåer är kanske inte självklara för alla. Därför har jag sammanställt den här ordlistan över termer på det sätt jag använder dem i den här boken. Det betyder inte att det är någon slags officiella definitioner, eller ens att de alltid är 100 % korrekta. Eftersom den här ordlistan skapades för att hjälpa och förenkla, och inte för att skapa nya frågor, kommer jag ibland för enkelhetens skull att säga saker som kanske inte är 100 % riktiga rent tekniskt. Dessutom kommer jag bara att beskriva hur jag använder termerna i den här boken inte hur de kanske används i andra sammanhang eftersom vissa termer kan ha multipla betydelser. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt. All-in När du lagt alla dina marker i potten sägs du vara all-in. Du spelar för en huvudpott som har dina marker i sig samt lika många marker som du lagt in i potten från vardera motståndare som är kvar. Om dina motståndare lägger in mer pengar utöver det kommer de att hamna i en sidopott som du inte kan vinna. Genom att vara all-in kommer du alltid att komma till en visning, oavsett hur andra spelare satsar, eller hur höga summor de ställer på spel. Beskydd När du är all-in och spelarna med fler marker än du satsar stort eller höjer. Det kan leda till en situation där alla andra stora stackar/potentiella vinnare i handen tvingas ut ur potten. Om det händer kommer de inte bara att tvingas ut ur eventuella sidopotter, men även ur din huvudpott. Därför ökar dina chanser att vinna potten, och eftersom du inte behöver lägga in mer pengar för att åstadkomma det sägs du ha fått beskydd.

2 236 Ordlista Blank Turn- och/eller river-kort som inte förändrar något, vilket betyder att draghänder nästan säkert inte gynnats, och att den bästa handen på förra gatan troligen fortfarande är bäst. Blockerande kort 1. Om du har specifika kort på hand som inte gör det troligt att en motståndare har nötterna eller något väldigt bra. Exempel: Du har J-J-J-3 och floppen är Q Din motståndare har troligen inte en färdig stege eftersom du har tre av de fyra knektar som behövs för att bygga en stege. Om du nu väljer att satsa eller höjer grundat på att din motståndare troligen inte har en stege och därför förmodligen inte kommer att tåla trycket har du gjort ett blockerande spel. 2. Kort på din hand som gör det svårare för din motståndare att träffa sitt drag eller förbättra sin hand, så att han har färre outs än han tror att han har. Exempel: Din motståndare drar till ett ess-högt hjärterdrag, men du har själv flera hjärterkort så med andra ord är hans dragodds sämre eftersom det finns färre bra kort kvar för honom i leken. Bonusar När pokersidor online ger dig gratis eller extra pengar om du väljer att sätta in pengar och/eller delta i deras spel om riktiga pengar. Bordsavgift När kasinot inte tjänar pengar på att ta en procentandel av varje pott (rake), utan på att ta ut en avgift för varje 30 eller 60 minuter som en spelare sitter vid bordet. Ett vanligt sätt att ta betalt i gamla, hederliga spel på höga nivåer. Djupa stackar När folk spelar med mycket pengar jämfört med storleken på mörkar, satsningar eller potter. Se även: Manöverutrymme. Döda pengar Pengar i potten från spelare som redan foldat, men som har lagt in pengar i potten. De här bidragen är bra för resterande spelare i given, eftersom de får bättre (drag)odds och pengarna leder till en större pott

3 Ordlista 237 för den som till slut vinner. Även mörkar eller satsningar du redan lagt in när du står inför en stor höjning räknas som döda pengar. I det här fallet räknar din tidigare investering inte till din stack längre, utan är en del av potten och anses därför vara död. Dödskort När någon förbättrar sig så mycket på turn att du drar dött vilket gör det helt oväsentligt om du lyckas träffa din hand eller inte på river. Vanligtvis när du drar till stegar och/eller färger, men din motståndare träffar kåk på turn. Flervägs- 1. Som i flervägspott : När fler än två spelare deltar i given alltså att potten inte spelas om heads-up. 2. Som i flervägshand : När en hand har flera sätt att vinna på som exempelvis något i stil med tvåpar + öppet stegdrag, istället för bara tvåpar. Fyra av en andra kula Att satsa en gång till. Används vanligen för att beskriva någon som satsar på floppen med en ganska marginell hand och blivit synad. Om han sedan bestämmer sig för att satsa med sin marginella hand en gång till på turn, trots hotet från synaren, sägs han ha fyrat av en kula till. Motsats till folk som endast fyrar av en kula och sedan ger upp sina försök att (semi-)bluffa genom att checka på turn om någon skulle syna dem på floppen. Fullbordsspel/fullsatt bord Ett bord med vanligen nio eller tio spelare. Motsats till glesbesatta bord. Galning En extremt (över)aggressiv spelare, som ofta satsar och (åter)höjer när han helt klart inte har en tillräckligt bra hand för det. Relaterat till översittare.

4 238 Ordlista Gibraltarklippa, nötspelare En väldigt tajt spelare som bara lägger in pengar i potten frivilligt med högkvalitativa händer (före floppen) och med riktigt bra händer eller drag (efter floppen). Glesbesatt bord Ett bord med alltifrån två till sex spelare. Motsats till fullsatt bord. Gratiskortsspel När du satsar på floppen i sen position/som sisten att agera, så att du kan checka sist av alla om alla checkar till dig på turn och du inte förbättrat din hand. På det här sättet kan du om du lyckas få se riverkortet gratis tack vare att du satsade på floppen. Grinder En spelare som tjänar pengar på att spela poker med en fördel. Vanligtvis en term med viss negativ klang, eftersom grinders upplevs vara tajta, tråkiga procentandelsspelare. Grunda stackar När stackarna är små jämfört med storleken på mörkarna eller potten, vilket betyder att du hamnar all-in efter bara några få satsningssteg. Motsats till djupa stackar. Se även Manöverutrymme. Heads-up/en-mot-en När bara två spelare är kvar i given. Motsats till flervägspott. Hit-and-run När du går från bordet (nästan) direkt efter att ha vunnit en stor pott. Huvudpott Den första potten, potten till vilken den första spelaren som hamnat all-in hör. Säg att fyra andra spelare har lagt in $500 var i potten och du är all-in för $200, då kommer du att spela för en huvudpott på 5 * $200 = $1 000, medan de kvarvarande 4 * $300 ($500 - $200) kommer att hamna i en sidopott på totalt $ Spelaren som är all-in kan inte vinna pengar från sidopotten. Han kan bara vinna pengar från huvudpotten potten som han själv lagt pengar i.

5 Ordlista 239 Hålstege Drag till stege med maximalt fyra outs. Motsats till öppet stegdrag (maximalt åtta outs) eller wrap (maximalt 20 outs). Högstapar med högsta kicker När du har parat högsta kortet på bordet och har det bästa möjliga sidokortet därtill. En typisk hold em-term som vanligtvis implicerar att handen är hygglig eller till och med bra. I Omaha är TPTK (top pair top kicker, eng. term) dock för det mesta inte särskilt mycket värt. Om du i Omaha har högstaparet samt bästa kickern skulle du dessutom prata om högstaparet + flera kicker-kort, eftersom du har fyra hålkort och inte bara två. I två färger Till exempel när din starthand har två kort i hjärter och två i spader, som A Motsats till det engelska uttrycket rainbow (när alla fyra kort är i olika färg så att du aldrig kan vinna på färg som A ) eller en hand som innehåller en färg (när du har två, tre eller fyra kort i samma färg på hand, och därför noll, ett eller två kort i andra färger därtill som A eller A ). Implicita odds När du räknar med att kunna tjäna mycket pengar/hamna i en situation med bra väntevärde senare i handen, så att du vanligtvis förväntar dig att kompensera för att du synat med negativt väntevärde tidigare i handen. Exempelvis när du kan träffa en bra flop, turn eller river, eller när du lyckas hamna i en annan gynnsam situation och du kan få rejält betalt tack vare förvåningsfaktorn, eller när du kan tjäna genom att bluffa ut dina motståndare om ett skrämmande kort kommer. Motsats till negativa eller omvända implicita odds, där du troligen kommer att förlora mycket pengar på senare gator snarare än att vinna mycket pengar eller exempelvis när du om du vinner skulle tjäna ganska lite, medan du när du förlorar potentiellt kan förlora enorma summor. Inköp Mängden pengar du tar med till bordet. Förr var enda kravet för att få sätta sig nästan alltid ett lägsta-inköp, ett minimibelopp du behövde ta

6 240 Ordlista med dig för att få delta. Sedan online-pokern blivit allt mer populär har de flesta bord även fått ett högsta-inköp, vilket betyder att du inte kan sätta dig med hur mycket pengar som helst vid bordet. Det här max-beloppet är främst till för att skydda de svagare spelarna, och för att inte låta storleken på spelet eskalera när folk bestämmer sig för att köpa in sig för enorma summor. Isolera Som i: Att isolera någon. När du satsar eller (åter)höjer, ibland med en ganska marginell hand, för att få spela om potten heads-up mot en svag eller förutsägbar spelare som du enkelt kan spela ut/tjäna pengar på. Kallsyn När du synar en höjning utan att redan ha lagt pengar i potten. Motsats till att syna en höjning i mörkarna, eller efter att redan ha limpat. Knepig Någon som spelar väldigt bedrägligt. Någon som ofta har en annan hand än den han representerar, eller som ofta spelar sina händer väldigt annorlunda mot hur folk i allmänhet gör. Som i: Eftersom jag visste att han är en knepig spelare visste jag också att hans check inte automatiskt behövde betyda att han inte hade något. Motsats till rättfram. Kombinationshand En relativt svag hand som blir stark eftersom den har flera sätt att vinna på. Varje enskilt drag är kanske inte så bra, men tillsammans skapar de en hygglig eller till och med ganska kraftfull hand. Exempel: En hand som mellanpar + kicker-kort + hålstege + färgdrag som inte är till nötterna. Koordinerad hand En starthand där alla fyra kort fungerar ihop. En hand som J sägs vara koordinerad, medan en hand som K -K -8-3 inte är det: den har bara kungar och inte mycket mer.

7 Ordlista 241 Kunder De spelare i en giv som du på grund av din hands styrka jämfört med deras räknar med att kunna tjäna pengar på och som du därför vill ha kvar i potten, så att de kan betala av till dig. Som i: Jag höjde inte, eftersom jag inte ville tappa mina kunder. Köpa knappen När du satsar eller höjer tidigt i handen, antingen före eller på floppen, i hopp om att få spelarna efter dig att folda. På det här sättet har du försäkrat dig om att få bäst position genom hela handen, och du sägs ha köpt knappen. Vanligtvis ett spel som görs ur mellan- eller sen position. LAS En lös/aggressiv spelare (eng. LAP). Någon som spelar många händer och som tenderar att spela dem aggressivt. Relaterat till översittare och galning. Limpa Att syna första betet i en ohöjd pott. Lurpassa En gammal term för att check-höja, när du först checkar för att försöka låta folk efter dig satsa, för att sedan höja när det väl blir din tur igen. Lursyna När du först bara synar en satsning eller höjning med en väldigt bra hand säg något i stil med pocketess före floppen. Du spelar svag genom att bara syna, i hopp om att någon efter dig ska (åter)höja så att du sedan själv kan återhöja stort. Ett slugt och avancerat sätt att maximera vinsten för en hand. Lös-aggressiv Se LAS. Lös-passiv Någon som ofta synar men som inte satsar eller höjer mycket. Löspassiva spelare (LPS:er, eng. LPPs) refereras ofta till som idealmot-

8 242 Ordlista ståndare, eftersom de betalar av dig när de ligger efter men inte utnyttjar sin statistiska fördel när de själva leder. (Tyvärr kommer du att hitta väldigt få LPS:er i pot-limit Omaha, särskilt på högre nivåer.) Manöverutrymme Mängden pengar som är kvar relativt pottens storlek. Säg att du synar en satsning på $300 på turn och både du och din motståndare har $2 000 kvar vardera, då finns det massor av manöverutrymme. Men om någon av er bara har $100 kvar finns det väldigt lite manöverutrymme. Har att göra med pengadjupet (grunda stackar / djupa stackar). Mjukvara Datorprogram som kan hjälpa dig att förbättra eller analysera ditt (eller dina motståndares) spel och också dina resultat. Måltavla Se offer. Nötspelstil En strategi där du inte bluffar eller ens semi-bluffar särskilt ofta, och där du inte chansar mycket. En strategi där du väntar tålmodigt på att sätta din (vanligtvis högkvalitativa) hand, i hopp om att få betalt. Offer Den person vid bordet som du försöker knäcka; den veka spelaren vars pengar du är ute efter. Som i: Genom att ha isolerat mitt offer före floppen med en liten återhöjning visste jag att potten skulle bli min om han inte träffade floppen. Kallas även för måltavla. Okoordinerad När det inte finns många möjliga drag. Exempel på okoordinerade floppar vore Q -7-2 eller K -8-3, då det skulle vara svårt, om inte omöjligt, för någon att ha ett bra drag på dem. Motsats till floppar som , där det finns många möjliga drag. Omvända implicita odds Se implicita odds.

9 Ordlista 243 Pengafavorit När du kanske inte är en absolut favorit (>50 %) till att vinna potten, men fortfarande har ett positivt väntevärde i given. Exempelvis när du har en högre vinstandel än 25 % i en fyrvägspott. PFR Procentandelen gånger du höjer före floppen (jämfört med att folda eller syna). Av engelskans pre-flop raises. Position Var du sitter relativt knappen. Vanligtvis är det bäst att sitta så nära knappen som möjligt. Det är också viktigt att veta vilken position du har gentemot den spelare som höjt före floppen, och vilken position du har eller inte har på ditt offer, personen som du försöker knäcka. I samtliga fall vill du vanligtvis agera sist, eftersom du då först kan se vad dina motståndare gör och därefter kan bestämma vad du ska göra baserat på deras beslut. Pottbunden När du har investerat så mycket pengar i potten att det inte längre är ett alternativ att folda. Rake Andelen pengar som kasinon och spelsidor online tar ur varje pott. Vanligtvis 5 % med ett tak på $3, eller något liknande. Rakeback När en online-sida ger tillbaka en viss andel av raken som deras kunder betalat. Ibland är det något som sajten förbjudit men som tredje parter arrangerat, men det är lika ofta ett sätt för olika spelsidor att belöna sina lojala kunder och/eller locka nya. Representera en hand Att satsa på en sådant sätt att ditt bet, i kombination med korten på bordet, din position, din framtoning och vad du gjort före floppen i princip säger att Jag har två ess eller Jag har en färg, etc. När du satsar så här för att övertyga dina motståndare om att du har en viss hand när du faktiskt inte har det representerar du den handen eller den sortens händer. Lägg märke till att det här bara fungerar mot tän-

10 244 Ordlista kande spelare folk som försöker lista ut vad du troligen har på hand genom titta på hur du satsat, hur bordet ser ut och hur du tenderar att spela. Så försök aldrig representera en hand mot spelare som bara tänker på sina egna händer. Runner-runner Se tvågatudrag. Semi-bluffa Att satsa eller höja på flop eller turn med en hand som troligen inte är bäst oftast överspelar du ett drag med målet att få alla andra att folda. Men om du ändå blir synad vet du att du fortfarande har några eller till och med många outs för att föbättra dig och få bäst hand. Sidopott En andra pott som skapas utöver huvudpotten. (Notera att de här termerna inte nämner något om storleken på potten; sidopotten kan vara många gånger större än huvudpotten.) En pott som endast de större stackarna kan slåss om, eftersom en spelare som är all-in endast kan vinna huvudpotten. Signal Att avslöja något, vanligtvis på andra sätt än genom satsningsmönstret. Indikerar hur stark eller svag din motståndares hand förmodligen är. Vanliga signaler: Att agera starkt innebär att man är svag, Att kasta en snabb blick mot markerna betyder att man tänker spela/har en bra hand. Singel-ess-bluffen När du satsar eller höjer som en bluff, och låtsas som att du har nötfärgen trots att du i själva verket bara har esset till den inte det andra kort du faktiskt behöver för färgen. Till exempel: Floppen är och du har A -K -Q -T. Genom att satsa eller höja här representerar du nötfärgen, och du hoppas på att få bättre händer (som icke-nötfärger) att lägga sig eftersom du visat styrka. Skrämmande kort Ett kort som mycket väl kan ha hjälpt din motståndare och/eller kan ha låtit honom träffa sina drag. En kort som ser potentiellt farligt ut

11 Ordlista 245 för huvudsatsaren. Efter satsningsrundan på flop eller på turn tänker han att hans motståndare har ett drag eller en svagare färdig hand än hans egen. Men efter ett skrämmande kort på turn eller river vet han att hans motståndares hand kan ha förbättrats och nu kan slå hans egen. Skydda en hand Att satsa eller höja för att låta sämre händer och/eller draghänder betala dyrt för att dra till en bättre hand än din. Slöspela När du spelar en väldigt bra hand mycket mer passivt än vad man skulle kunna förvänta sig, baserat på dess styrka. Vanligtvis gjort för att locka in andra spelare i potten och/eller för att inte skrämma bort kunderna. Sonderingsbet Ett bet som används för att testa styrkan på dina motståndares händer. Vanligtvis mycket mindre än potten, och ett bet där du direkt skulle rygga eller ge upp om du blev synar eller höjd av bra/tajta spelare. Spekulativa händer Händer som inte träffar bra floppar särskilt ofta, men som när de väl gör det kan tjäna mycket pengar åt dig. Spela spelaren Att basera dina beslut på din motståndares specifika spelstil och svagheter, snarare än på din faktiska hand. Spela ut någon En situation där du spelar mer avancerat än din motståndare, och där du kan utnyttja dina färdigheter till att låta honom fatta felaktiga beslut. Stjäla en pott Att vinna en pott genom att satsa en standardsumma, på mellan halv till hel pott. Vanligtvis när alla hittills bara checkat, och chanserna därför är goda att ingen har en tillräckligt bra hand för att syna eller höja.

12 246 Ordlista Stoppbet Ett litet bet som kan hindra andra från att satsa ett (oönskat) högre belopp, och som kan låta dig nå turn eller river billigt. Stopphöjning En liten höjning som kan hindra andra från att höja ett (oönskat) högre belopp. Relaterat till stoppbet. Svag-tajt (tajt-passiv) Någon som spelar väldigt få händer men som inte utnyttjar sina fördelar och spelar tillräckligt tajt i de få händer han faktiskt spelar. En term med ganska negativ innebörd, som implicerar att Okej, han kanske är hyggligt bra på att välja starthänder, men han är fortfarande inte mycket till spelare. Motsats till lös-aggressiv. Synstation Se lös-passiv. Tajt-aggressiv Någon som spelar väldigt få händer men som ofta satsar och höjer med de händer som han faktiskt spelar, för att utnyttja sina fördelar. Motsats till lös-passiv. Tidigt i handen Före eller på floppen. Motsats till på turn eller river. Tryck från mörkarna Summan av de mörkar (och möjligen även antar, fast de används sällan i PLO) du måste lägga in i potten varje runda, och hur mycket de utgör i förhållande till din stack. Till exempel skulle mörkar på $20- $40 skapa mycket större tryck mot en stack på $2 000 än mörkar på $5-$10 skulle. Med de här lägre mörkarna finns det mer utrymme för spel, och bord där det finns utrymme för spel brukar sägas kräva mer skicklighet än spel där du kan gå all-in på bara en eller två satsningsrundor. Å andra sidan tenderar högre tryck från mörkarna att uppmuntra till action, helt enkelt eftersom spelare inte har råd att vänta för länge.

13 Ordlista 247 Tvågatudrag När du måste träffa bra kort på både turn och river för att sätta din hand / kunna vinna potten. Säg att du har två hjärter på hand och det bara finns ett hjärter på floppen, då har du ett tvågatudrag till färg. Kallas även runner-runner. Täcka bordet När du har fler marker framför dig än någon annan spelare vid bordet vilket betyder att du kan knäcka vem som helst i en enda giv. Uppskjuten bluff När du väntar med att bluffa till en senare gata. Exempel: Du synar ett bet (snarare än att höja eller folda) med skräp på floppen, för att försöka ta potten från din motståndare på antingen turn eller river. Vanligtvis ett ganska avancerat drag, endast använt av bra eller erfarna spelare mot spelare som åtminstone kan tänka lite grann när de spelar så att de kan se synen som ett tecken på styrka snarare än på svaghet. UTG/Under the gun Den första spelaren att agera efter mörkarna, anses vanligtvis vara den sämsta möjliga positionen som finns. UTG+1 = andra spelaren att agera efter mörkarna, UTG+2 = tredje personen, etc. Varians De (kortsiktiga) uppåt- och nedåttrender du kan erfara på grund av slumpen. I ett spel med relativt låg varians skulle en bra spelare troligen inte råka ut för några större förluster, men hans vinster skulle i allmänhet inte heller vara överdrivet stora. Motsats till spel med väldigt hög varians, och väldigt hög flyktighet. Veta var du står Att ha god koll på din hands relativa värde, inte bara baserat på hur bra din egen hand är utan även, vilket är lika viktigt, genom att ta hänsyn till hur dina motståndare spelat och bordet ser ut. Vinstandel Hur många procents vinstchans din hand har mot din motståndares nuvarande handdistribution, i det läge ni för närvarande befinner er. Exempel: Du och två andra spelare går all-in på floppen med exakt

14 248 Ordlista lika stora stackar i en trevägspott. Om du, baserat på floppen och dina motståndares händer, skulle vinna exakt 35 % av gångerna här skulle du sägas ha 35 % vinstandel. Lägg märke till att det här är en situation där du har positivt väntevärde, eftersom alla vinstandelar över 33,33 % är en bra eller väldigt bra situation för dig vilket betyder att om du skulle kunna spela handen om och om igen och därmed bortse från kortsiktiga svängningar skulle du räkna med att tjäna pengar. VPIP Voluntarily put (money) into pot; procentandelen gånger en spelare frivilligt lagt in marker i potten (utanför sina tvingande blindar/mörkar). Väntevärde/µ/EV Termen som används när du analyserar om du fattat ett beslut som i långa loppet antingen skulle få dig att förlora eller att tjäna pengar. Fås av att jämföra risk med belöning. Som i: Jag synade $100 på turn när potten var på $500 och jag har tolv outs så beslutet var +EV, eller: Att syna ett pottbet med bara hålstege innebär klart negativt väntevärde. Relaterat till vinstandel. Wrap-stegdrag Även bara kallat wrap. Indikerar att du har ett riktigt bra stegdrag som Q-J-8-7 på bordet 10-9-x, så att du omringat floppen. (Alla K, Q, J, 8, 7 och 6 ger dig en stege inte nödvändigtvis nötstegen, men ändock en stege.) Nu för tiden kallas i Omaha alla händer som har klart bättre drag än bara ett öppet stegdrag för wrap-drag, även om det rent tekniskt kanske inte är korrekt. Vidare kallas händer som J-10-9-x på floppen Q-8-x för inre wrap-drag, eftersom du inte omringar floppen utan är omringad av korten på floppen. Återdrag 1. När din motståndare först träffar ett bra kort på turn och därmed leder över dig, men du sedan träffar ett bra kort på river, återtar ledningen, och vinner potten trots allt. 2. När två spelare har samma (för närvarande bästa) hand, antingen på flop eller på turn, men en av dem har ett drag till en bättre hand. Exempelvis kan två spelare båda ha träffat nötstegen på turn, men en av dem har fortfarande nötfärgdraget

15 Ordlista 249 därtill. I det här fallet sägs spelaren med extra outs ha återdrag här. Faktiskt är han säker på att få halva potten, men kan vinna om han träffar hela, vilket kallas att dra gratis. Exempel: I en pott på $2 000 och med åtta kort som förbättrar spelaren som drar gratis av 40 kvar, kommer han att dela potten 32/40 = 80 % av gångerna, och vinna hela potten 8/40 = 20 % av gångerna för en (extra) snittvinst på $400, helt riskfritt. Gratisdraget är en av de mest lönsamma situationer som finns i PLO, särskilt med djupa stackar, även om du bara har några få återdragskort. Översittare En överaggressiv spelare som ofta satsar och höjer utan riktiga kvalitetshänder, och som tycker om att bossa runt övriga bordet. Relaterat till galning, den ännu mer aggressiva/dumdristiga versionen av översittaren. Överspela en hand Att övervärdera en hand lite och därför spela den starkare än den kanske borde spelas. Övervärde En situation där du har eller kan ha ett positivt väntevärde. Relaterat till väntevärde.

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

Implicita odds och omvända implicita odds

Implicita odds och omvända implicita odds Kapitel sju Implicita odds och omvända implicita odds Under de tidiga satsningsrundorna och satsningsrundorna i mitten sänks vanligtvis pottoddset avsevärt om du behöver syna framtida satsningar, och du

Läs mer

Del 8. Taktiska åtgärder

Del 8. Taktiska åtgärder Del 8 Taktiska åtgärder Taktiska åtgärder Inledning I den första volymen, No Limit Hold em, Harringtons expertstrategier för turneringar, Slutspel, koncentrerade vi oss framför allt på värdebetar, satsningar

Läs mer

Mörkpoker Strategi. 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26

Mörkpoker Strategi. 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26 Mörkpoker Strategi 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE VISDOM...2 1.1 SATSNINGSRUNDOR...3 1.2 TÄNK IGENOM SITUATIONEN!...4 1.3 DISCIPLIN...5 1.4 BLUFFANDE/VARIERAT

Läs mer

Just another WordPress site

Just another WordPress site Online Casino betyg för Sverige Just another WordPress site MENU INTRODUKTION TILL ONLINE- BONUSAR Online Poker Bonus Online poker är lite annorlunda från de online-kasinon och bookmakers, eftersom du

Läs mer

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm Page 1 of 9 Lektion 1 - Prioritet nummer 1 : Att överleva I en turnering så är du utslagen så fort dina marker är slut (såvida du inte sitter i en ReBuy-turnering och det fortfarande är tillåtet att köpa

Läs mer

Del 3 Att läsa bordet

Del 3 Att läsa bordet Del 3 Att läsa bordet Introduktion till att läsa bordet En del spel kan du spela utan att behöva ta särskilt mycket hänsyn vare sig till vem din motståndare är eller vad han försöker göra. Om du är schackmästare

Läs mer

Lowball Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat

Lowball Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat Lowball Regler 1999-2005 Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat 2005-02-12 1 Inledning I juli månad 1999 spelades vad som skulle komma att bli vår inofficiella slutna pokerförenings allra första

Läs mer

Hold em Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat

Hold em Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat Hold em Regler 1999-2007 Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat 2007-07-16 1 Inledning I juli 1999 spelades vad som skulle komma att bli vår inofficiella slutna pokerförenings första spelkväll.

Läs mer

Freddas turneringsskola

Freddas turneringsskola Freddas turneringsskola Innehåll Lektion 1 - Prioritet nummer 1 : Att överleva Lektion 2 - Prioritet nummer 2 : Att bygga upp en markerstapel Lektion 3 - Chip count Lektion 4 - Spel med liten markerstapel

Läs mer

Examensarbete. 15 högskolepoäng. Pokerboten. Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker

Examensarbete. 15 högskolepoäng. Pokerboten. Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker Malmö Högskola, Malmö den 10 februari 2011 Examensarbete 15 högskolepoäng Pokerboten Behandlar teorier för att ta fram algoritmer till en bot som spelar poker Stefan Borgström och Marcus Nilsson Högskoleingenjörutbildningen

Läs mer

Bridge. på 10 minuter

Bridge. på 10 minuter Bridge på 10 minuter STEG FÖR STEG Det bästa sättet att lära sig spela bridge på är att börja med en förenklad form av spelet. Varje giv består av två moment, efter det att man delat ut korten: budgivning

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen Chans och risk ål När eleverna har studerat det här kapitlet ska de kunna: förklara vad som menas med begreppet sannolikhet räkna ut sannolikheten för att en händelse ska inträffa känna till hur sannolikhet

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET KORTSPEL MED OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna prova på att kommunicera utan att prata med varandra och

Läs mer

Vad behöver du för att kunna spela? Jo, du och din motståndare behöver varsin egen kortlek med 60 kort, ett mynt att singla slant med och några

Vad behöver du för att kunna spela? Jo, du och din motståndare behöver varsin egen kortlek med 60 kort, ett mynt att singla slant med och några Vad behöver du för att kunna spela? Jo, du och din motståndare behöver varsin egen kortlek med 60 kort, ett mynt att singla slant med och några polletter för att markera skador på era Pokémon. Ni kan använda

Läs mer

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att "dra för färgen".

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att dra för färgen. KURMATERIAL TVÅ ÖVERIKT AVITT Termer Blockering - pelföraren blockerar - Blockera som motståndare - Undvika blockera egna färger - Annat sätt att undvika blockering Lågt i andra hand men täck! Givexempel:

Läs mer

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2016-05-09

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2016-05-09 Spelregler Poker Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Tillämpliga villkor...3 1.2 Allmänt om spelformerna...3 1.3 Möjliga Spelsätt...3 1.4 Spelreglernas giltighetstid...3 1.5 Begrepp och definitioner...4

Läs mer

Lösning till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson

Lösning till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson Giv 1 (nivå 1 för nybörjaren) EKDkn109 82 EK2 43 EK 432 K2 E76543 Väst spelar 7, utspel 3. Hur bör spelet läggas upp? Först och främst ska spelföraren räkna sina

Läs mer

JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren

JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren Svar skall inlämnas till Hans eller någon i styrelsen senast måndagen den 7 december. Priser kommer att utgå (kanske man kan vinna en extra månads kökshandräckning?)

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Husorgan för ungdomsbridgen

Husorgan för ungdomsbridgen SVERIGES Larsson Melander s 16 STENKLARA SIOR FÖR KORTLIRARE 1 1998 Husorgan för ungdomsbridgen PRIS 19:50 (inkl. moms) ÅRETS SPEL ALLA ÅR TIPSSKOLAN NICHLAS LÄR UT SINA VASSASTE TIPS BRIGEFÖRBUN WWW.ZONE.COM

Läs mer

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex:

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex: Hej Alla, Texten är hämtat ur tidningen PASS, den ges ut av stockholmsklubben BK S:T Erik. Den går även att läsa på nätet. Titta till deras utmärkta hemsida : www.sterik.se I nedanstående artikel handlar

Läs mer

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel.

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel. KURSMATERIAL 3 ÖVERSIKT AVSNITT Termer - Termer i färgspel (trumfspel) - Exempel på vår förenklade budgivning Trumfspel - Tips till spelföraren - Motspel mot trumf passivt försvar - Motspel mot trumf offensivt

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed Givsamling med kommentarer av Staffan Hed 2014-09-17 1. Nord [ K T 4 2 Ingen ] D 6 5 2 { D kn }D 7 5 [ 9 8 5 3 [ E D kn 6 ] 4 3 ] K 9 { E K 9 7 { T 6 3 2 }E T 9 }K kn 6 [ 7 ] E kn T 8 7 { 8 5 4 }8 4 3

Läs mer

SANNOLIKHET OCH SPEL

SANNOLIKHET OCH SPEL SANNOLIKHET OCH SPEL I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Formulera, analysera och lösa matematiska problem samt värdera valda strategier, metoder och resultat (MA) Tolka en realistisk situation och utforma en matematisk

Läs mer

Kungar och Skatter. 2. Ta sedan de fyra essen och blanda dem och lägg sedan slumpvis ut ett ess uppvänt i varje hörn (se fig 2).

Kungar och Skatter. 2. Ta sedan de fyra essen och blanda dem och lägg sedan slumpvis ut ett ess uppvänt i varje hörn (se fig 2). Introduktion Spelare: 2-4 Speltid:15min Svårighet:Lätt att lära, svårt att bemästra Komponenter: 52 kort + 1 Joker Kungar och Skatter I Kungar och Skatter spelar varje spelare en kung som beger sig ut

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET Gratis Slots Freespinsblocket erbjuder gratis slots spel för sina kunder. Här har du en möjlighet att spela kasinospel med all ny grafik och ljud. Här kan du få alla nya

Läs mer

Spelregler för restaurangkasinospel

Spelregler för restaurangkasinospel Spelregler för restaurangkasinospel Innehållsförteckning Allmänt... 2 Dessa spelregler gäller för samtliga restaurangkasinospel... 2 Black Jack... 3 Black Jack Burn... 5 Varianten Two Decks Black Jack...

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

Sidan x -till bridgens värld

Sidan x -till bridgens värld 3 x 3 -till bridgens värld Sidan 1 Vad är bridge? Bridge är ett kortspel som går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt! Bridge är ett strategispel som bygger på samarbete mellan två personer! Det

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET Sannolikheter inom Texas Hold'em av Larry Li 2016 - No 23 MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET, 106 91 STOCKHOLM

Läs mer

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde Tema Förväntat värde Teori Förväntat värde Begreppet förväntat värde används flitigt i diskussioner om olika pokerstrategier. För att kunna räkna ut det förväntade värdet så tar du alla möjliga resultat,

Läs mer

getsmart Gul Regler för:

getsmart Gul Regler för: Regler för: getsmart Gul 6 Diagram 4 Brøk Diagram 6 Brøk 4 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken! Kolla in hemsidan för fler powerpoint

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 31/8 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

De två första korten Tidig position

De två första korten Tidig position De två första korten Tidig position Hold em är ett positionsspel, och förmodligen mer än någon annan form av poker. Det beror på att knappen anger spelarnas turordning under satsningsrundorna. (Enda undantaget

Läs mer

Regler för: getsmart Grön

Regler för: getsmart Grön -6 Regler för: getsmart Grön 8 Hele tall 3 4 Hele tall -6-6 3-6 3 Hele tall 8 Hele tall 3 4 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken!

Läs mer

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick.

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick. KURSMATERIAL SJU ÖVERSIKT AVSNITT Påspel Kravbud Upplysningsdubbling Fjärde färg PÅSPEL Lite repetition Spelar partnern en färg (utspel eller inne i spelet och du alltså spelar på som tredje spelare i

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7 februari 2008 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ D52 ] EK82 { D109 } 1064 [ --- [ 108764 ] D109753 ] kn4 { EK654 { 73 } K2 } Ekn83

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2014 BÖRSTJÄNAREN KIKAR PÅ STHLM

Läs mer

Bilaga inrikesministeriets förordning SMDno/2011/2027. REGLER FÖR RAY:S PENNINGSPEL samt högsta insatser och vinster

Bilaga inrikesministeriets förordning SMDno/2011/2027. REGLER FÖR RAY:S PENNINGSPEL samt högsta insatser och vinster Bilaga inrikesministeriets förordning SMDno/2011/2027 REGLER FÖR RAY:S PENNINGSPEL samt högsta insatser och vinster 2 (110) Innehåll I. REGLER FÖR PENNINGSPEL SOM SPELAS I RAY:S SPELSALAR OCH I SAMARBETSPARTNERNAS

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2012-10-23

Spelregler. Poker. Senast ändrade: 2012-10-23 Spelregler Poker Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Tillämpliga villkor...3 1.2 Allmänt om spelformerna...3 1.3 Möjliga Spelsätt...3 1.4 Spelreglernas giltighetstid...3 1.5 Begrepp och definitioner...4

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 Exempel 3: Mata in storlek på bikupan: 3 \ / \

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman installeras från det fönster, som automatiskt kommer upp, när CD-skivan sätts i datorn: Klicka till höger om INSTALLATION på flaggan för den version, som

Läs mer

7-1 Sannolikhet. Namn:.

7-1 Sannolikhet. Namn:. 7-1 Sannolikhet. Namn:. Inledning Du har säkert hört ordet sannolikhet förut. Hur sannolikt är det att få 13 rätt på tipset eller 7 rätt på lotto? I detta kapitel skall du lära dig vad sannolikhet är för

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

getsmart Lila Regler för:

getsmart Lila Regler för: 3 2 Regler för: getsmart Lila 9 Graf y 4 7 3 2 2 3 Funksjon 1-4 4-3 -2-1 -1 1 2 3-2 x f(x)= f(x)= 3 2 2 3 3 2 2 3-3 -4 Graf 9 3 2 2 3 Funksjon 7 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna

Läs mer

Planeringsspelets mysterier, del 1

Planeringsspelets mysterier, del 1 Peter Lindberg Computer Programmer, Oops AB mailto:peter@oops.se http://oops.se/ 28 februari 2002 Planeringsspelets mysterier, del 1 Om jag ska spela ett sällskapsspel för första gången så vill jag att

Läs mer

KURSMATERIAL AVSNITT 1

KURSMATERIAL AVSNITT 1 KURSMATERIAL AVSNITT 1 ÖVERSIKT KURSAVSNITT 1 Grundläggande regler Termer Spelförare &Träkarl Förenklade budregler Korträkning Grundläggande spelteknik några viktiga punkter - Godspelning - Att ta stick

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET Gratis Slots Gå med i den fantastiska gratis slotsupplevelse som spelas av miljontals på webben, iphone, Facebook, ipad, fönster och Android-telefon. Freespinsbloket erbjuder

Läs mer

Protokoll MiniBridge

Protokoll MiniBridge Protokoll MiniBridge Mer om Bridge Det du nu lärt dig är en enkel form av Bridge. Spelet är dock mer komplicerat än så här och kräver en mycket längre utbildning. Vill du lära dig mer om Bridge? Kontakta

Läs mer

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng?

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng? MiniBridge Det beräknas finnas drygt en miljon kortspelare i världen som tävlingsspelar i Bridge, varav drygt 27 500 är svenskar. Alla spelar efter samma regelbok. Här ska du på några minuter få en inblick

Läs mer

Sangbudgivning

Sangbudgivning BjTo 2017-02-09-2 givning: Bricka 1 Dkn1065 Ö S V N Öst/NS ED2 p p p 1NT D107 p 2 p 2 Ekn p 3NT p 4 842 EK9 Kontrakt kn6 1085 4 N K3 98542 1098642 K5 DD NT 73 N 5 7 9 7 9 K9743 16 S 6 Ekn6 4 10 Ö 7 5 3

Läs mer

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela.

Missade du en runda eller tappade anslutningen? Ingen fara, vi väljer grundalternativet åt dig så att du kan fortsätta spela. Översikt BetUP är en tävlingsform som utspelar sig i rundor under ett pågående idrottsevenemang. Deltagande spelare i "spelet" tävlar mot varandra om prispengar som skjuts till från en prispott. Varje

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

Squash gruppspel i Spånga

Squash gruppspel i Spånga Squash gruppspel i Spånga Spelform: Gruppspel, nio spelare i varje grupp, alla möter alla en gång under 9 veckor. Varje spelare har en spelledig vecka. Rak räkning till 11, efter 10-10 gäller vinst med

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

UPPGIFT 1 KANINER. Håkan Strömberg 1 Pär Söderhjelm

UPPGIFT 1 KANINER. Håkan Strömberg 1 Pär Söderhjelm UPPGIFT 1 KANINER Kaniner är bra på att föröka sig. I den här uppgiften tänker vi oss att det finns obegränsat med hannar och att inga kaniner dör. Vi ska försöka simulera hur många kaninhonor det finns

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Kortspelande mjukvara för upplevelsebaserad inlärning

Kortspelande mjukvara för upplevelsebaserad inlärning Kortspelande mjukvara för upplevelsebaserad inlärning Ett examensarbete i Datateknik Utfört av: Andreas Blom, MDH Daniel Lackinger, MDH Handledare: Thomas Larsson Examinator: Thomas Larsson Kortspelande

Läs mer

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Spelet hör ihop med Sveriges Radios julkalender Siri och ishavspiraterna och du kan ladda hem och skriva ut

Läs mer

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh!

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Spelets Mål Målet med Yu-Gi-Oh! SAMLARKORTSPEL är att vinna en match mot din motståndare. Kort Det finns tre huvudsakliga typer av kort i Yu-Gi-Oh!: Monsterkort, Magickort

Läs mer

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer?

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer? Kapitel 3 Budträning på ÖH:s andra bud Budgivning 3:1 Budgivningen inleds: Väst Öst 12 pass 11 pass? Vad bjuder du som på dessa tio händer? a) s Q T 6 1 K 7 3 2 A J T 5 2 c K 6 f) s A 6 1 Q 5 4 3 2 Q T

Läs mer

Resurscentrums matematikleksaker

Resurscentrums matematikleksaker Resurscentrums matematikleksaker Aktiviteter för barn och vuxna Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den snåle grosshandlarens våg 6 4 Tornen

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25 september 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Konflikter och konflikhantering

Konflikter och konflikhantering Konflikter och konflikhantering Fem konflikthanteringsstilar Det finns fem huvudsakliga stilar vid behandling av konflikter. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Finns det "besvärliga människor"?

Finns det besvärliga människor? Finns det "besvärliga människor"? I Thomas Jordan artikel tar han upp olika typer av så kallade besvärlig människor. Du vet den typen som många känner obehag inför, någon man undviker eller som bara irriterar

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att... Innehållsförteckning 2 Innehåll 3 Mina matematiska minnen 4 Korsord - Lodrätt - Vågrätt 5 Chiffer med bokstäver 6 Lika med 8 Formel 1 10 Konsumera mera? 12 Potenser 14 Omkretsen 16 Lista ut mönstret 18

Läs mer

PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI

PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI NG STRESS LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA - 2013-05-22 Projektmedlemmar: Emil Apelgren adi10eap@student.lu.se Fredrik Helander gda10fhe@student.lu.se Jonathan Klingberg

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 16 oktober 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par Bridge 4 personer vid varje bord spelar i par 52 kort = en vanlig kortlek utan jokrar Honnörer Hackor E K D kn 10 9 8 7 6 5 4 3 2 Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat Färgernas rangordning: Ta

Läs mer

Förberedelser. Spelplanen

Förberedelser. Spelplanen Första gången jag provade dataspelet Worms, var jag ohjälpligt fast. Det kanske har något med att min bror, när han kommer på besök, alltid vill spela det. Den genuina känslan av tillfredställelse när

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET

VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET VÄLKOMMEN TILL FREESPINSBLOCKET Gratis Slots Du kan börja spela dina favoritspelspel med galen och bra grafik, toppen av ljudeffekterna och hundratals variationer att välja mellan freesspinblocket. Kasinospel

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer