Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordlista. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt."

Transkript

1 Ordlista Alla kommer inte att känna till samtliga termer jag använder i den här boken. Särskilt vissa Omaha-specifika termer eller ord som förekommer på höga nivåer är kanske inte självklara för alla. Därför har jag sammanställt den här ordlistan över termer på det sätt jag använder dem i den här boken. Det betyder inte att det är någon slags officiella definitioner, eller ens att de alltid är 100 % korrekta. Eftersom den här ordlistan skapades för att hjälpa och förenkla, och inte för att skapa nya frågor, kommer jag ibland för enkelhetens skull att säga saker som kanske inte är 100 % riktiga rent tekniskt. Dessutom kommer jag bara att beskriva hur jag använder termerna i den här boken inte hur de kanske används i andra sammanhang eftersom vissa termer kan ha multipla betydelser. Aggressiv / Överaggressiv När en spelare satsar eller höjer en stor eller väldigt stor andel av gångerna. Motsats till passiv/svag-tajt. All-in När du lagt alla dina marker i potten sägs du vara all-in. Du spelar för en huvudpott som har dina marker i sig samt lika många marker som du lagt in i potten från vardera motståndare som är kvar. Om dina motståndare lägger in mer pengar utöver det kommer de att hamna i en sidopott som du inte kan vinna. Genom att vara all-in kommer du alltid att komma till en visning, oavsett hur andra spelare satsar, eller hur höga summor de ställer på spel. Beskydd När du är all-in och spelarna med fler marker än du satsar stort eller höjer. Det kan leda till en situation där alla andra stora stackar/potentiella vinnare i handen tvingas ut ur potten. Om det händer kommer de inte bara att tvingas ut ur eventuella sidopotter, men även ur din huvudpott. Därför ökar dina chanser att vinna potten, och eftersom du inte behöver lägga in mer pengar för att åstadkomma det sägs du ha fått beskydd.

2 236 Ordlista Blank Turn- och/eller river-kort som inte förändrar något, vilket betyder att draghänder nästan säkert inte gynnats, och att den bästa handen på förra gatan troligen fortfarande är bäst. Blockerande kort 1. Om du har specifika kort på hand som inte gör det troligt att en motståndare har nötterna eller något väldigt bra. Exempel: Du har J-J-J-3 och floppen är Q Din motståndare har troligen inte en färdig stege eftersom du har tre av de fyra knektar som behövs för att bygga en stege. Om du nu väljer att satsa eller höjer grundat på att din motståndare troligen inte har en stege och därför förmodligen inte kommer att tåla trycket har du gjort ett blockerande spel. 2. Kort på din hand som gör det svårare för din motståndare att träffa sitt drag eller förbättra sin hand, så att han har färre outs än han tror att han har. Exempel: Din motståndare drar till ett ess-högt hjärterdrag, men du har själv flera hjärterkort så med andra ord är hans dragodds sämre eftersom det finns färre bra kort kvar för honom i leken. Bonusar När pokersidor online ger dig gratis eller extra pengar om du väljer att sätta in pengar och/eller delta i deras spel om riktiga pengar. Bordsavgift När kasinot inte tjänar pengar på att ta en procentandel av varje pott (rake), utan på att ta ut en avgift för varje 30 eller 60 minuter som en spelare sitter vid bordet. Ett vanligt sätt att ta betalt i gamla, hederliga spel på höga nivåer. Djupa stackar När folk spelar med mycket pengar jämfört med storleken på mörkar, satsningar eller potter. Se även: Manöverutrymme. Döda pengar Pengar i potten från spelare som redan foldat, men som har lagt in pengar i potten. De här bidragen är bra för resterande spelare i given, eftersom de får bättre (drag)odds och pengarna leder till en större pott

3 Ordlista 237 för den som till slut vinner. Även mörkar eller satsningar du redan lagt in när du står inför en stor höjning räknas som döda pengar. I det här fallet räknar din tidigare investering inte till din stack längre, utan är en del av potten och anses därför vara död. Dödskort När någon förbättrar sig så mycket på turn att du drar dött vilket gör det helt oväsentligt om du lyckas träffa din hand eller inte på river. Vanligtvis när du drar till stegar och/eller färger, men din motståndare träffar kåk på turn. Flervägs- 1. Som i flervägspott : När fler än två spelare deltar i given alltså att potten inte spelas om heads-up. 2. Som i flervägshand : När en hand har flera sätt att vinna på som exempelvis något i stil med tvåpar + öppet stegdrag, istället för bara tvåpar. Fyra av en andra kula Att satsa en gång till. Används vanligen för att beskriva någon som satsar på floppen med en ganska marginell hand och blivit synad. Om han sedan bestämmer sig för att satsa med sin marginella hand en gång till på turn, trots hotet från synaren, sägs han ha fyrat av en kula till. Motsats till folk som endast fyrar av en kula och sedan ger upp sina försök att (semi-)bluffa genom att checka på turn om någon skulle syna dem på floppen. Fullbordsspel/fullsatt bord Ett bord med vanligen nio eller tio spelare. Motsats till glesbesatta bord. Galning En extremt (över)aggressiv spelare, som ofta satsar och (åter)höjer när han helt klart inte har en tillräckligt bra hand för det. Relaterat till översittare.

4 238 Ordlista Gibraltarklippa, nötspelare En väldigt tajt spelare som bara lägger in pengar i potten frivilligt med högkvalitativa händer (före floppen) och med riktigt bra händer eller drag (efter floppen). Glesbesatt bord Ett bord med alltifrån två till sex spelare. Motsats till fullsatt bord. Gratiskortsspel När du satsar på floppen i sen position/som sisten att agera, så att du kan checka sist av alla om alla checkar till dig på turn och du inte förbättrat din hand. På det här sättet kan du om du lyckas få se riverkortet gratis tack vare att du satsade på floppen. Grinder En spelare som tjänar pengar på att spela poker med en fördel. Vanligtvis en term med viss negativ klang, eftersom grinders upplevs vara tajta, tråkiga procentandelsspelare. Grunda stackar När stackarna är små jämfört med storleken på mörkarna eller potten, vilket betyder att du hamnar all-in efter bara några få satsningssteg. Motsats till djupa stackar. Se även Manöverutrymme. Heads-up/en-mot-en När bara två spelare är kvar i given. Motsats till flervägspott. Hit-and-run När du går från bordet (nästan) direkt efter att ha vunnit en stor pott. Huvudpott Den första potten, potten till vilken den första spelaren som hamnat all-in hör. Säg att fyra andra spelare har lagt in $500 var i potten och du är all-in för $200, då kommer du att spela för en huvudpott på 5 * $200 = $1 000, medan de kvarvarande 4 * $300 ($500 - $200) kommer att hamna i en sidopott på totalt $ Spelaren som är all-in kan inte vinna pengar från sidopotten. Han kan bara vinna pengar från huvudpotten potten som han själv lagt pengar i.

5 Ordlista 239 Hålstege Drag till stege med maximalt fyra outs. Motsats till öppet stegdrag (maximalt åtta outs) eller wrap (maximalt 20 outs). Högstapar med högsta kicker När du har parat högsta kortet på bordet och har det bästa möjliga sidokortet därtill. En typisk hold em-term som vanligtvis implicerar att handen är hygglig eller till och med bra. I Omaha är TPTK (top pair top kicker, eng. term) dock för det mesta inte särskilt mycket värt. Om du i Omaha har högstaparet samt bästa kickern skulle du dessutom prata om högstaparet + flera kicker-kort, eftersom du har fyra hålkort och inte bara två. I två färger Till exempel när din starthand har två kort i hjärter och två i spader, som A Motsats till det engelska uttrycket rainbow (när alla fyra kort är i olika färg så att du aldrig kan vinna på färg som A ) eller en hand som innehåller en färg (när du har två, tre eller fyra kort i samma färg på hand, och därför noll, ett eller två kort i andra färger därtill som A eller A ). Implicita odds När du räknar med att kunna tjäna mycket pengar/hamna i en situation med bra väntevärde senare i handen, så att du vanligtvis förväntar dig att kompensera för att du synat med negativt väntevärde tidigare i handen. Exempelvis när du kan träffa en bra flop, turn eller river, eller när du lyckas hamna i en annan gynnsam situation och du kan få rejält betalt tack vare förvåningsfaktorn, eller när du kan tjäna genom att bluffa ut dina motståndare om ett skrämmande kort kommer. Motsats till negativa eller omvända implicita odds, där du troligen kommer att förlora mycket pengar på senare gator snarare än att vinna mycket pengar eller exempelvis när du om du vinner skulle tjäna ganska lite, medan du när du förlorar potentiellt kan förlora enorma summor. Inköp Mängden pengar du tar med till bordet. Förr var enda kravet för att få sätta sig nästan alltid ett lägsta-inköp, ett minimibelopp du behövde ta

6 240 Ordlista med dig för att få delta. Sedan online-pokern blivit allt mer populär har de flesta bord även fått ett högsta-inköp, vilket betyder att du inte kan sätta dig med hur mycket pengar som helst vid bordet. Det här max-beloppet är främst till för att skydda de svagare spelarna, och för att inte låta storleken på spelet eskalera när folk bestämmer sig för att köpa in sig för enorma summor. Isolera Som i: Att isolera någon. När du satsar eller (åter)höjer, ibland med en ganska marginell hand, för att få spela om potten heads-up mot en svag eller förutsägbar spelare som du enkelt kan spela ut/tjäna pengar på. Kallsyn När du synar en höjning utan att redan ha lagt pengar i potten. Motsats till att syna en höjning i mörkarna, eller efter att redan ha limpat. Knepig Någon som spelar väldigt bedrägligt. Någon som ofta har en annan hand än den han representerar, eller som ofta spelar sina händer väldigt annorlunda mot hur folk i allmänhet gör. Som i: Eftersom jag visste att han är en knepig spelare visste jag också att hans check inte automatiskt behövde betyda att han inte hade något. Motsats till rättfram. Kombinationshand En relativt svag hand som blir stark eftersom den har flera sätt att vinna på. Varje enskilt drag är kanske inte så bra, men tillsammans skapar de en hygglig eller till och med ganska kraftfull hand. Exempel: En hand som mellanpar + kicker-kort + hålstege + färgdrag som inte är till nötterna. Koordinerad hand En starthand där alla fyra kort fungerar ihop. En hand som J sägs vara koordinerad, medan en hand som K -K -8-3 inte är det: den har bara kungar och inte mycket mer.

7 Ordlista 241 Kunder De spelare i en giv som du på grund av din hands styrka jämfört med deras räknar med att kunna tjäna pengar på och som du därför vill ha kvar i potten, så att de kan betala av till dig. Som i: Jag höjde inte, eftersom jag inte ville tappa mina kunder. Köpa knappen När du satsar eller höjer tidigt i handen, antingen före eller på floppen, i hopp om att få spelarna efter dig att folda. På det här sättet har du försäkrat dig om att få bäst position genom hela handen, och du sägs ha köpt knappen. Vanligtvis ett spel som görs ur mellan- eller sen position. LAS En lös/aggressiv spelare (eng. LAP). Någon som spelar många händer och som tenderar att spela dem aggressivt. Relaterat till översittare och galning. Limpa Att syna första betet i en ohöjd pott. Lurpassa En gammal term för att check-höja, när du först checkar för att försöka låta folk efter dig satsa, för att sedan höja när det väl blir din tur igen. Lursyna När du först bara synar en satsning eller höjning med en väldigt bra hand säg något i stil med pocketess före floppen. Du spelar svag genom att bara syna, i hopp om att någon efter dig ska (åter)höja så att du sedan själv kan återhöja stort. Ett slugt och avancerat sätt att maximera vinsten för en hand. Lös-aggressiv Se LAS. Lös-passiv Någon som ofta synar men som inte satsar eller höjer mycket. Löspassiva spelare (LPS:er, eng. LPPs) refereras ofta till som idealmot-

8 242 Ordlista ståndare, eftersom de betalar av dig när de ligger efter men inte utnyttjar sin statistiska fördel när de själva leder. (Tyvärr kommer du att hitta väldigt få LPS:er i pot-limit Omaha, särskilt på högre nivåer.) Manöverutrymme Mängden pengar som är kvar relativt pottens storlek. Säg att du synar en satsning på $300 på turn och både du och din motståndare har $2 000 kvar vardera, då finns det massor av manöverutrymme. Men om någon av er bara har $100 kvar finns det väldigt lite manöverutrymme. Har att göra med pengadjupet (grunda stackar / djupa stackar). Mjukvara Datorprogram som kan hjälpa dig att förbättra eller analysera ditt (eller dina motståndares) spel och också dina resultat. Måltavla Se offer. Nötspelstil En strategi där du inte bluffar eller ens semi-bluffar särskilt ofta, och där du inte chansar mycket. En strategi där du väntar tålmodigt på att sätta din (vanligtvis högkvalitativa) hand, i hopp om att få betalt. Offer Den person vid bordet som du försöker knäcka; den veka spelaren vars pengar du är ute efter. Som i: Genom att ha isolerat mitt offer före floppen med en liten återhöjning visste jag att potten skulle bli min om han inte träffade floppen. Kallas även för måltavla. Okoordinerad När det inte finns många möjliga drag. Exempel på okoordinerade floppar vore Q -7-2 eller K -8-3, då det skulle vara svårt, om inte omöjligt, för någon att ha ett bra drag på dem. Motsats till floppar som , där det finns många möjliga drag. Omvända implicita odds Se implicita odds.

9 Ordlista 243 Pengafavorit När du kanske inte är en absolut favorit (>50 %) till att vinna potten, men fortfarande har ett positivt väntevärde i given. Exempelvis när du har en högre vinstandel än 25 % i en fyrvägspott. PFR Procentandelen gånger du höjer före floppen (jämfört med att folda eller syna). Av engelskans pre-flop raises. Position Var du sitter relativt knappen. Vanligtvis är det bäst att sitta så nära knappen som möjligt. Det är också viktigt att veta vilken position du har gentemot den spelare som höjt före floppen, och vilken position du har eller inte har på ditt offer, personen som du försöker knäcka. I samtliga fall vill du vanligtvis agera sist, eftersom du då först kan se vad dina motståndare gör och därefter kan bestämma vad du ska göra baserat på deras beslut. Pottbunden När du har investerat så mycket pengar i potten att det inte längre är ett alternativ att folda. Rake Andelen pengar som kasinon och spelsidor online tar ur varje pott. Vanligtvis 5 % med ett tak på $3, eller något liknande. Rakeback När en online-sida ger tillbaka en viss andel av raken som deras kunder betalat. Ibland är det något som sajten förbjudit men som tredje parter arrangerat, men det är lika ofta ett sätt för olika spelsidor att belöna sina lojala kunder och/eller locka nya. Representera en hand Att satsa på en sådant sätt att ditt bet, i kombination med korten på bordet, din position, din framtoning och vad du gjort före floppen i princip säger att Jag har två ess eller Jag har en färg, etc. När du satsar så här för att övertyga dina motståndare om att du har en viss hand när du faktiskt inte har det representerar du den handen eller den sortens händer. Lägg märke till att det här bara fungerar mot tän-

10 244 Ordlista kande spelare folk som försöker lista ut vad du troligen har på hand genom titta på hur du satsat, hur bordet ser ut och hur du tenderar att spela. Så försök aldrig representera en hand mot spelare som bara tänker på sina egna händer. Runner-runner Se tvågatudrag. Semi-bluffa Att satsa eller höja på flop eller turn med en hand som troligen inte är bäst oftast överspelar du ett drag med målet att få alla andra att folda. Men om du ändå blir synad vet du att du fortfarande har några eller till och med många outs för att föbättra dig och få bäst hand. Sidopott En andra pott som skapas utöver huvudpotten. (Notera att de här termerna inte nämner något om storleken på potten; sidopotten kan vara många gånger större än huvudpotten.) En pott som endast de större stackarna kan slåss om, eftersom en spelare som är all-in endast kan vinna huvudpotten. Signal Att avslöja något, vanligtvis på andra sätt än genom satsningsmönstret. Indikerar hur stark eller svag din motståndares hand förmodligen är. Vanliga signaler: Att agera starkt innebär att man är svag, Att kasta en snabb blick mot markerna betyder att man tänker spela/har en bra hand. Singel-ess-bluffen När du satsar eller höjer som en bluff, och låtsas som att du har nötfärgen trots att du i själva verket bara har esset till den inte det andra kort du faktiskt behöver för färgen. Till exempel: Floppen är och du har A -K -Q -T. Genom att satsa eller höja här representerar du nötfärgen, och du hoppas på att få bättre händer (som icke-nötfärger) att lägga sig eftersom du visat styrka. Skrämmande kort Ett kort som mycket väl kan ha hjälpt din motståndare och/eller kan ha låtit honom träffa sina drag. En kort som ser potentiellt farligt ut

11 Ordlista 245 för huvudsatsaren. Efter satsningsrundan på flop eller på turn tänker han att hans motståndare har ett drag eller en svagare färdig hand än hans egen. Men efter ett skrämmande kort på turn eller river vet han att hans motståndares hand kan ha förbättrats och nu kan slå hans egen. Skydda en hand Att satsa eller höja för att låta sämre händer och/eller draghänder betala dyrt för att dra till en bättre hand än din. Slöspela När du spelar en väldigt bra hand mycket mer passivt än vad man skulle kunna förvänta sig, baserat på dess styrka. Vanligtvis gjort för att locka in andra spelare i potten och/eller för att inte skrämma bort kunderna. Sonderingsbet Ett bet som används för att testa styrkan på dina motståndares händer. Vanligtvis mycket mindre än potten, och ett bet där du direkt skulle rygga eller ge upp om du blev synar eller höjd av bra/tajta spelare. Spekulativa händer Händer som inte träffar bra floppar särskilt ofta, men som när de väl gör det kan tjäna mycket pengar åt dig. Spela spelaren Att basera dina beslut på din motståndares specifika spelstil och svagheter, snarare än på din faktiska hand. Spela ut någon En situation där du spelar mer avancerat än din motståndare, och där du kan utnyttja dina färdigheter till att låta honom fatta felaktiga beslut. Stjäla en pott Att vinna en pott genom att satsa en standardsumma, på mellan halv till hel pott. Vanligtvis när alla hittills bara checkat, och chanserna därför är goda att ingen har en tillräckligt bra hand för att syna eller höja.

12 246 Ordlista Stoppbet Ett litet bet som kan hindra andra från att satsa ett (oönskat) högre belopp, och som kan låta dig nå turn eller river billigt. Stopphöjning En liten höjning som kan hindra andra från att höja ett (oönskat) högre belopp. Relaterat till stoppbet. Svag-tajt (tajt-passiv) Någon som spelar väldigt få händer men som inte utnyttjar sina fördelar och spelar tillräckligt tajt i de få händer han faktiskt spelar. En term med ganska negativ innebörd, som implicerar att Okej, han kanske är hyggligt bra på att välja starthänder, men han är fortfarande inte mycket till spelare. Motsats till lös-aggressiv. Synstation Se lös-passiv. Tajt-aggressiv Någon som spelar väldigt få händer men som ofta satsar och höjer med de händer som han faktiskt spelar, för att utnyttja sina fördelar. Motsats till lös-passiv. Tidigt i handen Före eller på floppen. Motsats till på turn eller river. Tryck från mörkarna Summan av de mörkar (och möjligen även antar, fast de används sällan i PLO) du måste lägga in i potten varje runda, och hur mycket de utgör i förhållande till din stack. Till exempel skulle mörkar på $20- $40 skapa mycket större tryck mot en stack på $2 000 än mörkar på $5-$10 skulle. Med de här lägre mörkarna finns det mer utrymme för spel, och bord där det finns utrymme för spel brukar sägas kräva mer skicklighet än spel där du kan gå all-in på bara en eller två satsningsrundor. Å andra sidan tenderar högre tryck från mörkarna att uppmuntra till action, helt enkelt eftersom spelare inte har råd att vänta för länge.

13 Ordlista 247 Tvågatudrag När du måste träffa bra kort på både turn och river för att sätta din hand / kunna vinna potten. Säg att du har två hjärter på hand och det bara finns ett hjärter på floppen, då har du ett tvågatudrag till färg. Kallas även runner-runner. Täcka bordet När du har fler marker framför dig än någon annan spelare vid bordet vilket betyder att du kan knäcka vem som helst i en enda giv. Uppskjuten bluff När du väntar med att bluffa till en senare gata. Exempel: Du synar ett bet (snarare än att höja eller folda) med skräp på floppen, för att försöka ta potten från din motståndare på antingen turn eller river. Vanligtvis ett ganska avancerat drag, endast använt av bra eller erfarna spelare mot spelare som åtminstone kan tänka lite grann när de spelar så att de kan se synen som ett tecken på styrka snarare än på svaghet. UTG/Under the gun Den första spelaren att agera efter mörkarna, anses vanligtvis vara den sämsta möjliga positionen som finns. UTG+1 = andra spelaren att agera efter mörkarna, UTG+2 = tredje personen, etc. Varians De (kortsiktiga) uppåt- och nedåttrender du kan erfara på grund av slumpen. I ett spel med relativt låg varians skulle en bra spelare troligen inte råka ut för några större förluster, men hans vinster skulle i allmänhet inte heller vara överdrivet stora. Motsats till spel med väldigt hög varians, och väldigt hög flyktighet. Veta var du står Att ha god koll på din hands relativa värde, inte bara baserat på hur bra din egen hand är utan även, vilket är lika viktigt, genom att ta hänsyn till hur dina motståndare spelat och bordet ser ut. Vinstandel Hur många procents vinstchans din hand har mot din motståndares nuvarande handdistribution, i det läge ni för närvarande befinner er. Exempel: Du och två andra spelare går all-in på floppen med exakt

14 248 Ordlista lika stora stackar i en trevägspott. Om du, baserat på floppen och dina motståndares händer, skulle vinna exakt 35 % av gångerna här skulle du sägas ha 35 % vinstandel. Lägg märke till att det här är en situation där du har positivt väntevärde, eftersom alla vinstandelar över 33,33 % är en bra eller väldigt bra situation för dig vilket betyder att om du skulle kunna spela handen om och om igen och därmed bortse från kortsiktiga svängningar skulle du räkna med att tjäna pengar. VPIP Voluntarily put (money) into pot; procentandelen gånger en spelare frivilligt lagt in marker i potten (utanför sina tvingande blindar/mörkar). Väntevärde/µ/EV Termen som används när du analyserar om du fattat ett beslut som i långa loppet antingen skulle få dig att förlora eller att tjäna pengar. Fås av att jämföra risk med belöning. Som i: Jag synade $100 på turn när potten var på $500 och jag har tolv outs så beslutet var +EV, eller: Att syna ett pottbet med bara hålstege innebär klart negativt väntevärde. Relaterat till vinstandel. Wrap-stegdrag Även bara kallat wrap. Indikerar att du har ett riktigt bra stegdrag som Q-J-8-7 på bordet 10-9-x, så att du omringat floppen. (Alla K, Q, J, 8, 7 och 6 ger dig en stege inte nödvändigtvis nötstegen, men ändock en stege.) Nu för tiden kallas i Omaha alla händer som har klart bättre drag än bara ett öppet stegdrag för wrap-drag, även om det rent tekniskt kanske inte är korrekt. Vidare kallas händer som J-10-9-x på floppen Q-8-x för inre wrap-drag, eftersom du inte omringar floppen utan är omringad av korten på floppen. Återdrag 1. När din motståndare först träffar ett bra kort på turn och därmed leder över dig, men du sedan träffar ett bra kort på river, återtar ledningen, och vinner potten trots allt. 2. När två spelare har samma (för närvarande bästa) hand, antingen på flop eller på turn, men en av dem har ett drag till en bättre hand. Exempelvis kan två spelare båda ha träffat nötstegen på turn, men en av dem har fortfarande nötfärgdraget

15 Ordlista 249 därtill. I det här fallet sägs spelaren med extra outs ha återdrag här. Faktiskt är han säker på att få halva potten, men kan vinna om han träffar hela, vilket kallas att dra gratis. Exempel: I en pott på $2 000 och med åtta kort som förbättrar spelaren som drar gratis av 40 kvar, kommer han att dela potten 32/40 = 80 % av gångerna, och vinna hela potten 8/40 = 20 % av gångerna för en (extra) snittvinst på $400, helt riskfritt. Gratisdraget är en av de mest lönsamma situationer som finns i PLO, särskilt med djupa stackar, även om du bara har några få återdragskort. Översittare En överaggressiv spelare som ofta satsar och höjer utan riktiga kvalitetshänder, och som tycker om att bossa runt övriga bordet. Relaterat till galning, den ännu mer aggressiva/dumdristiga versionen av översittaren. Överspela en hand Att övervärdera en hand lite och därför spela den starkare än den kanske borde spelas. Övervärde En situation där du har eller kan ha ett positivt väntevärde. Relaterat till väntevärde.

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm

file://c:\hemsidor\xpokers\protokoll\freddas pokerskola mini.htm Page 1 of 9 Lektion 1 - Prioritet nummer 1 : Att överleva I en turnering så är du utslagen så fort dina marker är slut (såvida du inte sitter i en ReBuy-turnering och det fortfarande är tillåtet att köpa

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall Allt du behöver veta för att Vinna på Outsiders En konkret handbok från Storavinster.se Johan Lindvall Innehållsförteckning Visst går det att vinna på travspel 3 Lär dig snabbt 4 Hur du inte ska spela

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Valuta- och aktiehandel

Valuta- och aktiehandel En introduktion till handel med värdepapper Johan Idstam Valuta- och aktiehandel Ansvarsbegränsning Tänk på att inte satsa mer pengar än du har råd att förlora. En del tekniker i denna bok är ganska avancerade.

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8 Hard Sell The Right Way BIG 3 CLOSING TECHNIQUES TEMA: Hard Sell the Right Way AFFLUENCE 8 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden peaks of income En

Läs mer

Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 en bok om matematikens användningsområden skriven av Marcus Näslund. Mer info: www.kvadratrot.se.

Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 en bok om matematikens användningsområden skriven av Marcus Näslund. Mer info: www.kvadratrot.se. Utdrag från Verklighetens Kvadratrötter: Sida 1 SPORT OCH SPEL Matematik för såväl mentala som fysiska ansträngningar Ekvationslösning, matematiska resonemang, sannolikhetsteori Räkna med slumpen Det var

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs

Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs Copyright 2012, MinBörs.se, v3 Alla rättigheter reserverade. Publicerat av MinBörs.se 2012 Detta kursmaterial får ej lov att kopieras och distribueras fritt

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

Create PDF with GO2PDF for free, if you wish to remove this line, click here to buy Virtual PDF Printer

Create PDF with GO2PDF for free, if you wish to remove this line, click here to buy Virtual PDF Printer Aktier From www.tradelearn.com Formationer Att leta efter formationer i kurskurvan är det första en teknisk analytiker gör. Man försöker identifiera mönster som historiskt sett har lett till en viss rörelse

Läs mer

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då?

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då? - Okej Christer, det har varit en full vecka förstår jag? - Ja, den har varit proppfull faktiskt. Nu är det lite lugnar den här veckan hoppas jag men förra veckan och veckan där innan var helt knökfullt

Läs mer

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster.

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster. Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

verkligen tror på italienaren som sa att han hade JJ. Nu är jag uppe på 18 000.

verkligen tror på italienaren som sa att han hade JJ. Nu är jag uppe på 18 000. synar. På turn hade jag hoppats att ett lågt kort skulle komma, men det kommer en dam. Tysken checkar och jag betar 2 000, tysken synar. River är en nia vilket är ett bra kort. Åter igen checkar tysken.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

1. Sätt ett mål med ditt aktiesparande

1. Sätt ett mål med ditt aktiesparande 50 1 Sätt ett mål med ditt aktiesparande var långsiktig. 2 Investera regelbundet. 3 Kontrollera riskerna. 4 Var försiktig med belåning. Bli kursvinnare med Gyllene regler Hitta kursvinnare är Aktiespararnas

Läs mer

Läs här först! Slutligen till det viktiga När du läser guiderna förväntas du ha läst Spelreglerna samt kunna de Förkortningar jag använder.

Läs här först! Slutligen till det viktiga När du läser guiderna förväntas du ha läst Spelreglerna samt kunna de Förkortningar jag använder. Läs här först! Välkommen till Talanglösa Guider Talanglösa Guider är en samling texter som är tänkta att komplettera spelreglerna samt ge dig vägledning i de mer komplexa delarna av managerspelet Hattrick.

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG Magnus Nilselid, VD SpeedLedger INNEHÅLL Förord...3 5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken...4-15 Tips nr 1: Ha koll på verksamhet

Läs mer

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Magnus Nilselid, VD SpeedLedger Se till att det blir roligare att driva företag! Jag har drivit småföretag vid två olika tillfällen och tvärtemot vad

Läs mer

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare Gerillamarknadsföring för småföretagare Hur du använder din fantasi och energi snarare än pengar för att skaffa fler kunder och öka dina intäkter Den här workshopen i gerillamarknadsföring är garanterat

Läs mer

FACEBOOK FÖR MÄKLARE

FACEBOOK FÖR MÄKLARE FACEBOOK FÖR MÄKLARE Innehåll: -Förord 3 -De åtta grunderna för att lyckas med Facebook 4 -Grundläggande teknisk kunskap. 8-13 typer av inlägg du måste ha koll på. 22 -Facebookannonsering för mäklare.

Läs mer