NOLLTOLERANS HALLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOLLTOLERANS HALLAND"

Transkript

1 2007 PROJEKT NOLLTOLERANS HALLAND

2 Nolltolerans Det finns tyvärr inslag av våld och hot inom Hallandsfotbollen. Detta gäller såväl i spelet som i språkbruk och ton både på och runt matcherna. Vår uppfattning är att det existerar både i de lägre divisionerna samt även långt ner i åldrarna. Det innebär att såväl stämningen som klimatet på planen blivit sämre vilket försvårat situationen för både domare, spelare och ledare. För att komma tillrätta med problemen har Hallands Fotbollförbund och dess representantskap beslutat införa Nolltolerans Halland som ett begrepp för att försöka komma tillrätta med problemen både på och runt planen. I klartext betyder det att vi från alla håll skall hjälpas åt att följa uppgjorda regler strikt.

3 NOLLTOLERANS Varför införes Nolltolerans i Halland? Vi vill skapa en attitydförändring där fotbollens FAIR PLAY måste omsättas till handling. Detta pga att språkbruket på planen förråats och försämrat. Ledare, spelare och publik använder ofta ett oacceptabelt språk med svordomar, könsord och rasistiska uttryck. Spelare provoceras, vilket bl.a innebär att många spelare/ledare överreagerar, vilket i sin tur har inneburit att gruffet på plan har ökat. Ifrågasättande av olika typer av domslut har ökat, vilket inneburit att samspelet mellan olika spelare, ledare och föräldrar har försämrats. Sammantaget har detta gjort att bestraffningar i Halland har ökat från 162 till 205. Ytterligare en anledning är att distrikten runt Halland har eller är på gång att medverka i Nolltolerans och att vi deltager i varandras serier.

4 FAKTA NOLLTOLERANS I Svenska Fotbollförbundets Spelregler för fotboll står följande under regel 12: En spelare skall varnas om han gör sig skyldig till olämpligt uppträdande. En spelare skall utvisas om han använder stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester. Nolltolerans Halland Syfte att motverka fysiskt och verbalt våld inom halländsk fotboll Mål att vi får en drägligare arbetsmiljö för domarna att regelkunskapen ökar hos alla inblandade att språkbruket förbättras

5 FAKTAUNDERLAG VARNINGS- OCH UTVISNINGSSTATISTIK Herrar Damer Ungdomar Totalt År Bestr.ärende Varningar Utvisningar Varningar Utvisningar Varningar Utvisningar Varn. Utvisn Alla siffror ovan har ökat kraftigt under På damsidan är ökningen störst, även om det är på en lägre nivå jämfört med herrarna. Antalet utvisningar bland ungdomar, pojkar, har stigit med nästan 40 %.

6 FAKTAUNDERLAG ANMÄLDA FÖRSEELSER v 2v 3v 4v 5v 6v >6v Övriga Antalet ärenden under året var 205 st., en ökning med hela 36 st. jämfört med föregående år. En oroväckande stor ökning. (Siffrorna inkluderar den obligatoriska avstängningen i en match) Kategorin övriga är dels ledare, 9 st. som dömts till böter, dels 5 ärenden som avskrivits på grund av formfel. Enligt statistiken ovan kan man konstatera att det är de korta straffen som ökar. De korta straffen utdöms för missfirmelse av spelare och funktionärer, samt överreaktion mellan två spelare.

7 Straffmätning vid normalfall - bestraffningsärenden A Invektiv Svordom, idiot o.s.v. Könsord spelare 1 sigsjälv A1=0 A1=0 2 motspelare A2=1 A2=2 3 funktionär A3=2 A3=3 B Annan otillbörlighet Ofredande 1 spottning träff B1a = 3 2 annan typ ofredande B1b = 4 skallning (markering inte träff) B2a = 2 3 två i gruff B2b = B3a = 1 a motspelare b funktionär C Brutalt spel (spark, armbåge, slag, fasthållning) 1 bollen spelbar = 1 2 bollen ej spelbar = 2 3 överreaktion/eftersläng = 2 (i normalfallet ingår en provokation) (inkl. fasthållning och slå ifrån sig ) D Våld Bör i de flesta fall avse all idrott!! 1 slag mot huvud D1a = 5 D1b = 11 2 slag mot kropp D2a = 4 D2b = 10 3 spark mot huvud D3a = 9 D3b = 15 4 spark mot kropp D4a = 5 D4b = 10 5 skallning som träffar dansk skalle D5a = 5 D5b = a motspelare b funktionär (Obs! minimibestraffning) E Okvalificerad spelare avstängd E1a ( avstängning) = 8 2 ej spelklar E1a ( ack.varn, aut.avst) = E2a = tillrättavisning a spelare ( alt ) E1b = 5.000:- (Allsv) :- (Övr) b ledare (14.2.6) E2b = 5.000:- (Allsv) :- (Övr) Tränare - annan klubbrepresentant AH + SE DA + 2 H Övriga förbundsserier Distrikt A B E Automatiska avstängningar är inte inräknade i ovanstående. Vid provokation kan straffet minskas. Vid återfall kan straffet höjas. När förseelsens art eller andra särskilda omständigheter så föranleder, får avstängningen utsträckas att avse all idrottslig verksamhet inom alla idrotter.

8 Vad har hänt under perioden Regel- och tolkningskvällar har genomförts i varje förening (lokal domarklubb) Regel- och tolkningsträffar har genomförts Centralt Föreningarna har informerats om regelnyheter vid spelordningsmöte Uppföljning av varningar- och anmälningar har genomförts. Disciplinträffar har genomförts med enskilda föreningar. Fair Play information i förening, ordförande ansvarig.

9 FÖRENINGARNAS ANSVAR Föreningarna skall utse nolltolerans ansvarig Utbildade ungdomsdomare skall medverka i föreningens interna utbildning i nolltolerans Samtliga ledare för senior- och ungdomslag ska informeras om innebörden i projektet Samtliga spelare skall veta vad som händer om man bryter mot uppgjorda regler Föräldrar till spelare i föreningens ungdomslag skall informeras om projektet Samtliga föreningar skall före seriestart intyga att ovan nämnda punkter är genomförda

10 Nolltolerans i Senior- och Ungdomsfotbollen Nu räcker det - fotboll ska vara kul Hallands Fotbollförbund startar under 2007 projektet NOLLTOLERANS I SENIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN, som syftar till att skapa ett bättre uppträdande i samband med fotbollsmatcher. Det handlar om en attitydförändring där idrottsrörelsens FAIR PLAY måste omsättas till handling, på och bredvid plan. Projektet kommer bland annat att innebära följande nyheter under 2007: Det verbala våldet måste minskas. Det kommer att skapas ett tydligt regelverk, där våra domarinstruktörer tillsammans med tävlingsutskottet tar fram ett regelverk, som skall användas i alla våra domarutbildningar. Regelverket kommer också att distribueras till samtliga föreningar före seriestart. Ett antal högre klassificerade domare kommer, i preventivt syfte, att utses att döma utvalda matcher i pojk- och juniorlagsserier. Domarna ska informeras om att man kan, och även ska, rapportera händelser till Hallands FF utan att detta ska betraktas som en anmälan. Föreningarna ska informeras om att det är fullt möjligt att, till Hallands FF, rapportera domare med fel attityd till projektet. Föreningarna ska informeras om att det är fullt möjligt att, till Hallands FF, rapportera ledare och föräldrar i motståndarlaget med fel attityd till projektet. DpU/TU kommer att tillämpa en tuffare bedömning i vissa ärende, (gällande straffskala). Samtliga ledare för senior- och pojkar/flickor år som medverkar med lag i Hallands FF:s serier ska genomgå arrangemangs- och ansvarsutbildning. (Vilket arrangemangsansvar har föreningen?) Samtliga föreningar ska avkrävas ett intyg att man tagit del av gällande bestämmelser för fotbollsspel i Halland. Blankett kommer att finnas på vår hemsida. HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND Disciplin-, domar- och tävlingsutskottet

11 Nolltolerans i senior- och ungdomsfotbollen Hantering av ledare och föräldrar som uppträder olämpligt i samband med senior- och ungdomsmatcher. LEDARE - Vad är olämpligt? Försöker att påverka dig att döma eller negativt kommentera dina domslut: - Nu får väl vi också ha några frisparkar - Skärp dig nu domaren - Du är värdelös Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att du gör så gott du kan. Istället för att kommentera domsluten så bör du ge råd till dina spelare, hur de ska spela och uppträda. Använder svordomar mot spelare eller domare: - Du måste för fan blåsa - Passa bollen för helvete Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att det inte är tillåtet att svära. - Du ska vara ett föredöme som ledare och därför är det viktigt att du inte använder svordomar. Använder obscena gester, könsord och rasistiska tillmälen. - Visar långfingret - Fitta - Satans blatte - Är du inte klok din djävel Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att han/hon inte får leda laget därför att han/hon betett sig synnerligen olämpligt. Vägrar ledaren detta så bryt matchen. Meddela någon i din förening det som hänt och be om hjälp att skriva en anmälan till Hallands Fotbollförbund.

12 FÖRÄLDRAR - Vad är olämpligt? Försöker att påverka dig att döma eller negativt kommentera dina domslut: - Nu får väl vi också ha några frisparkar - Skärp dig nu domaren - Du är värdelös Åtgärd: Gå bort till ledaren och be honom/henne att prata med föräldrarna och säga till att de slutar med detta. Använder svordomar mot spelare eller domare: - Du måste för fan blåsa - Passa bollen för helvete - Är du inte klok din djävel Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att det inte är tillåtet att föräldrar använder svordomar. Be honom/henne att förmedla detta till berörda föräldrar. Använder obscena gester, könsord och rasistiska tillmälen. - Visar långfingret - Fitta - Satans blatte Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att matchen kommer att brytas om inte berörd förälder/rar lämnar området. Meddela någon i din förening det som hänt och be om hjälp att skriva en anmälan till Hallands Fotbollförbund.

13 BUDSKAP - Nu räcker det - fotboll skall vara kul. Fotboll är en kampsport med hög puls och skall så vara. Visst vill man vinna, men det är mycket viktigare att man som ledare/förälder och i slutänden den förening som man representerar, uppträder på ett ansvarsfullt och fostrande sätt. Kampen får aldrig övergå till våld och den höga pulsen får inte göra att verbala attacker som svordomar och försök till påverkan av domaren accepteras. Att vara domare är en utmaning som skall stimulera och vara rolig. Känner du obehag när du dömer, tveka inte att vända dig till någon representant från den arrangerande föreningen och påpeka detta. Det är hemmaföreningen som ansvarar för matchen och för att du skall kunna känna dig trygg i din roll som ungdomsdomare. De allra flesta av ledarna och föräldrarna i Halland uppträder på ett bra sätt! Vår målsättning är att alla skall uppträda bra. Därav ovanstående verktyg att använda när så inte är fallet. Direktiv - Instruktioner till domare Den allt sämre stämningen på och runt fotbollsplanen är på väg att skapa långsiktiga problem med rekryteringen av spelare, ledare och inte minst domare. Omsättningen av domare är de senaste åren så stor att nyrekryteringen och inskolningen sker med sjunkande och i vissa fall obefintliga kvalitetskrav. Halland, som är ett mellanstort distrikt har ett behov av minst 250 seniordomare för att matchtillsättningen skall kunna genomföras utan allvarliga störningar och med ett aktivt kvalitetsarbete. För närvarande finns ca 200 distriktsdomare och ca 700 ungdomsdomare, många slutar varje år på grund av negativt bemötande och bristande respekt. I syfte att bryta denna negativa trend och återskapa den mer gemytliga stämningen kring fotbollen i Halland, liksom i ett stort antal andra distrikt, har Hallands FF beslutat genomföra projektet Nolltolerans. För att skapa en gemensam värderingsgrund från 13 år upp till seniorer föreslår Hallands FF att nedanstående direktiv, fritt från enskilda bedömningar, tolkningar och tillämpningar, skall gälla under Skriker man något av nedanstående ord högt rakt ut i luften, efter att t.ex. missat en målchans, så skall det vara grov utvisning. Samma gäller om man riktar det mot domare, motståndare, ledare och publik. Könsord: Kuk - Fitta - Knulla - Rövhål. Skällsord: Blatte - Svenne - Hora - Bög - Neger

14 Springer man omkring och använder nedanstående ord, t ex när man missar en passning, så skall det vara en varning direkt. Likaså om man spontant riktar det mot en motståndare efter att ha blivit fälld. Om man förolämpar motståndaren genom att säga; din djävul skall detta också vara varning. Svordomar: Fan-Helvete-Djävlar. Obscena eller kränkande gester: Riktade mot spelare, ledare, domare eller publik skall vara grov utvisning och anmälan till Hallands Fotbollförbund. Allt fysiskt våld och alla former av hot mot domaren skall bestraffas med grov utvisning Ovanstående direktiv är ett klargörande från fotbollsrörelsen som ett stöd till alla domare och ledare. Därutöver gäller, för alla andra uttryck och gester, domarens egen bedömning och regeltolkning. Skillnaden är att ovanstående direktiv gäller oavsett plats, situation eller omständighet och lämnar inget utrymme för tolkning eller bedömning, av domare eller annan. Således bör samtliga ledare tillämpa direktivet även på träning och andra verksamhetsrelaterade sammanhang. HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND Disciplin-, domar- och tävlingsutskottet

15 Nolltolerans HALLAND Föreningens namn Föreningen har utsett nolltolerans ansvarig Utbildade ungdomsdomare har medverkat i föreningens interna utbildning i nolltolerans Samtliga ledare för senior- och ungdomslag har informerats om innebörden i projektet Samtliga spelare vet vad som händer om man bryter mot uppgjorda regler Föräldrarna till spelare i föreningens ungdomslag har blivit informerade om Projektet. Underskrift Ordförande i förening / Nolltoleransansvarig i förening Hallands Fotbollförbund tillhanda före

INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT 7 2018 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Diskussionsfrågor/grupparbete Manual för hantering av ledare och publik Nyheter 2018 Speltider Påminnelser

Läs mer

Ungdomsdomare sjumannafotboll 2015

Ungdomsdomare sjumannafotboll 2015 Ungdomsdomare sjumannafotboll 2015 Innehåll: Spelplanen Nyheter Spelregler Matchvärdar Diskussionsfrågor Tecken och placeringar praktik Manual för hantering av ledare och publik Nolltolerans Nu räcker

Läs mer

Spelplanen. Spelregler

Spelplanen. Spelregler Ungdomsdomare sjumannafotboll 2016 Innehåll: Spelplanen Spelregler Rekommendationer 5-manna fotboll Speltider Påminnelser inför 2016 Matchvärdar Spelarförteckning Praktiska moment Frågor att diskutera

Läs mer

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL:

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2018 INNEHÅLL: Uppdaterad: 2018-02-08 Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Diskussionsfrågor/grupparbete Manual för hantering av ledare och

Läs mer

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2019 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Manual för hantering av ledare och publik Speltider Matchvärdar / Grönt kort Spelarförteckning

Läs mer

Nolltolerans i Uppland

Nolltolerans i Uppland Nolltolerans i Uppland Fotboll för alla i en trygg och utvecklande miljö Bakgrund Det har under tidigare år skett en ökning av våld, verbalt och fysiskt, och detta hade spridit sig allt lägre ned i åldrarna.

Läs mer

Nolltolerans i Uppland

Nolltolerans i Uppland Nolltolerans i Uppland Fotboll för alla i en trygg och utvecklande miljö Syftet med Nolltolerans Minska våld/hot och ordningsstörningar inom fotbollen och därmed bland annat uppnå: Att skapa ett bättre

Läs mer

Nolltolerans Sila snacket

Nolltolerans Sila snacket Nolltolerans Sila snacket Vad vill vi se i Stockholmsfotbollen? Domare nedslagna? Ledare och spelare bakom staket? Publik bevakad av vakter? Historia till nutid Motståndskraft mot våldet Lagvärdar Spelarträffar

Läs mer

Spelordningsmöte för 5- och 7-mannafotbollen, flickor.

Spelordningsmöte för 5- och 7-mannafotbollen, flickor. Spelordningsmöte för 5- och 7-mannafotbollen, flickor. Målsättning för BFF:s Barnoch ungdomsfotboll: - Att följa intentionerna i Fotbollens Spela, Lek och Lär (FSLL). - Att tillsammans med föreningarna

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll (Uppdaterat 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 5-mannafotboll Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn-

Läs mer

Svensk Idrott vill. Svensk Fotboll vill. Sörmländsk Fotboll vill. Er förening vill?! Diskussioner

Svensk Idrott vill. Svensk Fotboll vill. Sörmländsk Fotboll vill. Er förening vill?! Diskussioner Svensk Idrott vill Svensk Fotboll vill Sörmländsk Fotboll vill Er förening vill?! Diskussioner Samhället vill Svensk idrott vill Svensk fotboll vill Sörmländsk fotboll vill IF vill IF vill IF vill IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Föräldrar och spelar info Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Att vara fotbollsförälder i IF Mölndal Fotboll. Fotboll är världens största gemenskap. Att vara fotbollsförälder

Läs mer

Så spelar vi 5 mot

Så spelar vi 5 mot Så spelar vi 5 mot 5 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 5 mot 5 är på barnens villkor och skall lära dem att spela

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll (Uppdaterat 5 maj 2015) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn- och

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland. Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland. Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn- och ungdomsfotboll. I 7-mannafotbollen

Läs mer

7-mannafotboll Nu ännu bättre

7-mannafotboll Nu ännu bättre 7-mannafotboll Nu ännu bättre 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Inför säsongen 2008 genomför Göteborgs Fotbollförbund en rad förändringar inom 7-mannafotbollen. Syftet är

Läs mer

Nolltolerans. Införs i Uppland 1 april 2008

Nolltolerans. Införs i Uppland 1 april 2008 Nolltolerans Införs i Uppland 1 april 2008 SvFF SvFF vill att alla distrikt 2008 har en policy för arbetet med nolltolerans och att budskapet om nolltolerans sprids i distriktet Många har redan idag nolltolerans/noll-

Läs mer

Så spelar vi 11 mot Hälsingland

Så spelar vi 11 mot Hälsingland Så spelar vi 11 mot 11 2018 - Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar

Läs mer

Så spelar vi 5 mot Hälsingland

Så spelar vi 5 mot Hälsingland Så spelar vi 5 mot 5 2018 Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

LILLA. Cup-program Lilla Farstacupen 20-21/10 2007

LILLA. Cup-program Lilla Farstacupen 20-21/10 2007 Cup-program Lilla Farstacupen 20-21/10 2007 Vi som står bakom cupen är tränare, lagledare och föräldrar för ett (eller flera) lag med fotbollsspelande småkillar och -tjejer. Vi strävar efter att arrangera

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 7-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Agenda. Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet. Information från styrelsen angående den sportsliga verksamheten.

Agenda. Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet. Information från styrelsen angående den sportsliga verksamheten. Agenda Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet Medlemsregister ( Sportadmin ) Närvarokort ( APN ) Matchtröjor Bötesbelopp ( Spelare/ledare ) Utbildning Träningstider Nomineringar

Läs mer

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Bilaga 1 För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som präglar barn och ungdomsidrott samt på bästa sätt

Läs mer

PUBLIK & MATCHVÄRDAR

PUBLIK & MATCHVÄRDAR PUBLIK & MATCHVÄRDAR PUBLIKVÄRDAR Syftet med publikvärd är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö kring våra handbollsarrangemang där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas. Det ska tydligt

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna).

KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). KOMPLETTERANDE BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL I ÖSTERGÖTLAND I övrigt hänvisas till TB (Tävlingsbestämmelserna). a) DOMARE I samtliga serier 13 år och äldre ska legitimerade domare användas

Läs mer

Så spelar vi 9 mot

Så spelar vi 9 mot Så spelar vi 9 mot 9 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Hög delaktighet Många fotbollsaktioner Bra och utvecklande spel I 13- och 14-års ålder har spelarna nått en utveckling där de samverkar

Läs mer

Genom detta Certifikat förbinder sig. 1. Gruppens lag i S:t Eriks-cupen skall följa Stockholmsfotbollens "Spel- och Startgaranti" (Bilaga 1).

Genom detta Certifikat förbinder sig. 1. Gruppens lag i S:t Eriks-cupen skall följa Stockholmsfotbollens Spel- och Startgaranti (Bilaga 1). INLEDNING följer Stockholms Fotbollförbunds och Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi

5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi 5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT FÖRENINGSCERTIFIKAT Stockholms Fotbollförbund följer Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

HARGS BK DEN BLÅ RAMEN. Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28

HARGS BK DEN BLÅ RAMEN. Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28 HARGS BK DEN BLÅ RAMEN Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28 INNEHÅLL Gemensam grund Övergripande policy Fair Play inom Hargs BK Alkohol, tobak och droger Trafiksäkerhetspolicy Nollvisionen HARGS

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association BEDÖMNINGSDIREKTIV SÄSONGEN 2010/2011 Årets direktiv innehåller inga förändringar från föregående säsong. Anledningen är att samtliga parter såsom spelare, ledare, funktionärer med flera har varit positiva

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari

Läs mer

- Se till att samtliga spelare och ledare gör Line Up på planen och genomför Fair Play-hälsning.

- Se till att samtliga spelare och ledare gör Line Up på planen och genomför Fair Play-hälsning. Så spelar vi i Hälsingland 2019 Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan ha roligt

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

Så spelar vi Futsal Alltid spelbart Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll, utvecklande spel

Så spelar vi Futsal Alltid spelbart Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll, utvecklande spel Så spelar vi Futsal 2018 2019 Alltid spelbart Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll, utvecklande spel Uppdaterad: 180926 1 All inomhusfotboll i Sverige går numera under namnet Futsal. Syftet

Läs mer

Barnfotboll Fotbollsglädje

Barnfotboll Fotbollsglädje Barnfotboll Fotbollsglädje Att vara Fotbollsförälder Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se Bra att tänka på och viktigt att veta om barn: Barn lär

Läs mer

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK

UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK UNGDOMSVERKSAMHETEN I VMA IK Verksamheten ska bedrivas på ett sådant sätt att.. VMA blir i stort sett självförsörjande på seniorspelare (herrar) VMA kan tävla med ett damlag också. VMA blir självförsörjande

Läs mer

HFF Grönt kort Föräldrautbildning 2017

HFF Grönt kort Föräldrautbildning 2017 HFF Grönt kort Föräldrautbildning 2017 Till ledaren Välkommen till Hallands Fotbollförbunds Föräldrautbildning kopplat till Grönt kort-leda laget. Vår tanke med denna kurs är att du som ledare för ditt

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut? Svenska Fotbollförbundet Domarkommittén Hemregelprov 2012-12-01 Namn: Tänk på att: Ange om det är direkt eller indirekt frispark Ange eventuell bestraffning Ange hur spelet sätts igång och från vilken

Läs mer

INNEHÅLL JARLABERGS IF. Den lilla klubben med den vackraste fotbollen!

INNEHÅLL JARLABERGS IF. Den lilla klubben med den vackraste fotbollen! JIFP06 KICK-OFF CUP 2016 - TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2016-05-04 INNEHÅLL ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2 Nolltolerans sila snacket enligt StFF tillämpas 2 Spelplatser och anläggningar 2 Turneringsform 2 Speltider

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Spelordningsmöte 5- och 7-mannafotbollen pojkar 16 mars 2011

Spelordningsmöte 5- och 7-mannafotbollen pojkar 16 mars 2011 Spelordningsmöte 5- och 7-mannafotbollen pojkar 16 mars 2011 Intressant fråga Övergripande visioner: En förening i varje by Fotboll för alla: så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Läs mer

Så spelar vi 7 mot Hälsingland

Så spelar vi 7 mot Hälsingland Så spelar vi 7 mot 7 2018 - Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan

Läs mer

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84 Regler 2011 Rödmarkerad text = regeländring för i år! Speltid 7-manna: 2x20 minuter utan paus. 11-manna: 2x30 minuter utan paus 2x45 minuter med 5 minuters paus. Är något av lagen försenade ska domaren

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2015 utg. 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Så spelar vi 5 mot 5 Nya nationella spelformer

Så spelar vi 5 mot 5 Nya nationella spelformer Så spelar vi 5 mot 5 Nya nationella spelformer Uppdaterad: 161028 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Fler fotbollsaktioner Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelades

Läs mer

Så spelar vi 11-mannafotboll Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år.

Så spelar vi 11-mannafotboll Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Så spelar vi 11-mannafotboll 2017 Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Allmänt Tävlingen arrangeras av Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund (JHFF) i samarbete med Kompisligan. Ansvariga för

Läs mer

Så spelar vi 9 mot Hälsingland

Så spelar vi 9 mot Hälsingland Så spelar vi 9 mot 9 2018 - Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan

Läs mer

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med 7 - mannafotboll Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är

Läs mer

Så spelar vi 2019/2020

Så spelar vi 2019/2020 Så spelar vi 2019/2020 Varmt, ombonat och alltid spelbart Små ytor Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll - Bollen efter marken utvecklande spel All inomhusfotboll i Sverige går numera under

Läs mer

SÅ SPELAR VI 11 MOT 11-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 11 MOT 11-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 11 MOT 11-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 15-19 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2011

Så spelar vi 3-mannafotboll 2011 Så spelar vi 3-mannafotboll 2011 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Så spelar vi 9-mannafotboll 2017

Så spelar vi 9-mannafotboll 2017 Så spelar vi 9-mannafotboll 2017 Lagom stor plan... Lagom många spelare... Bättre och mer utvecklande spel... Syftet med 9-manna är att skapa bättre förutsättningar för att spela fotboll på ett utvecklande

Läs mer

ENERGIKICKEN MAJ

ENERGIKICKEN MAJ ENERGIKICKEN 2018 7-9 MAJ HUVUDSYFTET MED ENERGIKICKEN ÄR ATT SKAPA STÖRRE KAMRATSKAP OCH GEMENSKAP. DET GÄLLER SÅVÄL MELLAN ALLA INOM KLASSEN SOM MELLAN KLASSERNA OCH MELLAN SKOLORNA SAMT ATT ENERGIKICKEN

Läs mer

Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare

Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare Byte av spelare får ske under spelets gång, s.k. flygande byte. Spelarbyte ska ske vid mittlinjen

Läs mer

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 10-12 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1

Läs mer

Studieplan. Sila. av Gerhard Sager

Studieplan. Sila. av Gerhard Sager Gerhard Sager Studieplan Sila av Gerhard Sager Under senare år har språkbruket förråats och försämrats både på idrottsplatsen och i skolan, liksom i samhället i övrigt. Nya svordomsvanor och motsättningar

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5-manna fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar

Läs mer

Spelregler för fotboll 7 mot

Spelregler för fotboll 7 mot Spelregler för fotboll 7 mot 7 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Spelregler för fotboll 9 mot

Spelregler för fotboll 9 mot Spelregler för fotboll 9 mot 9 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Föreningsdomarutbildning

Föreningsdomarutbildning 1 Föreningsdomarutbildning 2 Använd gärna mobilen - på rasten! 3 Mål Känna till de olika spelformerna för ungdomsfotboll Lära oss grundläggande Domarteknik Få en förenklad regelkunskap Ha kul! 4 Olika

Läs mer

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot Regler 5 mot 5 Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot 7 2018-01-26 Offside gäller ej. Inspark gäller. Inspark som går direkt utan touch i mål döms bort. 6-sekundersregeln för målvakter gäller ej.

Läs mer

Så spelar vi 7 mot år 2017

Så spelar vi 7 mot år 2017 Så spelar vi 7 mot 7 10-12 år 2017 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar spelar liten

Läs mer

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Säsongen 2011 infördes speltiden 3*15 min i 7-mannafotbollen på prov och som rekommendation.

Läs mer

i vårt lag: Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra

i vårt lag: Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra TiLLSAMMANS Är vi STArKA! 1. Vad menar vi? 2. Hur ska vi göra i vårt lag? 3.

Läs mer

Så spelar vi 5 mot

Så spelar vi 5 mot Så spelar vi 5 mot 5 2017 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5 mot 5 fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar på

Läs mer

Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019

Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019 Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019 SISU 1 Innehåll Domarutbildning för barn och ungdomsfotboll hittar ni på följande länk. Där köper du regelboken. https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt-kategori/idrotter/fotboll/?filter_master-attribut=domare

Läs mer

SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 13-14 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1

Läs mer

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK Handboll i korthet Detta informationsblad har tagits fram för att öka förståelsen för domarnas arbete, samt förbättra den allmänna kunskapsnivån när det gäller de grundläggande reglerna hos föräldrar och

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Så spelar vi 11-mannafotboll 2016. Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år.

Så spelar vi 11-mannafotboll 2016. Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Så spelar vi 11-mannafotboll 2016 Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Allmänt Tävlingen arrangeras av Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund (JHFF) i samarbete med Kompisligan. Ansvariga för

Läs mer

Upplands Fotbollförbund

Upplands Fotbollförbund Uppsala 2009-04-08 Till föreningarna i Uppland och på Åland. Inför seriestarten 2009 Vi vill börja med att erinra om att det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa

Läs mer

Lilla regelhandboken för Innebandy

Lilla regelhandboken för Innebandy Lilla regelhandboken för Innebandy Våra rekommendationer: Vi vill att Du som matchledare dömer dina matcher med sunt förnuft. Det är lätt att stirra sig blind på korrekta regeltolkningar. Din viktigaste

Läs mer

Tävlingsreglemente IK Zeniths gräscup 2017

Tävlingsreglemente IK Zeniths gräscup 2017 Tävlingsreglemente IK Zeniths gräscup 2017 Arrangemang IK Zeniths gräscup arrangeras av IK Zenith. Cupen är sanktionerad av Göteborgs fotbollförbund. Klasser 5-manna: F08, F09, F10, P08, P09, P10 7-manna:

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016 INFÖR SÄSONG/SERIESTART Ungdomsregistrera dina spelare i ålder 10-14 år och förstagångslicensiera spelare som fyller 15 år i Fogis. Föreningen skall innan registreringen inhämta spelarens och dennes vårdnadshavares

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla BFF 2015 utg. 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och

Läs mer

Närvaro Information Spelordning Avslutning. Agenda

Närvaro Information Spelordning Avslutning. Agenda Närvaro Information Spelordning Avslutning Agenda Information Noll-visionen Viktiga förändringar i TB2011 Match/domar rapportering i Fogis Match arrangemang Resultat rapportering Upp- och nedflyttning

Läs mer

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9 Förklaring till spelreglerna I spelformen 9 mot 9 tillämpas inte Regel 6: Övriga matchfunktionärer. Regel 1: Spelplanen Planytan ska vara 65 72 meter x 50 55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Så spelar vi 7-mannafotboll 2015

Så spelar vi 7-mannafotboll 2015 Så spelar vi 7-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. säsongen 2012 spelas all 7-manna fotboll i Göteborgdistriktet endast av

Läs mer

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015 Spelplanen Som spelplan gäller handbollens begränsningslinjer och mål. Straffpunkten är 6 m från mållinjen. (På handbollens heldragna linje). Yttre straffpunkten är 10 m från mållinjen. (1m utanför handbollens

Läs mer

Så spelar vi 3 mot år 2017

Så spelar vi 3 mot år 2017 Så spelar vi 3 mot 3 6-7 år 2017 1 Möjlighet för många planer Alla får vara med Roligt med många bollkontakter Hög aktivitet 3 mot 3 lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot 9 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BFF 2017 utg. 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär

Läs mer

Så spelar vi 2018/2019

Så spelar vi 2018/2019 Så spelar vi 2018/2019 Varmt, ombonat och alltid spelbart Små ytor Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll - Bollen efter marken utvecklande spel All inomhusfotboll i Sverige går numera under

Läs mer