En mer personcentrerad vård temat för populär demensdag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En mer personcentrerad vård temat för populär demensdag"

Transkript

1 En mer personcentrerad vård temat för populär demensdag Temat för årets demensdag i Stockholm, den sjätte i ordningen, var för en mer personcentrerad vård. De 200 deltagarplatserna tog genast slut, och behållningen blev stor, av deltagarnas reaktioner att döma. Välkomsthälsade gjorde May Blom, enhetschef, Vårdgivarstöd, Stockholms läns landsting, som aviserade att det populära endagsarrangemanget möjligen i framtiden skulle förlängas tidsmässigt. Demensdagen ordnas av Akademiskt Primärvårdscentrum, Stockholms läns landsting (SLL), Äldrecentrum och Svenskt Demenscentrum. Innehållet i demensdagens program förnyas varje år. Nya demensriktlinjer 2017 Geriatrikprofessor Lars Olof Wahlund, Karolinska institutet och ordförande för Nätverket för demensfrågor, SLL, presenterade Socialstyrelsens preliminära nya demensriktlinjer, som blir klara Det handlar om evidensbaserade rekommendationer starkt vägledande men inte tvingande - som stöd till styrning, ledning och planering på gruppnivå. Rekommendationerna är av tre slag: vad som bör eller kan göras, vad som inte bör göras samt rekommendationer om fortsatt forskning. Målgrupperna är politiker, tjänstemän och verksamhetschefer men också vård- och omsorgspersonal. Professor Wahlunds starkaste budskap var liksom på förra demensdagen en varning. Listan innehåller bara nya rekommendationer, utifrån ny kunskap eller sådant som idag inte fungerar optimalt. Den är alltså ingen fullständig förteckning över allt man behöver tänka på. Sådant som är självklart och redan fungerar kommer inte stå med i de nya reviderade riktlinjerna, betonade professorn. Den distinktionen kan vara svår för mottagarna att förstå och bli en pedagogisk utmaning för utredarna att förklara. Annars innebär riktlinjerna inga jättestora förändringar. Uppmuntra personen att berätta Under rubriken Varför förstår du inte vad jag menar? talade Margareta Skog om kommunikation och demenssjukdom. Margareta Skog är med dr i omvårdnad av äldre, fil mag i vårdpedagogik och leg sjuksköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Det finns flera definitioner på personcentrerad vård, men Margareta Skog ville definiera begreppet på följande sätt: - Det innebär enligt mig att upprätta en relation till den demenssjuke och uppmuntra personen att berätta om sig själv och sitt liv samt beakta språklig, religiös och kulturell bakgrund.

2 Varför duger det inte längre att bara prata om bemötande? frågade hon retoriskt. Jo, det har skett en stark kunskapsutveckling, och det är dags att höja ambitionsnivån. - Bemötande är ett förhållningssätt för en själv, men kommunikation involverar två parter och är mycket större. Kommunikation är också en av de fyra hörnstenarna inom palliativ vård. Viktigt är också att dokumentera konkreta, smygande förändringar hos patienter, vilket kanske inte alltid görs, sade Margareta Skog. Viktigt med ordlös kommunikation Förutom den verbala kommunikationen är det viktigt att ge akt på den som är ordlös, sådant som ögonkontakt, ansiktsuttryck, gester, röst, kläder, kroppsform, tempo och fysisk kontakt. Vi ska inte utgå ifrån att ordlösa tecken som vi tar för givna - exempelvis tummen upp för ok - är universella. De kan ha olika betydelser i olika kulturer och kan därför missförstås. Talaren rådde personal att sammanställa en ordlista med vanliga fraser på den demenssjukas språk och även gå in på t ex Google Translate för att få till ett korrekt uttal. Skaffa också gärna ordböcker till arbetsplatsen på de vanligaste invandrarspråken. - Tänk på att ett äkta leende sitter i ögonen, och att mungiporna av sig själva sjunker med stigande ålder, vilket gör att vi med åren ser surare ut än vi är. Demenssjukdom kommer ovanpå andra åldersförändringar som syn- och hörselnedsättning. Eftersom 90 procent av våra intryck tas in via synen, är det viktigt att demenssjuka får komma till optikern regelbundet. Nästan alla över 80 år har nedsatt hörsel, vilket kan påverka demensutvecklingen. Vi orienterar oss också i hög grad via ljud. Hörapparat ska utprovas och vid behov börja användas så tidigt som möjligt. Kulturella skillnader är viktiga att beakta. Såväl personal som personer med demenssjukdom kommer i ökad utsträckning från andra kulturer än den svenska. Vilket fysiskt avstånd till en annan människa som upplevs som bekvämt varierar kraftigt såväl kulturellt som inom ett land. Olika typer av språksvårigheter Demenssjuka kan ha olika typer av språksvårigheter. Vanliga tecken på detta är att de kan ha svårt för att hitta rätt ord, namnge föremål, skriva text, förstå instruktioner, upprätthålla ett samtal, säga en hel mening, förstå text, att inte tolka allt som sägs bokstavligt och svårt att förstå andras humor. Demenssjukdomen innebär också att man kan glömma ord, använda omskrivningar, snarlika ord och mer generella än precisa begrepp (säga den där eller djuret istället för tax eller hund ). Man kan använda snarlika ord för ordet man söker ( handväska blir handduk ). Det kan vara svårt att förstå moderna ord som kaffe latte eller coolt, eller att förstå ords olika betydelser

3 (som drönare ), men naturligt att använda ålderdomliga ord som fogsvans (en typ av såg). Ny bok om kommunikation och demens Ordspråk, tids- och riktningsbegrepp kan också ställa till det för den demenssjuke, och Margareta Skog gav flera exempel. Den som vill sätta sig in i ämnet djupare rekommenderades hennes i mars utkomna bok Kommunikation och demenssjukdom. Enligt förlaget riktar sig boken både till de som yrkesmässigt möter personer med demenssjukdom och till närstående. Hur hanterar då den demenssjuke sina språksvårigheter? - Det vanligaste är att man håller med eller skrattar lite förläget, för man vill inte tappa ansiktet. Skrattet kan betyda att man inte förstår, eller förstår men inte kan svara eftersom man inte har språkförmågan. Ibland konfabulerar den demenssjuke. Vi kanske tolkar beteendet som oärligt, att personen far med osanning eller försöker mörka sitt tillstånd. Men det handlar snarare om att försöka hantera en alltmer svårhanterbar tillvaro. - Den demenssjuke ljuger inte utan försöker förstå logiken i allting, som vi alla gör hela tiden. Det är ett sätt att hålla ihop sig själv som människa, betonade Margareta Skog. Hon hade många tips för att förbättra kommunikationen med demenssjuka som att i samtal återkommande bekräfta personens identitet i termer av yrke, familjeroll eller ålder, att återkoppla upplevda egenskaper hos personen eller att anknyta till händelser i det förflutna, barndomen, medelåldern osv. Viktigt är också att bekräfta och sätta ord på personens känslor, och att hålla samtalen igång ( tystnar samtalet, så tystnar minnena ). Sänk tröskeln vårdcentral-minnesmottagning Vilka ska remitteras till minnesmottagningarna vad är knäckfrågor för primärvården var temat för ett av de parallella seminarierna med psykologen Jens Berggren, Minnesmottagningen, Praktikertjänst NÄRA AB och överläkaren Marie Rydén, överläkare, Minnesmottagningen, Danderydsgeriatriken. Jens Berggren: Knäckfrågorna och svaren i sammandrag: Hur hittar vi personer i rätt tid? Genom att lyssna på närstående, ta tillvara på basalutredningen, inte nöja sig med bra testresultat, vara nyfikna. Hur använder vi våra resurser bäst? Genom nya samverkansformer, konsultationsteam, konsultationsdagar, mm. Hur skapar vi ett långvarigt hållbart system? Genom lathundar och genom att sänka trösklarna mellan primärvården och minnesmottagningarna.

4 Man ska kunna, våga och vilja fråga och be om hjälp, trots en hög arbetsbelastning. I många fall finns det färdiga tillvägagångssätt att använda. Fördelar med fysisk aktivitet Enligt vetenskapen finns sannolikt flera fördelar med fysisk aktivitet för personer med demenssjukdom: Främjar fysisk kapacitet och minskar risken för fall Främjar självständighet och ADL-förmåga Påverkar kognitiva funktioner positivt Stärker självkänsla, välbefinnande och livskvalitet På ett seminarium om fysisk aktivitet konstaterade Ylva Cedervall, sjukgymnast, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset sammanfattningsvis att: Gångstörningar är vanligt vid demenssjukdom och framträder tydligare i kognitivt krävande situationer. Det finns inget samband mellan kognitiv funktion, ålder och engagemang i fysiska aktiviteter. Var medveten om personens begränsningar, men fokusera på resurserna. Personer med demens ska få det stöd som de behöver för att följa hälsorekommendationerna om fysisk aktivitet. Läkemedelsgenomgångar ökar patientsäkerheten Apotekarna Christine Fransson och Kristina Persson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, SLL, höll ett seminarium om läkemedelsgenomgångar och klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre. Definitionen på denna grupp är att de är över 75 år, har ett omfattande sjukvårds- och omvårdnadsbehov, många läkemedel, kognitiv svikt, symtom förknippade med skörhet och en förväntad återstående livslängd på 2-3 år. Deras presentation sammanfattades i tre punkter: Genomför läkemedelsgenomgångar med god kvalitet för att öka patientsäkerheten och underlätta arbetet på lång sikt. (Skilj här på enkel läkemedelsgenomgång, fördjupad läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse). Använd de hjälpmedel och verktyg om riktlinjer för läkemedelsgenomgångar som finns på t ex januinsfo.se också i powerpoint-format. Läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre kräver särskild omsorg. Äldre sårbara för nära våld Om vårdens ansvar och möjligheter vad gäller att möta våldsutsatta i nära relationer handlade ett seminarium med Camilla Järborg, utvecklingsledare och Carina Gyllner Bergmark, samordnare, Kunskapscentrum om våld i nära relationer, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, SLL. Kunskapscentrum kan kostnadsfritt erbjuda utbildning, stöd i utvecklingsarbete samt föreläsningar/seminarier.

5 Att vara äldre än 65 år är en så kallad sårbarhetsfaktor för att utsättas för våld i nära relationer. Andra sådana faktorer är sexuell identitet, psykisk och fysisk funktionsnedsättning, missbruk, utländsk härkomst och att vara utsatt för hedersrelaterat våld. Genom att som Socialstyrelsen föreskriver vid misstanke i enrum fråga patienten om orsaken till observerade symtom eller tecken upptäcks nu allt fler patienter som utsatts för våld i nära relationer. Demensvården behöver förbättras Wilhelmina Hoffman, geriatriker, rektor för Silviahemmet och direktör, Svenskt Demenscentrum, talade om Demenssymtom från tidig till svår fas. Att i vården tolka och bemöta personcentrerat. De demenssjuka är en stor och växande grupp. I Sverige handlar det om omkring personer, varav insjuknar varje år. Från idag till 2050 rör det sig om en ökning från till demenssjuka, och globalt en ökning från 47 miljoner till omkring 130 miljoner. Dr Hoffman lanserade en egen definition på demens. - Demens betyder att jag vill vara sedd, älskad och trygg, att jag vill leva mitt liv hela vägen. Jag behöver därför din förståelse och din hjälp - oavsett vart sjukdomen för mig Hela vägen kan för den demenssjuke handla om en vandring ofta tillsammans med familjen - i kanske år genom ett brokigt vårdlandskap. För patienten betyder det att de behöver personalens förståelse och hjälp, oavsett vart i vården som sjukdomen för dem. Och här finns många delar som behöver förbättras, sade Wilhelmina Hoffman. - Idag avslutar de flesta sina liv på grund av demens i vårdboenden. I framtiden kommer säkert fler avsluta sitt liv i det egna hemmet. Det ställer stora krav på ökad kunskap och förbättrad samordning mellan vård och omsorg i landsting och kommun, där också anhörigstöd måste ingå som en självklar del i arbetet. Kerstin får sin diagnos Med utgångspunkt från ett exempel, Kerstin, 83 år illustrerade talaren en fyraårig process från tidiga symtom till inläggning. Demensutredning initieras sedan Kerstin kommit till vårdcentralen på fel tid (tyder på nedsatt episodiskt närminne, ett möjligt tidigt demenstecken), tycks ha gått ner i vikt (hon kan inte planera, handla, laga mat längre), är orolig då hon missat att betala några räkningar (som hon förlagt på ett säkert ställe hemma) och inte klarar av att hitta rätt buss längre. Hon måste få en demensutredning och en diagnos, utan vilken hon inte kan få rätt medicinsk behandling och hemhjälp. Här påminde dr Hoffman om de vanligaste primärdegenerativa demenssjukdomarna. Hon nämnde också stegen för den enskilde över oftast flera år från diagnos, bristande förmåga att klara sig själv och en rad specifika beteendeförändringar fram till döden.

6 På nätet finns stöd och information som Demens ABC på Svensk Demenscentrums hemsida och andra webbutbildningar. Dessutom finns informationsblad på flera språk om specifika områden som demens och körkort, anhörigvård, demens och vapen. Kerstin, som nu fått hemtjänst tre gånger dagligen, följs upp varje halvår. Under tiden har hon fått svårt att uttrycka sig, har ibland gått ut nattetid utan att veta var hon befann sig och behöver hjälp att klä sig, sköta sin personliga hygien och äta. Dottern är alltmer oroad över situationen. Längs den här resan finns flera faser och existentiella brytpunkter, påminde dr Hoffman, såsom upptäckten av symtom, fastställande av diagnos, funktionsförlust, flytt till särskilt boende och död. Just flytten till särskilt boende kan vara ett svårt steg, där de anhöriga tycker att de överger och den sjuke att hon eller han blir övergiven. Det finns många områden där kognitiva symtom kan ge sig tillkänna: minne och inlärningsförmåga, orienteringsförmåga, exekutiv (planering/utförande) förmåga, språk- och räkneförmåga, tankeförmåga och uppmärksamhet, insikt/omdöme osv. Det är också vanligt med psykiatriska symtom vid demens som depression, ångest, oro, agitation, aggressivitet, vanföreställningar, hallucinationer och förvirring. Vanliga beteendemässiga symtom omfattar bland annat vandring, upprepade beteenden, rop/skrik, och kroppsliga symtom kan bland annat vara inkontinens, stelhet, parkinsonism, kramper och kontrakturer. Publiken fick följa Kerstin i dr Hoffmans exempel fram till att hon sedan två år tillbaka bor på Solgläntans gruppboende. Här blir hon så småningom sängbunden på grund av en infektion, kan inte ta emot läkemedel eller dryck och är inte längre kontaktbar. Kerstin avlider till följd av demenssjukdomen vid 89 års ålder. Ta vara på sitt enda liv Som sista programpunkt på demensdagen kåserade reportern, programledaren och coachen Katarina Hultling under rubriken Din stund på jorden efter Wilhelm Mobergs roman med samma namn. Budskapet var att vi måste vara modiga och ta vara på vårt enda liv, och ta hand om oss själva, inte bara andra. Utifrån sina många erfarenheter, bland annat att komma ut som bröstcancerpatient 2011, rådde hon auditoriet att ge sig tid för reflektion och inte glömma bort humorns betydelse, något som dr Wilhelmina Hofmann också betonade i sina slutord. Avslutningsvis tackade enhetschef May Blom alla medverkade, inte minst moderatorn distriktssköterskan/pedagogen Gunilla Matheny och

7 administratörerna från förvaltningen, och sade att hon ämnade arbeta för att det skulle bli en demensdag 2017 också. Röster med ris och ros Några dagar efter konferensen frågade jag några av deltagarna vad de mindes bäst från dagen, vad de lärt sig, hur de tänkte sprida sina nya kunskaper och om det var något de saknade eller ville förbättra. Distriktssköterska Ingela Thorstenson, Edsbergs vårdcentral: - Inslaget om de nya riktlinjerna gjorde störst intryck på mig. Och Katarina Hultling var väldigt härlig. Det var också bra att bli påmind om att man kan få tandvård i hemmet och att tänka på kloka läkemedel för demenssjuka. Och så om att registrera alla demenssjuka i ett register på vårdcentralen, så man vet hur många det finns lokalt och på högre nivå. Den informationen lämnade jag till min chef. Jag har också informerat andra distriktssköterskor på min vårdcentral. På minussidan var att tekniken under seminarierna fallerade, men det var ju inte organisatörernas fel. Distriktssköterska Karin Petersson, Gröndals vårdcentral: - Wilhelmina Hoffmans föreläsning gjorde att jag förstod att många funktioner kan försvinna precis innan en person blir demenssjuk. Då går det ju att förbereda hemsjukvårdspersonalen, som då kan förbereda de anhöriga, så att dessa kanske lättare kan släppa taget. Utställningen gav också mycket, exempelvis om att kommunicera med bilder, och jag fick bra tips om olika hemsidor. Och så är det alltid roligt att träffa kolleger. Seminariet om våld i nära relationer kunde handlat mer om själva våldet och mindre om talarna och deras organisation. Distriktssköterska Ida Westerberg, Skärholmens vårdcentral: - Margareta Skogs föreläsning om bemötande gav mig en tankeställare om hur man själv beter sig. Jag är ganska ny i jobbet, men jag lärde mig också om betydelsen av uppföljning, att inte bara nöja sig med att sätta en diagnos. Vissa av de andra inslagen var också intressanta men mer riktade mot läkare. Överläkare Päivi Seppä, minnesmottagningen, Löwetgeriatriken: - Dagen var som helhet mycket bra och belyste viktiga aspekter på demens som exempelvis remisshanteringen mellan primärvård och minnesmottagningarna. Jag tror det blev tydligare för husläkarna vilka skillnaderna är mellan den basala, steg 1- utredningen man kan och ska göra på vårdcentralen, och den utvidgade utredning man gör på minnesmottagningarna eller annan specialistklinik. Wilhelmina Hoffmans föreläsning var också bra, och Katarina Hultlings inslag var kul och tankeväckande, även om det inte handlade så mycket om demens. Det var

8 David Finer också väldigt roligt och givande att träffa kolleger med liknande arbetsuppgifter.

Att se människan bakom demenssjukdomen

Att se människan bakom demenssjukdomen Att se människan bakom demenssjukdomen Köpenhamn den 22 maj 2014 Demens betyder att.. - jag behöver din hjälp - jag behöver din förståelse Oavsett vart sjukdomen för mig Stiftelsen Silviahemmet Demensutbildning

Läs mer

NOLLVISION. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår?

NOLLVISION. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår? NOLLVISION För en demensvård utan tvång och begränsningar Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår? Gunilla Nordberg & Ann-Christin Kärrman Göteborg 26 maj 2016 Fakta om demenssjukdom I Sverige

Läs mer

Vilka ska remitteras till minnesmottagningarna och vad är knäckfrågorna för primärvården?

Vilka ska remitteras till minnesmottagningarna och vad är knäckfrågorna för primärvården? Vilka ska remitteras till minnesmottagningarna och vad är knäckfrågorna för primärvården? Marie Rydén Överläkare. Minnesmottagningen Danderydsgeriatriken Jens Berggren, Psykolog, Enhetschef. Minnesmottagningen

Läs mer

Att tolka och behandla svåra symtom vid kognitiv sjukdom

Att tolka och behandla svåra symtom vid kognitiv sjukdom Att tolka och behandla svåra symtom vid kognitiv sjukdom Wilhelmina Hoffman, Lotta Roupe och Petra Tegman Stiftelsen Silviahemmet www.silviahemmet.se Stiftelsen Silviahemmet Demensvård och -utbildning

Läs mer

Nationella riktlinjer. Upptäckt, diagnostik och uppföljning av demenssjukdom

Nationella riktlinjer. Upptäckt, diagnostik och uppföljning av demenssjukdom Nationella riktlinjer Upptäckt, diagnostik och uppföljning av demenssjukdom Wilhelmina Hoffman 2011 Samlar, strukturerar och sprider kunskap om demens www.demenscentrum.se Kapitlens struktur Vardagssituation

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Demens och palliativ vårdfilosofi

Demens och palliativ vårdfilosofi Demens och palliativ vårdfilosofi 9 oktober 2014 Wilhelmina Hoffman, Silviahemmet och Svenskt Demenscentrum 900000 Antal 80 år och äldre i Sverige 800000 700000 600000 500000 400000 300000 200000 100000

Läs mer

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens en folksjukdom Demens, ett samlingsnamn för nästan 100 olika sjukdomstillstånd där hjärnskador leder till kognitiva funktionsnedsättningar. 160 000 människor

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet

Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet - Men hur når vi dit? Wilhelmina Hoffman - Svenskt Demenscentrum & Stiftelsen Silviahemmet Demens betyder - Att jag behöver din hjälp - Att jag behöver

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab

Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare April - Maj 2013 Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex frågor, förbättringsförslag,

Läs mer

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN Reviderad 2016-10-31, ansvar kommunens demenssjuksköterska INLEDNING Demenssjukdom innebär att man lever med en nedsatt kognitiv förmåga. Demenssjukdom är

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

Föreläsare och föreläsningar Skånska demensdagen 2017, den 11 och den 12 oktober

Föreläsare och föreläsningar Skånska demensdagen 2017, den 11 och den 12 oktober Föreläsare och föreläsningar Skånska demensdagen 2017, den 11 och den 12 oktober Presentation av föreläsningar och föreläsare Vårdmiljöns betydelse för äldre personer med nedsatt kognitiv förmåga Susanna

Läs mer

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats?

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Petra Oxonius Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Demensstrategi Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin Sammanfattning Antalet äldre ökar och

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Nationella riktlinjer för f och omsorg

Nationella riktlinjer för f och omsorg Nationella riktlinjer för f god vård v och omsorg Helle Wijk Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska Akademin Göteborgs Universitet Fakta om demenssjukdom Ca 148 000 demenssjuka -

Läs mer

Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland. Vad har Annas Led inneburit för Halland?

Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland. Vad har Annas Led inneburit för Halland? Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland Vad har Annas Led inneburit för Halland? Bakgrund Ökning demenssjukdomar Demensprocessen Sakkunnig diagnostik av stor betydelse för drabbade och anhöriga

Läs mer

Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna

Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna För ett anhörig- och demensvänligt samhälle, 11 mars 2015 Margareta Hedner, Nationella riktlinjer, Socialstyrelsen Vera Gustafsson,

Läs mer

Checklista demens biståndshandläggning

Checklista demens biståndshandläggning VÄGLEDNING Checklista demens biståndshandläggning Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel i biståndshandläggarens arbete. Den följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

Centrum för allmänmedicin. Centre for Family Medicine. När minnet sviktar

Centrum för allmänmedicin. Centre for Family Medicine. När minnet sviktar Centrum för allmänmedicin Centre for Family Medicine När minnet sviktar SBAR-Demens En strukturerad kommunikationsmodell om vad du bör tänka på om du misstänker kognitiv nedsättning eller demenssjukdom

Läs mer

Demenssjukdom under 65 år

Demenssjukdom under 65 år Demenssjukdom under 65 år kunskap utveckling inspiration Sexualitet och demenssjukdom våga öppna upp för ämnet! Hot och våld på arbetsplatsen erhåll konkreta tips på hur du genom kommunikation kan hantera

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för arbetsterapeut Väsby Rehab

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för arbetsterapeut Väsby Rehab Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för arbetsterapeut Väsby Rehab 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid

Läs mer

Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun

Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun Markaryds Kommun Socialförvaltningen Socialnämnden Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun Inom socialnämndens verksamheter skall människor mötas med respekt, värdighet och gott bemötande.

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

Kognitionskunskap + Individkunskap = Personcentrerat Förhållningssätt. Beata Terzis med.dr, leg.psykolog

Kognitionskunskap + Individkunskap = Personcentrerat Förhållningssätt. Beata Terzis med.dr, leg.psykolog Kognitionskunskap + Individkunskap = Personcentrerat Förhållningssätt Beata Terzis med.dr, leg.psykolog beata.terzis@frosunda.se Nationella riktlinjer För vård och omsorg vid demenssjukdom 2 Nationella

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Hemtjänst

VÄGLEDNING. Checklista demens. Hemtjänst VÄGLEDNING Checklista demens Hemtjänst Känns mycket tryggare och bättre. Vi lär oss nya saker om personen. Alla blir mer delaktiga. Kvalitetslyftande för alla. Bättre struktur. Det är några erfarenheter

Läs mer

Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser

Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser Inledning Socialstyrelsen har baserat rekommendationerna på bästa tillgängliga kunskap om åtgärders effekter, kostnader och kostnadseffektivitet för personer

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

4. Gruppboende - personer med demenssjukdom och med särskilda behov

4. Gruppboende - personer med demenssjukdom och med särskilda behov Förfrågningsunderlag 2015-07-03 Upphandlande organisation Malmö stad Anna Bassmann Upphandling Särskilda boende- och korttidsplatser STK-2015-151 Sista anbudsdag: 2015-09-01 Symbolförklaring: Texten/frågan

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana (S) och Tuva Lund (S) om behovet av en bättre och mer jämlik demensvård i Stockholm län

Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana (S) och Tuva Lund (S) om behovet av en bättre och mer jämlik demensvård i Stockholm län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-1149 Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana

Läs mer

God vård och omsorg vid demenssjukdom

God vård och omsorg vid demenssjukdom God vård och omsorg vid demenssjukdom i Värmland Eskilstuna 19 sep 2014 Bakgrund: Implementering Nationella riktlinjer Demens Värmland År 2009-2014 Dialogseminarium Information till allmänläkare och slutenvården

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Remissversion publicerad 23 november 2016 Övergripande tidsplan 23 nov HöstenHö 2016 10 feb 2017 vår/sommar 2017 Publicering av Remissversionen

Läs mer

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Detta material kan användas som underlag till diskussioner i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar eller internutbildningar. Det kan även

Läs mer

Ettdemensvänligtsamhälle

Ettdemensvänligtsamhälle Ettdemensvänligtsamhälle Men hurnårvi dit? Wilhelmina Hoffman - Svenskt Demenscentrum& Stiftelsen Silviahemmet Vad innebär då ett demensvänligt samhälle? Demens betyder -Att jag behöver din hjälp - Att

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Uppföljning Neuroleptikabehandling

Uppföljning Neuroleptikabehandling RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Område: Trygg och säker hälso och sjukvård och rehabilitering Version: 2 Giltig fr.o.m: 2016 10 01 Ansvarig: Ansvarig för revidering: Beslutad av: Beslutad datum: Revideras

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre

Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre 2016-09-16 Stockholms läns läkemedelskommitté Läkemedelsgenomgångar och Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre Christine Fransson och Kristina Persson Leg.apotekare 2016-09-16 Stockholms läns

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

Lokala samverkansrutiner för personal på avdelningen för myndighetsutövning

Lokala samverkansrutiner för personal på avdelningen för myndighetsutövning Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för personal på avdelningen för myndighetsutövning 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt

Läs mer

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Vera Gustafsson, Socialstyrelsen Lars-Olof Wahlund, Karolinska institutet Per-Olof Sandman, Umeå universitet Nationell utvärdering - syfte Värdera

Läs mer

Att ställa frågor om våld

Att ställa frågor om våld Att ställa frågor om våld Personal inom hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldsutsatthet. Många, framför allt, kvinnor söker vård för akuta skador eller kroniska besvär

Läs mer

Rutin vid demens. för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam

Rutin vid demens. för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam Rutin vid demens för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam Bakgrund Till grund för rutinen ligger den länsgemensamma demensmodellen Annas led- för trygg och säker demensvård. Annas led är

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

BESLUTSSTÖD FÖR PALLIATIV VÅRD NVP DEL 2 SYMTOM OCH STATUS 01 FUNKTION I DET DAGLIGA LIVET 02 SAMTAL OCH BEDÖMNINGAR

BESLUTSSTÖD FÖR PALLIATIV VÅRD NVP DEL 2 SYMTOM OCH STATUS 01 FUNKTION I DET DAGLIGA LIVET 02 SAMTAL OCH BEDÖMNINGAR 2 HUR MÅR PATIENTEN SYMTOM OCH STATUS 01 FUNKTION I DET DAGLIGA LIVET 02 SAMTAL OCH BEDÖMNINGAR MEDICINSKA BESLUT 03 INFORMATION 06 BRYTPUNKTSSAMTAL 07 VAD ÄR VIKTIGT NU ÖNSKEMÅL OCH PRIORITERINGAR 04

Läs mer

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten Utbildningsdag 30 mars 2010 Sundsvall Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten - för hela hemtjänstpersonalen, enhetschefer och biståndsbedömare inom äldreomsorgen Finurliga tips och knep i vårdtagarens

Läs mer

Kognitionskunskap för bättre kommunikation. Beata Terzis med.dr, leg.psykolog

Kognitionskunskap för bättre kommunikation. Beata Terzis med.dr, leg.psykolog Kognitionskunskap för bättre kommunikation Beata Terzis med.dr, leg.psykolog Kognitionskunskap För att bemöta personer med nedsatt kognition på ett adekvat sätt är kunskap om kognition nödvändigt Kognitionskunskap

Läs mer

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare 40-45 minuter med vad? Man kan ändra sig! Socialdepartementet Socialstyrelsen Demenscentrum Historik Historia

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom Nationella

Läs mer

Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum Att använda sinnen, inte bara intellektet Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Svenskt Demenscentrum samlar kunskap på en plats Äldreforskningens

Läs mer

Förhållningssätt och bemötande vid psykisk ohälsa/sjukdom. Psykisk ohälsa. Specialistpsykiatri. Psykiatrin idag. Tillämpningsområden

Förhållningssätt och bemötande vid psykisk ohälsa/sjukdom. Psykisk ohälsa. Specialistpsykiatri. Psykiatrin idag. Tillämpningsområden Förhållningssätt och bemötande vid psykisk ohälsa/sjukdom Psykisk ohälsa Specialistpsykiatri 5 december 2017 Karin Lindersson Psykiatrin idag Psykiatrisk diagnos Långvarig sjukdom Allvarlig/ komplex Samsjuklighet

Läs mer

Erfarenheter av Tidiga tecken. Josefin Wikner Christina Karlsen

Erfarenheter av Tidiga tecken. Josefin Wikner Christina Karlsen Erfarenheter av Tidiga tecken Josefin Wikner Christina Karlsen Kungsbacka kommun En av sex kommuner i Halland 78890 invånare Ger stöd åt ca 750 personer (LSS) 25 bostäder med särskild service 20 dagliga

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:11 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:25 av Stig Nyman m. fl. (kd) om handlingsplan för ökad kvalitet i vården av personer med demenssjukdom Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Dagens schema presentation lunch samling Sörgårdens dagverksamhet fika avslut

Dagens schema presentation lunch samling Sörgårdens dagverksamhet fika avslut Dagens schema 9.30 presentation 12.00 lunch 13.00 samling Sörgårdens dagverksamhet 15.00 fika 16.00 avslut Dagverksamhet Sörgården/Uranus Demensvårdsteam i Kristinehamns kommun Ett projekt i Kristinehamns

Läs mer

Silviahemscertifiering

Silviahemscertifiering Silviahemscertifiering en väg till kompetenshöjning Petra Tegman Biträdande Verksamhetschef Silviasjuksköterska, Specialistsjuksköterska demensvård Specialistsjuksköterska palliativ vård Copyright Silviahemm

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Allmänna utskottet. Socialnämnden 2012 10 25 170 21. Dnr 2012/471 74

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Allmänna utskottet. Socialnämnden 2012 10 25 170 21. Dnr 2012/471 74 Socialnämnden 2012 10 25 170 21 Dnr 2012/471 74 Tema rörande vård om de mest sjuka äldre, kvalitetsregister inom hälso och sjukvård, sociala innehållet, rehabgruppens arbete och övertagande av hemsjukvården

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 NÄTVERKSTRÄFF DAGVERKSAMHET DEMENS Välkommen! Förmiddag Nationell demensstrategi och riktlinjer Nuläge i Värmland Värmlands vård- och omsorgsprogram

Läs mer

Demensvård Vellinge kommun

Demensvård Vellinge kommun Demensvård Vellinge kommun -stöd, resurser och kompetens Nationella demensriktlinjer Basal demensutredning kontra utvidgad demensutredning Personcentrerad vård och omsorg Uppföljning minst en gång per

Läs mer

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats?

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Vad är demens? Demens är ett samlingsnamn på olika demenssjukdomar som kan drabba människor i olika åldrar. Sjukdomen

Läs mer

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Janina Stenlund, Leg. sjuksköterska, Silviasjuksköterska Uppläggning Kognitiv svikt Anhörigsjukdom och anhörigstöd Nationella riktlinjer för vård och omsorg Metoder/förhållningssätt

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll?

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? AL81 Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Lärandemål för dagen Att kunna reflektera över den palliativa vårdens mål och förhållningssätt Att lära sig om hur smärta och andra symtom och obehag

Läs mer

Triagering rätt vård till rätt patient i rätt tid. 25 oktober 2018

Triagering rätt vård till rätt patient i rätt tid. 25 oktober 2018 Triagering rätt vård till rätt patient i rätt tid 25 oktober 2018 Vi sänder live på webben Inspelningen kommer finnas på webben Vi använder mikrofon i rummet Ni som följer på webben Skriv gärna i chatten

Läs mer

Foto: Sophie Eriksson

Foto: Sophie Eriksson Foto: Sophie Eriksson Telefonrådgivning och samtalsmetodik Elisabeth Almgren Eriksson Sjuksköterska Omvårdnadshandledare Utbildare Länsombudsdagar Januari 2018 Livskunskap Redskap och strategier i telefonrådgivning

Läs mer

Region Skånes strategiska utvecklingsplan för jämlik demensvård Region Skånes Kunskapscentrum demenssjukdomar

Region Skånes strategiska utvecklingsplan för jämlik demensvård Region Skånes Kunskapscentrum demenssjukdomar Region Skånes strategiska utvecklingsplan för jämlik demensvård Region Skånes Kunskapscentrum demenssjukdomar Håkan Toresson, Kerstin Zettervall, Anette Ohlson, Sigrid Kulneff 4 5 6 7 Alla skåningar

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för baspersonal inom

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Kunskapsbaserad vård av personer med demenssjukdom Socialstyrelsens riktlinjer PO Sandman

Kunskapsbaserad vård av personer med demenssjukdom Socialstyrelsens riktlinjer PO Sandman Kunskapsbaserad vård av personer med demenssjukdom Socialstyrelsens riktlinjer PO Sandman Ca 140 000 personer - de flesta mycket gamla 5 % av befolkningen 65 år och äldre 40 % av befolkningen 90-95 år

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

Öka välbefinnande och livskvalitet vid demens

Öka välbefinnande och livskvalitet vid demens Öka välbefinnande och livskvalitet vid demens Christèl Åberg Demenssjuksköterska Öckerö kommun ÖCKERÖ KOMMUN ÖCKERÖ KOMMUN ÖCKERÖ KOMMUN Befolkning 12 500 invånare 20,6% över 65 års ålder, dvs ca 2575st

Läs mer

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Barn som närstående i palliativ vård Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Email: malin.lovgren@esh.se Upplägg Vad säger lagen om barn som närstående? När barn blir/är närstående

Läs mer

Ökad förståelse i samtal och möten

Ökad förståelse i samtal och möten Ökad förståelse i samtal och möten Kommunikation - Ordlöskommunikation Vanliga tecken på språksvårigheter Så hanterar den demenssjuke sina språksvårigheter Förmåga att läsa, skriva & räkna Grova ord och

Läs mer

Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk

Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk Karlstad 28 april 2015 NÄTVERKSTRÄFF DEMENSSJUKSKÖTERSKOR Nya Perspektiv- äldres hälsa Madelene Johanzon Regional handlingsplan

Läs mer

Döendet. Palliativa rådet

Döendet. Palliativa rådet Döendet Palliativa rådet Övergå till palliativ vård i livets slut Sjukdomsförloppet kan se olika ut och pågå under olika lång tid bl.a. beroende av diagnos patienten har Palliativ vård i livets slutskede

Läs mer

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 1 (6) i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 2 (6) Presentation Demensteamet i Jönköping har ett unikt arbetssätt där samarbetet mellan landsting och kommun är den stora hörnstenen.

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

Samverkansprojekt mellan kommunerna i Halland och Hälso- och sjukvården, Region Halland,

Samverkansprojekt mellan kommunerna i Halland och Hälso- och sjukvården, Region Halland, Samverkansprojekt mellan kommunerna i Halland och Hälso- och sjukvården, Region Halland, 2011-01-01-2012-12-31 Bakgrund Nationellt uppdrag 2009 för att jämföra de preliminära demensriktlinjerna med dagens

Läs mer

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Patientsäkerhetskonferensen 2016-09-21, seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Deltagarnas mentometersvar på frågan: Vad tar du med dig härifrån? Det här ska jag testa o Det här

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

Skandinavisk lederkonferense oktober 2018, Köpenhamn Johan Sundelöf, läkare och programchef, Betaniastiftelsen

Skandinavisk lederkonferense oktober 2018, Köpenhamn Johan Sundelöf, läkare och programchef, Betaniastiftelsen - avgiftsfri webbutbildning i allmän palliativ vård som resurs ur styr- och ledningsperspektiv Skandinavisk lederkonferense 22-23 oktober 2018, Köpenhamn Johan Sundelöf, läkare och programchef, Betaniastiftelsen

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad

Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad Positive care experiences are dependent on individual staff action Dawn Brooker Vad döljer sig bakom tidningsrubrikerna?

Läs mer

Demenssjukdom under 65 år

Demenssjukdom under 65 år Demenssjukdom under 65 år kunskap utveckling inspiration Anhörigperspektivet så stöttar du anhöriga på bästa sätt Öka dina kunskaper om bemötande av personer med demenssjukdom Hot och våld på arbetsplatsen

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 8 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Sammanfattning Tema A 3:3

Sammanfattning Tema A 3:3 Sammanfattning Tema A 3:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Vi är nu framme vid den tredje och sista omgången i Tema

Läs mer