Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 16 september 2015 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 16 september 2015 kl"

Transkript

1 Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 16 september 2015 kl Plats: Marint centrum, Simrishamn Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Malin Henriksson (FP) Lisa Kvarnbäck (MP) Håkan Rosenkvist (M) Tjänstemän: Sofie Bredahl, utvecklingschef Lars Persson, näringslivsutvecklare Carina Persson, sekreterare 1. Svenskt näringsliv rankning Företagsklimatet i Simrishamns kommun 2015 Lars Persson informerade om Svenskt näringslivs undersökning och hur den är uppbyggd. Undersökningen består av tre delar som vägs ihop. Ett antal olika parametrar, ett sammanfattande omdöme och en faktadel. Simrishamn har ranking 256 år 2015, att jämföra med plats 244 år Ca 3000 företag finns i kommunen. 110 företag har svarat. Deltagande företag är främst inom handel, bygg samt jord- och skogsbruk. Av de som svarat har 27 % inte varit i kontakt med kommunen det senaste året. Ärenden har i första hand gällt tillståndsfrågor och rådgivning. 28 % har varit i kontakt med näringslivsutvecklaren gjorde Simrishamn en egen undersökning och fick 1000 svar. Resultaten var snarlika Svenskt näringslivs enkät. ADRESS: Simrishamn BESÖK: Stadshuset, Stortorget TELEFON: FAX: E-POST: kommunledning@simrishamn.se Dokument: C:\Users\jeza\Desktop\JEZ FILER\NTM 2015\150916\Mötesanteckningar doc

2 Diskussion. Rankingen kommer att föredras av Svenskt näringsliv på frukostmötet den 9 oktober på Hotel Svea kl (anmälan till Lars Persson). 2. Förenkla helt enkelt: för kommuner som vill förbättra sina företagskontakter. Lämplig tidplan: Ett genomförande under vårterminen Det innebär förträff med respektive kommuns ledningsgrupp (politisk ledning + tjänstemannaledning) i november Block 2 i januari, fördjupningar mars och april och avslutande block 3 andra halvan av maj/början juni. Vad krävs av varje kommun: Målet med Förenkla helt enkelt är att skapa ett ansvarstagande för företagsfrågor i hela kommunen + förbunden. Men det ska också materialiseras i en handlings-/aktivitetsplan. Alla delar av utbildningen fokuserar på hur kan vi göra det bättre. Arbetet att ta fram handlingsplanen behöver naturligtvis kommunen göra. SKL ser därför behov av en projektgrupp i kommunen (från olika nyckelförvaltningar) som sammanställer det som deltagarna arbetar fram vid framförallt fördjupningarna. SKL önskar också att den högsta politiska ledaren beskriver de politiska mål som finns för tillväxt och näringslivsfrågorna för deltagarna som inledning av block 2. Det ska inte råda några som helst tvivel om vart kommunen vill. Ska också avsluta block 3. Kompletterande information från SKL till presentationsbroschyren: Förträffen (block 1) genomför vi i varje kommun för sig, även om det är en gemensam utbildning. Vid förträffen vill vi träffa politisk och tjänstemannaledning för att i två timmar informera om processen och säkerställa att alla kan ta ett ledarskap i genomförandet. Förankring och driv från ledarskapet är en förutsättning för att utbildningen tillfullo kan tas tillvara. Därefter kan utbildningen genomföras gemensamt. Block 2 är en inspirerande heldag där vi lägger upp frågorna på bordet och visar alla deltagare att de är viktiga för det lokala företagsklimatet och kommunens utveckling. Och förstås att det är kul men förpliktigar. Vi vill ha så många deltagare som möjligt med under dagen. Kräver en stor aula eller liknande. Alla deltagare får också möjlighet att under dagen formulera sina idéer om vad som kan göras bättre. Dessa förslag samlas in vid dagens slut. Därefter kör vi fördjupningar där urvalet är mer begränsat. Den viktigaste (största) fördjupningen är kring service i myndighetsutövningen. Vi ger mer av verktyg till vad som behöver göras. Ledorden är: kundperspektiv, våga göra på nya sätt och ge råd i myndighetsutövningen. Här vill vi ha med alla kommunala myndigheter, nämndpresidier, kommunikation och ni från näringsliv. Genomförs hos er.

3 De andra fördjupningarna (heldagar)är begränsat antal deltagare och tar sikte på det som företagen själva lyfter som avgörande för företagsklimatet. Det handlar (förstås) om upphandling. För att göra det stora området hanterligt, en del i upphandlingen som vi anser är väldigt viktig, och det är dialogen med företagen före, under och efter en upphandling. I en annan fördjupning arbetar vi med hur kommunen kan stödja lokala näringslivets behov av kompetensförsörjning och slutligen en fördjupning kring kommunikationen och dialogen mellan kommun och näringsliv. Dessa fördjupningar är tänkta att genomföras i Stockholm, men får vi ihop tillräckligt många kommuner kan vi kanske hitta andra lösningar. Men det kan jag inte lova dig idag. Genom hela utbildningen, från block 2 och fördjupningarna, ska ni skapa en handlingsplan (eller åtgärdslista). Alla moment i utbildningen har målet att hitta de förändringar i arbetssätt som kan utveckla kommunens kontakter med företagen. Detta kräver hemarbete och vi vill att varje kommun skapar en projektgrupp som samordnar det. Exempelvis sammanställa förslagen från block 2, fördela per förvaltning, sammanställa förslagen som arbetas fram i fördjupningarna och förstås hålla det lokala näringslivet informerat. Det låter stort, men det handlar mer om att sammanställa. Det som ni tar fram behöver ju inte vara färdigplanlagda aktiviteter. Utbildningen avslutas med en heldag där ni presenterar åtgärderna ni arbetat fram, gärna kompletterar med att lyfta fram spännande saker ni redan gör/har gjort. Vi processleder och ger er inspirerande föredrag som ger energi. Avslutas med att KSO(erna) ger riktningen framåt. 3. Turistekonomisk rapport 2014 Sofie redovisar rapporten. Nytt företag har genomfört undersökningen (HUI) och andra parametrar har använts jämfört med tidigare, därför kan man inte jämföra med tidigare undersökningar. Nyckeltal redovisas. HUI gjorde per automatik en undersökning avseende 2013 för att få något att utgå ifrån. Statistiken baseras enbart på sifferfakta (inga antaganden) Av alla gästnätter i Skåne sker ca 5 % av dessa i Simrishamns kommun. I statistiken finns inte de anläggningar som har mindre än nio bäddar och fem rum. Snittbeläggningen över året gällande gästnätter är 37 % i Simrishamns kommun, vilket är lägre än i Skåne län samt riket totalt. Turismen i Simrishamns kommun omsatte ca 1,2 miljarder kronor under 2014, vilket motsvarar 13,6 % av den totala omsättningen i kommunen. Turismen skapade sysselsättning motsvaraande ca årsverken. Detta motsvarar ca 12,7 % av det totala antalet årsverken i kommunen.

4 Turismen bidrog med ca 8,7 % av kommunens totala BRP Miljömålsarbetet Miljöstrateg Mattias Müller börjar den 1 oktober, han inbjudes till nästa NTM-utskott. Miljöstrategen är en sammanhållande länk mellan förvaltningarna. Miljöbokslut ska göras. 5. Övrigt - Cykeluthyrning Vid mötet lyftes frågan om möjlighet att hyra cykel. Region Skåne håller på att se på en lösning där man hyr cyklar med sitt Jojo-kort. Cyklarna skulle vara placerade vid stationen. Beslut: Utvecklingsenheten gavs i uppdrag att titta på ett koncept tillsammans med företagare som redan idag hyr ut cyklar. Uthyrningen bör gälla hela året, dock kan det vara aktuellt med en större uthyrning under sommarmånaderna. - Företagarfesten Lars informerade om inbjudan till företagarfesten den 16 oktober. Anmälan sker senast den 9 oktober till Lars. Håkan Erlandsson deltar istället för Karl-Erik Olsson, som är på resa. - Nyhetsbrevet Näringslivsnytt Lars berättar att det finns över 1000 prenumeranter på kommunens nyhetsbrev Näringslivsnytt som skickas ut med e-post. - Föreningsstämmer för Leader sydöstra Skåne Föreningsstämma för Leader sydöstra Skåne ägde rum den 15 september. Lagstyrelsen klubbades igenom, bifogas. Kompletteringar till strategin kommer att skickas in. Leader sydöstra Skåne kommer att godkännas för att startas. Något säte för Leader är fortfarande inte bestämt. Under hösten kommer man främst jobba med marknadsföring. - Nappar turisten? Ansökan till Region Skånes miljövårdsfond Det kustnära fisket är ett föregångsexempel på ett fiske som är ekologiskt hållbart. Genom sin verksamhet bidrar fiskaren också till att skapa sysselsättning, inte bara för sig själv utan också för olika kringnäringar. Vidare stärker levande hamnar kustsamhällenas identitet och skapar en attraktivitet som är direkt kopplad till den lokala ekonomiska och socioekonomiska utvecklingen. Fiskare som utövar kustnära fiske har idag svårt att få lönsamhet i sin verksamhet, vilket leder till att allt fler

5 kustnära fiskare avvecklar sitt yrkesfiske. En möjlig utväg är att komplettera fisket med andra inkomstkällor, t.ex. att ta med betalande passagerare i båten. Det finns ett antal frågeställningar som behöver undersökas närmare för att skapa lösningar och bättre förutsättningar för en diversifiering av fisket till marin besöksnäring. Projektet syftar till att skapa ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan skånska och bohuslänska fiskare och entreprenörer inom kustnära fiske och marin turism. Projektet tar sikte på tre saker som utgångspunkt: Behovet av att formulera nya affärsmodeller Utveckling/modifiering av nationella regelverk för att vara lämpliga för denna typ av kombinerad verksamhet Idédiskussion rörande design av ny fiskebåt, optimal för såväl kustnära fiske som att ta med passagerare Projektledning och administration kommer att hanteras av Marint centrum. SMTF (Svenskt Marintekniskt Forum) kommer att ansvara för processledning. Projektet ska fungera som en förberedande process för kommande projekt. Detta projekt ligger i linje med målen i Simrishamns kommuns Policy för bevarande och utveckling av fiskerinäringen i Simrishamn. Projektperiod Ansökan till Region Skånes miljövårsfond skickades in den 14 september. - Östersjöfiskekonferens Det planeras en östersjöfiskekonferens i november. Ansvarig: Vesa Tschernij. - Strandstädning i Skillinge Den 12 september arrangerade Marint centrum en aktivitet i Skillinge, då man samlades för att dragga efter förlorade fiskeredskap, städa stranden och diskutera resultaten av insatserna. Syftet med arrangemanget var att minska mängden spökgarn och skräp i Östersjön och sprida kunskap om problematiken med marint avfall och dess möjliga lösningar. Arrangemanget och kompletterande draggningar av yrkesfiskare längs kommunens kust har möjliggjorts genom en donation från Nordic Sea Winery och auktionen från deras Konstevent Dagen arrangerades tillsammans med Skillinge leje och Österlens naturskyddsförening. Spökgarnsdraggningen blåste inne och kommer därför att genomföras en annan dag. Tre av dagens deltagare blev så inspirerade att de anmälde till att följa med ut och hjälpa till. Uppslutningen till strandstädningen var god trots blåsten och vid lunchseminariet hade vi en mycket engagerad och intresserad publik som ledde till spännande frågor och diskussioner. - Möte om fiskets framtid

6 Möte den 3/9 i Göteborg. Avsikten var att diskutera fiskets framtid i ljuset av de nya regler som myndigheterna och regeringen håller på att ta fram. Fokus låg speciellt på de eventuella socioekonomiska konsekvenserna. Inbjudna var en handplockad skara lokala aktörer: fem länsstyrelser och fem kommuner, däribland Skånes länsstyrelse och Simrishamns kommun. Behov av att skapa och förstärka en fiskeripolitisk inriktning med Östersjöregionen som utgångspunkt. Det blev uppenbart att problematiken lika väl som förutsättningarna är väldigt olika i Östersjön jämfört med västkusten/västerhavet. Det finns en uppenbar fara att Östersjöproblematiken halkar undan och löses på ett icke-optimalt sätt för Östersjön som en del av en helhetslösning. Som ett starskott för en uppbyggnad av denna nya fiskeripolitiska plattform bjöd Karl-Erik Olsson alla intresserade aktörer i Östersjöregionen till en gemensam konferens. En inbjudan till landsbygdsminister Bucht: Ett brev har skickats till ministerns kansli där man bjuder ministern till Simrishamns kommun för att diskutera de farhågor som håller på att bli verklighet, dvs. att fiskets roll försvagas ytterligare i Simrishamn och att det är något som kommunen inte kommer inte acceptera. Konferensen samt ministerbesöket ger oss möjlighet att presentera vår fiskepolicy och övertyga omvärlden att vi menar allvar. - Övrig information Under september tar Marint centrum emot flera studiebesök av grundskole- och gymnasieelever som vill lära sig mer om Östersjön. Bland annat kommer ett 60- tal gymnasieelever från Ystad, Italien, Frankrike och Tyskland. 25 september ca 15 november byggs Skeppet om. Inspelningen av Antikrundan fungerade mycket bra. 800 besökare. 2 oktober kl (Rådhuset, Simrishamn) kommer Vesa Tschernij och Karl- Erik Olsson ha ett möte med fiskare i kommunen. Intresserade från NTMutskottet är välkomna att delta på mötet. Tjänst som samhällsplanerare ska utannonseras. Projektanställning i tre år. Turistmätning har gjorts av Kiviks marknad juli besök av besökare. Flest besökare från Skåne. Förväntningarna fick 5,2 på en sexgradig skala gästnätter innebar evenemanget. Total omsättning 32,9 mkr. Skatteintäkter på 13,4 milj kronor. 580 pers intervjuades på marknaden för undersökningen. Man tillbringade i genomsnitt 1,2 dagar på marknaden. Bilen var transportmedel till marknaden. 53 % övernattade på Österlen. Stämningen på marknaden gör att man åker dit.1000 kronor var den genomsnittliga summan man spenderade på marknaden. Fler män än kvinnor besökte marknaden. Rapporten bifogas Bättre skyltning måste ske där biogas finns. En laddstolpe uppsatt i Kivik (vid skolan). Nästa plats blir Hammenhög. 6. Besök av hyresgäster på Marint centrum;

7 Tallykey Mikael Kristiansson. Informerar kort om företaget som är försäljningskontor för Sverige. Företaget vänder sig till camping och den marina världen. Erbjuder uttagsstolpar (el och vatten), kortsystem och radiosystem. Erbjuder även programvaran för att administrera. Systemen finns i hela Sverige, bl.a. Simrishamns hamnar har systemet. Tobisviks camping har kortsystemet. Produkterna tillverkas i Danmark. Det som är aktuellt i dagsläget är utvecklingen av en betalstation. Prebona Jan-Erik Otterstedt Småpartikelteknologi högteknologi på Österlen. Berättar om sin bakgrund samt kännetecken för de olika partiklarna. Företaget sysslar med modifiering av ytan av mycket små partiklar. Sysslar just nu med: antimicrobial, dirt repellent och self cleaning. Produktområden man jobbar med är jordbruk och bioteknik och högteknologiska material. Ett projekt pågår för att hjälpa folk i utvecklingsländer att få fram rent vatten. JA-Smide tillverkar just nu 2 testanläggningar för det projektet. Ny vd börjar den 15 oktober. Huvudkontoret finns i Stockholm, marknadschef för jordbruk och trädgård finns i Kinna och den tekniska delen finns i Simrishamn. Förhoppningen är att företaget kommer växa i Simrishamn. Produktionslokaler behövs i Simrishamn, runt 100 m 2. Lablokaler behövs också. Kontakt med Sifab pågår. 7. Nästa möte Till nästa möte inbjuds dels LRF, dels Mattias Müller, ny miljöstrateg på Simrishamns kommun. Mötet hålls i rådhuset. Mötet i november förläggs i norra delen av kommunen, förslagsvis i Fruktpackeriet, samt att fruktodlare kommer att bjudas in. 8. Mötet avslutas Ordföranden tackade deltagarna och förklarade utskottsmötet avslutat. Carina Persson, sekreterare Bilagor: - Företagsklimatet i Simrishamns kommun Totalranking Leader sydöstra Skånes LAG - Rapport Kiviks marknad - Rapport Äppelmarknaden

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 9 december 2015 kl

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 9 december 2015 kl Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 9 december 2015 kl. 8.00 12.00 Plats: Marint centrum, Simrishamn Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Mats Genberg (C) Lisa

Läs mer

Sydostleden har klassats som nationell cykelled med Region Skåne som huvudledman. Invigning kommer att ske i mitten av 2016.

Sydostleden har klassats som nationell cykelled med Region Skåne som huvudledman. Invigning kommer att ske i mitten av 2016. Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 14 oktober 2015 kl. 8.00 12.00 Plats: Rådhuset, Simrishamn Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Malin Henriksson (FP) Lisa

Läs mer

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 15 juni 2016 kl

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 15 juni 2016 kl Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 15 juni 2016 kl. 8.00 11.45 Plats: Jeppssons, Hammenhög Deltagare: Ledamöter: Malin Henriksson (L) Anders Johnsson (M) Margarethe Kuhn Müntzing

Läs mer

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 16 mars 2016 kl

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 16 mars 2016 kl Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 16 mars 2016 kl. 8.00 11.30 Plats: Skånes byggnadsvårdscentrum, Gislöv Deltagare: Ledamöter: Birgitta Englander (S) Lisa Kvarnbäck (MP),

Läs mer

Tjänstemän: Sofie Bredahl, utvecklingschef Lars Persson, näringslivsutvecklare Jan-Erik Zandersson, informationsansvarig (sekreterare)

Tjänstemän: Sofie Bredahl, utvecklingschef Lars Persson, näringslivsutvecklare Jan-Erik Zandersson, informationsansvarig (sekreterare) Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NMT-utskottets möte 11 februari 2015 kl. 8.00 12.15 Plats: Sjukhuset, Simrishamn Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Malin Henriksson (FP)

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Onsdagen den 20 maj 2009, kl 08.00. OBS

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Torsdagen den 22 april 2010, kl 08.30.

Läs mer

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne Marint centrum i Simrishamn Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne Simrishamn ett marint centrum Östersjön är ett av världens känsligaste hav, ett hav som står inför

Läs mer

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar!

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar! Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 18 november 2015 kl

Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 18 november 2015 kl Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 18 november 2015 kl. 8.00 12.00 Plats: Äppelriket, Mellby 74, Kivik Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Malin Henriksson

Läs mer

Näringsliv och utveckling

Näringsliv och utveckling Egengjort enkät 2016 Vad förbättrar Skinnskattebergs företagsklimat? 1. Bakgrund Anledningen till att enkäten genomfördes går att härleda till Svenskt Näringslivs årliga ranking och enkät om Svenska kommuners

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 17 juni 2015 kl. 8.00 12.00

Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 17 juni 2015 kl. 8.00 12.00 Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottets möte 17 juni 2015 kl. 8.00 12.00 Plats: Folkets park, Tomelilla Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande punkt 1-4 Mats Genberg

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (6) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Torsdagen den 1 november 2007, kl 08.30

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Måndagen den 12 november 2007, kl 08.30

Läs mer

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Skola, utbildning Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Fastigheter Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (6) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Torsdagen den 22 november 2007, kl 08.00

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april Nyhetsbrevet Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun Nr 3/2014 Glad påsk! Frukostmöte 16 maj Reservera redan nu fredag 16 maj för nästa frukostmöte för företagare! Frukostmötet blir denna gång tillsammans

Läs mer

Kraftsamling för det svenska Östersjöfisket

Kraftsamling för det svenska Östersjöfisket Nyhetsbrev Marint centrum Simrishamn okt 2015 Kraftsamling för det svenska Östersjöfisket Det svenska Östersjöfisket befinner sig i en kritisk situation. Torskfisket, som utgör ryggraden i det Östersjöbaserade

Läs mer

Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling. Vesa Tschernij Verksamhetsledare

Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling. Vesa Tschernij Verksamhetsledare Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling Vesa Tschernij Verksamhetsledare fem i tolv Stor volym viktigare än bra kvalité Samma pris/kg Medelhavet Södra Östersjön 5-6 mån turistsäsong

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (UB)

Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (UB) KALLELSE www.simrishamn.se Kommunledningskontoret 1 (8) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare SAMMANTRÄDE: Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (UB) Tid och plats: Onsdagen den 13 december

Läs mer

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en motor för hållbar tillväxt i sydöstra Skåne

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en motor för hållbar tillväxt i sydöstra Skåne Marint centrum i Simrishamn Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en motor för hållbar tillväxt i sydöstra Skåne Simrishamn ett marint centrum Fem mil lång kustremsa Marin kulturhistoria Sveriges största

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2015

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2015 Företagsklimatet i s kommun 0 Fakta Intervjuperiod januari-april 0 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer Antal svar i s kommun från

Läs mer

Utredning - näringslivsklimatet Ver

Utredning - näringslivsklimatet Ver Utredning - näringslivsklimatet 2017 Ver 2017-03-01 Sida 2 av 11 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning och bakgrund... 3 Arbetssätt och metod... 4 Redovisning av resultat... 5 Arbetsgrupp

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Tisdagen den 24 juni 2008, kl 08.00 (OBS

Läs mer

2015 års rapport om Turist- och beställningstrafik. Bussreseforum i Uppsala 2015-10-12

2015 års rapport om Turist- och beställningstrafik. Bussreseforum i Uppsala 2015-10-12 2015 års rapport om Turist- och beställningstrafik Bussreseforum i Uppsala 2015-10-12 Årets nyheter HUI Research ny leverantör av data Inga trender i årets rapport Vi har i årets rapport lagt till en övergripande

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Näringslivsnytt november 2016

Näringslivsnytt november 2016 Näringslivsnytt november 2016 Finalisterna klara till Årets företagare Under september månad öppnade kommunen upp för allmänheten att nominera det företag man önskade skulle få utmärkelsen Årets Företagare

Läs mer

Strategi för fiskerinäringen i Simrishamn

Strategi för fiskerinäringen i Simrishamn Nyhetsbrev Marint centrum Simrishamn Juni 2015 Marin pedagogik Alla femåringar vid kommunens förskolor fick rolig havs- och naturupplevelse Sid 2 Strategi för fiskerinäringen i Simrishamn Närheten till

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Onsdagen den 15 september 2010, kl 08.30

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Torsby Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Måndagen den 14 januari 2008, kl 08.30

Läs mer

Förenkla - helt enkelt. Erfarenheter från 148 kommuner

Förenkla - helt enkelt. Erfarenheter från 148 kommuner Förenkla - helt enkelt Erfarenheter från 148 kommuner Lokalt företagsklimat vad menar vi? Så vad menar vi och vad är relevanta mål för kommunorganisationen? Oavsett målet nås inte av en näringslivsfunktion

Läs mer

Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen

Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen Tillväxtsatsning för företagen i Ystad, Tomelilla och Simrishamnskommun Warren Greshes Seminarium och utbildningar för att stärka företagens

Läs mer

Företagsklimatet i Härjedalens kommun 2016

Företagsklimatet i Härjedalens kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens arbetsutskott (KsAu) Tid och plats Onsdagen den 15 februari 2012, kl Rådhusets lilla sessionssal

Kallelse. Kommunstyrelsens arbetsutskott (KsAu) Tid och plats Onsdagen den 15 februari 2012, kl Rådhusets lilla sessionssal www.simrishamn.se Kommunledningskontoret 1 (4) Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott (KsAu) Tid och plats Onsdagen den 15 februari 2012, kl. 08.30. Rådhusets lilla sessionssal

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(5) Näringslivsrådet 4/5-2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(5) Näringslivsrådet 4/5-2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(5) Näringslivsrådet 4/5-2018 Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 12.00-14.00 Ordinarie Tomas Johansson, kommunstyrelsen Anne Ludvigson, Ludvig Svenson

Läs mer

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 De privata företagen i kommun sysselsätter 16700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 3,4 miljarder. Det motsvarar 24000 förskoleplatser eller 6600 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18700 personer

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 19400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 31300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 20400 personer

Läs mer

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson.

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson. 2009-08-25 1 (7) Plats och tid Rådhuset, kl. 16.00-16.50, 17.05-17.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

MBC broschyr 170x170 #47 07-03-22 16.52 Sida 1. MarinBiologiskt. Centrum SIMRISHAMN. Introduktion till

MBC broschyr 170x170 #47 07-03-22 16.52 Sida 1. MarinBiologiskt. Centrum SIMRISHAMN. Introduktion till MBC broschyr 170x170 #47 07-03-22 16.52 Sida 1 Introduktion till MarinBiologiskt Centrum SIMRISHAMN MBC broschyr 170x170 #47 07-03-22 16.52 Sida 2 Vår Vision Vi vill skapa en mötesplats där information,

Läs mer

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 30600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 49500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 36300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 13500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 22800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 15700 personer

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Onsdagen den 12 september 2007, kl 08.30

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 508000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 21400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 40100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 8800 personer 2 1700

Läs mer

Företagsklimatet i Västerås stad 2016

Företagsklimatet i Västerås stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 49400 personer 2 8100

Läs mer

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15500 personer

Läs mer

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Näringsliv Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Enmansföretag 1320 1-4 anställda 315 50-16 415 årssysselsatta inom turismen Källa: UC-företagsregister och

Läs mer

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turismens Utredningsinstitut 2009 Om undersökningen Om U 21-EM 2009 I juni 2009 arrangerades U21-EM i Sverige. De städer som stod värdar för evenemanget

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015 1(8) Verksamhetsplan 2015 Antagen vid årsmöte 1 april 2015 2(8) Föreningens ändamål Företag i Samverkan i Östhammars kommun har enligt stadgarna som ändamål att främja en god samverkan mellan de ideella

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Protokoll Ks 1165/2011 Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Datum: 2012-06-19 Klockan: 09.00 11.15 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lennart Bondeson (KD) Fisun Yavas (S) Peter

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Borgholm, Stadshuset, , 10:00 12:10. Borgholm, Stadshuset, , 14:00 16:00

Borgholm, Stadshuset, , 10:00 12:10. Borgholm, Stadshuset, , 14:00 16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Nästa möte Borgholm, Stadshuset,, 10:00 12:10 Borgholm, Stadshuset,, 14:00 16:00 Närvarande, Politiker Ilko Corkovic (S), Sofie Loirendal (FÖL) Marcel van

Läs mer

Hur är företagsklimatet i Ronneby?

Hur är företagsklimatet i Ronneby? Hur är företagsklimatet i? Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som företagaren

Läs mer

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 8900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Götene kommun 2016

Företagsklimatet i Götene kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4200 personer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Tid och plats: Onsdagen den 4 oktober 2006, kl Rådhusets lilla sessionssal. Ersättare: (för kännedom)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Tid och plats: Onsdagen den 4 oktober 2006, kl Rådhusets lilla sessionssal. Ersättare: (för kännedom) KALLELSE www.simrishamn.se Kommunledningskontoret 1 (5) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare SAMMANTRÄDE: Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats: Onsdagen den 4 oktober 2006, kl 08.30. Rådhusets

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb)

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Kommunledningskontoret 1 (6) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Tid och plats Onsdagen den 17 november 2010, kl 08.30.

Läs mer

Företagsklimatet i Hörby kommun 2016

Företagsklimatet i Hörby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2016

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 2000 personer

Läs mer

Vägverket besöker kommunen mellan kl 09.30 lunch enligt punkt 21. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (UB)

Vägverket besöker kommunen mellan kl 09.30 lunch enligt punkt 21. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (UB) KALLELSE www.simrishamn.se Kommunledningskontoret 1 (7) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Vägverket besöker kommunen mellan kl 09.30 lunch enligt punkt 21 SAMMANTRÄDE: Kommunstyrelsens utskott för

Läs mer

Nytt projekt för fiskerinäringens utveckling

Nytt projekt för fiskerinäringens utveckling Nyhetsbrev Marint centrum Simrishamn dec 2017 Nytt projekt för fiskerinäringens utveckling Livsmedelsakademin har i samarbete med Marint centrum ansökt hos Leader Sydöstra Skåne om ett tvåårigt projekt

Läs mer

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer