Snyggt pensionsuttag - Impala 1960

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snyggt pensionsuttag - Impala 1960"

Transkript

1 Överrubrik: Satt i finbilen och siktade på garageöppningen i minus 27 grader. Snyggt pensionsuttag - Impala 1960 Bosse Svedbergs första amerikanare skulle bli något extra. Pensionssparat hade han gjort sedan åttiotalet. Nu skulle ha få lön för mödan. Han skulle plocka ut rubbet och köpa drömbilen men se det gick inte. Det skulle bara bli skatt, säger Bosse som fick gå hem från banken utan stålar. AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT&FOTO) Det är svårt att bo vackrare än Bosse. Övre Önet i jämtländska Offerdal bjuder en utsikt som om man satt i ett flygplan på låg höjd. Hela den böljande dalen breder ut sig framför köksfönstret och i fjärran syns Åreskutan med snö på topparna mitt i juni. Han är en bygdens son Bosse som fick köpa stället med grannarnas goda minne. Jo, nog hade de sett den lille parveln växa upp. Knappt cykelmyndig gned han runt föräldrarnas gård på en motorcykel. Varv på varv. Siktet var inställt. Han skulle bli speedwayförare. Som elvaåring blev det rally med farsans Opel Olympia längs grusvägarna vid brandgropen. Brandgropen ja, forna tiders återvinningscentral. Han slog runt med en Morris innan femtonårsdagen. Sedan blev det skogsarbete för Bosse. Det är där han sparat till sin bil, trodde han. Han ger inte mycket för den där pensionsförsäkringen men bil skulle han ha i alla fall. -Jag tar väl ett lån då, sade han till banken, sen får ni ordna så månadsvisa uttag från pensionsförsäkringen betalar lånet. Hur det blir i slutändan med skatter, räntor, ränteavdrag och procenter hit och dit struntade han i. Nu skulle handlas jänkare. -Jag har alltid gillat Chevrolet, säger han och bilen skulle vara en färdigrenoverad, fin en. Bosse har skruvat i alla sina da r och renoverat motorcyklar på fritiden men bilen skulle vara nyckelfärdig. Han surfade in på usabil.nu, sighten nummer ett för den som skall köpa och sälja jänkiejärn. Det var i slutet av november Han knappade in Chevrolet Impala och tryckte på enter. Rullade ner ett stycke i utbudet och tvärstannade. Rullade upp..! -Här, sade han för sig själv. Kolla här! En ny röd Impala 1960! Säljaren var en rallykille från Säffle som jobbade på Volvo. Han hade också

2 skruvat i alla sina dar och hade det dessutom som yrke. Chevabygget var en avstickare från rallyspåret och skulle nu säljas. Den verkade knappt körd efter monteringen. Bosse satte sig upp i stolen. Det här var märkvärdigt. Skulle han ringa? Ja, nä, jo för tusan. I telefonen fick han veta att bilen var en Kaliforniaimport som kommit hit Ursprungligen var den vit med svart tak. Dessutom var den helt rostfri. Pedant som säljaren var ramlyftes bilen ändå och gicks igenom. -Vet du att om man lossar en bult vart som helst så finns det kopparpasta på gängen, säger Bosse lyckligt. Vi står i hans rymliga garage och det luktar BIL i rummet. Ångor av lack, vax, gummi och inredning retar vädringskornet. Bagageluckan står spänstigt mot taket och allt känns nytt i karosskarvar och öppningar. Under huven följer ögonen vant slangar och men vad nu? Det ser original ut men ändå inte. Här finns friska accenter från byggaren. Ett fäste här och en kåpa där avviker, allt gjort med rutin och finess. En njutning för den som sett hundra motorrum med chevasmallblock. Same, same but different, som amerikanarna säger. Fram sitter sänkspindlar och skivbromsar. Inredningen är ny och tittar man under känns bilen inte en dag äldre än inredningen. Bosse har knappt hunnit köra med den. Jo, han startade den i minus 27 grader. Han hade, skogsentreprenör som han är, lånat en biltrailer och åkt ner till Säffle. -Jag tog ledigt en dag och åkte ner på en torsdagskväll. När jag kom fram var det natt så jag lade mig att sova i bilen. Bilen var en ny, fyrhjulsdriven Chevpickup med chippad Duramaxdiesel. Bosse gjorde upp köpet på fredagsmorgonen och hade lastat till klockan nio. -Resan hem tog tolv timmar precis. Jag var hemma nio på kvällen och då var det nervöst. De branta, snöiga backarna upp till gården hade visat sig vara en baggis för Duramaxen men nu skulle Impalan in i garaget för egen maskin på breda sommardäck. Det var kolsvart och minus 27 grader. Bosse bröt upp dörren, satte sig i och vred på nyckeln. Ur 283:an kom ett stramt grymtande från startmotorn. I varv, två varv, tre och så startade fantastisk nog och började pytsa hemtrevlig rök ur de dubbla avgasrören. Ner från trailern gick bra men det var en spänd maskinförare som lade i driven på Powerglidelådan och siktade genom iskristallerna på den frostiga vindrutan mot garageporten. Den såg ut att vara en meter bred i mörkret. Dessutom låg

3 den i ett svagt motlut. Han kunde inte stanna. Bosses andedräkt fastnade på insidan och färgade glaset i mjölk. Han ville minst av allt tappa greppet på bakhjulen och halka i sidled i portöppningen. Ovan vid bilen siktade Bosse i polarnatten, såg öppningen komma, lite vänster, lite till, nej höger för tusan, tillbaka och nu, nej och inne. Hur gick det där egentligen? Han hade då inte hört något misstänkt, skyndade bakåt och kunde konstatera att centimetrarna varit på hans sida. -Puh, aldrig mer skulle pärlan utsättas för en liknade prövning men nu stod den på målat golv, hemma under lysrörens sken. Den helgen, när bilen blivit varm, gick Bosse och frugan Lillemor ut i garaget med en Whiskeyflaska. -Vi satt i an, spelade musik och firade med ett glas, berättar Bosse. Det blev en lång vinter och en lång väntan. Längre än vanligt. Vargavintern 2010/2011 skulle gå till dem meteorologiska historien. Fast Bosse satt inte och pimplade starkdricka i framsätet. Han rev isär fjädringen. Efter att ha köpt luftfjädring på Go Trading kontaktade han Julle. Julle är en superskruvare i Jämtland som dyker upp i de flesta sammanhang där mekanisk expertis efterfrågas. Utan att såga i ramen eller göra annan åverkan monterade han prylarna så Bosse kunde njuta maximalt när garageuppfarten åter var varm och torr. Han ställde ut i Östersund, åkte till närliggande träffar och midsommaren firades i Junsele. Resultat: Gubben får bygga sig en pokalhylla i garaget. Cheven går hem hos betraktarna. -Många kommer fram och vill prata helt spontant, säger den nyblivne usabilsägaren överraskat. Hobbyn är ju helt fantastiskt, tillägger han! Han har tänt så till den grad att han pratat med Kaxås bygdegårdsförening och initierat en bilträff den 26 maj i en historiskt intressant nöjespark som härbärgerat både Hep Stars och Lillbabs genom åren. Den gamla dansbanan Svea Park ligger på en udde i sjön. Bosse Svedberg jämte ett flertal andra gubbar har dessutom byggd till 240 kvadratmeter festvåning med pub, uteplats och ännu en scen. Den årliga Motormässan i Östersund sker samma datum och båda arrangemangen kopplas samman till ett komplett nostalgiäventyr med utställning på dagen i Östersund, avfärd från Travparkeringen 16:00 och kortege till nya Svea Park där tre band spelar och bilar från Norge och Charlottenberg aviserat att rulla in. Kortege skall också gå från Järpen.

4 -Det här kan bli trevligt, säger Bosse som tagit tjänstledigt från skogen och svingat hammaren hela hösten. Den Impalan tog bra. Bosse Svedbergs första jänkare blev en prisvinnare. Pensionsförsäkringen pröjsar och Bosse får bygga pokalhylla i garaget.

5 Kvalitetstid. Vintrarna kan vara långa i jämtländska Offerdal. Efter ett liv i skogen med snö upp till pälskragen har han det skönt på Costa del Garagegolv. Det här är Impala. Sex bakljus i krom för bakomvarande att sukta efter.

6 Skruvat har han gjort så länga han kan minnas och egna byggen håller hög nivå. En Monark Rödkvarna från 1951 på bänken just nu. Tjugotumsfälgar bak, artontummare fram och dropspindlar försätter Chevrolet Impalan från 1960 i en behaglig pose. Bosse har bättrat på med luftfjädring.

7 Omslagsbild. Finns i fyra versioner. Hög, låg mm. Funkar även som innehållsside-bakgrund

8 Bilen var vit med svart tak när den kom från Kalifornien. Färgsättningen har behållits inuti och accentueras väl av den röda exteriören. Det är det där lilla som gör det.

9 283 med powerglide har vi sett förr men här fanns mycket att titta på. Nätt litet tvåkrets eftermarknadsservo till bromsarna, smutt servopump, knallröd pluskabel till startmotorn dragen efter innerskärmens pressning och volvogeneratorns sträckare integrerad med kåpa över remskivan. Friskt. Originalmönstrad matta med diagonalhjul å ena sidan. Baslåda och trycktank till luftfjädringen å andra. Godis från två världar.

10 Till 1958 kom Chevrolet med en helt ny kaross. Nytt för året var att märkets toppmodell, Bel Air, kunde fås med ett exklusivt prestigepaket namngett Impala. Till 1959 var Impala en egen modell, en resa som skulle räcka in till dags dato. Impala finns fortfarande blev Impala den mest sålda bilmodellen i USA och skulle så förbli i över ett decennium. Över en halv miljon Impalas tillverkades 1960.

11 Det ljuva livet II, med Bosse Svedberg, kommer på biograferna i höst. Nä, men det hade varit en bra bioaffisch.

12 Klassisk layout på instrumentbrädan som hamnat i många byggen genom åren. Vi som inte gillade de där stora fälgarna när de kom. Vad säger vi nu? Personligen har jag kapitulerat. Det här är sobert. Snö på bergen i het juni. Säffle i all ära men Impalan bor halvsnyggt.

13 - Grusväg! Alla bilfantasters dröm. Bosse har två kilometer att brottas med. Fasen, bromsen hängde sig. En Bayliss Thomas från 1927 med bromsklossar av trä och nytillverkat remhjul från Holland slungade fram i 15 km/h.

14 Jämtarna är ett tillbakadraget folk. Skicka tidning till Bosse Svedberg Övre Önet Offerdal.

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who.

Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who. Överrubrik. Bilens historia betydde allt för Limousineälskaren. Cadillac Limo som skjutsat Led Zeppelin och The Who. När supertrummisen Johan Abbing gjorde sitt sista gig och kastade ut stockarna i publiken

Läs mer

Fick nog och byggde nytt

Fick nog och byggde nytt - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 69 Fick nog och byggde nytt text maria östlund Foto Pär olsson Ett gammalt hus på 480 kvadratmeter kräver renovering. Till slut fick familjen Rosendahl nog och byggde eget

Läs mer

JEmtlands Veteranbilklubb Vintern 2010 Årgång 24 Pris 50 kr. Årets 50-åring. Jaguarer, Ford, Årsmöte på Café Kronan. Backspegeln

JEmtlands Veteranbilklubb Vintern 2010 Årgång 24 Pris 50 kr. Årets 50-åring. Jaguarer, Ford, Årsmöte på Café Kronan. Backspegeln JEmtlands Veteranbilklubb Vintern 2010 Årgång 24 Pris 50 kr Backspegeln Årets 50-åring Årsmöte på Café Kronan Jaguarer, Ford, Lotus, Cortina Backspegeln 1 Backspegeln Redaktion Göte Högbom, redaktör, ansv.

Läs mer

Husets bok. av Berit Åberg

Husets bok. av Berit Åberg Husets bok av Berit Åberg 1 Inledning... 3 1. Hem från semestern... 4 2. En stuga i vardagsrummet... 6 3. Björkbacke mot sjön... 8 4. Nybyggarliv... 9 5. Kolarkojan... 11 6. Med häst och vagn... 13 7.

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

2. Så råkade jag vara otrogen igen

2. Så råkade jag vara otrogen igen 2. Så råkade jag vara otrogen igen När Anna kom en kväll i februari och sa att vi skulle sätta oss och prata lite trodde jag att hon skulle fria. Jag hade fel. Jag har träffat en annan. Jag blev helt chockad,

Läs mer

de bodd där och så köpte han det där huset. Det hette Vilasund. Hur gammal var du då din mamma dog? Jag var 8 och ett halvt år. Hur många syskon var

de bodd där och så köpte han det där huset. Det hette Vilasund. Hur gammal var du då din mamma dog? Jag var 8 och ett halvt år. Hur många syskon var de bodd där och så köpte han det där huset. Det hette Vilasund. Hur gammal var du då din mamma dog? Jag var 8 och ett halvt år. Hur många syskon var ni? Vi var sju. Alla var bort. Jag var ensam. Så var

Läs mer

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg Denna vecka ska jag (Mikaela)) och ett gäng elever åka till Norgee på utbytesresa. Skolan vi ska till heter Mo og Jølster och är också ett Naturbruksgymnasium, ungefär som vårat. Den ligger på Norges västkust,

Läs mer

JEmtlands Veteranbilklubb Hösten 2012 Årgång 26 Pris 50 kr. Födelsedag på. Många ekipage på kyrkjakt. Backspegeln

JEmtlands Veteranbilklubb Hösten 2012 Årgång 26 Pris 50 kr. Födelsedag på. Många ekipage på kyrkjakt. Backspegeln JEmtlands Veteranbilklubb Hösten 202 Årgång 2 Pris 0 kr Backspegeln Många ekipage på kyrkjakt Födelsedag på rätt ställe Backspegeln Backspegeln Redaktion Göte Högbom, redaktör, ansv. utgivare 00-0 0 gote.hogbom@comhem.se

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Sonett 550 och 950. Oktober 2003 Sonett #950. Sökandet efter en bil

Sonett 550 och 950. Oktober 2003 Sonett #950. Sökandet efter en bil Sonett 550 och 950 Tomas Gustafsson Det hela började 2003 med att min son Fredrik funderade på om han skulle skaffa sig en bil som han kunde renovera. Att det skulle bli en Saab var väl inte helt klart

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

INTE BARA TENNIS. Peter Barlach

INTE BARA TENNIS. Peter Barlach INTE BARA TENNIS Peter Barlach INTE BARA TENNIS ISBN 978-91-638-5183-4 Copyright Peter Barlach 2007 Utgiven av Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm 2007 Omslag: Nina Tahko/Bror Rudi, Klas Fahlén Omslagsfoto:

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

Drömresan. Dag 1 Lördag 14/1

Drömresan. Dag 1 Lördag 14/1 Drömresan En roadtrip i USA är för många en dröm att förverkliga innan det är dags att checka ut, så även för Joakim Larén, Mikael och Sune Ståhl. Drömmarnas resa har funnits länge, och det började faktiskt

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Backspegeln. Jemtlands Veteranbilklubb. GÖRAN han med macken i Lit Höstmarknaden inte bara köp och sälj Gengas och flak gav nytt liv åt brandbil

Backspegeln. Jemtlands Veteranbilklubb. GÖRAN han med macken i Lit Höstmarknaden inte bara köp och sälj Gengas och flak gav nytt liv åt brandbil Jemtlands Veteranbilklubb Vintern 2014 Årgång 28 50 kr GÖRAN han med macken i Lit Höstmarknaden inte bara köp och sälj Gengas och flak gav nytt liv åt brandbil 1 REDAKTION Göte Högbom, redaktör, ansv.

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Rivstarta hösten SPECIAL: AV GUSTAF BRICKMAN OCH MAJA-STINA SKARSTEDT

Rivstarta hösten SPECIAL: AV GUSTAF BRICKMAN OCH MAJA-STINA SKARSTEDT HITTA DIN DRIVKRAFT Stressa ner och känn efter vad du vill. Experten visar dig hur. Sid 18 ALDRIN FICK HJÄLP AV KUNDEN Aldrin fick tillbaka motivationen med hjälp av en kund. Sid 21 TESTA DIG SJÄLV Vad

Läs mer

Aktuellt Nya regler för släpvagnsvikter. En färsk siffra på körkortet får husvagnsfolket att jubla. (saxat ur Dagens Industri).

Aktuellt Nya regler för släpvagnsvikter. En färsk siffra på körkortet får husvagnsfolket att jubla. (saxat ur Dagens Industri). Gjutaregatan 7A 571 42 Nässjö Tfn 0380 178 76 0706-417876 www.nssvk.se klubb@nssvk.se konton Pg nr: 49 60 33-2 Bg nr 222-4129 Norra Smålands Sport och Veteranfordonsklubb Vår klubblokal finns vid Gjutaregatan

Läs mer

Backspegeln. Unik på banan. Årets vinterrally. Enda licensierade tjejen inom isracing. Tjälasvängen i yllekläder och fårskinn

Backspegeln. Unik på banan. Årets vinterrally. Enda licensierade tjejen inom isracing. Tjälasvängen i yllekläder och fårskinn JEmtlands Veteranbilklubb Våren 2011 Årgång 25 Pris 50 kr Backspegeln Årets vinterrally Tjälasvängen i yllekläder och fårskinn Unik på banan Enda licensierade tjejen inom isracing Backspegeln 1 Backspegeln

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Rivstart B1+B2. Övningsdialoger. Kapitel 1. 1 Jag har sådan träningsvärk!

Rivstart B1+B2. Övningsdialoger. Kapitel 1. 1 Jag har sådan träningsvärk! Rivstart B1+B2 TEXTBOK Övningsdialoger Lyssna och markera ord med betoning (regel 1), lång vokal eller konsonant (regel 2), reduktioner och assimilationer (regel 3) och accent 1 och 2 (regel 4). Markera

Läs mer