Sammanfattning dialogdagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning dialogdagen"

Transkript

1 Sammanfattning dialogdagen Skriven av: Marie Lövnord, Victor Ericsson och Linda Bergström

2 Innehåll 1. Inledning.. sida 1 2. Bilaga 1.. sida 2 3. Bilaga 2.. sida Bilaga 3.. sida Bilaga 4.. sida 8

3 Inledning Dialogdagen genomfördes tillsammans med Bergs kommun på Vemdalsskalet den 24 oktober. Syftet med dialogdagen är att öka kunskapen om dialog mellan politiker och unga, utveckla kunskapen kring politisk styrning och skapa strukturer mellan elev/ungdomsråd och den politiska organisationen. Den nationella ungdomspolitiken slår fast att alla ungdomar skall ha tillgång till verklig välfärd och verkligt inflytande. Enligt artikel 12 i FN:s barnkonvention ska barn och unga ges inflytande över alla frågor som rör deras livsvillkor. Dagen inleddes med en introduktion och sammanfattning av förra årets dialogdag. Gruppledarna (där flertalet sitter med i HUR) fick sedan ta kommandot för sina grupper och påbörja dagens arbete. Ungdomarna fick börja göra en kartövning som gick ut på att rita en karta över kommunen och skriva in vart man är på fritiden och vad man gör då. Sammanfattningsvis tror vi att vi i kommunen behöver bli bättre på att visa upp vilka aktiviteter som finns inom kommungränsen, via de kanaler som ungdomarna själva använder sig av t.ex. Facebook (se gärna sammanställning grupparbeten fråga 3a). Kulturfestival ungdomarna fick i uppdrag att anordna en kulturfestival med två skilda scenarion, ett där de har kr och ett där de har kr. För en ökad förståelse för samhällsuppbyggnad. Bifogat finner ni 4 st bilagor där vi sammanfattat vad som är viktigt för ungdomarna i Härjedalen. Bilaga 1 svaren på vad ungdomarna önskar förbättra i Härjedalen Bilaga 2 - sammanställningen över de frågor som politiker och tjänstemän ställde till ungdomarna. Bilaga 3 sammanställning över prioriterade punkter som är viktiga för att bo i Härjedalen samt vad som är bra i Härjedalen. Bilaga 4 eleverna fick skicka in sms med synpunkter över vad man kan vara med och engagera dig i, samt vad man tyckte om dagen. I slutet på dagen spelade politiker och tjänstemän i kommunen upp en sketch, där ungdomarna fick se hur ett kommunstyrelsemöte går till, avslutades med orden vilken tur att vi har HUR! Efter det sjöng politiker och tjänstemän en egen variant av Härjedalssången. Kvällen avslutades sedan med höstrocken där ungdomarna själva har varit med och planerat!

4 Vad önskar vi förbättra i Härjedalen! Bilaga 1 Wifi till skolorna i Härjedalen * 2 Bättre datorer på skolorna i Härjedalen*3 Upprustning av skolorna i Lillhärdal och Ytterhogdal Mer datakunskap, Skolmaterial hela Härjedalen Fler gymnasieprogram i Sveg Försöka hålla kvar högstadiet i Ytterhogdal Hede- Bättre värme på skolan Funäsdalen- Bättre gympa sal, mer redskap, material, fixa duscharna Mer disco, gemensamt alla orter, från 7 uppåt. Alla byar har en gemensam dag med aktiviteter t.ex. sport * 3 Busskort * 7 (alla grupper har alltså diskuterat frågan om gratis busskort) Mer bussförbindelser i hela Härjedalen * 2, mer tåg som går Skidbussar ex Skalet-Sveg Ungdomsmottagning Gratis slalomkort till 18 år Fler ungdomsaffärer med kläder Glassbar vid stora Björnen Kulturstudios- måla,fota,slöjda,pyssla m.m. Ett kulturhus Musiklokaler- sång, band, m.m. Fler biovisningar i Ytterhogdal och Sveg Aktivitetshus, flipperspel, lazer tag, go kart bana Fritidsgårdar är viktiga för alla orter! Önskemål om sommaröppet i Hede och Sveg. Städa upp bättre på stränder Nytt golv i gympasalen i Ytterhogdal Utomhus gym i Ytterhogdal Idrottsplatsen i Funäsdalen ska förbättras. Rullskidbana i Hede Äventyrsbad i badhuset i Sveg Skateboardpark i Hede och Sveg Allaktivitetshall/multihall * 2 Hede- ny hockeyrink Folkrace bana i Sveg * 2 Crossbana i Linsell Cykelbanor Läger * 2 (t.ex. i musik) Idrottsskola i Sveg Satsa mer på fotbollen i Sveg och fotbollslag för tjejer i Ytterhogdal Ungdomar under 15 får gå på gym i Hogdal. Skapa förutsättningar för kampsport, volleyboll, scouter, fotboll, m.m.

5 Frågor från politiker och tjänstemän ställda till ungdomarna Bilaga 2 1. Hur kan du bidra till att din kommun blir ännu bättre? Öka samhörigheten mellan olika byar, inte prata skit om varandras respektive orter. Busskorten ska vara gratis för att ungdomar ska känna sig trygg. Politikerna blir bättre, så dom lyssnar på en. Vara med på dialogdagen. Vara engagerad och i HUR. Lättare att få en lägenhet. Bättre bussförbindelser. Skriva motioner till kommunen, gå med i HUR- Härjedalens ungdomsråd, engagera sig, agera, våga prata med politikerna, vara aktiv i ungdomsförbund eller ungdomspartier, inte bara klaga, uppskatta det vi har, värna om det vi har. Delta i dagar som dialogdagen, namnlista, säger vad man tycker och framföra sin åsikt. Trycka på och inte ge upp. Hjälpa till att göra saker för byn/kommunen Bo kvar och inte flytta ifrån kommunen, komma med förslag och engagera sig Ge förslag på hur kommunen kan bli bättre för alla människor i alla åldrar. Engagera mig politiskt, få fram mitt budskap, vad jag tycker tex på dialogdagen. Skriva ett brev till kommunen. Följa kommunens regler, vara med på dialogdagen. Skicka in tips till kommunen vad vi vill förbättra, och hjälpa till att förbättra. Ge kommunen kritik också. 2a. Vad skulle få dig att välja ett gymnasium i din hemkommun? Utöka utbudet av linjer att välja, exempelvis frisör, restaurang, lantbruksgymnasium där vi kan avyttra skog, djurliv. Mer linjer, plattor/datorer på en gång som man börjar skolan. Gratis busskort även för Svegarna. Bredare val av gymnasieprogram, olika inriktningar av slalom, typ freestyle, musikinriktning. Bättre utbud av program, större utbud av aktiviteter, (kulturstudio & idrottsevenemang) Nära hem, liten skola-bra gemenskap, bättre gemenskap mellan byarna-knyta kontakter. Flera linjer, mer att välja på. Bra material, miljö, lärare, buss till skolan. Det må finnas bra lärare och om skolan är fräsch. Bra lärare och den linjen som jag vill gå. Att jag bor hemma och får mat och service

6 Bra lärare och elever, man vill trivas där man är. Jag vill ha en idrottsskola i Sveg. Skolan ligger bra till, bredvid, badhus, gym, ishall och sporthall. IP och löparspår är ej långt ifrån. Även ett alpint gymnasium, skidor i Vemdalen, läsa i Sveg. Det skulle göra att fler flyttar till kommunen. Om det fanns de gymnasium som vi ville gå så skulle vi självklart stanna. 2b. Om du redan går på något av dessa gymnasier, vad fick dig att välja det? Nära hem. Liten skola, små klasser, bättre hjälp, gratis busskort. Sista hands alternativet för han kom inte in där han ville. Nära hem, liten skola- bra gemenskap., lokalt. Man vill helst gå den linjen man är intresserad av och vill jobba med i framtiden, men många har inte möjlighet till det. Liten skola, bra mellan eleverna och lärarna, det gör att läraren lär känna mig på ett bättre sätt, då kan jag prestera bättre, än på en stor skola. Bor här, familj, vänner lag osv. De som fick oss att stanna i hemkommunen var för att vi inte ville flytta och att det fanns en gymnasielinje vi kunde tänka oss att gå i tre år. 3a. Hur gör ni för att ta reda på vad som händer i kommunen? På sociala medier, tidningar, föräldrar, pratar med fritidsledarna Läser tidningen, tvn, syven kommer och pratar, andra elever som redan går skolan. TH tidningen Härjedalen, Fjällnytt/Mitthärjebladet, Vemdalsjournalen. Kommunicera med folk ifrån andra byar. Sociala medier, affischering på skolan & andra offentliga platser, Fjällnytt/Mitthärjebladet, tidningen Härjedalen, Hogdalsbygden.se, andra människor, broschyrer. Man kollar Facebook, pratar med kompisar, skvaller, läser tidningen. Kollar Facebook, där står det mesta, pratar med folk. Sveg.se brukar skriva när det händer nått, annars så vet jag inte. Kollar på kommunens hemsida. Läser tidningen, annars märker vi om något har ändrats. Sociala medier och läser tidningar, ha kompisar över hela Härjedalen som berättar vad som händer där de bor. Kollar på Sveg.se, tidningen, och Facebook.

7 3b. Vad är det som får dig att delta i en aktivitet? Någonting man brinner för och vill få igenom. Mycket folk, marknadsföringen är bra Kompisar motiverar, ungdomsgården organiserar, att aktiviteten verkar vara intressant. Det väcker mitt intresse, att andra människor jag känner är där. Att det är lätt att ta sig dit och hem, att det är välarrangerat, gratis/billigt! Man deltar om man är intresserad och tycker att det är kul. Ibland blir man påverkad av andra. Jag vill vara med och bestämma, för om man vill något så måste man göra så. För att det verkar roligt och jag vill testa att vara med. Om det är roligt eller bara vill prova nått nytt. Om det verkar kul så vill man självklart vara med. Jag har mycket åsikter som jag gärna delar med mig. Jag är intresserad av vad kommunen gör för att få fram vad vi tycker. Även intresserad av vad andra ungdomar har för åsikter. Genom att träffa personer, tidningen, och om det är någon spännande aktivitet.

8 Bilaga 3 Skriv ner 3 förslag på vad ni i gruppen gemensamt kommer fram till är viktigast att prioritera i Härjedalens kommun för att kommunen ska vara attraktiv att bo i. Kollektivtrafiken Skapa bättre förbindelser Billigare busskort eller gratis busskort 7an-25 år. Kunna samarbeta mellan byarna. Gratis busskort för studerande inom kommunen. Fler bussar, bättre tider där man har fler valmöjligheter Busskort = komma fram, gratis tills man är 19 år. Och att det är för dyrt. Bättre busstider =för att det bara går 1-2 bussar per dag till Östersund/Sveg/Funäsdalen På lördagar går det ingen till Sveg. Gratis busskort för alla ungdomar som är skrivna i Härjedalen och är under 25 år- samt bättre bussförbindelser. En av de viktigaste är busskort som kan göra att ungdomar kan åka hem eller på andra ställen på helgen, i länet, och till andra städer. Gratis busskort för att kunna ta sig till de andra byarna och för att vi ungdomar inte ska förlora vårt studie/barnbidrag på att åka buss. Skidbussar till skalet från Sveg. Söndag eftermiddag stannar bussen i Vemdalen ifrån Sveg, bättre att den fortsätter till Funäsdalen Buss/taxi hem från Hede ca 2ggr i veckan när fritidsgården stänger till Vemdalen. Aktiviteter Kulturstudios, så vi får mycket mer på kvällarna. Mer andra aktiviteter som musik, etc, är för mycket sport.. Volleyboll mm Kampsport Mer gemenskap mellan byarna, mer samverkan mellan fritidsgårdarna, ex kubbturnering mm Mer aktiviteter som händer, mer träningsgrupper. Mer aktiviteter och arrangemang Inomhusfotboll så vi kan träna på vintern också, och är tränad till säsongen. Ett aktivitetshus, en hall där alla kan samlas och ha kul. Ett aktivitetshus ska INTE placeras i Sveg. Exempelvis i Hede eller Vemdalen. Aktivitetshall i Hede. Så man ska ha något att göra på fritiden. All aktivitetshall i Vemdalen med ex: stor sporthall, ishall, musikrum, studio, simhall, badhus, äventyrsbad, cafeteria. Utbildning Fler linjer på gymnasiet- estet, media, teknik?, restaurang Intresseundersökning (HUR) bland 6-8or Satsa på högskoleförberedande linjer. Starta upp alpin/skicrosslinje i Vemdalen/Funäsdalen Renovera lokalerna. Nya läromedel.

9 Bra miljö i skolan, bättre material och lärare i alla ämnen som kan det de ska lära ut. Bredare gymnasieval av program, ex ishockey, fotboll, i Sveg, musik, slalom, curling, djur och skogsbruks inriktade program. Industriprogrammet lokaler är för små Övriga förslag I Sveg finns det tyvärr ingen ungdomsgård just nu (p.g.a. vattenskada i lokalerna) I Ytterhogdal vill de att ungdomsgården ska vara öppen på lördagar också. Pengar till teckningsböcker och elevrum i Ytterhogdal. Nytt golv i gympahallen i Ytterhogdal. Fler affärer, fler jobb, då slipper man att åka så långt för att handla. Skriv ner 2 saker som redan finns s i kommunen och som fungerar bra och är en tillgång för invånarna. Ungdomsgårdarna finns på de flesta orterna i Härjedalen och är väldigt bra för ungdomarnas fritid och sociala verksamhet. Fritidsledarna är jättebra att ha och prata med, särskilt om man har något problem. Fritidsgården är alltid bra, man har någonstans att gå om man ej vill vara hemma m.m. Ungdomsgårdar, bra verksamhet Snön i Härjedalen är väldigt bra för att många olika intressen kan utövas. Ex slalom, skoter. Skidbackar och skoterleder. Vemdalen Skidort med gratis liftkort mm Skoter & skidlederna. Skidorterna är skitbra. Dialogdagen och Höstrocken HUR Härjedalens ungdomsråd. Sveg sporthallen (Ishallen, badhuset, gym) Ishallen i Sveg därför att den lockar folk. Badhuset i Sveg billigt och lockar folk. Kondis i Sveg Gym i Ytterhogdal bra att det är gratis. Ytterhogdal gym Bilaga 4

10 Vad skulle du vara med och skapa/engagera dig i/bidra med i din kommun? Få till gratis busskort. Få bättre bussförbindelser så ungdomar kan umgås. Även till andra kommuner. Få till gratis busskort. Jag vill vara med och göra så vi får busskort. Mycket med busskort eller kanske fixa något roligt som händer, några duktiga som spelar/sjunger Jag skulle vara med och bidra med hjälp till busskort och fler evenemang i Sveg Jag vill fortsätta vara med i HUR och vill gärna komma in i politiken i Härjedalen, sen vill jag kämpa för bättre kollektivtrafik. Fortsätta i HUR o jobba med frågorna därifrån! En festival eller musikhus/studio Starta teatergrupp En kulturstudio skulle jag vilja vara med och skapa. Jag skulle vilja vara med att skapa/engagera mig i/arrangera en kulturstudio. En kulturstudio skulle jag vilja vara med och skapa. Jag skulle vilja att det finns möjlighet till att spela teater och spela in film. Jag skulle vilja skapa en filmklubb IP i Funäsdalen Förbättra hälsocentralernas verksamhet Aktiviteter på skolan. Jag vet ej riktigt vag jag vill göra, men jag är öppen för att bidra/engagera mig i det mesta. Spelar inte så stor roll vad det är, bara det är utvecklande och kan leda till något bra för ungdomarna och kommunen. Jag skulle vilja samla in pengar till något projekt. Ungdomarnas fritidstillgångar. Vara ledare för mindre barn. Jag skulle vilja vara med och skapa mer aktivitet för ungdomar, läger, danser, disco, små utflykter till olika ställen eller vad som helst. Det är bra för man får kul och träffar nya människor, få nya vänner. Jag skulle vilja fixa fler sporter i kommunen, man kan göra så mycket aktiviteter som t.ex. innebandy och typ bokcirklar Jag skulle kunna aktiviteter med hästar Jag skulle vilja vara med och göra en par-cour grupp. Jag skulle vilja engagera mig i att starta idrottsgymnasium i Sveg, det är något som jag verkligen brinner för och där skulle jag kunna bidra med mycket åsikter och engagemang

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011

Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Sammanställning av ungas åsikter Oktober 2011 Anna-Lena Pogulis Frida Lindahl-Åkerström Anett Karlström Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område; Barn och unga vår framtid. Utifrån

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

Enkäten skickades ut som länk till rektorer, för spridning bland kommunens gymnasieelever och åk 5-9. Svaren i diagramform finns som bilaga.

Enkäten skickades ut som länk till rektorer, för spridning bland kommunens gymnasieelever och åk 5-9. Svaren i diagramform finns som bilaga. Sammanställning enkät om ungdomars fritid 2014 Enkäten är byggd och sammanställd av Elin Dahlin, folkhälsoutvecklare. Kommentarerna i sidkant är egna tankar om resultatet. Enkäten skickades ut som länk

Läs mer

DEMOKRATIDAG 2009-10-22

DEMOKRATIDAG 2009-10-22 DEMOKRATIDAG 2009-10-22 MORA I VÄRLDEN 10:E DEMOKRATIDAGEN Innehållsförteckning RUBRIK SIDA Förord 2 Gruppledarutbildning 3 Om modellen Framtidsverkstad 4 Deltagare 4 Demokratidagens upplägg Inledning

Läs mer

LUPP 2007 Söderhamns Kommun

LUPP 2007 Söderhamns Kommun LUPP 2007 Söderhamns Kommun LUPP 2007 SÖDERHAMNS KOMMUN 1 LUPP 2007 SÖDERHAMNS KOMMUN 2 INLEDNING 4 SAMMANFATTNING 5 LUPP ÅR 8 8 BAKGRUND 8 FRITID 8 SKOLAN 11 SAMHÄLLSENGAGEMANG 14 TRYGGHET 17 HÄLSA 18

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Jag vill också kunna påverka lite

Jag vill också kunna påverka lite Jag vill också kunna påverka lite Vad vill ungdomar påverka i Nacka? Fritid 1 Vad vill ungdomar påverka i Nacka? Innehåll 4... 5... 8... 11... 12... 14... 15... 16... 17... 17... 18... 18... 19... Hur

Läs mer

Att vara ung i Halmstads kommun 2012 LUPP - Ungdomsenkät

Att vara ung i Halmstads kommun 2012 LUPP - Ungdomsenkät Att vara ung i Halmstads kommun LUPP - Ungdomsenkät Innehåll 6 Fritid Skola 16 Inflytande Hälsa och trygghet 24 Framtid och arbete Ungdomsrapporten LUPP Ett stort TACK till er 1 989 unga halmstadbor som

Läs mer

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29 X Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF29 Ungdomsenkäten Lupp Unga 16-19 år Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur unga

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

Demokratitorg våren 2015

Demokratitorg våren 2015 Demokratitorg våren 2015 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2015 1 Inledning Demokratitorg är en metod som ger förutsättningar för möten

Läs mer

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2013 Innehåll Om Demokratitorg 3 Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4 Deltagande skolor våren 2013 5

Läs mer

Undersökning kring ungdomars fritidsvanor i Botkyrka kommun 2010

Undersökning kring ungdomars fritidsvanor i Botkyrka kommun 2010 Undersökning kring ungdomars fritidsvanor i Botkyrka kommun 2010 Sammanfattning En intervjustudie med genusperspektiv över Botkyrka kommuns invånare mellan 12-16 år och deras fritidsvanor och intressen.

Läs mer

Utvärdering av. Gemensam dag för ungdomsråden

Utvärdering av. Gemensam dag för ungdomsråden Utvärdering av Gemensam dag för ungdomsråden 2012-04-24 Textilmuséet Sakiba Ekic Mikael Andersson Moa Forsberg Anders Lindstam Ungdomsstrateg Borås Stad Ungdomssamordnare Öster Ungdomssamordnare Väster

Läs mer

Redovisning Enkät för perioden Dec 2012 - feb 2013

Redovisning Enkät för perioden Dec 2012 - feb 2013 Redovisning Enkät för perioden Dec 2012 - feb 2013 Enkät http://www.berg.se/4.7aba3a6913b75b75ab9f0a/12.7aba3a6913b75b7... Fråga 1 Deltog du på något av dialogmötena i Myrviken, Åsarna och/eller Rätan?

Läs mer

VOICES PROJEKTET FÖR UNGDOMAR I SKÄRGÅRDEN

VOICES PROJEKTET FÖR UNGDOMAR I SKÄRGÅRDEN NYHETSBREV FRÅN YOUNG VOICES SAMHÄLLSINFORMATION VOICES PROJEKTET FÖR UNGDOMAR I SKÄRGÅRDEN Young Voices har syftat till att förbättra ungas tillvaro i Ålands och Stockholms skärgård genom att ta tillvara

Läs mer

1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4

1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4 Landskrona stad i samarbete med studerande på Masters nivå vid Lunds universitet. Maj 2010 1. INLEDNING OCH SYFTE...4 1.1 Lupp i Landskrona stad...4 2. BAKGRUND... 4 2.1 Nationell ungdomspolitik... 4 2.2

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP

SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP UNGDOMSENKÄTEN LUPP SKOLÅR 7 9 1 X SKOLÅR 7 9 UNGDOMSENKÄTEN LUPP Årtal (skriv hela årtalet t.ex. 2010) 2 0 1 0 FRÅGOR OM: FRITID SKOLA POLITIK INFLYTANDE TRYGGHET HÄLSA ARBETE FRAMTID 2 UNGDOMSENKÄTEN

Läs mer

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Den 8 december besökte politiker från Västra Götalandsregionen Kunskapskällan och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och

Läs mer

UNGA TANKAR 2009-10-21

UNGA TANKAR 2009-10-21 UNGA TANKAR 2009-10-21 Älvdalens kommun Orsa kommun I november 2003 genomfördes Unga Tankar för första gången, ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalen. Då var det på initiativ från landstingets

Läs mer

Kommunutvecklarnas rapport 2014

Kommunutvecklarnas rapport 2014 2014 kommunutvecklarnas rapport 2014 Kommunutvecklarnas rapport 2014 1 Hej! Artikel 12 i barnkonventionen säger att alla barn har rätt att göra sin röst hörd. I Sandken tar det på allvar, varför genomför

Läs mer

UPPDRAG KULTUR - På slakteriet i Kil

UPPDRAG KULTUR - På slakteriet i Kil UPPDRAG KULTUR - På slakteriet i Kil En dialog med unga om kulturen i Värmland inför Kultursamverkansmodellen 2013 Är du mellan 13 och 26 år? Vill du vara med och diskutera kulturen i Värmland? Vill du

Läs mer

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER Tack! Ett stort tack till Christina Hedström, ABF för ett roligt och inspirerande samarbete med att ta fram materialet. My Vingren, projektledare för Stockholm

Läs mer

LUPP 2014 Åk 7-9. Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26

LUPP 2014 Åk 7-9. Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26 LUPP 2014 Åk 7-9 Torben Stenberg, Folkhälsoplanerare 2015-01-26 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...sid 4 2 Inledning...sid 5 3 Metod...sid 5 4 Resultat...sid 6 4.1 Fritid...sid 6 4.2 Skola...sid

Läs mer

Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09

Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Så tycker unga i Kristinehamn En sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Foto: Arash Atri / Bildarkivet.se Omslagsfoto: August Åberg / Bildarkivet.se Lupp - en väg till ökad

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer