Checklista fö r att skapa slagkraftiga budskap Av: Krister Maxe

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Checklista fö r att skapa slagkraftiga budskap Av: Krister Maxe"

Transkript

1 Checklista fö r att skapa slagkraftiga budskap Av: Krister Maxe De här 22 punkterna hjälper dig att skapa budskap som får folk att köpa. Läs igenom checklistan innan och efter att du ska kommunicera med dina kunder för Att få bästa resultat. Rubrik Din rubrik ska ge läsaren ett löfte om fördelar eller telegrafera ett problem som du har lösningen på. En bra rubrik gör läsaren nyfiken och lovar något läsaren vill ha. Kom ihåg att det är vad läsaren är intresserad av som är det viktiga. Nyfikenhet kan få läsaren att läsa hela ditt brev och det är just det du vill. Ju mer du kan få personen att läsa desto högre sannolikhet att hon köper det du erbjuder. Släng därför inte ihop en rubrik på slutet utan lägg minst 50 % av tiden på att hitta en riktig pangrubrik. Skriv 25 rubriker eller fler och välj den som är bäst. Rubrikdesign Ett snitsigt typsnitt ökar inte försäljningen. Nyckelord när det gäller rubrikdesign är läsbarhet. Titta vad dagstidningarna använder för typsnitt. De vet hur man får folk att läsa. Times New Roman är bra i rubriker. Men det är Arial också. En handskriven rubrik kan funka (eller ett teckensnitt som ser ut som att den är handskriven). Känslor vs rationella skäl Kom ihåg att läsaren köper av känslomässiga skäl och förklarar köpet för sig själv och sina vänner med logiska resonemang. Trycker ditt brev på läsarens känslor och ger henne logiska skäl varför hon ska köpa nu? Om inte, börja om. Logo Många företagare älskar sin logo nästan lika mycket som sitt eget namn. Men är läsaren intresserade av din logo? Nej, hon är bara intresserad av vad ditt erbjudande kan göra för henne. Sätt därför inte din logo högst upp på materialet. Sätt den i nedre delen istället. Högst upp ska du ha rubriken eller en bild. Mer du än vi Hur många vi, jag har du jämfört med du i texten? Du ska ha minst fyra du för varje vi som du skriver. Räkna! Första meningen/första stycket Kom ihåg att folk är upptagna. De bryr sig inte alls om dig och ditt företag. Därför måste rubriken och det första stycket stoppa läsaren, göra henne nyfiken och få henne att läsa resten. Inled med något som är intressant för läsaren. Gör första meningen så fängslande och medryckande som möjligt.

2 Erbjudande När du har fångat läsarens uppmärksamhet så måste du behålla den. Läsaren vill veta nästan omgående vad du erbjuder. Arbeta med erbjudandet. Gör det oemotståndligt. Erbjud en eller flera premier, ge rabatt, och alla andra fördelar du kan komma på och har råd med. Ge dem ett erbjudande de inte kan motstå! Ett bra erbjudande kan vara skillnaden mellan misslyckande och fantastisk framgång. Fördelar Folk köper fördelar och lösningar på problem, inget annat. Varför ska jag köpa av dig frågar sig läsaren? Ge läsaren en känsla av hur det skulle vara att få eller ha det du erbjuder. Ge löften och visa läsaren hur de kommer att dra fördel av din produkt eller tjänst. Positivt språk och entusiasm Entusiasm är motorn som driver all försäljning. Ett entusiastiskt säljbrev övertygar personen att agera och kan övertyga även de mest skeptiska läsarna. Naturligtvis måste du behärska din entusiasm beroende på vem du säljer till. Men försök alltid att skriva entusiastiskt. Din egen entusiasm ger dig energi som du behöver för att övertyga läsaren. Pumpa upp dig själv innan du sätter dig ner och skriver. Det här fungerar ju naturligtvis bara om du verkligen tror på det du erbjuder. Om du inte tror på vad du erbjuder så kommer läsaren att märka det. Få läsaren att säga JA genom att ställa frågor genom brevet. Kom med goda nyheter. Är det lätt att läsa? Är brevet spännande? Eller är det tråkigt? Säljbrevssmink Du kan stryka under alternativt göra texten bold eller sned i vissa delar av texten som du vill få läsaren att lägga märke till. Handskriven text i marginalerna kan också funka. Egometer Fokusera på läsaren. Behöver jag säga mer? Ju mer du använder det magiska ordet du desto bättre kommer läsaren att gilla brevet. Räkna hur många gånger du använder ordet du. För varje jag/vi du skriver bör du ha minst fyra du. Lägg märke till hur mycket jag använder ordet du i den här lilla passagen. Det hjälper dig att bli involverad i min text och det får dig att känna att jag bara skriver till dig och bara till dig. Vädja till läsarens ego! Är texten konverserande? Pratar du med läsaren på hennes nivå? Använder du hennes språk? Frågor och invändningar Besvarar brevet läsarens frågor? Bemöter du alla invändningar med skäl att köpa nu? Berättar du hela storyn om produkten eller tjänsten? Är säljpitchen komplett? Är texten skriven så att läsaren förstår vad hon får? Vet läsaren hur hennes liv kommer att förbättras? Vet läsaren att hans problem försvinner om han köper produkten eller tjänsten?

3 Läsbarhet Gör det enkelt för läsaren. Använd korta ord. Korta meningar. Och korta stycken. Men kom ihåg att blanda korta meningar med längre meningar så att du får flyt i texten. Skriv som du skulle skriva till en nära vän. När du är klar kan du kolla texten med LIX metoden. Den talar om för dig om du har en lättläst text eller inte. På nätet kan du kontrollera texten med lix på bara några sekunder. Här är adressen: Struktur Har du följt AIDA eller LP Formeln? Finns det en röd tråd genom brevet? De flesta skummar bara genom texten och därför måste läsaren förstå vad det handlar om genom att bara läsa rubriken, mellanrubrikerna och PS: et. Personligt Din text ska låta som om du bara skrivit till mig. Fokusera därför på en person när du skriver. Skriv till en kompis. Ta sedan bort din kompis namn så har du i alla fall en text som känns som om det är skrivet från en person till en annan. Intresseväckare När du fångat läsarens intresse måste du behålla det genom hela brevet. Du kan använda allt från intressanta mellanrubriker, ställa frågor till läsaren eller en story. Är du med? När du just läste detta så smög jag in en intresseväckare med frågan: Är du med? Du måste hitta sätt som får läsaren fokuserad på brevet så att de fortsätter att läsa. En sak till. Avslöjar texten vad som är nytt, unikt, annorlunda om produkten/tjänsten? Om inte, skriv om. Sidbrytning Om ditt brev är längre än en sida så avsluta aldrig en mening eller ett stycke på en och samma sida. Målet är att få personen att vända och fortsätta läsa. Du kan t ex säga: Och nu kommer det bästa och fortsätta meningen på nästa sida. Lägg även till vänd längst ner på sidan så ökar du chanserna att läsaren vänder. Brödtexten Har du strukit alla onödiga ord? Är texten tight? Har du låtit någon annan läsa texten? Har du läst texten högt? Flyter texten? Är det här det bästa du kan (ärligt, är texten så bra som den kan bli?) Bevis Kom ihåg att läsaren är skeptisk och rädd att bli lurad. Använd därför så många kundintyg som möjligt och en garanti. Plus alla andra sätt som du kan bevisa att det du säger är sant. Ställ de här frågorna när du skrivit: Har du mer än tillräckligt med bevis? Är brevet trovärdigt? Kan läsaren läsa brevet och fortfarande vara skeptisk? Avslut Du måste alltid be läsaren beställa. Jo, jag vet att du skriver till vuxna människor. Och jo, de borde veta hur man gör för att beställa. Det enda problemet är att de inte gör det om du inte berättar för dem hur de ska göra. Berätta därför exakt vad de behöver göra för att beställa. Till exempel: Fyll i svarskortet, lägg i kuvertet (portot är redan betalt), och posta. Titta på ditt brev. Har du sagt vad läsaren måste göra för att beställa? Har du sagt det på ett vänligt sätt? Har du påmint läsaren om vad som händer om han inte beställer nu?

4 Mutor Läsaren är självisk. Kom ihåg det. Han eller hon kommer inte att köpa bara för att du säger det. Använd gärna mutor för att få henne att agera. Beställ inom 7 dagar så får du en trisslott på köpet, köp två betala bara för en. Och så vidare. PS. PS är det näst mest lästa i hela brevet. Använd därför alltid ett eller flera PS i dina brev. Det är en möjlighet för dig att upprepa ditt erbjudande, berätta om en fördel eller framhålla garantin. Enkelhet Använd alltid korta stycken i dina brev. Aldrig mer än sex rader. Se även till att du inte har för långa meningar. Det ska vara enklare att läsa brevet än att kasta det i papperskorgen. Dynamik Hela brevet ska andas spänning, entusiasm och att det är bråttom. Du måste få in en känsla av WOW genom brevet. Om du har en produkt eller tjänst som du verkligen tror på kommer dynamiken finnas naturligt. Har du gjort det enkelt att beställa? Har du provat att fylla i svarskortet själv eller låtit någon annan göra det? Var det enkelt? Är ytorna tillräckligt stora så att kunden utan problem kan fylla i svarskortet? Kan kunden beställa på telefon? Är telefonnumret rätt? Kan kunden beställa per fax? Faxnumret rätt? Adress och telefonnummer Se till att du har med din adress och ditt telefonnummer på alla delar i ditt utskick. Och se till att det är rätt adress, rätt telefonnummer, rätt e-postadress och rätt faxnummer.

5 99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver En bra hantverkare har alltid en stor verktygslåda. Och oavsett vilka problem han ställs inför så kan han alltid dyka ner i lådan och plocka fram rätt verktyg för att få jobbet gjort. Samma sak gäller för de få personer som är riktigt bra på att skriva säljande. De har alla en stor verktygslåda av tricks och hemligheter som får folk att plocka fram plånboken och köpa det de erbjuder. Under de senaste 13 åren har jag samlat på mig en verktygslåda med tusentals av tekniker, metoder och hemligheter. I det här inlägget får du 14 av dem. Totalt kommer du att få 99 tips som hjälper dig att skriva bättre. En del är generella. Andra är specifika. Men alla är värdefulla om du vill höja responsen på det du skriver. Naturligtvis så ska du inte använda alla varje gång du skriver säljbrev, annonser, broschyrer, webbplatser eller e-postutskick. Syftet med den här skriften är helt enkelt att ge dig en större (och bättre) verktygslåda. Innan du börjar skriva 1. Lär känna din målgrupp ordentligt. Vad håller dem vakna på nätterna? Vad tänder dom på? Vilka känslor kan du trycka på? Vad är de oroliga för? Vem är dom förbannade på? Vilka drömmar har de? Vad hoppas de ska inträffa i deras liv? Vad vill dom uppnå? 2. Ta reda på allt du kan om ämnet du skriver om. Även om det är dina egna produkter/tjänster du säljer. Skaffa fram så mycket fakta som möjligt som du kan använda för att bevisa det du påstår. 3. Gräv i allt material du har tills du hittar någon okänd men relevant egenskap om produkten som får läsaren intresserad av ditt budskap. 4. Håll koll på nyheterna. Det är sånt som dina läsare har i huvudet på dagarna. Det är nyheter som de diskuterar med sina arbetskamrater och sin familj. Och om du kan koppla det som händer i världen just nu till din produkt eller tjänst har du antagligen en vinnare. 5. Läs samma tidningar som din målgrupp läser. På så vis vet du vad de har i tankarna, vad de känner till och vilka uttryck som de använder när det gäller ämnet du skriver om. Fundera även igenom vilken åsikt de har om ämnet. Eller ännu bättre: fråga dem. 6. Vänta inte på inspiration. Dyk bara ner i skrivandet. Inspiration är för amatörer. Proffs gör det med huvudvärk. Kan du ändå inte komma på vad du ska skriva? Börja med svarskortet, eller börja skriva det du vill att läsaren ska göra.

6 7. Läsaren är en person. Tänk på det. Alla vill vara omtyckta, må bra och tillhöra en grupp av likasinnade personer. Så var personlig. Eller ge i alla fall din text en personlighet som din målgrupp gillar och kan identifiera sig med. Säljer du till kvinnor? Skriv som kvinnor pratar med varandra. Och visa produkten när en kvinna använder den. Är män din målgrupp? Samma här. Skriv som män pratar med varandra. 8. Hjälp folk istället för att bara sälja. Om du bara fokuserar på att sälja blir din säljpitch ofta bara torr, trist och tråkigt. Men om du är hjälpsam så lyser det igenom vilket höjer sannolikheten att läsaren köper det du erbjuder. 9. Tänk på att dina läsare är distraherade, upptagna och har noll tålamod med texter som inte är relevanta när det gäller deras behov och begär. Tråka inte ut dem med irrelevanta saker. Gå rakt på sak istället. 10. Din läsare vill veta det här: Vad får JAG ut av det här?. Varje mening bör vara utformad att svara på den frågan. 11. Skriv bara till personer som kan vara intresserade av det du har att erbjuda. Folk som inte är intresserade läser inte mer än rubriken i alla fall. Bry dig inte om dem. Fokusera på de som kan vara intresserade. 12. Visa läsaren att du förstår honom. Att du förstår hans problem. Att du förstår att det är jobbigt. Visa att du är en vän, en kompis som vill hjälpa. 13. Var ärlig och rakt på sak. Falska fakturor och lömska erbjudanden fungerar. Inget snack om den saken. Men att behandla dina kommande kunder som dumma får är ingen bra idé om du tänker långsiktigt. Sättet du säljer på säger något om dig. Om det enda sättet du kan sälja på är genom vilseledande erbjudanden så behöver du bättre produkter. Mitt råd: Om du är ett riktigt företag med bra produkter så bete dig som det. 14. De flesta människor är slöa och lata. Nej, inte du och jag naturligtvis. Men de flesta andra. Tänk dig därför läsaren som en 500 kilos geléklump som ligger utsträckt på soffan och inte tänker lyfta ett finger idag. Ditt jobb är att stressa och komma på riktiga skäl till varför vår kära 500 kilos klump ska masa sig ur soffan. Rubriker och mellanrubriker 15. När du inte får till en bra rubrik så prova med, Hur du och avsluta med din tanke, idé eller erbjudande. På så vis får du igång rubriktänkandet. 16. För att få fler idéer till dina rubriker kolla in kvällstidningarnas, söndagsbilagornas och damtidningarnas rubriker. Låt oss ta ett exempel från en damtidning: Fem enkla sätt att få honom att tända ikväll. Hur skulle jag ha kunnat ha modifierat den till titeln på den här specialrapporten? Enkelt: 99 enkla sätt att få dina läsare att tända på dina texter. 17. Rubriken ska stoppa läsaren och få henne att vilja veta mer. Skriv därför inte något dötrist i stil med Kvalitet är viktigt, Barn växer upp snabbt eller nått annat skit. Det finns inget i de två rubrikerna som får dina läsare att vilja veta mer.

7 18. Försök alltid hitta någonting nytt att säga om dina produkter och tjänster. Folk är inprogrammerade på att nytt är bra. Kom bara ihåg att bara nytt inte räcker. Nyheten måste vara något som ger läsaren en eller flera fördelar. 19. Prova med att lova läsaren något enbart för att han läser din annons, säljbrev, e-post, hemsida, artikel eller vad det nu kan vara. Lova att ge honom något han är intresserad av. Och håll ditt löfte. 20. Se till att du har mellanrubriker genom hela din text så att du behåller läsarens intresse. Din första mellanrubrik bör dyka upp efter cirka tre rader med text. 21. Tänk på att vissa bara skummar igenom texten. Skriv därför dina mellanrubriker så att läsaren kan förstå vad allt handlar om genom att bara läsa rubriken och mellanrubrikerna. 22. Skriv mellanrubrikerna så att de är en del av texten, släng inte bara in dem efter att du har skrivit. Mellanrubrikernas uppgift är att driva läsaren till nästa mening. Och meningen efter den är till för att få läsaren att läsa nästa mening. Och Du fattar. 23. Tänk på att mellanrubriken INTE ska upprepa vad du sagt i stycket innan. Den ska locka att läsa stycket efter. Vad du ska säga? 24. Rivstarta med det bästa Börja alltid med ditt starkaste säljargument 25. Harkla dig inte Svamla inte i början. Gå rakt på sak och säg något som kommer att fånga läsarens intresse för det du har att erbjuda. 26. Vad kommer läsaren ihåg? Kom ihåg: Det du säger i början och slutet kommer läsaren ihåg mer av än det du säger i mitten. 27. Akta dig för gammal skåpmat Se till att du skriver om något som har nyhetsvärde. Tänk bara på att det måste handla om något som läsaren är intresserad av. Har du inget nyhetsvärde så försök skriva så att det låter som att det är nytt. Det går om du anstränger dig lite. 28. Fokusera rätt Skriv om säljargument som läsaren är intresserad av. Glöm inte nyckelorden som läsaren/kunden är intresserad av. De flesta företag skriver om saker som de vill berätta. FEL FOKUS. 29. Lång eller kort text? Skriv så mycket du behöver för att få folk att säga JA. Var inte rädd för att skriva långa texter. Din målgrupp kommer att läsa om det du skriver om är intressant för dem. Kom ihåg den gamla devisen: Ju mer du berättar desto mer säljer du (så länge du skriver om saker som läsaren vill veta). För mer info om hur lång din text ska vara läs min bok, Annonsering för Gerillaföretagare.

8 30. Lär känna dina kunder Försök hitta något som får läsaren att säga, Precis så är det för mig. För att lyckas måste du lära känna de som kan tänkas bli dina kunder och vad de går igång på. 31. Tips på att få kunderna att kontakta dig Om du vill att folk ska kontakta dig så berätta att ingen säljare kommer att ringa (om det är så). Då höjer du responsen för de flesta (inte alla) vill inte att någon säljare ska ringa. 32. Låt läsaren fantisera om att äga produkten Skriv så att läsaren upplever det som om hon redan äger produkten eller använder den just nu. Beskriv hur det känns att använda produkten och låt henne uppleva fördelarna i fantasin redan idag. 33. Vad är din story? Hitta storyn om din produkt eller tjänst och ge den liv i din text. 34. Vill du veta hur du får läsaren intresserad? Ställ frågor i texten för att få läsaren involverad och intresserad av svaret. Det finns i princip bara två frågor du ska ställa. Frågor läsaren kommer att svara JA på och frågor som läsaren vill veta svaret på. Låt oss ta en generell fråga som de flesta kommer att svara ja på: Vill du spara 100 kr eller mer varje gång du storhandlar?. Svårt att svara nej på den. Låt oss också ta en fråga som läsaren vill veta svaret på men som hon inte kan svara ja eller nej på. Låt oss ta samma exempel, spara 100 kr när hon stor handlar, Hur kan du spara minst 100 kr nästa gång du storhandlar?. 35. Tänk på att positionera dig rätt Se till att läsaren ser dig och ditt företag som en auktoritet när det gäller din produkt eller tjänst. Gör det genom ditt sätt att skriva och hur du positionerar ditt företag mot dina konkurrenter. 36. Ja, men Svara på alla invändningar läsaren kan ha. Men skriv inte om invändningar som läsaren inte har tänkt på för då kan du förstöra hela ditt budskap. 37. Folk vill inte ha sånt de behöver Försök inte sälja folk sånt som de behöver. Sälj sånt som de vill ha. Till exempel, de flesta behöver äta mer hälsosamt och motionera mer. Men vad de vill ha är ett snabbt och enkelt sätt att gå ner i vikt. Folk behöver spendera mindre än de tjänar och spara mer. Men vad de vill ha är ett snabbt och enkelt sätt att tjäna mer pengar. 38. Du är skribenten för läsarens drömmar och begär Glöm aldrig: Oavsett vilket medium du använder (annonser, internet, direktreklam, tv, radio) så har människors begär och det de VILL HA inte ändrats på tusentals år.

9 Ditt erbjudande 39. Försök få in ditt unika erbjudande så fort som möjligt i texten. Och kom ihåg att det handlar om rätt erbjudande, till rätt person, vid rätt tidpunkt. 40. Sälj inte mer än en sak i taget. Du sänker (oftast) responsen om du erbjuder flera produkter samtidigt i säljbrev eller annonser. 41. Uppmana läsaren att agera nu. Och tidsbegränsa erbjudandet om du kan. 42. Gör erbjudandet så attraktivt att bara en dumbom skulle säga nej. Lägg gärna till snabbhetspremier (Trisslott funkar utmärkt) eller någon typ av bonus för att få läsaren att slå till nu. 43. Om du sänker priset så ska du förklara varför du gör det. Du kanske har beställt för många exemplar av en viss produkt. Du behöver plats på lagret för nya produkter. Kartongen produkten ligger i kanske är lite trasig men produkten felfri eller så kanske ditt företag fyller år och det är därför du sänker priset. Och om priset är onormalt lågt så förklara varför. Ditt erbjudande är ett introduktionspris för nya kunder. Du sparar pengar när läsaren beställer via din webbplats. Du gör ett marknadsföringstest. Och så vidare. 44. Var inte blyg. Be kunden att beställa. Helst flera gånger. Men skriv det på olika sätt annars blir det för uppenbart. 45. Säg åt läsaren exakt vad hon ska göra. Förutsätt inte att det är givet vad hon ska göra. Skriv så här: Fyll i namn, adress, postnummer och ort. Riv sedan loss svarskortet och lägg i svarskuvertet och posta. Portot är redan betalt. Säljer du via din webbplats så gör likadant. Säg exakt vad surfaren ska göra. Gärna i format. Hur du ska säga det 46. Peppa upp dig innan du skriver! Och låt din entusiasm sprudla genom texten! 47. Skriv så att läsaren kan se sig själv använda produkten eller tjänsten. Gör texten levande i läsarens huvud genom att berätta storys, ge detaljer och beskriva fördelarna med din produkt eller tjänst. 48. Om du är osäker på vilken stil eller röst du ska använda så tänk dig att du sitter på ett lunchställe och berättar om produkten för en god vän. 49. Respektera läsaren. Hon är lika smart eller kanske smartare än vad du är. Och hon har antagligen redan erfarenhet av det du säljer. Inte alltid naturligtvis men ofta. 50. Använd specifika siffror. En exakt siffra som till exempel 53 % är mer trovärdig än 50 % eller mer än hälften. 51. Skriv som att du pratar med en person. Använd aldrig fraser som Hej allihop! eller de flesta av er.

10 52. Använd korta ord, korta meningar och korta stycken. Cirka 75 % av alla ord ska vara på fem bokstäver eller mindre. Meningarna ska vara mellan 8 och 17 ord. Och ett stycke ska aldrig vara mer än fem rader. 53. Ditt mål är att få läsaren att göra som du vill. Skriv därför för att sälja och inte för att imponera. 54. Störst, bäst och vackrast fungerade för Muhammed Ali. Men inte för dig. Ta bort allt sånt. 55. Se till att du är på samma våglängd som läsaren. Låt henne veta att vem du är och att du bryr dig. Du kan använda jag och min lika mycket som du så länge läsaren känner att det finns en koppling mellan er. 56. Tryck på känslor när du skriver. Du måste trycka på rätt känslomässig knapp och ha ett starkt logiskt argument för att sälja dina produkter och tjänster. Kom ihåg: Huvudet rättfärdigar vad hjärtat redan har bestämt. 57. Se till att din text har en personlighet, en egen röst. 58. Dramatisera statistiken. Skriv inte bara ut fakta och siffror. Förvandla dem till en dramatisk story som betyder något för läsaren. 59. Förklara tekniska termer på ett sätt som läsaren kan relatera till. Du måste förvandla alla tråkiga egenskaper till sexiga fördelar. 60. Skriv aktivt. Gabriel kastade stöveln i ansiktet på Lars är en aktiv mening. Den visar vem som gjorde vad. Stöveln kastades i ansiktet på Lars är en passiv mening. Garantier, kundintyg och andra viktiga delar 61. Använd alltid bildtexter. Foton får ofta uppmärksamhet före text så bildtexter läses nästan alltid. Passa på att beskriva den viktigaste fördelen med din produkt eller tjänst. 62. Använd kundintyg (alltså ett uttalande från en nöjd kund) om du kan. Prova att använda hela namnet, vem personen är (titel räcker) och var personen bor. 63. Ett foto på personen som berättar om din produkt ökar trovärdigheten och intresset. 64. Undvik att rätta till den grammatiska delen i kundintyget för mycket. Det blir mer trovärdigt och låter som att personen skrivit det själv om det inte är helt perfekt. 65. En given sak men jag tänker säga det i alla fall: fejka aldrig ett kundintyg. 66. Om du använder snabbhetspremier så se till att de har en central roll i erbjudandet. Släng inte bara in dem på slutet eftersom de ofta är lika viktiga som resten av erbjudandet.

11 67. Tips om du använder en garanti: Kom ihåg att även påminna kunden om fördelarna hon får när hon beställer. Och att hon inte riskerar något eftersom hon får pengarna tillbaka om hon inte är nöjd. 68. Se till att ditt svarskort är intressant att läsa. Påminn om erbjudandet, fördelarna och garantin. 69. Skriv svarskortet i jag-form. Till exempel: Ja tack! Jag vill ha (det du erbjuder). Jag svarar dessutom inom 7 dagar och får (din snabbhetspremie). 70. Skriv SVARSKORT högts upp på svarskortet. Du kan också spetsa till svarskortet lite genom att skriva något i stil med: Svarskort för dig som vill gå ner 5 kilo på 14 dagar. 71. Berätta exakt vad kunden ska göra med svarskortet. Till exempel: Gör så här: 1. Fyll i namn, adress, telefonnummer och e-post. 2. Lägg svarskortet i det portofria svarskuvertet. 3. Posta! Portot är redan betalt. 72. Se till att företagets adress och kontaktuppgifter finns på svarskortet. 73. Kom ihåg att PS:et är din näst viktigaste rubrik. 74. Upprepa erbjudandet i PS:et. Till exempel: Du får 20 % rabatt på alla produkter fram till den 23 januari. Välkommen in redan idag! 75. Berätta om snabbhetspremien: Beställ nu så får du en Trisslott utan extra kostnad. Chans att vinna kr i månaden i 25 år! För mer tips om att skriva bra PS se min bok 100 sidor om att skriva säljbrev som träffar rakt i hjärtat. 76. Se till att garantin syns. Många försöker smussla undan garantin som små rädda harar. Det är ingen smart idé. Syftet med garantin är att övertyga kunden att hon inte löper någon risk när hon köper. 77. Sälj in garantin när du gör avslut, det vill säga när du ber kunden köpa. Här är ett exempel: Fyll i svarskortet och skicka in det idag. Prova vår mojäng i 60 dagar. Om du inte är 100 % nöjd så skicka tillbaka den så får du pengarna tillbaka. 78. Kom alltid ihåg att det är fördelar du säljer, inte egenskaper. 79. Sätt aldrig punkt i en rubrik. Punkter stoppar läsningen. 80. Skriv svarskortet först. De flesta skriver svarskortet sist. Det är ett misstag. Det är mer effektivt att skriva svarskortet först eftersom: 1. Du måste fundera igenom och förtydliga erbjudandet. 2. Du måste även fundera igenom alla fördelarna med din produkt eller tjänst. 3. Du har som mest energi när du börjar skriva.

12 81. Börja alltid svarskortet med ordet JA. 82. Om du använder en snabbhetspremie så kom ihåg att nämna den på svarskortet. 83. Gör svarskortet så enkelt som möjligt. Fyll gärna i svarskortet själv så att du har lämnat tillräckligt med plats att skriva på. 84. Kuverttips: Syftet med kuvertet är naturligtvis att hålla samman innehållet (säljbrev, broschyr, svarskort m.m.) Men du måste få mottagaren att öppna kuvertet också. För att få honom att göra det kan du använda U-I-B-formeln. 1. Uppmärksamhet du måste få kuvertet att stå ut i brevhögen. 2. Intresse du måste få mottagaren intresserad och tro att det finns något viktigt i kuvertet. 3. Brådska du måste skapa en känsla av att det är brådis och så att läsaren öppnar kuvertet direkt. 85. Väcka uppmärksamhet kan du göra med text, kuvertfärg eller annorlunda utformning av kuvertet. 86. För att få mottagaren intresserad måste du få henne att tänka, Det här är för mig. Det här är jag intresserad av. Använd nyckelord på utsidan av kuvertet som relaterar till mottagarens intresse eller identitet. Till exempel: Specialerbjudande för golfare. Inte speciellt intressant för den som inte spelar golf. Men de som inte spelar golf är du inte intresserad av. Golfare däremot kommer att bli nyfikna och öppna. 87. Lova att det finns en fördel inuti kuvertet. Ta reda på kundens problem och skriv att lösningen finns inuti kuvertet. Till exempel: Nytt sätt att sänka din skatt på 5 minuter. 88. Sätt en deadline på kuvertet. Du måste få mottagaren att öppna och svara så fort som möjligt. Helst direkt. Du kan till exempel skriva: Svar önskas inom xx dagar. Hur du ska redigera dina texter 89. Ställ de här 7 frågorna: 1. Är texten lätt att läsa och tydlig? 2. Har du upprepat ord och fraser som du INTE ska upprepa? 3. Är meningsbyggnaden enkel, rakt på sak och tydlig? 4. Flyter texten från en idé till en annan på ett logiskt sätt? 5. Var ärlig: är någon del av texten tråkig? 6. Har du kollat stavningen? 7. Är dina meningar och stycken för långa? 90. Kom ihåg att läsaren måste höra de här 3 ringsignalerna när hon läser din text: 1. Det här är för mig. 2. Det här har jag aldrig sett förut. 3. Det är bäst jag läser nu så jag inte missar erbjudandet.

13 91. Ta bort alla onödiga ord. Till exempel: Många ord: Det tog inte lång tid innan han blev populär. Färre ord: Han blev snabbt populär. 92. Läs texten högt. Stakar du dig någonstans? Skriv om den delen. 93. Låt någon annan läsa texten högt. Flyter det? Skriv om de delar där personen stakar sig, stannar upp eller inte förstår. 94. Låt någon kritisera texten. Jag vet, det är inget kul. Men det är bättre än att slösa bort pengar på något som inte är bra. 95. Ställ frågan vad är det med det då? i varje mening. Om du kan säga, och varför ska jag bry mig om det då? så skriv om den biten. Gör den starkare, mer intressant och mer relevant för läsaren. 96. Copyversionen av Murphys lag: Om en mening kan missförstås så kommer den att missförstås. Kom ihåg det. 97. Låt texten vila innan du redigerar den. 98. Skriv om första meningen och sista stycket. De är oerhört viktiga men är ofta svaga. 99. Låt försäljningsresultatet avgöra om texten var bra eller inte. Bonus: Checklista för att utvärdera rubriker När du har skrivit din rubrik så använd följande checklista för att se om din rubrik är så pass bra som du tycker att den är. 1. Kommunicerar rubriken den starkaste fördelen för kunden? 2. Trycker rubriken på rätt känsla hos kunden eller tråkar den ut personen? 3. Fångar rubriken personens uppmärksamhet med ett kraftfullt budskap? 4. Motiverar rubriken läsaren att fortsätta läsa eller slutar de läsa när de sett rubriken? 5. Svarar rubriken på läsarens fråga: Jaha, vad får jag ut av det här? 6. Pratar rubriken direkt till läsaren? 7. Har din rubrik ett klart och tydligt budskap och är budskapet fullständigt? 8. Om din rubrik har mer än 17 ord försök kapa den. 9. Relaterar din rubrik till din produkt eller tjänst, eller är den bara snitsig? 10. Erbjuder rubriken en belöning till läsaren om hon läser hela texten?

14 Om Krister Maxe Krister Maxe är marknadsföringskonsult och copywriter. Här är några av företagen som han har hjälpt med marknadsföring under de senaste 15 åren: IKEA, Svenska Spel, Statoil, Kodak, SAS, Veckans Affärer, Glocalnet, ICA Express, SWEDMA (SwedishDirect Marketing Association), Naturapoteket, Ordning& Reda, Dormy Golf (Europas största golfvaruhus), Böckernas Klubb, Audio-Video, Gripsholms Värdshus, TNT, Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, DM Konsult, DalaCard, Företagarna, Svensk Mjölk, ÅF, Bobergs Tryckeri, Lindgren Bil AB, Nymans Ur 1851, Blue Step, Stora Familjebokklubben, Hyresgästföreningen, Nordea, ACE Försäkringar, Symantec, Fjällräven, Swedbank Arena, Uniflex AB, LIFE, ComHem, Expressen och många andra. Han är även författare till flertalet böcker och håller populära kurser inom marknadsföring och copywriting. Om du vill ha mer värdefulla tips som kan hjälpa dig i ditt företagande så hittar du massvis med tips på Copyright Krister Maxe 2013

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver 99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver En bra hantverkare har alltid en stor verktygslåda. Och oavsett vilka problem han ställs inför så kan han alltid dyka ner i lådan och plocka fram

Läs mer

Följ de här enkla råden och skriv bättre redan idag 99 SKRIVTIPS. som ger dig bättre resultat på allt du skriver. Krister Maxe

Följ de här enkla råden och skriv bättre redan idag 99 SKRIVTIPS. som ger dig bättre resultat på allt du skriver. Krister Maxe Följ de här enkla råden och skriv bättre redan idag 99 SKRIVTIPS som ger dig bättre resultat på allt du skriver Krister Maxe 1 Introduktion En bra hantverkare har alltid en stor verktygslåda. Och oavsett

Läs mer

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L 9 stora misstag du antagligen gör med din marknadsföring (Och hur du fixar dem) All rights reserved 02 av 16 B O N U S C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 9 s t o

Läs mer

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare Gerillamarknadsföring för småföretagare Hur du skaffar fler kunder och ökar dina intäkter med hjälp av din fantasi och din energi snarare än pengar Läs vidare och upptäck: Hur du snabbt får mycket fler

Läs mer

Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial?

Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial? Får jag skriva ditt marknadsföringsmaterial? Jag älskar att skriva! Säljbrev. Annonser. E-postkampanjer. Nyhetsbrev. Banners. Broschyrer. Flyers. Direktreklam. Tackbrev. Enkäter. Landningssidor. Hemsidor.

Läs mer

Turbokurs i copywriting. allt du behöver veta på 90 minuter

Turbokurs i copywriting. allt du behöver veta på 90 minuter Turbokurs i copywriting allt du behöver veta på 90 minuter Vem är webinariet för? Egenföretagare Marknads-/försäljningschefer Copywriters Frilansare Det här ska vi prata om idag 5 steg som förvandlar dina

Läs mer

Den här skräddarsydda SÄLJBREVSKURSEN

Den här skräddarsydda SÄLJBREVSKURSEN Den här skräddarsydda SÄLJBREVSKURSEN är garanterat din bästa investering någonsin eller så får du alla pengarna tillbaka Tillsammans med endast 10 andra personer får du unik kunskap som du direkt kan

Läs mer

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare Gerillamarknadsföring för småföretagare Hur du använder din fantasi och energi snarare än pengar för att skaffa fler kunder och öka dina intäkter Den här workshopen i gerillamarknadsföring är garanterat

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Inre Cirkeln. 13 ord som byggde ett företagsimperium och förvandlade en fattig student till multimiljonär

Inre Cirkeln. 13 ord som byggde ett företagsimperium och förvandlade en fattig student till multimiljonär Inre Cirkeln *************************************************** * * * * Månadsbrev 3, februari 2013 * * * * *************************************************** 13 ord som byggde ett företagsimperium och

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 9, februari 2015 * * * * *************************************************** 9 tips för att lyckas

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 6, december 2014 * * * * *************************************************** Sälj mer utan att

Läs mer

Handledning och checklista för klarspråk

Handledning och checklista för klarspråk Handledning och checklista för klarspråk i Brottsofferjouren 2015-02-24 Innehåll Vad är klarspråk?... 2 Varför ska vi skriva klarspråk?... 2 Hur du kan använda checklistan... 2 Innan du börjar skriva...

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

COPYWRITRING. ATT SKRIVA REKLAM. Föreläsare: KATARINA AVERÅS Kreatör, kommunikatör och skribent

COPYWRITRING. ATT SKRIVA REKLAM. Föreläsare: KATARINA AVERÅS Kreatör, kommunikatör och skribent COPYWRITRING. ATT SKRIVA REKLAM. Föreläsare: KATARINA AVERÅS Kreatör, kommunikatör och skribent EN COPYWRITER. Tillsammans med en art director kreativt ansvarig för en reklamkampanj eller enstaka enheter.

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna DU måste känna att det du säljer är bra och att du gör köparen en tjänst när du säljer till honom/henne. Då går ofta resten av sig självt du säljer mer, sover

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet är en praktisk handbok för dig som någon gång skriver text för webb, surfplattor och

Läs mer

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Målet med utbildningen Få en inblick i vad ledarskap handlar om Förstå situationer där du behöver använda ditt ledarskap Förstå vad som krävs för att utöva ledarskap

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap DIN MARKNADSPLAN BUDSKAP Konkurrenter Ditt budskap KONKURRENTERS BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? USP Garantier Etc. DITT BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? Garantier? USP?

Läs mer

Om annonsering i fackpress generellt

Om annonsering i fackpress generellt Om annonsering i fackpress generellt och i Dagens Samhälle specifikt 1 Vilken effekt vill man ha? Ökad kännedom Ökad lojalitet Ökat antal leads Försäljning Fler? 2 Mest önskad effekt är Att sälja sina

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 7, december 2015 * * * * *************************************************** Tryck på rätt känsloknapp

Läs mer

Kommunikation och beteende

Kommunikation och beteende Kommunikation och beteende Inledning I ditt arbete som växtskötare kommer du i kontakt med två grupper av varelser: Växter och människor. Delkurserna tills nu har rört sig om att hjälpa dig med att bli

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL. torsdag 29 oktober 15

ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL. torsdag 29 oktober 15 ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL HUR BÖRJAR JAG? Det svåraste är att börja. En stor del av arbetet med att skriva en debattartikel är att hitta din vinkel på den fråga du vill skriva om. Men det finns ett par

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Hemsideskolan - Cheklistor

Hemsideskolan - Cheklistor Hemsideskolan - Cheklistor Den här PDF filen innehåller de checklistor som ingår i Hemsideskolan på www.hemsida24.se. Ladda ned hemsideskolan Hemsideskolan är en guide för dig som vill lära dig mer om

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar.

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Göra tidning Att skriva... Artikel En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Rubrik Rubriken skall berätta åt läsaren vad artikeln handlar

Läs mer

Genrer del 7 Insändare

Genrer del 7 Insändare Genrer del 7 Insändare 1, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö www.lektion.se Insändare Insändare kallas tidningsartiklar som tidningens läsare bidrar med. Dessa artiklar är inget tidningarna ber enskilda personer

Läs mer

Hur du kan blogga organiskt

Hur du kan blogga organiskt Från noll till bloggninja Hur du kan blogga organiskt enklaknep. se - Inspiration för briljanta människor Innehåll Om författarinnan Vad är en organisk blogg? Språket att föredra Ge din blogg lite mänsklighet

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Regler och riktlinjer för internetscouting

Regler och riktlinjer för internetscouting Regler och riktlinjer för internetscouting Som scouter försöker vi leva våra liv efter scoutlagen, löftet och mottot. När vi är på internet kan vi kalla detta för nätetikett. Internetscouting är lärorikt

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare LUST ATT SNACKA Bästa lärare Uppgifterna till finns nu i förnyad form för läraren! Materialet som ursprungligen planerades för FN:s familjeår, lämpar sig främst för undervisningen i årskurserna 7 9, men

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Av alla besökare i en webbutik är det statistiskt sett bara en liten andel som handlar något. Tänk om du kunde återengagera den stora andelen potentiella

Läs mer

Välkommen. Offertarbete och säljbrev. Henrik Mannerstråle. Copyright: Powersales Communica6on

Välkommen. Offertarbete och säljbrev. Henrik Mannerstråle. Copyright: Powersales Communica6on Copyright: Powersales Communica6on Välkommen Offertarbete och säljbrev Henrik Mannerstråle Offertarbete Copyright: Powersales Communica6on Offertarbete Vad är en offert? 1. Bestämd adressat (inte en annons)

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer