Att försvinna ner i någon annans minne

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att försvinna ner i någon annans minne"

Transkript

1 Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94

2 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har på något sätt tagit över och trängt undan möblerna. Ställer i ordning lådor till ett "bord" och två "stolar". Dukar för två. Städar pedantiskt. Är aldrig riktigt nöjd. Tar fram en ljusstake med begagnade ljus i, vinöppnare och en vinflaska. Passerar Låda 1. Sparkar till på den. Öppnar flaskan. Tänder ljusen. Tar fram köttbullar. Smakar på köttbullarna. Goda. Plötsligt smakar de hemskt illa. Sliter upp locket till Låda 1 och kastar ned köttbullarna. Kräks nästan. Det ringer på dörren. Förvånad, rädd. Det ringer på dörren. En nyckel hörs i dörren. Panik. Öppnar. Kommer in och stänger efter sig. Ser Sonen. Paus. Är du här? Paus.

3 -3- Hej. Va? Hur är det? Hej. Är det..? Börjar notera lådorna. Är du..? Vaddå? Utan att släppa lådorna med blicken. Hur är det? Du verkar lite... Tittar till på Sonen. Hur är det? Vad tror du? Är de..? Är du på besök?

4 -4- Vad tror du? Var är pappa och mamma? Vad tror du? Paus. Ska de flytta? Vad tror du? Ja... Ja, jag vet inte. Som vanligt. Som vanligt? Precis. Jag brukar inte veta?

5 -5- Precis. Vad brukar jag inte veta? Hur ska jag veta det? Jag vet inte. Som vanligt. Kolla. Väntar du någon? Bry dig inte om det där. Väntar du besök? Jag ser helst att du inte bryr dig om det överhuvudtaget. Har du inget tilltugg eller någonting till? Rör det inte.

6 -6- Jag bara undrar. Gör inte det. Hör du vad jag säger? Jag ska inte röra, jag bara tittar. Rör det inte! Jag rör det inte. Det sade jag inte. Jag sade inte att du rör det, jag sade att du inte skulle röra det. Kolla, en sådan här, riåjja. Gott, va? Ja, det torde det vara, det är en åttisjua. Ser ut som en sjuttiofemma. Skrattar. Om du hade lust att för ett ögonblick låtsas som om det inte existerade och slutade pilla på det, vore jag så ytterligt tacksam.

7 -7- Till ett sådant fint vin skulle du väl ändå ha några lökchips eller något? Vad gör du här? Jag sätter mig lite, är det okej? Inte alls. Har du nyckel? Hur har du nyckel? Vad gör du här? Vad är det för nyckel? Vad gör du här? Hur har du fått tag på den? Är du på besök eller har du inte kommit härifrån? Jag sade det: Vi skulle ha bytt lås. Vi?

8 -8- Vi. Jag och far. Och mor. Du har ju redan stuckit, stick iväg, vem bryr sig om du har någon utställning eller sålt något konstverk eller varit i tidningen... Det har jag inte heller. Det är ingen som bryr sig. Men så är det inte, heller. Och det är ingen som bryr sig, heller. Och det har jag inte sagt, heller. Så vad gör du här? Om det är ingen som bryr sig, och du inte bryr dig att ingen bryr sig, vad gör du här? Rycker på axlarna. Hälsar på. Hej.

9 -9- Det är inte dig jag vill hälsa på. Hej då. Ska du verkligen inte bjuda? Det är ju faktiskt ett par år sedan. Du bor väl i Stockholm du, förstås. Söder. Vaddå? Malmö? Götgatan. Ganska nära Slussen och Gamla Sta'n. Det är fint. Du skulle ta och komma och hälsa på. Vet du vad du inte är? Välkommen? Klok. Vad är det för nyckel? Har du sparat den? Hur kan man flytta och så spara nyckeln till det man flyttar ifrån? Det är ambivalent och skumt... Mäkta skumt. Jag tycker det låter som om du aldrig riktigt flyttat

10 -10- hemifrån. Jag tycker det verkar som om du inte var riktigt säker: Få se, ska jag överge dem, jo, jag tror det, nej förresten, jag tror inte det, vad skulle Robban då ta sig till, då skulle ju han bli tvungen att stanna kvar och ta hand om far och mor, det är nog lika bra att jag inte flyttar så är vi två som tar hand om dem - Försöker avbryta. - nej förresten, jag sticker, han får ta hand om dem själv, det gör han så bra, jag prövar min lycka i Stora Staden och hamnar på första sidan med något jävla genombrott och blir den nye avantgardistiske konstnären som alla vill ha en litografi av. Robban, för det första... Jo, jag stannar, Robban kanske också vill måla lite, det sade han faktiskt om jag tänker efter, eller nej förresten, han gillar ju far och mor och de kommer bra överens med honom också, så det går nog bra... men det är nog bäst jag behåller nyckeln, för om det dyker upp något riktigt olägligt tillfälle där jag kan hälsa på, kanske just då när han kanske ska bjuda någon på middag, om en halvtimme... klockan - Slår en blick på klockan. - åtta, då är det säkert bäst att ha en egen nyckel kvar och dessutom är det en slags trygghet, inte sant?, att behålla fars och mors gamla nyckel och låta den bränna i kavajfickan eller vad det är du har på dig, och ständigt påminna om att det finns ett hem där borta; jag ringer på först, ingen svarar, då kliver jag bara på för jag har ju min egen nyckel, mig håller man inte ute från det hem jag sket i för tjugosex år sedan och alla brev jag skrev och all post jag har skickat, paketen kring jul, oj, oj, oj, verkligen öste över dem, tack så mycket och far och mor som undrade "Lever han överhuvudtaget, den lille klimpen?" och påskkort och flyttkort som ändå är gratis, men jag vill inte ha med dem där småstadsborna att göra,

11 -11- eftersom jag är fri och kan göra som jag vill, men nyckeln! den! behåller jag allt, nyckeln! den! gör jag mig inte av med, för en familj! kan vara bra! att! ha! Var är de, förresten? Vad tror du? Vad är det för lådor? Ska de flytta? Då var det ju en jävla tur att jag kom nu, jag menar, här kommer jag och klampar in och så är det några andra som bor här! Så obehagligt. Vart ska de flytta? Är du här och hjälper dem packa? Behöver du hjälp? Vad tror du? Men ska du börja nu igen? Vad tror du? Då så.

12 -12- Då så, då säger vi det, då. Då så, då struntar vi i det, då. Då så, stick, då. Då så, då sätter jag mig och väntar på dem, då. Då så, då sticker du, då. Då sätter jag mig här, då. Då så, då låter du bli det, då. Då får du berätta var de är, då. Då så, då får du strunta i det, då. Då får du sluta vara så otrevlig, då.

13 -13- Då så, då försvinner du iväg till Gamla Slussen och Sta'n och lämnar oss ifred tjugosex år till, då. Ja, just det, vad härligt, då kan jag smaka på det här vinet, då rå. Om du gör det vet jag inte vad jag gör. Var är de då? Vilka då? Pappa och mamma. Jaså, de. Det ser gott ut. Jag varnar dig. Himla fin etikett.

14 -14- Vad vill du dem? Det är min ensak. Var är han? Inte när du kommer hit med en hoper nycklar och spränger dig in i vårt hem, då är det slut på ensaker. Titta, två glas. Ja, vilken örnblick. Ett till mig? Inte så troligt. Och ett till dig. Ser gott ut. Du rör den inte. Oj, förlåt.

15 -15- Inte en gång till. Hoppsan. Oj, förlåt. Tompa, akta dig. Jag har blivit lite tokig på de här tjugosex åren, det är inget skämt längre. Oj. Det är knappast något lättvin det här, va. Ställ ner den. Jag bara känner på den. Ställ ner den. Ja, ja, visst. Jag kan ställa ner den fler gånger, om du vill. Jag vill att du försvinner härifrån. Och jag vill veta var pappa och mamma är. Det är ett sådant tjafs, vad är det frågan om?

16 -16- Jag ska förklara detta synnerligen enkla faktum för dig en sista gång: Jag har inte tid, jag har ingen lust, jag har annat för mig, jag vill inte ha dig här, jag vill att du ger mig din nyckel och går. Nu är hon kvart i, när var det hon skulle komma, sade du? Vem då? Var det nu hon skulle komma, sade du? Nej, det var nu du skulle gå. Du fattar visst inte. - Då är vi två. - Jag går inte förrän jag träffat pappa och mamma. Men det är inte bara det att du inte fattar: Du lyssnar inte. Jag kom inte för att träffa dig, hur överraskande roligt det än var, jag skulle träffa pappa, jag vill se hur de har det.

17 -17- Allt är tipptopp, så nu vet du. Där är dörren, skicka ett brev nästa gång. Det var det de gjorde. Vilka då? De bad mig komma, så du har ingen rätt att försöka slänga ut mig, jag väntar här på dem. Det är min rättighet. De bad dig? Allvarligt Robban - De bad dig komma? - bor du kvar här fortfarande eller hur är det? De har inte bett dig om någonting. Det kanske är de som flyttar från dig? Skrattar.

18 -18- De har inte bett dig om någonting, så varför kom du hit? De skrev ett brev. Ett brev? Håller med. I ett kuvert. De har inte skrivit något brev, vad gör du här? Varför kom du hit? Vad är det med dig? Vad vet du om vad de har skrivit till mig, vad är du, brevbärare eller vaddå? Brevbärare? Dra fram en låda, sätt dig ner och var som en människa. Människa? Ja, människa, hur ska jag säga...

19 -19- Va? Jag är en människa. Du kan ha mig som mall. Jag kan ha dig som måltavla. Behöver du pengar? Pengar... Pengar! Du tror inte det finns pengar i Stockholm? I Stockholm ställer du dig i tunnelbanan och sjunger en sång så tjänar du ihop till hyran. I Stockholm hittar du tomglas för flera tusen spänn varje dag. Nej, jag behöver inte pengar. Pengar! Jag tror att alla barn som föds nu på nittiotalet kommer att få blå ögon för att deras blivande morsor har stirrat sönder sig på alla bankomater varje gång de ska ha pengar. Bröderna ser på varandra. Snälla... snälla Tompa... Du måste gå. Jag har inte plats just nu, kan du inte komma igen i morgon? Eller nästa år eller något, kan du inte hjälpa mig med det nu? Jag ska få be... sök och jag är lite skärrad, jag vill inte att folk springer omkring här då och skriker efter far, jag behöver lite lugn och ro och du kan ge det till mig om du bara... drar. Snälla? Vad är det för en tjej? Jag hinner inte...

20 -20- Vad är det för en donna? Nu får du säga. Jag hinner int... Nu har du sagt A, nu får du fortsätta. B. Kom igen nu. Sluta löjla dig. Så går jag sedan. Säkert? Berätta nu. Går du sedan? Ja. Säkert?

21 -21- Gör en osäker gest. Visst. Blå ögon... långt blont hår som hon brukar sätta upp i en stor knut, som under dagens gång löser upp sig så det börjar falla ner på hennes axlar... och hårbandet hänger på trekvart, så man går hela dagen och bara väntar på att hon ska tappa den där jävla snodden, så man får böja sig fram mot henne och säga Jag tror du tappade den här... och hon säger Tack... Och man bjuder ut henne och går på bio, jag kommer inte ihåg ens vilken film det var, och sedan en matbit på... på... kommer jag inte heller ihåg... Och så till slut våga fråga: Har du lust att komma hem på ett glas vin? Någon gång? Nästa vecka? Säg... fredag klockan åtta? - Visst. "Visst"!... Efter en liten paus. Häller upp vin i det ena glaset. Ska du också ha? Inser att Brodern inte tänker gå. Jag trodde att vi fanns, på något sätt, älskade varandra och var... inte arga, inte galna utan mer som en, som en slags... att vi var det. En familj. Men den här vreden var det enda som verkligen grep mig och jag for ut i... i en slags... ängslan vad är det jag pratar om? Varför är jag..? Gråter. Oberörd. Skulle du ha, eller? Gå. Gå. Gå.

22 -22- Kommer hon aldrig? Gå. Gå... Hon är åtta nu. Vem då? Över åtta. Vem pratar du om? Tio över. Paus. Du som har föräldrafritt och allt. Va? Va? Vad sade du?

23 -23- FF. Vad säger du för någonting? Föräldrafritt. Är du inte klok? Är du inte riktigt klok? Oj, gud, förlåt. Kan du inte dra åt helvete när jag ber dig? Jag måste få tänka klart. Jag menar packa klart. Gör det du, jag sitter här och förser mig, kanske jag också blir packad. Jag ska bara vänta på att pappa och pappa kommer hem, sedan ska jag gå. Hon kommer ju... vilken sekund - Lite märklig miljö bara... - som helst, vilken jävla sekund... som helst...

24 -24- Jättetoppen. Jag är nyfiken på henne. Vad är det för brud som vill komma på ett glas vin bland en massa flyttlådor? Det kanske... det kanske är flyttgröt? Det kanske är hennes lådor? Det är hon som flyttar hit och pappa har redan flyttat härifrån eller dött eller något? Och mamma har väl kanske också dött då, och det har blivit din lägenhet. Grattis. Förstahandskontrakt redan vid fyrtiofemårs ålder! Jag sitter här och väntar, får vi se om hon eller pappa kommer först, får vi se vilket det är. Under tiden kan du väl slänga soporna, det luktar skit här. Varför? Tja... Du har väl käkat räkor eller något. Eller vilket då, menar du? Varför kom du hem igen, när vi äntligen lyckats acceptera vår situation. Vad skulle jag göra? Där står jag - vad skulle jag göra, tycker du? - med dessa två gamla stackars människor - Vilka då? - som inget kan och inget orkar - Pappa och mamma? - min familj... och jag vet inte hur jag ska göra -

25 -25- Med ett litet skratt. Vaddå, fick pappa sparken, eller vaddå? - hur jag ska överleva fram till nästa pension... Vad är det du pratar om? Jag kände mig så övergiven. Varför säger du "stackars" om pappa? Men nu förstår jag inte riktigt vem det är som plötsligt bryr sig... Och varför går du på om hur du ska klara er? Klara oss? Varför frågar du det? Plötsligt ett sådant intresse för familjen du sket i för tjugosex år sedan... Ja, klara sig, ja... ja, just det, så var det... Lägg av. Klara sig... Det är ett intressant uttryck, faktiskt. Klara sig. Det är de två sorgligaste orden vi har på svenska.

26 -26- Du är väl inte ensam om att bo här och ta hand om er? Ni är ju tre. Javisst. Vi alla tre. En riktigt kärnfamilj, som enligt statistiken föder ett och ett halvt barn... Du är ett perfekt halvt barn. Och far och mor behöver inte känna att den där halvan saknas, det har jag sett till. Vi hör ihop, det är inget som vare sig du eller gud eller ens Grodan Boll kan göra något åt, för det står skyddat i Genevekonventionen: Alla människor har rätt till kärlek oavsett ras, religion eller familj. Alla behöver få känna att de är behövda och älskade och att åtminstone en son stannar kvar och ser efter dem medan de skrumpnar ihop. Precis så står det. Har de blivit sjuka eller vad är det? Exakt så. Hur då "skrumpnar"? Farsan med sina jättelabbar - Ja, riktiga släggor. - vad då "skrumpnar"? Vi gör alla så gott vi kan, och jag har försökt på mitt bästa möjliga sätt att göra dem all rättvisa i världen och inte överge, jag är inte den som överger, jag är inte sådan, om de sedan inte uppskattar det eller du vill driva med mig för det så varsågod, men jag vet i alla fall att jag gör så gott jag kan, även om ingen annan kan se det eller...

27 -27- Håll käften.... eller tycker... att jag... Vad sade du? Vad fan är det som har hänt? Jag håller inte käften för dig, målarkludd, stick och sälj dina alster i storstaden, men kom inte hit och tala om för oss hur vi ska leva våra liv. Det här är ju absolut - Jag vet vad som är - - helt vansinnigt, går - - bäst för oss och vad som är bäst för dem - - det inte att prata normalt med dig längre - - även om de inte kan se det just nu -

28 vad är det? - även om de har andra idéer om vad som är ett värdigt liv - Jag försöker ju bara få reda på vad som hänt - - jag har gett dem mina år - - är det så märkligt? - fyrtiofem stycken, så då vill jag inte ha någon lillebror som kommer och - Lillebror? - talar om för mig vad som ska sägas och vad som - Svarar på sin egen fråga. Javisst ja... - det ska hållas tyst om, håll käften själv!

29 -29- Gud... Ja, det är lätt för dig att säga. Helvete, Robban, prata med mig! Prata med dig? Så dags! Inte ett ord, inte en rad, inte ett ynka telefonsamtal, istället brakar du in efter tjugosex år och ska ha reda på allting, och jag ska bara berätta allt för dig? Ska jag berätta allt för dig? Ja tack, gör det. Ska jag berätta det för dig? Ja, gärna det, tack. Vill du det? Är det det du vill? Ja tack! Ska jag berätta för dig hur det har varit och vad som hänt och vart skiten barkat hän, är det det du vill höra?

30 -30- Ja tack, snälla! Vill du att jag berättar det för dig? Ja!! Jaså, det vill du? Skit på dig. Kort tystnad. Plötsligt hörs ett ljud från Låda 1. Ingen rör sig. Paus. Långsamt vänder sig Brodern mot lådan och ser på den. Vad var det? Svarar inte. Vad var det? Jag fattar inte, vill du att jag berättar för dig eller inte? Vad var det för ljud? Det var ju något ljud.

31 -31- Ja, då så, då struntar jag i det då. Vad var det för något? Bry dig inte om det. Vad var det för något? Bry dig inte. Går mot lådan. Du låter bli den där, hör du vad jag säger? Jag blir vansinnig, stå still! Vansinnig? Tompa! Det är du ju redan.

32 -32- Du rör den inte. Du rör den inte. Jag varnar dig. Du rör den inte. Du känner mig inte längre, jag är en annan, jag vill inte skada dig, men om du rör den där lådan, så gud hjälpe mig jag slår ihjäl dig. Du rör den inte, stå still! Stå still! Nej! Nej! Jag varnar dig! Jag varnar dig! Sluta! Sluta! Nu har jag varnat dig! Du rör den... inte!! Öppnar Låda 1. Sitter i lådan. Äter på en kladdig köttbulle. Ser på Brodern. Stänger lådan. Ser på Sonen. Står stilla. Försöker säga något. Vet inte vad han ska göra. Lyfter på locket igen. Ser på Brodern. Tuggar. Stänger lådan. Ser på Sonen. Ser på Brodern. Stillhet. Vad då då? Stillhet.

33 -33- Lämnar rummet. Stänger ytterdörren efter sig. Städar. In. Öppnar lådan. Hej. Stänger lådan. Går. Vi älskar varandra. Vi behöver varandra. Kom ihåg det nu, en gång för alla. Vi är faktiskt en familj. Tystnad. Mor? Mor? Ja? S RÖST FRÅN LÅDA 1 Vill du ha något att dricka?

34 -34- S RÖST FRÅN LÅDA 1 Tack, vad snällt av dig att fråga, men inte just nu, tack. Du, gubben, går det bra om jag frågar dig en sak? Vaddå? Gläntar på locket. Skulle det gå för sig? Visst, vaddå? Öppnar locket. Jag tänkte lite på far. Jaså? Du vet far? Ja, jag kommer ihåg honom. Vad tror du? Ja, det är svårt för mig att veta...

35 -35- Nej, mor, nu får du nog hålla käften, jag ska ha besök vilken sekund som helst, jag måste koncentrera mig. Ja, jag hörde! Vad roligt! Vad roligt! Hotfullt, sarkastiskt. Tycker du? Förlåt mig, jag menade inte så, vad det nu var du tyckte det lät som, jag menade bara att fråga lite om far, det var allt. Ja, vaddå? Häller vinet från Broderns glas tillbaka i flaskan. Får han vatten? Robban? Gubben? Får han lite vatten då och då, han med? Och kanske något att äta? Det är väl klart, vad tror du om mig? Mor? Hur ska jag säga... Vad tror du om mig egentligen? Du känner väl mig?

36 -36- Har han sagt något? Det är en fem månader någonting, fem och en halv sedan sist. Vad sade han då? Ingenting. Han ville gå på toaletten. Ja, ja... Jag skulle hälsa så mycket. Jaha, tack, hälsa tillbaks. Tystnad. Och hur är det med dig annars? Det är väl bra. Vad är det för väder?

37 -37- Nu räcker det, mor, nu måste jag få koncentrera mig. Förlåt mig. Det var inte meningen. Snälla mor, knip igen. Men hur är det fatt? Du verkar så beklämd. Var det den där besökaren? Lilla gubben, du ska inte ta så illa vid dig. Du ska bara vara dig själv. Men berätta, vad är det nu för spännande flicka du bjudit? Du kan berätta för mig. Vi känner ju varandra. Vad roligt för dig, verkligen något så hemskt roligt, älskade ponken. Inte ponken. Förlåt. Ska du gifta dig med henne? Kanske? Det tycker jag, det skulle vara så trevligt. Jag vet inte men jag tycker definitivt att hon verkar vara något för dig och om det nu är så att du frågar mig vad jag tycker så svarar jag att Bara du blir lycklig, det är det viktigaste för din far och mig - som alltså är din mor - bara du blir lycklig. Gift dig med henne. Det kan du väl? Gråter. För någon annan lär det aldrig bli, det börjar jag förstå nu. Snyter sig i handen. Säg inte emot - Torkar av handen i håret, för att göra håret vackrare. Allt med stor ansträngning; hennes muskler är veka. - För jag vet. Ska vi göra något tills hon kommer, den söta rara vännen? Innan hon... att vi, vill du kanske..? Lite? Bara lite... av det vi gjorde förra gången?

38 -38- När då? Förra gången. Du vet. Ha lite roligt. Det kan vi väl? Du kan få berätta. Det kan vi väl? Du får försöka en gång till. Vad får jag, sade du? Det gick ju inte så bra förra gången. När då? Förra gången. Nej, snälla! Inte en gång till. Tröttnar du aldrig på att tjata det där om och om igen?

39 -39- Tjata? Förlåt, men det kan inte vara bra för dig. Det är inte jag som tjatar, mor. Det är du. Javisst ja. Jag glömde. Lär dig komma ihåg. Sätt i gång. Den om tivolit? Cirkusen. Den om cirkusen. Vi skulle gå på cirkus. Tomas fyllde fem år och då bestämde vi, hela familjen, att vi skulle gå på cirkus. Alla ville gå... utom du. Du tänkte inte på Tomas eller familjen, du sade du var rädd för något, om det var elefanterna eller om det var clownerna, jag tror inte du visste riktigt själv, utan det var mest ett Nej, nej, jag vill inte! och det insåg far, han insåg att han måste ta itu med det, annars skulle det inte bli någon cirkus och Tomas skulle få stå där på sin femårsdag och gråta förtvivlat; för att Robert inte har lust! så då får hela familjen anpassa sig! Så gör man inte på sin lillebrors födelsedag, men far löste det så elegant och du fick ingen glass, utan du satt i bilen och slapp vara rädd för djuren eller vad det nu var du var så rädd för, vi gick in och skrattade och hade så trevligt och sedan var det raka vägen i säng för din del, inget daltande, vi

40 -40- som hade gått på cirkus förtjänade glass, du vågade inte gå på cirkus, "Men pappa, jag är rädd för clownerna!" - och vi försökte förklara att clowner är inget farligt... - "Och elefanterna och tigrarna!" - och då tyckte vi att där fick du faktiskt bestämma dig, vilket var du så rädd för, clownerna eller elefanterna? Minns du vad du svarade då? - "Jag vet inte..."... Föraktfullt. "Jag vet inte"... Vänligt. Men den där flickan verkar verkligen vara riktigt trevlig. Så hoppas, det kan jag väl få göra? Och om du frågar mig så tycker jag att du ska ta vara på den här chansen, gifta dig och skaffa barn och kanske till och med flytta hemifrån. Eller vad säger du? Vad säger du? Robert? Robis-bubben? Vad... säger du?... Det ringer på dörren. Andas häftigt, som om något fantastiskt var på väg att ske. Ser exalterat på dörren. Mor. Va? Men... Kan jag inte få se henne? Varnande. Mor. Nej, nej, nej... jag vet, men hon... hon...

41 -41- Går mot lådan. Förlåt, förlåt, förlåt, förlåt... Drar igen locket efter sig. Går osäkert mot dörren. Öppnar. In. Nu har jag tänkt. Och jag har kommit fram till en del. Jag har kommit fram till att jag inte fattar någonting. Nä... hä..? Nä. Jag såg en cykel. Jag trodde jag gick på trottoaren men jag såg inte var jag gick, han plingade och jag hörde det och såg på honom och han kom emot mig på en cykel, "Oj, en cykel" tänkte jag och då såg jag att det var en grön Monark, precis som pappas cykel och då tänkte jag "Pappa?" och han skrek och girade och körde in i en lyktstolpe... - Pappas cykel? - och jag gick vidare, hörde någon som svor efter mig, men jag hörde inte vad han skrek mer än att han hade ont och något barn som grät. Och jag undrade varför pappas Monark var i lyktst...

42 -42- Pappas cykel var röd. Ja och jag gick och... Ja? Den var röd. Ja? Han hade en röd cykel. Ja, ja! En Monark. Och jag gick och först efter ett par kvarter förstod jag att det hade hänt... - DBS. - och just då började det regna. Va? Regna? DBS?

43 -43- Han hade en röd DBS. Ja, ja, men det väsentliga är... Döden Bakom Styret. Det är inte det som är viktigt... Det var du som sade det. En grön Crescent och så var det en röd DBS. Jag sade Monark. Och förresten så regnar det inte. Nej, du hör inte vad jag säger, det var som om det regnade och jag stod alldeles stilla och lät dropparna rinna över mitt ansikte och kylan som trängde in under jackan och när jag öppnade ögonen igen - Jaså, det är en jacka... - så sken solen fast det är kväll -

44 -44- Jag gissade på flytväst. - den bländade mig så ögonen sved och började gråta, alldeles av sig själva, tårarna rann utan att jag... Va?... och fram rusade en galning som påstod att jag varit livsfarlig och hans cykel var alldeles förstörd och jag skulle ersätta honom, men jag bara såg på honom och han skrek och jag började le och han undrade vad fan jag log åt och jag började skratta och han undrade vad fan jag skrattade åt och jag kiknade av skratt och då skrek han bara något och sprang därifrån och jag såg efter honom och försökte ropa efter honom att det var inte jag, det var någon annan som hade... Det var på något sätt någon annan som stod där och skrattade över att få se pappas gamla cykel i en... flytväst? Det var inte hans cykel! Nej! Och det regnade inte heller! Och jag grät inte! Och solen sken inte! Och jag har inte gjort något. Jag har inte gjort något och det är som om det är just det jag har gjort: Ingenting. Jag har inte gjort ett dugg och det är hemskt gjort av mig. Och nu undrar jag... Vem är det som ligger där? För jag har inte gjort något. Och ändå ligger hon där. Vem är det? Sluta. Mamma? Mamma! Inte en gång till. Jag varnar dig.

45 -45- Mamma! Du ropar inte en gång till, passa dig, jag är inte den du såg sist du såg mig, jag är en annan, jag bestämmer, nu är det jag som bestämmer och du ropar inte en gång till - Mamma!! - ropar du bara en gång till så ska du få dig en sådan omgång så du inte vet vem det är som ligger på den där båren som bärs in i den där ambulansen, passa dig! Mamma, för helvete, svara mig!! Ropa bara en gång till, bara en gång till - Mamma? Börjar gråta. - bara en gång till. Bara en gång till. Kom igen då. Bara en gång till, ge mig en ursäkt för att förverkliga mina drömmar, bara en gång till. Vågar du inte? Du vågar bara överge, du vågar bara försvinna från alla bekymmer, svika familjen, det är det enda du duger till, fegis. Usla kryp. Jag har planerat så noga, varje natt har jag tänkt ut hur jag ska göra, jag ska bygga en giljotin och jag ska långsamt föra in dig i den, så att precis den yttersta spetsen av din tjocka skalle tittar ut och först klipper bladet

46 -46- av din svål och så för jag in dig lite till och bladet susar ned och klipper av din skalp och jag för in dig en anings till och bladet far ned och blottar din hjärnsubstans och så kör jag in dig ett uns till och bladet kommer farande och norpar en bit av din värdelösa, själviska hjärna, schvipp - schvopp - schvipp - slibb - slabb... Så ropa du. Ropa på mor bara en gång till så ska du få uppleva något som jag drömt om att få göra i tjugosex år! Ropa då! En gång till! En gång till! Går fram till lådan. Du går inte fram till den. Hör du vad jag säger du går inte dit, du står still. Stå still! Stannar framme vid lådan. Bra! Bra! Stopp där! Där är det stopp! Nu rör du dig inte mer, du rör dig inte en millimeter, för det är jag som bestämmer nu, jag som säger vad som ska röras vid och pratas om, och jag bestämmer att nu pratar vi om vädret: Vilken härlig kväll. Stjärnklart och ljummet och inget regn och nu låter du bli den där! Du står blickstilla! Lyfter på locket. Du låter bli den där! Du låter bli den där! Stäng den. Stäng den. Stäng den. Tar tag i Sonen och lyfter honom så fötterna inte når golvet.

47 -47- Förlåt. Förlåt. Förlåt. Släpper Sonen. Rasar i golvet. Ligger i en hög. Går fram till Modern för att lyfta upp henne. Hej? Kom nu. Förlåt mig? Kom nu, mamma. Låt bli henne - Till Brodern. Förlåt mig?

48 jag tar hand om henne. Till Sonen. Vad hette det, sade du? Lyssna inte på honom. Vi har pratat igenom det här, mor, du vet vad vi har kommit överens om. Vill lyfta upp Modern. Ser på Brodern, förstår inte vad han vill. Mor. Till Sonen. Vad säger du för någonting? Till Brodern. Jag har inte sagt något. Till Brodern. Jag pratar inte med dig!

49 -49- Förlåt då. Det är ändå ingen som lyssnar. Kom nu. Komma nu? Vart? Vad då? Mor. Hur då "Nu"? Kom. Håll upp dina armar. Sakta, utan att våga tro det fullt ut, förstår hon vad Brodern är ute efter. Va? Försöker sträcka sina ömmande armar mot Brodern. Är... det..? Hotfullt. Mor. Nej, jag tror nog det är bäst jag sitter kvar här. Vi kan väl prata lite. Det går precis lika bra... Du kan väl ta och berätta lite grand om dig själv, vem du är till exempel.

50 -50- Mamma! Jaha? Det är jag! Mamma? Ja! Är du döpt till det eller är det bara något du kallas för? Mor, du måste sluta nu. Det är ju jag! Ja, det förstår jag, du är du och jag är jag. Annars blir jag så hemskt besviken. Förlåt.

51 -51- Jag tror det är dags för dig att gå nu. Och jag tror det är dags du förklarar det här. Och jag tror det är dags att du försvinner. Och jag tror det är dags att jag får veta vad som pågår. Och jag tror det är dags du slutar snoka och aldrig mer kommer tillbaka. Jaså, det tror du? Ja, det tror jag. Vill du veta vad jag tror? Inte direkt. Jag tror du har problem. Och?

52 -52- Jag tycker du ska ta det lite försiktigt. Tror du du kan komma här och tala om för oss vad som är bäst för oss? Nu? Tänk att det kan vara något så härligt att få i sig lite luft... Har ni tänkt på vad det doftar gott om luft? Jag har aldrig uppskattat det förut, allt sådant som jag hade gott om uppskattade jag aldrig riktigt, sådant som luft, vatten, strömming, elektricitet, att spisen fungerade, att bilen inte krånglade... Mamm... Förlåt, jag ska bara avsluta; att uppskatta livet, att älska och inte ge upp. Att tänka framåt, då orkar jag genomföra dagens små göromål: Trycka med fötterna mot kortändan, vrida på huvudet, ändra ställning på vänsterarm, vila några minuter, ändra ställning på högerarm och så gå vidare och rulla på axlarna så här... Axlarna rör sig inte. Det viktiga är att försöka. Det är inte resultatet som räknas... - Håller med, som om någon påpekat undantaget för henne utom kanske i just fotboll, då kan resultatet vara avgörande... men annars så är det viktigaste själva försöket, att jag försöker röra på armarna och att jag sysselsätter mig med olika saker såsom nynna på visor, vicka på tårna, räkna getter, överhuvudtaget minnas mitt liv som det var... Det är ganska svårt, ska jag säga dig, att försöka minnas något när det inte längre stämmer överens med verkligheten... Verkligheten, ja... det var länge sedan... Men förlåt, nu avbröt jag dig, vem var det du sade att du var?

53 -53- Mamma... Det är så konstigt för jag kunde svurit på att du är en man. Men!: Det viktiga är att jag sysselsätter mig med sådant jag själv uppfattar som viktigt. Det har ingen egentlig betydelse om det är viktigt på riktigt, bara jag själv tror på det så känns inte livet bortkastat ändå. Som det så lätt kunde ha blivit med ett liv i en låda. Eller vad säger du? Räkna får. Rädd. Förlåt mig, snälla, förlåt mig... förlåt... Räkna får. Efter en liten paus. Kall. Jaha, nu missuppfattade jag tydligen... jag trodde du sade... Vem får räkna vad då, sade du? Det heter räkna får. Nej, jaså! Nej, det heter getter, det är getter man räknar. Getter. En get springer och hoppar, två getter springer och hoppar, tre getter springer och hoppar - Du ser, jag är ganska duktig på det nu - fyra getter springer och hoppar, etcetera etcetera.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Kapitel 1. Kattungen. "Nu går jag till skolan!" sa jag. "Hej då! " "Hej då Bella!". När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante.

Kapitel 1. Kattungen. Nu går jag till skolan! sa jag. Hej då!  Hej då Bella!. När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante. Guldskatten Kapitel 1 Kattungen Klockan var halv 7 på morgonen. Idag var det 12/1. Jag skulle flytta. Fast egentligen ville jag inte flytta. Väckarklockan ringde, och jag gick upp ur sängen och tog på

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer