Att försvinna ner i någon annans minne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att försvinna ner i någon annans minne"

Transkript

1 Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94

2 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har på något sätt tagit över och trängt undan möblerna. Ställer i ordning lådor till ett "bord" och två "stolar". Dukar för två. Städar pedantiskt. Är aldrig riktigt nöjd. Tar fram en ljusstake med begagnade ljus i, vinöppnare och en vinflaska. Passerar Låda 1. Sparkar till på den. Öppnar flaskan. Tänder ljusen. Tar fram köttbullar. Smakar på köttbullarna. Goda. Plötsligt smakar de hemskt illa. Sliter upp locket till Låda 1 och kastar ned köttbullarna. Kräks nästan. Det ringer på dörren. Förvånad, rädd. Det ringer på dörren. En nyckel hörs i dörren. Panik. Öppnar. Kommer in och stänger efter sig. Ser Sonen. Paus. Är du här? Paus.

3 -3- Hej. Va? Hur är det? Hej. Är det..? Börjar notera lådorna. Är du..? Vaddå? Utan att släppa lådorna med blicken. Hur är det? Du verkar lite... Tittar till på Sonen. Hur är det? Vad tror du? Är de..? Är du på besök?

4 -4- Vad tror du? Var är pappa och mamma? Vad tror du? Paus. Ska de flytta? Vad tror du? Ja... Ja, jag vet inte. Som vanligt. Som vanligt? Precis. Jag brukar inte veta?

5 -5- Precis. Vad brukar jag inte veta? Hur ska jag veta det? Jag vet inte. Som vanligt. Kolla. Väntar du någon? Bry dig inte om det där. Väntar du besök? Jag ser helst att du inte bryr dig om det överhuvudtaget. Har du inget tilltugg eller någonting till? Rör det inte.

6 -6- Jag bara undrar. Gör inte det. Hör du vad jag säger? Jag ska inte röra, jag bara tittar. Rör det inte! Jag rör det inte. Det sade jag inte. Jag sade inte att du rör det, jag sade att du inte skulle röra det. Kolla, en sådan här, riåjja. Gott, va? Ja, det torde det vara, det är en åttisjua. Ser ut som en sjuttiofemma. Skrattar. Om du hade lust att för ett ögonblick låtsas som om det inte existerade och slutade pilla på det, vore jag så ytterligt tacksam.

7 -7- Till ett sådant fint vin skulle du väl ändå ha några lökchips eller något? Vad gör du här? Jag sätter mig lite, är det okej? Inte alls. Har du nyckel? Hur har du nyckel? Vad gör du här? Vad är det för nyckel? Vad gör du här? Hur har du fått tag på den? Är du på besök eller har du inte kommit härifrån? Jag sade det: Vi skulle ha bytt lås. Vi?

8 -8- Vi. Jag och far. Och mor. Du har ju redan stuckit, stick iväg, vem bryr sig om du har någon utställning eller sålt något konstverk eller varit i tidningen... Det har jag inte heller. Det är ingen som bryr sig. Men så är det inte, heller. Och det är ingen som bryr sig, heller. Och det har jag inte sagt, heller. Så vad gör du här? Om det är ingen som bryr sig, och du inte bryr dig att ingen bryr sig, vad gör du här? Rycker på axlarna. Hälsar på. Hej.

9 -9- Det är inte dig jag vill hälsa på. Hej då. Ska du verkligen inte bjuda? Det är ju faktiskt ett par år sedan. Du bor väl i Stockholm du, förstås. Söder. Vaddå? Malmö? Götgatan. Ganska nära Slussen och Gamla Sta'n. Det är fint. Du skulle ta och komma och hälsa på. Vet du vad du inte är? Välkommen? Klok. Vad är det för nyckel? Har du sparat den? Hur kan man flytta och så spara nyckeln till det man flyttar ifrån? Det är ambivalent och skumt... Mäkta skumt. Jag tycker det låter som om du aldrig riktigt flyttat

10 -10- hemifrån. Jag tycker det verkar som om du inte var riktigt säker: Få se, ska jag överge dem, jo, jag tror det, nej förresten, jag tror inte det, vad skulle Robban då ta sig till, då skulle ju han bli tvungen att stanna kvar och ta hand om far och mor, det är nog lika bra att jag inte flyttar så är vi två som tar hand om dem - Försöker avbryta. - nej förresten, jag sticker, han får ta hand om dem själv, det gör han så bra, jag prövar min lycka i Stora Staden och hamnar på första sidan med något jävla genombrott och blir den nye avantgardistiske konstnären som alla vill ha en litografi av. Robban, för det första... Jo, jag stannar, Robban kanske också vill måla lite, det sade han faktiskt om jag tänker efter, eller nej förresten, han gillar ju far och mor och de kommer bra överens med honom också, så det går nog bra... men det är nog bäst jag behåller nyckeln, för om det dyker upp något riktigt olägligt tillfälle där jag kan hälsa på, kanske just då när han kanske ska bjuda någon på middag, om en halvtimme... klockan - Slår en blick på klockan. - åtta, då är det säkert bäst att ha en egen nyckel kvar och dessutom är det en slags trygghet, inte sant?, att behålla fars och mors gamla nyckel och låta den bränna i kavajfickan eller vad det är du har på dig, och ständigt påminna om att det finns ett hem där borta; jag ringer på först, ingen svarar, då kliver jag bara på för jag har ju min egen nyckel, mig håller man inte ute från det hem jag sket i för tjugosex år sedan och alla brev jag skrev och all post jag har skickat, paketen kring jul, oj, oj, oj, verkligen öste över dem, tack så mycket och far och mor som undrade "Lever han överhuvudtaget, den lille klimpen?" och påskkort och flyttkort som ändå är gratis, men jag vill inte ha med dem där småstadsborna att göra,

11 -11- eftersom jag är fri och kan göra som jag vill, men nyckeln! den! behåller jag allt, nyckeln! den! gör jag mig inte av med, för en familj! kan vara bra! att! ha! Var är de, förresten? Vad tror du? Vad är det för lådor? Ska de flytta? Då var det ju en jävla tur att jag kom nu, jag menar, här kommer jag och klampar in och så är det några andra som bor här! Så obehagligt. Vart ska de flytta? Är du här och hjälper dem packa? Behöver du hjälp? Vad tror du? Men ska du börja nu igen? Vad tror du? Då så.

12 -12- Då så, då säger vi det, då. Då så, då struntar vi i det, då. Då så, stick, då. Då så, då sätter jag mig och väntar på dem, då. Då så, då sticker du, då. Då sätter jag mig här, då. Då så, då låter du bli det, då. Då får du berätta var de är, då. Då så, då får du strunta i det, då. Då får du sluta vara så otrevlig, då.

13 -13- Då så, då försvinner du iväg till Gamla Slussen och Sta'n och lämnar oss ifred tjugosex år till, då. Ja, just det, vad härligt, då kan jag smaka på det här vinet, då rå. Om du gör det vet jag inte vad jag gör. Var är de då? Vilka då? Pappa och mamma. Jaså, de. Det ser gott ut. Jag varnar dig. Himla fin etikett.

14 -14- Vad vill du dem? Det är min ensak. Var är han? Inte när du kommer hit med en hoper nycklar och spränger dig in i vårt hem, då är det slut på ensaker. Titta, två glas. Ja, vilken örnblick. Ett till mig? Inte så troligt. Och ett till dig. Ser gott ut. Du rör den inte. Oj, förlåt.

15 -15- Inte en gång till. Hoppsan. Oj, förlåt. Tompa, akta dig. Jag har blivit lite tokig på de här tjugosex åren, det är inget skämt längre. Oj. Det är knappast något lättvin det här, va. Ställ ner den. Jag bara känner på den. Ställ ner den. Ja, ja, visst. Jag kan ställa ner den fler gånger, om du vill. Jag vill att du försvinner härifrån. Och jag vill veta var pappa och mamma är. Det är ett sådant tjafs, vad är det frågan om?

16 -16- Jag ska förklara detta synnerligen enkla faktum för dig en sista gång: Jag har inte tid, jag har ingen lust, jag har annat för mig, jag vill inte ha dig här, jag vill att du ger mig din nyckel och går. Nu är hon kvart i, när var det hon skulle komma, sade du? Vem då? Var det nu hon skulle komma, sade du? Nej, det var nu du skulle gå. Du fattar visst inte. - Då är vi två. - Jag går inte förrän jag träffat pappa och mamma. Men det är inte bara det att du inte fattar: Du lyssnar inte. Jag kom inte för att träffa dig, hur överraskande roligt det än var, jag skulle träffa pappa, jag vill se hur de har det.

17 -17- Allt är tipptopp, så nu vet du. Där är dörren, skicka ett brev nästa gång. Det var det de gjorde. Vilka då? De bad mig komma, så du har ingen rätt att försöka slänga ut mig, jag väntar här på dem. Det är min rättighet. De bad dig? Allvarligt Robban - De bad dig komma? - bor du kvar här fortfarande eller hur är det? De har inte bett dig om någonting. Det kanske är de som flyttar från dig? Skrattar.

18 -18- De har inte bett dig om någonting, så varför kom du hit? De skrev ett brev. Ett brev? Håller med. I ett kuvert. De har inte skrivit något brev, vad gör du här? Varför kom du hit? Vad är det med dig? Vad vet du om vad de har skrivit till mig, vad är du, brevbärare eller vaddå? Brevbärare? Dra fram en låda, sätt dig ner och var som en människa. Människa? Ja, människa, hur ska jag säga...

19 -19- Va? Jag är en människa. Du kan ha mig som mall. Jag kan ha dig som måltavla. Behöver du pengar? Pengar... Pengar! Du tror inte det finns pengar i Stockholm? I Stockholm ställer du dig i tunnelbanan och sjunger en sång så tjänar du ihop till hyran. I Stockholm hittar du tomglas för flera tusen spänn varje dag. Nej, jag behöver inte pengar. Pengar! Jag tror att alla barn som föds nu på nittiotalet kommer att få blå ögon för att deras blivande morsor har stirrat sönder sig på alla bankomater varje gång de ska ha pengar. Bröderna ser på varandra. Snälla... snälla Tompa... Du måste gå. Jag har inte plats just nu, kan du inte komma igen i morgon? Eller nästa år eller något, kan du inte hjälpa mig med det nu? Jag ska få be... sök och jag är lite skärrad, jag vill inte att folk springer omkring här då och skriker efter far, jag behöver lite lugn och ro och du kan ge det till mig om du bara... drar. Snälla? Vad är det för en tjej? Jag hinner inte...

20 -20- Vad är det för en donna? Nu får du säga. Jag hinner int... Nu har du sagt A, nu får du fortsätta. B. Kom igen nu. Sluta löjla dig. Så går jag sedan. Säkert? Berätta nu. Går du sedan? Ja. Säkert?

21 -21- Gör en osäker gest. Visst. Blå ögon... långt blont hår som hon brukar sätta upp i en stor knut, som under dagens gång löser upp sig så det börjar falla ner på hennes axlar... och hårbandet hänger på trekvart, så man går hela dagen och bara väntar på att hon ska tappa den där jävla snodden, så man får böja sig fram mot henne och säga Jag tror du tappade den här... och hon säger Tack... Och man bjuder ut henne och går på bio, jag kommer inte ihåg ens vilken film det var, och sedan en matbit på... på... kommer jag inte heller ihåg... Och så till slut våga fråga: Har du lust att komma hem på ett glas vin? Någon gång? Nästa vecka? Säg... fredag klockan åtta? - Visst. "Visst"!... Efter en liten paus. Häller upp vin i det ena glaset. Ska du också ha? Inser att Brodern inte tänker gå. Jag trodde att vi fanns, på något sätt, älskade varandra och var... inte arga, inte galna utan mer som en, som en slags... att vi var det. En familj. Men den här vreden var det enda som verkligen grep mig och jag for ut i... i en slags... ängslan vad är det jag pratar om? Varför är jag..? Gråter. Oberörd. Skulle du ha, eller? Gå. Gå. Gå.

22 -22- Kommer hon aldrig? Gå. Gå... Hon är åtta nu. Vem då? Över åtta. Vem pratar du om? Tio över. Paus. Du som har föräldrafritt och allt. Va? Va? Vad sade du?

23 -23- FF. Vad säger du för någonting? Föräldrafritt. Är du inte klok? Är du inte riktigt klok? Oj, gud, förlåt. Kan du inte dra åt helvete när jag ber dig? Jag måste få tänka klart. Jag menar packa klart. Gör det du, jag sitter här och förser mig, kanske jag också blir packad. Jag ska bara vänta på att pappa och pappa kommer hem, sedan ska jag gå. Hon kommer ju... vilken sekund - Lite märklig miljö bara... - som helst, vilken jävla sekund... som helst...

24 -24- Jättetoppen. Jag är nyfiken på henne. Vad är det för brud som vill komma på ett glas vin bland en massa flyttlådor? Det kanske... det kanske är flyttgröt? Det kanske är hennes lådor? Det är hon som flyttar hit och pappa har redan flyttat härifrån eller dött eller något? Och mamma har väl kanske också dött då, och det har blivit din lägenhet. Grattis. Förstahandskontrakt redan vid fyrtiofemårs ålder! Jag sitter här och väntar, får vi se om hon eller pappa kommer först, får vi se vilket det är. Under tiden kan du väl slänga soporna, det luktar skit här. Varför? Tja... Du har väl käkat räkor eller något. Eller vilket då, menar du? Varför kom du hem igen, när vi äntligen lyckats acceptera vår situation. Vad skulle jag göra? Där står jag - vad skulle jag göra, tycker du? - med dessa två gamla stackars människor - Vilka då? - som inget kan och inget orkar - Pappa och mamma? - min familj... och jag vet inte hur jag ska göra -

25 -25- Med ett litet skratt. Vaddå, fick pappa sparken, eller vaddå? - hur jag ska överleva fram till nästa pension... Vad är det du pratar om? Jag kände mig så övergiven. Varför säger du "stackars" om pappa? Men nu förstår jag inte riktigt vem det är som plötsligt bryr sig... Och varför går du på om hur du ska klara er? Klara oss? Varför frågar du det? Plötsligt ett sådant intresse för familjen du sket i för tjugosex år sedan... Ja, klara sig, ja... ja, just det, så var det... Lägg av. Klara sig... Det är ett intressant uttryck, faktiskt. Klara sig. Det är de två sorgligaste orden vi har på svenska.

26 -26- Du är väl inte ensam om att bo här och ta hand om er? Ni är ju tre. Javisst. Vi alla tre. En riktigt kärnfamilj, som enligt statistiken föder ett och ett halvt barn... Du är ett perfekt halvt barn. Och far och mor behöver inte känna att den där halvan saknas, det har jag sett till. Vi hör ihop, det är inget som vare sig du eller gud eller ens Grodan Boll kan göra något åt, för det står skyddat i Genevekonventionen: Alla människor har rätt till kärlek oavsett ras, religion eller familj. Alla behöver få känna att de är behövda och älskade och att åtminstone en son stannar kvar och ser efter dem medan de skrumpnar ihop. Precis så står det. Har de blivit sjuka eller vad är det? Exakt så. Hur då "skrumpnar"? Farsan med sina jättelabbar - Ja, riktiga släggor. - vad då "skrumpnar"? Vi gör alla så gott vi kan, och jag har försökt på mitt bästa möjliga sätt att göra dem all rättvisa i världen och inte överge, jag är inte den som överger, jag är inte sådan, om de sedan inte uppskattar det eller du vill driva med mig för det så varsågod, men jag vet i alla fall att jag gör så gott jag kan, även om ingen annan kan se det eller...

27 -27- Håll käften.... eller tycker... att jag... Vad sade du? Vad fan är det som har hänt? Jag håller inte käften för dig, målarkludd, stick och sälj dina alster i storstaden, men kom inte hit och tala om för oss hur vi ska leva våra liv. Det här är ju absolut - Jag vet vad som är - - helt vansinnigt, går - - bäst för oss och vad som är bäst för dem - - det inte att prata normalt med dig längre - - även om de inte kan se det just nu -

28 vad är det? - även om de har andra idéer om vad som är ett värdigt liv - Jag försöker ju bara få reda på vad som hänt - - jag har gett dem mina år - - är det så märkligt? - fyrtiofem stycken, så då vill jag inte ha någon lillebror som kommer och - Lillebror? - talar om för mig vad som ska sägas och vad som - Svarar på sin egen fråga. Javisst ja... - det ska hållas tyst om, håll käften själv!

29 -29- Gud... Ja, det är lätt för dig att säga. Helvete, Robban, prata med mig! Prata med dig? Så dags! Inte ett ord, inte en rad, inte ett ynka telefonsamtal, istället brakar du in efter tjugosex år och ska ha reda på allting, och jag ska bara berätta allt för dig? Ska jag berätta allt för dig? Ja tack, gör det. Ska jag berätta det för dig? Ja, gärna det, tack. Vill du det? Är det det du vill? Ja tack! Ska jag berätta för dig hur det har varit och vad som hänt och vart skiten barkat hän, är det det du vill höra?

30 -30- Ja tack, snälla! Vill du att jag berättar det för dig? Ja!! Jaså, det vill du? Skit på dig. Kort tystnad. Plötsligt hörs ett ljud från Låda 1. Ingen rör sig. Paus. Långsamt vänder sig Brodern mot lådan och ser på den. Vad var det? Svarar inte. Vad var det? Jag fattar inte, vill du att jag berättar för dig eller inte? Vad var det för ljud? Det var ju något ljud.

31 -31- Ja, då så, då struntar jag i det då. Vad var det för något? Bry dig inte om det. Vad var det för något? Bry dig inte. Går mot lådan. Du låter bli den där, hör du vad jag säger? Jag blir vansinnig, stå still! Vansinnig? Tompa! Det är du ju redan.

32 -32- Du rör den inte. Du rör den inte. Jag varnar dig. Du rör den inte. Du känner mig inte längre, jag är en annan, jag vill inte skada dig, men om du rör den där lådan, så gud hjälpe mig jag slår ihjäl dig. Du rör den inte, stå still! Stå still! Nej! Nej! Jag varnar dig! Jag varnar dig! Sluta! Sluta! Nu har jag varnat dig! Du rör den... inte!! Öppnar Låda 1. Sitter i lådan. Äter på en kladdig köttbulle. Ser på Brodern. Stänger lådan. Ser på Sonen. Står stilla. Försöker säga något. Vet inte vad han ska göra. Lyfter på locket igen. Ser på Brodern. Tuggar. Stänger lådan. Ser på Sonen. Ser på Brodern. Stillhet. Vad då då? Stillhet.

33 -33- Lämnar rummet. Stänger ytterdörren efter sig. Städar. In. Öppnar lådan. Hej. Stänger lådan. Går. Vi älskar varandra. Vi behöver varandra. Kom ihåg det nu, en gång för alla. Vi är faktiskt en familj. Tystnad. Mor? Mor? Ja? S RÖST FRÅN LÅDA 1 Vill du ha något att dricka?

34 -34- S RÖST FRÅN LÅDA 1 Tack, vad snällt av dig att fråga, men inte just nu, tack. Du, gubben, går det bra om jag frågar dig en sak? Vaddå? Gläntar på locket. Skulle det gå för sig? Visst, vaddå? Öppnar locket. Jag tänkte lite på far. Jaså? Du vet far? Ja, jag kommer ihåg honom. Vad tror du? Ja, det är svårt för mig att veta...

35 -35- Nej, mor, nu får du nog hålla käften, jag ska ha besök vilken sekund som helst, jag måste koncentrera mig. Ja, jag hörde! Vad roligt! Vad roligt! Hotfullt, sarkastiskt. Tycker du? Förlåt mig, jag menade inte så, vad det nu var du tyckte det lät som, jag menade bara att fråga lite om far, det var allt. Ja, vaddå? Häller vinet från Broderns glas tillbaka i flaskan. Får han vatten? Robban? Gubben? Får han lite vatten då och då, han med? Och kanske något att äta? Det är väl klart, vad tror du om mig? Mor? Hur ska jag säga... Vad tror du om mig egentligen? Du känner väl mig?

36 -36- Har han sagt något? Det är en fem månader någonting, fem och en halv sedan sist. Vad sade han då? Ingenting. Han ville gå på toaletten. Ja, ja... Jag skulle hälsa så mycket. Jaha, tack, hälsa tillbaks. Tystnad. Och hur är det med dig annars? Det är väl bra. Vad är det för väder?

37 -37- Nu räcker det, mor, nu måste jag få koncentrera mig. Förlåt mig. Det var inte meningen. Snälla mor, knip igen. Men hur är det fatt? Du verkar så beklämd. Var det den där besökaren? Lilla gubben, du ska inte ta så illa vid dig. Du ska bara vara dig själv. Men berätta, vad är det nu för spännande flicka du bjudit? Du kan berätta för mig. Vi känner ju varandra. Vad roligt för dig, verkligen något så hemskt roligt, älskade ponken. Inte ponken. Förlåt. Ska du gifta dig med henne? Kanske? Det tycker jag, det skulle vara så trevligt. Jag vet inte men jag tycker definitivt att hon verkar vara något för dig och om det nu är så att du frågar mig vad jag tycker så svarar jag att Bara du blir lycklig, det är det viktigaste för din far och mig - som alltså är din mor - bara du blir lycklig. Gift dig med henne. Det kan du väl? Gråter. För någon annan lär det aldrig bli, det börjar jag förstå nu. Snyter sig i handen. Säg inte emot - Torkar av handen i håret, för att göra håret vackrare. Allt med stor ansträngning; hennes muskler är veka. - För jag vet. Ska vi göra något tills hon kommer, den söta rara vännen? Innan hon... att vi, vill du kanske..? Lite? Bara lite... av det vi gjorde förra gången?

38 -38- När då? Förra gången. Du vet. Ha lite roligt. Det kan vi väl? Du kan få berätta. Det kan vi väl? Du får försöka en gång till. Vad får jag, sade du? Det gick ju inte så bra förra gången. När då? Förra gången. Nej, snälla! Inte en gång till. Tröttnar du aldrig på att tjata det där om och om igen?

39 -39- Tjata? Förlåt, men det kan inte vara bra för dig. Det är inte jag som tjatar, mor. Det är du. Javisst ja. Jag glömde. Lär dig komma ihåg. Sätt i gång. Den om tivolit? Cirkusen. Den om cirkusen. Vi skulle gå på cirkus. Tomas fyllde fem år och då bestämde vi, hela familjen, att vi skulle gå på cirkus. Alla ville gå... utom du. Du tänkte inte på Tomas eller familjen, du sade du var rädd för något, om det var elefanterna eller om det var clownerna, jag tror inte du visste riktigt själv, utan det var mest ett Nej, nej, jag vill inte! och det insåg far, han insåg att han måste ta itu med det, annars skulle det inte bli någon cirkus och Tomas skulle få stå där på sin femårsdag och gråta förtvivlat; för att Robert inte har lust! så då får hela familjen anpassa sig! Så gör man inte på sin lillebrors födelsedag, men far löste det så elegant och du fick ingen glass, utan du satt i bilen och slapp vara rädd för djuren eller vad det nu var du var så rädd för, vi gick in och skrattade och hade så trevligt och sedan var det raka vägen i säng för din del, inget daltande, vi

40 -40- som hade gått på cirkus förtjänade glass, du vågade inte gå på cirkus, "Men pappa, jag är rädd för clownerna!" - och vi försökte förklara att clowner är inget farligt... - "Och elefanterna och tigrarna!" - och då tyckte vi att där fick du faktiskt bestämma dig, vilket var du så rädd för, clownerna eller elefanterna? Minns du vad du svarade då? - "Jag vet inte..."... Föraktfullt. "Jag vet inte"... Vänligt. Men den där flickan verkar verkligen vara riktigt trevlig. Så hoppas, det kan jag väl få göra? Och om du frågar mig så tycker jag att du ska ta vara på den här chansen, gifta dig och skaffa barn och kanske till och med flytta hemifrån. Eller vad säger du? Vad säger du? Robert? Robis-bubben? Vad... säger du?... Det ringer på dörren. Andas häftigt, som om något fantastiskt var på väg att ske. Ser exalterat på dörren. Mor. Va? Men... Kan jag inte få se henne? Varnande. Mor. Nej, nej, nej... jag vet, men hon... hon...

41 -41- Går mot lådan. Förlåt, förlåt, förlåt, förlåt... Drar igen locket efter sig. Går osäkert mot dörren. Öppnar. In. Nu har jag tänkt. Och jag har kommit fram till en del. Jag har kommit fram till att jag inte fattar någonting. Nä... hä..? Nä. Jag såg en cykel. Jag trodde jag gick på trottoaren men jag såg inte var jag gick, han plingade och jag hörde det och såg på honom och han kom emot mig på en cykel, "Oj, en cykel" tänkte jag och då såg jag att det var en grön Monark, precis som pappas cykel och då tänkte jag "Pappa?" och han skrek och girade och körde in i en lyktstolpe... - Pappas cykel? - och jag gick vidare, hörde någon som svor efter mig, men jag hörde inte vad han skrek mer än att han hade ont och något barn som grät. Och jag undrade varför pappas Monark var i lyktst...

42 -42- Pappas cykel var röd. Ja och jag gick och... Ja? Den var röd. Ja? Han hade en röd cykel. Ja, ja! En Monark. Och jag gick och först efter ett par kvarter förstod jag att det hade hänt... - DBS. - och just då började det regna. Va? Regna? DBS?

43 -43- Han hade en röd DBS. Ja, ja, men det väsentliga är... Döden Bakom Styret. Det är inte det som är viktigt... Det var du som sade det. En grön Crescent och så var det en röd DBS. Jag sade Monark. Och förresten så regnar det inte. Nej, du hör inte vad jag säger, det var som om det regnade och jag stod alldeles stilla och lät dropparna rinna över mitt ansikte och kylan som trängde in under jackan och när jag öppnade ögonen igen - Jaså, det är en jacka... - så sken solen fast det är kväll -

44 -44- Jag gissade på flytväst. - den bländade mig så ögonen sved och började gråta, alldeles av sig själva, tårarna rann utan att jag... Va?... och fram rusade en galning som påstod att jag varit livsfarlig och hans cykel var alldeles förstörd och jag skulle ersätta honom, men jag bara såg på honom och han skrek och jag började le och han undrade vad fan jag log åt och jag började skratta och han undrade vad fan jag skrattade åt och jag kiknade av skratt och då skrek han bara något och sprang därifrån och jag såg efter honom och försökte ropa efter honom att det var inte jag, det var någon annan som hade... Det var på något sätt någon annan som stod där och skrattade över att få se pappas gamla cykel i en... flytväst? Det var inte hans cykel! Nej! Och det regnade inte heller! Och jag grät inte! Och solen sken inte! Och jag har inte gjort något. Jag har inte gjort något och det är som om det är just det jag har gjort: Ingenting. Jag har inte gjort ett dugg och det är hemskt gjort av mig. Och nu undrar jag... Vem är det som ligger där? För jag har inte gjort något. Och ändå ligger hon där. Vem är det? Sluta. Mamma? Mamma! Inte en gång till. Jag varnar dig.

45 -45- Mamma! Du ropar inte en gång till, passa dig, jag är inte den du såg sist du såg mig, jag är en annan, jag bestämmer, nu är det jag som bestämmer och du ropar inte en gång till - Mamma!! - ropar du bara en gång till så ska du få dig en sådan omgång så du inte vet vem det är som ligger på den där båren som bärs in i den där ambulansen, passa dig! Mamma, för helvete, svara mig!! Ropa bara en gång till, bara en gång till - Mamma? Börjar gråta. - bara en gång till. Bara en gång till. Kom igen då. Bara en gång till, ge mig en ursäkt för att förverkliga mina drömmar, bara en gång till. Vågar du inte? Du vågar bara överge, du vågar bara försvinna från alla bekymmer, svika familjen, det är det enda du duger till, fegis. Usla kryp. Jag har planerat så noga, varje natt har jag tänkt ut hur jag ska göra, jag ska bygga en giljotin och jag ska långsamt föra in dig i den, så att precis den yttersta spetsen av din tjocka skalle tittar ut och först klipper bladet

46 -46- av din svål och så för jag in dig lite till och bladet susar ned och klipper av din skalp och jag för in dig en anings till och bladet far ned och blottar din hjärnsubstans och så kör jag in dig ett uns till och bladet kommer farande och norpar en bit av din värdelösa, själviska hjärna, schvipp - schvopp - schvipp - slibb - slabb... Så ropa du. Ropa på mor bara en gång till så ska du få uppleva något som jag drömt om att få göra i tjugosex år! Ropa då! En gång till! En gång till! Går fram till lådan. Du går inte fram till den. Hör du vad jag säger du går inte dit, du står still. Stå still! Stannar framme vid lådan. Bra! Bra! Stopp där! Där är det stopp! Nu rör du dig inte mer, du rör dig inte en millimeter, för det är jag som bestämmer nu, jag som säger vad som ska röras vid och pratas om, och jag bestämmer att nu pratar vi om vädret: Vilken härlig kväll. Stjärnklart och ljummet och inget regn och nu låter du bli den där! Du står blickstilla! Lyfter på locket. Du låter bli den där! Du låter bli den där! Stäng den. Stäng den. Stäng den. Tar tag i Sonen och lyfter honom så fötterna inte når golvet.

47 -47- Förlåt. Förlåt. Förlåt. Släpper Sonen. Rasar i golvet. Ligger i en hög. Går fram till Modern för att lyfta upp henne. Hej? Kom nu. Förlåt mig? Kom nu, mamma. Låt bli henne - Till Brodern. Förlåt mig?

48 jag tar hand om henne. Till Sonen. Vad hette det, sade du? Lyssna inte på honom. Vi har pratat igenom det här, mor, du vet vad vi har kommit överens om. Vill lyfta upp Modern. Ser på Brodern, förstår inte vad han vill. Mor. Till Sonen. Vad säger du för någonting? Till Brodern. Jag har inte sagt något. Till Brodern. Jag pratar inte med dig!

49 -49- Förlåt då. Det är ändå ingen som lyssnar. Kom nu. Komma nu? Vart? Vad då? Mor. Hur då "Nu"? Kom. Håll upp dina armar. Sakta, utan att våga tro det fullt ut, förstår hon vad Brodern är ute efter. Va? Försöker sträcka sina ömmande armar mot Brodern. Är... det..? Hotfullt. Mor. Nej, jag tror nog det är bäst jag sitter kvar här. Vi kan väl prata lite. Det går precis lika bra... Du kan väl ta och berätta lite grand om dig själv, vem du är till exempel.

50 -50- Mamma! Jaha? Det är jag! Mamma? Ja! Är du döpt till det eller är det bara något du kallas för? Mor, du måste sluta nu. Det är ju jag! Ja, det förstår jag, du är du och jag är jag. Annars blir jag så hemskt besviken. Förlåt.

51 -51- Jag tror det är dags för dig att gå nu. Och jag tror det är dags du förklarar det här. Och jag tror det är dags att du försvinner. Och jag tror det är dags att jag får veta vad som pågår. Och jag tror det är dags du slutar snoka och aldrig mer kommer tillbaka. Jaså, det tror du? Ja, det tror jag. Vill du veta vad jag tror? Inte direkt. Jag tror du har problem. Och?

52 -52- Jag tycker du ska ta det lite försiktigt. Tror du du kan komma här och tala om för oss vad som är bäst för oss? Nu? Tänk att det kan vara något så härligt att få i sig lite luft... Har ni tänkt på vad det doftar gott om luft? Jag har aldrig uppskattat det förut, allt sådant som jag hade gott om uppskattade jag aldrig riktigt, sådant som luft, vatten, strömming, elektricitet, att spisen fungerade, att bilen inte krånglade... Mamm... Förlåt, jag ska bara avsluta; att uppskatta livet, att älska och inte ge upp. Att tänka framåt, då orkar jag genomföra dagens små göromål: Trycka med fötterna mot kortändan, vrida på huvudet, ändra ställning på vänsterarm, vila några minuter, ändra ställning på högerarm och så gå vidare och rulla på axlarna så här... Axlarna rör sig inte. Det viktiga är att försöka. Det är inte resultatet som räknas... - Håller med, som om någon påpekat undantaget för henne utom kanske i just fotboll, då kan resultatet vara avgörande... men annars så är det viktigaste själva försöket, att jag försöker röra på armarna och att jag sysselsätter mig med olika saker såsom nynna på visor, vicka på tårna, räkna getter, överhuvudtaget minnas mitt liv som det var... Det är ganska svårt, ska jag säga dig, att försöka minnas något när det inte längre stämmer överens med verkligheten... Verkligheten, ja... det var länge sedan... Men förlåt, nu avbröt jag dig, vem var det du sade att du var?

53 -53- Mamma... Det är så konstigt för jag kunde svurit på att du är en man. Men!: Det viktiga är att jag sysselsätter mig med sådant jag själv uppfattar som viktigt. Det har ingen egentlig betydelse om det är viktigt på riktigt, bara jag själv tror på det så känns inte livet bortkastat ändå. Som det så lätt kunde ha blivit med ett liv i en låda. Eller vad säger du? Räkna får. Rädd. Förlåt mig, snälla, förlåt mig... förlåt... Räkna får. Efter en liten paus. Kall. Jaha, nu missuppfattade jag tydligen... jag trodde du sade... Vem får räkna vad då, sade du? Det heter räkna får. Nej, jaså! Nej, det heter getter, det är getter man räknar. Getter. En get springer och hoppar, två getter springer och hoppar, tre getter springer och hoppar - Du ser, jag är ganska duktig på det nu - fyra getter springer och hoppar, etcetera etcetera.