Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. 68 poäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. 68 poäng"

Transkript

1 Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA D77H5 BC1 och TPU1 Tentamenskod: Tentamensdatum: Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Totalt antal poäng på tentamen: För att få respektive betyg krävs: G= 41 poäng VG= 58 poäng 68 poäng Allmänna anvisningar: Vid alternativsvarsfrågor kryssa i rutan för rätt svar. Obs! det finns bara ett rätt svar till varje fråga. Vid egna svar svara kort på raden. Rättningstiden är 4 veckor efter tentamen Lycka till! Ansvarig lärare: Anders Hedén, Jane McAndrew Telefonnummer:

2 1) Ange de aktörer som enligt boken Modefabriken återfinns i leverantörs- och detaljistledet. Ange en aktör per rad i modellen nedan. (4 poäng) 2) Beskriv vilka funktioner som en produktutvecklande varumärkesleverantör har i modevärldens värdekedja. (1 poäng) 3) I samband med produktutvecklings- och produktionsprocessen begär den produktutvecklande leverantören ett antal referensprover på produkten. Vilka är dessa enligt boken Modefabriken. Namnge de 5 proverna och sätt dem i den tidsordning som de begärs. Börja med det första provet (toile räknas inte som referensprov). (3 poäng)

3 4) Beskriv kortfattat vad som kännetecknar inköpsmodellen CMT. (2 poäng) 5) Nedan presenteras 3 leveransvillkor enligt Incoterms. Hur uttyds förkortningarna? (3 poäng) EXW: CFR: FCA: 6) Ange de engelska termerna för följande betalningsvillkor. Du behöver inte ange ev. förkortningar av termerna: (3 poäng) a) Ren betalning b) Dokumentinkassot dokument mot betalning c) Remburs 7) Hur uttyds den engelska förkortningen CMT i klädmakningssammanhang? (1 poäng) och vad innebär de olika arbetsstegen i tillverkningen på svenska? (1 poäng). C: M: T: 8) Vilken är den engelska termen för fraktsedel om gods fraktas med båt och vilken är den engelska termen för fraktsedeln om gods fraktas med flyg? (2 poäng) Obs! - Ange både den engelska termen och dess förkortning båt: flyg:

4 9) Definiera det grundläggande tidsekonomiska begreppet ledtid (lead-time). (1 poäng) 10) Ange namnen på tre globala nätverk/samarbetsinitiativ/organisationer som verkar för att förbättra arbetsvillkor i textilfabriker över hela världen och som tillhandahåller sina medlemmar uppförandekoder och implementerar revisionssystem som säkrar att koden efterlevs. Du kan endera ange deras fulla namn eller deras förkortningar. (2 poäng) ) Vilka är nackdelarna med Fullpris-modellen, sett ur den produktutvecklande leverantörens synvinkel? Ange 3 nackdelar. (3 poäng) ) Hur uttyds förkortningen USP när vi talar om ett företags erbjudande till marknaden och vad innebär begreppet? (2 poäng) USP: Begreppet innebär: 13) Hur uttyds den engelska förkortningen CSR angående ansvarsfullt företagande? (1 poäng)

5 14) Professor Everett M. Rogers identifierade fem typkategorier av användare av en ny innovation baserat på deras villighet och snabbhet att ta till sig den nya innovationen. Innovatörer (innovators) är en av dessa. Fyll i de fyra övriga typkategorierna på de streckade raderna i diagrammet nedan. Du kan använda de engelska termerna eller de svenska. Obs! Du ska endast ange benämningarna för varje kategori, inte förklara innebörden i dem. (2 poäng) 15) Vad kallas synsättet att betrakta ett företags verksamhet utifrån dess verksamhetsprocesser? (1 poäng) 16) Företag i klädindustrin väljer ofta att ge sina produkter ett unikt namn och ett unikt referensnummer/en unik referensbeteckning. Hur benämns i boken Modefabriken a) referensnummer som skapas i en oavbruten följd? (1 poäng) b) referensbeteckningar som är beskrivande? (1 poäng) 17) Förklara kortfattat innebörden i leveransvillkoret Delivered Duty Paid/DDP. (1 poäng) 18) Ett vanligt förekommande flödesschema, när en produktutvecklande varumärkesleverantör konstruerar en kollektionskalender, är det s.k. GANTT-schemat. Vilken information återfinns på den vågräta axeln (X-axeln) respektive den lodräta axeln (Y-axeln)? (1 poäng) X-axeln: Y-axeln:

6 19) De flesta varumärkesleverantörer godkänner en kvantitetsavvikelse i beställd kvantitet mot levererad kvantitet för varje enskild produkt per färg och storlek. Antag att du har lagt en order på: Jackan Zlatan/färg svart: S M L XL = 360 styck Antag också att plaggtillverkaren har rätt att överproducera 5% av produkten. Ange hur stor kvantitet som tillverkaren kommer att leverera om han utnyttjar sin rätt till fullo. (1 poäng) Jackan Zlatan/färg svart: S M L XL = styck 20) Vad menas med produktionsprov (på engelska production sample), såsom termen beskrivs i boken Modefabriken? (1 poäng) 21) Vilka är de 5 R:en i den kända rätt-satsen gällande inköp, enl boken Modefabriken? (1 poäng) 22) Bostonmatrisen är en modell som företag använder för att utveckla sin produktportfölj genom att ranka företagets produkter i fyra kategorier. Fyll i benämningarna på dessa fyra olika kategorier i respektive fält nedan i modellen. (2 poäng)

7 23) I samband med att vi betraktar ett företag utifrån dess verksamhetsprocesser, vad menas med begreppen inre effektivitet och yttre effektivitet? (2 poäng) Inre effektivitet: Yttre effektivitet: 24) Varumärkesleverantören har ett inköpspris för seglarjackan Carl-Philip på 825:- från tillverkaren. Det rekommenderade konsumentpriset (retail price) är 3449:-. Detaljistens påläggskrav vid prissättning till konsument är 2,5 för denna varugrupp. Vilken är den marginal som varumärkesleverantören får? Avrunda om nödvändigt. (1 poäng) 25) Det rekommenderade konsumentpriset (retail price) för skjortan Daniel är 1395:-. Detaljisten köper in varan för 495:- (wholesale price). Momssatsen är 25%. Vad blir produktens marginal i kronor och i procent? Avrunda om nödvändigt. (1 poäng) Marginal i kronor: Marginal i procent: 26) Det rekommenderade konsumentpriset (retail price) för dunvästen Madeleine är 2495:-. Detaljistens marginal är 50%. Momssatsen är 25%. Vad blir produktens inköpspris (wholesale price) från varumärkesleverantören? Avrunda om nödvändigt. (1 poäng) 27) Varumärkesleverantören har ett inköpspris på skjortan Chris på 159:- från tillverkaren. Varumärkesleverantören vill vid försäljning till detaljist ha en marginal på 55%. Till vilket pris säljer han då varan för till en detaljist (wholesale price)? Avrunda om nödvändigt. (1 poäng) 28) Definition av en bransch kan uttryckas som: (1 poäng) Ett företag som erbjuder produkter/tjänster inom ett visst segment på en marknad En grupp företag som följer samma eller liknande strategi enligt de strategiska dimensionerna En grupp företag som erbjuder produkter/tjänster som utifrån kundens perspektiv kan ersätta varandra

8 29) Remburs är: (1 poäng) Ett betalningsvillkor En transportförsäkring Ett leveransvillkor Ett streckkodssystem 30) Målkostnaden för en produkt, i samband med produktkalkyleringen, kan definieras som: (1 poäng) Ett riktmärke för vad produkten får kosta att köpa in Den varuvinst som man beräknar att göra på försäljningen av produkten Den kalkylvaluta som används vid kalkyleringen 31) Produktutvecklingsledtid kan definieras som: (1 poäng) Den tid det tar att arbeta fram en ny produkt Den tid det tar från det att man gör en beställning av en vara till dess att den levereras Den tid det tar att producera en slutprodukt 32) Leveransvillkoret FOB innebär att: (1 poäng) Köparen står för alla risker och kostnader från säljarens fabrik, lager eller annan namngiven plats till slutdestinationen Risken för godset övergår till köparen när godset har levererats till av köparen anvisad fraktförare på angiven plats. Kostnaden för huvudtransporten betalas av köparen. Risken för godset övergår till köparen när godset är lastat ombord på båten i den inlastningshamn som har avtalats. Köparen ombesörjer och betalar huvudtransporten 33) En av fördelarna med Fullprismodellen sett ur den produktutvecklande leverantörens synvinkel är: (1 poäng) leverantören behöver bara förhandla med en part som tar totalansvaret producenten redovisar ofta hur kostnaderna i det offererade priset fördelar sig, varför det är enkelt för leverantören att värdera priset leverantören får större flexibilitet i att omfördela material och produktion mellan tillverkare 34) Formeln för pålägg i kronor för detaljistens försäljningspris till konsument lyder: (1 poäng) Pålägg i kronor = försäljningspris i kronor exkl. moms minus inköpspris i kronor exkl. moms Pålägg i kronor = försäljningspris i kronor inkl. moms minus inköpspris i kronor inkl. moms Pålägg i kronor = försäljningspris i kronor inkl. moms minus inköpspris i kronor exkl. moms

9 35) Betalningsvillkoret ren betalning innebär att: (1 poäng) Säljaren utfärdar en faktura på det gods som ska betalas av köparen Banken åtar sig att mot avgifter förmedla olika dokument mellan säljare och köpare Köparens bank garanterar att betalning av gods kommer att ske vid presentation av korrekta dokument 36) I samband med säljkonferensen hos en produktutvecklande varumärkesleverantör i beklädnadsbranschen görs en s.k. bedömningsprognos över den förväntade försäljningen av kollektionens produkter. Vad avses med denna prognos? (1 poäng) En prognos som grundar sig på företagets och dess konkurrenters nyckeltalsanalyser En prognos som grundar sig på skattningar från säljkårens sida En prognos som grundar sig på registrerade data i form av verkliga säljorder En prognos som grundar sig på aktuell lageromsättning 37) Termen införsäljning hos en produktutvecklande varumärkesleverantör i beklädnadsbranschen refererar till: (1 poäng) Tiden mellan två bokslut Tiden från orderläggning till fabrik till inleverans av färdiga varor Tiden från inleverans av färdiga varor från fabrik till utleverans till detaljisterna Tiden från säljstart till säljstopp av en kollektion 38) Referensprovet produktionsprov (production sample) är ett: (1 poäng) säkerhetsprov stopprov kontrollprov 39) Den engelska termen för butikens försäljningspris till konsument lyder: (1 poäng) Wholesale price Retail price Retain price Cost price 40) I förbindelse med varumärkesleverantörens försäljning av plagg till detaljist förekommer begreppet frisortering. Frisortering innebär att: (1 poäng) Detaljisten bestämmer orderkvantitet per storlek Varumärkesleverantören bestämmer orderkvantitet per storlek Varumärkesleverantören säljer produkten till detaljisten i ett på förhand bestämt antal per storlek

10 41) Vilket av följande tre möten i kollektionskalendern för den produktutvecklande varumärkesleverantören går ofta under benämningen point of no return-möte? (1 poäng) Idékollektionsmötet Prototyp-mötet Säljkonferensen 42) Ett av skälen som talar för att en produktutvecklande leverantör i mode- och klädbranschen själv äger de fabriker som tillverkar dess produkter är att: (1 poäng) egna fabriker medför liten kapitalbindning i form av investeringar egna fabriker medför att man måste konkurrera med andra om produktionskapaciteten i fabriken egna fabriker minskar graden av kontroll av värdekedjan egna fabriker medför att man har goda förutsättningar till speed to market 43) Vad menas med prototyp, såsom termen beskrivs i boken Modefabriken? (1 poäng) den första enhet som kommer ut ur produktionslinjen ett första prov på produkten för att se hur den tar sig ut i verkligheten ett slumpmässigt utvalt prov ur produktionen när hela den beställda kvantiteten är producerad ett referensprov för slutligt godkännande innan produktionen startar 44) En s.k. BOM för en produkt: (1 poäng) är en förteckning över företagets olika kvalitetsstandarder reglerar etiska regler och uppförandekoder är en transportförsäkring är en lista över alla i produkten ingående material och tillbehör 45) I Modefabriken nämns två grundläggande ansatser till prissättning av en produkt. En av dem är marknadsprissättning. Vad innebär marknadsprissättning? (1 poäng) utgår från kundperspektivet och sätter det pris på slutprodukten som man bedömer att kunden är villig att betala målet är att alla produkter ska ha samma marginal en helt matematisk metod som innebär att man till kostnaderna adderar ett statiskt pålägg för att få fram försäljningspriset priset på produkten blir alltid samma som inköpskostnaden

11 46) Vad menas i säljprovsammanhang med en master? (1 poäng) Varje produkt sys upp i endast en säljprovfärg Samtliga i kollektionen ingående produkter sys upp i samtliga säljfärger Olika modeller i en materialgrupp tillverkas i olika säljprovsfärger 47) Vad står termen SKU, i förbindelse med orderläggning och lagerhållning, för: (1 poäng) Sourcing keeping unit Service keeping unit Stock keeping unit Sales keeping unit 48) Grundtanken med det traditionella sättet att organisera ett företag i funktioner är: (1 poäng) Att sudda ut skiljelinjerna mellan de olika organisationsdelarna Att skapa effektivitet genom specialisering Att skapa arbetsflöden för viktiga processer som skär över fler funktioner

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU16h/TGDEP16h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU16h/TGDEP16h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU16h/TGDEP16h Tentamenskod: Tentamensdatum: 2016-10-26 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Grundläggande affärsmannaskap. Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1. Tentamenskod:

7,5 högskolepoäng. Grundläggande affärsmannaskap. Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1. Tentamenskod: Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1 Tentamenskod: Tentamensdatum: 2012-11-02 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Mininräknare Totalt antal poäng på

Läs mer

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-10-25 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare

Läs mer

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h. Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011 BC1 och TPU1/TGMBU17h/TGDEP17h Tentamenskod: Tentamensdatum: 2018-08-22 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. 65 poäng

Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. 65 poäng Grundläggande affärsmannaskap 7,5 högskolepoäng Ladokkod: Tentamen ges för: SGA011-20142-D53H4 BC1 och TPU1 Tentamenskod: Tentamensdatum: 2014-10-28 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Miniräknare. Räknare på

Läs mer

Incoterms. Termerna är indelade i fyra grupper

Incoterms. Termerna är indelade i fyra grupper Vid internationell handel känner avtalsparterna oftast inte till de leveransvillkor som gäller på respektive motparts hemmamarknad. International Chamber of Commerce (ICC) utger ett regelverk för internationella

Läs mer

Leveransklausulernas betydelse enligt Incoterms 2010

Leveransklausulernas betydelse enligt Incoterms 2010 Incoterms-termerna är indelade i fyra grupper E-gruppen När köparen eller dennes ombud hämtar varorna hos säljaren. Köparen har här allt ansvar. Säljaren säljer varan till köparen från sina lokaler i det

Läs mer

Jag har en dröm 41 Jag har en idé 42 Jag har ett mål 45 Jag har en plan 46 Framgång genom att ifrågasätta 47 Avstå och tappa inte fokus!

Jag har en dröm 41 Jag har en idé 42 Jag har ett mål 45 Jag har en plan 46 Framgång genom att ifrågasätta 47 Avstå och tappa inte fokus! Innehåll Författarporträtt 10 Några inledande ord 12 Block 1 Omvänd trendspaning 15 1 En modevärld i förändring 17 1900 1909 Korsettens sorti 18 1910 1919 Krig och mode 19 1920 1929 Njutning 20 1930 1939

Läs mer

Leveransvillkor. Vid distanshandel mellan två parter uppstår flera frågor som måste hanteras:

Leveransvillkor. Vid distanshandel mellan två parter uppstår flera frågor som måste hanteras: Leveransvillkor Vid distanshandel mellan två parter uppstår flera frågor som måste hanteras: - Vem ska betala fraktkostnaden? - Vem ska betala försäkring/stå för risken? - Vem står för nödvändig dokumentation?

Läs mer

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Kursen är totalt 7,5 högskolepoäng Tentamen 51FE01 För textilstudenter på Textil produktutveckling, Butikschef, Textilingenjör, Designtekniker

Läs mer

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, vilket inte ska inte lämnas in. 77 hp G: 46 hp VG: 64 hp

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, vilket inte ska inte lämnas in. 77 hp G: 46 hp VG: 64 hp Konfektionsteknik Provmoment: Tentamen, 4 hp Ladokkod: 51KT20 Tentamen ges för: DTEIN15, TGDEP15 TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-04-01 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum.

Läs mer

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamenskod: Kursen är totalt 7,5 högskolepoäng Tentamen 51FE01 Textil produktutveckling och Butikschefsprogrammet antagna 2015, Textilingenjörer

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 CE14,EK14 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-12-12 Tid: 09:00 11:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE17 och TE17 Kod: Tentamensdatum: 2017-09-26 Tid: 14.00 16.00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte alt. FAR:s

Läs mer

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Färg och beredning (Färg och beredning med reklamationshantering) 7,5 högskolepoäng Provmoment: Skriftlig omtentamen Ladokkod: TFB03A Tentamen ges för: TE och BC Tentamenskod: Tentamensdatum: 31 augusti

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 Butikchefsutbildning start ht16 Kod: Tentamensdatum: 2017-02-09 Tid: 09.00 11:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Tentamen 51FE01 BC17, TPU17 DT15, TI 15 på textilhögskolan. Papper, miniräknare med tomt minne och penna

Tentamen 51FE01 BC17, TPU17 DT15, TI 15 på textilhögskolan. Papper, miniräknare med tomt minne och penna Grundläggande företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 51FE01 BC17, TPU17 DT15, TI 15 på textilhögskolan Kursen är totalt 7,5 högskolepoäng Tentamenskod: Tentamensdatum: 31 oktober

Läs mer

Kanaler och instrument för framgångsrik export. Gasdagarna Maj, Falkenberg, Sweden

Kanaler och instrument för framgångsrik export. Gasdagarna Maj, Falkenberg, Sweden Kanaler och instrument för framgångsrik export Gasdagarna 2018 30 31 Maj, Falkenberg, Sweden Bioprocess Control Affärsområde En global marknadsledare inom avancerad Instrumentation & Kontrollteknik för

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE15, TE15,IMIT15 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-09-23 Tid: 14:00 16:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE13, TE13,BC13,IMIT13 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-03-20 Tid: 14:00 16:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE13, TE13,BC13,IMIT13 samt övriga Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-02-18 Tid: 14:00 16:00

Läs mer

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Färg och beredning (Färg och beredning med funktionella applikationer) 7,5 högskolepoäng Provmoment: Skriftlig omtentamen Ladokkod: 51FF(FA) 01 Tentamen ges för: TPU Tentamenskod: Tentamensdatum: 31 augusti

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Mikroekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen SMI01A ACEKO17h, ACIVE17h, Fristående kurs 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2018 03 23 Tid: 14.00 19.00 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter?

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? 1 Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? Parameter (inköpsorder som exempel) Syftet med en inköpsorder är att förmedla inköpsbehov till leverantör samt påvisa under

Läs mer

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12)

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM 7,5 högskolepoäng Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, 2013 2014 Ladokkod: 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-25 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 CE15 och EK15 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-12-02 Tid: 14.00 16:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 23-05-2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-10-28 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: SRO011 Tentamen ges för: Administratör inom offentlig verksamhet Namn:.. Personnummer:..

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 CE16 ochek16 Kod: Tentamensdatum: 2016-12-01 Tid: 09.00 11:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte alt. FAR:s

Läs mer

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, men ej bifoga med tentamen. 103 p G: 60 p VG: 82 p

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, men ej bifoga med tentamen. 103 p G: 60 p VG: 82 p Konfektionsteknik Provmoment: Tentamen, 4 hp Ladokkod: 51KT01 Tentamen ges för: TGDEP16h och DTEIN16h TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-03-16 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Miniräknare tillhandahålles av

Läs mer

För att få betyget Godkänt på denna deltentamen fordras 50% av maxpoäng. För att få delbetyg Väl Godkänd fordras 75% av maxpoäng.

För att få betyget Godkänt på denna deltentamen fordras 50% av maxpoäng. För att få delbetyg Väl Godkänd fordras 75% av maxpoäng. Textil Projekt- och Affärsutveckling AT1TA1 15 högskolepoäng Skriftlig omtentamen avseende 5 högskolepoäng Tentamen ges för: TPU3 Namn (eller kod): Tentamensdatum: 161104 Tid: 09-13 Sal: D519 Hjälpmedel:

Läs mer

Konfektionsteknik med produktanalys

Konfektionsteknik med produktanalys Konfektionsteknik med produktanalys Provmoment: Tentamen, 4,5 hp Ladokkod: 51PA20 Tentamen ges för: TGMBU15h TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-10 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Miniräknare tillhandahålles

Läs mer

SKRIV MED LÄSLIG HANDSTIL. TENTOR MED SVÅRLÄSLIG HANDSTIL KAN INTE RÄTTAS.

SKRIV MED LÄSLIG HANDSTIL. TENTOR MED SVÅRLÄSLIG HANDSTIL KAN INTE RÄTTAS. Introduktion till vårdvetenskap Provmoment: Ladokkod:VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15h samt tidigare Tentamenskod: Kod & Kurs ska skrivas överst på varje sida Tentamensdatum: 151106 Tid: 09.00-13.00

Läs mer

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Rita gärna figurer där så är möjligt, för att förtydliga dina svar. Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Färg och beredning med reklamationshantering 3,0 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: TFB03A Tentamen ges för: BC och DT Tentamenskod: Tentamensdatum: 16 Januari 2015 Tid: 09.00 13.00 Sal: Vestindien

Läs mer

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p)

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p) Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 161102 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 IMIT16,DE16 och TE16 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-09-23 Tid: 9.00 11:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 41I32O Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör - inriktning maskin, Industriell ekonomi

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen Tentamen ges för: CE+DE+EKKAND Tentamenskod: Tentamensdatum: 2015-11-03 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Namn (KOD): (Ifylles av student) Tentamensdatum: 150324

Läs mer

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum:180320 Tid:

Läs mer

Presentation och fältförklaringar av BJ Sweden s Pris-simulator

Presentation och fältförklaringar av BJ Sweden s Pris-simulator 1 Presentation och fältförklaringar av BJ Sweden s Pris-simulator Pris-simulatorn är framtagen till företag som bedriver försäljning, kan vara genom webbutik eller en fysisk butik. Pris-simulatorn är samtidigt

Läs mer

Uppdragsdatum. Ja Nej Uppdragsgivare (namn, adress)

Uppdragsdatum. Ja Nej Uppdragsgivare (namn, adress) REMBURSANSÖKAN/ Uppdragsdatum Kontorets referensnummer Standby Rembursen ska vara överlåtbar Vi uppdrar åt Swedbank att öppna följande oåterkalleliga remburs Ja Nej Uppdragsgivare (namn, adress) Förmånstagare

Läs mer

TentamensKod:

TentamensKod: Konfektionsteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen, 4,5 hp 51PA20 BC16 TentamensKod: --------------------------------------------------------------------- Tentamensdatum: 2018-01-08 Tid:

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna.

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna. Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-06-02 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-09 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Tentamensdatum: 12-11-21 Tid: 9-14 Sal: D409 Hjälpmedel: Miniräknare Lärobok med anteckningar i, men inga lösa blad.

Tentamensdatum: 12-11-21 Tid: 9-14 Sal: D409 Hjälpmedel: Miniräknare Lärobok med anteckningar i, men inga lösa blad. Textil Projekt- och Affärsutveckling 15 högskolepoäng Skriftlig tentamen avseende 6 högskolepoäng Tentamen ges för: TPU3 Namn (eller kod): Tentamensdatum: 12-11-21 Tid: 9-14 Sal: D409 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-08-26 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin

Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin Skriftligt prov i delkurs Företagsekonomi 5p Inom kurs eller program Företagsekonomi Introduktionskurs 5p Med kurskod FEK070 Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin Tentamen

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-08 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

REMBURSANSÖKAN/ BETALNINGSANMÄLAN

REMBURSANSÖKAN/ BETALNINGSANMÄLAN REMBURSANSÖKAN/ Uppdragsdatum Kontorets referensnummer Vi uppdrar åt Swedbank att öppna följande oåterkalleliga remburs Uppdragsgivare (namn, adress) Förmånstagare namn, adress Rembursen ska vara överlåtbar

Läs mer

Miniräknare + Formelblad (vidhäftat i tesen) 50 p

Miniräknare + Formelblad (vidhäftat i tesen) 50 p Tillverkningsmetoder Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 41I34T TGIAL15h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-03-17 Tid: 14:00 18:00 Hjälpmedel: Miniräknare + Formelblad

Läs mer

K11 Prissä)ning, För 2. Kan e) företag ha god försäljning, men ändå gå med förlust?

K11 Prissä)ning, För 2. Kan e) företag ha god försäljning, men ändå gå med förlust? K11 Prissä)ning, För 2 Kan e) företag ha god försäljning, men ändå gå med förlust? Vad är rä) pris? Det är vik*gt a- varor och tjänster får rä- pris när de ska säljas *ll kunden: om priset sä-s för lågt

Läs mer

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (B) 21FO1C Administratörprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-09-22 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer:

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer: Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK 7,5 hp Tentamensdatum: 2015-01-12 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: IAS 18 Intäkter IAS 32

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Konfektionsteknik Provmoment: Teori, 4,0 p Ladokkod: 51KT01 (1.0) Tentamen ges för: TI/TPU Omtentamen 2 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-08-31 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-06-05 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

Varutransportförsäkring

Varutransportförsäkring Varutransportförsäkring 1 Ändamålet med produktbeskrivningen Produktbeskrivningen ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar företagets behov. Försäkringsskyddet

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-05-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 4.. poäng (4p) Fråga 6.. poäng (3p)

Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 4.. poäng (4p) Fråga 6.. poäng (3p) Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 170529 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5,0 högskolepoäng (4,5 hp gällande annan kursplan) Ladokkod: 41I09B, TI011B samt kod; THS: 51KM01 Tentamen

Läs mer

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-13 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Administratörprogrammet

Administratörprogrammet Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: 21SH1A Tentamen ges för: skriftlig tentamen Administratörprogrammet 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-31 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

SYST14h, Systemvetarutbildningen. Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är tre timmar, 09:00 12:00. för betyget VG krävs minst 53 poäng

SYST14h, Systemvetarutbildningen. Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är tre timmar, 09:00 12:00. för betyget VG krävs minst 53 poäng Systemarkitekturer Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE01 / TEN1 21SA1C ADAEK14h, Dataekonomutbildningen SYST14h, Systemvetarutbildningen 7,5 högskolepoäng TentamensKod: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p)

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p) Industriell ekonomi Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Namn: Tentamensdatum: 150603 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20p För att få respektive betyg krävs:

Läs mer

RAMAVTAL Köp av korrektionsglas till insatsbåge för skyddsmaskglasögon 90 och skyddsglasögon 07 L

RAMAVTAL Köp av korrektionsglas till insatsbåge för skyddsmaskglasögon 90 och skyddsglasögon 07 L FMV-2801-14 1(7) BILAGA 1 UTKAST RAMAVTAL Köp av korrektionsglas till insatsbåge för skyddsmaskglasögon 90 och skyddsglasögon 07 L Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarets

Läs mer

Kod: Tentamensdatum: Tid:

Kod: Tentamensdatum: Tid: Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 180528 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad. Ma F-3 I Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 5 hp Studenter i lärarprogrammet Ma F-3 I (11F322) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 15-04-29 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 7,5p

Grundläggande företagsekonomi 7,5p Grundläggande företagsekonomi 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-08-15 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

skriftlig tentamen 21SH1A Administratörprogrammet

skriftlig tentamen 21SH1A Administratörprogrammet Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: skriftlig tentamen 21SH1A Administratörprogrammet 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-11-01 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132)

Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Mälardalens högskola, nationalekonomi Tentamen i Samhällsekonomi (NAA132) Examinationsmoment: TEN1, 6 högskolepoäng Lärare: Johan Lindén Datum och tid: 2018-02-16, 8.30-12.30 Hjälpmedel: miniräknare Betygsgränser,

Läs mer

48 p G: 29 p VG: 38 p

48 p G: 29 p VG: 38 p 11F322 MaI Provmoment: Matematik 5 hp Ladokkod: Tentamen ges för: Studenter i lärarprogrammet F-3 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-31 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00. för betyget VG krävs minst 30 poäng

Tentamensdatum: Tid: Tentamenstiden är fyra timmar, 09:00 13:00. för betyget VG krävs minst 30 poäng Projektledning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NPL01G ADAEK14h, Dataekonomutbildningen SYST14h, Systemvetarutbildningen NGIMI13h, Affärsinformatik med inriktning mot int.

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Förskoledidaktiska aspekter Provmoment: Tillfälle 1. Lek 3HP Ladokkod: 11FK20 Tentamen ges för: Borås och Varberg 30 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017 02-23 Tid: 9.00 12.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna.

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna. Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: skriftlig tentamen 21SH1A Offentlig förvaltning 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2018-10-22 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 160415 Tid:

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Tentamen

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-04-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Anläggning Provmoment: Tenta Ladokkod: A106TG Tentamen ges för: Bygg3 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: Onsdag 28 oktober 2015 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, i övrigt inga hjälpmedel

Läs mer

Momshantering 31 Inköp av varor och material 35 Försäljning av varor och tjänster 42 Utlandsaffärer 48 Löner och andra personalkostnader 53

Momshantering 31 Inköp av varor och material 35 Försäljning av varor och tjänster 42 Utlandsaffärer 48 Löner och andra personalkostnader 53 2 Momshantering 31 Inköp av varor och material 35 Försäljning av varor och tjänster 42 Utlandsaffärer 48 Löner och andra personalkostnader 53 Representationskostnader 58 Materiella anläggningstillgångar

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-04-10 Exder

Läs mer

Tentamen till lokala deltävlingar i Svenska Mästerskapen i Ekonomi 2007

Tentamen till lokala deltävlingar i Svenska Mästerskapen i Ekonomi 2007 Tentamen till lokala deltävlingar i Svenska Mästerskapen i Ekonomi 2007 Alla miniräknare är tillåtna. Kan dessa lagra text eller formler måste dessa tömmas innan skrivningen. Skrivtiden är 3 timmar. Svaret

Läs mer

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, men ej bifoga med tentamen. 95 hp G: 56 hp VG: 80 hp

Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum. Separat papper att göra uträkning på, men ej bifoga med tentamen. 95 hp G: 56 hp VG: 80 hp Textil produktion Provmoment: Tentamen, 4,5 hp Ladokkod: 51TP30 Tentamen ges för: DTEKO14h TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-11-02 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Miniräknare tillhandahålles av studentcentrum.

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-10-23 Sid 1 (6)

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-10-23 Sid 1 (6) Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-10-23 Sid 1 (6) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Produktion II Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Salstentamen 3 hp 41I18B Bygging. Affing-bygg 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: Tis 13/3-18 Tid: KL 14-18 Hjälpmedel: Miniräknare, Linjal.

Läs mer

Tentamen ges för: ACEKO14h (MANG, MFÖR, REDO), ACIVE14h, SAMEK16h

Tentamen ges för: ACEKO14h (MANG, MFÖR, REDO), ACIVE14h, SAMEK16h Entreprenörskap och affärsutveckling Provmoment: Tentamen 7,5 högskolepoäng Ladokkod: SEN012 Tentamen ges för: ACEKO14h (MANG, MFÖR, REDO), ACIVE14h, SAMEK16h TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-03-24 Tid:

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 8 januari 2016 kl. 14:30 18:30 (insläpp 14:10) Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Annelie Lindvall. Tentamensvakten har telefonnummer.

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 24-05-2018 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Systemanalys och Design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN NSA011 SV17, DE17 7,5 högskolepoäng Tentamenskod: Tentamensdatum: 2 mars 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Inga. Totalt antal poäng: 50 Preliminär

Läs mer

Prissättning. Daniel Nordström

Prissättning. Daniel Nordström Prissättning Daniel Nordström Presentationens innehåll Faktorer som påverkar prissättningen Prissättning för tjänsteföretag Prissättning för varuproducerande företag Divisionskalkyl Momsberäkning Pålägg

Läs mer

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4

Ladokkod: Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp 15 högskolepoäng Studenter i lärarprogrammet GF 11GF20 vt17 tillfälle 1 och vt16 tillfälle 4 TentamensKod: Tentamensdatum: 17-05-12 Tid:

Läs mer

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn 1(5) BILAGA 2 UTKAST AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarsmakten, genom FMLOG

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Anläggning Provmoment: Tenta Ladokkod: A130TG Tentamen ges för: Bygg 3 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 26 oktober 2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, i övrigt inga hjälpmedel

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV15 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 1 nov 2016 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller: Matematisk Statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TT091A TGMAS15h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 30 Maj Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 21/3 17 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer