Södermöre kommundelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Södermöre kommundelsnämnd"

Transkript

1 Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 17:00 20:15 Plats Tvärskogs bygdegård Omfattning ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Elisabeth Heimark (S) Daniel Abrahamsson (S) Jan-Erik Arvidsson (S) Annika Lindwall (S) Carina Sjögren (C) Sören Hjertqvist (V) Niclas Lindberg (M) Carl-Henrik Sölvinger (FP) Lars Rosén (SD) Ersättare Johan Kesselmark (S) Karin Nilsson (C) Fredrik Lindström (M) Karin Lindsten (FP) Övriga Thomas Tryggvesson kommundelschef, Ann Gustafsson personalutvecklare, Björn Westberg ekonom. Sekreterare Ann-Christine Kittel-Olsson Anslaget på kommunens anslagstavla den 31 mars 2015

2 2 (17) Justeras Elisabeth Gustavsson ordförande Annika Lindwall

3 3 (17) särende 40 Godkännande av föredragningslistan Till Södermöre kommundelsnämnd utsänd kallelse godkänns som föredragningslista med följande ändringar: Ärende 10 patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska del och ärende 11 patientsäkerhetsberättelse äldreomsorg utgår och flyttas till sammanträdet i april. Tillägg: Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen som ärende 11. Informationsärende 41 Tema: Södermöre för alla Föredragande: Maja Liljelli-Persson, Pontus Holgersson, Jessica Ekström och Caroline Lustig på Södermöre för alla. Presentation om Södermöre för alla, allaktivitetshuset, mål och verksamhetsbeskrivning. Särskilt presenteras de aktiviteter som pågår i allaktivitetshuset, vilka verksamheter som sker i ytterområdena och de samarbetspartners som Södermöre för alla samverkar med. Olika aktiviteter som ligger i planereringen framöver lyfts fram, bland annat ett samarrangemang A day full of life den 24 juni som är anpassat för människor med någon form av funktionsnedsättning, dagen är öppen för alla som är intresserade. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen.

4 4 (17) särende 42 Budget 2015 och ekonomisk planering för Dnr SKDN 2015/0006 Södermöre kommundelsnämnd tog vid sitt sammanträde beslut om budget 2015 och ekonomisk planering vid sammanträdet den 25 februari. Nämnden beslutade i enligt förvaltningens förslag med undantag för den del som gällde förflyttning av Tvärskogsskolans elever i årkurs 3 till Pårydskolan. Förvaltningen återkommer nu med ett förslag på hur det föreslagna beloppet på 172 tkr skall kunna besparas. Södermöre kommundelsförvaltning har anställt en ny ekonom för att ersätta den som nu skall pensioneras. Den anställde kommer att jobba med en tjänstgöringsgrad på 80 %. I budget finns avsatt medel för 100 %. Södermöre kommundelsförvaltning föreslår att den besparing på 171 tkr som skall göras tas från det överskott i budget som nu är avsatt till ekonomtjänsten. Överläggning Björn Westberg presenterar förslag till besparing för budget 2015 så att budgeten balanseras. ar att godkänna förvaltningens förslag till besparing för budget 2015.

5 5 (17) 43 Budgetuppföljning 2015 Dnr SKDN 2015/0004 Handlingar Budgetutfall per den 28 februari Överläggning Björn Westberg redogör för prognos Södermöre kommundelsnämnd beslutar att lägga rapporten budgetuppföljning per 28 februari 2015 till handlingarna.

6 6 (17) 44 Vatten- och avloppsplan, tematiskt tillägg till översiktsplanen, Kalmar kommun Dnr SKDN 2014/0038 Handlingar Samrådsredogörelse vatten- och avlopp tematiskt tillägg till Kalmar kommuns översiktsplan. Kungörelse om granskning. Södermöre kommundelsnämnd har tidigare lämnat in synpunkter på vattenoch avloppsplanen. Kommunen har upprättat ett förslag till VA-plan, ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. I samrådsredogörelsen finns alla inkomna synpunkter med kommunens svar på hantering. Södermöre kommundelsnämnd lämnade två synpunkter varav Ingemar Einarsson (C) yrkande, på att det fanns felaktigheter i materialet såsom uppenbara faktafel samt fel på kartor i handlingen, har åtgärdats. Lena Wennerstens (V) yrkade på att saneringsplanerna för sågverksområdet i Vassmolösa och skyddet för vattentäkten utefter gamla E22 i Vassmolösa kommenteras i planen. Kommunens svar ar att detta skulle bli på en för stor detaljeradsnivå för att ingå i planen. Däremot är det viktiga faktorer att ha med i den lokala vattenförsörjningsplanen. Överläggning Thomas Tryggvesson informerar om vatten- och avloppsplan. Christopher Dywik framför att de synpunkter som tidigare lämnats från Södermöre kommundelsnämnd har beaktats vilket är positivt. Södermöre kommundelsnämnd har inget att erinra mot förslaget: Vatten- och avloppsplan tematiskt tillägg till översiktsplanen, Kalmar kommun.

7 7 (17) 45 Granskning av kränkande behandling och diskriminering inom grundskolan Dnr SKDN 2015/0069 Handlingar Revisionsrapport Granskning av kränkande behandling och diskriminering inom grundskolan. PwC, kommunal sektor, har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning av arbetet mot kränkande behandling och diskriminering inom grundskolan i Kalmar kommun. Rapporten har överlämnats till bland andra Södermöre kommundelsnämnd för beaktande och begäran om svar med redogörelse för vilka åtgärder som har eller kommer att vidtas med anledning av rapporten. Svaret nedan består av nämndens redogörelse för vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av rapporten. Bedömning och slutsatser Revisorerna skriver: Vi rekommenderar att nämnderna tydligare följer upp att varje enhet har årligen upprättade planer för arbetet mot kränkande behandling och diskriminering samt att samtliga ärende som anmäls till nämnden även anmäls när de är avslutade. Södermöre kommundelsnämnd följer i augusti varje år upp att skolorna har upprättat planer för kommande läsår. Samtliga anmälda och avslutade ärenden följs upp både i Södermöre kommundelsnämnds presidium, samt informeras till Södermöre kommundelsnämnd varje månad. Överläggning Ann-Christine Kittel-Olsson redogör för revisionsrapporten samt de åtgärder som föreslagits som svar till kommunens revisorer. Södermöre kommundelsnämnd beslutar att överlämna svaret till kommunens revisorer.

8 8 (17) 46 Samråd detaljplan Hagby 16:5 - Hagby skola Kalmar kommun Dnr SKDN 2015/0068 Handlingar Behovsbedömning. Plankarta. Planbeskrivning. Samrådsinbjudan. Samhällsbyggnadskontoret har gjort ett förslag till ny detaljplan för Hagby 16:5. Planhandlingar skickas till berörda myndigheter och sakägare. Förslaget finns också på kommunens hemsida Planområdet ligger i västra delen av Hagby. Planområdet omfattar skolområdet med fastigheten Hagby 16:5. Vidare ingår del av angränsande åkermark inom Hagby 16:1, samt vägområden vid Kyrkallén samt Maria Carlanders väg. Planområdets areal är ca m2. Planens syfte är att möjliggöra utökning av Hagbyskolans område, Hagby 16:5, västerut mot Hagby 16:1. Utökningen innebär nybyggnad av förskola med 6 avdelningar med därtill hörande ytor för lek samt justering av transport- och parkeringsmiljö. Vidare ska framtida om- och tillbyggnad av skolans byggnader såsom tillagningskök, matsal och fritidshem möjliggöras inom skoltomten med lämpliga placerings- och angöringsmöjligheter. Byggnationer avses ske i två etapper, varav ny förskola utgör första etappen. Stenmuren mot Kyrkallén bedöms ha kulturhistoriskt och estetiskt värde och ska skyddas i planen. För befintlig sporthall i norra delen regleras byggrätt. Vidare ska möjliggöras avstyckning för bostadsändamål från skoltomten sydöstra delen av planområdet. Överläggning Thomas Tryggvesson redogör för detaljplanen. På grund av kort svarstid hinner inte Södermöre kommundelsnämnd ha nästa sammanträde innan yttrandet ska lämnas. Förslaget är att ordförande Elisabeth Gustafsson får i uppdrag att utifrån ledamöternas synpunkter sammanställa ett svar. Svaret ska kommuniceras med vice ordförande innan beslutet skickas till samhällsbyggnadskontoret. Södermöre kommundelsnämnd ger ordförande Elisabeth Gustafsson i uppdrag att utifrån nämndens diskussioner sammanställa ett svar på samrådshandling detaljplan Hagby 16:5.

9 9 (17) 47 Motion (MP) - toleransprojektet i Kalmar kommun Dnr SKDN 2015/0023 Handlingar Motion (MP) toleransprojektet i Kalmar kommun. Miljöpartiet föreslår i motion Toleransprojektet i Kalmar kommun att kommunen ska få i uppdrag att genomföra en implementering av ett Toleransprojekt enligt Kungälvsmodellen i Kalmar kommun. Synpunkter på motionen Följande skäl anges, sammanfattningsvis, för att avslå motionen: 1. Elever och lärare deltar läsåret i en kostnadsfri utbildning som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) arrangerar 2. Regeringen aviserar i sin budgetproposition ökade insatser mot rasism om utbildningsinsats mot rasism. 3. Läroplanens (Lgr 11) övergripande skrivningar om Skolans värdegrund och uppdrag, Grundläggande värden och Förståelse och medmänsklighet samt mer detaljerade texter om utbildningens/undervisningens innehåll a. Förslag till arbetssätt, som alternativ till Toleransprojektet 4. Stödmaterial finns att tillgå på Skolverkets hemsida 5. Utlåtande från skolkuratorer i barn- och ungdomsförvaltningen 6. Svar utifrån frågor till kommuner som deltar/deltagit i Toleransprojektet 7. Frågor och svar Socialförvaltningen Motionssvaret är framtaget i samverkan med Barn- och ungdomsnämnden. Överläggning Ann-Christine Kittel-Olsson redogör för förslag till svar på motionen. Barnoch ungdomsnämnden är huvudansvariga i ärendet, men samråd ska ske med Södermöre kommundelsnämnd. Södermöre kommundelsnämnd föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen med hänvisning till att för tillfället görs insatser inom området, däribland arbetsområdet med arbetsnamnet Tolerans (Mänskliga rättigheter/barnkonventionen/medier - Kommunikation), utan merkostnader.

10 10 (17) 48 Utvärdering och uppföljning av hemsjukvårdsavtalet Dnr SKDN 2015/0074 Handlingar Ramavtal om läkarmedverkan 19 januari Förtydligande tillägg till avtal om övertagandet av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende. Den 1 januari 2008 överfördes ansvaret för hemsjukvården i ordinärt boende från landstinget till kommunerna i Kalmar län. Hemsjukvårdsavtalet utvärderades 2010 och den utvärderingen resulterade i en rapport maj I utvärderingsrapporten finns ett antal identifierade förbättringsområden och förslag till förbättringar. Primärkommunala Nämnden (PKN) och Landstingsstyrelsen i Kalmar län gav Regionförbundet och Landstingsdirektörens stab i uppdrag att starta ett gemensamt och fördjupat utredningsarbete inom identifierade områden Detta resulterade i Rapport Fördjupad utredning av förbättringsområden inom hemsjukvårdsavtalet som blev klar Efter detta bildades Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård och nya överläggningar följde samt ett uppdrag för Länsgemensam ledning i samverkan att under hösten 2014 samla in, analysera och följa upp avvikelser kopplade till Hemsjukvårdsavtalet. I uppdraget ingick även att vid årsskiftet 2014/2015 redovisa uppföljningen av avvikelserna mellan huvudmännen. Resultatet redovisades i Rapport Analys avvikelser inom hemsjukvården i Kalmar län daterad Slutsatserna ska sedan ligga till grund för att initiera förbättringar och förtydligande tillägg till hemsjukvårdsavtalet. Dessa ska vara klara till presidiekonferensen i februari Förslaget till Förtydligande tillägg till Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län som var klart , har kompletterats med punkter från överläggningarna som parterna kom överens om i Länsgemensam ledning i samverkan och utgör ett nytt förslag till Förtydligande tillägg till Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län, daterat Detsamma gäller för ramavtal läkarmedverkan som har kompletterats och utgör ett nytt förslag till Ramavtal läkarmedverkan daterat Överläggning Thomas Tryggvesson redogör för utvärdering och uppföljning av hemsjukvårdsavtalet.

11 11 (17) Södermöre kommundelsnämnd förslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna, underteckna, ge länsgemensam ledning uppdrag samt utse regional politisk samverkansgrupp enligt nedanstående punkter: 1. Rapport Fördjupad utredning av förbättringsområden inom hemsjukvårdsavtalet daterad samt Rapport Analys avvikelser inom hemsjukvården i Kalmar län daterad Upprättat förslag till Förtydligande tillägg till Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län daterat , att börja tillämpas fr.o.m Reviderat förslag till Ramavtal läkarmedverkan, daterat , att börja tillämpas fr.o.m Ge Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård i uppdrag att ansvara för att upprätta en handlingsplan för kompetensutvecklingsinsatser på lång sikt kring vård- och omsorgsplaner samt Samordnad individuell plan. ansvara för att en arbetsgrupp snarast tillsätts för att arbeta fram praktiska anvisningar kopplat till förtydliganden kring Hemsjukvårdsavtalet samt för framtida revideringar av praktiska anvisningar. ansvara för informationsinsatser kring Förtydligande tillägg till Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län och reviderat Ramavtal Läkarmedverkan samt Praktiska anvisningar. leda och följa upp utvecklingen av hemsjukvårdsavtalet. 5. Utse Primärkommunala nämndens presidium och Landstingsstyrelsens presidium till att utgöra den regionala politiska Samverkansgrupp som har att hantera hemsjukvårdsavtalet politiskt.

12 12 (17) Informationsärende 49 Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola Dnr SKDN 2015/0067 Handlingar Indexreducering av inkomsttaket i maxtaxan och slopad reducering för 15- timmars plats i förskolan. Maxtaxa för förskola, fritidshem och pedagogiks omsorg med tillämpningsföreskrifter. Maxtaxan infördes år 2002 och tillämpas numera av alla kommuner. Taxan bygger på olika procent av hushållets bruttoinkomst och med ett tak för hur hög avgiften kan bli. Detta inkomsttak ( kr/mån) har varit oförändrat sedan Regeringen har nu aviserat att inkomsttaket i maxtaxan skall indexregleras från och med 1 juli Beloppet fastställs av Skolverket och inkomsttaket kommer därefter att förändras årligen. Indexreglering av inkomsttaket Kalmar kommun behöver göra en anpassning av taxan för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem så att den överensstämmer med nya regler. Taxan ska alltså kunna förändras, utan nya beslut, när nya belopp för inkomsttaket fastställs. Förändringen i Kalmar föreslås därmed att gälla från 1 juli Reducerad avgift för 15-timmarsplats i förskolan Från höstterminen det år barnet fyller tre år har alla barn rätt till avgiftsfri allmän förskola, 15 timmar i veckan. För barn som är yngre, d.v.s. ett- och tvååringar tillämpas en reducerad avgift för de barn som har en 15-timmarsplats. Reduceringen går utöver kravet för att kommunen skall var berättigad till statsbidrag för maxtaxa. Den här typen av tidsrelatering av taxan finns i ca 40 % av landets kommuner. Övriga kommuner tar alltså ut samma avgift för en förskoleplats oavsett barnets vistelsetid. Bland jämförkommuner och närliggande kommuner finns båda varianterna. Förskola och skola står inför stora besparingsbeting kommande år. För att, i den mån det är möjligt, undvika att minska personal i förskolan måste då alla kostnader ifrågasättas. Dit hör reducering av förskoleavgiften som är under maxtaxans nivå. Denna reducering kostar ca 600- till 700-tusen kronor per år. Vi föreslår därför att reduceringen tas bort fr.o.m. 1 januari 2016.

13 13 (17) Överläggning Torbjörn Hansson, planeringssekreterare på barn- och ungdomsförvaltningen informerar om de två delarna som ärendet innehåller. Carl-Henrik Sölvinger (FP) efterfrågar siffror som gäller Södermöre specifikt inför beslut i aprilsammanträdet. Södermöre kommundelsnämnd fattar inget beslut med anledning av informationen. 50 Mer tid i förskolan för "15-timmarsbarnen" Barn- och ungdomsnämnden, i samråd med Södermöre kommundelsnämnd, har av kommunfullmäktige fått i uppdrag att utreda, kostnadsberäkna och ge förslag till utökad vistelsetid för 15-timmarsbarn i förskolan. en är en motion från Folkpartiet liberalerna där syftet var att ge ökade möjligheter för barn att utvecklas i förskolans pedagogiska verksamhet genom ökad vistelsetid. Planeringssekreterare Torbjörn Hansson barn- och ungdomsförvaltningen informerar om framtaget förslag till beslut. Ärendet återkommer för beslut vid Södermöre kommundelsnämnds sammanträde den 22 april Carl-Henrik Sölvinger (FP) efterfrågar siffror som gäller Södermöre specifikt inför beslut i aprilsammanträdet. Södermöre kommundelsnämnd fattar inget beslut med anledning av informationen. 51 Ljus på kultur Ann-Christine Kittel-Olsson redogör för arbetet med Ljus på kultur. Ljus på kultur 2015 genomförs i samverkan mellan Kalmar, Borgholm och Mörbylånga kommuner. Kultur- och fritidsförvaltningen är ansvarig för evenemanget och utvecklar och samordnar arbetet i Kalmar. Kommunikationsenheten i Kalmar kommun, Destination Kalmar AB ansvarar för och genomför den gemensamma marknadsföringen i samarbete med Ölandskommunerna. Ljus på kultur bygger på det egna engagemanget hos respektive medarrangör där den demokratiska processen med delaktighet och inflytande är avgörande. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen.

14 14 (17) 52 Medborgardialog Ann Gustafsson redogör för det spridningsseminarium som Södermöre kommundel varit inbjudna till som föreläsare tillsammans med tre andra kommuner som deltagit i Sveriges kommuner och landstings treåriga projekt. Ann Gustafsson föreläste på ett möte i Stockholm, arbetet har även uppmärksammats i lokal media. Ann Gustafsson och Thomas Tryggvesson redogör för nätverksmötet för tjänstemän, Elisabeth Gustafsson och Carl-Henrik Sölvinger redogör för politikernätverkets möte som har hållits i Stockholm. Webbsändning kommer att ske under maj månad via Sveriges kommuner och landsting och en gemensam träff med tjänstemän och politiker är inplanerad till hösten. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen. 53 Kommundelschefen informerar Information om miljöbokslutet 2014 för Kalmar kommun. Läs mer på: /Miljobokslut_webb.pdf Information om personalöversikt för Kalmar kommun Läs mer på: ningskontoret/personalenheten/personaloversikt_2014.pdf Möregården har fått en ny enhetschef Micaela Lundgren som tillträder den 1 april. Programbeskrivning för Ljungbyholmsskolan håller på att tas fram information på aprilnämnden. Beställning av byggnation av träffpunkt vid Ljungbyhemmet är beställd av Rikshem. Avtal med brandkåren har tagits fram om skötsel av reservkraftverket på Björkhaga vid eventuella vid strömavbrott. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen.

15 15 (17) 54 Rapporterar från olika demokratiska mötesformer Christopher Dywik har besökt skolrådet på Tvärskogsskolan. Länsdialog angående integrationsfrågor i länet Christopher Dywik, Elisabeth Gustafsson och Thomas Tryggvesson deltog. Anders Andersson, Elisabeth Gustafsson och Sofie Nyström har varit inbjudna till årsmötet med Halltorps byalag. Möte har hållits i Södermöres lokala pensionärsråd samt i Kalmar kommuns centrala pensionärsråd. Upplev Södermöre gruppmöte har genomförts. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen. 55 Kontaktmannaskap Ann-Christine Kittel-Olsson informerar om kontaktmannaskap och regelverk som gällt för föregående mandatperiod. Nytt beslut om hur kontaktmannaskap för nämndens ledamöter ska vara under nuvarande mandatperiod ska tas fram. Olika synpunkter framfördes och förslag lämnades att ledamöterna skickar in sina tankar till kommundelsförvaltningen som därefter tar fram ett alternativt två förslag till nämndsmötet i april. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen. 56 Kommande aktiviteter Samrådsmöte angående Hagbyskolan den 26 mars på Hagbyskolan. Södermöre kommundelsnämnds sammanträde den 20 maj blir en heldag med utbildning av Martin Sande. Arby ridklubb inviger en ny ridbana den 18 april klockan 10:00 vid Arbygården. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen.

16 16 (17) 57 Yttrande till Skolinspektionen Södermöre kommundelsnämnd har, från Skolinspektionen, fått ett föreläggande om yttrande i ett ärende gällande kränkande behandling. Ann-Christine Kittel-Olsson informerar om ärendet och det svar som huvudmannen lämnar. Södermöre kommundelsnämnd tackar för informationen. 58 Delegationsbeslut 2015 Dnr SKDN 2015/0025 Inga delegationsbeslut har inkommit sedan föregående nämndssammanträde. Södermöre kommundelsnämnd fattar inget beslut i ärendet. 59 Anmälnings- och kännedomsärenden 2015 Dnr SKDN 2015/ Anmälan till huvudman om diskriminering eller kränkande behandling i grundskola, förskola, förskoleklass och fritidshem. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling sammanställning. 3. Statsbidrag för omsorg på obekväm tid Skolverket Fördjupad översiktsplan för Södra staden är antagen. 5. Statsbidrag för handledare i läs- och skrivutveckling läsåret 2015/2016. Skolverket 18 mars Elevrådsprotokoll Ljungbyholmsskolan 27 februari Ny rapport från Skolinspektionen om utbildning för asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan tillstånd. 8. Motion från Per Dahl (M) om ökad valfrihet i val av äldreboende. Ansvar: omsorgsnämnden i samråd med Södermöre kommundelsnämnd. 9. Remiss från Socialdepartementet: sedd, hörd och respekterad. Ansvar: omsorgsnämnden i samråd med Södermöre kommundelsnämnd och socialnämnden. Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

17 17 (17) 60 Digital kallelse och föredragningslista Carl-Henrik Sölvinger framför önskemål om att avstå från handlingar och kallelser till Södermöre kommundelnämnd. Möjlighet att läsa handlingarna via dator, I-pad finns idag. De som, av nämndens ledamöter, vill avstå från pappershandlingar meddelar detta till kommundelförvaltningen och därefter skickas inga handlingar till den som avsagts sig utskick via postgång. Sammanträdet ajourneras mellan klockan 18:25 18:55 och de åhörare som kommit till mötet erbjuds att framföra sina tankar och frågor. Följande frågor lyfts: Södermöre för alla varför är det ingen verksamhet i Tvärskog? Kommunikationer till och från Tvärskog Ljungbyholm. Fiber i Tvärskog. Förbättringsvandringar vad har hänt, uppföljning? Landsbygdsutveckling.

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/

5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 7 (29) 2015-04-13 Ks 5. Hemsjukvårdsavtalet i Kalmar län utvärdering och uppföljning Dnr 2015/126-770 Den 1 januari 2008 överfördes ansvaret för hemsjukvården i ordinärt

Läs mer

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning 1(7) Tid Tisdagen den 5 maj 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl. 17:00 20:35 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 Kalmar Omfattning 61-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 oktober 2014 kl. 17:00 Plats Halltorpsskolans matsal Halltorp Omfattning 112-125 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Carina Sjögren (C), tjänstgörande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 september 2013 kl. 17:00-21:10 Plats Halltorpsskolans matsal Omfattning 123-143 ande Elisabeth Gustafsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande,

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl. 17:00-21.00 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 38-45 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.20 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola

Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-03-17 SKDN 2015/0067 52904 Södermöre kommundelsnämnd Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 17:00-17:45 Plats Kommundelssalen i Ljungbyholm Omfattning 1-7 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-22 7 (15) 31 Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola Dnr BUN 2015/0231 Handlingar Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl. 17:00-21.10 Ajournering kl 18:15-18:30 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 88-93 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl. 17:00-17:35 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 1-8 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-23 Ärendelista 63 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 64 Dnr 2015-000287 Plansamråd - ändring av detaljplan för del av

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning

Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Ivarsson 2018-01-05 SKDN 2018/0007 Södermöre kommundelsnämnd Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning Förslag

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 december 2014 kl. 17:00 19:40 Plats Björkhaga Påryd Omfattning 141-162 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande Allan

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd 1(11) Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 17:00 Plats Möregården Frånvaro anmäls till Linus Hellman på tfn 0480-45 29 04 Fika serveras från kl. 16:30 Enligt uppdrag Beslutsärende

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 26 mars 2014 kl. 17:00-19:00 Plats Björkhaga samlingssal Påryd Omfattning 23-41 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande

Läs mer

Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola

Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-06-08 SKDN 2015/0067 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-03-04

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-03-04 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 17.05 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Åsa Ottosson (M) Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) Karin L Folkegård (FP) -16.15 Renée Solstad (S) Jan

Läs mer

Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola

Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Hansson 2015-04-07 BUN 2015/0231 0480-45 30 07 Barn- och ungdomsnämnden Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats

Läs mer

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD)

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Östra Storgatan 29, Ludvika, kl. 16:00 17:00 Beslutande ledamöter Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl. 17:00 19:45 Plats Kommundelssalen, kommundelskontoret Ljungbyholm Omfattning 81-102 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 15.00 19.40 Ajournering 18.00 18.05, 18.30 19.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnds sammanträde den 21 oktober 2009

Södermöre kommundelsnämnds sammanträde den 21 oktober 2009 Sammanträdesprotokoll s sammanträde den 21 oktober 2009 Plats och tid Halltorpsskolans matsal kl. 17.00 20.00 Omfattning 128 148 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl. 15:00-19:40 Ajournering 16:50-17:00 och 18:45-18:55 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 9-17 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskolan

Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskolan UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2015-08-26 Barn- och ungdomsnämnden 53 Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskolan Dnr BUN 2015/0231 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-08-12. Bakgrund

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 17:00-18.10 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 24-37 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller Sammanträdesprotokoll sid 1 (9) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13.00 14.45 ande Lennart Andersson (S), ordf Lars-Göran Andersson (S) Stig Augustsson (S) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-09-22 Ärendelista 80 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 81 Dnr 2016-000163 Remiss av förslag från barn- och ungdomskonferensen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-08-26 4 (17) 53 Slopad reducering för 15-timmarsplats i förskolan Dnr BUN 2015/0231 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-08-12. Bakgrund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl Ajournering,

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl Ajournering, 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl. 08.30 10.40 Ajournering,10.00 10.30 för gruppmöten Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ersättare tanja Pålsson (M)

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd 1 (11) Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 17:00 19:15 Plats Tvärskogs bygdegård Tvärskog Omfattning 97-111 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande Georg Persson

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

PROTOKOLL 2014-04-07

PROTOKOLL 2014-04-07 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 7 april 2014 kl. 17.00-18.25 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Jan Linderhielm (np)

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L)

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L) REGISTER Datum 1(1) Tid: Plats: Justeringsdatum: Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00 Gullmarssalen på kommunhuset Forum 2019-06-17, kl 08:00 Leif Karlsson (S) Karin

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Martin Nyqvist Kerstin Jinghede. Anders Cargerman. Martin Nyqvist SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Martin Nyqvist Kerstin Jinghede. Anders Cargerman. Martin Nyqvist SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-07 Plats och tid Högskolecentrum hörsal 13.15-16.05 Beslutande Övriga deltagare Anders Cargerman (L) ordförande Håkan Tomasson (M) 1:e vice ordförande Kerstin Rosenkvist

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Svanesunds förskolor 2018-03-12

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-25 Ärendelista 39 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 40 Dnr 2017-000018 Yttrande över förstudie av utbyggnad av Glänningesjö

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-05-24 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid KilArena, torsdag 24 maj 2012, kl. 19.00 Föredragningslista Ärende Dnr 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD) 1(13) Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 11.25 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Tjänstgörande

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl. 17:00 19:45 Plats Hagbyskolans matsal Omfattning 1-22 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), 1:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Primärvården i Varberg

Primärvården i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-30 Primärvården i Varberg Tid: Tid: Torsdag 30 september 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Borgerliga gruppen träffas 29/9 kl

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2012-08-30 64 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2012 65 Kommunplan och budget för år 2013 samt ekonomisk plan 2014-2015 66 Budget

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/9 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2016-04-22, kl. 09.00-11.45 Lokal: Ledamöter och tjänstgörande ersättare: Kent Olsson (M), ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Anders C Nilsson (S) Margareta

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2015-03-26 32 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 33 Remiss visioner och mål för Laholms kommun 34 Barn- och ungdomsnämndens

Läs mer

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB Information Information beträffande biogasutvecklingen, Föredragande Lotta Brännström, Göteborg Energi AB, 20 min 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 79 Dnr 2015-000218 Budget skolskjuts 2016 80 Dnr 2015-000201 Plansamråd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Samuelsson 2013-09-06 KFN 2013/0121 kulturutvecklare Kultur- och fritidsnämnden Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid Notariet,tisdagen den 5 november 2018 kl 10.00-15.00 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Leif Gustavsson

Läs mer

1 Barnomsorgskön; redovisning BUN 16/39. 2 Verksamhetsplan BUN 16/34. 3 Bidrags- och ersättningsbelopp 2016; interkommunal ersättning, rättelse

1 Barnomsorgskön; redovisning BUN 16/39. 2 Verksamhetsplan BUN 16/34. 3 Bidrags- och ersättningsbelopp 2016; interkommunal ersättning, rättelse BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-01-27 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 27 januari 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-05-20 47 Innehållsförteckning Ärende 37 Barnsamordnare i Habo kommun... 49 38 Besök från Slättens förskole- och skolområde... 50 39 Ekonomisk månadsrapport... 51 40 Ekonomisk rapport tertial 1 2014...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 1 (20) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, kl 19.00-21.00. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Malin Karlsson (FP), Irene Öman (M), Hans Heneby (M),

Läs mer

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Kommunstyrelsens personaldelegation 33 Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt Dnr KS 2013/0543 Handlingar

Läs mer

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 1 (7) Transumt Protokoll Socialnämnden Nr 9 Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00 Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 Ledamöter: Amelie Tarschys Ingre (FP), ordförande Björn Engström

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 8 maj 2017 kl 17:00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista på sida

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-05-21 Ärendelista 50 Budgetuppföljning 1 år 2015 51 Årsredovisning avseende fristående förskolor och fritidshem år 2014 52 Uppföljning av politiskt program

Läs mer

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 218/2013. Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 218/2013. Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten Protokoll Sö 218/2013 Socialnämnd öster Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten Närvarande ledamöter Sigvard Sundkvist (KD) Elisabeth Karlsson Zuaw (S) Ulf Södersten (M) Carola Johansson (S)

Läs mer

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 Sida 1 (8) Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 Sida 1 (8) Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40 1 (8) Plats och tid Beslutande Bäckhammarskolan Ramnäs Måndag 21 maj, kl. 15.00 16.40 Kennet Hedlund (S), ordförande Inga-Lill Ohldin (S) Kjell Krüger(S) Regina Ericsson (S) Johanna Olofsson (M) Göran

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 13 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 14 Delgivningar 2018/4005 5 15 Statusrapport 2018/4006 6 16 Systematiskt kvalitetsarbete 2017/4023

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-03-16 1(10) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.10 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Per Thorsell (M) Lise Lidbeck (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

2012-03-09. Kolabacken, kommunhuset

2012-03-09. Kolabacken, kommunhuset 1(15) 2012-03-09 Nämndsekreterare Josefine Storm Tfn 040-42 5244 Sammanträdesdatum Plats Kolabacken, kommunhuset Tid 17:00 Ledamöter Ersättare Närvarorätt Anna Mannfalk (M) (ordföranden) Kristina Fredin

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-22 7 (15) 31 Indexreglering av inkomsttaket i Maxtaxa och slopad reducering för 15-timmarsplats i förskola Dnr BUN 2015/0231 Handlingar Förvaltningskontorets

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-23 Innehållsförteckning Ärende 74 Rapport kostupphandling... 87 75 Utvärdering av resultatfonder i barn- och utbildningsnämnden... 88 76 Ekonomisk månadsrapport... 89 77 Aktuell kö till förskoleverksamhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer