Classic Mustang Club Syd Höstrally. 24 september

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Classic Mustang Club Syd Höstrally. 24 september"

Transkript

1 Classic Mustang Club Syd Höstrally september

2 2016 års Höstrally Samling vid Christinehof på gräset framför slottet, se CMC flaggan. Samling klockan Kaffe serveras Avfärd mot Kronovall Christinehofs Ekopark och Slott 1700-talsslott i barockstil. Öppen visningsvåning. Café och butik öppet under ordinarie öppettider. Ursprungligen uppfört Slottet är byggt i tysk barockstil och kallades från början Andrarums gård men fick senare namn efter ägarinnan Christina Piper. Redan 1725 tog hon över Andrarums alunbruk, som under hennes ledning blev Skånes största industri. Slottet ligger ett par mil norr om Tomelilla. År 1725 köpte Christina Piper Andrarums gård av Jockum Beck som ruinerats av krig och dåliga tider. Under Christina Pipers ledning blev det alunbruk, som följt med i köpet, Skånes största industri. christinehofsekopark.se Observera att om det inte står något så är det rakt fram i korsningen Till Kronovall 1. Christinehof slott, N ' E ' 2. Ta Grusväg och kör ut från Christinehof rakt över korsningen 3. Sväng till höger till Eljaröd 4, 4. Sväng till höger direkt efter kyrkan och bron, 5. Sväng till höger till på väg 19 mot Tomelilla, 6. Sväng skarpt till vänster till S:T Olof 7, 7. Sväng till höger in på Kronovalls parkering 8. Kronovall Slotts parkering, 9. Paus och rundtur, kör senast och glöm inte att svara på frågan.

3 Kör in på Gästparkeringen. Första frågan på tipsrundan är: Hur många flaggstänger finns vid gången som leder till slottet från parkeringen? Ankomst ca Avfärd mot Högestad Gods senast Kronovalls Vinslott Beläget på en holme, omgiven av vallgravar ligger Kronovalls slott. Ursprungligen uppfört på 1890-talet i fransk barockstil efter arkitekten Isak Gustaf Clasons ritningar. Kronovalls Vinslott lämnar ingen oberörd. Den vackra naturen och slottsparken ger en lugnande inverkan och näring för själen. Sedan 1996 är Kronovall en publik anläggning och idag drivs hotell-, restaurang- och konferensverksamhet på vinslottet året runt. Till Högestad Gods 10. Sväng till höger ut från parkeringen 11. I S:T Olof ta till höger i rondellen till Österlenvägen mot Smedstorp På höger sida ca 5 km efter rondellen ligger Tunbyholm slott N ' E ' Slottet kan inte ses från vägen och ligger bakom en skogsdunge. Om du får för dig att köra dit så är det grusväg och dåligt med plats att vända. Slottet ligger fint vid en sjö. N ' E ' 12. Fortsätt på Österlenvägen mot Smedstorp

4 Tunbyholm Slott ett av Skånes "glömda" renässansslott. Uppfördes omkr av Erik Axelsen Rosenkrantz och var då det kanske förnämsta exemplet i Skåne på Christian IV:s renässans. Restaurerat och ombyggt under 17- och 1800-talen. Tunbyholm är beläget drygt en mil nordöst om Tomelilla på vägen mellan Smedstorp och S:t Olof. Slottet ligger vid en liten sjö, vilken innan det byggdes skall ha varit ett kärr, som genom uppdämningar förvandlades till ett vatten med tretton holmar. Anläggningen består i dag av en tvåvåningsbyggnad med gulputsade fasader och vita pilastrar och fönsteromfattningar samt två friliggande flyglar med kvadratisk plan och pyramidformade tak. Slottet har under tidernas lopp genomgått stora förändringar och ägs sedan 1918 av familjen Akrell. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten men slottsomgivningarna är öppna för visningar.

5 På höger sida innan Smedstorps kyrka så ligger Smedstorps slott in på en enskild väg (Marietorp 3). Även detta slott kan inte ses från vägen och där är svårt att vända. Slottet är inte öppet för allmänheten. Slottet var på 1500-talet en stor slottsanläggning. Uppfört i början av 1400-talet. Nu återstår av den fordom kringbyggda gården endast borgens västra länga. Borgen ägdes av den danske ätten Bing. Anders Bing, den siste företrädaren för ätten hade Jacob I av England som gäst. Kungen förärade honom en dikt som kan läsas på Anders Bings gravmonument vid Smedstorps kyrka. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten. 13. Sväng till höger mot Tomelilla på väg 11, 14. Sväng till vänster mot Bollerup på Rosendalsvägen, 15. Sväng direkt till höger mot Centrum på Simrishamnsvägen, följ vägen in på Östergatan

6 16. Följ kullerstensvägen förbi torget in på Tomegatan (smal kullerstensgata) 17. Sväng till höger mot Ystad på Byavägen, 18. Sväng till vänster mot Ystad på Ystadsvägen, Efter ca 1,8 km på vänster sida har ni Örups slott som tyvärr inte är öppet för allmänheten och syns inte från vägen. Örup Slott byggdes som en mäktig försvarsanläggning under senmedeltiden, tillhör tillsammans med Glimmingehus, Bollerup och Tosterup de borgar på Österlen som byggdes under senmedeltiden. De uppfördes alla som mäktiga försvarsanläggningar under en osäker och farlig tid, då svenskar och danskar stred om makten och herremännen måste skydda den egna jorden både mot yttre fiender och mot kungen. Slott och park är inte öppna för allmänheten.

7 19. Sväng till vänster mot Ystad 14, på väg Sväng till höger mot Sövestad 7 på Ljungahusvägen, 21. Sväng till vänster mot Sövestad 5, på Högestavägen 22. Högestad Gods, Då det är svårt att parkera så stanna till bara en kort stund och beundra slottet samtidigt som du besvarar den andra frågan: Vad för årtal står på husväggen? Kör sakta förbi slottet. Andra frågan på tipsrundan är: Vilket årtal står på slottsväggen? Du rullar förbi ca beroende på hur länge du stannade på Kronovall Högestad gods De liljeformade smidda ankarsluten på Högestads huvudbyggnad upplyser om att det var riksrådet Palle Rosenkrantz som lät uppföra huset Godset är dock känt genom skriftliga källor sedan medeltiden då det tillhörde ärkebiskopsstolen i Lund. Namnet Högestad syftar förmodligen tillbaka på de två "tingshögar" som under hednatiden restes i trakten. Bland godsets många framstående ägare under senare århundraden kan nämnas Jörgen Krabbe som råkade i onåd hos Karl XI och avrättades i Malmö 1678 och den legendariska Christina Piper. Andra ätter som man kan knyta till Högestads tidiga historia är Gyldenstierne och Rosenkrantz, evigt berömda genom Shakespeares "Hamlet". Om den olyckliga Jutta Thott, änka efter Jörgen Krabbe, berättas att hon i sin otröstliga sorg efter makens avrättning inredde ett rum på Högestad helt i svart. Det sägs också att hon spökar på Högestad. Man har sett henne ila över borggården och irra omkring i slottsgemaken iklädd sitt svarta änkedok. Till skillnad från flera andra sydöstskånska slott från dansktiden har Högestad aldrig varit befäst med några försvarsanordningar. Det har i alla tider varit en fredlig och mycket stor gård med gott om stallutrymmen för många oxar och andra djur. De äldre ekonomibyggnaderna bildar en sluten enhet tillsammans med huvudbyggnaden som förskonats från större ombyggnader och förvånansvärt väl bevarats i ursprungligt skick. I slutet på 1600-talet drogs egendomen in till kronan och från 1706 har familjen Piper residerat här. Högestad bildar tillsammans med Andrarum Alunbruk, Torup, Christinehof och Baldringe ett av landets största fideikommiss, och omfattar idag ha.

8 Till Tosterup Slott 23. Fortsätt fram på Högestavägen 24. Sväng till vänster mot Borrie 2 på Killebackevägen, 25. Sväng till vänster mot St Herrestad på Borrievägen, 26. Håll till höger in på Landsvägen mot Ystad 27. Sväng till vänster mot Köpingebro på Karlsfältsvägen, 28. Vid stopp, sväng vänster in på väg 19, sen direkt höger mot Köpingebro Sväng till vänster mot Svenstorp 2 på Svenstorpsvägen, 29. Sväng till höger mot Tosterup 2, 30. Sväng till vänster mot Gärarp 3, 31. Tosterup Slott. Hittar du en parkeringsplats så rekommenderas en runda i omgivningarna. Passa på och lista ut svaret på tredje frågan, en bokstavskombination över årtalet Stanna till och passa på att gå i omgivningarna, kan dock vara svårt att parkera. Tredje frågan på tipsrundan är: Vad står över årtalet på grindöppningen? Du anländer ca Kör senast Tosterups slott Tosterups slott är med sitt senmedeltida torn ett av Österlens mest intressanta slott. Slottets vackra omgivningar är öppna för allmänheten. Festlokal kan hyras för bröllop, för mer info se hemsida. Det ligger dominerande i landskapet och har en historia, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tosterup har förmodligen, liksom hela socknen, uppkallats efter Toste hin skarpe, över vilken en runsten finns vid Glemminge kyrka. Borgen är trelängad och kringärdad av vallgrav. Den ursprungliga borgen uppfördes troligen några kilometer längre åt nordväst. Ett par kilometer nordväst om Tosterup ligger "Vallen", rester av en borg som kan ha varit det nuvarande slottets föregångare och som på 1300-talet tillhörde den illa beryktade riddaren Isengrim. Det ursprungliga slottet ödelades av drottning Margareta som var missnöjd med Isengrims härjningar i bygden. Slottets nuvarande exteriör är till största delen från 1760-talet.

9 Omedelbart söder om Tosterup finns arbetarbostäder uppförda på 1940-talet. I den lilla 1100-talskyrkan invid slottet finns en praktfullt dekorerad kista, som innehållit stoftet efter Jörgen Iversen Krabbe. Kyrkan har flera medeltida kalkmålningar och på ena väggen en målning, vilken visar vapensköldarna hos de adelssläkter som varit ägare till Tosterup. I det sammanhanget bör nämnas Jörgen Brahe och hans hustru Inger Oxe som under sin tid på slottet uppfostrade Tycho Brahe, som var Jörgens brorson. Slottets omgivningar är tillgängliga för allmänheten. Till Bollerups Borg 32. Tillbaks till vägkorsningen du kom från, 33. Sväng vänster mot Glemmingebro Sväng vänster mot Bollerup Sväng vänster mot Tomelilla Bollerup Borg, Stanna till, kan vara svårt att parkera men är värd en rundtur. Fjärde frågan på tipsrundan är: Den vita boskapslängan, årtalet 1894 står där men vad är under det? Du anländer ca Kör senast Bollerups Borg Borgen är från slutet av 1400-talet, belägen på en holme, omgiven av vallgravar. Tillhör Bollerups Lantbruksinstitut Naturbruksgymnasium. Guidade vandringar. Events. Bollerups Borg tillhörde under 1200-talet släkten Due, men övergick 1401 till släkten Krognos. Borgen som ligger på en vallgravsomfluten holme, har blivit kraftigt ombyggd och används sedan slutet av 1800-talet som lantbruksskola. Borgen är mycket sevärd. Den norra längan, liksom vallgraven och kyrkan med sitt runda torn, är från medeltiden, medan det nya boningshuset uppfördes c:a Under Sören Norbys skånska uppror 1525 brändes borgen, men återuppbyggdes strax igen höll här Olof Stigsen Krognos bröllop för sin dotter Magdalene som gifte sig med riksrådet Tyge Axelsen Brahe, ägare till grannslottet Tosterup. Bruden var klädd i gyllensammet, pärlbroderier och hermelin. För gästernas förplägnad slaktades 10 oxar, 40 lamm och lika många får samt åtskilliga svin. Fisk levererades tunnvis, liksom smör och honung. Drack gjorde man också, och det med besked: liter öl, liter mjöd och liter vin, rhenskt och franskt. Idag fungerar Bollerup som lantbruksinstitut med tillhörande stort jordbruk samt Naturbruksgymnasium. Familjevandringar i juli med visning av kyrka, borg och djurstallar.

10 Öppna turistguidningar på sommaren, för tider se: Borgen är öppen dagtid för allmänheten men under sommartid, närmast helger, förekommer en hel del evenemang i borgen som gör att den inte alltid inte alltid kan vara öppen för allmänheten. För att vara säker på att den är öppen, ring eller varför inte boka en guidad tur med Margareta L Nörregård tel el Till Gunnarshögs Gård 39. Kör tillbaks till korsningen, sväng vänster mot Hamenhög Sväng till vänster mot Hammenhög Kör igenom Hannas 42. Sväng till höger mot Gunnarshög 2 på Vallbyvägen, 43. Sväng till höger till Gunnarshög 44. Gunnarshögs Gård, Då har du kommit till slutmålet. Femte frågan på tipsrundan är: Hur många kilo rapsfrön behövs till en liter rapsolja? Du anländer ca Nu finns det möjlighet att fika och att gå en guidad tur på gården samt att shoppa. Gunnarshögs Gård Kafé Vårt populära gårdskafé är öppet framför allt under sommaren, men öppnar självklart även för bokade grupper och studiebesök. I kaféet har vi lagt extra kraft på att skapa en fräsch och välkomnande miljö och personalen finns till för dig, för att ge dig det där lilla extra. Här hittar du säkert något som faller dig i smaken. Slå dig ner en stund och njut av såväl smörgåsar och lätta rätter som söta delikatesser allt bakat och tillrett i eget kök. Så långt det är möjligt använder vi gårdens rapsolja, men ibland slinker även en och annan klick smör ned! Både varma och kalla drycker finns till försäljning. Kaféet rymmer 50 sittande gäster och om vädret tillåter går det även utmärkt att sitta på gårdsplanens uteservering. JFJ-Design

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Foto: Maria Råberg Nilsson Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Ystad & Österlen väntar på dig! Kom och upptäck destinationen i din egen takt med upplevelser för alla dina sinnen! Unik och

Läs mer

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Foto: Maria Råberg Nilsson Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Ystad & Österlen väntar på dig! Kom och upptäck destinationen i din egen takt med upplevelser för alla dina sinnen! Unik och

Läs mer

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne, Sveriges allra sydligaste landskap, är berömt för sina slott, borgar och herrgårdar. Här finns minst 250 byggnader av det slaget. När vi reser genom Skåne

Läs mer

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott.

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Om det berodde på byte av ordförande eller nyfikenhet på TV-kändisen Peder Lamm att i runda svängar tvåhundrafemtio hade bänkat sig i den numera omstridda

Läs mer

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Stenshuvud

Stenshuvud Stenshuvud 2017 12 08 Stenshuvud södra huvudet 2016 12 08 Södra huvudet sträcker sig 97 meter över havet och bjuder på en härlig utsikt över Skånes landskap och Hanöbukten. Här hittar vi en av Skånes få

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2016

ÄVENTYRSVANDRING 2016 Jag råkade stuka foten igår. Det var inte på äventyrsvandringen utan på väg till den. Tina erbjöd mig sina kängor som gav bättre stöd åt foten och vristen. Vi bytte och det gick bra för båda att vandra

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019 Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet 24 26 maj 2019 Vi var 47 stycken från både vår förening och föreningen i Fruängen-Liljeholmen. Väderutsikterna var inte de bästa inför denna resa, men

Läs mer

GRIPS VÄG, RIBBINGS VÄG OCH LINNÄSVÄGEN VIKBOLANDET / MAURITSBERG

GRIPS VÄG, RIBBINGS VÄG OCH LINNÄSVÄGEN VIKBOLANDET / MAURITSBERG GRIPS VÄG, RIBBINGS VÄG OCH LINNÄSVÄGEN VIKBOLANDET / MAURITSBERG VÄLKOMMEN TILLVIKBOLANDET / MAURITZBERG GRIPS VÄG, RIBBINGS VÄG OCH LINNÄSVÄGEN NORRKÖPING - Tomter belägna i naturskönt läge vid havet,

Läs mer

Höstens bussresa till Karlskoga 2015

Höstens bussresa till Karlskoga 2015 Höstens bussresa till Karlskoga 2015 Den 18 september gjorde vi en bussutflykt till Karlskoga för ett besök vid Nobelmuseet och Kulturcentrum Berget i Degerfors. På hemvägen gjorde vi ett stopp i Hova.

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Det gällde att stiga upp tidigt då bussen ankom 6.45 till Dalby, Genarp och Veberöd några minuter senare.. Färden gick

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2017 års paketresor. Det är nu 14 år sedan vi började med att paketera våra populära resor för bussbolag och föreningar där vi är spindeln i

Läs mer

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksvaerk ligger i mitten av staden, omgiven av kanaler och vackra byggnader. Hotellet har funnits i över 200 år och tillhör således bokstavligen en magnifik del av Danmarks

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1 FASTIGHETSFÖRTECKNING för Väg Väg 9 Simrishamn_Brösarp, gång- och cykelväg Kivik-Ravlunda, Simrishamn kommun, Skåne län Fastighetsindelningen och ägare till respektive fastighet vid granskning [2017-04-19]

Läs mer

Titta själv och tyck till! Ewa

Titta själv och tyck till! Ewa För jämförelsens skull har jag gjort två olika layoutförslag. Här kommer det andra. Det är en bok i liggande A4. (Det andra förslaget, som du kanske redan har sett, är i stående A5). Den här layouten gör

Läs mer

Dansk renässans för svensk landshövding

Dansk renässans för svensk landshövding Det store nye Hus Halmstad slott har fortfarande en påtagligt dansk karaktär trots att huset varit i svensk ägo i 340 år. I dag residerar landshövdingen i Hallands län i Det store nye Hus som en gång var

Läs mer

Östra Mälaren runt norrifrån

Östra Mälaren runt norrifrån Östra Mälaren runt norrifrån Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna

Läs mer

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv De första kyrkorna som byggdes när kristendomen infördes var små träkyrkor. Under 1100- och 1200-talen ersattes de i många fall av stenkyrkor efter kontinetalt mönster. Ofta byggdes de i närheten av de

Läs mer

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård Välkommen Sedan 2014 ägs Grythyttans Gästgivaregård av familjen Spendrup. Vi vill att det ska vara lätt att ha det bra, så låt oss ta hand om dig och ditt sällskap. Det är det vi kan bäst. Vi hoppas att

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti. Bakgrund: Stärkta av de två tidigare årens körningar föddes under förra årets Vättern runt idén med att göra 2011 års event till ett

Läs mer

Välkommen till Herrgården

Välkommen till Herrgården Välkommen till Herrgården Munkedals Herrgård anno 1823 KONFERENS HOTELL RESTAURANG broschyr_2017_4.indd 1 2017-08-08 07:01:58 broschyr_2017_4.indd 2 2017-08-08 07:01:59 Att njuta av herrgårdslivet Som

Läs mer

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1 FASTIGHETSFÖRTECKNING för Väg Väg 9 Simrishamn_Brösarp, gång- och cykelväg Kivik-Ravlunda, Simrishamn kommun, Skåne län Fastighetsindelningen och ägare till respektive fastighet vid granskning [2017-04-19]

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Väggen 2, Vireda församling.

Väggen 2, Vireda församling. Väggen 2, Vireda församling. Efter vår trevliga kusinträff den 16-17 juni 2012 blev jag intresserad av fastigheten Väggen som fortfarande ägdes av Karl-Johan Johansson när Sonja föddes 1913. I juli tog

Läs mer

Hällbo Gård. Wärmö H A W T H O R N E M Ä K L E R I

Hällbo Gård. Wärmö H A W T H O R N E M Ä K L E R I Hällbo Gård Wärmö H A W T H O R N E M Ä K L E R I Hällbo Gård - Wärmö Hällbo Gård - äldre flygfoto Hawthorne Mäkleri Box 20052 200 74 Malmö 0709-65 37 95 1 (1) MH026 Öresundsregionen Svalövs kommun ligger

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

F~RUTSAT~~GAR FÖR ATT ~~~VÄRDENA SRALL BIBE~~~~AS:

F~RUTSAT~~GAR FÖR ATT ~~~VÄRDENA SRALL BIBE~~~~AS: RiXISTERI3LAD 1989-01-30 O ~ D AV E RIKSINTRESSE FOR KITLTURMINSVÅRD I HALLANDS LM Nr KN 31 Namn : v~~pnödalen WTADS KOMMUN KARTA: 4C NV AREAL: Större an 100 ha KULnmGMX=RAFISK rni0n: 2 Sydsvenska odlingsbygderna

Läs mer

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var Resa till Skåne med SPF den 13-16 maj 2019. Vi startade från Vimmerby kl. 7.30 reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var vi snart i Skåne. Det Skånska landskapet som är betydligt

Läs mer

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande sidor.

Läs mer

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus Fredag 9 augusti Turen går till Åhus CTV_Fredag_Åhus.indd 1 2019-08-02 16:57:50 C Y K E L T U R V E C K A N 2 0 1 9 Fredag 9/8 Åhus 1Trolle Ljungby och Minas chokladstudio I de mysiga omgivningarna kring

Läs mer

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser!

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! Natur och Nöje 6-7 maj 2017 Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! I dagarna 2 kastar vi oss mellan fridfull natur och glamoröst kvällsliv. Vi ska bl.a. få se visenter ströva

Läs mer

Varumärkesundersökning

Varumärkesundersökning Varumärkesundersökning Vem är våra gäster och vad tycker dom och andra om oss? Brand Audit Ystad & Österlen Juni 2010 Urvalen Sverige: 1000 IP, 18 74 år Stockholm/Mälardalen 250 IP Göteborgsregionen 250

Läs mer

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 NORDICFORUM TORSHAMNSGATAN 35 & 39 2 OM NORDICFORUM Kraftig tillväxt, idérikedom och gemensamma mål. nordicforum erbjuder de förutsättningar

Läs mer

Vandring i Parque Natural del Marjal mellan Pego och Oliva fredagen den 6 oktober 2017.

Vandring i Parque Natural del Marjal mellan Pego och Oliva fredagen den 6 oktober 2017. Vandring i Parque Natural del Marjal mellan Pego och Oliva fredagen den 6 oktober 2017. Naturparkens yta uppgår till 1.290 ha och är ursprungligen en albufera ( kommer i från arabiskan och betyder litet

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE BOSJÖKLOSTER

MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE BOSJÖKLOSTER MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE BOSJÖKLOSTER I mellersta Skåne, ca 2 km söder om Höör och ca 0,9 km norr om Västra och Östra Ringsjöarna, är ett markområde av fastigheten Bosjökloster 1:33 till salu.

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Resa den 6 juni 2010 till Hofsnäs, Torpa och Limmared.

Resa den 6 juni 2010 till Hofsnäs, Torpa och Limmared. P P P 1 : 5 1 F P1452-251. 1 P 1452-251. 2 1 : 1 9 Na b b e 1 :2 n K v i n n o ö n P T o rp a s te n h u s M å s ö n Ä s p i n g s u d d Åk e rs ö r B j ö rk e b a c k e n S ä l g h å l a n F ru n s ö

Läs mer

SVENSTORP YSTAD KOMMUN

SVENSTORP YSTAD KOMMUN SVENSTORP YSTAD KOMMUN FASTIGHETSBESKRIVNING SVENSTORP I böljande åkerlandskap, endast 6 km från kusten finner vi denna gårdssamling med gamla anor. 35 m putsad skånelänga trevligt placerad med ekonomibyggnader

Läs mer

en pärla i norra Skåne

en pärla i norra Skåne Bo på banan! Wittsjöen pärla Golfklubb i norra Skåne Välkommen till Vittsjö I norra Skåne, nära E4:an, ligger det vackra samhället Vittsjö. Mitt i den göingska skogen där svenskar och danskar, med hjälp

Läs mer

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult.

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. Släktträff 2011 Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. De sista dagarna i juli ägde en släktträff rum i Edshult, närmare bestämt helgen 30-31 juli, med undertecknad som arrangör.

Läs mer

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D Månslunda 2:7 ligger på Österlen ca 5 km NO om Lövestad och 6 km väster om Fågeltofta. Gården har egen infartsväg och lugnt läge i ett fint omgivande landskap. Total areal

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Besök Smålandskusten, Öland och bo i historiska Kalmar. Best Western Plus Kalmarsund Hotell. Best Western Plus Kalmarsund.

Besök Smålandskusten, Öland och bo i historiska Kalmar. Best Western Plus Kalmarsund Hotell. Best Western Plus Kalmarsund. Best Western Plus Kalmarsund Hotell Best Western Plus Kalmarsund Best Western Plus Kalmarsund är ett modernt och trivsamt hotell beläget på Kvarnholmen i Gamla Kalmar. De flesta sevärdheterna finns på

Läs mer

Vandring i Valle de Perputxent längs floden Serpis den 24 mars 2017

Vandring i Valle de Perputxent längs floden Serpis den 24 mars 2017 Vandring i Valle de Perputxent längs floden Serpis den 24 mars 2017 Asociación Nordica har inte någon ansvarsförsäkring för medlemmar som deltar i vandringar eller andra aktiviteter organiserade genom

Läs mer

Kyrkoruiner i pastoratet

Kyrkoruiner i pastoratet Kyrkoruiner i pastoratet SÖDRA VINGS PASTORAT Södra Vings pastorat omfattar Södra Vings församling, med Södra Vings, Härna, Fänneslunda-Grovare och Varnums kyrkor samt Trogareds Kapell, och Hällstads

Läs mer

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km. Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km. Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km Jämtkraft Arena 63 11 40 N, 14 39 21 Ö Byskogen 63 13

Läs mer

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling Antikvarisk kontroll Oxie kyrka Nytt läktarräcke Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:004 Jörgen Kling Malmö Kulturmiljö Box

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610 gunilla svensson arkitektkontor ab karl XII gatan 8a 222 20 lund tel: +46 46 15 07 40 www.gunillasvensson.se FÖRSLAG NYTT RIDHUS TROLLEBERG Förslaget innebär en alternativ

Läs mer

PRO Kävlinge - Resekommittén

PRO Kävlinge - Resekommittén Bussen hämtade oss kl 07.30 i Kävlinge och 7.40 i Furulund. Alla var på plats och färden kunde börja. Förutom oss PRO:are från Kävlinge hade vi sällskap med ett trevligt gäng från Landskrona. Observera

Läs mer

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Malmöhus slott Plats: Malmöhusvägen Byggnadsår: äldsta byggnaden från 1434 Byggherre: Eric av Pommern Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Myntergården Malmöhus slott

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall.

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall. Zamek Reszel I nordöstra Polen, i Warmiaområdet är Hotel Zamek Reszeal beläget. Hotellet inryms i stadens gamla slott, här erbjuds en unik hotellvistelse med medeltids atmosfär. Tillsammans med familjen

Läs mer

Resa till Polen september 2017

Resa till Polen september 2017 Resa till Polen 11 16 september 2017 Närheten, möjligheten att återuppleva kultur och gemensam historia och mycket mera gör Polen till ett land värt att besöka. Polen har enormt mycket att erbjuda mellan

Läs mer

Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken

Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken START-PM Tyresö kommun 2014-12-19 1 (5) Heléne Hallberg Planchef Diarienummer 2014KSM1061 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken Förslag till

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Blåa Sjörundan runt Rönningesjön Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start/mål för blå sjörundan. Mållinjen finns vid tidtagningskontrollen. Banlängden

Läs mer

Abbekås - omgivningen

Abbekås - omgivningen ! Abbekås - omgivningen I Abbekås är man Söder om Landsvägen, som det heter i Edward Perssonfilmen från 1936. Där sjunger han om Abbekåsgåsen Joakim, som står staty i Hamnen och på vår framsida. Området

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder Vann Spa, Hotell & Konferens Hotellet erbjuder Ta dig en liten minisemester och njut av både SPA, träning och wellness pa Vann Spa. Hotellet har egen båtbrygga och privat strand precis vid Gullmarsfjorden.

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK MEDVERKAN 2013 SKYLT TILL KONSTHALLEN RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 5 Objekt och administrativa uppgifter...

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE

MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE MÖJLIGHETERNAS TOMT MITT I SKÅNE I mellersta Skåne, ca 2 km söder om Höör och knappt 1 km norr om Västra och Östra Ringsjön, är ett markområde av fastigheten Bosjökloster 1:33 till salu. På marken finns

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Berga slott Nationalromantiskt slott med thailändsk trädgård Slottet i Berga med sin park är en ovanligt välbevarad anläggning från 1900-talets början. Det uppfördes

Läs mer

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för.

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för. Scoutens guide till FM på Scout Camp Ransberg Varmt välkommen till förbundsmöte på Scout Camp Ransberg. Om en vecka är det dags för sommarens stora event. Det är första gången vi har förbundsmöte på sommaren

Läs mer

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se Sommarens resor 2016 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Hofterup tomtmark. Kävlinge kommun

Hofterup tomtmark. Kävlinge kommun Hofterup tomtmark Kävlinge kommun FASTIGHETSBESKRIVNING Skapa Ditt eget drömhus på ett unikt läge i hästtäta Hofterup. Högt belägen tomt om ca 3 ha hag-/skogsmark med positivt förhandsbesked om nybyggnation

Läs mer

Minneslund vid Himmeta kyrka

Minneslund vid Himmeta kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:56 Minneslund vid Himmeta kyrka Ändring av minnesplats Antikvarisk rapport Sticklinge 11:1 Himmeta socken Västmanland Helén Sjökvist Innehåll Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda

Natur- & kulturguidningar. Känn vårt K inda Natur- & kulturguidningar Känn vårt K inda MAJ Lördag 2 maj kl 10.00 VÄSBY BRANTER Ur elden och askan kommer livet Sommaren 2014 brann det högst upp på berget vid Väsby branter. Direkt eber branden började

Läs mer

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden.

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden. 1 Visby Visby är en idyllisk småstad och samtidigt Gotlands största tätort med cirka 25000 åretruntboende, ett centrum för handel, utbildning och administration. Fakta: Visby, Gotland - hansestad och världsarvsstad

Läs mer

BJÄLBO-SKÄNNINGE GUIDEFÖRENING

BJÄLBO-SKÄNNINGE GUIDEFÖRENING BJÄLBO-SKÄNNINGE GUIDEFÖRENING Guidningar i Mjölby kommun 2018 Skeninge marken tusenårig tradition Hör historien om Skeninge Marken från vikingatid ända fram till nutid. Gå på samma gator och torg som

Läs mer

GENOM FINLANDS BYGDER. I KONUNG GUSTAF V:s SPÅR HELSINGFORS NYSLOTT PUNKAHARJU VIBORG HELSINGFORS

GENOM FINLANDS BYGDER. I KONUNG GUSTAF V:s SPÅR HELSINGFORS NYSLOTT PUNKAHARJU VIBORG HELSINGFORS GENOM FINLANDS BYGDER I KONUNG GUSTAF V:s SPÅR 1U HELSINGFORS NYSLOTT PUNKAHARJU VIBORGHELSINGFORS Konung Gustaf V, President Relander och H. K. H. Prins Wilhelm vid ankomsten till Viborg. VID SITT BESÖK

Läs mer

SOFIERO. -En bröllopsgåva

SOFIERO. -En bröllopsgåva B R Ö L L O P PÅ S O F I E R O S L O T T S R E S T A U R A N G SOFIERO -En bröllopsgåva I utkanten av Helsingborg ligger detta romantiska slott i en av Europas vackraste slottsträdgårdar. Historien blickar

Läs mer

Vandring Parcent - Murla och Kapellet San Sebastian - Parcent fredagen den 19 januari 2018

Vandring Parcent - Murla och Kapellet San Sebastian - Parcent fredagen den 19 januari 2018 Vandring Parcent - Murla och Kapellet San Sebastian - Parcent fredagen den 19 januari 2018 Denna vandring utgår ifrån byn Parcent och går på asfalterade vägar och stigar utan några nämnvärda höjdskillnader,

Läs mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping Norrköping Norrköping fick stadsrättigheter 1384 då människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid. Nu finns det 83 561 invånare, staden är 3 477,94 hektar stor och varje kvadratmeter rymmer

Läs mer

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Vid starten från kommunhuset tittade solen fram och det kändes nästan som vår i luften, kul. Litet tråkigt dock att anslutningen var så klen

Läs mer