Studera på College i USA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studera på College i USA"

Transkript

1 Studera på College i USA Var börjar man och hur går man till väga?

2 Kapitel Inledning Var börjar man? Collegeboard.com Test Egna erfarenheter från SAT TOEFL Egna erfarenheter från TOEFL Anmälan till SAT Anmälan till TOEFL Lista college Skriv ditt presentationsbrev Gör tennisvideo Kontakt med coach Översätt dina betyg Besök collages eller universitet NCAA Eligibility center Skicka SAT resultatet Stipendier National letter of intent Vad händer nu? Att göra lista Tips Länktips

3 Idag är det allt vanligare att man efter gymnasiet söker sig utomlands för att studera vid Universitet eller College. På andra plats över länder som Svenskarna helst vill studera i ligger USA. I USA finns över 1500 universitet och college vilket betyder att det finns en uppsjö att välja mellan. Normalt är en college utbildning 4 år men längden kan variera beroende på vad man läser och var man väljer att läsa. Att studera utomlands är en otroligt bra merit och ger dig även svårslagna erfarenheter inte minst om du vill engagera dig i en sport.

4 Var börjar man? Oavsett vad man vill göra efter gymnasiet är det bra att börja fundera tidigt. I slutet av andra året på gymnasiet passar det sig att boka en tid med studie- och yrkesvägledaren på sin skola och prata igenom sina möjligheter. Om man redan då vet att man vill studera i USA på college eller universitet kan det däremot vara svårt att få alla sina frågor besvarade hos studie- och yrkesvägledaren. Detta beror på att det Amerikanska utbildningsväsendet är både komplicerat och omfattande. Man har då två vägar att välja mellan. Antingen kan man ta kontakt med ett företag som specialiserar sig på universitets- och collegeansökningar och låta dem göra jobbet. Det kommer naturligtvis kosta en del men kan vara värt det eftersom ansökningsprocessen är lång, komplicerad och ganska tidskrävande. Vill man sköta ansökningen själv finner man i denna guide den mesta informationen man behöver för att klara av att komma igång med processen.

5 Collegeboard.com Om man vill börja på college måste man börja med att registrera sig på collegeboard.com. Collegeboard.com är en hemsida som kan ge vägledning på olika sätt när det gäller ansökningsprocessen till college. Man kan tillexempel använda sidan som informationskälla, eller titta på jämförelser mellan olika colleges och universitet. Man kan även få viss rådgivning om collegevalet samt övergripande information om hur man går till väga när man söker. Under fliken SAT uppe i vänstra hörnet kan man skapa ett konto lika enkelt som man skapar ett Facebookkonto. Det kostar ingenting att gå med och man tar därmed första steget i sin collegeansökan. På Collegeboard.com kan man även söka bland olika Colleges och anpassa sökningarna efter sin egen profil. Man kan också läsa om olika Majors och Financial Aid o s v. Denna sida är gjord för att fungera som ett planeringsverktyg inför College. Antingen kan man använda sidan som ett litet hjälpmedel och lösa större delen av Collegesökningarna och informationsletandet själv. Alternativet är att man fyller i sin personliga profil till max på Collegeboard.com och får hjälp med att hitta Colleges som passar ens egna preferenser. Det finns till och med en sida som heter Make a plan

6 Test Det finns två olika test som båda i nästan alla fall är obligatoriska för utlandsstudenter som söker sig till college i USA. Det första är SAT testet vilket är som den Amerikanska versionen av det svenska högskoleprovet. Testet består av tre områden: läsning, skrivning och matematik vilka delas upp i tio delar. Varje del beräknas ta mellan 20 och 25 minuter och totalt sett tar testet tre till fyra timmar. Hela testet görs på engelska. Att göra SAT kostar ungefär, beroende på var man väljer att gör det, 45 dollar per gång och man får göra testet upp till sex gånger per år. Sedan får man ansöka på sitt bästa resultat för varje del. Med andra ord kan man ta sitt bästa matematikresultat från ett test och sitt bästa läsresultat från ett annat test och sedan lägga ihop poängen. Egna erfarenheter från SAT SAT provet var ett stressigt prov. Det gäller att hänga med från början i tempot och inte hänga upp sig på en fråga eller fastna någonstans. För varje rätt svar får man 1 poäng. Vet man inte svaret på en fråga kan det i vissa fall vara bättre att gå vidare helt och inte ens chansa. Om man chansar fel får man nämligen 0,25 poäng. Kan man däremot utesluta några av svarsalternativen så att man kan chansa mellan 2 eller 3 svar så kan det vara värt att prova. Man ska vara noga med att fylla i sina svar på rätt sätt, vilket han/hon som håller i testet kommer att informera om. Något som kan vara bra att plugga på innan testet är ord inom matematiken på engelska så att man förstår frågorna. En annan sak som är bra att plugga lite extra på är engelska ord, alltså ordförståelse, samt

7 meningsbyggnad. Efter vartannat test får man en paus på 5 minuter då man kan gå på toaletten aller äta något. Därför är det bra att ta med snacks eller något litet att äta så att man kan fylla på med energi. Bär sköna kläder och sov ordentligt dagen innan testdagen, var taggad till tusen och försök ditt bästa på alla delar. Att ta med till provet: Admission ticket Blyertspenna Suddgummi Miniräknare Snacks/frukt/dricka ID/Pass

8 TOEFL Det andra testet heter TOEFL och står för Test of English as a Foreign Language. TOEFL måste alla som inte har engelska som modersmål göra innan man kan antas till ett college eller universitet. När man gör TOEFL testar dem att man kan förstå och använda sig av engelska i akademiska sammanhang. När man har gjort testet är resultatet giltigt i två år. TOEFL testet består av fyra delar, läsförståelse, hörförståelse, en muntlig del och en skriftlig del. Testet tar ungefär 4 timmar att göra och efter två timmar har man 10 minuters rast då man kan äta, dricka något eller gå på toaletten. Egna erfarenheter från TOEFL Jag upplevde TOEFL testet som ett test där man hade fördel av att kunna många engelska ord och ha god förståelse när man läser engelska. För att öva inför testet skulle jag försöka läsa mycket, speciellt texter tagna ur akademiska sammanhang eller från dagstidningar. När man läser ska man vara noga med att slå upp ord som man inte förstår och ta reda på ordets betydelse. Om man läser mycket kommer man att prestera bra både på den skriftliga delen och läsförståelsen. Jag tror även att man genom att titta på engelska filmer utan svensk text kan få ett bra resultat på hörförståelsen. När det gäller den muntliga delen måste man bara se till att våga prata. Därför är det bra att öva på att prata engelska spontant med kompisar eller någon engelsktalande bekant. Det behöver inte vara invecklade ämnen utan vardagliga konversationer. Att ta med till provet: ID/Pass Penna Bekräftelse Något litet att äta, snacks, frukt, dricka

9 Anmälan till SAT För att anmäla sig till dessa test måste man som tidigare nämnt registrera sig på collegeboard.com. När man gjort detta kan man logga in under fliken SAT och starta sin registrering för SAT:s. Vid markeringen loggar man in på MYSAT. Har man inte redan ett konto kan man skapa ett genom att klicka på Sign up.

10 När man har loggat in är det dags att registrera sig för nästa SAT testtillfälle. Det gör man genom att klicka på Register Now som är markerat i högra hörnet.

11 Registreringen tar ungefär 20 minuter. Man behöver se till att ha ett foto på sig själv som man kan ladda upp, fotot ska vara en neutral porträttbild (ansikte och axlar) samt tillgång till kontokort så man kan betala för anmälan. Man får sedan svara på frågor som handlar om allt ifrån skolgång till mål och visioner. Personliga uppgifter måste man såklart också fylla i, vilket också inkluderar hälsoformulär. Många av frågorna används endast för statistiska ändamål. Slutligen ska man välja provplats och datum. I Sverige kan man göra testet i Stockholm, Malmö och Göteborg vid olika tidpunkter. Man kan göra testet ganska ofta men viktigt att ha med i beräkningen är att man oftast måste anmäla sig senast en månad innan själva testdatumet. Så var ute i god tid! Tänk även på att man kanske vill göra testet flera gånger och därför kanske bör göra det en gång på höstterminen och en gång tidigt under vårterminen.

12 Anmäla till TOEFL test För att anmäla sig till TOEFL testet måste man gå in på Där väljer man plats eller stad man befinner sig i eller nära. Sedan skapar man en profil och anmäler sig till testet. Även här måste man svara på ett antal frågor. Testet går att göra i Stockholm, Malmö, Göteborg eller Sundbyberg och kostar 250 dollar.

13 Lista College Oavsett vad man ska göra så är det alltid bra att ha tydliga mål. Därför är ett viktigt steg mot college att göra en lista över vilka platser/college/universitet/delstater man skulle kunna tänka sig att söka till. Försök vara så specifik som möjligt men om man inte har några speciella preferenser så är det en bra början att lista delstater som känns intressanta. Sedan kan man söka på internet för att ta reda på vilka college som är belägna inom de delstaterna man listat. Utifrån detta kan man sedan göra en lista med college eller universitet som är värda att överväga att söka till. Listan bör innehålla mellan 10 och 20 college eller universitet för att försäkra sig om att man i slutändan kommer in någonstans. För att hitta t.ex. division 1 skolor i USA kan man antingen gå in på collegetennisonline.com eller på NCAA:s hemsida. På NCAA:s hemsida under fliken Sports hittar man information om vad det innebär att vara en Student athlete samt en flik för varje sport.

14 Klickar man på tennisfliken kommer det upp tre nya flikar där man kan välja mellan olika divisioner. När man valt division kan man se en lång lista på Universitet eller Colleges som har ett lag inom din sport och division. Sen är det bara att välja och vraka.

15 Skriv ditt presentationsbrev För att få en bra kontakt med en skola eller Coach är det bra att skriva i ordning ett personligt brev som berättar vem du är, vad du har åstadkommit så långt i livet och vilka ambitioner och mål som du har inför framtiden. Det är viktigt att följa de formella skrivreglerna när man lägger upp sitt brev, vilka man kan hitta genom att söka på nätet. En bra sida som förklarar hur man på bästa sätt bygger upp ett formellt ansökningsbrev är vilken tillhör Birmingham City University. En annan sida som är tydlig och praktisk är vilka har förklaringar till hur man gör det mesta. Annars kan man även söka på How to write a letter of introduction och få upp åtskilliga förslag på hur man ska gå till väga. Som svensk ska man ha med i beräkningen att amerikanare överlag skryter om sina färdigheter och inte är blyga att tala om när de är bra på något. Var därför inte rädd att tala om i ditt presentationsbrev att du är en utomordentlig lagkamrat eller högpresterande i skolan. En bild är alltid bra att ha med så att mottagaren kommer ihåg dig. Mina tips när man ska skriva ett personligt brev Var kortfattad och håll dig till ämnet Belys dina starka sidor och tala om hur bra du är Använd en formell men inbjudande ton

16 Gör tennisvideo De flesta coacher/college vill att man skickar en video på sig själv när man spelar för att de ska se hur bra man är innan de plockar upp någon i sitt lag. För att göra en sådan video krävs arbete, tid och planering. Om man vill ha inspiration, förslag eller en bild av hur en tennisvideo kan utformas kan man snabbt och enkelt gå in på youtube och söka på College application tennis eller liknande. Innan man börjar måste men först och främst se till att man har en filmkamera och någon som kan agera filmman alternativt ett stativ eller både och. Sedan behöver man bantid och en motspelare. När man väljer motspelare är det självklart bra att välja någon som minst är lika bra som en själv men helst ännu bättre. (När man spelar mot någon bättre så höjer man sig själv!) Det gäller att ha en plan för hur man ska lägga upp sin video innan man börjar och här finns inga rätt eller fel. Forehand, Backhand, Serve och poängspel tror jag är viktiga byggstenar sedan är det upp till var och en och välja exakt hur mycket man vill visa och vad man vill visa. Kanske är man bättre på Forehand och därför vill visa upp den lite extra mycket. Lägg fokus på de starka sidorna, även om det självklart måste finnas med lite variation. Videon ska när den är klar laddas upp på youtube och i ditt presentationsbrev länkas till de college som du är intresserad av.

17 Kontakt med Coach När man har fått kontakt med en eller flera Coacher på några Universitet eller Colleges kan det vara bra att prata i telefon eller över Skype för att ställa frågor eller få reda på lite mer om skolan. Det kan vara skönt att höra någon berätta om hur det är att gå på just deras skola så att man får en känsla för skolan. Att ha en bra magkänsla är viktigt och kommer förmodligen vara avgörande för var man bestämmer sig för att tillbringa sina 4 collegeår. Det finns dock lite regler när det gäller kontakt med Coacher för att göra det rättvist för både den framtida studenten och de olika Universiteten eller Collegen. En Coach får t.ex. bara ringa upp en prospective student athlete (framtida student atlet) en gång per vecka. Däremot är det fritt fram för studenten att ringa upp Coachen så många gånger man vill, om man har frågor eller behöver hjälp med något.

18 Översätt dina betyg Be ditt gymnasium att översätta dina betyg till engelska så att du kan skicka betygen till olika skolor som frågar efter dem. Man får se till att översätta de betygen man fått så långt och sedan komplettera vart eftersom. Man måste även kontakta sin grundskola och be att få sina betyg från nian översatta. Att få dokumenten kan ta några dagar, ta därför kontakt i god tid så att det inte blir stressigt eller krångligt senare.

19 Besöka Colleges eller Universitet Om man vill vara riktigt säker på att man kommer till rätt skola så kan det vara aktuellt att besöka Colleget eller Universitetet. Det kan till och med vara så att det universitetet man är intresserad av betalar för resan. Är man intresserad av flera Universitet kan dessa i vissa fall dela på kostaderna för ditt besök. Värt att kolla upp om man vill besöka och få en bättre känsla för platserna där man kanske ska spendera kommande 4 år.

20 NCAA Eligibility Center Denna del är en av de mest tidskrävande och krångliga delarna i din collegeansökan. NCAA Eligibility Center är de som avgör om du är kvalificerad att söka till College och spela College tennis i division 1 eller 2. För att vara kvalificerad måste man uppfylla ämneskraven samt vara amatör som tennisspelare. Amatör som tennisspelare betyder att man inte får ha varit proffs eller tagit emot prispengar i någon tävling innan College, utan man ska istället vara på väg mot en satsning efter College. Man registrerar sig på NCAA Eligibility Centers hemsida och därefter följer en lång utredning. Man svarar på frågor som rör sin tidigare skolgång, sin tennis, och huruvida man har använt droger eller liknande. Längst upp i högra hörnet kan man skapa en inloggning genom att registrera sig. Har man redan en inloggning är det bara att logga in och börja fylla i sin profil. Den som vill börja på tenniscollege måste uppfylla vissa krav bland annat ha gått ut high school och ha godkänt i 16 kärnkurser under dessa fyra åren. Alltså fyra år från och med att man börjat årskurs 9. De 16 kärnkurserna består av 4 år engelska, 3 år matematik, 2 år naturkunskap, 2 år samhällskunskap, 1 extra år engelska, matte eller naturkunskap, 4 år andra ämnen (språk, religion, historia, filosofi. Man måste även ha ett genomsnittligt betyg som är minimum poäng, detta motsvarar godkänt i alla ämnen. Utöver detta måste det genomsnittliga betyget från de 16 kärnämnena, kombinerat med resultatet från SAT provet vara tillräckligt höga att man når minimikraven från Eligibility Center. Eligibility center utreder genom följande punkter om du kan betraktas som amatörtennisspelare eller

21 om du anses ha proffsstatus: Om man har skrivit ett kontrakt med ett professionellt lag Om man får betalt för att man spelar tennis (lön) Om man har tagit emot prispengar i samband med en tennistävling Om man tränar eller spelar med andra som anses ha proffsstatus Om man tränar/tävlar med ett professionellt lag Om man får speciella förmåner eller hjälp från en agent eller komun Om man har skrivit ett kontrakt/avtal/gått med på att bli representerad av en agent Om man har deltagit i särskilda organiserade tävlingar så som ATP/WTA Som blivande collegespelare har man rätt att ta emot vissa kompensationer för utgifter i samband med spel eller tävling. Det är däremot viktigt att kompensationen motsvarar de verkliga utgifterna och inte överstiger dem. Utgifter som är tillåtna är: Enkelt boende och mat innan eller under match Transportkostnader så som till tävling, match, träning, från hemmet till klubben osv. Utrustning och matchklädnader Tränarhjälp samt tillåtelse att använda lokaler eller utrustning så som gym Träningskostnader Kostnaderna för rehabilitering, hälsoförsäkring och sjukgymnast Skicka SAT resultatet Efter att man har svarat på frågor rörande sin skolgång, tennis och person är nästa steg att skicka sina SAT resultat till Eligibility Center. Det gör man genom att logga in på collegeboard.com och klicka på Send scores when available eller om man redan har gjort SAT testet Send available scores now.

22 På NCAA:s hemsida finns information om vad man ska fylla i när man ska skicka sina SAT scores till dem. Sedan väntar några steg som måste göras på NCAA:s hemsida under din egna inloggning och My planner fliken. Det handlar bland annat om att ta del av information och intyga att man tagit till sig förbud om droganvänding och liknande.

23 Ett av stegen på NCAA:s Checklist är att sända dem sina betyg. Detta måste göras av dina respektive skolor och behöver även vara gjort enligt vissa riktlinjer som NCAA utfärdat. Under fliken Resourses, International students, FAQ, Frequently Asked Questions (vanliga frågor), General information kan man hitta dessa riktlinjer samt adress till vilken man ska posta sina betyg.

24 Stipendier Man kan söka flera olika stipendier som collegestudent, allt från akademiska till stipendier för en viss sport. När det gäller stipendierna som delas ut till idrottare så delas de oftast ut ett år i taget och man kan max få stipendium för 5 år. Man får alltså stipendiet förnyat efter ett år om man har uppfyllt kraven som ställts från skolan. Om man inte har uppfyllt de kraven som skolan ställt på idrottaren så kan man bli av med sitt stipendium. Ett stipendium kan betyda olika saker. Vissa stipendier täcker hela kostnaden för att gå på college, medan andra bara täcker en del. Hur stort stipendium man får kan bero på olika saker, bland annat hur många idrottare det finns på skolan och hur många som är tjejer respektive killar. Detta beror på att alla Colleges inom en division måste följa samma regler och därför dela ut lika stora summor stipendier till killar respektive tjejer. Om man inte skulle bli erbjuden ett stipendium som täcker kostnaderna för att studera på ett College så bör man inte ge upp. Det finns andra former av bidrag som man kan få av antingen skolan eller andra organisationer. Är man högpresterande akademiskt kan man få ett stipendium för sina akademiska färdigheter. Man kan även ansöka om Financial Aid från Colleget vilket är ett bidrag som täcker en del av kostnaderna. Ansöker man om studiemedel hos CSN kan man också få lite hjälp på traven från svenskt håll.

25 National letter of intent När man har fått ett erbjudande från ett College och bestämt sig för att man vill gå där ska ett slags avtal skrivas under av båda parter. Avtalet gäller för ett års tid och säkrar också stipendiumet för det första året. Detta är det sista steget för att säkerställa att man har en plats vid skolan och i deras tennislag. Kom ihåg att skolan kan kräva ytterligare saker så som hälsoundersökningar eller liknande efter att du skrivit på National letter of intent. Hör därför efter noga med kontaktpersonen på skolan (Coach eller liknande) och se om det krävs något mer för att få börja på deras skola. Vad händer nu? Vad som sker härnäst ser olika ut från skola till skola. Choachen finns där som guide och kommer att berätta vad som behöver göras mer för att Collegeåren ska bli verklighet. Vad man ska komma ihåg är att vara noggrann med allt man gör och inte se förbi någon liten detalj!

26 Att göra lista Gör en ansökningsvideo Gör en lista på intressanta college Översätt betyg Skriv i ordning presentationsbrev Skicka mail till coacher Fyll i recruting forms Anmäl till SAT Anmäl till TOEFL Plugga till SAT Plugga till TOEFL Anmäl till NCAA Eligibility center Håll kontakt med coacher och college Se till att poängen du fått på SAT och TOEFL räcker för de Colleges du är intresserad av Ta reda på vilken typ av stipendium skolan kan erbjuda dig eller om det finns möjlighet att få Financial Aid Bestäm dig för en skola Skriv på National letter of Intent Ta reda på vad skolan mer kräver, hälsoundersökningar osv.

27 Tips Börja i god tid, helst vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet Var öppen för nya förslag eller förändringar Se till att sköta dina gymmnasiestudier trots att det är mycket att göra med Collegeansökan Jag upplevde att dom inte var rädda för att prata om pengar, så som vi är i Sverige. Var noggrann med allt du gör! Små detaljer kan vara viktigare än vad man tror. Länktips Collegeboard: TOEFL: Collegetennisonline: NCAA Clearinghouse eligibility center: Ehow, sida med förklaringar på hur man skriver formella brev osv:

28 Källor Jag har även använt mig av mina egna erfarenheter och kunskaper om hur ansökningsprocessen för College går till. Jag har gått vägen som finns beskriven i denna guide och har nu blivit erbjuden ett fullt stipendium på en skola i Tennessee. Efter att ha tagit del av mina kunskaper så hoppas jag att du känner dig säker på vad som måste göras för att bli en Collegestudent. Lycka till!

29 Av: Amanda Manns Vittragymnasiet i Sickla Projektarbete läsåret 2012/1213

Vägen mot college på ett tennis scholarship

Vägen mot college på ett tennis scholarship Vägen mot college på ett tennis scholarship Innehåll: 1 Ordförklaringar 3 2 Inledning 4 3 Meriter 4 3 Kontakt med coacher 5 4 Tester 6-8 5 Highschool betyg 7 6 Eligibility center 8-11 7 Besöka skolor 12

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Johanna Eidensten 2013-04-03

Johanna Eidensten 2013-04-03 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten 2013-04-03 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college

Läs mer

Bra att veta om högskolestudier. Allt om högskolestudier på studera.nu

Bra att veta om högskolestudier. Allt om högskolestudier på studera.nu Bra att veta om högskolestudier Allt om högskolestudier på studera.nu Universitets- och högskolerådet ansvarar för att informera om högskolestudier i Sverige, men också om studier utomlands och utlandspraktik.

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Universitets- och högskolerådet ansvarar för att informera om högskolestudier i Sverige, men också om studier utomlands och utlandspraktik.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Idrott och studier i USA

Idrott och studier i USA Idrott och studier i USA Inledning...3 Idrottsstipendium...4 Andra typer av stipendium...4 Kostnader för skolorna...4 Andra sätt att finansiera studierna...4 Idrotter som det går att få stipendium inom...6

Läs mer

Prövningar. på Pauliskolan. All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning

Prövningar. på Pauliskolan. All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning Prövningar på Pauliskolan All information om prövningar finns på vår hemsida: www.malmo.se/pauliskolan Meny: Prövning Vad är en prövning? En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare 6912SSA 692SSA Scandinavian Scouting Agency 692SSA är ett företag som drivs av tre individer där alla har erfarenhet av fotbollsspel på amerikanskt college. Vi heter Robin Rosén, Pontus Rosén och Kristofer

Läs mer

TIPS för BOKA ONLINE För medlemmar i SGIF Gymnastik & Fitness

TIPS för BOKA ONLINE För medlemmar i SGIF Gymnastik & Fitness TIPS för BOKA ONLINE För medlemmar i SGIF Gymnastik & Fitness HEMSIDANS ADRESS : http://www.idrottonline.se/orust/svanesundsgif gymnastik eller http://www4.idrottonline.se/default.aspx?id=94244 Administratörer:

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3

Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Bedömningsmatris i engelska Elev: Årskurs: Termin: Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Hörförståelse: Uppfattar det Förstår det huvudsakliga Förstår både helhet och förstå, återge huvudsakliga innehållet och några

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Högskoleprovet. ytterligare en väg till högskolan. Allt om högskolestudier på studera.nu.

Högskoleprovet. ytterligare en väg till högskolan. Allt om högskolestudier på studera.nu. Högskoleprovet ytterligare en väg till högskolan Allt om högskolestudier på studera.nu. VIKTIGA DATUM 2015 Sista anmälningsdag är den 15 september. Provdag är lördagen den 24 oktober. VIKTIGA DATUM 2016

Läs mer

Att söka kurser Via webbansökan

Att söka kurser Via webbansökan Att söka kurser Via webbansökan Samt att bifoga betyg, läsa meddelanden och antagningsbesked från Komvux och hur du gör för att bekräfta (tacka ja) till en kurs. Så här gör du för att söka kurser! Gå in

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Vägen till de bästa kandidaterna Lär dig använda Jobbsafari databas effektivt

Vägen till de bästa kandidaterna Lär dig använda Jobbsafari databas effektivt Vägen till de bästa kandidaterna Lär dig använda Jobbsafari databas effektivt Innehållsförteckning Din direkta linje till kandidaterna... 3 5 goda grunder... 4 Kom ihåg... 5 Så här kommer du igång... 6

Läs mer

Högskoleprovet. ytterligare en väg till högskolan. Allt om högskolestudier på studera.nu.

Högskoleprovet. ytterligare en väg till högskolan. Allt om högskolestudier på studera.nu. Högskoleprovet ytterligare en väg till högskolan Allt om högskolestudier på studera.nu. VIKTIGA DATUM 2017 Anmälan är öppen 15 januari 15 februari. Provdag är lördagen den 1 april. Anmälan är öppen 15

Läs mer

Manual Mapaz MZ - provtagare

Manual Mapaz MZ - provtagare Manual Mapaz MZ - provtagare Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support. support@mapaz.com, telefon: 08-551 142 01. Maskinkörkortet är framtaget av Trä- och Möbelföretagen (TMF) och Facket för skogs-,

Läs mer

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity!

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! En guide av Jennifer Erlandsson och Youtube en stor community där du kan titta på och dela med dig av videoklipp. Det är ett utmärkt ställe

Läs mer

Användarguide för hantering av MySE

Användarguide för hantering av MySE Användarguide för hantering av MySE 1 FÖRDELAR med att använda MySE Tillgänglighet Öppet dygnet runt Slipper telefonkö Beställning och leverans Se ditt pris även i mobilapp Se aktuellt saldo och leveranstider

Läs mer

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare Manual för nya hemsidan Grundläggande funktioner för lagledare Inledning Detta dokument beskriver de grundläggande funktionerna på Onyx nya hemsida och hur Du: Lägger ut en nyhet på ditt lags hemsida Lägger

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17

Amanda Axman. RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Amanda Axman RWTH Aachen Höstterminen 2016/17 Förberedelser Efter att ha blivit antagen till UNITECH är det en del blanketter som behöver fyllas i innan man åker. För att få ERASMUS stipendiet fyller man

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Instruktionsmanual LegiLexi för ipad

Instruktionsmanual LegiLexi för ipad Instruktionsmanual LegiLexi för ipad 2017-06-01 Skapa och hantera elever och klasser Dina inloggningsuppgifter till legilexi.org En dator eller ipad eller liknande 1. Öppna en webbläsare (sidan fungerar

Läs mer

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 Innehållsförteckning Välkommen till Startskolan...4 Språkintroduktion...5 Studieplan, omdömen & betyg...6 Start - Mellan - Fortsättning...7 Studiehandledning...8

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016 Personas Utifrån mina erfarenheter och kvalitativa gissningar tog jag fram tre stycken personas. Jag skapade dem en i taget för att försöka hålla fokus på att utveckla dem lite mer på djupet. Om jag hade

Läs mer

Matris i engelska, åk 7-9

Matris i engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka engelska tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. väsentliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå såväl helhet som detaljer i talad

Läs mer

Är det jobbigt på jobbet?

Är det jobbigt på jobbet? Är det jobbigt på jobbet? Har inte du varit otroligt missnöjd med din arbetsplats? Vad håller din chef på med? Känner du dig trött på allt skvaller? Har du bra arbetskamrater? Känner du dig motiverad att

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

CAS-vuxenutbildning för dig

CAS-vuxenutbildning för dig SÄRVUX- värmdö CAS-vuxenutbildning för dig Särskild utbildning för vuxna Särvux Värmdö är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

H7V8 Terminsplanering Ht-07

H7V8 Terminsplanering Ht-07 H7V8 Terminsplanering Ht-07 Terminstid: v.33-51 Undervisningsfri tid: vecka 44 Under terminen vecka 33-51: Vi arbetar med - Nya mål 3 + Övningsbok - Olika skrivuppgifter - Olika hörförståelseuppgifter

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

TÄVLINGSLEDARE. [En enkel guide för hur du som tävlingsledare använder SVEMO TA]

TÄVLINGSLEDARE. [En enkel guide för hur du som tävlingsledare använder SVEMO TA] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se TÄVLINGSLEDARE [En enkel guide för hur du som tävlingsledare använder SVEMO TA] Innehåll Inledning...

Läs mer

Nordplus Vuxen ansökarstöd 2017

Nordplus Vuxen ansökarstöd 2017 Nordplus Vuxen ansökarstöd 2017 För att förbereda en ansökan går du till den gemensamma webbplatsen för Nordplus: Länk: http://www.nordplusonline.org/ Här kan du läsa utlysningen (inbjudan att söka medel

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015 Reserapport - Shanghai, Jan-April 2015 1. Jag läser Sjuksköterskeprogrammet på Linköping Hälsouniversitet och via Jiao Tong University s och Linköpings Hälsouniversitet relation med varandra så fick jag

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

Boka och se strömmande video

Boka och se strömmande video Boka och se strömmande video Registrera dig... 2 Medlemskap... 2 Så får du tillgång till strömmande film:... 2 Ge elever tillgång till strömmande media... 3 Boka film... 4 Söka och hitta film... 5 Mer

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Vuxenutbildning 2016 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux

Vuxenutbildning 2016 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux Vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vux Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma

Läs mer

Hur viktigt har följande varit för ditt val av gymnasieutbildning?

Hur viktigt har följande varit för ditt val av gymnasieutbildning? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan, gymnasieskolan eller går du inte i skolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt,

Läs mer

Fakta och information om högskolan

Fakta och information om högskolan 2014-04-01 Fakta och information om högskolan Presentationsmaterial Varför läsa på högskola? En utvecklande tid med nya vänner Du lär dig lära och tänka kritiskt Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre

Läs mer

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST BAKGRUNDSINFORMATION Elevens namn: Ålder: Datum: Årskurs: Kön: Testledare: Antal dagar tränade med Mattelek Flex: 1 FÖRTEST#1: TALUPPFATTNING

Läs mer

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare Manual för nya hemsidan Grundläggande funktioner för lagledare Inledning Detta dokument beskriver de grundläggande funktionerna på Onyx nya hemsida och hur Du: Lägger ut en nyhet på ditt lags hemsida Lägger

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Att söka kurser Via Webbansökan Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Så här gör du för att söka kurser! Gå in på Eskilstunas hemsida: http://www.eskilstuna.se/ Klicka på Utbildning och

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild),

Läs mer

SKRIVA BREV OCH MUNTLIG PRESENTATION. Venus HT-18

SKRIVA BREV OCH MUNTLIG PRESENTATION. Venus HT-18 SKRIVA BREV OCH MUNTLIG PRESENTATION Venus HT-18 STRUKTUR I ETT BREV Datum Hälsningsfras: Hej! Inledning: Jag heter och ska berätta om Innehåll indelat i stycken med en sak per stycke. En tanke per mening,

Läs mer

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 1 FÖRTEST BAKGRUNDSINFORMATION Elevens namn: Ålder: Datum: Årskurs: Kön: Testledare: Antal dagar tränade med Mattelek Flex: 1 FÖRTEST:1: TALUPPFATTNING

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Registrera resultaten enligt vad som gäller för respektive årskurs och delprov (se nedan).

Registrera resultaten enligt vad som gäller för respektive årskurs och delprov (se nedan). SID 1(1) INSTRUKTION TILL LÄRARE SOM SKA REGISTRERA ÄMNESPROVSRESULTAT VIA STOCKHOLM SKOLWEBB Logga in i Skolwebben Klicka på ikonen Ämnesprov under Tjänster Välj klass eller grupp genom att klicka på

Läs mer

7. Meddelanden och chatt

7. Meddelanden och chatt På Facebook kan du skicka privata meddelanden till andra användare, precis som när du skickar e-post till någon. Du kan skicka till en enda person eller till flera personer på en gång. Du kan skicka till

Läs mer

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR Inledning... 1 Vem har tagit fram detta?... 1 Internationellt regelverk och ersättning... 2 Föreningens

Läs mer

Börja med Smart... 3. Registrera din kund... 12 Registrera din artikel... 15 Göra en faktura... 16

Börja med Smart... 3. Registrera din kund... 12 Registrera din artikel... 15 Göra en faktura... 16 Innehåll Börja med Smart... 3 Integration med bokföringen... 3 Hogia-ID... 4 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 5 Startsidan... 8 Guide - Fakturering... 9 Registrera din kund... 12 Registrera

Läs mer

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto.

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto. Så här gör du din digitala ansökan Ansökan gymnasiala kurser Komvux Skaffa dig ett inloggningskonto Komvux Örebro använder nu digital ansökan. Det första du måste göra för att kunna ansöka om att läsa

Läs mer

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport Idrottslyftet 2014 En guide i hur man skickar in en återrapport Återrapportering Alla godkända ansökningar genererar automatiskt en återrapport på föreningens Idrottslyftssida. Det kan vara bra att omgående

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv Välkommen till bok-och-webben i Svenska A Välkommen till bok-och-webben i Svenska A! Vi är glada över att du har valt att använda vårt material, och vi hoppas att du och

Läs mer

Vinn kr till klasskassan

Vinn kr till klasskassan Vinn 15 000 kr till klasskassan Klasstävling i Digitalt Berättande med Sensavis Visual Learning Tool. Klasser på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i Stockholms stad kan delta. Anmäl ert intresse

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Version 090224/EO Innehåll 1.0 Kurser på gymnasiet 1.1 Olika typer av kurser 1.2 Betyg 1.3 Slutbetyg 1.3.1 Jämförelsetal 1.3.2 Meritpoäng 1.4 Samlat betygsdokument

Läs mer

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION!

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION! 23 25 november Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING Träffa skolor för studier i Sverige och utomlands FÅ INSPIRATION! Lyssna till talare från stora företag som Spotify, Oriflame, Klarna, This is Sweden

Läs mer

Drömdeg För dig som är coach

Drömdeg För dig som är coach Drömdeg För dig som är coach innehåll Vad är Drömdeg? 3 Vad är min uppgift som Drömdegscoach? 3 Hur ansöker man om Drömdeg? 4 Att göra en projektplan 4 Att göra en tidsplan 5 Att göra en budget 6 Att redovisa

Läs mer

Handledning för ansökan om feriejobb.

Handledning för ansökan om feriejobb. Handledning för ansökan om feriejobb www.feriebas.se/boden Innan du börjar din ansökan om feriejobb är det några saker du behöver ha koll på: Har du en mailadress som du kollar regelbundet? Du kommer att

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

edwise Reviderad:

edwise Reviderad: 1 edwise Reviderad: 20171116 Guide för dig som vårdnadshavare Ägare: PMC Lärportalen edwise används i Åstorps kommun på samtliga förskolor och grundskolor. För att kunna använda edwise måste du som vårdnadshavare

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 2 EFTERTEST

UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 2 EFTERTEST UTVÄRDERINGSTEST MATTELEK FLEX TRÄNARENS HÄFTE, DEL 2 EFTERTEST EFTERTEST#2: TALUPPFATTNING, MUNTLIGA FRÅGOR Instruktioner: ställ frågorna ordagrant. Barnet har max 1 minut på varje uppgift att svara.

Läs mer

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster 1 (9) Lathund Sida 1/9 2 (9) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Logga in i... 4 3 Beställ tandvårdsintyg... 6 4. Makulera tandvårdsintyg... 8 5. Visa tandvårdsintyg... 9 Sida 2/9 3 (9) 1 Allmänt Dokumentet

Läs mer

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal Sista ansökningsdag: 2011-05-18 Ansökan skickas till: Birgitta Rorsman/Kjell Malmgren Studentavdelningen Box 100 405 30 Göteborg Eller

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 3

Sök Idrottslyftet år 3 Sök Idrottslyftet år 3 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer