Vecka 11/ Tema/ Sverige. Läsförståelse: ALFRED NOBEL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vecka 11/ Tema/ Sverige. Läsförståelse: ALFRED NOBEL"

Transkript

1 Vecka 11/ Tema/ Sverige Läsförståelse: ALFRED NOBEL Den 10 december varje år talar alla om Nobel. Då delar Sveriges kung ut Nobelpriset i fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi. På kvällen äter 1200 gäster en fin middag i Stockholms stadshus. Festsalen är dekorerad med blommor från San Remo. Det var just den 10 december Alfred Nobel dog i San Remo i Italien. Då var han 63 år gammal. Alfred Nobel föddes i Stockholm men växte upp i St Petersburg. Han var mycket intresserad av fysik och kemi, men också av litteratur och språk och talade ryska, engelska, tyska och franska flytande. År 1863 flyttade famijen Nobel tillbaka till Stockholm. Där började de experimentera med nitroglycerin. Ett av experimenten slutade i katastrof och flera personer dog. Alfreds bror Emil dog också. Men Alfred fortsatte arbetet och 1867 tog han patent på dynamit. Han började tjäna mycket pengar och han hade 90 fabriker i 20 länder när han dog. Alfred Nobel gifte sig aldrig och han levde ensam hela livet. Han ville att man skulle starta en fond av hans pengar och varje år dela ut ett stort pris i hans namn. Fem år efte hans död delades de första Nobel prisen ut. Uppgift: Skriv en liknande berättelse om en berömd person från ditt land.

2 SVERIGE LAND I VÄRLDEN Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, ca en sjättedel ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark kallas för Skandinavien. De Skanidnaviska länderna samt Finland och Island kallas för Norden. Sverige har landgränser mot Finland och Norge men inte mot Danmark, Öresund ligger emellan. I mer än hundra år diskuterade man en bro mellan de två länderna. Men det fanns många problem och det var inte lätt att fatta ett beslut. Ett problem var att Sverige på 1950 talet hade vänster trafik och Danmark hade högertrafik. År 1991 kunde regeringarna ändå slutligen enas om att bygga en bro med en tunnelförbindelse och ett stort och långt projekt inleddes. Den nya bron öppnades den 1 juli år 2000 och binder numera ihop Danmark med Sverige på ett naturligt sätt. Nu är det många svenska som jobbar i Danmark och många danskar som jobbar i Sverige. Sverige är ett stort land till ytan. I Europa finns bara fyra länder som är större. De är Ryssland,Ukraina, Frankrike och Spanien. Men det bor bara ungefär 9 miljoner invånare i Sverige. Och av dess a9 miljone rbor 90 % i de södra delarna av landet. En stor del av Sverige är alltså obebott. Mer än hälften av Sveriges yta består av skog, det är bara en liten del eller 8 % av ytan som är odlad.

3 Naturen i Sverige är fantastisk i norr finns fjäll och stora skogar i söder är landskapet platt men man är aldrig särskilt lång från vatten någonstans. Kustlinjen är lång och det finns mer än sjöar i Sverige.

4 Svara på frågorna! 1. Vilka länder hör till Skandinavien? 2. Vad är Norden? 3. Vad heter bron mellan Sverige och Danmark? 4. När öppnade man bron? 5. Vilka länder i Europa är större än Sverige till ytan? 6. Hur många invånare har Sverige? 7. Var bor de flesta människorna i Sverige? 8. Hur många sjöar finns det i Sverige? 9. Vad exporterar Sverige?

5 ORD OCH GRAMMATIK De flesta tonåringar funderar vad de ska bli när de blir stora. För Lillemor Olsson från Trollhättan det aldrig något problem. Hon visste från första början att hon ville elektriker. Det är kanske inte så vanligt att flickor vill studera elektriker men för Lillemor var det ett själkvlart val. Det innebar ändå Lillemor var mycket ensam under studietid, detta eftersom hon var den enda flickan i klassen. Lillemor var fast övertygad om att först studera elektriker och sen efter det studera bli elingenjör. Alla förundrade sig över hennes val, men Lillemor visste vad hon bli. Efter att ha avslutat studier till elektriker så valde Lillemor att jobb ett år. Det var inte så lätt att ett jobb som nyutbildad elektriker Lillemor fick jobba i närbutiken som kassörska. var ändå ett jobb som Lillemor trivdes ganska bra och det roligt att få jobba människor efter åren med ledningar och kontakter.

6 PÅ MIDDAG HOS PAULA OCH PHILIP Oscar och Yannie är på middag hemma hos och Philip. De har sett jättemycket framemot att få träffa och Philip igen, det är ett tag sen de senast sågs. Nu blir det din uppgift att plocka in uttrycken nedan på de rätta ställena i fraserna. Välj mellan: tack för senast, å vad gott det var, vad vill ni dricka, får det vara ett glas vin, det är bra för mig, hur ska vi sitta, skål, varsågod ta för er, jag kör, tack detsamma, tack för i kväll.. Vad roligt! Kom in är ni snälla, men Yannie, vad snygg du är! Yannie. Oscar Philip Oscar Vi tog med oss en flaska vin, det är ett nytt Chilenskt vin som lär vara jättegott. Ååh Chilenskt vin, det är alltid gott! Vill ni ha en drink före maten? Kanske en liten. Yannie Ja tack, det låter gott. Philip Maten är klar, Varsågoda! Philip,. Jag sitter här med Yannie och du kan sitta på den sidan med Oscar.. Yannie Tack, det ser gott ut! Oscar? Ett litet glas för mig tack. Yannie, mmmm. Jag måste få receptet!

7 Philip Oscar Philip Ja, det är ett recept från min mamma faktiskt, jag ska skicka det åt dig. Mmmmm, det är jättegott! Ta gärna mer, det finns så det räcker! Yannie Ja tack, jag tar gärna en portion till, det var supergott! Alla Oj, vi har glömt att skåla. Skål och välkomna! Det var jättekul att ni kunde komma!. En stund senare Oscar Tack för maten, det var otroligt gott! Yannie Ja verkligen! Får det vara en liten drink efter maten? Yannie Jag tror vi måste börja tänka på refrängen och säga. Oscar Philip Alla Ja, hon har nog rätt, vi måste börja åka. Men tusen tack för allt! Tack för att ni kom, vi ses snart igen! Hejdå!

8 VETT OCH ETIKETT NÄR DU ÄR BJUDEN PÅ MIDDAG DU MÅSTE KOMMA I TID TA MED INNESKOR TA MED BLOMMOR, CHOKLAD ELLER VIN TA BORT PAPPRET PÅ BLOMMORNA FÖRE DU GER DEM TILL VÄRDINNAN UTTRYCK GÄRNA HUR GOTT DET VAR UNDER MIDDAGEN RING DAGEN DÄRPÅ FÖR ATT SÄGA TACK FÖR SENAST SE ALLA I ÖGONEN NÄR MAN SKÅLAR INTE SMAKA PÅ VINET ELLER VÄLKOMSTDRINKEN FÖRE VÄRDEN ELLER VÄRDINNAND SAGT SKÅL RINGA FÖRE OCH FRÅGA OM DU KAN TA MED NÅGOT Vilka regler finns det i din kultur? Skriv ned vilka regler det finns och berätta hur de skiljer sig från de svenska etikettsreglerna.

9 Fraser på restaurang eller kafé Jag skulle vilja beställa tack. Vad får det lov att vara? Jag kan rekommendera pastan med pesto oc hsoltorkade tomater. Det låter gott, men jag skulle gärna ta något kyckling idag. Har du något du skulle rekommendera? Ja då kan jag rekommendera kyckling i kokosmjölk med röd currypasta. Ååh vad gott det låter! Men jag måste nog ta något mindre starkt idag, min mage är lite orolig. Vad sägs om vår kycklingfrestelse med vitlök och rökt ost? Det låter bra, det tar jag. Och sen en Ramlösa att dricka tack. Låt oss se, en kycklingfrestelse med vitlök och rökt ost och en Ramlösa. Får det vara något annat? Nej tack, det är bra så. En liten stund senare... Smakade maten bra? Kan jag ta bort tallriken? Tack den var utsökt! Jo, tack jag är färdig. Kan jag få betala också? Naturligtvis. Ett ögonblick bara. En liten stund senare Varsågod, det blir 149 kronor. Kan jag betala med kort? Javisst, det går bra. Kontokort eller kreditkort?

10 Lotta Lotta Kreditkort, tack. Ok, kan du ge mig kortet tack. 149 kronor, var det. Ok, och tack, det var en fantastiskt god frestelse! Lotta, vad vill du ha? En kopp kaffe tack. Är du säker på att du inte vill ha en smörgås eller en bulle? Ja, helt säker, en kaffe blir bra tack. Kan jag få en kopp svart kaffe och en stor latte med sojamjölk, tack! Stor latte med soja och en vanlig kaffe, kommer! Förresten, jag kan ta en ciabatta med pesto och kyckling också tack. Ska bli.skall jag värma ciabattan? Ja tack! En stund senare Lotta Lotta Lotta Såja, varsågoda. Två kaffe ocn en ciabatta med pesto och kyckling. Det blir 178 kronor. Tack. Här är 180 kronor, behåll resten. Tack. Kan jag få smaka en bit av din ciabatta i all fall? Naturligtvis, skall vi dela den? Hmmm, ja om det är ok för dig så... Räck mig din assiett så delar vi den. Ummm, mums, underbar ciabatta! Jag visste ju det, du var hungrig i alla fall!

11 Lotta Ja, lite grann, men jag tyckte de var så dyra... En stund senare Tack och hejdå! Tack för att ni kom, ha en bra dag!

12 Observera, viktigt meddelande! Den här veckan övar vi de saker du behöver träna på innan kursen är slut. Nu är det viktigt att du funderar över vilka delar du behöver träna mera på och kontakta din lärare så att hon/han får skicka mera material till dig via e-posten!

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

41 ÅR PÅ NOHAB. Vivan Olsson arbetade över 41 år på Nohab i Trollhättan. Lyssna på hennes levnadsberättelse om arbetsliv, vardag och ålderdom.

41 ÅR PÅ NOHAB. Vivan Olsson arbetade över 41 år på Nohab i Trollhättan. Lyssna på hennes levnadsberättelse om arbetsliv, vardag och ålderdom. L e v n a d s ö d e VIVAN OLSSON 41 ÅR PÅ NOHAB Vivan Olsson arbetade över 41 år på Nohab i Trollhättan. Lyssna på hennes levnadsberättelse om arbetsliv, vardag och ålderdom. Jag föddes den 19 mars 1918

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Hörförståelsetexter Kapitel K Hej, jag heter Luisa Calderon och jag jobbar här sedan år. Jag kommer från Venezuela och är 5 år. Jag talar spanska och lite italienska. Mitt namn är Peter Andersson. Jag

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Framstegstest 1 Kapitel 1 3

Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Adjektiv och adverb Skriv orden under raden i rätt form. 1 Det var så att träffa alla kusiner igen! rolig 2 Tycker du att broccoli är? god 3 Marias söner är. ovanlig

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista pensionsfrågor ålderspension premiepension inkomstrelaterad pension förtidspension allmänna pensionssystemet förvärvsarbetande kärlkramp sjukbidrag

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan ETT SKOLPROGRAM FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 9 SOM LÄSER ÄMNEN

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan ETT SKOLPROGRAM FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 9 SOM LÄSER ÄMNEN Idéer och uppfinningar för grundsärskolan ETT SKOLPROGRAM FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 9 SOM LÄSER ÄMNEN Det här är en lärarhandledning till Nobelmuseets skolprogram Idéer och uppfinningar för grundsärskolan.

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Bästa sättet att lära sig ett språk och en kultur går via sängen.

Bästa sättet att lära sig ett språk och en kultur går via sängen. Tusen och en kvinna Den mörkblåa taxibilen tvärbromsar framför nattklubben Taj Mahal kvart över fem på morgonen. Min väninna Anna och jag sitter i baksätet och beklagar oss över de sliskiga paraplydrinkarna

Läs mer

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom.

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom. 1. Santos hade nu spelat för klubben ungdomslag i två år och trivdes oerhört bra med sitt nya liv. Han fick i princip hålla på med det han älskade från morgon till kväll. Ja, de hade ju lite skola också

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ.

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. FRAMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. Namn: 1 Arbetar du? a Ja, tack. b Nej, jag studerar. c Svenska och engelska. 2 Har du barn? a Ja, en dotter och en son. b Ja, jag

Läs mer