POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS"

Transkript

1 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/761 POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Styrdokumentet reglerar seminariebehandling av licentiatuppsats och syftar till att underlätta och kvalitetssäkra uppsatsarbetet. Utbildningsvetenskapliga fakultetskansliet 1 (12) Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25, Box 300, Göteborg

2 Policy för seminariebehandling av licentiatuppsats Policyn för seminariebehandling syftar till att underlätta doktorandens arbete med licentiatuppsatsen och institutionens kvalitetsgranskning av uppsatsarbetet, i enlighet med examensmål i Högskoleförordningen (SFS 1993:100). I de nordiska modellerna för utbildning på forskarnivå utgör arbetet med licentiatuppsatser en viktig del av den forskning som bedrivs. Resultaten av sådana arbeten är därmed att betrakta som bidrag från vår fakultet till forskarsamhället. Uppsatsarbetet är del av en utbildning och doktoranderna ska utveckla ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt och växa in i rollen som forskare och företrädare för det kunskapsfält inom vilket de verkar. Granskning och utveckling av pågående uppsatsarbeten är därför ett centralt inslag och sker genom öppna seminarier. Seminarier är inom akademien en etablerad form för att föra kvalificerade samtal om vetenskapliga frågor och licentiatuppsatsseminarierna ansluter sig till denna tradition. Seminarier av detta slag utgör på så sätt en viktig arena för inskolning i vetenskapssamhället dess diskurser, villkor och ramar och bidrar till en metaförståelse av hur samtal kring vetenskaplig kunskap förs. En central del av den innehållsliga granskningen ska utröna om de enskilda uppsatsarbetena tar sin utgångspunkt i ett definierat kunskapsfält och huruvida de genererar ett teoretiskt, metodologiskt och/eller empiriskt bidrag mot bakgrund av detsamma. En sådan granskning av planerade och pågående uppsatsarbeten är ett viktigt inslag i utbildning på forskarnivå, till gagn för doktoranden själv, för institutionen och även för det kunskapsområde som utvecklas inom ämnet/disciplinen. Licentiatuppsatsarbetet ska av ovanstående skäl presenteras vid ett öppet seminarium vid minst tre tillfällen under utbildningstiden. Dessa tillfällen är planeringsseminarium, avstämningsseminarium och licentiatseminarium (examination). Genomförda seminarier registreras i LADOK och i doktorandens individuella studieplan. Planeringsseminarier anordnas minst en gång per termin vid ett gemensamt tillfälle, medan avstämningsseminarier och licentiatseminarier anordnas vid lämplig tidpunkt för den enskilda doktoranden. Avstämningsseminariet anordnas och annonseras i den forskningsmiljö doktoranden tillhör mellan planeringsseminarium och licentiatseminarium. Detta för att doktoranden ska beredas möjlighet att få sitt arbete behandlat i seminarieform inför kommande examination vid licentiatseminariet. 2 (12)

3 Planeringsseminarium Planeringsseminariet anordnas vid ett gemensamt tillfälle (en gång per termin) som utlyses av fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå. Underlaget till konferensen ska bestå av en skriftlig plan för licentiatuppsatsarbetet som ska ha godkänts av huvudhandledaren och som presenteras vid ett seminarium under konferensen. Seminariet ska vara ett stöd för doktoranden i inledningsskedet av arbetet och ska därför hållas senast termin två efter antagning som heltidsstuderande till utbildningen, doktorander med annan studietakt tar upp sin plan termin tre. Inför seminariet utses en eller flera diskutanter med minst doktorsexamen, vilka står för granskning och inledande diskussion av den framlagda planen. Diskutantens funktion är att ge konstruktiva synpunkter för uppsatsarbetets fortskridande. Diskutanten kan även ta upp frågor och teman som doktorand och handledare angivit att de önskar synpunkter på. Planeringsseminariet syftar till att doktoranden ska få sin plan för licentiatuppsatsarbetet granskad och diskuterad. Planen är en synopsis som ska ge en riktning i uppsatsarbetet. Det är den vetenskapliga formuleringen av ett forskningsbart problem i relation till ett kunskapsfält som ska presenteras samt i relation till detta ange tänkbar teoretisk och metodologisk ansats. Eventuella forskningsetiska problem bör anges liksom ett resonemang kring planering av studiens genomförande. En tillfredsställande bedömning av planen markerar att institutionen på ett principiellt plan står bakom avhandlingsarbetet i den form det presenterats. Om avhandlingsplanen bedöms som icke fullständig ska komplettering inlämnas till seminarieledaren senast en månad efter att planeringsseminariet ägt rum. Seminarieledaren uppmärksammar doktorand och huvudhandledare på Examensmål för licentiatexamen enligt Högskoleförordningen. Praktiska anvisningar, bilaga 1 Examensmål för licentiatexamen enligt Högskoleförordningen, bilaga 5 3 (12)

4 Avstämningsseminarium Detta seminarium anordnas i doktorandens primära forskningsmiljö och det utlyses därifrån. Seminariet bör liksom planeringsseminariet ha en formativ funktion, dvs. det ska utgöra ett stöttande inslag i arbetet. Av detta skäl anordnas seminariet då huvudhandledaren, efter samråd med doktoranden, anser det vara mest lämpligt, dock senast då ett halvår (vid halvtidsstudier ett år) återstår till ett tilltänkt licentiatseminarium. Inför seminariet utses en diskutant med minst doktorsexamen. På grund av licentiatuppsatsarbetens olika karaktär kan textunderlaget se olika ut, men det bör innehålla uppsatsens samtliga delar i tämligen färdig form. Doktoranden inleder seminariet med att ge en kort sammanfattning och lägesbeskrivning av uppsatsarbetet. Genom konstruktiva synpunkter på hur arbetet kan utvecklas hjälper diskutanten till att synliggöra det kunskapsbidrag arbetet kan komma att ge till kunskapsfältet. Uppsatsen granskas och diskuteras utifrån hur styrkor kan förstärkas och svagheter hanteras. Avstämningsseminariet syftar till att stödja doktoranden genom att diskutera och överväga olika alternativ och konsekvenser av dessa vid ett samlat seminarietillfälle. Vid skrivandet av monografier såväl som sammanläggningsuppsatser är det av stor vikt att få en publik diskussion om arbetet, medan tid ännu finns att korrigera och utveckla tematik, analyser och argumentation. De delar av arbetet som behöver utvecklas och stärkas ytterligare noteras av huvudhandledaren och följs upp i den individuella studieplanen. Huvudhandledaren uppmärksammar doktoranden på Examensmål för licentiatexamen enligt Högskoleförordningen. Praktiska anvisningar, bilaga 2 Examensmål för licentiatexamen enligt Högskoleförordningen, bilaga 5 4 (12)

5 Licentiatseminarium (examination av licentiatuppsats) Innan licentiatseminariet ska licentiatuppsatsen av en av prefekt utsedd läsare med minst docentkompetens, bedöma att uppsatsen håller tillräcklig kvalitet för examination. Här prövas om forskningsfrågor, design, analys, argument och slutsatser är tydligt framskrivna och kommunicerbara. Läsaren skriver ett samlat omdöme utifrån de huvudsakliga synpunkter som framkommit. Handledarna ska ha läst och godkänt att uppsatsen tas upp vid licentiatseminarium. Seminarieunderlaget för granskare och examinator utgörs av en komplett licentiatuppsats, som ska finnas tillgängligt för läsning tre veckor innan seminariet. Licentiatuppsats ska presenteras och försvaras vid ett offentligt seminarium, så kallat licentiatseminarium som anordnas vid den institution som respondenten tillhör och utlyses via fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå. Seminariet genomförs i disputationsform med en extern granskare med minst doktorsexamen, som utses av prefekt. Vid seminariet deltar en examinator som bedömer licentiatuppsatsen och respondentens försvar samt meddelar betyg. Examinator och läsare kan vara samma person. Ordförande för seminariet och examinator utses av dekanus. Licentiatseminariet inleds med att granskaren kort sammanfattar uppsatsen. Därefter följer granskarens opposition och diskussion med respondenten vilket utgör huvudparten av licentiatseminariet. Praktiska anvisningar, bilaga 3 Examensmål för licentiatexamen enligt Högskoleförordningen, bilaga 5 5 (12)

6 Bilaga 1 Praktiska anvisningar inför planeringsseminarium Planeringsseminariet anordnas vid ett gemensamt tillfälle (en gång per termin) som utlyses av fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå. Anmälan om planeringsseminarium görs av huvudhandledaren. Seminarieledaren är seminariets ordförande och leder planeringsseminariet. Efter godkännande av planen och genomfört seminarium ska seminarieledaren skriftligen, via speciell blankett, meddela att seminariet är genomfört. Om avhandlingsplanen bedöms som icke fullständig ska komplettering inlämnas till seminarieledaren senast en månad efter att planeringsseminariet ägt rum. Blanketten inlämnas till fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå. Koordinator distribuerar blanketten till institutionens studierektor. Institutionen ansvarar för att genomfört seminarium registreras i LADOK. Doktorandens åtaganden: doktorand som vill ha sin plan behandlad ska få den godkänd av sina handledare avhandlingsplanen ska senast fyra veckor före seminariet skickas till koordinator för utbildning på forskarnivå som lägger upp dokumentet i GUL avhandlingsplanen ska finnas tillgänglig för diskutant och seminarieordförande senast tre veckor före seminariet. Underlaget för planeringsseminariet ska innehålla: en formulering av studiens kunskapsintresse och samhällsrelevans en beskrivning av kunskapsläget inom fältet (tidigare studiers teoretiska utgångspunkter, frågor, metoder och resultat) den egna studiens relevans i relation till forskningsfältet teoretisk positionering och formulering av studiens kunskapsobjekt teoretiskt/analytiskt motiverade forskningsfrågor en konkret plan för studien i relation till forskningsfrågorna en beskrivning av metoder och möjliga analysförfaranden. en diskussion av forskningsetiska frågor. Huvudhandledarens åtaganden: huvudhandledaren anmäler planerat seminarium till fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå för utseende av seminarieledare och utlysning huvudhandledaren ska godkänna avhandlingsplanen innan denna skickas till fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå huvudhandledaren ansvarar för att lämplig diskutant utses och vidtalas huvudhandledaren ansvarar för att diskutant får anvisningar för granskningen. 6 (12)

7 Anvisningar till diskutanten: Diskutantens uppgift är att kritiskt granska den framlagda avhandlingsplanen. Seminariet inleds med att diskutanten ger en kortfattad presentation av planens syfte och innehåll och därefter ger kritiska och konstruktiva förslag till förbättringar. Diskutanten kan dessutom ta upp frågor och teman som doktoranden (och/eller handledaren) angivit att de önskar synpunkter på. Huvuddelen av seminarietiden (1,5 klocktimmar) ägnas åt denna granskning men ett visst utrymme bör också ges åt en allmän diskussion. 7 (12)

8 Bilaga 2 Praktiska anvisningar inför avstämningsseminarium Seminariet anordnas av doktorandens primära forskningsmiljö alternativt forskarskola när minst ett halvår återstår till ett tilltänkt licentiatseminarium. Seminariet utlyses av doktorandens primära forskningsmiljö vid lämplig tidpunkt mellan planeringsseminarium och licentiatseminarium. Ansvar för anordnandet är huvudhandledaren, som också är ordförande vid seminariet. Doktorandens åtaganden: underlag för seminariet ska finnas tillgängligt för diskutant senast tre veckor före seminariet underlaget ska innehålla licentiatuppsatsens samtliga delar, åtminstone i utkastform doktoranden ska inleda seminariet med en kort sammanfattning av uppsatsarbetet doktoranden äger manuskriptet och avgör om seminariedeltagare ska få tillgång till den fullständiga texten. Huvudhandledarens åtaganden: huvudhandledaren initierar och utlyser seminariet senast tre veckor före seminariet huvudhandledaren ansvarar för att lämplig diskutant utses och vidtalas huvudhandledaren ansvarar för att diskutant får anvisningar för granskningen. huvudhandledaren agerar ordförande under seminariet huvudhandledaren noterar skriftligen huvudsakliga synpunkter och ansvarar för att dessa följs upp i den individuella studieplanen huvudhandledaren ska skriftligen meddela institutionens studierektor, att seminariet är genomfört och ska registreras i LADOK. Anvisningar till diskutanten: Seminariet syftar till att ge konstruktiva synpunkter som kan ge stöd för doktoranden i slutförandet av licentiatuppsatsen. Seminariet inleds med att doktoranden ger en kort sammanfattning av sitt uppsatsarbete. Diskutanten väljer (eventuellt i samråd med handledare och doktorand) vilka aspekter i texten som ska tas upp till granskning och diskussion men ett önskemål är att granskningen ska bidra till doktorandens val av strategier för det fortsatta arbetet. Huvuddelen av seminarietiden (två klocktimmar) ägnas åt denna granskning men ett visst utrymme bör också ges åt en allmän diskussion. 8 (12)

9 Bilaga 3 Praktiska anvisningar inför licentiatseminarium Inför licentiatseminariet ska huvudhandledaren föreslå en läsare, med minst docentkompetens, som bedömer ett fullständigt manuskript innan anmälan för examination för att säkra kvaliteten i uppsatsen. Prefekt fattar beslut om utseende av läsare. Läsaren kan också ha rollen som examinator vid kommande licentiatseminarium, beslut om utseende av examinator fattas av dekanus. Licentiatuppsats ska presenteras och försvaras vid ett offentligt seminarium, så kallat licentiatseminarium, efter att uppsatsen av läsaren bedömts hålla tillräcklig kvalitet. Vid seminariet ska det finnas en extern granskare. Seminariet utlyses av fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå, efter förslag från huvudhandledaren. Uppsatsen ska vara i form av en sammanhängande vetenskapligt verk (monografi) eller som en sammanläggning av vetenskapliga arbeten med en resonerande och sammanfattande kappa som integrerar och syntetiserar de ingående delarna. Respondenten examineras på manuskript vilket innebär att smärre ändringar kan göras efter seminariet innan publicering i GUPEA. Licentiatuppsats bedöms med något av betygen underkänd eller godkänd, examinator meddelar betyg. Godkänd licentiatuppsats registreras i GUP. Doktorandens åtaganden inför granskning av läsare: Doktorand som vill ta upp sin uppsats på licentiatseminarium ska ha manuskriptet godkänt av sina handledare. Ett fullständigt uppsatsmanuskript lämnas till läsare för bedömning. Huvudhandledarens åtaganden inför granskning av läsare: Huvudhandledaren föreslår en läsare, med minst docentkompetens, och prefekt fattar beslut. Läsaren bedömer ett fullständigt uppsatsmanuskript innan anmälan för licentiatseminarium/examination. Huvudhandledaren ansvarar för att utsedd läsare får anvisningar för bedömning av licentiatuppsatser. Läsarens åtaganden: Läsaren skriver ett samlat utlåtande utifrån de huvudsakliga synpunkter som framkommit under läsningen, om 1-2 sidor. Underskrivet utlåtande skickas till doktorand, huvudhandledare och studierektor för utbildning på forskarnivå. Utlåtandet dokumenteras vid institutionen. Utlåtandet ska innehålla: 1) En kortfattad beskrivning av: uppsatsens övergripande tematik och syfte vilket kunskapsområde som uppsatsen beskrivs tillhöra samt doktorandens egen positionering teoretiskt och metodologiskt kunskapsobjekt och forskningsfrågor studiens design, genomförande och beskrivning av ev. insamlat material analysmetoder och övergripande resultat 9 (12)

10 diskussion. 2) Ett samlat omdöme i fråga om arbetets: styrkor: arbetets bidrag till kunskapsområdet teoretiskt, metodologiskt och empiriskt svagheter och brister: vad behöver ytterligare bearbetas för ett färdigställande av manuskriptet slutsats och rekommendationer omdöme relativt valda examensmål för licentiatexamen. Doktorandens åtaganden inför licentiatseminarium: Doktorand som vill ta upp sin uppsats på licentiatseminarium ska ha det godkänt av sina handledare efter att läsaren bedömt att manuskript är klart för licentiatseminarium. Uppsatsen ska finnas tillgänglig hos utsedd granskare och utsedd examinator senast tre veckor innan seminariet. I de fall licentiatuppsatsen skrivs på annat språk än svenska ska en svensk sammanfattning finnas. Skrivs licentiatuppsatsen på svenska ska en sammanfattning på engelska föreligga. Om uppsatsen innehåller samförfattade artiklar ska den kompletteras med en av författare och handledare undertecknad redogörelse för varje författares insatser till ledning för läsare, granskare och examinator. Huvudhandledarens åtaganden inför licentiatseminarium: Inför licentiatseminariet ska handledaren föreslå en extern granskare och en ordförande. Prefekt beslutar om utseende av granskare och tidpunkt för licentiatseminarium. Kopia på beslut ska bifogas anhållan om utseende av examinator. Anhållan, via speciell blankett, om utseende av examinator vid licentiatseminarium ska lämnas till fakultetskansliet senast fem veckor före seminariet. Anhållan sänds till fakultetens koordinator för utbildning på forskarnivå. Dekan fattar beslut om utseende av ordförande och examinator. Examinator och läsare kan vara samma person. Huvudhandledaren ansvarar för att granskare och examinator får anvisningar inför seminariet. Direkt efter seminariet hålls ett möte med examinator, granskare, handledare och respondent. På mötet skrivs protokoll under av examinator och huvudhandledare. Efter mötet meddelar examinator betyg. Anvisningar till granskaren inför licentiatseminarium (examination): Granskarens roll är att kritisk granska och diskutera uppsatsen med doktoranden vid licentiatseminariet. Seminariet inleds med att granskaren kort presenterar licentiatuppsatsen (ca 15 min). Den huvudsakliga delen av seminariet används till en granskning och diskussion av uppsatsen, och tid ska ges till en allmän diskussion. 10 (12)

11 Bilaga 4 SAMMANFATTNING LICENTIATEXAMEN: Granskning och licentiatseminarium Sammanfattande tidsschema: Tidpunkt innan seminariet Händelse Ansvar 7-8 veckor * Läsare föreslås/beslut Huvudhandledare/prefekt 7-8 veckor * Manuskript kvalitetsbedömning Läsare 5 veckor Granskare och tidpunkt föreslås/beslut Huvudhandledare/prefekt 5 veckor (terminstid) Anhållan om examinator och Dekanus ordförande/beslut 3 veckor (terminstid) Utannonsering Fakultetens koordinator 3 veckor Uppsatsen till granskare och examinator Respondent/huvudhandledare Licentiatseminarium Ordförande Respondent; Granskare; Examinator Efter seminariet Uppsatsen publiceras/ev. tryckning Forskarutbildningsadministratör * Osäker tidsangivelse beroende på olika läsares möjligheter och tidsangivelsen blir längre om läsaren i utlåtandet anger att uppsatsen ska läsas om efter revision Licentiatseminariet Ordförande presenterar och inleder Granskaren sammanfattar kort licentiatuppsatsen (ca 15 min) Respondenten ges möjlighet att kommentera granskarens presentation Granskarens opposition och diskussion med respondenten (ca.60 min) Publikens frågor Akten avslutas Möte med examinator, granskare, handledare och respondent; på mötet skrivs protokoll under av examinator och huvudhandledare; examinator meddelar betyg 11 (12)

12 Examina på forskarnivå - Licentiatexamen Högskoleförordningen Bilaga 2 Eamensordning Bilaga 5 Omfattning Licentiatexamen uppnås antingen efter att doktoranden fullgjort en utbildning om minst 120 högskolepoäng inom ett ämne för utbildning på forskarnivå, eller efter att doktoranden fullgjort en del om minst 120 högskolepoäng av en utbildning som skall avslutas med doktorsexamen, om högskolan beslutar att en sådan licentiatexamen kan ges vid högskolan. Mål Kunskap och förståelse För licentiatexamen skall doktoranden visa kunskap och förståelse inom forskningsområdet, inbegripet aktuell specialistkunskap inom en avgränsad del av detta samt fördjupad kunskap i vetenskaplig metodik i allmänhet och det specifika forskningsområdets metoder i synnerhet. Färdighet och förmåga För licentiatexamen skall doktoranden visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt och med vetenskaplig noggrannhet identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra ett begränsat forskningsarbete och andra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete, visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart presentera och diskutera forskning och forskningsresultat i dialog med vetenskapssamhället och samhället i övrigt, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt delta i forsknings- och utvecklingsarbete och för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet. Värderingsförmåga och förhållningssätt För licentiatexamen skall doktoranden visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning, visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling. Vetenskaplig uppsats För licentiatexamen skall doktoranden ha fått en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng godkänd. Övrigt För licentiatexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning. 12 (12)

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS STYRDOKUMENT Dnr V 2018/269 POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS Publicerad Beslutsfattare Handläggare https://medarbetarportalen.gu.se/internt-uf/forskarutbildning/styrdokument/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/320 POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV LICENTIATUPPSATS Publicerad Beslutsfattare Handläggare https://medarbetarportalen.gu.se/internt-uf Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Policy för seminariebehandling av avhandlingsarbeten

Policy för seminariebehandling av avhandlingsarbeten Beslutad i Fakultetsnämnden 2010-09-08, reviderad 2012-06-13/2012-10-03 Policy för seminariebehandling av avhandlingsarbeten Policyn för seminariehantering syftar till att underlätta såväl doktorandens

Läs mer

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN STYRDOKUMENT Dnr V 2015/756 POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN

POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1201 POLICY FÖR SEMINARIEBEHANDLING AV AVHANDLINGSARBETEN Publicerad Beslutsfattare Handläggare https://medarbetarportalen.gu.se/internt-uf Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Policy för seminariebehandling av avhandlingsarbeten

Policy för seminariebehandling av avhandlingsarbeten dnr V 2014/6 Beslutad av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden 2010-09-08, reviderad 2012-06-13. Reviderad av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2014-01-17. Policy för seminariebehandling

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/117 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12, 2017-02-16, 2019-03-07 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION FFN-ordförande 2018-05-16 1 Ämnesområde Entreprenörskap och innovation omfattar organisationsutveckling med särskilt fokus

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Teknikhistoria omfattar samspelet mellan tekniska, ekonomiska och sociala förändringar genom historien,

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Malmö högskola/fakulteten för teknik och samhälle Fakultetsstyrelsen 2016-12-02 dnr FO 4.1 2016/323 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Computer Science 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARKITEKTUR. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARKITEKTUR. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARKITEKTUR TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Arkitektur har en teknisk inriktning som omfattar husbyggnad och stadsbyggnad där konstruktiva, funktionella,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2013-05-16 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK TFN-ordförande 2012-10-30 1 Ämnesområde Ämnet omfattar studier av hållbara system för elgenerering, transport av elektrisk energi samt växelverkan

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Teknisk psykologi behandlar mänskliga förmågor och beteenden vid design och användning av teknik

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/817 Allmän studieplan för licentiatexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK TFN-ordförande 2014-04-08 1 Ämnesområde Avfallsteknik omfattar alla led i samhällets avfallshantering - bildning, insamling, behandling och

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap Sid 14/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap U 2015/138 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/415 Allmän studieplan för licentiatexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Industriell logistik omfattar förädlingsflöden och deras styrning. Produktionsplanering, transportplanering,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL MARKNADSFÖRING FFN 2007-09-17

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL MARKNADSFÖRING FFN 2007-09-17 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL MARKNADSFÖRING FFN 2007-09-17 1 Ämnesområde Industriell marknadsföring omfattar marknadsföring mellan organisationer och deras kunder med avseende

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Energiteknik omfattar utveckling av teknik och processer för en uthållig energiförsörjning. Forskningen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM FFN ordförande 1 Ämnesområde Informationssystem fokuserar på design och användning av informationsteknologi i relation till människor,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK TFN-ordförande 2016-02-11 1 Ämnesområde Genus och teknik omfattar studier av människa, teknik och organisation i arbetslivet ur ett genusperspektiv.

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE FFN-ordförande 2018-04-24 1 Ämnesområde Matematik och lärande innefattar studier av praktiker som rör undervisning, lärande och användning

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller fr.o.m. 2013-03-12

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet teknisk psykologi omfattar utvecklingen av effektiva produktsystem och produkter med hänsyn

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik är ett tvärvetenskapligt ämnesområde som bygger på samspel

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2008-10-13 1 Ämnesområde Medie- och kommunikationsvetenskap vid Luleå tekniska universitet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOKEMISK PROCESSTEKNIK TFN-ordförande 2014-04-24 Ämnet bytte namn 2014-03-25 (re-beslut 77-14) från Biokemisk och kemisk processteknik till Biokemisk

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems Tekniska fakultetsnämnden - dekanus 2012-12-05 1 Ämnesområde Ämnet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TILLÄMPAD GEOKEMI TFN-ordförande 2015-12-10 1 Ämnesområde Tillämpad geokemi omfattar studier av grundämnenas förekomst och mobilitet i miljön, med särskilt

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STRÖMNINGSLÄRA. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STRÖMNINGSLÄRA. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STRÖMNINGSLÄRA TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Strömningslära omfattar strömning i porösa material, flerfasströmning och reologi kopplat till industriella

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELLA PRODUKTER. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELLA PRODUKTER. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELLA PRODUKTER TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskningsämnet Funktionella produkter omfattar främst konceptutveckling, där utvecklingen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet är inriktat mot att utveckla det industriella byggandet i trä. Ämnet omfattar konstruktionsteknik

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet Stålbyggnad är huvudsakligen inriktat mot utformning av nya konstruktionsformer i höghållfast

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden senast reviderad

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden senast reviderad ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 senast reviderad 2009-03-17 1 Ämnesområde Ämnet omfattar sådana delar av civilrätten, den offentliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia FFN-ordförande 2016-10-13 1 Ämnesområde Historia omfattar studier av människan som samhällsvarelse i det förflutna med tonvikt på historiska samhällens

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i odontologisk vetenskap Sid 20/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i odontologisk vetenskap U 2015/139 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Utbildning på forskarnivå i Geoteknik omfattar jords och korniga massors mekanik (inklusive snömekanik).

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK TFN-ordförande 1 Ämnesområde Industriell logistik omfattar förädlingsflöden och deras styrning. Produktionsplanering, transportplanering,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola,

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola, Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid Malmö högskola, 2014-04-11 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2014-04-11 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK TFN-ordförande 2014-06-18 1 Ämnesområde Träteknik omfattar industriella processer och metoder inom kedjan från skog till färdig träprodukt. Centrala

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK TFN-ordförande 2015-03-19 1 Ämnesområde Ämnet omfattar experimentell fysik med inriktning mot materialvetenskap inom mikro- och nanoområdet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIOTERAPI FFN-ordförande 2014-10-15 1 Ämnesområde Fysioterapi kännetecknas av synen på människan som fysisk, psykisk, social och existentiell helhet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK AKUSTIK TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Teknisk akustik har en experimentell profil och omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATORSTÖDD MASKINKONSTRUKTION. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATORSTÖDD MASKINKONSTRUKTION. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATORSTÖDD MASKINKONSTRUKTION TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskningsämnet Datorstödd maskinkonstruktion (DMK) omfattar, för tekniska system,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK TFN-ordförande 2015-01-29 1 Ämnesområde Träteknik omfattar tvärvetenskaplig forskning på trämaterialet och industriella processer inom kedjan

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Dnr U 2019/175 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande utbildning på

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i bioteknik/kemiteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i bioteknik/kemiteknik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i bioteknik/kemiteknik Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Bioteknik/Kemiteknik omfattar dels forskningsinriktningar

Läs mer

Studieplan för ämne på forskarnivå

Studieplan för ämne på forskarnivå Studieplan för ämne på forskarnivå Ämne Fastställd Diarienummer Ks-kod Matematik 2017-04-05 V-2017-0042 3.2.3 1 (1) Kommentar om förändringar Huvudsakliga förändringar i det nya förslaget till allmän studieplan

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 1 Ämnesområde I ämnet Musikalisk gestaltning studeras och gestaltas konstnärliga problemställningar

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/417 Allmän studieplan för licentiatexamen i Datalingvistik Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 30 mars 2017.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I OMVÅRDNAD. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I OMVÅRDNAD. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I OMVÅRDNAD Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 1 Ämnesområde Omvårdnad fokuserar på områden som syftar till att hjälpa och stödja en person och dennes

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP TFN-ordförande 1 Ämnesområde Atmosfärsvetenskap omfattar forskning om Jordens och andra planeters atmosfär genom modellering samt utveckling

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MINERALTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MINERALTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MINERALTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1. Ämnesområde Mineralteknik behandlar enhetsoperationer och processer för beredning av fasta, partikulära ämnen,

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy Filosofiska fakultetsnämnden ordförande 2018-12-20 1 Ämnesområde Arbetsterapi omfattar kunskap om människans dagliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE Särskilda nämnden för lärarutbildning 1 Ämnesområde Matematik och lärande som vetenskapligt område fokuserar människans sätt att

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2008-09-11 1 Ämnesområde Hälsovetenskap är ett mångvetenskapligt ämne med fokus på människan i friskt tillstånd,

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/788 Allmän studieplan för licentiatexamen i etnologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK-VETENSKAPLIGA BERÄKNINGAR. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK-VETENSKAPLIGA BERÄKNINGAR. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK-VETENSKAPLIGA BERÄKNINGAR TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Teknisk-vetenskapliga beräkningar omfattar algoritmer och numeriska metoder för

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI 1(5) DNR: SLU ua 2015.3.2.1-1576 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: FN Avdelning/kansli: Fakulteten för Veterinärmedicin och Husdjursvetenskap

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Utbildning på forskarnivå i Datalogi fokuserar på design, utveckling och analys av effektiva algoritmer

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIK TFN-ordförande 2007-09-10 Antagning till utbildning på forskarnivå i Fysik har upphört. Ämnet är ersatt av Tillämpad fysik. 1 Ämnesområde Utbildning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKPEDAGOGIK FFN-ordförande 2016-02-10 1 Ämnesområde Musikpedagogik som vetenskap studerar alla former av musikaliskt lärande, inkluderande de ramar,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och Matematikens didaktik (NM-didaktik) vid Malmö Högskola,

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och Matematikens didaktik (NM-didaktik) vid Malmö Högskola, Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och Matematikens didaktik (NM-didaktik) vid Malmö Högskola, 2011-01-01 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2011-03-11 Utbildningen på

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogik vid Malmö Högskola,

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogik vid Malmö Högskola, Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogik vid Malmö Högskola, 2011-01-01 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2011-03-11 Utbildningen på forskarnivå i pedagogik är en del av området Utbildningsvetenskap

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Syllabus for the PhD programme in Ethnology at third-cycle level Fastställande: 2018-02-08, reviderad Ikraftträdande: 1 Mål för utbildningen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning,

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning, STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STATISTIK VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 070531. 1. Mål för utbildningen Den nya examensordningens krav för doktorsexamen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/155 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1980-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt i universietets lokala regler för utbildning på forskarnivå. I universitetets arbets-, besluts- och delegationsordningar

Läs mer